Врачански лекар: Моля, идвайте изкъпани в кабинета

Телеграф  стр. 7


Общопрактитуващ лекар от Враца изненада пациентите със странна бележка написана на ръка.

Тя гласи: „Моля, влизайте в кабинета изкъпани“, съобщи Блиц. Някои пациенти от нежния пол я приемат с румена усмивка и мокри фантазии. Други коментират, че явно на лекаря му е писнало от хигиената на врачани и е решил да им го каже по-деликатно. Големият брой пациенти, чакащи пред вратата на д-р Костов определено се забавляваха с посланията му и с любопитство четяха всяко едно от тях. Разбира се всички спазваха стриктно най-вече забраната „Не чукайте, ще бъдете поканени!!! Пречите на доктора!“ и се стараеха да не говорят на висок глас в коридорите на поликлиниката.

80 деца печелят медали след битка с рака

Телеграф  стр. 9


Над 80 български деца, преборили рака, мерят сили в състезания по плуване, лека атлетика, стрелба, шах и футбол.

В надпреварата се включват хлапета от 7 до 16 години, чието лечение вече е приключило успешно. Игрите , които се водят в спортния комплекс „Камчия“, продължават и днес.

Медали

„Чувствам се победител, защото победих рака, победих тумора и се гордея с това“, казва Антон – един от участниците, пред BTV. 12-годишният тийнейджър наскоро успява да пребори рака на костите, а днес показва завидни умения в плуването. В състезанията не гони медали, а очаква най-вече да се забавлява. Децата, които участват, са събрани от цяла България и са се лекували в София, Пловдив и Варна.

Москва

Това е националният етап от световните „Игри за победители“. Спортните направления са шест и са подбрани така, че в тях да могат да участват и деца, които имат двигателни проблеми. Спечелилите надпреварата у нас ще заминат в Москва. Участие в игрите в руската столица пък ще вземат деца от цял свят, победили коварната болест. Надпреварата се провежда под надслов „Ракът е лечим. След историята на болестта, започват историите за победите“. Това събитие е един празник на живота, победа над болестта, болката и ограниченията. Една уникална рехабилитационна програма, която връща усмивките на децата и вярата в собствените им сили, пишат от Сдружението на децата с онкохематологични заболявания, което е организатор на събитието.

Събрахме милиони капачки за недоносени бебета

Телеграф  стр. 9


Стотици хора се включиха в четвъртото издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“, съобщи Бгнес.

Със събраните пари от рециклираната пластмаса се купуват кувьози за малките общински болници. След последната акция, която се проведе през септември, бяха закупени кувьози за три общински болници – в Кнежа, Троян и Нова Загора. „Всяко трето дете, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите. Т. е. много е важно апаратурата да е годна за ползване, не просто да я има“, заяви организаторът на кампанията Мартина Йорданова. “ Над 25 общини се включват. Има деца, които са били четвърти и пети клас, в момента вече са осми-девети, отиват в гимназиите си, развиват наистина потенциала да се случват по-големи неща. Ние променяме цяла нация. Цяла България вече събира капачки“, каза организаторът на кампанията във Варна Владислав Николов за БНР.

13.04.2019

Национални телевизии

Национални радиа

Общинската болница в Дупница отчита печалба от над 400 000 лева за 2018 г.

БНР


Общинската болница в Дупница отчита печалба от над 400 000 лева за 2018 г. и по-високи заплати на лекарите и целия персонал от март тази година. Отчетът ще бъде разгледан на предстоящата сесия на общинския съвет следващата седмица. Здравното заведение, което втора година се управлява от прокурист, е намалило задълженията си, които са вече под 2 млн. лв.

Репортер: Към края на март тази година основната заплата на лекарите е 1350 лева, а на медицинските сестри – 1050 лева. В някои от отделенията, които работят по-добре, възнагражденията са доста по-големи и обратно – отделенията и звената, които калкулират по-малки печалби, вземат по-ниски заплати, пояснява прокуристът Мария Иванова. Болницата изплаща и към 500 хил. лева по ЕСКО-договор за саниране на сградата на бившата транспортна болница, която е част от комплекса и в нея са разположени няколко от отделенията. Така тотално закъсалата допреди две години общинска болница в Дупница, която ползва и банков кредит от 1 млн. лева, по който гарант е общината, бавно се съвзема, сочат финансовите отчети. От общината коментираха, че се очаква и финансова подкрепа и от страна на здравното министерство, което е гаранция, че тенденцията по стабилизиране на болницата, в която работят около 220 души медицински състав, администрация и персонал, ще продължи.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ