Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Милиони без ясна методика за заплатите няма да решат проблемите в здравеопазването

153 млн. лв. стана незаплатената надлимитна дейност на болниците. Това доведе до сегашната ситуация

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 24


– Д-р Маджаров, какво очаквате от методиката за формиране на заплатите, която здравният министър Кирил Ананиев ще представи през май? Тя ще обхваща и лекарите.

– Ние категорично настояваме да обхваща и лекарите. Самата методика цели да премахне някои несправедливости, открити от министъра в отделни лечебни заведения. Аз лично знам, че няма болница, в която да няма приети от мениджмънта правила за разпределение на фонд работна заплата, но има съмнения за места, където заплатите се разпределят неравномерно и се дава повече на едни и по-малко на други. Надявам се методиката, която ще предложи министър Ананиев, да даде една унифицираност и справедливост при разпределянето на финансовите средства и да изчисти подобни съмнения. Но трябва да кажа, че методика може да се прилага само когато има приходи, иначе не би помогнала.

– Как трябва да се формират заплатите на медиците според вас?

– И сега има ясно разписани правила как се формира заплащането и на лекарите, и на медицинските сестри. При всички положения има един минимален осигурителен праг, под който не могат да бъдат назначени. За лекарите той е 980 лв., а за сестрите – 709 лв. Оттам нататък в зависимост какъв принос има съответното отделение към общия бюджет на болницата, се получава допълнително материално стимулиране (ДМС), което е с цел сестрите и лекарите да бъдат заинтересовани да работят внимателно и добре. На някои места има въведени и коефициенти дали лекарят е с една или две специалности, дали е началник на отделение. Но основната част от заплатата в момента се формира от това какъв е приносът на всеки отделен лекар или на даденото отделение към приходите на болницата.

При наличието на една твърда компонента, каквато е минималният осигурителен доход, увеличаването на тази твърда част и придаването на съвсем малка тежест на променливата, каквато е ДМС, ние се връщаме към онези времена, в които всички получавахме една заплата, независимо колко работа се извършваше. Това беше времето, в което пациентите имаха труден достъп до лечебно заведение, защото се сблъскваха много често с откази, че не са за болнично лечение, или се препращаха да се лекуват в болница в техния район. Не бива да забравяме постиженията на съвременната система на здравеопазване, колкото и недостатъци да има тя. Те са свързани с това, че всеки може да избере да се лекува, където реши. Въвеждането на единни или щатни таблици на заплащане ще доведе до райониране. Ще се окаже и че на места някои колеги работят къртовски за заплати, съизмерими с тези на други лекари, които работят помалко.

– БЛС изготви методика за остойностяване на лекарския труд още преди 3 г., която е внесена в здравното министерство, но така и не се стигна до разговори по нея. Защо не се коментира в сегашната ситуация?

– Методиката е изключително подробна и не е само за формиране на заплата на лекарите. Тя отчита с коефициенти тежестта на дейността, която се извършва – операция, преглед, манипулация, и е свързана с много повече средства. Според мен това е причината да не се обръща внимание, макар че ние сме я внесли и в МЗ, и в Министерството на финансите. Винаги сме искали тази методика да бъде приета, въпросът е, че тя няма да реши порблемите на тези лечебни заведения, които в момента са най-засегнати, защото отчита наистина дали се върши работа и колко.

– В сряда правителството отпусна 50 млн. лв. допълнително за здравеопазване. Голяма част от тях ще са за болниците в отдалечени райони, както и да се постигне минимално заплащане от 950 лв. за медсестрите. Ще успокои ли това системата, предвид, че вече бяха отпуснати други 30 млн. лв. преди това?

– Не мисля, че с целево финансиране за заплати сега може да се успокои системата. Смятам, че тази стъпка не е изпълнима по начина, по който се тиражира. За мен натрупаните и незаплатени средства на лечебните заведения през годините доведоха до сегашната ситуация. 7-8 години нямаше никакви или бяха съвсем минимални увеличенията на цените на клиничните пътеки (КП), които са основният приход на болниците. Размерът на незаплатената надлимитна дейност вече е 153 млн. лв. Когато болницата не си получава парите за свършена работа, не може и да изплаща дори минималните възнаграждения.

– Изплащане на надлимитната дейност или поскоро договаряне на цени на КП, в които да се изчисли реално трудът на медиците, би било по-доброто решение?

– Да, в цените на клиничните пътеки е редно да бъде посочен и факторът работна заплата на персонала. Ако държавата целево ще изплаща заплати на определени места, на останалите как точно ще се формира заплатата? За да не се получават такива недоразумения, нека да продължим да работим по модела на здравноосигурителната система. Все пак заплащането за извършена дейност е поправилно. На общопрактикувашите лекари например вече няколко години се отказва завишение на заплащането, включително на дейността на капитация, т. нар. плащане на записан пациент, а се дават пари за свършена дейност.

– В края на април трябва да започнат преговорите за новия рамков договор. За какво ще настоява този път БЛС както за съсловието, така и за пациентите?

– На първо място, е много добре, че ще имаме време да направим изчисления, преди да е готов все още бюджетът на здравната каса. Най-много този път ще настояваме наистина за повишаване на цените на клиничните пътеки, особено за тези, които са изключително недофинансирани. Ще направим усилие да променим и алгоритмите на самите пътеки, за да ги изчистим от някои недоразумения. Имаме идеи и как да се насочват средства към регионите, в които населението е застаряващо, а в същото време има нужда от медицинска помощ, която обаче е специфична. Тя е за този профил население възрастно, често боледуващо, с хронични заболявания. Трябва да намерим начин да осигурим лечението и обслужването им, без да се налага колегите там да правят еквилибристики, да си измислят начини да приемат пациенти, за да получат финансиране срещу това.

След 10 дни ще представим конкретните предложения.

– А кои са най-недофинансираните пътеки?

– Всички пътеки в педиатрията са изключително недофинансирани. Там, както и в някои други специалности се случи така, че самите цени на пътеките доведоха до отлив на специалисти с такова направление. В една клинична пътека трябва да отчитаме каква част отива за заплати и това отговаря ли на съвременните потребности на обществото. Не можем с лека ръка да наблюдаваме как се оголваме от цели групи специалности, без да бъдат взети мерки.

Полиция взе папки от ТЕЛК в Благоевград

Тони МАСКРЪЧКА

24 часа  стр. 6


Служители на Икономическа полиция в четвъртък влязоха в кабинетите на Втори състав на ТЕЛК – Благоевград. Те иззели документация по пет експертни решения издадени през миналата година, които се обжалват в НЕЛК – София.

Ръководителят на състава д-р Олег Кашукеев е оказал съдействие и е предал исканите преписки. Той обаче се оплака, че работата на ТЕЛК-овете се увеличила драстично, но никой не обръщал внимание на проблемите. Само за няколко часа в четвъртък сутринта приел 12 пациенти. Д-р Кашукеев допълни, че масово се подават възражения до НЕЛК, след като преди година бе променена наредбата. Случвало се тези изменения да доведат до намаляване процента на инвалидност основно при най-масовите -сърдечносъдовите заболявания.

Хората недоволствали и обжалвали процента пред НЕЛК, където пък чакали месеци наред решение.

При 20% болни кърлежи – профилактика за ухапаните

Карта на инфектираните кръвосмучещи в по-големите софийски паркове сочи между 7 и 33% рискови популации

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 21


Изненадващо най-много кърлежи – преносители на лаймска болест, в тревата на софийските паркове са установени в

Докторската градина и парка на „Горна баня“, където заразените са 33 процента

Това показва карта на Националния център по заразни и паразитни болести, изготвена по броя на инфектираните деца и възрастни, ухапани през последния рисков сезон. Данните съобщи за в. „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към здравното министерство.

За останалите по-големи градски градини в столицата има данни за кърлежи – преносители на лаймска болест, съответно:

Западен парк – 31%

Бонсови поляни – 25%

Ловен парк – 20%

Зоопарк – 22%

Градинки в жк „Младост“ 13%

Южен парк – 12,5%, Северен парк – 12% Гробищни паркове – 10% Княз-Борисовата градина – 8% Градинките в жк „Люлин“ – 7% Когато в деня след Задушница се удвои обичайната ежедневна опашка от ухапани, отишли да им извадят кърлеж, това е ясна индикация за гъстото заселване и на гробищните паркове с кръвосмучещата напаст, казват лекарите. „Много добър опит за намаляване на риска от заразяване след ухапване има в САЩ. Когато се установят 20 процента кърлежи, заразени с лаймска болест, се прави постекспозиционна (след ухапване) профилактика – обясни проф. Кантар джиев. – С изваждането на кърлежа при първото хранене се вземат еднократно 2 таблетки от подходящия за целта антибиотик, който е известен на лекарите и у нас, и така медицински доказано вероятността от заразяване се намалява 10 пъти.“

Кърлежите, които пренасят лаймска болест, могат да заразят човека и с болестите ерлихиоза и анаплазмоза

Те се проявяват с повишена температура и промени в кръвната картина. Не причиняват трайни увреждания, за разлика от лаймската болест, чийто ход в 3 стадия наподобява този на сифилиса, като последният обикновено засяга централната нервна система, обясни директорът на НЦЗПБ.

Задремване на съвещание може да е болест

Апнеята руши съня, уврежда всички органи с кислороден глад

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 22


Често се събуждате сутрин с чувството, че изобщо не сте си лягали и още в този момент, но и през целия ден сте уморени, дразнят ви незначителни неща, седнете ли, сте готови да задремете, а нощем се будите от усещане за недостиг на кислород или че имате смазваща тежест върху гърдите? Партньорът ви в Леглото пък се стряска всяка нощ от вашето хъркане и звуци, които напомнят борба за въздух?

Вероятно страдате от болест, за която се смята, че не убива, но носи страдание: сънна апнея. В последните години обаче излизат все повече доказателства, че тя може да стане косвена причина за смърт.

Апнеята е в дъното на много от промишлените аварии и катастрофите със задрямал шофьор. Хората с този проблем може да заспят на съвещание или друго важно събитие. И Въпреки че има различия в тълкуването дали е синдром, или болест, няма спор, че води до нарушения в почти всички органи и системи.

У нас броят на страдащите от апнея не се знае, но се смята, че не сме поразлични от другите европейци и е засегнат един от всеки 10 възрастни.

Нищожна част от страдащите от сънна апнея знаят за заболяването си, още по-незначителен брой се лекуват. Парадоксално е, но понякога проблемът се открива от усложненията, свързани с хроничния недостиг на кислород през нощта. Мащабът на щетата може да се прецени, като си дадем сметка, че прекарваме в леглото приблизително 1/3 от живота си.

Сънната апнея често „върви“ с хипертония, аритмии, сърдечна недостатъчност, риск от инфаркт и инсулт, затлъстяване, метаболитен синдром, диабет и дори понижено либидо

Ако нарушението на дишането обаче се компенсира, състоянието рязко се подобрява и това си проличава най-напред по преодоляването на сънливостта през деня, подобреното внимание и общ тонус. Това обясни на дискусия за разстройствата на съня проф. д-р Любомир Хараланов, дм, началник на Клиниката по неврология към Националната кардиологична болница.

Според проучванията най-ефективен контрол се постига, ако човек спи със специални дихателни маски за апнея. Тази стандартна терапия е популярна с абревиатурата CP АР от първите букви на английското си название continuous positive

airway pressure – непрекъснато положително налягане в дихателните пътища

Така се предотвратяват типичните за апнеята 10-ина секундни прекъсвания на дишането. Маските може да обхващат само носа или едновременно и устата.

Методът осигурява по механичен път постоянно свръхналягане в носоглътката. По този начин поддържа отворен прохода, през който дишаме. Изкуствено създаденото налягане пречи на мускулите да се отпуснат и да блокират доставката на кислород в дробовете.

За много хора обаче е трудно да свикнат с маските или изобщо отхвърлят идеята да опитат.

Има много други форми на лечение, но някои от тях са недостатъчно проучени или значително отстъпват по ефективност на стандартната терапия със CP АР.

Алтернатива на дихателните маска са вложки, които се слагат в устата за през нощта. Представляват наподобяващи скоби шини, коитподдържат долната челюст, език и меко небце по време на сън. В резултат на това гърлото остава отворено и дишането е по-лесно. Шините са възможна алтернатива за тези пациенти, които отказват дихателна маска, но според невролозите това е компромисен вариант. Смятат, че той намалява броя на събужданията нощем и дневната умора сравнимо със стандартната терапия, но не са толкова добри в съкращаване на паузите в дишането. Точно кислородният дефицит обаче оказва решаващо влияние върху съпътстващите заболявания, затова по възможност трябва да се прилага златният стандарт на контрол на дишането с маска.

Един от базовите рискови фактори за сънна апнея е затлъстяването то е два пъти по-често високо при пълните хора. Голямо американско проучване от 2013 г. показва, че отслабването може да редуцира дихателните паузи

Загубата на 10-16% от теглото намалява спиранията на дишането от 20 до 50%. Но не лекува състоянието, а в най-добрия случай само умерено намалява симптомите.

В същия контекст като помощно средство някои школи препоръчват увеличаването на физическата активност. Ефектът обаче е скромен и недостатъчно убедително доказан в малки проучвания.

Най-драстичният подход е операция за отстраняване на тъканта, която се отпуска при нощния покой. Разработени са техники за интервенции в различни части на дихателната система – от носната кухина до най-дълбоките зони. Повечето проучвания показват подобрение на пациентите след операцията. Но според американски изследователи успеваемостта варира в много широки граници – между 17 и 85%.

Вместо дихателна маска и вложки могат да се носят в устата пластмасови шини, наподобяващи скоби и държащи долната челюст, език и меко небце по време на сън. В резултат на това гърлото остава отворено и дишането му е по-лесно.

Близо 200 деца болни от варицела за една седмица във Варна

Преболедувана, създава имунитет за цял живот

Орлин РАДЕВ

24 часа  стр. 26


Варицела мъчи децата от яслите и градините на Варна, сочат последните данни от Регионалната здравна инспекция в града. 195 деца се разболяха от заразната болест през последната седмица, с 63 повече в сравнение с предходната. От тях 191 са от Варна, останалите живеят в селища в областта. Варицелата е неуправляема инфекция и се предава по въздушно-капков път. Срещу нея няма ваксина. Найзастрашени са малчуганите в детските ясли, градини и средните училища. Тя се разпространява изключително бързо при контакт.

Разпознава се по характерния обрив, наподобяващ изгоряло от мазнина. Обикновено първо се появява по корема или гърба и лицето, после се разпространява по останалата част на тялото.

При установяване на варицела се налага карантина, която трае 21 дни. Децата се изолират вкъщи и се лекуват. При усложнения се настаняват в инфекциозната клиника. Преболедувал веднъж, човек остава с имунитет за цял живот. За малчуганите е по-добре да изкарат сега варицелата, за да избегнат усложнения в по-късна възраст, смятат педиатрите.

Гъркиня роди дете от 3-ма родители

Методът ще помогне да се победи безплодието

24 часа  стр. 12


В Гърция се появи дете от трима родители благодарение на усилията на местни учени и техни колеги от Испания, съобщи Би Би Си.

Момченцето се е родило във вторник и тежи 2900 г. То и майката са добре. Гъркинята, родила бебето, преди това преминала през 4 неуспешни процедури за зачеване инвитро.

„Пишем история на медицината, която може да помогне на хиляди безплодни двойки по света“, обявиха специалистите по репродуктивно здраве, осъществили метода.

Експерименталната форма на инвитро използва яйцеклетка от майката, сперма от бащата и друга яйцеклетка от жена донор. Тя била разработена, за да се помогне на семейства, засегнати от смъртоносни митохондриални болести, които се предават от майката на бебето. Методът комбинира ДНК на майката с митохондриите на донора и така се предотвратяват генетични болести.

Преди този случай той е бил опитван само веднъж – при йорданско семейство през 2016 г., като тогава предизвика големи дискусии. И сега редица учени обявиха, че прилагането му предизвиква етични проблеми.

„Неотменното право на жената да стане майка със собствен генетичен материал се превърна в реалност. Сега сме в състояние да дадем възможност на жени с множество инвитро неуспехи или редки митохондриални генетични заболявания да имат здраво дете“, заяви шефът на екипа д-р Панайотис Псхатас. Гърците работят с испанския център „Ембриотулс“, който обяви, че още 24 жени участват в опитите. 8 ембриона били готови за имплантиране.

През февруари 2018 г. лекари от Нюкасъл, които са пионери на технологията, са получили разрешение да създадат първите три бебета с по трима родители във Великобритания. Съответният регулатор е одобрил два опита на семейства с редки митохондриални заболявания.

Онкоболницата започна кампания за диспансерни прегледи

Лиляна ТРЪНКОВА

24 часа  стр. 27


Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков“ във Варна стартира кампания за информиране-на пациенти с онкозаболявания – доброкачествени -и злокачествени, които имат право на безплатен диспансерен преглед. По данни на болничното заведение само около 30% от тях се възползват от него.

На диспансерно наблюдение подлежат всички пациенти, които са приключили лечението си хирургично, чрез химиотерапия или лъчетерапия. Прегледите се поемат от здравната каса и са безплатни за пациентите. През първата година след края на лечението болните с доброкачествени и злокачествени заболявания имат право на 4 безплатни прегледа в рамките на годината. Те се провеждат на 3 месеца. През втората и третата година след лечението пациентите имат право на двукратни диспансерни прегледи на година – през 6 месеца. От четвъртата година нататък наблюдението е веднъж годишно.

Броят на пациентите, които са минали поне един диспансерен преглед през 2018 г., е 6350. В същото време тези, които имат право на това, са 22 625.

Семейство, чийто син почина от левкемия, дари 20 хил. ле. за лечението на 4-годишно дете

• Виктор от Златоград е най-малкият българин с трансплантиран бъбрек

• Сега не може да говори и да ходи, но родителите му се надяват, че в турска клиника ще му помогнат – парите вече са събрани

• Ясен и Валентина Сакалиеви от Ардино дали 15 000 лв. и на младеж от Кюстендил

Валентин ХАДЖИЕВ

24 часа  стр. 18


„Не сме очаквали, че някой ще дари толкова пари накуп за оцеляването на Вики. Едва повярвах, като видях сметката“, казва Венцислав Иванов от Златоград. Той е баща на 4-годишния Виктор, най-малкия пациент в България с бъбречна трансплантация. Момчето живее с половината бъбрек на баща си от две години насам.

„Ясен Сакалиев ме откри на място и поиска банковата сметка, за да направи дарение, не знаех, че са загубили дете. Два дни след това видях, че по сметката има 20 хиляди лева“, обяснява Венци.

Дарителите – Ясен и Валентина Сакалиеви от Ардино, преди време събирали пари за детето си Дани в кампания за трансплантация на костен мозък в Германия. Синът им бил с остра лимфобластна левкемия преди 4 г. Той се стабилизирал и попада в ремисия за дълъг период. През есента на 2016 г. обаче се разболява повторно и лекарите казват, че няма смисъл да се лекува по същия начин. Нужна била трансплантация на костен мозък в Германия. Донор става по-големият брат на Дани.

Средствата, необходими за операцията на Дани, били 300 000 лева. Стотици се включили в акция по събиране на непосилната за семейството му сума. Близки подемат кампания за набиране на средства както по банков път, така и чрез кутии за дарения. С пълна мобилизация на приятели, съученици, местна власт и най-вече на добри хора огромната сума е била събрана за няколко месеца. Дани заминал за трансплантация, но лекарите в Германия не успели да го спасят

През октомври м.г. Сакалиеви погребали чедото си.

„Парите, които преведохме за Вики, са останали от дарител ската сметка за Дани. Тя е със специален статут и средствата могат да се използват само за дарения. Събирани са от много хора. Нашето желание със съпругата ми Валентина е те да идат за лечението на други деца“, каза Ясен Сакалиев. Той се надява Вики да бъде излекуван и други да не изпитат тяхната мъка.

След смъртта на детето им Сакалиеви направили и друго голямо дарение – за болно момче в Кюстендил. Те превели 15 хил. лв. от сметката на Дани в полза на 20-годишния Тони Костов, който страда от остра лимфобластна левкемия. Младото момче се нуждае от приблизително 555 000 лв. за два курса химиотерапия, търсене на донор, трансплантация и болничен престой.

При раждането си Вики изглеждал като напълно здраво дете. Дни след това обаче започнал да губи апетит. В началото всички казвали на родителите, че това е нормално, тъй като бебето било едро – 6,500 кг. Когато обаче започнало да повръща, родителите тръгнали по лекари.

„Вики беше на два месеца, когато му поставиха шествалентна ваксина. Три дена по-късно започна да повръща, загуби чувствителност и тръгнахме по болници Златоград, Смолян, Пловдив. Разбрахме, че се е заразил с хепатит В. Лекарите казват, че не е от ваксината, а защото жена ми е с австралийски антиген и заболяването му е от нея. Но по-големият ни син няма такива проблеми“, разказва бащата.

Австралийският антиген се образува при заразяване с хепатит В. Открива се в серума на по-чти всички инфектирани. Наречен е така, защото за първи път е изолиран от болни аборигени в Австралия. Заразената майка може да предаде вируса на детето.

Заради влошаване на състоянието му тогава след консултация с републиканския консултант по инфекциозни болести проф. Марияна Стойчева Вики е настанен в интензивното отделение на Инфекциозната клиника в Пловдив. Въпреки проведените действия детето развива клинична картина на чернодробна енцефалопатия и кома.

След ужасяващата новина двамата родители започват да търсят всякакви контакти, за да спасят живота на детето си. Тогава с помощта на кмета на Златоград Мирослав Янчев пристигат в Университетска болница „Лозенец“ и чуват, че макар и да има много малък шанс, Виктор може да живее

В болница „Лозенец“ приемат двумесечното бебе в реанимация. През следващите дни го подготвят активно, за да понесе животоспасяваща чернодробна трансплантация с огромни потенциални рискове. Прогнозите за успешна трансплантация в тези тежки условия са едва 10%.

Донор става баща му Венцислав. Самата операция продължила 17 часа. След това се е пристъпило към двуетапно трансплантиране, а възстановяването на Виктор било около месец и половина.

Трансплантацията е напълно безплатна за родителите на Виктор, тъй като е извършена по националната програма за трансплантации. „Безкрайно съм благодарен на лекарите в болницата. Преди операцията детето просто умираше. Проф. Любомир Спасов, който ръководеше екипа, ни каза, че не ни дава големи шансове. Предупреди ни, че не знае какви ще са последствията от комата, че може да има увреждания. Оказа се прав, за съжаление“, обяснява бащата.

Той работел като миньор в близкото село Ерма река. След като станал донор на сина си, преминал на по-лека работа. Останал в мината, но сега е тролейчик. Съпругата му Милка била шивачка, но напуснала работа, за да се грижи за Вики.

Сега детето е с епилепсия; детска церебрална парализа и атрофия на мозъка

То не може да говори, не може да ходи, но родителите му са обнадеждени, че в турска клиника могат да му помогнат. „Вики има желание да ходи. Прави стъпки, като го държиш, да има опора. Протяга ръчички. Опитва се да ти каже нещо и като не може, се ядосва“, разказва майка му.

Иванови се надяват в Истанбул да му приложат подходяща рехабилитация, за да проходи. На първо време в южната съседка ще правят електроенцефалограма на Вики и ядреномагнитен резонанс. Предстоят му прегледи при невролог и ортопед, тъй като, когато стъпва, не се опира на цялото краче, а само отстрани, и може да се наложи да му бъдат поставени шини.

„Нямаме точна цифра колко ще струва лечението на Вики в клиниката. Ориентировъчно от родители на деца от България, които са били там за изследванията при различните специалисти и уточняване на диагнозата, разбрахме, че са нужни около 10 хил. лв. След започване на рехабилитационните процедури престоят и лечението е 2400 евро за две седмици“, казва бащата.

Вики трябва да бъде на 22 април в турската столица.

Сумата, събрана досега, е достатъчна за започване на лечението му. В сметките му са постъпили над 62 хил. лв. Две трети от тях бяха събрани буквално за дни. В Златоград се проведе благотворителен концерт е рекорден брой изпълнители

-193. Инициативата за концерта подема именитата народна певица Златина Узунова. От продадени билети за внушителния концерт се събират 3750 лева. В Златоград провеждат и футболна среща благотворително за Вики и събират 900 лв., в общината отделни хора и фирми донасят общо 693 лева. По разкритата за детето банкова сметка се събират 18 889 лв., а в дарителски кутии в търговските обекти в града – 3624 лева.

За малкия пациент в училище „Васил Левски“ в Златоград събират благотворително 1444 лева, а от общинския бюджет с решение на местния парламент за лечението на Вики се отпускат 2000 лв. 2200 лева даряват хората и на ръка на бащата на болното дете.

Само с 44 джипита остава област Търговище

5 от общо 49 регистрирани общопрактикуващи нямат изискваната специалност

Антоанета МАРЧЕВА ТРУД, ТЪРГОВИЩЕ

Труд  стр. 21


Според здравната карта са нужда 76 лекари

При съществуващия недостиг на общопрактикуващи лекари в област Търговище, се очертава още 5 от тях да излязат от системата на първичната медицинска помощ и да останат едва 44. Причината е липса на придобита специалност от стана на медиците.

По данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в момента в областта има общо 49 джипита. Според областната здравна карта обаче има потребност от 76 такива медици.

Към момента средно на един регистриран лекар в първичната помощ се падат по 2295 пациенти.

Според актуалната справка трима от медиците с индивидуална практика и още двама от тези, работещи в групови практики, нямат придобита специалност по обща медицина.

След 3 юни тази година регистрацията им би трябвало да се заличи според новите изисквания. Те евентуално биха могли да останат да работят, ако отново има удължаване на срока за придобиване на специалност, както стана през 2014 г., когато бяха дадени още 5 години отсрочка, за да вземат лекарите без изискваната специалност такава.

От РЗИ припомнят, че тези които имат специалности за вътрешни болести, за детски болести или за спешна медицина могат да практикуват без да придобиват обща медицина.

Ако се заличат практиките на лекарите без изискваната специалност, то тогава в региона ще остават 44 джипита, всеки от които ще трябва да обслужва средно по 2556 пациенти.

Най-сериозен ще бъде недостигът в община Опака, уточняват от РЗИ в Търговище. От там допълват още, че здравното министерство и Българският лекарски съюз извършват анализ на ситуацията в страната, за да се прецени как ще се действа и се чакат указания с конкретни мерки.

Изготвени са нови препоръки за лечение

Труд  стр. 21


Четири проекта публикува Министерството на здравеопазването на сайта си за фармакотерапевтични ръководства, които са отворени за обществено обсъждане до 11 май.

На вниманието на специалистите и гражданите се предлагат проекти на ръководства за лекарствено лечение по хематология, УНГ-болести, медицински онкология и инфекциозни заболявания.

Фармакотерапевтичните ръководства съдържат препоръки за лечение с лекарствени продукти, чиято стойност е гарантирана от бюджета на НЗОК. Тези алгоритми целят да гарантират един и същи терапевтичен подход към пациентите със съответните диагнози, като в същото време гарантират, че приложеното лечение отговаря на всички съвременни изисквания за ефективност и безопасност.

„Резултатите от прилагането на ръководствата са свързани с постигане на най-важната цел – осигуряване на пациентите високо качество на лечение“ се посочва в мотивите.

3D принтиране и в денталната медицина

Новият принцип е преобразуване на компютърни модели в реални обекти

Труд  стр. 20


Технологията 3D принтиране, което преобразува компютърни модели в реални такива, навлиза в практиката и обучението на студенти, преподаватели и специализанти по дентална медицина от Медицинския университет в Пловдив. Учебното заведение разполага с една от технологиите на бъдещето – нов немски 3D принтер.

До сега протезните конструкции се създаваха по класическа технология: чрез восъчен прототип с помощта на различни техники като леене, рязане и шлайфане, но новите технологии променят това. Лазерен лъч стопява материала, наслагва го на слоеве и така протезният модел е готов. Принципът на 3D принтирането (триизмерен печат) е преобразуване на компютърни модели в реални обекти чрез послойно наслагване на материал Това е комулативен процес на изработване на пространствен твърд предмет с произволна форма чрез последователно нанасяне на слоеве от определен материал и технология на обработка, използващ тримерен цифров модел, кодиран по определен начин (формат) в компютърен файл.

Голямото предимство на тази технология е, че се спестява време и същевременно се повишава качеството, защото 3D принтирането се отличава с прецизност.

Тази съвременна методика ще се използва за научна работа от преподаватели и специализанти за осъвременяване на преподаването и работата на студентските научни кръжоци.

В петък, 12 април ще се състои и официалното представяне на новата технология от 13,30 часа в сградата на Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив на бул. „Христо Ботев“ №3.

Лекарите скочиха за още пари

Телеграф  стр. 5


Лекарите също скочиха, че искат повече пари, след като правителството реши да увеличи стартовите заплати на медсестрите.

Както „Телеграф“ писа, в сряда Министерският съвет гласува да отпусне 50 млн. лв. допълнително по бюджета на здравното министерство. Те ще бъдат разпределени така, че професионалистите по здравни грижи да получават 950 лв. стартово. В отговор на това обаче от Българския лекарски съюз изпратиха писмо, в което изразяват недоволството на съсловието. Същото направиха и много медици в социалните мрежи.

„Напомняме, че още на 27 март заявихме, че уважаваме и ценим труда на всички лекари и здравни работници, но трябва да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева. БЛС е против създаването на допълнително напрежение в екипите по места, което неминуемо ще стане, ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник-отделение“, пише в писмото на БЛС. От съюза припомнят, че финансовите средства, с които разполагат лечебните заведения, се формират от преминалите пациенти и цените на клиничните пътеки, които последите години не са коригирани сериозно. „БЛС държи да се изплати т. нар. надлимитна дейност на болниците на стойност 153 млн. лв. Изработените, но неполучени от колегите суми, могат да се използват за повишаване на заплащането на всички лекари, сестри, фелдшери и здравни служители“, гласи още позицията на съсловната организация.

В същото време здравното министерство все още работи по методиката за заплащането в болниците. С нея ще бъдат регламентирани определянето, размерът и структурата на разходите за персонал. „Това вече ще означава, че имаме реалното разпределение на ресурса по отделни лечебни заведения, останалото вече е въпрос на прилагане от страна на ръководствата на съответните лечебни заведения“, обясни след заседанието на МС в сряда здравният министър Кирил Ананиев. Очакванията са методиката да бъде готова до 15 май. На същата дата се очаква медицинските сестри и други професионалисти по здравни грижи да излязат на национален протест.

Искат специален статут за педиатрията

Телеграф  стр. 5


Медици поискаха специален статут за педиатрията.

„Проф. д-р Иван Митев“ е единственото специализирано лечебно заведение по детски болести у нас. Ето защо персоналът на болницата настоява тя да не бъде търговско дружество и да не зависи от лимитите на здравната каса. Лекарите организираха и петиция в защита на педиатрията. В нея те искат среща със здравния министър и се заканват, че ако не бъдат взети мерки, ще излязат на протест, а след това ще подадат и колективна оставка. Педиатрите дават срок до 18 април. „В 11 часа на същия ден започват нашите протести, първо в двора на болницата, а след това и извън него. Протестите ще продължат до срок, който ще бъде допълнително оповестен, след което ще бъде преустановен плановият прием, а както казахме и в официалното писмо, на 09.05.2019 година България може да осъмне без единствената си педиатрична болница“, предупреждават лекарите. Междувременно още през изминалата година здравното министерство обеща да построи многопрофилна детска болница. Идеята е в нея да се съберат всички налични детски клиники в София. Това обаче ще се случи най-рано през 2020 г.

Лимит за детско здраве

Телеграф  стр. 12


Много пъти сме коментирали цинизма, който обвързва здравеопазването с търговията. Истината е, че докато болниците са търговски дружества, печалбата ще е водещ фактор. Когато обаче става въпрос за деца, това не е просто цинично, но и престъпно. Лимит за детския живот няма. Или поне така би трябвало да бъде. На практика обаче се оказва точно обратното. Защото заради начина, по който работи системата, единствената специализирана болница за детски болести е на път да затвори врати. Липсата на средства, лимитът на кадри, ограниченията за прием на малките пациенти – всичко това е недопустимо. И това не е проблем на педиатрията, нито на здравния министър или на управляващите. Това е наш проблем. Защото държавата, в която живеем, може да остане без детска болница, а всички ние можем да се окажем потърпевши. Или по-точно нашите деца и внуци. Крайно време е обществото ни да се обедини около истински смислена кауза. Подкрепата на лекарите от педиатрията е именно такава.

Що е то съсловна организация по български

По дефиниция тя трябва да е гарант за саморегулация. У нас е казионна структура

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 10


Напоследък е доста актуално представители на различните здравни професии да протестират с искания да получат собствена съсловна организация. Вероятно защото забелязват, че покрай избори и „Апартаментгейт“ падишахът е все по-дашен и все по-малко склонен да търпи публични вопли по каквито да било теми и основания. Асоциацията на физиотерапевтите протестира за закон, с който да се отдели от общата Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и да бъде определена като самостоятелно съсловие, със самостоятелна организация, ръководство, управление на членски внос и възможности за лобиране и представителство пред институции, фирми и работодатели. Подобно нещо искат и фелдшерите, въпрос на време е да се обадят и акушерките и помощникфармацевтите.

В същото време основната членска маса на същата тази обща асоциация – медицинските сестри, показват нагледно каква е ползата за съсловието, а оттам – и за българското население, от така съществуващите и функциониращи съсловни организации у нас. Никаква. По традиция медицинските сестри са тъпкани и пренебрегвани от десетилетия, но последното развитие на здравната система, която в момента е във фаза пещерен капитализъм, е на път да затрие тази професия в България изцяло

За болници и медицински центрове най-важното е да осигурят лекари и апаратура, изкараните над това пари са или за печалба, или за кражба – според собствеността на лечебното заведение, и за сестрите не остава нищо. Освен че получават мизерни заплати, броят им в болниците е под критичния минимум, затова и работят двойно и тройно. А болниците не ги е еня за сестрите, защото здравната каса не им налага съответните изисквания, както има за брой и квалификация на лекарите.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в която всички сестри са длъжни да членуват, отдавна говори, заплашва с протести, ходи по форуми да се оплаква пред медиите, участва в работни групи и се отърква във властта. Резултат не се забелязва. Затова и сестрите започнаха да се самоорганизират, обявиха, че искат поне 2 минимални работни заплати и нормално работно време, опънаха палатки пред здравното министерство, започнаха и преговори с МЗ, а като виждат, че не получават каквото искат – заплашват с още протести. Тази тактика е на път да се окаже успешна

– кабинетът отпусна допълнително пари, с които да се увеличат заплатите, макар и не с толкова, колкото настояват сестрите. Очевидно обаче е и друго – ръководството на официалната организация на сестрите изпадна в унизителното положение да ходи да се среща с министри и депутати, че дори лично с Бойко Борисов, и да обяснява, че те точно не стояли зад този протест и били за диалог, а не за площадни изпълнения. Само че де факто не представляват никого – очевидно ръководството на БАПЗГ и редовите членове на съсловната организация се борят за различни каузи, като в създалата се ситуация най-логичен е въпросът кому освен на няколко души ръководство е нужна тази организация?

Защитата на синдикалните интереси на съсловието, между другото, е малка част от функциите на съсловните организации. Още по-малка част е ходенето в парламента и МЗ. Основната работа на този тип организации е вътрешносъсловен контрол – създаване, поддържане и следене за спазването на етични и професионални норми, стандарти за добри практики и за обучение.

И докато при сестрите въпросът за възнагражденията е въпрос за оцеляване на съсловието, не така стоят нещата с лекарите и Българския лекарски съюз. Откакто членството в него стана задължително преди почти 20 години, БЛС не е спрял да грачи за пари и единственото друго нещо, с което се занимава, е да излиза в публична защита на абсолютно всеки лекар, обвинен за нещо, независимо какво е то и колко основателни са критиките срещу него. Като почти единствена своя функция ръководствата на БЛС приемат преговорите със здравната каса за рамков договор, предимно в частта договаряне на цени. За отговорностите си по саморегулация на професията и изобщо – при усвояването на парите, БЛС избягва да споменава. Огромната част от лекарите отдавна са спрели да обръщат внимание на съсловната си организация, защото не я припознават като защитаваща правата им, камо ли да участват в съсловния живот. Така накрая се стигна до уж немислимо преди години дъно – за председател съборът на Българския лекарски съюз избра директор на болница на собственика на най-голямата верига частни болници Михаил Тиков. Самият д-р Иван Маджаров стои доста по-добре от предшествениците си в общественото пространство и дори се случва да не говори само за пари, но проблемът изобщо не е в личността му. А В това в какво се е превърнала организацията на едно от най-важните съсловия във всяка една държава – в средство за по-добро управление на бизнеса на собственик на болници.

Дали управляващите ще дадат съсловни организации и на фелдшерите и физиотерапевтите? Защо не. Няма нищо по-лесно от превръщането на която и да е гражданска или професионална инициатива в казионна – дресировката е отдавна отработена – малко на килимчето, малко облаги и малко тояга. Затова и властта много обича да дундурка казионни организации.

Кои правила в храненето се спазват при анемия

Мария ТРИФОНОВА

Сега  стр. 15


Анемията е често срещано заболяване, което се развива в резултат на дефицит на червени кръвни клетки (еритроцити) или при нисък хемоглобин. И двете състояния водят до намалено свързване и пренасяне на кислород към телесните клетки. С най-висока честота са желязодефицитните анемии.

Причините за желязодефицитна анемия могат да бъдат различни – нисък внос на желязо с храната, при хронични кръвозагуби – най-често от стомашно-чревния тракт и женските полови органи, тежки менструации; стомашни и чревни заболявания – язва, атрофичен гастрит, резекции, снтероколити, паразитози; хронични инфекции, ракови заболявания. Ниските нива на желязо може да се дължат на веганска или еднообразна диета, основана главно на консумация на зеленчуци, на поемане на ниска доза витамин С с храната, заболявания – цьолиакия, при която тялото трудно абсорбира хранителни вещества, или при които организмът по-трудно произвежда необходимите червени кръвни клетки, медикаменти, които действат на начина, по които тялото абсорбира витамините.

Хората с желязодефицитна анемия често имат бледа кожа, уморени са или нямат енергия, страдат от задух, сърцебиене, дори в покой. Симптоми също могат да бъдат главоболие, шум в ушите, промени в слуха, сърбеж по кожата, афти в краищата на устата, желание да се яде лед, косопад, извити нокти, депресия, липсващи менструални цикли при жени в репродуктивна възраст. Възможни са и промени в концентрацията и по-трудно усвояване на нова информация.

Само малка част -10-15%, от приетото с храната желязо се усвоява от организма. В храни, които са богати на хемово желязо (свързано с белтъчен преносител) резорбцията на желязо от храната може да достигне до 20%. Богати на хемово желязо са месните продукти – месо и животински вътрешности (далак, черен дроб, бъбреци), някои риби и морски дарове. Храни, съдържащи нехемово желязо, са зърнените, бобовите култури, ядките, повечето зеленчуци. Повишено усвояване на нехемовото желязо се наблюдава при едновременния прием на съдържащите го храни с богати на витамин С храни, те. например е добре салатата да се овкусява с лимонов или портокалов сок, или в нея да се слагат парченца киви.

Солната киселина в стомаха има роля да прави желязото по лесноусвоимо. В стомаха се отделя и ензимът пепсин, чиято роля е да освобождава желязото от неговия белтъчен прено сител, позволявайки понататъшната му абсорбция в отделите на тънкото черво. Затова при хора с намалено отделяне на солна киселина от стомашната лигавица или приемащи антиацидни средства резорбцията на желязо е по-ниска.

Храни с богато съдържание на баластни вещества, фитати и оксалати могат значително да намалят усвояването на желязото с храната. Основно това са зърнените култури. Съдържанието на фосфати в млечните продукти също води до понижено усвояване на желязото. Богати на оксалати са зеленолистните зеленчуци – маруля, спанак и др.

Дневните нужди на организма от желязо са свързани и с физиологичните му загуби основно през бъбреците и чревния тракт, а необходимостта от желязо е повисока по време на бременност, кърмене, менструация, както и при по-сериозни физически натоварвания.

През пролетта е времето на някои от най-богатите на желязо билки. От тях копривата е най-широкоспектърна. Тя действа много добре за превенция и допълващо лечение на пролетна алергия, а високото съдържание на желязо осигурява мощен ефект и срещу анемия. По съдържание на желязо трудно може да бъде намерена алтернатива на копривата сред билките. Освен желязо тя съдържа и високи дози витамин К, който подобрява усвояването на желязото в организма. В допълнение копривата осигурява и витамин С, и витамин А за тонизиране и по-бързо овладяване на придружаващите симптоми на анемия – отпадналостта и хроничната умора.

Друга подходяща билка е глухарчето. Цветът и коренът на глухарчето са много богат източник на желязо. За благоприятното действие на глухарчето при лечение на анемия помага и високото съдържание на витамините С и А.

Общият ефект на билката е свързан с подобряване на имунитета и тонизиране на организма. В допълнение глухарчето е и сред билките с най-благоприятно действие за пречистване на кръвта.

Магданозът също е с високо съдържание на желязо. В него обаче има още едно вещество, което стимулира кръвотворните функции и е много полезно при лечение на анемия. Това е фолиевата киселина. В допълнение магданозът е много богат на антиоксиданти, помагащи за тонизирането на организма и възстановяването от оплакванията, съпътстващи анемията.

Много голямо предимство на тези билки е съдържанието и на витамин С, който улеснява усвояването на желязото. Важно е да се отбележи, че тези билки не бива да се консумират едновременно с храни, богати на калций, защото този минерал забавя усвояването на желязото и затруднява компенсирането на неговия дефицит при анемия.

Неконтролираната хемофилия уврежда ставите

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 16


Повтарящите се кръвоизливи могат да повлияят растежа на костите и дължината на крайниците, казва ортопед-травматологът доц. д-р Атанас Кацаров

Хемофилията е представена на видно място в европейските короновани семейства, поради което често се нарича „кралска болест“. Кралица Виктория предава мутацията за хемофилия В на сина си Леополд, а през две от дъщерите си – Алис и Беатрис, и на различни кралски семейства на континента, включително в Испания и Германия. В Русия, Царевич Алексей – син и наследник на цар Николай II. Алексей наследил дефектния ген от майка си Александра – една от внучките на кралица Виктория. Именно хемофилията на Алексей води до издигането на руския мистик Григорий Распутин в императорския двор. Световният ден на хемофилията е международно събитие, което се провежда ежегодно на 17 април от Световната федерация по хемофилия. Това е ден за информиране за хемофилия и други нарушения на кръвосъсирването. За пръв път се отбелязва през 1989 г. 17 април е рожденият ден на Франк Шнабел -бизнесмен от Монреал, роден с тежка хемофилия А. Той е инициатор и създател на Световната федерация по хемофилия (WFH) през 1963 г. с идеята да се подобри лечението и грижата за „стотиците хиляди хемофилици“ по целия свят.

Хемофилията е наследствено заболяване, което се предава от майка на син и се характеризира с нарушение на кръвосъсирването. Това се изразява в продължително кървене след нараняване, ставни кръвоизливи при минимални травми или смъртоносни неспиращи кръвотечения или мозъчни кръвоизливи.

Хемофилията засяга само мъжете и гените се унаследяват рецесивно. От най-ранна детска възраст, с първата травма, започват промените в ставите, които завършват със смяна на ставата с изкуствена.

Най-вредно влияние върху хрущяла оказва кръвта

Тя се отделя от лесно кървящия вътрешен слой на капсулата (синовия), който е богато кръвоснабден и блокира биохимичните процеси в хрущялните клетки.

Достатъчно е да има 24 часа изявена хемартроза (наличие на кръв в ставата), за да станат промените на хрущяла необратими. Това е т.нар. хемофилна артропатия.

Целта на лечението е да се осигури спешна евакуация на хемартрозата и с последващо поддържащо лечение да не се допускат нови ставни кръвоизливи. Освен че увреждат хрущяла, повтарящите се кръвоизливи могат да окажат влияние на растежа на костите и дължината на крайниците. Директната увреда на хрущяла е налице, но увредата на синовията (ставната капсула) води до контрактури (застинали стави), ограничения в движението, както и формирането на т.нар. псевдотумори – костно-ставни разраствания на съединителна и костна тъкан около ставите.

Всичко това води до болка, нарушение на качеството на живота и инвалидизация.

Преди генерализираното прилагане на фактор-заместващата терапия на първо място по засягане бяха коленните стави, последвани от лакътя и глезените, рамото и китката.

С навлизането на широката профилактика, (home treatment или т.нар. домашно лечение) пациентите с хемофилия водят нормален живот и са доста активни, дори практикуват спортове с голямо натоварване или контактни спортове.

Сега на първо място са глезенът и коляното. По-тежките форми стават разпознаваеми в най-ранна възраст, когато детето се опитва да проходи или пълзи. По-леките могат да се установят късно, дори при оперативна интервенция.

Засягането на ставите се характеризира с пролиферативно (разрастващо се) възпаление на най-вътрешния слой на ставната капсула. Тя се разраства, кръвоснабдява се още повече поради новообразуващите се капиляри и започва да „влиза“ между триещите се ставни повърхности. По този начин се травмира механично.

Получава се порочен кръг с ново кръвотечение

Успоредно с това се наблюдава разрушаване на хрущяла. Ако не се евакуира кръвта от увредената става навреме (ставна пункция), започват необратими промени на биохимично ниво, след което на клетъчно и при последващата намеса на имунната система започва процес на ав-тодеструкция на хрущяла в дълбочина, дори със засягане на подлежащата кост, т.е. има наличие на остеоартроза с всички произтичащи от това последствия. За съжаление няма централизирано лечение на такива пациенти. Всеки град, всяка болница решава проблема на парче. Ако пациент с хемофилия пострада по спешност, например ортопедо-травматологично, се кара в най-близкото съответно здравно заведение, което да му окаже квалифицирана помощ. Назначава се спешна терапия с липсващите фактори от съответните колеги хематолози и под покритието на тяхната терапия, ортопеди или хирурзи, или неврохирурзи, извършват налагащата се оперативна интервенция.

Ефективната превенция на хемофилната артропатия налага системно използване на заместващи фактори, а не само в спешни състояния. Именно тук се крие ключът към отдалечаването на инвалидизиращата артропатия.

Използването на т.нар. избирателна хирургия (elective surgery) е в съображение при всеки конкретен случай. Наборът от процедури, които помагат, са ставната пункция. Синовиектомията (отстраняване на вътрешния слой на ставната капсула) е хирургичен метод и вече се прави изключително артроскопски. Синовиортезата е разрушаване на вътрешния слой на капсулата посредством радиоизотопи или химически агенти, аналгетична и противовъзпалителна вътреставна терапия, физиолечение и накрая смяна на съответната става с изкуствена.

Години наред за спешните случаи се отпускаха пари от МЗ, а за плановите решението беше на парче.

Както и при всички други редки заболявания, лечението – и спешното, и плановото, трябва да се покрива от държавата. Към момента НЗОК поема домашното лечение с фактори както на деца, така и на възрастни. При спешни състояния МЗ отпуска средствата за лечението.

За съжаление не е голям броят на ортопедите, които се сблъскват всекидневно с пациенти с хемофилия но дори ортопедичното лечение на тези пациенти трябва да се извършва от мултидисциплинарен екип, т.е. това изисква създаване на център в рамките на голяма болница или медицински комплекс, където пациентите да бъдат лекувани, проследявани, консултирани и това да е постоянен процес. Центрове, които да разполагат с хематолози, ортопеди, хирурзи, рехабилитатори медицински сестри, психолози и социални работници.

Така е в по-западната част на Европа.

Съдържанието на материалите в „Здраве“ дава обща информация за здравето и болестните състояния на достъпен немедицински език. Тя не може да замени консултацията с лекар за поставяне на диагноза и за лечение. Екипът на вестника не носи отговорност за самостоятелно поставяне на диагноза и самолечение, основани на публикациите.

***

Дума  стр. 5


Държавната агенция за закрила на детето е изпратила молба до СЗО да позволи у нас да се прилага обучителната програма за предоставяне на грижи за семейства с деца с аутизъм. Това стана ясно по време на кръгла маса за правата на децата с аутизъм в България

ЗА ВСИЧКИ МЪЖЕ, РОДЕНИ ПРЕДИ 1968 г.

Монитор  стр. 7


Всеки мъж над 50 годишна възраст, който следи за здравето си трябва да посещава уролог поне веднъж годишно. Най-често смущенията на уринирането, честото нощно ставане и непрекъснатите позиви нарушават ежедневието и съня. В същото време дори мъжете без симптоми не трябва да отлагат прегледа, защото простатата може да развива злокачествен процес без да дава индикации. Затова международните медицински стандарти залагат на профилактична консултация, ехографско изследване и лабораторен тест за нивата на PSA.

Екипът на Хил клиник има огромен опит, който поставя болничното заведение на едно от първите места в света по отношение на лазерното отстраняване на увеличена простата със Зелен лазер. Лекарите в Хил клиник са помогнали на повече от 2800 пациента с простатен аденом.

Зеленият лазер е методът с най-дългосрочно и голямо приложение, препоръчан категорично от Европейската и Американската асоциация за лечение на увеличена простата. Повече от 15 години с него работят в стотици клиники в целия свят и опитни лекари са оперирали безкръвно хиляди пациенти.

Зеленият лазер, с който Хил клиник е известна в страната, успешно се комбинира с холмиум лазер за разбиване на камъни в пикочните пътища. И това е приложимо и при пациенти с високо кръвно и такива, които са на антикоагуланти. За разлика от другите видове лазери, позволява максимална абсорбация на хемоглобина, т.нар. „изпаряване“ на простатната тъкан. Технологията и изключителният опит на специалистите правят възможно отстраняването на много големи простати, дори и такива над 200 гр., и няма аналог с другите методи. Зеленият лазер не засяга дълбоко околните тъкани, отсъства риск от тежка некроза. За самочувствието на болните е от съществено значение и това, че след манипулацията отпада необходимостта от продължителна катетеризация. Едно от най-важните му предимства е, че запазва сексуалната функция и мъжът остава полово активен. Самата лазерна хирургия е толкова безболезнена и бърза, че пациентите често се учудват, когато им съобщят, че е приключила и ги изведат от операционната За мъже с доказан рак на простатната жлеза Хил клиник предоставя уникалната възможност за комплексна и напълно безплатна медицинска консултация. Екипът на клиниката разполага с ЕДИНСТВЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ апарат MR-TRUS Fusion – топ диагностична процедура при съмнение за рак на простатата.

Елена Йончева в Разград: 11 000 000 000 лева губим годишно от грабежа на ГЕРБ

Европейските избори ще са вотът на недоверие към сегашните управляващи, заяви водачката на евролистата на БСП

Земя  стр. 3


„Факт е, че Разград има проблеми с чистотата на въздуха. Общината не признава този проблем или не желае в града да има станции, които да измерват нивата на замърсеността на въздуха“, каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева на среща с жители на Разград. Тя коментира, че е нужно да има такива мобилни станции, за да знаят хората какво е качеството на въздуха, и добави, че за това може да се работи и с граждански организации. Йончева каза още, че се е срещнала и с жители на Велико Търново, където също има такъв проблем. Тя добави, че там онкологичните и респираторни заболявания са се увеличи с 20% заради наличието на завишени нива фини прахови частици и различни химикали във въздуха. „И там местната власт и държавата отказват да признят този проблем и отново не се взимат никакви мерки“, каза още Елена Йончева. Народният представител коментира и друг наболял проблем в област Разград -качеството на пътищата. „Това е повсеместен проблем, защото става въпрос за сигурността на българските граждани. Опитваме се да разберем – какво е качеството на ремонтираните през последните 5 години пътища и магистрали. Искаме го не само заради инцидента в Своге, където е използван варовик, вместо твърди частици и в резултат на това пътят е станал хлъзгав и нестабилен“, заяви Йончева. Тя каза още, че проблемът не е в строителите, а в това, че част от бюджета, предвиден за пътища, се връща при хора от властта и по този начин качеството на пътищата се занижава. Йончева даде конкретен пример – пътя Разград – Попово, който е завършен през 2016 година и само след три години целият е в пукнатини и дупки.

Пред жителите на Разград Елена Йончева обясни, че мнозина казват, че Европа е нещо далечно, а това, което се случва у нас, няма нищо общо с това там. Тя каза още, че европейските избори са изключително важни не заради това кой колко представители ще изпрати в Брюксел, а защото това е вот на недоверие към ГЕРБ. Тя добави, че през последните 10 години имахме много възможности, които точно ЕС ни даде, за да живеем добре. „За тези години трябваше да има радикална промяна в стандарта на живот у нас. Никой не може да обясни защо след милиардите левове помощ от ЕС ние стигнахме дъното по всички показатели“, коментира още водачът на листата на левицата. Тя попита защо се случва това. „Случва се заради три основни неща – корупцията, лошата съдебна система и непредвидимостта на разходите на инвеститорите“, отбеляза Йончева. Тя заяви още, че корупция има навсякъде, но у нас големият проблем е грабежът и уточни, че 11 млрд. евро всяка година изтичат от страната ни заради корупцията.

Европа много добре вижда какво става в България В интервю за БНР Йончева заяви: „В началото на 2018 година внесохме всички документи по „Кумгейт“. За съжаление, прокуратурата все още не е дала отговор“, констатира Йончева. Тя припомни, че един областен координатор назначава бивши партньори и роднини, чрез които се усвояват повече от 100 милиона лева от обществени поръчки, повечето в сферата на санирането.

По повод действията на Борисов с оставките, Йончева коментира: „Политиката на оставките е политика на бушоните. Г-н Борисов не отстранява тези хора, той им казва: „Момчета, разкриха ни“. По думите й той се опитва да скрие „тези момчета“ от телевизионните скандали. „Цветанов излезе от парламента, но той стана „Цветанов +“, тоест ще бъде още по-ефективен.

Махат се бушоните, за да остане главният човек“, категорична бе Йончева. „Въпросът е цялата тази система да бъде разбита“, заключи тя. „Европа много добре вижда какво става и в България“. Тя цитира доклада на ЕК от миналата година, където се казва, че 2/3 от видните политически личности не се разследват за корупционни скандали, за които има сигнали.

Корупционната пирамида не е възможна без знанието на премиера

По повод обвиненията срещу БСП и нея, Йончева припомни: „ГЕРБ извадиха „малката бухалка“ срещу мен, когато казах, че се краде от санирането. Тогава Борисов излезе с медийна лъжа за мен. Преди два дни го осъдих за лъжа. По темата с пътищата също извадиха „малка бухалка“. Аз съм сигурна, че много скоро ще стане ясно какъв е сценарият на ГЕРБ за организирането на „голямата бухалка“.

По думите й това, което управляващите наричат икономически растеж, не съществува, а той е в резултат на потребление. „Апартаментгейт’1 е върхът на една огромна грамада. Тя не може да съществува без знанието на премиера“, заключи Йончева.

На Острова да докажат, че са джентълмени

Без държавна подкрепа медиците няма да получат нищо, в Либия почти не остана държава

Константин СЪБЧЕВ

Синдромът „бг татко“

Социалните мрежи родиха всезнайковци, които вече се имат и за лекари

Кристи ПЕТРОВА

Политика  стр. 18


Ако трябва да съм честна, не ми пука ни най-малко за душевните и други терзания на духовника антиваксър. Не проявявам нито търпимост, нито чувствителност към темата. Тази лична драма се върти като развалена плоча вече няколко години. Слушаме същата песен едва ли не за всяко едно от деветте деца на отеца. Вероятно ще ни занимава с тях, докато не навършат пълнолетие. Или ще увеличи бройката, за да има още поводи да развива теориите си.

Хвала на този божи човек, че е създал толкова деца. И че е отговорен за тяхното бъдеще. Личните му възгледи за отглеждането и възпитанието им са си негова работа. Но да рискуваш здравето и живота на децата си от мода или инат, това вече е нещо, за което заслужаваш не аплодисменти, а порицание.

Не искам да съм черногледа. Нека тези деца, както и всички останали техни връстници, превърнали се в заложници на капризите на родителите си, имат щастлива съдба. Нека не боледуват. Нека се радват на дълголетие. Дано не се превръщат в хора, отритнати от обществото, защото още в невръстна възраст са им вменили, че са различни и че правилата, които касаят всички останали, не се отнасят до тях. Това е един от страничните ефекти при търсенето на евтина популярност. Труднолечим и даващ отражение.

Отецът антиваксър е типичната бг мама. В случая – бг татко. Товае синдром на хора, които по някаква причина нямат собствена идентичност и търсят изяви и популярност в социалните мрежи. Този стремеж ги превръща във всезнайковци, които са компетентни по всеки въпрос. Персони, които с нетърпящ възражение глас обявяват на всички, че са глупци и невежи, защото не виждат по-далече от носа си. Всъщност, по този начин те характеризират отлично сами себе си.

Да, понякога при поставянето на ваксините има нежелани реакции. Всяка външна намеса в организма носи някаква степен на риск. Така както на други не им понася аспирина. Трети ги мъчат алергии. Да обобщаваме и генерализираме на тази база е излишно и даже налудничаво. Някой прочел нещо в „гуглето“, друг чул разказ, предаван от уста на уста, трети разбрал-недоразбрал. Ето това е нивото на компетентност на хората, които нищят въпроса с ваксините. Ако разцъкването в социалните мрежи даваше медицинска квалификация, коментаторите любители вече да са станали мозъчни хирурзи.

Примерите, които антиваксърите дават – за държави, в които няма подобни ваксини, изобщо не са критерий. Ако искат да се върнем назад във времето, когато тези ваксини не са съществували, то тогава нека се лишат и от всички останали удобства на съвремения живот.

Логиката на антиваксърите е, че държавата ги дискриминира, като не пуска децата им в градините, ако не са имунизирани. По същия начин други родители пищят, че са дискриминирани, защото си отглеждат веганчета. Според тях менюто в градините е неподходящо за отрочетата им. За да се поправи тази несправедливост, всички трябва да ядат гуакамоле, елда и хумус. Да ме прощават тези странни хора, но не съм съгласна, че държавата трябва да удовлетворява личните им прищявки. Ако този начин на живот не ги удовлетворява, да си намерят място, в където да си живеят като отшелници. Без ваксини, без течаща вода по домовете, без канализация и топлофикация. И без социални мрежи обаче, в които да се изживяват като нещо, което не са.

Секциото води до повече усложнения

Политика  стр. 32


Раждането с цезарово сечение е свързано с повишен риск от тежки усложнения за родилките и най-вече за тези над 35-годишна възраст, предава Франс прес.

Въпреки че подобни усложнения са редки, френски лекари препоръчват на акушерските екипи тези фактори да се вземат предвид при планирането на раждането. Това се налага поради рязкото увеличаване на броя на ражданията с цезарово сечение през последните години.

Според авторите на проучването, осъществено от екипите на парижките университети „Декарт“ и „Дидро“, рискът от тежки усложнения след раждане с цезарово сечение се увеличава 1,8 пъти. Той се оказва три пъти по-голям за жените над 35 годишна възраст, родили с хирургична намеса, отбелязва една от авторките на изследването Катрин Деньо Таро. За тежки усложнения се считат обилните кръвоизливи, които се наблюдават средно при 1,5 процента от ражданията.

Момичетата на опашка за военни лекари

Преди да положат Хипократова клетва, се заклеват пред родината

Стела ИВАНОВА

Стандарт  стр. 48


От две години в България съществува една не много популярна, но важна специалност – военен лекар. Студентите, които решат да я усвояват, учат във Висшето военноморско училище и Медицинския университет във Варна, а специализират във Военномедицинска академия, която поема и таксите им за обучение. На финала младите хора си тръгват с две дипломи: магистър по медицина от МУ-Варна и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. „Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Освен в горещите точки на света нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други“, разказа пред „Стандарт“ началникът на Военномедицинска академия бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „Работата при екстремални условия е не просто приключение, но и изпитание на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрекъснато доказват, че военната медицина е отговорна кауза, достъпна само за най-смелите професионалисти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в екстремна ситуация“, допълни той.

Така през 2017 година за първи път в България Военномедицинска академия, съвместно с Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“-Варна и Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, започват да обучават бъдещи военни лекари. Образованието включва тренировки за оцеляване в тежки условия както и медицински знания и практика. Хуманизмът на лекарската професия и честта на пагона ще формират бъдещите специалисти. 38 са курсантите, които в момента се обучават в първите два курса. От тях 25 са момичета, а 13 са момчета. Още преди да са положили Хипократова клетва, те вече се заклеха пред Отечеството. Така започна изграждането им и като офицери, и като лекари. А резултатите са впечатляващи, заяви ген. Мутафчийски. „Специалността „Военен лекар“ предлага много изпитания, но и сигурна реализация“, допълни той. Студентите посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, а най-хубавото е, че младежите имат гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години.

Избирайки пътя на военен лекар, бъдещите медици получават статут на курсант с осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, възможност да присъстват на научни форуми, таксите за които се поемат изцяло от ВМА.

„След толкова активно демилитаризиране на Военномедицинската служба е време да обърнем тренда. Това е един проект, който ще има успех далеч във времето, но точно от такива дългосрочни неща се нуждае ВМА.

Пробихме системата, за да осигурим бъдещото на Военномедицинската служба. В тези два курса виждаме доста мотивирани деца. След като завършат, те имат своето място в частите – определен е минималният срок от 3 години за работа в поделение. След това имат осигурено място за специализация във ВМА и по-нататъшна кариера. Всичко, разбира се, ще бъде на конкурсно начало, защото искаме най-доброто“, коментира ген. Мутафчийски. Обучението по специалност „Медицина“ в МУ-Варна отговаря на най-високите национални и международни стандарти, а във Военноморското училище курсантите усвояват управление на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят. В последните 3 години от обучението акцент е военномедицинската подготовка, а фокусът е върху: организация на медицинското обслужване, превантивна военна медицина, военномедицинско снабдяване, военномедицинско управление, военномедицинска експертиза, военна хирургия, военна токсикология и други.

След като завършат, новите военни лекари ще имат възможност да специализират във ВМА, а техни учители ще бъдат доценти и професори на световно ниво. Сред приоритетните за военните лекари специалности са хирургия, ортопедия и травматология, анестезиология и интензивно лечение, психиатрия, пластична хирургия и изгаряния, вирусология, спешна медицина, инфекционни заболявания и епидемиология. В допълнение, военните лекари са единствените медици в България, за които е предвидена възможността да придобиват втора и последваща специалност с ясно определена процедура. „Целта ни е тези млади хора да имат ясен хоризонт за развитие и предвидимо бъдеще“, категоричен е бригаден генерал Мутафчийски.

В момента ВМА и нейните съмишленици са в очакване на третия випуск с курсанти. Кандидатите ще бъдат селектирани в края на лятото след положени изпити по химия, биология, физическа подготовка, психологична оценка, медицинско освидетелстване на годността и писмен тест по английски език

Най-добрите ще имат възможността да присъединят към предизвикателството „Военен лекар“. От ВМА коментират, че съчетанието от хуманизма на лекарската професия и отговорността на офицерската кариера ще формират в завършилите лидерски умения, организираност и дисциплина, които се ценят високо във всяка сфера на обществения живот и гарантират успех. Добрата подготовка пък им дава възможност за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни членки на НАТО.

Безплатни профилактични прегледи в отделение по Ревматология в УМБАЛ „Софиямед“

Стандарт  стр. 48


Екипът на доц. д-р Любомир Маринчев обявява, че всяка първа и трета сряда от месеца от 14:00 до 16:00 часа ще провежда безплатни профилактични прегледи.

Отделението по Ревматология в „Софиямед“функционира на най-високото, трето ниво по медицинските стандарти за ревматология и приема болни за диагностика и лечение по трите клинични ревматологични пътеки: възпалителни ставни заболявания; системни заболявания на съединителната тъкан; дегенеративни и обменни ставни заболявания.

Прегледите ще се извършват в приемен кабинет по ревматология в Блок 2 на лечебното заведение на ул. „Димитър Моллов“ №10 след предварително записан час на регистратурата на тел. 02 465 00 02.

Край на генетичните изследвания на парче

Генни терапии могат да спрат наливането на пари в дългогодишно и безплодно лечение. Само една трета от бременните жени се тестват за синдром на Даун

Стела СТОЯНОВА

Стандарт  стр. 49


Вие очаквате дете, което в голяма степен може да е със синдром на Даун? Как да подходите и какви генетични изследвания да направите? В коя седмица на бременността трябва да се тествате за въпросния синдром и дали държавата или Вие заплащате разходите? Трябва ли бременната и новороденото детето да се тестват и за други генетични заболявания? И какви пари ще отдели държавата за превенцията, лечението и грижите за родените болни новородени?

Генетиката и геномиката е нещо, чрез което вече можеш да си поръчаш дизайнерско бебе или определен пол на бъдещото дете. Последните световни открития могат да направят всичко това, но и да предизвикат куп неизвестни рискове. Има страни, като Китай, където учен, създал бебе по определен дизайн, бе санкциониран. Учените от години спорят къде спира етиката в генетичните намеси спрямо бъдещия човек.

Има обаче и десетки начини, по които генетичните и особено геномните проучвания да бъдат в услуга на хората, без да влизат в конфликт с етичните норми. Едно от основните условия обаче е върху въпросните изследвания да има строг контрол – както върху лабораториите, които ги провеждат, така и върху пациентите и насочващите ги лекари. Бившият републикански консултант по генетика проф. Иво Кременски подготвя предложение до здравното министерство за национална програма, която да регулира генетичните и геномни изследвания, така че те да се правят единствено в акредитирани лаборатории по национално регламентирани диагностични алгоритми. Освен това той предлага да бъде създаден и специален национален съвет, от доказани в областта експерти по тези изследвания, за да може резултатите от тях да бъдат максимално надеждни и контролирани.

Основният мотив, с който проф. Кременски въвежда предложението си, е свързан с това, че в момента липсват актуални стандарти за провеждане на подобни изследвания, което поражда десетки проблеми. Основният от тях е, че част от генетичните и геномните изследвания се провеждат в частни лаборатории, които нямат нужните експерти и брой пациенти, за да отговорят на международните стандарти за качество. По този начин бъдещите родилки често не получават коректна информация за това дали детето им има значим риск от генетично заболяване и не могат да вземат правилното решение дали да прекъснат бременността си, тъй като получават противоречива информация от различни лаборатории, към които са насочени. Затова и основната задача на предлаганата национална програма е да се спазват международно утвърдените стандарти и диагностични алгоритъма, по които се прави едно изследване за всяко едно от генетичните заболявания, от които могат да страдат новородените или все още неродени деца. Според него, ако семейството получи навреме коректна информация, че плодът има определено тежко генетично заболяване, какви са перспективите и колко трябва да се заплаща за евентуално лечение и грижи, това ще му помогне да вземе доста по-информирано решение за това да се роди ли детето или не. „Досега не съм срещал българско семейство с поставена дородова диагноза за синдром на Даун или друго тежко генетични заболяване, което да е решило да роди детето“, посочва той. За съжаление, едва около 24 000 бременни годишно се изследват за риск от Синдром на Даун и други тежки генетични болести при общо около 65 000 бременни годишно. „Изследването се предлага на семейството още в 11-та седмица, но това, че толкова малко майки се възползват от него, означава, че не са добре информирани. А би трябвало още при установяването на бременността да получат информационна брошура от личния лекар или АГ специалист, в която е написано в коя седмица какви изследвания се препоръчва да се направят. В11 седмица може да се направи биохимичен скрининг и това е осигурено за всички бременни жени. Въпреки това го правят около една трета“, казва проф. Кременски. На генетичен скрининг подлежат всички новородени деца. Генетични и геномни изследвания се предлагат на всички деца с т. нар. редки болести, при които над 80% от тях са генетични. При семействата с репродуктивни проблеми също се предлагат генетични изследвания. При новородените деца у нас от 40 години се провежда скрининг за три лечими заболявания. До момента са изследвани над 2,6 милиона новородени и стотици открити болни се лекуват успешно. При някои генетични болести вече съществуват генни терапии, които могат да излекуват окончателно или да подобрят значимо здравословното им състоянието. Цената на генната терапия е около 500 000 долара, но в същото време страната ни плаща за деца с подобни заболявания от 60 000 до 800 000 лева на година, като в редица случаи само удължава живота им, без да го прави значимо по-качествен. За десет години тя ще похарчи същите пари, но при еднократното им влагане детето вече ще бъде излекувано. Въпросът е да има дългосрочна стратегия и национална програма, за да се знае какво и кога се прави, за да не се злоупотребява със средствата. Освен това е желателно те да не бъдат в бюджета на здравното министерство където разходите ще бъдат обект на обществени поръчки, което ще ги бави по една година, а за здравето на едно дете това е решаващо.

Трябва да бъдат през фонд, който е много по-гъвкав, но той трябва да подлежи на безкомпромисен контрол от МЗ и НЗОК, посочва проф. Кременски. Според него е важно да има единен алгоритъм, който да посочва какви изследвания се правят при определени заболявания, тъй като в момента всичко това е в ръцете на насочващите лекари, а те невинаги са експерти в областта на генетичните изследвания. Например, някои от тях назначават стресиращи изследвания с недоказан положителен ефект на жени, претърпели два спонтанни аборта, въпреки че това не е необходимо. Други пък не дават навреме нужната информация на дамите – че ако в първата бременност процентът вероятност да имаш дете с Даун е висок, във втората може и да е едно на сто. Така жените се подлагат на силно стресиращите амниоцентези, които могат да им бъдат спестени.

Според проф. Кременски в момента българското здравеопазване е единственото в Европа, което не разполага с надеждни, специфични регулаторни механизми, съвременни стандарти и утвърдени диагностични алгоритми в тази сфера. В нея липсва контрол, което показва, че данните от различните лаборатории може да бъдат интерпретирани различно. „А без контрол, и адекватна информация, освен очакваните и безспорни ползи, генетичните и особено

геномните изследвания крият множество заплахи и рискове за изследваните, техните роднини, поколенията и обществото като цяло“, посочва той. От 2015 година по света навлиза стратегическият подход на така наречената прецизна медицина, която освен водещите геномни характеристики включва начина на живот, околната среда и социалния статус. В момента този подход се разширява експоненциално и е най-силно приложим при новите прицелни терапии на честите болести като: рак, очни, сърдечносъдови, диабет и всички останали „генетични предразположения“. На база само на генетичните характеристики човек, дори и да е генетично предразположен, може да не развие дадено заболяване. Включването на социалния статус може съществено да повлияе дали генетично предразположен към дадена болест (рак, сърдечно-съдова, диабет и др.) човек ще я развие или не.

В същото време у нас стандартите по медицинска генетика са от 2012 година, посочва проф. Кременски. Неговата идея е да се спре правенето на генетични изследвания „на парче“. Например, само лаборатория, която има над 8000 изследвания годишно при скрининг за Даун, може да дава надеждни данни за риска при бременната. Ако у нас се направи национален експертен съвет, от доказани експерти в областта на генетичните и най-вече на геномните изследвания, той не трябва да допуска провеждането на генетични изследвания в не генетични лаборатории, а да интегрира и подкрепи инфраструктурно и кадрово сега съществуващите акредитирани лаборатории. Така ще бъдат изградени стратегически необходимите: национален генетичен регистър национална ДНК банка и „български референтен геном“, които задължително трябва да включват данни (здрави и болни доброволци) от представителни групи на основните етноси у на: българи, турци и роми. И не на последно място: „генетичните и най-вече геномните изследвания няма да решат демографския проблем, но без тях и без национална програма няма ефективно и ефикасно решение“.

Най-мразената наредба на НАП

Първа вълна компании Вече отговаря на новите изисквания за касовите апарати.

Проблемите обаче не са при тях, а при ползващите софтуер.

Бизнесът настоява за още промени в току-що редактираната наредба.

Вера ДЕНИЗОВА

Капитал  стр. 34,35


Решихме да махнем изцяло касовия апарат. Дълго се чудехме дали сай-тът ни е софтуер за управление на продажбите според определението на данъчните, счетоводителката ни също се чудеше и през ден променяше мнението си… Накрая решихме, че за малък бизнес като нашия, който продава почти само он-лайн, е по-лесно и евтино да изпраща поръчките с пощенски паричен превод (ППП). Услугата се предлага от почти всички куриери и уж се признава от НАП, макар че знае ли човек дали няма на някого да му дойде идея и това тълкуване да се промени, разказва Иван, който заедно със съпругата си има електронен магазин за детски продукти. „Новите изисквания за отчитане на търговците към НАП всъщност май ще имат обратен на искания ефект – не защото фирмите не искат да са на светло, а защото са ненужно сложни за прилагане“, обобщава Иван.

Той не е единственият, който „бяга“ от новите изисквания във вече печално известната Наредба Н-18 на Министерството на финансите (позната като наредбата за касовите апарати) чрез услугата ППП. И докато онлайн търговците, или поне някои от тях, могат да използват този начин да заобиколят новите тежки регулации, за останалите подобна опция няма. Преди десетина дни бяха обнародвани поредни промени в наредбата, с които основно се удължи срокът за компаниите, ползващи софтуер за управление на продажбите, които са над 100 хиляди. В писмо до премиера Борисов отпреди десетина дни обаче от Българската стопанска камара (БСК) заявиха, че „удължаването на част от сроковете по наредбата, без това да е придружено с промени по същество, само отлага хаоса с няколко месеца“.

Порой от касови бележки

Междувременно изтече първият срок в наредбата – този, в който регистрираните по ДДС фирми, които имат обекти без софтуер за управление на продажбите, трябваше да сменят или ъпдейтнат своите касови апарати. След 1 април апаратите им вече би трябвало да издават касови бележки с баркод и да предават отпечатаните фискални бонове на интервал от 5 минути към сървърите на НАП.

От приходната агенция твърдят, че към 10 април 150 хил. касови апарати и фискални принтери вече работят по новите изисквания. От началото на месеца данъчните получават средно около 3.4 млн. касови бележки на ден с изключение на уикенда, когато оборотите падат наполовина. Спрямо март, когато имаше временен срив на сървърите на НАП, сега обемът касови бележки е удвоен. Все още обаче не е ясно как ще се държи системата при реално натоварване. Защото в момента са сменени основно устройствата на една част от малките търговци, които работят без софтуер. Общият брой на касовите апарати, които трябва да се подменят, е около 400 хил. „Проблемите ще са през август-септември, когато към трафика към НАП започнат да се включват големите търговски вериги, които ще генерират огромен документооборот“, твърдят ГТ експерти.

По данни на приходната агенция фирмите, които не са регистрирани по ДДС и чиито касови

апарати трябва да са подменени до средата на годината, са около 230 хил. Не е ясно каква част от тях обаче ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), което би ги отложило за края на септември, когато ще се включат и големите търговци.

Поправено

Освен да удължи срокове, с наредбата бяха направени и още няколко дребни промени. Иван Аржентински от Българската асоциация по информационни технологии казва, че в голямата си част те са резултат от усилията на съсловните организации и премахват част от най-абсурдните изисквания на нормативния акт. „В този смисъл ние ги приемаме и даже работим за популяризирането им“, допълва той.

„Положителна промяна от страна на НАП е, че при дерегистрация на СУПТО ще се дерегистрира само версия, а не целият софтуер. Това беше оценено от НАП като проблем, предвид че повечето производители на софтуер планираха буквално за всеки клиент да регистрират отделен софтуер“, допълва Паско Пасков от Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер. Беше решен и казусът на здравния сектор, тъй като имаше опасения, че НАП ще има достъп до пациентските данни.

Чуплибо

От бизнес асоциациите обаче са категорични, че като цяло последните промени в наредбата не решават големите проблеми. „Предстоят нови срещи с НАП. Но в тях се губи много време, около 50% от въпросите, които разискваме, са технически уточнения с идеята да премахнем някои абсурдни и нелогични искания“, казва Аржентински. И допълва, че според него няма как до 30 септември да са готови с всичко, особено за софтуерната фискализация и приравняването на плащанията през финтех компании с банков превод (т.е. при плащане през техни продукти да не се изисква касова бележка). По информация на „Капитал“ предстои да се създадат две работни групи с участие на НАП и представители на бизнеса едната ще работи по текстове, свързани с изискванията към електронните магазини и как да се случи т.нар. софтуерна фискализация (сайтовете да не работят с физически фискални принтери), а другата – за финтех сектора. Засега обаче не изглежда като по тези две теми да се постигне съгласие до септември, когато изтича срокът за всички фирми, ползващи СУПТО. „Ще е изключително скъпо и ненужно сега да се отговори на едни изисквания, които са остарели технически, и след това отново да инвестираме, за да въведем модерните методи на работа. Според нас изискванията към онлайн магазините трябва да влязат в комплект заедно. В момента към електронните магазини се прилагат изисквания, които са мислени като за физически обекти, и това създава проблеми“, допълва Аржентински.

По информация от пазара средната цена на едно работно място (например касиер на каса с едно фискално устройство, свързано със софтуер) според новите изисквания на наредбата (и то на готов софтуер, направен от български разработчик) е между 300 и 1000 евро. Чуждите софтуери са дори по-скъпи, като за ERP системи става въпрос за десетки хиляди евро. Отделно идват разходите за купуване на фискалното устройство или принтер.

Междувременно на сайта на НАП бяха качени и протоколи от срещите им с различни бизнес организации. Те са важни, тъй като в тях има разяснения по прилагането на наредбата за отделни бизнес казуси. А и при евентуален спор между дадена фирма и приходната агенция могат да бъдат използвани за разрешаването му. За определено време файловете стояха с track changes и се виждаше къде има редакции по текстовете. Голяма част са изглаждане на речта, но има и смислови промени, което пък остави впечатление у една част от бизнеса, че всичко е предпоследно и самите данъчни се объркват в исканията си.

„Икономическата стабилност няма нужда от актове, които влошават бизнес средата. Чрез подобни действия (публикуване на неясни текстове, предвиждане на необосновано кратки и неизпълними срокове, обнародване на промени на промените в последния момент) се създават огромно напрежение, несигурност и дори гняв сред бизнеса и гражданите, а това подкопава граденото с години доверие към администрацията“, допълват в своето писмо от БСК.

Обратен удар

Проблемът вече не е в конкретни текстове, които могат да се „ремонтират“, а в цялостната посока, в която върви НАП, обобщава софтуерният инженер Божидар Божанов. „Наредбата е толкова дълга и завъртяна, че вече не съм сигурен дали дори авторите са наясно какво означава“, посочва той в блога си.

, Да, бизнесът крие данъци. Да, не „чукват“ бележки на апарата винаги. Да, софтуерите за управление на продажбите вероятно поддържат опции за .двойно счетоводство“ – едно, което излиза през касовия апарат и отива към НАП, и едно за вътрешни нужди. И НАП иска да спре тези практики с наредба, защото, като отиде на проверка, всичко това се изтрива на момента и продавачите ни лук яли, ни двойно счетоводство мирисали. Тоест да, проблем има от гледна точка на бюджета. Обаче посоката, в която НАП са тръгнали – на пълен контрол върху всичко – е възможно найгрешната. Защото докато в момента част от бизнесите крият, а по-голямата част са изрядни, сега цената и несигурността на това да бъдеш изряден става по-висока. И ефектът може да бъде обратен“, казва Божанов. Според него има нужда от нова наредба, която да е по-кратка, по-ясна и съобразена с реалностите на 2019 г., като например истински електронни касови бележки и предаване на продажбите в реално време към НАП само през софтуер, без да се печатат касови бонове освен там, където бизнесът не реши, че иска физически фискални устройства.

„Бизнесът не е против наредбата, нито против процеса на „фискализация“. Бизнесът е против нелогичния начин, по който се правят промените. Тези промени не ни дават възможност да работим модерно, в една ясна и сигурна среда“, завършва Аржентински. А надеждите на бизнеса са за ново удължаване на срока, за да може да се премахнат по-голямата част от най-сложните и нелогични за реализиране изисквания, така че наредбата да стане с ясни термини и ясни изисквания.

11.04.2019

Национални телевизии

Интервю с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

БНТ, Още от деня


Водещ: Правителството отпусна 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри и професионалистите по здравни грижи. Така стартовата им заплата става 950 лв. Решението обаче не удовлетвори медицинските сестри, а от БЛС реагираха остро. Защо? Отговорът сега от председателя на съюза, д-р Иван Маджаров.

Д-р Иван Маджаров: Здравейте.

Водещ: Защо не сте съгласни медицинските сестри, фелдшери, акушери, лаборанти да получават 950 лв. начална заплата? Само да кажем, че досега те са 715 лв. На толкова е оценен трудът им.

Д-р Иван Маджаров: Напротив, не сме казали, че не сме съгласни да бъдат добре заплатени изброените от вас категории. Ние казваме, че не е редно по този начин да се финансират заплати. Защото живеем вече 20 г. в друго време.

Водещ: Какво значи – по този начин? Имате предвид, правителството допълнително да отпуска средства, това ли имате предвид?

Д-р Иван Маджаров: Да, разбира се. Не е законно в момента правителството да финансира заплати в търговски дружества, каквито са лечебните заведения. Но аз искам да кажа нещо друго, много важно – в момента сме свидетели на това как се правят опити да се постигне максимата „разделяй и владей”. Категорично заявявам, че българските лекари уважават своите специалисти по здравни грижи, своите рехабилитатори, кинезитерапевти, лаборанти и всички, с които ние екипно правим така, че гражданите в България да се лекуват, когато имат нужда.

Водещ: Как се налага принципът „разделяй и владей” в този случай? Че дават на едните, а на лекари – не, така ли, това ли имате предвид?

Д-р Иван Маджаров: Не, напротив. Става по начин, по който се интерпретира в обществото. Едва ли не само специалистите по здравни грижи са ниско заплатени и затова видите ли, ето ще дадем 950 лв. Всъщност не е така. Самата методика, която министърът е подготвил, не означава, тя не визира само специалистите по здравни грижи. Визира тези пари да бъдат дадени там, където е необходимо, където имаме наистина проблеми, регионални проблеми за населението е оставено, има опасност да бъде оставено без адекватна медицинска грижа, да се дадат тези пари за заплащане, подпомагане заплащането на тези, които работят там – и лекари, и специалисти по здрави грижи, и рехабилитатори.

Водещ: Тоест вие казвате, има нужда да се вдигнат и да се актуализират заплатите на всички в системата и това трябва да бъде за всички, а не само за в случая медицински сестри, лаборанти, фелдшери, да не ги изброяваме, стана ясно на зрителите.

Д-р Иван Маджаров: Вижте, аз съм запознат изключително добре по начина, по който функционира едно лечебно заведение – и общинско, и държавно, и частно. Няма как в лечебно заведение, в което в момента фонд Работна заплата, защото има такива, около 90%, каквато и да е външна помощ, да осигури заплащане от порядъка на тези цифри, които ние чуваме в момента. Затова ние призоваваме да се вземат мерки, да се дадат пари не директно за заплати, а там, където е необходимо – за преструктуриране на лечебни заведения, които вече са в пред, пред закриване едва ли не, защото нямат персонал, нямат пациенти, нямат достатъчно, населението се нуждае от съвсем друг вид медицинска помощ.

Водещ: Това решение на кабинета да увеличи парите настрои ли ви колеги срещу колеги, има ли напрежение вътре в здравното съсловие?

Д-р Иван Маджаров: Вижте, няма такова напрежение сред колегите, защото ние сме свидетели, че в крайна сметка в случая става дума за една групичка кресливи специалисти по здравни грижи, които са пред Министерство на здравеопазването.

Водещ: Визирате протеста на медицинските сестри ли, тях ли наричате кресливи?

Д-р Иван Маджаров: Те не са медицинските сестри на България. Защото преди всичко трябва да знаем, че в България има закони, а законите апостулират как се гарантира представителност на всяко съсловие. В случая става въпрос за това, че не познавайки процесите, които протичат в здравеопазването, някои твърдят, че може да се даде заплата от 950 лв., стартова заплата, при положение, че и в момента всички лечебни заведения от университетските болници до общинска болница, дори когато дават 50-60% за фонд Работна заплата, а едно лечебно заведение не може да функционира добре, ако надвиши тази норма, 50% за фонд Работна заплата, те не могат да осигурят и в момента това заплащане. Така че ако ние изхарчим 50 млн. лв. просто за заплати, а аз искам да ви кажа какво означава 50 млн. 90 млн. лв. годишно се отделят от НЗОК за заплащане на всички изследвания, от които ние се нуждаем в България – от рентгенови, през клинична лаборатория, през ЯМР и КАТ. 90 млн. лв. годишно се харчат, за да се осигурят медицинските изделия на българските граждани. Това е сума, която би трябвало да се използва наистина за реформа, наистина за преструктуриране там, където е нужно на лечебни заведения, а не просто да се твърди, че ще се даде за заплати.

Водещ: Ама какво лошо има в това едни хора, които смятат, че труда им не се възнаграждава така, както трябва, да искат да протестират, да бъдат шумни и да бъдат чути? Вие не се ли притеснявате, че наричайки ги кресливи, ги обиждате?

Д-р Иван Маджаров: Всеки има право да бъде… Не, не. Не бива да се обиждат. Защото днес чухме от тях, сутринта как те казаха – на, не сме доволни от 950 лв.

Водещ: Да, направиха го в нашия сутрешен блок.

Д-р Иван Маджаров: А искаме 1 100 и не знам си колко лева. И вече не искат…

Водещ: Поне два пъти минималната заплата.

Д-р Иван Маджаров: И вече не искаме да говорим за пари, а искаме да говорим за промени.

Водещ: Ще признаете ли обаче, че има сериозен проблем с този вид персонал, здравен? Не е ли така?

Д-р Иван Маджаров: В България има сериозен проблем с персонала, който работи във всички лечебни заведения – и с лекари, и със специалисти по здравни грижи….

Водещ: И тогава какво, да няма за всички по равно, да няма?

Д-р Иван Маджаров: Не, разбира се. Не трябва да има. Това е времето, което беше преди 20 г. Не може да има поравно за всички, защото има …

Водещ:

Д-р Иван Маджаров: … Позволете ми да довърша. Има различно натоварване във всяко лечебно заведение. Това е минало. Не можем да се върнем във времето, в което всички имахме равни заплати. Разберете, БЛС и лекарите в България не искат да бъдат, забележете, искам да ви обърна внимание на нещо много интересно, в последните месеци незнайно как в медиите и в интернет пространството започна да се прокрадва отново онова име – здравни работници. Ама моля ви, българските лекари, българските специалисти по здравни грижи – рехабилитатори, кинезитерпаевти не са здравни работници. Те са висококвалифицирани кадри, които са ценни в целия ЕС. Здравни работници започва да звучи много опасно. Започва да звучи като онова време, в което всички ние получавахме равни заплати. Но искам да припомня и какво друго получавахме – получавахме здравеопазване по места, по места регионално, не можехме да си изберем да се лекуваме на друго място, освен там, където сме родени. А в момента българският пациент има възможност от която и част на страната да реши да отиде да се лекува във всяко лечебно заведение.

Водещ: Може ли да дадем един пример, за да станете вие малко по-ясен в думите си? Казвате в писмото, което беше разпространено от БЛС и вашата позиция, че една медицинска сестра с това увеличение ще получава повече от началник на отделение.

Д-р Иван Маджаров: Да, разбира се. Има места…

Водещ: Дайте ни пример. Значи, сега една медицинска сестра взима толкова, началникът на отделение толкова – за да си направим сметка и ние наистина колко е една лекарска, средна лекарска заплата?

Д-р Иван Маджаров: Вижте, в момента минималният праг, на който се назначават лекари е 980 лв. Минималният праг, на който се назначават специалисти по здравни грижи е 709 лв. Ако не греша с 1-2 лв. Това означава, че …

Водещ: Тоест вие се чувствате дори и обидени, лекарите?

Д-р Иван Маджаров: Не, не се чувстваме обидени. Казваме, че това е невъзможно, защото означава, че трябва със сегашните средства, по начина, по който се финансира здравеопазването, а ние държим да се финансира по този начин, защото това е правилният начин – парите трябва да следват пациента, а не да се раздават като бюджетни средства на лечебни заведения, които само съществуват. Не е нужно да раздаваме пари в структури. Трябва да финансираме там, където пациентът е решил да се лекува.

Водещ: Средствата, с които разполага едно лечебно заведение, те се сформират от приеманите пациенти, преминалите пациенти, нали така…

Д-р Иван Маджаров: Точно така.

Водещ: … и от цените на клиничните пътеки.

Д-р Иван Маджаров: Точно така.

Водещ: Ако се увеличат цените на клинични пътеки ,защото те отдавна не са актуализирани, нали така…

Д-р Иван Маджаров: Точно така.

Водещ: …, това ще промени ли нещата по някакъв начин?

Д-р Иван Маджаров: Разбира се. Ще го кажа по друг начин, методиката, каквато и да бъде тя, и тя вероятно е много добра, за преразпределение на фонд Работна заплата между различни участъци в процеса, може да функционира, когато има приходи лечебното заведение. За да има достатъчно приходи, трябва да имаме повишение на цените на клиничните пътеки и повишение на лимитите на лечебните заведения. Това е изходът.

Водещ: Д-р Маджаров, колко милиарда се движат и се въртят в сферата на здравеопазването? Нямам предвид само бюджета, който има министерството или касата. Може ли да кажете колко са?

Д-р Иван Маджаров: Всички знаем колко е. Някъде около 4 млн. и повече от обществени ресурси, още толкова , които не са обществен ресурс, а се заплащат..

Водещ: Това са огромни пари, нали така? И въпреки това пак говори за ниски заплати и за недостиг на средства? Това не е ли някакъв парадокс?

Д-р Иван Маджаров: Когато говорим за огромни пари, трябва да кажем какъв процент от БВП са тези средства. Те не са огромни, но на фона на процент от БВП и населението, което живее в България. В крайна сметка ние отделяме в нашата държава много по-малко като процент от БВП, отколкото останалите европейски държави. А предлагаме здравеопазване на бих казал минимум европейско ниво по отношение на апаратурата, която имаме, специалистите, които работят при нас. Не бива да съобразяваме, че в крайна сметка има големи постижения. Наред с проблемите има големи постижения и заплащането в местата, където наистина работят и се прави върховата медицина, не е толкова малка, колкото се твърди.

Водещ: Само че ние пациентите много често се натъкваме на абсурдни ситуации,. Разбира те ли, абсурдни ситуации. Болница, която няма да назова, трябваше да си купи сама риванола.

Д-р Иван Маджаров: Аз ще ви припомя, че …

Водещ: Разбирате ли, то не е преди години. Преди седмици.

Д-р Иван Маджаров: Това не бива да се случва. Преди 20-ина г. се случваше във всяка болница, където трябваше да посетим болница, да си носим и чаршафи, и храна…

Водещ:Точно трака . Но това време отмина?

Д-р Иван Маджаров: Да, разбира се. Затова твърдим, че не трябва, не трябва изобщо да се говори по този начин.

Водещ: Ама то се случва. Но вие имате в момента възможността да не повторите никога повече посещение в тази болница. А едно време не можехте да си го позволите.

Д-р Иван Маджаров: Ами, не съм сигурна в това, което казвате. Но както и да е. На няколко пъти споменахте думата методика на формиране на справедливо заплащане. Каква трябва да бъде тя? В момента има ли всъщност всяко лечебно заведение има изградени правила за празределяне на фонд Работна заплата. Аз лично попитах г-н министъра, установени са места, в които има диспропорции и е добре да има единна моторика за разпределение на фонд работна заплата в лечебните заведения …

Водещ: Вие искате единна за всички, а не както е сега – всяко лечебно заведение за себе си, да ви определя заплатите?

Д-р Иван Маджаров: Но забележете, методиката сама по себе си винаги ще отразява и това, доколкото какви приходи има болницата. Тя няма да уеднаквява заплащането на работещите там и медццински сестри и лекари. Методиката само ще гарантира, че сумата, която е предназначена за фонд Работна заплата ще бъде разпределяна справедливо във всяко лечебно заведения.

Водещ: Справедливо казвате. Тук може някой ваш колега да подскочи и да кажа – ами, аз работя повече от някой друг. Пак ли такава уравновиловка?

Д-р Иван Маджаров: Не е уравновиловка. Справедливо. Означава да нямам големи разлики, ножица между изпълнителните на медицински дейности в лечебното заведение.

Водещ: Добре. Накрая на ваша позиция казвате – ми то, и ние можем да протестираме. Това предупреждение ли е?

Д-р Иван Маджаров: Не, това беше реторичен въпрос. Искахме да кажем, че не е редно при положение, че се водят разговори, когато говорим разговори за населението в България медицински изследвания, прегледи, достъп до медицинска помощ с лимитите и там всичко се цеди до лев. И става въпрос за милион – два. Не е редно по този начин да се изискват пари, защото в крайна сметка това е добре, радващо е, че държавата има пари и може да ги отдели. Въпросът е тези пари за какво ще отидат, дали ще имат дългосрочен ефект или ще бъдат само временни. Защото трябва да се стремим към устойчиво политики, а не покриване на нужди, конюнктурни в момента и само след шест месеца отново да изпаднем в същата ситуация.

Водещ: Д-р Иван Маджаров. Благодаря ви за това, че днес бяхте наш гост.

Д-р Иван Маджаров: Благодаря.

Нова жалба в прокуратурата срещу националната хематология

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Друга сериозна здравна тема у нас, защото има нова жалба в прокуратурата срещу националната хематология. Поводът – пациент с левкемия е подготвян за трансплантация, но той преди 10 дни е починал от сепсис. Припомняме ви, медицинският одит и РИОКОЗ установиха вътреболнични инфекции в хематологията. А в началото на годината отчетоха, че препоръките към здравното заведение не са изпълнени. Миролюба Бенатова продължава темата.

Репортер: Когато бащата на Стефан постъпва в националната хематология, там текат проверки, провокирани от жалби на близки на починали пациенти.

-В действителност се усети някакво раздвижване и на персонал, и на хигиена. Но за кратко.

Репортер: Васил Петков е с левкемия. Минава тежки химиотерапии и е подготвян за трансплантация на стволови клетки, за която донор ще е синът му. Но вместо шанс за живот, Васил колабира и на 3 април умира в отделението по трансплантации в хематологията.

-За мен беше необяснима и неочаквана тази смърт. Защото по външния вид, който той имаше, никой не можеше да прецени, че той е болен от левкемия.

Репортер: Общото състояние на болния е добро, докато дни преди насрочената трансплантация пациентът не е изведен от стерилното помещение и със сринат имунитет е закаран в друга болница за подготовка за последна лъчетерапия.

-Той като се прибра от там, ми каза – намръзнах се, изстинах. Стана така, че той почва да вдига температура. Попитах го също така – нещо направиха ли, за да ти облекчат температурата и състоянието. Той ми каза – дадоха ми един парацетамол.

Д-р Явор Петров: Не го пращам аз лично. Това е протокол, по който се работи.

Репортер: Два дни след разходката до ИСУЛ и обратно Васил се влошава и умира в деня на насрочената трансплантация. А преди това синът му е свидетел как изпада в криза. Наблюдава през прозореца на изолираното помещение и слуша през телефона си какво става с баща му.

-Той ми каза, че му е лошо. Появи се една жена. Не знам дали е сестра или е санитарка. Отговорът на тази жена беше – ще ти дам канче да повръщаш в него. Извади канчето от тоалетната, което той си мереше урината. Малко след това, докато говорехме в телефона, той колабира.

Репортер: В организма на болния са открити стафилококи. Лекуващият лекар, който е специализант, потвърждава наличието на инфекция, но отрича вина на организацията и хигиената в болницата.

Д-р Явор Петров: Това е инфекциозни усложнения. Не мога да ви дам конкретен отговор как точно се е появил. За мен това се дължи на ниския имунитет.

Репортер: По документи болният е лекуван с антибиотик още преди откриването на стафилококите. А изследванията за наличие на бактерии са станали готови след смъртта му. Предотвратима ли е била смъртта на пациента от хематологията ще разследват от прокуратурата и Медицинския одит.

Национални радиа

Мария Шаркова: Имаме системни проблеми с неонаталната грижа

Фондация настоява за отпадане на критериите за жизнеспособност на плода

БНР   До обед


Проектът на „Фармакотерапевтично ръководство по Акушерство и гинекология“, качен за обществено обсъждане от Министерство на здравеопазването, разбуни за пореден път духовете сред пациентските организации с основен въпрос – кога плодът се счита за жизнеспособен. От Фондация „Макове за Мери“ за подкрепа на родители, преживели перинатална загуба на бебе, настояват да отпаднат критериите за жизнеспособност на плода.

Според „Фармакотерапевтично ръководство по Акушерство и гинекология“ плодът се определя като потенциално жизнеспособен, ако е с телесна маса при раждането над 800 грама, независимо дали плодът е роден жив или мъртъв, и ако е с телесна маса при раждането под 800 грама, при условие че плодът е роден жив и е живял поне три денонощия.

Според Фондацията „Макове за Мери“ здравните власти се опитват да прокарат високи критерии за потенциалната жизнеспособност на плода. Тези критерии трябва да отпаднат, още повече че ВАС вече ги е отхвърлил два пъти, каза пред БНР Бояна Петкова от „Макове за Мери“:

„Официалният критерий на СЗО за жизнеспособност е 22 гестационна седмица и 500 грама. Оттам нататък според цялата медицинска литература реално такъв фиксиран критерий няма. Не е редно да има в нормативен документ“.

„Поставянето на изискване едно бебе да оцелее 72 часа, за да бъде записано като живо родено, означава няколко неща. Първо, ако това бебе почине в рамките на тези 72 часа, то не е съществувало. Според мен нормативно разписана граница за жизнеспособност не трябва да има. В ръководството трябва да има отделна глава, която да третира поведението при раждане на екстремно недоносено дете живо или при раждане на граница на жизнеспособност“, обясни още Петкова. Тя настоява още – всяко живо родено дете да бъде записвано като такова, независимо от това колко дълго ще преживее.

Имаме системни неонатологични проблеми, които не се решават по никакъв начин с поставяне на граница на жизнеспособност в някакъв нормативен акт, категорична беше Бояна Петкова. По думите ?, няма регистър на недоносените деца.

Организациите, свързани с родилната помощ, ще напишат обобщен документ и ще го изпратят до здравното министерство относно несъгласията си в терапевтичното ръководство.

„Въвеждането на подобни критерии във „Фармакотерапевтично ръководство по Акушерство и гинекология“ е най-нелепият до този момент опит да се поставят подобни граници на жизнеспособността“, изказа мнение в предаването „Хоризонт до обед“ Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

„Това по-скоро е проява на някакъв необясним инат от специалистите, които изготвят тези документи. Тези ръководства въобще не са документи, които следва да съдържат подобно дефиниране на тези понятия. Фармакотерапевтичните ръководства са въведени в Закона за здравното осигуряване и в Националния рамков договор. Те регламентират поведението на лекарите при прилагане на лекарствени продукти. Предмет на обхват на този документ по никакъв начин не се покрива с въвеждането на подобни понятия. Те нямат място нито в тези ръководства, нито в медицински стандарти“.

Мария Шаркова също подчерта, че имаме системни проблеми във връзка с неонаталната грижа. Тя настоя за правила, които да гарантират еднакво качествена грижа, без значение дали недоносеното бебе е родено в голяма университетска болница в София и Пловдив или в Ловеч. 

Две бебета с морбили са приети за лечение в общинската болница в Дупница

БНР


Две бебета с морбили са приети за лечение в общинската болница в Дупница. Инфекциозно отделение в болницата е под карантина, свижданията са прекратени. Още от кореспондентът ни Кирил Фалин.

Репортер: Едното от децата е на 21-годишна жена от село Крупник, която наскоро, в продължение на седмица, се лекуваше от морбили в същото отделение на дупнишката болница. Скоро след това и 6-месечното ѝ бебе е прието със същите симптоми. Второто бебе е от Бобов дол. И двете деца са с обриви, висока температура и повръщане. Диагнозата морбили е потвърдена след изследвания в Националния център по заразни и паразитни заболявания в София, каза прокуристът Мария Иванова.

Мария Иванова: Майката е изписана и няколко дена след това дойде детенцето.

Репортер: И нейното лечение беше изцяло за сметка на здравното заведение?

Мария Иванова: Да. Работим абсолютно нормално.

Икономическа полиция извършва проверка на 2-ра ТЕЛК комисия в Благоевград

БНР


Икономическа полиция извършва проверка на 2-ра ТЕЛК комисия в Благоевград след разследване на Хоризонт, за което се самосезира и Регионалната здравна инспекция. Съобщава кореспондентът ни Кети Тренчева.

Репортер: Освен нашите сигнали за неподвижната жена от село Рупите, която беше принудена с частна линейка да дойде на място за преосвидетелстване и съмненията за издаване на протоколи на здрави хора от гоцеделчевския район, в контролната здравна инспекция са постъпили и други жалби, каза д-р Калоянов, директор на РЗИ.

Репортер: Има ли нещо общо между случаите, които изнесохме и действията на Икономическа полиция днес?

д-р Калоянов: Да, това е и по повод на вашите сигнали, и сигнали на граждани.

Репортер: Много ли са сигналите, които се натрупаха?

д-р Калоянов: Достатъчно

Репортер: Кога ще станат ясни резултатите от проверката на институциите?

д-р Калоянов: Надявам се тук в близките 3-4 дни да излезе какви неща са констатирани и какви мерки ще се предприемат. Като ще ви държим в течение.

Репортаж за настояване на неправителствени организации за регистър на децата с аутизъм

БНР, Новинарски час


Неправителствени организации настояват да бъде създаден регистър на децата с аутизъм и да им се гарантира помощ след поставянето на диагнозата. На кръгла маса за правата на децата аутисти стана ясно, че България планира да използва опита на СЗО в грижата за засегнатите семейства.

Фактът, че у нас липсва регистър на децата с аутизъм пречи да се формира политика за финансиране на терапиите, необходими за тези деца, обясни Владислава Цолова от фондация Стъпка за невидимите деца на България.

Владислава Цолова: Всяко финансиране е свързано с брой, с регистър. Такъв регистър няма. Това е една от нашите най-големи болки – да има гарантирана терапевтична помощ за абсолютно всяко дете, след диагностиката да има път, да не минават през лутане, да ядат корени от всякакви несъществуващи растения, да ги купуват за хиляди евро, да пият белина, за да се излекуват от аутизъм.

Председателят на ДАЗД Елеонора Лилова обясни, че се планира повишаване компетентността на професионалистите, които работят с деца аутисти.

Елеонора Лилова: В проекта на новата национална стратегия за детето 2019 – 2030 г. сме заложили конкретни мерки за повишаване на компетентността на професионалистите, работещи с деца в тази сфера, както и подкрепата в информиране на родителите.

България вече е отправила питане към СЗО дали може нейна програма, свързана с аутизма да бъде приложена и у нас.

Елеонора Лилова: Обучителна програма за предоставяне на грижи за семейства с деца с проблеми или изоставяне в развитието, която представлява липсващ компонент в цялостната политика на нашата държава.

Участие в кръглата маса взеха представители на Столичната община, посланиците на Израел и Дания у нас, както и депутатите Светлана Ангелова и Калин Поповски.

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ