От 1 април влиза в сила новата оценка

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 8


Само за 5 месеца 80 000 инвалиди ще трябва да минат оценка по новата точкова система, за да получат лична помощ.

От 1 април до септември хората с увреждания, които искат да имат личен асистент, трябва да преминат индивидуална оценка. Това предвижда правилникът за прилагане на Закона за хората с увреждания, който вчера бе обсъден на тристранка и бе критикуван от бизнеса и синдикатите.

Оценката е с точки и включва самооценка, констатации на социалния работник и заключения за нуждите на инвалида – финансова помощ, социални услуги, асистент, медицински изделия и пр.

За да получат лична помощ, трябва да съберат определен брой точки. На оценка подлежат всички инвалиди, но най-спешно ще бъдат точкувани тези, които искат лични асистенти, и тези с нови телкове. Това по неофициални оценки са 80 000 души. Останалите ще бъдат оценявани при изтичане на старите оценки.

Точките ще определят група на инвалидите и спрямо тях ще се ползва асистент между 15 и 168 часа на месец.

До края на 2020 г. ще важат още 2 условия -възрастните кандидати за личен асистент да са с над 90% увреждания с право на чужда помощ, а децата – с над 50 % с право на чужда помощ. Социалните работници започват обучения по новата система от днес.

Работодателите получават 3-месечен гратисен период, за да въведат квотите за инвалиди. Фирмите с над 50 работници са длъжни да назначат поне един човек с увреждане. Ако компаниите са със 100 и над 100 заети лица – 2% от средносписъчния състав.

21 хил. деца с епилепсия, а само 1 на 10 учители знае какво да прави

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 8


21 000 са българчетата с епилепсия у нас, обявиха от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия в деня за по-голяма информираност – 26 март.

На пазара ни обаче липсват нови лекарства, както и безплатни допълнителни терапии, което затруднява адекватното лечение.

Само 1 на 10 учители пък знае какво да прави с дете, което има такъв проблем, а това затруднява достъпа им и до училище.

В проучване, проведено сред 190 учители в детски градини, средни и основни училища, 91% заявяват, че познанията им за болестта не са достатъчни и не знаят как да работят с тези деца. Те обаче имат желание да интегрират децата, имат готовност и да поставят медикамент в случай на необходимост, обясни Веска Събева, председател на асоциацията. През миналата година учители и родители от 36 училища в цялата страна са минали подобно обучение по проект. Заявки има и от още училища.

Освен за децата да се подобрят условията и за младежите, настояват родители и специалисти. Най-голяма трудност те срещат в намирането на работа, фирмите отказват да ги наемат. Нужно е още да се изгради и по-добра социална среда, както и обществото да бъде по-информирано за проблема – за нуждите, възможностите, силните и слабите страни на болните от епилепсия, за да бъдат те по-добре приети.

Учителите трябва да са готови за първа помощ

24 часа  стр. 14


Само един от 10 учители знае как да реагира, за да помогне при криза на дете с епилепсия и да окаже първа помощ. (Виж 8-а стр.) Вероятно ако се направи допитване, подобни ще са резултатите и за други подобни случаи. Учителите не са подготвени и не знаят как да реагират при сложни ситуации с децата, и то не само здравословни, но и случаи на агресия или депресия, да речем.

Често родителите на деца с епилепсия, диабет или на хиперактивни деца трудно успяват да обяснят на учителите как да се държат с тях,- защо е необходимо по-специално отношение, повече внимание към такива момичета и момчета.

Ето защо е необходимо учителите да бъдат специално подготвени – как да реагират, ако се наложи да окажат първа помощ, какво да правят, ако детето е с епилептична криза… Тяхната намеса трябва да е компетентна, а не самодейна, затова е необходима и специална подготовка. Една адекватна реакция в първите минути често е особено важна за здравето и безопасността на детето.

Охлюв дава надежда срещу алцхаймер и паркинсон

Мозъчен тръст от 7 института от БАН и 5 университета търси нови биологично активни средства срещу най-страшните болести

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 17


Болестите на Алцхаймер и Паркинсон са предизвикателство, срещу което медицината няма достатъчно силни оръжия. По различни механизми и двете рушат невроните в мозъка с необратими поражения

Двете невродегенеративни заболявания днес са нелечими, но може би една от рецептите за отлагане на прогресията им е охлювът – пословичен символ на бавния ход. Учени от БАН вече имат обнадеждаващи първи стъпки за потвърждаване на тази хипотеза.

Резултатите от изследванията им са част от доказателствата за лечебен потенциал в канабиса, куркумата, черноморския рапан и др. растения и животни от България. До новина, че лекуват рак, алцхаймер, паркинсон, трихинелоза и убиват супербактерии, които побеждават антибиотиците, има още много работа, но 10-ина субстанции са показали потенциал. Засега добрите данни са основно от лабораторни изследвания върху клетки в епруветка. Изключение са само изследвания за ефект върху невроните, които са не само инвитро, но и инвиво върху мишки и плъхове.

По националната научна програма мозъчен тръст от учени от 7 института на БАН и 5 университета търси нискотоксични биоактивни средства за прецизна медицина

Най-напреднало в изследователски смисъл е проучване, което доказва ефективност на екстракт от охлюв при мишки с невродегенеративни заболявания като болестите на Алцхаймер и на Паркинсон.

Тези две болести са голям бич за съвременния човек – когато се повреди „централният компютър“, всичко започва да се разпада. Една от задачите ни е да оценим нови биологично активни средства и техни комбинации с потенциал срещу тези дегенерации, обясни проф. д-р Рени Емил Калфин, директор на Института по невробиология. (Какво още обясниха за „24 часа“ учените, вижте по-долу.)

Първата добра новина по програмата „БиоАктивМед“ дойде преди дни и даде надежда за нови по-малко антирак терапии с вещество в канабиса

Екипът на доц. д-р Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология, е третирал 9 линии туморни клетки – от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка. Веществото от растението – канабидиол, е купено от чужда фирма, тъй като в България работата с продукти от канабис е силно ограничена. Учените се надяват ограничението да се преосмисли, когато се отнася до научни цели.

Природното вещество е различно от това, което се използва от пристрастените, и инвитро показва ясно токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици, а в някои случаи и по-високо, обясни доц. Угринова. Тя допуска, че още в рамките на проекта ще може да се стигне Д° разработване на хранителни добавки за увеличаване на ефекта от лекарствата

Освен коноп са изследвани по-активно и ефектите от куркумин -съставка на растението куркума. Тя също дала позитивни резултати, но с по-слаба изява от канабидиола.

Предстои да се изследват и екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвия (градински чай), българския ендемит бетоника булгарика, боровинка и други растения.

Учените допускат, че комбинации на биоактивни вещества – например извличаните от градинския охлюв или рапана, с растителни съставки може да даде синергичен ефект – по-добър от прилагането им поотделно

Субстанции от природните източници ще се проучват и за антиинфекциозния им потенциал.

Учените търсят алтернативни подходи и при лечението на мултирезистентните инфекции, които са и най-смъртоносни. Основната цел е да се противодейства на резистентността – нечувствителност, която човешкият организъм развива към най-често или неправилно прилаганите антибиотици и анти-микотици.

Получените до момента резултати са впечатляващи, каза чл.-кор. Христо Найденски, директор на Института по микробиология.

Проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, обясни, че дори след доказването на активност на субстанциите предстои още много работа, за да получат шанс за включване в терапии.

***

Проф. Рени Емил Калфин: Забавя дегенерацията, подобрява паметта

По-добър е ефектът при паркинсон

При паркинсон екстракти от охлюв показаха забавяне на прогресията на дегенерацията и подобряване на паметта и обучението в експерименталните модели с гризачи.

При болестта на Алцхаймер, която не подминава президенти и интелектуалци и се проявява със забравяне на пресните спомени, също имаме обнадеждаващи резултати, които ще докладваме на предстоящия през юни конгрес в Барселона.

До момента имаме повече положителни данни при паркинсон.

Ще търсим механизмите на действие на биоактив-ните вещества, които подобряват когнитивния, т.е. познавателния резултат при започнал дефицит. Крайната ни цел е да стигнем до краен продукт, чрез който да оптимизираме терапията на тези две невродегенеративни болести.

Очакваме при комбинация на екстрактите от охлюви с други биоактивни съставки да се получат дори по-оптимистични резултати.

***

Доц. Ива Угринова: Не третираме клетки на рак с психотропната субстанция

В епруветка веществото работи

Антитуморните ефекти от канабидиола в някои случаи са по-добри, отколкото на утвърдени цитостатици. Но това са резултати от въздействие върху клетки в епруветка. Евентуално разработване на лекарства е процес, който ангажира 10-15 години усилена работа и милиони инвестиции. Това, че получаваме впечатляващи резултати от биоактивната съставка на клетъчно ниво, е първа стъпка в продължителен процес.

Има разлика между субстанцията, която използваме, и тетра-хидроканабинола – веществото, което създава „емоции“ при пушене на коноп.

Изключваме психотропните ефекти, но до момента повече публикации имат за предмет въздействието на вещества от канабиса върху нервната система – с цел да успокоява болка, да релаксира. Ние сме съсредоточени повече върху противораковите ефекти.

Подобен, но доста по-слаб ефект установихме при тестването на куркумина.

***

Член-кореспондент Христо Найденски: Прогнозата е до 2050 г. антибиотичната резистентност да е сред масовите убийци

Търсим биологично актив алтернативи срещу супермикробите

Водеща причина за смъртност днес са неопластичните и инфекциозните заболявания. Много неблагоприятен фактор към инфекциозната компонента е антибиотичната резистентност.

В перспектива през следващите 30 години тя ще изпревари смъртността след неопла-стичните заболявания. Това е причината да се търсят алтернативи, биологично активни вещества с антибактериално действие.

Предстои да проведем скрининг на нови биологично активни нискотоксични вещества с потенциал срещу грам положителни и грам отрицателни патогени, такива, които имат въздействие срещу колонизиращи микроорганизми и с проявена различна степен антибиотична нечувствителност.

Ще изследваме тези вещества при кожни инфекции, урологични заболявания, хранителни интоксикации.

Лекуват безплатно в „Столипиново“ с помощ от Швейцария

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 22


Жени и деца от „Столипиново“ ще се преглеждат безплатно в здравния център, построен в двора на ДКЦ „Изток“. Финансирането е по проект на българско-швейцарската програма за сътрудничество. В сградата има 3 медицински кабинета, ехограф и офис за 3-ма здравни медиатори, които са от ромското малцинство. Те ще убеждават съкварталците си за ползата от профилактичните прегледи и плащането на осигуровки, както и за вредата от ранните бременности.

„На майките на момичета обяснявам, че не е редно непълнолетните им дъщери да раждат, защото крие риск за тях и бебетата“, каза медиаторът Гюлезар Садък.

Според гинеколога д-р Джехан Сюлейман помощта на здравните консултанти е много ценна, тъй като хората ги познават и им се доверяват.

„Една държава е толкова силна, колкото добре живеят най-уязвимите й граждани“, заяви посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен, която преряза лентата на придобивката. За нея и новия образователен център в „Столипиново“ Швейцария е осигурила 1 077 495 лева.

„След приключване на проекта се предвижда община Пловдив да поеме издръжката на дейностите“, коментира кметът на „Източен“ Николай Чунчуков.

ПРОФ. МИХАЙЛОВ, БСП: Медиците протестират заради дългогодишни проблеми

Труд   стр. 4


Протестите на медицинските сестри и фелдшерите, които продължават, са свързани с проблеми, трупани с години. Това заяви по време на брифинг депутатът от ПГ на БСП проф. Георги Михайлов като допълни, че в основата е недостойно и мизерно заплащане на труда на тези специалисти, а Министерството на здравеопазването не изпълнява своя обществен договор. Лошото заплащане по думите му важи за цялата гилдия, за всички специалисти в здравния сектор. С делегираните средства за здравеопазване от НЗОК, с лимитите, с неувеличение то на клиничните пътеки, с които работят огромната част от болниците, на практика сключените национални договори за по-високи възнаграждения не могат да бъдат изпълнени, посочи още проф. Михайлов. По думите му е нужно достойното заплащане на тези специалисти от две средни заплати за магистър.

Над 400 000 българи страдат от глухота

Труд   стр. 6


Над 400 000 българи имат от средна до пълна глухота. От тях 40 000 са деца. От 1000 новородени на година между 1 и 3 бебета се раждат с пълна глухота или средно – около 60-70 деца. Отделно 2-ма от 3-ма души на възраст над 65 години имат тежки слухови проблеми. Данните бяха изнесени по повод отбелязването на 20 години от извършването на кохлеарна имплантация в България с информационна кампания за слуховите имплантатни системи.

През тези две десетилетия са направени над 700 кохлеарни имплантации. В по-голяма част от случаите се касае за минимално инвазивна практика, за да се имплантира кохлеарния имплантат. Благодарение на тази безболезнена процедура, пациентите се възстановяват бързо.

ХИРУРГЪТ Д-Р СВИЛЕН МАСЛЯНКОВ: Да се изследва генетиката на тумора в битката с рака

Труд   стр. 7


Практиката напоследък показва, че е належащо да се извършва изследване на генетиката на различните видове тумори в битката с рака. Всяко злокачествено образувание е с различни генетични линии. Дори и по време на лечение е възможно да настъпи промяна в генетиката на тумора и той да стане нечувствителен и да не се повлияе от терапията. Това разкрива хирургът от Александровска болница д-р Свилен Маслянков. Опитният медик следи новостите в лечението на онкологичните заболявания в световен мащаб и работи за внедряването им в България. Само преди дни той се завърна от Лисабон, където участва в Деветия мултидисциплинарен конгрес за колоректални заболявания.

Д-р Маслянков разкрива световните тенденции, че заболеваемостта се увеличава бавно и постепенно. Причинителите на ракови заболявания са най-вече замърсяването на природните ресурси – въздух, вода, почва, както и некачествената храна.

„В развитите държави много усилено се работи за ранната диагностика. При наличие на тумор се преценява в какъв стадий на развитие е и едва тогава се прилагат хирургични техники по възможност с по-малка инвазия“, подчертава д-р Свилен Маслянков и обяснява, че стремежът е при нужда да се изреже само остатъка от тумора и да се спаси органа.

245 здравни медиатори през 2019 г.

Труд   стр. 7


През 2019 г.с бюджет, осигурен от държавата, в България ще работят общо 245 здравни медиатори сред малцинствата. Основни критерии за избора им са да имат завършено средно образование, да принадлежат към общност, в която ще работят, да познават добре проблемите й и езика й, тъй като здравно-медиаторската програма е част от интеграционната политика на страната ни. Обучението се организира за 7-а година от Националната мрежа на здравните медиатори и факултетът по обществено здраве към МУ-София.

Менингит уби 36-годишна жена в Бургас

Телеграф  стр. 4


Менингит уби 36-годишна жена в Бургас, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града.

Това е втори случай на опасната инфекция, завършил фатално от началото на годината. В края на февруари същото заболяване причини смъртта и на възрастен човек от морския град. „Жената е диагностицирана с бактериален менингит и менингоенцефалит. Била е на лечение в болница. Попада във възрастовата група 35-39 години, заяви Елица Карагьозова, говорител на здравната инспекция. Междувременно стана ясно, че има още един човек с вирусен менингит. В Бургас бе регистриран и втори случай на морбили. Хоспитализирано е момиченце от Несебър, което не е навършило една година, казаха от РЗИ. Според специалистите това означава, че няма ваксина срещу заболяването, тъй като първата доза се поставя на 13 месеца. Статистиката у нас показва, че до миналата седмица има общо 190 случаи на морбили, а за последните седем дни са регистрирани 65 нови заразени. Регионалната здравна инспекция в Бургас обобщи, че за периода от 18.03. до 24.03 2019 година с остри респираторни заболявания са 178 човека, 36 души са се разболели от варицела, 2-ма от вирусен хепатит.

Канабисът убива три вида рак

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 35


Канабисът убива три вида рак, твърдят учени от Института по молекулярна биология към БАН. Обнадеждаващите резултати идват след първите инвитро експерименти с активната съставка в конопа – канабидиол, която се оказало, че има изключително силно антитуморно действие. Това са първите резултати от съвместен мащабен проект на БАН и университетите, наречен „Иновативни нискотоксични и биологично активни средства за прецизна медицина“ – БиоАктивМед.

Резултати

Опитите показали резултати, съизмерими с тези на широкоизползваните химиотерапевтици, които се прилагат при онкоболните. „Искаме да изучим механизмите и да разберем на какво се дължат антитуморните свойства,,, обясни шефът на Института по молекулярна биология доц. Ива Угринова. Раковите клетки умират от специално извлечения канабидиол от растението, а не от психотропното вещество в канабиса, уточнява тя. Надеждата на екипа в тази лаборатория е до 4 години на българския пазар вече да има продукт, достъпен за всеки, който се нуждае от него. Затова учените от БАН ще работят върху създаването на хранителна добавка с активната съставка на канабис. Целта е тя да помага при конвенционалното лечение на болни от рак. Мечтата на учените е да стигат до клинични изпитания на лекарство, но това би отнело поне 15 години и сериозно финансиране. Затова към момента усилията са насочени към създаването на добавката.

Изследване

Учените третирали с канабидиол ракови клетки от бял дроб, млечна жлеза и от шийка на матката. „Раковите клетки са от различни стадии на заболяването. Имаме силно агресивен рак, имаме така наречените модели на не толкова агресивно злокачествено заболяване и клетъчни модели от здрава тъкан,,, разяснява още доц. Угринова. Изследователите казват, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България той е забранен. Те се надяват това ограничение за научни цели да отпадне, за да могат да вършат работата си. В Института по молекулярна биология ще изследват още мащерката, салвията и гинко билобата. Различни техни свойства ще търсят и други учени от БАН и родните университети.

Оазис

„България е оазис на билки и на богат животински свят,,, коментира пред вестник „Телеграф,, и проф. Павлина Дулашка от Института по органична химия към БАН. Затова учените са се концентрирали върху изолирането на активни вещества от растения, типични за нашите географски ширини като тинтява, салвия, гинко билоба и от животински видове като черноморски рапани и градински охлюв. След като изолират от тях биологични вещества, изследователите ги предоставят на техните колеги от другите екипи, които също работят по проекта. Крайната цел е, след като тестваме и установим невродегенеративни, антивирусни, антитуморни и регенериращи свойства на тези активни вещества, да стигнем до създаването на крайни продукти, които да се внедрят на пазара.

Целта на тази програма беше да се използват богатите природни ресурси, с които държавата ни разполага, уточнява доц. Дулашка.

Националната научна програма „Иновативни нискотоксични и биологично активни средства за прецизна медицина“ – БиоАктивМед се финансира от Министерството на образованието и науката. В нея участие вземат 7 института на Българската академия на науките и 5 университета.

Откриха хапче антибебе за мъже

Телеграф  стр. 33


Откриха хапче антибебе за мъже. Това установиха американски учени от Университета във Вашингтон. По думите им противозачатъчното хапче е напълно безопасно. В проучването са взели участие група мъже, които не са имали никакви оплаквания. Учените пък твърдят, че ефектът му е обратим, пишат в. „Дейли мейл“ и в. „Мирър“. Това е второто обещаващо противозачатъчно хапче за мъже в процес на изпитания. Съществува и гел с такъв ефект, който също е в изпитания. . Специалистите от Биомедицинския изследователски институт в Лос Анджелис и Вашингтонския университет очакват да минат десетина години, преди противозачатъчното хапче за мъже да излезе в продажба, предава БТА. То е модифицирана синтетична форма на тестостерона. Действа както върху мъжките хормони, така и върху прогестерона, който освен от женските яйчници се освобождава и от мъжката ендокринна система за производство на тестостерон. Идеята е хапчето да намали производството на сперма в тестисите, но нивото на тестостерона в останалата част от организма да се запази.

„Резултатите ни показват, че хапчето намалява производството на сперма, като в същото време запазва либидото“, каза д-р Кристина Уанг, един от ръководителите на изследването. Една трета от изследваните мъже признават, че са склонни да пият противозачатъчно хапче, докато близо четвърт от анкетираните са казали, че не биха го правили.

Прегледи за дерматит във ВМА

Телеграф  стр. 34


Безплатни съвети на пациенти с атопичен дерматит ще дават дерматолозите от ВМА. Специалистите ще преглеждат на 28 и 29 март от 9.00 до 13.00 часа в кабинет №220 в поликлиниката на ВМА. Прегледите ще се извършват след предварително записване на тел. 02/92 25 002 и 02/92 26 181 между 8.00 и 14.00 часа. Не се изисква направление отличния лекар. Атопичният дерматит засяга между 2 и 20% от хората в развитите страни. Силен сърбеж, суха и възпалена кожа, мехури и ранички – това са типичните симптоми на заболяването, обяснява д-р Весел Кантарджиев, ръководител на отделението по кожни и венерически болести във ВМА. В 80 на сто от случаите диагнозата се изявява в ранна детска възраст. Най-често първият пристъп е преди навършването на 2 години. Качествена хидратация на кожата, добра хигиена и фототерапия облекчават неприятното състояние, а при най-тежките случаи се прибягва и до медикаментозно лечение, допълва дерматологът.

Предлагат лечение на жени с миома

Телеграф  стр. 34


Безплатни прегледи на жени с миома започва УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Скринингът стартира на 25 март и ще продължи до 10 май. Той ще се извършва в клиниката по акушерство и гинекология. В рамките на кампанията жените ще бъдат консултирани и информирани за съвременните методи за лечение, възможностите за контрол на заболяването и подобряване на качеството на живот. Прегледите ще се извършват всяка сряда и петък от 12 до 13 ч. в клиниката по акушерство и гинекология, която се намира на 3-тия етаж в хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, след предварително записан час на тел. 032/602 827. Миомите на матката са най-чести те доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. Характерни симптоми са обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, често уриниране или инконтиненция или безплодие. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за оперативно отстраняване на матката (хистеректомия).

Алергията идва с 10 кихания

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 38


Грипната епидемия отмина, но подранилата пролет вече събуди алергиите. Най-често срещаната от тях е поленовата. Първата е към дърветата – бреза, леска, дъб, бук. Тя започна още края на февруари, а пикът предстои в средата на април. Няма точна статистика, но приблизително всеки пети българин страда от сенна хрема, показват наблюденията на алерголозите у нас. Неприятното състояние започва със серия от кихания.

Пристъпи

Наблюдава се често кихане, между 10-15 пъти наведнъж. То става още по-силно, когато човек е в близък контакт с поленовите алергени, обяснява доц. Георги Николов, завеждаш кабинет по алергия към отдел по имунология на Центъра по заразни и паразитни болести. Понякога се наблюдава кашлица, като в се случва да се стига до пристъпи и прояви на така наречената поленова астма, казва специалистът. Хората се оплакват и от водниста хрема. Някои пациенти използват по две-три носни кърпи на ден. Наблюдава се също дразнене в очите, към което може да се добави алергичен конюнктивит. Доц. Николов предупреди, че сенната хрема наподобява вирус. Няма нищо специфично, което да я различи. Затова пациентите често пропускат една-две години докато се установи алергията, показва опита на специалиста. При поленовите кожните симптоми са по-малко, но при някои пациенти кожата става доста чувствителна, когато минават през треви. Тогава се повяват характерни обриви. Освен това понякога при консумация на определени храни от растителен произход започват да имат алергични прояви в устата. Например от ябълка, праскова, череша. Има оток на устните, на езика, сърбеж, понякога се наблюдава и задушаване. Според алерголозите чистотата на въздуха също има значение за поленовата алергия, защото попадането на частици върху растенията прави така, че алергенът да дразни повече.

Тестове

Всеки пациент има индивидуална чувственост, като тестове установяват към какво е тяхната непоносимост. Много хората показват кръстосана чувствителност към няколко дървета. Лечението според доц. Николов е с общи антиалергични средства. Има и специална ваксина, която включва курс с алергенни екстракти. При всеки пациент най-напред оценяваме чувствителността, търсим точната сенсибилизация към отделните видове полени и после можем да предложим това специфично лечение, казва специалистът по алергии. Лечението с инжекции продължава между три до пет години. При някои пациенти симптомите напълно изчезват, но чувствителността остава.

АПАРАТНА ИМПУЛСНА ТЕРАПИЯ ТРАЙНОТО РЕШЕНИЕ ЗА НАРУШЕНИЯТА В ПОТЕНТНОСТТА

Телеграф  стр. 40


Ефективна при всички степени на еректилна дисфуикция (ЕД), болест на Пейрони (изкривяване на половия член) и простатит. В Лейзър Мед – София и Варна.

Сексуалните възможности на мъжа не са константа. Те се влияят както от моментното му емоционално или физическо състояние, така и от възрастта или общия му здравен статус. При инцидентните сексуални неуспехи обикновено няма нищо тревожно, но зачестяването им изисква консултация със специалист в областта на сексуалната медицина. Притеснителни оплаквания са:

– слаби или липсващи сутрешни ерекции;

– неудовлетворителна ерекция дори при силна възбуда;

– скъсяване на половия акт заради невъзможност да се задържи ерекцията;

– повторяемост на „засечките“. АПАРАТНАТА “ ИМПУЛСНА

ТЕРАПИЯ в ЛЕИЗЪР МЕД гарантирано и трайно подобрява сексуалните възможности на мъжа при ЕД (еректилна дисфункция), болест на Пейрони и простатит. Действието й се базира на серия от процедури, при които фокусирано се подават импулси в няколко зони на таза и половия член. Интензитетът й е различен и се програмира според състоянието. При ЕД организмът реагира с образуване на нови кръвоносни съдове и засилване на кръвотока в областта. Което при сексуален стимул рефлектира с добро кръвонапълване на половия член и стабилност на ерекцията. Броят на процедурите се назначава според състоянието и желаните резултати. При болест на Пейрони въздействието на импулсите редуцира плаките, причиняващи изкривяване на половия член и болезненост при сексуалния контакт. Подобреното кръвоснабдяване в тазовата област и простатата подпомага възстановителните процеси на организма и при простатит като премахва отока от възпалението, чувството за дразнене, тежест и парене. АПАРАТНАТА ИМПУЛСНА ТЕРАПИЯ е утвърден подход за справяне с нарушенията в потентността. Одобрена е и препоръчана като първа терапевтична линия в сексуалната медицина от двете водещи урологични асоциации – Европейска и Американска. Тя действа на физиологично ниво директно върху причината.

ЛЕЙЗЪР МЕД – иновация и компетентност в сексуалната медицина, всички линии на терапия. Прегледът включва: консултация с уролог, индекс на ЕД, доплерово изследване, активиращ тест. тел. 02 4 760 760 моб. 0899 5211 01 www.lazermed.bg

Всяка 10-а жена е поразена от ендометриоза

Заболяването води до безплодие, пречи на секса

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6


Всяка десета жена в репродуктивна възраст е засегната от ендометриоза. Това гинекологично заболяване представлява третата по честота причина за безплодие при жените и дори пречи на секса, тъй като при полов акт пациентката изпитва силна болка, съобщиха АГ специалисти от водещи болници в София.

Те се обединиха в във фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ с цел да работят за повишаване на информираността на жените за заболяването и да предприемат национално проучване за ендометриоза.

Поставянето на точната диагноза ендометриоза е предизвикателство за лекарите, каза акушер-гинекологът Димитър Цветков. Правилното диагностициране е трудно, често закъснява, лечението й не е унифицирано, допълни той. По думите на лекаря заболяването в някои случаи

ВЛОШАВА КАЧЕСТВОТО НАЖИВОТ НА ЖЕНАТА

Д-р Цветков подчерта, че болестта не е раково заболяване.

Симптомите на ендометриозата може да имитират друго заболяване, може да бъдат изразени като хронична тазова болка, силна менструална болка и др.

От фондацията са си поставили за цел да се извърши национално проучване за разпространението на заболяването, бъдещо сътрудничество с центровете за асистирана репродукция, както и създаване на програма за обучение сред младите момичета.

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея.

Ендоскопската хирургия е най-добрият вариант за лечението й, но не винаги е приложим, каза още лекарят.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко идентифициране на характерните увреждания, но лапароскопията и лапаротомията все още са единственият метод за поставяне на окончателна диагноза.

Обикновено

ПРИ ПРЕГЛЕДА СЕ ОТКРИВАТ КОРЕМНИ ИТАЗОВИ БОЛКИ и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти“, както и ендометриални сраствания. Много често тя развива в тялото без абсолютно никакви симптоми.

Болезнена менструация, болка по време на полов акт, проблемно забременяване и тазова болка извън цикъла са част от симптомите, които подсказват за наличие на заболяването. Признаците обаче могат да са и по-тежки – от подуване, запек и диария До тревожност и дори депресия.

Инвалидите до 12 години с най-висок коефициент за асистент

Монитор  стр. 6


Времето, което хората с увреждания ще прекарват с личен асистент, ще зависи от тест и ще е обвързано с възрастта на инвалида. Най-висок ще бъде коефициентът при децатадо 12 години-1,556, като за да се получи необходимият брой часове, той ще бъде умножен по събраните точки след попълване на въпросника. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Коефициентът при подрастващите от 13 до 18 г. ще бъде 1,313, а за българите над 18 г.-1,235.

„Коефициентите са получени, като максималният брой часове е разделен на максималния брой точки за възрастта“, обясни социалният министър Бисер Петков.

Ползвателите наличната помощ до края на 2020 г. ще бъдат само пълнолетни българи с 90% увреждане и децата с над 50% увреждания и право на помощ, както и тези, които са с над 90% увреждане без право на чужда помощ. Така броят на правоимащите през следващата година и половина ще бъде 97 688 нашенци. След изтичане на този срок на асистент ще имат право всички над 700 000 освидетелствани с ТЕЛК.

За да получат помощник по 8 часа на ден, те ще трябва да имат между 187 и 204 точки. Най-малко часове личен асистент ще се полага на нашенците, които са събрали от 11 до 49 точки -15 часа месечно. Тези с между 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 – 84 часа.

Ползвателите на личната помощ ще трябва да минат през индивидуална оценка. През оценяване на потребностите ще трябва да преминат и тези, които получават финансова подкрепа. Това обаче ще се случи след изтичане на ТЕЛК-овото решение. Тя ще се извършва от 1 април от социалните работници.

4 организации се обявиха против облекченията за дарения към НЗОК

След преминаването на фонда за деца към касата 50-процентното намаление на ставката остава

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 5


4 влиятелни неправителствени организации настояват данъчните облекчения за дарения към фонда за лечение на деца да отпаднат, тъй като от 1 април даренията ще влизат в здравната каса, което може да доведе до корупция. Български дарителски форум, „Спаси, дари на…“, Български хелзинкски комитет и Националната мрежа за децата искат от здравния министър Кирил Ананиев да стане инициатор облекченията, които са 50 на сто от данъчната основа, да бъдат премахнати.

От години за дарения във фонда за лечение на деца се полагат най-високите данъчни облекчения – 50 на сто от данъчната основа, защото фондът беше създаден с идеята да се финансира от дарители. Освен това фондът имаше обществен съвет от лекари, НПО и медии, които гласуваха разходите за всеки един случай и така се осигуряваше прозрачност при разходването на средствата не само от държавния бюджет, но и от даренията. С преминаването на фонда към НЗОК обаче общественият съвет ще бъде закрит. „Сега философията на работа на тази институция се променя изцяло, като се подчинява на визията, че НЗОК ще изпълнява и контролира изцяло процеса по подпомагане на хора, нуждаещи се от лечение“, обясняват от организациите. Общественият съвет пък ще бъде заменен от специализирани комисии по различните педиатрични направления.

Възможността за дарения, както и голямото данъчно облекчение обаче остават, като за целта има и поправка в данъчните закони, която касае дарения „в полза на Националната здравноосигурителна каса – за дейности във връзка с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването“. До тази година подобен текст касаеше фонда за лечение на деца. „Намаляването на 50% от данъчната основа за дарение към НЗОК ще доведе до порочни практики и скрита форма на корупция, без да подобри достъпа на деца до лечение“, смятат обаче неправителствените организации. Според тях няма механизъм, който да гарантира, че евентуалните дарения наистина ще отиват за лечение на деца.

От касата обясниха, че даренията за фонда ще постъпват в отделна сметка и ще се ползват само за функционирането на тази дейност, а не за останалите здравноосигурителни плащания. Основното перо във финансирането на фонда – парите от държавния бюджет, също ще се прехвърлят към бюджета на касата и ще се ползват само за работата на фонда.

ОТКАЗ

След сътресенията във фонда за лечение на деца, започнали при показния арест на директора Павел Александров през 2016 г., даренията за структурата намаляват все повече. Според отчета на фонда за 2018 г. даренията са били едва малко над 74 000 лв. Само година по-рано те са били почти 166 000 лв. Държавното финансиране е било 8.8 млн. лв. за 2018 г.

Смъртността у нас е като при война

Млади експерти започнаха разговор за бъдещето на България

Ростислава ИВАНОВА

Дума  стр. 2


Реалните демографски проблеми на България не са в раждаемостта, а във фрапантната смъртност и застаряването. На първо място сме в ЕС по смъртност – 15,5 промила на 1000 души, а в някои общини надхвърля 30 промила. Такава смъртност има само в региони с военни конфликти и пандемии в Азия и Африка, съобщи демографът от СУ „Св. Климент Охридски“ Георги Бърдаров по време на дискусия на млади експерти за бъдещето на България, организирана от Института за социална интеграция и фондация „Фридрих Еберт“.

Десет млади експерти в областта на политологията, социологията, демографията, правото и икономиката представиха книгата си „България 2019 -Нови хоризонти: Съмнения, надежди и перспективи“. Инициативата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Ниската раждаемост и намаляването на населението са клишета, едното не е вярно, а другото не е проблем само на България, заяви Бърдаров. По коефициент на раждаемост 9 промила и фертилност при жените 1,7, страната ни заема средно място в ЕС. Ние сме част процесите в развития свят, обусловени от промените в индустриалната епоха с нови демографски модели на поведение в резултат на високото ниво на образование, променения социален статус на жената, от развитите технологиите и все по-отговорните родители, подчерта ученият. България може да излезе от демографската криза, като направи решителна крачка за увеличаване на младото население, убеден е Бърдаров. За това ще е нужно адекватно образование, отговарящо на променящите се технологии и реалните нужди на пазара, защото към 2050 г. 50-60% от днешните професии няма да са актуални на пазара на труда. Другата стъпка за подобряване на демографията е повишаване на доходите. Демографът даде за пример Финландия, Естония и Ейре, които са били в много по-тежка демографска криза, но с правилни действия са се справили.

В България има експлоатация, работодателите не искат автоматизация, защото трудът ни е много евтин и работникът е роб, категорична е икономи-стката Ваня Григорова.

Освен недофинансирането на училищното образование социологът Стефан Георгиев открои като проблем и остарялото схващане на българите, че ученето свършва с училището и университета. Обществото трябва да осъзнае, че това е доживотен процес, непрестанно учене, което обаче правят само 6% от българите, при 22% средно за ЕС.

„Случващото се в България е резултат от дълбокия конфликт между капитализъм и демокрация и големият въпрос е коя страна ще вземе гражданското общество. Разговорът за бъдещето на демокрацията и ролята на гражданското общество няма как да мине без сериозен разговор за това какво представлява съвременният капитализъм“, заяви политологът Страхил Де-лийски. Според него този основен конфликт води след себе си и конфликта между богатия елит и бедните, причина е за всеобщата комерсиализация, включително в образованието и здравеопазването.

Изследването си за съдебния популизъм у нас представи по-литологът Теодор Славев. Той направи паралел с нацистка Германия и апартейда в Южна Африка, чиито антихуманни режими са били поддържани от съда. „Днес този доминантен режим овладява и съдът, руши устоите на демокрацията и води до изпразване от смисъл на върховенството на закона. Имаме нужда от радикален съд, който да е на страната на обществото“, призова Славев.

БСП отдавна предлага други заплати в здравеопазването

БСП предлага поне 1308 лв. начална заплата за бакалаври в медицината и поне 2600 лв. за магистри

Дума  стр. 5


„Проблемите, които намериха израз в протеста на специалистите по здравни грижи, са натрупвани през годините. За съжаление, сегашният екип на ръководството на МЗ в лицето на министър Ананиев не се обърна към сериозните проблеми в здравеопазването“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.

От БСП предлагат началната заплата за бакалаврите в медицината да не е по-малко от 1 средна за страната заплата – 1308 лв., а за магистрите – поне 2 средни заплати, или 2600 лв.

МЗ не изпълнява своя обществен договор с дейците на здравеопазването, категоричен е проф. Михайлов.

Реформата в системата на здравеопазването изисква нов начин на управление на ресурсите, гласи становище на Съвета по здравеопазване при НС на БСП. „Налице е необяснимо задържане на заплащането на специалистите по здравни грижи на ниво около минималната заплата. Това заплащане не съответства на техните усилия да компенсират липсата на достатъчно кадри, на професионализма им и на себеотда-деността на болните“, пише в становището относно протестите на медицинските сестри.

„Ние отдавна предлагаме това, за което настояват протестиращите. Предложенията ни съвпадат с тези на протестиращите не защото има координация, а защото на всеки човек, който се занимава със здравеопазване, му е ясно къде е заровено кучето“, коментира проф. Михайлов. Според него исканията на сестрите за начално възнаграждение от 2 минимални заплати е реалистично.

Болните на диализа ще се увеличават

Дума  стр. 5


Тепърва ще има увеличение на диализно болните у нас, а причина за това е много слабата профилактика и увеличението на заболелите от диабет, заяви завеждащият отделението по хемодиализа в МБАЛ в Добрич д-р Светла Илиева. Пациентите в звеното са 53, но в областта са 80. Сред тях има и трима, които са под 30 г.

В листата на чакащите за транс-плантация от областта има 14 пациенти, като през 2018 г. са извършени три.

В отделението работят трима лекари, 10 медицински сестри, двама техници и 4 санитари. Две от сестрите са на втори трудов договор, а 3 са пенсионери. Купени са 7 нови апарата за 130 000 лв. със средства от МЗ в края на 2018 г. Отделението е изцяло ремонтирано и обновено със средства на лечебното заведение и спонсори. Подменена е дограмата, отоплителната система, осветление, подовите настилки, монтирани са окачени тавани. Стойността на ремонта е около 80 000 лв, според д-р Илиева.

Мирослав Ненков: Проблемът с медиците е като бомба със закъснител

Земя   стр. 2


Проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител, предупреди бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред „Нова телевизия“.

Според него тази бомба е заложена, „когато някой гений е направил болниците търговски дружества като бакалиите“.

Той обясни, че възнагражденията на медиците се формират по два начина – единият е основната заплата, а другият идва от клиничните пътеки. Проблемът е, че когато болниците функционират като търговски дружества, директорите на лечебните заведения трябва от някъде да вземат тези пари, посочи Ненков. Според него именно настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването, начело с опитни финансисти, може да измисли как да разреши този проблем.

Ненков обясни, че идеи за остойностяване на медицинския труд има отдавна. Той обаче е скептичен, че скоро подобна идея може да бъде приложена на практика. Запитан дали е възможна ефективна стачка от страна на медицинските служители, бившият здравен министър изрично посочи, че по закон това е недопустимо. Ние нямаме такова право и аз не бих подкрепил такова нещо, защото е противозаконно, категоричен бе той. Върху тези милиарди, отпуснати за здравеопазването, са се вгледали едни нечисти, ужасно влиятелни очи – те не се вълнуват от нормалните човешки неща, заяви той и поясни, че ако разкрие чии са, може да бъде осъден. Много трудно някой политик ще се наеме да променя изначално системата ни на здравеопазване, защото това означава да си направи сепуко, каза още Ненков. Относно протестите на медицинските служители той съпостави ситуацията в България с тази в западните страни, коментира Нюз.бг. Всеки от страната до седмица може да бъде прегледан от топ специалист, докато това в Америка не може да стане -там до личния си лекар не можеш да стигнеш до 2 седмици, посочи Ненков и допълни, че българите обичат да „мрънкат“. Въпреки думите си обаче той бе категоричен, че действително заплатите на медиците са унизително ниски. Това обаче нямало как да се промени, докато на здравеопазването се гледало като на услуга. Услуга е да ти измият стъклата на колата, да ти спрат кръвотечението, за да не умреш, не е услуга, заключи той.

.

Доц. Росен КАЛПАЧКИ: В България е по-добре да получиш инфаркт, отколкото инсулт

Славяна МАНОЛОВА

Жълт Труд  стр. 14,15


Доц. Росен Калпачки е невролог, началник на Клиника по нервни болести в МБАЛ „Света Анна“ в София и ръководител на изиран център за лечение на инсулти. По решение на здравното министерство у нас трябва да бъдат създадени 4 такива центрове. В момента работят три -във Варна – в болница „Св. Марина“, и в София – в „Света Анна“ и „Пирогов“. Очаква се и в Пловдив. Най-голям като обем дейност е този в „Света Анна“, който работи от 2016 г. Повод за разговора ни с доц. Калпачки е състоялата се в края на януари в Пловдив Трета национална среща за лечение на инсулт, организирана от Българското дружество по неврология. Там той постави остро въпроса за намаляването на средствата по клиничната пътека на НЗОК за венозна тромболиза – „златния стандарт“ в лечението на остър исхемичен мозъчен инсулт, от 3000 на 2300 лв. България се нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са третата най-честа причина за смърт у нас. Данните на НЗОК сочат, че броят на пациентите, получили исхемичен инсулт през 2018 г., възлиза па 49 717 души. Венозната тромболиза в момента е основният метод на лечение в света. След прилагането й се изписват 3 пъти по-малко инвалиди.

– Доц. Калпачки, виждам натрупани много папки върху дивана в кабинета ви. Това вашите случаи ли са?

– А, това е ежедневие. Ние непрекъснато сме обект на проверки, за всичките 365 дни на 2018 г. имаме 820 проверкодни – всеки ден е имало по три вида проверяващи в болницата. Това е добре. Ние сме голяма болница, хабим значителен обществен ресурс, минават много болни -над 25 хиляди хоспитализации годишно. Така че това, че се проверяваме, е по някакъв начин мотивиращо и за нас нещата да са наред. Аз не се оплаквам от многото проверки, макар че сме една от най-проверяваните клиники, особено след като се обадих, че клиничната пътека е намалена…

– Има ли промяна в разбирането за инсултите в днешно време?

– Инсултът и на най-стария човек, в най-забутаната провинция, не е нещо, заради което да го оставиш на легло. Когато преди питахме на колко години е пациентът и ни кажеха 80 и нещо, отговаряхме – ще дойда, ама първо да си свърша другата работа, защото линейките не достигат. Той да си лежи… Това е публична истина.

– Вече лекувате ли и такива възрастни хора?

– Лекуваме всякакви. За нас е предизвикателство. Най-интересният факт е, че хората, доживели до по-късно, като че ли имат по-големи компенсаторни механизми в някои отношения и се повлияват изключително добре от нашето лечение. Има 95-96-годишни, които идват с остър инсулт, лекуваме ги и си тръгват на крака. Всички мислят, че са отписани, че това е последното им посещение в болница, но очевидно с годините са направили допълнителни кръвоносни съдове в мозъка, които наричаме колатерали, и те компенсират пораженията от инсулта. По алгоритъм доскоро над 80-годишна възраст у нас не се правеше модерното лечение тромболиза, защото се смяташе, че тези пациенти са по-безперспективни и защото процедурата тогава прохождаше. Нямаше толкова възможности, включително и финансови. Сега тази граница отпадна, което е много хубаво.

– Какъв процент от пациентите са подходящи за тромболиза и колко стигат до нея?

– Европа мисли, че на този етап е добре 10 на сто от пациентите да получават тромболиза. Това е препоръката на Европейската организация за инсулти (ESO). Този процент се колебае в момента между 5 и 15 в различните държави, в България е 1,6 – нещо, което се видя много на някои хора. Да, те се увеличиха двойно в сравнение с миналата година, но са само 1,6%. В нашия специализиран център, дай Боже да имаме повече такива, постигаме 20%. Това става, защото Спешна помощ и самите хора знаят, че при нас се лекуват инсулти и идват. И го правят по-рано. При нас идеята е човекът да дойде навреме.

– Какво означава „навреме“ и „от врата до игла“?

– След четвъртия час тромболиза е забранена, тя би убила човека. Създадохме такава организация, че ако пациентът дойде и буквално му остават 15 минути в този прозорец, ние да се справим в рамките на половин час. Това е „от врата до игла“ и ESO казва, че времето трябва да е до 1 час. Не знам колко е средното за страната, при нас постигаме 20 и няколко минути. Има случаи, в които сме се справяли и за 10 минути, има и такива, за които трябва 1 час. Понякога болният се бави на входа на болницата, не на клиниката. Той трябва да бъде прегледан на скенер, да се изчакат кръвните резултати. Това време се калкулира в „от врата до игла“. Затова трябва да е готов лаборант буквално от вратата да му вземе кръв и кръвните показатели да бъдат изследвани с приоритет. Ние имаме един червен печат, всеки лекар от клиниката го носи, и когато е сложен върху документите на входа на болницата, пациентът се ползва с предимство. Скенерът е по пътя му. Това е, което направихме като организация през трите години на съществуването ни, и тогава времето ни падна под половин час – нещо уникално, включително за Европа.

– В чужбина правят скенера още в линейката…

– В някои чужбини. Това е много скъпа работа и не знам дали може дори в Европа да се направи масово. Това е само едно добро пожелание.

– Но повечето пациенти пристигат късно…

– 80-90 процента идват прекалено късно. Ако дойдат на първия час, резултатът ще е по-добър. Всъщност инсултът започва на първата минута и става все по-тежък и по-тежък.

– Time is brain, както казвате вие, невролозите – съкращаването на времето спасява мозък.

– Да, едно е да направиш лечение на 45-ата минута, друго е на 3 часа и 45 минути. Единият човек ще се възстанови напълно, другият – не напълно, даже можем и да го загубим, защото и след тромболиза умират хора – просто защото инсултът е тежък.

– Къде грешат хората?

– Първото нещо е презумпцията, че инсултът е тежко, неспасяемо състояние и особено при възрастен човек не си заслужава бързането. Вторият проблем е разпознаването на симптомите. Когато се карам на близките, те казват: и друг път му е ставало лошо, ама му минава… Има хора, които получават изкривяване на лицето, което се вижда

– близките смятат, че е настинал. Внезапно настъпила, особено при възрастен човек, парализата е ясен симптом на инсулт. Другите чести симптоми са отслабване на едната или другата ръка и промяна в говора. Те покриват близо 90 процента от първоначалните симптоми. Ако усетите у ваш близък внезапно изкривяване на лицето, слабост в ръката и промяна в говора, е почти сигурно, че е инсулт.

– Защо отделяте специално внимание на инсултите при събуждане?

– Защото досега те бяха изключвани от лечение -до европейския конгрес на нашата организация миналата година, когато казаха: вижте, оглеждайте ги, част от тях са лечими. Медицината е доказала, че по начало инфарктите и инсултите настъпват в ранните часове на деня и много по-рядко при заспиване. Когато инсултът е при събуждане, ние реално нямаме първоначалния час на настъпване. Сега, макар пак да не знаем началния час, действаме като при инсулт, който е настъпил пет минути преди събуждане. Правим скенер, с помощта на който разбираме кога е било началото.

– Защо инфарктите и инсултите настъпват рано сутрин?

– Има няколко фактора – игра на кръвното налягане поради циркадния ритъм, изчерпват се лекарствата, които сте взели преди да си легнете, има физиологични механизми на събуждането – отделя се повече адреналин, който да ни подготви за деня, но той свива съдовете и повишава кръвното и т.н.

Да не забравяме, че има възрастни хора, които съвсем спонтанно се събуждат в 3-4 часа. Организмът им започва активизация, всички изброени фактори, особено тези с кръвното, действат, те обаче натискат очи, защото няма какво да правят, задремват и се събуждат с инсулт. Това е другото обяснение.

– Ваши колеги, работещи в САЩ, говорят за разширяване на терапевтичния прозорец на повече от 4 часа и половина.

– Терапевтичният прозорец се разширява благодарение на ендоваскуларните методи -тромбектомията (физическо отстраняване на тромба – б.а.). Пациент, който има противопоказания за венозна тромболиза, пил е антикоагуланти например или тромбът е запушил голям кръвоносен съд и не може да бъде разрушен чрез тромболиза, е подходящ за ендоваскуларен метод. В по-богатите държави казват: не си хабете времето с тромболиза. По нашия алгоритъм, а и европейските препоръки са такива, първо правим тромболиза и ако не е успешна – тогава тромбектомия. Тогава терапевтичният прозорец вече е 6 часа – печелим още час и половина, а колегите в Америка говорят за разширяване даже до 12-ия час. Това, дай Боже, след 5-6 години ще стане и у нас. Но ние едва прохождаме в ендоваскуларното лечение. В нашия център, който е най-големият, миналата година имаме 29 случая. Колегите от Варна, които са пионери в тази област, са направили 8. Не можем да говорим за масово лечение.

– Каква е цената на венозната тромболиза?

– В Америка е 12 000 долара, у нас касата дава 2300 лв. Вярно е, че там са по-богати, но и там, и тук болният има две очи, два крака, един мозък… Лекуваме с едни и същи лекарства, които у нас не са по-евтини, но касата ни намали клиничната пътека със 700 лв. Как да лекуваме с един флакон лекарство, вместо с два? Ние, разбира се, слагаме колкото трябва. Намираме начини, защото за нас това е въпрос на чест, ако щете. Аз имам съгласието на ръководството на болницата, че можем да компенсираме финансите, свързани с лекарството, но другите болници, които прохождат и са с помалък капацитет? Миналата година у нас имаше 37 болници, които правеха тромболиза, а тази колко ще са? Това, което ще се случи в края на годината ще е, че при нас ще имаме още повече тромболизи, но за България те ще бъдат много по-малко. Аз не искам такава слава. Ние направихме изчисления, че това, което ни свалят като цена, ще спести на касата половин милион лева. А ние спестяваме на бюджета 20 милиона лева само от инвалидни пенсии на тези, които сме вдигнали на крака. Кажете ми кое поевтиня в България, в медицината, в неврологията, че да дръпнат 700 лева от пътеката? Със същото лекарство се лекува и миокарден инфаркт, и белодробна емболия, но там цените на пътеките не са променени.

– Значи в България е по-добре да получиш инфаркт, отколкото инсулт?

– Сто процента. Там финансирането на лечението е в пъти повече, има много повече центрове. Едно е да лекуваш с 5000 лв., друго е с 2300. Аз не им завиждам – искам да го направим и при нас така.

Лекуват зъби под микроскоп

Жълт Труд  стр. 36


За първи път в България дентална клиника вече разполага с двойно бинокулярни микроскопи за диагностика и лечение. Това е най-новото измерение и възможност за пациента в съвременното лечение под увеличение. Целият лечебен процес по създаването на здрави и щастливи усмивки се осъществява под строг контрол и увеличение не само от зъболекаря, но и от неговия асистент. Микроскопите със своите високи характеристики дават нов стандарт в съвременното дентално лечение. Те са създадени специално за дентални лекари, специалисти по кореново лечение, пародонтология и хирургия.

Много приятели и усмихнати пациенти, сред които Татяна Полова, Йордан Йовчев, Марта Вачкова, Мария Силвестър и Владимир Караджов, Джуди Халваджиян, Веселин Маринов, присъстваха на откриването на новата дентална ендодонтска клиника.

„Много често най-големите проблеми за пациентите идват от това, че вътрешност на зъба кореновото лечение, не е проведено добре и това води до загуба на зъба. Ето защо възможността това пространство да се вижда под много голямо увеличение чрез микроскопите с двойно бинокулярен контрол дава сигурност в лечението“, сподели д-р Венета Павлова, иваяла холивудската усмивка на Силвестър Сталоун. „Щастливи сме, че в България денталната медицина е на световно ниво“, допълни още д-р Павлова.

26.03.2019

Национални телевизии

18 милиона души в света страдат от Алцхаймер, според статистиката на СЗО

БНТ, Новини в 20.00 часа


18 милиона души в света страдат от Алцхаймер, според статистиката на Световната здравна организация. Много учени търсят лечение на болестта, но все още няма категорично решение. Българската академия на науките е на път да открие нов начин да забави развитието на Алцхаймер чрез природен продукт.

Репортер: Преди две години Бил Гейтс дари 100 милиона долара, за да помогне в борбата с Алцхаймер. Пълната победа в тази борба обаче засега е почти невъзможна.

Рени Калфин: Тези болести не са лечими.

Репортер: Алцхаймер постепенно и необратимо унищожава паметта и мисленето на около 70 хиляди човека у нас. Или един град с населиние като на Благоевград. Учените от БАН обаче имат добра новина.

Рени Калфин: Имаме обнадеждаващи резултати в момента с екстракт от охлюви. Той забавя невродегенеративните процеси, подобрява обучението и паметта при опитни животни.

Това и още други интересни открития са факт благодарение на Национална програма, финансирана от Министреството на образованието и науката. В нея се търсят онези наши природни богатства, които могат да побеждават трудните болести.

Иван Димов: Тази инвестиция за научни изследвания не е случайна, тя е полезна и ще направи българина по-щастлив.

Репортер: Не сме първите, които търсят лечение на тази болест, но сме първите, които може би ще го открият в охлюва. Засега само „може би“. А за света това откритие би било по-ценно и от дарение в милиони долари.

Германия обмисля да задължи родителите да ваксинират децата си срещу дребна шарка

БНТ  Новини в 12.00 часа


Правителството на Германия обмисля дали да задължи родителите да ваксинират децата си срещу дребна шарка на фона на увеличаващия се брой случаи на заразната болест. Италия вече се реши на подобна стъпка по същата причина.

Репортер: Според здравните експерти в страната децата не трябва да плащат безотговорните грешки на родителите си. По въпроса работи експертна група заедно с министъра на здравеопазването Йенс Шпан и очакванията са съвсем скоро да бъде намерено решение. Италия вече въведе задължителните имунизации. Преди да бъдат записани в детска градина или училище, децата трябва да са ваксинирани срещу варицела, морбили, заушка, рубеола и полиомиелит. Предвидени са и сериозни глоби. Ако ученик е без съответните ваксини, родителите рискуват до 5000 евро глоба. Децата под 6-годишна възраст могат да бъдат връщани от учебното заведение. Причина за активизиране на кампаниите за ваксиниране са зачестилите случаи на дребна шарка. По данни на Световната здравна организация през 2017 година заболеваемостта се е увеличила с 30 на сто в световен мащаб. Тенденцията е особено сериозна в Европа, където през 2017 има регистрирани близо 24 хиляди случаи на заразата, докато през 2016 броят им е малко над 5200.

15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух

БНТ, Новини в 20.00 часа


15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух, по данни на Световната здравна организация. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Данните бяха изнесени на форум за чистотата на въздуха и последствията върху здравето ни.

Репортер: Само при едно вдишване поглъщаме почти 20 млн. фини прахови частици.

Александър Симидчиев: Един човек, който живее докъм 75 години, общо поглъща в белия си дроб около 4 килограма. Това е една тухла четворка.

Репортер: Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко в белите дробове. Въздействат ни на клетъчно ниво. След това достигат до всички останали органи и системи в тялото ни.

Александър Симидчиев: То търси слабото ни място и където ни е слабото място, замърсяването на околната среда там ни удря. Ако генетично слабото ни място е белият дроб, имаме проблем в белия дроб, ако генетично слабото ни място е сърцето, то ни удря там. Може да развием диабет или раково заболяване.

Репортер: Затова според експертите, са важни мерките срещу замърсяването на въздуха. И пак според тях, у нас тези мерки не са достатъчни. Срещу нас вече има една наказателна процедура в напреднала фаза за чистотата на въздуха.

Михаил Околийски: В България тепърва трябва да се взимат адекватни мерки. Има доста високо ниво на замърсяване, особено в големите градове.

Пламен Таушанов: Още 2017 г. е препоръчано да се измерват фините прахови частици. Досега това не е реализирано, какво измерват? Най-опасните не се измерват. Това не са системни подходи и не водят до видим резултат.

Репортер: 20 пъти повече хора у нас умират от мръсен въздух, отколкото в катастрофи, твърди председателят на Асоциацията за закрила на пациентите. Въпреки това, значителен е процентът на българите, които не са запознати дори с един риск за здравето си вследствие от него.

3 броя кувьози дарява фондация Нашите недоносени деца на различни болници в страната

БТВ, Новини в 12.00 часа


3 броя кувьози дарява фондация Нашите недоносени деца на различни болници в страната. Първото дарение е в болницата в Бургас. Подробностите сега от Десислава Генева. Здравей.

Репортер: Здравейте от бургаската болница. Намираме се в отделението по неонатология. Това отделение има нова придобивка – този кувьоз. Той беше дарен тук за недоносените деца. Над 300 бебета годишно недоносени, под 2500 грама, се раждат тук, в това отделение. Снимките на вече спасените и здрави, пораснали деца висят по стените на отделението. Има календари с тях. Според статистиката за 2017 година 19% са тези недоносени бебета, като за страната процентът е 10%. Т.е. двойно повече недоносени бебета се раждат тук в тази болница. Дарението беше осъществено тази сутрин. Вижте още.

Репортер: Кувьозът е от най-модерните, струва 13 000 лв. А координаторът на фондацията в Бургас има личен мотив да помага.

Цветелина Калоянова: Аз лично съм майка на такова дете, което е родено 550 грама. Болката е голяма. Като виждаш такова малко дете как се мъчи, как се бори за живот.

Репортер: Новите апарати осигуряват нужната влажност за недоносените деца.

Д-р Стилияна Томова: Тъй като те все пак вътреутробно плуват в околоплодната течност. Така че има опции за висока влажност в кувьоза, защото кожата при тях е изключително ранима и чувствителна.

Репортер: Парите са събрани с дарения от организацията на масоните в България.

Д-р Иван Зайков: Едно от нещата, които ние развиваме е точно това – помощта. С желание помагаме и надявам се да продължим да помагаме.

Репортер: Това не е първото дарение в бургаската болница от фондация Нашите недоносени деца.

Репортер: Същите кувьози като този ще бъдат дарени на отделенията по неонатология в болниците в Сливен и в Ловеч.

Национални радиа

БЛС не подкрепя протестите от последните дни на медицинските сестри и фелдшерите

 БНР, Новинарски час


БЛС не подкрепя протестите от последните дни на медицинските сестри и фелдшерите. Това обяви в Добрич председателят на лекарската организация Иван Маджаров. Според него времето за протести не е сега, а когато се гласува бюджетът на МЗ и бюджетът на НЗОК.

Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям, и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести, категоричен е Иван Маджаров: „Като цяло възнаграждението в България в здравеопазването е ниско. Протестите, когато се отнасят до заплащане в лечебни заведения, би трябвало да са под прозорците на управителите.”

Според него исканията на протестиращите за самостоятелни практики са несериозни: „Фелдшери, медицински асистенти, рехабилитатори и още 12 специалности, общото между всички тях е, че те изпълняват назначения на лекаря. Лекарят носи в тази система отговорността. Няма как да рекетираш всичките си колеги с това, че ще спреш да работиш 5 дни и да очакваш, че заплатата ти в края на месеца ще ти бъде по-голяма. Разбира се, ние не можем да работим без нашите медицински сестри и винаги сме заставали зад тях. Но моите наблюдения са, че на местата, където са изключително ниски заплатите, са такива и на лекарите.”

Иван Маджаров се обяви срещу ежегодното нарастване на разходите за лекарства за сметка на други сектори в здравеопазването: „Трябва да се сложи спирачка пред ежегодното разрастване на разходите за лекарства, за да можем да осигурим средства за достойно заплащане на тези, които работят в България, които все още са тук.”

Точкуват спешно 80 000 инвалиди или няма помощ