Враца, Плевен и Сливен в криза за специалисти. Медицинската ДАНС хвана болниците в близо 900 нарушения повече през 2018 г. спрямо предходната година

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 3


Редица нарушения в болниците, затруднен достъп до специализирана медицинска помощ в различни части на страната, занижено качество на оказваната грижа и невъзможност лечебните заведения да покриват разходите си с приходите от осъществяваната дейност.

До тези изводи стига последният доклад на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ след извършени от контролния орган проверки на дейността на лечебните заведения у нас.

Общо 778 проверки са извършени от т. нар. медицински ДАНС през 2018 г. От тях 744 са по сигнали, като най-много са тези от гражданите, следвани от здравното министерство и МВР, ДАНС, прокуратура.

Установени са 1230 нарушения – с 892 повече от тези през 2017 г.

От тях 846 били в пловдивската частна болница „Тримонциум“, пише в доклада.

Основните сигнали от граждани са свързани с настъпили проблеми в здравословното състояние и смърт на родилки и бебета. През 2018 г. ИАМО е проверила 27 подобни казуса. От тях 16 са за починали новородени. През 2017 г. агенцията е разследвала само два такива случая.

Сред посочените в доклада на медицинския ДАНС резултати от проверките присъства и сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, където през август 2018 г., ден след като роди първородната си дъщеря, почина Ренета Томова. В него се посочва, че „оказаната медицинска помощ на родилката не е в достатъчен обем и качество. Образувано е административнонаказателно производство“. До същия извод контролните органи стигат и при още 7 случая. Те правят и заключение, че „с влизането в сила на Наредба 19 от 2014 г., регламентираща тогава медицинския стандарт по „Акушерство и гинекология“, е било отменено изискването за задължителна връзка между нивата на компетентност на структурата по АГ с това на структурата по неонатология, което е предпоставка за намаляване на качеството на диагностично-лечебния процес при новородени“. Тази наредба бе отменена през 2016 г.

Нарушения са открити и в Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания. Близки на 5-има пациенти, починали, след терапия там, подадоха през 2018 г. сигнали до ИАМО, че смъртта им се дължи на вътреболнична инфекция. Затова агенцията започна проверка на организацията на работа, лечението и хигиената. Тя установява редица нарушения, образувано е производство и са отправени препоръки за отстраняването им.

„Въпреки това не са предприети действия от страна на ръководството“, пише в доклада.

Недостигът на различни специалисти, както и неравномерното им териториално разпределение, поставя! в риск осигуряването на нужните за населението конкретни медицински грижи, установят одиторите. Рисковите специалности са паразитология, неврохирургия, кардиохирургия, алергология, педиатрия и почти всички детски специалности, токсикология, имунология, нуклеарна медицина, лицево-челюстна хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия, медицинска генетика, лъчелечение, ангиология и почти всички детски специалности.

Враца е една от областите с най-затруднен достъп до специализирано лечение, тъй като там липсват специалисти по 22 медицински специалности. В доклада се посочват още Плевен и Сливен, но там липсата се изразява в съответно специалисти по 5 и 8 медицински специалности.

„Анализът налага и извода, че лечебните заведения не могат да покриват разходите си с приходите от осъществяваната дейност и натрупват задължения, което води до тяхната декапитализация. Влошеното икономическо състояние оказва влияние върху качеството на медицинската услуга и състоянието на болниците“, пише още в документа.

Изследват за синдром на бърнаут акушерката, била новородено

24 часа  стр. 6


Две нови експертизи се чакат до 10 април по делото за боя над бебето Никол, по което акушерката Емилия Ковачева бе осъдена на първа инстанция на 18 г. затвор.

Едната трябва да покаже какво е било здравословното състояние на новороденото преди инцидента, заснет частично от камери в болницата, и след това. Другата ще изследва дали Ковачева не е страдала от синдрома на бърнаут (прегряване и емоционално изтощение в работата). Експертите ще работят с документацията от разпитите и веществените доказателства.

Във фаталната нощ -18 април 2015 г., Ковачева е била на работа сама. Случвало се да дежури по повече от 12 часа. Очаква се след експертизите делото да приключи. Докладчик по него е съдия Алексей Трифонов, който през февруари встъпи в длъжност като шеф на Софийския градски съд.

Пишат още поправки в наредбата

24 часа  стр. 3


Нови дефиниции на това какво е система за управление ще има в наредбата, която регламентира смяната на касовите апарати. От изискваната информация за показване на датата, часа, минутите и секундите вероятно ще отпаднат секундите, тъй като не всички модели фискални апарати отпечатват тази информация с точност.

Много вероятно било също да се преразгледат глобите и санкциите, тъй наредбата предвижда много високи наказания, които влизат в противоречие със санкциите в други закони. Например наказания до 5000 лв. за първо нарушение няма нито в ДОПК, нито в Закона за счетоводството. Имало идея те да са обвързани с оборота на съответния търговец, но все още няма крайно мнение. Със сигурност ще бъдат предвидени и инструкции за достъп и съхранение на чувствителна информация, до която данъчните ще имат достъп. Част от търговците вече възразиха, че с новите изисквания към софтуерите от НАП ще имат информация за търговски сделки, които не влизали в обхвата на проверките. Лекари пък твърдят, че данъчните ще могат да виждат поставени диагнози и назначени лечения, което също нямало връзка с изискванията към фиска.

Ново определение ще уточни какво се има предвид под продажба, тъй като например при ресторантите поръчката започва с изнасяне на първите ястия, тоест с вече реализирана продажба. При складовете на едро обаче поръчките са само заявено намерение в бъдещ момент, а при електронните магазини поръчки се правят и по телефона, и по интернет, а след това се отказват само по телефона.

Държавата има готовност да финансира процедурни при минимален яйчников резерв

Общественото обсъждане на промените в наредбата за условията приключи в петък. Все по-млади българки се нуждаят от донорска яйцеклетка

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 35-38


Очаква се промяна в критериите за държавно финансиране на инвитро, която ще позволи на повече българи с репродуктивни проблеми да получат шанс за свое дете.

Сега едно от условията е стойността на антимюлеровия хормон, който дава данни за яйчниковия резерв на жената, да е поне 1 нанограм на милилитър.

Очаква се изискването да се смекчи и възможност за държавно подпомагане да имат и жените с антимюлеров хормон 0,5 нанограма на милилитър.

Това става ясно от проектонаредба на здравното министерство от 22 февруари. В петък задължителната процедура по обществено обсъждане приключи.

Според разписаното в наредбата промените трябва да влязат в сила от 1 април.

Тепърва обаче ще се обработват получените предложения и становища, преди проектонаредбата да мине за гласуване в Министерския съвет, което може да отнеме и месец.

Хората с репродуктивни проблеми предлагат и други промени, които обаче засега нямат ход. Сред тях е да се разреши донорство на яйцеклетки до по-късна възраст от фиксираната.

Според действащите в момента разпоредби донор може да бъде всяка жена от 18 до 34 години и с поне едно живородено дете.

При родствено даряване на яйцеклетки – от сестра или първа братовчедка по майчина линия, също има изискване жената да има дете, но може да дари яйцеклетка до 38-годишна възраст.

„Спрямо световната практика, която е доказала нееднократно, че жени на и над 35 години имат достатъчно яйчников резерв, смятам, че това изискване трябва да се прецени от лекари, а не от здравното министерство. И при нас има случаи, в които сестри даряват на 37-38 години и имат много добър яйчников резерв, затова не разбирам причините, поради които анонимният донор трябва да е до 34 години“, обяснява Виктория Димитрова, председател на фондация „Майки за донорство“. Неправителствената организация е ангажирана с каузата на донорството на яйцеклетки и сперматозоиди и съдейства да се финансират двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от донор.

При мъжете донори единственото условие е да са над 18-годишни и да нямат наследствени заболявания

Расте броят на жените, при това все по-млади, които разчитат на донорски яйцеклетки поради различни заболявания.

Увеличават се и мъжете, които имат проблем със спермата.

Регистри няма, но се смята, че средно около 50 000 двойки чакат за донор всяка година. Данни поотделно според своя опит имат единствено инвитро клиниките.

„Всеки ден в донорската програма влизат все повече хора и във все по-ранна възраст. Страшно много млади хора имат нужда от донорска яйцеклетка или сперматозоиди. След тях са и жени, преминали онкологично лечение, както и с генетични заболявания

Преди ден в нашата програма влезе и момиче на 30 години, а има и по-млади – на 26-27 години.

В момента имаме момиче, излекувано от ходжкинов лимфом, което е само на 24 години, но заради терапията за заболяването на кръвта трябва да разчита на донорска яйцеклетка“, разказва Виктория Димитрова.

Основни причини за репродуктивните неблогополучия при жените са по-късната възраст и изчерпаният яйчников резерв. Други имат трудности във връзка с онкологични заболявания или фактори, свързани с негативно влияние на замърсяванията на околната среда.

Все по-честа причина е ендометриозата – абнормно разрастване на вътрешния слой на матката, при което тъканта се разпростира на места, на коите не трябва да бъде. Според гинеколозите проблемът се установява в различна степен при всяка 3-5-а жена. Повечето от тях не знаят, че силните болки при цикъл се дължат на това. С времето се стига до сраствания и кисти, а нерядко и до репродуктивни проблеми.

„Заболяването е много коварно и е 50% виновно за жените, които влизат в донорската прогама. При него момичета на 24-25 г. остават без яйцеклетки“, разказва Димитрова.

Често репродуктивни проблеми имат мъже с херкулесови мускули. На пръв поглед е нелогично, но точно свръхамбициите по фитнес фигура може да стоят в основата. Употребата на анаболи, стероиди и протеини уврежда спермогенезата, обясняват специалистите.

Има и много други причини, най-често комбинирани, за да расте броят на двойките, които се нуждаят от донорски яйцеклетки и сперматозоиди. В същото време обаче желаещите да дарят репродуктивен материал у нас са твърде малко. Реално съотношението между донорите и търсещите помощ е 1 към 50

По обясними причини много по-лесно се намират донори сред мъжете. Липсата на знания в обществото за проблема и необосновани страхове сред жените, че процедурата е страшна или може да им навреди, е пречка за включване в хуманните програми.

Сред неподозираните от ефекти от даряването е, че проявата на съпричастност може да се окаже животоспасяваща за жената.

Има много случаи, в които по време на задължителните за донорство прегледи и изследвания – гинекологични, мамологични, на кръвта, вирусологични, хормонални, генетични и др., се откриват неподозирани безсимптомни до момента заболявания.

„За съжаление, при много от жените, които идват да станат донори, така се откриват диагнози, за които те и не подозират.

Наскоро на момиче от нашата програма лекарите откриха хашимото, а преди това на друга жена се откри онкологично заболяване. Има и други жени, при които желанието да станат донори спаси техния живот“, разказва председателката на „Майки за донорство“.

В дискусии за донорство на яйцеклетки много жени обясняват, че се въздържат от страх, че така намаляват възможностите за себе си да имат още деца.

„Това няма как да се случи. Момичетата се раждат с около 800 000 яйцеклетки. С времето те намаляват, но дори след 34-годишна възраст, каквато се изисква по закон за даряване, няма риск да останат без деца.

Изключено е даряването да ги ощети и да ограничи възможността им за следващи деца. Няма начин да се навреди и на останалите органи, свързани със забременяването и износването на бебе“, успокояват акушер-гинеколозите, специлизирани в репродуктивната медицина.

Не почиват на факти и страховете на жените, че хормоналните препарати, които се използват за стимулиране на отделянето на яйцеклетки, ги подлагат на рискове. Преди години хормоните, които са се прилагали, можело да бъдат обвинявани за странични ефекти като напълняване, но новите субстанции били суперпречистени, нискомолекулни и доказано безвредни.

Самият процес по донорство на яйцеклетки отнема общо около 13 дни, но процедури не се правят всеки ден и не целодневно.

Това време е необходимо, за да могат да се осъществят всички нужни изследвания. Процедурите се извършват само в инвитро клиники. Те са 37 у нас, но не навсякъде имат такава програма.

Щом една жена или мъж заяви желание да стане донор, от клиниката правят справка в Изпълнителната агенция по трансплантации дали има право да се включи, или е надхвърлил личния си лимит за даряване. Причината един човек може да е донор максимум до 5 живородени деца, като в числото влизат и собствените

Ако справката в агенцията покаже, че няма пречки по тази линия, се преминава към процедура по одобряване.

„Това не става за един ден. Дори само генетичното изследване отнема технологично време не по-малко от 20 дни“, разказва Димитрова.

При добри резултати от всички предварителни прегледи и изследвания се стартира същинската процедура.

При жените тя включва синхронизиране на месечния цикъл и стимулация на донорката с инжектиране на хормони, които подпомагат работата на яйчниците. Това продължава 10-12 дни. Накрая готовите яйцеклетки се изваждат в процедура под пълна упойка, която трае не повече от 10 минути.

При мъжете процедурата е доста по-опростена. Правят се изследвания за хепатит В и С, за сифилис, СПИН, микробиологично изследване на спермата. За да станат донори, трябва спермограмата им да е с нормални показатели, които да се запазят и след процедура по размразяване. До деня на донорството трябва да са спазвали полово въздържание от 3 до 5 дни

Ако си представим карта на дарителството на яйцеклетки и сперматозоиди, тя няма да прилича на демографската. Подобно на органното донорство, и при това най-голямата част е съсъсредоточена в Пловдив, Бургас, Велико Търново. София остава по-назад.

Според последната известна годишна статистика, за 12-те месеца на 2017 г. са направени общо 300 дарения на яйцеклетки и 650 на сперматозоиди. С тяхно участие Са извършени 1089 трансфера на ембриони и са се родили 348 бебета, показва справка на Изпълнителната агенция по трансплантации, изготвена по искане на „24 часа“. Това са най-новите данни, тъй като срокът за подаване на инфорация от инвитро клиниките за децата, родени от инвитро процедури през 2018 г., е до януари 2020 г.

Д-р Минко Еврев, Първа САГБАЛ „Света София:

АГ болница „Св. София“ има голям опит в инвитро процедурите, помагаме и по безплатни програми

24 часа  стр. 35


– Д-р Еврев, разкажете за инвитро процедурите в Първа САГБАЛ „Света София“.

– Инвитро отделението ни е вторият такъв център, създаден в България. Негов основател е проф. д-р Илия Ватев, който е създал и първия инвитро център в страната. Отделението днес е изцяло ремонтирано и оборудвано с модерна апаратура, закупена от Германия и Япония, благодарение на изпълнителния директор, Столична община и лично на кмета на София – г-жа Йорданка фандъкова.

„Света София“ е на първите места в столицата по брой новородени, а грижата за пациентите в болницата е на изключително високо ниво. За нас е чест, че наред с останалите специалисти в клиниката работим с най-добрия ембриолог в България – проф. Илия Ватев, чието дело са първите инвитро бебета в страната.

Отделението по неонатология в Първа САГБАЛ „Св. София“ е изцяло обновено и изключително модерно. Съвсем скоро беше открито и ремонтираното мамологично отделение.

Здравното заведение разполага с всички необходими ресурси за майчино и детско здравеопазване. Лечебният процес започва с асистирано подпомагане за зачеване, следва наблюдение на бременността и завършва с раждане и отлични грижи за новородените.

– Разкажете за безплатните инициативи в „Света София“.

– Благодарение на изпълнителния директор и г-жа фандъкова освен безплатни мамологични и гинекологични прегледи се извършват и безплатни прегледи за борба с демографския срив и установяване на безплодие чрез две инициативи на Столична община. Първата е програмата за диагностика и лечение на двойки 40+, от която могат да се възползват жени с намален яйчников резерв и пациентки над 40 г. Втората е за учещите се млади хора. При тях се цели да се насърчи раждането на дете преди 30-годишна възраст. Това има значение и при планирането на второ дете, защото много са се увеличили двойките само с едно дете. Друга важна цел при по-младите е да бъдат хванати рано евентуални репродуктивни проблеми и да се проведе профилактика. Програмата е с насоченост основно към пациентки над 40 г. и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв, които нямат достъп до националната програма за финансиране на инвитро процедури, защото не отговарят на приетите от фонда за асистирана репродукция критерии.

– Как могат да се възползват хората от инициативите при вас?

– За участие в кампанията не се изисква направление от личен лекар. Консултациите са комплексни, а подходът – строго индивидуален. Жените получават безплатен гинекологичен и ултразвуков преглед, разговор с репродуктивен ембриолог, андролог, мамолог и психотерапевт. Мъжете може да се възползват от разговор със специалист по репродуктивно здраве, безплатна спермограма и анализ.

Записването за безплатните прегледи може да се извърши на телефони 02/44 70 263, 0899208839 или 0888658826 през делничните дни до 13,30 часа.

Фондът за инвитро поема наксимум 4 опита

При медицински показания може да кандидатстват жени до 43 г.

24 часа  стр. 36


Центърът за асистирана репродукция към здравното министерство подпомага двойки с репродуктивни проблеми чрез специализиран фонд. Условието е двойката да отговаря на критериите, заложени в правилника за работа на центъра. При положителен отговор държавата финансира 4 инвитро процедури.

Може да кандидатства всяка жена, която не е навършила 43 години и е български гражданин или със статут на постоянно пребиваваща в България. Кандидатките трябва да отговарят на изискванията според индикациите за получаване на финансова помощ за асистирана репродукция. Преди да подадат заявления в центъра, жените трябва да са избрали лечебно заведение по асистирана репродукция, което има подписан договор за работа с Центъра по асистирана репродукция. Към момента те са общо 29, а списъкът е достъпен на сайта на институцията. Там може да се видят и пълните условия и подробности с оглед на различните случаи.

Общите условия предвиждат медицинската документация да се подготвя от избранато лечебно заведение.

Документите може да се представят лично или чрез пощенски услуги (писмо с обратна разписка), или чрез куриерски услуги. Всеки подаден пакет от документи получава входящ номер, като разглеждането и одобрението стават по реда на приемане

В момента например центърът съобщава, че до 31 март заповеди за финансово и организационно подпомагане ще получат заявителите до входящ номер 44

575 включително.

Чрез медицински критерии центърът определя лицата за лечение от безплодие, лечимо преди всичко с методите на асистирана репродукция и по конкретно чрез инвитро оплождане.

Комисията заседава най-малко един път месечно. В графика за разглеждане се включват не по-малко от 200 и не повече от 400 заявления.

При положително становище за финансиране срокът за стартиране на процедури в избраното лечебно заведение е една година. Максималната сума, която се отпуска за 1 процедура, е 5000 лв.

Центърът официално е обявил, че не финансира вече започнали инвитро опити и не възстановява средства за тях

За удобство на сайта на центъра може да се провери статутът на заявленията.

Това става чрез входящия номер, който всеки пакет документи получава, и първите 6 цифри от ЕГН, които представляват датата, месецът и последните две цифри на годината на раждане.

Инвитро АГ център „Димитров“ – Повече от 20 години сбъдваме мечти!

Първото бебе, родено в България от замразена яйцеклетка, беше заченато при нас, горд е д-р Йосиф Димитров

24 часа  стр. 36


Д-р Йосиф Димитров е сред пионерите в инвитро оплождането в България. През 1995 г. той създава ИнВитро АГ център „Димитров“ Клиниката е специализирана в лечението на всички форми женски и мъжки инфертилитет и криоконсервация на репродуктивни клетки, тъкани и стволови клетки. МЦ „Димитров“ работи с Центъра за асистирана репродукция и Столична община.

– Д-р Димитров, от какво зависи успешното инвитро?

– В МЦ „Димитров“ повече от 20 години сбъдваме мечти. Най-важно за нас е доверието, което градим заедно с пациентите. Успехът понякога идва бързо. Друг път извървяваме дълъг път, както се случи наскоро с една прекрасна двойка -след 10 години борба имат син. Данните са категорични – при 100 здрави двойки, които имат полови сношения по време на овулация, забременяват 25-30%. Един опит за ин витро оплождане имитира полово сношение, затова процентът на успеваемост е същият.

– Инвитро процедурата е комплексна грижа. Как я осъществявате в МЦ Димитров?

– Освен АГ специалистите на разположение за консултации са ендокринолог, имунолог и кардиолог. Центърът разполага и с 4D ултразвуков апарат за фетална морфология. Уролог-андролог консултира на място мъжкия стерилитет. Извършваме амбулаторни операции, изискващи престой на пациента до 48 часа. За удобство на пациентките изследвания като скрининг за диабет, за генетични дефекти и други се извършват също на място. Центърът разполага със собствена банка за стволови клетки, спермобанка и банка за ембриони. Така материалът не е изложен на рискове, свързани с транспорт, и се позволява достъп до пробата по всяко време.

– Какво се промени за 30 години инвитро в България?

– Репродуктивната медицина напредна много бързо и успехите не закъсняха. Разви се криомедицината и днес е рутинна процедура замразяването на ембриони, сперматозоиди и яйцеклетки. Мога с гордост да заявя, че първото бебе, родено в България от замразена яйцеклетка, беше заченато при нас. Първата и единствена за момента в България криоконсервация и последваща трансплантация на овариална тъкан също е наше дело. Наше е и първото бебе, родено по програмата на Столична община „Инвитро с донорска яйцеклетка“ гр. София, ж.к. Младост 1, ул. Стоян Чомаков 2, тел. 0888 23 22 00, www.invitro.bg

Д-р Александър Калчев: Репродуктивната хирургия – част от съвременните IVF техники Д-р Петра Семерджиева: Мярка за успех от инвитрото е има ли бебе

Работим по правилата на медицината на доказателствата, с индивидуален подход и почтеност към всяка двойка

24 часа  стр. 37


– Д-р Семерджиева, д-р Калчев, вие сте специалисти по гинекология и асистирана репродукция лицата на Adella Fertility Clinic, но кои конкретни дейности са определящи за работата ви?

– Екипът ни е фокусиран върху индивидуалния подход в работата с пациентите. Понякога това е малка корекция, понякога по-продължителна терапия.

Едно от застъпените направления в Adella Fertility Clinic е репродуктивната хирургия -при нея, както и в гинекологичната хирургия изобщо, е от изключително значение да бъде щадяща. Прилагаме най-съвременните техники и иновации в репродуктивната медицина. Улеснени сме в използването на миниинвазивните методи от отлично оборудваната модерна операционна. Наред с хистероскопиите и лапароскопиите още преди години въведохме т.нар. трансвагинална диагностика и хирургия. При нея достъпът е през влагалището. Само в рамките на 30 минути можем да огледаме много добре репродуктивните органи, да имаме пълна информация за матката, яйчниците и при необходимост да направим безкръвни корекции.

Другата голяма част от работата ни е асистираната репродукция. Разполагаме с много добра апаратура и в нашата ембриологична лаборатория, както и с последно поколение японски микроманипулатор за извършването на самото оплождане на яйцеклетката. Този апарат е много важен, защото при инвитро целта е самият процес на оплождане да е възможно най-кратък. Така се гарантира, че времето, в което ембрионите са извън инкубатора, извън идеалната за тях среда, е минимално. В клиниката разполагаме с последно поколение микроманипулатор, който е много ергономичен и помага да се ускори работата на емриолога. Разполагаме и с много добри ултразвукови апарати с възможности за прецизирана диагноза. Имаме и предимството да използваме собствена надеждно оборудвана клинична лаборатория, която дава данни до 40 минути с допълнителна сигурност в резултатите а и спестява на пациентите време.

Разбира се, всяка терапия е предхождана от много внимателна диагностика и свързаните с нея изследвания. Дейността ни е организирана по модела затворен цикъл – от установяване на проблема през различните видове клинични и инструментални изследвания до лечението и щастливия момент и за пациентите, и за нас – успешната бременност и нейното проследяване.

– Кои са основните стъпки към асистираното зачеване?

– В началото извършваме хормонална стимулация при жените и с кратковременна анестезия аспирираме яйцеклетки, след това ги оплождаме със сперматозоидите на партньора. Ембрионите се инкубират 3-5 дни, след което се трансферират в маточната кухина.

– Каква е успеваемостта?

– Тук не можем да говорим за конкретни цифри, защото успеваемостта зависи от много фактори. Най-важният фактор е възрастта на пациентката, колкото по-млада е тя, толкова по-голям шанс за успех има още при първия опит. Успеваемостта зависи много и от причините, довели до безплодие. За нас е важно да имаме родено бебе и така мерим успеваемостта ни. Жените идват в клиниката не само с цел позитивен тест за бременност, а защото искат бебе вкъщи и това е нашата мярка.

– Клиниката има договор с фонда, който финансира безплатни за пациентите процедури, това отразява ли се на търсенето?

– Финансирането на до 4 процедури при определени критерии е голямо улеснение за пациентите – асистираната репродукция е скъпа дейност с неясен изход. В същото време повечето двойки у нас нямат нужните средства, особено когато се налагат повече опити.

Мит е, че лекарите са заинтересовани от повторения. Всички искаме бременността да се случва от първи път, защото договорите с фонда предполагат да покрием критериите му за успешна дейност. Понякога си мислиш, че всичко говори за невъзможен шанс, а нещата се случват, и обратно – нещата изглеждат идеални, а резултатът не идва.

Друг разпространен мит е, че шансът за раждане на бебе расте при повече на брой ембриони. И при и един, и при повече вероятността е една и съща. Затова в Adella Fertility Clinic сме привърженици на индивидуалния подход към конкретния случай.

Има много други заблуди по отношение на асистираната репродукция, затова съветвам пациентите да оставят медицинската част на лекарите. Ние сме най-ангажирани с тяхната кауза и можем със средствата на медицината на доказателствата за всеки отделен случай да предложим най-доброто решение. Наред с новите пациенти имаме и „стари“, които ни избират, мотивирани именно от доверието си в нас и оправданото чувство, че са специални за нас. Често разказите им как се чувстват спокойни, че им предоставяме най-благоприятната терапия, водят в центъра и техни познати и близки.

– Късното майчинство какви предизвикателства носи?

– Всичко е индивидуално, но има и общовалидни биологични тенденции. От една страна, при жените с годините намалява яйчниковият резерв. От друга, се влошава качеството на яйцеклетките, расте рискът от генетични изменения. При 80% от жените над 40-42 г. се установяват непълноценни яйцеклетки. Тогава дори да се развие ембрион, той не е здрав. За да се намали тази вероятност, се предлага предимплантационна диагностика. Ембрионът се изследва генетично, преди да се имплантира в маточната кухина.

Съветваме жените да не отлагат прекалено дълго майчинството. Причина за отсрочването днес най-често е кариерата, завоюването на добро социално положение, но на последния конгрес по репродуктивна медицина беше посочена още една често изтъквана цел – търсенето на съвършения партньор, половинка, която отговаря на техните изисквания. Прогнозите са скоро това да е доминиращата причина. С нея няма да можем да се справим така, както все по-успешно го правим с чисто медицинските пречки. Ако се разшири профилактиката, ако се въведат скринингови програми, ако се работи на национално ниво за по-широка здравна и сексуална култура, ще отпаднат част от репродуктивните проблеми, с които се сблъскваме сега.

– Каква е средната възраст на жените, на които помагате?

– Около 36-37 г. Но има и по-възрастни, както и съвсем млади пациенти със сериозни заболявания. С развиването на репродуктивните техники все по-често можем да решим проблемите им. Работим и с високоспециализирани генетични центрове у нас и в чужбина, така че да се избегнат рисковете за деца с вродени заболявания. За съжаление, колкото по-възрастна е двойката, толкова по-често отговорът на генетиците е, че нито един от ембрионите не е напълно годен. Дори и тогава може да се предложи вариант, като например донорска яйцеклетка или сперма, ако двойката има нагласа.

Щастливи родители даряват процедура за друга двойка

24 часа  стр. 37


Щастливи родители, сбъднали голямата си мечта за рожба благодарение на екипа на Adella Fertility Clinic, ще подарят една процедура по инвитро на друга двойка. Още преди да се роди детето ни, си обещахме, че ще го направим за семейство, което няма достъп до подпомагане и не разполага със средства да заплати лично, обясниха благодетелите.

Д-р Георги Станулов: По-малко инвазивните методи за инвитро са за предпочитане

24 часа  стр. 38


Д-р Георги Станулов е един от най-успешните специалисти в отделението по асистрирана репродукция на Университетска болница „Лозенец“ Завършил е Медицинския университет в София. Придобил е специалност „Акушерство и гинекология“ в Университетската болница в Александруполис. Работил е в специализирани инвитро центрове в Лондон и във Виена.

– На какво смятате, че се дължи тенденцията все повече жени да забременяват успешно чрез инвитро процедури?

– Факт е, че успеваемостта ни днес е изключително висока и не би могла да се сравнява с тази отпреди 5 години, да не говорим за по-рано. Вследствие на подобрените технологии: микроскопите, микроманипулаторите, инкубаторите, средите за култивиране, и останалите консумативи са значително по-добри от използваните доскоро. Затова повечето от жените, подложили се на инвитро процедура, в крайна сметка забременяват. На все повече жени се налага да прибягват до нашата помощ – заради напредналата възраст, на която българката решава да забременее, заради глобалния проблем с непрекъснато влошаващите се показатели на семенната течност, заради широкото разпространение на хламидиални инфекции, които могат да увредят маточните тръби.

– Смятате ли, че има по-малко инвазивни методи за прилагане на асистрирана репродукция?

– Да, аз съм привърженик на максимално щадящите процедури. Например леката т.нар mild стимулация понякога дава по-добри резултати от максималната и при жени с изчерпан яйчников резерв, и при тези с PCOS. Смятам за неправилно поголовното (дори при отсъствие на тежък мъжки фактор) използване на ICSI метода вместо класическия IVF метод. Има данни, че честотата на някои вродени аномалии е по-честа при ICSI. Определено съм привърженик на т.нар Single Embryo Transfer, при който се трансферира само един ембрион. По този начин се избягва близначната бременност, която е съпроводена с по-голяма честота на преждевременни раждания и други усложнения по време на бременността.

Диетата подпомага шанса за зачеване

Харвардският университет препоръчва умереност с червените меса

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 39


Начинът на хранене и придържането към нормално телесно тегло имат доказана роля за зачеването и благополучното износване на плода. Затова в много центрове за репродуктивно здраве в света се обръща специално внимание на храненето и хранителния статус на двойките с проблеми. Компетентната диетологична помощ може значително да съдейства за по-голям шанс, казва д-р Стефка Петрова, професор по хранене и диететика с голям опит и специализации в САЩ, Англия и др., Тя е автор на националните препоръки за хранене на жените преди, по време на бременност и при кърмене. Член е на Световната мрежа на експертите по хранене в ранния живот. „Доказано е, че проблем са и крайностите в телесното тегло

При жените със затлъстяване излишните килограми предизвикват хормонални нарушения, които водят до инсулинова резистентност или повишаване нивата на инсулина, а функциите на яйчниците се повлияват от хормона. Той стимулира продукцията на мъжкия полов хормон тестостерон, което води до спиране на фоликулярния растеж в яйчниците. Голямото количество мастна тъкан, особено коремното затлъстяване, стимулира развитието на кисти в яйчниците. При наднормено тегло има 2 пъти по-голям риск от усложнения по време на бременността като диабет и високо кръвно налягане. При затлъстяване рискът е 3 пъти по-висок“, обяснява проф. Петрова.

Прекалено слабите жени пък имат 2 пъти по-малък шанс да забременеят в рамките на 1 г. поради нарушаване на менструалния цикъл или спиране на овулацията.

Телесното тегло е от значение и за бъдещите бащи – и при тях двете крайности също пречат.

На базата на 10-годишно проучване екип на Харвардския университет е разработил диета за подобряване на възможностите за зачеване при жените с безплодие, свързано с нарушения на хормоналния баланс. Режимът препоръчва избягване на червени меса и включване на повече растителни храни, богати на белтък.

„Установено е, че при честа и висока консумация на червени меса случаите на нарушения на овулацията се увеличават с 43 %, но не се установява връзка с консумацията на яйца и риба. При включване на повече растителни белтъчни храни се наблюдава умерено намаляване на безплодието – цитира проф. Петрова. -Има и зависимост от мазнините в млякото. При консумация на 1 порция и повече дневно на пълномаслено мляко/млечни продукти се наблюдава по-често зачеване, а при придържане към обезмаслени млека се увеличава рискът от безплодие.

Това се свързва със съдържанието на високи количества женски хормони (естрогени) в пълномаслените млечни продукти, които подобряват чувствителността към инсулина и намаляват инсулиновата резистентност.“

Умерен прием на въглехидрати и ограничаване на храните с висок гликемичен индекс, препоръчва проф. Петрова на кандидатите за бебе. Тя обясни, че жените, които ядат много сладки неща, имат 78% по-голяма честота на овулаторно безплодие.

Като важно условие за здраво бебе проф. Петрова препоръчва по 400 мкг на ден витамин В9, фолиева киселина. Първи аргумент, който изтъква, са данни, че витаминът увеличава 3 пъти шанса за забременяване. Вторият е, че добавката намалява със 70-80% риска от вродени малформации на плода.

Смяната на стрелките удря сърцето

Адела КОЦЕВА

Телеграф  стр. 10


Смяната на стрелките разболява сърцето. Близо три дни след като сменим времето се отчита бум на инфарктите, алармират специалисти. Смяната от зимно към лятно часово време ще се случи точно на 31 март. Още по-зле на сърдечноболните хора действа и промяната в климата. И докато вчера и днес отчитаме рекордни жеги, то в петък прогнозата ще ни изненада с кучи студ.

Ритъм

Това по традиция е последната неделя от месеца, а стрелките трябва да превъртим точно в 3,00 ч. Макар това да е нещо, което се случва всяка година по два пъти, организмът ни продължава да се влияе негативно от промяната. Здравите хора се нуждаят от поне една седмица, за да влязат в нормален ритъм, а за тези, които имат някакви хронични проблеми, „настройката“ може да отнеме и две седмици. Проучване на Шведския кралски медицински институт е установило още преди години, че в понеделника след смяната на часовото време броят на потърсилите спешна кардиологична помощ нараства с 50%. Това най-често са аритмии, колебания на кръвното налягане и силна гръдна болка. От смяната не страдат само хората със здравословни проблеми, а и тези, които нямат никакви оплаквания. „Започваме да се чувстваме отпаднали, напрегнати, гневни, нетрудоспособни, сънливи. През този период правим много грешки и не работим качествено. Най-нетрудоспособният ни ден ще бъде понеделникът“, категоричен е психиатърът д-р Герев.

Промяна

Освен стрелките през следващата седмица и времето навън ще се промени значително. Март месец ще си отиде със студ и минусови температури. Днес и утре обаче времето ще се задържи топло, а в някои места в страната термометърът ще счупи и рекордите. Дните ще са слънчеви, а температурите у нас ще бъдат около 23 градуса.

Към края на седмицата обаче времето ще за-хладнее и се очаква на места да превали дъжд, а в отделни райони, като Предбалкана и Североизточна България, е възможно да падне и мокър сняг.

В четвъртък и петък живакът ще падне под нулата, в по-голямата част от страната термометърът ще показва -3 градуса сутрин и близо 10 през деня.

Лекарка почина в колата си в Бобов дол

Северина ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 10


Нелепа смърт разтърси жителите на Бобов дол, след като преди ден в личния й автомобил беше открита мъртва д-р Румяна Шопова.

Жената е открита починала рано сутринта в събота от нейни близки. „Все още не можем да повярваме, че си отиде тази жена. Беше страшно добър човек, от години наред се грижи за здравето на децата ми“, коментира 40-годишна жена от Бобов дол. Д-р Румяна Шопова най-вероятно е починала от инфаркт, който я покосява на път за работното място.

Тя била една от малкото лекари, които обслужвали пациентите в Бобов дол. „Целият град скърби за нея, сега не знаем какво ще се случи. Тук имаме само трима общопракти-куващи лекари, сред които беше и д-р Шопова. Те се грижат за население от близо 9 000 души, както и за жителите на 16 села в общината. Страшна криза е и никой не желае да дойде да работи при нас“, коментираха още бобовдолци.

За да се справят с липсата на медицински специалисти пък от общинската администрация наели медицинска сестра, която да посещава по график жителите в малките населени места. Тя измерва кръвното налягане на хората по селата, поставя инжекции, извършва и други по-леки манипулации.

Сумират болестите при две увреждания по 50%

Здравното министерство бори фалшивите решения с вписване на кода на заболяването

Яница МАРОВА

Монитор  стр. 6


ТЕЛК комисиите ще сумират заболяванията, ако основното носи поне 50% и има още едно с толкова, става ясно от проект за изменение на медицинската експертиза, който е публикуван за обществено обсъждане. Според сега действащата наредба увеличение на процента неработоспособност се прави само ако основното увреждане носи поне 80 на сто, а съпътстващите – поне 50 на сто. Така с промените ТЕЛК-овете на българите с повече от едно заболяване, които са оценени с поне 50% инвалидност, ще се формират, като към основното увреждане бъдат прибавяни 20% от сбора на съпътстващите

При сумирането няма да има значение дали болестите са от общ характер, или са вследствие от основното. Освен по нова формула за оценка на хората с множество увреждания се работи за промяна и на самите проценти, които се дават за всяко от заболяванията поотделно. В доклада на здравното министерство се посочва, че най-високият процент, съответстващ на най-тежкото увреждане, е 70 на сто. На останалите увреждания ще съответстват 60%, 50% и 30%

От ресорното ведомство дават и пример как точно ще бъде извършвано сумирането. „Към 70% (най-високия процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което съответства на 28%, и получаваме окончателната оценка, която в случая е 98%. Същото лице, оценено по настоящия ред, ще получи 70%“, обясняват експертите в доклада. Освен това в ТЕЛК-а задължително ще се вписва и кодът на болестта. Чрез него може да се проследи кога е поставена диагнозата и какви изследвания са правени

С това се цели ограничаване на фалшивите медицински експертизи. Промените се очаква да влязат в сила веднага след обнародването на наредбата. До измененията се стигна след недоволство на преосвидетелствани инвалиди. По данни на изготвен анализ от национално представените организации на и за хората с увреждания понижаване на групата на инвалидност имало при 14,5% от българите над 16 г., а други 4,7% са отпаднали от системата на социална подкрепа заради намаляване на досегашните им проценти под 50. 16 на сто от преосвидетелстваните деца до 16 г. също са загубили права.

ТЕЛК на парче

Монитор  стр. 10


Сред най-болните нации сме, и то не само по документи. Достатъчно е да се огледаме около нас и ще се убедим в това. Всеки у нас има роднина или познат, които или имат проблем със слуха, или пък диабет, или някакво друго заболяване. Факт е също и че има много злоупотреби. Не са един или двама псевдоболните с ТЕЛК (виж стр. 6). Затова и реформата в системата години наред не може да бъде финализирана окончателно. Приемат се някакви промени. Мине се, не мине малко време и те се оказват неефективни, а после се правят опити да се закърпи дупката в системата. Последната peфopма на медицинската експертиза беше през 2018 г. И няколко месеца по-късно – инвалидите отново се надигнаха на протести. Изреваха, че стотици били отрязани от ТЕЛК заради „абсурдните правила“. Не закъсня и отговорът на здравното министерство.

Последва преправяне на реформата от преди няколко месеца.

Лошото в това непрекъснато прекрояване не е, че се търси най-добрият вариант, а че води до едно безвремие. Комисиите не знаят какво да правят, а решенията от ТЕЛК на пациентите закъсняват или се разглеждат по-късно. А инвалидите разчитат на документа, за да получат някаква помощ. И знаете ли, за толкова години съществена промяна при медицинската експертиза няма. Вярно, вече не се използва думата „инвалид“, а „човек с увреждане“. И какво ги грее това нашенците, които имат някакъв дефицит? Преди няколко месеца премахнахме сумирането на заболяванията, сега пък го връщаме. Докато се мисли как да бъде запълнена дупката, а не как да бъде направена цялостна промяна, нещата няма да ни се получават нито от първия, нито от N-тия път.

ПРИ УВЕЛИЧЕНА ПРОСТАТА ИЛИ РАК – ПАЦИЕНТЪТ ИМА ПРАВО НА ИНФОРМИРАН ИЗБОР

Монитор  стр. 7


Правото на пациента е да бъде диагностициран вярно, да бъде информиран кое е най-ефективното лечение за неговия случай, подходящия метод, най-опитният екип, на който да може да се довери.

При смущения в уринирането, увеличена простата, карцином вече всеки българин има достъп до мнението на светилата на световната урология и то в София, на цена, която може да си позволи. Хил клиник предоставя уникалната възможност за комплексна медицинска консултация. Всеки урологичен проблем може да бъде разгледан и оценен от лекарски консилиум: чуждестранен топ-специалист уролог, опитен български уролог, кардиолог, анестезиолог, лабораторен лекар, специалист образна диагностика, онколог. В Хил клиник се прилага комплексно, систематично лечение, което отговаря на най-високите съвременни медицински стандарти. Успешно се третират както доброкачествено увеличена простата, така и по лапароскопски път се лекува злокачествен тумор на простата, бъбреци, пикочен мехур.

Екипът на Хил клиник има огромен опит, който поставя болничното заведение на едно от първите места в света по отношение на лазерното отстраняване на увеличена простата със Зелен лазер. Разполага и с най-новия модел на холмиум лазер за терапия на простата и бъбреци – прочутия Moses. Д-р Боцевски, д-р Деримачковски, д-р Томов, и д-р Георгиев под ръководството на д-р Фернандо Санча са помогнали на повече от 2800 пациента с простатен аденом. Когато говорим за най-добри резултати Зеленият лазер е методът, с най-дългосрочно и голямо приложение, препоръчан категорично от Европейската и Американската асоциация за лечение на увеличена простата. Повече от 15 години с него работят в стотици клиники в целия свят и опитни лекари са помогнали на стотици хиляди пациенти. Често на пациентите се спестява информация за недостатъците на различните видове интервенции или биват подвеждани, че ще бъдат оперирани с лазер на места, където такъв няма. Дори при вече поставена диагноза и назначена операция имате право да получите експертно второ мнение преди да вземете окончателно решение къде да се лекувате.

В Хил клиник пациентът се лекува по международни стандарти, от професионален екип от най-добрите чужди и български специалисти, с доказани лазерни технологии. Единственият в България Зелен лазер успешно се комбинира в една операция с холмиум лазер за разбиване на камъни в пикочните пътища. И това е приложимо и при пациенти с високо кръвно и такива, които са на антикоагуланти.

За повече информация: 02 439 3131. През март цената на PSA туморен маркер, консултация и преглед с ехограф при увеличена простатна жлеза е 40 лв.

Хосписът не е място за умиране, а за живеене

У нас палиативни грижи за деца няма. Каузата на фондация „Ида“ е това да се поправи

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 14


„Ние още не сме стигнали дотам, откъдето другите вече излизат – палиативната грижа отдавна е осигурена и сега хосписът не се смята за място, в което само се умира. И при възрастни, и при деца тя е придружаваща грижа – започва от поставяне на диагнозата и не е само за терминално болни“, казва д-р Бояна Петкова от фондацията за детски палиативни грижи „Ида“. Тяхната кауза – да се осигурят тези грижи у нас, е част от мащабната инициатива „България дарява“, която стартира на 22 март, обединява 115 каузи и цели насърчаване и популяризиране на дарителството.

Хосписът не е „място за умиране“, а място за живеене, за палиативните грижи често се казва, че целят не да дадат на живота повече години, а на годините – повече живот. А у нас не сме стигнали „дотам“, просто защото палиативни грижи за деца няма. Изобщо. И не подозираме, че такава необходимост съществува, защото не я виждаме. У нас има хосписи за възрастни, за повечето от които се налага близките на пациентите да плащат, а здравната каса покрива само до 20 дни престой и само за терминално онкоболни. При това много от болниците не желаят да работят с НЗОК по тази пътека. А в България масово се смята, че палиативните грижи за деца представляват същото.

„Поради профила на палиативните грижи в детска възраст много от тези деца не са терминално болни. Повечето са с т.нар. болести, които скъсяват очакваната продължителност на живота. Но те могат да живеят 7 месеца, 7 години или 17 години и повече. Затова и става дума за придружаваща грижа. Детето да не се превръща просто в обект на лечение, а да има качество на живот. Това е идеята на палиативната грижа – да съхрани качеството на живот на всеки“, обяснява Петкова. Целта на палиативните грижи е да облекчат страданието във всички негови измерения, да изградят умения за живот с болестта и да осигурят възможност на болния да го изживее с усещане за смисъл, контрол и съхранено достойнство.

Затова и когато става дума за деца, това е грижа и за цялата им среда – семейството, тези, които се грижат за тях, има отношение към обучението, играта, всичко, което прави един детски живот детски. Защото детето е добре само когато и тези, които се грижат за него, са добре.

„Беренхерц“ („Мечешко сърце“) е детски хоспис във Висбаден, който покрива района около Франкфурт. Има 9 легла. Там умират 10 до 15 деца годишно. „Всичко останало е грижа за хронично болни деца, някои от които са тежко болни, в състояние, което у нас се нарича „зеленчук“, не се вади от кревата, храни се със сонда и децата прекарват години без допълнителна грижа, без стимулация, без отношение“, разказва Бояна Петкова, която е стипендиант на Европейската академия по палиативни грижи. Завършила е медицина в Берлин, у нас специализира педиатрия.

Децата от „Беренхерц“ живеят в семействата си. „Хосписът не е място за живеене, нито където отиваш за края на живота си задължително. Много родители искат децата им да починат вкъщи, но има такива, които не могат да се справят и избират хосписа. Но той е място, където родителите да могат да оставят детето си за няколко дни – до 2 седмици, и където то ще получи грижи на високо ниво, за да могат те да си починат. Могат също така да отидат на почивка в хосписа – заедно с детето, и да спят там – в специални апартаменти за родители“, разказва Петкова.

Факт е, че за добра палиативната грижа е нужен голям ресурс – много пари и хора. В германския хоспис една медицинска сестра гледа едно или най-много две деца, като се осигурява грижа и за самия персонал и се обръща особено внимание на това те да не прегорят, да са здрави и да могат да се грижат добре за децата.

Колкото и да е странно, в хосписа има само един психолог, а повечето са социални работници или педагози. И има много неща, които се правят за родителите. Веднъж месечно те могат да си оставят децата в хосписа за един следобед и да правят каквото искат – да се приберат да се наспят, да идат на фризьор или по магазините. Има групи за психологическа подкрепа – за родители на болни деца, на починали деца, за братя и сестри, има и домашни посещения, при които се отива в дома на пациентите.

„Най-много ме впечатли грижата за увредените деца. На дете, което е невербално, се предлага избор от три следобедни закуски, за да каже какво иска и харесва, вместо да му се натъпче кисел с лъжица в устата. То го посочва, водят го до хладилника. Или друго дете, в по-добро състояние – то „говори“ с таблет, защото, както и останалите, ходи на училище, където учи съобразно способностите си и може да посочва „да“, „не“, да пише името си, да каже какво иска, че му е мъчно за мама или кога идва Коледа. И така откриваш личността в него, то вече става някой с желания, емоции и болки, не е просто биологична единица, която по цял ден ден стои в леглото“, разказва Бояна Петкова. В хосписа всеки ден има педагогически занимания, в които се включват всички деца независимо от състоянието си. Те също така излизат на разходки, в двора, в чието съседство е дворът на „нормалната“ детска градина.

Да, това струва много пари. Здравната каса плаща 750-950 евро на леглоден на дете, които покриват само медицинската част. „Всичко останало – заниманията и групите за помощ например се покриват с дарения. Този хоспис трябва да има

2 млн. евро приходи от дарения годишно, за да може да поддържа всичките си програми“, обяснява Петкова. Освен това има и доброволчески програми. „Ако майката каже, че иска да излезе и да пие кафе с някого, доброволецът прави това. Или да води здравото дете на спорт, или да стои при болното“, обяснява Бояна.

У нас наричат повечето от децата в хосписа във Висбаден безперспективни. И нагласата ни като общество е, че за тях няма смисъл да се хаби ресурс – и като пари, и като време и енергия. Тези деца са затворени вкъщи, голяма част от тях – в домове, някои – в болнични стаи. И до едно са невидими. „Парите тук не са основният проблем. Това е начин на мислене и на формиране на общество, което решава, че всеки един негов член, независимо какъв е, трябва да получава оптимално качество на живот. И че това повишава качеството на живот на всички останали членове на обществото“, смята Петкова.

В България в момента, в който се разболеят, децата се свеждат до пациенти. Те престават да бъдат деца. „Затварят се в болнична стая, понякога дори не ги обезболяват и ги чакаме да умрат, ако може – без никой да разбере“, казва Петкова. Или си отиват вкъщи, без никаква осигурена грижа. У нас дори не се знае кои и колко са тези деца. Малка част от тях са с онкохематологични заболявания, малка – с бъбречни, част са с метаболитни. Тъй като данни няма, се предполага, че те са около 5000.

„Търсихме хора за фокус група, за да разберем по-добре какви са нуждите на тези родители. Всички казват, че са сами и не вярват, че някой мисли за тях и би направил нещо. Те са загубили всякаква надежда и доверие“, казва Бояна.

Дългосрочно каузата на фондацията е да има работеща система за палиативни грижи за деца. „Но да не е побългарена – да направим лъскава детска болница, в която да има такова отделение, в което да затворим безперспективните деца и да ги обгрижваме механично с базисни манипулации. Тези деца имат семейства и въпросът не е да ги метнем някъде, а да дадем на семейството възможност да остане с детето, а не да го даде в дом“, описва Бояна цел, която за съжаление е много дългосрочна. Краткосрочната е създаване на нормативна база – у нас дори няма възможност за отказ от реанимация, няма специалност палиативна медицина, няма медицински стандарт и не е ясно кой може да работи това. Започнал е малък пилотен проект със семейства, при които в дома да ходят доброволци, социален работник и психолог, а идеята е това да прерасне до трайно осигуряване на мобилни екипи. Има и създадена група за психологическа подкрепа за родители на болни деца и такава за родители на починали деца. Предстои и голямо проучване, което да даде базата за анализ какви са нуждите, колко са децата, какви са диагнозите им и колко биха стрували грижите за тях.

„Ние не смятаме това за важно, защото смятаме, че на нас не може да ни се случи, и защото не го виждаме. Не просто никой не е застрахован. Дори да не ти се случи, е добре за теб и хората около теб, защото за всички нас е важно за съхраним човечността си“, казва Бояна Петкова. Страданието трябва да бъде облекчавано, тъй като е важно не просто колко, а как живеем.

***

Можете да подкрепите фондация „Ида“ с дарение по банкова сметка:

Първа иинвестиционна банка

IBAN: BG23FINV91501217275313

BIC: FINVBGSF

Или чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS IDA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). За абонаментни дарения и други начини за даряване посетете https://dmsbg.com/11837/dms-ida.

Спешната помощ в Земен е без лекар

Местните жители алармираха народния представител Станислав Владимиров за проблема

Дума  стр. 4


Жители на Земен поискаха среща с народния представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров заради липсата на лекар в спешния център в града, който обслужва две общини -Земен и Ковачевци. Пред депутата те обясниха, че вече няколко пъти в спешния център намират само медицинска сестра и шофьора на единствената линейка, която обслужва един град и 27 села. „Понякога се случва един ден да има лекар, а на другия – да няма“, обясниха те. В спешния център няма условия за спешна и неотложна помощ, нито за диагностициране. „Лекарите работят добре и съвестно, но нямат никакви условия, ние не сме хора втора ръка, плащаме осигуровките си като всички и искаме качествено здравеопазване“, категорични са земенчани.

Още по време на срещата Владимиров уведоми МЗ за проблема, а оттам обещаха

„веднага да започнат проверка по случая“ и увериха, че няма съкращения на медицинския персонал в спешните центрове. Народният представител припомни на представителите на здравното ведомство ангажимента им за подобряване на условията в спешните центрове и поиска той да бъде изпълнен във възможно най-кратки срокове. Владимиров обясни, че има и сигнали от жители на община Брезник, че се налага лекарите в спешните центрове сами да шофират линейките, когато имат спешен случай, а това по думите му е недопустимо.

ДУМА припомня, че в голяма част от спешните центрове и филиалите им в страната изпитват недостиг на лекари. От обява на сайта на ЦСМП в Добрич става ясно, че се търсят лекари и фелдшери, но не се уточнява брой. Подобно съобщение има и на сайта на ЦСМП в Пловдив, където търсят да назначат лекари и фелдшери за Пловдив и филиалите. Силистренската спешна помощ търси да назначи лекар-ординатор за филиалите Силистра, Дулово, Тутракан, като обещаната заплата за лекар без специалност е 1377 лв. От обява на спешната помощ в Бургас става ясно, че се търсят 12 лекари, 7 фелдшери и 5 медицински сестри. В началото на годината спешни медици в Горна Оряховица масово подаваха оставки заради агресия на пациенти.

И фелдшерите протестират

Дума  стр. 4


За днес по обяд е обявен протестът на фелдшерите пред Министерството на здравеопазването. Те настояват за промени в Закона за съсловните организации и да учредят собствена, която да защитава интересите им пред институциите. В момента те членуват в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Фелдшерите твърдят, че нямат възможности за повишаване на професионалната си квалификация, а от БАПЗГ смятат, че претенциите им са неоснователни, тъй като асоциацията имала добре организирана структура за продължаващо обучение и сертифициране.

У нас фелдшерите са около 3 хиляди, работят предимно в спешните центрове и филиали.

Първан Симеонов: Спешно трябва да се реорганизира болничният сектор

Земя  стр. 4


Държавата трябва да пристъпи час по-скоро към реорганизация на болничния сектор, заяви пред БНР политологът Първан Симеонов от агенция „Галъп“. В последния „Индекс на болниците“, който е съвместна разработка на агенцията и специализирания сайт Clinica.bg, се налага изводът, че броят на операциите в страната расте въпреки намаляването на населението, посочи Симеонов.

Имаме данни за неврохирургия, ортопедия и кардиология. И тук има две много сериозни бележки.

Колкото и да намалява населението, толкова този ръст на броя на операциите расте – с 1176 повече в неврохирургия, от 75 180 на 76 559 в ортопедия, от 6 хиляди през 2017 в кардиохирургията на 6276, уточни той.

Този ръст не говори само за увеличена заболеваемост на населението, той може да говори и за проблеми в системата.

Понякога е свидетелство и за подценяване на други етапи от грижата за качеството на живот, например за подценяване на превенцията, за подценяване на обществената, политическата грижа за общото качество на живот въобще, обясни Симеонов.

24.03.2019

Национални телевизии

Фелдшерите готвят протест

БНТ  Новини в 12.00, 20.00 часа


Фелдшерите готвят протест. Те искат промени в Закона за съсловните организации, за да могат да учредят собствена, която да защитава интересите им пред институциите.

Вили Батакчиева е фелдшер от 30 години. Работила е в селски здравен участък и училище, а от 10 години е част от филиала на спешната помощ в Куклен. Обслужва 17 населени места в така наречената родопска яка.

Вили Батакчиева: Работи се абсолютно всичко като патология, което може да се случи, има дни, които са спокойни, има дни, в които екипът е зает непрекъснато.

Фелдшерите у нас са около 3000. Повечето работят в спешна помощ. От години искат законодателни промени, за да учредят собствена съсловна организация, като тези на лекарите и зъболекарите. В момента те са част от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Вили Батакчиева: Няма равнопоставеност в организацията, те не познават и нашата работа. Няма как да я познават, защото те имат достатъчно проблеми, вижте сестрите в момента с какви проблеми са.

Милка Василева: Имат възможност да поставят своите искания и интереси на всички нива в нашата организация.

Александър Александров: Ние можем да се справим с тривиалните неща в медицината. Ние не можем да повишаваме квалификацията си и образованието си в тази насока. Сега ни пречи това, че ние не сме обособени със закон.

Милка Василева: Имаме създадена изключително добре организирана структура за продължаващо обучение, за сертифициране. Така че неоснователни са претенциите.

Утре фелдшерите ще протестират пред Министерството на здравеопазването. Очаква се към тях да се присъединят и медицинските сестри.

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

БНТ  По света и у нас


Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Тази година той е под мотото „Време е за свят без туберкулоза!“. През цялата седмица имаше безплатни прегледи в много болници в страната. За Варна тревожен е фактът, че вместо да намаляват, случаите на болни от туберкулоза се задържат на старите нива.

86 души са посетили тази седмица варненския тубдиспансер, за да проверят здравния си статус. При двама от тях е установено, че са болни от туберкулоза.

Доц. д-р Христо Ганчев: Почти не се е променила ситуацията. Не се увеличава, но и не намалява туберкулозата. Туберкулозата е болест на младите хора.

Миналата година от болестта във Варна са се лекували близо 120 души, двама от тях са починали. Според специалистите здравословният начин на живот е най-добрата превенция срещу туберкулозата.

Доц. д-р Христо Ганчев: Все пак тя си остава едно социално заболяване, свързано с бедност, пари, хранене, начин на хранене и т.н. Питат ме много пъти има ли и богати хора болни. Да, има и богати. Сутрин пие кафе с цигара, не закусва, качва се на колата и заминава. На обед е много зает, не обядва и вечерта…не яде… в крайна сметка се разболява.

В повечето от случаите туберкулозата засяга белите дробове и по-рядко други органи. Болестта е напълно лечима, ако се открие навреме, затова профилактичните прегледи са важни, напомнят специалистите.

Историята на двама българи в бизнеса с индустриалния коноп

БНТ  По света и у нас


Споровете „за“ или „против“ легализирането на марихуана за медицинска употреба продължават, но се оказва, че отдавна легалният „близнак“ на растението – индустриалният коноп, се е превърнал в печеливш бизнес, който може и да преобърне света на медицината. Двама българи са намерили начин да пречистят растението, така че в него да няма следи от забранени съставки. Въпреки това законът в България не им позволява да развиват бизнеса си и те са избрали да работят в Румъния.

Що е то индустриален коноп и има ли почва у нас? На този етап отговорът е не. Двама българи обаче не се спират пред законовите спънки и развиват бизнеса си в съседна Румъния.

Александър Червенков и д-р Ервин Иванов – предприемачи, учени и истински иноватори. Занимават се с преработването на индустриален коноп. Поканиха ни в цеха си в Букурещ, за да ни покажат как конопът се превръща в масло, от което се създават медицински продукти със съдържание на канабидол, известен още като CBD.

Александър Червенков: Да, но слава Богу, започват да се променят нещата, защото се осъзнава, че тази стигма, както и демонизирането, практически е плод да интереси, а не на реалността.

Всъщност индустриалният коноп, макар и да изглежда точно като т.нар. „индийски“, е растение, което не съдържа психотропни вещества или с други думи – не е наркотик и не може да бъде.

Д-р Ервин Иванов: Tо на външен вид изглежда почти по същия начин, но химичният му състав е коренно различен. Затова и се отглеждат специални сортове, със специални разрешителни, за да може това нещо все пак да се контролира. Ние напълно премахваме психотропната съставка, като запазваме целия профил от всички останали вещества, натурално, които се съдържат в растението. В този ред на мисли, продуктът става абсолютно легален за влагане във всяка една индустрия – дали ще е козметична, хранителни добавки, фармация или всичко останало.

А как го постигате?

Д-р Ервин Иванов: С тайна технология. Помага особено много при възпалителни заболявания, при епилептични заболявания, при други неврологични състояния, при онкологични заболявания.

Надникваме и в помещението, в което се случва целият процес по преработка на конопа.

Д-р Ервин Иванов: Така получаваме индустриалният коноп от нашите съседки. Той е под готова форма за екстракция. Може да ви покажем тука – изглежда като чубрица.

Национални радиа

Държавата трябва да пристъпи час по-скоро към реорганизация на болничния сектор, заяви Първан Симеонов

БНР  


Държавата трябва да пристъпи час по-скоро към реорганизация на болничния сектор, заяви пред Хоризонт политологът Първан Симеонов от агенция Галъп. В последния индекс на болниците, който е съвместна разработка на агенцията и специализирания сайт Clinica.bg се налага изводът, че броят на операциите в страната расте, въпреки намаляването на населението, посочи Симеонов.

Първан Симеонов: Имаме данни за неврохирургия, оротопедия и кардиология. И тук има две много сериозни бележки под линия. Колкото и да намалява населението, този ръст на броя на операциите със 1 176 повече в неврохирургия, 75 180 на 76 559 в ортопедия, 6 000 през 2017 г. в кардиохирургия от 6 276. Този ръст не говори само за увеличение на заболеваемост на населението и за увеличаване, той може да говори и за проблеми в системата. Ръстът на операциите понякога свидетелства за подценяване на други етапи от грижата за качеството на живот, например за подценяване на превенцията, например за подценяване на обществената, политическата грижа за общото качество на живот въобще.

11 болни от туберкулоза са регистрирани от началото на годината досега в област Велико Търново

БНР  


11 болни от туберкулоза са регистрирани от началото на годината досега в област Велико Търново. От белодробната болница посочиха, че заболеваемостта все пак намалява. Днес в старата столица ще се извършват безплатни профилактични прегледи и изследвания за туберкулоза.

Заболеваемостта от туберкулоза във Великотърновоска област е една от най-ниските в страната. За миналата година в района новооткритите случаи са 52, посочи д-р Стела Тенчева, управител на белодробната болница д-р Трейман. Тя отчете и новостите в борбата с болестта.
Д-р Стела Тенчева: Диагноза туберкулоза не се поставя за 45 дни, както е било в миналото. Благодарение на един тест, генетичен тест ние имаме възможност да получи резултати за диагностиката още в рамките на 24 до 48 часа.

Започват обучения на ученици от областта по темата туберкулоза от експерти на РЗИ и студенти по медицина.

Проблем! Не стигат детски лекари, хирурзи, алерголози – това поставя в риск населението на цели области