“Останете в България!” беше посланието към студентите по медицина, които получиха стипендии от БЛС.

Бъдещи лекари от цялата страна влязоха в надпреварата за финансово подпомагане, а отличените със стипендии 45 души получиха сертификатите си на официална церемония в УМБАЛ „Александровска“. Те ще получават по 100 лв. месечно в рамките на една учебна година.

„За седма поредна година Българският лекарски съюз подпомага развитието на млади лекари. В годините, като приоритетна цел на БЛС се оформи задържането на младите специалисти в България, предлагайки им стимули и възможности за адекватно кариерно и академично развитие“, заяви д-р Иван Маджаров. Председателят на УС на БЛС благодари на фирмите, които подпомагат програмата и на домакините на церемонията от УМБАЛ „Александровска“.

Председателят на Акредитационния съвет на БЛС поздрави стипендиантите. “Приеме с чисто сърце нашата помощ, която е протегната ръка към Вас в опит да покажем солидарността на нашето съсловие“, добави проф. Борислав Китов.

Зам. – министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков с усмивка коментира, че виждайки толкова много млади и интелигентни хора, които ще лекуват, се чувства спокоен. Д-р Пенков поздрави БЛС за програмата за финансово подпомагане и допълни, че МЗ също се опитва  да подобри условията за специализация, последващо кариерно развитие и по-добри условия за работа на лекарите.

Стипендиантите бяха поздравени и от представители на фирмите – партньори.

„Вярвам, че във Вашето развитие и  решението Ви дали да останете в България  основна роля има държавата, но бизнеса има също своя принос. За нас това е инвестиция в богатството, което сте вие“, заяви д-р Светла Михалевска, медицински директор на Sanofi България.  Директорът на отдел  „Продуктова стратегия“ на Рош България – д-р Боян Илиев допълни, че е удоволствие да бъде подкрепена една толкова смислена кампания, каквато е тази на БЛС. „ От младите хора се очаква да учат постоянно, да прегръщат и желаят промяната и ние гледаме на вас като двигател на положителните промени на българското здравеопазване“. С тези думи се обърна към стипендиантите изпълнителния директор на АстраЗенека г-жа Зоя Паунова. Екатерина Карпузова от Байер България също благодари на младите лекари и им пожела да изпълнят всяка своя мечта  и да намерят вдъхновение в това, което правят.

След връчването на сертификатите официалната церемония завърши с обща снимка.

Програмата за финансово подпомагане продължава. През цялата година се приемат документи за финансиране на участия в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години.

БЛС благодари на  фирмите – партньори по проекта, без който подпомагането на младите лекари нямаше да бъде възможно – Sanofi България, Novartis България, Pfizer, Рош България, АстраЗенека България, Джонсън & Джонсън България, Байер България.

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ