БНТ  Новини в 20.00 часа


Мерки срещу издаването на фалшиви ТЕЛК-решения. Здравното министерство предлага в тях да се вписва кодът по международната класификация на болестите. Чрез него може да се проследи кога е поставена диагнозата и какви изследвания са правени.

Кодът по международната класификация на болестите се вписва във всички медицински документи. Предвижда се да стане задължителен и за решенията на ТЕЛК.

Д-р Цветолюба Генкова: Може да се проследява това лице с тази диагноза какви изследвания е имало във времето, как е доказано, че това заболяване съществува при това лице.
За да използват кода, ТЕЛК и НЕЛК ще имат връзка със системата на Здравната каса. Предвижда се и промяна в правилата за определяне на степен на увреждане при хора с множество заболявания. Сега те се отчитат само, ако водещото е 80, а съпътстващите 50%

Д-р Цветолюба Генкова: Всъщност този праг се сваля на 50%.

Така ако човек има повече от две заболявания, които носят над 50%, към водещото ще се добавят 20% от сбора на съпътстващите заболявания.

Д-р Цветолюба Генкова: Една не малка част от хората, които имат повече от едно увреждане ще получат по-голям размер на социална придобивка.

Весела Одаджиева: Няма да реши въпроса на много от хората с множествени увреждания, които нямат две заболявания с 50 и над 50%. Тук спадат голяма част от хората с аутизъм, със Синдром на Даун.

Васил Долапчиев: Със сигурност ще има потърпевши. Първо, те ще бъдат много по-малко.
Ако промените се приемат, хората, които се чувстват ощетени от сегашните правила, ще могат да се явят на ТЕЛК по новите.

Бави се изграждането на системата за следене на количествата на лекарствата у нас

bTV  Новини в 12.00 часа


Бави се изграждането на системата за следене на количествата на лекарствата у нас. Здравните власти твърдят, че я правят със собствени сили. И публикуваха за обсъждане наредба, по която тя ще работи. Междувременно обаче пациенти продължават да обикалят аптеки, за да търсят лекарствата си. Мария Ванкова разказва.

Мария Ванкова: По закон системата вече трябваше да съществува. Процесът обаче се бави. Наредбата казва кой, как и в какъв срок трябва да докладва чрез системата количествата лекарства по Здравна каса, които внася, продава в страната или пък изнася. Системата, която ще се администрира от Агенцията по лекарствата ще генерира списък с недостигащите у нас. Временно техният износ ще се спира.

Дъщерята на Яна е на инсулин от 9 г. Често обаче той изчезва от аптеките в Хасково, където семейството живее. И се налага чрез приятели да го търсят в София.

Яна Атанасова: Пращам рецептурната книжка до приятелката, тя ми го изнамира по някакъв начин и ми го праща обратно с куриер.

Здравните власти изграждат системата за следене на количествата на лекарствата у нас със собствени сили. Обществена поръчка не е обявена. Информация ще подават всички играчи на пазара, за да е ясно кой колко лекарства е внесъл, продал в страната или пък изнесъл. При старта на системата ще се подават данни за шест месеца назад, за да могат да се изчислят първите дефицити на медикаменти.

Светослав Крумов: Ако аптеката не е разполагала със софтуер, тя няма как да подаде такава информация. И това може би ще е един от проблемите.

Търговците трябва да са технически обезпечени, да разполагат с нужните системи и електронен подпис. Процесът по изпращане на данните ще бъде автоматизиран. Обмисля се как да се унифицира информацията за лекарствата, за да не настане хаос.

Боряна Маринкова: Това, за което ние със сигурност ще настояваме да бъде допълнено е защитата на данните на първо място.

Данните ще бъдат криптирани и достъп до тях ще имат само оторизирани лица с електронен подпис, уверява министерството.

Жени Начева: Прозрачността, обученията, които ще бъдат направени, ще бъдат толкова, че според мен няма да се компрометира началото на въвеждане на информацията. Системата ще заработи най-рано през май. Ще изчислява недостигът на лекарства и всяка седмица ще генерира списък със забранените за износ.

Национални радиа

 

Мотористи дариха специализирано детско легло на Ортопедичното отделение в областната болница във Велико Търново

БНР  


Мотористи дариха на Ортопедичното отделение в областната болница във Велико Търново специализирано детско легло. Членове на мотоклуб от Стражица решиха по този начин да открият мотосезона.Великотърновската ортопедия до сега не разполагаше с такова легло. То е доставено от Великобритания от член на мотоклуба в Стражица, обясни неговият председател Константин Колев.
Константин Колев: Такива легла има в България само две – едно във Варна и едно в „Пирогов“ в София. Това е третото легло и ние решихме да го дарим тук за Велико Търново, за да помогне на всички деца, които имат нужда.

За пета година мотористите от Стражица организират различни благотворителни инициативи.
– Всеки знае какво е негов близък или приятел да изпадне в положение, в което да има нужда от помощ. Всички сме хора – мотористи или други. Трябва да имаме големи сърца.
– При положение, че нашата държава не го прави, ние сме приели, че с каквото можем и както можем, трябва да помагаме.

Акция за доброволно кръводаряване в община Елин Пелин

БНР  


Акция за доброволно кръводаряване под мотото Намерете време да бъдете нашия герой организира днес община Елин Пелин. Инициативата се провежда за втора поредна година, съвместно с Националния център по трансфузионна хематология. Акцията ще се проведе от 9.30 до 13 часа в сградата на община Елин Пелин.

Мерки срещу издаването на фалшиви ТЕЛК-решения