Допълнителни субсидии за отдалечените болници

Парите са основно за лечение на инфекциозни и белодробни болести и издаване на ТЕЛК. Отделно се вдигат средствата за психиатриите

24 часа  стр. 8  


Болниците в отдалечени и труднодостъпни райони вече ще могат да получават допълнително субсидиране от здравното министерство.

Такава възможност дава нова наредба на министър Кирил Ананиев, в която се определят критерии и ред за заплащане на дейности извън тези в задължителния здравен пакет. Плащанията са от бюджета на министерството.

Сред тях са лечение на пациенти с инфекциозни заболявания, включително и за дейности, свързани с предотвратяване на епидемиологичен риск, за лечение на пациенти с хроничен бронхит, бронхиална астма, хроничен абсцес, хронична пневмония и др., за поддържане на медицински регистри, както и за дейностите по издаване на ТЕЛК свидетелства.

На болниците ще се плаща от министерството и за оказана спешна помощ, дори после пациентът да е бил преместен за лечение другаде. Субсидира се и оказването на психиатрична помощ в държавните и общинските болници, лечението със заместващи и поддържащи програми с метадон и дневни психорехабилитационни програми, лечение на ХИВ и СПИН.

За повечето от тези дейности министерството плаща и в момента, но малките болници в отдалечените райони досега бяха извън обхвата на тази субсидия. Кои от тях да бъдат включени в списъка за субсидиране, ще предлага Националното сдружение на общините в България.

Наред с това по новата наредба се увеличава с 1,50 лв. заплащането на леглоден в психиатричните клиники с трето, най-високо ниво на компетентност. Болниците ще получават по 40 лв. на леглоден, досега бяха 38,50 лв.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/Telegraf.jpg

250 се жалят пред касата онлайн

Най-често питат за направления и осигуровки

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 17


Средно по 250 души на месец задават въпроси на касата онлайн.

Най-често българите питат НЗОК за здравните си осигуровки. Оказва се, че много хора не са запознати, че за тях отговаря Националната агенция за приходите (НАП) и заливат касата с въпроси за здравните си права. Сред останалите теми, които хората поставят е смяната на личен лекар и безплатните изследвания и процедури, на които имат право.

Проблеми

Пациентите редовно се жалят пред касата и от джипитата си. Отказът за издаване на направление е един от най-честите проблеми, за които споделят хората в онлайн рубриката на НЗОК „въпроси и отговори“. „Здравейте! Въпроса ми е пациент има ли лимит за направления при личния лекар? Т.е. аз този месец съм взела едно направление за очен лекар, но ми се отказва второ за невролог. Имала съм право само на едно за невролога трябва да си платя не по здравна каса. Наистина ли е така? Благодаря“, гласи едно от съобщенията. В отговор от НЗОК обясняват, че издаването на направление за консултация със специалист, е по преценка на личния лекар, но няма точно определен брой направления, който здравноосигуреното лице може да ползва в рамките на календарната година. „Броят на направленията и сумите за изследвания се определят съобразно пациентските листи на лекарите, като се отчитат различни показатели. Въз основа на тези критерии изпълнителите на медицинска помощ разполагат с точно определен брой медицински направления за прегледи и изследвания за всяко тримесечие“, обясняват от касата.

Сигнали

В онлайн рубриката на фонда често се срещат и сигнали за нередности.

Най-много са те за неправомерно поискани пари. Хора от различни градове на страната се оплакват, че си плащат за издаване на болничен или за записване на час за преглед. Не липсват и по-фрапиращи случаи, като този на майка, чието дете било прието за лечение в болница, но нямало право на вечеря, защото било голямо (на 14 г.). Или друг казус на възрастен онкоболен мъж, който бил транспортиран в столично лечебно заведение от друга болница в провинцията. За целта семейството заплатило 210 лв. за линейката.

ПОП ДАВА ВАКСИНИТЕ НА СЪД

Не пускали детето му в детска градина без имунизация

Константин СЪБЧЕВ

Телеграф  стр. 6


Сливенският свещеник Евгений Янакиев се вдигна на бунт срещу задължителните ваксини.

Той внесе жалба в Комисията за защита от дискриминация заради отказа най-малкият му син Николай да бъде допуснат в детска градина заради липса на задължителни имунизации, съобщи адвокатът на свещеника

Казуси

Свещеникът ще настоява комисията да образува дело по случая, а законодателството да бъде променено така, че ваксините от задължителни да станат препоръчителни. Сегашният Закон за здравето и съпътстващата го наредба лишавали родителите от правата им да откажат ваксинации и противоречали на Международната конвенция за правата на човека и Хартата за основни права на Европейския съюз.

„Трябва да има право на избор, на информираност. Когато ни правят рентген, ни искат да подпишем писмено съгласие. За ваксините никой не ни информира – когато се роди едно дете, никой не пита родителите дали са съгласни, а му поставят ваксина“, смята свещеникът. „Детето ми е дискриминирано – то иска да е в градина, да се запознава с други деца.

Законът не позволява това, но той позволява на други деца, които по медицински причини нямат имунизации, да посещават градина. За тях може, а за моето дете – не. Тези двойни стандарти на всички ни писнаха“, твърди отец Евгений.

Екстремизъм

Това не е първият случай, в който отец Евгений, който е и протосингел на Сливенска митрополия, скача срещу ваксинацията. Той ги анатемосва от край време и ги обяви за своеобразен геноцид, а миналата година заведе дело – пак по повод отказания достъп до детска градина на предпоследното от 9-те му деца, което, както и последното, не е имунизирано. Свещеникът е известен със скандалите си и крайните си позиции. Той е яростен противник не само на ваксинацията, но и на абортите и на култа към баба Ванга. Преди години призова да се хвърлят камъни по гей парада в София. Отчето е бивш състезател по джудо и е запален по екстремни спортове, но в крайна сметка слага расо.

Консултират за акне във ВМА

Телеграф  стр. 18


Дерматолозите от Военномедицинска академия се включват в националната кампания „Свободни от акне“. Специалистите ще преглеждат безплатно на 10,11 и 12 април от 09 до 13 часа, в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА. Необходимо е предварително записване на телефони 02/92 25 002 и 02/92 26181, между 08.00 и 14.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар. Кампанията „Свободни от акне“ се провежда за поредна година и има за цел запознаване на обществото с необходимост от получаване на експертен съвет от специалист-дерматолог относно своевременното лечение и правилната грижа за мазната и проблемна кожа, предразположена към акне. Специалистите напомнят, че проблемът засяга не само тийнейджърите и техните родители, но все по-често и хора в зряла възраст.

Преглеждат за венозни заболявания в Софиямед

Телеграф  стр. 18


След многобройните запитвания от пациенти, екипът на доц. Димитър Марков, началник на Отделението по съдова хирургия към УМБАЛ „Софиямед“, ще проведе отново безплатна скринингова диагностика. Прегледите за артериални и венозни заболявания ще се проведат на 17 и 18 април от 14 до 18 часа. Те ще се провеждат в Кабинет по съдова хирургия №4, сектор Г, в сградата на бул. „Г.М. Димитров“ №16. Всички пациенти, желаещи да бъдат прегледани, трябва да си запишат предварително час на на телефоните на регистратурата 0895 555 444 и 02/465 00 00.

В Бургас отвори семейна стая за недоносени деца

Телеграф  стр. 18


Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас вече има семейна стая, в която родителите на недоносените бебета ще могат да прекарват време с децата си. Стаята е създадена за четири месеца изцяло с дарителски средства. В нея има и две специални кожени кресла за майките, дарение от фондация „Нашите недоносени деца“. „Тесният контакт между бебето и неговите родители помага както на родителите да преодолеят стреса от раздялата и от факта, че детето ще остане в болницата още време, така и на детето. То усеща гласа и допира им, по-спокойно е, показателите му се подобряват. Родителите се чувстват по-уверени в грижите, това им помага и при прибирането вкъщи“, обясни д-р Стилияна Томова, началник на отделението по неонатология.

Пикът на нилската треска през август и септември

Телеграф  стр. 19


Западнонилската треска, която се пренася чрез комари, е най-голямата опасност за България това лято. Вирусът е разболял 1500 души в Европа през отминалата година. „Това е заболяване, свързано с възпаление на мозъка. За съжаление, доста висока смъртност има. Миналата година около 400-450 души боледуваха в Гърция, над 450 в Сърбия. 260 в Румъния. Ние засега ще се хвалим, защото има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме миналата година“, коментира пред БНТ шефът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантраджиев. Западнонилската треска е сезонно заболяване. За Европа времето, през което най-често се регистрират случаи, е от юли до октомври, а пикът на заболяването е през август – септември. През последните години обаче първите случаи на заболяването се съобщават още през месец май, а последните през декември. Основен резервоар на вируса са дивите птици и животните. Когато комарът смуче от заразена птица, каквото и да ухапе после го заразява. Много често вирусът се засича при коне и магарета.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ!

Телеграф  стр. 35


Това е 15-годишната Йоана от Петрич.

Усмихнатото младо момиче се бори с тежката диагноза Сарком на Юинг. Лечението на агресивния рак е поверено в ръцете на лекари от Истанбул, които вече са направили сложната операция по отстраняване на тумора. Сега лечението на Йоана трябва да продължи с поредица от химиотерапии. Необходимата сума за тях е 48 000 евро. Молим всеки, който има желание да помогне на Йо, да го направи като се включи в благотворителните търгоВе 6 социалните мрежи или направи превод по дарителската банкова сметка.

Първа инвестиционна банка IBAN :BG06FINV91501317244595 SWIFT CODE: FINVBGSF Йоана Евгениева Иванова Paypal account: helpioana@abv.bg

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/duma.jpg

На 10 май Ананиев ще представи методиката за заплатите на сестрите

Аида ОВАНЕС

Дума  стр. 10  


На 10 май министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи финалния вариант на методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал в лечебните заведения. С нея щяло „да се избегне увеличаването на диспропорциите при определянето на възнагражденията на категориите персонал“. На срещата с професионалисти по здравни грижи и директори на лечебни заведения в понеделник Ананиев обяви, че бил готов с методиката. По думите му анализ показал различни съотношения между разходите за персонал и общите приходи. „Налице е сериозна диференциация от 41% до над 90% в отделните болници. В структурата на брутната заплата има необясними несъответствия между дела на основната и този на видовете допълнителни възнаграждения (прослужено време, извънреден/нощен труд, за постигнати резултати и др.). Негативно влияние оказват и действащите медицински стандарти, които поставят изисквания, неотговарящи на спецификата на лечебните заведения. Друг фактор, който има отрицателно влияние върху разходите за персонал, се оказват просрочените задължения на голяма част от лечебните заведения“, обясняват от МЗ.

По думите на Ананиев имало политическа воля за увеличаване възнагражденията на професионалистите по здравни грижи.

От педиатрията излизат на протест

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 4  


На 18 април медиците от СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ ЕАД в София ще протестират в 11 ч. на стълбите пред болницата, ако МЗ не чуе исканията им, научи ДУМА. Решението е взето на вчерашното общо събрание на болницата. Медиците неведнъж са търсили контакт с МЗ, става ясно от писмо от 11 март на представители на персонала на болницата до министъра на здравеопазването с копие до президента, премиера, омбудсмана и директора на болницата. Отговор от Кирил Ананиев още няма. След съобщението на МЗ, че методиката за заплатите е готова, медиците от педиатрията решили вместо на 9 април да подадат предизвестия за напускане, да протестират на 18 април, ако не бъдат приети от министъра. Болницата е 100% държавна собственост.

Персоналът на болницата недоволства от лимитирането на хоспитализациите, което води до невъзможност за диагностика и лечение, както и от необосновано ниските трудови възнаграждения и свързаната с това кадрова криза. В момента част от отделенията се налага да затварят в почивните дни поради липса на персонал. Например в Клиниката по пулмология с интензивен сектор липсват медицински сестри за попълване на графика и дежурният лекар трябва да работи сам, в Клиниката по неонатология лекари изпълняват сестринските задължения.

В болницата няма спешен кабинет. Оказва се, че липсват ясни критерии за обслужване на амбулаторни пациенти и двамата дежурни лекари, които обслужват 7 отделения, са принудени да преглеждат деца, които трябва да бъдат насочени към обслужващите ги звена за неотложна помощ или болниците със спешен педиатричен кабинет, а това води до рискови ситуации. Родителите обикалят педиатричните отделения в София и накрая идват в нашата болница, коментира доц. д-р Радка Савова. „Всички прегледи трябва да се извършват без наличието на 24-часов работен график на рентгеново отделение, на достатъчен набор от клинично-лабораторни изследвания след 19 ч.“, се твърди в писмото на медиците. Те настояват за премахване на лимитите от НЗОК, да няма лимит за спешен прием, премахване на ограниченията в кое отделение се приема пациентът, след като всички в болницата по първа специалност са педиатри. Медиците от единствената в страната Детска болница са категорични, че е необходимо да бъде възстановено плащането за извършените амбулаторни прегледи, докато се осигури възможност за създаване на неотложно звено със съответния персонал.

Няма яснота къде отиват приходите от медицинския център.

Над 2 хил. души са подписали до вчера привечер петиция „Подкрепете педиатрията“. В нея се настоява за промяна на статута на болницата, която в момента е търговско дружество. Иска се и отпадане на лимитите за болничен прием и за адекватни заплати на работещите.

До редакционното приключване на броя ДУМА не получи отговор от НЗОК дали е лимитиран приемът на пациенти в Детската болница.

ПРОФ. ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ: БСП предлага преосмисляне на здравната система

В огромната част от страните в ЕС възнагражденията на здравните специалисти се определят от държавата, казва левият депутат

Мая КУЛИШЕВА

Дума  стр. 17  


¦ Проф. Михайлов, неотдавна президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че проблемите със заплащането на здравните специалисти били от две години. А от две години в парламента отлежава ваше предложение как да се реши проблемът с възнагражденията.

– Ние сме предложили на българските граждани, на обществото, първо, своята предизборна платформа и, второ, своята „Визия за България“. Тя бе обсъдена широко в страната, в нея има много точни решения на сериозните проблеми в българското здравеопазване. Те са в няколко аспекта. Първият е управлението на здравеопазването като система, финансирането в здравеопазването, което е най-големият проблем. Този проблем е, че създадената досега структура се реализира чрез търговски дружества, които консумират обществения ресурс на здравеопазването и в които, каквото и да говорим, основната цел е печалбата. А на нея почиват и възнагражденията на специалистите, работещи в системата. Освен това тази структура измества пациентите в периферията на здравната система, а от друга страна, поставя медицинските специалисти в условията да търсят печалба, за да получат каквито и да е възнаграждения. На трето място, тази структура създава много широко разслоение между различните типове медицински заведения – общински, областни, районни, частни. Всички те консумират ресурси, но са поставени в различни условия на работа. Общинските болници работят обикновено в отдалечени от големите градове места, с население, голяма част от което не може да си плаща здравните осигуровки. Не че не иска. Хората там са с много ниски доходи. Специалистите там не могат да работят с много клинични пътеки, могат да финансират само скромните си, да не кажем мизерни, възнаграждения. Т.е. 80 процента от приходите от НЗОК, които са над 90% от приходите на една общинска болница, отиват само за възнаграждения. А малките общини често са направо в критично състояние – те не могат да подпомагат лечебните заведения. Те са длъжни да работят с клинични пътеки, които са зле финансирани. Гръмко прокламираните от края на миналата година увеличения на пътеките засегнаха една много малка група. Знае се, че по раждаемост например сме на последно място в Европа, а едва ли ще помогнем на здравеопазването със скромните пътеки в областта на акушеро-гинекологичната помощ.

На следващо място се намалиха цените на някои пътеки, с които основно работят общинските болници, в неврологията например. Асоциацията на общинските болници предупреди, че при сключването на колективните трудови договори за 2019 г. тъй наречените по-високи възнаграждения на медицинските специалисти фактически не могат да бъдат изпълнени. Болниците не притежават такива финансови средства, а НЗОК отпуска лимити, без да плаща обема медицинска дейност над тези лимити. А болниците са принудени от Закона за лечебните заведения да обслужват пълноценно своите болни с лекарства, които не са реинбурсирани от НЗОК. Всичко това важи и за областните, до голяма степен и за университетските болници. Приказват, че задлъжнялостта намалявала. Тя е в обем от неколкостотин милиона лева и сериозно спъва дейността на всички тези лечебни заведения.

И тук искам да спомена, че без да имаме нищо против частните лечебни заведения, все пак има неща, които трябва да се кажат. Тези заведения също консумират от обществения ресурс на здравеопазването, но те не се подчиняват на Закона за обществените поръчки, наречен от нацията „отворена врата в полето“. Така не се подпомага, а се пречи на дейността на лечебните заведения. Те много често заплащат само медикаменти и консумативи, които са реимбурсируеми от НЗОК, а всичко останало се заплаща от пациентите. Така от джоба на българските граждани излиза ресурс, почти равен на обществения. Според еталоните на Световната здравна организация, според данните на ЕС, на който сме членове, процентът на този ресурс в една държава не трябва да надхвърля 1520%. В България той надхвърля 40%. А за такава държава се казва, че тя не защитава сериозно здравните интереси на хората, а това е основен социален стълб в здравеопазването. Всичко това предизвиква разслоение между самите здравни специалисти, които работят с отделните болници, оттук се появява и сериозната разлика в тяхното заплащане. Докато стоят тези системи на търговски дружества, на клинични пътеки, нещата няма да се подобрят. Затова от две годни БСП предлага надпартийна програма за промени в здравеопазването. Тя мълчаливо бе отхвърлена.

¦ Миналата година станахме свидетели на фойерверка, че ще се дофинансира системата – каквато е в момента. Но финансирането е нараснало в пъти за 10 години, а проблемите се задълбочават. Всичко това се фокусира в протестите на специалистите по здравни грижи.

– Тези неща се правят вече две години, това са опити да бъде запазено статуквото, а то вероятно е в интерес на някои групи хора, които извличат печалби от здравеопазването. Част от тези хора, собственици на болници, нямат нищо общо със здравеопазването – те развиват просто един тип бизнес. Никъде в света болниците не са търговски дружества. Даже в САЩ болниците са дружества нонпрофит. Т.е. те по никакъв начин не могат да получават средства от съответните фондове и да ги използват за нещо друго, освен за развиване на своята дейност. Ние предложихме преосмисляне на модела на здравноосигурителната ни система, на финансирането, на заплащането на кадрите в здравеопазването, на тяхното кариерно израстване. Сега управляващите приеха една наредба за специализацията на лекарите, която така бе разписана и приета, че на практика отново редица лечебни заведения, които имат остра нужда от специализирани кадри в клиничната медицина, където изпитваме остра нужда на специалисти, не могат да ги получат. Защото според наредбата, когато човек специализира в съответното лечебно заведение, е длъжен да остане в него. Вместо да отиде в болница, в която въобще няма специалисти от такъв ранг. Т.е. проблемите в здравната ни система не се решават на принципна основа, а частично и на парче, което не прави системата ефективна. Повече средства няма да доведат до промяна в качеството на медицинската услуга. Когото и да попитате у нас дали здравеопазването се е подобрило в тези две години, никой няма да ви отговори утвърдително. Това означава липса на визия за решаването на въпросите в здравеопазването. Специалистите – лекари, здравни работници, управители на болници, виждат, че моделът не работи. Някои умело се нагаждат към статуквото. Няма да бъде променен този модел, ако не се обърнем към практиката в огромната част от страните от ЕС – че възнагражденията на специалистите в здравеопазването се определят от държавата. На базата на ценз, на кариерното им израстване, на стажа в системата, както и на тяхната заетост. А не на базата на отчетени клинични дейности по съответните пътеки.

¦ Да ви попитам последно – ваш колега, д-р Дариткова, стана председател на ПГ на ГЕРБ. Всички анализатори заявиха, че тя ще е формален лидер на групата, а в сянка ще управлява Цветанов?

– Аз не съм привърженик на теорията за конспирацията, но има по-общ ракурс – в един парламент, който се е делегитимирал с липсата на участие от страна на основната опозиционна политическа сила, с рейтинга, който има от обществото от около 8 процента, който и да стане шеф на парламентарната група на управляващата партия, едва ли би могъл да обърне хода на събитията. В чисто човешки план на всеки новоизбран трябва да се пожелае успех, но при така създалата се обстановка, това едва ли е възможно.

***

Проф. ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ е депутат от БСП. Завършил е медицина през 1981 г. Има специалности клинична хематология, клинична онкология и клинична педиатрия. Бил е началник клиника по хематология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ), а от 2015 г. – директор на клиниката. Национален консултант е по клинична хематология (2006-2017). Участва в извършването на първите трансплантации на стволови клетки в България. Лекар на годината (1997), Лекар на НСБАЛХЗ (2011). Неколократен носител на почетна диплома „Лекар, на когото българите вярват“.

Блокираха сметките на варненския тубдиспансер

Дума  стр. 5  


300 хил. лв. са дълговете на Варненската белодробна болница към доставчици на храна и лекарства, а сметките на лечебното заведение са запорирани. Дълговете на болницата са от години, а причината е ограничената субсидия, която здравното министерство отпуска за лечението на болни от туберкулоза. Един леглоден е около 100 лв., а получаваме 38 лв. от МЗ, коментира управителят на болницата доц. д-р Христо Ганчев. По думите му проблемът е тежък и в София, Пловдив, Бургас и Русе. От няколко месеца работещите в болницата не са получавали заплати. Въпреки тежките моменти напуснали лекари и медицински сестри няма. Болницата не е голяма, нужни са около 1 млн. лв. годишно, а ние получаваме 300 хил. лв., разликата остава за болницата, обяснява доц. Ганчев.

От години не е правен ремонт на сградата, а е необходим.

Междувременно в понеделник Общинският съвет във Варна прие оставката на управителя на Очната болница д-р Рус-лан Тошев, който подаде заявление за напускане в петък. На заседанието за временен управител на болницата до провеждането на конкурс бе избрана проф. Христина Групчева. По време на обсъждането на ситуацията в болницата общинският съветник Димитър Карбов изрази опасения за приватизация и използване на терена за други цели.

В началото на март медиците в Очната болница подадоха колективна молба за напускане и заявиха, че ако до 7 април, когато бе крайната дата на предизвестието им, не бъдат отпуснати средства за базата, ще напуснат окончателно.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/monitor.jpg

Банки с кръв, кости и спринцовки по детските площадки

Боян ДИМИТРОВ

Монитор  стр. 1, 2-3  


Банки с кръв, спринцовки и всякакви медицински и биологични отпадъци заливат детските площадки. Това показва проверка на „Монитор“, която се потвърждава и от сигнали, подадени до различни институции в София. Само в оперативния център на Столичния инспекторат са постъпили 81 сигнала за последната година. Те са били основно категоризирани като „мръсни детски площадки“, но инспекторите на място са установили страховити неща, обясниха за „Монитор“ от инспектората. Оттам допълниха, че отговорността за поддържането е на районните кметства, но те са длъжни да проверяват както фирмите, които ги почистват, така и самите площадки. За наложени санкции не стана ясно, но пък за сметка на това 90 къта за деца са били обезопасени с кашпи за изминалата година. Причината е, че освен боклуци, много столичани паркирали непосредствено до катерушките. Така освен че замърсявали, те създавали опасност и за децата с колите си. При потегляне на заден ход дори се стигнало до няколко инцидента с бутнати хлапета, които за щастие се разминали без сериозни наранявания.

В различни интернет платформи също ежедневно постъпват сигнали за опасни и мръсни детски площадки. Така например на сайта grajdanite.bg може да се види оплакване от майка, която е качила снимка на площадка на улица „Русаля“ в столичния квартал „Изгрев“. Жената обяснява, че катерушките са мръсни, издраскани и опасни за децата

Тя дори получава отговор от общината, откъдето я уверяват, че „във връзка с подаденият сигнал и извършена проверка на място и по документи, посочената детска площадка е реновирана, съобразно на изискванията на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

„Към момента се извършва оглед от комисия към район „Изгрев“ със задача изготвяне на количествени сметки за ремонт на детските площадки. След закупуване на необходимите материали и при благоприятни метеорологични условия, същите ще бъдат своевременно отремонтирани“, допълват още от Столичната община.

Други жители на София пък се оплакват, че освен банки с кръв и спринцовки, са намирали в близост до детските катерушки дори кости, за които не е ясно дали са човешки или животински.

„В подобни случаи сигнализираме МВР. Те прибират останките и ги подлагат на анализ. В повечето случаи се оказва, че се касае за животински останки, което обаче е не по-малко опасно и неприятно. Много хора решават, че най-удачното място да изхвърлят старата си манджа или починалия си домашен любимец е именно детската площадка“, обясниха още инспектори пред „Монитор“.

От Столичната община пък допълниха, че регулярно поддържат кътовете за игра на малчуганите. Всеки район получавал по около 800 хил. лева, за да прави това нещо всяка година. Освен това градският парламент заделил и около 5 млн. лева за възстановяването и изграждането на нови площадки. Само за тази година е предвидено девет такива да се появяват в едни от най-големите паркове в столицата. Те са под опеката на дирекция „Зелена система“. Нови катерушки ще се появят в градина „Кюлупите“, в парка в „Дружба“, в парка „Заимов“, пред Двореца на децата, Северния, Западния и Южния парк.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/trud.jpg

Продажбите на битова техника нараснаха с 12%

Труд  стр. 16  


Търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за дома през февруари нарасна с 11,8% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Това показва, че хората харчат все повече пари за подобрения в дома си. Най-съществен ръст в търговията на дребно обаче има при продажбите чрез поръчки по телефона или интернет – с 16,2%. Сериозно увеличение има и в търговията на дребно с автомобилни горива – с 13,2%.

Хората харчат повече пари за стоки за дома и за пътуване с колата, тъй като свиват част от другите си разходи. През февруари с 9,2% намаляват продажбите на лекарства. Свива се и търговията на дребно с храни, напитки и цигари – със 7,9%. В резултат през февруари оборотът в търговията на дребно остава почти без промяна спрямо същия месец на 2018 г.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/zemia.jpg

Москва и Анкара планират 10 обши клиники в Русия

Земя  стр. 1  


Русия и Турция може да построят на руска територия 10 модерни медицински клиники, съобщи ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от ТАСС. Изграждането на болниците ще бъде финансирано от съвместната руско-турска платформа за инвестиции. Руският фонд за преки инвестиции и Турският суверенен фонд подписаха споразумение за създаване на съвместна платформа за инвестиции с общ капитал 900 млн. евро.

Българска лекарка притежава ордени от девет държави

Д-р Вера Китова има издадени 13 книги, някои от които написани директно на френски

Магдалена ГИГОВА

Жълт Труд  стр. 10


Д-р Вера Китова, известна като лекарката на Дипломатическия корпус, е кавалер на две от най-престижните отличия за култура и достойнство в Испания и Франция – ордена „Изабела Католическа“ и Академичните палми. Освен това се гордее с медали от още седем страни. Дамата е автор на 13 книги, някои от които написани първо на френски език, а после преведени на български или на арабски. Тя дълги години е работила в Алжир и Тунис и творчеството й е оценено по достойнство в северноафриканските държави. Доказателство за това са стихотворенията й, включени в тунизийски учебник по френски език за шести клас и в съкровищницата на тунизийската поезия.

Д-р Китова е член на френския Съюз на лекарите писатели и всяка година посещава техния Салон на книгата, който се провежда в литературното кафене Прокоп, най-старото в Париж. „То съществува от 1670 г. Пазят се масите на Молиер, на Робеспиер, на цяла плеяда от литератори. Атмосферата е много приятна, старинна, мебелите са съхранени и патинирани от времето. В кафенето зад витрина съхраняват и шапката на Наполеон от времето, когато е бил лейтенант с маршалски жезъл в раницата си. Той често нямал пари да си плати обяда и веднъж оставил аксесоара си в залог. Тъй като така и не се върнал да издължи борча си, от кафенето запазили шапката, а когато станал прочут, я изложили“, разказва българската лекарка.

На Салона сред лекарите писатели от цяла Франция тя е единственият чужденец защото е техен член-кореспондент от 1982 г., когато работи в Тунис. В последните години участието й е малко по-особено, защото книгите, които представя, са за Алжир, писани са на френски език и практически представя Алжир във Франция.

„Имаше много въпроси защо продължавам да пиша за Алжир след толкова много години. Там работих от 1962 до 1968 г. 50 години не бях го виждала. Но ме поканиха да посетя страната по повод 50-годишнината от независимостта и видях промяната, която е станала там. Моята книга, написана директно на френски, „Сюблимен Алжир“, вече е преведена на арабски. Идваха да я видят дечица, ученици, потомци на алжирци, които живеят във Франция, купуваха я – и на арабски, и на френски. Там алжирската колония е много голяма. Като чуят името на прародината си, веднага надават ухо, искат да бъдат съпричастни“, споделя д-р Китова.

При всяко ходене в Париж тя винаги се среща със своите „пет кръга във Франция“ – единият е Институт Пастьор, където е работила в музея преди години, за да напише книгите си за Луи Пастьор и за Иля Мечников. В продължение на две години там прекарва всеки следобед. Вторият й кръг е Асоциацията на носителите на академическите палми на Франция. Третият е болницата Биша – една от най-големите в Париж, където е била на специализация четири години. Другият й кръг са приятелите, с които обича да разговаря и да си спомня. Последният са лекарите писатели, разбира се.

Д-р Вера Китова е и единствената представителка на България в СИЛА – Салона на книгата в Алжир – четири поредни години. „В Алжир много се чете. Млади, стари, мъже, жени, деца – всички четат. Нямаше човек, който си тръгна от изложението без торбичка в ръка. А какви библиотеки имат по домовете си… невероятни! Освен това са много учтиви и внимателни. Ще дам пример – павилионът с книгите ми беше доста далеч от изхода. А салонът на книгата се простира на повече от 15 кв. км – безкраен. Когато литах някого как да стигна до изхода, той не само ме хващаше за ръка и ме водеше до там, ами извикваше кола, която да ме закара до хотела, чакаше с мен и ми правеше компания, докато тя дойде да ме вземе. Напълно непознати хора. Тук това не е възможно. А в Аичжир е всекидневие“, впечатлена е лекарката.

Освен „Сюблимен Алжир“, д-р Вера Китова е представила още томчето си „Светлината на Алжир“, но те далеч не са единствените й издания. В личната си библиография тя има повече от 13 книги, една от които „Спомени на един пратеник в бяло“ е издадена в Париж на френски и се продава в .Дмазон“.

„Африка е безкрайно интересна, като започнеш от МАГРЕБА – това е Алжир, Мароко, Тунис и Египет. В Тунис съм работила 7 години, а в Алжир 6, но той някак си ми е по на сърце. Може би, защото бях по-млада, научих много за медицината там, запознах се с различни хора, създадох приятелства за цял живота, за първи път видях пустинята и нейните обитатели, които са готови за госта си да се разделят с последната глътка чай и със сетния залък хляб. А най-много ми допада, че където и да отида, са чували за България. Във всяко семейство има спомен, свързан с български лекар, учител или инженер, работил там през 60-те години на XX век, когато страната, освободила се от френската опека, изпитва огромна нужда от квалифицирани специалисти“, не крие пристрастията си д-р Китова.

Лекарката, която освен писател е и художник-наивист, се усмихва, че денем е доктор, нощем писател, а в събота и неделя – рисува.

Проф. Марко ГАМБАЧИАНИ: Лазер лекува инконтиненцията

15-минутна процедура възстановява еластичността на влагалищната стена и на уретрата

Слава РАДОСЛАВОВА

Жълт Труд  стр. 35


Осемдесет процента от жените в менопауза, но и немалка част от по-младите, между 35 и 40 години, страдат от гинекологични проблеми като свличане на органите в малкия таз, инконтиненция (изпускане на урина), атрофия, сухота на влагалището, болезнен полов акт, парене, сърбеж. Подобни проблеми могат да настъпят не само по възрастови причини, а и като следствие от тежки операции в малкия таз или травматично раждане с разкъсвания, каквито се получават при по-едро бебе. Такива са около 10-15% от ражданията, казват акушер-гинеколози.

Обикновено жените се притесняват да говорят за инконтиненцията и другите гинекологични проблеми и постепенно симптомите се задълбочават, докато настъпят тежки анатомични поражения. Тогава единственият изход е операция с всичките й неприятни последствия – болничен престой, анестезия, поставяне на катетър, опасност от урогенитални инфекции.

Има ново лечение с помощта на лазер, което може изцяло да реши проблема само с три 15-минутни процедури, прилагани през месец. Методът е подходящ за лека до средна степен на инконтиненция. Той е безболезнен, затова няма нужда от упойка, не изисква предварителна подготовка, извършва се амбулаторно и жената може да стане и да си отиде веднага след процедурата. Още на следващия ден може да прави секс и усещането се подобрява и при нея, и при мъжа, защото още един ефект на терапията е, че стяга влагалищните стени.

Да запознае колегите си с новия метод и приложението на фотона-лазера не само в гинекологията, а и в урологията, у нас беше проф. Марко Гамбачиани, директор на центъра по менопауза в Департамента по репродуктивна медицина на университетската болница „Санта Клара“ в град Пиза, Италия. Домакин на срещата „Иновации в гинекологията“ бе МБАЛ „Света София“. В България методът също се прилага. В страната работят десетина центрове, разполагащи с фотона-лазери, но процедурата не се заплаща по здравна каса, за разлика от Италия, където тя е достъпна не само в частни, а и в общински болници и е безплатна за пациентките.

Проблемът

„Осемдесет процента от жените в менопауза навсякъде по света страдат от уро-генинални проблеми, вагинална атрофия, инконтиненция. Това означава, че при осем от десет жени някой от тези проблеми е налице. Те се срещат при 50% от жените на възраст 50-55 г. и при 20% от по-младите“, обобщава проф. Гамбачиани.

Инконтиненция е всяко неволно изпускане на урина, което се случва при рязко покачване на коремното налягане: кашляне, кихане, физическо усилие, спорт, или пък леко изтичане на урина при слабо натоварване. Има и друг вид инконтиненция – при внезапни позиви за уриниране, обяснява професорът. Тя ограничава изключително много начина на живот, намалява физическата активност, представлява хигиенен и социален проблем.

Иновацията

„В началото лазерът се използваше навсякъде по света само за естетични процедури. Но фотона-лазерът е коренно различен. Той възстановява колагена на вагиналните стени, стяга ги и на практика ги подмладява. След като направихме по три лазерни процедури на 200 пациентки с уро-вагинални проблеми, публикувахме данните за ефекта от лечението. Тогава вече с клинични доказателства се обърнахме към нашия национален здравен фонд да признае официално тази терапия и да я заплаща. Доколкото знам, в България процедурите не се заплащат от вашата здравна каса. Но това лечение значително подобрява качеството на живот на жените, и най-вече на тези в менопауза“, разказва за опита си проф. Гамбачиани. Съвсем отскоро е въведен изключително иновативен подход – използването на фотона-лазера със специален апликатор-сонда. Чрез сондата се прониква в уретрата, за да се лекуват двете форми на инконтиненция – стрес инконтиненция и постоянни позиви за уриниране. Процедурата отнема 10-15 минути. Както всички генитални лазерни процедури, и тази трябва да се повтори поне три пъти, за да се получи дълготраен ефект.

„Вече започнахме да комбинираме интрауретралното третиране с интравагиналното с фотона-лазер и резултатите са повече от обнадеждаващи -твърди професорът. – Убедих се, че за вагинално и уретрално възстановяване фотона-лазерът е най-подходящ в сравнение с всички останали енергийно базирани, радиочестотни и др. лазери.“

Ефектът

Процедурата е неинвазивна (безкръвна), при която не се нарушава повърхността на епидермиса. Лазерът загрява тъканите във влагалището и така стимулира синтеза на нов колаген. Така вместо да изрязва излишната тъкан, както се процедира при традиционната хирургия, лазерът я стяга.

Фотона-лазерната процедура има едно единствено противопоказание – остро възпаление на влагалището. Тя е подходяща дори за пациентки с предшестващи онкологични заболявания, включително рак на маточната шийка и ендометриален рак. Преминало лечение на рак е включено като показание за процедурата, защото често след лъчетерапия настъпват сериозни увреждания на влагалището. Единствената пречка, която може да откаже жената да се лекува с лазерна терапия, засега е нейната цена, предполага проф. Гамбачиани. В България една процедура струва от 400 до 600 лв., но за сметка на това ефектът е забележителен и настъпва много по-бързо, отколкото при класическото лечение. Да не говорим, че се подобрява качеството на живот – жената престава да купува дамски превръзки и памперси, което си е сериозен разход, да пие лекарства, не се притеснява да излиза и да води социален живот.

Безплатни прегледи откриха бъбречно болни

Жълт Труд  стр. 36


Седемдесет и двама пациенти са се възползвали от безплатните прегледи, които бяха организирани в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през март по повод Световния ден на бъбрека, съобщават от лечебното заведение.

Тридесет и двама от тях са били с нефрологичен проблем като най-честите диагнози са били: остър и хроничен пиелонефрит с често рецидивиращи уроинфекции, хронична бъбречна недостатъчност (в над 80% от случаите развита на фона на захарен диабет), хроничен гломерулонефрит и хроничен нефритен синдром.

Четиринайсет от прегледаните пациенти са насочени за хоспитализация в Клиниката по нефрология за лечение и проследяване на заболяването им. Десет души са били консултирани освен с нефролог, и с уролог, поради наличие на урологичен проблем: простатна хиперплазия, бъбречно-каменна болем, кисти на бъбреците и др. Девет от прегледалите се са получили втора консултация с ендокринолог заради наличието на захарен диабет.

В Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ освен нефролози работят още лекари със специалност ендокринология, кардиология, имунология и вътрешни болести, което позволява комплексно наблюдение на състоянието на пациентите.

Модерна зала ще помага за лечението на сърцето

Жълт Труд  стр. 36


Нова ангиографска зала за електрофизиологични изследвания и процедури бе официално открита в Аджибадем Сити Клиник Болница Току да. С високотехнологичната апаратура и опита па кардиолозите се разширяват достъпът и възможностите за лечение на пациенти с ритъмни и проводни нарушения на сърцето.

В някои случаи тези нарушения са животозастрашаващи и изискват бързо и ецЬективно лечение. В други случаи те не са пряко опасни, но значително влошават качеството на живот на пациентите. Инвазивната електрофизиология предлага възможности за пълно дефинитивно излекуване на много от тези нарушения. Прилаганата катетърна аблация е над 80% ефективна при предсърдно мъждене и над 90% при състояния като предсърдно трептене, надкамерна тахикардия и др. Тя е изключително eqbeKтивна и при неприятни и много опасни състояния като камерни тахиаритмии, особено при структурни сърдечни заболявания.

В новата електрофизиологична зала се повишава и капацитетът за кардиостимулационни процедури и имплантиране на устройства, които предоврятяват внезапната сърдечна смърт – кардиовертер-дефибрилатори при животозастрашаващи камерни аритмии, ресинхронизираща терапия при сърдечна недостатъчност и ляв бедрен блок и ДРДа освети и благослови залата и работата на медицинските екипи дойде епископ Поликарп – викарий на Софийската митрополия, със своите помощници. Освен официалния ритуал, висшите духовници подариха красива бродирана икона на отделението, изработена от благодарна жена от Кюстендил, която да пази лекарите и да помага за успешното лечение на пациентите.

„Новата зала увеличава диагностичните и терапевтични възможности и капацитета за лечение на пациенти с ритъмни и проводни нарушения. Инвестицията е за близо 2 милиона и половина лева, а с нея се надяваме да покрием нуждата от вискотехнологична терапия на тези заболявания, благодарение на високата квалификация на екипите на Клиниката по кардиология, водена от д-р Валери Гелев, и в частност електрофизиологичната лаборатория с началник д-р Васил Трайков“, каза д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на болницата.

„Тази зала ни позволява да бъдем една от най-високотехнологичните кардиологични клиники в страната. Искам да благодаря на целия екип на Клиниката по кардиология – всички лекари, медицински сестри и целия персонал, чрез които имаме възможността да предлагаме качествена медицинска услуга и да лекуваме пациентите по най-високи стандарти“, сподели д-р Валери Гелев.

Д-р Васил Трайков посочи основните предимства и иновации на новата зала -вече две системи за триизмерно картографиране на сърцето и конзола за интракардиална (вътресърдечна) ехография позволяват повишаване на точността и успеваемостта на електрофизиологичните изследвания и терапия, и намаляване на възможните усложнения при процедурите.

Светило в имунологията гостува в Плевен

Жълт Труд  стр. 36


Един от най-големите специалисти в света в областта на автоимунитета – проф. Йехуда Шойнфелд, участва в Осмата международна работна среща „Автоимунитет през 2019 г. – добрите и лошите новини“, която се провежда в рамките на Плевенските имунологични дни на 10 и 11 април в хотел „Балкан“в Плевен.

Организатори на събитието са Центърът за репродуктивно здраве към Медицински университет – Плевен, Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина – Плевен, Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, и Българската асоциация по клинична имунология.

Проф. Шойнфелд, който е Почетен председател на организационния комитет, модератор на сесии и лектор по време на събитието, е един от водещите учени в света в областта на автоимунните заболявания. Член е на редакционната колегия на 80 международни списания и на 26 международни научни организации; автор е на 62 книги и над 2000 публикации, като е цитиран над 33 000 пъти (справката е от 2013 г.). Носител е на 22 престижни научни награди, автор на 15 патента, организирал е 53 международни научни конференции. Научните му постижения са в областта на етиопатогенезата на автоимунните заболявания, диагностичните подходи, антифосфолипидния синдром, имунотерапията и др.

Сред темите, които се обсъждат тази година, са: „мозайката“ на автоимунитета, диагностични методи при автоимунитет, животински експериментални модели, лечение на автоимунни заболявания, хранене, лекарства и автоимунитет, синдром на хроничната умора.

09.04.2019

Национални телевизии

Description: bnt

Физиотерапевтите излязоха на протест

БНТ, новини в 18.00 часа


Физиотерапевтите излязоха на протест. Те искат достойно заплащане и по-добри условия на труд. Настояват и за законодателни промени, за да учредят собствена съсловна организация.

Репортер: Пред здравното министерство в София протестиращите поискаха медицински стандарт по фиизотерапия.

Видьо Желев: Кой колко човека ще изработи на ден. В една болница колко рехабилитатори и кинезитерапевти трябва да има. Няма регламент, няма стандарт. Именно това искаме. Всичко е хаос.

Репортер: Друго искане е кинезитерапевтите и рехабилитаторите да имат равен статут и да се казват физиотерапевти, както било по света.

Атанас Вълчев: Ние имаме един и същи стандарти и изисквания по които учим. Ще можем да имаме самостоятелна частна практика, което е важно за нас. Защото, за да си отворим частни кабинети трябва да има нас лекари.

Репортер: Към протеста на физиотетапевтите в Русе се присъединиха и студенти. Те твърдят,че в момента много работодатели ги назначават като рехабилитатори, защото труда им е по-ниско оценен.

Велислава Стаматова: И докога ще бъдем рехабилитатори, кинезитерапевти, масажисти, дори пациентите не знаят ние точно какви сме. Искаме да бъдем чути, искаме да ни плащат, искаме да останем тук и да си работим по професията.

Репортер: Протестиращите настояват за среща със здравния министър. Очаква се той да ги приеме следващата седмица. А до края на месеца вероятно ще бъдат представени и предложения за промени в Закона за съсловните организации.

Запорираха банковата сметка на тубдиспансера във Варна

БНТ  Новини в 12.00 часа


Запорираха банковата сметка на Специализираната болница за активно лечение на белодробни заболявания във Варна заради дългове. Неразплатените суми са близо 300 000 лева. Здравното заведение дължи пари на различни институции, доставчици на лекарства, както и за храната на болните. Повече вижте в репортажа на Петър Дойкински.

Репортер: Тубдиспансерът във Варна трупа дългове от години. Причината за това е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулозата.

Доц. д-р Христо Ганчев: Един леглоден е около 100 лева, а ние получаваме 38 лева от министерството. И представете си, останалите 60-70 лева ги няма. Проблемът е тежък също и в София, и в Пловдив, и в Бургас, и в Русе.

Репортер: От няколко месеца работещите в болницата не са получавал заплати. Въпреки тежките моменти, напуснали лекари и медицински сестри няма.

Йорданка Славова: Трудно е. С всеки ден си казваме сигурно ще ни дадат, ще ни преведат пари. Но може би това вече това е пределът на търпимостта, която имаме. Защото смятам, че 5 месеца са просто много месеци.

Репортер: Според управителя на болницата, задълженията се трупат заради сбърканата здравна система в България.

Доц. д-р Христо Ганчев: И от там идва това голямо струпване, липсата на средства и невъзможност да продължаваме нормално да работим. Болницата не е голяма, нужни са около 1 млн. годишно, а ние получаваме 300 000.

Репортер: Това не са единствените проблеми за болницата. От години сградният фонд се руши, обновяване не правено от десетилетия и има нужда от спешен ремонт.

Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио нареди задължителна ваксинация срещу морбили

БНТ, Новини в 23:00 часа


Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио нареди задължителна ваксинация срещу морбили в опит да спре разпространението на болестта, поразила най-вече ортодоксалните евреи в града. Обявена е извънредна санитарна обстановка в четири района на квартала Уилямсбърг. Всички изложени на риск от морбили трябва да бъдат ваксинирани, иначе ги застрашава съдебно преследване и глоба от 1 000 долара.

От октомври в Ню Йорк са регистрирани 285 случая на морбили.

Запорираха сметките на белодробната болница във Варна

БТВ, Новини в 19.00 часа


Запорираха сметките на белодробната болница във Варна. Персоналът не е получавал заплати от пет месеца заради липса на средства.

Болницата лекува пациенти с туберкулоза от цяла Североизточна България.

Йорданка Славова: Ако например днес кажем – край, ние сме до тук, болните остават на улицата. Просто на улицата. Няма кой да ги вземе. Къде да ги вземат? Това са заразно болни.

Заради 35 хил. лв. дълг към енергото сметките са запорирани. А туберкулозата не позволява работа с клинични пътеки. Тоест самоиздръжка на болницата.

Доц. Христо Ганчев: Заболяването е изключено от Здравната каса. Ние приемаме без оглед на осигуреност. Ние приемаме неосигурени. Става въпрос все пак за инфекциозно заболяване.

Годишната издръжка на лечебницата е около 1 млн. лв.

В стационара на болницата обикновено се лекуват около 30 души. Минималният им престой е два месеца. Леглоден на един човек струва около 100 лв. Но здравното министерство плаща едва 43 лв.

Снежана Иванова: Просто се подиграват с труда ни и със самите нас. Бацеларно болни, ние сме сред тях.

От Министерство на здравеопазването посочват, че миналата година субсидията за туберкулоза е 270 хил. лв. Подчертават, че решения за общинските болници взимат общините. От Общинския съвет запазиха мълчание.

От енергото казаха за бТВ, че натрупаните задължения са стари и че водят разговори с ръководството на болницата и общината като неин принципал.

Дейвид Бекъм показа своята подкрепа в борбата с маларията

БТВ, Новини в 19.00, 23.30 часа


Бившият капитан на английския национален отбор по футбол Дейвид Бекъм показа своята подкрепа в борбата с маларията, отправяйки послания на девет различни езика.

В краткото видео, в което взе участие Бекъм той отправя апел на английски към всеки един зрител да създаде подобно видео, с което да изрази подкрепата си в борбата с тежкото заболяване чрез посланието Маларията трябва да умре. А след това чрез софтуер, наподобяващ гласа на играча бяха направени още видеа на осем езика.

Дейвид Бекъм: Маларията не е просто заболяване, тя е най-тежката болест, която човечеството е усетило.

Кампанията е част от популяризирането на борбата срещу маларията. Заболяването убива 435 хил. души годишно, като 61% от тях са деца под 5 г. Очаква се човечеството да се справи с болестта до 2030 г.

Национални радиа

Description: bnr

Хора с увреждания сигнализират за проблеми при подаването на документи за личен асистент

БНР  


Хора с увреждания от цялата страна масово се оплакват от проблеми при подаването на документи за кандидатстване за личен асистент по новия Закон за личната помощ. Това съобщи за Хоризонт Вера Иванова, председател на Националната гражданска инициатива Системата ни убива. Според нея на хората са отказвани заявления за индивидуална оценка и формуляри за самооценка в съответните дирекции за социално подпомагане.

Вера Иванова: С причини, че още е рано, че не знаят какво се случва, че нямат заявления, че били под брой. Ние пуснахме писма. И ни поканиха от Министерството на труда и социалната политика. Те ще направят нови указания. Още вчера са разпратени по общините.

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ