Болниците няма да купуват сами лекарства от май

24 часа  стр. 7


През май ще заработи системата за централно договаряне на цените на скъпите лекарства у нас. Здравното министерство ще възлага обществени поръчки на търговците на едро за доставка на медикаментите, за които ще бъдат договорени определени цени. След това болниците ще заявяват какви количества са им нужни, обяви здравният министър Кирил Ананиев на парламентарен контрол в петък.

Сега всяка болница сама провежда търгове, което позволява на търговците да продават на различни цени. Освен това не могат да се постигнат големи отстъпки. При централизиран търг ще може да се договарят по-големи отстъпки. Всички болници ще получават лекарства на еднаква цена, което ще намали разликите в разходите им по това перо. На места те са много сериозни.

Как да се борим сами срещу рака на гърдата

Отказ от вредни навици предотвратява 1 от 3 случая на опасната болест

24 часа  стр. 62, 63


Страхът от рак на гърдата е сред кошмарите на съвременните жени. Но малко от тях са наясно, че могат да намалят риска от него, като загърбят вредни навици и променят начина си на живот. А още по-малко имат воля за подобна промяна, която не само може да надвие рака убиец, но и прави услуга на сърцето, държи кръвната захар и холестерола под контрол.

Паниката е основателна -днес ракът на гърдата е най-често срещаният карцином при жените и второ по разпространение туморно заболяване въобще. През 2018 г. по света са регистрирани над 2 милиона нови случая според Световния фонд за изследване на този вид рак. Най-много са те в държавите от Бенелюкс – 110 на 100 000, а най-малко на островите Самоа – 80 на 100 хиляди.

А според Американската асоциация за изследване на рака прости житейски правила могат да предотвратят 1 от 3 случая на тази гибелна болест.

Редовните прегледи имат слава на най-ефикасен начин за намаляване на смъртността от тази коварна болест. Колкото по-рано е открита, толкова по-лечима е тя. Но специалистите още спорят кой, как, колко често и на каква възраст трябва да се преглежда. В повечето случаи критерият е индивидуален, нужни са генетични и други изследвания, а консултацията с лекар е задължителна.

За връзката между начина на живот и рака подобни спорове няма – научно са доказани привичките, повишаващи опасността от него, особено при липса на генетична предразположеност.

Известно е и какво жената трябва (или не трябва) да прави, за да избегне този капан – например не бива да пуши, пише „Ню Йорк таймс“. От половин век тютюнопушенето драстично намалява, но дами и дори тийнейджърки, захапали цигара, все още са обичайна гледка дори и в развитите страни, пише вестникът.

10-годишно изследване сред над 102 000 млади жени в Норвегия и Швеция показа, че тези, които пушат по 10 и повече цигари на ден в продължение на над 20 години, тоест пушачките, са изложени на 1/3 по-висок риск да развият рак на гърдата от останалите. А при започналите да пушат преди 15-годишна възраст рискът е почти 50 процента.

Според американското издание „Джърнъл ъв клиник онколъджи“ поне 20 000 жени в САЩ са продължили да пушат и след като са диагностицирани с рак на гърдата. А онколозите твърдят, че при отказалите цигарите химиотерапията и лъчетерапията са много по-резултатни.

Друг важен фактор е контролирането на теглото. Когато индексът на телесната маса е 35 и повече, рискът

от рак на млечната жлеза расте с до 60 на сто, установиха изследователи. А отслабването дори с 5% го намалява с 25-40 на сто.

Особено вредни са тлъстините около талията. Коремните мазнини са метаболитно активни, произвеждат растежни фактори и хормони, включително естроген, които стимулират развитието на този вид ракови клетки. „Най-важното, което жената може да направи, за да намали риска, е да избягва трупането на килограми в зряла възраст“, казва професорът от Харвард Уолтър Уилит.

Свръхтеглото намалява шанса да оцелееш след рак на гърдата, макар че не е доказано дали отслабването удължава ремисията. Във всички случаи то е полезно срещу други видове рак, сърдечни болести, диабет и т.н.

Третото условие е алкохолът. Жени, които пият от 2 до 5 питиета на ден, се излагат на 40 на сто по-голяма опасност от рак на гърдата. Дори и едно питие дневно повишава риска със 7 процента.

Наскоро обявиха сензационни резултати от ново изследване: бутилка вино на седмица се равнява на 10 цигари, що се отнася до риска от този рак. Три бутилки вино седмично са опасни колкото 23 цигари.

Алкохолът влияе върху нивото на половите хормони, които повишават опасността от рак на гърдата за жени преди и след менопауза. При пациентки, лекувани от тази болест,

3-4 питиета седмично засилват опасността тя да се появи отново, особено при жени след менопауза и такива с наднормено тегло. Това не значи пълно въздържание -1-2 питиета седмично може, но… само няколко пъти годишно.

При храненето – друга важна предпоставка за профилактика, средиземноморската диета действа отлично. Тя намалява риска с 41 на сто, зехтинът го свива с 68 на сто. Куркумата и кърито са доказани убийци на раковите клетки, както и джинджифилът, чесънът, канената, черният и червеният пипер. Тази диета набляга върху богата на фибри храна -зеленчуци, плодове, пълнозърнесни продукти.

5% намаляване на риска от болестта убиец се постига с 10 грама фибри дневно, а препоръчителното количество е 30 грама на ден. Учени от университета в Лийдс са изследвали 35 000 жени в продължение на 7 години.

257 от тях са развили рак на гърдата и без изключение са консумирали по-малко фибри от останалите.

Особено полезна е растителната храна, богата на каротеноиди

– оранжев пигментс мощно антиоксидантно действие. Има го в морковите, чието име носи, в сладките картофи, тиквата, спанака, зелето, доматите, пъпеша.

Ролята на соята не е доказана, макар че азиатките, които я ядат в изобилие, са сред най-малко засегнатите от рак на млечната жлеза. Лекарите предупреждават, че соевата съставка изофлавон не бива да се взема като хранителна добавка, защото е с висока концентрация на растителен естроген, свързан с рака на гърдата.

Пряка връзка между млечните храни и този вид рак не е доказана, но богатите на мазнини продукти като сирене, кашкавал, сладолед също съдържат естроген.

Добре е да се гощавате с риби, богати на омега-3, вместо с протеинови продукти като червено месо, захар, сладкиши, подсладени напитки. Според американски онколози яденето на такова месо (говеждо, свинско, агнешко) трябва да се ограничи до 2 пъти седмично и въобще да се загърбят преработените колбаси -салам, наденица, бекон, хотдог. Според едно проучване всеки 100 г от тях правят риска от болестта 4% по-висок.

Засилената физическа активност не само отдалечава риска от рак и подобрява възстановяването от него, но помага за ред други болести, държи тялото във форма, топи килограмите. Поне 50 изследвания доказват, че упражненията и движението редуцират с 30-40 на сто опасността от рак на гърдата и намаляват смъртността при болните. Не е необходимо да се прекалява – 1 час бързо ходене на ден върши работа. А дори и 30 минути са по-добре от нищо.

„Совите“ са по-уязвими пред рака на гърдата заради спането до обяд, а при „чучулигите“, които стават рано, рискът е с 40-48% по-нисък, сочи британско изследване от февруари.

Но будуването е също толкова вредно, колкото и прекаляването с дрямката – увеличава опасността с 50-60%. Оптималното време за спане е 6-8 часа.

СЗО: Гответе се за свински грип, Канзас, Бризбейн, Колорадо

Световната здравна организация предупреди производителите с тях да напасват ваксината

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 67


Свински грип ще ни разболява и следващата зима. Това е превод на прогнозата на Световната здравна организация за преобладаващите щамове в следващата епидемия. На база на очакваните разновидности СЗО даде препоръките си към производителите на ваксини защита от кои вируси да заложат в продуктите си. Това са по два вида от А и В тип:

A(H1N1)pdm09 „Бризбейн“

A(H3N2) „Канзас“

В“Колорадо“от линията“Виктория“

В „Пукет“ от линия „Ямагата“, сходен на вируса от същия вид от 2013 г. Защита от тях трябва да осигуряват 4-валентните ваксини, а в 3-валентните ще липсва „Пукет“, за който се очаква по-слабо разпространение. Препоръките за ваксините 2019/2020 са одобрени и от Комитета за лекарства за хуманна употреба на Европейската агенция по лекарствата.

Обявяването на прогнозите всяка година събужда съмнения в групата на подозиращите заговор срещу човечеството. Редовният въпрос е: а откъде знаят, че ще има грип, и даже са наясно какъв ще е! Ами да, ще има грип, през всеки студен сезон блуждаещите и през лятото грипни вируси намират благоприятна почва за предаване от човек на човек. Това, че ще има фип, не е прогноза, а медицинска аксиома – не се нуждае от доказване.

Вируси, които ще преобладават следващата зима, се прогнозират още преди абсолютния край на настоящия грипен сезон на базата на разпространение. За северното полукълбо водещи за прогнозата са данните от южното полукълбо и обратното. Когато на едното място епидемията затихва с идването на пролетта, на другото влизат в „окото“ на грипната буря.

По-резонен може да е въпросът защо, след като от големи семейства инфлуенца вируси – А, В и С и D, потенциал за епидемии сред хората имат само първите два, всяка година чуваме за различни вируси с имена, в които влизат букви, числа, географски имена и пояснения като „свински“ и „птичи“. Грипните вируси непрекъснато се променят и надграждат.

Тези мутации пречат на организма да си изработи веднъж завинаги имунитет срещу основните разновидности и повече да не боледува.

В зависимост от това колко голяма и бърза е промяната на вируса, боледуваме отново и ходът на инфекцията е различен като тежест и прогноза за усложнения. Грипните вируси се изучават от 70 г. и разновидностите получават „лични“ имена. Няма бинго в кръщаването, зад всеки елемент стои информация.

По разликата в базовите белтъци на вирусите те се причисляват съответно към типовете А или В. След това вирусите от А фупата се сдобиват с Н и N в името си, но това няма нищо общо с тежестта на симптомите на грипа. Те описват белтъчната структура на вируса – различни форми на гликопротеинови шипчета на повърхността на вируса според ролята им в размножаването на вируса. В биологичен смисъл не е точно размножаване, поточно е да се каже, че вирусите създават свои копия, като за целта се внедряват в жива клетка гостоприемник на човек или животно и увеличават своя брой само чрез нейното деление.

Н структурите са свързани с гликопротеин с име хемаглутинин, който помага на вируса да идентифицира рецепторите в клетката гостоприемник. N шипчетата са ензим, наречен невраминидаза.Те съдействат за разграждането на лигавицата около клетките на гостоприемника в дихателните пътища и така дават път за проникването на вируса в клетката гостоприемник.

„Израстъците“ обаче не са еднакви във всички А вируси. Известни са 17 разновидности на Н-шипове и 10 вариации в N шипове.Тези различия прецизират името на вирусите на грип А. Например вирусът H1N1 има хемаглутинин форма 1 и невраминидазна форма 1, H2N3 – съответно форма 2 и форма 3, и аналогично за всички комбинации. Друг пример: H3N1 и H3N2 имат сходни хемаглутининови протеини, но различни невраминидази.

С добавянето на географски и времеви ориентири се разграничават мутациите в основните вируси във времето. Вметването на определението свински или птичи дава -информация, че части от вируси, които са заразявали само съответното животно, са се промъкнали в човешкия грипен вирус.

Нахлуването им в човешкия вирус води до пандемия, тъй като той е принципно нов и непознат за имунната система на хората. Към името на такива вируси се добавя pdm – обозначение за пандемичност, и съответната година. Например свинският грип от 2009 г. се изписва A(H1N1)pdm09.

Добавянето на географски регион е свързано с мястото на първото изолиране на мутацията. Най-поразителната разлика между H1N1 и сезонния грип е, че при „обикновения“ грип умират повече възрастни, а при пандемичен – млади и здрави хора и бременни жени.

Вирусите тип В се различават по антигенните си структури и се диференцират в две основи линии – „Ямагата“ и „Виктория“, като също имат подвидове, но като цяло са по-малко изменчиви и по-ниско вирулентни от А вирусите.

България се топи със 136 души на ден

Смъртността у нас е рекордна в ЕС; Миграцията почти не играе роля в обезлюдяването

Христо НИКОЛОВ

24 часа  стр. 2-3


През 2018 г. населението на България е намаляло с 49 995 души, което прави по 136 човека на ден.

„Към 31 декември 2018 г., докогато са официалните ни данни, сме стигнали 7 000 039 души. Но имайки предвид демографските процеси, със сигурност можем да кажем, че към днешна дата вече сме под 7 милиона“, каза в петък шефката на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ Магдалена Костова.

Намалението на българското население се дължи най-вече на сравнително ниската раждаемост и високата смъртност, която е рекордна за ЕС. Емигрирането вече почти не играе роля, защото през 2018 г. страната е била напусната от 33 225 души, но за същото време от чужбина у нас са се върнали или са получили българско гражданство 29 559 души. Т.е. на миграцията се дължи намаление на населението с едва 3666 човека

По принцип напускащите и пристигащите за постоянно в България хора са почти на една и съща възраст – най-много от тях са в активната между 20 и 39 години. Любопитното е, че сред хората, които се заселват у нас, най-висок е делът на тези, които идват от Турция – 29,9%.

Следват хората, които пристигат от Руската федерация -11%, и Германия – 7,2%. Става дума както за хора с българско гражданство и от български произход, които се завръщат за постоянно, така и за хората, които тепърва получават българско гражданство.

България има отрицателен естествен прираст на населението още от 1990 г. насам и през 2018 г. той просто е продължил да намалява. През цялата година например са се родили само 62 576 деца, като само 62197 от тях са живородени, т.е. раждаемостта намалява с 2,7% в сравнение с 2017 г. В момента тя е на едно от най-ниските си нива от 30 години насам и е съвсем малко по-висока от рекордно ниската си стойност през 1997 г.

Единственото положително нещо е, че намалява детската смъртност – през 2018 г. у нас са починали 358 деца на възраст под 1 годинка, и коефициентът на детската смъртност е 5,8 промила. През 2017 г. той е бил 6,4 промила, а през 2001 -14,4 промила.

Намаляват и жените в детеродна възраст, а тенденцията първото дете да се ражда от жени на над 40-годишна възраст продължава.

Но докато България далеч не е на последно място по раждаемост в ЕС, по смъртност сме твърдо на първо място.

С брой на умрелите 108 526 през 2018 г. – колкото е приблизително населението на една област като Смолян, страната ни има коефициент на обща смъртност от 15,4 промила при среден за ЕС 10,3 промила.

При това имаме градове, в които този коефициент е още по-голям: Видин – 23,2 промила, Монтана – 21,7 промила, и Кюстендил – 20,3 промила.

България има и много висок показател преждевременна смъртност, който отчита броя на лицата, починали преди да са навършили 65 години. През 2018 г. той се отнася за 21 % от умрелите и се е увеличил в сравнение с предишната година, когато е бил 20,9%.

При това има доста голяма разлика между мъжете и жените – при жените починалите, преди да са навършили 65-годишна възраст, са 13,8% от всички починали жени, докато при мъжете е 27,6%.

Най-големият демографски проблем на България обаче е продължаващото застаряване на населението и фактът, че всеки 100 човека, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от едва 66-ма млади хора, които тепърва могат да работят.

През 2001 г. положението е било обратното – на мястото на всеки 100 човека, излизащи в пенсия, са идвали 124 млади българи.

През 2018 г. българите над 65-годишна възраст са били 1 493 119, или 213% от населението, като са се увеличили с 0,3 процентни пункта в сравнение с предната година. Средното за ЕС ниво е 19,7% и в общността има само още 7 държави с по-лош показател от този на България.

От този проблем произтича следващият – в България има все повече хора, които са възрастово зависими. Това са хората под 15-годишна възраст и тези над 65 години, които не работят. На всеки българин в тези категории се падат вече по-малко от двама българи, които могат да работят и да се издържат. Този показател се влошава в сравнение с предната 2017 г., като съотношението е съвсем малко по-благоприятно в големите градове в сравнение с малките населени места и селата.

Всъщност през 2018 г. броят на трудоспособното население у нас е 4,2 млн. души, или 60% от населението на страната, като намалява в сравнение с предната година с 48 хил. души.

Тази тенденция не е от 2018 г., а продължава от почти 30 години. През това време населението под и над трудоспособна възраст се увеличава като дял от общото население, а в същото време делът на българите в трудоспособна възраст намалява

През годините обаче е имало и изключения от тази тенденция и те се отнасят за времето на икономически бум в началото на хилядолетието. Между 2001 и 2005 г. например делът на трудоспособното население се увеличава макар и само с около 3 процентни пункта за 5 г., а след това се запазва на почти едно и също ниво чак до началото на кризата. И едва след настъпването й започва отново плавно да намалява.

ЯМР-направлявана радиотерапия – революционно лечение на рак

Има само 20 такива устройства в света и едно от тях току-що пристигна в Истанбул, в болница ACIBADEM Maslak

24 часа  стр. 67


Съвременната медицина е немислима без технологиите, а ранната диагноза и високотехнологични устройства повишават шансовете за успешно лечение на рака, дори и в напреднал етап. Една от най-новите технологии, които представляват революция в лечението на злокачествени тумори, е ЯМР-направляваната радиотерапия. При нея в един и същи апарат са интегрирани линеен ускорител и ЯМР-технология. С нейна помощ радиационният онколог може да провежда лечението с хирургична точност, тъй като устройството му позволява да вижда тумора много ясно, дори ако се намира в меките тъкани.

„Новата технология ни позволява да визуализираме тумора много добре и да го лекуваме с голяма прецизност. Този апарат ни дава възможност да достигнем дори тумори, които не можеха да се лекуват с радиационна терапия като например тези в панкреаса“, казва проф. Е ние Иозяр, ръководител на Катедрата по радиационна онкология в Медицинския факултет на Университета AcibadeM MehMet

Ali Ayd nlar.

Радиотерапията е важен компонент от онкологичното лечение, а ролята й е да унищожава злокачествените тумори чрез радиация. Едно от основните предизвикателства пред специалистите по радиотерапия е прецизното прицелване на радиационните лъчи, така че да предпазят здравите тъкани и жизненоважни органи в близост до злокачествени тумори. ЯМР-направляваната радиотерапия (MR Iinac) може да помогне много в това отношение. Технологията е използвана за първи път в САЩ през 2015 г. Към момента в света има едва 20 такива устройства. Болница AcibadeM Maslak е деветият център в света, който разполага с MR Iinac.

„Както знаем, туморите, разположени в стомаха, гърдите и вътрешните органи, се движат, променят позицията си и това затруднява лъчетерапевтичното лечение. Сега с магнитен резонанс, интегриран в самия ускорител, получаваме точно изображение на тумора по всяко време. Ако засегнатите тъкани изместят позицията си, променяме плана и прилагаме лечението според новото местоположение. Тоест, пренастройваме лечението според информацията, получавана по време на лечебната сесия. Говорим за адаптивна радиотерапия, която е съвсем нов алгоритъм“, обяснява специалистът от ACIBADEM.

ЯМР-направляваната радиотерапия има и други важни предимства: ограничаване на страничните ефекти за пациента и намаляване броя на лечебните сесии.

„Преди при някои тумори трябваше да проведем 30 сесии, сега можем да приложим 5 фракции. Това означава, че времето за лечение се съкращава от 2 месеца на 2 седмици, което е от голяма полза, особено за пациенти, които идват от чужбина за лечение в болници ACIBADEM в Турция. Основни индикации за този вид терапия са рак на гърдата (някои видове и локализации), рак на белия дроб (някои случаи), рак на черния дроб, чернодробни метастази, рак на панкреаса, коремни и простатни тумори“, казва проф. д-р Енис Йозяр.

Лечението може да се прилага и при деца и не е обусловено от размера на туморите. Специалистът смята, че в следващите 10 години ЯМР-направляваната радиотерапия (MRIdian Linac) ще се използва все по-широко.

***

За допълнителна информация и консултация: Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp) www.acibadem.bg www.facebook.com/ AcibademHospitalsGroupBulgaria

Питат „Д-р Гугъл“ по 1 милиард пъти на ден

24 часа  стр. 68


Световната търсачка „Гугъл“ разширява възможностите си да поднася отговори на здравни въпроси въпреки критиките, че е разпространила невярна информация за ваксините, съобщи Би Би Си.

На конференция за технологиите в Остин, щата Тексас, шефът на „Гугъл“ Дейвид фейнбърг обяви, че 7% от всички влизания в „Гугъл“ се отнасят до здравето. Това прави по 70 000 търсения на минута, изчисли той.

„Хората ни питат за болести, лекарства, симптоми и т.н. Ние организираме световната информация за здравето по такъв начин, че да е достъпна за всички“, каза фейнбърг.

За да изчисти подвеждащата информация, търсачката е наела „екипи“ от лекари, които анализират резултатите от всяко търсене по здравни теми. За някои от тях те поставяли предупредителни бележки, фейнбърг даде примери:

„Ако изпишете „как да се самоубия“, търсачката най-напред ще извади предупредителна бележка за суицидно поведение. Ако изпишете „холокост“ и „мит“, първо ще ви предупреди, че нарушавате закона. Ако изпишете „ваксини и аутизъм“, на първо място ще излезе изследването, което бе фалшифицирано, и ще има надпис, че то подвежда“.

„Гугъл“ вече има някои забележителни постижения, например въвеждането на изкуствен интелект в диагностичната практика на радиолозите.

През януари 2017 г. пък бе въведено приложение, което много бързо открива проблем с бъбреците, който би направил болния зависим от диализа.

Чрез използване на сложни алгоритми за преценка на показателите на пациента то поставя диагноза за 14 минути, докато на лекар това би отнело 4 часа. За други бъбречни болести приложението изпреварва лекаря с 2 дни.

CУ ще препитва кандидат-студенти по история и биология

Телеграф  стр. 4


Изпитите по история и биология за кандидат-студенти ще се проведат утре в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха вчера от учебното заведение.

Изпитът по история на България ще стартира от 9.00 часа. Той ще бъде писмен и се състои от два компонента. Първият е за развиване на тема по даден исторически проблем, а вторият е тест. Изпитът продължава четири астрономически часа. Темите ще се изтеглят в деня на изпита. Препитването по биология пък ще стартира от 14 часа.

Този изпит също ще се състои от два компонента – развиване на тест и тема. Първият от тях се оценява с числова оценка по шестобалната система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички кандидатстващи с изпит по биология в Софийския университет. Вторият компонент от изпита е задължителен само за кандидатите за специалността „Медицина“ в Софийския университет. Първият компонент е тест и е задължителен за всички кандидат-студенти, полагащи изпит по биология.

Създадоха първата ваксина срещу алергия

Телеграф  стр. X-XI


Първата ваксина срещу алергия от бреза разработиха руски и австралийски учени.

Препаратът е в стадий на доклинични тестове, съобщава сайтът Лайф. Това е една от най-разпространените алергии в световен мащаб, заедно с непоносимостта към райграса. Прашецът от бреза е един от сериозните алергенни източници в страните на Северното полукълбо, в частност в Централна и Северна Европа. Той предизвиква развитието на тежки симптоми в респираторния тракт, а също така и появата на хранителна и кожна алергия.

Екипът от руския Институт по имунология, ръководен от Муса Хайтов, е успял да създаде изкуствено копие на алергена на базата на белтъка Betvl, който помага при образуването на защитни антитела и блокира развитието на алергичната реакция. Ваксината ще помогне на хората да се избавят от алергията към брезите и от необходимостта цял живот да взимат лекарства или да се преместват да живеят в други региони.

Великденска промоция в Он клиник

Телеграф  стр. XI


За тях не е прието да се говори… освен с насмешка и ирония. Но на практика проблемът с хемороидите се оказва много сериозен. От 100 човека почти половината страдат от това заболяване, често без дори да знаят за това. Ако хемороидалната болест не се установи навреме, тя продължава да набира сили. Хемороидалните възли представляват кавернозни тела в дебелото черво, които ги има при всеки от нас. Характерно за заболяването е кръвотечение, излизане на възлите от аналния канал и болка. Хемороидалната болест е прогресивно заболяване и с времето тези прояви се засилват… Освен това тя предизвиква сърбежи, раздразнение, кръв и тези неприятните усещания могат да бъдат предизвикани и от други заболявания, изискващи специализирано лечение. Още при първите неудобства в аналната област е желателно да се консултирате с проктолог. OH КЛИНИК разполага с модерно проктологично отделение, специализирано в премахване на хемороиди и анални фисури без операция. Страдащите от хемороиди обикновено късно научават, че съществува безкръвен метод за незабавно справяне с проблема. Именно заради това те удължават разрешаването му като се опитват да притъпят болките с медикаменти или игнорират кръвта върху тоалетната хартия с надеждата, че това няма да се повтори. Но това винаги се повтаря, т.к. хемороидите не изчезват, а преминават в следващата фаза на развитие и все по-често напомнят за себе си. „Много често пациентите смятат, че ако няма изразена болка, то не съществува и причина за притеснение споделя д-р Христозов, главен проктолог в OH КЛИНИК. Това обаче е неправилен подход. Хемороидите са само едно от многобройните заболяванията на дебелото черво, сред които са полипи, язви, проктит и т.н. Ако се диагностицират навреме и правилно, лечението преминава бързо и без усложнения. До 3-ти стадий се прилага неоперативен метод в амбулаторни условия – без болничен престой. При напреднала фаза на хемороидите рискът от оперативна намеса е голям.“ В цял свят OH КЛИНИК е водещ медицински център, наложил в България най-доброто и изпитано в практиката решение чрез неоперативния метод за премахване на хемороиди.

Не отлагайте проблема – направете крачката към усмихнатото си ежедневие!

Повечето бебета са момчета

Труд  стр. 3


Родените момчета през миналата година са със 7% повече от момичетата. Броят на родените момчета е 32 144, или с 2091 повече от момичетата, които наброяват 30 053, отчитат от националната статистика.

Най-висока е раждаемостта в Сливен – 12 на 1000 души от населението, София и Ямбол – по 9,8 на хиляда. Високата раждаемост в Сливен статистиците си обясняват с преобладаващото ромско население в града. В деветнадесет области раждаемостта е по-ниска от средната за страната, като най-ниски стойности се наблюдават в Смолян – 6,3%, Габрово и Видин – по 6,8%.

През 2018 г. броят на извънбрачните раждания в страната е 36 656, или 58,6% от всички бебета. Относителният дял на извънбрачните раждания в селата (65%) е по-висок, отколкото в градовете (56,5%). За 78,8% от извънбрачните бебета има данни за бащата, което означава, че децата се отглеждат в семейство без брак. Извънбрачните раждания имат най-голям дял в областите Видин (79,2%) и Ловеч (75,9%).

Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава от 27,1 години през 2017 г. на 27,2 години през 2018 г. В регионален аспект средната възраст при раждане на първо дете варира от 30,2 години в София до 23 години в Сливен.

Населението ни застарява

66 младежи на всеки 100 излизащи в пенсия

Труд  стр. 3


Продължава процесът на застаряване на населението, сочат данните на НСИ. В края на 2018 г. хората над 65 години са 1,5 млн., или 21,3% от населението на страната. В сравнение с 2017 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0,3 процентни пункта.

Делът на жените на възраст над 65 години е 24,8%, а на мъжете – 17,7%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея на по-ниската средна продължителност на живота при тях.

В регионален аспект делът на хората над 65 години е най-висок в областите Видин (29,6%), Габрово (28,6%) и Кюстендил (27,3%). Общо в двадесет области този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София -17,5%, и Варна – 18,9%.

На 100 излизащи от пазара на труда, влизат само 66 млади, отчитат още статистиците.

Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40,4 години през 2001 г. нараства до 43,8 години в края на 2018 г.

Процесът на застаряване на населението се проявява както в селата, така и в градовете, като в градовете средната възраст на населението е 42,8 г., а в селата – 46,4 г.

От 15 април: Работодателите заявяват свободни позиции за инвалиди

Яница МАРОВА

Монитор  стр. 5


Работодателите ще започнат да заявяват свободни позиции във фирмите си, които са предназначени за инвалиди, от 15 април, съобщават от Агенцията по заетостта. Крайният срок е 2 юли. От следващата година пък това ще трябва да се изпълнява в първите 3 месеца от годината, фирмите с 50 до 99 служители ще трябва да предвидят позиция за поне един човек с увреждане, а тези с над 100 работници – 2% от средносписъчния състав.

Това е следствие от приетия в края на миналата година Закон за хората с увреждания. За да изпълнят необходимите квоти, компаниите трябва да подадат уведомление до Агенцията по заетостта за броя на инвалидите, които възнамерява да наеме. Документите се подават до съответното бюро по труда, на чиято територия е седалището на фирмата. След това се попълва заявкаспецификация за свободното работно място, като образецът й може да бъде изтеглен от електронната страница на Агенцията по заетостта. Тя може да бъде подадена и онлайн. Освен това при промяна на обстоятелствата, вписани в уведомлението, работодателите са длъжни в едномесечен срок от настъпване на промяната да подадат ново с актуални данни. При неизпълнение на квотата фирмите ще внасят 30% от минималната заплата в специално създаден фонд. Освободени от наемането на инвалиди ще бъдат компаниите, чието производство не позволява дейност да бъде извършвана от човек с увреждане. Фирмата няма да подлежи на санкция и ако бюрата по труда не могат да насочат към тях никого.

12.04.2019

Национални телевизии

Въпрос към Кирил Ананиев от Красимир Богданов относно действията на Министерството на здравеопазването за спасяването на Многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев“ гр. Враца

БНТ  Парламентарен контрол


Тема: Въпрос към Кирил Ананиев от Красимир Богданов относно действията на Министерството на здравеопазването за спасяването на Многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев“ гр. Враца и възможностите за оказване на регламентирана държавна помощ на лечебното заведение

Председател: Продължаваме с въпросите към г-н Кирил Ананиев, министър на здравеопазването. Първо той ще отговори на въпрос от народния представител Красимир Богданов относно действията на Министерството на здравеопазването за спасяването на Многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев” гр. Враца и възможностите за оказване на регламентирана държавна помощ на лечебното заведение. Заповядайте, г-н Богданов.

Красимир Богданов: Благодаря, г-жо председател. Уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. Съзнавам, че обстановката е динамична и това, което миналата седмица е било, днес вече е по-различно, но задавам въпроса така, както съм поставил темата към вас. Уважаеми г-н министър, за пореден път се обръщам към вас с призив за спасяването на врачанската болница. Както цяла България вече знае, МБАЛ „Христо Ботев” е натрупала в годините сериозни задължения в резултат на управленски грешки и неправилни решения. Приветствам ви за желанието за оздравяване на лечебното заведение. Всъщност всички препоръки, които вие отправихте, вече бяха изпълнени, но става все по-очевидно, че със собствени средства областната болница няма как да излезе от създалата се ситуация. Като резултат днес тежестта понасят лекарите, медицинските сестри и санитарите. Заплащането на техния труд е несправедливо, неконкурентно на други близки болнични заведения. Това принуждава част от специалистите да потърсят реализация извън МБАЛ „Христо Ботев”. Като краен резултат страдат пациентите от област Враца и цяла Северозападна България. За съжаление почти нищо от поеманите при срещите ангажименти не се изпълнява – нито е започнал ремонтът на родилното отделение, нито е отворила инвазивната кардиология, нито са отпуснати средства за ремонт на апаратура на отделението по хемодиализа. През последния месец на протест излязоха медицинските сестри, поставени в унизително финансово положение и лоши условия на труд. Сега им предлагат да подпишат колективен трудов договор при месечно възнаграждение 560 лева, колкото е минималната работна заплата. Уважаеми г-н министър, сам разбирате, че при тези рестриктивни мерки и огромните задължения към кредиторите врачанската болница не само няма как да излезе от трагичното положение, но скоро ще остане и без персонал. Предвид нуждата от бързи и точни решения въпросът ми към вас е следния: Какви други мерки осъществява Министерството на здравеопазването за спасяването на МБАЛ „Христо Ботев”, гр. Враца, и смятате ли да предприемете за оказване на регламентирана държавна помощ на лечебното заведение? Благодаря.

Председател: Благодаря, г-н Богданов, уважаеми г-н министър, заповядайте за отговор.

Кирил Ананиев: Уважаема г-жо председател, уважаеми г-н Богданов. Наистина информацията ви е стара и това ще го разберете от моето изложение. Възможните източници за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ са нормативно определени в чл. 96 и чл. 97 от Закона за лечебните заведения, при ограничението посочено в чл. 3, ал. 4 на Закона за лечебните заведения, а именно: Забрана за осъществяване на търговски сделки, освен за нуждите на осъществяваните медицински дейности и за обслужване на пациентите. Основните източници за финансиране са от НЗОК за дейности, извършени по реда на Закона за здравното осигуряване и от Министерството на здравеопазването за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, както и за изпълнение на национални програми и проекти. За 2019 г. болницата във Враца ще получи по линия на договора с НЗОК близо 900 000 лева повече в сравнение с 2018 г., а увеличението на субсидията от Министерството на здравеопазването по реда на наредба 3 от тази година за субсидиране на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, е 141 000 лева. Сумарно финансовите средства, с които болницата във Враца ще извършва медицинска дейност през 2019 г. са увеличени с 1 039 400 лева спрямо 2018 г., което значително ще подобри финансовото състояние на лечебното заведение. В съответствие с чл. 100 от Закона за лечебните заведения с цел подпомагане и поддържане на инфраструктурата на лечебните заведения, в това число строителство, поддръжка, ремонти, закупуване на апаратура, държавата и общините отпускат целеви средства за капиталови разходи, като с размера на усвоените такива се увеличава капиталът на съответното търговско дружество. Средствата за капиталови разходи имат за цел да осигурят необходимата инфраструктура за осъществяване на болнична помощ в публичните лечебни заведения. И сега конкретно за МБАЛ „Христо Ботев”. По този ред в рамките на предвидените за тази цел капиталови разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. болницата във Враца са предвидени средства в размер на 529 500 лева, разпределени както следва: ремонт на помещение за ангиограф – 59 500 – вие знаете, че ангиографът вече е налице, очакваме ремонтът да свърши, дай боже в рамките на не повече от 30 дена и ангиографът ще може да започне да работи и да обслужва гражданите на територията на областта и не само на нея и съответно да има допълнителни приходи от бюджета на НЗОК; Закупуване на хемодиализни апарати и хемодиализни кресла – 150 000 лева; Ремонт и реконструкция на АГ отделението – 280 000 лева; Закупуване на задължително минимално оборудване на съдебномедицинското отделение – 40 000 лева. Тези средства вече са одобрени, писмото до ръководството на болницата вече е подписано от мен, така че ние сме готови да разплатим съответните ремонти, след като те бъдат готови съгласно договорите, които те са сключили. Държавната политика в областта на здравеопазването предвижда и други дейности за подпомагане на лечебните заведения за болнична помощ, включително и МБАЛ „Христо Ботев” гр. Враца, резултат от което е приетото на 10 април 2019 г. постановление за предоставяне на допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването. Става въпрос за постановлението, с което Министерски съвет одобри допълнителни разходи в размер на 50 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването, които преобладаващо ще отидат за увеличение на заплатите. С постановлението се предвижда лечебните заведения да получат увеличение на субсидията за дейностите, които извършват, за да са в състояние да осигурят равнопоставен достъп до медицинска помощ. Ще се създадат предпоставки и ред за контрол върху разходването на средствата, предпоставени с постановлението, а с наредба на министъра на здравеопазването ще се определят условията и редът за финансово управление на лечебните заведения, с което се цели подобряване на финансовата дисциплина в лечебните заведения за болнична помощ. Ще бъде финализирана работата по методиката за формиране разпределението на разходите за персонал. По този начин от една страна ще се повиши ефективността на разходване на средствата в болницата, а от друга ще бъде осигурена възможност за увеличаване на работните заплати на медицинския персонал. Изразявам увереност, че до края на 2019 г. ефектът от всички досега предприети действия ще доведе до финансово стабилизиране на публичните лечебни заведения, включително и на МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр. Враца. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми г-н министър. Г-н Богданов, заповядайте за реплика.

Красимир Богданов: Уважаеми г-н министър, процедурата на Народното събрание е такава, че понякога въпросите, когато се задават, биха били актуални, ако са на блиц контрол, но така или иначе, както казах в началото, обстановката е динамична, нещата се променят. Но това, което вие казвате, е радващо. Да, запознат съм с идеите за ремонтни дейности, за дооборудване на отделения във врачанската болница, които в момента не са в добро състояние. Бих ви призовал да бъдете по-настоятелен и взискателен за съкращаване на сроковете, тъй като не търпи отлагане нормалното функциониране на тези отделения. И това, което не получих като отговор, но то вече е публично известно – наистина радостно е, че медицинските сестри в МБАЛ „Христо Ботев” и въобще в страната ще получат увеличение на своите заплати, което беше решено на заседание на Министерски съвет през тази седмица. Това наистина е една положителна новина и се надявам тези медицински работници да бъдат удовлетворени от новите възнаграждения, което да им даде шанс да работят при една по-добра обстановка и да се грижат по-добре и по-качествено за своите пациенти. Благодаря.

Председател: Благодаря ви. Възможност за дуплика, уважаеми министър Ананиев. Заповядайте.

Кирил Ананиев: Г-жо председател, то не е точно дуплика, искам само да кажа, че ние много често се срещаме с ръководството на МБАЛ Враца. Даже миналата седмица директорът беше при мен, заедно с областния управител и кмета на общината. Поддържаме непрекъснато връзка с кредиторите, уверявам ви, че правим всичко възможно, за да има реален паричен поток, с който болницата да може да осъществява своята дейност. Това, което казахте за намеренията, те не са намерения – уверявам ви, че това е вече факт и ние сме готови да изплащаме извършените ремонти, за да можем да ускорим процеса на адаптиране на болницата към по-ефективна и ускорена работа в своята дейност. Благодаря ви.

Въпрос към Кирил Ананиев от Борислав Борисов относно централизирана обществена поръчка за търговия на лекарствени продукти

БНТ  Парламентарен контрол


Тема: Въпрос към Кирил Ананиев от Борислав Борисов относно централизирана обществена поръчка за търговия на лекарствени продукти (8,6)

Председател: Продължаваме с въпрос от народния представител Борислав Борисов относно централизирана обществена поръчка за търговия на лекарствени продукти. Заповядайте, г-н Борисов.

Борислав Борисов: Благодаря, г-жо председател. Уважаема г-жо председател, уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. Стратегията за развитие на ресор здравеопазване в изпълнение на приоритетите, утвърдени в коалиционното споразумение между партия ГЕРБ и Обединени патриоти, приоритет №2 е осигуряването на финансова стабилност и обезпеченост на здравната система, като една от целите е провеждането на балансирана интегрирана национална лекарствена политика, осигуряваща финансова стабилност и обезпеченост на системата в дългосрочен план. Една от набелязаните за реализирани мерки за постигането на тази цел е стартирането и провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки с цел сключване на рамкови споразумения за доставка на лекарствени продукти от името и за сметката на лечебните заведения за болнична помощ чрез централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор здравеопазване, което би намалило финансовата тежест върху лечебните заведения. В тази връзка въпросът ми към вас е: Какво се случва с централизираната обществена поръчка за търговия на лекарствени продукти? Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми г-н Борисов. Министър Ананиев, заповядайте, имате думата за отговор.

Кирил Ананиев: Уважаема г-жо председател, уважаеми г-н Борисов. Във връзка с функциите на министъра на здравеопазването като централен орган за покупки в сектор здравеопазване, възложен с постановление №146 на Министерски съвет от 9 юни 2015 г., се извършиха дейности по проверка функционирането и сигурността на електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България. В тази връзка бяха организирани три тестови процедури, обхващащи всички етапи на заявяването и провеждането на обществената поръчка в електронната система. Всички тестови процедури се проведоха в продукционната среда на електронната система. В тях участваха лечебните заведения, регистрирани в системата, търговците на едро с лекарствени продукти и притежателите на разрешение за употреба. В рамките на проведените тестови процедури бяха направени допълнителни настройки на системата, както и корекции на част от функционалностите с цел оптимизиране на работния процес. Към момента са финализирани всички тестови процедури, извършени са допълнителни настройки на системата и са изчистени постановените грешки. С цел гарантиране на сигурността на данните и информацията, съдържащи се в електронната система, Министерството на здравеопазването е поканило неправителствените организации на търговците на едро с лекарствени продукти в Република България да извършат одит на електронната система. След приключване на одита за гарантиране на сигурността на данните и информацията в електронната система, ще бъде стартирана реалната открита процедура. Очаква се това да се случи през месец май – следващия месец. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми г-н министър. Г-н Борисов, заповядайте за реплика.

Борислав Борисов: Уважаема г-жо председател, уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. Аз изключително много се радвам да чуя, че през месец май ще стартира обществената поръчка за централизирана доставка на лекарства, тъй като всички знаем системата на здравеопазването от колко време я чакаме, поне от повече от две години – няма да бъде точен в срока. Смятам, че това наистина ще доведе до едни реални спестявания на средства. Всички знаем, че когато говорим за здравеопазване, за съжаление винаги говорим за недостиг на средства. Благодаря ви още един път и успех на електронната система.

Председател: Благодаря ви и аз, г-н Борисов. Г-н министър, благодарности – очакваме дуплика, реплика, още благодарности.

Кирил Ананиев: Благодаря, г-жо председател. Искам да кажа само нещо, което е наистина важно. Има няколко системи, които аз и моят екип искаме да ускорим тяхното прилагане, които ще доведат до повишаване на ефективността на разходването на средствата и респективно икономиите, за които вие говорите, които могат да се използват отново в системата за други цели. Освен тази система моят екип, заедно ускорихме, вие знаете, изграждането на единната национална здравна информационна система. Знаете, че с успех осъществяваме проекта, свързан с големия проект за модернизиране на спешната помощ. В същото време проектът, който върви, за верификацията на лекарствените продукти, въобще всички информационни системи, които са ни необходими – системата на ТЕЛК също е на финалната права. Тоест ние разбираме, че без електронно здравеопазване нещата няма как да вървят добре. Затова полагаме грижи по всички направления, защото виждаме, че ефективност може да стане само тогава, когато се извършва контрол по електронен път, без да има възможност да участва пряко персоналът, с което се намаляват и корупционните практики. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми г-н министър.

Разговор с Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

бТВ, Лице в лице


Водещ: В студиото вече е Кирил Ананиев – здравен министър. Гореща тема до гореща тема. Аз казах и в анонса, в новините, като видях последната статистика, че ние на практика сме под 7 милиона, давате ли си сметка на какъв пост се намирате? Защото здравеопазването и образованието, смятам аз, вие ще ме поправите, ако не мислите така, е въпрос на национална сигурност, на оцеляване.

Кирил Ананиев: Това че здравеопазването е въпрос на национална сигурност аз имах възможността да го кажа още по време на полагането на клетвата в Народното събрание и за това помолих всички политически сили да работим в консенсус без да политизираме проблема със здравеопазването. Мога да кажа, че поддържам контакти с всички политически сили. Всичките разбират трудностите, които предстоят пред системата на здравеопазването и доколкото може си сътрудничим. Това обаче, което искам да кажа е, че намаляването на раждаемостта и демографският проблем, той не е само проблем на здравеопазването. Ние правим всичко възможно с Националната програма, която е за детско и майчино здравеопазване, с всичките неща, които правим по отношение на инвитро процедурите, репродуктивните проблеми на родителите, аз мисля че даваме своя принос този процес да намалява. Но той е много сложен. Той е социален, икономически проблем. Всичките министерства, цялото правителство, цялото общество трябва да работим в тази посока.

Водещ: Точно заради това искам да ви попитам, аз си спомням че веднъж шефът на Здравната каса Дечо Дечев беше мой гост и каза „има организирани престъпни групи в българското здравеопазване“, цитирам по памет разбира се тази негова реплика, които пречат на реформата. Вие като министър усетихте ли да има организирани престъпни групи, които толкова добре са се наместили в тази сфера – и в търговията с лекарства, и на доставките на лекарства, и на медицински изделия, и някои болници, и някои клинични пътеки, които правят всичко възможно нищо да не помръдва?

Кирил Ананиев: Не бих искал да коментирам думите на д-р Дечо Дечев. Аз съм убеден, че ако има такива процеси и такива групи, съответните органи ще си свършат своята работа. И обратното – ако аз разбера такова нещо, веднага сигналът ще бъде предаден на тези органи.
Водещ: А не усещате ли съпротива, министър Ананиев? Не я ли усещате реално? Аз не говоря да назовете хората престъпници, които трябва да бъдат разследвани. Аз говоря организирана морална престъпна група, която стои срещу реформата в здравеопазването.
Кирил Ананиев: Вижте, системата е много сложна, много зависима. Вътре текат много сложни процеси. Вътре има и хора, които са готови да отдадат себе си в името на здравеопазването на хората. Има хора, които са си направили своята пътечка в живота и им е трудно да се разделят от нея. Най-различни хора има. Така е и в други професии. Аз се старая обаче да събера положителната енергия от работещи в системата на здравеопазването, за да вървим към промяната на системата. Тя се нуждае от промяна.

Водещ: Ето, вие казахте пътечка и сега се сетих по повод протестите на медицинските сестри, вие ще кажете точно с колко увеличавате заплатите, от кога и прочие, но докато разговарях с тях, когато четох техни интервюта, разбирам че има страхотна разлика между това една медицинска сестра в една болница колко пари взема и в друга болница колко пари взема. Някои значи са си направили пътеките, не сестрите разбира се, системата е направила тази пътека. Кажете сега, последно с колко увеличавате заплатите на медицинските сестри?
Кирил Ананиев: Аз мисля, че ако тръгнем веднага към отговор на този въпрос, ще тръгнем по кривата пътечка, т.е. не по правилния път. Аз съм министър на здравеопазването на цялата здравна система. Аз отговарям за функционирането, финансирането и организацията на цялото здравеопазване. За мен е важно в крайна сметка това здравеопазване да даде най-добрата медицинска помощ, най-добрата здравна помощ за българското население. Това, което съм си обещал и смятам че ще изпълня това обещание е да не противопоставям отделните медицински съсловия. Да не задълбочавам, а обратно да премахвам диспропорциите, които съществуват в тази система. И понеже говорим за заплати, аз съм убеден, че не трябва да стигнем до уравниловка в заплатите, защото различен е трудът, който полагат различните медицински съсловия. От тази гледна точка бих искал да кажа, че сега – да, сестрите поставят въпрос, не сестрите, а професионалистите по здравни грижи, защото вътре влизат и други съсловни – фелдшери, акушерки и т.н.

Водещ: Те искат всъщност 1120 лв.

Кирил Ананиев: Да. Ако тръгна да отговарям директно на този въпрос, аз пак казвам, че разговорът ни ще отиде в лоша посока. За това им предлагам да се разработи методика, която да определи формирането и разпределението за разходите за персонал за цялото здравеопазване. От тази гледна точка, ако представете си утре или вдругиден, след като вдигнем заплатите на две минимални за професионалистите за здравни грижи, след една седмица ще излязат на улицата лекарите и те с основание ще кажат ние искаме 3000 лева основна заплата.
Водещ: И толкова трябва да вземат според мен.

Кирил Ананиев: Ето защо е необходимо да се направи съответният баланс. И не трябва да противопоставяме медицинските сестри…

Водещ: Добре, но нали обещахте нещо? Помня, с Борисов излязохте, с премиера, в крайна сметка вие постигнахте някакво споразумение, за деветстотин и колко беше?
Кирил Ананиев: Да, това, което сме си поставили с премиера и целия кабинет, разбира се, е да преследваме целевата стойност от 950 лева, която е началната средна заплата по колективния трудов договор.

Водещ: За всички сестри говорим, нали?

Кирил Ананиев: Но в никакъв случай не трябва това нещо да води до уравниловка и ще ви кажа защо. Защото в България има различни болници, има университетски, има областни, има общински, също така има и частни болници. Тези болници упражняват различен труд, различна степен на компетентност. Едните извършват много сложни медицински дейности, другите извършват по-ниски като трудност, като степен на напрежение и като резултат. От тази гледна точка ние сме длъжни да преценим всички фактори, които оказват влияние върху формирането на работната заплата. Например всичко зависи от тежестта и резултатите от медицинските изследвания, всичко зависи от ефективността на консумиране на лечебните заведения. Има например едни и същи отделения в различни болници с относително еднакъв прием, в които да речем има на едното място 5 сестри, а на другото има 10 сестри. Тоест необходимо е на базата на новите стандарти, които ние ще ги разработим, ние имаме срок до средата на годината, да се оптимизира структурата на тези лечебни заведения, за да могат те ефективно да работят. Защото ефективната работа води до икономии на разходи, които са ненужни и те могат и те могат да отидат и те отново за увеличение на работната заплата.

Водещ: Добре, тогава да обобщим, тези 950 лева няма да бъдат дадени на всички сестри ли? Как да ги разберем?

Кирил Ананиев: Те ще бъдат дадени на сестрите, но това не означава, че всички…

Водещ: Ще има ли по-ниска заплата, да попитам най-простичко.

Кирил Ананиев: Няма да има сестри с по-ниска заплата, но ще има сестри, които ще бъдат с по-висока заплата.

Водещ: Това вече е друго.

Кирил Ананиев: На базата на това, че изпълняват определен труд с много по-сложни медицински дейности, много по-големи отговорности…

Водещ: Това е логично, което казвате. Така разбрах. Въпросът беше, че няма да има сестра с по-ниска заплата от 950 лева. От кога?

Кирил Ананиев: Това ще стане от 1 юни. След като приключим с методиката, която разработваме, срокът е 15 май. Разбира се, шефовете на болниците ще имат информация още във втората половина на май. Но тази нова заплата ще се отнася за дейността през юни, но те ще я получат през юли, но за месец юни дейност. Но другата диспропорция, която не искам да се случи, защото в момента усещам, че има напрежение между лекарския състав…
Водещ: И аз така усещам.

Кирил Ананиев: Няма да допуснем лекарите да получават по-ниска заплата отколкото медицинските сестри.

Водещ: А значи ли това, че ще се увеличи заплатата на лекарите, като няма да допуснете? Защото аз наистина познавам лекари, които получават около 1000-1100.

Кирил Ананиев: Те получават основна начална заплата 1000-1100, но ако погледнете брутната работна заплата, тя се движи два пъти и някъде и три пъти повече, отколкото е основната заплата.
Водещ: И как става? Не е с нощен труд, със сигурност, по 2,50.

Кирил Ананиев: Затова аз смятам, както в повечето европейски държави, договарянето не става на базата на основна начална заплата, а на базата на брутна работна заплата. И веднага ще ви дам пример. Медицинските сестри получават начална основна заплата някъде близо до минималната работна заплата, някои стигат до 700-800, разбира се, има и такива, които получават повече. Брутната работна заплата например в държавни университетски болници стига до 1477 лева. Брутната работна заплата в областните болници стига до 1136 лева. Тази в общинските болници стига до 1082 лева. И само за сравнение ще ви кажа, че по данни на НСИ за миналата година средната брутна работна заплата за страната е била 1123 лева. 

Водещ: Добре, а простият отговор на простия въпрос…

Кирил Ананиев: Само да допълня. Тези цифри, които ви ги казах за брутните работни заплати, а то се отнася и за началните основни заплати, са преди да бъдат отразени навсякъде 30-те милиона, които правителството ги даде преди няколко месеца, и новите 50 милиона, които ги даде с постановлението преди няколко години.

Водещ: Това щях да попитам – откъде взимате тези пари? Да не си докараме някоя наказателна процедура от Европа като ни каже, че това е държавна помощ на търговски дружества, за жалост болниците са търговски дружества?

Кирил Ананиев: Отговарям ви веднага. Тези пари ще бъдат дадени на базата на извършена дейност от лечебните заведения. 

Водещ: Т.е. по Каса ще бъдат заплатени?

Кирил Ананиев: Не. Това ще бъде през методиката и през наредбата, Наредба 3, с която се финансират лечебните заведения от Министерство на здравеопазването /МЗ/ за лечебните дейности извън задължителното здравно осигуряване, което се финансира от НЗОК. Значи това е за подобряване на достъпа до по-добро здравеопазване, това е за отдалечените, високопланински, труднодостъпни региони на страната, това е за Спешната помощ, това е за някои заболявания психиатрични, белодробни. Т.е. това са дейности, които не се финансират от Здравната каса, а се финансират през МЗ на база на тази наредба. Но на база на извършена дейност. Няма да имаме проблеми с ЕК.

Водещ: Сега искам да сменя темата, защото имам страшно много въпроси към вас. Няколко човека, които са ми гостували тук икономисти, специалисти, бивши ваши колеги са заявявали, че колкото и да даваме и въпреки увеличения бюджет за здравеопазване, тази част от него, която е за капиталови разходи е нищожна. Т.е. на практика нашите болници трудно ще могат да бъдат ремонтирани. И само да уточня – вие вероятно помните и сте гледали, показахме едни снимки от Психиатрията, която ни донесе лекар, който е бил там. Аз сега ще ви помоля да погледнете едни снимки от „Пирогов“, от клиниките, които денонощно приемат пациенти – Белодробна клиника и Кардиологичната клиника, които са в ужасно състояние за хора, които трябва да са при брилянтни условия. Ако искате вижте, колегите ми ще ги покажат. До степен, че хората изпитват неудобство, когато приемат пациенти. А това е „Пирогов“, всички отиваме там. Виждате. Това е Белодробна клиника. Аз не знам лекарите как изобщо, то е нехигиенично. И го казвам не само, защото е неприемливо това да е тоалетната, в която един човек с бял дроб, и въобще вие го разбирате по-добре това, но помня проф. Чирков в „Лице в лице“ каза – в България имаме прекрасни хирурзи, прекрасни лекари, които ни лекуват брилянтно. И знаете ли защо умират хората след това, след като е извършена брилянтно операция, дадено му е правилното лечение? Отвътреболнични инфекции. Извинявайте, но вътреболнична инфекция в белодробна клиника веднага може да бъде получена. И язък за антибиотиците, лечението, терапиите и апаратите.
Кирил Ананиев: Веднага ще ви кажа, че аз съм посещавал редица болници в страната. Последната болница, която имах възможност да посетя, това беше Търговищката болница. Особено ме впечатли отделението по психиатрия. Вътре наистина беше в не критично, а не зная как да се изразя, състояние. За съжаление това са натрупани проблеми в годините. Може би фактът, че от въвеждането на здравно-осигурителния модел преди 20 г. се остави всичко в ръцете на търговските дружества, които нямаха тази възможност и този ресурс да се справят с тези проблеми, така или иначе те са натрупани. Това което правим в момента е да финансираме инвестиционните разходи на хоризонтални политики. Т.е. откриваме проблемите, които са типични за всички болници, а не решаваме да помогнем само на тази или само на онази болница. А да решим един и същи проблем във всичките болници.

Водещ: Но ми се струва, че „Пирогов“ трябва да бъде с предимство. Тук не говорим за някаква привилегия. Ние всички отиваме там, да не дава Господ, просто трябва да има специално отношение. Недопустимо е Кардиологията и Белодробната клиника да са в такова състояние.
Кирил Ананиев: Така е. Специално за „Пирогов“ миналата година и тази година те получиха достатъчно в рамките на възможностите на нашето Министерство като ресурс както за ремонти, така и за нова техника, съвременна, модерна техника за лечение на българските граждани. Но всичко наведнъж не става. Ще ви кажа само, че бюджетът…

Водещ: Въпросът е, че се компрометира лечението. Ако той се зарази, този човек, една приятелка ми се обади – вижте хематологията в Медицинска академия, изследванията стоят по коридорите, абсолютно нехигиенично. Просто хигиената трябва да бъде подобрена в българското здравеопазване.

Кирил Ананиев: Министерство на здравеопазването за капиталови разходи е 19 милиона и 900 хиляди лева.

Водещ: Това много ли е или малко?

Кирил Ананиев: Малко е разбира се. От тях 15 милиона и половина ние сме заделили за болниците, защото имаме и други структури, които са бюджетни организации и се финансират също от държавата. Специално за психиатричните болници 12 на брой, освен това имаме и отделения към болниците, психиатрични отделения, още в самото начало на годината сме отделили 3 милиона за подобряване битовите условия, в които се лекуват тези хора, а имаме и втори етап, който ще бъде може би втората половина на годината, правителството е обещало 10 милиона лева за генерално решаване на проблема. Т.е. аз доказвам и защитавам пред правителството и от това, което поеха като ангажимент, просто очакваме да видим как ще бъде изпълнението към средата на годината на бюджета, за да могат да бъдат осигурени тези 10 милиона лева. Освен това в психиатричните отделения или болници, които са в състояние, че няма смисъл да инвестираш в ремонти, те се намират в такова тежко състояние, че това ще бъдат просто хвърлени пари на вятъра, предвиждаме релокация на тези болници в други сгради, които има МЗ и неговите други търговски дружества, които разполагат доста неоперативни активи, също водим разговори с кметовете на общините, с госпожа Фандъкова, ако имат и те такива свободни сгради, за да не хвърляме парите на вятъра, а наистина да отидат за лечение. Освен за инвестиции, ние дадохме 2 милиона лева допълнително над годишната задача за подобряване дейността в тези психиатрични болници, защото знаете че там наистина е много тежко положението.

Водещ: Да, тези хора просто наистина живеят като скотове и това е недопустимо. Недопустимо е. Ти и здрав да бъдеш и да отидеш там, да постоиш една седмица, мисля че болен ще излезеш при всички случаи. Но аз наистина ви моля като гражданин, обърнете внимание на хигиената в българските болници. Говорете с лекари, те ще ви кажат, и най-добрият апарат, който сте купили и той да бъде употребен за някое заболяване, ако човекът се зарази – за какво сме ги дали тези пари, за какво той е изтърпял мъката и лекарите са бдели цяла нощ да го спасяват. Сега обаче другата важна тема, която ми се струва, защото пак всички, които сме били родители знаем как сме обикаляли от единия край на другия за децата си. Ще има ли педиатрична болница?

Кирил Ананиев: Ще има, разбира се.

Водещ: Ще стане ли там в Медицинска академия, защото чувам от строители, че толкова е старо строителството, че нищо не може да се направи около тази сграда?

Кирил Ананиев: Не е така.

Водещ: Казвайте хубави новини, ако има?

Кирил Ананиев: Значи още в самото начало на годината започнаха обследването на сградата, която вие знаете. Разбира се имаше определени забележки, констатации, които ние вече ги знаем и имаме готовност те да бъдат поправени и пригодени всичките тези недостатъци да бъдат отстранени. До края на м. май ние ще сме готови с техническото задание и ще обявим инженеринг за проектиране и строителство като се надяваме в края на лятото да започне реалното строителство.

Водещ: На същото място, което обявихте, за същата сграда?

Кирил Ананиев: Да, на същото място. И архитекти, и инженери категорично казаха, че след отстраняването на тези констатации, които са направени, сградата ще бъде като нова сграда, която започва да се строи.

Водещ: Това е най-хубавата новина, която чувам от нашия разговор, защото нали с това започнахме националната сигурност и дечицата, които са ни най-важни.

Кирил Ананиев: Това ще е първата комплексна болница в България от А до Я, както обичаме да казваме българите. Дечицата ще получат помощ от най-добрите специалисти и с най-добрата апаратура.
Водещ: Само да кажем сроковете, както ги виждате в този момент?

Кирил Ананиев: До края на май трябва да бъде готово техническото задание. Юли месец ще обявим инженеринг. Това е една ускорена процедура за проектиране и строителство с идеята в края на лятото вече да бъде избран изпълнител. Защото знаете, че нашият закон за обществените поръчки си има своите недостатъци. 

Водещ: Да, там ще има един сюжет. Но се надявам, че няма да има никакви заигравки на тази тема и ще бъде най-чистата процедура, защото е за педиатрия.

Кирил Ананиев: Толкова хора го желаят, че се надявам поне тук да няма проблеми. И ако всичко върви нормално, надявам се в края на лятото, нека да бъде в началото септември месец да започне строителството. Като считам и съм убеден, че до края на мандата на това правителство ние ще имаме такава комплексна детска болница.
Водещ: Т.е. още новината е, че до 2 г.? Толкова ли е до края на мандата?

Кирил Ананиев: 2 г. след започване на строителството, то съвпада с края на мандата.

Водещ: Хайде да го кажем така – до 3 г. чакаме педиатрична болница.

Кирил Ананиев: Най-късно.

Водещ: Най-късно до 3 г. ще имаме.

Кирил Ананиев: Даже и по-рано.

Водещ: Това е според мен най-хубавата новина, която чух тази вечер и през деня.
Кирил Ананиев: Все пак искам да кажа още няколко неща, които са много важни за нашите зрители, за хората, които работят в тази система. Направихме много промени от 1 януари с оглед оптимизиране системата. Направихме редица структурни промени в администрацията, не само като структура, и като модел на работа. Създадохме новата Агенция за медицински надзор, на която много разчитаме от гледна точка на контрола. В същото време, това всичко води до ефективност на разходите. Искаме да получим ефективност на разходите на базата и на Наредбата за финансово управление на лечебните заведения. Освен това Наредбата за плащания. Изграждаме Националната здравна информационна система, електронното здравеопазване, което го мечтаем от дълго време.

Водещ: Имате толкова много неща да кажете. Аз имам още толкова много въпроси. Елате скоро пак. Това е много важно. Въпрос на национална сигурност. Благодаря за разговора.

Пореден протест за достойно възнаграждение на здравните работници

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Пореден протест за достойно възнаграждение на здравните работници ще се проведе пред ресорното министерството. Този път обаче демонстрацията не се организира от протестиращите медицински сестри, а от Национален синдикат Защита. Освен за справедливи възнаграждения на медицинския персонал, синдикатът ще протестира и срещу ниските доходи и високите цени. Недоволните са готови да искат и оставката на управляващите.

Национални радиа

Болницата за активно лечение във Враца ще получи допълнително 1,3 милиона лева

БНР


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви по време на парламентарния контрол, че Болницата за активно лечение във Враца ще получи допълнително 1,3 милиона лева за финансиране на дейности от Здравната каса и бюджета. Министър Ананиев прогнозира, че до края на годината общинските лечебни заведения ще бъдат стабилизирани финансово.

Кирил Ананиев: Изразявам увереност, че до края на 2019 година ефектът от всички досега предприети действия ще доведе до финансово стабилизиране на публичните лечебни заведения, включително и на МБАЛ Христо Ботев АД град Враца.

За първи път в България 3D принтирането в денталната медицина ще се използва за обучение на студентите в Медицинския университет в Пловдив

БНР


За първи път в България 3D принтирането в денталната медицина ще се използва за обучение на студентите в Медицинския университет в Пловдив. Новата апаратура, с която вече разполага Факултетът по дентална медицина, беше представена на провеждащия се във висшето училище конгрес „Наука и практика – ръка за ръка“. Информация на кореспондентът ни Кремена Данева.

Репортер: Деканът на факултета проф. Георги Тодоров изтъкна основните предимства на 3D принтирането – изключителна прецизност, ефективност и спестяване на време. Само за няколко часа с помощта на иновативния апарат могат да се изготвят над 30 коронки. По думите на проф. Тодоров, принципът на 3D принтирането е преобразуването на компютърни модели в реални обекти чрез прослойно наслагване на материал. Новият 3D принтер ще се използва както за научна работа, така и за осъвременяване на преподаването и работата на стоматолозите.

Пиян лекар вика полицията да докаже, че е трезвен

БНР


Лекар от Свиленградската болница извикал полицията, за да докаже, че не е употребил алкохол, но дрегерът отчел 1.64 промила. До ситуацията е стигнало, след като началникът на отделението поискал от лекаря да напусне смяната си с аргумента, че мирише на алкохол. За да докаже, че набеден, лекарят се обадил на 112 и повикал полиция. От Свиленградската болница съобщиха, че лекарят е временно отстранен от работа.

Промени в наредба въвеждат за пореден път мораториум на нови лекарства

Дарик радио


Промени в наредба въвеждат за пореден път мораториум на нови лекарства, категорични са пред Дарик от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Измененията вече са в сила и практически правят невъзможен достъпа до нови лекарства, обясни д-р Стойчо Кацаров, председател на организацията. Припомням, преди малко повече от година парламентът прие в закона за бюджета на здравната каса да наложи мораториум на включване на нови лекарства в списъка с тези, за които касата вече заплаща. Последваха протести на пациентски организации, които получиха подкрепата на омбудсмана, а на мораториума беше наложено вето от президента Румен Радев. Тази година обаче с една обновена наредба историята се повтаря, категоричен е д-р Кацаров. С него разговаря Димитър Панев.

Стойчо Кацаров: На практика върнаха мораториума върху лекарства с изменения в Наредба 10. Те пуснаха тази наредба, която влезе в сила в началото на април месец. Изменение в Наредба 10 за лекарства, които се реимбурсират от НЗОК. В това изменение на наредбата написаха така, че ако вкарваш нов лекарствен продукт за първи път го регистрираш, оригинален лекарствен продукт, трябва този продукт да предоставиш без да се плаща определено количество да се използва за лечение на болни в продължение на – не пише какъв срок – след което лекарите от болницата, в която касата е казала да се прилага и специалистите да преценят дали твоето лекарство е добро по методика, която не е обявена. И в зависимост от това да преценят дали да ти го платят, и ако ти го платят каква част от него да ти платят. Другото е, че ако миналата година си продал лекарства за 1000 лв., тази година касата ще ти плати пак 1000 лв. Ако повече се предписва твоето лекарство, това, което е над 1000-та лв. предписано и продадено си остава за твоя сметка. Касата няма да ти го плати. На практика лимит. Но то касае също и новите лекарства, защото ако ти имаш примерно 5 лекарства и си продал за 1000 лв. от тях, ако вкараш шесто, сумата пак ти е 1000 лв. Тоест, новото лекарство си е за твоя сметка. Пусни си го ако искаш на пазара, но ние няма да ти го платим така или иначе. Ние ще ти платим 1000 лв. Ако искаш да го платим него, няма да платим друго. Но общата сума ще остане 1000 лв. На практика това, което бяха записали навремето в закона, че налагат мораториум на новите лекарства, тоест спират вноса на новите лекарства и пускането им на пазара, сега го направиха, само че с други средства. Не с директен текст в закона, а посредством ето тия неща. На практика резултата ще е същия, пак никой няма да си вкарва лекарствата.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ