Обучават 7000 спешни медици за по-висока квалификация

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 5


Фелдшерите и всички специалисти по здравни грижи да могат да създават свои отделни съсловни организации, които да защитават професионалните им права. С това настояване излязоха на протест в понеделник фелдшери и лекарски асистенти от цялата страна.

Да съдейства за решаване на казуса им, обеща здравният министър Кирил Ананиев на среща в кабинета му. Ще говори с депутатите, ще потърси консенсус по проблемите и в правителството.

Сега фелдшерите са част от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, но искат да сформират независима съсловна организация. За да се случи това, трябва да се промени Законът за съсловните организации.

До края на годината близо 7000 лекари, фелдшери, акушерки, медсестри и шофьори от центровете за спешна помощ и от държавните университетски и областни болници ще минат допълнително обучение за утвърждаване и надграждане на знанията и уменията.

Повишаването на квалификацията става по проект ПУЛСС на здравното министерство, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. От старта му през 2017 г. досега е изграден и оборудван Национален учебен център в София. Закупени са и 48 високотехнологични манекена за практически обучения. Предстои да се осигурят още 30. Освен това ще се купи и специализиран софтуер, който ще дава възможност за дистанционно обучение.

На специално изградена платформа специалистите ще могат постоянно да проверяват знанията си, както и да ги обновяват.

„Целта ни е да осигурим възможност на всеки служител от системата на спешна помощ да утвърди и надгради знанията си в съответствие с най-добрите постижения на практиката“, обясни ръководителят на проекта Надежда Петрова.

Проблем в системата на НОИ забавя европейските здравни карти

24 часа  стр. 5


Проблем в електронната система на НОИ не позволява заявленията за издаване на европейска здрав-ноосигурителна карта да се верифицират и това забавя издаването им, съобщиха от НЗОК.

Картата позволява на здравноосигурените българи при нужда да ползват спешна и неотложна помощ в друга страна от ЕС. Тя е с валидност 1 година.

Срокът, нужен за издаването й, е 15 дни. От миналата седмица обаче от здравната каса предупреждават пътуващите, че това ще отнеме около 20 дни.

Всички, които трябва да пътуват преди това, могат да си извадят удостоверение от районната здравна каса, което е временно заместващо европейската здравна карта и е със срок 2 месеца. То се издава веднага и не е необходимо да се чака.

Клиенти на аптека задържаха мъж, опитал да я ограби

24 часа  стр. 6


Рецидивист опита да обере столична аптека, като се направи, че носи пистолет.

„Няма да натискаш паникбутона, това е обир, ще ви застрелям всичките“, крещял 59-годишният Павел Иванов. Той влетял в аптеката на бул. „Мария Луиза“ на 21 март около 17,50 часа. „Вади парите, ще ви застрелям, ще ви направя на решето“, продължил с крясъците многократно осъжданият мъж. Докато викал обаче, в аптеката влезли клиенти, а фармацевтката изкрещяла за помощ. Хората блокирали пътя на грабителя и извикали полиция. Криминалистите задържали Иванов и при обиска му се оказало, че не носи оръжие да обере столична аптека, като се направи, че носи пистолет.

Тристранна за точките на инвалидите

24 часа  стр. 8


Точковата система, по която ще се оценяват хората с увреждания, ще се обсъди на спешно заседание на тристранката днес. Прилагането на индивидуалната оценка трябва да започне от 1 април. Тя ще определя помощите според нуждите на хората с увреждания.

Съдът остави в ареста двама, ограбили лекар

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 22


Районният съд в Елхово задържа под стража Георги С. и Румен Д., обвинени в извършване на грабеж над лекар в село Бояново, съобщиха от апелативната прокуратура в Бургас.

На 23 януари 2019 г. двамата нападнали лекар, който практикувал в селските райони, и го пребили. После задигнали чантичка, в която имало документи, два златни медальона, златна гривна, два мобилни телефона и 7090 лева.

7 нови хемодиализни апарата в МБАЛ-Добрич

24 часа  стр. 24


има след обновяване на отделението. От болницата припомнят, че в края на 2018-а Министерството на здравеопазването отпусна средства на болниците в страната за закупуване на хемодиализни апарати. Сумата, която получи болницата в Добрич бе 130 хил. лв. Освен това отделението е напълно ремонтирано и обновено със средства на лечебното заведение и спонсори.

7 млн. лв. за обучение на спешните медици

6000 здравни работници ще преминат сериозна квалификация

Труд  стр. 5


Около 6000 спешни медици от центровете за спешна медицинска помощ и лечебните заведения с над 50% държавно участие ще минат през сериозно обучение и допълнителна квалификация. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в понеделник при представянето на втория етап от проект ПУЛСС – „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ 2.

Инвестицията по проекта е на стойност 7 млн. лв., а периодът на изпълнение – до 31.12.2019 г. Целта е подобряване качеството на оказваната спешна медицинска помощ и повишаване на знанията и уменията на спешния персонал от цялата страна.

За целта е изграден нов оборудван Национален учебен център и предстои закупуването на 30 високотехнологични медицински манекена и специализиран софтуер за обучения, посочи зам.-министър Пенков. Той коментира, че обученията ще бъдат финансирани изцяло със средства на проекта и всички заети в спешната медицинска помощ ще преминат през курсове за практическа и теоретична квалификация – лекари, сестри, фелдшери, шофьори. Проектът се осъществява със съдействието на Министерството на труда и социалната политика като Управляващ орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

„Програмата е много сериозна, много амбициозна, предвидени са всякакви ситуации и съм сигурен, че всички вие ще получите допълнителна квалификация“, посочи още Пенков.

На следващ етап предстои друг важен проект, който е свързан с възможността за финансова подкрепа на всички медици, които не специализират по държавна поръчка.

Фелдшери и сестри протестират безсрочно

Труд  стр. 5


Фелдшери от цялата страна протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването вчера. Техните желания са да подкрепят искането на сестрите за по-високи заплати и да се инициира законодателна промяна за обособяване на фелдшерска съсловна организация, отделно от тази на сестрите и акушерките. Протестът им беше подкрепен от мед. сестри, рехабилитатори и физиотерапевти.

Друго искане е да се спазва Колективният трудов договор и да се изплащат договорените заплати, които да са поне в размер на две минимални работни заплати. Протестиращите се обявиха и за промяна в начина на финансиране на здравните заведения и обявиха безсрочни протести от 7 април. Здравният министър Кирил Ананиев ще проведе разговори с народните представители по отношение на настояванията на фелдшерите.

Вдовец осъди болница за смъртта на съпругата си

Ваня НЕДЯЛКОВА

Труд  стр. 8


Вдовец осъди пловдивската болница „Селена“ за смърта на съпругата си, починала при операция за премахване на миома. След смъртта на Станка Калайджиева на 20 ноември 2009 г., прокуратурата се сезира по случая, но в края на януари м. г. наказателното производство беше прекратено. В опит да получи възмездие съпругът Петър Калайджиев заведе гражданско дело срещу здравното заведение. На първа инстанция Пловдивският окръжен съд постанови, че исканото от него обезщетение от 150 000 лв. е справедливо.

Преди десет години Станка Калайджиева и Петър се обръщат към лекара за процедури инвитро. През 2009 г. й намират няколко миомни възела и тя е оперирана. След месец започва подготовката за оплождане ин витро, но на един от прегледите се установява нов миомен възел. Следва нова операция на 20 ноември, след която Станка издъхва. Причината за смъртта е ТУР синдром, развит вследствие на интервенцията.

Ето резултатите от бомбите над Югославия

20 години от операцията на НАТО при съседите

Ирини ЗИКИДИС

Труд  стр. 12


Навършиха се 20 години от „демократичното“ изсипване на 15 тона обеднен уран над Сърбия. Ето какви са резултатите:

– Драматичен скок на онкологичните заболявания на Балканите, които са нараснали с 80%, като случаите в неизлечим стадий бележат ръст от 11%. Това пише в официален доклад на дружеството за борба с рака.

– Косово е инкубатор за джихадисти. Това пише в официален доклад на Европол.

Бомбардировките са извършени без съгласието на Общото събрание на ООН. В тях участват до 1200 самолета от САЩ, Великобритания, ФРГ и Холандия. За 78 дни са извършени повече от 37 хиляди бойни полета, 10 000 от които за бомбардировки и 2700 мисии срещу сръбската противовъздушна защита, по данни на Алианса. Атакувани са 900 цели с използване на повече от 21 хиляди тона взривни вещества – касетъчни бомби и ракети, в това число боеприпаси с обеднен уран.

Един от известните сръбски онколози – академик Слободан Чикарич, твърди, че НАТО е отговорна за смъртта на 10 до 18 хиляди сръбски граждани. И за още 15 до 30 хиляди новорегистрирани заболели от злокачествени тумори от 2001 до 2010 година в Сърбия в резултат на хвърлените бомби с обеднен уран.

Последици има и за участващите военни в операцията на НАТО. Адвокат Алексич твърди, че от рак са заболели 7600 италиански войници, от които 400 са починали. В показанията си пред съда италиански лекари заявиха, че болести са засегнали много италиански войници и тази патология се нарича „балкански синдром“. Те подчертаха, че лимфомът на Ходжкин е много често явление сред военни и цивилни, които са участвали в мисии на Балканите.

(От фейсбук)

Всеки трети освидетелстван е шизофреник или аутист

София и Стара Загора с най-малко болни

Яница МАРОВА

Монитор  стр. 5


Всеки трети българин с ТЕЛК решение е освидетелстван за шизофреник, аутист, умствено изостанал или сляп. Това става ясно от данните на Агенцията за хора с увреждания, според които от 740 594 инвалиди, 271 859 са с 90% неработоспособност. Действащата през 2018 г. реформа в медицинската експертиза въведе новата скала, по която всяка диагноза дава точно определен процент. 90 на сто инвалидност освен за шизофрения, тежка умствена изостаналост, слепота и аутизъм се дава и за тумор на бъбрека, злокачествени новообразования на трахеята, на бронхите и белите дробове. Нашенците, които са загубили един крак в тазобедрената става, също попадат в тази група. Освен това до 90% инвалидност води и злокачественият тумор на хранопровода до първата година след операцията.

Процентът до 5-ата година след интервенцията намалява от 50 до 80 на сто в зависимост от състоянието на пациента. Хората с най-тежки увреждания у нас са прекато повечето не могат да се самообслужват и имат нужда от чужда помощ. Освен тях още 3774хлапета с по-нисък процент се нуждаят от личен асистент. Докато при пълнолетните с най-тежки увреждания по-голям е делът на тези, които нямат потребност да ползват услугите на помощник -177 945. Най-голям е процентът на инвалидност в област Силистра-21%. Това бешеи първият разследван от прокуратурата регион за злоупотреби с ТЕЛК-ове. По данни на прокуратурата в местните села Черник, Вокил, Овен и Поройно всеки втори пенсионер притежавал документ за намалена работоспособност. Най-фрапиращ бил случаят на жена с 93 на сто инвалидност, която работела като шивачка. Веднага след Силистра най-болни се оказват габровци където всеки пети бил освидетелстван. В челната десятка по инвалидност се нареждат още Видин, Монтана, Кюстендил, Перник и Плевен. Най-малко хора с увреждания, под 10% от населението на областите, има в София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново и Кърджали. Междувременно от здравното министерство публикуваха за обществено обсъждане промени в наредбата -на медицинската експертиза. Според измененията ТЕЛК комисиите ще сумират заболяванията, ако основното носи поне 50% и има още едно с толкова. Според сега действащата наредба увеличение на процента неработоспособност се прави само ако основното увреждане носи поне 80 на сто, а съпътстващото – поне 50 на сто. Така с промените ТЕЛК-овете на българите с повече от едно заболяване, които са оценени с поне 50% инвалидност, ще се формират като към основното увреждане бъдат прибавяни 20%. от сбора на съпътстващите. При сумирането няма да има значение дали болестите са от общ характер, или са вследствие от основното.

Фелдшерите с равни права като медсестрите

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6


Лекарските асистенти, както е новото наименование на фелдшерите, ще бъдат с равни права като медицинските сестри и лекарите. Като тях, те ще могат да договарят пряко условията си на труд. Това съобщи за „Монитор“ Александър Александров, председател на Сдружението на лекарските асистенти в България след среща със здравния министър Кирил Ананиев вчера.

Министър Ананиев прие предложението ни и увери, че ще направи всичко, което е необходимо, за да бъде променен Закона за съсловните организации така, че да бъде удовлетворено искането ни. Договорихме се в рамките надве седмици да бъде изготвен работен проект за промяната, конкретизира Александров.

До тогава фелдшерите няма да предприемат ефективни стачни действия, каквито намерения имаха първоначално. Въпреки това обаче, те остават в стачна готовност. Вчера те разпънаха палатка на протеста до тази на медицинските сестри пред Министерството на здравеопазването.

Сега те имат представител в управителния съвет на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, която основно защитава правата на медицинските сестри и акушерките.

Това не ни е помага. Напротив, изключително много ни е пречило в годините. Там са всички професионалисти по здравни грижи -12 професии. Не може да сме в тази каша от професии, защото губим идентичност, обясни Александър Александров и допълни, че ще настояват и за въвеждане на специализации за лекарските асистенти.

Той обяви, че основната фелдшерска заплата варира между 600 и 700 лева. Лекарските асистенти са около 3000 човека. Намаляваме с всяка изминала година, каза още той.

Гинеколог гладува в подкрепа на колеги

Христо ХРИСТОВ

Монитор  стр. 6


Тридневна гладна стачка започна от вчера в Казанлък един от доайените гинеколози у нас -73-годишният доктор Захари Стойчев, който вече 42 години работи в местната УМБАП „Д-р Христо Стамболски“ и през нощта срещу 25 март е ръководил екип за раждане чрез секцио.

По думите му „сигналното“ гладуване е „в подкрепа както на исканията на професионалистите по здравни грижи, така и на исканията на цялата гилдия в системата на здравеопазването. За по-добро финансиране и за да можем да лекуваме болните без напрежение и без ние да ги лекуваме с пари от нашите заплати.“ Д-р Стойчев е обезпокоен от факта, че напоследък все повече млади специалисти напускат и се налага пенсионери като него да „държат фронта“.

„Ако не бъдем чути от управляващите, прогнозата за българското здравеопазване е трагична.

Районите като Казанлък и по-малките общини ще останат без болници, което означава, че болните, за да получат квалифицирана медицинска помощ, ще пътуват по 50,70,100 км. А този, който няма пари за пътни, ще си умре вкъщи“, прогнозира лекарят, който обявява гладна стачка за трети път през последните десетина години.

Вече 25 дни сестрите и фелдшерите в казанлъшката МБАЛ излизат на протести в обедната си почивка.

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ, председател на Сдружението на фелдшерите в България:

Фелдшерите ни намаляха наполовина, заминават за САЩ и Канада

Лекарските асистенти трябва да имат специалност

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 11


■ Господин Александров, фелдшерите, или както вече наричат представителите на вашата професия лекарски асистенти, протестирате. Какви са исканията ви?

– Настояваме за приемане на отделен закон или поправка в сега съществуващия Закон за съсловните организации, с която да бъдем представени като отделна, независима организация. Сега ние сме в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, където сме принудени да членуваме. Там членуват още 13 професии, а ние се чувстваме игнорирани в тази амалгама.

– Защо, нали всички сте хора, оказващи медицинска помощ?

– Защото по този начин се обезсмисля нашата работа, тъй като председател на всички тези професии е председателят на БАСПЗГ -Милка Василева, която е медицинска сестра. Няма начин човек с друга професия, различна от нашата, да ни представлява пред институциите или пред международни организации. Между нашата и тяхната професия няма нищо общо, затова и не могат да защитават правата ни.

– В управителния съвет на БАСПЗГ или сред заместник-председателите няма ли ваш представител?

– Има наши представители, но те са назначени, не са избрани. А това не е демократично. Наши представители там би следвало да се излъчат, след като са демократично избрани от нашето съсловие, за да представляват професията, и защитават интересите на нейните представители. С назначени хора не става, прилича на някакъв колхоз. Като се има предвид това, няма как ние да сме съгласни човек, който е назначен без наше знание, да ни представлява. Сдружението на фелдшерите в България съществува от близо 30 години. Ние сме неправителствена организация, която не влиза в рамките на Закона за съсловните организации. Точно затова искаме той да бъде променен. Всяка регулирана професия от направление здравеопазване би трябвало да има отделна професионална съсловна организация. Фактът, че сега сме причислени към БАСПЗГ, не ни помага. Напротив, пречило ни е изключително много през годините, пречи ни и сега. Там са всички професионалисти по здравни грижи -12 професии. Не може да сме в тази каша от професии, защото губим идентичност.

– Какви са другите ви искания, за които протестирате и имахте среща със здравния министър Кирил Ананиев?

– Независимо от исканията ни за самостоятелна съсловна организация, ние подкрепяме исканията и на медицинските сестри за достойно заплащане на техния труд. Всеки трябва да знае какво получава и срещу какъв труд. Затова искаме, както за тях, така и за нас, месечно възнаграждение от поне две минимални работни заплати, остойностяване на медицинските и здравните грижи поотделно за всяка една професия. Не може всички да взимат едни и същи пари. В това отношение трябва да има ред и регламент.

– Колко получава сега един фелдшер?

– Заплата, близко до минималната – 600 – 700 лева. Тази сума е крайно недостатъчна и не изразява това, за което лекарските асистенти са обучавани.

– Впрочем има ли разлика между фелдшер и лекарски асистент?

– Между тези две професии няма никаква разлика. Преди пет години предложихме фелдшерите да придобият наименованието лекарски асистенти, за да са разпознаваеми както в Европа, така и по света. Тази професия е изключително актуална и популярна не само на Стария континент, но и в САЩ и Канада, където много се търсят и наши колеги вече заминават. Търсят се и в Австралия. Понятието лекарски асистенти като философия е нова парадигма в медицинското образование, защото медицината не е индивидуален начин на обслужване, а екипна работа. Те са основно звено в медицинското обслужване на населението.

– Колко човека са лекарските асистенти в страната към момента?

– Работещите лекарски асистенти към момента са не повече от 3000 души в цяла България. Преди седем-осем години бяхме 7000 човека.

– Нима искате да кажете, че и фелдшерите, след лекарите, заминават в чужбина?

– Да, точно така е. Нашите хора емигрират не само в Европа, но и в САЩ, Канада и дори Австралия. Причината е финансова.

– В кои сектори са най-добре представени вашите колеги в България?

– В сектора спешна помощ работят най-много, но това не означава, че не могат да бъдат представени добре и в други сектори на медицината. Можем да работим както в извънболничната, така и в болничната помощ, също и съвместно с общопрактикуващите лекари. Освен това много колеги са наети в предприятия и институции, например в старчески домове. Самият аз работя в системата на лишените от свобода. Лекарските асистенти работят навсякъде, където е необходима качествена и квалифицирана медицинска помощ, а не здравна грижа. Много общопрактикуващи лекари с практики в малки селища, отстоящи на километри едно от друго, наемат за тях точно лекарски асистенти. Те извършват качествена медицинска помощ там, където лекар няма. Най-много обаче те са в центровете за спешна медицинска помощ.

– За отделните лекари-специалисти има и съответните медицински стандарти, но за лекарските асистенти подобен документ няма. Ще отправите ли искания и в тази посока?

– Да, това е въпрос на законодателна промяна. Например ние сме най-близо до хронично болния, джипито е на десетки километри в града. Същевременно ние нямаме право да му изписваме лекарства по здравна каса, които вече са назначени от лекаря. Съществуват и редица други спънки, които могат да бъдат решени с промени в нормативната уредба така, че да сме в по-голяма услуга и помощ на пациентите. Бихме поставили редица искания, но първо трябва да бъдем признати за равноправна и самостоятелна съсловна организация.

– За какво се договорихте на срещата със здравния министър Кирил Ананиев?

– Разговорът беше обнадеждаващ. Министър Ананиев обеща да направи което е в правомощията му за промяна в Закона за съсловните организации. Договорихме се да имаме яснота по въпроса до две седмици. В противен случай ще преминем към ефективни протестни действия. Символичните обаче ще продължат, като продължаваме да подкрепяме медицинските сестри, акушерките и физиотерапевтите в техните справедливи искания. В бъдеще ще поискаме лекарските асистенти да придобиват специалности така, както лекарите. Те биха могли да работят в анестезиологичните отделения, като помощници в хирургията, широк е спектърът, в който те могат да бъдат изключително полезни. Сега в медицинските колежи и университетите колегите се обучават само по направление обща медицина.

ВИЗИТКА

■ Александър Александров е завършил великотърновския Институт по здравни грижи през 1986 година

■ Работил е в Спешния център в Перник и Медицинска минноспасителна служба в Бобовдол

■ В момента е лекарски асистент в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието

■ От 2007 година е председател на Сдружението на фелдшерите в България

Отмениха 2400 фалшиви болнични

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 2


Над 2400 фалшиви болнични листове са били отменени миналата година. Това става ясно от данните на Националния осигурителен институт, предоставени на „Телеграф“.

До анулиране на издадените документи за отпуск по болест се е стигнало след обжалване. Статистиката на НОИ показва, че оспорените листове миналата година са общо 9514, а от тях 2419 са отменени. Данните сочат, че отпуските по болест са глътнали над 550 млн. лева.

До момента 20% повече са и болничните листове за първите два месеца на тази година, сравнено със същия период на миналата, коментира шефът на НОИ Ивайло Иванов пред БНР. Увеличението може да е свързано и с грипната епидемия. Според Иванов има необходимост от дебати в обществото за промени, свързани с изплащането на болничните. Той цитира опита на други европейски държави: „Първите три дни да не ги изплаща нито работодателят, нито осигурителят“, даде пример шефът на НОИ. „Не казвам, че това е най-правилната методика, а че трябва всички да участваме в този процес за ограничаване на болничните листове“, обясни

Иванов. Той коментира и злоупотребите решения на ТЕЛК. Над 200 са подадените сигнали от НОИ до правоохранителните органи през последните години, предимно свързани със съмнения за измами в ТЕЛК системата. съобщи шефът на НОИ. Управителят на института обясни, че от предоставените 400 досиета прокуратурата е установила за 200, че са с неистински диагнози. „Това не значи, че половината от инвалидните пенсии са неистински“, поясни шефът на НОИ. Данните на института, предоставени на „Телеграф“, показват, че за 2018 година са обжалвани 2349 експертни решения, като са получени резултати за 545. При 9,36% от тях е отпаднало решението за отпускане на инвалидна пенсия. Общо взетите решения от медицинските комисии за миналата година са 155 567.

Една от мерките за спиране на злоупотребите е в медицинската експертиза в ТЕЛК-а задължително да се вписва и кодът на болестта. Чрез него може да се проследи кога е поставена диагнозата и какви изследвания са правени. Освен това ТЕЛК комисиите вече ще сумират заболяванията, ако основното носи поне 50% и има още едно със същия процент, става ясно от проекта за изменение на медицинската експертиза. Сега увеличение на процента неработоспособност се прави само ако основното увреждане носи поне 80 на сто, а съпътстващите – поне 50 на сто.

Българин изправя инвалид на крака с робот

Тереза ТРЕНЕВА

Телеграф  стр. 4-5


Българин сътвори машина, която изправя парализирани хора на крака и с която те могат да се движат самостоятелно.

Идеята за джаджата с името Омнибот дошла на 47-годишния Любо Василев след нелеп инцидент със съпругата му Силвия, с която имат 5 деца.

Преди седем години, докато били на вилата с децата, тя се качила на един орех, за да разтърси дървото и така орехите да паднат на земята, за да ги съберат хлапетата. Само че Силвия се хванала за един изсъхнал клон, той де счупил и за секунда полетяла. При падането си счупила гръбнака и останала парализирана. „След инцидента се сринах психически“, спомня си Любо. „Виждах само негативното в цялата работа. Не можех да повярвам, че това се е случило“. В продължение на 2 години и половина той посещавал психолог, който да му помогне да излезе от бездната на отчаянието. „Постепенно разбрах, че във всяка една драма има семенце добро“.През това време трябвало да бъде и плътно до безпомощната си жена, за да я обслужва. Така се сблъскал отблизо с ежедневните дребни борби, които трябва да водят всички хора като Силвия, за да свършат елементарни неща като това да отидат до тоалетната или да си направят закуска. И решил да направи нещо. „Съдбата ти дава някакви знаци, които ти подсказват, че трябва да се промениш. Ако ти не ги чуваш, тя ще стигне докрай, за да го направиш“, казва Любо и допълва, че съдбата го е побутнала. Така става социален предприемач и има късмета да срещне хората, които ще му помогнат да осъществи идеята си.

Среща се с екипа, с който разработват робота по време на един социален проект, който представлява тридневен технологичен маратон в Американския колеж, в който хора с различни потребности поставят задачи пред отбори от различни специалисти – инженери, дизайнери, архитекти, техници и пр. Специалистите трябва да решат даден проблем в рамките на 72 часа. Кандидатства по програма в Брюксел и не след дълго се появява роботът Омнибот. Джаджата може от седнало положение да изправи човек. Преди това той сам поставя краката си в него. Има си плот, от който командва в каква посока да се движи. Конструкцията е така направена, че в същото време машината прави и рехабилитация на човека. Седалката е с ергономичен дизайн, тъй като обезвижените хора прекарват една много голяма част от живота си седнали, получават* се рани, както и редица вторични увреждания. Устройството е изработено от аеро алуминий, за да е максимално леко и самият човек с увреждане да може да го сгъне и да го сложи в багажника си. Детайлите са от инокс. Моделът е единствен. За да направят още за хора с различни размери,

Любо и екипът му търсят инвеститор. Роботът е в процес на патентоване. „Имаме протокол, че сме специалисти и иноватори в областта“, казва Любо. Всички процедури са безумно скъпи. Оказа се, че най-лесното беше да го създадем. Останалите 90% от нещата е цялата бюрокрация, която ни предстои.

***

Професор направи протези за дете без ръце и крака

Професорът по бионика Евгени Дюкенджиев, който е и специалист по протезиране, създава протези за 9-годишно дете от Разград, което е родено без крака и ръце. Преди време Дюкенджиев се среща с Еля Шаидинова и решава да помогне. В продължение на четири месеца той и съпругата по изготвянето на бъдещите протези. За изработката се използват само висококачествени материали от Германия. Задачата е особено трудна, тъй като детето е с особено тежки ампутации, които превръщат закрепването на протезите в нещо почти невъзможно. Въпреки това от миналата година му работят Еля вече може да ходи и рисува.

***

Наши създадоха метален болногледач

Сред българските изобретения са още няколко машини в помощ на пациенти. Млад мъж създаде уникален робот-болногледач. Росен Христов представи изобретението си м.г. на Младежкото техническо изложение в Горна Оряховица. Роботът е с размерите на човек, може да държи и подава чаша, да звъни по телефон и да наблюдава с камера човека, седящ срещу него. Друга компютърна програма пък създадоха двама българи в помощ на хората с далтонизъм. Дани и Васко създават приложение, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси на цветовете. Други млади нашенци измислиха сензор, който да следи състоянието на зъбите и да предупреждава, ако имаме кариес и трябва да посетим зъболекар. Създатели на сензора са Димитър Рангелов, специалист по роботика, и стоматологът Невена Димитрова. Сензорът може да е под формата на брекети, като шина, която се лепи зад долните предни зъби, като коронка върху един от зъбите или като протектор, подобен на боксьорските, който се поставя само за минута.

***

Учен патентова таблет за незрящи

Брайловият екран в помощ на хора със зрителни увреждания вече е патентован, съобщиха за „Телеграф“ от Патентното ведомство. Изобретението ще помага на незрящи чрез създаването на текстови и компютърен интерфейс. Автор на брайловия екран е проф. Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките и неговият екип. Брайловият екран може да бъде внедрен в таблети и смарт телефони. Сред останалите изобретения на българи, получили патент през 2018 г.. е устройство за отчитане на напитките в кафе машините, боя за коса под формата на пяна, метод за производство на многопластова тоалетна хартия „Тишу“ и роботизирана система за едновременна рехабилитация на горен и долен крайник.

БАН и 5 вуза търсят нови илачи за рак

Телеграф  стр. 4


Седем института на БАН и пет университета започват изследвания на природни продукти от растителен и животински произход.

Целта е да се установят биологично активни вещества, които да се използват за превенция и подпомагане на терапия при онкологични, инфекциозни и невродегенеративни заболявания. Изследванията ще се проведат в рамките на първата национална научна програма за биомедицински изследвания в България „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина.

Програмата се насочва към природни продукти, защото те са неизчерпаем източник на активни вещества, които са по-слабо токсични и се понасят по-добре от човешкия организъм, отколкото синтетичните медикаменти, съобщиха вчера от БАН.

Преглеждат за миома без такса

Телеграф  стр. 6


Безплатни прегледи на жени с диагноза миома или сходни симптоми ще се извършват в пловдивската болница „Свети Георги“. Кампанията започна вчера и ще продължи до 10 май. Прегледите ще се извършват всяка сряда и петък от 12 до 13 ч. в Клиниката по акушерство и гинекология, която се намира на 3-тия етаж в Хирургичния блок, след предварително записан час на тел. 032/602 827.

МЗ иска джипита да остават без договор при измами с ваксинации

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 2


Здравната каса да спира договорите на лични лекари при доказана измама за документирана, но неизвършена ваксина, настоява Министерството на здравеопазването. „Ще предложим прилагането на такава санкция на НЗОК“, съобщи пред clinica.bg главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Данните за такива случай са около 5-6 годишно. „Когато и двете страни са се договорили обаче, доказването на подобна злоупотреба е изключително трудна“, коментира Кунчев. Става дума за случаи, при които родителите не желаят да ваксинират децата си, но личните лекари са отчели имунизацията като извършена. Обикновено това се практикува, за да може детето да ходи на градина и училище. Не е ясно обаче доколко подобна идея може да бъде приета, тъй като броят на личните лекари у нас отдавна е под критичния минимум.

От появата на морбили у нас тази година са издирени и ваксинирани 5000 неимунизирани. „Някои деца обаче са трудно откриваеми – поради често пътуване и местене или защото нямат лични лекари“, добави Кунчев.

Лекарства с етикет „Смърт“

Фармацевтичната мафия победи в битката между тютюневите босове и наркобароните в САЩ

Петър ГЕРАСИМОВ

Дума   стр. 16


Днес, 20-на години след яростната атака срещу големите цигарени компании, те са в очевиден нокдаун, ако мога да употребя този спортен термин. И как не, след като конкуренцията в лицето на наркобароните и услужливи „пазители на закона“ в Щатите нанесоха жестоки финансови удари върху тютюневия монопол. За две десетилетия мъжагата каубой, който бе рекламно лице на „Боро“, бе изпратен в пенсия и повечето от заводите в САЩ „дръпнаха шалтера“, както се казва.

И настъпи в Америка златното време на „белия прашец“ – на всички видове естествена и изкуствена дрога, която човек може да си представи. Резултатите? Милиони и милиони наркозависими, особено сред бедните слоеве на Щатите. Колумбийските и мексикански барони на дрогата триумфираха заедно с колегите си от Севера. Изглеждаше, че пазарът на наркотици е широко отворен в

САЩ – веднъж и завинаги.

Но както се казваше в мистичния филм „Туийн пийкс“, „не всичко е такова, каквото изглежда. Нелегалният и полулегален пазар (имам предвид марихуаната) си вървеше спокойно в „Страната на свободата. Изведнъж обаче стана ясно, че милиони хора – и то в активна възраст, и то със солидно положение – хвърлят милиарди за официално продавани „лекарства срещу болка“.

Звучи невинно нали? Какво по-хуманно нещо е да облекчиш мъката на страдащия, да прогониш с едно чудодейно махване неприятното страдание. Оказа се обаче, че редица от тези препарати са истински опиати и то много по-силни от традиционните, произвеждани от тъповатите бандити и контрабандисти.

По-силни ли? Това не е точната дума. Едно от тях е 50 пъти по силно от хероина! След този факт как ви се струва медицинското шишенце с подобни хапчета „срещу болка“? Те наистина премахват страданието, но оттам пътят към привикването, свръхдозирането и „тихата смърт“ е понякога много кратък.

Но да погледнем официалните данни: всеки божи ден повече от 130 души в САЩ умират след предозиране на лекарствени опиати, наричани от благоприличие „опиоиди“.

„Злоупотребата и пристрастяването към опиоидите, включително предписаните болкоуспокояващи синтетични опиати като фентанил, е сериозна национална криза, която засяга общественото здраве, както и социалното, и икономическо благосъстояние“, констатира Си Ен Ен.

Американските медии изтъкват, че според центровете за контрол и превенция на заболяванията общата „икономическа тежест“ на злоупотребата с опиати по лекарско предписание само в САЩ възлиза на $78,5 милиарда годишно. Красива цифра, нали? Според мен само тази цифра е достатъчна, за да предизвика истински нервен шок сред традиционните производители и търговци на дрога. Няма контрабанда, няма полиция, няма съд – всичко с „опиоидите“ е легално и красиво.

Тази прелюбопитна история започва някъде в края на 90-те години на миналия век, когато солидни фармацевтични компании от САЩ уверяват медицинската общност и широката публика, че пациентите „няма опасност да се пристрастят“ към произвежданите и предлагани на пазара лекарства за обезболяване – опиоидите.

А лекари и аптекари се втурват да ги предписват и продават за щяло и нещяло. Малък пример, едно „научно твърдение“ за безопасността на въпросните медикаменти е препечатано в 660 различни издания. За броени години от новия век търговията с „хапчетата на смъртта“ добива огромни размери. Злоупотребява се с предписването на подобни „лекарства“, с тяхната реклама и употреба. И естествено случаите на свръхдозиране започват да нарастват.

През 2017 г. повече от 47 000 американци са загинали в резултат на предозиране с опиати, включително рецептурни опиоиди и незаконно произведен фентанил, (най-мощния засега) синтетичен опиоид. Запомнете зловещото име „фентанил“ – черешката върху тортата на американската фармацевтична мафия. Именно това лекарство е 50 пъти по-силно от хероина!

През миналата година близо 2 млн. души в САЩ страдат от психични разстройства и телесни недъзи, свързани с употребата на „болкоуспокояващи“.

В Щатите вече отдавна се говори за опиоидна криза – явление, добиващо с всеки изминал ден характер на национална епидемия. Ето и някои данни от здравоохранителните органи (къде са били всъщност, когато са разрешавали тези „лекарства“? – курсивът мой):

– приблизително 21% до 29% от пациентите, на които са предписани опиоиди за хронична болка, злоупотребяват с тях;

– между 8 и 12 процента развиват нарушения (т.е. зависимост) при употребата на опиоиди;

– приблизително 4 до 6 на сто, които злоупотребяват с лекарствените опиоиди, преминават към тежки видове дрога;

– около 80%» от хората, които употребяват хероин, са злоупотребили с предписаните опиоиди.

Регионът на Средния запад в САЩ отчита свръхдози от лекарствени опиати, които се увеличават със 70%» от юли 2016 до септември 2017 г. Предозирането на опиати в големите градове нараства с 54%» годишно темпо.

Според мен може да вярваме на тези данни, защото техният източник са американски Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Макар че и контролът, и превенцията -по всичко личи – са позакъснели доста.

Всъщност не закъснели, а престъпно „проспали“ появата и мълниеносното разпространение на т.нар. свръх болкоуспокояващи“

Само един отделен, малък пример за едно малко, забутано южноамериканско градче (или село?). В тази типична американска общност от 2900 (Да!) жители – според електронния в. „Чарлстън газет“ хуманните фармацевтични компании на САЩ са доставили над 20 милиона (Да!) „хапчета срещу болка“ на две аптеки, които се намират на четири преки разстояние една от друга. Добър търговски удар, нали? А може ли, драги читатели, да си представите мащабите в големите градове и мегаполисите на САЩ? А какви са мерките срещу тази наистина е национална криза?

Президентът Доналд Тръмп даде нареждане на Министерството на здравеопазването да обяви извънредно положение в здравеопазването заради кризата с лекарствените опиати. Дори спешно е спрян един – представете си – ЕДИН – болкоуспокояващ препарат. А другите? Както казва народната поговорка, „След дъжд – качулка“.

Според Си Ен Ен през миналата година 62 497 души в Америка са починали заради злоупотреба с обезболяващи. А загинали при автомобилни катастрофи са 40 000 души.

Както изтъкват американските медии, опиоидните болкоуспокояващи не само не са забранени в Америка, но тъкмо свободната им продажба ги прави все по-разпространени сред обществото и то сред най-младите.

Още в края на миналия век милиони американци се пристрастяват към обезболяващите заради масовото им изписване от лекарите и производството от фармацевтичните компании, които бълват едно след друго рекламни уверения за „бързо и ефикасно“ спиране на болката. В онези години обаче лекарствата с етикет „Смърт“ взимат само 10 000 жертви, а в наши дни вече гонят цифрата 70 000.

А „хапчетата на смъртта“ на основата на опиоиден алкалоид като викодин, оксикотин, перкоцет продължават да се предлагат по американските аптеки и да се произвеждат с милиони от фармацията на САЩ. Въпреки извънредното положение.

В близките години ще бъдем свидетели на това как ще завърши новият тур от престъпната схватка – този път между наркобароните и фармацевтичната мафия. И аз съм почти убеден, че мутрите с колумбийско или мексиканско сомбреро ще отстъпят първенството на солидните професори с бели престилки, завършили престижни американски университети. Щом и здравето е търговия, всичко е предрешено. Още един симптом в подкрепа на факта, че обществото в САЩ е жертва не само на опиоидна криза, но и на дълбоко общо заболяване.

25.03.2019

Национални телевизии

Национални радиа

В България вече е достъпно обучение в т.нар. „златен стандарт“ в животоподдържащите доболнични техники при травми

БНР


В България вече е достъпно обучение в т.нар. „златен стандарт“ в животоподдържащите доболнични техники при травми. Програмата е предназначена за здравни специалисти от спешната помощ, както и за полицаи, пожарникари и специалисти от гражданската защита, а основната ѝ цел е намаляване на смъртността при катастрофи и други бедствени ситуации. Подробности от репортера Маргарита Иванова.

Репортер: Програмата е основана през 1983г. и досега по нея са обучени над 700 хил. медици и полицаи, пожарникари и други специалисти от целия свят. Обучението е силно застъпено в САЩ, Бразилия, Чили, Австралия и страните от Западна Европа. У нас вече са обучени 8 здравни специалисти, лицензирани и като обучители. Сред тях е Теодор Цанков, парамедик четвърта степен.

Теодор Цанков: Програмата „Доболничен преглед и техники за поддържане на живота“ на пациенти, преживяли тежки травми.

Репортер: Курсът е приложим за различни видове медицински специалисти и цели да уеднакви стандартите в обучението на различни звена, каза координаторът на програмата Румен Божилов.

Румен Божилов: Както на пожарникари, така и на полицаи, така и на спасители, така и на екипите от Спешна помощ. Това според нас ще помогне много за доболничната помощ.

Репортер: Всяка година близо 6 млн. души в света умират от различни травми. Пострадалите са 10 пъти повече.

Болницата в Добрич ще бъде подпомогната с 35 000 лева от община Генерал Тошево

БНР


Болницата в Добрич ще бъде подпомогната с 35 000 лева от община Генерал Тошево. С парите ще бъде купен ехограф за отделението по гастроентерология. Още информация от кореспондента ни Мая Щърбанова.

Репортер: Поредното финансиране на областната болница от страна на община Генерал Тошево кореспондира с желанието на общинското ръководство да инвестира собствени средства за нуждите на здравеопазването в региона. За отпуснатата сума е уведомен и ресорният заместник-министър на здравеопазването. През 2017 година в областното лечебно заведение са хоспитализирани 1303 пациенти от Генерал Тошево, което доказва натовареността на лекарите и обслужващата апаратура за стационарно лечение. В момента община Генерал Тошево притежава малко над 3% от капитала на многопрофилната болница, като целта е след апортиране на вноската в размер на 35 000 лв този процент да се увеличи.

Около 400 хил. души в България имат проблеми със слуха

БНР


Около 400 хил. души в България имат проблеми със слуха, като от тях 40 хил. са деца, показват данните на Световната здравна организация. Да се търси лекарска помощ навреме призова проф. Венцислав Цветков от ВМА. Според него хората масово не знаят, че има съвременни методи за лечение, като кохлеарната имплантация.

Венцислав Цветков: Масово при нас идват хора, които смятат, че центърът за имплатнация е един. Или, че имплантът ще ги доведе до асоциализация.

Водещ: Проф. Цветков посочи, че ранната диагностика на загубата на слух помага за по-ефективното лечение при децата.

Ананиев иска от депутатите да разрешат на фелдшерите отделна съсловна организация