10% увеличение получиха тези в столичните градини

24 часа  стр. 4


Медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори излязоха на втори национален протест. Те настояват за по-добри условия на труд и заплащане от 2 минимални работни заплати.

Същите искания поставиха на 1 март. В София гтротестиращите се събраха пред здравното министерство и в 16 ч блокираха булеварда пред сградата. Недоволството си здравните работници изразиха, въпреки че в сряда се срещнаха с министър Кирил Ананиев и се договориха да изработят заедно методика за остойностяване на труда им, така че да получават адекватно заплащане.

10% увеличение на заплатите със задна дата 1 март ще получат медицинските сестри в столичните ясли и детски градини, съобщи кметът Йорданка

Фандъкова.

Увеличение ще получат и 230 сестри в училищните здравни кабинети, така заплатата им става 665 лв.

Повишението засяга и целия персонал на трите комплекса за детско хранене в столицата.

Висшисти ще се трудят като шофьори, продавачи и чиновници на бюро

Заради дефицита на хора вече са ценни не дигиталните умения, а ръчният труд определя топ професиите

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 1, 2-3


Продавачи, административни специалисти и шофьори на тирове и автобуси ще са най-търсените професии от бизнеса и в следващите 13 г.

Традиционно ще се търсят и работници в преработващата и добивната промишленост, както и в строителството. Това показва прогноза за пазара на труда в периода 2018 -2032 г. на Министерството на труда и социалната политика.

Въпреки развитието на технологиите основният глад ще е за професиите, свързани с ръчен труд. И в момента това са сред най-дефицитните работници.

Най-много позиции ще има за хора със средно специално образование. Ще се търсят всякакви неквалифицирани работници, сервитьори, бармани, шивачи, чистачи, ковачи.

Все пак в топ 20 на търсените професии влизат и професии с висше образование – медицински сестри, учители, финансови експерти и специалисти във физическите и техническите науки.

Основната причина за търсенето на ръчен труд, е че българската икономика изостава технологично, се казва в прогнозата на експертите от социалното министерство.

202 хил. ще са продавачите след 3 г., а административните специалисти ще са 119 хил. Толкова ще са и шофьорите на тирове и автобуси.

Сега заплатите на шофьорите в международния транспорт според браншовиците са средно 2000 евро месечно. В търговията пък получават около 1028 лв., а административни специалисти -925 лв.

Средната заплата в преработвателна промишленост е 1049 лв., докато в добивна промишленост стига 1751 лв.

Трендът е висшистите все повече да работят професии, за които е достатъчно средно или дори по-ниско образование. Така само след три години хората, които имат диплома от университет, но заемат позиции за средняци, се очаква да е 41,6 хил. А през 2032 г. тази бройка ще нарасне до 53 хил. души

През 2022 г. близо 1,5 млн. души ще са работниците със средно професионално образование. Тогава се очаква заетите във възрастовата група от 15 до 64 г. да са 2 965 700, или с 3,4% по-малко от 2018 г., каза социалният министър Бисер Петков. В проучването е отчетено, че делът на висшистите у нас през 1992 г. е бил 7,9%, като само за 19 години той е скочил над два пъти и половина до 18,3%. „Очертаващият се недостигът от кадри със средно образование да е около 94 000, който вероятно ще бъде запълнен от лица с по-високо или по-ниско образование. В същото време е прогнозиран и структурен излишък при лицата с основно и по-ниско образование, както и при тези с висше образование, който ще бъде преразпределен там, където са налице дефицити“, обясни Петков.

Тенденцията висшисти да заемат работни места с по-ниска квалификация се наблюдава и в Европа

Според данните един от четирима заети с висше образование в ЕС е на позиция, за която трябва по-ниска степен.

Един от проблемите на пазара на труда ще бъде, че голяма част от хора с високо образование няма да искат да работят на ниски позиции за малко пари. Другият основен проблем е, че при липса на кадри с адекватна квалификация позиции ще се дават и на такива, които не я притежават.

Положителна е тенденцията до 2032 г. за нарастване на ролята на преработващата промишленост, която измества търговията от първото място по брой заети. В съответствие със световните тенденции е прогнозираното нарастване на заетостта в образова с около 30 700, което е ръст от 15,3%

Както и в сектора на хуманното здравеопазване и социалната работа – нарастване с около 12 800, което представлява ръст от 9,1 %, каза министър Петков.

Според възрастовото разпределение на заетостта се очаква застаряване на заетите, като младите служители ще бъдат все по-малко – застаряването на населението неминуемо влияе на структурата на заетостта.

Очаква се почти всеки трети зает да работи в София. В дългосрочен хоризонт картината не се променя – навсякъде броят на заетите ще намалява, като всеки втори през 2032 г. ще работи в София, Пловдив или Варна. Най-тежка ще бъде ситуацията със заетостта във Видин, Силистра и Разград.

Липсата на кадри със средно образование ще се усети най-вече в хотелиерството, администрацията, преработващата промишленост и при социалните дейности.

Дефицитът на ресурс е не само заради демографската криза, но и заради ниското заплащане, ниския инвестиционен интерес, изоставането в социално-икономическото развитие.

Най-много кадри с висше образование пък ще работят в държавното управление и образованието. Над 100 хил. ще са учители, толкова ще са и лекарите и медицинските сестри.

Създателите на софтуер и приложения ще са близо 20 хил.

Средната възраст на строителите ще бъде между 40 и 49 г., а на учителите – между 50 и 59 г.

Най-много млади българи ще работят в IT сектора, в разпространението на информация и творческа заетост – 73% от местата там ще за заети от хора под 40 г., а 30 % ще са под 29 г.

Всеки втори търговец и автомонтьор също ще бъде под 40 г. През следващите 3 години заетите в IT сектора ще се вдигнат с 3,5 %, като до 2032 г. работещите там ще стигнат 91 хил. души.

Хората над 60 г. ще са предимно в хуманното здравеопазване и социалния сектор, като техният дял ще е 18%. Тенденцията да се вдига възрастта на учителите ще продължи и през 2032 г. 13,7% ще са педагозите над 60%.

Над 20 хил. ученици завършват всяка година професионална гимназия, където се учи на занаят. Обучението там става и с помощта и заявки от бизнеса. За да придобият умения, учениците имат часове във фабрики и компании – в реална работна среда.

Професионалните гимназии в страната са 355. Те обучават във втора и трета степен професионална квалификация. С по-ниската степен излизат хора с изпълнителски длъжности – оператори на машини например. С трета степен професионална квалификация са техниците на машини.

20% от професионалните гимназии обучават в дуална форма. (Виж карето вдясно.) Професионалните гимназии откриват различни професии. В София от догодина например се въвежда специалността „Съдебна администрация“ в Професионалната гимназия по фризьорство и козметика, каза Ваня Кастрева, шеф на Регионалното управление на образованието в София.

Променят и формулата за личната помощ на инвалидите

След като майките на деца с увреждания оспориха точките, се въвежда коефициент според възрастта

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 4


Точковата система, по която ще се оценяват хората с увреждания, ще се промени, за да е по-обективна. Така от 1 април се въвежда и коефициент според възрастта на инвалидите, за да няма ощетени, стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това бе едно от исканията на майките на болни деца.

Точковата система ще се прави от социални служители и ще съдържа категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Общият брой точки, които може да събере един инвалид, е 204.

Тези точки ще се умножават по коефициент според възрастта. За децата до 12 г. той ще е 1,556.

Спрямо степента хората ще попадат в 4 ситуации. Тези в първа степен ще получават асистент до 15 ч на месец, за да им помага вкъщи, да ги води на лекар или на работа. Втора степен ще дава право на лична помощ до 42 часа, а трета -до 84. Максималният брой часове -168, ще е за хората в най-тежко по-ложение.

За следващите две години ще важат още 2 условия – възрастните кандидати за личен асистент да са с над 90% увреждания с право на чужда помощ, а децата – с над 50% с право на чужда помощ.

Въпросите в анкетата включват от това доколко хората могат да се обслужват (да се къпят, готвят, да ползват битова техника), до движат ли се сами. Новото е, че вече ще са съобразени и с възрастта на лицата.

Освен това част от питанията са прецизирани, защото в първия вариант имаше например въпрос дали човек с увреждане може да отиде сам до банката. „Едно дете с увреждане не ходи в тези институции и съответно щеше да получи 0 точки“, посочи Веска Събева от национално представителните организации на хората с увреждания.

Прилагането на индивидуалната оценка трябва да започне от 1 април. След 3 месеца ще се направи анализ и ако е нужно, ще се коригира индивидуалната оценка, обясни социалният министър Бисер Петков.

Театър, езда и танци за болни деца, София дава 100 000 лв.

24 часа  стр. 4


Със 100 000 лв. за иновативни социални услуги ще подкрепи 15 неправителствени организации Столичната община.

Те са одобрени по пилотната програма „Социални иновации“ и вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова връчи договорите за одобрените проекти.

Сред тях има такива, които използват театъра, фолклора и конната езда и са насочени към деца със специални потребности.

В момента в София се предоставят 85 социални услуги.

Изнасилвач и крадец ограбили лекар

24 часа  стр. 6


Криминалисти от Ямбол арестуваха двама рецидивисти, пребили и ограбили лекар в село Бояново.

На 23 януари Георги

С. и Румен Д. причакали джипито в двора на къщата, където живеел. Знаели предварително, че носи у себе си пари. Когато медикът влязъл в двора, те го нападнали с юмруци и ритници. Налагали го и с тояга. След като сломили съпротивата му, отмъкнали чантата му с документи, два златни медальона, мобилни телефони и 7 хил. лв. След удара са изгорили част от плячката, която не им е била нужна, а парите, златото и телефоните скрили в септична яма. Георги С. е осъждан за изнасилване, а съучастникът му за кражба.

Над 1000 бебета се раждат на година в областната болница

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ лекува по 30 медицински специалности

24 часа  стр. 25


Повече от 1000 бебета се раждат всяка година от 2016-а насам в търновската областна болница „Д-р Стефан Черкезов“. Това е една от най-големите гордости за лечебното заведение. Само през 2018 г. в родилното отделение са проплакали 1022 деца.

„Предвид застаряващото население в областта и намаляване на раждаемостта в национален мащаб тези резултати са факт благодарение на високия професионализъм на специалистите, които работят в отделението по акушерство и гинекология“, казва изпълнителният директор на болницата д-р Стефан филев.

В МОБАЛ „Д-Р Стефан Черкезов“ се осъществява лечебна дейност по 30 медицински специалности. Областната болница е и все по-предпочитана база за специализация на младите лекари – в момента 32 новозавършили медици работят там.

В последните години от лечебното заведение отчитат и ръст в броя на лекуваните пациенти -само за 2018 г. през отделенията са преминали 20 181 болни – с 266 повече спрямо 2017 г.

Заслугата е на работещите специалисти, повечето от които имат допълнителна квалификация за извършване на високоспециализирани дейности и процедури.

Водещо място заемат лекуваните болни със заболявания на органите на кръвообращението – близо 20%.

12,23% от общия брой на преминалите пациенти са тези с травми и отравяния, а 10,05% – с болести на храносмилателната система.

Отделенията по детски болести, анестезиология и интензивно лечение, ортопедия и травматология на болницата са единствените в област Велико Търново, които притежават III ниво на компетентност по медицинските стандарти.

В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ работят и единствените в областта отделения по неврохирургия, съдова хирургия, отделение по неонатология, съдебна медицина, спешно отделение, отделение по трансфузионна хематология.

В региона само в отделението по кардиология на областната болница се осъществява дейност по имплантиране на антибрадикарден пейсмейкър.

Създаването на великотърновската болница бележи началото на болничната дейност в България. Историята разказва как преди 152 г. богати и родолюбиви българи решили със собствени средства да направят болница, тъй като до този момент в страната имало само няколко турски военни лечебници. Не след дълго тя била преместена в бейските къщи по поречието на река Янтра, а няколко години след това бил създаден и първият болничен павилион.

В наши дни медиците продължават ежедневно да спасяват животи по примера, който им завещава лекарят, чието име стои на фасадата на сградата – д-р Стефан Черкезов.

Мирис на мускус издава паркинсон години по-рано

Надеждите са за ранен тест – сега болестта се открива 6 г. след старта

24 часа  стр. 33


Британски учени направиха изненадваща крачка към откриване на болестта на Паркинсон много по-рано, отколкото е възможно в момента. С уникално прост начин те са успели да разпознаят хора със започнали неврологични промени, които обаче предхождат с години първите характерни изяви като треперене на крайниците. Изследователите достигат по парадоксален начин до хипотезата за „диагноза“ по излъчваната от паркинсоници миризма. Жена с остро обоняние, чийто мъж боледувал, съобщава, че усеща специфичен мирис, който не само съпругът й, а и други болни с тази диагноза излъчват.

Екипът установил, че наистина телата им излъчват сходни летливи биохимикали. Най-интензивно се отделяли в горната част на гърба и челото, но не и под мишниците. Следователно нямали връзка с потта, както първоначално мислели учените, а със субума – секрет на мастните жлези. До момента свръхсекрецията на субстанцията е свързвана единствено с кожни проблеми.

Според изследователите миризмата наподобява аромата на мускус и започва да се появява още при първоначалните клетъчни изменения. Установило се, че се дължи на комбинацията от три елемента с ключова роля в специфичния аромат: хипурова киселина, ейкозан и октадеканал. Освен това било установено по-голямо количество на вид гъбички, които при повечето хора са обичайна находка в кожния микробиом, но не причиняват проблеми.

Идентифицирането на съединенията и микроорганизмите, свързани със специфичната миризма, може да позволи бързо и ранно скриниране на болестта на Паркинсон. Освен това ще даде представа за молекулярните промени, които настъпват в резултат на неврологичното увреждане. Нужни са обаче допълнителни проучвания върху по-големи групи, обясняват учените пред специализираното издание „Сайънс“.

Очевидната симптоматика на паркинсон се появява около 6 години след „невидимата“ стартираща фаза на заболяването. Както и при всяка друга диагноза обаче, резултатът от лечението е по-добър при възможно най-ранен старт на терапията. А установяването години след началото пречи да се забавя развитието на заболяването, за което в медицината няма дефинитивно лечение.

За 10 г, полип на дебелото черво може да стане рак

Онколозите препоръчват пълни прегледи на всяка декада след 45 г.

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 34


Населението на земята застарява, живее във все по-замърсена среда, обездвижено и под стрес, повечето хора се хранят нездравословно, мнозина пушат или злоупотребяват с алкохол. Всичко това има принос в увеличаването на риска от онкологични заболявания. Очаква се новите случаи на рак за година да надхвърлят 18 милиона.

Един на всеки 5 мъже и една на 6 жени ще развие рак през своя живот и един на 8 мъже и една на 11 жени ще си отидат от това. България е сред страните с високо засягане от всички видове новообразувания. Ракът на белия дроб, гърдата и колоректалният карцином са трите основни локализации при заболелите. На тях се дължи около 1/3 от заболяемостта и смъртността от рак в света. Това съобщи проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.

Март е Световният месец за повишаване на осведомеността за колоректалния карцином, който се развива обикновено безсимптомно или с много дискретни промени, които човек не забелязва. Това е причината ракът на дебелото черво обикновено да се диагностицира късно, а лекарите да водят информационни кампании за превенция.

В България заболеваемостта от карцином на колона и ректума е 28,5 на 100 000 души. Липсата на адекватна първична и вторична профилактика води до откриване на заболяването в напреднал стадий и лоши резултати на преживяемост. Според последните данни от раковия регистър у нас при откриването на рака 80% от пациентите са в късните трети и четвърти стадий

Повечето колоректални карциноми произлизат от аденоми, които с времето претърпяват злокачествена трансформация под въздействието на унаследени или придобити генетични дефекти.

Прогресията от доброкачествено образувание – аденом, до злокачествен карцином на дебелото черво е продължителен процес. Смята се, че продължава средно 10 години.

Според д-р Ева Диманова от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология този голям времеви „прозорец“ позволява ранно откриване на предраковите състояния чрез профилактични тестове и скрининг.

С напредването на възрастта рискът да се развият тумори расте. Вероятността нараства значително след 50-те.

През последните години обаче се забелязва увеличаване на случаите в по-ранна възраст, което насърчи онколозите в САЩ да препоръчат скринингът да започва още на 45 години

Препоръките включват няколко варианта на скринингови методи, които са достъпни у нас, и от тях може да се подбере най-подходящият за отделния пациент и конкретния случай, обясни д-р Диманова. Практиката й показва, че хората избягват методите, които са най-прецизни, защото са неприятни. Специалистката обаче посъветва неудобствата – несравнимо по-малки в сравнение с предимствата, да бъдат изтърпявани като гаранция за добра превенция.

Според експертите след влизането в рисковата възраст е препоръчително пълна колоноскопия да се прави на всеки 10 г., колонография и сигмоидоскопия на 5 г., фекален тест на 3 г., а по-достъпни изследвания, насочващи към съмнение за риск – всяка година.

И у нас вече е достъпна виртуалната колоноскопия – харесвана, защото не създава дискомфорт, но неудобството е, че модерната образна техника е само диагностичен метод. При класическия вариант по време на изследването при необходимост може да се отстранят полипи по време на самата колоноскопия, изтъкна специалистката.

Всички позитивни резултати от скрининговите тестове следва да бъдат потвърдени с колоноскопия, обясни онколожката. При предракови изменения като полипи пък се препоръчва ежегодно.

Хронични възпалителни чревни заболявания като улцерозен колит и болест на Крон също създават благоприятни условия за развитие на абнормни клетки.

Сред причините за рака е и наследственото предразположение, но човек може да намали с начина си на живот риска от изявата на „лошите“ гени

Един от 3-ма души с колоректален карцином има роднина със същото заболяване. При фамилно предразположение рискът нараства на 6% при един родственик от първа линия, ако той е над 45 г., и на 10%, ако е под 45 г. При двама засегнати родственици по първа линия рискът от заболяване е 17%. Сред предотвратимите рискови фактори д-р Димитрова нарежда:

– Наднорменото тегло и затлъстяването.

– Намалената физическа активност.

Благоприятстваща образуването на тумори на дебелото черво диета, богата на червени меса (свинско, телешко, агнешко), честата консумация на преработени меса (колбаси) и бедна на фибри (пресни плодове и зеленчуци) храна като преобладаващо меню.

От 1 април безплатен скрининг за рак на гърдата и на щитовидната жлеза на учителки

За първи път Столичната община организира кампания за прегледи за миоми, може да се лекуват и с медикаменти

Даринка ИЛИЕВА

24 часа  стр. 37


От 1 април в София стартират две скринингови кампании – за рак на млечната жлеза и прегледи на щитовидната жлеза.

Прегледите ще се правят на учителки от столичните училища, детски градини, служителки в общинските социални институции и транспортни дружества.

17 600 жени са прегледани за рак на гърдата от 2015 г. до края на 2018 г. Това беше първата кампания за организиран скрининг, която Столичната община стартира по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова.

При прегледите през 2018 г. са установени доброкачествени тумори на 232 жени, със съмнения за карцином са 25 от прегледаните, а тежката диагноза са чули 3 софиянки.

В кампанията сега ще участват двете общински ДГ болници „Шейново“ и „Св. София“, както и Първа, Четвърта и Пета МБАЛ

Безплатните прегледи на щитовидната жлеза пък са насочени за жени от 20- до 45-годишна възраст и включват ехографски преглед и лабораторно изследване. Те може да се направят в Първа и Пета МБАЛ и в 12-о ДКЦ.

337 жени бяха прегледани безплатно за миомна болест при първата организирана кампания, която също се проведе със съдействието на общината.

Инициативата стартира през февруари и продължи един месец, като обедини трите най-големи АГ болници в столицата – „Майчин дом“,

„Шейново“ и „Св. София“. При нея заболяването е открито при 126 пациентки, като на 84 е препоръчано медикаментозно лечение, а на 62 -операция.

„Кампанията показа, че става дума за 2 групи пациентки – първата са жени, които са още в репродуктивна възраст и търсят консултация.

Втората група са жени в менопаузална възраст с миоми, които наблюдават от години, като някои от тях са много големи.

На около 50 жени сме препоръчали медикаментозно лечение, което здравната каса поема. Важно е да се знае, че не всяка миома означава задължително операция. но това трябва да прецени лекар специалист“, каза шефът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов.

Шефът на „Шейново“ д-р Румен Велев пък разказа, че някои от пациентките с миома са имали назначение за оперативно лечение, но след прегледите е установено, че при част от случаите може да се приложи и медикаментозно лечение.

Той напомни, че 40 процента от жените страдат от миоми.

Проф. Младен Григоров: Правилото за здрав човек е да си мери кръвното поне два пъти в годината

„Сити клиник – Свети Георги“ в Монтана не отстъпва по абсолютно нищо на останалите болници в големите градове, уверява шефът на кардиологичното й отделение

24 часа  стр. 37


Наричат проф. Младен Григоров доайенът на българската кардиология. Роден през 1937 г. в София, има 28 години кариера във Военна болница и близо 18 години опит като началник Кардиологична клиника във Втора градска болница в София. Сега завежда Кардиологичното отделение на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ в Монтана.

***

– Проф. Григоров, има ли все още разлика между болниците в големите градове и болниците в по-малките населени места?

Ако съдя от това, което създадохме и развихме тук, няма никаква разлика. Даже мисля, че превъзхождаме голяма част от другите болници. При нас освен обикновената кардиология има развита и инвазивна кардиология, която спасява много животи. Цифрите го доказват: само за 2018 г. през отделението са преминали 1786 пациенти, или средно на месец по 148. Основните диагнози са: стенокардия 707 пациента, имаме само 1 починал; остър трансмурален инфаркт 203 пациента; застойна сърдечна недостатъчност 514, от които само 11 починали; белодробна емболия 26 пациента, със само 1 починал. Средно на ден се изпълняват по 4 инвазивни процедури, като от тях 1 е с остър миокарден инфаркт. Медикаментозното лечение отговаря на всички съвременни изисквания. Както виждате от цифрите, нашата клиника не отстъпвало абсолютно нищо на останалите болници в големите градове.

– Продължава ли тенденцията на по-високия процент сърдечно-съдова заболеваемост в Северозападната част на България? Имате ли вече наблюдения от работата си в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ в Монтана?

Не мога да дам категоричен отговор, но ще ви дам няколко цифри. Населението на област Монтана е 132 214 души (към 3112.2017 г.). 34 426 души от тях са над 65-годишна възраст. Според Световната здравна организация след 65-годишна възраст пациентите имат между 3 и 6 заболявания. И те са комплексни, често взаимно свързани. Промяната към по-добро и намаляването на тези цифри ще дойде тогава, когато започнем да работим върху образованието и елементарната здравна култура.

Това, което ме радва и ми дава надежда, са невероятните резултати, които постигаме в болницата. При нас смъртността при инфаркт на миокарда е около 5%, което е прекрасен резултат. Никъде в света не е по-малък от 4-4,5%. Имаме 203 инфаркта за миналата година и само 11 починали. Общата ни смъртност при много тежка патология е около 14%. Нали непрекъснато обвиняват частните болници, че приемали само леки пациенти? Сами можете да видите какви случаи имаме в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ в Монтана: 26 са с белодробна емболия, заболяване с изключително висока смъртност, а при нас имаме само 1 починал. Това е, защото прилагаме най-модерното лечение директното разбиване на тромба и неговото стопяване в съдовете на белия дроб.

– При смъртността от сърдечно-съдови заболявания данните са много стряскащи – в България на всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови заболявания. В превенцията ли е спасението?

Ето ви най елементарен пример кръвното налягане. Това е огромен проблем, причинява инфаркт и инсулт.

Гвоздей в кардиологията, казват му „тихия убиец“ защото 75 на 100 от хипертониците нямат оплаквания, а почти всеки българин чака да започне да го боли главата, за да започне да си мери кръвното налягане. Правилото за здрав човек е да си мери кръвното поне два пъти в годината, както и да си следи кръвната захар и холестерола. А ако е установен хипертоник, а това е всеки трети българин, тогава трябва да го мери всеки ден – сутрин и вечер. Кръвното налягане е индивидуално и Иван с Петкан не си прилича. Но това почти никой не го прави, особено в малките градове и селата.

– С кое трябва да внимаваме най-много?

Четирите основни фактора на сърдечно-съдовите заболявания са отдавна известни високото кръвно, пушенето, холестерола и кръвната захар, като към тях може да се добави и затлъстяването. Това са основните фактори, които определят смъртността и ивалидизацията. Инвалидизация не значи само да куцаш или да си с патерица. Инвалидизация е и сърдечно-съдовата недостатъчност например не можеш да минеш повече от 1000 м, без да спреш. Коронарната болест също – милиони клетки в сърцето са умрели. Сърцето е единственият орган, в който няма нито една клетка в резерв при него действа закона за „всичко или нищо“ или всичко се съкращава, или нищо не се съкращава. Ние сега, както си говорим с вас, дишаме с 20-30 % от белите си дробове, но сърцето ни работи на 100%, трябва да го пазим. И това зависи от нас. Знаете ли колко тона кръв изпомпва за 24 часа? Около 10 тона. Съкращава се между 80-100 хиляди пъти на денонощие и на всяко едно такова съкращение изпомпва по 80-100 мл кръв. Кажете ми, има ли такъв друг орган?! Не, няма. И затова трябва да го пазим.

Пълното интервю с проф. Григоров можете да прочетете на www.24chasa.bg

18 млн. лв. за по-добър достъп до здравеопазване

Полагат се усилия лечебници да не затварят врати

Труд  стр. 28


За подобряване на достъпа на населението до медицински грижи са предвидени 18 млн. лв., отделно други 10 млн. лв. са предназначени за лечебни заведения, които са в отдалечени и труднодостъпни райони на страната. За тежките условия в центровете за психично здраве и психиатричните отделения към лечебните заведения ще се дадат 2 млн. лв. Това посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в телевизионно интервю. Правителството е поело и ангажимент около 6,5 млн. да предостави за подобряване на базата и условията, в които живеят хората в центровете за психично здраве, каза още той и допълни, че се прави всичко възможно да няма лечебни заведения и центрове, които да затворят врати.

Във връзка с идеята, която бе лансирана неотдавна болница „Лозенец“ да стане педиатрия, министър Ананиев заяви, че посоката, към която лечебното заведение ще върви е друга.

Имахме разговори със студентите от Медицинския факултет, с персонала на болница „Лозенец“, с ръководството на Софийския университет и приехме тяхното предложение болницата да продължи да бъде университетска, увери той. За целта лечебницата ще бъде преструктурирана като търговско дружество. По отношение на дълговете й, който са над 30 млн. лв. и има поети ангажименти за над 60 млн. лв., част от тях са погасени

24 млн. лв. са отпуснати от правителството, а останалите са разсрочени след разговори със съответните кредитори.

Болница „Лозенец“ е изключително добре ситуирана, на хубаво място, в прекрасен парк. Има най-съвременната апаратура и ще се запази в сегашния си вид, увери още министър Ананиев.

Виена ще лекува наши пациенти

Труд  стр. 28


Двама от чакащите за белодробна трансплантация българи ще заминат в началото на април за Виена. През януари беше подписано споразумение за квалификация и обучение на наши медицински специалисти във виенската болница, благодарение на което и първите пациенти от страна ни заминават за Австрия.

Там ще им бъдат направени изследвания, за да се реши след това как ще продължи лечението им.

Пациентите са преминали през предварителни прегледи във Военномедицинска академия, за да бъде направен подбор и да се вземе решение кои от чакащите могат да заминат за Виена. Вторият етап е оценка на състоянието на изпратените българи в Универститетската болница във Виена. По-късно ще заминат други трима българско пациенти.

30 000 пенсионирани сестри работят

Медици от 42 града излязоха на протест

Труд  стр. 29


Медицински сестри, акушерки, фелдшери и лекари, които изразиха подкрепа към тях, излязоха на протест в четвъртък. В демонстрациите се включиха медици от 42 града в страната с искания за стартово възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, предприемане на действия за решаване на кадровия проблем и възможност за професионално развитие. Въпреки уверенията в сряда на здравния министър Кирил Ананиев и представители на парламентарната здравна комисия, че исканията на медицинските сестри ще бъдат изпълнени, те заявиха, че не вярват на обещания и ще протестират, докато не се убедят, че се работи по проблемите. Професионалистите по здравни грижи посочиха още, че следващата им стъпка е ефективни протестни действия първоначално по час на ден. В София шествието им последователно блокира кръстовищата на бул. „Мария Луиза“ и „Витошка“ и на бул. „Мария Луиза“ и „Тодор Александров“.

Близо 100 медицински сестри излязоха на протест и в Шумен, който е втори за месеца. Този път те застанаха пред областната управа. Губернаторът проф. Стефан Желев излезе при тях и обясни, че стои зад справедливото им искане за по-високи заплати, защото трудът им е много напрегнат.

„Ако държавата не вземе спешни мерки и търговията със здраве продължи, хората ще бъдат лишени от качествена грижа, защото нас няма да ни има“, каза Антония Тодорова и предупреди, че изходът е с бягство в чужбина.

Д-р Петко Загорчев, който има 45 г. стаж, подкрепи протеста на сестрите с констатацията: „Тази система не е ефективна нито за пациенти, нито за нас лекари и здравни специалисти“.

Нагласите са за ефективна стачни действия от 1 април, както и за подаване на оставки.

В Сливен на протеста полетяха сини балони пред сградата на общината – символ на напусналите здравната система или страната медици.

Обмисля се сформиране на стачен комитет в областната болница.

Митингът на медицинските специалисти бе подкрепен от регионалната колегия на Българския лекарски съюз. „В момента има дефицит на 23 хиляди медицински сестри“, каза хирургът д-р Михаил Жечков от името на колегията. Заради недостига на кадри, 30 хиляди пенсионирани медицински сестри работят.

Гинекологът проф. д-р Иван Козовски, управител на Медицински център за асистирана репродукция „Варна ООД“, пред „Труд“:

Изборът на екип от пациента стимулира корупцията

Мариела БАЛЕВА

Труд  стр. 10-11


Толкова много пари се отделят за здравеопазване, а резултатът от здравната реформа е само задълбочаване на проблемите. Защо стачкуват медицинските сестри, как да се решат проблемите със стерилните двойки, със сурогатното майчинство, къде ни води джендър идеологията. По тези въпроси разговаряме с известния и уважаван гинеколог проф. Иван Козовски.

– Никога в историята на България държавата не е отделяла толкова много пари за здраве, но резултатът е печален. Каква е причината за това, докъде стигна прословутата реформа, професор Козовски?

– За здраве наистина се отделят много пари. И тези пари се разпределят -представете си – между 345 здравни заведения в страната. 345 – повтарям! Докато в напредналите страни като в Скандинавието, в Израел има най-много по 70-80 здравни заведения. Това е основната причина за изтичането на средствата и за обяснението защо здравеопазването ни е на този хал. А иначе причините са много повече от една.

– Защо никой не се вслушваше в недоволството на медицинските сестри, които от години говорят за проблемите си и така се стигна днес до този истински колапс, до обявяването на стачка? И само в заплащането ли е проблемът?

– Ето във втория ви въпрос е разковничето на проблема. Заплатите са много важно нещо, но всичко може да се разреши, ако сестрите поискат по време на протестите си нещо много важно. Първо, общинските болници да не са търговски дружества. Второ, частните болници да не се финансират от държавата. Трето, да се забрани докторите да гастролират в повече от две болници – например една в София и една в провинцията. И четвърто, да се намали броя на болниците. Повярвайте, че ако тези четири неща се изпълнят, пари ще има. Но трябва да имаш топки, за да изпълниш тези четири условия. Нищо не пречи на сестрите да опитат и да настояват за това.

– А защо не ги чуваха толкова години, професоре?

– Питайте ръководителите на здравното ведомство, питайте правителствата, които си заравяха главите в пясъка, когато чуеха справедливите искания на медицинските сестри, на акушерките.

По тази причина те напускат и заминават за чужбина, където заплащането им е 7-8 пъти по-високо. Всяка година около 5-600 акушерки и сестри си тръгват от България. Женските и детските консултации не работят качествено. Но има и друго, което се вижда. В здравните заведения има висока степен на корупция.

– Какво ви дава основания да твърдите това?

– Според мен така нареченият „избор на екип“ по начина, по който се прави, стимулира корупцията. Екипът се формира от управителят на заведението… по-натам всеки може да продължи какво следва. Наистина, трудно можеш да се справиш в тази огромна бездна, от която въобще не се знае как да се излезе. Пари има, не е да няма, но се пръскат за други цели. В здравеопазването много се краде, злоупотребява се с лекарствата, които са оскъпени в пъти повече, а нашите пациенти ходят до Румъния, Гърция и Турция, за да си ги купят на по-нормални цени. И държавата нехае.

– Да се върнем на проблема с медицинските сестри и техните искания. Какви заплати получават те на Запад, знаете ли?

– В България заплатите им са по няколкостотин лева – най-често около 500, а те трябва да бъдат поне 4-5 пъти по-високи. В Германия медицинските сестри взимат между 1500-2000 евро. Сигурно ще ме репликирате, че трудно ще стане нормалното заплащане у нас. Да, трудно ще е, но трябва да стане. На лекарите заплатите също трябва да се увеличат драстично. На Запад те получават минимум 3-4 хиляди евро, а тук – около 800-1000 лева. Пак ще дам пример с Германия, където най-ниската заплата за лекарите е около 3000 евро

– това са 6000 лева. Сравнете ги с тукашните 800 лева и ще видите за какво става дума. Разбира се, изключвам онези лекари – те не са много, които взимат други суми.

– Какви са здравните кадри, които напускат – най-вече млади или по-опитни?

– Трудно може да се направи такова разграничение, но голяма част от напускащите са хора, които са наистина перфектни в работата си, които имат много добри качества и са истински професионалисти. В страната на много места вече има недостиг на медицински сестри и на лекари. И това не е моя констатация.

– Проблемът с общинските болници е огромен – много от тях имат милиони левове задължения. Как да се реши въпросът?

– Казах ви по-горе – болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Много трудно може да се реши проблемът с тях. Първо, трябва да се види как са работили и как са се натрупали. Много е модерно в последните години да се отдават терени от общинските болници на частни заведения, т. нар. болница в болница. Това обаче трябва незабавно да се прекрати, защото е погрешна политика, генерираща престъпления. Няма нищо лошо да се отдаде под наем на някакво друго отделение, но то не трябва да има съвместна дейност с болницата. Та това означава на една територия да функционират две болници с еднаква дейност. Тази практика бе търпяна от здравните ни шефове години наред, държавните пари се точеха и на никого не му правеше впечатление. Та за този проблем се сигнализира от години, но министерството си беше заровило главата в пясъка. Чак сега видяха, когато ситуацията стана нетърпима – много болници натрупаха милиони задължения, на персонала не се плащаха заплати, а самите заведения са в колапс. Да си го кажем – пред закриване. Това си е едно безотговорно престъпление.

– Не малка част от болниците вече са закрити…

– Наистина смятам, че част от здравните заведения трябва да бъдат закрити, а частните болници да минат на самоиздръжка, така, както е в Румъния. У нас те са около 100. Останалите са държавни и общински болници. Окръжните болници обаче трябва да бъдат спасени и да се направи необходимото за това. Колкото и ужасно да звучи за хората, но държавата не може да търпи 345 болници, та ние сме под 7 милиона.

– Този въпрос освен финансов, е и морален. Как да кажеш на хората в по-малките населени места, че ще останат без болнични заведения?

– България вече намалява драстично откъм население и на много места живеят толкова малко хора, че няма персонал за здравните заведения. Общински болници са пред фалит заради натрупани задължения. Много трудно може да се реши този казус, защото веднага започват недоволства. В по-малките населени места трябва да има спешни кабинети, които да са с бърза връзка с центъра, да има линейка, общопрактикуващи лекари, които задължително да са със специалност. Но наистина – не може да има 345 болници, като поликлиниките са отделно, те не влизат в тази бройка.

– Демографският срив също е част от проблема. Освен това някои етноси у нас са толерирани финансово. Това до каква степен източва парите за здраве?

– Няма да е нищо ново, ако кажа, че сме в демографска катастрофа и тук е истинската ни драма. Всяка година България намалява с 50-80 000 души. Прирастът на населението е отрицателен, но при циганския и турския етнос той е положителен. Така че основната причина за намаляване на хората у нас се дължи на българския етнос. За много от циганите важи неписаното правило за безплатни медицински услуги. Това също влияе на здравния бюджет на болниците. Знаете ли – това е изключително обидно. Този принцип на солидарност колкото е морален, толкова е и неморален. И това важи за много неща, които се случват сега у нас, че и в Европа – имам предвид бежанския казус.

– Боледуват ли много съвременните млади жени у нас, какви са репродуктивните им проблеми?

– Най-големите им проблеми са възпаление на яйчниците и маточните тръби след прекаран аборт. На тези жени трябва да им се обясни, че първото дете не трябва да се премахва. Възпаление на маточните тръби е основните причини за стерилитета. В онези години преди промените през 1989-а абортите при омъжените жени бяха забранени. Но ражданията бяха двойно повече колкото днес. На година се раждаха по 140 000, а през 50-те и 60-те и по 180 000 деца. Сега в България вече има 50 инвитро центъра. Ако се подобрят показателите и във всеки център има поне 40% бременност след трансфер на ембриони, ще се раждат няколко хиляди деца повече. Това е някакъв резерв за подобряване на раждаемостта.

– Колко семейство в България чакат за инвитро процедури?

– Нямам точна статистика, но стерилитетът в семействата и в тези живеещи на семейни начала, е около 150 000, че и повече. 10-12% от двойките страдат от стерилитет. И основната причина се дължи на предшестващ аборт. Разбира се на второ място са гинекологични заболявания, особено възпаление на яйчниците. Не бива да отминаваме и едни друг проблем – в България все още е висок процентът на смъртността при новородените. На Запад тя е двойно по-малка от при нас. Умират и не малко родилки. В няколко мои публикации недвусмислено съм доказал, че голяма част умират поради лекарска некомпетентност, небрежност и безхаберие. Това не може да се прощава. Дойде време да бръкнем в тази дълбока рана, за да я изчистим. Много е вярна поговорката, че рибата мирише от главата.

– Вините българските здравни управници?

– Здравните управници продължават да вършат много глупости. Първо, от незнание и недостатъчна подготовка. Но второто е по- страшно: от страх се съобразяват с властимащите, за да избегнат всякакви противоречия. За третото се досещате: следват личния си интерес и да не загубят службата си.

– Вие отдавна се борите сурогатното майчинство да бъде разрешено у нас, какво стана с този проблем?

– Сурогатното майчинство е забранено с една изключително примитивна наредба на Министерството на здравеопазването. Аз се борих многократно това да се разреши, защото наистина има случаи, които изискват това. Има жени без матки, а имат яйчници, което показва, че такава жена подлежи на сурогатна бременност. Например майката на такава жена, сестра й или някой друг могат да помогнат. Това е разрешено в Англия. Огромно количество сурогатни бременности има в някои американски щати. Обаче ще задам следният въпрос: сурогатното майчинство е забранено, но смяната на пола не е. Дори напоследък тази тема е толерирана. Никой от властимащите не смее и да гъкне срещу тая перверзия. Изключвам разбира се индивидуалните случаи, които може да се каже, че се нуждаят от това – хора хермафродити. И тази смяна на пола влиза в насажданата със страшна сила джендър идеология. Вече спрях да броя колко пола има според нея – броих до 73, а после им загубих дирите. Това е луда и извратена работа!

– Е, всички знаят, че сте отрицателно настроен към различните. Но днес вече е XXI век и нещата се променят със страшна сила, професоре? Както се казва, „совите не са това, което са“?

– Знаете ли, светът се управлява от хомосексуалисти. Но уточнявам – казвам това и в пряк, и в преносен смисъл. Има една индианска поговорка, в която се твърди, че Господ е дал на човека два края – глава и задник. И съобразно с който край иска – така живее.

– Веднага ще ви обвинят в дискриминация.

– Вижте, всичко това е една перверзия. В редки случаи е болестно състояние. Имал съм такъв случай в лекарската си практика. Мъж падна от колело и си загуби тестисите. Той действително се превърна след това в гей. Но не съм съгласен, че е генно обусловено. Има и друго много важно – порицано е както в Библията, така и в Корана. Хомосексуализмът обаче е много опасен в политиката. Защото такива хора стават зависими и решенията, които трябва да вземат, са подвластни на ориентацията им. Тази зависимост кара човек да върши много големи компромиси във всяко едно отношение. Все пак съм лекар и зная много повече от тези, които днес хвърчат като пеперудки по телевизиите и казват как нямало страшно да си обратен или безполов.

– Проблемът с Истанбулската конвенция обаче стои и чака ратифициране от страна на България.

– Затова нашите управници трябва да се озъбят на такива евронареждания. Всяка страна има своите традиции и ценности. Еднополовите бракове са безобразие. Да възпитаваш децата безполово е лудост! И тези хора, които го насаждат, не са луди, а са много добре заплатени. И не им пука, прикривайки жаждата си за пари, зад мнима демокрация, борба за равенство – нещо, което никой не отрича, или пък право на избор. Детето да реши какъв пол ще бъде?! Ама това сериозно ли го мислят? Гледат те в очите и ти казват: днес си жена, утре си мъж, други ден някой от трансджендърските глупости, а сигурно и че може да се почувстваш коза или плъх. Гледам такъв човек и не мога да повярвам, че това е наистина реално. Аз съм лекар от 50 години и мога съвсем отговорно да кажа, че такива хора имат болни мозъци. Това е гавра с децата и с човечеството.

***

Нашият гост

ПРОФЕСОР ИВАН КОЗОВСКИ е известен акушер-гинеколог, дипломира се в Хумболтовия университет в Германия. Обявен за „Медик на 2000 г.“ в България. Бивш депутат в 39-ото Народно събрание от НДСВ. Сега е управител на Медицински център за асистирана репродукция „Варна ООД“ в град Варна.

Бейби бум в Добричката болница

Труд  стр. 26


За последните 3 дни в Добричката болница на бял свят се появиха 18 бебета. От тях 11 момичета и 7 момчета. В родилното отделение са имали средно на ден по 6 раждания. Двете отделения с бебета и майките им са пълни, но болницата очаква още пациенти.

100 хил. лв. отпуска Хасково за инвитро

53 двойки са подпомогнати за две години

Труд  стр. 28


100 хил. лв. са определени в бюджета на община Хасково за финансиране на инвитро и инвиво процедури при двойки с репродуктивни проблеми. Документи за 2019 година вече могат да се подават като срокът е до 30 април.

Кметът Добри Беливанов покани в понеделник 25 март – Благовещение от 11 часа в залата на втория етаж на община Хасково децата, родени през последната година след процедури инвитро и инвиво, подпомогнати от общината.

През 2017 година са били подпомогнати 31 двойки, а родените деца са 11. Едно от тях е второ в семейство, чието първо детенце също е родено след инвитро процедура, подпомогната от общината. Има и една двойка близнаци – момче и момиче. През 2018 година са подпомогнати 22 двойки, като при шест от тях бременностите текат в момента.

Част от процедурите от 2018 година в Хасково тепърва предстоят, тъй като е имало забавяне заради наложило се предшестващо лечение.

Вдигат с 10% парите на медсестрите в градините

Телеграф  стр. 6


Заплатите на медицинските сестри в детските ясли и градини към Столична община ще бъдат увеличени с 10 на сто от 1 март.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНР. Новината бе съобщена в деня, в който медицински сестри от 40 града у нас излязоха на втория си национален протест с искане за достойно възнаграждение. Те настояват за заплата от минимум 950 лева, добри условия на труд, кариерно израстване и заплащане на нощния труд. Десетки медицински специалисти протестираха пред Министерството на здравеопазването вчера. „Няма принципи и правила за формиране на работната заплата на здравните служители и това, което предложих и беше прието от протестиращите – да разработим методика, която да се прилага във всички лечебни заведения за болнична помощ.“, каза здравният министър Кирил Ананиев пред bTV.

Часовете за личен асистент по нова формула

Телеграф  стр. 6


Три коефициента се въвеждат при определяне на броя часове за личен асистент, предвижда методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания. Вместо брой точки и съответстващ брой часове лична помощ са въведени три коефициента, с които точките от секциите, които се отнасят за личната помощ, ще бъдат умножавани и директно ще се получава броят часове лична помощ, обясни социалният министър Бисер Петков. При децата има две възрастови групи. Ще се предложи да се прецизират отделните части на формуляра, който социалният работник, ще попълва.

ПРИ УВЕЛИЧЕНА ПРОСТАТА ИЛИ РАК – ПАЦИЕНТЪТ ИМА ПРАВО НА ИНФОРМИРАН ИЗБОР

Телеграф  стр. 8


Правото на пациента е да бъде диагностициран вярно, да бъде информиран кое е най-ефективното лечение за неговия случай, подходящия метод, най-опитният екип, на който да може да се довери.

При смущения в уринирането, увеличена простата, карцином вече всеки българин има достъп до мнението на светилата на световната урология и то в София, на цена, която може да си позволи. Хил клиник предоставя уникалната възможност за комплексна медицинска консултация. Всеки урологичен проблем може да бъде разгледан и оценен от лекарски консилиум: чуждестранен топ-специалист уролог, опитен български уролог, кардиолог, анестезиолог, лабораторен лекар, специалист образна диагностика, онколог. В Хил клиник се прилага комплексно, систематично лечение, което отговаря на най-високите съвременни медицински стандарти. Успешно се третират както доброкачествено увеличена простата, така и по лапароскопски път се лекува злокачествен тумор на простата, бъбреци, пикочен мехур.

Екипът на Хил клиник има огромен опит, който поставя болничното заведение на едно от първите места в света по отношение на лазерното отстраняване на увеличена простата със Зелен лазер. Разполага и с най-новия модел на холмиум лазер за терапия на простата и бъбреци – прочутия Moses. Д-р Боцевски, д-р Деримачковски, д-р Томов, и д-р Георгиев под ръководството на д-р фернандо

Санча са помогнали на повече от 2800 пациента с простатен аденом. Когато говорим за най-добри резултати Зеленият лазер е методът, с най-дългосрочно и голямо приложение, препоръчан категорично от Европейската и Американската асоциация за лечение на увеличена простата. Повече от 15 години с него работят в стотици клиники в целия свят и опитни лекари са помогнали на стотици хиляди пациенти. Често на пациентите се спестява информация за недостатъците на различните видове интервенции или биват подвеждани, че ще бъдат оперирани с лазер на места, където такъв няма. Дори при вече поставена диагноза и назначена операция имате право да получите експертно второ мнение преди да вземете окончателно решение къде да се лекувате.

В Хил клиник пациентът се лекува по международни стандарти, от професионален екип от най-добрите чужди и български специалисти, с доказани лазерни технологии. Единственият в България Зелен лазер успешно се комбинира в една операция с холмиум лазер за разбиване на камъни в пикочните пътища. И това е приложимо и при пациенти с високо кръвно и такива, които са на антикоагуланти.

За повече информация: 02 439 3131. През март цената на PSA туморен маркер, консултация и преглед с ехограф при увеличена простатна жлеза е 40 лв.

Пациент бие с тръби и граби личен лекар

Арестуваха извергите, помляли почти до смърт медика, д-р Гинев ги разпозна

Христо ХРИСТОВ

Телеграф  стр. 10


Пациент и бивш пандизчия нападнаха, пребиха с тръби и ограбиха личен лекар от елховското село Бояново.

За инцидента разказа вчера нападнатият д-р Владимир Гинев. Той заяви, че бруталното посегателство е извършено на 23 януари, но преди ден извършителите били задържани и са го викали да ги разпознае.

С разпореждане на районния прокурор на Елхово Стойко Иванов на Георги Христов и Румен Драганов е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“. Искането за постоянното им оставяне зад решетките се гледа от съда в петък.

Автомобил

Двамата мъже причакали д-р Владимир Гинев около 19,30 ч пред дома му в селото. 55-годишният медик е бил ударен с метална тръба по главата, следствие на което изпаднал в безсъзнание. Нападателите му нанесли множество ритници по тялото с кубинките си. Докторът лежал часове наред преди да се осъзнае и да потърси съдействие. Отнета му е била чантата, в която носел изтеглени същия ден около 7000 лв. Парите били за покупка на нов автомобил, сподели

57-годишният д-р Гинев, който на 20 март е бил извикан от полицията в Елхово, за да разпознае извършителите на грабежа.

Оказало се, че нападението е извършено от 25-годишния жител на Бояново Георги Христов в съучастие с вече лежалия в затвора за изнасилване 34-годишен Румен Драганов от съседното село Златиница.

Срам

„Това момче Георги много пъти е идвало в кабинета ми, помагал съм му, лекувал съм и него и близките му, все още не мога да повярвам, че е организирал нападението и грабежа“, коментира д-р Гинев, който два месеца след инцидента все още не е възстановен и дори възнамерява да се пенсионира по инвалидност след прекарания седмица по-късно мозъчен инсулт.

Веднага след нападението извършителите са избягали от Бояново, като използвали личния автомобил на Георги, извън селото те си разделили плячката: парите и златен накит, а личните документи на жертвата и портфейла му изгорили.

„Нападението над джипито, който от години лекува почти всичките жители и няма човек, който да не го познава, изуми хората. Тук има доста възрастни мъже и жени, които не смеят да се покажат навън като се стъмни. ]/1мали сме кражби, но че ще се случи такова премислено престъпление от човек, който е пациент на д-р Гинев не сме си представяли, че е възможно…“, сподели кметът на Бояново Кръстьо Драганов.

Оценяват инвалидите според възрастта им

Стела МАРИНОВА

Монитор  стр. 6


Формулярите за помощи от държавата, които хората с увреждания ще попълват от 1 април, ще бъдат разделени на три възрастови групи. Те са от 0 до 12 години, от 12 до 18 години и над 18 години. Тези промени в проекта на методика на извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепата на хората с увреждане бяха приети по време на първото заседание на Националния съвет на хората с увреждания вчера.

Сборът точки, които дадено лице има към отделните въпроси, ще се умножава по съответния коефициент зависимо от това към коя възрастова група принадлежи. Към всеки въпрос ще имат и уточняващи подвъпроси. Сборът от точките от коефициентите ще служи за изчисляването на броя часове лична помощ, които може да получи един инвалид. „Считаме, че оценката ще бъде по-обективна по отношение на основното, за което тя ще бъде предназначена – определяне наличната помощи по-конкретно на часовете асистентска подкрепа за тези хора с увреждания, които са правоимащи“, заяви социалният министър Бисер Петков след заседанието. Той допълни, че спрямо закона за личната помощ за първите 2 години от прилагането му хората с увреждания над 90% и децата с над 50% с право на чужда помощ са правоимащите.

С промените се опростява и работата на социалния работник при попълването на формуляра за самооценка. Ако едно лице е заявило потребност отлична помощ, то тогава социалният работник, който е водещ за съответния случай, ще попълва само определени части, свързани с тази потребност.

Социалният министър уточни, че след 3 месеца от прилагането на методиката ще бъде направена оценка на въздействието и да бъдат извършени корекции, ако е необходимо.

Доц. Младен Владимиров, психолог и специалист по семейна терапия:

Българинът все чака неволята да му оправи счупената каруца

Имаме идея къде искаме да стигнем, но явно нямаме пътната карта

Яна ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 11


– Доц. Владимиров, учудва ли ви, че в доклад на ООН България бе поставена на 96 място по щастие от 156 страни в света. Периодично се изтъква, че сме сред най-нещастните нации. И изобщо какво е щастие?

– По-правилно е наистина първо да се залитаме каква е дефиницията за щастие. Най-вероятно това е нещо комплексно, свързано с оптимистични нагласи за бъдещето. Вероятно се състои в положителна оценка на настоящето, усещане за сигурност, за себе реализация и възможност да разчиташ на собствения си потенциал. Има много елементи, заради които най-вероятно се чувстваме нещастни. Може би това са усещането за несигурност, за това, че не можем да се справяме с ежедневните си ангажименти. Освен това българинът има една много интересна черта-да се изживява като жертва. Нека си спомним произведението “Aндрешко“, в което се казваше „бедни сме, но пием“. Винаги сме склонни да обвиняваме някой друг, все чакаме някой да дойде и да разреши проблемите ни. Обичаме да търсим месията. А да разчиташ на някой външен човек да ти помогне, те поставя в зависима позиция. Когато разчиташ на неволята да ти оправи счупената каруца, а тя не идва, не изсипва дъжд над главата ти, нито идва да ти прекопае градината, може да доведе до усещане за липса на щастие. Забележете кои държави са щастливи-това са тези, в които има индивидуализъм, ред, подреденост и сигурност. През последните години някак си свикнахме да ги даваме за еталони. Така че общо взето имаме представа в собствената си глава къде искаме да отидем, но явно нямаме пътната карта, нямаме идеята как да достигнем до стандарта на скандинавските страни, да речем. Не говоря като финансово измерение, а като възможност за включване на гражданите в обществото, средата на сигурност на здравеопазване, на социални услуги. Ето такива неща ще ни накарат да се чувстваме, ако не по-щастливи, то поне по-малко нещастни.

– Доколко обаче е коректна една такава класация, при условие, че щастието има различни измерения? За българинът може да е едно, а за сомал иеца-нещо друго.

– Много е трудно да измерваме абстрактни категории, като добро и зло, щастлив и нещастен, морално и неморално. Имаме инструментални, но и терминални ценности, като кариерата, да речем. Те трудно се измерват, защото за едни кариерата е едно, за други – нещо съвсем различно. Така е и с щастието. Ако когато е било извършено проучването, участниците в него са били подбирани по един и същ признак, ако им е дадена предварително дефиницията за щастие, това е едно. Но ние нямаме тази самооценка, която да е достатъчно обективна. В нас го има Андрешковското да гледаме на себе си като на нещо недостойно и непълноценно. Изобщо негативното мислене е черта от народопсихологията ни. Може би заради тази безпомощност ние не можем да се оттласкаме и да сме по-щастливи. Но пък самото проучване показва, че в годините сме станали с една идея по-щастливи. Може би това е единственото обективно в случая-когато измерваш една и съща категория във времето и виждаш промяната. Тук е въпрос не на количествен, а на качествен анализ какво точно се е променило. Трябва да се опитаме да мултиплицираме това във времето, за да можем да не сме на 96 място, а да речем на 50-то. Което е много добре.

– На тази позиция са страни като Румъния, да речем.

– Не бива да се сравняваме с Румъния. Може би трябва да се сравняваме с други по-високи стандарти, по-добри еталони.

– Какви ценности обаче ни наложи 21 век? В доклада се посочва, че все пак се чувстваме по-щастливи в сравнение с няколко години назад.

– Съвременното общество търси удоволствията сега. Иска бързо удовлетворение на каквото и да е. Живеем във виртуален свят, в който информацията е на клик разстояние, колкото и да е непроверена, по-важното за нас е, че я има. Всичко е fast food, забързано. Дори вече любовните отношения се случват във виртуалното пространство. Материалното е признак на успех. Някак си живеем в общество, в което се измерва какво имаш, а не как си го постигнал. Нещата са бързи, кредитите са бързи, комуникацията е бърза. Тази забързаност прави невъзможно да усетиш процеса на случването. Постоянно излизат нов тип неща и още в момента на придобиването на нещо, то вече е остаряло. Това те кара да се чувстваш неуспешен и нещастен. Като добавим и усещането за несигурност, това неудовлетворение се засилва още повече.

– Как тогава да научим децата си да са щастливи и да се радват на малките неща, а не на материалното?

– За да можем да научим на нещо нашите деца, преди това би трябвало да го знаем самите ние. Много е трудно, защото ние сме учили във време, в което нещата са се случвали по един начин, а днес е съвсем различно. Има достатъчно много информация. Ако човек търси възможности, ако има цел да постигне едно или друго, ще намери пътя.

– Ще осъзнаем ли кое е ценно и че образованието е ценност?

– Всъщност ние нямаме добрите образци. Дължим на младото поколение добрите модели, които са се превърнали в успешни чрез образованието. Докато обаче говорим за купени книжки, купени дипломи, образованието ще е нещо, което може да бъде напазарувано, а не нещо, което можеш да придобиеш чрез труд. Може би навлизането на чужди фирми у нас донякъде доведе до това да се ценят образованието и чуждите езици, както и някои други умения. Има още какво да се желае в тази посока, но това е пътят. Но докато говорим за купени дипломи, много трудно ще задържаме деца в училище. Каквито и реформи да се случват, те ще бъдат като кръпка.

– Като училищен психолог как ще коментирате предложението да се спират социалните помощи за пяла година, ако детето не е в класната стая? Това би ли помогнало да върнем децата в училище?

– Детето в риск трябва да бъде в центъра на една система-здравеопазване, социални дейности, образование. То трябва да бъде центърът между тях и всички институции да работят в симбиоза. Виждаме обаче как една институция изземва функциите на друга, за да реши даден проблем. Така спираме помощите, които са инструмент на социалната система, за да обслужим нужди на образователната. Трябва да имаме различни видове инструменти. Проблемът при нас е, че търсим универсални решения. Ако лекуваме всички видове болести с едно лекарство, рискуваме дори да разболеем организма. Трябва да се мисли на ниво общност, група, индивид. Защото една затворена ромска общност в Сливен има едни нужди, във Варна обаче други. Може да имат нещо общо, но трябва да се изследва на терен. Приобщаващата работа трябва да бъде обърната към индивида. Имаше много добра идея за мобилните групи, които тръгнаха да търсят децата на адрес. Но във времето някак си не се получи това партниране между различните институции. Това е само единият ъгъл на проблема. Въпросът е как ще се случи задържането. Ние можем да привлечем детето в училище, но след това трябва да трансформираме системата. Ако имате една заразена среда, извадите един болен човек и го излекувате, но след това го върнете отново в нея, той пак ще се разболее. Все едно да си поправяме колата, но да не ремонтираме пътищата. Може да има различни причини за проблема. Семейството може да е бедно и детето трябва да работи, или пък се налага да гледа по-малкото си братче или сестриче. Нужни са различни подходи. Трябва да превърнем образованието в желана ценност. Много млади хора не са длъжни да бъдат шофьори, но когато станат пълнолетни, веднага записват курсове, защото знаят, че това е важно за тях. Знаят, че така ще бъдат мобилни и ще се развиват. Ето, върху такива неща трябва да помислим и да си кажем, че сме поставили основа, която трябва да развиваме напред.

***

Визитка

– Завършил е психология и е специализирал семейна терапия и организационна психология

– Сертифициран кризисен психолог с опит при оказване на психосоциална помощ при кризи и екстремни ситуации. Притежава повече от 10-годишен опит в психологическото консултиране на деца и семейства Разработвал и провеждал училище за родители и тренинги за управление на гнева

– Провел е научни изследвания, посветени на професионалния стрес и влиянието му върху соматичното и психичното здраве

„ИГРА НА ТРОНОВЕ“ СЪБИРА КРЪВ ОТ ФЕНОВЕТЕ

Монитор  стр. 24


След като любимите на малки и големи герои от „Игра на тронове“ проляха своята кръв, е ред на феновете да се активизират. НВО България, в партньорство с Българския Червен кръст и НЦТХ призовават телеманиаците да отпразнуват финалния сезон на сериала, като се включат в инициативата „Кръв за трона“. Кръводарител ската акция ще се проведе на 28-и и 29-и март между 10 и 14 часа в столичен мол, а ентусиастите ще бъдат възнаградени за доброто дело с тениска на героите и надпис „Кръв за трона“. Това е глобална кампания на НВО, която се провежда през март в различни градове в САЩ и в Европа. И докато проливането на кръв в името на Железния трон е история от света на Вестерос, то недостигът й за различни животоспасяващи интервенции е казус от реалния живот в световен мащаб.

В България всеки ден повече от 500 души се нуждаят от преливане на кръв, а 1 /3 от тях са деца.

За достъп до иновативни лекарства ще се чака 3 години

Нови регулации ще удължат процеса двойно, предупредиха от фармацевтичната индустрия

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


Над 1000 дни може да е забавянето на достъпа на пациентите у нас до иновативни лекарства, ако бъдат приети замисляните от здравните власти промени при регистрацията и регулацията на цените на медикаментите, предупреди Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

В момента, от получаването на разрешение от Европейската агенция по лекарствата на дадена нова терапия до плащането й с публични средства в България, минават 547 дни. Ако новите регулации влязат в сила, периодът ще се удължи с още 400-500 дни и пациентите ще трябва да чакат 3 години, обясни Денев на форум, организиран от „Капитал“. Освен това от одобрените от европейската агенция над 120 нови терапии за последните три години едва 23 са одобрени и се плащат и в България. По тези критерии страната ни е на едно от последните места в Европа.

Аргументът за въвеждане на още по-рестриктивни регулации е, че новите терапии стигат прекалено лесно и бързо до българските пациенти, обясни Денев.

Досега, за да бъде одобрена дадена нова терапия, се изискваше да няма негативна оценка на здравните технологии в Германия, Франция и Великобритания, т.е. там да е преценено, че ползите от продукта надхвърлят цената, която ще се плаща с публични средства за него. Занапред ще се изисква лекарството да има три положителни оценки и в трите държави. За всяка държава обаче тази оценка на технологиите зависи от национални специфики и няма единни европейски критерии. Някои държави дори не правят такива оценки за различни медикаменти – например във Великобритания за анти-СПИН терапиите или във Франция за продукти, които нямат голям пазарен дял, обясни Денев.

Освен това тези оценки не са еднозначни, те не казват плащайте или не плащайте, те включват редица показатели, които зависят и от национални специфики. „Така трудно може да се изпълни изричното задължение да има поне три категорично позитивни оценки“, допълни Денев.

Друга промяна е, че досега терапията трябваше да бъде покривана с публични средства в 5 от общо 27 европейски страни. Сега режимът се утежнява и ще се иска това да става в 5 от конкретни 10 референтни държави, и то от най-големия местен фонд, а не просто с публични средства. Има обаче държави, в които онкомедикаменти например се плащат от отделен фонд, или пък редките болести, и така те не са най-големите. Освен това България е избрала за референтни държави такива страни, в които навлизането на нови терапии също е доста бавно, което допълнително забавя процеса.

От асоциацията са представили възраженията си в здравното министерство.

Как тялото подсказва да намалите темпото

Сега  стр. 15


Хроничният стрес е свързан с появата на симптоми, на които човек рядко обръща внимание. И това не се дължи само на бясното темпо, при което заради липса на време просто не си даваме сметка какво точно се случва. Както и при много други състояния и заболявания, и симптомите на хроничния стрес са характерни не само за него. Ето 10 на пръв поглед невинни признака, които може да са знак, че стресът е в повече и е време за мерки.

1. Главоболие през почивните дни

Резкият спад на стреса може да предизвика мигрена, твърдят американски лекари. Затова е изключително важно и през уикендите да се придържаме към хранителния режим и начина на живот, които спазваме през работните дни.

2. Мускулни крампи

Жените с най-високо ниво на стрес имат двойно повишен риск от мускулни крампи в сравнение с по-малко напрегнатите жени, твърди проучване, проведено в Харвардския университет. Авторите му обвиняват хормоналния дисбаланс. физическата активност е ефективно средство за релаксация и облекчаване на крампите. Благотворният ефект се дължи на понижена активност на симпатиковата нервна система.

3. Болки в челюстите

Болките в челюстта може да са признак на триене на зъбите по време на сън, което може допълнително да се утежни при повишени нива на стрес. Ог Американската дентална асоциация препоръчват употребата на специални предпазващи средства, които имат ефективност при 70% от пациентите.

4. Странни сънища

Качественият сън е съпроводен с позитивни сънища, които ни правят по-енергични през деня, обясняват експертите. Когато сме стресирани, се будим по-често, което нарушава нормалната ритмика на съня и юди до появата на неприятни сънища. Затова опитвайте се да спите поне 7-8 часа на нощ и избягвайте приема на алкохол и кофеин преди лягане.

5. Кървящи венци

Според анализ, базиран на 14 проучвания, стресираните хора имат повишен риск от периодонтит. Хронично повишените нива на стресовия хормон кортизол могат да отслабят имунната система, като по този начин да подпомогнат растежа на болестотворни бактерии във венците. Лекарите съветват – ако се храним в офиса, винаги да имаме под ръка четка и паста за зъби. Колкото и странно да звучи, достатъчният сън и редовните физически упражнения са основата на здравите венци.

6. Безпричинно акне

Стресът увеличава възпалението, което води до епизоди на акне, твърдят експертите. Те препоръчват след тежък ден да намажете кожата си с лосион, съдържащ салицилова киселина или бактерицидния агент бензоил пероксид, след което да нанесете хидратиращ козметичен продукт, който ще предпази кожата от изсушаване. Ако до няколко седмици кожата не се повлиява от самостоятелното лечение, се консултирайте с дерматолог.

7. Прехранване

Увеличената нужда от храна и сладки също може да се дължи на стрес. Смята се, че апетитът за захар и шоколад например може да се обясни и с хормонални фактори, но е факт и че периодичното прехранване със сладки зависи и от прекомерното напрежение.

8. Сърбеж по кожата

Проучване в Япония, обект на което са били повече от 2000 души, доказа, че хора с хроничен сърбеж живеят под много по-голямо напрежение, отколкото останалата част от изследваните. Въпреки че неприятното чувство на сърбеж може да бъде причина за стрес, експертите смятат, че съществува и обратна зависимост. Психическото напрежение може да утежни състояния като дерматит, екзема и псориазис. Реакцията на организма към повишения стрес стимулира в по-голяма степен нервните окончания, което неминуемо води до сърбеж

9. По-тежки алергии

Според проучвания страдащите от алергия хора имат по-тежки симптоми, след като са преминали тест, който повишава нивото на стрес в организма. Хормоните на стреса могат да повишат продукцията на имуноглобулини от групата на IgE, които се намират в кръвта и са отговорни за алергичните реакции.

10. Болки в корема

Безпокойството и прекомерният стрес могат да причинят стомашни болки заедно с главоболие, болки в гърба и безсъние. Експертите смятат, че хора, изложени на по-високи нива на стрес, са до три пъти по- предразположени на коремни болки, отколкото хората, живеещи без почти никакво напрежение. Причината за това е все още неизяснена, но една от теориите гласи, че мозъкът и храносмилателният тракт притежават общи нервни пътища. Когато съзнанието реагира на стреса, храносмилателната система също се възбужда и произвежда повишено количество на солна киселина, което създава проблемите. Ако страдате от чести коремни болки, консултирайте се най-добре с лекар, защото причината може и да бъде съвсем различна.

Керван от реформи

Аида ПАНИКЯН

Дума   стр. 10


Медицинските сестри ще протестират, докато не бъдат удовлетворени исканията им. Пощипвани, обиждани, шамаросвани от пияни пациенти, работещи на по 2 или 3 места, за да осигурят приличен живот на семействата си, те вече надигат глава. Въпреки синдикати, въпреки съсловна организация, въпреки лъжливите обещания на управляващите. Чакали и пречакали обещаните от миналото лято анализи за кадровата осигуреност в държавни и общински болници, за да видят накрая себе си в статистика, която се търкаля в публичното пространство поне 10 години.

Ще дочакат и ще доживеят ли справедливо плащане на труда си? Или още поколения професионалисти по здравни грижи ще работят до над 72 г., защото и на младини заплатите им са били ниски, а като се пенсионират и пенсиите не стигат за хляба…

Ясно е едно. С или без протест, парите им няма да станат кой знае колко много. Онзи ден след протест бяха подхвърлени едни 30 млн. лв. за общински и областни болници и за психиатриите. Миналата година подхвърлиха нещичко и на умиращи областни болници, за да може ГЕРБ да си запази кметовете. Утре Бащицата ще се разпореди незабавно да вдигнат заплатите на всички сестри сигурно. Все пак евро и местни избори чукат на вратата и никакви протести не бива да нарушават комфорта му на „Дондуков“ 1. Пък и в Банкя!

Няма отговор обаче защо никой не си помръдва пръста да промени системата, колкото стратегии и програми да пишат чиновниците от МЗ, колкото и финансовият министър да се прави, че налива пари в здравеопазването, колкото и обществени поръчки да вървят по проекти с европари, нещата пак зациклят. Пациентите плащат поне половината от „безплатното“ си лечение. Медицинските специалисти виждат, че трудът им не получава достойно възнаграждение. А керванът, наречен здравна реформа, се върти в кръг повече от 20 години.

Войната с туберкулозата продължава

Ваксината не предпазва 100%, но предотвратява тежките форми на болестта

Дума   стр. 16


Кашлица, особено, когато присъщата за пушачите „тютюнджийска“ се променя.

Храчки, особено, когато в тях се появи кръв.

Повишена температура за продължително време.

Нощно изпотяване.

Болки в гърдите, които се засилват при дишане и кашлица. Отпадналост и безсилие.

Безапетитие.

Намаляване на телесното тегло.

Да, това са симптомите на туберкулозата – болестта, от която са си отишли Йордан Йовков, Христо Смирненски, Георги Раковски, Антон Павлович Чехов, Фредерик Шопен, втората най-честа причина за смърт от инфекциозни заболявания…

В наши дни лекарите, освен по споменатите симптоми, диагностицират болестта, като назначават микробиологично изследване на храчка, както и провеждане на кожна туберкулинова проба (тест на Манту) и рентгеново изследване на гръден кош.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в около 90% от случаите се развива в дихателните органи, но има има и други форми, при които се засягат лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, коремната кухина, кости и стави, урогениталната система и др.

Говорим за жълтата гостенка в навечерието на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. На тази дата през 1882 г. немският учен д-р Робeрт Кох съобщава пред Берлинското физиологично дружество, че открил, изолирал и идентифицирал причинителя на туберкулозата – Mycobacterium tuberculosis. През 1982 г. Световната здравна организация (СЗО) обявява тази дата за Световен ден за борба със заболяването. През т.г. на 24 март мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: „Време е: за Свят без туберкулоза!“. От 18 до 22 март 2019 г. се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната. Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи. Например през 2018 г. по време на кампании общо анкетирани за туберкулоза са 11 751 души, като на 6935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Болните в България през 2017 г. са намалели с 9%, в сравнение с предходната. През 2007 г. били 37,1 болни на 100 000 население, 10 години по-късно са 19,8 на 100 000.

Причинител на болестта е туберкулозната бактерия която е много устойчива във външна среда, като в тъмни и непроветрени помещения може да живее и 3 години! Но е чувствителна на директна слънчева светлина и може да загине след 5-10 минути.

Заразата при белодробната туберкулоза се предава по въздушно-капков път.

Новите болни също са източник на зараза – един такъв болен за 1 година може да зарази 20 души. Медицината е категорична, че практически всеки човек се среща с туберкулозни бактерии, но около 22% от хората, изложени на продължителен контакт с микроба, заразяват, а от тях около 10% развиват болестта. Останалите са само носители на заразата, тъй като имунната им система се справя с микроба. Това състояние се нарича латентна туберкулозна инфекция. Важно е да се знае, че такива хора не заразяват други, но ако защитните им сили намалеят, самите те може да заболеят.

В България в момента лечението на туберкулозата се поема от МЗ, което означава, че дори болният да не е здравно осигурен, той получава безплатно лечение. Към профилактиката спада ваксинацията с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето и реимунизиране при показания – на 7, 11 и 17 г. Ваксината не предпазва 100% от туберкулоза, но при заразяване без ваксинация се развиват тежки форми на болестта, категорични са специалистите.

И нещо интересно. Още от началото на XIX век се правят опити за създаване на такава ваксина, но световната наука смята, че първият реален успех в тази област е на микробиолога Албер Калмет и ветеринарния лекар Камил Герин едва през 1906 г. Ваксината БЦЖ („BCG“/Bacillus of Calmette and Guerin) е приложена за първи път във Франция на новородено, след което започва масова имунизация. След Втората световна война масовата ваксинация се налага и в САЩ, Великобритания и Германия. Пак през 1906 г. българският лекар д-р Стамен Григоров, описал бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus – един от микроорганизмите, предизвикващи образуването на българското кисело мляко, съобщава за откритието си на ваксина против туберкулоза. Публикацията му в престижно медицинско френско списание обаче остава някак неизвестно за България тогава.

Първото успешно лекарство срещу белодробната туберкулоза е стрептомицинът, който започва да се прилага от 1946 г. Той е откритие на Зелман Ваксман и Алберт Шац.

В контекста на датата е любопитно да припомним и приноса на българската медицина в борбата с болестта, както и законодателни инициативи в следосвобожденска България. Например през 1898 г. Туберкулозата в София е над 2500/0000 (2500 случая на 10 000 души население), става ясно от историческите данни на Българското дружество по белодробни болести. В началото на XIX в. се създава Дружество за борба с туберкулозата за срок от 99 години.

От 1944 до 1952 г. броят на диспансерите нараства от 22 на 95, броят на леглата нараства от 2900 на 5389, а лекарите – от 89 на 200.

От 1952 до 1972 г. диспансерите в страната вече са 115, а лекарите – близо 800.

Здравната реформа се връща в изходна позиция

Калоян СТАЙКОВ, икономист в Института за пазарна икономика

Капитал   стр. 8,9


Вече над пет години управляващите трескаво се опитват да реформират здравеопазването в България и все не успяват, защото фокусът винаги е върху свиване на разходите, а не върху предоставяне на качествени и ефикасни услуги. През миналата година дори беше представена революционно нова визия за сектора, която предвиждаше цялостна промяна на модела на финансиране, която да бъде облечена в нормативна рамка през 2019 г. и да влезе в сила от началото на 2020 г. След острите критики на предложените промени и липсата на консенсус относно бъдещето на сектора активността на министерството затихна единствено за да бъде заместена от нови идеи от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Основната идея всъщност е стара, не работи, противоречи на националното и европейското законодателство и няма да подобри качеството на здравните услуги, но със сигурност може да влоши работата в сектора и да нанесе дълготрайни щети. Предложението е касата да сключва договори за предоставяне на здравни услуги само с изпълнители на медицинска помощ с държавна и общинска собственост, а частните болници да се финансират от пациентите. Идеята е сбъркана на толкова много нива, че е трудно да се обхванат всички проблеми, свързани с нея, затова ще се фокусираме върху основните.

Логически проблем

Наличието на частни болници не е самоцел – те се създават, защото има търсене за тях. Причините са много – по-високо квалифицирани медицински специалисти, по-добра материална база (включително оборудване, стаи, условия), по-добро отношение и т.н.

Идеята НЗОК да работи само с държавни и общински болници е сбъркана на толкова много нива, че трудно се обхващат всички проблеми.

Накратко – по-високо качество и удовлетвореност от медицинските услуги. Ако нямаше търсене за този вид услуги, новосъздадените частни болници биха фалирали.

Правни проблеми

Според чл. 6 и 17 от конституцията на България различните видове собственост се ползват с еднаква закрила от закона и с равни възможности за развитие. Ограничението НЗОК да сключва договори с частни болници означава, че държавните и общинските ще са в привилегировано положение спрямо всички останали болници, което противоречи на конституцията. Противоречие има още със Закона за здравното осигуряване, според който задължителното здравно осигуряване дава свободно право на избор на изпълнител в страната, което „не може да бъде ограничавано по географски и/или административни основания“. Противоречие има и по отношение на европейското законодателство както за неравноправно третиране на юридически лица, така и за условията, при които е допустимо предоставяне на държавна помощ.

Икономически проблеми

Стесняването на обхвата на изпълнителите на медицинска помощ, с които НЗОК може да сключва договор, реално ограничава конкуренцията и избора от страна на пациентите. Търсенето на по-качествени услуги, което е причината за създаване и на частни болници, ще остане неудовлетворено. Нещо повече – при намаляване на конкуренцията намалява и стимулът за предоставяне на по-качествени медицински услуги и стремежът към по-висока удовлетвореност на пациента. Казано накратко, пациентите ще бъдат принудени да плащат същата цена, но срещу нея ще получават по-ниско качество на услугите и ще са по-малко удовлетворени от тях.

Проблемът, който НЗОК се опитва да реши, е, че публичният ресурс за здравеопазване е ограничен и следва да се изразходва по най-ефективния и най-ефикасния начин. Не става ясно обаче защо касата смята, че една болница е по-ефективна или по-ефикасна от друга. Вместо парите да следват пациентите, т.е. финансирането да зависи от избора им, НЗОК смята, че знае по-добре от един пациент дали за него/нея е по-добре да се лекува в държавна, общинска или частна болница.

Ако касата иска ограниченият публичен ресурс за здравеопазване да се харчи по-добре, би трябвало да се фокусира върху намаляване на злоупотребите (например изкуствено търсене, генерирано от наличието на изпълнители на медицинска дейност), насърчаване на конкуренцията и насочване на ресурси към изпълнители, чието лечение постига желания резултат на възможно най-ниска цена. За целта следва да се обновят критериите за сключване на договор с НЗОК. По този начин болниците, които предоставят качествени медицински услуги и които са предпочитани от пациентите, независимо от собствеността им ще сключат договор с НЗОК, а останалите – не, което спестява всякакви правни, институционални, икономически, логически и какви ли още не проблеми.

Без ефективност

Проблемът е, че администрацията много рядко търси ефективност или ефикасност, защото ако го правеше, голяма част от общинските и държавните болници щяха или да са закрити, или преструктурирани, или приватизирани и нямаше да е необходимо в момента да се търси решение за тях. Формулата е много проста: държавна или общинска болница не работи много добре предприемач смята, че може да се справи по-добре, и създава частна болница -> в следващите години пациенти, които са се лекували в държавната/общинската болница, предпочитат да го правят в частната -> паричният поток на държавната/ общинската болница намалява до ниво, при което тя не може да покрива оперативните и финансовите си разходи.

След това би трябвало да се приеме план за преструктуриране и оздравяване на болницата, който, ако не сработи, да бъде последван от приватизация или фалит и ликвидация. Да, обаче премиерът каза, че няма да се закриват държавни и общински болници. Затова излиза, че вместо да се въведе електронна здравна карта и рейтинг на болниците и пациентът сам да избира къде да се лекува, следващото най-логично нещо, поне в главите на управляващите, е да се спре финансирането на работещите частни болници и да се дадат парите на тези, от които пациентите са избягали. Умно, нали?

Новият гигант на „Изток“

Собственикът на болници д-р Михаил Тиков започва да строи 10 етажа жилища и 25 етажа офиси на терена на бившия автосервиз „Изток“. Върху 6.5 декара ще се застроят 73 хил. кв.м, като първа ще е кооперацията. Трафикът в района на 4-и километър ще нарасне силно, особено след бъдещ проект в съседство на братя Домусчиеви и „Химимпорт“.

Боряна ГЕНЧЕВА

Капитал   стр. 50-51


„Тинтява“ е двупосочна, доскоро тиха софийска уличка, явно мислена да свърже жителите на най-източната част на квартал „Изток“ с „Цариградско шосе“. Излиза на локалното под булеварда малко преди кръговото на „Четвърти километър“. В движението се влиза тромаво, поне на три стъпки. Първо се изчакват колите, идващи по локалното, после автомобилите, слизащи от булеварда. После пак чакате на кръговото пред сградата с офисите на VMWare. Привечер на изхода на „Тинтява“ започнаха да стават тапи – особено когато работещите в новите бизнес сгради в квартала тръгват да се прибират по домовете си.

От седмици в самия край на ул. „Тинтява“ откъм „Цариградско шосе“ един багер разчиства последните остатъците на бившия автосервиз „Изток“. Там върху терен 6.5 дка собственикът „Софиямед“ и на още пет болници в страната – доктор Михаил Тиков, започва да строи. Ще се появят „10-етажна жилищна сграда и 25-етажна административна сграда“, по информация от инвеститора.

Най-високо в квартала

Новата офис сграда ще е най-високата в района. От лявата страна на „Тинтява“ се редуват предимно 4-етажни блокчета, но до самия булевард са построени и две тухлени сгради от 10 етажа. Вдясно последните години се появиха редица нови постройки, но под 10 етажа.

Дружеството „Изток плаза инвест“ на Михаил Тиков вече има строителни разрешения от главния архитект на София за 73 хил. кв.м разгъната засроена площ, от които 55.6 хил. кв.м над земята. Обектът е определен като „многофункционална сграда с офиси, хотел, жилища, ателиета, ресторанти, подземни гаражи и трафопост“.

Разрешителното на етап I е за жилищна сграда с три входа и РЗП 20 656 кв.м (почти 30 хил. кв.м със сутерена) и е от края на ноември, а това за етап П – два

О Така ще изглежда жилищната сграда. За административната д-р Тиков предпочита да говори на по-късен етап – когато има визуализация корпуса с РЗП 34 908 кв.м (43 028 кв.м със сутерена), е от края на февруари. За сравнение – най-голямата жилищна сграда, получила разрешително в София за цялата минала година – Amaya Residence на „Билд инвест България“, е с РЗП 36 369 кв.м, а най-голямата офис сграда – на Николай Вълканов от „Минстрой“, е с 46 556 кв.м РЗП. Но заедно жилищата и офисите в новия проект са с рекордна площ.

„Изток плаза инвест“ е собственост на „Булфарма“, в която съдружници са д-р Михаил Тиков и двамата му синове, и на ДКЦ „Пълмед“, което е на „Булфарма“. Това дружество е компанията майка в групата, създадена от Михаил Тиков през 1997 г. като търговец на едро с лекарства, която притежава и верига аптеки в Пещера и Пазарджик. Сега то има над 20 дъщерни компании, сред които и строителната „Заводски строежи – ПС“, Пазарджик.

На нивото на „Артекс“

„В момента сме в процес на избор на подизпълнител за строителството до кота нула“, казва д-р Михаил Тиков. Задачата предвижда изграждане на паркинги на три подземни нива и включва около една четвърт от разрешената РЗП.

„Апартаментите ще са около 200, между 60 и 150 кв.м, но ще има и до 200 кв.м. „По качество строителството няма да отстъпва на това в сградата на „Артекс“, която е в съседство на „Тинтява“, добавя той, като показва терена от балкона на последния етаж на болницата си „Софиямед“. Тя е отсреща – на „Г. М. Димитров“.

Посочената като модел сграда на „Артекс инженеринг“ се нарича „Виделина“, разположена е на „Тинтява“ 1А-3, построена е за година и половина и вече изцяло е разпродадена по информация на д-р Тиков и на сайта на архитектурно-строителната компания. Неговата сграда ще е своеобразно продължение на същата архитектурна линия.

Първо терен за 12 млн. лева

Теренът на „Виделина“ също е част от този на бившия автосервиз „Изток“, който впоследствие е разделен. „Артекс“ купува частта към квартала, а външната с излаз на „Цариградско шосе“ 28 става собственост на д-р Тиков в края на 2017 г. за 11.75 млн. лева. Преди кризата фондът за дялови инвестиции с гръцки капитали Global Finance обяви, че е купил терена на сервиза за 17 млн. евро. „Изток плаза инвест“ всъщност придоби дружеството „Глобал София пропъртис“, в което имотът е апортиран (по този начин се пестят такси по сделката). Оценката на въпросните 6 декара е била 2.4 млн. лв., но в отчета на придобитото дружество се виждат въпросните 11.75 млн. лева като финансови приходи.

Дебют с жилища в София

Дотук д-р Тиков е построил шест болници – университетските болници „Софиямед“, „Пълмед“ в Пловдив и „Здраве“ в Пазарджик и медицински комплекси в Бургас, Пещера и Велинград. Той е един от двамата големи инвеститори в частни болници в България. Притежава и седем поликлиники. В началото на април ще открие и новия ДКЦ „Софиямед 2“ в Люлин. Там ще има около 100 лекарски кабинета, като в изграждането и оборудването (което включва и ядрено-магнитен резонанс) са вложени 4.5 млн. лева по негова информация. Строил е и жилищни кооперации в Пазарджик с общо над 150 апартамента. И все по-активно навлиза на пазара в София. През юли миналата година дружество на Михаил Тиков придоби недовършената сграда на ИПК „Родина“ и терен от 56 декара до „Цариградско шосе“ за 40млн.лв. Това е и най-голямата сделка за строителен терен в София за последните три години.

Проектът „Тинтява“ е дебют на Тиков на жилищния пазар в столицата и вълненията му са свързани най-вече със срока на изпълнението. Очаква се жилищата да бъдат довършени най-късно до две години, но по думите му бизнесът е труден заради недостига на работна ръка, покачването на цената на труда и на материалите. Д-р Тиков обяснява, че ще строят успоредно двете сгради до кота нула и после ще се фокусират върху жилищата. Изграждането ще бъде финансирано със собствени средства и с кредити. За административната сграда предпочита да говори на по-късен етап, когато е готова и визуализацията й. Не изключва частнични промени в предназначението й според това как ще се развие пазарът в София. Притесненията му са, че предлагането на офиси е огромно и според него изпреварва търсенето. За сегашните жители на квартала притеснението е, че скупчването на 35 етажа нови хора на края на ул. „Тинтява“ ще е проблем за трафика. Тиков уверява, че за да получи ПУП, предишният собственик на имота е представил съответния анализ за влиянието на строежите върху транспорта в района. „Освен това имаме директен излаз на „Цариградско шосе“ (на локалното – бел. ред.), казва той.

Другият бъдещ голям в квартала

Прекият изглед от балкона на „Софиямед“ към сградата на „Артекс“ всъщност е препречен от няколко сгради в розов цвят. Това е Casa Viva, един от ранните жилищни комплекси затворен тип, пуснат в експлоатация още през 2008 г. Включва 90 апартамента, 55 гаража и паркоместа, плувен басейн и ресторант, денонощна охрана и пр. Строителното разрешително е дадено през 2005 г. от тогавашния главен архитект Стефан Янев на 11 физически лица и на инвеститора „Агора – Ин“. В онези години комплексът е новост и се радва на голям интерес. Сградата на Casa Viva изглежда като строена „в нищото“ и по обявите за продажба и наеми сега адресът е – 40 м от улица „Любен Русев“ 6. Любопитното е, че на цифровия кадастър iSofMap и в момента теренът на комплекса е описан като „за инфраструктурни цели“. От балкона се вижда и голям подготвен за застрояване терен в зоната между Г. М. Димитров“ и „Любен Русев“. През декември 2018 г. Столичният общински съвет одобри подробен устройствен план в местността, който включва жилищна сграда с 68 апартамента, осеметажен хотел със 140 двойни стаи, офиси и хипермаркет на този имот. Най-високата част ще е висока 61 метра, или 20 етажа. Магазинът по предварителна информация ще е Kaufland и ще има подземен паркинг с 265 места. За жилищата, офисите и хотела се предвиждат четири нива паркинги за 196 коли. ПУП-ът е придвижен от дружеството „Есте пропъртис“. чиито крайни собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви, и от дружеството със специална инвестиционна цел „Недвижими имоти София“, което е свързано с групата на „Химимпорт“. Промяната на устройствения план на терена е минала през общинския съвет едва от втори опит. Първия път докладът е бил оттеглен, за да се изработи транспортно проучване, което да покаже как ще повлияе новото мащабно застрояване на трафика в района. То е платено от инвеститорите и очаквано е установило, че улиците в района не са натоварени до проектния си капацитет и има място за още коли.

Срещу разрешаването на новото застрояване заради трафика, който ще генерира, са се обявили от психоболницата „Св. Наум“, собственикът на офис сградата, в която е VMware – „Бернард изток тауър“, живеещите в близката кооперация „Балкан“, както и дружеството на д-р Тиков, но негативните им становища не са взети предвид.

ДОЦ. ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ: Премахването на статута на болниците като търговски дружества е връщане назад

Стандарт   стр. 49


Преобразуването на лечебните заведения от търговски дружества в бюджетни би било връщане назад. Това каза пред Zdrave.net депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната здравна комисия доц. Лъчезар Иванов по повод исканията за такава промяна.

„Тези искания идват по-скоро от лечебни заведения, които са в лошо финансово състояние или пред фалит. Да има държавно финансиране на лечебните заведения и всички да получават еднакви заплати, за мен е връщане на уравниловката от времето преди 1989 г. За да имаме развитие на медицината и високотехнологични лечебни заведения, не би трябвало да се връщаме назад“, каза още доц. Иванов.

„Смятам, че различните по своя характер и тип лечебни заведения трябва да получават и различно заплащане според техния принос в лечението на пациентите. Няма как да има уравниловка, няма как и отново да се върнем към бюджетиране“, допълни той и уточни, че това е неговата лична позиция.

Нов метод за диагностика на рак на простатата в Аджибадем Сити Клиник

Иновативното изследване оптимизира лечебния план и спестява скъпоструващи процедури

Стандарт   стр. 48


От началото на март 2019 г. в Клиниката по нуклеарна медицина към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център стартира хибридна образна диагностика на простатен карцином /ПК/ с нов радиофармацевтик в съответствие със световните стандарти. Изследването ще се провежда за пръв път не само в България, но и в Източна Европа.

Крайният ефект от иновативната диагностика е промяна на терапията при средно 54% от пациентите и назначаване на персонализирано лечение. При 10% от болните с начално стадиране терапевтичният режим преминава към радикален и очаквано пълно излекуване на пациента. Оптимизирането на лечебния план води до спестяване на средства от други скъпоструващи инвазивни и неинвазивни изследвания както за пациента, така и за лечебното заведение. Процедурата ще се извършва по НЗОК за здравноосигурените пациенти и срещу заплащане за неосигурените.

Понастоящем за диагностика и стадиране на ПК се използват ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография с контраст за онагледяване на рецидивите. Но те не са достатъчно точни, особено при ниски стойности на туморния маркер. Използването на новия радиофармацевтик 68Ga-PSMA в комбинация с молекулярната образна диагностика и ПЕТ скенер позволява на лекарите да забележат патологични изменения в по-ранен стадий дори и при ниски стойности на туморния маркер.

Клиниката по Нуклеарна медицина към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, разполага с най-високочувствителен Г1ЕТ-КТ скенер с 5 детектора, уникален за България с възможност онкологично болните да бъдат изследвани за по-кратко време и с по-малко количество радиоактивна субстанция. Така се спестяват редица неудобства от едно дългопротичащо изследване и се намалява лъчевото натоварване с около 30%.

21.03.2019

Национални телевизии

Професионалистите по здравни грижи излязоха на втори национален протест

БНТ, новини в 18.00 часа


Професионалистите по здравни грижи излязоха на втори национален протест. Те настояват за по-високи заплати и промени в Закона за съсловните организации. Ако това не се случи, обмислят ефективни протести. До недоволството се стигна въпреки уверенията на здравния министър, че голяма част от 30-те милиона лева, които кабинетът отпусна извънредно на областни и общински болници ще отидат за увеличение на възнагражденията.

Репортер: 20 дни не стигнаха, за да се разберат протестиращи и управляващи. Точно в 15 часа медицински работници от цялата страна поискаха промяна. В София те разпънаха палатка пред здравното министерство и блокираха площад „Света Неделя“ и бул. „Тодор Александров“.

Вяра Врагова: Какво направиха за 20 дни, защо не седнаха да видят, има работещи модели в Европа, в света.

Мая Илиева: Смятам да преминем към ефективни стачка, такава е идеята и на повечето колеги от страната. Ще спрем да работим – в началото по едни час, след това ще увеличаваме времето и така докато ни чуят.

Репортер: В Пловдив протестиращите се събраха пред сградата на общината.

Радосвета Петрова, медицинска сестра: Четири лева нощен труд. Аз не съм се прибирала от снощи вкъщи. Нормално ли е да занеса днес четири лева вкъщи и да кажа: това е. Те не могат да ми покрият разходите и пътя до там. Даже до тук съм вървяла пеш.

Репортер: В Кюстендил към здравните работници се присъедини омбудсманът Мая Манолова.

Мая Манолова: Аз ще стоя с тях, докато бъдат осъществени техните искания. Те имат и други цели, други искания, които няма как да се случат в близките месеци.

Репортер: Между 560 и 770 лева е заплатата на сестрите във Варна.

– Навсякъде по света една медицинска сестра се грижи за един пациент в кардиореанимация. Аз се грижа за трима до четирима.

Репортер: Медицинските сестри оспориха данните от анализа на здравното министерство за заплатите в държавните и общинските болници. Вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че до три седмици ще има ясна методика за формирането на работната заплата. Протестите ще продължат до приемането ѝ.

Интервю с Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

bTV  Тази сутрин


Водещ: Ще си говорим за здравеопазването в България, за състоянието на болниците, за Фонда на лечение на деца и дали има деца, които ще са в риск за това, че той преминава към Здравната каса. Всички тези теми и темите свързани с ТЕЛК-овите решения включително заедно с министър Кирил Ананиев, добро утро.

Кирил Ананиев: Добро утро.

Водещ: Началото обаче няма как да дадем и да не отстъпим място на медицинските сестри и на техния протест, защото той е днес. Дадоха ви отсрочка от 20 дни, защото първият протест беше на 1 март и някак си не успяхте да ги убедите да не протестират, защо?

Кирил Ананиев: Срещата, която проведохме на 1 март, по време на протеста, аз ги поканих в моя кабинет, аз мисля, че доста конструктивен разговор проведохме с тях. Установи се изключително голяма диференциация в заплащането на труда на специалистите по здравни грижи. Установи се, че всяко едно търговско дружество, лечебно заведение провежда политика на базата на собствени принципи и правила и се получава сериозна диференциация някъде незаслужена, поради което се наложи…

Водещ: От колко до колко, нека да кажем? Това разминаване, диференциация, както ще да го наричаме, това означава на места 600 лв. на места колко?

Кирил Ананиев: Да от минималната работна заплата до 2 или 3 пъти минималната работна заплата за страната.

Водещ: Това не изглежда справедливо обаче.

Кирил Ананиев: Не изглежда справедливо, поради това, че няма принципни правила за формиране на работната заплата и това, което предложих и за мое голямо щастие беше прието на протестиращите е да разработим една методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всичките лечебни заведения за болнична помощ.

Водещ: Именно затова обаче казах сякаш не успяхте да ги убедите или поне не ви повярваха, защото те днес също ще протестират искат по-добро заплащане и подобряване на условията за труд?

Кирил Ананиев: Да те днес ще протестират и това е тяхно право и никой не може да им го вземе. Въпросът е, че ние стигнахме до съгласие в рамките на две до три седмици да разработим съвместно тези правила и след като сме убедени и двете страни, че това е реда и проявилата за формиране на средствата за работна заплата да внесем необходимите материали в Министерски съвет.

Водещ: Предлагам ви да чуем сега какво точно искат от вас и какво биха ви попитали медицинските служители.

Репортер: Исканията на медицинските сестри остава непроменени, те имат и конкретни въпроси към министър Ананиев, да чуе какви са те.

Медицински работник 1: Вчера на среща при министъра се разбрахме евентуално да участваме като работна група за използване на методики за разпределение на работната заплата. Интересува ме тези методики дали ще бъдат приложими за всички здравни заведения, независимо от структурата и собствеността и как точно смята след това да бъдат изпълнение, тъй като още вчера разбрахме, че няма пари?

Репортер: И още един въпрос.

Медицински работник 2: Следващ въпрос – кога г-н Ананиев ще започне категорично да настоява пред парламента за промяна на Закона за съсловните организации, тъй като сега действащият е силно дискриминационен и не отговаря на членството ни в ЕС?

Водещ: Тази работна група ето и дамата каза, че сте обсъдили всички мерки, че ще започнете обсъждането й. Но дали са приложими за всички болници и какво става, ако накрая просто кажете, че няма пари?

Кирил Ананиев: Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, болниците със смесено участие и общинските болници. Вчера наистина медицинските сестри поставиха въпроса и не само от те и от всичките професионалисти по здравни грижи, дали не трябва тези правила да се прилагат и в частните болници, тъй като се ползва публичен ресурс. Аз поех пред тях ангажимент да се срещна с асоциациите на частните болници, да споделя това тяхно виждане, аз мисля, че можем да стигнем до консенсус с представителите на частните болници, тъй като и те имат интерес ада има правила и ред при формиране на работните заплати.

Водещ: Добре, ако няма пари обаче, какво ще стане, ако общините и общинските болници кажат – ами ние нямаме пари?

Кирил Ананиев: Вижте изваждане в момента на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работната заплати, които съществува в момента. Затова аз предлагам да направим тази методика и каквото покаже тази методика, какъвто резултат покаже , тогава ще говорим вече за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили.

Водещ: Другият въпрос, който ви зададох е – кога ще има промяна в Закона за съсловните организации?

Кирил Ананиев: Това е въпрос на законодателно решение, на решение на парламента. Доколкото зная, в парламента има такова постъпило предложение и се води дебат по тази тема. Аз ще разговарям с всички заинтересовани лица, в това число с депутати, в това число с Комисията по здравеопазване и ще търсим решение на този въпрос.

Водещ: Вие подкрепяте ли протеста на медицинските сестри?

Кирил Ананиев: Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри. Дълбоко уважавам труда, който полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа. Предвидимост във връзка с доходите, предвидимост по отношение на квалификацията и преквалификацията, на условията на труд и т.н.

Водещ: Има ли обаче натиск затова те да не протестират?

Кирил Ананиев: Не вчера онзи ден събрах директорите на държавните болници в министерството, специално поставих този въпрос, беше ми казано категорично, че не е оказван от тях натиск. А аз сами я не мога да допусна, да лиша хора от законовото им право да протестират.

Водещ: Защото и в студиото сме водили такива разговори – имаше съмнения, че е осъществяван такъв натиск, имало е телефонни обаждания. Или затова, че съсловната организация, която разговаря директно с вас не подкрепя толкова протеста.

Кирил Ананиев: Доколкото знам се цитираше един случай в „Пирогов“, където директорът по предварителна потребност е изпратил една от медицинските сестри в друго отделение, за да извърши работата, за която той я е изпратил, и която е свързана с нейните задължение и то предварително, преди протеста. Т.е. това е случайно съвпадение на деня на преместването на тази сестра от едно отделение в друго.

Водещ: Постоянно говорим, когато става въпрос за здравеопазване, че няма пари, ще има фалити на болници?

Кирил Ананиев: Вижте, фалити на болници има и досега. Сигурно ще има и за в бъдеще, но не това е най-важното. Най-важното е ние да направим, така че в нито един регион на страната да не остане населението от необходимата медицинска помощ да има равностоен достъп на хората във всички региони на страната до медицински грижи.

Водещ: Само, че се появи една теза, тя беше и леко спекулативна, покрай това, че трябваше да се опрощават пари на мюфтийството, за да не се наруши или поне да не бъде засегната националната ни сигурност и хората питаха – на мюфтийството може, на болниците защо не опрощават пари? Вие опрощавате ли задължения на болниците?

Кирил Ананиев: Не. Те сега, в момента, са търговски дружества, държавата няма право да опрощава дълговете на болниците. В Закона за здравното осигуряване е казано какво може да прави собственикът на тези болници – той може да ги подкрепя по отношение на инвестиционната политика на съответното лечебно заведение.

Водещ: Преди седмица разказахме за такса „Стол“ в Пловдив. Чухте ли за тази „услуга“?

Кирил Ананиев: Да, разбира се, че съм чул. Това, за мен, е неправилна практика, която се прилага от някои лечебни заведения. Всичко онова, което е свързано със задължителното здравно осигуряване е осигурено като финансов ресурс, от държавата, и не бива да се прилагат такива порочни практики.

Водещ: Обсъдихте ли с някого дали това трябва да бъде премахнато от ценоразписа, или не? Защото виждаме какви са условията, в момента, виждаме и стола, който се предлага, защото ти плащаш 6 лв., за да бъдеш със свой близък, ако той има нужда или трябва да остане в лечебното заведение, но ти ги плащаш реално, за нищо, защото не се предлага къде да останеш.

Кирил Ананиев: Много от лечебните заведения се намира, техният сграден фонд, в лошо състояние. Един от приоритетите на моя екип да увеличим инвестиционните разходи и да подпомогнем нашите лечебни заведения да подобрят битовите условия. Това го правим в момента, но не може да стане за един ден.

Водещ: 30 млн. за поставен достъп до здравеопазване. Как ще бъдат разпределени тези пари, така че да е справедливо, отново?

Кирил Ананиев: Разбира се, и тук има правила и принципи. 18 млн. лв. ще отидат за подобряване на достъпа до медицински грижи, 10 млн. ще отидат за лечебните заведения, които са в отдалечените и труднодостъпните райони на страната и 2 млн. лв. ще бъдат предоставени на психиатричните звена. Това са центровете за психично здраве и психиатричните отделение към лечебните заведения.

Водещ: Достатъчни ли ще бъдат тези 2 млн.? Защото знаем, че те са в още по-тежко състояние от това, което видяхме сега.

Кирил Ананиев: Това е само за подобряване на дейността на тези звена. Отделно правителството пое ангажимент около 6,5 млн. да предостави за подобряване на базата и условията, в които живеят тези хора.

Водещ: Това е за психиатриите?

Кирил Ананиев: Това е за психиатриите.

Водещ: Има ли болници, които ще затворят врати или поне са на път да затворят врати в България?

Кирил Ананиев: Засега правим всичко възможно това да не се случи.

Водещ: Така. Тъй като сме на тема болници, имахте идея болница „Лозенец“ да се превърне в педиатрична клиника. Отказахте ли се окончателно от това?

Кирил Ананиев: Да, имахме разговори със студентите от Медицинския факултет, имахме разговори с персонала на болница „Лозенец“, с ръководството на Софийския университет, приехме тяхното предложение болницата да продължи да бъде университетска. Само че тя ще бъде преструктурирана като търговско дружество.

Водещ: Да, обаче това ще доведе ли отново до нейния фалит? Питам, защото казахте в предаването тази събота и в неделя, че дълговете са над 30 милиона лева и поети ангажименти за над 60 милиона лева. Какво се случва с тези пари?

Кирил Ананиев: Държавата пое една голяма част от тези дългове, 24 милиона лева, с решение на правителството. За останалите дългове, доколкото съм разговарял с проф. Спасов, той е успял да ги разсрочи след разговори със съответните кредитори.

Водещ: Останахме с впечатлението, че има нещо друго зад това искане болницата да се превърне в педиатрична клиника или вземане на база, или пък вземане на техниката вътре или пък терена, който също е много апетитен.

Кирил Ананиев: Не, нямаме такова намерение. Базата е изключително добре ситуирана, на хубаво място, в прекрасен парк. Има най-съвременната апаратура…

Водещ: Ще се запази ли в този си вид?

Кирил Ананиев: Ще се запази, разбира се.

Водещ: И базата, и теренът?

Кирил Ананиев: В крайна сметка това ще го реши правителството, когато приеме съответния административен акт за преструктуриране на болницата. Но засега нямаме такива намерения.

Водещ: Поети са част от нейните разходи. Къде ще бъдат лекувани все пак министър-председателят, министрите, може би няма да чака на опашката в болницата заради съображения за сигурност.

Кирил Ананиев: До превръщането на болница „Лозенец“ в търговско дружество дейността на Първо вътрешно отделение ще продължи да функционира, като държавата ще носи своите финансови отговорности за лечението на хората, които се лекуват там.

Водещ: И които се лекуват по закон, нали така?

Кирил Ананиев: По закон, разбира се.

Водещ: Къде обаче ще бъде преместено това Първо отделение, след като болницата стане търговско дружество?

Кирил Ананиев: Това ще реши правителството. Има места, в които, лечебни заведения, в които може да бъде преместена тази дейност, с не по-лоша апаратура и с персонал, който е високо квалифициран.

Водещ: Добре. Продължаваме с темата ТЕЛК, която засяга много хора. И от промените, които станаха сега в последните месеци, хората, които пък са от организациите на хора с увреждания, твърдят, че близо 19 % са засегнати от това, че е намален техният процент на увреждане. И по този начин са ощетени или поне остават ощетени. Сега знаем, че сметките са малко по-различни и сложни, но направено ли е всичко така, че да бъде намален броят на инвалидите в България и по този начин да се пестят пари?

Кирил Ананиев: Нашите данни показват, че около 8 % от хората са ощетени, но дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме. Миналата година направихме сериозни промени в наредбата. Идеята беше да се премахнат порочните практики и несправедливостта някои хора с много ниска степен на увреждане, но с много заболявания да получат по-висок процент на увреждане, отколкото хора, които имат много тежки заболявания.

Водещ: Да, но някои хора директно отпаднаха, други пък от първа група, станаха втора или трета група.

Кирил Ананиев: Разбира се, затова си дадохме срок с асоциациите на хората с увреждания, шестмесечен срок да видим какво практически ще се получи, какви ще бъдат резултатите от действието на тази наредба през тези шест месеца. Наистина видя се, че има хора, които са ощетени. В момента на сайта на Министерството на здравеопазването е качен нов проект на наредбата, която засяга хората с увреждания…

Водещ: Тя тепърва ще предстои за обществено обсъждане, нали така?

Кирил Ананиев: Да, тя в момента подлежи на обществено обсъждане. Там основното заболяване, което досега беше 80 и повече увреждания, да бъде намалено на 50 % и повече. И като към основното заболяване се прибавят 20 % от всички останали увреждания над 50 %. Така че ние сме убедени, че по този начин хората няма да бъдат ощетени и ще бъдат осигурени необходимите условия, и здравни, и социални, потребности, които имат хората с увреждания.

Водещ: Това обаче го правите, защото сте разбрали, че сте сгрешили, или защото трябва да се загаси пожарът.

Кирил Ананиев: Не напротив ние се разбрахме да направим анализ след шестте месеца действие на наредбата. Установи се наистина, че има пропуски и се ощетяват хора, които не заслужават, така че заедно съвместно с хората с увреждания стигнахме до този извод.

Водещ: Да, защото и вие дълги години сте работили и по бюджетите на държавата, тази тема прилича малко на темата с пенсиите. Имало е корекция, отпаднали са конкретни години, сега се вижда, че 30% има ощетени хора, по данни на НОИ,

Кирил Ананиев: Да така е но…

Водещ: И отново връщаме, отново по спешност решаваме проблема в последния момент.

Кирил Ананиев: Ние не връщаме аз отново казвам, че предварително сме се договорили и това не е под натиск или някаква грешка. Просто се разбрахме след шест месеца да вземем съответните решения.

Водещ: Един от основните въпроси е кога ще влезе електронното здравно досие, което ще гарантира или лекарят ще може да провери или комисията ще провери, дали този човек наистина във времето се е лекувал от конкретното заболяване, а не да се е разболял изведнъж и по този начин да злоупотребява с парите на държавата? Много случи показаха прокуратурата и в Силистра, в Ловеч имаше акции, включително във Варна.

Кирил Ананиев: Ние в момента сме на финала на разработката на информационната система на ТЕЛК. Даже онзи ден я представихме пред хората с увреждания, те бяха приятно изненадани от изградената система в Министерството на здравеопазването. И ще проследяваме процесите от пристигането на човека, койот има нужда от съответно свидетелстване при общопрактикуващия лекар през специалиста, през ЛКК, до ТЕЛК и НЕЛК. Така че системата която сме изградили ще повиши контрола и ще намали случите за злоупотреби.

Водещ: Това е тази система за електронното здравно досие, така ли?

Кирил Ананиев: Не това е системата, която е свързана с ТЕЛК.

Водещ: С ТЕЛК само.

Кирил Ананиев: Отделно до края на годината вие знаете, че ние изграждаме в момента текат обществени поръчки и изпълнение на националната здравно-информационна система, един от елементите на тази система е електронното досие, електронното направление, електронната рецепта, всички тези неща очакваме да бъдат готови до края на годината.

Водещ: Знаем, че когато трябва да получиш ТЕЛК една голяма част от процедурата е по документи само, така че може да става въпрос и за фалшиви документи. Къде обаче е слабото звено при лекарите, които издават тези първични документи или след това контрола? Защото говорим за злоупотреби с хиляди левове.

Кирил Ананиев: И на двете места в момента имаме проблеми. След въвеждането на тази информационна система имаме контролни механизми и при лекарите и по отношение на документацията.

Водещ: Пациенти питат – кога Здравната каса ще е готова да поеме функциите на фонда за лечение на деца?

Кирил Ананиев: на 1 април НЗОК ще поеме тази дейност. Всички права, които в момента имат децата по линията на фонда на лечение ще бъдат запазени. Даже бих казал нещо други, смятам, че капацитета на НЗОК, койот е по-голям отколкото на фонда ще даде възможност да се ускори процеса на движение на документите и съответно на лечение на децата в чужбина.

Водещ: Ще се подобри ли обаче според вас работата или това може наистина да забави? Вие казвате, че може да забърза процеса, но когато един фонд е отделен и работи конкретно по всеки един казус, на фона на това да бъде в една много по-голяма структура, каквато е „касата“, няма ли да е по-голям риск?

Кирил Ананиев: Няма да има риск, защото всички досиета за всеки пациенти вече са прехвърлени в НЗОК, така че там има готовност, капацитет, хора, които могат да поемат дейността веднага от 1 април.

Водещ: Разбирам сега от колегите, че заедно с организацията „Заедно с теб“, вие знаете тази организацията?

Кирил Ананиев: Да, да.

Водещ: Тя обявява вот на доверие към това ваше решение, защото се застрашава живота на децата, именно чрез преливането на фонда към касата.

Кирил Ананиев: Аз не виждам основание за такова притеснение, тъй като ние считаме, че не само ще запазим качеството на работа, която е съществувала във Фонда за лечение на деца, обратно ще надградим ново качество, което ще доведе до по-бърз процес и до намиране на още по-добри клиники за лечение на децата, тъй като Здравната каса, те е единна връзка, която осъществява контакти с най-добрите клиники в Европа.

Водещ: Добре, казвате осъществява най-добрият контакт в Европа, ще действа бързо, но винаги има съмнения. И случаят със Стефчо, мисля че, че го проследихте в края на миналата година и в началото на тази, мисля че е достатъчно показателен.

Кирил Ананиев: Да.

Водещ: Той трябваше да отиде, да започне лечението му в Румъния, но там те нямаха доверие на нашата здравна каса и върнаха детето два пъти, ако не се лъжа.

Кирил Ананиев: Не, не че нямаха доверие към нашата Здравна каса, там процедурата беше друга – НЗОК на Румъния не включва в своя пакет от дейности тази дейности, поради което се финансира централно от държавата и затова се получи това разминаване. Ние осъществихме незабавно контакт, благодарни сме и на колегите от румънската болница, те се справиха прекрасно, ние си преведохме парите. И мисля че накрая процесът финализира добре и за Стефчо, и за взаимоотношенията ни между нашите власти и румънските власти.

Водещ: Имаше забавяне обаче, чакаха се пари, преводи.

Кирил Ананиев: Това забавяне не е проблем на Министерство на здравеопазването или на Фонда за лечение на деца, парите трябваше да вървят по един специален ред поради това, че румънската страна не искаше парите да пристигнат в евро, искаха в румънски леи, което се наложи да се използва друга банка – извън Европа, което забави този процес. Но през цялото време румънската болница, на своя екран, е виждала превода на парите по тяхната сметка. Само, че процедурно се забави прехвърлянето на парите.

Водещ: Значи твърдите, че не става въпрос за недоверие от страна на Румъния към нашата Здравна каса?

Кирил Ананиев: Не.

Водещ: Защото преди малко повече от година отново имаше скандал с това колко дължим на чуждите здравни каси, дали тези пари са изплатени към този…

Кирил Ананиев: Категорично няма недоверие от страна на румънската страна. А по отношение на задълженията, които имаме към останалите страни-членки на ЕС, искам да ви кажа, че за тази година увеличихме ресурса за дълговете към чуждите каса, размерът е 130 млн. лв. Този размер ще бъде запазен и през следващите години, което означава, че в рамките на една до две години, ние ще изчистим дълговете към чуждите каси.

Водещ: Стефчо и децата като него страдат от Спинална мускулна атрофия, това лечение в България е невъзможно, защото държавата не го подкрепяше до този момент. Виждаме ходене по мъките и пробване в чужбина, но ще се случва ли вече и в България? При условие, че ето и Кристина Газиева даде примери, че Македония отделя пари за такива лечения.

Кирил Ананиев: Хубаво го казахте, че до този момент. Наистина е създадена необходимата организация, вече 4 клиники имат готовност да извършват това лечение. Вчера разговарях с директора на Александровска болница, той може още днес да започне лечението на по тази болест. Осигурено е необходимото финансиране.

Водещ: Колко пари сте отделили? Защото става въпрос за много скъпо лечение.

Кирил Ананиев: Колкото са необходими, толкова ще осигурим. В момента имаме добри взаимоотношения с фармацевтичната фирма, осигурени са дори на този етап, 12 ампули на склад. Имаме четири дечица, които чакат лечението. Те са на финалната фаза в разглеждане на Обществения съвет и очакваме заповедта на директора на фонда и незабавно ще бъдат лекувани.

Водещ: Александровска болница има готовност, казахте, и четири ампули, които са готови…

Кирил Ананиев: Не, 4, 12 ампули…

Водещ:12 ампули, а четири деца.

Кирил Ананиев: Чакат своето лечение.

Водещ: Това чух и аз последно. И тъй като става въпрос за лечение, което до този момент не е било възможно в България, белодробните трансплантации кога ще бъдат възможни при нас?

Кирил Ананиев: Белодробните трансплантации ще могат да се изпълняват у нас, може би, средата или в края на 2020 година. В момента тече обучение на наши специалисти в Австрия. Май месец ще заминат трима души, двама души от ВМА и един от „Света Екатерина“. Създаваме необходимите финансови организационни условия това да се случи. Това, което мога да кажа като новина е, че на 2 април заминават първите двама души, които са определени като специални критерии да бъдат прегледани и да се установи готовността им за съответната белодробна трансплантация и надявам се, това да стане факт.

Водещ: Колко време вече сте на тази позиция, господин Ананиев?

Кирил Ананиев: Година и 4 месеца.

Водещ: Ще се случи ли този експеримент или поне проба – финансист да се занимава със здравеопазване?

Кирил Ананиев: Това ще оценят хората. Аз имам огромното желание да помогна да има положителна промяна в системата. Но и тук ще кажа, че само финансист няма как да се справи, аз разчитам много на лекарското съсловие, защото само заедно и единни можем да постигнем промяната.

Водещ: А Владислав Горанов, финансовият министър, разчита ли все още на вас като експерт? Допитва ли се по някои от темите?

Кирил Ананиев: Ние си контактуваме изключително често с него, непрекъснато обсъждаме проблемите в здравеопазването. Той има разбиране за тези проблеми, съветвам се с него и той се съветва с мен за нещата, които има желание да разбере. В много добри отношения сме и си помагаме, това е най-важното.

Водещ: Добре, благодаря много за това интервю. Кирил Ананиев – здравният министър.

Кирил Ананиев: И аз благодаря.

Интервю с Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ

Нова телевизия  Здравей, България


Водеща: Каква ще е реакцията на управляващите за протеста на медицинските сестри? На живо от парламента ще включим сега Лора Инджова, чийто събеседник е Даниела Дариткова от ГЕРБ, също лекар. Добро утро!

Водещ: Добро утро! Един друг момент има. Вчера от ГЕРБ съобщиха, че дават едно избираемо и едно, там вече ще има състезателен момент, второ място за СДС в общи листи, с които отиват на евроизборите. Добро утро!

Репортер: Добро утро! Всички тези политически теми ще ги коментираме, разбира се. Започваме обаче първо с протеста на медицинските сестри, който започва днес в цялата страна, затова няма как да подминем тази тема заедно с Даниела Дариткова, депутат от групата на ГЕРБ в парламента. Добро утро, г-жо Дариткова!

Д-р Даниела Дариткова: Добро утро!

Водещ: Как ще коментирате това недоволство? Казват: нашите искания не са изпълнени, настояваме за две минимални… две средни заплати, като основна база за започване на работа като медицинска сестра. Кога ще се изпълнят тези искания?

Д-р Даниела Дариткова: Аз смятам, че наистина част от исканията на медицинските сестри са справедливи, но ние трябва да търсим диалога и реалистичните обещания. Няма как министърът на здравеопазването да определи заплатите на всички медицински сестри, защото те работят с различни отговорности в различни звена на медицинската помощ. Оттам трябва да се търси наистина едно реалистично решение, което беше предложено от министъра – да се направи стандарт за това, според професионалната отговорност, какви трябва да са нивата на заплащане на медицинските сестри. Аз вярвам, че диалогът ще бъде възстановен. Вярвам, че наистина решенията ще се намерят с една добра комуникация с управителите на лечебни заведения, защото наистина управителите на лечебни заведения са тези, които с трудовия договор, който се подписва със съответните лечебни заведения, определят нивата на заплатите.

Репортер: Означава ли това, че искането им за две минимални заплати, като стартова база за работа, може и да не бъде изпълнено?

Д-р Даниела Дариткова: На този етап аз не виждам във финансирането на сектора за тази година възможност за определяне на две минимални заплати, като основна заплата. Иначе, брутните заплати на медицинските сестри достигат наистина в някои лечебни заведения, които са сериозно работещи, добри стойности, защото в много голяма част от лечебните заведения в началото на годината вече са повишени заплатите на медицинските сестри, на други предстоят да бъдат повишени.

Репортер: Но те са на улицата днес?

Д-р Даниела Дариткова: Ангажиментът на Министерството е за това да осигури повече средства за сектора. Този ангажимент е изпълнен с 30 млн. повече, които ще се разпределят между общинските и областните болници. Надявам се наистина да се разсъждава реалистично, защото и за начинаещ лекар не можем да определим две минимални заплати, като основна заплата.

Репортер: Преди да преминем към останалите политически теми нека да погледнем към тези 30 млн. Какво означават тези 30 млн. за една заплата за една медицинска сестра? Защото това някак си не става ясно.

Д-р Даниела Дариткова: Няма как да се направи пряка корелация между тези 30 млн. и съответното заплащане на медицинската сестра. Всяко лечебно заведение формира приходите си по няколко начина. От една страна, основните плащания идват по линия на Националната здравноосигурителна каса и част от плащанията идват от Министерството на здравеопазването, което заплаща за дейности като спешна помощ, хемодиализа и други дейности. Така формираните общи приходи на лечебното заведение се разпределят за заплати и за останали разходи на лечебното заведение, като препоръката, и в повечето случаи това е така, 60% от приходите на лечебното заведение да са за плащане на персонала. Оттук нататък във всяко лечебно заведение се подписва колективен трудов договор, определят се нива на минимални работни заплати, както за медицинския персонал, така и за немедицинския, и така се формират работните заплати.

Репортер: Разбрахме. За да завършим тази част…

Д-р Даниела Дариткова: Министърът не определя заплатите в сектора, освен за лечебните заведения, в които работи.

Репортер: Министърът не определя заплатите, но министърът каза, че ще даде тези 30 допълнителни милиона за повишаване на заплатите. Така…

Д-р Даниела Дариткова: Това са възможностите на държавата да повиши приходите на лечебните заведения.

Репортер: Какъв е ходът на управляващите оттук нататък?

Д-р Даниела Дариткова: Продължаваме диалога. Вчера се срещнахме с официалната законова организация на медицинските сестри – Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която обединява различни медицински специалисти. Разговаряхме с тях и търсим наистина реалистични решения за увеличаване на средствата, които се заплащат за труда на медицинските сестри. От друга страна, се търси подобрение на условията на работа. Но трябва всяко едно лечебно заведение да се разглежда индивидуално. Защото, пак повтарям, от анализа, който направи министърът, има значителни разлики между нивата на заплащане на медицинските сестри.

Репортер: Ще продължим да следим темата. Разбира се, предстоят и срещи, предполагам, и с протестиращите и със здравния министър, за да се стигне до някакъв механизъм.

Д-р Даниела Дариткова: Искрено се надявам диалогът да се възстанови.

Репортер: Минаваме обаче към останалите теми, тъй като ни остава много малко време. Вчера стана ясно, че ГЕРБ отиват към евровота заедно със СДС. Защо? Защо беше необходимо това? Вече започнаха едни коментари, че управляващата партия си е взела патерица заради паниката от заплаха за загуба на изборите. Цитирам опозицията. Те веднага коментираха темата. Вашият отговор обаче какъв е?

Д-р Даниела Дариткова: Категорично няма нужда от патерица за политическа партия ГЕРБ за явяване на изборите. Винаги сме се явявали сами на избори. И последните социологически проучвания сочат, че ние имаме значителна преднина пред нашия основен опонент. На нас ни трябва…

Репортер: За първи път обаче ГЕРБ ще бъде с някой друг.

Д-р Даниела Дариткова: На нас ни трябва наистина партньор. Трябва ни партньор, който да бъде не само наша коалиция, но и наш опонент, наш коректив. Това виждаме в Съюза на демократичните сили, защото това е първата партия членка на Европейската народна партия. Ние сме партията, която вече повече от десет години побеждава БСП, основния ни опонент, и смятам, че е логично и нормално тогава, когато търсим силна Европа, тогава, когато търсим едно добро представителство на Европейската народна партия в парламента, ние да имаме именно такъв коалиционен партньор. Това ще даде сила и на ГЕРБ, защото на нас не ни трябват слаби партии в дясно – на нас ни трябва силна опозиция в лицето на БСП, но ни трябват и добри корективи в рамките на дясното политическо пространство. В същото време, смятам, че това ще възроди и СДС и по този начин ние ще отговорим на писмото на Жозеф Дол, който наистина иска обединение вдясно, за да може Европейската народна партия да бъде силна в бъдещия парламент.

Репортер: Добре, вслушахте се в Жозеф Дол очевидно, но как ще изглежда листата? Това трябва да научим, предполагам, до края на март, вече стана ясно. Водачът на листата кой ще бъде? Мария Габриел е събрала най-много номинации, разбрахме миналата седмица, но в медийното пространство се появи спекулация за името на депутата от ГЕРБ, от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков. Как приемате тази спекулация? Като спекулация или един, така, добър… добро подсказване, да го кажем така, че той е вероятният водач на лисата на ГЕРБ?

Д-р Даниела Дариткова: Виждам нетърпението, с което се очаква листата на ГЕРБ. Всичко това ще се разкрие на31 март, когато ще бъде представено окончателното подреждане на всички номинирани по демократичен начин в нашите партийни структури и тяхната подредба ще стане известна. Смятам, че това ще бъде една силна листа, с която ние ще спечелим отново доверието на избирателите.

Репортер: Подходящ ли е Георги Марков за водач на листата на ГЕРБ и би ли привлякъл повече симпатизанти с оглед на това коалиране със СДС?

Д-р Даниела Дариткова: Личностите за нас са важни, но е много по-важна голямата цел, която имаме, а именно силно представителство в Европа, за да отговорим на всички предизвикателства, които в момента стоят пред Европейския съюз.

Репортер: Благодаря Ви много! Това е засега от парламента. Разбира се, ще проследим целия пленарен ден. Какво ни очаква – гледайте в обедната ни емисия новини.

Национални радиа

Пациентски организации Заедно с теб свалят доверието си от министъра на здравеопазването

 БНР


Пациентски организации Заедно с теб обявиха, че свалят доверието си от министъра на здравеопазването заради недостига на животоподдържащи лекарства, заплащани от Център Фонд за лечение на деца, съобщи пред Хоризонт Пенка Георгиева , председател на организацията.

Пенка Георгиева: На вчерашното заседание на обществения съвет на Фонда за лечение на деца ни беше съобщено, че фармацефтичните компании отказват да закупуват лекарства за болниците, за нашите деца, които са одобрени. Тук става въпрос от 6 март от заседанието за 18 деца, от 20 март за 20 деца. Изключително сме притеснени от т. нар. проект на наредбата за преминаването на фонда към касата, в който има изключително много неясноти и неуредици. Както и от нежеланието на министъра на здравеопазването да даде конкретни отговори, какво точно се случва и как ще се случи, въпреки изпратените писма от директора на Център Фонд за лечение на деца.

Репортер: Закриването на обществения съвет към фонда, в който участваха десетки педиатри, също крие риск от липса на компетентна лекарска оценка по заявленията на хиляди деца, каза още Пенка Георгиева.

Болни деца остават без лечение, тъй като фирмите доставчици започнали да отказват лекарства

 Дарик радио


Болни деца остават без лечение, тъй като фирмите доставчици започнали да отказват лекарства заради несигурност, сигнализираха Дарик пациенти. Причината е свързана със закриването на Фонда за лечение на деца и вливането му в здравната каса, което поставяло под въпрос дали тези лекарства ще бъдат заплатени, смятат от пациентски организации Заедно с теб. Заради отношението на здравните власти към болните деца, което от сдружението определиха като крайно безотговорно, организацията сне доверието си от здравния министър Кирил Ананиев. Темата следи Димитър Панев.

Репортер: Със закриването на Фонда министърът на здравеопазването разруши една добре работеща структура и хвърли лечението на децата в неясноти и хаос, категорична бе пред Дарик Пенка Георгиева, председател на пациентските организации.

Пенка Георгиева: Пациентски организации Заедно с теб снемат доверието си от министъра на здравеопазването, тъй като на вчерашното заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца ни беше съобщено, че фармацевтичните компании отказват да доставят лекарства, които се отпускат на децата през фонда на болниците, тъй като има несигурност относно заплащането поради хаоса с преминаването на фонда към НЗОК.

Репортер: По думите на Георгиева проблемите са започнали още на 6 март. Фирмите не желаели да доставят лекарства, тъй като изпитвали несигурност дали ще им бъде платено.

Пенка Георгиева: Лечението на децата е застрашено, защото то изостава с месец и нещо, ако въобще нещата тръгнат в НЗОК. Тука става въпрос за тежки онкологични заболявания на деца с много сериозни заболявания, които получат нерегистрирани лекарства или т.нар. off label лекарства, които са показани за други медицински показания, за други случаи или възрасти. Така че това е много тревожно. Това, което ни накара да снемем доверието си от министъра на здравеопазването е хаосът, който създаде, нежеланието да отговаря на писмата, които изпраща директорът на Фонда за лечение на деца към него по въпроси, обсъждани от Обществения съвет.

Репортер: Неяснотите и неуредиците са много, категорични са от организацията. Не било ясно как ще се договарят цените на лекарствата, когато фондът премине към касата. Родителите били притеснени и за начина, по който ще се лекуват децата извън Европейския съюз.

Недоволни медсестри с рейсове на протест, блокираха за кратко булевард пред министерството