НОВИНИ И ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ   
Новина за 12.02.2018 г.
Депутатите приеха и на второ четене промени в Закона за обществените поръчки, според които за лекарствени препарати, които липсват на родния пазар и са без алтернатива, болниците няма да провеждат процедура. Така се пестят поне три месеца - време, което е от съществено значение за пациентите.
Целта е да се осигури навременно лечение на тези, за чиито заболявания друг вариант за лечение няма. Казусът касае предимно редките болести, при които бързият старт на адекватна терапия не търпи отлагане, се обяснява в доклада на Комисията по здравеопазване.
Вносители на предложението са шефката д-р Даниела Дариткова и председателят на правната комисия на НС Данаил Кирилов, които посочиха, че в момента болниците срещат затруднения с доста лекарства заради закъснения и неявяване на кандидати в обществените поръчки.
70 жизнено нужни лекарства сега не се внасят у нас. Годишно в МЗ постъпват по 24 искания за снабдяване с липсващи медикаменти, а най-нуждаещи от тях се оказват децата, обясни преди дни зам.-здравният министър Бойко Пенков.