МЗ спасява над 500 лекарски практики с поредна законова промяна

Срокът за специализации на общопрактикуващите отново ще бъде удължен – този път с 4 години

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 2  


Заради опасността хиляди пациенти да останат без личен лекар, срокът, в който общопрактикуващите трябва да имат задължително специалност, ще бъде удължен за пореден път. „Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари“, съобщиха от МЗ.

На 3 юни изтича срокът, предвиден в Закона за лечебните заведения, според който личните лекари са длъжни да имат поне една специалност – обща медицина, вътрешни или детски болести, или спешна медицина. Срокът беше заложен преди повече от 10 години, като и преди това беше удължаван периодът, в който джипитата да придобият специалност. След 3 юни обаче регистрацията на практиките на тези, които нямат специалност или не са зачислени за специализация, ще трябва да бъде заличена, гласи законът понастоящем.

Най-актуалната справка на МЗ – от този месец, сочи, че лекарите без специалност, които няма да завършат обучението си до 3.06.2019 г., са 568. Това са общопрактикуващи със собствени практики. Отделно има и 105 джипита, които работят в групови практики и също не са придобили специалност. „Важно е да се посочи, че през месец май 2019 г. предстои държавен изпит за специализанти по „Обща медицина“, на който са допуснати за явяване 122 специализанти“, допълват от МЗ.

За тази година договори със здравната каса са сключили 4204 лични лекари, сочат данните на НЗОК, т.е. ако не се допусне нов компромис, над 10% от общопрактикуващите ще трябва да спрат работа. Броят на личните лекари и в момента е под минималните нужди на населението, определени от здравно министерство, а ако от системата отпаднат още стотици лекари, достъпът до първична извънболнична помощ на места ще е невъзможен.

От министерството припомнят, че като лични лекари могат да работят и записалите специализация, дори и още да не са я завършили.

КРИЗА

„Ако останат населени места без лекарска грижа, причината няма да е в липсата на специалност на някои общопрактикуващи лекари. Има няколко много по-сериозни и дълбоки причини“, коментира наскоро пред БНР зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. „Много от нашите колеги работят вече в пенсионна възраст, отдолу млади няма желаещи, неатрактивна е специалността за кариерно развитие, заплащането е недобро, административната тежест също е огромна“, подчерта той.

Плодовете на престъпното безхаберие в здравеопазването узряха

Годините бездействие за осигуряване на лекари в дефицитните специалности вече дават резултат

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 11  


В цялата страна се отприщва процес, който все по-лавинообразно ще взема жертви. Заради липса на лекари от определени специалности не само в общински, а вече и в областни болници отделения са на път да спрат работа или вече са затворени. В Ямбол спря работа родилното заради липса на неонатолог, в Перник едва спасиха временно отделението по педиатрия, в Добрич инфекциозното е на ръба, а в по-малки градове положението е още по-зле. В Разлог деца с морбили бяха приемани в детското отделение, защото инфекциозно вече няма. В резултат тръгна взрив от болестта, който здравните власти едва успяха да удържат да не прерасне в епидемия в цялата страна.

Този процес е не просто тъжен и опасен, той е крайният резултат от престъпното безхаберие на управлявалите и управляващите в последните 15-20 години. И ще доведе до още по-бързата кончина на редица бедни райони. Да, в Ямбол няма достатъчно лекари и защото областта не е сред най-привлекателните за живеене в страната, а проблемът с обезлюдяването на този и подобните му градове далеч не е само в здравния сектор. Но ако Ямбол остане без родилно отделение, смъртта на района ще се ускори многократно, защото и малкото останали млади хора ще се разбягат по-бързо от прогнозираното. По подобен начин стоят нещата и с детските отделения.

За липсата на достатъчно лекари в определени специалности се говори от над 15 години – педиатри, неонатолози, общопрактикуващи, анестезиолози, патоанатоми и т.н. И говоренето твърдо си остава основното действие, предприето от редица правителства. Тъй като не е спешен и съдбоносен проблем, който да не може да почака една година, не е обичайният пожар за гасене, а също така и понеже няма далавера, въпросът се отлага и отлага. На никого не му се занимава, защото изисква усилия, координация с общини и дори други ведомства, а резултатът ще е видим в нечие друго правителство и – да не забравяме – няма далавера. Чат-пат се пипа някоя наредба, която малко от малко облекчава специализациите, напомня се на общините, че и те като собственици на болници носят отговорност и толкоз. Напоследък дори здравното министерство е на път да реализира още по-голяма промяна, с която държавата да плаща заплатите на специализиращите дефицитни специалности, и то срещу условие да останат да работят у нас. Добра мярка, която обаче ще има ефект чак след няколко години, при това недостатъчен, тъй като са нужни и други мерки. А отделения затварят в момента и поради липса на друго решение започват протести, компромиси от здравната каса, предложения за безплатни квартири и добри като за района заплати. Лично шефът на здравната комисия в парламента, а и вече шеф на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отиде да дава дежурства в детското отделение в болницата в Смолян, за да може то да продължи да работи. Това са палиативни решения – физическото съхранение на дадено отделение за още една година не значи, че то работи както трябва. Някои от тях са дори опасни.

А в същата тази болница в Смолян от известно време има ново отделение – по инвазивна кардиология, за да може смолянският пациент да се лекува на място, вместо да бие път до Пловдив. И тя не страда от липса на кадри – и да няма местни, ще дойдат приходящи, защото това е дейност, която се плаща добре от НЗОК. За разлика от педиатрията. От 15 години всички сме наясно, че дадени дейности и специалности са финансирани доста добре от здравната каса за сметка на други, които не са. Това е естественият „разпределител“ на специалностите – специализанти по инвазивна кардиология има бол, а въпреки бонусите и облекченията по педиатрия няма. Спиралата се завърта – добрите цени на пътеките водят до нови лъскави отделения и болници по инвазивна кардиология, те гълтат повече и повече средства на здравната каса, тя плаща и за зле финансираните пътеки не остава съвсем нищо, камо ли да им се вдигнат цените.

Това е просто един от стотиците примери на престъпна липса на политики и нежелание да се промени статуквото – и в касата, и в МЗ, и в парламента. Скъпите пътеки имат лоби, евтините – не, и това няма да се промени, докато кризата за кадри не стигне и до най-големите градове, което е въпрос единствено на време. Тогава ще се окаже, че има начин да се стимулира развитието на всички специалности и парите да се разпределят по-справедливо, но ще е късно.

Преди това ще се наложи трескаво гасене на друг пожар, който също тлее от години, докато управляващите наблюдават безучастно. Броят на личните лекари ще падне под приемливия за съществуването на цялата система минимум. Те и в момента са по-малко от нужното за покриване на базовите потребности на населението, но проблемът тепърва ще става по-драматичен. Години наред специализациите по обща медицина бяха почти блокирани, все повече практикуващи се пенсионират или просто отказват, защото не издържат, а все повече граждани едва успяват да намерят друго джипи, което да е склонно да ги запише, защото пациентите в листата му са му много. Постепенно първичната извънболнична помощ става все по-недостъпна, а скоро просто ще спре да функционира поради липса на лекари. И отново ще настане време за гасене на пожари и палиативни мерки.

Съграждането е далеч по-трудно от разрушаването и, уви, отвъд възможностите на политиците и администрацията ни. Тепърва ще трябва да се учим да оцеляваме сред руините.

***

МОН забрани въпроси и брошури за полова идентичност в училищата

Министерството пусна специални указания към директорите заради поредица от гафове

Йоана ПЕТРОВА

Сега  стр. 5  


Всякакви брошури, въпросници и листовки, изискващи учениците да определят половата си идентичност, не са желани в родните училища. Писмо с подобно указание е изпратил просветният министър Красимир Вълчев до директорите на учебни заведения в страната, съобщиха от МОН.

До указанията се стигна след два случая от последните месеци, които разбуниха обществото – т.нар. джендър анкети по проекта Selfie, в които децата трябваше да определят пола си, и брошурите със снимки на хомосексуалисти, предназначени за превенция на СПИН в здравните кабинети, но попаднали случайно в някои школа.

Препоръките на МОН са свързани с разпространението на информационни материали, въпросници, листовки и др., както и с провеждането на беседи, лекции, срещи и други форми за работа с учениците. Освен да не провокират децата да определят половата си идентичност, анкетите и брошурите, които попадат в училищата, не бива да съдържат и други притеснителни елементи. Те не трябва да проповядват насилие, нетолерантност, дискриминация и неуважение, да съдържат материали, които противоречат на добрите нрави и на обществените норми на поведение и да рекламират вредни за здравето навици като тютюнопушене, употреба на алкохол и опиати. Освен това разпространяваните в школата листовки не бива да съдържат теми, които засягат лична информация или такива с порнографско съдържание, както и материали, които налагат други спорни възпитателни доктрини.

РЕД

Ако постъпят предложения за подобни практики, учителите трябва да уведомят директора, той от своя страна да докладва случая до регионалното управление по образование и оттам да съобщят на МОН. „При съмнение, че дадена тема е дискусионна и би предизвикала обществено напрежение, а също и че може да бъде използвана за недоверие към институцията, следва да съгласувате предложението с РУО или МОН“, гласят напътствията. По теми, по които липсва обществен консенсус и не са задължителни, допускането им в образователните институции може да се осъществи при вземане предвид мнението на родителите, казват от министерството.

***

Сега  стр. 2  


Документи за наетите хора с увреждания трябва да подават от днес фирмите. Уведомленията тази година ще се предават в бюрото по труда, на чиято територия е седалището на фирмата. Образецът на документа може да се изтегли от интернет страницата на Агенцията по заетостта (A3). Ако квотата за наети хора с увреждания не е изпълнена, може да се ползват посредническите услуги на агенцията. Заявката също може да бъде изпратена по електронен път, допълват от A3.

Каква наука правят българските университети

Силвия ГЕОРГИЕВА

Сега  стр. 12-13  


Все повече университети у нас започват да разбират, че съществуването и успешното им бъдеще зависи до голяма степен от развитието им в научното поле. Обнадеждаващо е, че вече трета поредна година продължава напредъкът им в тази област, поне доколкото той се измерва по международните научни бази данни. Рейтингът на вузовете дава пребогата информация по ред показатели, свързани с правенето на наука у нас – от индекса им на цитируемост в Scopus и в Web of Science до броя на обучаваните от тях докторанти. Какво показва изданието за 2018 г.?

НАГОРЕ

23 от 37-те държавни университета са повишили своя индекс на цитируемост в базата данни Scopus, който отчита научните публикации на съответния вуз за предходните 5 г., показва анализът на данните от рейтинг 2018 г. По-голямата част от останалите са запазили нивото си от 2017 г., като само три вуза са влошили представянето си. Идентично е положението и с индекса на цитируемост в Web of Science – отново 2/3 от вузовете ни могат да се похвалят с повишен индекс.

Не е изненада, че Софийският университет държи челната позиция сред вузовете у нас по повечето показатели в областта на науката. Впечатляващото тази година е, че най-старият ни университет е успял да отбележи и най-значително подобрение от всички вузове.

Индексът му на цитируемост в Scopus се повишава с 12 пункта – от 64 на 76 – нещо, което не е постигал предните години. Увеличението на този индекс през 2017 г. бе от 57 на 64, а през 2016 г. от 53 на 57. Значително е и подобрението на индекса на цитируемост на СУ в Web of Science – от 62 на 71. Университетът разполага с най-големия брой докторски програми в страната – 190, отделя най-много средства за научноизследователска дейност – над 16.6 млн. лв., а научните му продукти и услуги отбелязват най-голяма ползваемост от бизнеса – от ниво 0 през 2017 г. до 59 през 2018 г., при обичайно ниво за останалите висши училища между 0.5 и 7.

Медицинският университет в София продължава да бъде вторият различим откъм наука вуз у нас – индексът на негови цитирания в Scopus се повишава от 40 на 43, а в Web of Science – от 32 на забележителните 54 (това е най-високият скок от всички вузове). Докторските му програми се увеличават от 68 на 72, лек ръст има и при средствата, отделяни за научни изследвания – 2.330 млн. лв., както и при ползваемостта на научните му продукти. Другите медицински университети също са в челната десетка по правене на наука. МУ-Пловдив и МУ-Варна си поделят четвъртото място по индекс на цитируемост в базата данни Scopus – 22 (след СУ, МУ-София и ХТМУ), и третото, след СУ и МУ-София, в Web of Science -25. Докато Медицинският университет във Варна увеличава средствата, заделяни за научноизследователска дейност – от 1.350 млн. на 2.514 млн. лв., то при този в Пловдив има намаление на това перо – от 3.7 млн. на 1.8 млн. лв.

Данните за още няколко университета също заслужават да бъдат отбелязани. Химикотехнологичният университет може да се похвали с индекс на цитируемост в Scopus 25 (при 22 за 2017 г.), и 24 – в Web of Science (при 20 за 2017 г.). Докторските му програми се увеличават от 78 на 84, което е второто най-голямо увеличение; след Техническия университет-София, чиито студенти могат да избират между 125 докторски програми (с 13 повече от 2017 г.). И двата технически вуза отбелязват повишаване на средствата за научна дейност – от 1.174 млн. на 1.356 млн. лв. за ХТМУ и от 4.321 млн. на 4.792 млн. лв. за ТУ-София. Също така научните н продукти и на двата се радват на двойно по-голяма ползваемост от българските работодатели. ТУ-София определено надминава по този показател Университета по архитектура ползваемостта на услугите му скача от 14 на 31, докато при УАСГ се повишава от 13 на 23. С повишени нива на цитируемост в двете международни бази данни се нареждат още Тракийският университет в Стара Загора (20 в Scopus и 16 в Web Science), Пловдивският университет (съответно нива 19 и 18), Лесотехническият университет (14 и 17), Медицинският университет – Плевен (12 и 13), Бургаският университет „Ас. Златаров“ (16 и 13), Университетът по хранителни технологии (14 и 12), УАСГ (12 и 10), Шуменският университет (11 и 11) и Аграрният университет (11 и 10). От частните университети единствено Нов български университет може да се похвали с що-годе прилични нива на цитируемост в двете бази данни – 15 в Scopus и 12 -в Web of Science.

НАДОЛУ

Малко са университетите, които понижават представянето си. Сред тях са МУ-Плевен, чийто индекс на цитируемост в Scopus спада от 13 на 12, Висшето строително училище „Л. Каравелов“ (от 3 на 2) и Великотърновският университет (от 5 на 4). Останалите вузове запазват миналогодишното ниво – като например Икономическия университет – Варна (2), Минногеоложкия университет (9), Националната спортна академия (2), Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ (4) и др. С индекс нула, или без конкретни данни за цитируемост във въпросната база данни, са Академията за музикално и танцово изкуство, Академията на МВР, НАТфИЗ, Националната музикална академия, Националната художествена академия, военната академия „Г. Ст. Раковски“, но това е разбираемо поради естеството на техните специалности. С индекс 0 в Scopus, т.е. без нито една научна статия за 2018 г., са и доста от частните университети, като Висшето училище по застраховане и финанси, Колежа по туризъм в Благоевград, Колежа по търговия, мениджмънт и маркетинг в София, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, Пернишкия университет и Международното висше бизнес училище в Ботевград.

ВЪПРОС НА ПАРИ

Като добър знак в последния рейтинг би могъл да се определи фактът, че 2/3 от държавните ни университети са успели да вложат повече средства за научни изследвания. Увеличенията в повечето случаи не са кой знае колко значителни, но все пак са знак за осъзнаване на важността на този компонент за университетското развитие. След Софийския университет, който отделя най-много по тази линия – 16.627 млн. лв., или 879 лв. на студент, се нарежда Техническият университет-София с 4.792 млн. лв. общо, или 512 лв. на студент. И двата университета са успели да повишат и привлечените средства за научна дейност – от 388 на 446 лв. на студент за ТУ-София и от 778 на 822 лв. за СУ. Трети по средства за наука се нарежда УНСС – икономическият вуз е разполагал през 2018 г. с 4.784 млн. лв., т.е. три пъти повече отколкото през 2017 г. Близо троен скок на средствата за наука е постигнало и Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“ – от 1.314 млн. на 3.348 млн. лв. Тук е и най-голямото увеличение на привлечените средства на студент – от 483 на 1208 лв., което е повече дори от лидера СУ. Всичките хубави „финансови“ новини около вуза обаче не са повлияли изобщо на забележимостта му в международните бази данни. Подобно е положението и с други университети. Стопанската академия в Свищов също е успяла да увеличи тройно средствата си за наука – от 655 000 на 1.782 млн. лв., а индексите му на цитируемост се повишават от 1 на 2.

Данните за пореден път навеждат на извода, че повечето средства не винаги означават по-добра наука. Примерите са предостатъчно. Икономическият университет във Варна е заделил общо 2.332 млн. лв. за научноизследователска дейност, като въпреки това запазва индекса си на цитируемост в Scopus на миналогодишното ниво – 2. За разлика от него, общо средствата за наука във Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“ например са 297 000 лв., но пък вузът е успял да увеличи от 5 на 6 индекса си във въпросната база данни. Великотърновският университет дава общо 3.309 млн. лв. за научни изследвания, но пък е понижил индекса си от 5 на 4. За сравнение Аграрният университет в Пловдив е заделил едва 380 000 лв. за наука, но пък нивото му на цитируемост в Scopus е 11. МУ-Пловдив, въпреки понижението на средствата си за изследвания, успява да повиши цитируемостта си доста повече от МУ-Варна, при който има увеличение на това перо. Минногеоложкият университет изпреварва по цитируемост например Русенския университет, въпреки че ръководството му е разпределило по-малко средства за наука -1.043 млн. лв., при 1.926 млн. лв. за вуза в Русе.

За съжаление, немалко са и университетите, които продължават да заделят символични суми за наука. Сред тях са Висшето строително училище „Л. Каравелов“ (16 0(Ю лв. за година), Висшето училище по телекомуникации (25 000 лв.), МУ-Плевен (149 000 лв.), ТУ-Габрово (132 000 лв.) и др.

***

Морбили тръшка по 60 души на седмица

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 7  


По 60 души на седмица се разболяват от морбили в България през последните седмици.

Броят на заболелите от опасната инфекциозна болест вече е над 300, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Здравните власти призовават неваксинираните деца да бъдат имунизирани и предупреждават младите семейства с малки деца под 13 месеца да не ги водят на почивки в държави, където има морбили – например Македония, Сърбия, Гърция. Миналата седмица стана ясно, че 35 деца, болни от опасната шарка, за които има медицински документ, че са ваксинирани, са били тествани в референтна лаборатория и само при едно се е оказало, че има антитела срещу болестта. Това на практика означава, че малчуганите не са били реално ваксинирани, а само на документи.

Международен ден на болестта на Помпе

24 часа  стр. 16


Болестта на Помпе е рядко заболяване, чиито симптоми включват мускулна слабост- „синдром на отпуснатото бебе“. Пациентите в детска възраст обикновено умират, преди да навършат една година. Първият случай в България е регистриран през 2012 г.

Как да разберем кой е психопатът

Земя  стр. 19  


Проблемите, свързани с психичното здраве, привличат все повече вниманието на общественост. Все повече публични личности признават за заболяванията, с които се борят. И въпреки това върху някои психични разстройства продължава да тегне стигма. Антисоциалното разстройство на личността, широко известно като психопатия, остава до голяма степен неразбрано и ограничено до клишетата от криминалните филми.

Но разстройството е много по-разпространено, отколкото популярната култура го представя, обяснява психиатърът д-р Макс Пембертън.

„Всички ние имаме – в по-голяма или по-малка степен – аспекти от нашата личност, които са психопатични“ – казва той.

Антисоциалното личностно разстройство се характеризира с непредсказуемо, топостоянно и нескрито драматично поведение.

Според Националната служба по здравеопазване (НСЗ) на Великобритания диагнозата се поставя при наличие на един от следните показатели във всекидневното поведение:

I Повтарящо се нарушаване на закона

  • Повтарящо се измамно поведение
  • Импулсивно поведение или неспособност за планиране напред във времето
  • Раздразнителност и агресивност
  • Безразсъдно пренебрегване на собствената безопасност или безопасността на другите
  • Липса на отговорност
  • Липса на чувство за вина и разкаяние

Пембъртън добавя, че показатели като студено или лишено от загриженост поведение, повърхностно очарование, лесно отегчаване и разочароване също за обезпокоителни признаци. Например, ако човек не може да се задържи по-дълго на нито една работа или се поставя в рисковани ситуации, без да мисли за последствията.

Разпознаването на подобни признаци обикновено е възможно още в късната юношеска възраст и началото на третото десетилетие, когато личностите вече са напълно оформени. Въпреки това изследвания са успели да идентифицират черти на антисоциално поведение при петседмични бебета.

НСЗ добавя, че антисоциалното поведение е най-тежко при хората на двадесет и няколко години и може да се подобри с наближаването на 40-годишна възраст.

Затруднението с изпитването на съчувствие и нежеланието за поемане на отговорност са също ключови индикатори за разпознаване на това личностно разстройство.

14.04.2019

Национални телевизии

На всеки три месеца задържаните на територията на България наркотици се изгарят

БТВ, Новини в 19.00 часа


На всеки три месеца задържаните на територията на България наркотици се изгарят. Пътят до инсенератора за болнични отпадъци на практика за милиони. Сега от Венелина Григорова:

Репортер: Здравейте, десетки кокаинови пресовки като тази изплуваха от Черно море тази седмица. Колко струва и какво се случва с наркотика, след като бъде задържан.

Това движение пратката за милиони е безвъзвратно провалена, на всеки три месеца пари във вид на прах, бонбони, хапчета и треви влизат в инсенератора под контрола на Иван Кучмов.

Иван Кучмов: Всички наркотици, които са под един килограм или представителните проби на тези, които са над един килограм, останалото се унищожава.

В склада на Митниците се съхраняват всички наркотици, задържани в страната.

Иван Кучмов: Това е метамфетамин, това не е българско производство, произведено е някъде в Западна Европа. 92-95 процента от потърсилите лечение от този наркотик се връщат отново към него. Затова е много удобно за разпространителите, тъй като са им в кърпа вързани.

Хероинът е един от типичните наркотици за Балканския път, от Близкия Изток към Западна Европа. Миналата година е хваната най-голямата пратка в историята на българските митници, близо 713 килограма на Капитан Андреево. Не за първи път изплува и кокаин от Черно море.

Иван Кучмов: Такава пресовка потопена в латекс, след няколко минути е абсолютно херметизирана. 50-60 хиляди евро, ако не и повече в момента е това. Този кокаин е минал през нечий стомашно чревен тракт, това бяха капсули в пръсти на ръкавица. Това ни е перлата, оказа се, че цялата маса е от кокаин, останалото е полиамидна смола.

Опиоидите 10 хиляди пъти по-силни от морфина, които набират популярност в Европа все още не са достигнали до българския пазар, разказва експерта.

Репортер: Следващото унищожаване на наркотици е планирано за май.

Венелина Григорова за съдбата на наркотиците, открити от властите.

Национални радиа

Разговор с Мая Илиева и д-р Иван Маджаров

БНР  Неделя 150


Мая Илиева, медицинска сестра, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Водещ: „Неделя 150”, слушайте ни, можете и да ни гледате, уважаеми слушатели чрез видеоизлъчването в страницата на предаването във Фейсбук и в интернет на адрес BNR.BG. В студиото вече посрещнах сестра Мая Илиева, която работи в голяма столична болница в едно от най-тежките звена – сърдечната реанимация. С нея и с д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз /БЛС/, който ще чуем по телефона, ще говорим за едни 50 милиона лева, които правителството извади по спешност от хазната, за да удовлетвори протестиращите медицински специалисти, които поискаха по-високи достойни заплати. Но, вместо очакваната радост и благодарности съсловието само беше обидено още повече, освен медицинските сестри остро негативно реагираха и лекарите. Започваме обаче хронологично, здравейте, госпожо Илиева.

Мая Илиева: Здравейте, добро утро на всички.

Водещ: Защо не се зарадвахте на тези 50 милиона лева, малко ли са те, или не решават проблема по начина, по който вие очаквахте.

Мая Илиева: Не се зарадвахме, първо, защото не знаем къде ще отидат и за какво, тъй като предишните 30, които бяха отпуснати, пак не разбрахме за какво отидоха, тоест бяха дадени на парче на някои места между 50 до 80 лева за увеличаване на щатовете и до там беше, не навсякъде разбира се. Така че, очакваме и тези 50 милиона пак да отидат по същото направление, тоест не се знае къде, не се знае за попълване на дупки или въобще за персонала.

Водещ: Нима не чухте премиера Бойко Борисов, който струва ми се съвсем естествено пред микрофоните и камерите поръча на министъра на здравеопазването, тук трябва да отворя една скоба и да кажа, че той беше поканен да участва в предаването, министър Кирил Ананиев, но отказа, тъй като още не му е готова формулата и методиката, по която ще се разпределят средствата, но му поръча тези пари да дойдат при медицинските сестри, а не лекарите да си ги раздадат като ДМС-та, което означава, че и премиерът предвижда тези буфери и гаранции.

Мая Илиева: Искам да коментирам също това, че всички говорят за болници, а пък ние говорим за една стартова заплата за всички медицински специалисти в здравеопазването. Тоест, това да обхваща детско училищно здравеопазване, ясли, психиатри, кабинети, ДКЦ, домове за медикосоциални грижи, там също работят медицински специалисти, ако не знаят сега е време да се запознаят. На всичкото отгоре министър Ананиев каза, че методиката е готова, той я показа отдалеч, но каза, че иска този един месец до 5-ти, между 5-ти и 10-ти май, за да може да бъде тествана, тоест значи, че тя наистина е готова и ще трябва да бъде тествана, а не че още не е готова. И ако не е готова как разбраха, че ще има за всички по 950 лева, а някъде и повече?

Водещ: Стартова заплата, защо това намирисва малко на социализъм – за всички по равно. Не е ли работата, дори една медицинска сестра, давам този пример, защото вие сте такъв специалист, различна в един кабинет в училище, в един кабинет в ДКЦ и при вас в сърдечна реанимация в голяма болница с много пациенти?

Мая Илиева: Сега ще поясня. Значи, ако всички са се запознали добре с нашата декларация би трябвало да знаят, че това е една стартова заплата за професията „медицински специалист по здравни грижи”, която е искана. От тук нататък да бъде надграждано, тоест според натовареността. Затова искаме там да бъдат променени както нощния труд, така и клас прослужено време, така и да има различна компенсация, ако мога така да кажа за хората, които работят в интензивните отделения. Защото, наистина се налага по някакъв начин да задържим вече тези специалисти, определено липсват над 30 хиляди медицински специалисти в здравеопазването. Всички, които завършват в момента излизат навън, така че, няма право да ни залъгват с такива заплати, тоест това нещо 950 лева са парите, които би трябвало вече да са влезли в сила от 1 януари, по КТД отрасъл „Здравеопазване”, който е договорен. Така че, ние много ясно казахме на господин Ананиев, че 20 март беше срокът за тези 950 лева, от тук нататък държим на нашата декларация. Смятаме, че това е едно добро начало за оценка на нашия труд.

Водещ: Сигурно много от вашите колеги и сред протестиращите, пък и онези, които просто наблюдават процесите и биха се възползвали евентуално от вашия успех си казват: – По-добре нещо, отколкото нищо. И 950 лева може да не е исканата от вас сума, но все пак е повече, отколкото получаваме сега. Още повече, че виждате вашите искания са свързани с една реформа в сектора, която за момента няма политически сили да бъде извършена в цялост, тоест пак ще се решава въпроса на парче.

Мая Илиева: Това, което ние не искаме.

Водещ: И сега може да останете изолирани във вашата упоритост?

Мая Илиева: Надявам се, да не останем изолирани, тъй като много от пациентските организации ни подкрепят, те са наясно, че ако ги няма медицинските специалисти, качеството в здравеопазването отива на много ниско ниво. Тоест, трябва наистина те да са добре заплатени, да има достатъчно на брой хора, не както в момента много от тях да работят на повече от един договор, да попълват всички дупки в много от болниците, които отвориха врати, които вече не могат да намират кадри. И аз вече имам чувството, че абсолютно умишлено ни държат на ниски заплати, за да можем това да го правим, за да не фалираме болници.

Водещ: Ако няма специалисти, ако има такъв глад за кадри, логиката би трябвало да е обратната, госпожо Илиева, би трябвало да ви дават по-високи заплати, за да ви задържат?

Мая Илиева: Да, точно така, и ние затова се чудим защо е този натиск отвсякъде, срещу нас скочиха и синдикатите, и нашата асоциация, сега и БЛС, не разбираме.

Водещ: Веднага ще внесем яснота по въпроса, защото както съобщих на нашите слушатели д-р Иван Маджаров, председател на БЛС е на пряката ни телефонна линия. Здравейте, господин Маджаров.

д-р Иван Маджаров: Здравейте, добро утро.

Водещ: Предполагам, че по принцип вие не сте срещу това да бъдат увеличени до достойни размери заплатите на медицинските специалисти. Вашето несъгласие е с начина, по който правителството реши да отговори незабавно на техния протест?

д-р Иван Маджаров: Абсолютно точно, преди всичко искам да кажа, че ние не се опитваме да окажем натиск по никакъв начин на нашите колеги, защото те са колеги, специалисти по здравни грижи, не е вярно, просто искаме да внесем яснота, че когато става въпрос за възможности на министър да раздава пари за заплати, тези възможности са само в точно определени места, както чухме преди малко детски градини, други учреждения, в които държавата е пряк платец, инвеститор. За нас е притеснително, когато се говори, че видите ли могат да се дадат или да се нареди някой управител на лечебно заведение да дава 950 лева при положение, че знаем, че в същото време приходите се формират не от министъра на здравеопазването като пряка субсидия, а през преминал пациент за цената на пътеката, за която е лекуван. Знаем, че в тези лечебни заведения, не само в болниците, а и в общопрактикуващи и в ДКЦ-та, има лекари, които получават и в момента по-ниска заплата от тази, която се твърди. Това е нашето притеснение. Просто България 20 години след реформите вече е различна, не е онази България, в която министър-председателят можеше да каже – отпускам еди колко си милиона и всички те отиват на всеки да се осигури базова заплата за неговата професионална квалификация да кажем, за лекари, за сестри. Защото, ако трябва да се въртим около това КТД, там в него е написано, че всички лекари трябва да са поне с 1200 стартова заплата, а това не е така. И в крайна сметка почива на някаква икономическа логика в тези сектори, които изброих, как общопрактикуващи лекари ще осигурят 1000 лева минимум, 950 или 1200 минимум и нагоре за сестрата, след като някои от тях са с пациенти по 700-800 човека, едва заработват за себе си. Как едно ДКЦ ще осигури на сестрите минимум 1200 лева заплата, при положение, че някои лекари там, защото не са на твърда заплата а са на заработка, ще получават заплати от порядъка на 500 до 600 лева. Както при лекарите така и при сестрите, разбира се в момента има някои получават много по-големи възнаграждения от това, за което говорим в момента. Например има сестри в добре работещи клиники, които получават чисто възнаграждение от порядъка на 1500-1600 лева. Разбира се, знаете, че има и лекари, които получават в пъти по-големи възнаграждения. Но, в случая говорим за общия, за лекари и сестри, които са базови заплащания. И аз твърдя, че държавата трябва да направи така, че служителите, които финансира директно, като пряк платец, задължително трябва да им направи базовата заплата достойна, за да може да има персонал, който да работи тези учреждения. Но, в същото време смятам, че с години неповишаването на цените на пътеки, неповишаването на цената на прегледа в един специализиран кабинет и неповишаване услугите, които извършват общопрактикуващите , доведоха до там, че и на лекари и на сестри базовите възнаграждения се задържаха на толкова ниско ниво. Това исках да ви кажем от Лекарския съюз.

Водещ: Добре, д-р Маджаров, не е ли редно, за да има все пак някакъв старт поправката на справедливостта в заплащането във вашия бранш и лекарите да пледирате така, както медицинските сестри и специалистите за един минимум, под който да не слиза възнаграждението и на лекарите, както и на медицинските сестри, сега беше обещано 950 лева? И от там нататък вече да се преговаря за това, кое колко да струва, дали да бъдат актуализирани цените на клиничните пътеки, дали да бъдат увеличени здравните вноски, с което да се покриват, а не да бъдат недофинансирани медицинските дейности, дали да се намали пакета, който покриват и всичко онова, което съставлява така наречената, дано да не сме я изпразнили от съдържание, „здравна реформа”? Не се ли поддадохте много лесно на старата тактика „разделяй и владей” във вашата емоционална реакция срещу тези 50 милиона лева?

д-р Иван Маджаров: Не, не мисля, че ние сме реагирали остро срещу тези 50 милиона, а срещу това, пак повтарям. Моля ви, всеки, който се занимава с икономика на здравеопазването в момента в България знае, че това е невъзможно. В момента дори нашите думи би трябвало да се използват като сигнал, че наистина води до някаква заблуда. Невъзможно е министър-председателят през министъра да даде на всички специалисти по здравни грижи или да речем на всички лекари по еди колко си лева твърдо…

Водещ: Защо да не е възможно? Вие не вярвате на това, което се случи в сряда на заседанието на МС?

д-р Иван Маджаров: Това какво, какво да казвам за заседанието на МС. Чисто законово не може да бъде осъществено, защо вие не вярвате на нас? Вярвайте, в момента, ако министър си позволи да финансира търговско дружество директно за заплати е пряко нарушение на европейското законодателство и ще търсим санкции. Ако смята някой, че на всички болници ще може да даде по равно, защото всяка болница има различен брой специалисти по здравни грижи, една е голяма, друга е малка. По методиката, която се предвижда се говори единствено за отдалечени райони, за спешна медицинска помощ там, където е недостъпна за равнопоставеност за гражданите на България за здравеопазване. Вярно, това са пари, които са в повече от миналата година, които бяха предвидени, които отново не бяха за заплати, а за точно определена дейност, за извършени рентгенови прегледи, лаборатория и т.н.

Водещ: С малко повече думи вие всъщност ни казвате, че министър-председателят ни е излъгал, така ли е, д-р Маджаров?

д-р Иван Маджаров: Аз няма да тълкувам думите на министър-председателя. Казвам, че ние живеем в друго време и пари от министерство директно за заплати не могат да се дават освен за ресорите, които са на пряко финансиране от Министерство на здравеопазването. Това ви казвам, защото в противен случай ще попитам – вие, как си представяте, на медицинска сестра, която работи при общопрактикуващ да бъдат осигурени, да бъдат преведени пари, които да гарантират минимум на заплащане на сестрата или на лекаря в тази практика?

Водещ: Не знам защо аз трябва да си го представям, по-добре е да знае как да го направи министъра на здравеопазването по разпореждане на премиера. Ще ми се да си мисля, че те са хората, които знаят какво предвиждат законите и след като казват, че ще направят нещо, то са го съгласували дали това законово им е разрешено. Моля ви, д-р Маджаров, госпожа Мая Илиева, предполагам познавате я, тя е един от лидерите на протестите на медицинските специалисти, има въпрос към вас, да го чуем?

Мая Илиева: Аз искам да ви попитам, вие сега ли се събудихте и в крайна сметка сега ли разбрахте, че има лекари с по-ниски заплати, когато започнахме ние да протестираме? Защо се сравнявате със заплатите на медицинските сестри и медицинските специалисти, тъй като много малко дни преди нас протестираха шофьорите, които вече са на 1100 лева, защо не се сравнихте с учителите, с касиерките в магазините, които също взимат повече? Това просто ми звучеше като виц, лекар да си сравнява заплатата със сестра, дори не исках да го коментирам. И още един въпрос да ви питам – онзи ден ни нарекохте „кресливи медицински специалисти” и че „не сме медицинските сестри на България”. Питам ви сега – ще ни се извините ли в ефир и публично, тъй като ние наистина сме медицинските специалисти на България. Не знам дали знаете, но в момента в цялата страна протестират такива медицински специалисти и ням ада спрем. Напротив, вие с вашето изказване напълнихте автобусите от страната и на 15 май ще побелеят жълтите павета.

Водещ: Д-р Маджаров, ако искате да започнем по ред на въпросите. Наистина, защо решихте да си сравнявате заплатите на лекарите, вместо да настоявате за тяхната актуализация до онази степен, която смятате за задължителния базов минимум?

д-р Иван Маджаров: Аз не искам да звучи политически изказването, но ние лекарите и БЛС много добре си спомняме времето, в което много лесно се опитват сега да ни бутнат към онова време, просто да излезем и да се борим за една базова заплата, да забравим, че ни беше разрешено да работим свободно, да избираме да работим където пожелаем и да получаваме толкова, колкото сме заслужили със своята работа. Аз неслучайно казах, че има и много ниски заплати, има и заплати, които са достойни за лекарите. Аз сравних заплащането само на новозавършил лекар и съжалявам много, но госпожата, която е в студиото не е овластена в момента да бъде представляваща сестрите. Това, че излизаш някъде и се назоваваш – аз представлявам еди кой си – не ви прави такава. Има си закони в България, когато се явите на избори на законната асоциация и спечелите, с уважение ще ви нарека „председател на сестрите” или „ръководител на сестрите”.

Мая Илиева: Въобще не парадирам с това.

д-р Иван Маджаров: В момента вие не сте такава и аз не съм длъжен…

Мая Илиева: Никога не съм казвала, че съм такава…

д-р Иван Маджаров: …да се извинявам на вас. Аз съм се извинил на всички сестри, които познавам и на всеки, който ми се обади. И няма да позволя някой да обижда лекарите по този начин, като ги нарича, че „сега се събуждат”. Не е вярно, лекарите работят ежедневно…

Мая Илиева: Това се отнася за вас, не за лекарите, напротив, истинските лекари са с нас от самото начало на протестите… Д-р Стойчев от Казанлък дори имаше гладна стачка…

д-р Иван Маджаров: Ако обичате, не ме прекъсвайте, лекарите последните 20 години са тези, които осигуряват парите на всички работещи в лечебните заведения. Лекарят от сутрин до вечер мисли как на другия ден ще трябва да бъде този, който да привлече пациенти в болницата, в кабинета и да осигури заплащането на сестрата, която работи там с него. Така че…

Мая Илиева: Вие ни изхвърляте от екипа ли, само лекарите ли изкарват заплатите?

д-р Иван Маджаров: Моля ви, да не определяте кой стои зад нас и кой не стои. Ние не искаме да се връща времето, в което някой отгоре спущаше едни заплати, които заплати в повечето случаи бяха мизерни и които водиха до това, че пациентите се чудеха в кое лечебно заведение да влязат, защото нямаше такива, които желаеха да ги приемат.

Водещ: Д-р Маджаров, аз мисля, че наистина тук трябва здравия разум да говори и да се откажете от конфронтацията медицински специалисти – лекари, а да обедините усилията си, за да намерите наистина дълготрайната, работещата формула, както за истинското остойностяване на здравеопазването, така разбира се и за работните заплати на всички във веригата на здравеопазването. Излишни са тези реплики и обиди. Няма да ви напомням за съдбата на един вицепремиер, който използва този епитет за „кресливите майки”. Те също не бяха овластени, бяха едни жени, които нуждата изкара на палатки пред Народното събрание, но знаете какво постигнаха. Така че,…

д-р Иван Маджаров: Аз искам да ви поправя, тези майки бяха представители на Асоциацията на хората с увреждания, не е вярно, че не са били овластени…

Водещ: Не бяха от казионните, те се организираха в последствие. Няма да влизаме в детайлите на тези организации. Исках да кажа, че успехът ще зависи от общите усилия на всички, които работят в здравеопазването. Защото нито лекарите могат сами, нито медицинските сестри могат без лекарите, а ние пациентите не можем без нито едните. Така че, за нас е важно да работите спокойно, да сте добре заплатени и да се грижите за здравето ни, без да мислите как да бръкнете в джоба ни допълнително, защото и това го има. Знаете, че половината от средствата в здравеопазването идват от сивия сектор. Аз наистина ви моля в следващите дни, когато този разговор започне и с участието на Министерството на здравеопазването, за да видим техните разчети, техните формули и намерения къде и колко да бъдат дадени, да се включите всички заедно, за да не се случва така – всеки, който излиза да крещи под прозорците на министър-председателя или на някой министър получава трохи и подаяния, след което бива забравен, идват избори, някой друг има по-големи нужди и т.н., знаете как е. Надявам се, че ако тук спрем този разговор ще си спестим по-острия тон и ще кажем на хората, че всичко не е просто заради парите, а заради смисъла и философията на онова, което вие правите. Д-р Маджаров, съгласен ли сте?

д-р Иван Маджаров: Да, разбира се, съгласен съм, само искам да повторя, че ние българските лекари смятаме, че не може с години да не се заплаща или да не се повишават цени, това сме го алармирали много пъти, ще се отрази и върху заплащането на всички, които работят в сектора. С години не се плащаха и нямат извършени дейности от българските лечебни заведения, и в един момент… Това са много пари 50 милиона… Онзи ден го казах, това е почти половината от сумата, която финансира общопрактикуващите лекари, извинявам се, че давам все тях за пример, но са най-близко, сумата, която имат общопрактикуващите лекари за цялата година, за целия народ на България е 110-120 милиона, ако греша с 5-6 милиона. Това е половината от сумата, разбирате ли? Това стопира, по този начин…не можем да се борим за реформи, пък било то съвместно и разбира се с общи усилия и със специалистите по здравни грижи. Конюнктурно раздаване на пари не е реформа, това искаме да кажем ние…

Водещ: То не е реформа, то е потъване в подвижните пясъци, но точно, защото не бива да се хвърлят 30 милиона, 50 милиона, утре може и 100 милиона да се намерят да се хвърлят, трябва да поставите въпроса за реформата. Дали тя ще бъде свързана с актуализацията на цените на клиничните пътеки, или с други неща, просто поддържайте огъня по темата, както и да се заплащат всички онези, заради които държавата трябва да дава за здравните вноски и знаем, че много рядко се издължава към здравния бюджет – това са военни, държавни служители, деца, пенсионери и т.н.

д-р Иван Маджаров: Разбирате ли, ние го правим това и защото трябва да има устойчиви политики, а не просто в момента… Искам да попитам колегите отсреща, които те не са отсреща, просто сега в момента дебатираме… Какво става другата година, от януари месец, когато ги няма тези 50 милиона? Това не е устойчива политика. Какво се получава, когато няма тези 50 милиона?

Мая Илиева: Не сме съгласни, разбира се.

Водещ: И те не са доволни, и те не казват – дайте ги 50-те милиона, връщаме се по работните си места.

Мая Илиева: Точно така, вие не знам дали знаете, но нашата асоциация от десет години развява една декларация с едни искания, дори там са три минимални работни заплати, които миналата година на 12 май подкрепиха дори и синдикатите начело с д-р Кокалов. Имаше протест, на който аз също присъствах…

д-р Иван Маджаров: Ние също подписахме миналата година протеста…

Мая Илиева: Чудесно, до момента нещо променило ли се е, както и през последните десет години. Разбирате ли, вече няма накъде, няма накъде.

д-р Иван Маджаров: Вижте, сега си говорим приятелски. Тогава не се промени нищо, защото отново исканията бяха – искаме три минимални работни заплати… и това…по онова време…

Мая Илиева: Нали казвате, че сте го подкрепили, д-р Кокалов също, сега вие и той ни нападате, защо, аз не разбирам?

д-р Иван Маджаров: Извън сектора, в който казах, не могат да се осигурят три минимални работни заплати, защото означава фалит на всички лечебни заведения…

Мая Илиева: Защо не го казахте още тогава? Ние сега искаме дори много по-малко от това.

Водещ: Аз си мисля, че ние все пак трябва да видим фалит на едно лечебно заведение, за да се уверим в опасностите, за които говорите господин Маджаров, иначе виждаме само откриването на нови и нови болници, което ни кара да си мислим, че нещата не са така, както се представя картината в здравеопазването. Благодаря ви, за участието, този разговор със сигурност ще продължи.

д-р Иван Маджаров: Благодаря и аз.

Водещ: …Надяваме се с участието на Министерството на здравеопазването, защото така, както изглеждат нещата към днешна дата, всеки, който предизборно излезе недоволен и представлява значително съсловие, тоест важен ресурс гласоподаватели, бива удовлетворяван по най-елементарен начин, вадят се от джоба пари и се хвърлят на тълпата, което разбира се не е удовлетворително нито за онези, които настояват за справедливо заплащане на своя труд, нито за данъкоплатеца, който си мисли, дали пък тази хазна не е бездънна. Благодаря за участието, Иван Маджаров, д-р Маджаров, председател на БЛС и на госта в студиото на „Неделя 150” Мая Илиева, медицинска сестра, един от лидерите на протеста на медицинските специалисти, който продължава и следващия голям сбор на протестиращите е насрочен за 15 май. Нали така, госпожо Илиева?

Мая Илиева: Точно така, дотогава ще има още няколко, но този е най-големия и ще бъде пред Министерски съвет.

Водещ: И казвате, че устата ви не може да бъде запушена с няколко милиона?

Мая Илиева: Не, защо всички говорят само за заплати, аз това не мога да разбера. В тази декларация има толкова много други точки, но всички се въртят около тези пари. Може би, защото е най-лесно за изпълнение предизборно.

Водещ: Така е, най-лесно се дават пари, за да се приберат хората от протеста по работните места. Изпитана практика, вече цяла година всеки, който е поискал нещо е получил. Вие сте първите, които не сте доволни на 50 милиона, разбрахме, че това са доста пари. Мая Илиева, от протестиращите медицински сестри.

Медицинските сестри са решени да проведат планирания за 15 май национален протест с искане за по-високи заплати

БНР  


Медицинските сестри са решени да проведат планирания за 15 май национален протест с искане за по-високи заплати. Това потвърди пред Хоризонт Мая Илиева от организаторите на протеста. В предаването Неделя 150 Илиева изрази съмнение в ефекта от обещаните тази седмица от премиера 50 млн. лв. с цел заплатата на медицинска сестра да бъде поне 950 лв.

Мая Илиева: Очакваме тези 50 млн. да отидат не се знае къде, не се знае за попълване на дупки или въобще за персонала. 950 лв. са парите, които би трябвало вече да са влезли в сила от 1 януари по КТД, отрасъл Здравеопазване, който е договорен.

От БЛС посочиха, че не е възможно да бъдат увеличени заплатите на всички специалисти по здравни грижи. В предаването Неделя 150 по Хоризонт председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че увеличение може да има само за дейности в лечебни заведения, които са на пряко подчинение на Министерство на здравеопазването.

Д-р Иван Маджаров: Невъзможно е министър-председателят през министъра да даде на всички специалисти по здравни грижи, дори да речем на всички лекари. Защото всяка болница има различен брой специалисти по здравни грижи – една е голяма, друга е малка. По методиката, която се предвижда се говори единствено за отдалечени райони, за спешна медицинска помощ.

Според д-р Маджаров проблемът с ниските възнаграждения идва от замразените с години цени на клиничните пътеки, прегледите и здравните услуги. Очаква се до средата ма май министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да обяви нова методика, която по думите му ще обвърже заплащането с положения труд и натоварването с цел да бъдат премахнати дисбалансите в заплатите на медиците.

Репортаж за проблем с линейка без винетка

БНР  Хора, пътища, автомобили


Шофьор от Смолян на Специализиран автомобил за превоз на хемодиализно болни хора с платена годишна винетка се сдоби с акт за 300 лева от Тол полицията. Репортажът е на Радостина Чернокова:

Глобеният водач е Фидан Павлов:

Фидан Павлов: Шофьор съм на медицински автомобил, който превозва пациенти на хемодиализа към болница в Смолян. В събота около 10.40 по график пътувам за село Върбина да взема поредния пациент за хемодиализа. Малко след Търън ме спират ТОЛ полиция и ми казаха: – Минутка само, да ви запишем номера да проверим в компютъра за винетен стикер. Аз изчаках, инспекторът дойде и каза: – Господине, загасете двигателя и си дайте документите, вие карате без заплатена винетка, в компютъра на излиза. Аз им казах:- Как така, ето, на предното стъкло има залепена винетка, валидна, изкарах и документ удостоверяващ покупката на винетката, откъде е закупена, дата на валидността, номера на автомобила. Винетката е валидна до 29 май 2019 година. Изкарах им официалния документ, отрязък от винетката, дадох им го, те го погледнаха и казаха: – Нас това не ни интересува, в компютъра не излиза вашия номер, за нас вие сте без заплатена винетка и ми съставиха акт, в който пише, че като водач на автомобил „Дачия” 36-14, пътувам по републиканска пътна мрежа по член еди кой си от Закона за движение по пътищата без заплатена винетна такса.

Репортер: Колко е размерът на глобата?

Фидан Павлов: Аз, доколкото знам размерът на глобата е 300 лева.

Павлов работи от 6 години във фирмата за Специализиран медицински транспорт. По думите му, тя е на изключително високо ниво и изрядна, както документално, така и с изправността на колите.

Фидан Павлов: Аз по принцип си имам ръководство, на които съм дал всичките документи, ще бъде заведено дело срещу агенцията, защото това е неправомерно. Аз няма да плащам 300 лева без вина. И аз ги питам същите тези органи, които ми направиха акта: – Добре, вие сте издали този винетен стикер, вие сте взели парите, вие сте ми издали документ, че е закупен. Това, че не е в системата не е моя вина, аз каква вина имам? И в същото време същият този орган ми пише акт, че пътувам без заплатена винетка. И даже написано в акта: „виновно нарушил закона”. Аз да ги попитам – В какво е моята вина, след като е заплатено и има официален документ? А това, че ме няма в компютъра, това вече е ваша вина. Защото тези винетки, които са от миналата година, доколкото знам те не се вкарват в компютъра и не излизат. И това не е единствената винетка, която не им излиза, има много такива. Значи излизат всички винетки, които са закупени от Нова година насам. А всички стари по закон са валидни до срока, хартиените, и удостоверяващи се с документ.

Въпреки, че бил изряден водачът получил акт, а пациентите с голямо закъснение били превозени за хемодиализа, която се изпълнява по часови график в Смолянската болница.

Фидан Павлов: Тези инспектори аз същият ден ги предупредих: – Господа, ако ще се мотате, нямам време, гоня график, всичко на тези хора им е по минути. Винаги тръгвам по-рано, предвиждам нещо да не се случи, просто няма как тука да закъсняваш или да пропуснеш. Тука всичко трябва да е като швейцарски часовник – коли, шофьори… Същият ден закъснях и наистина създадохме проблеми и в диализата, защото имаше четири спешни случая. И именно 15 минути преди те да ме спрат ми се обадиха колкото се може по-бързичко да ги докараме тези, за да могат да ги включат, за да може да има време да включат и спешните, иначе не успяват, защото машините са десет. И същият ден наистина имаше проблем, а те ме държаха близо 40 минути. И два пъти ги предупредих за това нещо, те ми казаха: – Спокойно… Викам: – На мен, ако ми е спокойно, на тези хора няма как да им е спокойно, дето трябва да ги взема, ако не разбирате за какво става въпрос. Явно не разбират.

През последните години пътищата в Смолянско са значително подобрени, има много добри, но и лоши пътни участъци в планинската област, особено:

Фидан Павлов: Непочистени, зимата има много труднодостъпни места, а тези хора камъни да валят ние трябва да ги докараме тука, защото, ако не ги докараме следващият път този човек го няма. Тука вали, гърми каквото и да се случва, този човек по график на часа аз трябва да съм го докарал. Имало е моменти, това е било отдавна, вече наистина обстановката е много сложна, не може да стигнем, там вече се включва Гражданска защита, взимат ги, докарват ни ги до мястото, на което аз съм успял да отида, прехвърлят ми ги и пак…

За „Хора, пътища, автомобили” – Радостина Чернокова

От Пътната агенция обявиха следното по случая, цитирам: „Инспектори на Национално Тол управление са извършили проверка на медицинския автомобил, който не е регистриран като пътно превозно средство със специален режим и следователно не е освободено от пътна такса винетка. Съгласно Закона за пътищата от винетка са освободени пътните превозни средства на Министерството на вътрешните работи, на Националната служба за охрана, на Държавна агенция Национална сигурност, на Неотложна медицинска помощ и на въоръжените сили. Провереният автомобил е имал залепена хартиена винетка на предното стъкло на автомобила, която обаче се счита за невалидна, тъй като не е била перфорирана.” – край на цитата. Самият шофьор обаче заяви, че винетката му е била перфорирана и допълни:

Фидан Павлов: Аз ще ги опровергая, винетката си е перфорирана. И второ, какво пише в самия акт, къде е логиката да не е перфорирана, и ако за тях това е нарушение защо те на мен не ми го казват и защо в акта не са написали – „кара с неперфорирана винетка, която по закон… се счита за невалидна”? Защо тогава на мен ми казват: – Загасете колата, вие нямате винетка, в компютъра не излиза – и в акта пишат: „управлява автомобила с незаплатена винетна такса”, къде е логиката, а не да търсят под вола теле. Ще ги видим в съда.

С Фидан Павлов разговаря Радостина Чернокова

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ