Министър Ананиев подготвя заедно с тях стандарт за заплатите в болниците

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 7


Методика, по която да се изчисляват заплатите на лекари и медицински сестри, ще готвят съвместно здравният министър Кирил Ананиев, сестрите, работодателите и лекарският съюз. Това стана ясно след среща между здравните специалисти и Ананиев в сряда.

Работната група ще се събере на 26 март. Министърът чака всички представители с готов вариант, който да се обсъжда. За обявяване на финална методика, която да се внесе в Министерския съвет, страните са си дали първоначален срок две седмици.

Основните заплати на сестрите в много от болниците в страната Са под минималната, договорена в Колективния трудов договор – 950 лв.

В болниците със 100% държавна собственост, каквито са университетските, средната основна работна заплата била 758 лв., при тези с 50% и повече държавно участие (каквито са областните), както и в общинските тя е 668 лв.

Средната брутна заплата при всички е почти двойно повече, тъй като в нея се добавят допълнителното материално стимулиране, клас прослужено време и др.

По предварителни разчети не стигат около 78 млн. лв., за да може навсякъде заплатата на медсестрите да стигне 950 лв. Но наливане на пари без правила само ще задълбочи проблема, обясни Ананиев.

Методиката трябва да определи заплащане според вида лечебно заведение, трудността на извършваната дейност и отговорностите на специалиста. Тя ще има задължителен характер за болниците, чийто принцип ал е министерството, а за общинските трябва да се приеме от ОС.

Въпреки поетите ангажименти сестрите заявиха, че готвеният от тях протест днес ще се състои и ще продължи до изпълнение на исканията им.

Лаймската болест подрани, двама приети в болница

• Заразените са мъж и жена, на 34 и на 65 г. • Рядко срещан вирус е повалил дете в Айтос – причинява парализа, която засяга лицевите мускули

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 28


Мъж и жена са приети с лаймска болест в инфекциозното на бургаската болница. Той е на 34 г., тя е на 65.

И двамата са били хоспитализирани веднага, след като се потвърдила диагнозата им.

Това са първите случаи в областта на заразени с коварната болест, която се предава от ухапване от кърлеж, но появата й сега е нетипично за това време на годината. Според инфекционисти подраняването й се дължало на бързото затопляне през последните дни, което е изкарало много хора на разходки с кучета из тревните площи.

Обикновено първите случаи в Бургаска област на кримска треска или лаймска болест се регистрират през май или най-рано в края на април.

Рядко срещан вирус пък е повалил малко дете на около 3 години в Айтос. Става въпрос за остра вяла парализа, която засяга предимно лицевите мускули и всяко тяхно движение е съпроводено с болки.

Болестта е напълно лечима при ранно диагностициране, като пиковият и стадии трае една седмица и после затихва, обясниха медици.

29 души са покосени и от варицела зостер в Бургаско. Заразените били предимно деца, казаха от здравната инспекция.

Според Регионалната здравна инспекция тенденцията към намаляване на острите респираторни заболявания продължава.

Потърсилите лекарска помощ вече са 178 при 261 допреди 20 дни, като всяка седмица броят на кихащите и кашлящите спада.

Изследването с доплер може да спаси човешки живот

„Аджибадем Сити Клиник Бургас“: Превенцията е подходът в модерната медицина за предотвратяване на тежки съдови инциденти

24 часа  стр. 28


Възможностите на съвременната модерна медицина по отношение на диагностиката и лечението на сърдечносъдовите заболявания, включително и атеросклерозата, са огромни. При нея подходът е върху превенцията, отколкото върху лечението на вече развитите тежки усложнения, казва д-р Насратулах Мобарак-шах, специалист по вътрешни болести, антология и флебология в „Аджибадем Сити Клиник Бургас“.

И въпреки че атеросклерозата в над 70% от случаите протича без оплаквания, е основен причинител за сърдечносъдовите инциденти. Затова специалистите от бургаската клиника работят предимно в посока да диагаостицират и контролират заболяването в безсимптомния стадий, преди да се е стигнало до животозастрашаващото състояние.

Атеросклерозата е най-често разпространеното артериално заболяване, при което се развива увреждане на съдовата стена чрез натрупване на плака, причиняваща стесняване на самата артерия. Това от своя страна води до затрудняване притока на кръв и може да предизвика образуването на тромб (съсирек), който да се откъсне и да запуши съда. А оттам да се стигне и до тежки усложнения – инфаркт, инсулт или периферна тромбоза. След като се развие инфаркт или инсулт, лечението е доста трудно, организмът вече е сериозно поразен. В рисковата група попадат мъжете над 50 и жените над 55 г., особено ако са пушачи.

„Пушенето е тежък рисков фактор за всякакви артериални заболявания, както и високото кръвно налягане, повишеният холестерол, наднорменото тегло. Много важни рискови фактори са хроничният стрес и депресивните състояния, които разрушават защитните сили на организма“, казва ангиологът.

Д-р Мобаракшах съветва задължително да се изследват хора със захарен диабет, с артериална хипертония, с повишен холестерол и с фамилна обремененост, както и тези, които вече са претърпели съдов инцидент. Изследването протича изключително бързо (в рамките на 15 минути), напълно безболезнено и в амбулаторни условия. То е с огромни предимства за пациента, защото може да предотврати тежък съдов инцидент.

„Първоначалното изследване се извършва от специалист посредством еходоплер (ултразвук), който дава информация как функционира кръвообращението. При установяване на големи стеснения се пристъпва към ангиография (рентгенова снимка на артерия) или изследване със скенер“, обяснява д-р Мобаракшах.

1167 бедни с безплатни пломби от общината

Радко ПАУНОВ

24 часа  стр. 29


20 000 лева е отделила пловдивската община за протези и безплатни пломби на социално слаби и деца тази година. Това стана ясно при отбелязване на Деня на оралното здраве.

На сцена с балони на площад „Стефан Стамболов“ деца пяха „зъбките си щом почистя, стават бисерни мъниста“.

Безплатната услуга против обеззъбяването на социално слаби върви от 2007 г. Досега от нея са се възползвали 1167 пловдивчани. Те подават документи в общината и след като специална комисия ги одобри, отиват в стоматологичните кабинети на ДКЦ-2.

Съд: „Раундъп“ причинява рак

Капка ТОДОРОВА

24 часа  стр. 11


Фармацевтичният концерн „Байер“ загуби делото в САЩ, което болен от рак мъж водеше срещу него, обвинявайки го, че се е разболял заради употреба на произвеждания от германския гигант унищожител на плевели „Раундъп“.

Съдът постанови, че глифозатът, който е основната съставка на препарата, е един от главните фактори, които могат да причинят рак. След новината от САЩ акциите на „Байер“ се сринаха с 12%. Това е втори удар за „Байер“, след като миналата година съд в САЩ присъди обезщетение от $ 289 млн. на друг болен от рак мъж.

Срокът на сестрите изтекъл преди 20 г.

Елена ПОПОВА

Труд  стр. 1


20-дневният срок, който преди дни медицинските сестри поставиха на министър Кирил Ананиев, да се решат проблемите им в сектора, за да спрат с протестите, е изтекъл. (Виж стр. 5)

Изтекъл е още преди 20 години, когато започна упадъкът на общинските болници; когато здравните стратегии и политики в сферата на болничната помощ се нароиха повече от лечебните заведения; когато проблемът с отлива на професионалисти по здравни грижи се превърна в болезнена и неудобна тема, която се неглижираше, вместо да се предотврати кадрови колапс в бъдеще.

Бъдещето вече настъпи и гръмко чука на вратата. Исканията на сестрите за възможност за професионално развитие и достойни условия на труд и заплащане, са повече от справедливи. Но нито протестите им, нито усилията на екипа на министър Ананиев, са в състояние да наваксат бързо пропуснатото време.

420 медицински сестри у нас на 100 000 души

Труд  стр. 5


Имаме проблем със сестрите. На базата на данните от 2015,2016 г., 2017 г. в България има около 420 сестри на 100 хил. души население при средно за ЕС 820 сестри и сме предпоследни в ЕС. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след среща с представители на съсловието. По думите му приемът на сестри ще бъде увеличен със 150 бройки.

Сестри от 40 града ще участват в протестни действия. Демонстрациите ще се проведат днес и ще включат разполагане на палатки пред Народното събрание. Заради недоволството на професионалистите по здравни грижи вчера се проведе среща и с парламентарната здравна комисия.

Въпреки уверенията, че заплатите на сестрите ще се увеличат и се работи по въпроса, протести ще има заради недоверието към системата и обещанията на управляващите, посочиха от

Инициативния комитет на недоволстващите.

Сестрите настояват за стартово възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, подобряване на условията на труд и възможност за кариерно израстване,

Една от идеите след срещата на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и шефката на здравната комисия Даниела Дариткова е да се създаде единен стандарт за формирането на заплатите на медицинските сестри.

Глоби за лекари и 112 родители заради ваксините

Труд  стр. 5


112 родители са били санкционирани през 2018 година от здравните власти за неспазване на имунизационния календар при децата им. Установени са и нарушения при проверките от страна на личните лекари, които носят отговорност за имунизирането, като регионалните здравни инспекции са наложили глоби на общопрактикуващи. Текат инспекти и в момента сред джипита и родители, особено в Благоевградско. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че случаите на морбили у нас вече са 124. Към момента инфекцията все още е на териториите на Благоевградско, Ихтиман и Самоков. Има по един заболял във Варна и в Бургас. Антиваксиналните движения са довели до натрупването на контингент от неимунизирани деца през годините, което създава обществен риск.

Без бележка за имунизации при помощ за дете

Труд  стр. 7


Родителите, които кандидатстват за отпускане на месечна помощ за отглеждане на дете, вече не трябва да носят служебна бележка за извършени имунизации. Това предвиждат промени в правилника на закона за семейните помощи. Същото ще важи и при кандидатстване за месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година и за дете без право на наследствена пенсия от починал родител. Отпада и представянето на експертно решение на ТЕЛК и НЕЛК при отпускане на помощи за дете с трайни увреждания.

Майките студентки, които са и осиновители, вече не трябва да представят уверение от университета за редовна форма на обучение при кандидатстване за еднократна помощ за отглеждане на дете.

Премахването на статута на болниците като търговски дружества е връщане назад

Монитор  стр. 6


Преобразуването на лечебните заведения от търговски дружества в бюджетни би било връщане назад. Това каза депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната здравна комисия доц. Лъчезар Иванов по повод исканията за такава промяна.

„Тези искания идват по-скоро от лечебни заведения, които са в лошо финансово състояние или пред фалит. Да има държавно финансиране на лечебните заведения и всички да получават еднакви заплати, за мен е връщане на уравновиловката от времето преди 1989 г. За да имаме развитие на медицината и високотехнологични лечебни заведения, не би трябвало да се връщаме назад“, каза още доц. Иванов.

„Смятам, че различните по своя характер и тип лечебни заведения, трябва да получават и различно заплащане според техния принос в лечението на пациентите. Няма как да има уравновиловка, няма как и отново да се върнем към бюджетиране“, допълни той и уточни, че това е негова лична позиция.

Без отчет на имунизациите за социални помощи

Монитор  стр. 5


Социалните няма да изискват служебна бележка за извършени имунизации и профилактични прегледи при отпускането на месечните помощи за отглеждане на дете. Това предвижда проект за промени в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, който е публикуван за обществено обсъждане. Информацията ще се набавя по служебен път. Право на помощта имат хлапетата до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Размерът й зависи от броя на децата в семейството. За един малчуган родителите взимат по 40 лв., а за четири сумата достига 145 лв. За всяко следващо тя расте с по 20 лв. Отчет за имунизациите и профилактичните прегледи няма да дават и семействата, които кандидатстват за месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година и за дете без право на наследствена пенсия от починал родител. Освен това се предвижда да отпадне изискването за предоставяне на експертно решение на ТЕЛК и НЕЛК при отпускането на помощите за дете с увреждания. Това ще се налага само когато тази информация не може да бъде получена по служебен път. При помощите за отглеждане на хлапе от майка студентка пък няма да е необходимо да се представя уверение от висшето училище, че майката е записана в редовна форма на обучение. Предлагат се и промени в наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях. Предвижда се кандидат-приемните семейства и осиновителите да не предоставят свидетелство за съдимост. Справката ще се извършва по служебен път.

Румъния обмисля легализиране на канабиса

Телеграф   стр. 17


Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович съобщи, че страната може да легализира канабиса за медицински цели в близко бъдеще, предаде Аджерпрес. Той напомни, че в много европейски страни има такава практика и че лечението на пациенти с рак в терминален стадий представлява аргумент, който оправдава подобна процедура за легализиране на употребата на канабиса. Теодорович добави, че специална комисия се занимава с тази тема в здравното министерство.

Хиляди пациенти от Кърджалийско може да останат без личен лекар

Дума  стр. 5


Близо 10 000 пациенти от област Кърджали може да останат без личен лекар, заради опасност да бъдат заличени редица лекарски практики в Източните Родопи. Директорът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев обясни, че през юни изтича крайният срок, поставен от държавата, общопрактикуващите лекари в страната да придобият специалност по обща медицина. Деветима лекари в областта обаче нямат такава специалност. Въпреки че всички са зачислени и учат, се очаква само двама от тях да успеят да получат дипломи през май. Най-вероятно ще се наложи техните пациенти да се прехвърлят при други медици.

ДУМА припомня, че в страната има около 4500 общопрактикуващи лекари, т.е. 64 джипита на 100 хил. души. Освен в Кърджалийско сериозни проблеми се очакват в Разградско и Търговищко.

Екипът

Дума  стр. 5


на проф. д-р Никола Владов във ВМА извърши поредната чернодробна трансплантация. Органът е присаден на 58-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване. По-рано екип на ВМА бе транспортиран със самолет C-27J Спартан на ВВС до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, където бе извършена експлантацията на органите

Рак на панкреаса! А сега накъде?

Земя  стр. 10-11


Панкреасът е жлеза с вътрешна секреция, която е разположена напречно върху задната стена на коремната кухина. Има продълговата форма, наподобяваща грозд с дължина около 14-18 сантиметра. Тежи 80-90 грама и се състои от няколко отдела – глава, тяло и опашка. Главата се намира вдясно, е извивката на дванадесетопръстното черво, и е насочена надолу, докато останалите части са разположени по-нависоко хоризонтално и завършват на нивото на далака (слезката).

Туморите на панкреаса се срещат сравнително рядко, обикновено се откриват трудно, лечението им невинаги е ефективно и това води до висока смъртност. Годишно в България се регистрират около 700 нови случая, като мъжете са повече от жените. Заболяването заема 3% от всички ракови заболявания у нас. Преживяемостта на лекуваните пациенти след първата година е 18%, а след петата – едва 4%.

Има няколко епидемиологични проучвания, които са доказали, че има връзката между заболяването и редица фактори като възрастта (по-често се среща в напреднала възраст), пола (сред заболелите преобладават мъжете), расата (чернокожите и евреите боледуват по-често), наднорменото тегло, работата с вредни химикали (петролни продукти, органични разтворители и т.н.) и вредните навици (сред пушачите болестта се среща 3 пъти по-често).

Както вече стана ясно, откриването на тумори на панкреаса в ранни стадии е изключително трудна задача. Проблемът е, че симптомите се появяват тогава, когато туморът вече е напреднал значително и е обхванал околните органи. Червената лампичка трябва да светне при появата на тъпа, постоянна болка около пъпа или централно под ребрената дъга. Често тя се разпространява към гърба, няма връзка с ритъма на хранене, засилва се в легнало положение и нощем. Намалява при свиване на коленете и притискането им към корема.

Жълтеницата пък е късен симптом. Започва с пожълтяване на еклерите на очите, след което ангажира устата, ноктите и накрая кожата. Този тил иктер се нарича обструктивен поради създаването на механична пречка за оттичане на жлъчката, защото каналът е препречен от тумора. И тук трябва да се направи уточнението, че наличието на жълтеница при липса на запушване на протока от туморна маса е белег за чернодробни метастази. Тогава черният дроб може да е с уголемени размери, твърд и с неравна повърхност на долния си ръб.

Добре е да се знае, че голяма част от храносмилателните ензими, отделяни в дванадесетопръстника, се произвеждат от панкреаса. Жлъчката също има незаменима функция в разграждането на мазнините и мастноразтворимите витамини. Ето защо намаляването на панкреасните ензими и жлъчни компоненти (при притискане на жлъчните канали) може да доведе до нарушено разграждане на хранителните вещества. В резултат на това се наблюдава редукция в теглото, отпадналост, неприятна миризма на фекалиите, които плуват по повърхността на водата в тоалетната чиния. Разстройването на бактериалната микрофлора в дебелото черво от процесите на ферментация на неразградените въглехидрати пък може да доведе до подуване на корема, газове и къркорене на червата.

Каква е причината за описаните симптоми? За да си отговорят на подобен въпрос, лекарите най-напред разговарят много внимателно с пациента и установяват какви точно са оплакванията му и откога ги има. Провежда се преглед, назначават се анализи на кръв, урина и екскремент. При съмнение за злокачествено образувание в панкреаса обикновено се назначават и изследвания – туморни маркери СА-19-9 (карбохидратен антиген 19-9), ТРА (тьканен плазминогенен активатор) и СА50 (карбохидратен антиген 50). Диагностичните възможности на тези тестове са в рамките на 70-80%, което налага използването и на други диагностични методи.

При доказване на диагнозата се налага хирургично лечение. В случаите, когато туморът е отстраним, най-често се използва т.нар. операцията на Whippel, или панкреатодуоденектомия. При нея се отстранява главата на панкреаса заедно с целия дванадесетопръстник, жлъчния мехур и канал и понякога част от стомаха. Краят на жлъчният канал и тези на панкреаса се свързват с червата за оттичане на жлъчни и панкреасни сокове. Операцията е подходяща в 10-15% от случаите и е свързана с доста усложнения (инфекция, кървене, самосмилане на пакреаса). Смъртността достига до 15%, а 5-годишна преживяемост в този случай до едва от 10%.

По хирургичен начин може да се отстрани и целият панкреас заедно с жлъчния мехур и канал, далака, част от тънките черва и стомаха. Операцията се нарича тотална панкреастомия. Тя също е високо рискова и при нея след операцията трябва да се използват инсулин и панкреатични ензими.

При ендокринни тумори пък се използва операция, наречена дистална панкреастомия, при което се отстранява опашката на панкреаса.

Оперативното лечение се прилага и в случаите, когато не може да се отстрани туморът радикално, но се налага да се облекчат симптомите на заболяването. Хирургичен байпас пък се прави, ако има запушване на жлъчните пътища от тумора. Оперативно жлъчният канал се извежда и свързва с червата, заобикаляйки тумора. Другият вариант е да се постави стент (тръбичка) в жлъчния канал за осигуряване оттичането на жлъчката от обхванатия от тумора канал.

При болки, неповлияващи се от медикаменти, може да се прережат нервите, по които се предават банковите импулси, или да се инжектират с алкохол. Ако стомахът е обхванат от тумора и не може да функционира, то тогава може да се направи стомашен байпас. При него незасегнатата част от стомаха се свързва с червата, заобикаляйки тумора.

Обикновено се назначава и лъчетерапия, която може да се проведе както преди, така и след оперативното лечение. С оглед подобряване на лечебните резултати лъчетерапията може да се комбинира и с химиотерапия, уточняват специалистите. По думите им самостоятелното използване на лъчетерапията може да намали болката и да удължи живота на болните.

В последно време в някои центрове се използва интраоперативно облъчване с високо енергийни частици (електрони), при което туморът се облъчва, без това да засегне околните органи. Страничните ефекти от лечението включват кожни промени на мястото на облъчването, както и гадене, повръщане, обща отпадналост и T.H.

Химиотерапията най-често се използва в случаите, когато ракът е обхванал околните органи или има дистантни метастази. Стандартната терапия включва използването на питостатици. Добре е да се знае обаче, че препаратите за химиотерапия не премахват тумор, но редуцират оплакванията на пациентите и удължат живота им, когато се използват в комбинация с хирургична намеса и лъчетерапия.

Страничните ефекти от химиотерапията включват гадене и повръщане, разраняване на устната лигавица, податливост към инфекции поради намаляване на белите кръвни клетки в кръвта, безапетитие, отпадналост и лесно изморяване, без съществено натоварване.

Постарайте се та водите з фавословен живот – не пушете, не прекалявайте с алкохола, не робувайте па лакомията си. Ако все пак се чувствате зле п имате страхове sa раково заболяване, непременно посетете Личния си декар.

Постоянно лекарско наблюдение

Много важен компонент в терапията на раково болните е контактът с лекуващия и спазването на графиците за контролни прегледи. Чрез контролни изследвания може да се установи какво е здравословното състояние на пациента и няма ли опасни моменти в развитието на болестта му. По преценка на лекаря могат да се направят поредица от прегледи и изследвания, например пълен анализ на кръв, урина и екскремент, флуорография, компютърна томография. Ако пациентът почувства необичайни симптоми, нови измерения на болката или други отклонения от обичайното си състояние, той не трябва да чака планираната дата на контролния преглед, а без отлагане да се свърже с лекаря си.

Интегративен подход на лечение

Преди всичко болният трябва да разбере, че диагнозата рак не е равнозначна на смърт! След шока от поставянето на диагнозата рак на панкреаса изключително важно е болният да не остава сам и да не губи надежда. Добрата психологическа нагласа за борба с тежкото заболяване сама по себе си е мощен лечебен фактор и изискване, без което не може да се очакват сериозни лечебни резултати и при най-добрата лечебна тактика.

Не бива да се забравя, че всеки организъм притежава сериозни регенеративни възможности, които при подходящо стимулиране могат да променят сериозно хода на терапията и изхода от заболяването. Именно в това е и същността на интегративния подход на лечение.

Първата стъпка е да се преустанови растежът на тумора. След това усилията трябва да се насочат към регресия на тумора и евентуално достигане до стадий, в които той изчезва напълно. Първостепенно внимание при лечението се отделя на повишаване на качеството на живот на болния и използване на природосъобразни методи на лечение.

Преди изготвяне на терапевтичната програма за всеки отделен болен с помощта на съвременните диагностични методи се прави цялостна оценка на функционалното състояние на организма, размера на туморното образувание и стадия на заболяването. Изготвя се диетична програма, основно насочена към елиминиране на животинските мазнини, въглехидрати и токсични фактори от хранително естество и за снабдяване на организма с необходимите му витамини и минерали.

Специално внимание се обръща и на психологичното състояние на болния. Препоръчва му се психотерапия, медитация, упражнения за вътрешен самоконтрол, йога, хипноза и дори терапия с музика.

Основен и водещ метод в цялостната програма е инсулин-потенцираната терапия (ИПТ). Тя се определя съобразно хистологичната диагноза и чувствителността на тумора към различни цитостатици. Към лечението се добавят и медикаменти, насочени към подобряване на функцията на отделните органи и системи, отстраняване на токсичните продукти от организма и доставка на жизнено важни витамини и минерали.

Какво представлява ракът на панкреаса?

Панкреасът е важна част от храносмилателната система. Тази зад стомашната жлеза се състои от два типа тъкани, изпълняващи коренно различни функции. Едната се грижи за производството на храносмилателни ензими, а другата – на инсулин, който контролира нивата на кръвната захар. При определени фактори клетките на панкреаса могат да мутират и да започнат да растат неконтролирано. А това води до рак.

Знаци и симптоми

Понякога ракът на панкреаса не дава никакви признаци и затова лекарите често наричат тази болест „тиха и потайна“. А когато все пак тя протича с някакви симптоми, трябва да се следи за:

Болка в областта на корема

Пожълтяване на очите

Загуба на апетит и тегло

Хронична умора

Чести депресии

РИСКОВИ ФАКТОРИ Най-важните от тях са:

Тютюнопушене

Напредване на възрастта

Хората с тъмен цвят на кожата

Наличието на хроничен панкреатит

Работа с химикали

Фамилна обремененост

ДИАГНОСТИКА

Пълна кръвна картина

Изследване на урина и фекалии

Туморни маркери СА-19-9, ТРА и СА50

Взимане на тъкан за биопсия

Лапароскопия СТАДИИ НА РАКОВОТО ЗАБОЛЯВАНЕ

Оперативен (I или II стадий) – при него туморът може да бъде отстранен по хирургичен път

Локално напреднал (Ш стадий) – при него е нужно комбинирането на хирургия с химио- или лечетерапия

Метастазиращ (IV стадий) – въпреки терапията прогнозите обикновено са много лоши

УПРАВЛЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Научете всичко за заболяването

Следете каква и колко силна болка ви измъчва

Променете хранителния си режим

Пийте повече плодови сокове

Откажете се от вредните си навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол

ТЕРАПЕВТИЧНИ ВЪЗМОЖНОСТИ

В начален стадии е задължително да се направи операция. Преди или след нея могат да бъдат назначени няколко цикъла лъчетерапия. Химиотерапията се прави след хирургичната намеса, но като цяло прогнозите не са много добри – само една малка част от пациентите успяват да преживеят 5-годишния период.

Операция – зависи от локацията и размера на тумора, както и от това дали е обхванал съседни органи или не

Лъчетерапия – облекчава болката и може да се проведе както преди, така и след оперативното лечение

Химиотерапия – най-често се използва в случаите, когато ракът е обхванал околните органи или има дистантни метастази

Невралгията в тила Как да се справим с болката?

Земя  стр. 12


Едни от най-големите открития в медицината са направени през XX век след появата на модерните технологии и електронните микроскопи. Така най-накрая учените са успели да изследват процесите на инерция в невроните. Днес вече се знае, че нервната система регулира почти всички функции в човешкия организъм. А тя за съжаление често страда от възпаления и други увреждания.

Тилната (окципитална) невралгия е една от най-често срещаните диагнози в модерния свят. Нещо повече -това е основната причина за честите главоболия при голяма част от пациентите. Но за да се разбере какъв е механизмът на това страдание, трябва да се познава много добре човешката анатомия.

Специалистите обясняват, че болката възниква поради притискане на окципиталния нерв в областта на врата, който върви между втори и трети шиен прешлен. Тя се увеличава след физическо натоварване или нервно напрежение. Но ако не става дума за тилна невралгия, то този дискомфорт във врата може да е симптом на далеч по-сериозен проблем – като инфаркт или мозъчен тумор например.

Много пациенти погрешно смятат, че тяхната болка е знак за мигрена, защото обикновено ги боли главата. Но това не е точно така. Между двете заболявания има съществена разлика, обясняват специалистите. Невралгията в областта на врата се развива вследствие на травми, възпаления, наличие на неоплазми, продължително неестествено положение на главата, преохлаждане в тила, отслабване на мускулите на шията, стрес, преумора и т.н.

Симптомите обаче не се различават много от тези на стандартната невралгия. Пациентите се оплакват най-често от болка в гръбнака, главоболие, безсъние и дори гадене. Именно това ги кара да си мислят, че имат мигрена.

Самолечението може да доведе до по-сериозни проблеми. Ето защо е най-добре съветите да бъдат дадени от специалист. Преди това обаче трябва да се постави правилната диагноза. Проблемът е, че и голяма част от медиците могат да бъдат подведени от симптомите и да решат, че става дума за хронично главоболие.

Така или иначе обаче първото нещо, което трябва да се направи, е да се намали болката. Тя може да бъде толкова тежка, че човек да не може да заспи. Както стана ясно обаче, дискомфортът е вторичен проблем. Ето защо наред с болкоуспокояващите, нестероидните противовъзпалителни медикаменти и мускулните релаксанти лекарят трябва да назначи и нужните изследвания, за да се уточни произходът на проблема. Рентгеновите изследвания, както и компютърната или магнитно-резонансната томография могат да помогнат в получаването на по-точна картина за патологичния процес.

След доказването на диагнозата е възможно да се наложи оперативно лечение. Преди него обаче специалистите се опитват да решат проблема чрез включването на физиотерапевтични процедури като нагревки и масажи. За да се облекчи възпалението и да се намали отокът, пък се назначават противовъзпалителни лекарства. Всичко това облекчава дискомфорта, но така или иначе след време се налага операция. С помощта на хирургичната интервенция се постига декомпресия на тилния нерв.

Народни средства за защита

Има много народни рецепти, които с успех се справят с болката в шията. Ако не обичате да пиете лекарства или не усещате облекчение от предписаните ви противовъзпалителни средства и анестетици, можете да изпробвате някоя от следните рецепти:

1. Направете си масаж със сок от черна ряпа. За да си го направите, вземете 200 грама ряпа, настържете я на ренде и изстискайте сока. Получената течност се втрива всеки ден в областта на шията.

2. Компресът със здравец също върши чудеса. Върху вълнено парче плат сложете няколко листа от здравец и още толкова от репей. След това сложете на врата и фиксирайте с няколко парченца лейкопласт. Можете да завиете врата си със шал, за да се затопли.

3. Отварата от лайка облекчава болката. Нужно е само да се свари една шепа изсушена лайка в един литър вода. Пийте от тази течност 3 пъти на ден. Напитката действа успокояващо.

Тилната невралгия е много неприятно заболяване, което е съпроводено с ясно изразена болка. За да се отървете от него, първо трябва да установите истинската причина за увреждането на нервните влакна. Дискомфортът може да бъде предизвикан от тумор, увреждане на втори и трети шиен прешлен и т.н.

Притискане на окципитаяния нерв

В задната част на главата има нерв, който се нарича окципитален. Той се движи по продължението на мускулите, които придържат черепа към началото на шийните прешлени.

СИМПТОМИ

Внезапна, пулсираща болка, като удар от електричество

Дискомфорт, който се характеризира с постоянно главоболие

Спонтанни тласъци на болка, която отшумява и пак се появява

ПРИЧИНА

Притискане на нерва вследствие на неестествена поза на главата

Студена струя въздух, която духа във врата и води до възпаление

Отслабване на мускулите на шията или други някакви причини

ЛЕЧЕНИЕ

Консервативно – масажи и нагревки на шията

Медикаментозно – изписването на няколко вида лекарства

Оперативно – отстраняване на причината за притискане на нерва

Опасни храни за деца

Вредни подобрители могат да провокират метаболитни проблеми, диабет, дори високо кръвно при малчуганите

Бела ЧОЛАКОВА

168 часа  стр. 3-5


Забранена е продажбата на алкохол и цигари на подрастващите, но законово децата могат да се тъпчат с всякакви вредни храни – чипсове, зрънчо, крекери, вафли, газирани напитки, кренвирши.

За вредните съставки в тях не само не се алармира достатъчно, но и съществуват прекалено много реклами, които насърчават малчуганите да консумират продукти с подсладители, оцветители, овкусители и какво ли още не. Само за един ден някои ученици приемат десетки пъти над допустимите дози захар и мазнини. А когато това е редовен начин на хранене, неизменно се стига до проблеми като затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет, бъбречни увреждания, хормонален дисбаланс, дори сърдечни проблеми.

Най-вредни са сокчетата и газираните напитки за деца. В повечето от тях има високо съдържание на захар или на подсладители, алармират диетолози. Лекарите съветват винаги да се четат внимателно етикетите, защото дори в сокове, на чиито кутии пише, че са изцяло натурални, може да има опасно количество захар. Понякога производителите я изписват като глюкоза, декстроза, фруктозоглюкозен сироп и т.н. Добавена захар има и в някои натурални сокове, студен чай, дори минерални води с аромати и специален вкус.

Редом със сокчетата специалистите поставят и газираните напитки. В една малка бутилка може да има над 60 г захари. А това е пет пъти над максималната дневна доза за деца, определена от Световната здравна организация. Според новите разпоредби на СЗО оптималният прием на захар при малчуганите трябва да е 5 % от общия прием на калории на ден, или около 12,5 г.

Тоест, ако едно дете изпие газирана напитка, изяде сладолед, после още едно сокче и след това близалка, то може да приеме десет пъти над определената за здравословна доза. А всекидневна консумация във високи дози на захар води до наднормено тегло, инсулинова резистентност, диабет, нарушения в зрението, бъбречни смущения, хормонални проблеми.

Вафли, бисквити, кексчета

Любимите на децата сладки изделия, освен че също са богати на захар, съдържат и много трансмазнини, консерванти, подобрители.

Специалисти по хра нене алармират, че в много от пакетираните сладки неща се добавят и опасни подсладители. Тоест риск за здравето крият и продукти, които официално се водят без захар. В тази категория попадат и вариантите без захар на газираните напитки, които също не са съвсем безопасни.

Сред подсладителите найрискови са аспартамът, ацесулфам К, сукралоза, малтитол, ксилитол. Аспартамът е смятан от диетолози за една от най-опасните добавки. Той е

200 пъти по-сладък от захарта и много по-евтин, затова се добавя масово във всякакви сладки изделия и напитки -бонбони, шоколади, бисквити, кексчета, кроасани, дъвки, подсладено кисело мляко, дори разтворими чайове и кафе, бързите закуски, сосовете за различни ястия и дори в разтворимите витамини. Освен сладък той е и нискокалоричен, затова е неизменна част от продуктите за отслабване, нискокалоричните храни, както и храните за диабетици.

Правени са десетки изследвания на аспартама. Те доказват, че този адитив може да доведе до редица здравословни проблеми, сред които главоболие, загуба на паметта, невъзможност за съсредоточаване, замаяност, гадене, безсъние, проблеми със зрението, диабет, алергии.

Хамбургери

Всекидневната консумация на продукти тип фастфуд може да отключи различни хронични болести, метаболитни проблеми, затлъстяване, диабет тип 2, подагра, жлъчна и бъбречна недостатъчност, хипертония, категорична е професор Донка Байкова, специалист по хранене и диететика: „Малките деца нямат изградени адаптационни механизми, затова за тях адитивите са най-опасни

Някои от подобрителите може и да не са опасни за възрастен човек, но да отключат рискови реакции при малчуганите.

В дългосрочен план при натрупване, тези адитиви ги правят предразположени към хронични болести, алергии и дори към ракови образувания.“

Една от най-опасните съставки във всякакви хамбургери, сандвичи, продукти от витрини за бързо хранене е мононатриевият глутамат. Добавя се също в супи, сосове, колбаси, миксове от подправки заради това, че увеличава естествения вкус и аромат на хранителните продукти.

„Добавката е известна като „синдром на китайските ресторанти“, защото причинява главоболие, комбинирано с губене на равновесие и болки в гръдния кош, врата, ръцете. При възрастните тези симптоми изчезват след 1-2 часа, но при опити с животни е установено, че глутаматьт унищожава мозъчните клетки“, пише в книгата си „Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни“ професор Мермерски.

Чипсове и пържени картофи

Рискове за здравето крият и така любимите на децата чипсове и пържени картофи.

Те се оказват богати на опасните трансмазнини.

Лекари подчертават, че се натрупват в детския организъм и увеличават риска от затлъстяване в ранна възраст и съответно от високи нива на „лошия холестерол“ и дори високо кръвно.

Добре е да се ограничават пържените картофи от заведения за бързо хранене, защото за тях често се използват от най-евтините продукти за пържене, които са имитиращи и са богати на хидрогенирани мазнини. При нагряване над 40 градуса те стават токсични.

Трансмазнини има и в маргарини, бисквити, крекери, солети, вафли, бонбони, кроасани, сладоледи.

Кренвирши и салами

Да се избягват кренвирши, меки салами, пастет, готова кайма, препоръчва професор Байкова, защото в много от тях има сланина, субпродукти – кожички, сухожилия, смлени кости, пълнители, нишесте и много оцветители, овкусители, ароматизатори.

Професор Мермерски обръща внимание, че повечето кренвирши и салами съдържат консерванти като натриев и калиев нитрат, както и калиев и натриев нитрит. Лекарят подчертава, че попаднат ли в стомаха, нитритите се превръщат в нитрозамин – субстанция, която при лабораторни опити с животни е доказано, че причинява рак. Освен това те блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца.

22% от учениците в България пият енергийни напитки

Консумират ги дори 7-годишни деца

Бела ЧОЛАКОВА

168 часа  стр. 6


Един от всеки петима ученици в страната пие редовно енергийни напитки, съобщават от Министерството на здравеопазването. В някои страни в ЕС има предложения за забрана на продажбата им на деца под 16-годишна възраст. Притесненията са, че консумацията им увеличава при подрастващите риска от сърдечни инциденти, затлъстяване, хиперактивност.

22% от учениците от всички възрастови групи употребяват енергийни напитки, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, позовавайки се на проучване, изследващо рисковите фактори за здравето на българите.

Данните показват също, че сред младежите на възраст между 14 и 18 години почти 28% пият енергийни напитки от един до четири пъти седмично, а близо 19% всеки ден или повече от един път на ден. Според проучването над 16% от учениците между 10-13 години, както и 2% от децата между 7-10 години също консумират от продуктите. Въпреки че според наредба 37 на МЗ е забранено да се продават такива на територията на училищата.

Здравният министър посочи, че при прекален прием тези напитки крият риск за младежите от поява на нервност, проблеми със съня, дори агресия. Въпреки това в ЕС няма единно законодателство. В някои страни има предложения енергийни напитки да са забранени за продажба на ученици под 16 години, но за момента това е прието единствено в Литва и Латвия. Известни ограничения за консумацията има и във Франция, Дания и Норвегия. А миналата година правителството в Англия поиска лицата под 18 години да нямат право изобщо да консумират такива продукти.

Подобна идея имаше и в Германия, но тя не намери обществена подкрепа.

„Определение на термина „енергийни напитки“ липсва, както в научната литература, така и в законодателни документи, но те съдържат обичайно различни комбинации и количества от кофеин, витамини от В групата, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба), таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин и др., -се казва в доклад на доцент Стефка Петрова – национален консултант на МЗ по хигиена, хранене и диететика, и доцент Веселка Дулева, ръководител на секция „Хранене и обществено здраве“ към Националния център по обществено здраве и анализи. – При еднократен дневен прием на енергийни напитки се счита, че не съществува риск за здравето. При консумация на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез тях на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагоприятни въздействия върху организма: повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене. дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма. „

Специалистите подчертават, че децата са по-рискова група поради появата на неблагоприятните ефекти на кофеина при много по-ниски дози.

Според доклад на Европейския орган по безопасност на храните особен риск представляват две активни вещества, които се добавят в енергийните напитки – таурин и глюкоронолактон. Те са естествени съставки, но при висок прием глюкоронолактонът е възможно да има неблагоприятни ефекти върху дейността на бъбреците, а тауринът – върху мозъчната дейност. Факт е, че таулинът по принцип естествено се произвежда в човешкия организъм. Специалистите уточняват обаче, че ако организмът на един човек в зряла възраст произвежда не повече от

120 мг таурин дневно, една стандартна енергийна напитка съдържа 1000 мг. А в толкова високо количество той може да е опасен за здравето.

Американската педиатрична асоциация препоръчва подрастващите между 12- и 18-годишна възраст да не приемат повече от 100 мг кофеин на ден, което се равнява на едно слабо късо кафе. Според специалисти прием на дози над400мг дори от зрял човек може да провокира високо кръвно налягане, аритмия, безсъние и паникатаки. В енергийните напитки обаче стойността да кофеина е възможно да е дори 250 мг.

Особено рискови са напитките за деца под 16 годишна възраст, защото дори еднократен прием може да провокира ускорен пулс, превъзбуда, нервност.

Американски учени провеждат експеримент, при който тийнейджъри консумират по две енергийни напитки всеки ден в продължение на седмица. Резултатът е покачване на кръвното налягане с 10-15% при всички участници.

Френски екип пък осъществява опити с плъхове, като резултатите са тревожни – гризачите проявяват прекалена нервност и склонност към самонараняване

Според учени честото пиене на такива напитки води до хиперактивност, безсъние, нервност, раздразнителност, високо кръвно налягане, учестен пулс.

Официално енергийни напитки не се препоръчват на хора със сърдечни проблеми и с високо кръвно налягане. Според лекари обаче енергийните напитки са опасни и за съвсем здрави възрастни. Смята се, че максималната доза е две напитки на ден, но според някои лекари дори само една крие рискове. Особено опасно е, ако консумацията е редовна, а не инцидентна.

Не се препоръчва напитките да се комбинират с други, съдържащи кофеин, защото тогава рискът от предозиране е много висок.

20.03.2019

Национални телевизии

Здравното министерство ще разработи Нови правила за формиране на работните заплати в държавните и общинските болници

БНТ, Новини в 20.00 часа


Здравното министерство ще разработи Нови правила за формиране на работните заплати в държавните и общинските болници. Министър Кирил Ананиев се срещна с представители на медицинските сестри, които искат по-високи възнаграждения. Пред тях е представил анализ на заплатите на сестрите в страната и отново е отбелязал, че след разчетите, част от отпуснатите 30 млн. лева допълнително за болниците могат да бъдат използвани за увеличение на заплащането.

Репортер: Според анализа на здравното министерство медицинските сестри в държаните болници получават 758 лева средна основна заплата. Брутната с надбавки и премии е близо 1500 лева. В лечебните заведения с над 50% държавно участие основната заплата е средно 668 лв., а брутната малко над 1160 лв. В общинските болници средната основната заплата на сестрите е 668 лв., а средната брутна – 1040 лв. Изводът на здравния министър няма единни правила по които болниците да формират заплатите.

Кирил Ананиев: Ако ние днес и сега извадим нов ресурс както преди това извадихме 30 млн. лв. за да ги дадем за заплати това означава, че ние само ще задълбочим в момента проблемите, които има при формирането на заплатите в тези болници.

Репортер: За това министерството ще разработи ясни правила за формиране на заплатите в държавните и общинските болници.

Кирил Ананиев: Методиката ще покаже къде трябва и къде не трябва и как трябва ако има такова увеличение.

Репортер: Очаква се методиката да бъде готова до месец. Медицинските сестри обявиха, че подновяват протестите си от утре.

Мая Илиева: Нашите искания не са изпълнени. Ние държим на нашето искане основната да бъде минимум две минимални за страната.

Репортер: Сестрите се заканиха да протестира всеки ден до приемането на новата методика за формиране на работните заплати.

Здравното министерство ще разработи Нови правила за формиране на работните заплати в държавните и общинските болници


Здравното министерство ще разработи Нови правила за формиране на работните заплати в държавните и общинските болници. Министър Кирил Ананиев се срещна с представители на медицинските сестри, които искат по-високи възнаграждения. Пред тях е представил анализ на заплатите на сестрите в страната и отново е отбелязал, че част от отпуснатите 30 млн. лева допълнително за болниците могат да бъдат използвани за увеличение на заплатите. След срещата медицинските сестри излязоха с решение – исканията им към момента не са изпълнени и от утре излизат на ежедневни протести.

България е на едно от челните места в ЕС по брой зъболекари на глава от населението

БТВ, Новини в 19.00 часа


България е на едно от челните места в ЕС по брой зъболекари на глава от населението. В същото време на едно от последните по дентално здраве. Данните са на Българския стоматологичен съюз. Достъпни ли са зъболекарските услуги – Кристина Налбантова работи по темата.

Репортер: Намираме се в един от зъболекарските кабинети в столицата. Цената на фотополимерна пломба между 40 и 120 лева, като може да надхвърли и 200. А цената на протеза е между 150 и 300 лева, като при по-специализирани процедури тази сума може да набъбне до 1000 лева. Цената на зъбен имплант пък е между 700 и 2000 лева. За възрастни НЗОК покрива пломба и вадене на зъб. Пациентите имат право на три процедури и един профилактичен преглед годишно. Протеза се поема частично – само за възрастни между 65 и 69 години.

Десислава учи сина си да не прекалява със сладкото и да си мие зъбите всеки ден.

Десислава Борисова: Сутрин и вечер. Вече сам си мие зъбките, понеже е голям.

Репортер: 4-годишният Даниел днес е на зъболекарския стол за пломба. За разлика от повечето си връстници не се страхува и даже твърди, че обича да ходи на зъболекар.

Д-р Йоцова иска да научи най-малките как да се грижат за зъбите си, за да не се налага да сядат на зъболекарския стол. Най-големите проблеми – лошата хигиена и вредната храна. Процедурите, които се покриват от касата, също не са достатъчни. За тях се изисква и допълнително заплащане.

Д-р Нели Йоцова: Един профилактичен преглед с намаление и четири манипулации, които също се доплащат. Което не е зле, но е добре да има и повече.

Репортер: От Зъболекарския съюз у нас установяват, че грижата, която полагаме за зъбите си, е крайно недостатъчна.

Д-р Николай Шарков: Българинът не си мие зъбите и българинът много обича сладката и мека храна. А той трябва да яде твърда храна, богата на белтъчини.

Репортер: Такива са впечатленията и на студентите по дентална медицина.

Красимир Богданов: Българите имат малко над средното ниво на орална хигиена. Поддържат горе-долу добра орална хигиена.

Репортер: Бъдещите си пациенти опитва да научи да мият зъбите си два пъти дневно и да търсят стоматолога навреме.

Въпреки че имаме богат избор от висококвалифицирани специалисти, денталното здраве на българина е изключително лошо.

Национални радиа

Протест заради ниските заплати в здравеопазването

БНР  Преди всички


Водещ: И поглед към предстоящ протест утре. Не стихва напрежението сред здравните специалисти в цялата страна заради ниските заплати и натрупаните проблеми в системата на здравеопазването. На 1 Март недоволни медицински сестри, акушери, фелдшери и рехабилитатори протестираха пред здравното министерство и дадоха 20-дневен срок на министър Ананиев да набележи мерки за решаване на проблемите им. Срокът изтича утре, а съсловните организации на здравните работници отново готвят протести. Вчера стана ясно, че омбудсманът Мая Манолова сезира прокуратурата след среща с медицински сестри заради натиск, оказван върху тях да не протестират в четвъртък. За трудното им битие и убеждавани ли са да не излизат на нови протести – няколко мнения в един репортаж събра Маргарита Иванова.

Репортер: Формалната причина здравните работници да излязат на улицата е неспазеният ангажимент от Националния колективен трудов договор за увеличаване на заплатите им от началото на годината. В последствие обаче поставиха и редица други проблеми, които спъват работата им от години. Сред тях невъзможността да имат отделни съсловни организации, обясни Благовеста Костова от Алианса на българските акушерки.

Благовеста Костова: И акушерките и сестрите и фелдшерите и физиотерапевтите са много различни медицински специалности и всяка една трябва да има собствен стандарт, собствена регулация. Това категорично желаем и ще настояваме и с палаткови лагери за промяна на закона за съсловните организации. Ние се чувстваме потиснати под една обща шапка.

Репортер: Заплатите на медицинските сестри в страната варират в много широки граници. Според Даниела Колева от болницата в Козлодуй, общинското здравеопазване е най-зле. Масово липсват кадри, а изискванията стават все по-високи.

Даниела Колева: Ние изпълняваме една социална дейност, която е поставена на пазарни обаче принципи и работейки по правилата, затъваме.

Репортер: В същото време цените на клиничните пътеки не са променяни от 12 години.

Даниела Колева: Около 600 лв. е средна пътека в нашата болница. Реално, което се разходва за един пациент, е около 780 лв. Говорим това е нашите заплати, парно, разходи за лекарства – всичко, което включва. И ето това е параграф 22 – колкото повече работиш, толкова повече затъваш.

Репортер: Никой няма воля да направи реална реформа в системата, казва Даниела Колева, а от това в крайна сметка страдат пациентите.

Даниела Колева: Ние в момента обслужваме четири общини, населението е около 60 – 70000. Идва всякаква патология, обслужва се най-много спешност. Не може социална дейност да се извършва с пазарни механизми.

Репортер: Случва се да връщат хора, пациенти в нужда.

Даниела Колева: Ние ги съобразяваме с клинични пътеки, защото нямаме право да работим – никой няма да ни ги плати. Хората питат: Вие не ме искате. Не, ние не можем да те отчетем. Ние му обясняваме на човека: ние трябва да похарчим нашата заплата, за да те лекуваме, не че нашите доктори не знаят как.

Репортер: А ако все пак решат да ги лекуват, го правят със съзнанието, че извършват нарушение. Дияна Чаушева от болницата в Девин.

Дияна Чаушева: В много от случаите, за да помогнем на пациентите да не пътуват до най-близката болница, която ни е областната в Смолян, се налага да го приемем по друга пътека, за да му свършим работа на човека, да не го разкарваме.

Репортер: Много отделения в общинските болници съществуват само благодарение на т. нар. мъртви души – отдавна пенсионирани лекари, които се водят на работа, но почти не работят. Обяснява Дияна Чаушева.

Дияна Чаушева: Наистина трябва да се промени системата на финансиране, защото ако утре тези пенсионери си тръгнат, ние затваряме болниците. Липсата на сестринско съсловие ще изпревари липсата на лекари. И ще затварят лечебни заведения точно заради липса на медицински, на среден медицински персонал.

Репортер: Масово сестрите в общинските болници получават близки до минималните за страната заплати. В същото време кадрите застаряват. Младите специалисти бягат в чужбина, а на места сестрите в пенсионна възраст надхвърлят 80 на сто от персонала.

Дияна Чаушева: В момента в болницата работя на три длъжности: операционна сестра, анестезиологична сестра, изпълнявам функциите и на главна сестра. Понякога се налага да влизам и в кабинет, тъй като… И това всичкото за 600 лв. заплата.

Даниела Колева: Ние сме бедните работещи, те ни обричат да бъдем и бедните пенсионери, които после ще тежат и на социалната система. Не може това да продължи по този начин.

Репортер: За много от медицинските сестри участието в протести означава проблеми, наказания, дори заплахи за уволнение. Примерите са много от цялата страна.

Дияна Чаушева: Психическият тормоз е невероятен. Повярвайте ми, хората толкова много се страхуват, че страхът е парализиращ и те са принудени да навеждат главите си, само защото няма как да оцеляват. Няма.

Репортер: А търпението е свършило и вече не се страхуват да разказват за нещата, които доскоро са премълчавали.

Даниела Колева: Фалшивите клинични пътеки, мъртвите души, фалшивите изследвания, надписването на пътека… зашият два конеца на пръст, а те пишат, че шили сухожилия и т. н. Това всеки го знае.

Дияна Чаушева: Как … аз с един работодател, който … Говоря Ви за мъртвите души. Как да се справя с работодател, където аз трябва да пиша в работата си, че съм била с Д-р X, даже не го и познавам.

Даниела Колева: Непрекъснато при нас се носят листове, всеки го знае. Там трябва да се оправят диагнозите. Там има и онкоболни с метастази, които са последен стадий, но за да се плати пътеката, нашият рентгенолог трябва да напише, че той се изписва с подобрение.

Даниела Колева: Да излъже.

Репортер: Затова искат нова система на финансиране, която да отчита всички местни особености и да поставя на първо място интересите на пациентите, а не печалбата. Професията да получи статут на защитена и държавата да дофинансира болниците. Искат качествен контрол за това как се харчат парите в болничната помощ, а също и Здравната каса да спре да финансира частните болници.

Дияна Чаушева: Не може Здравната каса да дойде да проверява една точка и запетайка защо я няма или един подпис на кардиограмата, а няма да види разчитането има ли инсулт, няма ли инсулт. Не може да пише корова атрофия…

– Те не са компетентни, те не са медицински работници.

– Контролът абсолютно е под всякаква критика.

– Къде го има да се търгува със здравето и да се търси само печалба? Това е една измислена система.

Репортер: Ще протестират колкото е необходимо и ще настояват да бъдат изпълнени всичките им искания.

Даниела Колева: Имаме осем основни искания. Те не са свързани само със заплащането на медицинските специалисти по здравни грижи. Продължаваме протестите. Ще изкараме и палатки, ако се налага.

Репортер: За „Преди всички“ Маргарита Иванова.

Заплатите на медицинските сестри в Пирогов ще бъдат увеличени

БНР


Заплатите на медицинските сестри и останалите специалисти по здравни грижи в Пирогов ще бъдат увеличени от първи април с между 60 и 90 лева. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор, подписан от организацията на КНСБ в здравното заведение. подробностите от репортера Мария Костова.

Репортер: Сметките на синдикалистите сочат, че реанимационна сестра ще получава най-малко 980 лева. Върху основните заплати се начисляват и допълнителни възнаграждения. От здравната федерация на КНСБ обявиха в отворено писмо, че подкрепят исканията на професионалистите по здравни грижи за достойни заплати в цялата страна. Синдикалистите настояват да има адекватно заплащане на извънредния труд на медицинските специалисти. Те очакват в най-кратки срокове да бъде публикувана и наредба на Министерството на здравеопазването за разпределение през общините към общинските болници на 30 милиона лева, които бяха отпуснати с правителствено постановление. За утре в 15 часа пред Здравното министерство е насрочен вторият протест на професионалистите по здравни грижи с искане за увеличаване на работните заплати.

Медицинските сестри в детските ясли, градини и училища към Столична община получават най-ниските заплати

БНР


Медицинските сестри в детските ясли, градини и училища към Столична община получават най-ниските заплати в сравнение с всички останали големи общини. Това заяви пред Хоризонт медицинската сестра от София Мая Костадинова и настоя за повишение на възнагражденията.

Мая Костадинова: Трябва да стане минимум с 10% да се вдигне, имайки предвид онези 700 минимум, които отдавна трябва да са достигнати. Столична община казва няма пари и това е години наред.

Водещ: Председателят на Столичната колегия на професионалистите по здравни грижи Марияна Шиякова заяви, че на планиран утре протест ще настояват стартовото възнаграждение да бъде 3 минимални работни заплати, защото 2 минимални вече били постигнати на повечето места. Протестиращите и ресорната асоциация ще разговарят по исканията с министъра на здравеопазването.

Родилното отделение на общинската болница в Дупница няма да се закрива

 БНР


Родилното отделение на общинската болница в Дупница няма да се закрива. Това обяви председателят на Общинския съвет Емил Гущеров. Как ще бъде спасено отделението, информира кореспондентът ни Кирил Фалин.

Репортер: АГ отделението на общинската болница има вече нов началник – д-р Красимир Кръстев. Осигурени само за ден са и две акушерки, които започват курс за допълнителна специалност. Създаден е екип, който осигурява напълно родилната помощ. Председателят на Общинския съвет Емил Гущеров.

Емил Гущеров: Обединени всички политически сили, за което им благодаря на общинските съветници. Загърбиха политиките на местно ниво в името на общата цел да съществува общинската болница и родилното отделение. Ще го има, ще си има раждания.

78 млн. не стигат, за да вземат всички сестри по 950 лева