Дадоха 50 млн. лв. за заплати на медсестрите, 950 лв. става най-ниската

Разпределянето по болници ясно до 15 май

24 часа  стр. 6


Правителството отпусна 50 млн. лв. за заплати на медицинските сестри, за да може във всяко лечебно заведение те да започват от 950 лв. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на заседанието.

950 лв. стартова заплата за медсестрите е вписано в колективния трудов договор в здравеопазването, но не се спазваше. Заради това и медсестрите от месеци протестират с искане за заплати от поне 1120 лв.

Как точно ще се разпределят 50-те милиона, ще стане ясно до 15 май, когато здравното министерство ще е готово с методиката за разходите за персонал в отделните болници. Искането на премиера Борисов обаче е да се вдигнат главно заплатите в по-малките болници в трудно-достъпни места.

Здравният министър да контролира как се харчат парите, поиска премиерът. „Да не стане така, както имаше сигнали в някакви болници, директорите да ги дадат за ДМС (допълнително материално стимулиране- б.а.) и да не стигнат до сестрите“, каза Борисов.

„Това са хората, които се грижат за нашето здраве, и за да ги запазим сега и тук, в нашата страна, те заслужават да получат признанието на българското общество и на всички нас като потенциални техни пациенти“, каза Кирил Ананиев след заседанието. Той припомни, че според анализ на здравното министерство има сериозни деформации при разпределението на разходите за персонал.

„Отпуснатите от правителството средства ми дават реална възможност да финализирам работата по методиката“, каза още Ананиев. Тя трябва да е готова до 15 май. Така заплатите на медицинските сестри ще могат да се вдигнат от началото на юни

„Това вече ще означава, че имаме реалното разпределение на ресурса по отделни лечебни заведения, останалото вече е въпрос на прилагане от страна на ръководствата им“, обясни Ананиев.

Една от целите пред здравното министерство е да подобри организацията по професионалната квалификация и преквалификация на медицинските специалисти, така че тя да отговаря на европейските практики.

„Сега да видим колко ще стане минималната лекарска заплата!

Защото лекарите в клиниката ни са на заплата, по-ниска от така посочената. Освен това правителството явно ще разкачи заплатите от пътеките, защото аз поне не виждам как с приходите от пътеки може да се поддържа такава основна заплата“, написа в профила си във фейсбук доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница.

„Към момента има много въпросителни, очакваме методиката да създаде справедлив регламент. Но изваждането на заплатите от клиничните пътеки не е възможно – каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. – Подобен подход ще означава личният принос да няма значение за формиране на възнагражденията независимо от вида и количеството на работата.“

Присадиха черен дроб от донор с различна кръвна група

24 часа  стр. 8


за първи път в България. „Това е доказан метод, но се препоръчва само в крайни случаи“, обясни проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Той е ръководил трансплантацията.

Пациентът е 40-годишен мъж с цироза в крайна фаза, заради което преди седмица е включен по спешност в списъка за трансплантации. Донорът е мъж на 28 години, изпаднал в мозъчна смърт. Въпреки загубата близките му се съгласили да дарят органите му, които дават надежда да бъдат спасени още 3 живота на тежко болни.

Световен ден за борба с болестта на Паркинсон

24 часа  стр. 11


Отбелязва се от 1998 г. Обявен е през 1997 г. от СЗО по инициатива на Европейската асоциация „Болест на Паркинсон“. Годишнина от рождението на британския лекар Джеймс Паркинсон, първи описал болестта през 1817 г.

Здравната каса в Бургас с временен шеф

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 26


Д-р Христо Добрев е новият директор на Регионалната здравноосигурителна каса в Бургас. Той заема мястото на освободения преди повече от месец Стефко Георгиев, който изкара на поста само година.

Д-р Добрев идва от частна болница в Бургас, където от 2015 г. работи като невролог. Преди това е бил за една година управител на друго бургаско здравно заведение.

Според източници от Регионалната здравна инспекция Христо Добрев ще заема поста като вр. и. д. до избора на титуляр чрез конкурс. Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев разписал заповедта за назначението му с дата от 1 април, но досега не е имал публични изяви.

Мъжете с увеличена простата се страхуват да пият вода

24 часа  стр. 28


Уринарните смущения при мъжете над 50 са предвестник на започващи проблеми с простатата. Простатната тъкан се разраства и притиска пикочния мехур и канал. Позивите зачестяват и с времето е трудно да бъдат отложени заради намалената вместимост на пикочния мехур. Същевременно продължителността на уринирането се удължава заради стеснената проходимост на пикочния канал. Първото решение, към което прибягва мъжът, е да ограничи приема на течности, за да намали честотата на позивите. Количеството изпита вода драстично се намалява, което пък създава условия за поява на друг проблем – камъни в пикочните пътища. Логичното решение е консултация с уролог. В МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД – София,

Варна и Стара Загора се провежда ПЪЛЕН ПРЕГЛЕД НА ПРОСТАТАТА НА ЦЕНАТА НА КОНСУЛТАЦИЯ с включени: измерване на обема на простатата, измерване на остатъчна урина и изследване на ту-морен маркер ПСА.

Операция на простатата с най-мощния и прецизен в света лазер – Тули-ум 200 вата, слага край на проблемите с уринирането. Когато уринарните смущения не се повлияват от медикаментозно лечение, се пристъпва към оперативно. Лазерната хирургия на простатата е най-високият клас в оперативното лечение, а Тулиум 200 вата – максимално усъвършенстваната лазерна система. В България само специалистите на ЛЕЙЗЪР МЕД работят с тази прогресивна технология.

Дават 15 400 лева за 50 пловдивчани

Радко ГЕНОВ

24 часа  стр. 29


15 410 лева ще гласува пловдивският общински съвет за 50 пловдивчанин Средствата се отпускат за покриване на разходите по лечението им. Сумите са от 100 до 1000 лева на човек.

Очаква се средствата да бъдат одобрени без обструкции. Право на помощ имат хора с нисък социален статус. Първо трябва да минат през лечение, а после представят фактури с направените разходи. Комисия в общината разглежда документите.

Парите се дават обикновено за смяна на става, операция на очи и други заболявания. Това е част от социалната политика на градската управа.

Инвалидите с пълно електронно досие,

24 часа  стр. 4


в което трябва да се опишат здравословно състояние, квалификация, образователна степен, лични възможности за социално приобщаване, професионална реализация, социално-икономически статус. То ще се събира в Агенцията за хората с увреждания. Експертите ще трябва да правят 6-месечни и годишни отчети за изпълнението на политиката за правата на хората с увреждания.

Медици без възнаграждения 5 месеца

Труд  стр. 4


Сметката на Белодробната болница във Варна е запорирана заради дълг към доставчика на електроенергия, а лекари, сестри и административен персонал се трудят там без заплати от 5 месеца.

Здравното заведение, в което годишно се лекуват около 180 болни от туберкулоза, има дългове и към други доставчици, и към НАП за общо около 300 000 лв. „Причината е в сбъркания модел на финансиране. Никъде в Европа няма болници, които да са търговски дружества. Да търгуваме със здравето на хората е недопустимо от медицинска гледна точка!“, обясни пред „Труд“ управителят на болницата доц. д-р Христо Ганчев. Той уточни, че всяка година лечебното заведение харчи 1 млн. лв. за лечение на пациенти, а получава около 350 000 лв. Болницата още не е закрита заради финансовите инжекции от страна на община Варна.

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРКИ ВЛЯЗОХА В СВЕТОВНИЯ ЕСТЕТИЧЕН ЕЛИТ

Монитор  стр. 6


По време на Световния антиейджинг конгрес AMCW 2019, който се провежда във франция под патронажа на принца на Монако Алберт II две български естетични лекарки бяха представени като международни тренери на най-сложния метод за неоперативен лифтинг. Д-р Елеонора Валянова и д-р Лидия Ванеска от столичната Хил клиник безапелационно затвърдиха своето име в естетичната дерматология. За първи път в България наши лекари получават най-високата оценка от страна на Aptos – прочутият метод за неоперативен лифтинг с конци.

Методът представлява подкожно въвеждане на много тънки и ре-зорбируеми конци, които изглаждат бръчките, възвращат отпуснатите овали и повдигат зоните на лицето и тялото, които се нуждаят от лифтинг. И всичко това без методите на пластичната хирургия, без скалпел, без разрези. Само с няколко микроскопични убождания Aptos противостои на старе енето.Отскоро марката лансира и нова линия продукти – конци от L-млечна киселина и поликапролактон с добавена хиалуронова киселина. Това са първите продукти, разработени в такава комбинация. Резултатите след поставянето им са не само дългосрочен и деликатен лифтинг, но и значително по-бързо възстановяване и дълбока хидратация на кожата. Д-р Валянова и д-р Ванеска въпреки дългогодишния си опит в неоперативния лифтинг, преминаха няколкостепенно обучение и след това изпити, за да докажат своите умения и знания. Предстои им напрегната програма тази година, когато освен на българските си пациенти в Хил клиник, трябва да отделят време и да пътуват по света на обучителни сесии по методите Aptos пред свои колеги от други клиники.

СПАСИХА РОДИЛКА С ТУМОР В ДОБРИЧ

Монитор  стр. 12


Лекарски екип от болницата в Добрич спаси живота на 29-годишна родилка, като извърши успешно рядка животоспасяваща операция. От здравното заведение съобщиха, че жената е на 29 години и ражда за първи път. Имала е миоматозен възел на широка основа с постоянно нарастващи размери. Туморът бил с размер на детска главичка и тегло 300 г и се е намирал в истмуса (стеснение) на матката, което препятствало достъпа до плода и възможността за нормално раждане. Състоянието на младата жена е било установено и внимателно проследявано от женска консултация по време на бременността. Екипът, извършил раждането чрез секцио, е в състав: д-р Петев, д-р Владимиров, анестезиолог д-р Дончев и оперативна сестра Димитрова. Новороденото е момченце, с тегло 2450 г и 47 см. То е настанено в Отделението по неонатология. След израждане на бебето миоматозният възел е отстранен от матката.

ГЕН ОПРЕДЕЛЯ ЗАЩО АЛКОХОЛЪТ ВОДИ ДО РАК

Монитор  стр. 12


Ген определя защо алкохолът води до рак при едни, а при други хора не. Това са установили учени от Международната агенция за изследвания в областта на рака в Лион, Франция. Те открили наличието на два генни варианта, единият от които провокира рак на устната кухина и гърлото. В зависимост от генетичния вариант, някои от консуматорите на алкохол могат да го разграждат 100 пъти по-бързо и дори чашката напитка да има защитен ефект.

Световната здравна организация (СЗО) също предупреждава за връзката между употребата на алкохол и редица онкологични заболявания. Както отбелязват от СЗО, учените са открили, че спиртните напитки може да предизвикат минимум седем вида рак – на дебелото черво, на гърдата, на хранопровода, на гърлото, на черния дроб, на устната кухина. Оттам посочват, че главният канцероген в алкохола е ета-нолът, който поврежда клетките в организма и увеличава риска от злокачествени образувания.

Едновременната употреба на алкохол и тютюн увеличава риска няколко пъти, подчертават от СЗО.

ПРОФ. ПЕНКО ШОТЕКОВ, НАЧАЛНИК НА КЛИНИКАТА ПО НЕВРОЛОГИЯ НА УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“:

Ново изследване установява има ли наченки на паркинсон

Монитор  стр. 12-13


– Проф. Шотеков, има ли сигурни маркери, чрез които се диагностицира болестта на Паркинсон?

– Има характерни белези, по които може клинично да се постави диагнозата, особено когато е в разгърната форма. Понякога човек, дори и без да е лекар, когато види такъв пациент с неговата типична походка, забавени движения, масковид но лице, тътрене на краката, може да каже, че това е паркинсон. Има и други начини за диагностика. Например с помощта на скенер, на ядрено-магнитен резонанс, но това са по-скоро методи, които отхвърлят други диагнози. Самите те не могат да докажат, че се касае за паркинсонизъм. Напоследък беше въведена една нова техника, която е доста успешна и се казва датскен. Представлява изотопно изследване и се прави в нашата болница. Тя показва натрупване на изотоп в подкоровите ядра, които са отговорни за развитието на заболяването, и показва дали има достатъчно допамин – невромедиатор, който има значение за развитието на заболяването. Тази техника е изключително точна и може да постави диагнозата още в началните стадии, когато клиничната картина все още не е добре изразена. Важно е да се уточни, че това изследване е

100% безплатно.

– Споменахте, че някои образни изследвания се правят, за да се отхвърли друга диагноза. C какви други болести може да се обърка паркинсонът?

-Имат.нар. паркинсон подобни синдроми, които също представляват невродегенеративни заболявания. Паркинсонът е невродегенера-тивно заболяване, при което се намалява количеството на невротрансмитера допамин, въпреки че сега има нови теории, според които става въпрос за прионова инфекция. Тези теории обаче не са доказани. Мултисистемната атрофия например може да прилича на паркинсон, но има белези, по които един специалист може да различи за коя от двете болести става дума.

– Само болест на възрастните хора ли е или може да се появи и в по-млада възраст?

– Има генетично предопределени случаи, при които заболяването може да започне към 45 години. Това са млади паркин соници. При тях може да има определена наследственост -например бащата, майката са болни от паркинсон. Важно е да се знае, че подобни на паркинсона синдроми могат да се развият при някои възпалителни заболявания на нервната система, например енцефалити. Известно е, че след Първата световна война е имало т.нар. летаргичен енцефалит-много тежко заболяване, от което са починали няколко милиона човека. Оказало се е, че това е бил един обикновен, мутирал грипен вирус. Тези от болните, които са преживяли енцефалита, след това са развили паркинсонов синдром. В днешно време такива случаи почти няма. Много рядко можем да наблюдаваме такива усложнения, обикновено след прекарана вирусна инфекция.

– C какво съвременната медицина може да помогне на тези пациенти?

– Има т.нар. допамин заместваща терапия под формата на таблетки, чрез която могат да контролират симптомите в продължение на дълги години. Имали сме случаи 5-10 години да лекуваме някой с помощта на медикаменти.

През последните години навлязоха и т.нар. малинхибитори, които се дават в началото на заболяването. Една голяма група лекарства са т.нар. допаминови агонисти – медикаменти, които стимулират рецепторите на допамина. Стремежът е допамин заместващата терапия да се отложи колкото е възможно по-далече във времето. Има си определен стил на даване на медикаментите. Започва се с малинхибиторите, продължава се с допамин агонистите, след това се преминава към допамин заместващата терапия. В напредналите фази вече се включват дуодопа системите, при които допаминът се вкарва направо в стомаха, където се прави специален отвор. Ефектът от тях е много добър, проблемът е, че тази стома (отворът в стомаха) често създава проблеми и води до развитието на инфекции. Може би най-ефективен като метод е дълбоката мозъчна стимулация (ДМС), при който в подкоровите ядра се вкарват електроди и се стимулират определени структури в мозъка, благодарение на което симптомите на паркинсон се повлияват много добре. Между другото тази техника се прилага единствено в нашата Клиника по неврохирургия. Този метод обаче е много скъп, тъй като само апаратчетата, които се имплантират, струват 40 000 лв. За щастие от началото на тази година интервенцията вече се поема от здравната каса, което е една много добра новина.

– През какви етапи преминава болестта?

– Болестта води до едно бавно и постепенно влошаване на състоянието. Ако се остави пациентът без никакво лечение, заболяването продължава около 5 години и завършва с фатален край, защото пациентите се сковават, не могат да се движат, остават на легло, развиват инфекции и умират. Затова много е важно ранното откриване на болестта. Доказано е, че невродегенеративният процес започва 4-5 години преди първите симптоми на заболяването. От ключово значение е болестта да се установи още при първите признаци и да започне лечението по схема. Лечението на паркинсон е голямо медицинско изкуство! Трябва да се определи какви медикаменти, колко време да продължи приемът на определено лекарство, кога да се смени, за да може човекът да има едно добро качество на живот. Целта е болният да не бъде инвалид и в тежест на семейството си, да живее прилично. Но това изисква постоянно наблюдение. Има нещо интересно. Въпреки че всеки невролог би следвало да бъде запознат с лечението на паркинсон,непрекъснато наблюдавам грешки – дават се или много високи, или много ниски дози, или разпръснати през деня. А при паркинсон лечението трябва да се провежда по минути. Когато се дава лекарството по баналната схема – три пъти по една таблетка, нищо не се получава, пациентите се сковават още повече, а може да се получат странични ефекти от медикаментите.

Присадиха черен дроб с уникална операция

Мъж с изкуствено сърце получи ново, спасяват двама с бъбреците

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 4


Мъж в тежко състояние получи шанс за живот с уникална трансплантация на черен Дроб.

Операцията е извършена миналата нощ от лекари на Военномедицинска академия. Реципиентът е 40-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, подаден по спешност миналата седмица. Донорът е едва на 28 години от Плевен. Той е изпаднал в мозъчна смърт след кръвоизлив на мозъка. Въпреки тежкия момент семейството на младия мъж се съгласило да дари органите му и по този начин да спаси живота на други хора.

4-часовата трансплантация е осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, шеф на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. „Различното в случая бе, че реципиентът и донорът бяха кръвно групово съвместими, но не идентични. Такава чернодробна трансплантация правим за първи път“, заяви проф. Владов. Трансплантацията е преминала без кръвозагуба и без преливане на кръв. С органите на младия донор могат да бъдат спасени още трима души.

Ситуация

Сърцето вече е присадено на мъж, който от две години живее с изкуствено. „Операцията премина нормално, в момента пациентът все още е интубиран, предстоят интензивни грижи за него, но състоянието му е стабилно“, коментира пред „Телеграф“ проф. Генчо Начев – директор на болница „Св. Екатерина“, където е направена сърдечната трансплантация. Други двама пациенти пък получиха нов бъбрек. Трансплантациите са осъществени вчера сутринта в болница „Лозенец“. „Всичко мина абсолютно нормално, пациентите са възстановяват’, сподели директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов. Това е едва втората донорска ситуация през тази година, а на опашката за органи чакат 1135 българи. Най-много се нуждаят от нов бъбрек 1016. По 46 пациенти очакват черен дроб и сърце, а 11 се нуждаят от панкреас.

Сестрите търсят кръвнина от 12 млрд. паунда на Кадафи

Райна ХАРАЛАМПИЕВА, Райна ТОШЕВА

Телеграф  стр. 4-5


Сестрите от Либия могат да потърсят възмездие за ужаса, който преживяха, от 12-те млрд. паунда на Муамар Кадафи, замразени в британски банки. Ще се посъветваме с адвокати дали е възможно да претендираме за обезщетение, обявиха пред „Телеграф“ Валя Червеняшка и д-р Здравко Георгиев.

Преди два дни стана ясно, че либийските авоари се държат в британски финансови институции, а жертвите на режима не получават нищо.

Според юристи освен засегнатите от атентатите на ИРА, за които диктаторът достави експлозиви, компенсации могат да получат и нашите медици, измъчвани в продължение на 8 години в либийски затвори. Самите те научиха от „Телеграф“ за замразените авоари на Муамар Кадафи. „Не съм чул за това. Преживяхме нещо страшно и гледаме да не се връщаме много към него“, заяви д-р Здравко Георгиев. Той сподели, че преди 7 месеца е прекарал инсулт, докато е бил на море. Сега 68-годишният доктор се възстановява с гимнастика и разходки. „Преживяхме такъв ужас цели 8 години и половина. И до ден днешен, като се сетя, мисля, че е нелепо, случайно станало“, каза той. Сподели също, че медиците избягват да си говорят за кошмара. Д-р Здравко Георгиев каза, че поддържат връзка с адвокати. „Ще разговаряме с тях каква правна възможност има за подобно обезщетение. Ще си потърсим правата.

Жена ми Криси не иска да чуе нито за дела, но адвокатите ще се заемат, това си е тяхно решение. Те ще ни обяснят“, коментира още д-р Георгиев. Правен съвет ще потърси и медицинската сестра Валя Червеняшка. „На прима виста не мога да кажа дали е възможно от тези суми аз и колежките ми да получим обезщетения за изтезанията и страданията, на които бяхме подложени в либийския затвор. Но ще проуча въпроса и ще се посъветвам с адвокат, защото някаква парична компенсация за мъките, които понесохме, наистина ни се дължи“, сподели тя. С адвокати ще се консултира и Нася Ненова.

Песимизъм

Валя Червеняшка обаче не скри, че е много скептична, защото за нея държава Либия не съществува и защото не вярва в никакво правосъдие. Валя, която е старша сестра на детското отделение в белослатинската болница, призна, че вече успява да забрави за кошмарните почти девет години от живота си. Дори миналата година на 24 юли забравила, че това е датата на спасението на петте медицински сестри и пристигането им на родна земя. Тази година ще станат 12 години от тяхното освобождаване, след като през 2000 г. бяха обвинени в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията.

Валентина Сиропуло: Въпросът да се реши на държавно ниво

Диана ВАРНИКОВА

Този въпрос – дали евентуално можем да претендираме за някакви пари от Либия заради преживените кошмари и издадените смъртни присъди срещу нас, трябва да се реши на високо държавно ниво. Това коментира за „Телеграф“ медицинската сестра Валентина Сиропуло, която работи в Детското отделение на частната болница „Хигия“ в Пазарджик. Тя призна, че се е отказала преди време да води дело за обезщетение, защото не виждала смисъл. „В момента не мога да ви кажа нищо повече, защото според мен този въпрос трябва да се реши на много високо ниво. Това са сериозни неща – какво искам аз, никой не го интересува и какво искам да получа като компенсации – и морални, и материални – също“, каза тя.

Нася Ненова осъди мъчителите си

Нася Ненова е единствената от медиците ни в Либия, която получи справедливост по съдебен път. Близо 12 години след завръщането у нас тя успя да спечели делото в Софийския градски съд и осъди девет от своите мъчители. Служителите на Главно следствено управление на Джамахирията, сред които и един -генерал, трябва да платят на Нася Ненова 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 26 617 лева за имуществени. Самата Нася заяви пред „Телеграф“, че обезщетението засега е само морално удовлетворение и до този момент няма финансово измерение. Според Валя Червеняшка обаче делото, което спечели колежката й Нася Ненова срещу деветима мъчитепи в Триполи, е само виртуална победа.

Фотограф помага на дете да се лекува

Христо ХРИСТОВ

Телеграф  стр. 4


Фотограф подари 40 цветни снимки от природата в парк „Митрополит Методи Кусев“, за да подпомогне лечението на 7-годишно дете в Стара Загора.

Инж. Емил Енчев е подредил първата си самостоятелна изложба във фоайето на радио Стара Загора. Кадрите са избрани измежду над 2000, заснети от автора през последните година и половина. Идеята е те да намерят свои купувачи, а събраните средства ще бъдат дарени на семейството на 7-годишната Калина Яворова за лечението й. Момиченцето е родено с костно-мускулна аномалия на дясна подбедрица и стъпало. Вече са й направени две операции през 2013 и 2018 година, планирани са още няколко, като целта е да бъде удължено крачето. За да продължи лечението на детето, са необходими средства, непосилни за семейството й. Идеята хрумнала на Емил, след като разбрал, че възпитаници на детска градина „Райна Княгиня“, където е записана Калина, са организирали благотворителен концерт, за да набавят нужните близо 20 000 лв. за лечението на приятелката си.

НА ОСТРОВА ДА ДОКАЖАТ, ЧЕ СА ДЖЕНТЪЛМЕНИ

БЕЗ ДЪРЖАВНА ПОДКРЕПА МЕДИЦИТЕ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ НИЩО

Константин СЪБЧЕВ

Телеграф  стр. 12


Сестрите търсят кръвнина от 12-те милиарда паунда на Кадафи (виж стр. 4-5).

Световната история е доказала, че рядко жертвите на даден репресивен режим получават някакво обезщетение. Наистина, никакви пари не могат да излекуват кошмара от преживяното и получените от това поражения върху здравето и най-вече върху психиката на потърпевшите. Просто става въпрос за справедливо възмездие. Което да поддържа в обществото вярата, че всяко зло се наказва рано или късно.

Практиката

В такава ситуация се оказаха и нашите медицински сестри в Либия, които прекараха близо 8 години в ада на затворите на Полковника. Не че пари за обезщетения няма. 12 милиарда, и то не долари или евро, а британски паунди, сега стоят блокирани в банките на лондонското Сити. И въпреки че диктаторът бе свален и екзекутиран преди близо 8 години, те все още са там.

Само че да изтръгнеш пари от банкер – особено ако са де факто негови, каквито се явяват на практика замразените либийски авоари – е далеч по-трудно, отколкото да накараш алигатор да сподели с теб закуската си. Дори и формално да си спечелил делото срещу техния бивш притежател, какъвто е случаят с Нася Ненова. Нещата стават още по-трудни, защото в момента дори няма точен ответник, към когото да отправиш иска си. Навремето Кадафи изплати обезщетения за жертвите на атентата в самолета над Локърби. След неговата смърт обаче в Либия гражданската война не е спирала. И една от другите потърпевши – Валя Червеняшка – никак не е далеч от истината, като твърди, че такава държава в момента де факто не съществува.

Прецеденти

Ясно е, че с дела, водени по линия на международното частно право, не може да се постигне нищо. Сега на ход е държавата. Защото една от функциите й е именно тази – да защитава интересите на своите граждани.

Колкото и да е трудна каузата. Все пак прецеденти вече има дори известни с конфиденциалността си швейцарски банки бяха принудени да разкриват „мръсните пари“ – от нацистките влогове до доларите на латиноамериканските наркобарони.

Сега е моментът и британските им колеги да докажат, че на Острова наистина живеят джентълмени.

Немски лекари стачкуват за по-високи заплати

Сега  стр. 7


Лекари из цяла Германия напуснаха в сряда работните си места и се включиха в общонационална стачка с искане за увеличаване на работните им заплати и против удължаването на работното им време, съобщи .Локал“. Повечето операции бяха отменени, болниците приемаха само спешни случаи. Протестиращи лекари се събраха на голяма демонстрация във Франкфурт на Майн с искане за увеличаване парите за здравеопазването и по-добри условия на труд. Те искат увеличение на заплатите с 5%, поне два почивни уикенда на месец и повече хонорари за дежурствата. Администрацията, отговорна за наемането на лекарите в общинските болници, предложи увеличение на заплатите с 2.8 на сто през т.г. и бъдещо увеличение от 2.5% догодина, което обаче беше отхвърлено от профсъюзите. Според редица местни медии в стачката участват над 2/3 от всички лекари от държавни медицински учреждения.

Гърция разследва бивши министри за подкупи и измами

Сега  стр. 7


Бившият гръцки министър на здравеопазването в правителството на ПАСОК и настоящ член на Демократичния съюз Андреас Ловердос е заподозрян в получаване на подкуп в скандала около фармацевтичната компания „Новартис“, съобщиха гръцките медии. Гръцката прокуратура предаде делото за по-нататъшно разследване и отнемане на депутатския имунитет на Ловердос. Прокуратурата е завела дела срещу още четирима политици, разследва се и възможното участие на петима други, включително бившия министър-председател Андонис Самарас и бившите министри Янис Огурнарас, Адонис Георгиадис и Димитрис Аврамо-пулос, който в момента е еврокомисар.

Разследването на прокуратурата е за периода април 2011 г. – май 2012 г. и се отнася до четири лекарства на швейцарската фармацевтична фирма, които са се продавали в Гърция на цена, по-висока от тази в другите европейски държави. Говорител на гръцкото правителство и министър без портфейл Димитрис Сенакопулос заяви на редовен брифинг с репортери, че скандалът с „Новартис“ е „един от най-големите, ако не и най-големият от създаването на гръцката държава“ като подчерта, че според прогнозите на страната са нанесени щети за около 23 милиарда евро.

Касата отговори за лимитите в Детската болница

Дума  стр. 4


Във връзка със запитване на ДУМА дали има лимити в СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София, от НЗОК отговориха, че лимити няма, но има прогнозни бюджети. „Месечните стойности за дейностите за болнична медицинска помощ се определят от Надзорния съвет на НЗОК, като обща месечна стойност по всички сключени от болниците договори“. От касата представиха утвърдените стойности на Детската болница за 2019 г.

Разпределянето на средствата по клиники/отделения става съгласно Националния рамков договор за 2019 г., където е отбелязано, че „ръководителите на лечебните заведения, изпълнители на болнична медицинска помощ, носят отговорност за изпълнението и разпределението в рамките на съответното лечебно заведение“ на средствата от НЗОК, като приоритет имат „дейностите, свързани със спешността и лечението на онкологично болни пациенти“.

На въпроса дали има основания деца да изчакват по 2-3 месеца, за да бъдат приети за диагностично уточняване в някоя от уникалните за страната клиники или да бъдат хоспитализирани за продължаване на протокол, от НЗОК отговарят, че „от финансова гледна точка няма основание“.

От представените отчети на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ за първите три месеца се вижда, че лечебното заведение не усвоява разпределените му средства и реализира икономия, твърдят от НЗОК.

Отговорът е във връзка с публикацията на ДУМА от 10 април „От педиатрията излизат на протест, ако МЗ не ги чуе“ и недоволството на медиците от лимитите, застрашаващи малките пациенти.

Не искаме българите да са второ качество жители на Европа

Дума  стр. 3


„Не искаме българите да са второ качество жители на Европа. Не трябва да допускаме България да бъде второ качество държава в ЕС, а децата ни да бъдат второ качество деца“, заяви водачът на листата на левицата за евровота Елена Йончева на среща с жители на Велико Търново. Тя е категорична, че не трябва да има предприятия, които не отговарят на европейските норми и стандарти за чистота на въздуха.

Както ДУМА писа, преди дни местните излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици и химични компоненти. Тогава от екоминистерството заявиха, че няма превишаване на отровите в атмосферата. Статистиката отчита, че само в последната година раковите и респираторните заболявания в града са се увеличили с 20%, обяви Йончева. Според нея е очевидно, че нещо не е наред, защото хората се оплакват от алергии и дихателни проблеми. Йончева пое ангажимент не само да алармира европейските институции за замърсяването на въздуха във Велико Търново, а и да потърси независима лаборатория, която да установи какво е замърсяването, кой е неговият източник и колко се разминават резултатите с тези на институциите.

БСП иска чиста вода, храна и въздух за великотърновци, затова от МОСВ ще бъде изискана информация за работата на завода „Кроношпан“. Всяко работно място в България е ценно, но здравето на нашите съграждани и деца е най-важно, заяви народният представител Явор Божанков.

ПО-ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ ЗА МЕД. СЕСТРИ ЩЕ ПОДОБРЯТ ЛИ РАБОТАТА ИМ?

168 часа  стр. 2


Валя Червеняшка, медицинска сестра: Да, ще ги мотивира!

Да! На този етап увеличението на заплатата на медицинските сестри ще ги мотивира още повече да вършат работата си добре. Това увеличение трябваше да се направи още преди години. Всички медицински сестри го заслужават, тъй като са изключително отдадени на работата си.

***

Димитър Георгиев, лекар: И три пъти да ги увеличат, все същите ще са си

Майка ми е на 90 години, напълно с акъла си – лежи в престижна софийска болница. Лекар с дългогодишна практика. Аз съм лекар също. Безразличието и високомерието, с което „милосърдните“ сестри се отнасят към болните и близките им, могат да подпалят чивията дори на най-търпеливите. Та по въпроса за увеличението на заплатите на медицинските сестри – и три пъти да ги увеличат, все същите ще си останат. Има добри и съвестни, безспорно, но са малко и на изчезване. Отговорност носим ние, лекарите.

Аспирин всеки ден – рисковете са повече от ползите

Намалява възможността от сърдечен инцидент, но увеличава тази от вътрешен кръвоизлив

Бела ЧОЛАКОВА

168 часа  стр. 39


Учени отричат всекидневния прием на аспирин, който години наред се препоръчва като превенция на различни заболявания, сред които и сърдечносъдови инциденти, съобщава Time. Според изследването рисковете от фатален кръвоизлив са много по-високи при дългосрочна терапия с медикамента и не оправдават ползите, особено при здрави пациенти.

Ново изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, поставя под въпрос приемането на аспирин често и за дълъг период от време. Такава терапия се препоръчва при много хора с цел превенция на проблеми. Най-често всекидневен прием на медикамента в малки дози в последните години се изписва на пациенти, прекарали инфаркт или инсулт

Според лекарите тази терапия намалява значително риска от повторен инцидент. Аспирин като превантивна мярка често се препоръчва и на хора със свръхтегло, диабет, разширени вени или високи нива на т.нар. „лош“ холестерол, за превенция на първичен сърдечносъдов проблем. Особено ако пациентите са преминали 50 години за жените и 59 години за мъжете.

Редовен прием на аспирин в малки дози се изписва и на пациенти в рискова категория с цел намаляване на възможността за развитие на рак на ебе лото черво

Две изследвания от 2017 г., публикувани в JAMA Oncology, установяват, че подобна терапия е възможно да намали и риска от развитие на рак на яйчниците и на черния дроб.

Американски учени обаче установяват, че при всекидневен прием на аспирин особено от по-възрастни пациенти рисковете са повече от ползите. Изследването, публикувано в New England Journal of Medicine, проследява състоянието на 19 хиляди пациенти в продължение на четири години и категорично показва, че при всекидневен прием на аспирин се увеличава с 38% рискът от вътрешни кръвоизливи, като за пациентите над 65-годишна възраст -дори за такъв с фатален край.

Учените са категорични, че ако лекарството се пие инцидентно за облекчаване на настинка или болка, то не крие особени рискове за здравето. Но всекидневният прием за дълъг период дори на малки дози е задължително да бъде консултиран с лекар. Специалистите подчертават, че дори и при хора, прекарали сърдечносъдов инцидент, аспиринът наистина да играе превантивна роля от нови кризи, то при възрастни без подобни проблеми ползите не оправдават рисковете. Лекарите са категорични, че в никакъв случай медикаментът не бива да се пие продължително по собствена инициатива, без състоянието да се следи от специалист. Още през 2012 г. учени поставят под въпрос дългосрочната терапия с аспирин. Изследване, публикувано в Archives of Internal Medicine, доказва, че редовният прием на медикамента за дълъг период може да доведе до увреждане на стомашната лигавица, до гастрит, язва на стомаха или на дванадесетопръстника. Специалистите са категорични, че се увеличава и рискът от анемия заради появата на скрити или явни кръвоизливи. Предупреждават също за възможност от увреждане на зрението, заради кръвоизлив в очите.

Според учените продължителният прием крие също риск от увреждане на черния дроб и бъбреците, алергични пристъпи и тежки кожни реакции. Дори в ниски дози може да доведе до повишаване на количеството пикочна киселина в кръвта и провокира подагра.

Освен това се твърди, че аспиринът може да ускори появата на бронхиални спазми и да предизвика астматични пристъпи, особено при хора, предразположени към дихателни проблеми или страдащи от сенна хрема. А при предозиране могат да се наблюдават нарушения в централната нервна система, силни пристъпи на главоболие, световъртеж, шум в ушите, двойно виждане или прекалена сънливост.

През последните години Световната здравна организация непрекъснато вдига възрастовата граница за прием на аспирин от подрастващите. Първоначално се смята, че медикаментът не бива да се дава дори инцидентно на деца под 7-годишна възраст, защото може да доведе до чернодробни и дори мозъчни увреждания. По-късно тази граница е вдигната до 10 години, а след 2009 г. и до 12 години. През 2010 г. британската служба за контрол на лекарствата категорично настоява ограничението да е за лица под 16-годишна възраст, защото се смята, че дори тогава черният дроб на подрастващите не е напълно структуриран и дори само един аспирин може да го увреди трайно. Освен това от службата подчертават установената връзка на медикамента с рядкото, но животозастрашаващо заболяване синдром на Рей. Смята се, че прием на аспирин при много висока температура при подрастващи може да отключи състоянието, което се характеризира с гърчове, загуба на съзнание и може да доведе дори до кома и фатален край.

Психотерапевтът д-p Рюдигер Далке: Причината за болестите се „крие“ в съзнанието

Болестите се зараждат в главите ни, „слизат“ надолу в телата ни и се материализират в симптоми

Земя  стр. 13


Той е роден на 24 юли 1951 г в Германия. Следва медицина в Мюнхен. През 1978 а получава докторска степен, а 12 години по-късно основава терапевтичен център. Създател е на Академия „Далке „за психолози, чрез който хората могат да повишат квалификацията си. Автор на десетки книги, които са преведени на 28 езика.

– Д-р Далке, защо се разболяваме и какво всъщност се опитва да ни каже тялото чрез болестите?

– Напълно здрав човек съществува единствено в учебниците по медицина. Разболява се човекът, а не само тялото. Тялото е сцената, на която виждаме пиесата на болестта. Колкото и да разместваме и подсилваме сцената, то пиесата не се променя, нали? Така и лекуването само на тялото е напълно безсмислено.

На семинара, който се проведе в София в края на ноември, разгледахме част от виновниците за здравословните ни проблеми. Хората обаче трябва да ги осъзнаят, за да прозрат и променят собствената си житейска „пиеса“ от трагедия в романтична комедия или нещо друго, ако пожелаят.

Може би звучи абстрактно, но се замислете коя всъщност е причината за появата на една картина – боите и платното или идеята на художника. Ако художникът няма бои и четка, ще нарисува картината с въглен или каквото намери, защото тя вече е създадена от него и само търси материална изява. Същото е и с болестите.

– Нима тогава и за появата на най-страшната болест днес – рака, си има логично обяснение?

– Естествено, че и за рака си има логично обяснение. И това беше една от основните теми на семинара. Там разгледахме подробно причините за появата на злокачествените заболявания и как да открием тези причини, за да направим съществуването им незначително за нас. Ще ви дам едни малък джокер – ракът поразява всички органи, разпространява се и минава през всички тях… освен през един. Вие обаче отгатнете сами кой е той…

– Има ли нелечими проблеми и заболявания?

– Болестта се заражда в съзнанието, след това слиза в тялото, като се материализира в симптом. Подобно на пусната отвисоко топка, която, стигайки до твърда повърхност, отскача и тръгва пак нагоре. Така и ние трябва да осъзнаем сянката, принципа, който е породил симптома, и да го пуснем да се върне в нематериалното. Всяко неосъзнаване на принципа, които е слязъл в тялото ни, се нарича нелечима болест.

– А има ли универсално лекарство?

– Универсалното лекарство за всички болести е осъзнаването. А то започва с приемане на личната ни отговорност за себе си, за своите мисли, чувства, постъпки. Целта на болестта е една – да ни направи по-здрави.

– Какво трябва да открием, за да повярваме?

– Всички хронични симптоми ни напомнят, че не друг, а аз трябва да погледна в себе си. Има безчет истории на хора, които са преминали през ада на хроничните симптоми и сега благославят, че това им се е случило, за да прогледнат, да се преродят.

– Живеем в света на модерните технологии и съвременния напредък във всяка една сфера. В същото време сме по-болни и умираме по-рано, защо?

– Защото причината за симптомите не е в тялото, а съвременната медицина хвърля колосални средства и ресурси именно там. Спомнете си, че в началото говорехме за аналогията с пиесата и сцената.

Медицината приема, че тялото е несъвършено и тръгва да го поправя. Нашето тяло е част от вселената, ако тялото ни е несъвършено, то означава, че вселената също е несъвършена, а това само по себе си е смешно,

– Кои са вашите тайни за здраве, енергия и тонус?

– На първо място редовно се занимавам с медитация. Занимавам се и е бойни изкуства – като тай чи например. И не на последно място – храня се здравословно. Всичко това съм описал в книгата си Peace food („Мирна храна“), която обаче все още не е издадена в България.

– Разкажете ни накратко за „законите на съдбата“, „принципа на сянката“ и „принципите на живота“…

– О, отговорът на тези три въпроса е събран в две книги „Съдбата като шанс“ и „Болестта като път“. Случайни неща няма, защото е общовалиден принципът „Каквото горе, това и долу. Каквото вътре, това и навън“. В една капка вода се съдържа целият океан.

– Вие лично как стигнахте до изводите, които описвате в книгите си?

– Всеки човек достига до това, към което е насочил съзнанието си. Аз работя като лекар повече от 40 години и съм натрупал много наблюдения.

– Възможно ли е всичко това, за което говорите, да бъде комбинирано с конвенционалната медицина и методите за лечение да се прилагат паралелно?

– Конвенционалната медицина е добра и необходима в много ситуации, но абсолютно безпомощна в други (автоимунни, хронични заболявания). Защо да не я ползваме, докато съзнателно работим над целия човек. Ако някой си счупи крак, трябва веднага да отиде на рентген и да се погрижат в болницата за него, но след това трябва да започне работа над себе си, за да не се налага пак да ходи в спешното.

Както казах по-горе обаче, случайни неща във вселената няма. Може ли една планета съвсем случайно да обикаля около слънцето? Не, тя се управлява от непреодолими закони, които учените не създават, а само осъзнават.

– Има ли въпрос, чийто отговор още търсите?

– Всички въпроси изчезнаха с осъзнаването.

– А кой е най-ценният съвет, който можете да дадете?

– Повтаряйте и почувствайте следните думи: „Благодаря за всичко което (ще) ми се случи. От абсолютно нищо не се оплаквам.“ Предписвам ви това по 10 пъти сутрин и 10 пъти вечер преди заспиване.

– Как се съгласихте да дойдете в България?

– Много трудно, графикът ми е препълнен до края на 2019 година. Благодаря за поканата на Лучана Узунова. За първи път в живота си идвам в България. Бях много развълнуван и не знаех какво да очаквам от публиката тук. Сега обаче съм убеден, че много скоро ще дойда отново.

– Какво очаквате да научат хората от вашите семинари?

– Семинарите обикновено са разделени на две части. В първата част ще разгледаме принципите на сянката и нейното осветяване, съответно какво причинява появата на симптоми и как да направим симптома излишен. Във втората част ще влезем детайлно в разучаване причините за появата на туморни образувания и за появата на симптоми в сърдечносъдовата област.

Да спасяваш човешки живот

Професор Петър Червеняков отдаде целия си съзнателен живот на хирургията, стигна до нейните професионални върхове и заслужено се радва на признанието на хората

Доц. д-р Гале ХРИСТОВ

Земя  стр. 17


През 2018 г. ИК „Нов свят“ издаде книгата на проф. доктор Петър Червеняков „Към върха“. Роденият през 1925 г. в с. Сталинска махала, област Монтана, Петър Червеняков – едно от най-големите светила на българската медицина, описва много ярко своя жизнен път в борбата за тържеството на социалистическия идеал и постигане на върхове в медицината и хирургията.

Той произлиза от борческата фамилия Червенякови, която идва в с. Сталинска махала от Чипровци. Още през 1688 г. след разгрома на Чипровското въстание стотици жители на Чипровци са били избити, включително и половината от Червеняковата фамилия. През 1923 г. членове на фамилията са участвали в Септемврийското въстание. Чичо му Милан е бил участник във въстанието и е разстрелян на 23 септември 1923 г. След въстанието цялата фамилия на била подложена на терор и издевателства.

Очевидно тези събития дават голямо отражение във формирането на личността на Петър Червеняков. Надарен с много добри умствени заложби, в гимназията се учи отлично и става член на РМС и участва много активно в дейността му. Ремсистите участват активно в дейността на въздържателното дружество, разпространяват позиви против фашисткото правителство и неговата политика.

Петър Червеняков проявява изключителна активност като ремсист и става постоянен „клиент“ на полицията, където заедно със своите другари са подложени на жестоки полицейски инквизиции.

Много подробно той е описал ареста, извършен в последния ден на учебната 1943 г., отново преживявайки физически и психически тормоз от фашистката власт. Това се случва в сградата на т. нар. Гьолско училище, което е запълнено с много арестанти от цялата Ломска околия. Два месеца в полицията го влачат по стълбите до мазето и главата му се удря по стената. През лятото на 1944 г. Петър Червеняков става секретар на РМС в родното си село и участва активно в установяване на властта на Отечествения фронт.

Център на спомените на проф. Червеняков е неговата дейност за подготовката и израстването му като хирург и лекар в нова социалистическа България.

Внимателният им прочит дава възможност да се откроят няколко съществени момента.

Първо. Още като студент той се готви много сериозно за бъдещето си като лекар, на което гледа не като кариера, а като на човешко призвание. Не допуска никакви пропуски или подценявания. Участва много активно в дейността на младежката организация. Преобладаващата част от неговите колеги се отнасят много сериозно към учебната работа, а 44-ма от тях поемат пътя на научния работник. Това е част от времето на социалистическа България, в което младите хора служиха на идеали и мечтаеха да градят по-добър живот не само за себе си, а за цялото общество.

Студентите медици участват много активно с убеденост в бригадирското движение на строежа на жп линията Перник -Волуяк, изграждането на Димитровград и други.

Второ. Като червена нишка в книгата се откроява неистовият му стремеж да се посвети изцяло на медицината и по-конкретно на гръдната хирургия. Затова се отказва от предлаганите му ръководни постове и печели конкурс за асистент в хирургията. Специализира в Чехословакия при едно от европейските светила в хирургията, а като специализант показва изключителен професионализъм, дава свои идеи за по-ефективна помощ на пациентите. В България прилага наученото, показва своята способност на лекар рационализатор. Изключително внимание показва към пациентите, денонощна е грижата му към тях и след като вече са минали през операционната му маса – чак до изписването им от лечебното заведение. Този път е достоен за възхищение и следване от всички, които се заемат с реализацията на големите проекти, особено в хуманна област, каквото е медицината. Големият урок, който професор Червеняков дава като професионалист, е, че медицината е грижа и човещина, а не стока и търговия, както се опитват да ни внушат самозвани политици днес…

Търпеливо изпълнява асистентските си задълбания, а когато е необходимо, понася отговорността да прави тежки операции. Успехите му като хирург не идват даром, а са плод на солидна предварителна подготовка, пресметнат риск и проява на висока отговорност. Пътят му на хирург не е съпроводен само с рози, а се налага да преминава през много душевни болки. Но така се гради човешкият характер, така израства професионалистът.

Трето. С течение на времето професор Червеняков получава много искрени признания не само у нас, но и в чужбина.

Той участва винаги активно в провежданите научни конференции, оценяван е много високо от отговорни представители на медицинската наука като академик Петровки -министър на здравеопазването на СССР.

Извършил е над 30 000 операции и асистенции. Има признати 2 изобретения и 12 рационализации. Автор е на над 310 научни публикации и 3 монографии.

Внедрени са над 40 негови нови оперативни метода.

В продължение на 35 години е републикански консултант по коремна и гръдна хирургия.

За многостранната си дейност е награден с орден „Стара планина“ и е почетен гражданин на Лом. Най-голямата награда, както сам споделя, са хилядите усмихнати лица на хора, на които е помогнал, и техни близки.

Четвърто. Професор Червеняков подчертава, че постига успехите си и поради това, че произхожда от родолюбива и борческа фамилия и свързва живота си с неговата колежка Младенка, с която създават прекрасно семейство. Синът им Александър следва техния път, като става професор, а Младен става политически деец и дипломат. В правителството на Жан Виденов бе министър на правосъдието, а по-късно няколко мандата е депутат от БСП, председател на Комисията по евроинтеграция в парламента и посланик в Република Черна гора. Професор Червеняков се радва и на внуци и правнуци, които са наследили силния му характер, ученолюбив и патриотизъм.

Книгата на професор Червеняков като един от активните живи участници в антифашистката съпротива е дълбоко съдържателна и поучителна и е написана много добре. Тя показва високия интелект и морал на автора. Заедно с това тя може да се превърне в настолна книга за всички, за които социалистическата и антифашистката идея са кауза, и за тези, които са приели трудния път на науката и медицината. Нека пожелаем на автора още дълги години живот, за да се порадва на стореното от него и достойните му наследници.

10.04.2019

Национални телевизии

28-годишен мъж от Плевен стана донор на четирима души

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


28-годишен мъж от Плевен стана донор на четирима души. Сърцето, черния дроб и бъбреците му бяха успешно трансплантирани в болница „Св. Екатерина“, ВМА и болница „Лозенец“.

Репортер: Втора донорска ситуация за 2019 г. Твърде малко според специалистите. За четиримата трансплантирани обаче това е всичко, защото са били на ръба на живота. Черният дроб е присаден на 40-годишен мъж във ВМА.

Никола Владов: Някъде около 3 часа направихме трансплантацията, но целия този процес продължи някъде около 7-8 часа.

Репортер: Специфичното в тази операция, преминала без кръвозагуба, е, че донорът и получаващият органа са съвместими, но не идентични кръвни групи.

Никола Владов: Както при кръвопреливането в спешни ситуации може да се налее кръвна група нула, така и ние сложихме на реципиента дроб от донор с кръвна група нула.

Репортер: Според лекарите има всички шансове трансплантираният пациент да се оправи напълно.

Никола Владов: Дори плануваме в края на седмицата да си го приберем от реанимация в клиниката.

Репортер: Без донор няма трансплантация. Без лекарските екипи също.

Никола Владов: Няма значение по кое време на денонощието се случва това нещо. Сутринта всички сте на работа – това е част от играта.

Репортер: Игра, в която животът ни се иска винаги да побеждава, макар и да не става така.

Крачка напред в българската медицина

БТВ, Новини в 19.00 часа


Крачка напред в българската медицина. Лекари извършиха първата у нас трансплантация на черен дроб, в която донорът и реципиентът са с различни кръвни групи. Операцията премина успешно.

Предизвикателство започва още щом лекарите разберат, че има донорска ситуация. Следва координиране на различни екипи, тестове, подбор на точния пациент. Така минава вчерашният 9 април за доц. Васил Михайлов и проф. Никола Владов. Доцент Михайлов е в екипа, който помага органите да достигнат до пациента.

Доц. Васил Михайлов: По принцип трансплантацията се извършва по кръвна група, т.е. кръвна група А дава на кръвна група А и т.н. В някои случаи в условия на спешност обаче е възможно да се направи разногрупова трансплантация.

Подобни операции се извършват в други страни, от вчера – вече и у нас. Пациентът – 40-годишен мъж, нуждаещ се от неотложно лечение. В хематологията нулевата кръвна група е универсален спасител. Така е и в трансплантологията.

Проф. Никола Владов: Има условия и рискове и за да сведат рисковете, това се препоръчва и се прави само на пациенти, които се подават по спешност. В конкретния случай този риск си заслужава да го поемем, за да спасим живота на пациента.

От началото на годината това е втората донорска ситуация и втора трансплантация на черен дроб. Въпреки това още около 50 чакащи остават в листата.

Но постижението дава надежда на тези, които очакват животът им да бъде спасен.

Национални радиа

Медицинските сестри настояват за стартова заплата за всички медицински специалисти равна на две МРЗ

БНР


Медицинските сестри настояват за стартова заплата за всички медицински специалисти равна на две МРЗ или 1120 лв. Те не са съгласни да се достигне само размерът по КТД от 950 лв, както посочва правителството по повод отпуснатите 50 млн.лв за увеличение на заплатите им. Това коментира пред Хоризонт Мая Илиева, организатор на протеста на медицинските сестри в социалните мрежи.

Мая Илиева: На всичкото отгоре се говори за медицински специалисти, главно, които са в болници. Което не значи, че това ще обхване всички здравни специалисти. Има специалисти, които работят в детско-училищно здравеопазване, в домове за медико-социални грижи, в старчески домове, ДКЦ, в затвори. Да не говорим, че на много места вече тази основна заплата е достигната. Там няма да има никакво увеличение.

Водещ: До националния протест на 15 май в столицата ще се организират протести по места, добави Илиева.

Мая Илиева: Протести ще бъдат организирани, тъй като в много от градовете също така имаше натиск. И ние обещахме заедно с г-жа Мая Манолова, че ще обикаляме градовете, където наистина е упражнен натиск върху хората да не протестират.

Протестите на медицинските сестри продължават

Дарик радио


Протестите на медицинските сестри продължават, въпреки обещаното по-рано днес от здравния министър Кирил Ананиев увеличение на заплатите им и стартово възнаграждение от 950 лв., заяви координаторката за Пазарджик Димитрия Димитрова. Тя е категорична, че само това съвсем не решава трупаните с години проблеми в здравеопазването. Да се наливат още пари без контрол е като аналгин за болен зъб, вместо стоматолог. Ще спре да боли, но за много кратко време. Тина Соколова с още информация.

Репортер: Сестра Димитрия Димитрова припомня, че искането за достойно заплащане е само едно от деветте, поставени в протестната декларация. По-важното за медиците обаче е да се спре безогледното харчене и търговията в здравеопазването. Затова палатковите лагери пред Министерството на здравеопазването продължават. За 15 май е предвиден мащабен протест с блокиране на възлови кръстовища в София, а след него повсеместни стачки.

Димитрия Димитрова: Ние за това, за което се борим, е написано в нашата декларация от 9 точки – да няма търговски дружества в здравеопазването, да няма търговия със здравето, това е основното. Нашата стартова заплата да започва от 2 минимални работни заплати за страната, което е около 1120 лв., а не 900. Така че продължаваме със стачките. Всеки ден. Има палатков лагер пред Министерството на здравеопазването и готвим голям общонационален протест на 15 май в София, с намерение да направим и шествие от МС до Министерството на здравеопазването, с блокиране на възлови кръстовища. След 15 вече ще има наистина ефективни стачни действия.

Репортер: Дотогава проявите на недоволство продължават по градове. Всеки ден в регламентираната си почивка медиците протестират пред лечебните заведения. Някои участват и в палатковите лагери в столицата. Отсега заявяват, че няма да приемат само увеличение на заплатите. Искат кардинални решения за най-тежкия проблем в здравеопазването – източването на пари.

Димитрия Димитрова: Това, което те предлагат е като аналгин за болен зъб, не като да отидеш на зъболекар. Разберете, докато не се спре източването на здравната каса, нещо, което сме поставили пред министъра – източването на здравната каса, фалшивите пътеки, лекари, които се водят без да работят в болницата, докато не се спре да се източва и да се харчат парите неконтролируемо, няма да има спасение. 50 млн. ги дават за момента, какво ще направят? Като един аналгин на болен зъб – след 3 часа пак те боли. След 5 месеца пак няма пари. Пак ли 50 млн? Ние съсипваме така държавата. Ние не искаме да съсипваме тази държава. ние искаме регламенти как се харчат тези пари и да не се крадат.

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ