Целта на промените е да се подобри достъпът до здравни грижи

Труд  стр. 5  


Повече болници ще могат да получават държавно финансиране от бюджета на Министерството на здравеопазването, предвижда проектонаредба на ведомството, публикувана за обществено обсъждане. Става въпрос за медицински дейности, които са извън заплащаните от НЗОК.

При определени условия право да предлага за финансиране допълнителен брой лечебници, които досега не са били в списъка, ще има Националното сдружение на общините.

От промените ще се възползват болници, които обслужват пациенти в труднодостъпни райони. Предвижда се и субсидиране на повече центрове, които предлагат психорехабилитационна програма за жени, оперирани от рак на гърдата.

Предвижда се също освен сегашните пет лечебници за диагностика, лечение и проследяване на заболяванията на кръвта и кръвотворните органи, финансиране да получат още две други.

В сферата на психиатричната помощ субсидията остава за същия брой заведения, както досега – 33. Същото се отнася и за местата за метадоново лечение – досега седем получаваха държавни средства и броят им остава непроменен.

Целта на промените е подобряване на достъпа на населението до медицински услуги на уязвими групи и решаване на здравни проблеми извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, се посочва в мотивите към наредбата.

Два пъти по-малко случаи на туберкулоза

Труд  стр. 5  


Тенденция за намаляване на болните от туберкулоза – от 38,5 на 100 000 население през 2008 г. до 18,3 на 100 000 души през 2018 г., показват предварителните данни на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България“. През 2018 година в сравнение с 2017 г. болни от туберкулоза у нас са със 7,3% по-малко.

Ирландия дари линейка на Берковица

Труд  стр. 5  


Общинската болница в Берковица получи линейка дарение от Ирландския червен кръст. Медицинският автомобил ще се ползва за превозване на пациенти от града под връх Ком към други лечебни заведения в региона и страната. Дарението е направено по инициатива на преводачите към Европейската комисия в Люксембург и Брюксел – Николай Бояджиев и негови колеги.

БАН твърди, че канабисът бори раковите клетки

Третирали са с екстракта 9 линии тумори – от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка

24 часа  стр. 64  


Инвитро експерименти доказват силна антитуморна активност на екстракт от канабис.

Това обяви доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология на БАН.

Нейният екип започна работа по националната научна програма „Иновативни нискоток-сични и биологично активни средства за прецизна медицина“-„БиоАктивМед“, и вече могат да представят първи резултати. Те са впечатляващи и ние сме много окрилени, коментира доц. Угринова.

Учените са използвали канабидиол, извлечен от канабис, и са третирали с него 9 линии туморни клетки – от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка.

Затова ги наричаме туморни модели, защото става дума за модел на много напреднал стадий на заболяването, на по-ранен стадий и клетъчна линия от здрава тъкан.

Природното вещество показва ясно токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цито-статици.

На следващ етап екипът молекулярни биолози ще прави експерименти, за да установи специфичното им действие и механизмите, по които канабидиолът убива раковите клетки.

Имаме готовност да тестваме още 3 системи клетъчни модели – на простата, черен дроб и дебело черво, каза за „24 часа“ доц. Угринова.

Тя обясни, че ще се работи едно по едно, защото няма как да се започне с всичко едновремекно.

Екипът изследователи изрично уточнява, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България работата с продукти от канабис е силно рестриктивна. Учените се надяват това ограничение за научни цели да се преосмисли, защото пречи и на тяхната работа.

Срокът на проекта и финансовата му рамка биха позволили разработването на подходящи хранителни добавки, които биха подсилили ефекта на конвенционалното лечение, заяви доц. Угринова, като не скри, че се надява някой ден да се стигне до клинични изпитания за лекарствен продукт.

Представените резултати са само началото на много други подобни изследвания.

Предстои да се изследват екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българския ендемит Betonica bulgarica.

Освен това учените от институтите и университетите ще тестват и екстракти от лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

По програмата „БиоАктивМед“ работят учени от 7 института на БАН и 5 университета.

„Работната програма е разписана за 4 години. Предстоят и инвиво експерименти (с животни). Изследванията са в много ранен етап, но понеже резултатът, който получихме специално за канабидиола (активната съставка от канабиса), е много обещаващ и обнадеждаващ, решихме да го анонсираме, уточни шефката на института.

Пиян шофьор на линейка в Пловдив блъсна джип

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 8  


63-годишен щофьор на линейка на пловдивска многопрофилна болница влезе в ареста, след като бе заловен да кара пиян. На 21 март около 14,10 ч на ул. „Дилянка“ в града той блъснал джип, който правел ляв завой. Причинени били леки материални щети. Пристигналите на място полицаи тествали и двамата водачи. Вторият е на 34 г. Пробата на по-възрастния показала 1, 5 промила. На другия била отрицателна. От районната прокуратура отказаха да уточнят от кое лечебно заведение е пияният водач. Образувано е бързо производство срещу шофьора на специализирания автомобил.

„Изчакват се резултатите от кръвния тест, за да се реши дали нарушителят ще бъде наказан по административен ред, или ще отиде на съд“, обясниха от прокуратурата.

Няма да приемат студенти в 16 специалности,готвят трета стипендия за 8

Със 73% намалял приемът за администрация, е 60 на сто – за психология

Ярослава ПРОХАЗКОВА

24 часа  стр. 3  


В 16 професионални направления в различни университети ще има нулев прием през следващата академична година. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По този начин министерството иска да спре нерационалното търсене на висше образование. Нулев прием например е обявен за национална сигурност в Шуменския, Великотърновския и Русенския университет, социални дейности в Медицинския университет в Плевен, икономика в Аграрния университет в Пловдив, Университета по хранителни технологии в Пловдив и Шуменския университет. Нулева ще е годината и за обществено здраве в Софийския университет. Миналата година нулев прием имаше в 6 професионални направления в 9 висши училища.

Студентите от 8 професионални направления, които са с най-голям бъдещ недостиг на кадри, пък ще бъдат освободени от плащане на такси с поправка в Закона за висшето образование. Става дума за т.нар. трета стипендия. Направленията са Химически науки, Физически науки, Математика, Химични технологии, Материали и материалознание, Религия и теологоия, Педагогика на обучението по… и Енергетика. Скоро промяната в закона ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

43 276 студенти ще бъдат приети през следващата учебна година в държавните университети – бакалаври, магистри след завършен бакалавър и доктори. Бройката е с 2500 по-малко от миналата година. Студентите в частните висши училища ще са 12 300. От министерството очакват 68% от завършващите гимназиално образование да влязат в университет. През 2015 г. държавно финансираният прием беше 58 000 места.

В сравнение с 2015 г. намалението в администрация и управление е със 73%, в икономика близо 60%, в психология – 48%, в политически науки – 55 %, в право – 32%, в обществени комуникации 53%. В правото намалението е по-малко заради по-добрите показатели за реализация и учебна дейност.

„Това е болезнено за отделните университети, които обучават в тези направления, но сме длъжни да провеждаме тази политика не защото нямаме нужда от кадри, а защото в другите професии обществената загуба ще е много по-голяма, ако не осигурим специалисти. А броят на завършващите ученици е един и същ“, обясни Красимир Вълчев. Тази година се очаквало по-ниско изпълнение на държавния прием в държавните висши училища, защото се увеличава приемът в професионалните направления, в които по принцип има неизпълнение и ниско търсене. „За съжаление, само в няколко приоритетни професионални направления успяваме да постигнем по-значително увеличение на приема през последните години -информатика и компютърни науки, компютърна и комуникационна техника, педагогика и ветеринарна медицина“, обясни министър Вълчев.

„Забавно лято, грижовна есен“ помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

Програмата се осъществява от Фондация „Бикоуз“ и „Филип Морис България“

Албена АРАБАДЖИЕВА

24 часа  стр. 13  


Близо 2000 деца, 5000 възрастни хора и над 200 местни предприемачи са взели участие в програмата „Забавно лято, грижовна есен“ от началото й през 2015 г. Тя подпомага местното население в тютюнопроизводителните региони в България. Програмата се осъществява от Фондация „Бикоуз“с подкрепата на „Филип Морис България“ и е насочена към регионите Силистра, Хасково, Кърджали и Благоевград. Тя е обхванала 23 населени места и 14 общини.

Фондация „Направи добро – Александровска“ и Народно читалище „Бъдеще сега“ също са дългосрочни партньори на кампанията.

Тя е разделена на три части – „Забавно лято“ осигурява неформално обучение през ваканцията на деца между 7 и 14 г., които чрез игри получават знания и умения за заобикалящия ги свят.

„Грижовна есен“ предоставя безплатни медицински прегледи и лекарска грижа за хора над 60-годишна възраст.

Третата част – „Академия за местни предприемачи“, обучава и подпомага финансово малките бизнеси в районите.

Резултатите от програмата за 4-те години от началото й бяха представени в четвъртък пред над 80 гости.

„Благодаря на „Филип Морис България“, защото рядко се случва да се седне на една маса и да се помисли как можем да помогнем на хората и как да го правим дългосрочно. Ние се опитваме да внушим доверие на местните хора в собствените им сили. Благодаря на всички, които ни дадоха възможност да се докоснем до тях – до мечтите на децата и на предприемачите, до споделените болки на възрастните.“ С тези думи изпълнителният директор на Фондация „Бикоуз“ Елица Баракова откри събитието.

„Да помагаме на тютюнопроизводителите е част от нашия социален ангажимент във всички страни, в които присъстваме като компания глобално. Първата ни идея беше да им помогнем да събират стеблата от тютюневото растение и след като се оберат листата, тези стебла да се превръщат в пелети, които да се използват за зелена енергия“, разказа Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във „Филип Морис България“. След среща с кмета на с. Сатовча край Гоце Делчев той обаче ги посъветвал да направят нещо за децата и за старите хора. Така се зародила сегашната идея, а именно Сатовча е било първото подпомогнато населено място.

„В академията се чувствам весел, щастлив и игрив“, споделя във видео едно от децата, взели участие в програмата през лятото на 2018 г. А родителите изразяват надежда академията да се върне и следващата година в техния град. Разказват как децата им стават в 6 ч сутринта и чакат да стане 8, за да отидат на обученията. Там чрез игри и интерактивни занимания научават повече за света. Миналогодишната задача на децата е била да направят околосветско пътешествие с лодка. Толкова им харесало, че писали писма до организаторите, в които изразявали благодарност, а и плакали на раздяла.

Лета Панайотова, създател на учебните програми от Народно читалище „Бъдеще сега“, разказа, че децата имат нужда да комуникират позитивно помежду си и да си помагат. А учители, включили се в програмата, увериха, че тя им помага да израснат и в учебния процес и повишава координацията и концентрацията им.

„Добре известно е, че в Медицинския университет получаваме солидно образование, но главно на теория. Сега имах възможността да преглеждам на практика и да оставя впечатление на пациента, че сме там точно заради него, че сме загрижени. При нас минават по 100 души на ден“, сподели впечатленията си в панела „Грижовна есен“ д-р Шеип Панев. Той е лекар стажант, който специализира травматология в „Пирогов“.

Заради готовността си да помага на възрастните хора безвъзмездно той бе отличен в инциативата на „24 часа“ „Достойните българи“ за 2019 г.

Отдадеността на д-р Шеип Панев и останалите лекари буквално е спасила хора след спешна хоспитализация в критични моменти. „За първи път имах възможността да прегледам пациенти, които за първи път идват на лекар. Те нямат пари да пътуват до болниците – това са нашите бащи, баби и дядовци, които не бива да забравяме“, каза кардиологът д-р Стефан Найденов.

Третата част на програмата – „Академия за местни предприемачи“, осигурява не само менторска подкрепа от Центъра за предприемачество „Ринкърс“, но и награден фонд от 24 хил. лева от „Филип Морис България“.

„Целта е да стигнем до хората, които искат да превърнат една своя страст в бизнес. За тях най-важното е някой да им даде първия тласък, оттам нататък те са достатъчно добри, за да се справят сами. Търсят подкрепа от традиционното стартиране на магазинче или автосервиз до баскетболен клуб, биологични продукти за красота, експедиции с канута“, разказа директорът програми в „Ринкърс“ Явор Гочев.

Гост беше и победителката в миналогодишната академия Зорница Мълчанкова, която създава баскетболния клуб за жени „Яворов“ в Гоце Делчев. Мечта, сбъднато желание, помощ за местната общност бяха думите, с които присъстващите участници представиха преживяванията си в предприемаческата академия.

Храната и сънят са в основата на имунитета на детето

Мария ТРИФОНОВА

Сега  стр. 46  


За много родители астрономическият край на зимата съвсем не значи край на сезона на болестите. Но пък може да означава край на крехкия баланс между придържане към здравия разум и посягане към всевъзможни алтернативни методи, добавки и имуностимулатори в отчаян опит да се избегнат поредните зарази и болести на детето. Те не пречат, но нека не забравяме, че в основата на правилно функциониращата имунш система стоят пълноценното хранене, движението и сънят Когато работи в нормалния си режим, имунната система е в състояние да се бори с болестите и да отблъсква бактериите и вирусите. Ако тя е отслабена, и възрастните, и децата са по-податливи на заболявания – както да се заразят, така и да преболедуват по-тежко. Ние сме заобиколени от микроби и ежедневният досег с тях не бива да се избягва – той всъщност засилва имунитета. Има, естествено, и препоръчителни храни, които подпомагат имунитета.

Мазна риба

Това са сьомга, скумрия, херинга. Омега-3 мастните киселини в тях са много полезни за здравето, включително и за справяне с инфекциите при деца. Има ги и в орехите, лешниците и зеленолистните зеленчуци. Добре е риба да се яде два пъти седмично. Ако детето не обича риба, опитайте да я поднесете под формата на рибни пръчици, картофени кюфтета или кексчета е риба. Не забравяйте и ядките, а също и неизменните броколи и спанак.

Суперхраните са маркетингов трик

За здравословна диета е напълно достатъчно да се приемат разнообразни храни, без да се фиксирате върху някои „по-магически“. Не съществува нещо като един плод, зеленчук или зърнена култура, които да са по-добри от другите и да осигуряват всичко нужно на организма. Далеч по-важно е децата да ядат разнообразни пълнозърнести храни, месо, риба, бобени култури и, естествено, петте порции плодове и зеленчуци. Няма и такова нещо като по-особена храна, която да предпази или излекува детето от настинка или грип. Но има разнообразна и богата на хранителни вещества диета, която е от основно значение за развитието и поддържането на силна имунна система.

Сънят

Изключително важно е децата да спят толкова, колкото им е нужно. Лишаването от сън – например късно лягане, прави децата по-податливи на болести, тъй като намалява броя на клетките, които помагат на имунната система да се бори с инфекциите. Количеството сън, нужно на децата, зависи от възрастта им и от индивидуалните им нужди.

По правило новородените се нуждаят от 18 часа сън на ден, пеленачетата – до 13 часа, а децата от 3 до 12 години – до 12 часа.

Стрес

Често смятаме, че само възрастните страдат от стрес. Децата обаче също могат да бъдат стресирани, а техният организъм реагира по същия начин, както и възрастният – повишените нива на хормоните на стреса могат на понижат имунния отговор. Наблюдавайте детето и ако е възможно – отстранете източника на стрес. И се постарайте то да се забавлява – ежедневният смях също може да помогне на имунната система.

Не бягайте от микробите

Не стерилизирайте дома си, а навън оставете детето да се каля и рови в пясъчника. Мръсотията помага за засилване на имунната система – тя трябва да се среща с микроби, за да се научи да се бори с тях. И обратното – поддържането на прекалена чистота може да доведе до развитие на хронични заболявания като алергии, астма, затлъстяване. Домашните любимци не пречат, нито въргалянето в калта, нито дори лапането на всичко, което бебето докопа.

***

ДВИЖЕНИЕ

То е особено ценно за имунната система. Редовни, не прекалено натоварващи упражнения, игри или спорт помагат не само на имунитета, а изобщо на здравето и са от съществено значение за всяко дете. Важно е обаче то да се забавлява, не превръщайте спорта в самоцел и мъчение. Най-добре е в това да участва цялото семейство – родителите да са ролеви модел за децата и така да ги приучат от малки, че спортът е неизменна част от живота. Заедно можете да карате колело, да ходите на планина, де играете футбол, баскетбол или тенис.

***

КЪРМЕНЕ

Ако можете – кърмете детето и го правете толкова дълго, колкото вие и бебето искате. Постоянно чуваме, че кърмата е най-добрата и пълноценна храна за бебетата, но рядко се споменава, че кърменето не е лесно и не се получава при много жени. Опитвайте и не се отказвайте колкото можете по-дълго. Само че помнете, че кърменето не е основното нещо за да бъде детето здраво и щастливо и няма проблем, ако не се получава. Дори и да е приемало кърма само няколко дни – пак ще е получило антитела и бели кръвни клетки, които са важни за развитието на имунната му система.

***

ЦВЕТНО ХРАНЕНЕ

Децата харесват цветове в чинията си, още повече че различните цветове на плодовете и зеленчуците подсказват, че те съдържат различни витамини и минерали, затова и е важно детето да яде разнообразни плодове и зеленчуци. Особено важни са витамин С и каротеноидите, които оцветяват в червено, жълто и оранжево. Те имат и свойството да засилват имунната система и помагат на тялото да произвежда повече бели кръвни телца, които се борят с инфекциите. Поставете си за цел детето да яде по пет порции плодове и зеленчуци дневно – свежи, замразени, сушени или от консерва. Естествено, тези, които са част от ястията, също се броят.

Към особено добрите за имунната система храни се присъединяват и яйцата – те съдържат витамин Д, без който тя не може да функционира оптимално, и киселото мляко, чиито пробиотици също стимулират имунитета.

22.03.2019

Национални телевизии

Продължават протестите на професионалистите по здравни грижи

БНТ, Новини в 12.00 часа


Продължават протестите на професионалистите по здравни грижи за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Сестрите се заканиха да протестират всеки ден докато исканията им не бъдат изпълнени. Следващата седмица работна група, в която ще участват и сестрите, ще обсъжда нови правила за формиране на възнагражденията им. Липсата на кадри в общественото здраве започва да се превръща в сериозен и опасен проблем. Това коментира в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му в много области на страната има огромен недостиг на специалисти заради ниските заплати и липсата на възможности на развитие.

Репортер: И най-добрите лаборатории няма как да работят перфектно, ако там няма достатъчно опитни и добре обучени служители, коментира д-р Ангел Кунчев. А проблемът с недостига на кадри става все по-голям.

д-р Ангел Кунчев: Ние имаме цели области без паразитолози, без вирусолози, без микробиолози, епидемиолозите са по един двама в област.

Водещ: И те изчезват.

д-р Ангел Кунчев: И всъщност готовността на държавата да реагира при спешна ситуация намалява значително, което е опасно.

Репортер: Няма интерес от страна на младите хора към работните позиции в общественото здраве. А много опитни кадри се пренасочват към други професии.

д-р Ангел Кунчев: Давах за пример човек с много голям опит, здравен инспектор, на който много разчита цяла инспекция, за Бургас става въпрос, която се премести на работа като склададжия за 50% по-голяма заплата. В случая според мен губят всички, най-много държавата.

Репортер: Според д-р Ангел Кунчев наново трябва да се прегледа системата и да се въведе нов ред, за да се задържат настоящите кадри и да се привлекат нови.

Иновативните лекарства ще идват в България още по-бавно

 БТВ, Новини в 19.00 часа


Иновативните лекарства ще идват в България още по-бавно, а някои може дори да не стигнат до нас – за това предупреждават от фармацевтичната индустрия. Причината – промени, които се очаква да влязат в сила през април. Репортаж на Мария Ванкова.

Репортер: Едно от иновативните лекарства, които кандидатстват да бъдат платени от Касата у нас, е това за епилепсия. То е и надеждата за Петя, която е с тежка форма на заболяването.

Антоанета Витева: Това са хора, които са с ежедневни, непрекъснати пристъпи, което влошава здравето им.

Репортер: Според предложенията иновативни лекарства ще се плащат у нас, ако анализът цена-полза за тях има одобрение във Великобритания, Франция и Германия, както и ако лекарството се плаща от най-големия обществен фонд в определени държави. Сега изискванията са по-облекчени.

Деян Денев, директор на ARPhaM: Достъпът ще бъде забавен изключително много и някои нови терапии изобщо няма да стигнат до българските пациенти.

Репортер: Сега българската Здравна каса започва да плаща иновативни лекарства средно година и половина след като са разрешени в Евросъюза. Прогнозите – срокът ще скочи на 3 години.

Антоанета Витева: По този начин страда не само пациентът, неговото семейство, а и цялото общество, защото разходите за един такъв човек са много повече.

Репортер: От здравното министерство единствено заявиха, че разглеждат становищата на всички преди да предложат финалните текстове за гласуване от кабинета.

Груби нарушения в десетки болници у нас

 Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Други груби нарушения в десетки болници у нас. За миналата година ИА Медицински одит е констатирала 1230 нарушения спрямо, виждате, за предишната 2017 само 338. Най-често контролните органи установяват проблеми с достъпа на българите до лекарската помощ. Голям проблем се оказва и качеството на оказваната медицинска грижа. В много от случаите тя наистина е закъсняла, както и недостатъчна, за да излекува пациента. Открити са сериозни пропуски, завършили с фатален край. Става въпрос за смъртта на новородени и на родилки. През миналата година одитът е проверявал 16 случая на починали бебета. За сравнение, виждате тук на графиката, през 2017 са проверявани само 2 случая на починали бебета. Открити са нарушения в няколко болници. Една от тях е сливенската, където през лятото 33-годишна жена почина ден, след като роди.

Репортер: Малката Мария и конната база в Сливен оставят завинаги жив спомена за Ренета. През август младата жена дава живот на първото си дете. Ден по-късно обаче издъхва.

Надежда Димитрова: Всички сме учудени как един абсолютно здрав човек може изведнъж от едно раждане да почине.

Репортер: Подозренията на близките са за лекарска грешка. Разказват, че е приложен форцепс, който се оказал фатален. Последици има и върху бебето. Мария се ражда с пареза на ръката и отоци в главата.

Любов Томова: Ръчичка беше неподвижна. Беше много, което просто тя нали висеше. Тя не се движела. Единствено, което наистина много молитви, много грижи. И виждаме един голям резултат.

Репортер: Състоянието на момиченцето се подобрява, благодарение на всекидневната рехабилитация.

Любов Томова: Машенка се възстановява абсолютно напълно, подвижна. Играе, се смее, пее. И всички сме доволни, защото виждате, че не може така да стои мирна.

Репортер: След смъртта на Ренета от сливенската болница бяха категорични, че лекарска грешка няма. Все пак контролните органи установяват, че оказаната медицинска помощ в АГ отделението не е достатъчна по обем и качество, заради което е образувано административно-наказателно производство.

Надежда Димитрова: Отговорите са, че все още се разследва. Не могат да кажат какви са точните причини за смъртта на Рени. Така че ние имаме надежда, че може да бъдат наистина първите осъдени лекари, които да си понесат последствията.

Репортер: Нередности бяха открити в държавата хематология след смъртта на няколко млади пациенти. Съмненията на близките бяха, че до фаталния край се е стигнало заради вътреболнична инфекция.

-На Кирил в епикризата пише тази бактерия.

Репортер: От къде е дошла бактерията?

-От отделението. Всички бяха с бактерия. Аз не съм видяла веднъж нито мивката, нито тоалетната да бъдат дезинфекцирани. Нямат работещи инфузомати, нямат игли.

Репортер: Проверяващите констатират наличието на вътреболнични бактерии. Въпреки дадените препоръки и образуваните наказателни производства, държавната хематология не взима мерки, се казва още в доклада на Медицинския одит.

Пиян лекар преглежда пациенти в Хисаря

 Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Пиян лекар преглежда пациенти в Хисаря. За пореден път д-р Мирослав Павлов от диагностично-консултативния център в града отиде на работа в нетрезво състояние. В края на миналата година същият лекар отново беше заловен на работното му място след употреба на алкохол.

Репортер: Тръгваме по следите на сигнал, че д-р Мирослав Павлов преглежда в нетрезво състояние пациенти от сутринта. Първо искаме да се запишем при него като личен лекар.

д-р Мирослав Павлов: Става въпрос да се запишете като личен лекар?

-Да, да. Можем ли?

д-р Мирослав Павлов: Утре. Извинявайте, ама елате утре.

Репортер: Защо?

д-р Мирослав Павлов: Защото трябва да се попълват едни документи, които искат много време. В лабораторията взимате едни изследвания. И като дойдат изследванията, тогава идвате при мен.

Репортер: Когато попитахме лекаря защо е дошъл на работа в неадекватно състояние, той напусна кабинета си.

д-р Мирослав Павлов: Имам право на избор.

Репортер: Пациентите на лекаря са наясно с това, че той идва на работа след употреба на алкохол.

-От една страна беше много добър диагностик. Най-вероятно се случи нещо с него напоследък.

-Той не може да измери температурата, ако не пийва.

-Изобщо не мога да си го представя как може в такова състояние човек да работи.

Репортер: През септември миналата година наш екип отново залови същия лекар пиян на работното му място.

Репортер: Лъхате ми в момента на алкохол.

д-р Мирослав Павлов: Това е вчера, което съм пил.

Репортер: И не сте изтрезнял, и сте на работа, и преглеждате пациенти?

д-р Мирослав Павлов: Не, изтрезнял съм. Нищо ми няма. Ракия.

Репортер: Ракия. Колко ракия?

д-р Мирослав Павлов: Е.

Репортер: Една-две чаши?

д-р Мирослав Павлов: Повече.

Репортер: Последва проверка на здравната каса, но в деня на инспекцията докторът е бил адекватен. В същото време днес районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем шофьор на частна линейка, който предизвикал катастрофа. Той бил зад волана с 1,2 промила алкохол в кръвта.

Атанас Илиев: Наказанията всъщност са лишаване от свобода от 1 до 3 години, глоба от 200 до 1000 лв, както и лишаване от право да управлява МПС.

Репортер: Мъжът остава в ареста за срок от 24 часа.

Национални радиа

В София протестиращи медицински сестри разпънаха пред здравното министерство палатка

БНР


В София протестиращи медицински сестри разпънаха пред здравното министерство палатка с надпис „Без нас няма здравеопазване“.Медицинската сестра Мая Илиев поясни.

Мая Илиева: Палатката ще е тук днес до 18.00 часа и всеки ден ще си я носим и ще стоим, ще я прибираме и ще си я слагаме. От 15.00 до 18.00 часа има разрешение от Общината. През уикенда – не. Пред празни сгради няма да стоим. Ние досега чуваме само обещания. Няма нищо реално изпълнено.

Водещ: Протести ще има и в други градове на страната, подготвя се и щафетна ефективна стачка, добави още медицинската сестра Мая Илиева.

Медицински сестри от Пазарджик подават заявления за ефективни стачни действия

 БНР


Медицински сестри от Пазарджик подават заявления за ефективни стачни действия, тъй като по закон стачкуващите трябва да предупредят работодателя си в едноседмичен срок. Това каза за „Хоризонт“ координаторът на протестите в региона Димитрия Димитрова.

Димитрия Димитрова: Това, за което аз ги призовах в Пазарджик, е да напуснат вторите си работни места. Само един да се махне, започва да се задъхва системата. Няма как да се вържат графиците. Това е достатъчно законово да напуснем вторите си работни места, където не сме длъжни да работим за 30 лева на дежурство и да откажем извънредния труд, което е абсолютно наше право. Няма да допуснем да пострадат пациенти от това.

Водещ: Междувременно в София протестиращи медицински сестри разпънаха пред здравното министерство палатка с надпис „Без нас няма здравеопазване“. Тя ще бъде там всеки следобед, докато бъдат изпълнени всичките им искания, каза за „Хоризонт“ медицинската сестра Мая Илиева.

Мая Илиева: Палатката ще е тук днес до 18.00 часа и всеки ден ще си я носим и ще стоим, ще я прибираме и ще си я слагаме. От 15.00 до 18.00 часа има разрешение от Общината. През уикенда – не. Пред празни сгради няма да стоим. Ние досега чуваме само обещания. Няма нищо реално изпълнено.

Водещ: Протести ще има и в други градове на страната, подготвя се и щафетна ефективна стачка, добави Мая Илиева.

До 29 март тази година Фондът за лечение на деца ще приема заявленията на всички родители с деца, които се нуждаят от лечение в чужбина

БНР


До 29 март тази година Фондът за лечение на деца ще приема заявленията на всички родители с деца, които се нуждаят от лечение в чужбина. Всички започнати преписки по заявленията на родителите ще бъдат автоматично прехвърлени към НОЗК, която от 1 април ще поеме функциите на фонда. Нито един пациент няма да бъде върнат без да му е предоставена възможност да подаде заявления. Всяко едно заявление ще бъде разгледано и по него ще бъде взето решение, уверяват от МЗ.

От 1 април всички дейности, заплащани от Фонда за лечение на деца, ще се поемат от НЗОК

БНР


От 1 април всички дейности, заплащани от Фонда за лечение на деца, ще се поемат от НЗОК. Това уверение е получил от МЗ директорът на фонда Георги Деянов. В края на март фондът се закрива и работата му ще бъде поета от касата. Според Деянов е нормално в началото да има леки трусове.

Георги Деянов: Съвсем нормално е да има в приемащия орган някакво колебание. Ние така ще предадем нещата, че на тях ще им е ясно какво трябва да се прави и не би трябвало да има никакви спънки. На всички мои служители, на всеки един съм казал – работим до последно. В случая те са малко демотивирани. Но работим до 29-и до 17:30 часа. Ако на някой родител някой от фонда му каже, че не приема документи, да дойде лично при мен.

Водещ: Той добави, че четирима служители от фонда преминават на работа към новата комисия в здравната каса. Самият той е отказал.

 

В Пловдив млад мъж е задържан за проявена агресия към лекар от спешното отделение в МБАЛ ”Св. Пантелеймон”

 БНР


В Пловдив млад мъж е задържан за проявена агресия към лекар от спешното отделение в МБАЛ ”Св. Пантелеймон”. Инцидентът е от снощи, когато 25-годишен младеж е придружавал своята майка, която е била приета по спешност в здравното заведение. Той е отправял обиди и заплахи за физическа саморазправа към дежурния екип. Кремена Данева с подробностите.

Репортер: Управителят на болницата Петко Недев уточни, че жената е била докарана на носилка, с количка е превозена до кабинета, но е отказала да легне, за да бъде прегледана от лекар. В същото време съпругът ѝ и синът ѝ започнали да обиждат, заплашват и да се карат с дежурния екип, което наложило да бъде повикана полиция. Петко Недев коментира, че веднага след инцидента е разговарял с лекарите и е готов да чуе и другата страна, но е категоричен, че подобно поведение към медици е недопустимо. Междувременно по-рано през деня е бил задържан 63-годишен пиян шофьор на линейка, съобщават от пловдивската полиция. Тя блъснала отзад извършващ ляв завой джип. При тестването на двамата шофьори с дрегер за алкохол апаратът отчел наличие на над 1,2 промила в кръвта на водача на специалния автомобил на една от многопрофилните болници в града.

Интервю с Красимира Величкова, Български дарителски форум

БНР, Преди всички


Водещ: Дванадесет граждански организации, обединени в Националната кампания „България дарява“ от днес до 31 март. Идеята е да се насърчи дарителството в страната. Инициативата има и за цел да ангажира широк кръг от хора с дарение към обществено-значими каузи в рамките на конкретен, този период, но също така и да направи достояние на различни каузи всички краища на страната да намерят своите хора, които искат да ги подкрепят. В няколко сфери са възможните каузи, които можете да изберете на bulgariadaryava.bg: човешки права, изкуство и култура, подкрепа за възрастни хора, образование, таланти, природа и околна среда, социална подкрепа, здравеопазване, спорт, деца и младежи в риск. Всичко на страницата. Ние сега ще започнем разговора по тази тема с Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Здравейте, г-жо Величкова!

Красимира Величкова: Здравейте!

Водещ: Да кажем малко за предисторията. Стори Ви се, че прекалено много се разсейва гражданската енергия и има нужда от такава концентрация на едно място на много каузи и то, доколкото разбирам, Вие искате да има и географско разнообразие.

Красимира Величкова: Да, точно така. Това, което забелязваме през последните години, е, че въпреки че много често ние виждаме кампании за набиране на средства и хората в България все повече даряват, това показват нашите анализи, всъщност гражданските организации и техните каузи и техните интересни истории трудно намират, трудно могат да си намерят място в публичното пространство, така че да вдъхновят, заредят и привлекат повече хора да бъдат техни съмишленици. И именно затова решихме 12 организации, които инициираме „България дарява“. Между другото, идеята тръгна от12 от нашите колеги, които бяха вдъхновени от една подобна американска инициатива, която обаче се случва в един ден в годината, а ние тук решихме да я удължим с цяла седмица. И тези наши колеги ни убедиха, че има смисъл да инвестираме нашата енергия в това да създадем този сайт, който е като витрина – витрина на гражданските организации и техните добри истории. Знам, давам си сметка, че когато така говорим, че става дума за образование, култура, изкуство сферите, може би дори на хората би им станало малко скучно, но ако разкажем за това, че Български фонд за жените например набира средства за това самотни майки да могат да получават професионално обучение и да скъсат кръга на зависимостта от ситуацията, в която стоят в насилие например в дома си, т. е. ако разкажем една по една историите на каузите, съм сигурна, че страшно много хора ще бъдат вдъхновени. Така че съветвам всеки да влезе, да прочете, да избере и да подкрепи.

Водещ: Всъщност, можем ли на базата на тези каузи, които Вие сте избрали… Това са 115 проекта, нали така, на утвърдени граждански организации.

Красимира Величкова: Да, да.

Водещ: … да направим някаква своеобразна класация, за да се ориентираме къде най-обичайно – аз подозирам, че става дума за здраве – помага българинът и къде му се струва най-ненужно да помага, смятайки, че не е важно?

Красимира Величкова: Всъщност, за да кажем къде, в кои области най-често хората в България помагат, не можем да се ориентираме по каузите, които са вътре, а по-скоро отново от данните, които ние имаме. Да, наистина „Здравеопазване“ е една от първите теми, по която се помага и то кампании, индивидуални кампании за лечение. При бедствия и аварии. Тогава се генерира много енергия. След това вече са каузите за образование и култура. Но пък най-много организации имаме именно в образование и култура, които са разказали своите проекти и инициативи, но, разбира се, и в абсолютно всички други области има много интересни, много смислени проекти. Като разликата с това да помагаш на отделен човек, дарявайки, в което няма нищо лошо, разбира се, е, че повечето организации, освен че се нагърбват със задачата да помагат на конкретни хора или природа или други нуждаещи се, всъщност организациите работят и за това да постигат малко по-системна промяна. Тоест, помагайки на някого, те виждат къде са пропуските в системата и се опитват на едно друго ниво да работят така, че за част от проблемите, с които ние се сблъскваме и си говорим ежедневно, да бъдат поети, като политики, а не да разчитат само на дарители.

Водещ: След 31-и какво ще се случи с тези каузи?

Красимира Величкова: След 31-и каузите остават, продължават да… остават на този сайт. Ще може… ще могат хората да продължават да даряват за тях. Просто, ние ще спрем да бъдем толкова шумни, за да не станем досадни. Но до следващата година тези каузи ще бъдат там, ще разкажат колко средства са набрали и след това какво са направили с тези средства. И следващата година, защото идеята е това да е дългосрочна инициатива, както ние се шегуваме помежду си, идеята е след няколко години, така както всеки човек в България знае какво е 8 март, всеки да знае какво е „България дарява“ и защо започва на 22 март.

Водещ: Сега на този фон вчера от вашата организация, Български дарителски форум, разпространихте едно писмо до министъра на културата Боил Банов. Все става дума за дарителство и за условията да бъдем добри и да даряваме. Дали можем да кажем от какво… Защото някак изненадващо се оказва, че точно дарителството може да се окаже под заплаха на един закон, който беше анонсиран като закон да изсветли медиите и финансирането им. Става дума за наричания за кратко закон „Пеевски“, който би трябвало вече да работи, ако изобщо структурите около него са структурирани. Та защо казвате, че наредбата за реда на подаване на декларации и публикуване на информация по закона „Пеевски“ може да създаде проблеми?

Красимира Величкова: Отиваме в съвсем един друг градус на разговора и той е свързан с това основно, че напоследък, когато много често се случва да се правят нормативни уредби… нормативна уредба, закони, наредби се приемат без оглед на контекста, в който живеем и много често това е в ущърб не просто на гражданските организации, а на самите граждани и отнема малко по малко техни права. Това прави този закон, който в крайна сметка в желанието си да осветли, както, нали, беше съобщено, всъщност създава… тъй като голяма част от медиите, особено по-малките медии, които са сайтове, които са тематични, те… тяхното финансиране идва от голям брой дарители, но с малки дарения.

Водещ: Всъщност, това е…

Красимира Величкова: Говорим за дарения от 5, 10, 15, 20 лв.

Водещ: Да, всъщност дори тяхно специално изискване да се издържат така, за да не бъдат зависими от фирми, групировки и партии.

Красимира Величкова: Точно така, точно. Точно така. И голяма част от механизмите, които позволяват такъв тип редовни дарения, какъвто е DMS или платформата Global Giving или платформата или през други механизми, които, аз бих казала, че те вече са традиция в България и света в последните 10 – 20 години и законодателят и съответно Министерство на културата след това не са взели предвид. Сякаш те не знаят къде живеем и във какъв век ние живеем и по какъв начин хората даряват. Тоест, не е направен първичният анализ. И когато те създават модела на декларацията, която тези медиите следва да дават информация за това откъде получават финансиране, те не са направили разграничение за това лицата, които финансират съответните медии, да бъдат разграничени например над някаква сума. Тогава да има изискване… защото в момента се изисква към декларацията за всяко дарение ти да посочиш лицето, което е дало това финансиране.

Водещ: Тоест, как се декларира DMS?

Красимира Величкова: Именно. Точно това е казусът, че тогава, когато аз изпратя SMS на медия, която подкрепям, всъщност тази медия никога не може да знае, че SMS-ът е дошъл от мен. Затова ние предлагаме всъщност този тип дарения да бъдат декларирани по източника на… от платформата, от която са пристигнали, по източника, а не да се търси физическото лице, защото в момента в наредбата се казва, че тогава, когато една декларация не е попълнена пълно и коректно, се счита, че декларацията не е подадена, което ще доведе до финансови санкции за съответните медии.

Водещ: Това писмо до Боил Банов, предполагам, съдържа вашето очакване да бъде коригирана тази наредба.

Красимира Величкова: Да, ние сме дали конкретни предложения…

Водещ: Текстове, които предлагате за промени.

Красимира Величкова: … текстове и в рамките на срока за обществено обсъждане на самата наредба всъщност изпратихме тези предложения, за да се вземат предвид, за да не става така, че от една страна хора, които искат да даряват, не могат да го правят, защото тези дарения ще бъдат отказвани, а също, не по-малко важно, е да сме сигурни, че можем да гарантираме все пак някакъв плурализъм на това откъде ни говори и кой ни говори и кои са медиите, които съществуват и чуваме.

Водещ: Да, защото предвид, че другото е обратното на това да тласкаш към големи бизнесмени да поемат издръжката на медиите, което наистина би се отразило негативно на плурализма на медийния пазар. И понеже стана дума за обществено обсъждане, ще видим дали ще бъде отразено вашето предложение. Дано този път да стане по-навреме, а не както се случи със закона за пране… правилника за прането на пари, който създаде такива проблеми в цялата общност. Да Ви питам, тъй като приключва общественото обсъждане, свързано с бъдещата… бъдещото функциониране на Фонда за лечение на деца, който само след броени… след няколко дни трябва да мине вече в пълнота към… да задейства като част от новата структура, която е разположена, да, обаче има вече притеснения, че е все по-трудно и все по-проблематично става функционирането на тази толкова важна и бърза и спешна помощ за децата, които се нуждаят от лечение. Вие какво мислите за предлаганите промени?

Красимира Величкова: Да, това е една наредба, която също крайният ѝ срок е 24 март за обществено обсъждане.

Водещ: В неделя.

Красимира Величкова: … която, да, неделя, която предвижда… Между другото, наредбата предвижда как да функционира това ново звено към Здравната каса, както за възрастни, защото, знаете, закрива се и Комисията за лечение в чужбина на възрастни…

Водещ: Да, да.

Красимира Величкова: … към Министерство на здравеопазването, и как поемането на работата на Фонда за лечение на деца, като се предвижда на 31 март Фондът и Комисията просто да бъде прекратена тяхната работа, в тази наредба. Като цяло, бих казала, че за пръв път от много време насам виждам толкова добре разписана наредба, защото тя предвижда почти автоматично по отношение на децата обаче се прехвърлят типовете дейности. Тоест, предвижда се да бъде покривано и търсенето на оферти тогава, когато родителите нямат, и пътя и престоя и леченията в обхвата, в който досега бяха във Фонда. Това, което беше съобщено и предварително, е, че отпада Общественият съвет. Няма да има обществен съвет, ще има специализирани комисии, които ще се състоят от служители на Здравната каса и пише най-малко един лекар ще има в комисия. Но това, което нас, така, ни безпокои, въпреки че добре е написана наредбата – дали тя ще… дали ще успеят да я изпълнят и да я приложат. Защото действително с прехвърлянето със сигурност има заявления на деца, които и в момента се подават към Фонда, т. е. този преход дали ще бъде плавен и дали ще има административен капацитет. Защото, знаете, Фондът, той дълго време имаше добър правилник, но проблемите идваха от другаде. Основните проблеми идваха и откъм, така, капацитета на самия Фонд, административен, и от определени, така да се каже, политически решения, които фокусът им беше да се пестят пари. Така че от наша гледна точка, когато няма обществен съвет, много по, бих казала, на затворени врати ще се решават, ще се решават и ние няма да знаем за проблеми, ако те възникват в хода на тази работа. Но се надявам, надявам се, че ще… ще се случи по добрия начин. Нямаме сериозни забележки по това, което предвижда обхватът, за разлика от това, което предвижда за лечението на възрастни, защото, ако досега Комисията за лечение в чужбина на хора над 18 години поемаше всякакви случаи, които не могат да бъдат лекувани в България, така както функционира и Фондът за децата, в момента наредбата предвижда всъщност да бъдат поемани само трансплантациите, органните трансплантации и трансплантациите на клетки, т. е. всякакъв друг вид лечение няма да може да минава през тази структура, което е много силно ограничаване на обхвата на това звено.

Водещ: Оставаме да следим, да, как ще бъде финализирано след общественото обсъждане този правилник. Благодаря Ви! Това беше Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

Протестиращите медици няма да допуснат от това да пострадат пациентите

Дарик радио


Протестиращите медици, които преминават към ефективни стачки, няма да допуснат от това да пострадат пациентите, съобщи координаторката им за Пазарджик Димитрия Димитрова. засега няма данни колко хора и колко лечебни заведения ще се включат, тъй като участието в по-крайната форма е доброволно и всеки решава сам. От днес се подават уведомления на решилите се да прекратяват работа. По закон те трябва да уведомяват работодателите си в едноседмичен срок, така че се очаква първите стачки да са в края на март, обясни още Димитрова. По думите ѝ недостигът на медицински специалисти е толкова остър, че дори само 10 души да се решат, работата на болниците ще се задъха. Няма да могат да се запълнят графиците. Тя за пореден път призова колегите си да подкрепят националния протест пред МЗ, който и днес ще се провежда от 15 часа, както и всеки следващ ден. Чуйте повече от нея.

Димитрия Димитрова: От днес се подават заявления за ефективните протести, което по закон трябва да бъде 7 дни преди започването им, да бъдат уведомени работодателите. Това ще направят много големи болници в Пловдив, София, Варна, Бургас. В Пазарджик аз не очаквам някой да го направи. Това, което аз ги призовах в Пазарджик е да направят като мен – да напуснат вторите си работни места и ако имат възможност, да откажат и извънредните часове труд. Това само е достатъчно, за да може да се, да не кажа блокира, да се задъхат достатъчно болниците в Пазарджик и в областта. В София започват от днес всеки ден протести пред МЗ. На 29-и ще отида аз. И от 1 април съм си пуснала отпуска и ще бъда всеки ден там. Призивът е всеки, който може, да отиде в София. Ако няма куража и възможността да го направи това по месторабота, поне в свободните си дни да отиде в София и да подкрепи колегите си. Така че продължаваме. Така или иначе в момента, в който обявих на второто си работно място, че няма да ходя, колежките почнаха да ми се обаждат – сега как ще вържем графика, какво ще правим. Само един да се махне, ако сме 10, ами ако сме 50. Почва да се задъхва системата и няма как да се вържат графиците. Така че ако имаме куража да го направим, само това е достатъчно хора, без ефективно да напускаме болниците. Само това, законово да напуснем вторите си работни места, където не сме длъжни да работим за 30 лв на дежурство и да откажем извънредния труд, което е абсолютно наше право. За да има по-добро бъдеще и години наред да бъдем по-добре, просто трябва да жертваме нещо от нас. Няма да допуснем да пострадат пациенти от това. Наш дълг е. Пациентът не е виновен. Наш дълг е да се грижим за пациентите.

Преживяемостта на рака на гърдата при мъжете у нас е с 20% под средната за Европа

Дарик радио


Ако преживяемостта на жени с рак на гърдата у нас е с 10% под средната за Европа, то по отношение на рака на гърдата при мъжете преживяемостта тук е с цели 20 на сто по-ниска. У нас с рак на гърдата годишно се диагностицират около 45 мъже. Заболяването е рядко, но скрининг и превенция за него няма, информира Дарик д-р Мариела Василева от втора хирургия на Александровската болница. В предаването „Най-добрите лекари“ д-р Василева подчерта, че дълги години си е задавала въпроса защо преживяемостта у нас е по-ниска, след като разполагаме със същите възможности за оперативно лечение, лъчелечение и лекарствена терапия. Категоричен отговор към момента няма. С д-р Мариела Василева разговаря Димитър Панев.

Мариела Василева: Преживяемостта от онкологични заболявания в България е много тежък и труден въпрос, защото тя е с 10% по-ниска от средната за Европа.

Репортер: При всички локализации?

Мариела Василева: При всички локализации поне с 10%.

Репортер: А ние какво брояхме тук, 5-годишна преживяемост? Това скрининг, ранна диагностика или лечение по-скоро?

Мариела Василева: Аз си задавах много тези въпроси защо е по-ниско, след като имаме същите възможности за оперативно лечение, за лъчелечение, за лекарствена терапия. Още не мога напълно да отговоря на този въпрос. Това, което успяхме да направим е, че създадохме един екип аз, заедно с д-р Ася Консулова от Бургас. Д-р Консулова, връщайки се от Лисабон, дойде с идеята да гледаме каква е ситуацията с рака на гърдата при мъже в България. Свързахме се с Националния раков регистър и проф. Валерианова беше така добра да ни даде информация за леченията, които са приложени за рецепторния статус и лечението на мъжете в България с карцином на гърдата, лекувани между 2002 и 2014 г. То е много рядко, под 1% от рака на гърдата по принцип, но за тези 12 години това са 500 човека. Средно на година в България има 45 мъже, диагностицирани с рак на гърдата.

Репортер: Тук никакъв скрининг предполагам?

Мариела Василева: Няма никакъв скрининг, освен това данните показват, че както преживяемостта на рака на гърдата при жени е с 10% под средната за Европа, при мъже е 20% под средната за Европа.

Репортер: Ако можем да заключим, откъде трябва да се започне? От раков регистър ли? от ранна диагностика ли?

Мариела Василева: Може би трябва да се започне от това ходене на конференции и обучения у нас. Лекарите трябва да знаят, постоянно да се развиват, да четат, да научават нови неща.

Тотална смяна на системата на ТЕЛК и изграждането на нова е единственият изход от абсурдните ситуации

 Дарик радио


Тотална смяна на системата и изграждането на нова е единственият изход от абсурдните ситуации, в които попадат пациенти след решения на ТЕЛК. Това каза в интервю за Дарик председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Крайно време е в писането на наредби от здравното министерство да започнат да се включват болни и потърпевши, допълни той. И заяви, че цялостната методика трябва да обслужва пациентите, а не да работи най-вече за превенция от злоупотреби и мошеници. В организацията непрекъснато постъпват сигнали за нередности или недообмислени решения, каза д-р Хасърджиев. По думите му той не е сигурен дали въпросните експерти въобще четат постъпващата документация, като се има предвид, че някои болни дори стълби не могат да качват сами, а в ТЕЛК-овото решение им определят без чужда помощ. Според него има много неясноти, напрежението сред хората ескалира. Ето какво каза още той в интервю на Кирил Кирилов.

д-р Станимир Хасърджиев: Когато се пишат тия наредби, те в крайна сметка тези ТЕЛК-ови системи съществуват уж за да улесняват пациенти. Те така са направени в момента, че те затрудняват пациентите, защото там по презумпция е заложено да се предполага, че някой нещо те лъже. Че някой е дошъл да източи едни пари и че тоя пациент всъщност не е с отрязана ръка и т.н. И пациентът с отрязана ръка трябва да доказва непрестанно, че ръката му е отрязана. Просто цялата система не е замислена за това как наистина да се помогне на пациента и да не се допускат мошеници, които да черпят от системата. А е замислена за това как, видиш ли, да предотвратяваме измами и мошенически истории, но покрай това нищо не правим за пациента. Напротив – ощетяваме много пациента.

Държавно финансиране за повече болници