24 часа   стр. 7


Франция, Великобритания или Швеция. Това предвиждат промени в правилата как новите медикаменти ще влизат в позитивния лекарствен списък, които правителството прие вчера. Мярката цели да се гарантира, че новите лекарства са качествени, а не цели намаляване или вдигане на цената.

От 31 март

24 часа   стр. 7


фондът за лечение на деца ще бъде закрит и ще стане част от НЗОК, реши правителството. Касата ще завърши всички започнати от фонда процедури по изпращане на деца за лечение в чужбина след 31 март, като родителите няма да трябва отново да подават документи, предвижда правителственото решение.

Петър Москов прави нова дясна партия КОД

24 часа   стр. 4


Бившият здравен министър в кабинета „Борисов 2“ Петър Москов ще прави нова дясна партия. Новата формация ще се казва „Консервативно обединение на десницата“ (КОД).

В новата партия влизат бивши членове на ДСБ, на която самият Москов бе зам.-председател. Сред тях са Ралица Кирилова, която преди 2 г. бе кандидат за председател на ДСБ, но загуби от настоящия лидер Атанас Атанасов, и бившата лидерка на партията в Пловдив Пепа Деведжиева. Сред учредителите на новата партия са Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб и психиатърът Любомир Канов.

Още в края на 2018 г. Москов обяви, че прави нов десен проект, в който имат място и част от патриотите. Ако партията получи регистрация в съда до 10 април, било възможно да участва и на евроизборите през май.

Москов е и един от бившите министри, срещу които тече дело заради размяна на ваксини с Турция.

1300 социални трябва да точкуват 90 000 инвалиди за 5 месеца

Бързата оценка е за хората, които искат асистент, за помощ в пари важат старите

Виктор ИВАНОВ

24 часа   стр. 19


Само 1300 социални работници ще трябва за 5 месеца да издадат нови индивидуални оценки на 90 000 инвалиди.

80 хил. възрастни с тежки увреждания и 10 хил. деца ще трябва да си извадят оценки по новата точкова система, за да ползват услугите на личен асистент или домашен помощник, обяви в сряда социалният министър Бисер Петков, след като правителството прие предложената от него методика за оценка. Срокът е от 1 април до началото на септември, защото от есента започва отпускането на асистентите. Ако някой не успее да си извади оценката навреме, това не означава, че ще бъде лишен от асистент. Ще получи такъв след точкуването, гарантира социалният министър.

В Агенцията за социално подпомагане са създадени специални отдели в местните поделения, в които работят 1300 души. Те ще трябва да посетят инвалидите, да ги интер-вюират и да оценят потребностите им. В зависимост от броя точки, които получат хората с увреждания, ще се определя и за колко часа в месеца ще могат да ползват асистент или помощник. Тези над 600 хил. инвалиди, които получават парична помощ, по новите правила от 1 януари няма да трябва веднага да подновяват оценките си, обясни министър Петков.

Габрово е сред общините първенци по предлагани социални услуги за деца

До 2021 г. ще бъдат закрити всички домове за деца в страната

24 часа   стр. 20


Центърът за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижа в Габрово е сред добрите примери за извеждането на децата от институциите. В него се полагат 24-часови грижи за 8 деца с тежки увреждания. В същата сграда се помещават два Дневни центъра за деца и младежи с увреждания, в които се предоставят почасови и седмични грижи. Плановете на общината предвиждат с подкрепата на ОП „Региони в растеж“ и ОП „Развитие на човешките ресурси“ да бъдат открити два нови центъра за социални услуги – за възрастни с деменция и за хора, които не могат да се обслужват сами.

Деца и полицаи даряват дрехи, събират капачки за кувьози

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа   стр. 27


Дрехи, обувки, играчки и учебни пособия събраха възпитаници на ОУ „Пейо Яворов“ заедно със служители от ОД на МВР в Бургас.

Благотворителната великденска акция е за подпомагане на Центъра за работа с деца от улицата, каза говорителят на полицията Цветелина Рандева.

„Добротата и благотворителността са само част от добродетелите, на които педагозите в училището се стремят да научат децата“, коментира директорката Мара Георгиева.

Освен във великденската акция децата от ОУ „Пейо Яворов“ се включиха и в кампанията за събиране на пластмасови капачки.

Средствата след рециклирането им ще отидат за нови кувьози в УМБАЛ в Бургас.

Мега агенции затяга контрола над болниците

Разходите по създаването й са 16 милиона лева

Труд  стр. 6


Нова мега агенция затяга контрола над болниците. Това става факт след като в сряда беше приет нейният Устройствен правилник. Новият орган се нарича Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и се образува чрез сливане на досегашните Изпълнителна агенция „Медицински одит“ с Изпълнителната агенция по трансплантация. При обединението новият орган ще продължи да изпълняват досегашните им функции; тези които се дублират, ще бъдат премахнати; ще бъдат делегирани и нови, сред които по-детайлно следене дейността на лечебните заведения.

Общият брой на персонала в новата мегаагенция е 106 души, а разходите по създаването й са в размер на 16 млн. лв., които ще трансферира Министерството на здравеопазването (МЗ).

Освен това във връзка с Общия регламент за защита на личните данните в МЗ ще се обособи звено „Сигурност на информацията и защита на данните“, което ще контролира прилагането на стандартите и правилата за мрежова и информационна сигурност и защита на данните. Създава се и самостоятелна дирекция „Електронно здравеопазване“, чиято цел е да оптимизира дейностите по провеждане на стратегията за електронно здравеопазване и въвеждане на националната здравна информационна система.

За пръв път ще бъде създадено звено за подобряване ценността на администрацията.

Изкуственият интелект в медицината

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ПОЛЗВАМЕ КУПИЩАТА НОВИ ТЕХНОЛОГИЧНИ РАЗРАБОТКИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ТРЯБВА ДА РЕШИМ НЯКОЛКО КЛЮЧОВИ ПРОБЛЕМА

Елена КИРИЛОВА

Труд  стр. 10


Само преди няколко месеца Крищоф  Салаи се озова в категория „Визионери“ от списъка с иноватори под 35-годишна възраст в Европа, публикуван от списание MIT Technology Review. В листа попадат общо 35 иноватори под 35 години.

Крищоф, амбициозен млад унгарец, си извоюва мястото с една лична битка, която може да доведе до резултати на глобално ниво. Младият мъж стои зад стартъпа Turbine.AI, чиято основна цел е да открива персонализирани комбинации от терапии спрямо конкретния тумор, открит в организма на пациента.

Когато се срещнах за първи път с Крищоф в Берлин преди три години, стартъпът тепърва прохождаше. „Туморът действа като отделно същество, което се бори за живота си“, коментира тогава Крищоф, който е основател и главен технически директор на организацията. „Ние искаме да ускорим борбата с този проблем. 12 години, хиляди експерименти и средно 1,5 милиарда долара струва разработката на едно лекарство. Нашата цел е да избегнем всички тези задънени улици. Turbine помага създаването на медикаменти да се случва 1000 пъти по-бързо“.

Всичко това се случва на базата на изкуствен интелект и анализа на огромни обеми от медицинска информация.

Докато хората по света се стряскат от множеството проучвания, които твърдят, че изкуственият интелект и роботите ще отнемат милиони работни места, в сферата на медицината изразът „изкуствен интелект“ се ползва по-скоро с оптимизъм и вяра, че ще станем свидетели на революция, която ще помага не само на лекарите, но и на пациентите.

Една от възможностите за това се крие в гласовите асистенти. Британската компания за пазарни анализи Juniper Research прогнозира, че използването на гласови асистенти ще се утрои през следващите няколко години. Така през 2023 г. ще има 8 млрд. дигитални гласови асистенти в употреба, спрямо 2,5 млрд. към края на 2018 г. За пациентите това може да значи много.

Подобен тип интелигентни системи могат да предоставят 24-часова грижа за широк спектър от хора, които може да се нуждаят помощ. Хората с хронични заболявания, които получават пристъпи, хората с увреждания и онези, които живеят далеч от медицински грижи, са само част от тези, които биха спечелили най-много от виртуалните асистенти. Отвъд популярните решения като Alexa на Amazon, Google Assistant на Alphabet и Siri на Apple, има подобни асистенти, насочени конкретно към медицината.

Такава е програмата на софтуерната компания Nuance Communications, която е създадена специално за медицински цели и носи името Dragon Medical Virtual Assistant. Тя е част от съществуващия софтуер за превръщане на глас в текст, използван за клинична документация.

Според сайта на компанията Dragon Medical се ползва от над 500 хил. лекари за създаването и комуникирането на случаите на над 300 млн. пациентски случаи годишно. Самият асистент е разработен така, че изкуственият интелект разбира и разпознава медицинска терминология и систематизира информацията по нужния на лекарите начин.

Всъщност изкуственият интелект може да ни помага както за по-добрата обработка и анализа на медицински данни, така и за разработването на молекули за лекарства, за осигуряването на грижи, прегледи и профилактика от разстояние и още, и още.

Преди да се впускаме в подобни надежди за това как изкуственият интелект ще помогне на здравеопазването, трябва да знаем, че той няма да е панацея, която ще ни излекува от хроничните болести, нито ще реши всички проблеми на глобалното здравеопазване. Той е по-скоро стъпката напред към едно бъдеще, в което здравният сектор се дигитализира, както в полза на лекаря, така и в полза на пациента.

Но преди всичко това стоят множество неуточнени регулации, защита на личните данни на пациентите и още милиони тестове на тези нови технологии, докато експертите се уверят, че тези решения са преди всичко полезни и безопасни.

***       

Как помагат компютърните системи

Изкуственият интелект е наука за концепциите, които позволяват на компютрите да правят неща, които за хората изглеждат разумни. Изкуственият интелект има способност да анализира обкръжаващата го среда и да предприема действия, които увеличават възможността за постигане на определени цели. Изучаването на възможностите за създаване на такива устройства, наричани интелигенти агенти, е предмет на обособен дял от информатиката.

По друг начин казано, изкуственият интелект е наука за концепциите, методите и средствата за създаване на интелигентни компютърни програми и изследване на естествения интелект чрез компютърни системи.

Теорията на изкуствения интелект се основава на хипотезата, че основно човешко качество като интелигентността, може да бъде толкова точно описано, че да бъде симулирано от машина. Подобни разсъждения, свързани с въпросите за природата на разума и научното високомерие, могат да бъдат открити в митологията, художествената литература и философията още от древността. В миналото обект на оптимистични или критични спекулации, днес изкуственият интелект е важен елемент на информационните технологии, използван за разрешаване на някои от най-трудните задачи в областта на информатиката.

Всеки, 10-и случай на преждевременна смърт е от заседнал живот

Монитор  стр. 12


Почти всеки десети случай на преждевременна смърт е неразривно свързан с ниско ниво на физическа активност и преди всичко със заседнал начин на живот. Хората, които предимно стоят прави или ходят два-три часа, докато са на работа, са с по-малък риск от затлъстяване и високо ниво на холестерола, съобщава Journal of Epidemiology & Community Health.

Много хора предпочитат да прекарват свободното си време, седейки удобно или излежавайки се. Освен това много хора са принудени да седят цял ден на работното си място в офиса. „Затова борбата със заседналия начин на живот може да донесе много ползи на общественото здравеопазване“, заявиха учени от Кралския университет в Белфаст.

Дори повърхностното наблюдение на хора, които водят заседнал начин на живот, през последните 3-4 години показва, че сред тях затлъстяването, повишеното ниво на холестерола, диабетът, сърдечните и сърдечносъдовите болести са няколко пъти почести, отколкото сред другите хора. Учените ползвали данни не само за Великобритания, но и за други развити страни в света.

Оказало се, че всеки трети британец страда от недостатъчна двигателна активност и прекарва около 6 часа дневно, седейки или лежейки пред компютърния екран. Това води до здравословни проблеми и заболявания, от които ежегодно умират близо 70 хиляди жители на Обединеното кралство.

Най-честата причина за преждевременна смърт е диабет тип 2. При водещите заседнал начин на живот вероятността от появата му е почти два пъти по-голяма, отколкото при другите хора. Учените заключиха, че заседналият начин на живот е огромна заплаха за милиони. Тя обаче може да се избегне, ако нивото на физическите натоварвания се увеличи с 50 на сто.

Ентероколити изкарват всеки 10-и от строя

Монитор  стр. 12-13


Ентероколити изкарват всеки десети от строя. Наред с тях регионалните здравни инспекции отчитат и завишен брой на настинки и тежки остри респираторни заболявания. 270 са случаите на ОРЗ с особено висока температура само за последните пет дни, показва справка на Регионалната здравна инспекция София.

Във Варна регистрираните болни с ентероколити са 47, а тези с ОРЗ 186, като с усложнения, заради които са хоспитализирани, случаите са 19.

Подобна е ситуацията и в останалите региони на страната.

Заболелите са много повече, но тъй като отмина грипният период хората не ходят на лекар и наблюдават на самолекуването. Затова и в регионалните здравни инспекции постъпват само данните за тези хора, които са ходили при личния си лекар, поясниха епидемиолози. Като обстоятелство, подпомагащо разрастването на обхвата на ОРЗ-та и ентероколитите, те посочиха факта, че повечето заболели не си остават вкъщи, а продължават да ходят на работа и по този начин заразяват и колеги. както хората наричат ОРЗ-та, се причинява от рино- и аденовируси и се проявява с висока температура, болки в гърлото, втрисания и тежка хрема.

Чистият въздух и по-леката храна подпомагат оздравителния процес.

Лечението на простудните заболявания изисква задължително приемането на медикаменти. Той може да бъде допълнен и с нелекарствени средства.

Препоръчва се по-честото издухване на носа, тъй като заедно със секрета на назалната лигавица се изхвърлят и голяма част от вирусите. Физическите усилия трябва да бъдат спестявани. Почивката ще позволи на организма да насочи цялата си енергия към стимулиране дейността на имунната система в борбата й с вирусната инфекция и нейните симптоми.

Препоръчват се още чести гаргари със солен разтвор или разтвор на сода бикарбонат с лимон. Чрез тях ще се постига периодична дезинфекция на гърлото. Парната баня действа за облекчаване симптомите на грип и настинка, тъй като стимулира топлообмена за по-бързо сваляне на температурата и помага за овлажняване на назалната лигавица за по-лесно отделяне на събрания секрет. Спане с по-висока възглавница – повдигането на главата позволява по-лесен дренаж на дихателните пътища и затруднява задържането на секрет по тях, който затруднява дишането. Вдишването на ментово масло подпомага организма комплексно в борбата с настинката. Като мощен имуностимулатор, ефективен и срещу вирусни инфекции, и срещу бактериалните им усложнения, може да се разчита и на продуктите, съдържащи ехинацея.

Малиново сладко с чай е универсалният народен лек при настинки в Русия от стари времена. Горещата напитка причинява изпотяване, което трябва да се претърпи на топло под одеалото. Смята се, че едно-две такива изпотявания на ден в продължение на два, максимум три дни прогонват просгудата. За да се постигне ефектът обаче сладкото трябва да е истинско. То може да се замени със замразени малини, които се слагат в горещия чай.

Независимо, че с този народен цяр се постига известно облекчение, лекарствата срещу грип не бива да се отказват.

По една-две капки от прясно изцеден чесън във всяка ноздра два пъти дневно отпушват бързо и трайно носа. да се знае, че изцеденото количество от скилидките трябва да се смеси с толкова вода, за да не бъде изгорена лигавицата на носа. Подобно на малините е лечението със сок или чай от червени боровинки.

Напитката се подслажда с мед. Този горски плод има силен противовъзпалителен, диафоретичен и антипиретичен ео]зект.

Класика в безлекарственото лечение на начална настинка е смленият или настърган пресен джинджифил, добавен в горещия чай или горещото мляко.

На Изток прогонват простудата с напарване на лактите и коленете. Върху тях се поставят горещи, напоени във водата кърпи, които се сменят често.

Д-р Веселин Герев, Психиатър: Работещите на cмени ще понесат най-тежко местенето на стрелките

Яна ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 12-13


– Д-р Герев, само след няколко дни предстои отново да местим стрелките на часовника. Смята се, че тази смяна е по-тежка, как влияе тази промяна на организма и психиката ни?

– Всъщност дали ще местим стрелките с час напред или назад, няма никакво значение. Смяната винаги е тежка, защото тялото се наглася нат.нар. биологичен стереотип и свиква в определен час да получава определено количество светлина. Този един час ще коства на здравите хора почти 4-5 дни пренастройване. Това означава, че ще ставаме по-рано, ще пием кафето си час по-рано, ще отиваме на работа сьщо по-рано. Така, докато психиката ни се адаптира, първият час на работа ще бъде абсолютно изгубено време. Дори това може да доведе до груби грешки.

– Какви са най-честите оплаквания?

– Сънливост, липса на концентрация, тъпо главоболие, понякога човек много бърка в такива ситуации. Това го прави раздразнителен. Това е причина да се отчетат два факта. Първият е, че в понеделник след смяна на часовото време има увеличение на ПТП-та с 40%. Това сочи немско проучване. Другото е, че трудовите злополуки също се увеличавате 35%. Хората, които извършват механични действия, се чувстват недоспали. Това обаче са проучвания за здравите хора. Що се отнася за тези с хронични заболявания трябва да имат предвид, че те ще вземат лекарствата си с час по-рано. За сърдечно-съдови, ендокринни и психични заболявания това е проблем, защото се съблюдават определени часове. Затова съветвам хората седмица преди смяна на часовото време да издърпат приема на медикаментите с по 10 минути на ден. Така ще го синхронизират.

– Не се ли усложнява обаче състоянието допълнително и от пролетната умора, която вече ни влияе? Тя ни прави още по-изморени и поспаливи.

– По същата логика бихме могли да кажем това и за есенната депресия и зимното часово време.

– Според някои обаче смяната на времето не би трябвало да влияе на здравите хора.

– He е така. Сами може да го наблюдавате, ако сте свикнали на едно часово време и пътувате на изток. Тогава ще ви е трудно да се адаптирате, m – Европарламентът прие от 2021 година смяната да отпадне и самите страни да решат на какво часово време да останат. Това обаче може ли да доведе до проблеми?

– Според мен трябва решението да е единно и да се спазват часовите зони. Затова е най-добре да се мине към астрономическото време-т.нар. зимно часово време. По нашите географски ширини сме се родили на това часово време и то е закодирано в молекулярния механизъм на циркадния ритъм, което е много важно. А и това, че се стьмва по-рано, помага на хората да спят по-добре. Трябва да отбележим и че преди две години Нобелова награда за медицина беше присъдена на трима американски физиолози точно заради това, че бе открит молекулярният механизъм на биологичния часовник при човека. В тези механизми влияе светлината. Така че няма как човек да не усети промяната.

– Можем ли все пак да облекчим това състояние?

– Много трудно може да се облекчи, просто трябва да имаме търпение да отмине. Първите 2-3 дни ще е наистина трудно, затова трябва да сте внимателни сутрин като шофирате.

– Добре ли е да си набавяме допълнително мелатонин?

– Да, това е един от вариантите. Дори самите физиолози бяха работили с вид мелатонин, който е с контролирано освобождение. Мелатониньт помага за регулиране на молекулярните механизми, така че може да приемате по таблетка мелатонин вечер преди лягане. Но трябва да е тъмно. Другото важно нещо, особено при хората, които работят на смени, за тях тази смяна влияе пагубно. Когато се върнат от нощна смяна и искат да заспят, нека пускат щорите. Това влияе благоприятно.

– Те ли ще понесат по-тежко промяната на часа?

– От работещите те ще го понесат най-тежко.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ ЛАЗЕРНОТО ОБРЯЗВАНЕ ПРИ ФИМО3А

Монитор  стр. 13


Циркумцизията или процедура по-позната като обрязване е единственото решение при състояние на фимоза. В момента най-напредналите урологични клиники ползват лазер при извършването на терапията. Преимуществата на лазерната манипулация са безспорни: безкръвност, прецизност на сряза, по-бързо възстановяване и по-добра адаптация на ръбовете на оперативната рана. фимозата е състояние, при което отворът на кожата на пениса или т.нар. препуциум е по-тесен и се е образувал „фимозен пръстен“ вследствие възпаление, причинено от гъбички или бактерии. Това затруднява свободното заголване на главичката на половия член и създава редица неудобства на мъжа.

Пациентите също предпочитат лазерния метод, защото за тях е важен по-естетичния краен резултат и по-малкото болка след манипулацията. Уролозите в столичната Хил клиник от години работят с лазер и ползват специални пръстени за ограничаване на препуциума. Въз основа на опита си те твърдят, че методът минимизира риска от постоперативна инфекция или травма на пениса в сравнение с класическото обрязване със скалпел.

$500 глоба за неваксинирани от морбили в Ню Йорк

Телеграф  стр. 16-17


Окръг Рокленд в щата Ню Йорк обяви извънредно положение заради епидемията от морбили, предаде Ройтерс.

Властите забраниха на неваксинирани деца да посещават обществени места. Нарушителите ще бъдат наказвани със затвор до шест месеца и 500 долара глоба. Забраната бе наложена за срок от 30 дена, след като в окръга се разболяха от морбили над 150 души. Повечето от тях са деца, които не са ваксинирани. Значителното разпространение на морбили започнало, след като човек, пътувал до Израел, се завърнал в населен предимно с ултраортодоксални евреи район в Рокленд. Болестта се разпространява предимно сред деца в училищна възраст, чиито родители са отказали да ги ваксинират по философски или религиозни съображения, или поради опасения, че ваксината може да причини аутизъм, заявиха властите. Научни изследвания показват, че няма връзка между ваксините и аутизма.

Липсата на лекари в по-малките градове е все по-драстична

Ана АТАНАСОВА

Сега   стр. 5


Нови и нови отделения в болници, при това в областни градове, са на път да спрат работа заради липса на специалисти. Пред затваряне е единственото родилно отделение в Ямбол – в държавната МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Ражданията там ще се преустановят от 1 април, ако болницата не намери неонатолог, който да работи за постоянно, съобщи Нова телевизия.

Няколко месеца болницата е ползвала услугите на специалисти от други градове, но и това вече става невъзможно. „Всичко е на спешност, аз работя всеки ден. Всеки един такъв много интензивен труд трябва да бъде в определен период – два, три, пет месеца, не може да се работи само така“, коментира неонатологът д-р Пенка Димитрова, която скоро заминава на специализация.

Освен неонатолози в отделението няма и достатъчно акушер-гинеколози. Там в момента работят само двама лекари с тази специалност. В АГ отделението годишно се раждат около 400 бебета. Неонатологичният сектор иначе е оборудван със съвременна апаратура, но няма кой да работи с нея.

„Може би ще се наложи временно да преустановим тази дейност – ражданията. Обиколили сме почти половин България – София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна. Въпреки условията, които предлагаме – имам предвид достойното заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол“, обясни директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов.

Междувременно стана ясно, че поне за известно време е решен въпросът с детското отделение в областната болница в Перник. Там също проблемът е липса на кадри, но засега дежурства ще дават педиатри от извънболничната помощ, съобщи БНР. И това отделение беше пред закриване поради липса на специалисти, началникът на отделението също подаде молба за напускане. В опит да спасят отделението от болницата предлагат безплатна квартира на педиатър, който да работи в детското отделение. „Няма кой да дойде. Няма кадри, няма сестри. Имаме пет сестри, най-младата е на 50 години“, обясни пред Нова телевизия напускащият началник д-р Сия Евтимова. В момента в педиатрията на МБАЛ „Рахила Ангелова“ работят трима титуляри педиатри и един специализант, а изискванията на НЗОК са за четири лекари със специалност и минимум 6 други медици.

Все пак от болницата са успели да склонят педиатри от извънболничната помощ да дават дежурства нощем и през почивните дни. По подобен начин стояха преди време нещата и с детското отделение в Смолян, където дежурства се наложи да дава дори шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, която е педиатър.

***

ЗАРАЗИ

По време на грипната епидемия през зимата пък инфекциозното отделение в Добрич спря работа, тъй като и двамата работещи в него лекари излязоха в болнични. Не функционира и инфекциозното отделение на болницата в Разлог, което доведе до взрив от морбили, тъй като заразени деца са приемани в детското отделение.

Ямболска област остава без родилно

Липсата на неонатолози може да затвори отделението

Дума  стр. 5


Единственото родилно отделение в Ямболска област е пред затваряне. Това ще стане, ако до 1 април МБАЛ „Св. Пантелеймон“ не намери неонатолог на постоянна длъжност. Както бе съобщено през януари, болницата в Ямбол остана без неонатолози и оттогава ползва услугите на специалисти от други градове. Освен това в момента в болницата работят само двама АГ специалисти, които са изключително натоварени.

ДУМА припомня, че още през януари фондация „Нашите недоносени деца“ предупреди, че заради недостига на неонатолози по болниците из цялата страна може да се стигне до затваряне на отделения, и призова държавата да изготви Национален план за задържане на здравните специалисти. Голяма част от неонатолозите са в пенсионна и предпенсионна възраст, което е временно и краткосрочно решение на проблема.

В областта с население около 120 000 души годишно се раждат над 400 бебета. Отделението е оборудвано със съвременна апаратура. За спешните случаи са готови дори да работят на „ръба на закона“. Директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов обясни, че въпреки добрите условия и заплащане, които се предлагат в болницата, никой медицински специалист не желае да работи в Ямбол. В „Св. Пантелеймон“ протичат най-тежките раждания, тъй като тези родилки не могат да отидат никъде другаде. За сметка на това при плановите раждания родилките предпочитат да отидат в Сливен, Стара Загора или Бургас.

Преди дни родилното на общинската болница в Дупница бе пред закриване заради намалели раждания и натрупани над 60 хил. лв. загуби за 2018 г. Тогава в града започна подписка срещу решението за закриване. Ражданията за 2018 г. били 156. Имало решение на Общинския съвет две от отделенията в болницата да бъдат закрити – „Ортопедия и травматология“ и „АГ“. Седмица по-късно обаче председателят на Общинския съвет Емил Гущеров обяви след извънредна среща, че родилното в общинската болница няма да бъде закрито.

През лятото на м.г. пред закриване бе АГ отделението в болницата в Карлово заради недостатъчен брой анестезиолози.

90 хил. души имат право

Дума  стр. 5


на ползване на лична помощ, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след правителственото заседание, на което бе приет пакет от нормативни актове, регламентиращи заетостта на хората с увреждания

БСП в София застана зад медицинските протести

Дума  стр. 5


Здравето на народа е от критично значение за нашата национална икономика, национална сигурност и национална идентичност, пише в декларация на федерация „Обществено здраве“ на БСП в София. Документът е в подкрепа на протестиращите медицински сестри, акушерки, фелдшери и обявилия гладна стачка акушер-гинеколог от Казанлък д-р Захари Стойчев.

„Заставаме твърдо зад исканията на медицинските сестри за увеличаване на началните им възнаграждения в размер на две минимални заплати; диференцирано плащане на труда, съобразно с придобитите квалификации; приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, рентгенови лаборанти и др., съобразно броя на пациентите в кабинетите на общопрактикуващите лекари, в женските и детските консултации, детските ясли, домовете за социални грижи и др. Необходимо е осигуряване на условия за участие в задължителни форми на продължаващо обучение с гарантирани отпуск и финанси“.

От федерацията припомнят, че в здравеопазването има структурна и функционална криза с нереформирани и неефективни структури и функции на системата. Лечебната система е претоварена, а ресурсите за профилактика и за ранна диагностика са оскъдни. „Призоваваме управляващите да не поставят медицинските специалисти пред дилемата да работят в България или да емигрират. Ако не се вземат спешни мерки, рискът от срив в здравната система нараства с всеки изминал ден“, предупреждават от федерацията.

БСП: Медиците са гневни, властта няма решение на проблемите им

Левицата има своята визия за промени в здравеопазването, но не срещна разбиране, заяви проф. Георги Михайлов

Земя  стр. 3


„С този парламент проблемите в здравеопазването не тръгват към разрешаване вече две години. Това, което ни притеснява, е, че те ескалират, а хората излизат на улицата в спонтанно недоволство. Много от протестиращите са цял живот в системата и познават проблемите, за разлика от тези – на върха в министерството, които са от две години там. Разочарованието вече се превръща в гняв“. Това заяви по БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. Той припомни, че левицата е внесла решение на проблемите в сектора в Народното събрание, но са срещнали стена от неразбиране. „За тези две години неразбирането доведе до катастрофално положение в здравеопазването“, обясни докторът. „В нито една област решенията не се случват“, категоричен бе той. Пред свободната телевизия проф. Михайлов даде пример, който е научил вчера – че за да бъде настанен и опериран в болница, на пациент са му поискали 3000 лева за консумативи. „Човек със средна заплата в България не може да си позволи тези пари и изпада във финансов колапс“, констатира проф. Михайлов. Той обясни, че операцията не може да бъде направена, без да са внесени парите.

По думите на Михайлов, според нормите на Световната здравна организация дофинансирането за здраве от един пациент не трябва да е повече от 15% – 20%, а у нас достига 50% от услугата. „Много от медицинските сестри работят на заплати, които са близки до минималната. Не може да се карат хората да упражняват тази професия само от благородство“, отсече професорът. Той сподели, че преди дни е посетил една от най-големите частни болници в страната. На вратата й имало съобщение, че в събота и неделя здравното заведение не работело с НЗОК. По думите му, независимо че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не е лекар, е трябвало да разбере къде се крият проблемите и грешките в сектора. „Има недоимък на визионери в министерството. Здравеопазването не е финансов, а социален сектор. Протестиращите не виждат надежда“, обобщи проф. Михайлов.

Пълна кръвна картина

Земя  стр. 10


Питали ли сте се някога какво може да разкрие за здравето ви анализът на кръвта. Подобен тест се прави при всяко заболяване. И сигурно сте чували, че за обща кръвна картина е желателно да се вземе биологичен материал от вената, при това рано сутрин, на празен стомах и след кратка почивка.

Безспорно пълната кръвна картина дава ясна представа за общото здравословно състояние. Но човек трябва да е наясно с някои неща, преди да отиде в лабораторията. Като например това, че храната променя състава на кръвта. Кръвната захар ще е по-висока, ако сте закусвали, уточняват специалистите. И допълват, че ако сте бързали и сте задъхани, това пък може да повиши нивата на стресовите хормони.

При анализа на получените резултати добрите лекари също така задължително вземат под внимание пола и възрастта на пациента, тъй като показателите за мъжете и жените са различни. Например, ако една дама отиде на изследване точно преди цикъл, нейното СУЕ ще е малко по-високо, а броят на тромбоцитите -по-нисък. Или иначе казано, самото разчитане на резултатите трябва да се прави от специалисти, а не от пациентите, защото дадените от лабораторията референтни стойности невинаги могат да са точен ориентир за пациентите.

Хемоглобин

Най-общо казано, това е пигментът, който оцветява червените кръвни телца. Тяхната основна функция е да пренасят кислород от белите дробове в тъканите и да отстраняват въглеродния диоксид от тялото. Нормалните стойности за мъжете са 130-160 г/л, а за жените -120-140 г/л. Ако хемоглобинът е понижен, това показва възможна анемия, загуба на кръв или скрито вътрешно кървене (когато са засегнати вътрешните органи). В този случай човек обикновено се оплаква от бързо изтощаване при съвсем елементарни дейности, често главоболие и липса на концентрация. Увеличаването на хемоглобина пък като правило се наблюдава при заболявания на кръвта, някои видове сърдечна недостатъчност, емфизем на белия дроб, тумор, болести на костния мозък и т.н. Пилотите, скиорите и алпинистите, както и пушачите също могат да имат по-високите нива на хемоглобин, но за тях това е нещо нормално.

Еритроцити

Това са червените кръвни клетки, които съдържат хемоглобин. Нормалните стойности за мъжете са между 4.0 и 5.1 по 1012/л, а при жените – между 3.7 и 4.7 по 1012/л. При здрави хора излишък от еритроцити се наблюдава тогава, когато те живеят на висока надморска височина (в планините). В болшинството от случаите обаче завишените нива са индикация за сърдечни дефекти, белодробни, бъбречни или чернодробни заболявания, както и за дехидратация (ниска консумация на течности). Понякога това може да покаже и изобилие от стероидни хормони в организма. Липсата на червени кръвни клетки пък е индикатор за анемия, остра загуба на кръв, хронични възпалителни процеси. Понякога това се случва и в края на бременността и според лекарите се приема за нещо нормално.

Левкоцити

Това са белите кръвни телца. Те са един от елементите в кръвта, чрез изследването на които може да се установят различни заболявания. Когато организмът е атакуван от вируси или от чужди тела, които трябва да бъдат отстранени, левкоцитите се повишават, за да ни защитят. Нормата за всички е между 4.0 и 9.0 по 109/л., но броят им варира според възрастта, начина на хранене, емоционалността и дори от това, в коя част на денонощието се измерват. Излишъкът говори за наличието на инфекция и възпаление, но в редица случаи повишеното им количество не се дължи на болести. Левкоцитите може да се увеличат и при физическо напрягане, стрес или бременност. Но се случва левкоцитозата да се свързва и с болести като бактериални инфекции, възпалителни процеси, алергични реакции и левкемия. Приемът на хормонални лекарства или медикаменти за сърце също може да доведе до промяна в показателите. Левкопенията (липса на бели кръвни клетки) може да е индикация за вирусна инфекция (например грип) или прием на лекарства (аналгетици или антиконвулсанти).

Тромбоиити

Това са клетките, които осигуряват кръвосъсирването и участват в образуването на тромби. Образуват се в червения костен мозък. При здрав човек броят им се движи в определени норми – между 180 и 320 по 109/ литър. Ако те са повече (състоянието се нарича тромбоцитоза), тогава може би имате туберкулоза, улцерозен колит или цироза. Същото се наблюдава и след операция или при употребата на хормонални лекарства. Намаленото съдържание на тромбоиити (тромбоцитопения) може да се дължи на прекалена консумация на алкохол, на отравяне с тежки метали, на кръвни заболявания, на бъбречна недостатъчност, на различни проблеми, свързани с черния дроб и далака, на хормонални нарушения или на действието на някои лекарства (антибиотици, диуретици, дигоксин, нитроглицерин, хормони).

СУЕ

Скорост на утаяване на еритроцитите – СУЕ, е показател за това, как протича дадено заболяване. Обикновено се увеличава 2-4 дни след началото на болестотворния процес, като пикът се достига по време на периода на възстановяване. Всъщност СУЕ показва дали кръвта може да се съсири бързо, ако в организма има някакво кървене. Нормата за мъжете е 2-10 мм/ ч, а за жените – 2-15 мм/ ч. Повишени стойности се наблюдават при различни инфекции, възпаления, анемия, бъбречни заболявания, хормонални разстройства, шок след наранявания и операции, по време на бременност, след раждане, по време на менструация. Ниските нива пък са характерни при лоша циркулация на кръвообращението, анафилактичен шок и други подобни състояния.

Кръвна захар

Концентрацията на глюкоза в кръвта на здрав човек трябва да бъде между 3,5 и 6,5 mmol/1. Ниските нива на кръвна захар (състояние, известно като хипогликемия) показват недостатъчно и неправилно хранене, наличието на хормонално или бъбречно заболяване, тежко физическо натоварване или предозиране на антидиабетни лекарства. А когато стойностите са над нормата (хиперглигемия), това е ясен знак за наличието на диабет, възпаление на панкреаса, начален стадий на инфаркт, някакво чернодробно увреждане и т.н.

Общ белтък

С понятието „общ белтък“ се обозначава сумарната концентрация на белтък в кръвната плазма. Това е неспецифичен показател за организма и се интерпретира винаги заедно с други кръвни показатели на фона на съответната клинична картина. Нормата е между 60 и 80 грама/литър. При влошена работа на черния дроб и бъбреците, а също и при недохранване стойностите се понижават. Това често се случва след тежка диета например.

Общ билирубин

Билирубинът не трябва да показва повече от 20,5 mmol/1. Той е показател, който дава информация за функционирането на черния дроб. При хепатит, жлъчнокаменна болест или разрушаване на еритроцитите билирубинът се увеличава, уточняват специалистите.

Креатинин

Най-общо казано, креатининът дава ясна представа за работата на бъбреците ви. Нормалната му концентрация е 0,18 mmol/1. Когато тя е повишена, това е признак на бъбречна недостатъчност, а когато е с по-ниски стойности – подсказва, че трябва да се погрижите да повишите имунитета си.

5 признака за магнезиев дефицит

Минералът е необходим на нервните ни клетки

Земя  стр. 11


Магнезият има ключово значение за мускулите и нервната система, участва в производството на енергия, помага за нормалния сърдечен ритъм, работи като антиоксидант за организма. Препоръчителният минимален дневен прием за жените е 300 милиграма на ден. Този минерал може да се набави чрез консумацията на листните зеленчуци, ядките и семената, боба, авокадото, бананите, киселото мляко и дори тъмен шоколад.

Питали ли сте се някога дали приемате достатъчно магнезий? Истината е, че ако дефицитът му не е чак толкова съществен, може би въобще няма и да разберете. Но по-сериозният недостиг на магнезий е съпътстван от някои съществени симптоми, които наподобяват тези на грипа – отпадналост, гадене, повръщане, загуба на апетит, умора и слабост. Ако оплакванията не изчезнат до 4-5 дни, човек трябва да се консултира с личния си лекар. Особено ако забележи и някой от следните признаци:

Изтръпване

Някои хора често усещат някакво мравучкане в крайниците. Това се дължи на факта, че нервите не получават достатъчно магнезий, за да функционират правилно. Именно този недостиг е в основата на изтръпването и сковаността на ръцете и краката. Проблемът обаче може да се реши сравнително бързо, когато се набави нужното количество от този минерал.

Краипи

Това е един от най-ясните и очевидни знаци, че е налице магнезиев дефицит. Дори децата знаят, че недостигът на този минерал води до мускулни контракции и крампи, които са много болезнени и неприятни. Появяват се обикновено през нощта или рано сутрин при ставането от леглото. Това е един от честите проблеми и по време на бременността например. Ето защо специалистите винаги препоръчват на жените да пият хранителни добавки с магнезий в този период.

Припадъци

Припадъците са сравнително сериозен проблем. Те се случват тогава, когато има нарушена електрическа активност в мозъка ви и липсата на магнезий може да е причина за това. Ако след промяна на хранителния режим и задоволяване на нуждите на организма от този минерал припадъците продължат, най-добре е човек спешно да се консултира с лекар. Възможно е да става дума за далеч по-сериозен здравословен проблем.

Умора и дезориентация

Ако изведнъж човек се почувства объркан, напрегнат и лесно раздразнителен, това също може да е признак на магнезиев дефицит. Умората и чувството за дезориентация са състояния, които трябва да ви подскажат, че нещо не е наред, особено ако ви се случва често. Понякога проблемите се решават само с промяна в режима на хранене, но понякога изискват и допълнителен прием на хранителни добавки. Преди да се посегне към тях обаче, е добре човек да се посъветва с личния си лекар, за да се изключат други заболявания.

Сърцебиене

Тъй като магнезият спомага за регулиране на сърдечния ритъм, липсата му може да доведе и до често сърцебиене, леко завишаване на кръвното налягане и други сърдечни проблеми. Принципно, ако всичко това не е индикация за по-тежко заболяване, може да се реши с прием на допълнителни количества магнезий. Но ако симптомите продължат и след това, консултацията с кардиолог е задължителна.

***

Раздразнителност, нервност, сърцебиене, безсъние, необяснима умора и често повтарящи се мускулни спазми или потрепване на клепачите на очите по време на сън – с всичко това тялото дава знак, че му липсва магнезий.

Около 40% от възрастните в България без реимунизация против тетанус

47 дни лекуват болно 6-годишно дете в САЩ

Бела ЧОЛАКОВА

168 часа  стр. 39


811 929 долара струва лечението на 6-годишно дете в САЩ, което се разболява от тетанус, пише Huffington post. Случаят придобива световна известност, защото на неваксинирания малчуган му се налага да прекара 47 дни в интензивно отделение.

Това се оказва първият случай на тетанус, регистриран в щата Орегон от повече от 30 години. Детето живее във ферма, където се наранява.

Не е водено на лекар, а всъщност и не е с поставени ваксини. Раната привидно се оправя, но детето започва да проявява симптоми като силен плач, сковаване на челюстите, мускулни спазми. Дори тогава родителите не го водят на лекар, а търсят спешна помощ едва когато и дишането му се затруднява.

Оказва се тетанус. Лечението е продължително, трудно и изключително скъпо. Освен че детето прекарва 47 дни в интензивно отделение, то се подлага на седмици рехабилитация, за да може да се възстанови.

Тетанусът е тежко заболяване, което се причинява от бактерията Clostridium tetani.

При хората тетанус настъпва най-вече в резултат на убождане, замърсяване на рани, при потежки контузии включително и фрактури.

Особено опасни са малките прободни рани със замърсени остри предмети, за които обикновено не се търси лекарска помощ. Инкубационният период обикновено е между 7 и 21 дни.

Вече попаднала в тялото, бактерията започва да отделя невротропен токсин, който има силно въздействие върху нервната система.

Най-характерните симптоми са болезнени мускулни контракции, спазми и гърчове. Често се наблюдава много висока температура и обилно потене.

В книгата „Да оцелееш като родител“ д-р Бояна Петкова пояснява:

“ Clostridium tetani е анаеробен микроорганизъм, т.е. развива се в лишена от въздух среда, например в замърсени, затворени рани, и отделя токсин. Заболяването протича със спазми на отделни мускулни групи или мускулатурата на цялото тяло.

Смъртността е много висока и се дължи на парализа на гръдната и диафрагмалната мускулатура и спиране на дишането. След първоначалните имунизации реваксинации за тетанус се правят на всеки десет години, както и в случай на злополука с повишен риск. Тогава могат да се приложат и готови антитела -тетанус антитоксин.“

Лечението се осъществява единствено в болница, най-често в интензивно отделение, за да се следи възможността за дишане на заболелия. След прекарване на болестта обаче не се изгражда имунитет и е възможно човек да се разболее отново, ако няма поставени ваксини.

Оказва се, че именно тези срещу тетанус често се пренебрегват, понякога от разсеяност. А те трябва да се правят на всеки 10 години.

Според Имунизационния календар на Република България най-много задължителни ваксини се поставят на децата до около година и половина – тогава се поставят против хепатит Б, туберкулоза, полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце, пневмококи, морбили, паротит и рубеола. Реимунизации за някои от тях се правят на шест, на седем, на единайсет, на дванайсет и на седемнайсет години.

След това обаче по закон след навършване на 25 години на всеки 10 се прави реимунизация против тетанус и дифтерия. Оказва се, че около 40% от хората обаче забравят за нея и имунизационното покритие рязко спада.

Това показва анализ на изпълнението на дейностите по имунопрофилактика в България за 2017 г., разработен от д-р Надежда Владимирова, д-р Антоанета Минкова и доцент Анна Курчатова от отдел „Епидемиология“ при Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалистите са категорични:

„Тенденцията за намаляване на имунизационния обхват при реимунизациите срещу тетанус и дифтерия при възрастните хора, отчитана през последните 20 години, се запазва, като през 2017 г. показателят е с най-ниски нива.

Дължи се на различни причини: отпадане на здравно неосигурените лица до пенсионна възраст от пациентските листи на общопрактикуващите лекари, неявяване на подлежащия контингент и не на последно място, поради миграция на населението.“

Данните за 2017 г. показват, че хората на 25-годишна възраст, подлежащи на реимунизация срещу тетанус и дифтерия, са били 68 642, от които 38 592 са си поставили ваксини.

Имунизационният обхват е 56,2%. В по-горните възрасти процентите са съответно: на 35 г. – 58,5 %; на 45 г. – 60,4%; на 55 г. -633%; на 65 г. – 66,2%; на 75 г. -66,6%, на 85 и повече години – 56,8%.

Това ниско покритие се оказва проблем, тъй като спори на Qostridium tetani са широко разпространени в почвата, където попадат чрез изпражненията на животните.

При риск от развитие на тетанус се поставя спешна ваксина

Най-вече след нараняване от ръждиви, тъпи или замърсени с пръст предмети, след ухапване от животно, при получаване на големи рани с разкъсвания, както и при дълбоки рани, замърсени с пръст.

Според специалисти добра защита имат децата с 4 дози поставена имунизация. Първите се поставят на втория, третия и четвъртия месец (като част от пет или шесткомпонентна ваксина). На година и половина се поставя четвъртата доза. След това се прави реимунизация на шест години, на 12 и на 17 години. А след това на всеки десет. Ако се спазва този имунизационен план, би трябвало рискът от тетанус да е минимален.

27.03.2019

Национални телевизии

Национални радиа

Благотворителна фотоизложба за донорството във Виена

БНР


Българският културен център Дом Витгенщайн във Виена представя благотворителна фотоизложба за донорството Дари живот. Организатор на събитието е Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Информира репортерът Гергана Хрисчева.

Репортер: Експозицията съчетава художествена фотография, кадри от работата на трите трансплантационни центъра у нас, както и личните истории на осемте българи, трансплантирани в университетската болница във Виена, каза председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност Стефан Тамбуев.

Стефан Тамбуев: Изложба, която съчетава в себе си публицистичен пласт, има документален пласт, има и художествен пласт. В тези три жанра е организирана цялата изложба. Показваме българите, които са трансплантирани във Виена. Идеята за трансплантация не я клишираме в думите, че това е просто един хуманен акт, а създаваме това усещане, че ти чрез донорство продължаваш себе си в един друг живот.

Военноинвалидите от Бяла, Попово, Омуртаг, Кубрат и Поморие ще могат да купуват с преференции лекарствата си

БНР


От април военноинвалидите и военнопострадалите от Бяла, Попово, Омуртаг, Кубрат и Поморие ще могат да получават или купуват с преференции лекарствата си. От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите съобщиха, че вече има договорка с местните аптеки в тези градове хората да получават нужните медикаменти. Председателят на съюза Петър Велчев припомни, че в други градове все още има проблеми с достъпа до лекарствата.

Петър Велчев: Там е цялата трагедия, че няма аптеки, тъй като по желание е подписването на договор за изпълнение на Наредбата за ветераните. Много малко са аптеките, които са сключили. Те са около 374 аптеки, но не са равномерно разпределени в страната.

Водещ: По данни на НОИ в страната има близо 4800 военноинвалиди и военнопострадали. Близо 300 от тях са с над 90% загубена работоспособност.

Касата ще плаща лекарства, одобрени поне в Германия,