„Александровска“ одобрена да лекува затлъстяване

24 часа  стр. 8  


Александровска болница стана първият център за лечение на затлъстяването в България. Тя получи акредитация от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването.

Новият статут на „Александровска“ ще подобри диагностиката и индивидуалното лечение на пациенти с подобни проблеми, в центъра ще се обучават и нови специалисти.

1,5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло, а страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Лечението е комплексно и дългосрочно и няма универсален подход, валиден за всички.

С полиция водят буйстващи на лечение

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 21  


Всеки ден с полиция и Спешна помощ водят в пловдивската психиатрия буйстващи, събрани от улиците. Заведението, което на 28 март горя и в него загинаха трима шизофреници, вече е възстановено и се пука по шевовете от пациенти.

„Потокът рязко скочи. Най-голям е ръстът при тези, които страдат от биполярно разстройство. Някои са с тежки депресии, а други – с повишена възбудимост“, заяви началникът на приемното д-р Теодора Арабаджиева.

При първите болни се наблюдавало потиснато настроение, ограничаване на контактите с околните, нарушаване на съня и апетита. Вторите пък изпадали в еуфория, харчели за ненужни вещи или раздавали пари на непознати на улицата.

Черпели наред и оставали без стотинка. Пролетта е обострила и шизофрениите.

„Настаняваме ги принудително на лечение. При нас няма клинични пътеки, престоят се определя от състоянието им“, казаха лекарите.

Така нареченото остро отделение, където лежат агресивните болни, е напълно възстановено след пожара. Досъдебното производство по случая все още не е приключило. Медиците твърдят, че няма отлив на пациенти заради инцидента.

Те отчитат и наплив от възрастни с деменция. Повечето имали халюцинации, затова близките им търсели за тях психиатрична помощ. Според специалистите в последните 2-3 години броят на деменциите е нараснал чувствително заради застаряване на населението.

Варненци събраха и предадоха над 20 тона капачки

Хиляди се включиха в инициативата „Аз вярвам и помагам“

Орлин РАДЕВ

24 часа  стр. 20  


Хиляди варненци се включиха в благотворителната кампания на сдружение „Аз вярвам и помагам“ за събиране на пластмасови капачки.

Кметът на Варна Иван Портних също участва и лично поздрави нейния инициатор Владислав Николов.

Със средства от капачките, които вече са предадени за рециклиране, ще се закупи скъпоструваща медицинска апаратура за грижите за новородените деца в болница „Проф. д-р Димитър Стаматов“ в града, а за МБАЛ „Св. Анна“ ще се осигури апаратура за нуждите на детската хирургия.

Общото количество капачки, които събраха варненци за един ден, надхвърля 20 тона. От началото на благотворителната инициатива на сдружение „Аз вярвам и помагам“ в цялата страна са събрани над 69 тона пластмасови капачки, а по време на първата мащабна акция през септември миналата година във Варна – 21 000 кг.

С парите от тяхното рециклиране бяха направени 5 дарения в помощ на новородените в АТ болницата СБ АГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ и МБАЛ „Света Анна“.

8000 ощетени от правилата за ТЕЛК

24 часа  стр. 8  


Над 8000 души са получили по-нисък процент инвалидност заради новите правила за ТЕЛК, съобщи омбудсманът Мая Манолова преди Националния съвет на хората с увреждания. Той отхвърли предложенията за промени в Наредбата за медицинската експертиза.

Пробив: принтираха 3D сърце от човешка тъкан

24 часа  стр. 11  


Първото сърце с кръвоносни съдове е било създадено от израелски учени с 3D принтер, като са били използвани клетки от пациент, предадоха световните агенции. То е с размерите на заешко сърце. „За първи път беше принтирано пълно копие на сърце с клетките и кръвоносните съдове, с клапите и камерите“, заяви ръководителят на проекта проф. Тал Двир. Според експерти това е голям пробив, който може да доведе до решение на проблема с отхвърлянето на органа след трансплантация.

Борят се да спасят лекар с премазани череп и лице от кола на приятел

Сърцето на началника на АГ отделението във врачанската болница спряло, но го върнали пак към живота

Валери ВЕДОВ

24 часа  стр. 8  


Доктор Иван Кръстев – помогнал за раждането на хиляди деца във Врачанско, е в столичния ИСУЛ със счупен череп и премазано лице.

Началникът на акушеро-гинекологичното отделение на болница „Христо Ботев“ е бил премазан от автомобила на свой приятел, докато му отварял портала на двора си. Шофьорът объркал скоростите, потеглил на задна и премазал 57-годишния доктор. Нелепият инцидент е станал в събота през нощта.

В неделя колегите на д-р Кръстев от врачанската болница са водили тежка битка за живота му, но преценили, че няма да успеят да го спасят и той е бил транспортиран в София.

В понеделник сърцето на Кръстев е спряло, но в ИСУЛ са го върнали към живота. Прогнозите за оцеляването на уважавания лекар са минимални, защото черепът му е потрошен на няколко места, има и много тежки кръвоизливи.

4 фарма компании съдят здравната каса

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 4  


Четири американски фармацевтични компании ще обжалват пред съда договорите си със здравната каса, тъй като според тях тя нарушава принципа на конкуренцията. Това става ясно от стенограмата от заседание на Надзорния съвет на касата.

Тази година здравната каса плаща на производители на медикаменти по нов начин. Освен че както и преди те са длъжни да дават отстъпки, вече трябва да връщат пари в НЗОК, ако се надвиши бюджетът в някое от перата за лекарства – за домашно лечение, за протоколи и за онкология. Бюджетът пък е определен спрямо плащанията през 2018 г., плюс заложен известен ръст. В случай на преразход касата иска обратно средства от компаниите, чиито продукти са с повишен спрямо заложеното разход. „Имахме среща с представители на генеричните и иновативните компании. Те подкрепиха принципа на разпределение на бюджета за лекарства в трите групи, съответно – за домашно лечение, за лечение по протоколи и за онкологично лечение. Сега създаваме организация за преговори с всяка една от фирмите за договаряне на отстъпките“ обяснява шефът на надзора Жени Начева. „Всички ще подпишат, като няколко американски компании ще жалят. До момента са четири. Ще подпишат, но ще жалят, защото нарушаваме принципа на конкуренцията“, допълва управителят на касата Дечо Дечев. Другата причина за съдебната жалба била, че никой не им давал гаранция, че през 2020 г. В бюджета ще има ръст.

ГОРДОСТ

Резултатът от договорените от НЗОК по-ниски цени за медицински изделия е, че се плащат по-големи количества изделия срещу много по-малко средства, обявява Жени Начева. „Тук взимаме реализирания обем брой изделия през 2018 г, умножаваме ги по цените за 2019 г. и излиза, че бихме платили с 5.5 млн. лв. по-малко за пет месеца“, допълва Дечо Дечев. „За пръв път тази година определена група медицински изделия ще се заплаща не на болници, а на доставчик. Всичките, които се плащат на доставчик, се покриват от касата на 100%, т.е. там не може да има доплащане от пациента. И на практика в тези групи изделия се постигнаха по-ниските цени“, припомня той. Досега болниците договаряха сами изделията, касата им плащаше определена сума, а евентуалната разлика в цената се поемаше от пациента.


Доц. Диана Циркова, директор на Центъра за психосоциална подкрепа пред „Труд“:

У нас десетки хиляди „различни“ деца се нуждаят от грижи

Анна ЗАРКОВА

Труд  стр. 12-13  


У нас всяко чудо трае три дни. Скоро няма да си спомняме как ловешката полиция арестува учител, който отърва със сила една ученичка от друга, която я влачеше за косите. Майката на първата, която била със „специални образователни нужди“, викна по телевизията, че учителят е „насилник“. Майката на втората го нарече „спасител“. Кой е прав и кой е крив – така и не научихме от прокуратурата. Но знаейки, че случаят в

Ловеч не е единичен, решихме да разберем какви грижи се полагат у нас за децата като това, заради което учителят преспа в килия и за което съобщават от училището, че е „постоянно агресивно“, че „всеки ден се бие с другите момичета“, и „им бърка в очите“. Ето защо поканихме на разговор доц. Диана Циркова, доктор по психология и психотерапевт с богата практика. Тя познава отблизо проблемите на малките страдалци.

– Г-жо Циркова, случаят с боя в ловешкото училище повдига по драматичен начин въпроса какво означава „дете със специални образователни нужди“? Съучениците му го наричат „бавноразвиващо се“, „малоумно“, „лудо“ съобщават, че се опитвало да избоде очите на другото момиче, което оскубало до кръв преди намесата на учителя им.

– Този въпрос не е труден. С приемането на Закона за предучилищното и училищното образование през 2015 г. и съответните нормативни актове, регламентиращи това, което наричаме приобщаващо образование, са утвърдени 7 категории деца със Специални образователни потребности – СОП, както накратко колегите ги наричат. Те включват: умствена изостаналост, увреден слух, нарушено зрение, езиково-говорни нарушения, физически увреждания, обучителни трудности, множество увреждания. Както виждате, това е твърде широк спектър от проблеми. Когато едно дете е включено в образователната система като „дете със СОП“ то вече е „различно“. И във всяка училищна ситуация трябва да бъде свършена много работа – както със самото дете във връзка с адаптирането му към средата, като се отчита неговия проблем и възрастта му, така и с класа, като се отчита специфичната динамика на взаимоотношения в него. Не познавам много добре случая в Ловеч, но там видимо има ескалиране на агресивни поведения. И той не нито първият, нито единственият такъв случай. Ние периодично, с помощта на медиите, фокусираме вниманието си върху някой от тях, обаче само за известно време. И всичко минава без осмисляне и без истинска дискусия. Законът регламентира „интегрирано обучение“. Но това не означава, че то ще се случи без активното участие на всички участници в образователната система, само защото е дефинирано. Интеграцията е процес, който протича по специфичен начин във всяко конкретно училище, за всяко конкретно дете.

– Децата със специални образователни нужди не са еднакви, ако правилно ви разбирам? Има разлика между едно такова дете и друго?

– Да, има разлики в историята на всяко дете с проблеми в развитието. Какъв е проблемът, кога е започнал? Как е засегнал когнитивното (познавателното), емоционалното и социалното му функциониране?Какво е отношението на семейството му? Какви срещи е имало това дете по пътя си – срещи, които го изграждат или срещи, които го нараняват? В приобщаващото образование унифицирането е невъзможно – не е приложима единна методика, няма единствен верен подход. Всички, които работят в тази сфера, са призовани към креативност и постоянна рефлексия върху случващото се, което в психологията означава самоанализ на собствените си мисли и преживявания.

– Кога едно такова дете има нужда само от помощ да се приспособи към нормалното общуване в училище? И кога трябва за се лекува? Питахме в едно училище и се оказа, че и учителите, и родителите не са наясно с това.

– Един от трите стълба за напредъка на децата с проблеми е обучението. За него се говори най-често. Но съществуват още два – лечението и възпитанието. Когато искаме тези деца да се развиват, а не само да се приспособяват, трябва да открием в тях съществото, субекта, който винаги е там, скрит зад дефицита, зад привидното.

– Пояснете?

– Франсоаз Долто, френска психоаналитичка с голям принос към образователната реформа във Франция, има един вълнуващ текст озаглавен „Те винаги са интелигентни в нещо“. Тя насърчава родителите, педагозите и специалистите, работещи с детето, да откриват неговата специфична интелигентност и да я развиват. В наши дни има тенденция лечението, особено психотерапевтичното, да бъде сведено до „научаване“, а развитието на детето – до приспособяване.

– Колко са децата със специални образователни нужди у нас?

– По данни на министерството на образованието от началото на 2015 г. общият брой на децата и учениците със специални образователни потребности, които попадат в различни форми на обучение, в специални или в общообразователни училища е 18 943. Това е внушителна цифра.

– Добре поне, че има някаква статистика, макар и остаряла с 4 години.

– Предполагам, че предстоят още проучвания. Тогава ще имаме обобщена картина и тенденции, които можем да анализираме. Това, което мога да кажа сега, като пряко ангажирана с лечението на деца е, че всяко дете от тези 18 943, има нужда да се мисли конкретно за него – за специфичната му житейска ситуация, за психичното му функциониране, за обучителната му програма, за вписването му в детската група, в класа, за подкрепата на родителите му. В училищните екипи всеки специалист има възможност да мисли от своята позиция за това дете. Това, разбира се, предполага добра професионална подготовка и отчитане на приноса на всеки от професионалистите.

– Склонни ли са тия деца към насилия и към престъпления даже? Имат ли основание другите да се боят от тях?

– Насилието се случва там, където има страх, тревога, усещане за заплаха. Това са преживявания, присъщи на всички хора, не само на децата със СОП. Ескалира ли насилието, то значи, че са били пропуснати важни знаци и моменти, в които би могло да има компетентна намеса.

– По-рано проблемните деца бяха в институции – помощни и възпитателни училища. Но те едно по едно се закриват с обяснението, че това е европейска политика. Какво се случва с питомците им след това?

– „Проблемни деца“ ли казахте? Всяко дете може да бъде“проблемно“. Въпросът е как родителите му и училището посрещат неговите проблеми? Какво е естеството им, как се идентифицират и интерпретират? Това са въпросите, върху които можем и трябва да мислим. Относно възпитателните училища – за тях предстои цялостна реформа, свързана с правосъдието за деца. Относно помощните училища – част от тях бяха закрити, а други трансформирани в специални училища, най-често Центрове за специална образователна подготовка. Закриването стана кампанийно, без да се направи опит да бъдат запазени добре работещите екипи, без да се предадат техните знания и умения на идните поколения специални педагози, без да се диференцират (разграничат) добрите практики, които несъмнено съществуваха, от методите, които не зачитат човешката субективност. Друг въпрос е този за съдбата на вече порасналите юноши със СОП, които напускат образователната система. Той тревожи много родители. Как ще продължат живота си тези, които имат нужда отасистиране и не могат да работят? Тревогата е основателна. Юношите със специални образователни потребности трудно се реализират и най-често след завършване на училище остават изолирани в домовете си.

– А как се лекуват „различните“ деца и юноши?

– Както уточнихме, че групата на децата със СОП е разнородна. Някои се нуждаят от психиатрично медикаментозно лечение, други – от говорна и езикова терапия, трети – от психотерапевтично лечение, което се предлага в специализирани институции или в училище, ако има специалист.

– Кога едно такова дете може да се сметне за излекувано?

– Може би е по-добре да говорим за напредък в лечението, а не за излекуване. Критерий за такъв напредък е перспективата то да започне да говори от собствено име, да изгражда отношения с други деца и възрастни, да напредва когнитивно – в познавателните си способности, паметта, езика, логическото мислене, способността за вземане на решение и др. с темповете, възможни за него. Моят опит сочи, че е много важно с децата с тежки психични нарушения да се работи продължително и системно – и с всяко от тях, и с родителите му. Ранното диагностициране също е важно за постигане на добри резултати.

– Изглежда, че много от „различните“ малчугани са от бедни семейства. Родителите им живеят в нищета, неграмотни са и едва ли им идва на ум да потърсят психологическа помощ за децата си. Социалните работници ли трябва да се погрижат за тях?

– Деца със СОП има на всички социални равнища и във всички етнически групи. Има и друго – разминаване между темповете на реформите в образователната система и реформите в социалната сфера, които изостават. Вече сме свидетели на ефектите от това разминаване – огромни трудности във в социалната работа с децата и семействата.

– А училищните психолози? По едно време никакви ги нямаше, съкратили ги бяха като отживелица от тоталитарната държава. После ги върнаха, май. Но достатъчно ли са? Бива ли ги? Успяват ли да свършат добра работа?

– През годините имаше различни критерии за назначаване на училищни психолози. Сега тяхното място е обозначено в закона и те са част от екипите в много училища. Тяхната задача е да направят оценка, програма, да извършват психологическа работа с всяко дете и да наблюдават промените в него. Това е трудна дейност и позиция. Що се отнася до квалификацията, тя – от една страна – е личен ангажимент на всеки специалист. От друга страна, училищните психолози са част от екип и директорът носи отговорност за него. Министерството на образованието предлага програми за квалификация. Но как специалистите стигат до квалификационните обучения, от които имат нужда и могат ли да решават сами в кое да участват? Питайте тях. Екипът на Асоциация „Българско психоаналитично пространство, от който съм част, лицензира 16 квалификационни програми, насочени към интегрираното образование, формирането на екипи и специализирането на психолози в диагностицирането на психопатологичните процеси при децата. Аз работя с много млади колеги, училищни психолози. Виждам тяхното желание да поемат трудни случаи, да работят с тях дългосрочно, да натрупат клиничен опит.

– А как се грижат за специалните деца в други държави? Има ли примери за подражание?

– Мисля, че минава времето на това бленуване – „както е във…“. И че това е положителна тенденция. Опитваме да развием модел, основан на образователни практики, но съобразен със ситуацията в България. Този модел трябва да бъде оценен след няколко години, да бъдат дискутирани резултатите и трудностите и ако е необходимо да се направят промени. Това е нормалният процес, през който е преминала всяка образователна система, за да формира модел за интегриране на децата с образователни трудности.

– Чувала съм, че във Франция има обособен психично-здравен сектор за деца и той помагал много на нуждаещите се. Не е ли нужен такъв и у нас?

– Във Франция този сектор е обособен в резултат на работата на френските детски психиатри, чийто опит датира от края на 18-ти век. Там мащабното наследство е интегрирано и осмислено, а резултатът днес се вижда в многообразието от институции за грижа и за лечение на деца и юноши с проблеми в развитието. Във Франция има медико-психо-педагогически центрове – с различни специалисти, които предлагат лечение, психотерапия и обучение за деца и юноши. В България не избрахме този път. Трябва да намерим своя начин за сътрудничество между детските психиатри, психотерапевти и педагози. Това вече се случва там, където има истинско желание за работа.

***

Нашият гост

ДИАНА ЦИРКОВА е родена в Ямбол. Тя е доктор по психология, завършила висшето си образование в СУ „Св.Кл. Охридски“. Доцент по клинична и консултативна психология в Бургаския свободен университет. Председател на Управителния съвет на Асоциация „Българско психоаналитично пространство“ . Директор на Центъра за психосоциална подкрепа – едно познато място за прием на хиляди деца с проблеми в развитието и техните родители.

НЗОК поема електродите в мозъка срещу паркинсон

32-ма са излекуваните по новия метод, но за собствена сметка

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6  


Националната здравно-осигурителна каса поема електродите, които се имплантират в мозъка за лечение на болестта на Паркинсон. Това съобщиха от Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София. Там иновативната терапия е въведена преди шест години, но за нея пациентите плащаха от джоба си.

Въпросният метод се нарича дълбока мозъчна стимулация (ДМС) и до сега струваше на засегнатите от заболяването 40 000 лева.

При нея електроди се имплантират в определени части на мозъка, за които преди това е установено, че са отговорни за причиняване симптомите на паркинсон. Те се свързват със своеобразен пейсмейкър, който чрез тях подава импулси към мозъка

„Методът повлиява успешно симптомите на напреднал паркинсон, когато вече е изчерпано действието на традиционните медикаменти“, обясни доц. Красимир Минкин, който е ръководител на единствения център у нас за ДМС, който се намира в болница „Св. Иван Рилски“. Рискът при интервенцията е минимален, за разлика от алтернативната терапия за напреднал паркинсон с дуодопа, при която се прави отвор в стомаха, чрез който се вкарва медикамент директно в чревния тракт. Дълбоката мозъчна стимулация носи и по-голям комфорт за пациентите, тъй като не изисква никакви специални грижи, поясниха от лечебното заведение.

Тридесет и двама пациенти са се подложили на новия метод за лечение от първата процедура на 9 април 2013 година – от екипа на доц. Красимир Минкин и д-р Калоян Габровски.

Причината за шест години да преминат малко хора тази иновативната терапия е, че тя не се поемаше от НЗОК и беше за тяхна сметка. Около 40 бона струва апаратът, който се имплантира в мозъка.

„Благодарение на усилията на екипа ни и намирането на подкрепа от Министерството на здравеопазването и ръководството на НЗОК за първи път през 2019 г. успяхме да включим устройствата, които имплантираме, в списъка с медицински изделия, които се покриват от касата. В момента се финализира процесът и се сключва договорът с фирмите, които ще ги доставят“, разказа доц. Минкин. Очакванията са процедурата да стартира от началото на месец май. Междувременно вече има листа с 10 чакащи които са преминали всички изследвания и очакват да им бъде имплантиран апарат за ДМС. На други 7 пък предстои да бъдат сменени батериите на устройството. Батериите на тези апарати подлежат на смяна на всеки четири години. Цената им обаче е почти колкото на самото устройство (36 000 лева) и е непосилна за пациентите. След като стартира процедурата за реимбурсиране на апаратите от НЗОК, цената на батериите също ще бъде поемана от касата, което е голям успех за всички болни от паркинсон в България, отчетоха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Цената на здравето

Монитор  стр. 10  


Здравето няма цена. Някой би казал: клише. Може и да звучи тривиално, но то, здравето, наистина няма цена, макар и стиснатата ни здравноосигурителна система да се опитва да му налага някакви финансови рамки (виж стр. 6).

Това се отнася са някои скъпи терапии, които все още НЗОК не поема или започва да ги реимбурсира след години мъки и за пациентите, и за лекарите. Така се случи и с метода на т. нар. дълбока мозъчна стимулация, по който се лекува болестта на Паркинсон, при това твърде успешно. Цената на електродите и апарата е 40 000 лева, които към момента хората си плащаха сами. Отделно батерията, която се сменя на 4 години, струва 36 000 лева. Като се тегли чертата, сборът излиза доста внушителен, макар да си заслужава. Едва от тази година НЗОК започва реимбурсирането на въпросните изделия, като се очаква да бъде пусната обществена поръчка през месец май. Определено това си струва. Защото лекуваните хора ще възвърнат многократно с труда си вложеното в тяхното здраве. Трябва ли обаче за всяка иновация пациентите да обедняват, за да светне някому, че на системата ще е по-евтино, ако поеме лечението им.

ЗАДЪРЖАХА ПИЯН В ЛОВЕЧ, ЗАПЛАШВАЛ ЛЕКАРИ ОТ СПЕШНА ПОМОЩ

Монитор  стр. 6  


Задържаха пиян мъж в Ловеч, заплашвал лекари от Спешна помощ, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 14 април. В Спешна помощ във видимо нетрезво състояние той е отправял обиди и закани за саморазправа към медицински служители и пристигналите на място полицаи. 33-годишният мъж е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Безплатни прегледи за болест на Помпе

Монитор  стр. 6  


Днес се отбелязва Световният ден на болестта на Помпе бе отбелязан вчера. По този повод Българската асоциация по невромускулни заболявания, заедно с Българското дружество по невромускулни заболявания, организират Дни на отворените врати.

Пациенти с неуточнени диагнози, засягащи мускулите, ще имат възможността да направят безплатни консултации със специалисти до края на месец април. В Бургас това става с предварително записване надве места: УМБАЛ Бургас, в жк „Зорница“, при д-р Димитър Бошев, телефон 0887 003 511 и в ДКЦ1, в жк „Зорница“, при д-р Калина Ишкиева, нателефон 0888/ 624-443.

Болестта на Помпе е изключително рядко генетично заболяване. Диагностицирането му е трудно, тъй като много признаци и симптоми на болестта на Помпе не са уникални само за нея и може лесно да бъдат объркани с тези на по-често срещани заболявания.

Най-честата проява на болестта е мускулна слабост, която се задълбочава с времето. Болестта на Помпе представлява нарушаване на химическите процеси, които протичат в тялото на заболелия заради недостатъчното производство на ензима кисела алфа-глюкозидаза.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ!

Монитор  стр. 8  


Това е 15-годишната Йоана от Петрич.

Усмихнатото младо момиче се бори с тежката диагноза Сарком на Юинг. Лечението на агресивния рак е поверено в ръцете на лекари от Истанбул, които вече са направили сложната операция по отстраняване на тумора. Сега лечението на Йоана трябва да продължи с поредица от химиотерапии. Необходимата сума за тях е 48 000 евро. Молим всеки, който има желание да помогне на Йо, да го направи като се включи в благотворителните търгове в социалните мрежи или направи превод по дарителската банкова сметка.

Първа инвестиционна банка IBAN :BG06FINV91501317244595 SWIFT CODE: FINVBGSF Йоана Евгениева Иванова Paypal account: helpioana@abv.bg

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Акад. Петър Иванов, социален психолог: Изчезваме с 19 души на час

Жанета ЙОРДАНОВА

Телеграф  стр. 13  


Роден е през 1946 г. в Русе. И сега живее в крайдунавския град. Завършил образованието си в България. Бил е главен редактор на русенски ежедневник. Един от основателите и пръв ръководител на катедрите по психология във Великотърновския университет и Варненския свободен университет. Преподавал е психология и в Русенския университет. Автор е на научни трудове по психотерапия, психоанализа и приложна социална психология. Директор на Демографския институт към БАН. Кандидат за евродепутат на евроизбори 2019.

– Акад. Иванов, преди дни Националният статистически институт (НСИ) обяви, че населението на България вече е под 7 млн. души. От дълго време говорите за демографския срив – и ви се подиграваха, и ви опонираха, но ето че се появи и официално потвърждение. Не ви приемаха насериозно, нали?

– Да, така беше, особено в началото. Аз съобщих тази лоша новина по-рано от НСИ, позовавайки се на брояча на населението на ООН – на 29 юни 2018 г. в 14:07:03 ч той показа, че у нас живеят 6 999 999 души. И тази тенденция ще се задълбочи, защото никой не прави нищо по демографския проблем. Влязохме в т.нар. демографски капан, България е в клинична смърт. Дори и да се предприемат мерки за финансиране на младите семейства със значителни средства, както е в Унгария например, това ще натовари българската икономика и положението ще стане по-лошо. Имаме една национална стратегия, правиха се едни изследвания, изводът от които бе, че спасението е в повишаването на раждаемостта.

– Това не се ли знае и без да се дават пари за стратегии?

– Разбира се. За демографската катастрофа има причина и тя е в над 20 различни области – здравеопазването, икономиката, образованието, спорта, миграцията и т.н. Нуждаем се от интегрална стратегия, която да се занимава с причините, да търси механизмите, опита на други страни. Трябва ни министерство на демографията, не на туризма. Първият приоритет на държавата, на всички власти и партии трябва да е решаването на този проблем, защото нямаме по-голям от него.

В Народното събрание трябва да има институция, която да следи как всеки закон стои от гледна точка на преодоляване на демографската катастрофа. Казвам го най-отговорно, ако тази тенденция продължи, само след няколко столетия няма да има нито един българин.

– За етническия състав на населението се говори предпазливо. Имате ли актуални данни, какво сочат те?

– Актуалните данни са трагични за българите като етнос. Етническите българи намаляват всеки час средно с 19 души, а ромите се увеличават с 4 души, което означава, че населението у нас намалява ежечасно с 15 души. За всеки ден това прави намаление на българския етнос с по 456 души и увеличение на ромите с 96. Всяка година етническите българи намаляват със 167 000 души, а ромите се увеличават с 35 000 души. По данни на ООН в момента населението на България е 6 968 000 души, от които етническите българи са около 4,8 млн., ромите са 1,3 млн., а турците – 0,8 млн. души.

Ако сегашните демографски тенденции се запазят, след 30 години, през 2050 г., българите ще са около 0,5 млн., ромите ще са около 3,5 млн., а турците – около 0,7 млн. души. Общо населението в България ще е 4,7 млн. души.

Същото се твърди и в доклад на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН за перспективите пред нациите. Прогнозата за демографското развитие на България там е най-мрачната в целия свят – до 2050 г. населението на страната ни ще се свие с 27,9 процента, което прави намаление с над 2,1 млн. души. Подобни са прогнозите на ЦРУ, на Евростат и даже на НСИ, който предвижда този спад да е малко по-бавен и населението на България да стане 4,7 млн. през 2080 г.

– Какъв е вашият анализ на ражданията и смъртността?

– По смъртност в сайта на ЦРУ България се води на второ място. Изпреварва ни само Судан, където, знаете, се избиват, има гражданска война, сменя се режимът. Понеже у нас няма такива събития, можем да кажем, че сме абсолютен световен шампион по смъртност. През последните 20 години броят на починалите у нас е към 110 000 годишно с леки изменения от до 1000 души. Тези 110 000 обаче си остават все толкова спрямо намаляващото население, което означава, че смъртността се качва с невероятни темпове. Всяка година в страната ни умират около 70 000 души от сърдечни заболявания и 17 000 от онкологични болести. Само от тези две страдания всеки час умират хиляди души. Смъртността у нас е в пъти по-висока от средноевропейската и това говори и за нивото на здравеопазването ни.

– А как сме с раждаемостта?

– По раждаемост България е на 214 място от общо 220 страни в класацията. Ражданията през м.г. са 48 500, като 11 на сто от новородените са недоносени, 21 процента са на малолетни и непълнолетни родилки, 3 процента са с малформации, 2-3 процента са изоставени от майките си. Нещата са драматични и можем да кажем, че малко от бебетата, които се раждат у нас, не се нуждаят от допълнителни медицински и социални грижи. От тези 48 000 новородени, като извадим 110 000 починали и още 70 000 емигрирали, се получава минус 132 000.

Тоест България намалява годишно със 32 000 души, което прави 362 души на ден, 15 души на всеки час или на всеки 4 минути населението намалява с един човек.

– Прави впечатление, че данните, които посочвате, и тези на НСИ се различават съществено. НСИ например съобщава, че през м.г. у нас са родени 62 576 деца, казва също, че се топим годишно с около 50 000 души, което е 136 души на ден. Откъде идва разминаването?

– За мен тези данни са фризирани и просто не са верни. Всеки може да влезе в информационната система за ражданията на сайта на Министерството на здравеопазването и да провери. Жените вече не раждат по нивите, даже ромките влизат в родилен дом и всяко раждане се отразява. НСИ са казионна институция, работят за заплата и имат интерес да съобщават това, което е изгодно на властта.

България е погинала страна в демографско отношение – 2,5 млн. емигранти са я напуснали през последните 30 години, имаме най-висока смъртност, най-ниска раждаемост, най-висок брой самоубийства и всичко това гарнирано с висока корупция и престъпност. Нищо не може да се направи при това положение, особено като се има предвид кои биха били субектите, които ще се опитат да решат тези проблеми.

– Все пак, акад. Иванов, не плашете хората, трябва да се търсят начини да се съхраним.

– Моят приятел проф. Алтънков от Калифорнийския университет в Санта Барбара посочи един изход: „Доходи, доходи, доходи“.

Доходи в България има, но не за всички. У нас има 1,6 млн. пенсионери с малко над 200 лева месечна пенсия. Направих изчисления – ако един от тези възрастни хора спестява всеки месец по 100 лева и живее с другите 100, ще може да си купи апартамента с вътрешния асансьор след 1155 години или през 3174 г. на 7 март, ако и тогава пенсиите се получават на 7-о число на месеца.

Социалното неравенство в България е чудовищно. Има един децилен коефициент, който го измерва. У нас той е 40, тоест десетте процента най-бедни българи получават 40 пъти по-малко от десетте процента най-богати. В белия свят този коефициент е 7. Смята се, че при децилен коефициент 20-25 настъпват брожения. Оттук можем да си направим извод за търпеливостта на българския народ и нагнетяването на парата в този национален котел, който ще избухне по най-жесток начин и знам, че това ще стане.

БСП иска независимо изследване на въздуха във Велико Търново

Онкологичните заболявания в града са се увеличили с 20%, алармират социалистите

Дума  стр. 4  


БСП във Велико Търново настоява независима лаборатория да направи измерване за качеството на въздуха в града. Социалистите не вярват на общинската администрация, която се опитва да замита проблемите и чрез кризисния си пиар да сложи „розови очила“ на цялото общество. От левицата твърдят, че оповестените от нея данни за повишение на онкозаболяванията са им предоставени от управителя на Комплексния онкологичен център д-р Мария Рачева. „Данните, изнесени оттам, сочат, че броят на заболелите от рак на белия дроб се увеличава всяка година с около 20%. За миналата година 266 жители на Велико Търново и на Габрово са с онкологични заболявания на дихателните пътища. Във Велико Търново са 164, от които 151 са новооткрити, а в Габрово болните са 252, като новозаболелите са 80 души. Тревожната статистика показва, че хората пристигат в трети и четвърти стадий на болестта и трудно могат да бъдат излекувани, твърдят социалистите, които цитират официално изказване на д-р Рачева от 14 ноември м. г. Необорим факт е недоволството на жителите във Велико Търново и твърденията им, че въздухът в града е силно замърсен, гласи позицията на БСП. В нея се призовава държавната и местната власт да обърнат внимание на красноречивите сигнали от гражданското общество. Няма значение кой повдига въпроса за качеството на въздуха, тъй като всички ние, независимо от коя политическа партия сме, дишаме отровите в него, пишат великотърновските социалисти по повод тиражираната информация, че БСП манипулира и спекулира с факти за броя на заболелите от рак на белия дроб в града.

Припомняме, че преди дни местните излязоха на протест пред фирма „Кроношпан“, за да изразят недоволството си от отровите, които тя бълва във въздуха. По-късно при тях дойдоха водачът на листата на БСП за евровота Елена Йончева и депутатите от великотърновския избирателен район Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков. „В България не трябва да има предприятия, които не отговарят на европейските норми и стандарти за чистота на въздуха. Не трябва да допускаме България да бъде второ качество държава в ЕС, българите да бъдат второ качество граждани на Европа, а децата ни да бъдат второ качество деца“, заяви на среща с протестиращите Йончева. Тя настоя за постоянен мониторинг на въздуха в града. Хората трябва да имат постоянен достъп до данните от него, както и МОСВ, заедно с общинската администрация, да постави по-високи норми и изисквания за чистотата на въздуха, категорична бе Йончева. Тя пое ангажимент като бъдещ евродепутат не само да алармира европейските институции, но и да реши проблема.

15.04.2019

Национални телевизии

Национално представителните организации на хората с увреждания са отхвърлили предложените от МЗ промени в наредбата за медицинската експертиза

БНТ, новини в 18.00, 20.00 часа


Национално представителните организации на хората с увреждания са отхвърлили предложените от здравното министерство промени в наредбата за медицинската експертиза. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което са участвали министрите на здравеопазването и социалната политика.

Репортер: Здравното министерство предлага нови правила за определяне на процента намалена работоспособност. Идеята е съпътстващите заболявания да се вземат предвид, ако поне 2 от заболяванията носят 50%.

Васил Долапчиев: Категорично е много по-добър вариант от сега действащата наредба. Ние искахме още по-добър вариант. На този етап нямаме разбирателство със здравното министерство.

Репортер: Омбудсманът Мая Манолова се опасява, че и след приемането на новите правила ще има ощетени хора с увреждания.

Мая Манолова: Безспорно е крачка на напред. Но тази крачка е недостатъчна. Настояваме да бъдат взети предвид всички съпътстващи увреждания при оценката на намалената работоспособност.

Репортер: Манолова и хората с увреждания са поискали ощетените от сегашната наредба да имат право да се явят на ТЕЛК отново след приемането на промените. Здравният министър се е ангажирал да осигури такава възможност след като бъдат преразгледани болестите и процентите, които носят. Очаква се хората с увреждания да имат такава възможност най-рано през август.

Национални радиа

От Националния център по заразни и паразитни болести призоваха да бъдат взети превантивни мерки срещу нилската треска

БНР


От Националния център по заразни и паразитни болести призоваха да бъдат взети превантивни мерки срещу нилската треска. Това инфекциозно заболяване се предава от комари и е довело до десетки смъртни случаи на Балканите в последните години. Пред Хоризонт проф.Тодор Кантарджиев предупреди.

проф.Тодор Кантарджиев: Всички хора трябва да имат предвид, появят ли се комари, да си купят репеленти, да се ползват антикомарници, да се ползват апаратчета, които се включват в контакта срещу комари.

Водещ: Кантарджиев допълни, че в момента опасност представляват кърлежите, тъй като заради дъждовете не е възможно да бъдат пръскани тревните площи.

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ