Телеграф  стр. 6


Майки излизат на протест срещу закриването на родилното отделение на общинската болница в Дупница. От ръководството на лечебницата разкриват, че причината е намалената родилна дейност, предаде БНТ.

Намалелият брой раждания затруднява заплащането на персонала. Според лекарите в отделението обаче, проблемът е в липсата на квалифициран персонал като операционни акушерки. Ръководството на лечебното заведение обяви, че няма да съкращават лекарите, а ще ги пренасочва в други отделения. Идеята за затваряне на отделението предизвика остро недоволство сред майките в Дупница. „Да не се затваря това родилно отделение, защото няма къде да се ходи, никой няма да предпочете другите болници. Тук докторите ти обръщат повече внимание, по-големи специалисти са“, каза една от майките – Ангелинка Методиева.

Медсестрите в Добрич хвърлиха оставки

Ива Димитрова, Жанета ЙОРДАНОВА

Телеграф  стр. 7


Всички операционни сестри в МБАЛ-Добрич, са подали молби за напускане.

Според ръководството на болницата молби за напускане на лечебното заведение са подадени от 8 операционни сестри. „Мотивът е свързан с искане за увеличаване на възнаграждението им в размер на две минимални работни заплати. На този етап ръководството на МБАЛ-Добрич счита, че това е невъзможно да се случи, тъй като трябва да се спазват правилата за финансова дисциплина на болницата.

Междувременно 21 души от Центъра за спешна медицинска помощ в Русе пък обявиха, че ще изтеглят заявленията си за напускане, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той бе в крайдунавския град, за да се срещне с екипа на центъра по повод на създалото се през последните две седмици напрежение. На 12 март т.г. 27 фелдшери и 17 шофьори подадоха оставки, от които 23 бяха изтеглени в първите работни дни на новия директор д-р Иванка Маринова.

6300 с оперирано сърце

Телеграф  стр. 7


Близо 6300 българи са претърпели сърдечни операции през изминалата година.

Това показват данните на „Индекс на болниците“. Както в кардиохирургията, така и в други две основни направления се отбелязва ръст на оперативните интервенции в сравнение с 2017 г. Тогава сърдечни манипулации са претърпели точно 6000 възрастни, докато през изминалата година броят им е 6276. Операциите са извършени в общо 10 лечебни заведения, като повече от половината от процедурите са направени само в три от болниците в София и Пловдив. В областта на неврохирургията пък увеличението е с 1176 операции, с което общият им брой за 2018 г. е 14 015. В тях влизат интервенциите по шестте основни клинични пътеки – при травми на главата, онкологични и др. заболявания, при гръбначни проблеми, както и на черепно-мозъчните нерви.

Вдигнаха Спартана заради донор

Телеграф  стр. 9


Вдигнаха военния „Спартан“ заради донор. Екип на ВМА бе транспортиран със самолета от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново, където бе извършена експлантацията на органите. Специалисти от Военномедицинска академия присадиха черен дроб на 58-годишен мъж в тежко състояние. Операцията е продължила над 5 часа и е осъществена благодарение на проф. д-р Никола Владов и неговия екип. Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са дали своето разрешение.

На опашката сме в ЕС по социални разходи

Телеграф  стр. 14


Страната ни е на едно от последните места в Европейския съюз (ЕС) по социални разходи, става ясно от последните данни на Евростат.

България е отделила едва 0,2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за 2017 г. за лечение и лекарства. Обезпокоително е, че от 2015 г. разходите не са се повишили. Близо 3 билиона евро са дали всички държави в ЕС за разглеждания период за социални разходи, което се равнява на близо 41% от всички разходи. Дори и в определената от ЕС най-важна графа – социална защита, страната ни отново е на дъното. В тази графа през 2017 г. България е отделила 12,5% от БВП за социална защита, което е намаление в сравнение с 2015 и 2016 г., когато сме отделили съответно по 13,3 и 12,7 на сто от БВП за съответната година.

Инвитро лекар направил 48 деца със своя сперма

Телеграф  стр. 17


Американски доктор по изкуствено оплождане се оказа баща на 48 деца, като използвал собствената си сперма без разрешението на пациентите, предаде в. „Дейли мейл“.

Лекарят е 80-годишният Доналд Клайн от щата Индиана. ДНК тестове за произход и бащинство са потвърдили, че най-малко 48 души са полубратя и полусестри. Всичките са родени през 70-те и 80-те години на XX в. Бройката обаче може да се окаже значително по-голяма, тъй като доста хора не са правили подобни тестове.

Една от потомците е 33-годишната Хедър Уук. През август 2017 г. непознат човек се свързва с нея, за да й каже, че имат кръвна връзка. Майката на Уук обаче я успокоила да не се тревожи, но мъжът не спрял да я търси. В един момент няколко други човека също се присъединяват и заявяват, че всички са полубратя и полусестри. Историята на Уук беше разказана в сп. .Атлантик“.

Издирване

Оттогава насам потомците на д-р Клайн са направили своя група във Фейсбук, за да поддържат контакт. По време на семейните празници те очакват още хора да се окажат техни кръвни братя.

Сред първите, които са установили, че американският лекар е техен баща, е Джейкоба Балард. През 2014 г. тя започва да търси други, които споделят един и същ донор на сперма. Търсенето стигнало до жени, които са били лекувани от д-р Клайн. След това намерила техните дъщери и по снимки във Фейсбук Балард забелязала колко много си прилича с тях. Така в проучване на роднинските връзки се стига до 2016 г., когато общо 6 жени се свързват с биологичния си баща и си устройват семейно събиране. Там д-р Клайн признава, че е използвал спермата си за изкуствено оплождане и никоя от майките не е била уведомена за това.

В края на 2017 г. 80-годишният доктор получил условна присъда от една година затвор. Други обвинения не са му повдигани, защото законодателството в Индиана не забранява на лекуващите лекари да използват спермата си при инсеминация.

Книгите отключват алергия

Отървете се от плюшените играчки, махнете цветята от спалнята

Телеграф  стр. 33


Алергиите са един от най-често срещаните здравословни проблеми, с които се сблъсква съвременният човек.

Те могат да бъдат хранителни, респираторни, кожни, лекарствени или пък сезонни. Различните видове алергии предизвикват и различни симптоми като обриви, хрема, сълзене на очите, подуване и дори задушаване. Менюто в ресторанта или дразнителите навън обаче далеч не са единствените, които носят непоносимости. Оказва се, че десетки алергени се крият и във всеки ъгъл на дома ни.

Места

Прах, акари, мухъл-това са основните врагове около нас, които често дори не забелязваме. Те се намират във всяка стая, но имат своите любими места, в които се крият и тайно вредят на здравето ни. Като книгите например. Богатата библиотека е перлата във всеки дом. Тя обаче може да отключи и алергия заради натрупването на прах, акари и спори. Редовното почистване на книгите и съхраняването им в затворено пространство са едни от начините да се справим с проблема. Друг гостоприемник за алергените са стайните растения. Влагата в почвата е идеална за развитие на мухъл. Ето защо специалистите препоръчват да избягваме преполиване и да се отървем от саксиите, особено в спалнята. Всъщност обаче именно там се крие още един приятел на алергените. За разлика от цветята от него не можем да се лишим. Става въпрос за леглото. Без да предполагаме, освен самите ние върху него спят и стотици акари. За да попречим на тяхното разпространение, най-доброто, което можем да направим, е да сменяме чаршафите си всяка седмица и да перем завивката на всеки две. Меката мебел, пердетата и килимите също приютяват дразнители, затова се нуждаят от редовно изтупване.

Смяна

Детската стая също е идеална среда за алергените. Многото вещи събират мръсотия, която може да причини на хлапето кихане и кашляне. Най-големият виновник за това обаче са плюшените играчки. Те събират изключително много прах, който трудно може да бъде „изкаран“ от тях. Ето защо ги сведете до минимум, дръжте ги прибрани, почиствайте ги редовно със суха кърпа, а веднъж месечно ги изпирайте с гореща вода. Друг проблем е банята. Влагата и топлината са идеална среда за развитието на дразнители. Те се крият под мивката, около тоалетната чиния, по стелажите. Най-добрият начин да се справите с тях е да поддържате банята си чиста и суха и да включвате вентилатора. Кухнята също е любимото място на алергените. Гъбата за миене на съдове и дъската за рязане са най-добрите им приятели. Ето защо честата им смяна е изключително важна.

Хлебарките причиняват кихане

Хлебарките не са само напаст за дома. Те са опасни и за здравето ни. Изпражненията, слюнката и прашецът, който отделят, могат да предизвикат кихане и задух. Много хора имат алергия към хлебарки, без да подозират за това. Тези упорити гадини се крият в тъмните и влажни цепнатини или в близост до хладилника, готварската печка или кофата за боклук. Ако видите една обаче, това е сигурен знак, че в дома ви има още. В такъв случай задължително трябва да предприемете мерки.

Внимавайте с козметиката и бижутата

Козметиката и бижутата са любими неща за повечето дами. В тях обаче също се крият дразнители и опасности. В кремовете и грима често има ароматизиращи и консервиращи вещества, които могат да доведат до свръхчувствителност. Съставките от дървесен мъх също крият риск и дори много дерматолози са на мнение, че трябва да бъдат забранени. Най-честите прояви на козметичната алергия са зачервяване, сърбеж и парене, обрив, оток, повишаване на температурата в участъка, болка. Същите прояви предизвиква и непоносимосиа към бижута. Най-често става въпрос за метални накити и украшения, съдържащи никел.

Д-р Димитър БЛАЖЕВ – уролог, OH КЛИНИК БЪЛГАРИЯ: Нарушенията в сексуалните функции могат да бъдат причинени от ПРОСТАТИТ

Успешно лечение с модерни иновационни практики в ОН КЛИНИК

Телеграф  стр. 33


Простатпитът е възпаление на простатата, което засяга около 25% от мъжете. Всяна година броят им нараства ното най-засегнати са младите мъже. Урологичният отдел на ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ провежда комплексна диагностика, ефективна терапия и профилактика на патологиите на мъжката полова система.

Често срещан проблем е с простатити, при който възпалителни явления засягат тъканите на простатната жлеза. Това е изключително важен орган, участващ в различни жизненоващни процеси: гарантира движението на сперматозоидите, защита репродуктивните органи от инфекция, синтеза на тестостерон, уриниране, еякулация.

Какво се случва, ако не се лекува простатитът?

Дългосрочна липса на лечение води до тежки последствия: промени в тъканта на простатата със загуба на функция на възпаление в околните органи, прекъсване на потока от урина, сексуална дисфункция и нарушени репродуктивни функции. Хроничният простатит може да доведе до склероза на мехурната шийка и други усложнения, които се лекуват впоследстие по оперативен път. Сериозно се влошава качеството на живот на мъжа. Освен това – раздразнителност, неврози, депресия, намалена работоспособност. Да се диагностицира простатитът е трудно, тъй като симптомите обикновено са сходни с тези на други заболявания. Затова при първите съмнения е важно да посетите квалифициран уролог, който еднозначно да установи проблема.

Успешни практики на лечение в ОН КЛИНИК

Възпалението на простатата се нуждае от комплексна терапия, която се развива индивидуално, тъй като причините за заболяването са различни при всеки пациент. В зависимост от вида и степента на развитие на простатита, цялостното здравословно състояние на пациента, лечението може да включва различни комбинации от методи. Доказано ефективно е включването на ШОКУЕЙВ терапия. Това е най-иновативния метод на въздествие, който нормализи функциите на организма, ускорява оздравителния процес, чрез импулсна стимулация на кожата, тонизира кръвоснабдяването и нервните окончания. Успешно се постига регенерация на клетките на засегнатите зони.

Действие на ШОКУЕЙВ терапията:

ако има увеличение намалява размера на простатата, до нормалните размери,

изцяло неоперативно и неинвазивно лечение, провеждащо се под личното наблюдение на Вашия лекар,

при повечето случаи още от първите две-три процедури се усеща ефекта от терапията и облекчаване на симтомите.

Доц. Атанас Кундурджиев, УМБАЛ „Св Иван Рилски“ – София:

НЕКОНТРОЛИРАНИЯТ ДИАБЕТ води до хронична бъбречка недостатъчност

Наднорменото тегло е рисков фактор за захарния диабет

Телеграф  стр. 37


– Доц. Кундурджиев, кои са факторите, които водят до развитие на хронично бъбречно заболяване?

– Един от най-сериозните фактори за развитие на хронично бъбречно заболяване е захарният диабет, който бележи ръст в световен мащаб. От една страна причина за това е обездвижването и наднорменото тегло. От друга – в последните 30 години се е променил съставът на храната, която приемаме. Само за три десетилетия приемът на фруктоза е нараснал с около 2000 % в световен мащаб! А нашият организъм не е приспособен да обработва тази фруктоза. Затова се увеличават метаболитните нарушения и в частност захарният диабет. А той от своя страна е основна предпоставка за увреждане на бъбречната функция. При това пациентите със захарна болест достигат до хронична бъбречна недостатъчност без никога да са имали сериозен проблем с бъбреците. Това е причината в нашата клиника да отделяме специално внимание на този тип пациенти. Освен нефролози, при нас работят лекари със специалност кардиология, вътрешни болести, имунология, ендокринология. Разполагаме с апаратура за комплексна диагностика освен на бъбреците, и на коремните органи, сърцето, щитовидната жлеза, съдовете. Пациентите със захарен диабет, със затлъстяване, са и с по-висок сърдечносъдов риск. Затова разполагаме и със специалисти-диетолози, които правят оценка на метаболитното им състояние и назначават диетичен режим като част от лечението. Голяма част от тези изследвания не са включени в клиничната пътека, но въпреки всичко ги правим, при това без допълнително заплащане.

– Какво представлява кардио-реналния синдром и каква е връзката му с хроничната бъбречна недостатъчност?

– За съжаление кардио-реналният синдром все още не е достатъчно познат. Около 11% от населението страда от бъбречно заболяване, а около 2,5% от възрастното население има някакви форми на сърдечна недостатъчност. Когато сърдечните и бъбречните проблеми се преплетат в един пациент, говорим за кордио-ренален синдром. Много задълбочено се проучиха напоследък проблемите на сърдечно-съдовия риск при бъбречни заболявания, но кардио-ренапният синдром е преди всичко хемодинамичен проблем и остава в сянката на проучванията на сърдечно-съдовия риск. Да поясня, ако пациент с бъбречна недостатъчност има висок сърдечно-съдов риск, това застрашава живота му в по-далечна перспектива. Кардио-реналният синдром като хемодинамичен проблем е нещо различно. Това значи, че ако един пациент има остра бъбречна недостатъчност, това неминуемо засяга и сърцето, лесно може да направи белодробен оток и да развие карди-огенен шок – за часове. По същия начин при остра сърдечна недостатъчност и в резултат влошена бъбречната функция рязко се увеличава смъртността именно като хемодинамика. Проучванията не са достатъчни, някак си все още едните и другите специалисти залитат в посока сърдечно-съдов риск.

– Вероятно такива пациенти се лекуват по-трудно?

– Да, определено. Лечението на сърдечна недостатъчност в условията на бъбречна недостатъчност има своите специфики. Много е важно при такива пациенти да се прилага екипният принцип на работа. Те да бъдат лекувани едновременно и от кардиолог, и от нефролог, които да обсъдят по между си най-подходящото лечение. Обикновено кардиолозите гледат на хемодинамиката от „кардиологична“ гледна точка, а нефролозите – от „нефрологична“, като често се губи общия поглед и не се отдава голямо внимание на факта, че дори и нетежка дисфункция на единия или още повече и на двата органа води до значително намаляване възможностите на организма за хемодинамична реакция и приспо-собяване. Друга, често наблюдавана особеност при нашите пациенти, е, че когато настъпи хроничната бъбречна недостатъчност, артериалната хипертония става много по-резистентна на лечение. В такива случаи е необходима намесата на кардиолог, който не просто е добър в своята област, но има опит конкретно в лечението на бъбречните заболявания. Освен това болните от хронична бъбречна недостатъчност имат и редица придружаважи заболявания, което предполага прием на 4-5 медикамента. А това прави терапията с доста по-големи изисквания за лекарствените взаимодействия.

– Какви са другите рискови фактори за развитие на хронично бъбречно заболяване, освен диабетът, затлъстяването и артериалната хипертония?

– Риск за развитие на хронично бъбречно заболяване има и при някои активни спортисти, които приемат анаболни продукти без да знаят, че това води до увреждане на бъбреците и сърцето. Така модерните напоследък високо протеинови диети също могат да увредят бъбреците. Важно е да се знае, че заболяванията на бъбреците за дълго време протичат без симптоми. Ето защо препоръчвам поне веднъж в годината хората да посещават личния си лекар за минимален пакет от профилактични изследвания. Едно обикновено изследване на урина например е евтино, а може да даде богата информация, когато е интерпретирано от специалист.

***

ВИЗИТКА

Доц. Атанас Кондурджиев е един от водещите специалисти в България по лечението на т.нар. кардио-ренален синдром (лечение на сърдечна недостатъчност в условията на бъбречна недостатъчност), както и на бъбречни усложнения, получени вследствие на диабет.

Той има три клинични специалности – вътрешни болести, кардиология и нефрология.

Владее абдоминална ехография, ехокардиография, ехография на щитовидна жлеза и повърхностни структури.

Отвориха кабинет за диагностика и лечение на ендометриоза

Телеграф  стр. 38


Специализиран кабинет за диагостика и лечение на ендометриоза отвари врати в болница „Надежда“. В него момичета и жени със симптоми на заболяването ще могат да бъдат консултирани от водещи специалисти с богат опит в областта, начело с д-р Георги Стаменов. Направленията, в които ще работи кабинетът, са обвързани с най-честите проявления на заболяването като болков синдром, проблемно забременяване, яйчникова ендометриоза (образуването на „шоколодави“ кисти в яйчниците), както и случаите на т.нар. дълбока ендометриоза, когато ендометриозните огнища са се разпространили дълбоко по коремните органи, причинявайки сраствания и хронично възпаление.

Кабинетът ще бъде полезен и на всяка жена, която си задава въпроса „Имам ли ендометриоза или не“. Даден навреме, отговорът на този въпрос може да предотврати редица тежки усложнения и проблеми в бъдеще.

Записване на час се осъществява на регистратурата на МБАЛ „Надежда“, както и на тел. 02 441 79 70, 0882 193 970.

Ендометриозата е гинекологично заболяване, което засяга 10-15% от жените в репродуктивна възраст по света. Най-често се установява между 25- и 35-годишна възраст, като причините за възникването й все още са неизвестни. Поради неясно изразената симптоматика, а в голяма част от случаите поради липсата на каквито и да било признаци ендометриозата се открива твърде късно и води до сериозни усложнения.

На 4 март в болница „Надежда“ стартира информационна кампания, посветена на ендометриозата „ЕндоМарт. Защото е важно!“. На 30 март ще се проведе училище „Майка навреме“, посветено на темата. Входът е свободен. Лектор ще бъде д-р Георги Стаменов, водещ специалист по репродуктивна медицина с богат опит в диагностиката и лечението на ендометриоза.

Овации в съда за доктора, убил Плъха

Родителите на бандита искат 300 бона кръвнина

Ели КРУМОВА

Телеграф  стр. 4


С бурни овации в съдебната зала бе посрещнат д-р Иван Димитров, който уби крадеца Георги Джевизов – Жоро Плъха.

Пред Съдебната палата в Пловдив се бяха събрали много граждани, колеги и приятели на доктора, които поискаха процесът срещу него да бъде прекратен. Хората настояват, че медикът е защитил собствеността си и трябва да бъде оправдан.

За да изрази подкрепата си, дойде и директорът на УМБАЛ „Пловдив“ д-р Аргир Аргиров, където д-р Димитров работи. Под бурните аплодисменти на хората д-р Димитров влезе в залата, но отказа всякакъв коментар пред журналисти.

Дрога

Докторът е подсъдим по две обвинения – за убийство при превишаване пределите на неизбежната самоотбрана и за притежанието на незаконен пистолет „Валтер“ с патрони, каза прокурорът по делото Георги Пенев.

Плъха бил убит в нощта на 1 срещу 2 март 2018 г., докато краде гаража на доктора. Оказа се, че преди това е употребил наркотици. „Преди да влезе да краде от дома на доктора, жената на Джевизов му е намерила дрога, с която той се е надрусал“, заяви прокурор Пенев. Близките на Плъха се представляваха от адвокат Красимир Елдъров. Жената на Плъха Надежда Стоева обаче не се появи на делото, което автоматично стана причина за неговото отлагане. Тя има право да се конституира като частен обвинител и ищец. В залата дойдоха майката и бащата на Плъха – Златка и Димитър, които се конституираха като частни обвинители и граждански ищци. Те поискаха обезщетение в размер на 300 хиляди лева общо за двамата.

Сираци

„Той ми взе душата. Синът ми взе, три деца сираци остави. Жена му я няма, сега не е при мен. Не знаем къде е, дори за децата не се интересува“, заяви почернената Златка след заседанието. По думите й снахата в момента е в Германия, а трите й деца – на година и половина, на 7 г. и на 14 г., ги гледала само тя. „Съдът ще реши дали е редовно призована Надежда, дали са й нарушени правата. От нея зависи дали ще се яви или не. Показанията й не са важни за делото, защото тя няма нищо общо със ситуацията. Но процедурата задължава съдът да я извика. Тя не е получила призовка за днес, за да каже пред съда иска ли да си упражни правата или не“, обясни адвокат Елдъров. Следващата дата, на която ще се опита да стартира разпоредителното заседание в процеса, е 13 май от 9,30 часа.

Жоро Плъха влязъл да краде у лекаря надрусан

Медици и съседи подкрепиха д-р Иван Димитров на делото

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 6


Рецидивистът пловдивския квартал „Столипиново“ Георги Джевизов-Плъха е бил надрусан на 2 март миналата година, когато нахълтал да краде в гаража на д-р Иван Димитров и е застрелян от него. Наркотиците ги осигурила Надежда Стоева, с която апашът живеел на семейни начала. Дала му ги малко преди той да влезе да краде. Тази неизвестна досега подробност съобщи прокурорът Георги Пенев след края на първото заседание по делото срещу д-р Димитров. Процесът бе отложен за 13 май, защото Надежда Стоева е в чужбина. Майката на Плъха – Златка Атанасова, твърди, че не знае къде е снаха й.

„Докторът трябва да получи най-голямата присъда. Отне една душа от семейството ни“, каза Атанасова. Тя и бившият й съпруг Димитър Джевизов искат 300 бона кръвнина.

Пред Съдебната палата в града дойдоха колеги на д-р Иван Димитров от УМБАЛ „Пловдив“, които носеха подписка в негова подкрепа.

„Той е коректен и всеотдаен професионалист. Много пъти е казвал, че съжалява“, пише в подписката. Шефът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров заяви, че застава зад колегата си.

„Искаме да го оправдаят. Правил е добро на целия квартал. Когато брат ми получи инсулт, д-р Димитров дойде веднага и помогна“, обясни съседката му Величка Стоянова. Според Нели Хаджиева пък делото срещу рентгенолога било излишно. По думите й д-р Димитров е защитил себе си и имота си, като е стрелял, тъй като Плъха е мятал по него предмети от гаража. Лекарят е получил рана на крака. Тогава той е гръмнал в гърдите крадеца. Плъха е успял да пробяга 110 метра и се е скрил зад кола до областната управа в Пловдив, където издъхнал. Рентгенологът е обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана и незаконно притежаване на пистолет. След като гръмнал Плъха, докторът хвърлил оръжието в кофа за боклук. Малко по-късно накарал свой приятел да го изкара оттам и да го премести. Пистолетът все още не е намерен.

Безплатни прегледи за туберкулоза до 22 март

24 часа  стр. 8


До края на седмицата в цялата страна ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза, съобщиха от здравното министерство. Скрининг ще може да си направи всеки желаещ след предварително записан час в съответното лечебно заведение.

Хапчета за кръвно вдигали риска от внезапно спиране на сърцето

Данните са за високи дози нифедипин, но трябват още потвърждения

24 часа  стр. 8


Лекарствени препарати за понижаване на кръвното налягане и срещу стенокардия могат да доведат до внезапно спиране на сърцето, съобщи БТА, цитирайки Юрик алърт. Информацията е от Европейското дружество по кардиология, а предварителните данни са от проучване. То е представено на годишния конгрес на Европейската асоциация за аритмии (ESCAPE) в Лисабон, Португалия, от 17 до 19 март.

При хипертония и стенокардия – болка в гърдите, свързана с намален приток на кръв към сърцето, стандартната практика е да се започне с по-ниска доза лекарство. Ако състоянието не се подобрява, тя се увеличава.

Проучването изследва дали нифедипин и амлодипин – дихидропиридини, широко използвани за високо кръвно налягане и стенокардия, са свързани със сърдечен арест. То установява, че смятаните за еднакво ефективни лекарства, изглежда, имат различен риск.

Учените са имали достъп до данни от холандския регистър за реанимация и датския регистър за сърдечен арест.

Изборът нифедипин или амлодипин зависи от предпочитанията на лекаря и личния му опит. Според проучването висока доза нифедипин (но не и ниска доза) може да е свързана с повишен риск от извънболничен сърдечен арест в сравнение с всяка доза амлодипин и с хора, които не вземат никакъв дихидропиридин.

Д-р Хано Тан, ръководител на проекта ESCAPE-NET, призовава за предпазливост при тълкуването на тези резултати. Той казва: „Констатациите трябва да бъдат потвърдени в други проучвания, преди да се предприемат някакви действия от лекари или пациенти.“

Внезапното спиране на сърцето – сърдечен арест, причинява близо половината от кардиологичната смъртност и всяка пета смърт от общата статистика в Европа. Сърцето спира да изпомпва след сърдечна аритмия (камерна фибрилация) и човек умира за минути, ако веднага не започнат усилия за възстановяване на сърдечната дейност.

Данните от проучването са изненадващи, като се има предвид, че и двете лекарствени съставки се използват от много години и при много пациенти. Според д-р Тан едно възможно обяснение защо откритието е направено след толкова дълго приложение е, че извънболничният сърдечен арест е много труден за проучване поради светкавичното си развитие и изисква специални масиви от данни, събрани специално за тази цел.

58-годишен мъж бе спасен във ВМА, самолет „Спартан“ докара черен дроб на донор от Търново

24 часа  стр. 8


58-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване бе спасен след успешна трансплантация на черен дроб във ВМА.

Донор на органа е станал 72-годишен мъж от великотърновската болница МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Той бил приет в интензивното отделение с тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите обаче в понеделник изпаднал в мозъчна смърт.

Донорската ситуация бе подпомогната от самолет „Спартан“. Въздушният транспорт за медицинския екип на ВМА е бил подсигурен по искане на здравния министър Кирил Ананиев и по заповед на началника на отбраната ген. Андрей Бонев.

5-часовата интервенция във ВМА е осъществена от екипа на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Пациентът е в добро състояние.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент са разрешили експлантацията на органите.

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от великотърновската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

От началото на 2019 година това е първа успешно реализирана донорска ситуация в България.

Броят на операциите в страната расте

Труд   стр. 6


Въпреки намаляването на населението, броят на операциите у нас се увеличава. Това показват анализите на „Индекс на болниците“ по три основни хирургични дейности в страната – неврохирургия, кардиохирургия и ортопедия. Данните отразяват финансираните случаи на лечение от НЗОК. 14 015 интервенции в област на неврохирургията са били осъществени през миналата година срещу 12 839 в през предходната. Ортопедичните операции са се увеличили от 75 180 на 76 559, а кардиохирургичните – от 6000 на 6276.

Поощряват младите хора да стават родители по-рано

Труд   стр. 7


Младите българи да стават родители по-рано е целта на новата кампания на неправителствена организация „Движение за национална кауза“ (ДНК). Инициативата „Направи го сега“ вече започна и ще продължи до края на годината.

За постигане на целта ДНК създаде нов Обществен съвет, в който участват известни личности, спортисти, представители на бизнеса и други успешни българи. „Направи го сега“ предвижда и поредица от лекции и събития в страната, чрез които да се увеличи информираността сред младите хора. Първата лекция ще бъде през април във Варна.

Участие в кампанията могат да вземат всички семейства, заченали своите деца от март до декември 2019 г., споделяйки на www.napravigo.bg снимка с теста за бременност и своята история. Финалното събитие – трето национално кръщене, ще се проведе през октомври 2020 г.

Тази година за първи път, от всички записали се двойки, 20, избрани на лотариен принцип, ще получат най-важните неща, нужни за отглеждането на детето им през първите 12 месеца: дрехи, памперси, храна и козметика; на стойност 5000 лева.

Самолет „Спартан“ с донорска задача

Труд   стр. 7


Самолет „Спартан“ от 16-та транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили (ВВС) изпълни вчера донорска задача. Самолетът излетя от летище София за летище Горна Оряховица с медицински екип от ВМА – София на борда за органна трансплантация от МБАЛ – Велико Търново. Осигуряването на въздушен транспорт за медицинския екип беше по искане на Министерството на здравеопазването.

Близки на Плъха с иск за 300 000 лв. кръвнина

Д-р Иван Димитров е обвинен за убийство при неизбежна отбрана и незаконно оръжие

Ваня НЕДЯЛКОВА

Труд   стр. 8


Рентгенологът д-р Иван Димитров, който на 2 март м. г. уби крадеца Жоро Джевизов-Плъха, застана вчера пред Пловдивския окръжен съд. Преди това пред Съдебната палата го посрещнаха с апло дисменти колегите му от УМБАЛ „Пловдив“, дошли да го подкрепят. Стартът на процесът обаче бе отложен за 13 май. Причината – не е била призована Надежда Стоева, с която Плъха е живеел на семейни начала и имали три деца. В момента жената била в Германия, а по закон има право да участва в делото като частен обвинител и граждански ищец. Адвокат на родителите на крадеца -Златка Атанасова и Димитър Джевизов, вчера внесе иск за общо 300 000 лв. кръвнина.

Д-р Димитров е обвинен за убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, за което може да получи до 5 г. затвор. Той ще отговаря също и за незаконно оръжие, защото пистолетът, с който е застрелял Плъха, не е регистриран.

Прокурорът по делото Георги Пенев каза вчера, че преди да отиде да краде, Жоро Плъха се е дрогирал. Обвинителят обаче не посочи вида на наркотик – този въпрос ще се изяснява по време на делото.

Жоро Плъха се надрусал и тръгнал да краде от доктора

Ели КРУМОВА

Монитор  стр. 3


Крадецът Жоро Джевизов с прякор Плъха е тършувал из гаража на лекаря рентгенолог д-р Иван Димитров надрусан.

Дрогата му я е осигурила жена му Надежда Стоева, с която апашът живеел на семейни начала и от която имал три малки деца. Това съобщи в кулоарите на окръжния съд в Пловдив прокурорът по делото Георги Пенев. Той отказа да уточни вида на наркотика, който е взел според показанията на Надежда, Плъха с обяснението, че това ще стане ясно по време на предстоящия процес.

„Най-голямото наказание за него искам. Той ми зима душата на мен. Синът ми зима. Три деца ми остави той. Жена му Надежда не я знам къде е. Сега в момента я няма при мен“, каза в съда майката на Плъха Златка. По думите й снахата в момента е в Германия, а трите й деца – на година и половина, на 7г. и на 14 г., ги гледала само тя.

Лекарят рентгенолог е подсъдим по две обвинения – за убийство при превишаване пределите на неизбежната самоотбрана и за притежанието на незаконния пистолет „Валтер“ с патрони, каза прокурорът по делото Георги Пенев.

Но именно заради отсъствието на Надежда Стоева от съдебната зала разпоредителното заседание срещу подсъдимия за убийството на мъжа й д-р Иван Димитров не стартира.

„Съдът ще реши дали е редовно призована Надежда, дали са й нарушени правата. От нея зависи дали ще се яви, или не. Показанията й не са важни за делото, защото тя няма нищо общо със ситуацията. Но процедурата задължава съдът да я извика. Тя не е получила призовка за днес, за да каже пред съда иска ли да си упражни правата или не“, обясни адвокатът на родителите на убития Красимир Елдъров. Той уточни, че Златка и Димитър ще поискат от д-р Димитров по 150 000 лева кръвнина за убития си син. „Исковете са абсолютно същите като през 2013г., когато един потърпевш – Попов, заклан от едни работници в Розино. Тогава бяха по 150 000 лева -такава е практиката. Абсолютно същата квалификация. За такива дела толкова се иска, а колко ще даде съдът, е друг въпрос“, каза адвокат Елдъров.

Пред Съдебната палата в Пловдив се бяха събрали колеги, приятели и съседи на лекаря, които поискаха процесът срещу него да бъде прекратен и той да бъде оправдан. На импровизирания им протест присъства и директорът на УМБАЛ „Пловдив“, където работи д-р Димитров, д-р Аргир Аргиров. Часове преди разпоредителното заседание медиците от болницата излязоха с подписка в подкрепа на колегата си, в която се казва, че: “Д-р Димитров работи в УМБАЛ-Пловдив от 2007 г. Сред колегите си е познат като коректен и всеотдаен професионалист, проявяващ загриженост и внимание към пациентите. До този момент ръководството на болницата е получавало единствено благодарности във връзка с неговата работа“. Те посрещнаха в съда д-р Димитров с аплодисменти, а той самият отказа всякакъв коментар преди и след отложеното дело.

Следващата дата, на която ще се опита да стартира разпоредителното заседание в процеса срещу д-р Иван Димитров, е 13 май от 9,30 часа.

Плъхът бил убит в нощта на 1 срещу 2-ри март 2018г. Предишният ден крадецът от „Столипиново“ набелязал един от шестте гаража в двора на Доктора. Той ползвал първата гаражна клетка за работилница. Бил сам на втория етаж на къщата си, в който правел ремонт. Жена му и двете им деца били на гости на роднини в село Крумово.

ИВАН И АНДРЕЙ СТИМУЛИРАТ МЛАДИТЕ ДА ПРАВЯТ БЕБЕТА

Монитор  стр. 24


Тв водещите и продуценти Иван Христов и Андрей Арнаудов имат за цел да стимулират младите семейства в България да създават наследници. В тази посока е обновената кампания на тяхното Движение за национална кауза. Кампанията ще премине под наслов „Направи го сега!“ и има за цел да мотивира младите да станат родители, без да отлагат. Участие могат да вземат всички семейства, заченали своите деца от март до декември 2019 г., като тази година няма да има национално кръщене, а то ще се състои през октомври 2020-а. Целта тази година е да се стимулират двойките да стават родители по-рано. През януари на лотариен принцип пред нотариус ще бъдат избрани 20 от всички участвали семейства, които ще получат своя „Бебешки ДНК пакет“ – дрехи, памперси, храна и козметика, всеки от които на стойност 5000 лв. За целите на кампанията се събра и обществен съвет, в който влизат Милен Врабевски, Радослав Янков, Владо Николов, Калоян Георгиев, Димитър Цоцорков, Димо Спасов, Пенко Пенков, Иван Христов и Андрей Арнаудов.

Майки протестират срещу закриването на родилното в Дупница

Дума  стр. 2


Родилното отделение в общинската болница в Дупница може да спре работа заради по-малко родените през м.г. деца и финансовото му състояние. Има проблем и с набирането на специалисти, които да работят в него.

От няколко дни тръгна петиция за спасяване на отделението, а вчера пред общината се проведе протест в защита на болничното звено.

През 2018 г. В отделението са родени 165 деца при норматив за съществуване на общинска болница 200 раждания на година.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров свика среща с общинските съветници по спорния казус със съдбата на родилното отделение.

Медицинските сестри не се отказват от протестите

Омбудсманът призова да спре натискът върху специалистите по здравни грижи

Дума  стр. 5


Без търговски дружества в здравеопазването, гласи първото искане на медицинските сестри, които се канят да протестират от 15 часа на 21 март пред здравното министерство. Те настояват да има еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, а допълнителните възнаграждения и размерът им да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Сестрите призовават за връщане на медицинските стандарти, почасово плащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работа в спешно и ОАИЛ, искат и класът прослужено време да е 1,2% на година. Те настояват за колективен трудов договор, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, за промяна в категорията труд и за възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.

Сестрите, които по време на протеста ще бъдат на дежурство, ще изразят недоволството си със синя лента на ревера. От съобщението за новия протест става ясно, че към протеста ще се присъединят служители от различни лечебни заведения в близо 30 града.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова призова да спре натискът върху медицинските специалисти. Тя обяви, че ще поиска прокуратурата да извърши проверка има ли опити протестът да бъде отменен със заплахи. Манолова призова здравния министър Кирил Ананиев да излезе с официална позиция, в която да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи. Според нея по този начин ще бъдат разсеяни съмненията, че явно или мълчаливо стои зад натиска. Манолова е получила съобщения за заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите в София, Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Габрово и др., имало и аудиозаписи на директни заплахи за уволнение. След предишния протест, който бе на 1 март, медицинска сестра била командирована от ръководството на столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките й началници и без да е инструктирана за новото работно място. Друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение. Има и сигнали, че представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращи медицински работници, притеснена е Манолова.

Операциите продължават да се увеличават

Дума  стр. 5


Въпреки намаляването на населението, броят на операциите у нас се увеличава, показва „Индексът на болниците“ за 2018 г. по три основни хирургични дейности – неврохирургия, кардиохирургия и ортопедия. Установено е обаче, че не всички лечебни заведения, в които се осъществяват операциите, отговарят на изискванията за минимален обем дейност.

За година увеличението на операциите в неврохирургията е с 1176. 14 015 интервенции са осъществени в 115 лечебни заведения през 2018 г. срещу 12 839 в 116 клиники през предходната. В тях влизат операции по шестте основни клинични пътеки в тази област – травми на главата, онкологични и др. заболявания, гръбначни проблеми и на черепномозъчните нерви. Въпреки високия брой на болници с неврохирургия, едва в 12 се осъществяват високотехнологични операции на главата, а в 26 – големи гръбначни операции. Основната част от дейността на останалите лечебни заведения е фокусирана в консервативното лечение на травми на главата и интервенции при проблеми на черепномозъчните нерви.

За година ортопедичните операции са се увеличили от 75 180 на 76 559. Болниците, в които се извършват подобни интервенции, също се увеличават от 95 на 98. В отделните клиники броят на операциите варира от една по някои клинични пътеки за цяла година до над 1000. Повторните хоспитализации са били 9204, което е 12% от всички случаи. Ръст има и при кардиохирургичните операции при възрастни. От 6000 през 2017 г. през м.г. те стават 6276. Няма промяна в лечебните заведения, в които са се извършвали, броят им остава 10. Над 50% от интервенциите са осъществени само в 3 болници в София и Пловдив.

ПРОФ. Д-Р ЕМИЛ ПАСКАЛЕВ: Трансплантацията е по-евтиното и качествено лечение

Имаме около 4 хил. души на хемодиализа, едва 670 са с присаден бъбрек, казва специалистът

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 11


■ Проф. Паскалев, от 50 години у нас не правят бъбречни трансплантации. България в крак ли е била със световната медицина?

– През 1969 г. е първата бъбречна трансплантация на възрастен в Александровска болница, а през 1968 г. за пръв път у нас е присаден бъбрек на дете в „Пирогов“. 1969 г. е само 15 години след първата успешна трансплантация в света. Това е голямо постижение за България, смятам, че ние сме били много напред. За да бъде бъбречната трансплантация успешен процес, трябва да се правят поне 25 на 1 млн. население за една година. Тогава тя изпреварва броя на хората, които постъпват на диализа. Трансплантацията е оптималното лечение. Диализа се прави, когато не може да се осъществи трансплантация. Това са правилата в нефрологията и урологията в цял свят.

■ Имаме ли 25 годишно на 1 милион?

– Никога не сме го постигали. Освен през 1999 г. Тогава трансплантираните бяха около 95, от тях 70 от трупни донори, от живи – 15, и 10, оперирани в чужбина. Тук наблюдаваме и оперираните в чужбина За миналата година например те бяха повече от трансплантираните у нас.

■ Увеличават се или намаляват хората на диализа?

– Всяка година тези пациенти се увеличават средно с 3,5%.

■ Означава ли, че пациентите на диализно лечение у нас не са информирани за възможността за присаждане на нов бъбрек?

– Бъбречната недостатъчност е краен стадий на увреждане на бъбреците, когато човешкият организъм е загубил бъбречната функция и тя трябва да се замести. По новата класификация означава хронично бъбречно заболяване V степен. В целия свят, както и в България, оптималният метод на лечение е бъбречната трансплантация. На второ място е диализното лечение, което се разделя на хемодиализа и перитониална диализа. Перитониалната има доста предимства и е много добре развита в много страни, където е предпочитана. В България е обратното – хемодиализата е в 97% от случаите. Трансплантацията нормализира бъбречната функция и я замества напълно. Човек се възстановява и след операцията се връща на работа, упражнява професията си, произвежда и плаща данъци и осигуровки, може да има деца. Във времето този метод на лечение излиза по-евтино на обществото, на държавата, на здравния фонд. Хората на диализа са трудоустроени, не могат да плащат данъци и осигуровки, с времето се инвалидизират, качеството им на живот не е добро, имат нужда от подкрепата на държавата. Трансплантацията освен по-евтин, е и по-качествен метод на лечение.

Според световни проучвания един трансплантиран за 1 година е средно 3,5 пъти по-евтин на държавата, отколкото пациент на хемодиализа. Има и страни, където разходите за трансплантиран пациент са 7,5 пъти помалко от диализата. В Норвегия например в над 55% от случаите на бъбречна недостатъчност се прави трансплантация и тези хора никога не стигат до диализа. Дори на хора с излекуван рак е за предпочитане да им бъде присаден бъбрек, вместо да са на диализа. И у нас имаме трансплантирани, на които злокачественият тумор преди това е излекуван. В тази сфера медицината много бързо напредва.

У нас в момента около 4 хил. души са на диализа, 670 са трансплантираните. Имаме жени, които след трансплантация са родили дори по 2 деца. Най-дългата преживяемост на наш пациент с трансплантиран бъбрек е 32 години.

■ Защо здравните власти у нас не предпочитат по-качествения и евтин метод на лечение?

– Различно гледат на проблема държавата Норвегия и държавата България. Различно държавно мислене. Имаме отлични специалисти, добра лечебна база. Допреди 10-15 години, ако нямаше съвместимост по кръвна група А, Б, 0, не се правеше трансплантация, но науката намери решение и на този проблем и по света това се прави. България е единствената в ЕС, където това не се прави.

■ Необходими ли са промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки?

– Законът не третира този проблем, но има подзаконови разпоредби и нормативни актове, в които е упоменато ограничението. Преди 2 години имаше у нас конференция, в която освен специалисти, участваха и представители на здравните власти. Там бе поставен и този проблем, и проблемът с кръстосаното донорство, което у нас е забранено. Кръстосано донорство е, когато има две семейства, в които децата се нуждаят от бъбречна трансплантация, но имат несъвместимост по кръвна група с родителите си. Но родителят на едното семейство е съвместим с детето на другото и обратното. Необходима е и достатъчна съответственост по антигени на тъканна съвместимост и други медицински показатели, за да е възможна трансплантацията. Това са редки случаи, но са шанс за тези хора. По време на въпросната конференция пациентски организации подкрепиха кръстосаното донорство, журналистите и само двама медика. Останалите бяха против. У нас битува страхът, че подобна операция може да подрони авторитета на лекаря. По света е обратното. За да се направи това, трябва да се разшири или да се дооборудва базата, да бъдат приложени много нови мощни методи на лечение и на поддържане на съвместимостта, което струва пари. Когато тези пари не дойдат в българските клиники, отиват в чужбина, защото семействата, за да спасят децата си, я правят в чужбина и се връщат у нас за наблюдение и лечение, което в тези случаи е по-сложно и продължително. Парадоксът е, че ни е разрешено да наблюдаваме и лекуваме трансплантирани от кръстосано донорство, но не и да правим операциите.

■ Защо у нас не вървят трансплантациите, а в страни, където са започнали много след България, сега са водещи?

– Броят на трупните трансплантации е недостатъчен. Причините са много и различни. Трябва да има огромно внимание на държавата към тази високоспециализирана и скъпа дейност. По света държавите я дотират, дори в Турция, във Франция, в САЩ, а парите за дотациите идват като в Норвегия – когато трансплантираните са повече от диализните, те работят и плащат данъци.

■ Преди няколко години бяха леко увеличени парите за трансплантации. Медици от различни специалности казват, че парите не стигат, но сякаш трансплантолозите мълчат по този въпрос.

– Аз го казвам много пъти! Не се плаща трудът на екипите за наблюдение на тези пациенти. Една трансплантация се прави от огромен екип висококвалифицирани специалисти. Но нещата не свършват с операцията, за която се плаща 15 хил. лв., а от тях до 40% са за възнаграждение. След това всеки ден един човек гледа 15-20 трансплантирани, които трябва да се наблюдават до края на живота им. Този труд е платен 0 лв., а за висококвалифициран и интелигентен човек това е обида. Отнеха ни възможността да използваме някои най-широко ползвани в органната трансплантация методи, например плазма очистване. Преди 3 години министерска заповед даде право само на анестезиолозите да я правят. От миналата година се разреши и на невролози, хематолози, но не и на нефролозите. А един пациент, който лежи в нашата клиника, трябва да го изведем до другата сграда за процедурата при положение, че апаратът е зад тази стена и ние имаме опит. В крайна сметка всичко това рефлектира върху болните.

Нефрологът проф. д-р ЕМИЛ ПАСКАЛЕВ е роден през 1962 г. Завършва с отличие Висшия медицински институт в Плевен. Трудовия си път започва в Бърза помощ и в Центъра по хемодиализа в общинската болница в Червен бряг. След конкурс през 1992 г. става асистент в Клиничния център по хемодиализа в Александровска болница, а от 1999 г. е в Клиниката по нефрология и трансплантация. От 2003 г. е доцент, а от 2012 г. професор в същата клиника. Към момента е ръководител на Катедрата по нефрология на МУ – София. Бил е национален консултант по трансплантология. Специализирал е нефрология и бъбречна трансплантация в Мадрид, Лион, Хановер. Активно работи в трите направления на нефрологията – консервативна нефрология, бъбречна трансплантация и диализно лечение.

Оперираха мозък от разстояние

Дума  стр. 20


Благодарение на 5G технология китайски хирург изпълни първата в света мозъчна операция от разстояние. Д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в главата. Хирургът е управлявал инструментите, намиращи се в пекинска болница, от клиника в югозападен остров Хайнан. Лекарят е казал, че операцията е продължила 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е страдал от паркинсон и е споделил, че се чувства добре след манипулацията. Докторът е използвал компютър, свързан с мрежа от следващо поколение.

„Много от тях само чакат да хванат първия влак на запад“

Германски издания описват подробно защо младите квалифицирани българи напускат родината си

Сега   стр. 10


Огромният отлив на медици от България създава проблеми най-вече в провинцията. Много от младите, които следват медицина, само чакат да завършат, за да хванат първия влак за Европа, пишат германски издания.

„Голям брой добре образовани хора – IT-специалисти, лекари, медицински сестри – заминават за Германия, Австрия или Великобритания“ казва пред „Ди Велт“ Хелене Кортлендер, ръководителка на софийското бюро на фондация „Фридрих Еберт“. За една млада жена, която също смята да се присъедини към мигриращите специалисти, разказва обширен репортаж в седмичника „Ди Цайт“. 23-годишната Лора Василева следва медицина в София и иска да работи в Германия. През лятото изкарала практика при един софийски лекар, работила и в Германия. Той й препоръчал да учи немски и сега младата жена вече добре си служи с немската медицинска терминология. Лора иска да специализира очна медицина и разказва, че в София е много трудно да се добереш до квалификация в тази област.

В столицата има добра апаратура, но за асистентско място се чака с години, а една нейна позната дори трябвало да си плати, за да специализира. Лора е софиянка и не може да си представи, че след дипломирането си ще работи в провинцията, където на всичкото отгоре няма почти никакво оборудване. „Аз съм млада, сега са най-добрите ми години“, казва тя и добавя, че тъкмо поради това иска да вземе специализация по очна медицина в Германия.

Един лекар в София взима около 900 евро

Всичко опира до разликата в заплащането, отбелязва в същата връзка „Ди Веят“. България е най-бедната страна в ЕС, заплатите са съответно ниски. В повечето случаи българските специалисти обръщат гръб на родината си заради ниското заплащане на труда, допълва картината австрийският „Винер Цайтунг“. В София един лекар със специалност може да изкара и 900 евро месечна заплата, но лекарите в провинцията са принудени да се задоволяват с наполовина по-ниски доходи. Още по-драстични са разликите в заплащането на медицинските сестри: в София една сестра в операционна има възможност да получава до 400 евро, докато колежките й в по-отдалечените краища на страната нерядко взимат само по 130 евро.

Авторката на репортажа в „Ди Цайт“ припомня, че младите асистент-лекари в германските болници започват с брутна заплата от 4402 евро. Лора Василева разказва за своя приятел, лекар в българска болница, който за 40 часа работа седмично печелел около 350 евро. „Защо човек да следва шест години, а после да изкарва толкова малко?“ -пита се тя. Двамата с приятеля й вече са проучили какви са изискванията в Германия и смятат, че ще се справят.

Лора признава, че малко се страхува да замине за непозната страна, с чужд език и неизвестна обстановка, но пък знае, че винаги може да се върне в България. И че ако не се опита да работи в Германия, после цял живот ще съжалява. „България няма да се промени, нито пък аз мога да я променя“, казва младата жена. И добавя, че може да промени поне собствения си живот.

„Българските родители направо тласкат децата си към чужбина“

В своята публикация отпреди година „Ди Велт“ припомня, че през 2016 година в Германия са живеели 260 000 българи, които, „противно на всички предразсъдъци, в повечето случаи са добре образовани специалисти.“ Вестникът пише, че българските студенти в Германия са една от най-многочислените групи чуждестранни студенти. „А българските родители понякога направо тласкат децата си към чужбина – и са шокирани, ако тези деца се завърнат. Стряска ги мисълта, че може би са се провалили зад граница.“ Според „Ди Цайт“ през 2017 г. в Германия са работели 1570 български лекари.

Лора Василева иска да замине за Германия не само заради по-добрата професионална перспектива. Тя го прави и заради… баба си. През зимата възрастната жена трябвало да носи яке и шапка в дома си, защото с малката си пенсия не можела да си плаща парното. А Лора не иска и нейните родители един ден да се окажат в същото положение.

ООН: Замърсяването на въздуха е заплаха за човешките права

Отровите убиват 7 млн. души всяка година, 600 000 от тях са деца

Шанън ЛАРСЪН

Земя  стр. 16


Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем – но сега на него трябва да се погледне и като на проблем с човешките права, заяви специалният докладчик на ООН за човешките права и околната среда.

Замърсяването на въздуха юди до / млн. случая на преждевременна смърт по света всяка година, включително на 600 000 сред децата, каза Дейвид Бойд. „Нека поставим тези 7 млн. случая в контекст -това са повече смъртни случаи на година от тези от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария взети заедно“, каза експертът на ООН в интервю за Фондация „Томпсън Ройтерс“.

„Това е

СВЕТОВНА ЗДРАВНА КРИЗА, по която наистина трябва да се вземе отношение. Замърсяването на въздуха нарушава правото на живот, на здраве, правата на детето и нарушава правото на живот в здравословна и устойчива околна среда“, добави той. Съществуват обаче ясни решения на проблема, заяви той в свой доклад, представен в началото на март в Женева пред Съвета на ООН за правата на човека. В него той изброява набор от стъпки, които правителствата могат да предприемат, за да намалят замърсяването на въздуха.

Макар и проблемът със замърсяването на въздуха да има опустошителни последици в световен мащаб, от които сред най-засегнатите да са маргинализираните слоеве на населението, Бойд, преподавател по право, политика и устойчиво развитие в Университета на Британска Колумбия, заяви, че проблемът на много места е бил подценен.

Донякъде причината за това е, че най-видимата част от замърсяването на въздуха често пъти бива изчистена, но остава друга част от него, която е по-трудно забележима и поради тази причина по-лесно може да бъде пренебрегната. „Взели сме отношение по някои видове замърсяване на въздуха на някои места, но голяма част от замърсяването, с което си имаме работа днес, не може да бъде помирисана, не може да бъде видяна. Това са онези

НАИСТИНА МИКРОСКОПИЧНИ ЧАСТИЦИ, които хората вдишват в своите дробове“, каза той. През последните 15 години обаче лекари и учени постигнаха напредък в установяването на това, колко вредно може да бъде за здравето замърсяването на въздуха, водейки до проблеми от сърдечни заболявания и рак на белия дроб до неврологични разстройства, включително Алцхаймер. Тъй като различните страни имат различни източници на замърсяване -електроцентрали на въглища в едни, мръсен транспорт или готвене на печки с комини в други – решенията във връзка с тази заплаха трябва да варират с оглед на конкретното място, но „ние знаем кои са тези решения“, каза Бойд.

Едно от най-важните е да бъде прекратено използването на електроцентрали на въглища, нещо, което богатите страни би трябвало да са в състояние да направят до 2030 г., заяви той. Страни от Канада до Великобритания вече се съгласиха да направят тази промяна, каза Бойд.

В доклада си той излага стъпки, които държавите членки на ООН са длъжни да предприемат, „за да изпълнят задълженията си по човешките права, като намалят замърсяването на въздуха до приемливи равнища“. Те включват наблюдение на качеството на въздуха, установяване на главните източници на замърсяване на въздуха, образоване и ангажиране на обществеността по въпроса за замърсяването на въздуха, както и въвеждане на

ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, РЕГУЛАЦИИ И СТАНДАРТИ, които могат да бъдат прилагани, за да бъде ограничено замърсяването. Отделните страни трябва да разработят и свои национални планове за действие за качеството на въздуха, каза той. „Силата на това, да се подходи към проблема през призмата на човешките права, е, че наистина може да послужи като катализатор за действие , заяви Бойд. Вместо да бъдат оставяни отделните страни да решават дали искат да се заемат с проблема, това дава ясно да се разбере, че „те безусловно имат правни задължения да се справят със замърсяването на въздуха“, каза той.

„Превръщането на това в човешко право може наистина да овласти милиарди хора по света, които се борят за правото си да дишат чист въздух“, добави Бойд. Ако правителствата предприемат действия за справяне със замърсяването на въздуха, те могат не само веднага да спасят човешки животи, но и по този начин да предприемат реални действия за ограничаване на климатичните промени, заяви той. „Замърсяването на въздуха и климатичните промени са много тясно свързани. Ако бъде направено както трябва, предприемането на стъпки във връзка със замърсяването на въздуха може да бъде и предприемане на стъпки по въпроса за климатичните промени“, каза Бойд.

Катарина Рол, изследовател в отдела на правозащитната организация „Хюман раите уоч“ за опазването на околната среда и човешките права, заяви, че срещу някои правителства

ВЕЧЕ СА ЗАВЕДЕНИ СЪДЕБНИ ИСКОВЕ заради замърсяването на въздуха и в резултат те са били принудени да предприемат действия. По-голямото съсредоточаване на вниманието върху заплахите за човешките права от замърсяването на въздуха обаче може да допринесе за това правителствата да бъдат накарани да предприемат действия, преди още да са заведени дела, каза тя в интервю.

„Това, което искаме да направят правителствата, е да предприемат превантивни мерки, а не само да действат, когато бъдат съдени или когато хората започват да се разболяват“, заяви Рол.

Симеон Славчев закупи и дари скъпа апаратура на „Пирогов“

Трябва да се концентрираме върху евроквалификациите с Черна гора и Косово, после ще мислим за Англия, заяви 25-годишният футболен национал

Земя  стр. 21


Националът Симеон Славчев е направил голямо дарение на „Пирогов“, закупувайки скъпа апаратура, съобщава БЛИЦ. В интервю за агенцията полузащитникът на националния отбор по футбол говори и за предстоящите евроквалификации на България с Черна гора и Косово. Футболистът на азербайджанския Карабах е посетил „Пирогов“, за да се срещне с лекарите, спасили майка му Жанета, която прекара инсулт. Мони Славчев бяга от публичност, но се съгласи да разкаже пред БЛИЦ за случилото се.

– Научихме, че си направил дарение на „Пирогов“, какво те подтикна към тази благородна постъпка?

– Преди двайсетина дни майка ми получи инсулт и благодарение на добрите намеси и грижи на всички служители в „Пирогов“ сега е добре. Действията на лекарите ме накараха да осъзная някои неща. Определено има хора, способни на всичко, за да бъде човек отново здрав. Те положиха усилия, за да помогнат на майка ми, оценявам го. Докато беше десет дни в кома, много размишлявах. Наистина исках усилията на докторите и сестрите в „Пирогов“ да бъдат възнаградени. Реших да им помогна с апаратура, с която да улесня всекидневната им работа и стреса, на който са подложени. Намерих начин да направя дарението, надявам се да съм помогнал.

– Със сигурност си ги трогнал с постъпката си. Бяха ли изненадани, като разбраха?

– Да, бяха изненадани. Разговарях с доктор Мария Димитрова. Тя беше много изненадана. Благодари ми искрено, както и аз на нея най-вече. Двете страни сме много доволни.

– Това е лекарката, която е спасила майка ти ли?

– Не точно. Доктор Мария Димитрова е шеф на отделение „Нервни болести“. Помогнах им, закупувайки апаратурата. Видях се с целия екип, който помогна на майка ми, хората, които се фижиха за нея – в интензивното, в неврологията. Наистина съм им страшно благодарен. Видяхме се, подарих им по една фланелка, почерпих ги и им изказах благодарности.

– Какви са шансовете ни в предстоящите квалификации и ще успеем ли най-после да се класираме на голям форум?

– Чака ни много работа. Искаме да продължим с доброто представяне от Лигата на нациите. Трябва да сме концентрирани и да си вярваме, да не отстъпваме от желанието и колектива, който създадохме. Ако това го пренесем на терена и в мачовете, не само в тренировките, ще постигаме добри резултати. Сега няма смисъл да говорим за Англия, предстоят мачове с Черна гора и Косово. Концентрираме се върху тях и се стремим да извлечем максимума. Стъпка по стъпка да постигнем наистина целта – класиране на европейското първенство.

– Има нови имена в националния отбор -младоците Валентин Антов и Мартин Минчев. Как ги приемате?

– Видях, че са леко притеснени. Това е и наша работа – да ги адаптираме по-бързо, да се чувстват по-добре, да влязат в отбора. И се надявам с времето да помагат на националния отбор. Млади момчета са, спомням си, че бях като тях, когато ме повикаха за първи път. Бях на 18 години, наясно съм какво им е на тях в момента. Ще се постараем да се адаптират по-бързо.

– Преди дни изгледа победата на ЦСКА над Берое…

– Възползвах се от факта, че съм в България и реших да погледам. Срещата ми хареса. ЦСКА игра хубав футбол, а Берое не си вярваха и не направиха най-добрия си мач.

– Как се чувстваш в Азербайджан и колко време мислиш да играеш в Карабах?

– От август съм там, чувствам се добре. Карабах е силен отбор, с много добри футболисти, организацията е на европейско ниво. Целта е да бъдем шампиони и да спечелим Купата на Азербайджан. Да показваме добри игри и да радваме феновете с добри резултати в евротурнирите. Относно оставането ми в клуба – сложен въпрос. Невинаги нещата зависят от едната страна. В момента съм щастлив в Карабах, ще видим какво ще стане в бъдеще.

– Кои са трудните моменти в кариерата ти до момента?

– Имал съм контузии, но имам и няколко периода, които са били трудни, и сега съжалявам. Трансферът ми в Спортинг (Лисабон) е един от тези моменти. Имах наистина добър шанс да се докажа и да постигна нещо значително. Можех още на 19-20 години да бъде сред топ футболистите на България в исторически план, ако си бях грабнал шанса. Но не ми потръгна. Сполетяха ме контузии, смяна на треньори, не получих шанса, примерно да изиграят 2, 3, 4 мача. Но вече е минало. Това е преломният момент в кариерата ми, защото можех да тръгна в съвсем друга посока. Контузиите повлияха доста. Не бях достатъчно здрав, за да си грабна шанса, а и не ми беше даден реален такъв. Това бих нарекъл най-трудния ми момент, сега след като го осъзнавам години по-късно.

-А хубавите ти мигове кои са?

– Доста са, отличавам победите над Швеция и Холандия, над Португалия като гост с 1:0. Мачовете ми с Карабах в Лига Европа, както и квалификациите ни в Шампионска лига, в които също играх много силно и пред пълни трибуни. Надявам се тепърва да предстоят хубавите ми мигове във футбола. Дай боже да се класираме на европейското първенство. Успеем ли – оставаме в историята, ще постигнем нещо значимо и незабравимо. Ако се случи, което страшно много искам, ще бъда удовлетворен. Сега имаме шанс, нека се възползваме. Да бъдем умни, хитри и с голямо желание да успеем.

– Кои са най-големите ти приятели във футбола?

– С Георги Миланов сме много близки още от Литекс, след това и в националния отбор заедно, вече 11 години. С Божидар Чорбаджийски също, с Милен Гамаков, Румен Руменов, с Митко Евтимов сме много добри приятели. Имам малко, но истински приятели. С голяма част от момчетата в националния отбор сме в добри отношения, имам приятели в отбора. И другите могат да кажат същото и заради това колективът ни е на добро НИВО.

Доц. Мария СТАЕВСКА: Астмата не се разпознава веднага

Яна АНГЕЛОВА

Жълт Труд   стр. 35


Астмата е хронично, възпалително заболяване на белия дроб, при което се наблюдава оток и стесняване на дихателните пътища, както и отделяне на повече слуз, което затруднява дишането, обяснява доц. д-р Мария Стаевска, д.м., началник на Клиниката по алергология към УМБАЛ „Александровска“. Симптомите се изразяват в пристъпи на кашлица, задух, затруднено дишане, умора, чести настинки, алергии, проблеми със съня, стягане в гърдите. Болният буквално се бори за всяка глътка въздух.

Хроничните белодробни болести – астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), се нареждат на четвърто място по разпространение сред неинфекциозните възпалителни заболявания след сърдечно-съдовите, метаболитните и онкологичните.

Астмата остава световен здравен проблем, тъй като по данни за 2018 г. засегнатите от заболяването са 339 млн. души. Честотата на астмата, особено в детска възраст, се е увеличила значително през последните 20 години. Според статистиката приблизително 1000 астматици в света умират всеки ден вследствие на заболяването, като причините за това са неподходящ подход в лечението на заболяването и прекомерна употреба на облекчаващ бронходилатиращ медикамент вместо поддържащото противовъзпалително лечение.

По данни на Глобалната инициатива за астма (GINА) 45,1 % от пациентите имат неконтролирана астма, като 83,7% от тях считат заболяването си за контролирано, а 69,9% не я възприемат като сериозна.

Пациентите с тежка форма на астма влизат два пъти по-често в болница от останалите хора с астма, като медицинското им обслужване може да бъде до 5 пъти по-скъпо от това на пациентите с лека форма на заболяването. Така например 14% от пациентите с тежка астма са със 100% инвалидност, а 38% не могат да изпълняват пълноценно трудовите си задължения поради състоянието си.

По думите на доц. Стаевска често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането й, тъй като симптомите не се разпознават веднага и пациентите не се насочват към специалист навреме. Също така двете изследвания, които дават възможност за категорично диагностициране на заболяването – спирометрия и бронходилататорен тест, не се заплащат от НЗОК. В България са диагностицирани само 50% от астматиците, като по-малко от половината провеждат лечение.

В Народното събрание, под патронажа на Комисията по здравеопазване, се проведе кръгла маса на тема „Да сведем до нула астматичните пристъпи“. Организатори бяха Българското дружество по белодробни болести, Българското дружество по алергология и Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

В рамките на кръглата маса експертите представиха данни, че астмата може да бъде ефективно контролирана, като се подобри придържането към инхалаторната терапия, която овладява възпалението при астма, и се намали използването на облекчаващия симптомите медикамент. Достъпът до иновативни медикаменти намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.

Когато заболяването е контролирано, пациентите нямат обезпокоителни симптоми през деня и нощта, нуждаят се от малко или изобщо не употребяват облекчаващ медикамент, имат белодробна функция близка до нормата или в норма, нямат сериозни обостряния и водят пълноценен живот.

Най-честите причини

Алергени като прахови акари, хлебарки, полени, плесени, козина и гризачи;

■ Дразнещи вещества във въздуха като тютюнев дим, смог, прах и пушек от дърва и въглища;

■ Респираторни състояния като обикновена настинка, грип, ХОББ, гастроезофагеален рефлукс и проблеми със синусите;

■ Изразяване на силни емоции като смях, стрес и плач;

■ Лекарства, към които пациентът с астма е чувствителен, като аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства, както и такива, които влошават симптомите на астма, като бета-блокери;

■ Други причини като сулфити в храната и хормонални промени по време на менструалния цикъл.

Как да я познаем

Някои симптоми на астмата са типични за респираторните заболявания, което прави поставянето на правилна диагноза по-трудно. За астма можем да мислим, ако са налице следните прояви:

■ Повече от един симптом (хрипове, недостиг на въздух, кашлица, стягане в гърдите и ограничение на въздушния поток), особено при възрастни;

■ Симптомите често се влошават през нощта или рано сутринта;

■ Симптомите се променят във времето и по тежест;

■ Симптомите се предизвикват от вирусни инфекции (като обикновена настинка), тренировка, излагане на алергени, промени в атмосферния въздух или дразнители като изгорели газове, дим и силни миризми.

Шарън КИНГ: Травмите при раждане програмират живота ни

Славяна МАНОЛОВА

Жълт Труд   стр. 14, 15


Изненадващо много хора си припомнят преживявания в утробата на майката и знаят какво се е случвало в семейството им, преди да се родят. Други са имали травми при раждането или са загубили близнак в утробата. Нежелани или осиновени деца подсъзнателно знаят какво се е случило и това силно повлиява живота им. Всички тези наследени травми дават тежък отпечатък в живота ни, а ние дори не знаем откъде идват проблемите. Оказва се, че те могат да бъдат решени много бързо, ефективно и безпроблемно. Шарън Кинг е терапевт, създател и преподавател на протокола Пренареждане на матрицата на раждането, част от едноименния метод, набрал популярност в последните години. Можете да се срещнете е нея утре, 21 март, в столичния Парк Хотел Москва. Благодарение поканата на Българската асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП), Шарън ще направи безплатна демонстрация за всички желаещи да разберат повече по темата. Входът е свободен. Още за събитието, което е във връзка е издаването на книгата й „Излекувай раждането, излекувай живота си“ на български език, можете да намерите на страницата на БАРЕП и във Фейсбук. С Шарън, наричана още Мама Кинг, се свързахме преди идването й в България, за да разберем какво представлява методът Пренареждане на матрицата на раждането и как чрез него може да се промени целият живот на човека.

– Шарън, как бременността и раждането могат да се отразят на по-нататъшния живот на детето?

– Процесът на бременност и раждане е изключително важен за развитието на човека във всички аспекти от живота. Още докато са в коремчето на мама, бебетата получават информация за света около тях и формират убеждения на база на всичко, което възприемат чрез нея. Но в зависимост от вида раждане дали е естествено, с упойка, предизвикано или раждане с усложнения, детето и майката се повлияват съответно позитивно, негативно или дори травмиращо. Вече има изследвания, които доказват какъв е ефектът върху психиката от травматични раждания с усукана пъпна връв, с използване на упойка, която упоява и бебето, не само майката. Усуканата пъпна връв например, ако е била много стегната около врата на бебето, носи усещането на човека, че е в капан, той може да има паникатаки, да живее с вярването, че този свят е опасен, ако е имало риск за живота му. Тези хора никога не носят поло и шал като възрастни, не харесват тесни пространства. Учените са установили, че бебето усеща четири пъти по-силно болката от възрастните. Психологическият ефект от болезнено раждане е, че детето развива вярването, че този свят е много опасен. По-късно в живота като възрастен човек той ще бъде силно тревожен, напрегнат и предразположен към фибромиалгия. Ако по някаква причина отделят бебето от майката веднага след раждането, то се чувства изоставено, отхвърлено и нежелано, и развива такова убеждение в живота си. От негова гледна точка отделянето е въпрос на живот и смърт, то не знае, че след малко мама ще дойде. Отделянето от майката предопределя темата в живота му – например, че мама не го обича, не е желано, не е достатъчно добро, не заслужава.

– Възможно ли е ембрионът, който още няма развит мозък, да усеща преживяванията и емоциите на майката?

– Аз съм квалифициран обучител в областта на раждането към

Асоциацията по пре- и перинатално здраве и психология. Те имат цяла библиотека с проучвания за това как бебетата през времето в утробата постоянно учат за света около себе си през възприятията на майката. Заедно с хранителните вещества през плацентата преминават и всички хормони, свързани с преживяванията на майката – всяка позитивна емоция, стрес, травма се разбира от нероденото бебе на телесно ниво. То използва тази информация, за да се адаптира към средата, в която идва – дали е безопасна или опасна, любяща или враждебна. Затова е изключително важно бъдещата майка да си постави за цел да бъде спокойна и позитивна, а семейството, близките и дори работодателите е добре да знаят това и да създават добри условия и спокойствие за бъдещата родилка.

– Какви травми може да нанесе раждането?

– Родилната травма може да засегне както майката, така и детето. За майката, която ражда с много болка, има висок риск да получи посттравматичен стрес или да развие следродилна депресия, която дори да се превърне във физически проблем. Това се отразява на процеса на свързване с бебето и повлиява живота му оттук нататък, особено ако в раждането са били използвани медикаменти или форцепс. Майката може да преживее много неприятни емоции от грубо или невнимателно отношение по време на раждането, от това, че то не се случва, както е очаквала. Когато на жените се слагат по време на раждането упойка или други лекарства, след това те имат чувството, че са безпомощни да се справят сами, освен това се травмират. Инструменталните раждания също имат дълбок ефект върху бебето и това включва цезарово сечение, раждане с форцепс и вакуум. Въпреки че с тези методи се спасява живот и в някои случаи са наложителни, започнаха често да ги използват без нужда, което е една от най-големите трагедии в западния начин на раждане. Бебето също се травмира от медикаментозната намеса. То не само че замръзва от шока, защото е било сполетяно от анестетика изненадващо, но често задържа този анестетик в тялото си. Това означава, че е замръзнало на две нива – емоционално и физическо. Бебето винаги получава свръхдоза. Това е защото анестетикът се прилага според телесното тегло на майката. При раждането бебето има висок процент мастни клетки и анестетикът се задържа в тях. Но може би най-голямата травма, свързана с раждането, е нежелано дете, което е дадено за осиновяване. Осиновените деца, които са прекарали дълго време под чужди грижи, имат усещане, че са отхвърлени и не могат да осъществят дълготрайни взаимоотношения с другите. Всички тези травмиращи преживявания дават тежък отпечатък в живота, а ние дори не знаем откъде идват проблемите ни и негативната нагласа към света. Оказва се, че те могат да бъдат открити дори и от невербална възраст и „пренаредени“ бързо, ефективно и безпроблемно.

– Шарън, бихте ли разказали как стигнахте до методиката Пренареждане на матрицата на раждането?

– Работих с една жена през 2009 г., която беше бременна в петия месец с третото си дете. Тресеше се от страх какво й предстои, защото преди това имаше две тежки и болезнени раждания на момчета. След това е имала и сериозни проблеми с кърменето. Така че сега се страхуваше, че и при третото раждане това ще се повтори. Аз й помогнах да освободи страха от предстоящото раждане като се върнахме назад във времето, когато е раждала първите си бебета. Също така се върнахме и изцелихме травмата, която й е останала от нейното собствено раждане. Направихме и нещо като репетиция на бъдещото раждане, като показахме на нейното бебе в корема как бихме искали да се случи неговото идване на бял свят. При метода Пренареждане на матрицата всичко е в ума, така че техниката се изпълнява като си представяш, визуализираш това, което искаш да освободиш от себе си или да ти се случи. Резултатът от този един сеанс с Пренареждане на матрицата беше смайващ. Тя престана да се тревожи какво ще бъде раждането и то протече точно така, както го планирахме по време на сеанса. Тази моя клиентка след това роди четвърто дете. На практика това беше първата сесия по Пренареждане на матрицата на раждането, която проведох.

– Само за бременни ли се отнася методът?

– Всички сме преживели раждане – нашето собствено. Ако то е било травмиращо и с усложнения, ако по време на бременността е имало драми в семейството, не сме били желани, ако сме били отделени след раждането от мама, ние интуитивно го усещаме, а може дори да са ни разказвали истории колко се е мъчила мама, докато ни роди. В този смисъл казвам, че Пренареждане на матрицата на раждането е за всеки, който се е раждал, а не само за бъдещи майки.

– Работите ли с жени, които страдат от безплодие?

– Има много причини жените да не могат да забременеят. Може да бъде от прекалено много стрес в живота им, преживяно сексуално насилие или имат убеждението, че няма да могат да се справят с болката от раждането или като родител. Възможно е да са преживели спонтанни аборти или мъртви раждания, чийто емоционален отпечатък в подсъзнанието им да ги предпазва от повторно преживяване на същата травма и да възпрепятства забременяването. Същото се отнася и за предходно травматично раждане или пък за потиснат спомен от собствено им травматично раждане. Дори когато жената сама е избрала прекъсване на бременността, например поради млада възраст, психологическите последствия, даже да не ги регистрира съзнателно, могат да блокират физиологията й и тя да не може да забременее. С метода Пренареждане на матрицата на раждането можем да открием подсъзнателната бариера, да изцелим травмата и да променим убеждението в позитивно. Помогнала съм на много жени да имат мечтаното раждане. Много е мило, когато ми пишат за новия член от семейството си и ме наричат „Мама Кинг“.

– Вие лично прилагали ли сте метода върху себе си?

– През 60-те и 70-те години на XX в. не се е смятало за вредно да се пуши по време на бременността. Моята собствена травма преди да се родя идва от това, че бях в токсична утроба – майка ми пушеше през цялата бременност, подобно на много други майки през 60-те. Открих защо имам такова отвращение към цигарения дим, докато изнасях семинар по Пренареждане на матрицата на раждането в Прага. Много от ресторантите там са в задни стаи без вентилация и ние се хранехме в такъв. В един момент, когато всички около мен пушеха, изпитах желание да избягам. Казах: „Трябва да се махна от тук“, и изтичах навън. Мислено си зададох въпроса: защо пушекът ми влияе толкова силно? На какво ми напомня? Изведнъж осъзнах, че ми напомня на мен, затворена в утробата. По-късно с помощта на моя колежка преработих травмата от токсичната утроба.

19.03.2019

Национални телевизии

Родилното отделение в общинската болница в Дупница може да спре да работи

БНТ, новини в 18.00 часа


Родилното отделение в общинската болница в Дупница може да спре да работи, заради по-малко родените през миналата година деца и финансовото му състояние. От няколко дни тръгна петиция за спасяване на отделението, а сега пред общината се провежда протест в защита на болничното звено. От Дупница включваме нашия репортер Десислава Малинова. Колко по-малко деца са се родили от миналата година? И наистина ли има опасност отделението да бъде закрито?

Репортер: През изминалата година в родилното отделение на общинската болница са родени 165 деца – с 35 по-малко, отколкото е норматива за едно такова общинско лечебно заведение, за да може да съществува. Ето защо и в момента е свикана специална среща в общинския съвет град Дупница. Единствено той може да реши дали трябва да бъде закрито родилното отделение. Прокуристът на общинската болница Мария Иванова в момента е на тази среща с общинските съветници за да се вземе решение и да се изкаже становище и какво всъщност е финансовото състояние към момента на родилното отделение. Според самите лекари, които работят там, проблемът е друг. Проблемът е в квалифицирания персонал и конкретно в липсата на операционна акушерка. Лекарите смятат, че могат да се справят именно точно такава или бъде обучена такава операционна акушерка. До мен сега е д-р Стоил Стоилов, който е тук в подкрепа на своите колеги и да изкаже своето мнение дали и защо трябва да продължи да съществува родилното отделение.

Стоил Стоилов: Естествено, градът има нужда от това отделение. Имаме още едно, имат алтернатива дупничани, но… да ги лишим от правото на избор… Лично моите пациенти предпочитат общинската болница и като специалисти, и като отношение.

Репортер: Вашите пациентки, бъдещи родилки притеснени ли са?

Стоил Стоилов: Притеснени са. Не всички имат възможност да ходят по София, в частната болница.

Репортер: Това, което разбрахме от последните часове на днешния ден, че може би ще има решение на този казус, защото една от акушерките, която и в момента работи в родилното отделение на общинската болница, е съгласна да премине обучение и да стане операционна акушерка, така че да може да работи оперативния блок. Дали ще бъде закрито родилното отделение, ще проследим през следващите дни.

Майки от Дупница излизат на протест срещу закриването на родилно отделение на общинската болница

БНТ, Новини в 12.00 часа


Майки от Дупница излизат на протест срещу закриването на родилно отделение на общинската болница в града. Според ръководството на лечебното заведение причината са по-малкото раждания.

Репортер: През изминалата година в отделението в Дупница са родени 165 деца при норматив за съществуване на общинска болница 200 раждания на година. Намалелият брой раждания затруднява заплащането на персонала. Според лекарите в отделението обаче, проблемът е в липсата на квалифициран персонал като операционни акушерки.

д-р Красимир Кръстев: Всяка една манипулация може по ред причини да се усложни. И ако ние не разполагаме с 24-часово покритие на персонал за операционно, няма как да влезем в операционната.

Репортер: Според ръководството на болницата, персоналът на родилното отделение няма да бъде съкратен, а лекарите и акушерките ще бъдат пренасочени към другите отделения. Идеята за затваряне на отделението предизвика остро недоволство сред майките в Дупница.

Ангелинка Методиева: Да не се затваря това родилно отделение. Тук докторите си обръщат повече внимание, по-големи специалисти са.

Десислава Йончева: Не трябва да ни карат да ходим в частни клиники и т.н. Общинската болница си е общинска болница, екипът е стабилен, уникален и така. Ако имам някога трето, пак бих дошла тука.

Репортер: Председателят на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров свиква днес среща с общинските съветници по спорния казус със съдбата на родилното отделение. Междувременно в социалните мрежи граждани организират протест срещу закриването на болничното звено тази вечер пред сградата на общината.

Интервю с д-р Николай Брънзалов

Ще имат ли достъп от НАП до здравните ни досиета?

bTV  Тази сутрин


Водещ: „Тази сутрин“ продължава. Оказа се, че не само бизнесът е притеснен от въвеждането на новата система на касовите апарати. Притеснени са и личните лекари. При нас е Д-р Николай Брънзалов, който е от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Здравейте!

Д-р Николай Брънзалов: Здравейте и добро утро на вашата аудитория!

Водещ: Кога трябва да въведете новите касови апарати и защо?

Д-р Николай Брънзалов: Ами, новите касови апарати трябва да бъдат въведени септември месец, но аз бих…

Водещ: Отсрочката, която…

Д-р Николай Брънзалов: Да. Бих желал да дам някои пояснения. Значи, първо, кое налага промяната на касовите апарати в лечебните заведения? На мен все още не ми е ясно. Но ние лекарите имаме едно основно правило – primum non nocere. Когато не знаем, питаме и затова ние се обърнахме към IT специалисти и юристи, които ни разясниха доста неща относно тая наредба. И първо искам много дебело да подчертая, че лекарите, както Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, така и Българският лекарски съюз заставаме изцяло зад всякакви идеи за подобряване на фискалния контрол в България и намаляване процента на сивата икономика. Обаче в тази наредба №18 има много неща, които ни смущават по простата причина, че на чисто търговски еквилибристики са принесени в медицинската практика.

Водещ: Може да се каже, че лекарският кабинет е превърнат в търговски обект, така ли?

Д-р Николай Брънзалов: Да.

Водещ: Такава ли е философията?

Д-р Николай Брънзалов: Ами, явно да. По простата причина, че на първата среща, която се проведе с членове на Управителния съвет на Българския лекарски съюз с ръководството на НАП на 4 март тази година, беше обяснено, че нашият медицински софтуер е т. нар. СУПТО (Софтуер за управление на продажби на търговския обект), ерго нашите кабинети са приравнени към търговски обекти. И оттук следва една поредица от много въпросителни, които до тоя момент нямаме отговор на тях.

Водещ: Най-голямото нещо, което Ви притеснява? Основното нещо, което Ви притеснява? Сега вчера видях, че ако пред вашия кабинет има 20 човека, но спре интернет връзката или има…

Д-р Николай Брънзалов:

Водещ: … или има някакъв проблем в софтуера – Вие трябва да върнете хората.

Д-р Николай Брънзалов: Значи, нека да разделим проблемите на три основни групи. Първо, има проблем, който касае всички български граждани, защото с този нов софтуер, на който трябва да отговарят нашите практики и нашите касови апарати, може да се проверява т. нар. складова наличност. Ние нямаме складова наличност друго, освен електронните здравни досиета на българските граждани.

Водещ: Това означава ли, че…

Д-р Николай Брънзалов: Без изключение – от президента до баба Иванка, дето е през ден при мен за изписване на лекарства. Всичко ще бъде…

Водещ: Всичко ще бъде в системата. Така ли ще бъде достъпно?

Д-р Николай Брънзалов: Всичко ще бъде в системата, поне така ни беше обяснено.

Водещ: Значи тази складова наличност са здравните досиета на хората?

Д-р Николай Брънзалов: Ами, аз поне с друга не знам да разполагам.

Водещ: Има ли риск от това те да изтекат, като информация?

Д-р Николай Брънзалов: Ами, според мен, има и според хората, с които проведохме съответните контакти, да, има такъв пункт. Има заявено желание, че няма да има достъп от страна на НАП до въпросните здравни досиета, но…

Водещ: По скоро има декларация от НАП, че те не се интересуват от тези здравни досиета, но не е ясно в какъв момент може пък и да се интересуват.

Д-р Николай Брънзалов: Те не се интересуват. И втория абзац вторият абзац е, че се работи в тази насока, ама горе-долу това ми звучи като казването не е като направянето.

Водещ: Така. Вторият аспект, който…

Д-р Николай Брънзалов: Вторият аспект, който вече касае лекарските практики, е този, че при положение, че по някакъв начин се получи повреда, липса на връзка, независимо каква е тя, ние трябва да преустановим работа. Нали, в наредбата е написано: спиране на продажбите и отстраняване на проблема.

Водещ: Спиране на преглеждане на пациентите и отстраняване на проблема.

Д-р Николай Брънзалов: Да. А при нас как ще се получи това спиране на продажбите, сед като сме приравнени на търговски обект?

Водещ: Ама значи трябва да изпратите…

Д-р Николай Брънзалов: За мен, като лекар с 31 години стаж, е неприемливо моят кабинет да бъде търговски обект, в случая. Да, ние предоставяме услуги, ние нямаме стоки.

Водещ: Добре. Това означава, че ще изпратите евентуално пациентите по живо, по здраво …, докато оправите нередността в системата или повредата каква е. Вашето предложение какво е към държавата, към НАП?

Д-р Николай Брънзалов: Значи, първо, до тоя момент няма обяснен никакъв авариен режим, това ако се случи, какво правим. Нашето предложение е, че нашият софтуер въобще не трябва да бъде приравняван със СУПТО, защото нашият медицински софтуер е предназначен за нещо съвсем друго. Той не е предназначен за продажби. Той е предназначен за, образно казано, складиране на здравна информация за дадения пациент.

Водещ: Добре. Това означава, че Вие искате допълнително разговори с НАП, за да може да стиковате всички тези неща и да изчистите грешките или поне нещата, които не може да разберете какво точно се изисква от Вас.

Д-р Николай Брънзалов: Определено. Определено, както беше заявено още в началото, както и в нашите изявления пред медиите. Ние сме за подобряване на фискалния контрол, но в този вариант на наредбата за нас тя е неприложима в медицинската дейност в България.

Водещ: Много благодаря за това участие! Ще видим какво ще се случи и дали ще има допълнителен диалог между Вас, лекарите, и НАП.

Д-р Николай Брънзалов: Искрено се надявам!

Водещ: Дано да има такъв.

Протест срещу възможността общинската болница в Дупница да остане без родилно отделение

bTV  новини в 23.30 часа


Протест срещу възможността общинската болница в Дупница да остане без родилно отделение. Прокуристът на болницата иска ражданията там да спрат по финансови причини.

Станислава Кьосева е избрала да роди второто си дете в общинската болница.

Станислава Кьосева: Просто искам да им благодаря от цялото си сърце, от мен и от мъжа ми за удобството и за всичко.

Около 160 деца са се родили през последната година тук.

Д-р Валентина Николова: Не може да се ликвидира частично отделение и да се прецени, че примерно в това, в този град са родени прекалено малко деца, за да се самоиздържаме и че ние сме в тежест на общинската болница. Не смятам, че децата трябва да са в тежест на който и да било.

За педиатъра вариантът бебетата да се раждат в друга болница, след което с майките да се преместват в тази за допълнителни грижи, е неприемлив. Докато в общината се решаваше съдбата на отделението, работещите в него протестираха отвън. А от леглото си в болницата младата майка подкрепи стачкуващите.

Станислава Кьосева: Желая да не се затваря. Това е едно от най-качествените персонал и всичко. Просто не искам да се затваря, да си остане, да си работи, майките да си раждат тук в тази болница.

Според данните миналата година отделението е било на загуба от 60 хил. лв. Ако то бъде затворено, алтернативата е частната болница в града, в която също има родилно.

Спират протестите в русенската Спешна помощ

Нова телевизия  Новини в 23.30 часа


Спират протестите в русенската Спешна помощ. 50-те оставки, които бяха подадени в началото на месеца са оттеглени. Това стана след среща със зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Приети бяха исканията на спешните екипи за 7-часов работен ден, по-високи заплати и по-добри условия на труд. А заедно с МВР и прокуратурата се търсят начини за спиране на агресията срещу лекарите.

Д-р Бойко Пенков: Русе беше последният град, който работеше на 8 часа и сега преминава на 7-часов работен ден. Всички те ще продължат да дават труда си да спасяват русенци.

58-годишен мъж има шанс за нов живот след трансплантация

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


58-годишен мъж има шанс за нов живот след трансплантация. Рано тази сутрин военен самолет Спартан транспортира черния дроб на пациент в мозъчна смърт.

Репортер: Днешният работен ден на майор Пламен Дончев и екипа му е по-необичаен от много други.

майор Пламен Дончев: Започна още вчерашния ден. Знаехме, че има донорска ситуация във великотърновската болница. Но вчера вечерта не успяха да се случат нещата, защото летище Горна Оряховица не работи през нощта.

Репортер: От опит знае, че минутите и часовете са важни. Полетът със Спартана на връщане е 30 минути.

майор Пламен Дончев: Това са по принцип най-емоционалните и най-тежките задачи в нашата работа, защото става въпрос за спасяване на няколко човешки живота обикновено. Винаги е свързано с притеснения да не се обърка нещо.

Репортер: И докато военните се подготвят за полет, в друга част на страната лекарите експлантират черния дроб на 72-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. В тежкия личен момент решението взимат най-близките.

Д-р Сибила Маринова: Почти веднага се върнаха с решението, че частица от техния близък ще остане да живее в някой друг.

Репортер: Всички се надяват за нов живот след тази първа донорска ситуация за годината. Нов черен дроб получи 58-годишен мъж в крайна фаза на тежко заболяване. Операцията продължила 5 часа. И може би най-трудното вече е минало.

Национални радиа

МЗ трябва да продължи работата по промяна на здравноосигурителния модел

БНР  


МЗ трябва да продължи работата по промяна на здравноосигурителния модел. За това призова в предаването „Преди всички” по Хоризонт ръководителят на една от големите застрахователни компании Кирил Бошов. Според предложения от Асоциацията на застрахователите модел трябва да се определи един базов пакет, който да се покрива от вноска от 8%, а останалите дейности всеки да избира сам дали да се осигурява в здравната каса или при застрахователно дружество. За да се продължат разговорите обаче, трябва ясно да са остойностени дейностите, категоричен е Бошов: „В момента по различни причини и липса на контрол на различни места не е много ясно дали наистина осемте процента отиват изцяло за това, за което един клиент плаща и влиза в болничното заведение.”

Според Бошов до края на годината може да бъде постигнат консенсус по концепцията за промяна на здравния модел. За осъществяването ? обаче ще са необходими между 5 и 10 години.

8 операционни сестри от МБАЛ в Добрич са подали молби за напускане

БНР


8 операционни сестри от МБАЛ в Добрич са подали молби за напускане. Причината е, че искането им за увеличение на месечните възнаграждения с две минимални заплати е било отхвърлено. Мотивът за отказа е, че подобно увеличение противоречи на финансовата дисциплина. До момента са проведени няколко срещи на медици и ръководство за да се намери решение на проблема.

Омбудсманът Мая Манолова ще поиска проверка от прокуратурата дали е упражняван натиск върху медицински специалисти, участвали в националния протест в София

БНР  


Омбудсманът Мая Манолова ще поиска проверка от прокуратурата дали е упражняван натиск върху медицински специалисти, участвали в националния протест в София. На 1 март те излязоха на демонстрация пред МЗ за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Повод за сезиране на държавното обвинение са сигнали, които Манолова е получила от специалисти по здравни грижи в няколко града на страната.

Спрете натиска върху медицинските специалисти, посочва в позиция до медиите Манолова и допълва, че са ? предоставени данни, включително аудиозаписи за директни заплахи за уволнение както и за други прояви на натиск. Например, ден след протеста медицинска сестра била командирована от управата на столична университетска болница в друга болнична структура без да бъдат предупредени преките й началници, без да е инструктирана за новото работно място.

Има сигнали, че представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие върху протестиращите медицински работници, изтъква Манолова.

Тя намира за напълно справедливи исканията на медицинските специалисти и за абсолютно недопустимо оказването на натиск върху тях без значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите.

Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, посочва още Мая Манолова.

Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредната чернодробна трансплантация

БНР


Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредната чернодробна трансплантация. 5-часовата интервенция беше осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, който съобщи, че пациентът е в добро състояние. Рано тази сутрин екипът лекари беше транспортиран с военния самолет „Спартан“ до болницата във Велико Търново, където беше извършена експлантацията на органите. Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора.

Формулата за изчисляване на процента намалена работоспособност на даден човек, от която зависи достъпът му до пенсия, не е справедлива по дефиниция

БНР  


Формулата за изчисляване на процента намалена работоспособност на даден човек, от която зависи достъпът му до пенсия, не е справедлива по дефиниция. Това каза в предаването „Преди всички” по Хоризонт директорът на Центъра за независим живот Капка Панайотова за пенсиите. Според нея публикуваните от МЗ предложения за нови правила за изчисляване няма да осигурят справедливост за хората с увреждания: „Тази формула трябва да оцени действително какъв процент е загубената работоспособност само и единствено, за да получи човек пенсия поради увреждане, което е осигурителен риск. И най-справедливото е да се оцени не по проценти загубена работоспособност от всяка диагноза, както е в случая, а като цяло какъв е загубеният капацитет на човека, и поради невъзможност той повече да работи той трябва да получи, и то не пенсия, ако не е в пенсионна възраст, а обезщетение поради увреждане, защото си е плащал осигуровките, които покриват и казуса увреждане.”

Капка Панайотова смята още, че ТЕЛК комисиите трябва да преустановят работата си: „Национално представителните организации на и за хора с увреждания са твърдо за този ТЕЛК, защото той е много лесна методика и отваря ключа към всички системи. Другата мощна група, която застава зад ТЕЛК, това е администрацията.”

Предложените промени в наредбата за медицинската експертиза предвиждат нови правила за изчисляване на нетрудоспособността на даден човек като се вземат предвид и съпътстващите му заболявания, а не само основното заболяване.

С 2441 са намалели ражданията в страната през 2018 в сравнение с 2017

Дарик радио


С 2441 са намалели ражданията в страната през 2018 в сравнение с 2017. В същото време обаче процентът на родилките, предпочели секцио, расте. Увеличават се и инвитро процедурите, финансирани от държавата. Това показва анализът на Индекс на болниците, осъществен на база данни от здравната каса и Центъра за асистирана репродукция. Продължава тенденцията всички болници с договор с касата, в които се осъществяват раждания, да осъществяват минималния според стандарта брой раждания заю година. През последните 12 месеца обаче 13 лечебни заведения у нас не са отговорили на изискването за поне 100 раждания. Най-голяма част от бебетата са проплакали в трите столични болници – Майчин дом, Шейново и Първа АГ Св. София. Като положителна социолозите отчитат успеваемостта на инвитро процедурите. От 820 бебета, родени чрез инвитро оплождане през 2016, броят им през 2017 се е увеличил на 1023.

Самолет Спартан на ВВС изпълни донорска задача

Дарик радио


Самолет Спартан на ВВС изпълни донорска задача. В 6:30 тази сутрин самолетът излетя от летище София за летище Горна Оряховица с медицински екип от ВМА-София на борда за органна трансплантация от болницата във Велико Търново. Осигуряването на въздушен транспорт за медицинския екип беше по искане на Министерството на здравеопазването и заповед на началника на отбраната, съобщиха от Министерство на отбраната. Самолетът е изпълнил успешно задачата и е кацнал обратно на летище Соф

Майки бранят родилното в Дупница