Цветя и рози по пътя й прашен, пожела на коалиционната партньорка Валери Симеонов със стих от старо градско танго

Румина ДИМИТРОВА, Лиляна КЛИСУРОВА

24 часа  стр. 1, 2


Нови маратонки, спасяване на човешки живот и стихове от старо градско танго. Така започна първият работен ден на новата шефка на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и завърши последният за предшественика й Цветан Цветанов.

Той си тръгна от парламента с нови маратонки, които му бяха подарени на сбогуване от депутатите от неговата група. Посланието им било „със свободата, която има в момента, е много по-добре да продължи да бяга в този дълъг политически маратон“

Предаването на поста стана на извънредна сбирка на групата на ГЕРБ в почивката на пленарното заседание. Цветанов дойде с голям букет цветя, за да поздрави приемничката си Дариткова.

Оставката на Цветанов като депутат ще бъде гласувана днес. Първоначалното намерение бе в петък да бъде одобрена и смяната на правосъдния министър, но премиерът Бойко Борисов така и не обяви кандидатурата си, защото не е завършил всички проверки на избрания човек.

Че лекарката и настояща шефка на здравната комисия поема поста, обяви рано сутринта премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. Направи го в централата на ГЕРБ. Повечето депутати научиха новината заедно с журналитите. „Тя е уважавана в партията, доктор, с качества, може да контролира групата в добрия смисъл на сумата“, обясни избора си той. (Как премиерът коментира оттеглянето на Цветанов – виж на 3-а стр.)

„В тази кризисна ситуация това предложение е наситено с големи отговорности. Приемам го със съзнание за оценката, а от друга страна, за предизвикателството“, лаконична бе пък самата Дариткова по-късно в кулоарите на парламента. Тя се зарече, че неин основен приоритет ще е да търси диалог и да постига максимално възможния консенсус в интерес на гражданите.

В екшън ситуация влезе д-р Дариткова още в първия си ден като шеф. Наложи се спешно да спасява своя колежка, която се задави с вода в пленарната зала и сред депутатите за кратко настана паника. Моля, медицинска помощ за колегата, каза изведнъж от трибуната водещата заседанието Нигяр Джафер. Депутатите наскачаха, а първа към колежката си се завтече Дариткова. Обстановката обаче бързо се успокои.

Оказа се, че става дума за Ралица Добрева от Плевен. Най-вероятно е научила, че Цепка Цачева се връща в парламента, шегуваха се нейни колеги. Добрева трябва да излезе от НС, ако бившата министърка стане депутат.

Със стих от старо градско танго пък поздрави новата шефка коалиционният партньор Валери Симеонов. „Бих пожелал всичко най-добро на г-жа Дариткова цветя и рози по пътя й прашен и карамфили за нашата любов“, изрецитира той в кулоарите. И обяви, че ще подкрепя Дариткова, въпреки че ден по-рано изрази опасения как ще се работи без Цветанов.

Дариткова е комуникативен човек, спокоен и не виждам проблеми, коментира и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който не очаквал трусове след напускането на

Цветанов, нито имал притеснения за кворума.

А самият Цветанов обяви, че е готов да помага на Дариткова. Дори вчера я бе въвел за първи път на председателски съвет при Цвета Караянчева. „Връзката остава толкова силна, колкото е била и досега. Единствено във времето, когато има пленарни заседания, сега ще бъда в някоя поредна община, където ще правя поредната среща с нашите структури и ще се опитам да се подготвим максимално организационно добре за изборите“, обясни той. И разказа, че политик от партия, която ги подкрепя за евровота, му казал: „Опозицията не знае какво си причини. Защото тук имате служебни ангажименти с чисто парламентарна дейност, а в момента ви развързаха повече свободата“.

Цветанов отново каза, че е взел решението за оставката, за да покаже, че не се е вкопчил в позицията председател на ПГ. „В политиката няма его, трябва да бъдеш достатъчно отговорен, човек, който винаги може да направи и компромиси със себе си“, каза той и обясни, че така се работело искрено за каузата ГЕРБ.

Пациент нападна джипито си, не му дала направление за трансплантация

24 часа  стр. 8


Пациент на 37 г. с бъбречна недостатъчност нападна джипито си в столичниято 18-и ДКД, защото не бил настанен в болница за трансплантация. Случката е от 22 март.

„Мъжът е в листата ми с пациенти от 2000 г., но за първи път се появи миналото лято. Той е с тежка бъбречна недостатъчност. Имам негови епикризи, бил е на хемодиализа в Испания и Германия. От мен е получил всичко, което му се полага като грижа. В края на 2018 г. му издадох и епикриза за ТЕЛК, давала съм му направления за изследвания, прегледи при специалисти, вкл. за настаняване в болница. По закон обаче само хемодиализните центрове могат да подготвят и предлагат някого за трансплантация. Това не е в моите правомощия“, обясни д-р Антоанета Здравкова пред „24 часа“.

По закон джипито няма право да отписва пациенти от листата си дори и при такива ситуации, затова от лекарския съюз настояха за промяна.

Заявленията за лечение в чужбина вече се подават в здравната каса

24 часа  стр. 8


Заявления за лечение в чужбина за деца и възрастни вече се подават в централния офис на здравната каса, както и в регионалните офиси за улеснение на хората из страната. В сряда фондът за деца бе официално закрит от правителството, а неговите функции заедно с тези на Комисията за лечение в чужбина се поемат от НЗОК.

„Преходът ще е безпрепятствен. В НЗОК вече са разкрити две приемни за документи, създадени са и две комисии, които ще ги разглеждат. Определяй са и конкретни срокове за всеки етап, което ще облекчи процедурата. Родителите ще могат онлайн да проследяват, движението“ на документите на детето си. Вече подадените към фонда заявления няма да се подават отново към НЗОК. Средствата за придружител на дете в чужбина и престоят му ще продължат да се плащат“, обясни зам. здравният министър и шеф на надзора на касата Жени Начева пред депутатите от здравната комисия.

Д-р Дариткова става депутат със силен личен вот – има над 3000 пациенти в Смолян

С максимална диалогичност ще търся консенсуси в Народното събрание, каза новият шеф на ПГ на ГЕРБ

Валентин ХАДЖИЕВ

24 часа  стр. 16


Покрай кучето Лара, дарено от Бойко Борисов на съпруга й д-р Никола Проданов – Очко, тръгва към политиката новият председател на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Годината е 2007-а, а д-р Дариткова тогава е едно от най-търсените джипита в Смолянския край и е далеч от политиката за разлика от съпруга си, който няколко пъти е кандидат за кмет на Смолян. Именно Очко прави първата връзка на семейството със създателя на ГЕРБ.

При едно от посещенията си в Родопите Борисов харесал изказване на Проданов на среща с избиратели преди местните избори и му подарил българско овчарско куче. Проданов върна жеста към Борисов, като му подари ръчно изработени чанове на 8 май 2007 г. на предизборна среща на ГЕРБ.

„И Никола, и синът ни Борис много искаха кучето. Оказа се обаче, че аз се грижа за него, а то има интересно занимание – копае дупки в градината и така унищожава цветята, които аз обичам“, разказваше тогава д-р Дариткова за 50-килограмовото куче.

През 2007 г. Дариткова заяви желанието си за промяна в здравеопазването и влезе в политиката. Много преди това критикуваше реформите. Два мандата бе председател на комисията по лекарска етика в регионалната колегия на БЛС.

Дариткова е много известно джипи в града. Започва като общопрактикуващ лекар през 2001 г. и при влизането си в политиката имаше една от най-внушителните лекарски практики в региона -3100 осигурени пациенти и 200 неосигурени. Родопчанката е специалист по педиатрия и обща медицина.

Лекарската й кариера започва през 1990 г., след като завършва висше образование в Санктпетербургския медицински педиатричен институт. До 1993 г. замества в детско отделение, след това в Бърза помощ. Тогава се намерили и със съпруга й.

„Извикаха ме на адрес да прегледам майка му. След това той започна да звъни редовно в Бърза помощ, за да отида у тях на преглед, изтъквайки здравословни причини. Накрая колегите казаха: „Я се виждайте извън работа“, разказват сега с усмивка.

Дариткова и Очко са една от най-колоритните двойки в Смолян. Д-р Проданов е със 17 години по-голям от нея и е известен общественик с голяма колекция от картини. Председател е на местното читалище „Балкански просветител“. Ветеринарен лекар, той е един от първите отворили заведение в Пампорово след 10 ноември 1989-а. Два пъти се кандидатира за кмет на Смолян като независим кандидат, а след това подкрепяше съпругата си.

Дариткова е от съседния на „Райково“ кв. „Устово“. Малко известен факт е, че е родена в Пловдив на 28 септември 1966 г. И като истински представител на зодия Везни през годините като политик най-употребяваните й думи са консенсус и диалог.

„С максимална диалогичност ще търся консенсуси в Народното събрание“, каза и след като Бойко Борисов обяви, че тя ще оглави ПГ на ГЕРБ на мястото на Цветан Цветанов.

Като педиатър доста голяма част от пациентите й са деца, а като джипи има огромен авторитет. Затова не е чудно, че влиза като депутат от ГЕРБ в НС с убедителен мажоритарен вот на изборите от 23189 гласа през 2009 г. Притеснението на пациентите й беше, че като стане депутат, ще я загубят като джипи, но тя съумява да поддържа практиката си и досега. Преглежда, когато не е в парламента, в останалото време в практиката й работи второ джипи. Но не спря да си вдига телефона, когато звънят пациенти. Често лекува с напътствия по телефона, скайп или вайбър. Преглеждала е в парламента, на магистралата на път за Смолян и на площади. Казва, че в чантата си винаги има документи, но и инструменти.

Пациентите й очакваха да я видят по-скоро като министър, отколкото като шеф на парламентарна група, тъй като през годините често беше спрягана за овакантявания пост на министър на здравеопазването.

От началото на политическата й кариера досега най-честото определение за Дариткова е „свястна“. Почти никога не говори за политика извън партийните форуми и предизборните кампании. Избирателите не си спомнят някога да се е появявала на публично събитие с парламентарен автомобил. Пътува с личен и винаги шофира сама.

През годините политиката успява да я завърти само в два скандала

Името на новата парламентарна шефка на ГЕРБ бе замесено в скандал още в първия мандат. Тя бе пропуснала да отбележи покупката на „Ягуар“ от съпруга й Никола Проданов и затова излезе в списък от 167 политици и магистрати, за които Сметната палата съобщи, че не са подали пълна и изцяло достоверна информация за имуществото си пред публичния регистър за 2011 г.

Черният „Ягуар“, модел XJ 40 Suveren, се оказа, че е произведен през 1988 г. и струва 1300 евро. Съпругът харесвал този модел, макар да харчи много, и купил колата от германец в Пампорово. „Почти не я виждам тази кола, кара се много рядко, тя не става за район като Смолян и съм пропуснала да я впиша неволно“, каза тогава депутатката.

Вторият път пак бе покрай съпруга й. Поводът бе решение на апелативния съд в Пловдив за наеми и лихви, които държавата бе пропуснала да си вземе за чайната, стопанисвана от Проданов в съседство ств кулата „Снежанка“. Тогава областната управа в Смолян като принципал си поиска парите от Проданов. Той държи чайната от 1996 г. Заведението е частна държавна собственост с площ 143 кв. м. През май 2008 г. заради това, че наемът не е плащан, договорът за отдаването на чайна с Проданов е прекратен, но той продължава да го стопанисва.

Междувременно областната управа в Смолян завежда дело за 39 058 лв. наемни вноски в периода 2004-2008 г. и лихва от 14111 лв. Вземанията обаче се погасяват с 3-годишен давностен срок. По закон държавата може да отдава до 10 г. и след това да направи нов търг, но това не е направено.

Така последният дължим наем излиза, че е трябвало да се плати до 10 април 2006 г. и вземането по давностен срок изтича през април 2009 г., искът обаче е подаден на 10 юли 2009 г. и затова законовата му давност е изтекла.

***

СЕМЕЙСТВОТО

Д-р Дариткова не е единственият гербаджия в семейството. Сестра й Нина през 2009 г. е общински съветник от ГЕРБ във Враца. Тогава тя е съпруга на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Мирослав и Нина се оженили още като студенти във Ветеринарния институт в Стара Загора.

По стечение на обстоятелствата и съпругът на Дариткова – д-р Проданов, също е ветеринарен лекар. Синът им Борис е пред завършване на специалност „Медицина“.

***

ОПОНЕНТЪТ

Основен опонент за Дариткова в региона е депутатът с дълъг парламентарен опит от БСП Дора Янкова.

Дариткова зае мястото в обществото на образа на жената политик с майчинска грижа за региона, който имаше Янкова.

Между двете неведнъж са прелитали политически стрели. Най-често упреците на Дариткова са насочени срещу демагогията на Янкова, а тя й отвръща, че спазва партийните инструкции без мисъл за родопчани.

Двете дами са неизменни водачи на листите на основните политически сили в Смолянския избирателен район през последните години.

45 хиляди се лекуват на санаториум

24 часа  стр. 4


през тази година по програмта за профилактика и рехабилитация на НОИ. За целта са отделени над 20 млн. лв. Осигурените болни имат право на 10 дни рехабилитация, като държавата дава по 7 лв. на ден за храна и нощувки. Условията са внесени осигуровки за шест последователни месеца и предписана диагноза от лекар, за която е нужна рехабилитация.

Цигара подпали дюшеците на 3-ма болни, изгорели живи в психиатрия

Огнеборци и медици евакуират посред нощ 61 пациенти

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 7


Трима пациенти на Центъра за психично здраве в Пловдив изгоряха живи от пожар в стаята им.

Двама са на по 58 г., а един – на 52 г. Те са били докарани в мъжкото отделение преди дни с полиция заради влошено състояние. Лежали са в една и съща стая – №17.

В сряда срещу четвъртък в нея избухват пламъци. Сигналът на тел. 112 е бил подаден в 23,59 часа.

„На 30-та секунда от получаване на обаждането са потеглили два екипа. Пристигнали са на място за 3-4 минути, тъй като по това време в града не е имало трафик. След потушаване на огъня са открили трите трупа. Причината за смъртта им са изгаряния“, обясни говорителят на пожарната Цвятко Дешев.

Огнеборци и медицинският екип са евакуирали 61 болни заради опасност от обгазяване

„Посред нощ докараха двама души и ги сложиха на свободните легла в стаята ми. Спях и се стреснах“, разказа пред „24 часа“ пациент. Повечето от настанените в психиатрията разбрали за пожара едва на следващия ден, тъй като бараките на мъжкото отделение са в отделен двор.

Намират се вляво от централния вход на здравното заведение.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов уточни, че жертвите са от различни населени места в региона. Единият мъж е бил скитник и разследващите все още се опитват да установят връзка с негови близки.

Роднините на другите са уведомени. И тримата са били с параноидна шизофрения. Отделението, в което са лекувани, е на свободен режим. Болните там не са били приковани на легло.

Стаите им не са се заключвали и те са можели да излизат в коридора и да се разхождат на двора във времето за почивка. След това обаче вратата на коридора се е залоствала. Дворът, в който са бараките на мъжкото отделение, се охранява денонощно. Външни посетители не се допускат.

„В помещенията е забранено да се внасят запалими вещи и остри предмети, с които болните могат да се наранят. В стаите няма контакти, а само луминасцентно осветление“, каза окръжният прокурор.

По думите му по тази причина се изключват възможностите пламъците да са от неизряден електрически уред или от късо съединение. Няма данни и за външна намеса. Стая №17 и останалите спални са с решетки и мрежи, които са непокътнати.

Досъдебното производство по случая обаче засега е за палеж, но заподозрени няма. Ако се докаже, че пожарът е бил по непредпазливост, ще бъде преквалифициран текстът, по който е образувано делото.

Извършени са два огледа. При тях е установено, че огънят е бил с много висока температура и се е развил бързо. Тримата са лежали върху дунапренени дюшеци и са пламнали като факли.

„Най-вероятната версия е, че някои от тях е запалил нещо – хартия или цигара, като е използвал кибрит или запалка“, допълни прокурор Попов.

Фелдшер първи е забелязал дима от №17 и се е опитал да спаси пациентите вътре, но не е успял. Самият той е бил обгазен и откаран в болница. Разследващите се въздържат да кажат дали медицинският персонал е действал адекватно в критичната ситуация, тъй като все още текат разпити. Предстои да се прегледат и записите от камерите, монтирани в коридора на мъжкото отделение.

Ще бъде извършена проверка на спазването на режима

„Дежурният медицински екип е реагирал незабавно. До идването на огнеборците колегите са използвали пожарогасителите, които са били заредени и изрядни. Извели са пациентите, за да не се надишат с отровни газове.

Включили са се санитари, лекари и медсестри и от другите отделения“, заяви управителят на психиатрията д-р Мариана Господинова. Тя веднага е била уведомена за инцидента от подчинените си и е пристигнала на място.

По думите й при евакуацията на болните не е имало паника. Никой от тях не се опитал да избяга. Пациентите са били разпределени на свободни легла по други отделения и са прекарали нощта на топло. Не са се оплаквали от тревожност заради преживения стрес. Персоналът е направил всичко възможно, за да ги успокои.

На следващия ден те са получили лекарствата си и са продължили терапията. Графикът на планираните прегледи в здравното заведение не е променен заради пожара.

Според д-р Господинова до него най-вероятно се е стигнало, след като някой от тримата загинали е запалил цигара и е заспал с нея. Пушенето в стаите не е разрешено, а само на двора по време на разходката от 16 до 18 ч. Вътрешни хора обаче твърдят, че забраната не се спазва. Пациентите използвали късните часове, за да пушат в стаите си. Особено болните на по-свободен режим, на какъвто са били жертвите.

И тримата са дългогодишни пациенти на психодиспансера

Често са влизали за лечение, тъй като не са приемали редовно медикаментите си.

„Параноидната шизофрения при тях е довела до много тежки дефекти и промяна на личността“, довериха лекари.

След пожара в здравното заведение, което е общинска собственост, започва спешен ремонт на стая №17. Тя е опушена, обзавеждането е напълно изгоряло. Бараката, където е помещението, е опразнена от болни, тъй като все още се чувства мирис на дим.

„Трябва бързо да приключим с боядисването, тъй като пловдивският психодиспансер е единствен за цялата област. Всички буйстващи болни се настаняват тук и леглата са необходими“, обясняват медици.

Те твърдят, че за първи път в здравното заведение избухва пожар за разлика от нападенията над персонала от страна на болни, които не са рядкост. Последният случай е бил с медсестра, върху която агресивен пациент се нахвърлил с юмруци. Докарали го полицаи от Лъки и го настанили принудително. При вземането на кръв той ударил сестрата, а други болни пък се нахвърлили върху него да го бият.

Мъжът е издъхнал ден по-късно в болница.

Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов е почетен член на Немското хирургическо дружество

24 часа  стр. 8


Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов бе обявен за почетен член на Немското хирургическо дружество по време на откриващата церемония на 136-ия конгрес. Проф. Иванов получи високото признание заради постиженията си в колоректалната и миниинвазивната хирургия в национален и в международен мащаб, както и заради активната си научна дейност и изключителни заслуги в изграждането и развитието на медицинската школа във Варненския медицински университет и обучението на стотици немски студенти.

В Медицински университет – Варна се обучават над 1600 чуждестранни студенти от 48 държави. За последните 7 години броят на новоприетите чуждестранни студенти е нараснал повече от три пъти и половина.

Немските студенти в МУ-Варна са най-многобройната чуждестранна общност, като представляват повече от половината от всички чуждестранни студенти. Британските граждани са следващите по численост.

Всяка година интересът на чуждестранните студенти към Варненския медицински университет нараства.

През изминалата кандидатстудентска кампания за едно място във висшето учебно заведение се бореха трима кандидати.

Немското хирургическо дружество е основано през 1872 година и е едно от най-старите дружества на медицински специалисти в света. Целите на дружеството са да промотира „научните и практическите интереси на хирургията“. Днес дружеството обединява десет специалности от областта на хирургията.

136-ият конгрес на Немското хирургическо дружество се провежда от 26 до 29 март в Мюнхен.

Мръсният въздух подозиран и за репродуктивни проблеми

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 23


Ендометриозата – разрастване на тъкан от матката, която често води до репродуктивни проблеми, е по-честа при жени в САЩ, които са изложени на замърсяване на въздуха с диоксини. Това научно съобщение цитираха от фондация „Ендометриоза и репродуктивни проблеми“. Диоксинът се отделя при горене на въглища, дървесина, сметища и от дизеловите коли. Сдружението иска проблемът да се проучи и у нас.

Ендометриозата най-често се проявява при жени между 20 и 29 г. Представлява абнормно разрастване на вътрешния слой на матката, при което тъканта се разпростира на места, на които не трябва да бъде. Това води до сраствания, кисти и влошена репродуктивна функция.

Силни болки при цикъл, хронична тазова болка, проблем с отделителната система и дискомфорт при секс са симптоми, които подсказват заболяването. Средно 1 на 10 жени страда от ендометриоза. Това го прави често срещано заболяване, но само 20% са чували за него. Затова от фондацията планират информационни кампании.

Доцент Факих възстановява с 3D иновации лицето на пострадали от тумори и катастрофи

Лицево-челюстният хирург разширява приложението на най-модерните лечебни методи и в естетиката

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 24-25


Авицена е дал най-простото и в същото време най-точно определение за мисията на лекаря: да лекува, на първо място, с думи, после с билки (тогавашния еквивалент на лекарства) и ако друго не помага – с нож. Оттогава техническите средства са се променили неузнаваемо, но подходът лекарят да лекува не болестта, а човека – единство от душа, ум и тяло, остава актуален. По тази извечна формула работи българският лицево-челюстен хирург и преподавател в Медицинския университет в София доц. д-р Ходор Факих. Има 30 г. опит в хирургията и много пациенти, благодарни за излекуването си, в повечето случаи анонимни. Няколко от тях обаче попадат под прожекторите и сред пробивите в научните постижения.

Те са част от най-модерната възстановителна хирургия и уникални сами по себе си, защото разширяват приложението на 3D принтираните индивидуални импланти. Резултатът е връщане на хора с тежки увреждания на лицето към нормален живот с възстановени функции и естетика. Както и възстановяване на емоционалната и психическата им хармония, нарушена от засягането на лицето – най-видима отличителна характеристика на личността. Добавената стойност е, че българските пациенти получават новото и за света лечение в български болници от български специалисти.

Преди 2 г. доц. Факих прави първата си трансплантация с помощта на 3D имплант. Реконструира с него пялата половина на долната челюст на момче на 16 г. с туморно образувание с размер на ябълка.

Оттогава съм в контакт с момчето, и през тази седмица се видяхме – дойде за контролен преглед с баща си. То е в отлично здраве, ще завърши тази година 11-и клас, играе във футболния отбор на своя град, изобщо живее нормален и пълноценен живот, разказа доц. Факих.

След първия впечатляващ резултат от иновативното лечение хирургът развива опита си в реконструктивните операции с 3D импланти и в друг тип прецизни корекции.

Към него се обръща семейството на момиче, пострадало в катастрофа. В този случай хирургът е изправен пред предизвикателството да излезе от най-типичната за неговата специалност област -челюстите. Наред с останалите травми пътнотранспортният инцидент е засегнал и фронталната част на черепа на момичето. Липсата на сравнително голям участък от костната структура на черепа излага мозъка на опасности. Без защитата на твърдия череп най-чувствителният човешки орган – мозъкът, би останал директно изложен под кожата на голям риск от инфекция и тежка контузия дори при най-банална травма. Влошеното самочувствие и качество на живот особено при млад човек също не са за пренебрегване, казва лекарят.

Доц. Факих приема предизвикателството и планира до най-малката подробност всички детайли. Като краен резултат възстановяването е с точност в части от милиметъра.

Лечението започва с внимателното диагностициране, обяснява специалистът. Стартовата стъпка за операцията е изготвяне на перфектните параметри за импланта, който трябва да замества липсващите костни структури.

За целта се правят серии от „снимки“ на съвременен скенер, който дава триизмерно изображение.

Следва компютърно прецизиране на параметрите, при което хирургът отчита всички индивидуални особености и ги задава като изискване към лабораторията. Чрез проектиране и коригиране се стига до макет на импланта. Воден от хирургичния си опит, доц. Факих често редактира и връща производствения проект за корекция, за да се намали до минимум времетраенето на операцията, без обаче да се прави компромис с качеството.

Самата операция протича според очакванията без усложнения.

Седмица след това момичето е изписано. Но връзката лекар-пациент продължава с наблюдение. Поддържаме постоянна връзка -момичето е добре, чувства се възстановено, изглежда като преди катастрофата и се върна към социалния си живот, казва хирургът. За операцията доц. Факих прилага уникален подход с предхождаща операция върху макета, при която до милиметър уточнява напасването на импланта и фиксиращите винтове, за да се съкрати времета за операция. Надграждането е в приложението на иновацията – от лечение на тумори до възстановяване на дефекти след травми.

Колко струват операциите?

Самата операция не струва нищо на пациента, отговаря доц. Факих, пациентите заплащат само консумативите.

Лекарите винаги са движени от желанието да помагат, ако хората, които се нуждаят от подобна операция, знаят, че е възможна, това ще ги поощри да търсят помощ за иновативното лечение и корекция с 3D импланти, за които все още има оскъдна информация, обяснява хирургът. Техниката е съчетание от сложна лицева хирургия и пластично-възстановителни похвати. Изисква спазване на златния стандарт на работа със скалпела и естетически усет

Набрал опит не само в чисто хирургичните методи, но и на базата на свои антропологични изследвания, отскоро хирургът навлиза и в трета област – за корекция на контурите и подобряване на естетиката на лицето. Както и при другите операции, доц. Факих планира внимателно корекцията и параметрите на нужния за конкретния случай принтиран триизмерен имплант и ефектът е отличен.

Основното достойнство е, че български пациенти вече се възползват от стъпаловидното развитие на 3D имплантите при лицево-челюстни и черепни дефекти, като тези операции се правят от български екипи – хирургични и анестезиологични. Благодарен съм за тяхната всеотдайност, а най-много се радвам, че този опит се предава на млади колеги и специализанти, казва доц. Факих.

Проф. д-р Азиз Сюмер пристига в Пловдив за безплатни консултации на пациенти с Диабет тип 2, свързан със затлъстяването!

24 часа  стр. 25


На 06.04.2019 г. проф. д-р Азиз Сюмер от болници „Medical Park“ Истанбул ще консултира пациенти в Пловдив, които се нуждаят от оперативно лечение на Диабет тип 2, затлъстяване – наднормено тегло.

За консултациите пациентите трябва да запазят предварителен час, както и да носят епикризи и актуални лабораторни изследвания.

• Консултациите ще се състоят на 06.04.2019 г. в град Пловдив – бул. „Цар Борис III Обединител“

126 / МБАЛ Тримонциум.

• За предварително записване и допълнителна информация се обадете на следния телефон -0888 912 702.

• Инициативата е част от поредица безплатни консултации на Болници „Medical Park“ Истанбул, чрез които на българските пациенти се предоставя достъп до най-добрите специалисти и до последните достижения в медицината.

• Допълнителна информация за бариатрична и диабетна хирургия може да намерите тук: „Обезитас – затлъстяване. Бариатрична и диабетна хирургия“

• Оперативно лечение на Диабет тип 2

Стотици чуват благодарение на консултанта в „Докторе, кажи!“ проф. Иван Ценев

Поставя първите кохлеарни импланти у нас преди 20 г.

24 часа  стр. 26


Над 400 хиляди души в България са хората със средна до пълна глухота, от тях 40 хиляди са деца.

От 1000 новородени на година 1-3 деца се раждат с пълна глухота. Това са средно около 60-70 деца. 2-ма от 3-ма души на възраст над 65 години имат тежки слухови проблеми.

Досега са направени над 700 кохлеарни имплантации. Издръжката на един пациент с имплантант е 75 % от издръжката на пациент със слухова протеза. Данните бяха обявени от лекари на форум за 20-годишнината на кохлеарната имплантация в България.

Стотици пациенти чуват благодарение на проф. Иван Ценев от университетската болница „Царица Йоанна ИСУЛ“, който е първият хирург, извършил кохлеарна имплантация у нас през 1999 г. Той е и дългогодишен консултант в рубриката на „24 часа“ „Докторе, кажи!“ и стотици читатели са получавали отговори на въпросите си, свързани с оториноларингологията.

„Кохлеарната имплантация в световен мащаб се смята за рутинна процедура. В по-голяма част от случаите става въпрос за минимално инвазивна практика, за да се имплантира кохлеарният имплантант. Благодарение на тази безболезнена процедура пациентите се възстановяват бързо. Хирургическата намеса трае около 3 часа и по-голяма част от пациентите са в състояние да напуснат болницата още същия ден“, обясняват специалистите.

„В началото се водеха много разговори на каква възраст трябва да бъде пациентът, когато се подлага на кохлеарна имплантация. 20 години по-късно мога да кажа, че България разполага с водещи специалисти и рехабилитационен апарат. Направи се много в тази посока и доказателство за успеха са многобройните пациенти, които в настоящия момент са интегрирани хора, които водят нормален начин на живот“, разказа проф. Ценев.

Багодарностите си към професор Ценев и екипите, които упорито продължават мисията на пионерите в тази посока, изрази първият възрастен пациент на професор Ценев – актьорът Явор Милушев.

АГ отделението в Поморие с нов апарат

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 27


АГ отделението в поморийската болница вече има модерно видеоендоскопско оборудване, съобщиха от общинската администрация. Апаратурата струва 143 хил. лв. и е закупена със средства на общината.

„Щастлив съм, че успяхме да отделим средства, така осигурихме още една грижа на високо ниво с диагностични и терапевтични функции.

Вярвам, че тя ще допринесе не само за репродуктивното здраве, но и за здравето и спокойствието на жените във всяка възраст“, коментира кметът Иван Алексиев. Завеждащият отделението д-р Матей Попов обясни, че апаратът дава възможност за директен оглед на кухината на матката, което помага за по-бързо откриване на патологични процеси.

Алергологът проф. Карл-Кристиан Бергман, специално за „Труд“: Подходяща терапия подобрява 90% от астматиците

Елена ПОПОВА

Труд  стр. 19


– Проф. Бергман, Вие сте ръководител на Център за тежка астма в Берлин. Какви са съвременните подходи в лечението на болестта?

– Имаме астма, която лесно може да бъде лекувана и астма, която протича под тежка форма. През последните десет години настъпи голямо развитие в лечението на тежката форма. Третираме я с три различни препарати. Първият вариант е вдишване или инхалиране с кортикостероиди, които стимулират дишането, тъй като имат бронходилататорно действие. Другият вариант за терапия е с таблетка, която на практика е левкотриенов антагонист. През последните години обаче се разработиха нови лекарства, които се наричат биологични медикаменти. Под това наименование разбираме препарати, които имат влияние върху биологията на астмата. Те са много модерни, съвременни лекарствени средства, които са антитела срещу вид клетки, наричани еозинофили. Тези антитела се инжектират подкожно и имат много силно въздействие върху астмата; намаляват честотата на острите епизоди на болестта; дават възможност да намалим количеството на пероралните кортикостероиди; повишават функциите на белите дробове и дават възможност за по-добро качество на живот на пациентите.

– Каква част от пациентите се повлияват от тези съвременни медикаменти?

– Ако подберете подходящите пациенти за съответното лечение, около 80-90% от тях ще се повлияят положително. В момента и в България се предлагат такива модерни лекарства на пазара, което е голяма стъпка напред в лечението на тежката форма на астма.

– Каква е честотата на тежката астма, има ли статистика?

– Да, има данни и според тях в Европа 4-5% от всички астматици страдат от тежката форма на болестта.

– Някои от големите градове в България, включително столицата, често са сред най-замърсените в Европа. До каква степен фините прахови частици са фактор за отключването на астма?

– Ние няма да имаме нови случаи на астма сред здрави хора, които са причинени от фини прахови частици. Но ако разглеждаме случаи като ранно диагностицирана астма, Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), хроничен ринит и т.н., то този фактор би довел до усложнения и до тежка форма на астма, която трудно се лекува и може да доведе до хоспитализация.

– Кои са основните фактори за отключването на болестта – наследствени, свързани с околната среда?

– Има цяла група от фактори, които водят до отключването на астма. За някои видове астма – конкретно алергичната, има генетичен фактор. При неалергичната форма на болестта няма влияние от страна на генетични фактори. Вирусни инфекции могат да доведат до поява на астма; тютюнопушенето също е фактор; има и набор от все още неустановени фактори, които могат да отключат болестта.

– Как се отключва астмата, какви са симптомите на по-леката форма на астма и на тежката?

– В началото астмата се проявява само със суха кашлица. След това идва хриптене, което първо е през деня, а след това и нощно време. Стига се будене и колкото по-рано се случи това, толкова по-напреднала е болестта. Започвате да я усещате при физическа активност, когато изкачвате стълби например. Болестта идва със симптоми – случайни, от време на време и постепенно се стига до непрекъснатото им проявяване.

– По официални данни в България около 50% от хората с астма не са диагностицирани. Каква е ситуацията в Европа?

– Това е много труден въпрос и можем единствено да гадаем. Още повече понякога в началото е трудно да идентифицираме болестта. Това се отнася особено за малки деца, под 3 години, за хора със сенна хрема, тъй като при цъфтежа на липите те имат симптоми, които могат да се припокрият с тези на астмата. Има и група пациенти, които се диагностицират с ХОББ вместо с астма. От друга страна има и случаи, при които лекарят поставя диагноза астма, а заболяването не е свързано всъщност с нея.

– Какво бихте посъветвали пациентите с астма и тези, които подозират, че може да имат това заболяване?

– Има няколко важни стъпки. Първо, ако вече сте диагностицирани, осведомете се за заболяването. Колкото повече знаете за него, толкова по-малко страдате. Трябва да разбирате естеството на лекарствените продукти, които използвате. Всеки втори пациент в Европа например не знае как да използва правилно инхалатор. Съветът ми е, когато отидете в аптеката, да попитате фармацевта как точно да го използвате или попитайте лекуващия лекар, който е назначил терапията. Интересувайте се от състоянието си, научете повече за него. В Европа има редица образователни програма за астма, има и в България. И едно от най-важните неща за пациента: да се събира със съответните пациентски организации, да разговаря за проблемите си и възможните решения, това много помага.

***

НАШИЯТ ГОСТ

ПРОФ. КАРЛ-КРИСТИАН БЕРГМАН е ръководител на Център за тежка астма към Медицинския университет в Берлин, Германия (Charite – Universitatsmedizin Berlin). Има придобити специалности по патофизиология, вътрешни болести, физиотерапия и рехабилитация, белодробни болести, алергология. Понастоящем разработва изследователски проекти по: измерване и клинично значение на полен съдържащи експериментални тестове; терапия на астмата; профилактика и оптимално биологично лечение. Проф. Бергман е автор на повече от 350 лични публикации и ревюта. Гост професор е в редица университети на САЩ, Русия и Далечния Изток. Консултант е към СЗО. Член е на: American Academy of Allergology and Clinical Immunofogy, American Thoracic Society, Deutsche Gesellschaft fur Allergologie und Klinische Immunologie.

Автомобил с платформа вози болните на хемодиализа

Мария КЕХАЙОВА

Труд  стр. 19


УМБАЛ Бургас оборудва автомобил с платформа за инвалидни колички, за да обслужва болните на хемодиализа в Бургаска област. Вече не се налага персоналът и близките на пациентите да ги свалят от количките на ръце. Количките влизат в автомобила по платформата, която се вдига и спуска автоматично.

Пациентите са пръснати в десетки населени места в региона. Сред тях има и тежко болни с придружители, както и хора с увреждания и ампутирани крайници. „Това е единственият подобен автомобил на лечебно заведение в областта. Благодаря на Кукления театър в Бургас, с чието съдействие успяхме да го оборудваме“, коментира директорът д-р Бойко Миразчийски.

Глобиха 112 родители заради пропуснати ваксини

Санкциите са по 50 лева, хазната събра 5600 лв.

Монитор  стр. 1, 2-3


Регионалните здравни инспекции са издали 112 акта на родители, които не са завели децата си на задължителни имунизации. Това е резултат от общо 16 000 проверки в цялата страна, съобщиха за „Монитор“ от Министерството на здравеопазването. Санкциите са общо 5600 лева, уточниха от ведомството и конкретизираха, че за такова нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лева. От там съобщиха, че има санкционирани и лични лекари, които са пропуснали да сложат ваксини на пациентите си, но не пожелаха да съобщят точния им брой.

Един от малкото санкционирани лекари е джипи от Шумен. Той е получил наказателно постановление за 100 лева, защото не е представил отчет за проведените имунизации.

Според общопрактикуващи лекари, въпреки активността на т.нар. антиваксъри в социалните мрежи и ожесточените дискусии за или против ваксините, родителите масово водят децата за имунизации

Главният секретар на Регионалната здравна инспекция в Шумен д-р Илияна Лозанова съобщи, че за периода 2013-2018 година са съставени 6 акта на родители, които не са осигурили провеждането на задължителни имунизации на децата си. И по шестте са издадени наказателни постановления на обща стойност 300 лева. Четири от случаите са от миналата година.

Един болен от инфекциозно заболяване може да зарази и разболее 95% от хората наоколо, ако те не са ваксинирани, коментира необходимостта от ваксините главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че по последни данни на МЗ има 51 случая на морбили. Те са в областите Благоевград – 40 човека, София-град – 7, София-област – 3, и Варна – 1 случай. По думите му най-много, 24 на брой, са децата между една и четири години. Други десет са бебета под една година които все още не са навършили необходимите 13 месеца, за да бъдат ваксинирани. Шест от заболелите са деца между пет и девет години, две са между десет и четиринадесет, има и трима тайнейджъри. С морбили са се инфектирали двама на възраст между тридесет и пет и тридесет и девет години и един над 40 години.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи като спекулация информациите, че ваксините често дават нежелани странични резултати.

Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции. Повечето от тях са преходни – леко повишаване на температурата, зачервяване и подуване около мястото на убождането с иглата, уточни той. По думите му спирането на детските помощи при липса на имунизации не работи добре. Ефектът от него бил само година-две.

Причината е, че бележка за ваксина се изисква веднъж годишно. Ако детето е във възрастта 1-2 години, когато се правят най-много имунизации, то може да не ги изпълни и въпреки това да има бележката. „Нашето предложение ще бъде срокът да е 3 или 6 месеца. Втората причина е, че законът се заобикаля, като се издават фалшиви бележки, макар и тези случаи да са изолирани“, посочи доц. Кунчев.

2 акта за хлапета до 3-годишна възраст в Русенско

Само за първото тримесечие на тази година са съставени два акта за административно нарушение на родители заради отказ от ваксинация на децата им в Русенско, съобщи началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ д-р Маргарита Големанова. И в двата случая става въпрос за малчугани под 3-годишна възраст. Майките им били категорични, че няма да имунизират децата си и били убедени, че ваксините нанасят вреда.

19 акта за отказ от имунизации са съставени на родители от РЗИ – Велико Търново. В повечето случаи отказаните ваксини са на малки деца и са: комбинираната петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, както и ваксината, която се поставя срещу рубеола и морбили. Обясненията на родителите били, че са чели в интернет за вредата и опасността от ваксините. По думите на инспектори имало и майки, които отказвали конвенционалните лекарства и тъпчели децата си с алтернативни цярове.

Държавата плаща за санаториум на 45 000 българи

По 447 лв. струва рехабилитацията на човек

Монитор  стр. 2


Държавата ще плати санаториума на 45 000 българи, съобщават от Националния осигурителен институт. По разчети на института поне толкова нашенци ще могат да се възползват от програмата за профилактика и рехабилитация през 2019 г., която вече стартира. За сравнение през 2018 г. от нея са се възползвали 44 653 българи.

Предвидените средства за програмата са МАЛКО НАД 20МЛН. ЛВ.

Само 5 години по-рано от възможността да отидат на безплатен санаториум са се възползвали с 5800 души по-малко, но тогава и отпуснатите средства са били с 4.7 млн. лв. по-малко.

Програмата е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване (ДОО).

При отпуснати малко над 20 млн. лв. за настоящата година и планираните за рехабилитация 45 000 души сметките показват, че ако всеки пребивава по 10 дни в санаториум, държавата плаща за всеки ползвател по 447 лв.

70 ЛВ.ОТТЯХ ОТИВАТ ЗА СПАНЕ И ХРАНА, а останалите 377 лв. за заплащане на процедурите. Пациентите на лечебните центрове имат право да ползват до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.

Терапиите се провеждат в 51 заведения в страната, които са разположени в планински и морски курорти. Част от тях се намират в Банкя, Боровец, Велинград, Хисаря, Бургас, Павел баня. Право на профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностицирано и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация.

Програмата може да бъде ползвана и от тези, които получават пенсия за инвалидност. Те обаче не трябва да са навършили възраст за право на придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Освен това срокът на инвалидността в експертното решение не трябва да е изтекъл, а лекуващият лекар да е установил необходимост от терапия.

Джипита искат да отписват пациенти

Болен нападна личния си доктор, искал трансплантация

Телеграф  стр. 8


Джипита да отписват свои пациенти от листата си, предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

До настояването се стигна след поредния случай на нападение над техен колега. Пациент от София преби личната си лекарка, защото не може да получи трансплантация на бъбрек. Преди посегателството той я помолил да му намери клиника, в която да му се разреши проблемът. Д-р Антоанета Николова-Здравкова обяснила, че тя не е звеното, което отговаря за това.

Агресия

Няколко дни по-късно пациентът, който страда от остра бъбречна недостатъчност, нахлул в кабинета на джипито, докато тя преглежда болни. Заявил, че не може повече да го мотае. Лекарката му обяснила, че за трансплантация трябва да бъде насочен от центъра, в който му се прави хемодиализа. В негово присъствие тя се обадила в НЗОК, за да пита кой трябва да му помогне. След като оттам потвърдили, че това не е ангажимент на личния лекар, мъжът започнал да крещи и да псува. Лекарката му казала, че ще извика полиция, а той я дръпнал за ръката, избил й телефона, който държала. С едната ръка ме държеше, а с другата удряше по главата и лицето, обясни пострадалата д-р Здравкова пред bТВ.

Абсурд

След нападението тя е в абсурдна ситуация, защото сега няма механизъм, по който да отпише от пациентската си листа нападателя. „Пациент нахлува в кабинета на личния си лекар, който няма възможност да му помогне в конкретния случай. За съжаление няма механизъм, по който лекарят да се откаже от пациента“, посочи и д-р Николай Брънзалов, член на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Тел. 112 достъпен за глухи

Подават сигнал за помощ по чат

Телеграф  стр. 5


Единният телефонен номер за спешни повиквания 112 вече е достъпен за хора с увреден слух и говорни проблеми, съобщиха вчера от МВР.

Услугата е в изпълнение на Директива 2002/22/ЕО и изискването достъпът до единния европейски номер да е възможен за потребители, независимо дали имат увреждане или са в напреднала възраст. Връзката работи от края на януари, посочват още от вътрешното министерство.

Смартфон

Тя е достъпна от всеки смартфон без значение от модела и марката. За целта софтуерът е разработен така, че да работи с операционни системи Андроид, iOS и Windows. Потребителят трябва първо да свали приложението на мобилния телефон. След това е необходима регистрация с имейл и парола. Хората с говорни или слухови проблеми ще могат да активират програмата, след което в чат разговор да обяснят на оператора къде се намират, какво се е случило и колко сериозна е ситуацията. Екип на „Телеграф“ свали приложението за операционна система Андроид. В него е посочено, че първата версия работи за хора със слухови и говорни проблеми.

Адрес

От вътрешното министерство посочиха, че то е достъпно и от стационарен компютър или лаптоп на адрес 112.mvr.bg. Експерти от районните центрове 112 са започнали обучителни срещи с регионалните структури на Съюза на глухите в България, както оказване на методическа помощ и съдействие при регистрация и работа с мобилното приложение. От МВР пуснаха и клип,който е качен в Ютюб, и също показва как и кога да се използва програмата.

НЗОК увери, че ще поеме без драми фонда за лечение на деца

От понеделник документи ще могат да се подават в централното управление и в районните каси

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 5


Няма да има сътресения при лечението на деца в чужбина от 1 април, когато специализираният фонд ще бъде закрит и работата му се поеме от здравната каса, увери ръководството на НЗОК депутатите от здравната комисия и комисията за взаимодействие с неправителствените организации на специално заседание, посветено на готовността на касата за промяната.

Подобно на фонда, касата ще продължи да плаща лечението в чужбина и медицинските изделия и някои лекарства у нас, като за целта е създадена нужната организация, увери председателят на Надзорния съвет на касата Жени Начева. НЗОК ще плаща и логистиката, транспорта и престоя на придружителите на децата, като в момента тече обществена поръчка за тези услуги. Ще остане и възможността касата да поема и заплащането, когато чужди специалисти идват да лекуват сложни случаи у нас.

Вече е създаден и отдел, който ще се занимава с лечението на деца. Заявленията до него ще могат да се подават както в централното управление на НЗОК, така и в районните каси. 80 на сто от досега работилите във фонда служители ще работят и в касата, поканени са и досегашните външни експерти на фонда. На 31 март на сайта на касата ще се появи и информацията от сайта на фонда, включително и нужните документи за кандидатстване. Молбите в заварено положение ще се прехвърлят автоматично, увери още Начева.

ДАРЕНИЯ

Даренията за лечение на деца ще са в отделна сметка, а контролът дали се спазва волята на дарителя е от Сметната палата, каза Начева. Наскоро неправителствени организации поискаха да отпадне данъчното облекчение за дарения към НЗОК за лечение на деца. То е 50 на сто от данъчната основа и според организациите няма гаранция, че парите ще са само за деца, което дава възможност за злоупотреби и корупция.

Георги Гьоков пръв подкрепи протестиращи медици

Сестрите от болницата в Казанлък заплашват с колективна оставка

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 4


Георги Гьоков от БСП е първият депутат, срещнал се с протестиращите медицински специалисти в общинската болница в Казанлък „Д-р Христо Стамболски“. От 1 март, когато бе първият им протест, досега само зам.-кмет се е срещнал с протестиращите. Ден след посещението на Гьоков обаче кметът, председателят на Общинския съвет и общинският омбудсман обявили, че ще разговарят с медиците.

Гьоков, който е член на здравната комисия в парламента и зам.-председател на социалната, се срещна и с АГ-специалиста д-р Захари Стойчев, който на 25 март обяви 3-дневна гладна стачка в подкрепа на протестиращите сестри и като сигнал към управляващите за това, че хаосът в здравеопазването става все по-голям. Депутатът от БСП призова 73-годишния лекар да прекрати гладната стачка, след като д-р Стойчев колабира. Лекарят не познаваше „Визия за България“, но вижданията му за бъдещето на здравеопазването почти се покриват с нея, коментира пред ДУМА Гьоков. Той подарил на лекаря документа и след като д-р Стойчев се запознае с него, двамата отново ще се срещнат.

Да отпаднат лимитите в НЗОК и осигурените да получават достъпна и безплатна медицинска помощ, каквато им се полага по Конституция, а общинските и областните болници да се финансират от държавния бюджет, са част от вижданията на лекаря.

Подкрепяме ви напълно и сме на ваша страна, увери протестиращите медицински сестри Гьоков, който бе придружен от общинския съветник Пламен Караджов. Двамата припомниха, че БСП Винаги е подкрепяла справедливите искания на гражданите. „Има сестри, които с много часове извънреден труд, на ръба на закона, си докарват близо 1000 лв., но работата им е изтощителна. Дори да искат, те не могат да не работят извънредно, тъй като има недостиг на кадри. Неотдавна една сестра напуснала и вече работела в хипермаркет като продавачка за 1300 лв. и без тежките отговорности на медицинските специалисти“, каза за ДУМА Гьоков.

Сестрите настояват за еднакви начални заплати и колективният трудов договор да е задължителен за всички. Ако исканията им не бъдат удовлетворени до 7 април, те ще подадат колективна оставка.

Безплатни АГ-прегледи в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Дума  стр. 16


Безплатни прегледи за жени, страдащи от миома на матката, започва Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Скринингът ще продължи до 10 май. В хода на кампанията всички желаещи жени ще бъдат консултирани и информирани за съвременните методи за лечение, възможностите за контрол на заболяването и подобряване на качеството на живот.

Прегледите ще се извършват всяка сряда и петък от 12 до 13 ч. В клиниката, която се намира на III етаж в Хирургичния блок на ул. „Пещерско шосе“.

Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 032/602 827.

***

Капитал  стр. 4


Представители на медицинския персонал – медицински сестри, акушерки, лаборанти и фелдшери, протестираха с искания за достойно заплащане на труда им.

Бомба със закъснител за личните данни

адв. Димитър ДОБРЕВ, съдружник в „Ангелов, Добрев, Маркова“ и в А.Д.М. „Прайвъси консултинг“

Капитал  стр. 9


Наредба Н-18 за касовите апарати предвижда приходната администрация (НАП) да има право на наблюдение и получаване на данни за клиентите и естеството на доставките, когато се използва софтуер за управление на продажбите. В случаите на услуги, предоставени от здравни заведения на граждани, това означава данни за техните имена и идентификатори (ЕГН), както и за конкретния вид медицинска услуга, която е предоставена. Наред с други такива могат да бъдат аборт, лекуване на онкологични заболявания, кожно-венерически заболявания, СПИН, психози, депресии, наркомании и редица други заболявания, разпространяването на данни за които би довело до сериозно увреждане личния живот на пациентите.

Данните за здравословно състояние са специална категория лични данни с повишена степен на защита по Общия регламент за защита на данните (GDPR) поради своята чувствителност. Те могат да бъдат обработвани единствено и само при наличие на някое от основанията и условията по чл. 9, пар. 2 от регламента. Същевременно органите на НАП са администратори на лични данни, за които регулацията на регламента се прилага както за всички други. Данъчната администрация не е изключена от обхвата на регламента, както е при органите на съдебната власт, отбраната и националната сигурност.

Приходните органи биха могли да обосноват обработването на здравните данни на гражданите с необходимост от важен обществен интерес на основание националното данъчно законодателство и хармонизираната уредба на ДДС В ЕС. Но наличието само на основание не е достатъчно, за да бъде обработването законосъобразно. Цитираната норма от регламента изисква то да е пропорционално на преследваната цел, да зачита същността на правото на защита на данните и да предвижда подходящи и конкретни мерки за защита на основните права и интереси, в случая на пациентите. Без съблюдаване на тези основополагащи изисквания всяко обработване на здравни данни от НАП би било незаконосъобразно.

Пропорционално ли е данъчният инспектор да чете, принтира и разнася чувствителните данни за здравословно състояние на пациенти, които могат да бъдат и публично известни личности, само защото извършва данъчна проверка? Едва ли. Вероятно ако става дума за извършване на данъчно престъпление, подобно обработване би било пропорционално, но то би следвало да е под санкцията на съдебен орган или надзорния орган за защита на данни.

Правото на личен живот е основно човешко право, ползващо се с най-висша защита както на национално, така и на наднационално ниво. Освен в цитирания регламент то е гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права на ЕС, конституцията на България.

Зачита ли Наредба Н-18 това основно човешко право и неговото проявление – защитата на чувствителните здравни данни, като дава пълен достъп на приходните органи до тези данни? Категорично не. Наредбата, както и цялата относима към нея данъчно-правна рамка, не гарантират поверителността на чувствителните здравни данни на пациентите на наблюдаваните от НАП здравни заведения. Става дума за достъп до чувствителните данни на изключително голям брой граждани.

Единствено явното противопоставяне с всички позволени от закона средства от страна на здравната общност, на пациентите и на пациентските организации би могло да възпре предстоящото грубо и мащабно погазване правото на защита на чувствителните лични данни за здравното състояние на пациентите в България.

От „3opa“-та до готовата болница

Очната клиника „Зора“ има нова голяма сграда с най-модерната апаратура след пет години и 8.3 млн. лв. инвестиция

Десислава НИКОЛОВА

Капитал  стр. 56-57


Зад всяка болница стоят хиляди човешки драми. Но и числа, и нечия инициатива и риск, защото новата сграда и уреди трябва да се платят, а за да работят, клиниката трябва да не фалира. В историята на новия дом на очна болница „Зора“ има две основни лица – собственикът и управител проф. д-р Ива Петкова и заместник-управителят д-р Стела Станчева. Има и елементи на местната реалност – сблъсък с кмета на „Младост“, който блокира построената нова клиника за повече от година. А ето и числата: цялата инвестиция по строежа на шестетажната сграда на площ 5000 кв.м е 8.3 млн. лв., като около 2 млн. лв. от тях са за обзавеждането с най-новата апаратура за всички възможни операции и лечение на очни заболявания. За строежа е теглен петгодишен банков кредит от 1 млн. лв., а медицинската апаратура е взета на лизинг, останалата част от проекта е финансирана със собствени средства на клиниката. Оптимистичният вариант е инвестицията да се възвърне за 10 години.

Строеж, забравен от кмета

Земята за строежа, която се намира до „София прес“ на бул. „Цариградско шосе“, е купена от дружеството на Петкова „Медицински център Зора“ през 2013 г. на търг от съдия-изпълнител с намерението да строи там болница. Изграждането на клиниката започва през 2014 г. и в края на 2017 г. тя е готова, като планът е екипът да се пренесе в новата сграда в самото начало на 2018 г., а техниката вече е закупена. Само че сградата не получава разрешение за ползване, тъй като преписката за нея е една от забавените от арестуваната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

„Забавихме се с една година, получихме разрешение за ползване на сградата в края на миналата година и се пренесохме преди Коледа и в началото на 2019 г. Болницата беше обзаведена и оборудвана с медицинска апаратура и трябваше да се изчака цяла година да започнем работа и да плащаме лизинговите вноски“, казва Стела Станчева.

Преди и сега

Очната болница е собственост на Петкова, която от 1985 г. работи в клиниката по офталмология на Александровска болница и е преподавател в Медицинския университет – София, като на по-късен етап оглавява и клиниката, и катедрата към него. Частната й дейност започва с медицински център през 2001 г., а през 2007 г. е създадена и специализираната очна болница „Зора“. Петкова е специалист по лечение на уврежданията на задния сегмент на окото, т.е. един от най-добрите оператори на ретината.

До януари тази година клиниката й е разположена под наем на два етажа в 7-и ДКЦ (бившата поликлиника) до Централна гара и разполага с 15 легла и две операционни. В момента в тази поликлиника е останал един кабинет, в който се извършват прегледи, а отпреди два месеца целият екип на болницата се мести в кв. „Полигона“ на спирката на Окръжна болница. Екипът в момента е от 50 специалисти, като 16 от тях са лекари.

Новата болница разполага с четири операционни, 16 легла за лечение на очни заболявания, шест легла за временен престой след операция, две реанимационни легла, а също така и осем стаи с по две легла за придружители на пациентите, като една нощувка в тях струва 50 лв. Отделно от това в сградата има медицински център с 18 кабинета на специалисти от други направления, както и лаборатория „Еодимед“. В бъдеще екипът на болницата планира да отвори на единия от етажите си хоспис и училище за незрящи хора с дневен стационар.

Очната клиника работи до 20 часа вечерта и не приема спешни случаи през нощта. Причината е, че частните болници по правило не получават договор със здравното министерство за спешни отделения и работа по спешни случаи. Държавата плаща за прегледите на пациентите в спешните отделения, но частните болници нямат достъп до този ресурс. Затова техните отделения са за неотложна помощ и се налага пациентите да си плащат за прегледите в тях.

Приходите: само половината по каса

Особеното при специализираните болници е, че не могат да компенсират загуби от подценени клинични пътеки с други добре платени дейности, т.е. няма как да се разчита на касата и пациентите да не доплащат. И офталмолозите трябва да разчитат на прегледи и операции, платени от частни пациенти от

България и чужбина. Например НЗОК заплаща за оперативно лечение на катаракта (перде) 360 лв., за глаукома – 390, а за най-сложните операции – на ретината – 700 лв. Затова се налага пациентите да доплащат част от операциите и имплантите, а много дейности изобщо не се покриват от касата, например лазерната корекция на зрението, която в клиниката струва 2300 лв. за двете очи. Отделно от това инжекциите за подобряване на зрението, които покрива здравната каса, не са 100% платени и се доплащат от пациентите с 360 – 370 лв. Така очното здраве излиза скъпо за най-честите пациенти – възрастните хора. Затова болницата дарява лещи и операции, като в момента създава и специален обществен съвет, който да я подпомага в лечението на нуждаещи се социално слаби пациенти.

Отделно от ниското покритие на очните операции и процедури здравната каса налага и лимит на броя операции, които могат да се извършват в една клиника, и така се формират листи на чакащите. В същото време броят на очните отделения и болници в София е общо 22 и конкуренцията е много голяма.

„Работим добре с всички очни клиники независимо от формите на собственост – държавните и общинските очни клиники не са наш конкурент, партнираме си добре с тях, както и с всички частни очни клиники. Тъй като заплащането от здравната каса е недостатъчно, разчитаме да привлечем с възможностите си за диагностика и лечение колкото се може повече пациенти, което осигурява и повече средства. Приходите от здравната каса са около 50 %. В болницата се лекуват много пациенти от цялата страна, платени пациенти, както и чужденци“, разказва д-р Станчева. По думите й през миналата година само през диагностичния център са минали за преглед 18 хил. пациенти, а над 3000 са били оперирани.

Според Станчева реалната себестойност на една очна операция е 2000 – 2400 лв. През миналата година 55% от операциите са били на катаракта, 32% – на ретина, останалите – на глаукома и малки операции на клепачи. Болницата има приходи 4 млн. лв., с 400 хил. лв. повече от предишната година, и печалба 685 хил. лв. Приходите на медицинския център доближават 1 млн. лв., като са се увеличили от 809 хил. на 925 хил. лв. през 2018 г., а печалбата му е 173 хил. лв.

Q&A

Д-р Стела Станчева, заместник-управител на „Зора“

Как се справяте с липсата на лекари в специалността офталмология?

– в нашата болница основният екип е от самото D създаване. Нямаме текучество на лекари. Болницата е база за обучение на специализанти, като ежегодно имаме 6-7 специализанти, които провеждат практическото обучението по очни болести в продължение на 4 години. Те участват в прегледите на пациенти, извършване на изследвания, участват в подготовката им за операции, асистират, ползват най-новата апаратура и методи на лечение. Според проучванията за нагласите на лекарите за тях нз първо място от значение е да работят с нова високотехнологична апаратура, да усвояват най-новите методи на лечение, да имат възможност за повишаване на квалификацията. Затова всяка година отделяме около 100 хил. лв. от бюджета си, с които осигуряваме участия на всички наши специалисти на български и международни форуми, конгреси, обучения, абонаменти за научна литература, публикации по специалността.

– Какви други операции бихте искали да извършвате и какво ви спира?

– При нас се извършват всички операции на окото, както и проследяване на постоперативния период. След лечение по клинична пътека пациентът има право на два безплатни прегледа в рамките на месец. При тежки случаи на отлепване на ретина на окото се налага продължително следоперативно наблюдение. Тези операции се извършват само на няколко места 8 България. Амбицията ни е да разширим трансплантацията на роговица. Срещаме затруднения в осигуряването на подходящ материал от донор и се налага пациентите да чакат няколко месеца.

Лазер връща самочувствието на дамите

Стандарт  стр. 46


Иновации в класическата и естетическата гинекология бяха обсъждани на мащабна дискусия, чийто домакин беше д-р Валентина Мазнейкова. Тя коментира, че жените все така неправилно продължават да бъдат „тълкувани“ в мъжкия свят, а оттам логично идват и темите табу в техния интимен живот. Професор Марко Гамбичиани, шеф на центъра по менопауза в департамента по репродуктивна медицина на университетската болница „Санта Клара“ в Пиза, също припомни, че здравето е самочувствие. И че за съжаление доста от дамите, които страдат от парене, сухота на влагалищната лигавица, инконтиненция, свличане на вътрешните полови органи и болезнен акт, се чувстват неудобно да говорят за проблемите си. Освен всичко друго те имат стрес от хормонални терапии или оперативна намеса, припомни спецът от Италия. И представи нашумялата по света иновация – лазера Fotona. В дебата се включиха доцент Румен Димитров, д-р Явор Лозанов, професор Явор Корновски, д-р Любомир Малчев, д-р Зоя Попова, д-р Силвия Оручева и д-р Наташа Митревска от Скопие. Професор Гамбачиани разказа пред медиите, че 80% от жените във всички възрасти имат гинекологични проблеми и тяхното класическо лечение е дълго и скъпо. В Италия вече има клинична пътека за безплатно лечение с лазер. Неговата продължителност включва 3-4 процедури, ефектът от които е със срок на годност 12-18 месеца. Колегите му споделиха още, че лечението на външните гентиалии е голямо предизвикателство, а аблативното лазерно лечение дава възможност на жените да се лекуват с минимално инвазивни терапии. Травмите след раждане като шевове и разкъсвания също се заличават с Fotona.

Д-р Наташа Митревска беше категорична: „Жените искат да са харесвани и желани. Освен за сериозните заболявания лазерът се използва и за вагинално подмладяване. Жената се чувства пълноценна, подобрява се сексуалният живот на двойката.“ Д-р Силвия Оручева, която току-що се завръща от обучение в Испания, пък добави, че въпросната терапия там се прилага от вече близо 10 години. Из цяла Европа се знае, че дамите, които най-открито се вълнуват от лазера, са тези, които държат на вагиналното подмладяване. Всъщност неинвазивната процедура замества много от досегашните методи на лечение по безопасен, безболезнен и елегантен начин. Fotona не нарушава повърхността на епидермиса – лазерът загрява тъканите във влагалището и така стимулира синтеза на нов колаген. И вместо да се изрязва излишната тъкан, както се процедира при традиционната хирургия, лазерът я стяга.

Българин създаде лек против гангрени

С „Непролизин“ вече работят и български болници, но не се продава в аптеките

Стела ИВАНОВА

Стандарт  стр. 49


Българско лекарство лекува гангрени и спасява крайници от ампутация. „Непролизин“ е създаден от екип от наши учени начело с проф. Петър Недков от Института по органична химия в БАН още преди няколко години. С него вече работят големи наши болници като „Пирогов“, Александровска, Военномедицинска академия и някои поликлиники.

Основната функция на лекарството е да унищожава увредените клетки, без да засяга здравите тъкани, като по този начин не позволява на раната да се разширява

Основна съставка на препарата е протеолитичният ензим субтилизин ДИ. Ензимът разгражда белтъци и се произвежда от широко разпространения в природата микроорганизъм Bacillus subtilis, който е безвреден за човешкия организъм. Обяснението за неговото действие е, че здравите клетки спират да се размножават, ако са заобиколени от други здрави клетки. В много от случаите при рани обаче те са заобиколени от частично увредени клетки, чиято повърхност на практика е запазена, и по тази причина не получават сигнал, че трябва да се размножават и да позволят на раната да зарасне. Именно това е причината нараненото място дълго време да остане незатворено. Частично увредените клетки обаче имат „пролуки“ в клетъчната мембрана, които позволяват на мигроорганизми да проникнат в напълно здравите клетки и по този начин да увредят и тях. Ако пациентът има силна имунна система, дори и традиционни препарати като йод или кислородна вода могат да унищожат тези микроорганизми. Ако обаче регенеративните способности на пациента са слаби, на практика употребата на тези медикаменти прави тъканта дори още по-уязвима. Там се заселват спори от микроорганизмите, които се намират в раната, и вместо да заздравее, тя се разраства и задълбочава, като в някои случаи може да се стигне дори до ампутация на крайник. Създаденият от проф. Петър Недков и екипа му медикамент помага увредените клетки да бъдат разрушени и да се отстранят.

Докато изучават свойствата на ензима и търсят нови възможности за приложението му, изследователите успяват да го стабилизират в разтвор при стайна температура. Впоследствие ензимът е приведен в подходящ гел и това открива възможност да бъде приложен за лекуване на трудно заздравяващи рани. Така ензимът прави разтворими увредените клетки, гнойта, некротизиралата тъкан и фибриновите налепи, като в същото време щади здравата тъкан. През 1980 г. проф. Недков получава авторско свидетелство за изобретение и през 1999 г. – патент за ензимен препарат за почистване на гнойни и некротизирали рани. Препаратът е преминал изпитанията на Комисията за одобряване на лекарствените средства.

Създаването обаче започва наистина на принципа на „самотния мохикан“ – професорът го прави сам в лаборатория в БАН и естествено, не в индустриални количества. Медикаментът получава реклама по метода „Една жена каза“ и скоро събира почитатели.

Едно от много важните му свойства е, че той може да лекува рани от изгаряне. Пациент, който помагал при гасене.на пожар, дошъл с изцяло обгорена ръка за помощ в академията. В клиниката по изгаряния на „Пирогов“ му предлагали пластична операция, но той не искал да се подложи на нея. С „Непролизин“ обаче раните заздравели от само себе си. Дете на колежка на проф. Недков пък получило изгаряния по цялото тяло. Благодарение на лекарството обаче успяло да се възстанови напълно и дори не му останали белези

Лекарството има и вариант, при който лекува декубитални рани, особено при по-възрастните пациенти, където дори всяко одраскване може да се превърне в проблем. Незаменим е и при лечението на така нареченото диабетно стъпало. Цената не е висока и варира в зависимост от вида на раната. Освен за клиники изготвят го и индивидуално за пациенти, които обаче първо трябва да покажат раната или поне да я снимат и да изпратят снимката, за да стане ясно кой вариант на лекарството точно да бъде избран. Цялото лекарство се произвежда на ензимна основа и се прави само по предварителна заявка на клиента. Лекарството идва като „спешна помощ“ и при пациенти с по-слаба имунна система, чиито рани заздравяват по-бавно. То е способно да унищожи некрозиралата тъкан, а може и да прониква в здрава кожа, като ликвидира синини и хематоми, получени при удар.

„Непролизин“ има и наследник -„Пост-Непрол“. Ако една рана се обработи с „Непролизин“ и след това се третира с „Пост-Непрол“, а върху нея се поставят люспи от здрава кожа от същия пациент, тъканта се разраства сама. По този начин първото лекарство почиства некротизиралата тъкан и оставя територия за изграждането на нова кожа

Екипът от учени обаче предупреждава, че при първоначално прилагане на лекарството е възможно болката да се усили. В такъв случай е добре върху раната първо да се постави разтвор от „Лидокаин“, който се купува в аптеките. Изчаква се около 20 минути и едва тогава се третира с лекарството. Може и „Нипролизин“ и „Лидокаин“ да бъдат смесени в малък съд и със сместа да се маже раната.

НИГЯР ДЖАФЕР, зам.-председател на НС и член на Комисията по здравеопазване:

Фелдшерите са важна част от здравната система

Политика  стр. 7


Исканията на фелдшерите са свързани с регламентация на тяхната дейност, с разписване на ясни отговорности. Трябва да поясним, че всъщност фелдшери не се обучават от доста години в България. Те се приемат като част едва ли не от онази система, която част от общественото мнение и политически сили отричат, но трябва да поясним, че те са неделима част от здравната система. Благодарение на фелдшерите се крепят цели структурни единици в здравеопазването като например спешната помощ и спешните центрове, училищното здравеопазване. Те работят в много от институциите на здравната система и твърдя съвсем отговорно. Ако не са те, тези системи ще рухнат. Ето защо проблемите, които поставят, са изключително сериозни и не са от днес. Министър Ананиев е казал, че ще се допита до народните представители. Да, хубаво е в Здравната комисия да се проведе такава дискусия. Трябва обаче да се проведе един принципен разговор, въобще за съсловните организации. След протестите на сестрите ние в рамките на няколко седмици сме свидетели на това, че и фелдшерите сега поставят под въпрос легитимността на съсловното си представителство, което е един много сериозен въпрос.

28.03.2019

Национални телевизии

80% от служителите на Фонда за лечение на деца ще се прехвърлят в специализираната комисия към Здравната каса

БНТ, Новини в 20.00 часа


80% от служителите на Фонда за лечение на деца ще се прехвърлят в специализираната комисия към Здравната каса, която поема функциите му от 1 април. Пред депутати от 2 парламентарни комисии заместник здравният министър Жени Начева увери, че е създадена организация за безпрепятствено прехвърляне на дейността на фонда към Здравната каса.

Репортер: Прехвърлянето на фонда за лечение на деца към Здравната каса притеснява родители и пациентски организации.

Петя Александрова: Дали ще се подсигуряват лекарствата, които досега се отпускаха от фонда? Това са лекарства, които не са в позитивния списък и от фонда се отпускаха на децата с онкологични заболавания.

Йорданка Пенкова: Няма основание за притеснение. Милиони граждани на Република България получават лекарства и медицинска помощ, която се администрира от Здравната каса.

Репортер: Друго притеснение на родителите е ще плаща ли Здравната каса разходите за транспорт и квартира, когато придружават деца за лечение в чужбина.

Жени Начева: Няма да се загуби възможността и правото, което и досега са имали в тази посока родителите на децата.

Репортер: Подобно на фонда за лечение на деца и касата има право да приема дарения, обясни заместник-министър Начева.

Жени Начева: Средствата се разходват целево, само и единствено по волята на дарителите, и се събират по отделна нарочна сметка за тази цел.

Репортер: От 1 април заявления за лечение на деца ще се приемат в офисите на касата в цялата страна. А необработените от фонда документи ще бъдат прехвърлени към касата.

Първо учение по новата модулна система на екипа за бързо реагиране на Военномедицинска академия

БНТ, Новини в 20.00 часа


Първо учение по новата модулна система на екипа за бързо реагиране на Военномедицинска академия. Разиграната симулация е по сигнал „Бедствие“. В столичен квартал е рухнала сграда с повече от 150 души в нея. Репортаж на Мая Димитрова.

Репортер: Полева болница на метри от мястото на инцидента ще даде шанс на пострадалите да стигнат живи до големите болници.

-Открита фрактура на лакътя, шийна травма и лацерация на главата.

Репортер: На всеки от ранените се поставя карта за идентификация и той се премества в подходящия модул.

Паулин Тодоров: Определя се според това кой колко е пострадал, какво лечение му е нужно.

Репортер: В зависимост от типа бедствие се активират различни екипи.

Венцислав Мутафчийски: Тук са мобилизиани модулите, които са предимно по оказване на хирургична, травматологична помощ и обработка и стабилизиране на състоянието на тежко пострадали от срутване.

-От срутена сграда сме го извадили. Беше забит в този пострадал.

Кирил Димитров: Ако има засягане и на феморалната артерия, пациентът може да екзитира в рамките на няколко минути.

Репортер: Едно от важните правила в триажа е колкото пациенти влязат, толкова и да излязат.

Димитър Желязков: Най-големия пропуск на която и да е медицинска едициница, защото, разбирате ли, в армията това е най-тежкото нещо – да липсва някой.

Репортер: Всички пострадали при срутването в този ден съвсем по план бяха спасени от военномедицинските екипи.

Кръводарителска акция в София кани всички фенове на известния сериал „Игра на тронове”

БНТ, Новини в 12.00 часа


Кръводарителска акция в София кани всички фенове на известния сериал „Игра на тронове” да отпразнуват финалния му сезон като дарят кръв в един от големите столични търговски центрове. Всички желаещи могат да се включат в кампанията днес и утре от 10 до 14 часа. Идеята на НВО се провежда през март в различни градове в САЩ и Европа. А у нас желаещите да дарят кръв тази сутрин чакаха на опашка още преди обявения за начало час.

Виктория Иванова: Вдъхновена е от проливането на кръв за железния трон, за феновете на сериала е ясно колко е ценен той.

Д-р Надежда Тодоровска: В България 600 човека на ден се нуждаят от кръвопреливане. От това зависи техния живот.

Всеки ден у нас има недостиг на кръводарители.

БНТ, Новини в 20.00 часа


Всеки ден у нас има недостиг на кръводарители. Кампания на HBO обаче днес намери начин да събере повече доброволци за тази кауза. Всички български фенове на известния сериал „Игра на тронове“ бяха поканени да дарят кръв, като по този начин символично отпразнуват финалния сезон на сериала. Идеята е подкрепена от Българския червен кръст и не е насочена единствено към феновете на поредицата. Дарителската акция продължава и утре, а организаторите целят да покажат на всички хора, че не е страшно, нито сложно да направиш добро.

Репортер: Пролятата кръв в този сериал е за власт. За цялата власт. Дарената кръв в този пункт е за много повече от това.

Надежда Тодоровска: В България 600 човека на ден се нуждаят от кръвопреливане, от това зависи техният живот.

Репортер: Сериалът събира милиони фенове пред екрана. А днес събра 30 литра кръв. Защото 70 човека избраха да дарят. За да може някой да получи своята спешна доза добрина.

Надежда Тодоровска: И още преди отварянето на пункта за кръводаряване имаше десетки, които чакаха на опашка, за да кръводарят.

Репортер: Някои от тях за първи път.

Мила Атанасова: Аз съм фен на книгите основно, но и гледам сериала, така че следя новините около него и ми хареса идеята.

Виктория Иванова: Вместо да проливаме кръв напразно, да я дарим на някой, за да спасим живот.

Мейзи Уилямс: От името на кралствата в „Игра на тронове“ искам да ви благодаря за животоспасяващия ви дар.

Репортер: За да дариш кръв дори не е нужно да си фен на сериала.

Николай: Не съм гледал нито една серия на Game of thrones.

Репортер: Достатъчно е да си фен на доброто. А то капка по капка дава живот.

Възрастна парализирана жена беше принудена да бъде транспортирана с частна линейка от село Рупите до Благоевград, за да бъде преосвидетелствана от ТЕЛК

БТВ, Новини в 19.00 часа


Възрастна парализирана жена беше принудена да бъде транспортирана с частна линейка от село Рупите до Благоевград, за да бъде преосвидетелствана от ТЕЛК. Лекарската комисия не е в състояние да прави домашни посещения, оправдаха се от болницата.

Този клип извежда случая на възрастната жена извън стените на болницата. Вангелия Костова е на 77. Преди 12 години жената е освидетелствана със 73% загуба на работоспособността, но близките ѝ искат преосвидетелстване, защото жената е получила още няколко инсулта и инфаркт. ТЕЛК комисията отказва домашно посещение.

Аксиния: Хванахме частна линейка от Петрич, 130 лв., която да ни доведе дотук. Помолих комисията някой да слезе долу да я погледне, за да не я качваме на третия етаж.

Асансьорът е с чип и се налага шофьорът на линейката да помага в качването на носилката по стълбите.

Вангелия Костова: Зрение нямам, зъбите ми изпадаха всички, слухът и него загубих.

Йордан Костов: Това е неудобно да го кажа, ама това е подигравка с такива като нас. Подигравка.

От болницата обясниха, че нямат достатъчно лекари за домашни посещения. В противен случай заради един болен десетки други ще останат неосвидетелствани. Вангелия Костова все пак получава 100% нетрудоспособност и правото да има придружител.

Тревоги около лечението на деца в чужбина след 1 април

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Тревоги около лечението на деца в чужбина след 1 април. От понеделник работата на досегашния Фонд за лечение ще бъде поета изцяло от НЗОК. Според пациентски организации новите правила може да застрашат достъпа на децата до скъпоструващи медикаменти и да доведат до корупционни практики в касата.

Репортер: 17-годишният син на Веселинка от години се лекува в Турция от рак на костите.

Веселинка Дерибеева: Туморът засяга растежната зона на крака. И сега през година-две се налага удължаване. Сумата е непосилна. А тук в България няма кой да го поеме.

Репортер: Тревогата ѝ, както и на десетки други родители е, че касата плаща основно лечение в ЕС и занапред може да се появят проблеми с финансирането в други страни.

Жени Начева: Няма да се загуби възможността и правото, което и досега са имали в тази посока родителите на децата.

Репортер: Друго притеснение. Около 30% от бюджета на фонда отиват за медикаменти за лечение у нас. Става въпрос за лекарства, които не се плащат от касата. Според родителите фирмите вече спирали да доставят някои от таях, защото се опасявали, че преминаването на фонда към касата може да забави плащането им.

Петя Александрова: Преди няколко дни изчезна още едно лекарство. Това е една сага, която продължава страшно много години. Някой път се налага родители да ходят до чужбина, да се групират, да си ги купуват.

Репортер: От МЗ твърдят, че няма данни фирми да са се оттеглили от пазара заради промените около фонда. Но признават за системните проблеми с лекарствата за тежко болни деца.

Жени Начева: Запознати сме с проблема и се опитваме да го решаваме, така че да няма дефицит на лекарства.

Репортер: Кога най-рано може да се случи това обаче, никой не се наема да каже. И трети казус заради промяната. Занапред НЗОК ще може да приема дарения, както Фондът за деца, а дарителите да ползват данъчни облекчения.

Жени Начева: Контролът върху тези средства се осигурява от Сметната палата и средствата се изразходват целево само и единствено по волята на дарителите и се събират по отделна нарочна сметка.

Репортер: Но според обществени организации така вратата за злоупотреби е отворена.

Красимира Величкова: Това, което ни притеснява е, че фирми, които имат финансов интерес за това да работят с касата, биха могли да даряват, така че да получат този финансов интерес.

Национални радиа

Заради липса на кадри само един екип ще обслужва пациентите преди обяд в делничните дни в общинската болница в Добрич

БНР


Заради липса на кадри само един екип ще обслужва пациентите преди обяд в делничните дни в общинската болница в Добрич.

По думите на директора на МБАЛ Добрич д-р Светозар Байчев в града работят спешни кабинети в два ДКЦ, работят и общопрактикуващите лекари, така че те ще компенсират дейността на спешното отделение: „До обяд ще бъде един лекар. Следобед, през нощта, в почивни дни, събота и неделя ще бъдат по два екипа.”

Въпреки притесненията, че се допуска специализанти да работят сами в спешното отделение, според д-р Байчев това е тяхна приоритетна дейност: „Не е проблем един специализант да се сблъсква с тази ситуация. Само там те могат да научат тънкостите на общата и спешна медицина.”

РЗИ Смолян организира профилактични прегледи за рак на гърдата от 28 до 30 март

БНР


РЗИ Смолян организира профилактични прегледи за рак на гърдата от 28 до 30 март. Инициативата е по повод Световния ден на здравето – 7 април – и има за чел да насърчи жените към редовна профилактика.

Профилактиката е единствената възможност за ранно диагностициране и лечение на коварното заболяване. Най-голям риск от него има при жени, които вече са боледували от рак на гърдата, имат болни близки или роднини, жени, които са на възраст над 40 години или които са родили първото си дете след 30 години или въобще не са раждали, дами, които приемат противозачатъчни медикаменти повече от 5 години, които консумират големи количества алкохол или които имат киста в гърдата. Прегледите ще бъдат на цена от 10 лв. след предварително записване на телефоните в здравната инспекция.

От 1 април временно ще бъде преустановено приемането на родилки в АГ отделението на ямболската болница Свети Пантелеймон

 Дарик радио


От 1 април временно ще бъде преустановено приемането на родилки в АГ отделението на ямболската болница Свети Пантелеймон заради липсата на неонатолог, съобщи директорът на болничното заведение д-р Панайот Диманов. Единственият неонатолог в болницата заминава за чужбина. Болницата разполага с кувьози, но няма специалисти, които да работят с тях. За да се възобновят ражданията в отделението, трябва да бъде назначен нов неонатолог, но на този етап няма желаещи. Има недостиг и на акушер-гинеколози. В града са останали само двама.

Сливен може да поеме ражданията на Ямбол при евентуално затваряне на родилното отделение в ямболската болница. Това обяви д-р Васил Петров, изпълнителен директор на МБАЛ Д-р Иван Селимински в Сливен. Изявлението му дойде, след като се разбра, че областната болница на Ямбол може да остане без родилно отделение и неонатология поради липсата на специалисти. Мими Данева информира.

Репортер: Липсата на специалисти в отделението по неонатология може да се окаже причина родилното отделение в ямболската болница да бъде закрито. Информацията потвърди изпълнителният директор на МБАЛ Д-р Иван Селимински в Сливен д-р Васислав Петров. Той сподели, че е разговарял с колегата си от Ямбол. И ако до 1 април не се намерят лекари с необходимата квалификация, отделението ще бъде закрито. Раждане без неонатология няма как да се случи, каза д-р Петров.

Васислав Петров: За съжаление там колегата ми се обади и каза, че най-вероятно от 1 април, не толкова за акушер-гинеколозите, колкото за неонатолозите. При него така се случват нещата, че една колежка напуска, а една излиза дългосрочен отпуск. Най-вероятно, ако не може да успее до края на седмицата да намери колеги, които да заместват, а тази специално неонатологията е една специфична специалност, не е толкова разпространена и няма толкова много специалисти от нея в съответните области. Възможно е да затвори отделението за раждане, защото раждане без неонатология няма как.

Репортер: Сливен има възможност да поеме пациентите на родилното отделение в ямболската болница, където се раждат около 400 деца годишно. Не е проблем тези родилки да бъдат приети при нас. Още повече, че в Сливен раждания се извършват общо в три болници, каза д-р Петров.

Васислав Петров: Той ми каза, че на година в ямболската болница се раждат около 400 деца. Ние нямаме проблем да поемем този капацитет. Още повече в нашия град има три. Освен нас, още две лечебни заведения, в които се раждат деца.

Цветанов си тръгна с нови маратонки, Дариткова спасява колежка в първия ден като шеф на групата