Новите заплати на сестри и лаборанти ще са според вида на болницата

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 6


Медсестрите, акушерките, физиотерапевтите и всички специалисти по здравни грижи да получат увеличение на заплатите си според вида на лечебното заведение, в което работят. Това е заложено в новата методика на здравния министър Кирил Ананиев. Тя е готова, но първо ще бъде тествана болница по болница, за да се види нагледно какво увеличение ще се достигне по места и заемана длъжност. На 10 май Ананиев ще обяви финален вариант.

Това стана ясно след срещатавчера между него, шефове на болници и представители на протестиращите сестри. „Днес запознах министър-председателя с анализа на здравното министерство за формирането на разходи за персонал и мога да ви уверя, че имаме политическата подкрепа за повишаването на вашите възнаграждения“, обърна се Ананиев към медиците.

Методиката ще разпише размера и структурата на разходите за персонал на ниво лечебно заведение, ще гарантира справедливи и прозрачни принципи за формиране на заплатите, увери той.

До 25 април ще бъде качен за обществено обсъждане и проект за промени в Закона за съсловните организации, така че фелдшерите, акушерките и физиотерапевтите да създадат свои. Здравните работници обаче отново не видяха гаранции за 1120 лв. стартова заплата, затова продължават с протестите.

Ваксините са важни за 80% от хората у нас, 1 милион виждат световна конспирация

Докато за две трети от българите имунизациите са безопасни, то 20% от хората с висше образование не споделят това мнение

24 часа  стр. 11, 14


За 80% от българите имунизацията с ваксини е важна, едва 7% са на обратното мнение. Малко над две трети от населението се чувстват по-сигурни за своето здраве с развитието на ваксините.

Прави впечатление, че делът на жените, които отговарят положително, е по-висок от този на мъжете (67 на 58%). Най-младите на възраст 18-29 г., в най-малък дял се чувстват сигурни в сравнение с останалите възрастови категории – 54 на сто. Това са част от изводите на националното представително проучване, осъществено от 6 до 13 март от Изследователския център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

За 82% от българите е по-скоро важно или изключително важно родителите да имунизират с ваксини децата си.

А 73% са на мнение, че родители, които не имунизират децата си, постъпват безотговорно. Данните показват, че хората с висше образование в най-голям дял определят липсата на имунизация като безотговорна за сметка на хората с основно или по-ниско образование.

Докато за отговорилите, че изобщо не е важно или по-скоро не е важно родителите да имунизират децата си, то за една четвърт основният аргумент е, че ваксините са „вредни за здравето (може да им навредят) не са безопасни/има рискове“, за 23 % имунизацията има „странични ефекти/ опасност от отключване на състояния, за които лекарите не знаят (алергии, усложнения, други заболявания)“.

В проучването бяха тествани и няколко твърдения.

85% посочват, че имунизацията чрез ваксини е важна за децата,

5% от българите са на противоположно мнение, а 10% не могат да преценят.

Близо две трети са на мнение, че имунизациите чрез ваксини са безопасни. 19% са на обратното мнение.

Трябва да отбележим, че 1% от извадката отговаря на 55 хиляди души, което означава, че малко над 1 млн. българи смятат, че имунизацията с ваксини не е безопасна.

Прави впечатление, че 20% от хората с висше образование в България споделят мнението, че ваксините не са безопасни. 72% са на мнение, че имунизацията е ефективна, а 9% са на обратното мнение.

67% от българите са на мнение, че държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация, докато 14% са на обратното мнение. Близо половината от пълнолетните българските граждани (48%) са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си. Една четвърт са на противоположното мнение. В отговорите на този въпрос прави впечатление, че в селата за сметка на столицата се налага по-консервативно мнение

Малко над половината от живеещите в селата смятат, че трябва да се наложат санкции, докато в столицата делът е близо една трета.

В проучването беше тестван въпрос с конкретни санкции, които да бъдат налагани при липса на имунизация.

С най-голям дял (32%) са онези, които смятат, че това е техен избор и не трябва да бъдат санкционирани. 18% са на мнение, че трябва да бъдат наложени парични санкции, 15% са за комбинирано .наказание от наказателна отговорност и парични санкции. 9% смятат, че е необходима само наказателна отговорност.

Основен акцент в проучването е свързан с тестване на нагласите на българите към популярни конспирации и митове по темата с ваксините. 14% от българите са на мнение, че ваксините могат да причинят/отключат аутизъм, което означава, че 770 000 българи споделят това мнение. Близо половината от българите обаче не знаят или не могат да преценят. Още по-висок е делът на българите, които смятат, че ваксините могат да доведат до алергии – 35%, което се равнява на близо 2 млн. Делът на несъгласните с това твърдение е по-нисък от съгласните – 28%.

Прави впечатление и високият дял на българи, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация -18% (близо 1 млн. българи). Близо половината от пълнолетното население е на обратната позиция.

И при това твърдение се запазва висок делът на тези, които посочват, че „не знаят/не могат да преценят“ (34%).

29% смятат, че многото ваксини претоварват имунната система на децата, докато 34% са на обратното мнение.

Една от важните теми, свързани с имунизацията с ваксини е как хората си набавят информация по този въпрос. Малко над две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39% се информират от телевизията. На трета позиция с 22% е съответно събирането на информация от приятели/семейство. Интернет медиите, форумите и социалните мрежи също остават канали за информация с дялове под 10 процента.

Семейна стая за недоносени бебета и родителите им

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 20


С 12 хил. лв., осигурени от дарители, в УМБАЛ в Бургас оборудваха семейна стая, в която родителите на недоносените бебета ще могат да прекарват повече време с децата си. Стаята се намира в отделението по неонатология и е създадена за 4 месеца. Част от даренията са осигурени от продажбата на благотворителни календари с недоносени бебета, родени и отгледани в отделението. Мис България- Теодора Мудева се включила в популяризирането на каузата и продажбата на календарите. Друга част от средствата са дарени от дамска организация към Ротари клуб.

С труд доброволци и персоналът на отделението превръщат едно от помещенията в уютно място. В семейната стая има две специални кожени кресла за майките, дарение от фондация „Нашите недоносени деца“.

„Контактът между бебето, майката и бащата помага както на родителите да преодолеят стреса от раздялата, така и на детето. То усеща гласа и допира им, по-спокойно е, показателите му се подобряват. Родителите се чувстват по-уверени в грижите, това им помага и при прибиране вкъщи“, обясни д-р Стилияна Томова, началник на отделението по неонатология.

Съветници приеха оставката на шефа на очната болница

Проф. Христина Грубчева бе избрана за директор; Лекарите, депозирали желание да напуснат, си оттеглиха молбите

Лиляна ТРЪНКОВА

24 часа  стр. 21


Очната болница във Варна има временно изпълняващ директор, след като на извънредно заседание на общинския съвет бе приета оставката на досегашния управител д-р Руслан Тошев.

За временно изпълняващ длъжността управител бе избрана проф. Христина Грубчева. Тя е възпитаник на МУ-Варна, с квалификация по здравен мениджмънд от МУ-Варна, и Икономическия университет.

Дебатите по казуса бяха бурни и съветниците изразиха различни позиции относно бъдещето на болницата. Според някои от тях тя трябва да продължи да бъде общинска, но други отстояват мнението си, че е по-добре тя да мине под управлението на Медицинския университет в града.

Д-р Тошев депозира оставката си в края на миналата седмица, за да тушира напрежението около здравното заведение, след като лекарите масово пуснаха предизвестия за напускане.

По неговите думи здравното заведение не е в колапс, въпреки че има задължения за 300 хил. лв. Загубите са 74 хил. лв. На среща с медиите др Тошев заяви, че ще остане да работи в лечебното заведение, което според него е по-добре да се запази като общинска болница вместо като филиал на университета. Д-р Тошев коментира, че многократно през годините е пускал докладни записки за липсата на апаратура и добри условия в болницата, но мерки от страна на принципала – общинския съвет на Варна, не били взети досега.

След като бе приета оставката на д-р Тошев, медиците, които бяха депозирали оставки, ги оттеглиха.

9 бебета са родени с помощта на общинска инвитро програма

Лиляна ТРЪНКОВА

24 часа  стр. 21


9 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма във Варна от началото на миналата година до края на януари 2019 г. За периода от 2015-2018 г. общо новородените, чиито родители са ползвали общинската програма, са 48.

За същия период в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми са били осигурени 503 хил. лв. от бюджета на Варна.

Тази година бюджетът на инвитро програмата е 160 хил. лв. Предвидени са възможности за плащане до 2000 лв. на двойка, използваща собствен генетичен материал, и до 3500 лв. – на двойка с донорски генетичен материал.

Кандидатите трябва да отговарят на някои от следните критерии: двойки, на които предстои извършване на предварителни изследвания, манипулации и медицински услуги за доказване причината за репродуктивните проблеми, които не се поемат от центъра за асистирана репродукция и от НЗОК; двойки, които са изразходвали 4 опита за инвитро, финансирани от центъра за асистирана репродукция, и др.

Изпитния туризъм гълта от 500 до 1000 лв.

Стела МАРИНОВА

Монитор  стр. 1, 2-3


От 500 до 1000 лева излиза изпитният туризъм на кандидат-студентите по медицина, право и информатика, на които най-често се налага да обикалят от град на град, за да се явяват на приемни изпити. Това показват изчисления на „Монитор“ за харчовете, които е необходимо да направят.

Родителите на кандидат медиците трябва да броят хилядарка, за да могат децата им да пробват късмета си в трите най-желани медицински университета у нас. Сумата се образува от таксите за изпитите, нощувките в хотели, пътя до различните градове и джобните на децата им.

Бъдещите лекари в Медицинския университет-София трябваше да платят 100 лв. за двата си кандидатстудентски изпити по биология и химия, които се проведоха през две седмици – на 24 март и 7 април. Това налага да се предвидят двойни разходи за път и спане.

Ако кандидат-студентът е например от Стара Загора, двупосочният автобусен билет му струва 25 лв. Преспиването в нощта преди изпита пък излиза между 20 лв. за хостел и 60-70 за стая в хотел. Сметката набъбва с още 30-40 лв. за джобните и разходите за транспорт в столицата. Общо само явяването на пробните изпити в МУ – София на старозагореца излиза над 300 лв. Още толкова гълта кандидатстването по медицина в Софийския универститет, където обаче самите изпити излизат общо 60 лв.

С други 350 лева набъбват харчовете, ако кандидат-студентът реши да увеличи шансовете си за прием в медицинска специалност, като се разходи и до Варна. Двата изпита там излизат общо 120 лв., пътят между Стара Загора и морската столица струва 80 лв., а нощувките – още 60 лв. С джобните цялата сметка достига 340 лв. Така ако родителите на кандидат лекаря от Стара Загора теглят чертата, за шест изпита в три ВУЗ-а и разходите покрай тях ще трябва да подготвят хилядарка.

Кандидат-прависти също често обикалят няколко града, за да се явят на приемни изпити. При кандидатстване например в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, великотърновския „Св. Кирил и Методий“ и пловдивския „Паисий Хилендарски“ ще трябва да заделят 500 лв.

В Алма матер ситуацията при правистите е аналогична като при бъдещите лекари. За да могат да кандидатстват в специалност право, трябва да положат успешно два изпита – по български език и литература и история на България. Така за пробните изпити и бъдещият юрист от града под липите трябва да извади над 300 лв. за такси, път, нощувки и джобни. Кандидатстването в старата столица излиза по-евтино, тъй като мераклията може да се яви на тестовете по български език и литература и история на България в един и същи ден. За тях трябва да плати общо 80 лв., а пътят с влак от Стара Загора до Велико Търново и обратно излиза 14 лв. Нощувката преди изпит в хотел пък може да излезе между 21 и 49 лв. Общият харч е 150 лв.

Ако кандидат-студентът от Стара Загора се пробва в Пловдивския университет, ще трябва да мисли основно за таксите за двата изпита – 50 лв., тъй разстоянието между двата града е малко.

Сметките показват, че тези, които се пробват и за трите ВУЗ-а, трябва да подготвят около 500 лв. Малко повече излиза кандидатстването по направление „Информатика и компютърни науки“ едновременно в столицата и в Пловдив. Изпитите, пътят и престоят за СУ излизат 300 лева, колкото би глътнало и кандидатстването в същото направление в УНИБИТ в столицата.

Кандидатстването в Пловдив излиза около 70 лева за изпитите на старозагореца, тъй като разходът му за път би бил минимален и може да се „прескочи“ нощувката.

Част от родителите на кандидат-студенти могат да се разминат с големите разходи покрай борбата за вход в най-желаните университети, ако децата им са се насочили към специалности, при които приемът е с оценката на матурата след 12-и клас. Тази година близо 53 000 зрелостници ще се явят на държавен зрелостен изпит (ДЗИ) в края на май. За първи път обаче за втора задължителна матура най-много ученици са избрали английски език. По този начин се измества досегашният най-предпочитан избор – биология. На английски език са пожелали да явят общо 14 612 гимназисти, докато на матура по биологията – 11 076. Част от учениците избират и трета матура, за да могат да използват оценка от нея като балообразуваща при кандидатстването си. Тази година на ДЗИ по желание са заявили да ходят 888 ученици, от които 310 са посочили математика. Някои чужди университети също изискват оценката от матура по математика.

Над 300 случая на морбили в страната

Монитор  стр. 6


Случаите на морбили в страната вече надхвърлят 300. Увеличават се в Самоков, Ихтиман и София. Това алармира проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Първи случай на шарката във Велико Търново беше регистриран в петък. Заразен е мъж, за когото се предполага, че се е инфектирал в чужбина, тъй като през последната година е пътувал на много места.

35 деца, болни от морбили и за които има медицински документ, чеса ваксинирани са били тествани в референтна лаборатория и само при едно се е оказало, че има антитела, каза още проф. Кантарджиев.

Кантарджиев за пореден път предупреди семействата с малки деца да внимават и да не водят неваксинирани малчугани в държави, където има морбили – например Македония, Сърбия, Гърция.

Напада ни най-опасната западнонилска треска в предстоящото лято, съобщи още той пред БНТ. Затова е най-важно мерките да се взимат, преди да започнат проблемите. Сега е моментът те да се предприемат, за да няма комари във водоемите, тъй като точно те пренасят инфекцията, допълни специалистът.

По думите му отрано трябва да се пръскат тревните площи и срещу кърлежи.

Той обяви, че през 2018 г. в Европа са боледували около 1500 души.

Проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че в страните около нас има огнища на заразата и това е още една причина санитарните власти да предприемат мерки отрано.

Това е заболяване, свързано с възпаление на мозъка. За съжаление, то причинява доста висока смъртност. Миналата година около 400-450 души са боледували в Гърция, над 450 в Сърбия, 260 в Румъния, каза проф. Тодор Кантарджиев. Ние засега ще се хвалим, защото има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме миналата година. Тази година Италия, Франция и България са предупредени от европейските здравни служби за висок риск от западнонилска треска. Причината – миналата година, ако в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, то в България се увеличиха 10 пъти, допълни той.

От 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска треска заболява само един. Пикът на заболяването е през есента, след като инфекцията се развие, припомниха микробиолози. То засяга централната нервна система. Човек губи съзнание или се дезориентира. Не може да каже дори името си и не знае къде се намира. Лечението е болнично, като терапията се осъществява в неврологичните клиники или отделения. Обикновено от 10 заболели с възпаление на мозъка, 8 или 9 оздравяват след няколко месеца. 80% от хората, заразени с нилска треска, нямат никакви симптоми. Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често ще протече като летен грип. Само 1% ще развият някаква форма на менингит или енцефалит.

Когато нишката по лабиринта се къса

Монитор  стр. 10


Понякога имам чувството, че живеем в омагьосан свят. В лабиринт, от който няма излизане. Говоря за онази объркана система, наречена здравеопазване. И излизане няма. Сякаш е без изход и се луташ като мишка, използвана в пореден експеримент. Общо взето го изпитваме върху гърба си ежедневно. Най-вече, когато се наложи да ни хоспитализират. Заради заразата с морбили обаче ситуацията у нас стана доста напечена. И нажежи настроенията около темата за ваксините. Защото и тук буквално се оплетохме. Пак попаднахме в онзи лабиринт, от който няма излизане. Нишката се скъса и върви търси кой виновен за това, че децата не са имунизирани. А това си е сериозен проблем. Въпреки че лично аз се питам как може да се стигне до тук, при условие че от години си имаме действащ имунизационен календар. И не си спомням пред моята майка да е стоял въпросът дали да ми постави ваксина. През последните години антиваксърските движения набраха сила и бих казала дори, че станаха опасни. Все пак застрашават здравето и живота на собствените си деца и за мен това е недопустимо. Питам се обаче как е възможно да нямаме стройна система, която да отчита неимунизираните лица. Глобени родители има, но те са малцина, само 112. Лекари няма – те не подлежат на санкции. Обаче колко от вас си спомнят джипито да му е звъняло, защото ви предстои имунизация? Истината е, че са малцина тези, които предупреждават. Другото остава на собствената ти съвест. В същото време ситуацията с морбили у нас и около страната ни е доста притеснителна. Питам се как е възможно в 21-ви век да се връщат болести от миналото само защото някой е преценил, че имунизацията е по-опасна от самото заболяване.

Парадоксално е да стигаме дотук, че деца на антиваксъри да се имунизират за рождения си ден по случай пълнолетието си. Не за друго, а защото досега никой не им е позволявал това и са си играли със съдбата. Антиваксър политик в Италия пък бе хоспитализиран в тежко състояние, след като пипна варицела. Но както се казва, животът поднася изненади.

След всичко случващо се напоследък е крайно време да ни светне червената лампичка и да се предприемат строги мерки. Може би и много посолени санкции, защото и сега антиваксърите предпочитат да си платят глобата от 50 или 100 лева, в зависимост от това дали е първи или втори отказ от ваксина, и си правят каквото са си наумили. Никой обаче не е длъжен да носи последствия заради хора, които са безотговорни към здравето и живота на околните. И после кой ще понесе вината за това? Родителите? Личните лекари? Явно, за да бъде прекратена тази порочна практика, е необходимо да са санкционирани всички по веригата. Иначе спасение няма. Най-вече от глупостта и тези, които създават митове. Не е ли крайно време да ги развенчаем и да намерим изхода на лабиринта?

Пренасят на ръце пациенти в ямболската лечебница

Телеграф  стр. 6


Пациентите в ямболската болница се пренасят на ръце по стълбите заради липса на асансьор.

Както „Телеграф“ писа, само преди дни бе затворено единственото родилно отделение в Ямбол заради липсата на неонатолог. Сега пък хората се възмущават в социалните мрежи от условията в лечебното заведение. „Това е от многопрофилната болница в Ямбол, обслужваща над 60 хиляди души. Там няма асансьор, но пък има мръсотия и мухъл. Там тежко болните, включително и такива с туберкулоза, се носят на ръка между етажите“, гласи описанието към снимка, публикувана във фейсбук. На нея се вижда как петима души носят в одеяло пациент между етажите. Кадърът бе споделен над 1000 пъти. В коментарите хора от града споделят, че мизерията в болницата се вижда по всички етажи и стаи. Оплаквания има и от настилката около лечебното заведение, която разделя някои от отделенията. Дупките в двора пречат пациентите да бъдат превозвани с инвалидни колички или на носилки.

Безплатни прегледи за рак на гърлото

Телеграф  стр. 6


Безплатни прегледи уши нос гърло започнаха от вчера в Комплексния онкологичен център в Бургас. „Не чакайте усложненията. При болки или шум в ушите, болки в гърлото, проблеми със синуси-те посетете преглед при УНГ специалист“, съветват опитните онколози. Прегледите ще се извършват от 8 април до 10 май, в кабинет УНГ на Диагностично-консултативен блок в КОЦ. Записване на посоченият телефон: 056/82-01-42 или на място.

Напрежението в здравната система нараства

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


След медицинските сестри и фелдшерите, физиотерапевтите също готвят национален протест. Той е плануван за вторник пред сградата на Министерството на здравеопазването и се организира от Асоциацията на физиотерапевтите (кинезитерапевти и рехабилитатори).

Основното искане е приемане на закон за съсловна организация на физиотерапевтите. Според тях „този закон ще бъде в интерес на българското население, което ще получи свободен достъп до висококвалифицирана физиотерапия“. В момента физиотерапевтите са част от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Същото е искането и на фелдшерите – за собствена съсловна организация, които протестираха наскоро. Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с тях и обеща да търси консенсус. Акушерките, зъботехниците и бакалаврите фармацевти също са членове на БАПЗГ и също отдавна настояват за собствени съсловни организации.

Най-многобройни в организацията са медицинските сестри и често тя се свързва с тях. След старта на протестите на сестрите, които настояват за по-добро заплащане, от ръководството на БАПЗГ се обявиха за диалог, а не за протести. До късно в понеделник в МЗ имаше и поредна среща с представители на протестиращите, на която да бъде представена методика, по която лечебните заведения да бъдат задължени да формират заплати на сестрите, така че да не се получават драстични разлики в различните болници.

Ремонт на ухо с 3D принтер

Сега  стр. 15


Проф. Машуду Тшипуларо и неговият екип от университета в Претория, Южна Африка, извършиха в държавна болница първата операция на средното ухо, използвайки 3D технология. Първите двама души, на които бяха извършени операции, бяха 40-годишният Табо Москива и 62-годишният Саймън Бохале. Операцията е дълготрайно решение за хора, загубили своя слух. Впечатляващо е, че операцията може да се извърши върху хора от всички възрасти.

Професорът пък е шеф на отделението по оториноларингология в университета в Претория.

Първият пациент е получил 3D отпечатана кост на средното ухо. Операцията продължила час и половина и е успешна. Преди да пресъздадат костта, докторите сканирали вътрешното ухо. Имплантът е титаниев, защото е биосъвместим. Тъй като всичко е направено с ендоскопски подход, операцията е сравнително бърза и с малки белези. Вторият пациент, Саймън, имал слабо развито средно ухо. В миналото той е претърпял две операции, но те не са били успешни.

Заплатите у нас -5 пъти под тези в ЕС

Правителството продължава да подценява труда на българския работник

Пламен МИЛЕВ, д-р по икономика

Дума  стр. 17,18


В предложената от правителството Средносрочна бюджетна прогноза отново основна цел продължава да бъде „запазване на балансирана бюджетна позиция“. Не става ясно постигнат ли е досега напредък, а още по-малко не се и очаква такъв. За сметка на това със сигурност се планира допълнително да орязва разходи. В Средносрочната бюджетна прогноза разходите, изразени като процент от БВП, за периода 2020-2022 г. също бележат спад от 37,2% до 36,0%, т.е. хроничното недофинансиране на отделни системи (най-вече социалните) ще се задълбочава.

Типично за ГЕРБ, за системите на образование и здравеопазване процентът на средствата спрямо БВП се предвижда да остане непроменен, а за социално осигуряване, подпомагане и грижи спадът на средствата спрямо БВП е около 2%. Т.е. правителството на ГЕРБ не предвижда никакви структурни реформи, въпреки че те са заложени като условие за присъединяване на страната към ERM II.

По отношение на стимулирането на трудовия пазар и доходите правителството предвижда МРЗ да запази нивото си от 610 лв. и през 2020 г., а за увеличение на МРЗ до 650 лв. можем да говорим едва през 2021 и 2022 г. Като цяло по отношение на доходите, а това се отнася и за икономическия растеж, ГЕРБ не предлагат никакви политики за стимулиране увеличаването на производителността на труда. Тук за пореден път липсва воля за приемане на механизъм за определяне на МРЗ в страната.

Според десните икономисти и привърженици на неолибералната доктрина, в България заплатите са ниски, защото производителността на труда ни е ниска. Трябва да работим повече, за да получаваме повече. Този разговор тече в публичното пространство, откакто сме членове на ЕС, но никой: нито управляващи, нито работодатели, нито дори и синдикати предлагат сериозен механизъм за определяне на минималната работна заплата. От таблицата се вижда, че спрямо държавата членка на ЕС с най-високи заплати – Люксембург, в България заплатите са 9 пъти по-ниски. Спрямо страните, към които мигрира нашата работна сила, заплатите ни са от 4 до 6 пъти по-ниски, а спрямо средната европейска заплата 5 пъти.

Между 2000 г. и 2017 г. средната производителност на труда в България е нараснала с 63%. Въпреки това страната ни продължава да е в дъното на класацията, като нашата производителност на труда е 44% спрямо средноевропейската. Разликата между първите две страни и последната (Ирландия, Люксембург и България) обаче е 4 пъти. Няма как да не направим констатацията, че може да сме 4 пъти по-малко производителни от Люксембург, но получаваме 9 пъти по-малки заплати. Спрямо средния европеец сме 2 пъти по-малко производителни, но заплатите ни са 4 пъти по-ниски.

Кой обаче е по-ефективен?

Ако в Италия стругарят Джовани произвежда 100 детайла и за тях получава 2983 евро, разходите за труд на един детайл са 2983/100 = 29,83 евро. В България стругарят Иван произвежда за същото време само 44 детайла, но за тях получава 635 евро, или разходите за труд на един детайл са 635/44 = 14,43 евро.

Или 29,83 срещу 14,43 евро. Каква е производителността на инвестираните пари обаче? Над два пъти по-голяма. Тази производителност на инвестираните пари е изразена в колоната съотношение на заплата към производителност на труда. Този пример показва, че трудът на българския работник е силно подценен. Това подценяване обрича икономиката на постоянен глад за квалифицирани кадри. В развитите страни от ЕС добавената стойност на труда се връща в по-голяма степен при работника, отколкото при инвеститора. Това превръща тези страни в притегателен център за работната сила, особено за висококвалифицираната. За това свидетелстват и мигрантските потоци от източноевропейските страни.

Не евтина работна ръка, а висококвалифицирана работна сила следва да бъде крайната цел на политиките по заетостта на едно национално отговорно управление на страната. Но тази висококвалифицирана работна сила не бихме могли да задържим само с аутсорсинг, т.е. като произвеждаме на „ишлеме“. Аутсорсингът е една от основните причини за изкривяването на статистическите показатели и по-специално отчитането на по-ниска производителност на труда. Когато едно предприятие изнесе производството на определен детайл в друга фирма (аутсорсинг), това означава замяна на първични производствени ресурси, включително труд, с междинни стоки. В този случай производителността в конкретното предприятие ще се увеличи, защото същият брутен продукт, като краен резултат, ще се получава с по-малко количество вложен труд. Обратно, когато дадено предприятие организира вътрешно производство на някой детайл, който преди е бил закупуван от друг производител, то производителността автоматично ще спадне, защото същият краен продукт ще се произвежда с по-голямо количество труд в предприятието. Това са промени в степента на производствена интеграция, които ни най-малко не са свързани нито с качеството, нито с интензивността на работната сила.

Ако направим един бърз анализ на икономиките на „развитите“ страни, ще видим, че колкото в по-голяма степен са аутсорснали производството си към „развиващите“ се страни, толкова по-висока е производителността на труда им. Този тип на икономическа кохезия в ЕС създава обратнопропорционална връзка между производителност и интензивност на труда. На Ян и на Иван все им казват, че са нископроизводителни и едва ли не трябва да работят по 12 часа на ден, за да достигнат производителността на Джовани.

За това една от промените, които следва да се случат на нашия пазар на труда, е да се обвържат минималните възнаграждения с брутната добавена стойност на един отработен човекочас. За 2018 г. стойностите на този показател за секторите индустрия и услуги е 16,8 лв./час. При минимална часова ставка от 3,07 лв. /час (510 лв. минимална работна заплата) това означава, че през 2018 г. под 20% от добавената стойност на труда се е връщала обратно при работника под формата на възнаграждение. Затова минималната работна заплата следва да се обвърже поне с 30% от брутната добавена стойност на един отработен човекочас за предходната година. Това ще рече, че през тази (2019) година МРЗ за секторите индустрия и услуги следва да бъде 867 лв.

Истината е, че вече дойде моментът, в който българите да приведат очакванията си в съответствие с европейския пазар на труда, за присъединяването си към който работиха и продължават да работят толкова много.

И в България ще се прилага състрадателно лечение

Тежко болни ще имат шанс да получат иновативни лекарства

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 4


Хронично или тежко болни от инвалидизиращо или животозастрашаващо заболяване, които не се повлияват от наличните лекарства, ще имат достъп до иновативни. Тези медикаменти трябва да са преминали всички етапи на клинични изпитвания, но все още не са получили разрешение за употреба в страната. Това предвиждат промените в Наредба 10на МЗ за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти. Достъпът до т.нар. състрадателно лечение е регламентиран в ЕС от 2004 г., но България в момента е единствената страна от ЕС, която не го прилага. Употребата на медикаменти за състрадателно лечение у нас е уредена в Закона за лекарствата преди около 2 години, но досега се чакаше наредбата, която разписва ясни правила за прилагането й. Според проекта, публикуван на сайта на МЗ, болните трябва да бъдат информирани от личния си лекар за възможностите за лечение.

Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да публикува на интернет страницата си информация за този тип лечение и за лекарствата, за които е дала положително становище. За да бъде включен пациент в такова лечение, той задължително трябва да даде съгласието си. Състрадателно лечение ще може да се провежда само в болници и комплексни онкологични центрове, където специалистите ще могат проследяват състоянието на болния.

Разходите по лечението, както и за застраховки, доставка и съхранение няма да се поемат нито от касата, нито от Министерството на здравеопазването, а от фармацевтичните компании, които разработват съответните продукти.

Над 5000 лева събра кампания „Поход срещу диабета“ във Видин

Дума  стр. 4


Над 5000 лева са събрани от благотворителната кампания „Поход срещу диабета“ от завършилото първо издание на инициативата, съобщават от община Видин. Мащабната кампания се проведе по суша, въздух и вода в България и Румъния.

По време на похода са изминати над 700 километра по вода и над 750 километра по суша. С осъществяването на инициативата ще бъде осигурен необходимият комфорт на деца с диабет, а събраните средства са за купуване на сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар и ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1. Това съобщи при закриването на инициативата във Видин зам.-кметът Венци Пасков.

Всички градове по маршрута на „Похода срещу диабета“ се включили с разнообразни инициативи – игри, концерти и забавления. Събитието започна от Видин на 30 март и премина през Белоградчик, Лом, Монтана, Враца,

Козлодуй, Мездра, Оряхово, Плевен, Никопол, Велико Търново, Свищов, Русе, Силистра, Тутракан, а на територията на Румъния – през Гюргево, Турну Мъгуреле, Бекет и Калафат.

08.04.2019

Национални телевизии

Варненският ОбС се събира на извънредна сесия с единствена точка в дневния ред – да гласува оставката на управителя на очната болница

bTV  Новини в 07.00 часа


Варненският ОбС се събира на извънредна сесия с единствена точка в дневния ред – да гласува оставката на управителя на очната болница. Той се оттегли от поста си в петък – последния работен ден на лекарите в лечебното заведение. Преди месец те подадоха заявления за напускане.

Лекарите са недоволни от условията на работа, остарялата база и управлението ?.

Д-р Евгени Нешински: Мениджмънтът, както и сградния фонд и апаратурата, обезпечеността да отговарят на съвременните медицински изисквания, да ни позволят една добра грижа за нашите пациенти.

Д-р Добрин Бояджев: Община Варна показа, че нехае за състоянието на очна болница Варна и колкото и на жаргон да звучи, предприема мерки, когато вече ножът е опрял до кокала.

За 3 години управителят е изпратил 15 докладни до общината, но без резултат.

Д-р Руслан Тошев, управител: Не чувствам никаква вина, тъй като съм предприел всички действия предварително. Подадох оставка, защото искам да остане цял екипът на лечебното заведение и да продължи да работи като общинска болница.

Алтернативата е болницата да стане собственост на медицинския университет.

Проф. Красимир Иванов, ректор: Ще можем да инвестираме в модерна медицинска апаратура, с която отличните лекари, които работят тях, ще могат да работят и да оказват качествени услуги.

Лекарите, които са и преподаватели в университета, подкрепят идеята.

Доц. Яна Манолова: Той се е доказал като една структура, която дава множество перспективи.

ОбС трябва да гласува оставката на управителя. Вероятно след това персоналът ще оттегли своите оставки.

Национални радиа

Община Силистра ще реализира пилотен проект, свързан с въвеждането на нова здравна социална услуга към възрастните хора за деинституционализацията им. Репортаж

Дарик радио


Община Силистра и още 5 общини в страната ще реализират пилотни проекти, свързани с въвеждането на изцяло нова здравна социална услуга, насочена към възрастните хора, като изпълнение на една от целите на МТСП за деинституционализацията на тези хора и повишаване на социалните и здравни грижи. Това съобщи пред журналисти в Силистра зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова: „Идеята е хората, които се обслужват до 2 часа на ден, в зависимост от това как общината ще реши – дали ежедневно, или седмично ще бъде разпределено това посещение – ще могат да ползват или медицинска сестра, или болногледач, или здравен асистент, който редовно да ги посети в дома. Много често при един възрастен човек е необходимо дори някой за 15 мин. да мине да погледне дали си е взел лекарствата, дали си спазва схемата, както и след излизане от болницата много често се налага да се извършат манипулации, да се бият инжекции или да има наблюдение – това до голяма степен ще окаже и ефект върху реформата в сферата на здравеопазването, защото всичко, което е свързано с доболничната помощ, наистина облекчава тази тема, и вярвам, че пилотно развиваният проект, който ще стартира тук, ще е един от добрите примери как да усъвършенстваме все повече грижата за възрастните хора и хората с увреждания.”

По време на визитата си в Силистра зам.-министър Зорница Русинова посети и най-голямото социално заведение в областта – дом за стари хора с отделение за лежащо болни в Силистра, където се срещна с голяма част от домуващите там понастоящем 192-ма души, 50% от които са в отделението за лежащо болни. Една от ползвателките на услугите в дома е 73-годишната Тодорка Цвяткова от великотърновското село Стражица. Прекаран инсулт и невъзможност на децата ѝ да се грижат за нея е довело възрастната жена в дома. Новината за подобна патронажна грижа за възрастните хора в домовете им зарадва особено баба Дора, тъй като тя е от хората, които са свързани дълбоко с корените си и предпочита да живее в своя дом: „Аз съм свикнала да се занимавам със земята, със собствената си къща, сея си, всичко си сея, всичко имам, всякакви видове дървета имам, плодни. Пък и цветя, различни, хубави, цялото село иде от мен да иска цветя, защото са красиви и хубави. Сега искам да си поотида, да взема отпуск. Аз там съм живяла 50 години, кажи го, от 62-а година е починал мъжът ми, до ден-днешен там съм живяла. Там съм свикнала, мъка ми е, искам да си отида.”

За други като сем. Стоян и Гергина Маринови домът е личен избор и най-добрата алтернатива.

-Аз имам племенничка, при адвокати работи и много искаше да бъдем в нас. Решихме тук да дойдем, с голямо желание и двамата дойдохме. Не съжалявам. Благодаря на бога, че ме накара да дойда.

Община Силистра е сред най-активните в страната по отношение на реализацията на социални проекти с реализирани такива на стойност над 24 млн. лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси”, подчерта зам.-министър Зорница Русинова, като според нея това е особено важно и предвид реализацията на програмата на МТСП за деинституционализацията на деца и възрастни у нас: „Защо е важно това? Защото инициативите, свързани с деинституционализацията на децата и възрастните, възможността да обособим два нови центъра за деца, новите услуги, които за възрастни ще разкрием, възможностите, които през патронажната грижа тепърва ще развиваме през месец април, над 220 хил. човека ще имат възможност ежедневно до два часа (…) интегрираните здравни и социални услуги по патронажната грижа. Ежедневно около 2 хил. човека получават топъл обяд през проектите за общинските трапезарии, както и пакетите с храни.”

По думите на кмета на община Силистра д-р Юлиан Найденов активното взаимодействие между общината и МТСП е именно залогът за развитието на социалните дейности както сега, така и занапред: „Социалните дейности са едни от най-важните и тези, от които се нуждаят определен кръг от хора, има практика това, което ние реализираме като община, разбира се, под егидата на министерството, е в интерес именно на хората, които имат необходимост от социално подпомагане, от социални дейности, от здравни услуги, така че мисля, че начинът, по който досега сме работили, ще продължи и в следващите години и наистина резултатите е за нашите съграждани, които имат такива нужди, ще бъдат все по-добри.”

Наред с изпълнението на дейностите в социалната сфера в Силистра предстои разкриването на две нови социални услуги – за хора с психични проблеми и пилотния проект „Патронажна грижа”, който се очаква да стартира до средата на месеца.

В Силистра зам.-министър Зорница Русинова и ръководители на агенции към министерството проведоха и работна среща с представители на различни звена към МТСП и посетиха ЦНСТ за деца и младежи с увреждания.

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ