Дете с болно сърце изоставено в клиника, търсят му ново семейство

Родителите на 7-годишната Таня не можели да я водят по лекари и да гледат как умира

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 7


Социални работници от Пловдив търсят спешно приемно семейство за 7-годишната Таня. От три седмици тя е изоставена от родителите си в детската клиника на УМБАЛ „Св. Георги“. Там е постъпила с тежко сърдечно заболяване, има опасност за живота й.

„Когато майката и бащата разбраха за състоянието й, подписаха декларация, че не могат да се грижат за нея“, каза Емилия Христозова, координатор във фондация „Българска памет“. Пред нея биологичните родители обяснили, че нямат възможност да водят дъщеря си по лекари, нито пък сили да я гледат как умира.

Имали още 3 деца, които да отглеждат

Фамилията е от ромски произход и живее в мизерия в село до Панагюрище. Фондацията ги подпомага финансово и е съдействала през август м.г. Таня да бъде настанена в Националната кардиологична болница в София. Там й поставили диагноза дилатативна кардиомиопатия и назначили терапия. След Коледа детето се почувствало зле. Направило няколко гърча и отключило епилепсия. Оттогава периодично влизало в „Св. Георги“, но от миналия месец е на легло там.

„Поддържаме сърдечната функция с помпа, правим всичко възможно, за да удължим живота на малката пациентка“, заявиха от детската клиника.

Придружители на болни хлапета разказват, че по-рано Таня непрекъснато питала за майка си. От няколко дни обаче спряла да я търси

Единственият й въпрос бил дали ще остане сама.

Доброволци от „Българска памет“ всеки ден я посещават. Две пловдивчанки също ходят при детето през почивните дни.

„Не сме обявили кампания за набиране на средства за лечение, тъй като все още лекарите не казват какво би спасило Таня. В момента тя се нуждае от обич. Радва се, когато я прегръщаме и я изнасяме на ръце навън да подиша свеж въздух“, обяснява Емилия Христозова.

Шефът на „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева отрече майката и бащата на момиченцето да са подписали декларация за отказ от него.

„Работим с тях, за да не скъсват връзката с дъщеря си. Търсим приемно семейство, което да е обучено да полага грижи за болно дете

Ако не намерим, другият вариант е да настаним момиченцето в център от семеен тип с непрекъсната медицинска помощ, където биологичната му майка да го вижда“, коментира Танева.

В такова социално заведение в Пловдив прекара последните 2 години от живота си онкоболният Мустафа, чиито родители също го изоставиха в детската клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ с аргумента, че имат и други три деца. Момченцето тогава беше на 9 години. В края на ноември м.г. Мустафа издъхна, след като болестта му го надви.

По-вероятно е да ви удари мълния, отколкото шок от ваксина

24 часа  стр. 23


Между епидемиите от морбили и неочаквано тежките случаи на грип тази година стана ясно, че малка, но нарастваща част от хората „не е в час“ с ваксинациите. Световната здравна организация нареди ваксиналното недоверие сред 10-те най-големи глобални заплахи за здравето през 2019 г.

Между аргументите, които изтъкват т.нар. антиваксъри, са твърдения за тежки алергични реакции в резултат на вкарването в тялото на „чужд биоматериал“.

Всъщност тежките алергични реакции – анафилаксии, към ваксини са изключително редки и не бива да са източник на колебание за имунизация, съветва „Хелт“. Аргументите за това са в доклад, публикуван в списанието на Канадската медицинска асоциация. Изследователи са установили на базата на реална статистика от медицинските журнали, че по-вероятно е тази година да бъдеш ударен от мълния, отколкото да получиш тежка алергична реакция към ваксина.

Анафилаксията е вид шок – непредсказуем е и се появява в рамките на няколко минути след ваксинация. Малко вероятно е да се задейства след 30 до 60 минути и още по-рядко в рамките на 4 часа.

Коефициентът на тежките алергии обаче е около 1 на 760 000. Докато средният риск да бъде човек ударен от мълния е изчислен на 1 на 700 000 души.

Някои хора може да чувстват мускулни болки и главоболие 7-21 дни след ваксинацията и мнозина го тълкуват като алергия. Всъщност симптомите показват, че тялото изгражда имунен отговор срещу болестта.

Изследване: Редовните кръводарители много рядко получават инфаркт или инсулт

За три месеца 736 доброволци дадоха кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново

24 часа  стр. 24


736 души са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново през първите три месеца на 2019 г. Статистиката показва, че най-много са кръводарителите на възраст между 30 и 45 години. Половината от тези хора са редовни кръводарители.

Всеки пети от тях е дарил кръв за първи път, като екипът на Отделението по трансфузионна хематология вярва, че голяма част от тях също ще станат редовни кръводарители.

„Като цяло в нашето отделение от миналата година броят на кръводарителите се увеличава. Това се случва в резултат на възможността кръводарителите да даряват там, където на тях им е удобно, независимо от това къде лежи болният. Това обаче е кръв, с която не в пълен обем можем да оперираме в нашето отделение“, разказва началникът на единствения кръвен център за област Велико Търново др Мариана Витанова.

Лекарите от Отделението по трансфузионна хематология в областната болница във Велико Търново припомнят още, че е от изключително значение поддържането на задължителния резерв от кръв. Ако всеки клинично здрав човек, навършил пълнолетие, дарява кръв, при евентуална нужда близките на пациент, нуждаещ се от кръвопреливане, няма да имат ангажимент в този труден момент да търсят кръводарители.

Д-р Мариана Витанова разказва още, че кръводаряването носи ползи за здравето освен на нуждаещия се пациент, но и на самия дарител. „Освен факта, че вършиш добро, има изследвания на американски автори, които установяват, че при редовни кръводарители вероятността от инфаркт и инсулт намалява статистически значимо, така че има и здравословни ползи. Кръвта се възстановява като обем в рамките на 24 часа, около месец като качество“, допълва още д-р Витанова.

Само с едно кръводаряване всеки от нас може да спаси няколко човешки живота.

„Ние вземаме цяла кръв, която се разделя на съставки – течна съставка (плазма), формени елементи (еритроцитен концентрат и тромбоцитен концентрат), а на болния се предлага тази съставка, която на него му е нужна“, разказва още началникът на Отделението по трансфузионна хематология.

Целта на отделението е всяко кръводаряване да премине така, че да мотивира кръводарителя да дойде отново и отново да дари кръв.

За единадесета поредна година в навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, екипът на отделението организира акция за доброволно кръводаряване в рамките на национална кампания.

Навръх Цветница в неделното училище на храма „Свети Никола“ във Велико Търново екипът ще посреща всеки, решил да дари кръв. Кампанията е под наслов „Запалете свещичка, дарете живот“.

„Досега кампанията винаги се е радвала на голям интерес. На Цветница в храма идват да дарят кръв и семейства, което винаги ни трогва изключително много. Искаме да благодарим на всички, които даряват кръв, и така помагат нечий човешки живот да бъде спасен“, споделя д-р Витанова.

В неделя екипът на Отделението по транфузионна хематология ще бъде в храма „Свети Никола“ в старата столица от 9 до 14 ч.

Експериментални лекарства дават шанс за живот на десетки тежко болни пациенти и у нас

Състрадателното лечение се прилага от години в над 20 страни от Европа

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 25


Тежко болните пациенти у нас, страдащи от инвалидизиращо или животозастрашаващо заболяване, които не са включени в клинично проучване, наличните лекарства не им помагат и на практика всички възможности за лечение са изчерпани, ще имат достъп до експериментални медикаменти. Това е т. нар. състрадателно лечение, при което на болните се дават лекарства, които са във финален етап на клинично проучване или то е приключило, има достатъчно данни за ефикасността и безопасността им, но се чака да получат разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

По този начин се лекуват от години пациенти от над 20 страни в Европа, както и в САЩ и Канада. У нас последната стъпка това да се случи – разписването на конкретни правила, които да регламентират прилагането на състрадателно лечение, – без изпълнена преди две седмици, когато здравното министерство публикува промени в наредбата за реда и условията за лечение с неразрешени медикаменти. Сега тече общественото й обсъждане. Европейският регламент за въвеждането на експерименталното лечение обаче е от 2004 г.

Според предложения регламент за възможните терапии, подходящи за състоянието им, пациентите ще получават информация от лекуващите ги лекари. Те пък ще се информират от агенцията по лекарствата, която ще обявява на сайта си медикаментите за състрадателна употреба, за които е дала положително становище. Лечението ще се случва само в болници и онкоцентрове, за да може пациентите да се проследяват от специалисти. Лекарствата ще са за сметка на компаниите, които ги изпитват, като условието е само клиничното проучване да се провежда в България или страната ни да е част от мултинационално проучване. Годишно у нас се провеждат около 200300 експеримента.

„Прилагането на такива препарати определено може да е последен шанс за тежко болни пациенти. Състрадателното лечение би помогнало при тежки форми на всички видове заболявания, но от него ще бъдат обхванати най-вече онкоболните“, обясни Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharMj.

Статистика колко точно са нуждаещите се от експериментално лечение у нас обаче няма.

„Трябва да се знае, че състрадателната употреба е доброволен механизъм.

В него няма задължения от страна на компанията да осигури съответния медикамент и на лекаря да приложи това лечение. То изисква определена степен на координация и желание от страна както на лекуващите лекари, така и от страна на компанията тази терапия да се придвижи. Няма как и не бива да се търси задължение от нито една страна. Единствено е задължение на държавата да осигури такава възможност, разписвайки ред, по който да се случва“, обясни още Денев.

„Механизмите за предоставяне на експериментално лечение са най-различни. Важното е да има легитимност и да бъде гарантирана експертността на решението за започването му, да има решение на лекар специалист в тази област и достатъчно документация, доказваща, че това лечение вече е с индикации за ефективност. Идеята е да се помогне на тези хора да оцелеят и по този начин да се докаже качеството на лечение“, допълни и Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести.

Това е другата голяма група пациенти, сред които състрадателната употреба е търсена, защото 95% от редките болести не са с доказано лечение и там непрекъснато се правят клинични проучвания.

„Има много тежки и животозастрашаващи заболявания като метаболитните, които понякога засягат комплексно различни системи. Тогава се говори за заболявания, които могат да засегнат и опорно-двигателния апарат, нервната система и съответно отделните части могат да повлияят на физическото състояние. Знаем, че когато има засягане на нервната система, а оттам и на психиката, понякога развитието е необратимо и затова е много важно, когато може да се помогне по някакъв начин, това да става възможно най-бързо“, обясни Томов. По думите му във Франция състрадателното лечение започва 30 месеца преди регистриране на лекарството, което като време съвпада с началото на III фаза на клиничното проучване, когато започва изпитването на терапията върху хора.

„Надяваме се и тук да се случи това“, каза Томов.

Състрадателната употреба обаче не е механизъм, който ще облекчи и забърза достъпа до нови терапии, категорични са от фармаиндустрията. Според европейско проучване българските пациенти са сред тези, които чакат най-дълго за нови терапии – около 550 дни след разрешаването им за употреба от ЕС. Проучването показва още, че през 2015,2016 и 2017 г. ЕМА е разрешила общо 120 нови терапии, от тях обаче към края на 2018 г. у нас са били достъпни едва 20%.

Не подценявайте риска по време на сън

Обструктивната сънна апнея е сериозно състояние, което може да доведе до животозастрашаващи усложнения, предупреждава специалист от „Пълмед“

24 часа  стр. 25


Едно от най-честите нарушения на дишането по време на сън е синдромът на обструктивна сънна апнея (ОСА). ОСА се характеризира с повтарящи се прекъсвания (т.нар. апнеи) – за повече от 10 секунди, или намалявания (т.нар. хипопнеи) на въздушния поток. Основната причина за това е колапс на горни дихателни пътища по време на сън. Обструктивната сънна апнея е сериозно състояние, което може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения.

– Д-р Бонев, какви са рисковите фактори за поява на синдрома на ОСА?

– Най-засегнати са пациентите от мъжки пол, с наднормено тегло и на възраст над 40 г. Други предпоставки са къс врат (с обиколка над 41 см при мъжете и над 38 см при жените); голям език, големи сливици. Фамилната обремененост, ако член на семейството е със сънна апнея, също се смята за рисков фактор.

– Какви са другите характерни симптоми на синдрома на ОСА?

– Високото, често и периодично хъркане, честите събуждания през нощта, понякога придружени от чувство на задушаване, неспокоен сън, изпотяване, запушване на носа, болки в гърлото и сухота в устата са симптоми, на които трябва да обърнете внимание задължително. Ако през деня чувствате прекомерна сънливост, което особено при шофьори неизменно води до повишен риск от произшествия. Ако сутрин се събуждате с главоболие, умора, изпитвате затруднение да се концентрирате и имате проблеми с паметта и ако като цяло се чувствате отпаднали, не губете време и насрочете преглед при специалист.

– Какви са последиците, ако не се обърне внимание навреме?

– При липса на лечение може да се развият редица сериозни заболявания или да се усложнят налични: депресия, нервност, агресия; високо кръвно налягане, трудно поддаващо се на лечение; исхемична болест на сърцето, камерни и надкамерни аритмии и остър коронарен синдром (в т.ч. и инфаркт на миокарда). Състоянието би могло да предизвика сърдечна недостатъчност, затлъстяване, метаболитен синдром и захарен диабет, мозъчен инсулт, повишаване на честотата на пристъпите при епилепсия.

– Как може да се диагностицира сънната апнея и какво е лечението?

– Метод на избор за диагностика на синдрома на ОСА е нощната полисомнография. От около една година в Медицински комплекс „Пълмед“ в Пловдив (УМБАЛ и ДКЦ/) се изследват пациенти, които имат повишен риск за поява на синдром на обструктивна сънна апнея. В момента разполагаме с по-лисомнограф с възможност за регистриране и анализиране на:

– позиция на тялото по време на сън

– въздушния поток, който преминава през горни дихателни пътища по време на дишане

– насищаемост на кръвта с кислород

– мускулната активност при пациенти, страдащи от скърцане със зъби по време на сън (бруксизъм); двигателни нарушения на краката по време на сън

– оценка на сърдечната дейност

– оценка на мозъчна активност(използване на електроенцефалографски/ ЕЕГ/електроди)

Лечение на избор при синдрома на ОСА е да се прилагат СРАР устройства (continuous positive airway pressure – СРАР), чрез които се създава постоянно позитивно налягане в дихателните пътища, не се наблюдава колапс на въздухоносните пътища и така се преустановяват епизодите на апнея и хъркане по време на сън. Настъпва подобрение в качеството на живот, концентрацията и работоспособността, силно намалява възможността за развитие на тежки усложнения от нарушение на съня.

Д-р Бисер Бонев завършва медицина в Медицински университет в Пловдив през 2002 г. Специалност по неврология придобива през 2012 г. Има сертификати за електромиография и за електроенцефалография. Работи в отделението по неврология на УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив

Сенната хрема често води до непоносимост към храни

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 26


Сълзящи очи, течащ нос, кихане, кашляне – за страдащите от сенна хрема тези симптоми са в пика си. Има обаче и други прояви, съпътстващи пролетната алергия, а именно – подуване и изтръпване на устните, сърбежи, отоци, афти, дразнене в гърлото, дори оток и зачервяване на лицето.

Всички те могат да бъдат прояви на орален алергичен синдром, познат още като полено-хранителен синдром. Той се предизвиква от консумация на някои плодове, зеленчуци и ядки, сред които ябълка, праскова, банан, целина, магданоз и др. Причината е, че те съдържат белтък, подобен на този на полените от дървета, треви и цветя, затова и основно хората с пролетна алергия биват засегнати от оралния алергичен синдром.

„Това е кръстосана алергична реакция, при която един и същи белтък/протеин се съдържа в полените на дървета, треви и плевели и съответно в даден плод, зеленчук или ядка. Имунната система обаче не може да различи кой е източникът на този белтък, а щом попадне в организма, реагира почти мигновено, в рамките на около 15 минути, и затова проявите са в областта на устните, езика, устната кухина и гърлото“, обяснява д-р Мария Иванова, алерголог в алергологичното отделение към Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинска академия.

„Това е сравнително нов синдром. За него започва да се говори през 90-те години на миналия век. Според някои автори засяга вече около 30% от населението

У нас подобна статистика не се води, но на фона на нарастващия брой хора с полинози, не са малко тези, развиващи и орален алергичен синдром.

Статистиката от 1956 г. сочи, че 7% от населението в България страда от някаква алергия. В края на 90-те години на XX в. процентите са вече 16. Сега се говори за 35% от българското население. От новото време след прехода обаче сериозна статистика няма“, казва д-р Иванова.

Оралният алергичен синдром се проявява предимно при консумация на необработени (сурови) зеленчуци и плодове.

При топлинната обработка на поголяма част от плодовете и зеленчуците белтъкът, който предизвиква алергичната реакция, се разпада и това позволява те да бъдат консумирани. Ябълката например лекарите съветват да се обелва, попарва и след това да се хапва. Целината, както и ядките обаче съдържат множество алергени и не всички се разпадат при недостатъчна топлинна обработка, затова с всяка отделна храна трябва да се внимава, но повечето от тях стават допустими, след като бъдат сготвени.

Хората, алергични към треви, могат да проявят реакция към домати, а понякога дори и към мед. Тези с алергия към брези пък, често реагират с оток или подуване на устните от ябълки, круши, праскови, череши и дори женшен, а според някои автори и от фъстъци. Кръстосана реакция със зелени подправки като магданоз, както и с целина се получава и при алергия към пелин.

Възможно е да се развие дори алергия към прашеца на житните растения, като тогава очакваните реакции са към бобови растения и фъстъци.

„При алергиите към бреза и житни растения, които са едни от най-честите у нас, наред с тази към треви, може да се получи кръстосана реакция и към соя, а тя се съдържа навсякъде. Такива хора трябва много да внимават и с медикаменти и добавки, съдържащи женшен“, допълва алергологът.

Тя обръща внимание и на друг силен алерген, който не е характерен за Европа, но навлиза все побързо и у насамброзията.

„Амброзията не е характерен плевел за Европа, а съдържа много силен алерген, с които европейците се срещат едва през последните десетилетия. По тази причина хората в Европа са „девствени“ към него и често проявяват алергии, които пък правят възможни реакции след консумация на пъпеш, диня, тиквички и краставици например“, казва д-р Иванова.

Тя обръща внимание и на друга често срещана алергия – тази към шоколад

„В немалко случаи, проблемът с алергиите към шоколад идва от ядките в него. Дори в млечния шоколад има следи от тях, тъй като производителите добавят паста от ядки при направата му. Фъстъците и лешниците пък съдържат белтък, подобен на този в разпространените полени и хората с алергии към тях често не могат да консумират сладкото изкушение, защото се получава понякога много тежка алергична реакция“, казва алергологът.

Друг често срещан проблем е алергията към латекс. Тъй като той се произвежда от каучук, съответно в него се съдържа растителен белтък и алергичните към него хора дават реакция към банани, авокадо и други екзотични плодове.

Основен симптом при оралния алергичен синдром е сърбеж на небцето и устните, след консумация на определен плод, зеленчук или ядка. Останалите включват подуване на небцето, устните и езика, дразнене в гърлото, хиперсаливация (отделяне на по-голямо количество слюнка) и секреция от носа, очите, кашлица, а понякога и задух. При по-чувствителните пациенти могат да се появят и гадене, повръщане, разстройство.

Тези симптоми често се бъркат с вирусна инфекция или се търси някакъв замърсител в консумираните плодове и зеленчуци.

Въпреки че оралният алергичен синдром (ОАС) е вид хранителна алергия, една от съществените разлики между тях е, че синдромът е лечим, тъй като основният проблем е поленовата алергия. ОАС се повлиява много добре от имунотерапията, която предизвика революция в лечението на алергиите. При нея алергията се третира, като на пациента се „вкарват“ алергени в организма при установени норми. Целта е той да свикне постепенно с тях, така че да се намали рискът от сериозни последствия при евентуален контакт със съответен алерген. Терапията продължава между 3 и 5 години, обяснява д-р Иванова.

За разлика от пролетните алергии, които са сезонни, симптомите на ОАС могат да се проявят и в друго време. Тя може да се развие както с появата на полинозата, така и на по-късен етап. В периода на цъфтежа обаче симптомите се засилват и обострят, което силно намалява качеството на живот на тези хора.

По 70 глухи бебета за 1 г. са за бионично ухо

Кохлеарни импланти от 20 г. се поставят и у нас, но с листа на чакащи

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 27


Всяка година в България 1 от 1000 деца се ражда напълно глухо. До 1999 г. са били обречени на живот в тотална тишина. Това не е само липса на пълноценно общуване, но и риск да не чуваш приближаваща кола и всички други сигнали за опасност, които ни дават звуците. Днес чрез бионично ухо родените без слух и загубилите възприятие хора може да живеят като връстниците си със запазена сетивност. То е наречено кохлеарен имплант по името на структура във вътрешното ухо, която чрез слуховите реснички задейства механизъм на различаване на звуците от мозъка.

Бионичното ухо е един от най-значителните пробиви на медицината и засега единствен начин за алтернативно чуване, макар звуците да се възприемат по-различно. Възлагат се надежди генни терапии и клетъчна регенарация да революционизират лечението. 3 центъра в света изпитват биологично „ремонтиране“ на бездействащите структури. Друга иновация в изпитания е 2 мм силиконов чип, който се имплантира директно в слуховия нерв. Изследователите твърдят, че ще дава пореалистичен звук. При доказване на ефективност и безопасност новите методи ще са достъпни не по-рано от 5-10 г. Дотогава единствената помощ са кохлеарните импланти.

Ефектът е най-добър, ако се поставят преди формиране на речта – на 1-2 г. При загубилите слух възрастни имплантирането на бионично ухо би имало смисъл, ако човекът е говорил и чувал преди това.

В България първата имплантация прави проф. Иван Ценев преди 20 г. В болница „Царица Иоанна – ИСУЛ“. Операцията е много сложна и особено в началото е свързана с трудности както по отношение на апаратурата, така и с финансирането. От 2005 г. се отпускат средства за импланти, но и до днес са лимитирани и само за деца. Това води до листа на чакащите и често до пропускане на най-благоприятното време.

През последните години импланти се поставят на около 25% от родените глухи българчета и едва на 2% от възрастните, които лично трябва да си платят импланта. Освен в ИСУЛ операцията вече се извършва във в МА и центрове в Ст. Загора и Пловдив. Финансирането на незадоволителен брой импланти и тяхната висока цена – около 36 хил. лв., формират дълга листа на чакащи, обясниха специалистите на дискусия за глухотата.

Бионичното ухо се състои от имплант, който по оперативен начин се поставя под кожата, и от външен звуков процесор, който се носи зад ухото.

Вътрешната част е проектирана да изтрае цял живот и се подменя само при повреда, инфекция, травма и др., а при усъвършенстване на технологиите външната може да се подобрява. Има различни модели, но принципът им е един. С горната визуализация Cochlear илюстрира работата на електронното ухо.

Звуковият процесор -1, който се носи зад ухото и работи с батерия, улавя звука и го превръща в цифров код. След това предава дигитално кодирания звук от външната страна на главата – 2, до импланта вътре. Имплантът преобразува дигитално кодирания звук в електрически импулси – 3, и ги изпраща към елемента във вътрешното ухо. Електродите на импланта стимулират слуховия нерв на кохлеята – 4, който изпраща импулсите към централната нервна система. В мозъка те се интерпретират като конкретен звук.

За разлика от слуховите апарати, които просто усилват звуците и са подходящи при намален слух, кохлеарните импланти поемат работата на увредените части на вътрешното ухо, за да осигурят по електронен път звукови сигнали към мозъка. Хората с бионично ухо живеят пълноценно и според изчисленията вложените в терапията средства са не само безценни в личен план, а спестяват 70-90% от тоталния обществен ресурс за социална адаптация на хората, които живеят в пълна тишина.

Изключително важно е ранното диагностициране на пациентите с болест на Помпе

При неуточнени диагнози, засягащи мускулите, могат да се направят безплатни консултации до края на април, казва доц. Теодора Чамова от Неврологичната клиника на УМБАЛ Александровска

24 часа  стр. 27


– Какво представлява болестта на Помпе и колко често се среща?

– Болестта на Помпе е рядко генетично заболяване, при което в организма липсва или е дефицитен един ензим (кисела алфа-глюкозидаза), необходим за разграждането на гликогена до глюкоза. Най-тежко са засегнати скелетните мускули на крайниците и тялото, сърцето и дихателните мускули. В зависимост от мутациите и техния ефект спрямо количеството и функцията на ензима заболяването може да започне от раждането до шестото десетилетие от живота. Честотата силно варира в различните държави, като средната е около един на 40 000 човека.

– Какъв е броят на диагностицираните в България и каква е вероятността да има хора, на които все още не е поставена диагноза?

– в България диагностицираните с болест на Помпе са 8. При двама няма клинични прояви, те са диагностицирани пресимптоматично поради наличие на болен брат или сестра в семейството. Базирайки се на епидемиологичните проучвания в други страни, предполагаме, че болните в България трябва да са повече и все още има неидентифицирани случаи. За тази цел в страната от април 2012 г. се провежда скринингова програма за търсене на болни с Помпе сред хора с мускулна слабост, повишена креатин киназа в серума и/или дихателна слабост.

– Кои са характерните симптоми, каква е клиничната картина?

– При инфантилните форми с начало в първата година от живота децата са са с намален тонус (синдром на вялото бебе), изостават в моторното си развитие, имат сърдечно засягане (уголемено сърце), развиват дихателна недостатъчност.

При късните форми пациентите развиват прогресираща мускулна слабост със затруднено изкачване на стълби, изправяне от клекнало или легнало положение. После са засягат ръцете със затруднено носене на по-тежки предмети или отвеждане на ръцете над хоризонталната линия. Тези прояви могат да се следват или предшестват от дихателна слабост и задух.

– Какви са изследванията, чрез които болестта на Помпе може да бъде диагностицирана?

– При клинично съмнение за заболяването от суха капка кръв се изследва активността на ензима кисела алфа-глюкозидаза. Ако тя е намалена, се провежда генетично изследване за мутации в гена, който кодира този ензим. Тестът е бърз, лесен за изпълнение и с висока специфичност.

– Съществува ли лечение за пациентите с болест на Помпе и достъпно ли е то у нас?

– Лечението при невромускулните заболявания е комплексно и следва да се провежда от мултидисциплинарен екип специалисти. Прилага се т.нар ензим заместителна терапия, която дава възможност в организма чрез венозни инфузии на всеки две седмици да се внася липсващия ензим. Това лечение е достъпно и у нас. Задължително при пациентите се провежда и системна рехабилитация, проследяват се дихателните и сърдечните им функции и при необходимост се прилагат допълнителни симптоматични средства.

С 200 хил. се увеличават хоспитализациите годишно

Онкологични и сърдечни заболявания са водещите причини за смъртност

Труд  стр. 19


Всяка година у нас с 200 хил. се увеличава броят на пациентите, хоспитализирани за лечение и по този показател страната ни е на първо място в Евросъюза.

Данните изнесе Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по повод Европейския ден на пациента, който беше отбелязан на 18 април.

Високият процент на хоспитализации не е свързан със степента на смъртност, а самите причини за смъртност са същите като тези в останалите държави от ЕС. У нас обаче от тях най-голям е делът на сърдечносъдовите заболявания и на онкологичните.

В България е необходимо превенцията да се застъпи по-добре, заяви Таушанов.

Разходите за нея представляват само 3% от нашите здравни бюджети, в сравнение с 80% при лечението на болести, поясни той.

Повече от 1,2 милиона души умират преждевременно всяка година в страните от ЕС. В България например 52 000 души получават инсулт годишно, от тях 4000 умират.

В здравната ни система се получават около 2000 жалби годишно срещу лекари, което е доста по-малко в сравнение с останалите европейски страни.

Идеята за Европейския ден на пациента възниква през 2002 г., когато европейски граждански организации създават Харта на правата на пациента с 14 основни права.

В дългосрочен план Европейската комисия работи за създаването на европейски формат за обмен на електронни здравни досиета, достъпен за всички граждани на ЕС. В отбелязването на Европейския ден на пациента в България участваха още Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Плащаме за болест не за здраве

Елена ПОПОВА

Труд  стр. 1


Броят на пациентите у нас, приети в болница за лечение, се увеличава всяка година с 200 хил. По този показател страната ни е на първо място в ЕС. (Виж стр. 19)

Излиза, че на фона на останалите държави в ЕС, даваме рекордно много пари, но за болест, не за здраве.

В България превенцията на заболяванията не е приоритет и въпреки множеството пожелателни изказвания за промяна, които слушаме от години, тя продължава да не е застъпена – не добре, а почти никак. За сметка на това се наливат грешни пари за лечение и хоспитализации, което меко казано е нерентабилно не само във финансов, но и в социален план. Едва 3% от здравните бюджети биха отивали за превенция. За сравнение терапиите и престоят в болници ни струват 80 на сто.

Спасяват пациенти с нов вид протезиране

Труд  стр. 19


Нов метод за индивидуално колянно протезиране въведе първа у нас варненската УМБАЛ „Св. Марина“. Той се ползва при страдащи от гонар-троза и е много подходящ за лечение на млади и активни хора. До момента интервенцията е извършена на двама пациенти. Вторият е 48-годишна жена, на която преди дни бе поставена индивидуална колянна протеза, произведена в Швейцария. „Работим по иновативната технология (…) Скоро ще оперираме още четирима души“, обясни доц. Калин Михов, ръководител на клиниката по ортопедия и травматология в „Св. Марина“. Тя е единствената в България, която е сертифицирана за оперативна процедура с този имплант. Той се произвежда за 3-4 месеца на база триизмерен скенер по форма, размери, радиус и кривини на нормалното коляно на пациента, преди да развие артроза. Часове след операцията болният започва да се движи с патерици, пълно възстановяване настъпва след 2-3 месеца.

НЗОК издава решения за лечение в чужбина

Няколко пациенти са насочени към други държави, сред тях и деца

Труд  стр. 20


Здравната каса вече е започнала да издава решения за лечение в чужбина на нуждаещи се деца. Това е факт след като от 18 дена вече институцията е поела функциите на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) към Министерството на здравеопазването, се посочва в отчет на НЗОК за свър-шеното до момента.

Издадени са за първи път и разрешения за лечение на две деца със спинална мускулна атрофия с лекарствения продукт Спинра-за в България като здравната каса осигурява напълно финансирането на лечението им. Организацията по провеждането му е в прерогативите на Министерството на здравеопазването, допълват от касата.

До 16 април 2019 г., Специализираната комисия към

НЗОК е успяла да приключи 51 случая от 146 неприключе-ни преписки, които й бяха прехвърлени от ЦФЛД. 86 случая са в процес на окомплек товане на документите, а 35 броя са новопостъпилите заявления в Националната здрав-ноосигурителна каса. Заявленията вече са разгледани от Комисията.

От 24-те неприключени заявления от Комисията за лечение в чужбина (КЛЧ) към здравното министерство, която също премина към НЗОК от 1 април т.г., са разгледани 9 случая. От тях един е приключен и е насочен към Специализирана комисия за издаване на формуляр S2; за 8 случая са изпратени писма до Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, до външни експерти, до профилната комисия по трансплантология и до заявителя.

В НЗОК е постъпил един случай, който е разгледан от Специализираната комисия, като е изпратено писмо до заявителя за отстраняване на непълноти в документацията.

Издадени са два формуляра S2 на деца, чиито заявления са постъпили в НЗОК по линия на ЦФЛД. Издадени са също два формуляра Е112 за лечение на двама пациенти на възраст над 18 години, постъпили в НЗОК по линия на КЛЧ.

СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА СРЕЩУ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА

Зелен лазер, Холмиум Moses и Тулиум лазер се смятат за безалтернативни в лазерната урология

Телеграф  стр. 7


Намаляването на нежеланите последедици от доброкачествено увеличената простата е задача номер едно за уролозите на Хил клиник. Те лекуват заболяването по възможно най-щадящия начин, като бързо и ефективно премахват хиперплазиралата тъкан, запазвайки качеството на живот на болния. Стойността на консултацията през април в Хил клиник е намалена с 20%, за да може повече мъже да се възползват от преглед при доказан, опитен специалист.

Зеленият лазер е безспорно най-добрата алтернатива за мъжа, тъй като е създаден специално за простатната жлеза. Той дава възможност на уролога без кръвозагуба и опасност от усложнения да премахне увеличената простата. През пикочния канал се прокарва микротънко оптично влакно, с което се достига до органа, без да се налага нито един разрез. Чрез влакното се подава концентрирана светлинна енергия директно върху хиперплазиралата жлеза и по този начин се изпарява разрастналата се излишна тъкан. Резултатите са почти мигновени – нормално уриниране, силна струя и усещане за напълно освободен пикочен мехур. В Хил клиник зелената лазерна енергия е отървала от симптомите на увеличена простата на хиляди мъже, което ги нарежда сред болниците с най-голям опит в лазерната урология в Европа.

В същото време част от случаите са подходящи и за операция с последно поколение Holmium лазер MOSES. Неговата пулсова технология дава възможност на лекаря да премахне както увеличената простата, така и да разбие камъни в пикочния мехур. Камъните в мехура са често усложнение при ДПХ и решаването на двата проблема в една интервенция е особено желана от пациентите.

Другият мотив мъжете да изберат столичната болница е фактът, че екипът на клиниката има сериозен практически опит с лазерното лечение на увеличена простата.

„Лазерите работят безотказно и премахват дори много големи жлези. Те са логичният избор в цял свят и стават стандартни интервенции. Рядко се правят класически операции, все по-рядко се ползва остаряла вече техника като резектоскопа. В Хил клиник ползваме само лазерна енергия за лечението на ДПХ и сме достигнали до съвършенство в изпълнението на операциите.“ разказва д-р Георги Георгиев, уролог в известното болнично заведение.

Прегледите на простата в Хил клиник се извършват след запазване на час на 02 439 3131. През м. април консултация, PSA туморен маркер и ехография са на обща стойност 40 лв.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ

Монитор  стр. 18


Йосиф Йосифов е прекрасно умно дете, което страда от рядкото заболяване – „Стъклени кости“. За да му заякнат костите, се нуждае от инжекция, която се поставя 3 пъти в годината.

Едната струва 1000 лв. Предстои му и важна операция на ръцете, която е на стойност 17 000 Евро.

PayPal: yosif.yosifov01@mail.bg Дарителска сметка: ОББ АД Бяла Слатина IBAN: BG85UBBS80021000906420 ВЮ CODE: UBBS BGSF Титуляр: Йосиф Н. Йосифов

МОЛЯ, ПОМОГНЕТЕ!

И родители подкрепиха протеста на педиатрите в София

Дума  стр. 5


Много родители дойдоха на протеста да подкрепят лекарите и медицинските сестри от Специализираната болница за лечение на детски болести. Вчера те излязоха пред лечебното заведение в знак на протест срещу ниското заплащане.

Персоналът поиска специален статут на болницата, който да я направи независима от финансовите ограничения в здравеопазването. Недостигът на медицински сестри в лечебното заведение е толкова голям, че наличните не могат да излязат в отпуск. Имало сестри, които работели на четири места, а повечето са в пенсионна или предпенсионна възраст. Според лекарите някои отделения са застрашени от закриване заради липсата на кадри, провокирана от ниските заплати. От над 50 специализанти в болницата, идващи от цяла България, само четирима са на щат. От години такива щатни бройки не са разкривани, тъй като болницата няма средства да плаща на специализантите. Медиците от единствената в момента детска специализирана болница искат достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите, за да могат да приемат и лекуват болните деца спокойно и изработената от тях работа да се плаща от здравната каса.

„Идеята не е да вдигаме шум напразно, идеята не е ние да сме част от някаква вълна, от нечия предизборна кампания,“ коментира д-р Адил Кадъм.

Учените от БАН не лекуват рак

Те обаче откриха, че има растителен екстракт, който е враг на коварната болест и ще помогне в битката с нея

Велиана ХРИСТОВА

Дума  стр. 14


Когато учени от БАН представиха неотдавна резултати от изследванията си върху антитуморните свойства на едно вещество, извлечено от канабиса, някои техни бивши колеги засипаха мрежата с ирония и подигравки: „Надуват си имиджа с изцепки. Поредните, които ще лекуват рак, що ли не им дават Нобел?“ Други твърде неизкушени в науката люде, пък компетентно се произнесоха: „Размърда се пак лобито за узаконяване на марихуаната.“ Трети направо отсякоха: „Абе, лапачка на пари!“ Изобщо чудна илюстрация на това докъде сме се докарали – каквото където и да се случи, нечие съзнание веднага съзира далавера, задкулисие нечисти сделки. Така ни свикнаха – където ровнеш, мирише. А науката от Дянково време насам все за боксова круша я използват. Но ако човек е малко от малко запознат с реалностите, знае, че науката е секторът, от който най-малко се краде. И В нея повечето хора си вършат отговорно работата, нерядко за едната чест. И защо, когато някой наш учен „изтече“ на Запад и постигне там нещичко, тук започваме да го венцехвалим. А тези, които работят успешно в страната си и за страната си, всеки продавач на сирене може да ги охулва, ей така – от „спортен“ хъс.

А изследването, за което става дума, е все още само в началото си и интересното е, че много бързо започва да дава резултати. То е в рамките на националната научна програма „Иновативни нискотоксични биологичноактивни средства за прецизна медицина“. За по-кратко „прякорът“ на програмата е БиоАктивМед. Всъщност миналата година у нас за пръв път бяха определени национални научни програми – по същия модел, по който действат и националните образователни програми за средното училище. Общата цел на посочената програма през юли миналата година бе записана като „провеждане на фундаментални и приложни научни изследвания за разработване на нови биологичноактивни средства от природни източници от България за превенция и терапия на някои заболявания“. Конкретно фундаменталните изследвания са за проучване и разработване на нови вещества с антиинфекциозен и противотуморен ефект, както и срещу невродегенеративни заболявания т. е. приложението ще е при бактериални, вирусни, гъбични и паразитни инфекции, при ракови и пр. Програмата е 4-годишна, цялостният й бюджет е 5,9 млн. лв., а в нея участват

9 института на БАН и 5 висши училища

Не е чудно, че след представянето на разработката основният медиен акцент падна върху канабиса. Найатрактивен е, пък и проблемът е познат, защото дебатите да се узакони ли или не отглеждането на „конопа“ поне за медицински цели бяха твърде шумни преди време. В крайна сметка забраната остана и е любопитно как на учените от Института по молекулярна биология (ИМБ) на БАН им е хрумнала идеята да изследват въздействието на канабидиола (вещество, извлечено от канабиса) като антитуморно средство. Проучваме въздействието на екстракт от канабис върху ракови линии, свързани с растежа и размножаването им, обясни директорът на ИМБ доц. Ива Угинова. Екипът изследва експериментално влиянието на различни дози от веществото върху панел от човешки туморни клетки, който е модел на рак на млечната жлеза, на белия дроб и на шийката на матката. Първите резултати са многообещаващи – канабиолът наистина показва ясно изразена антитуморна активност, обявиха учените.

При тумори на млечната жлеза например те изучават влиянието върху клетъчна линия от вид рак, при който не може да се приложи хормонално лечение. Идеята е да намерим вещество, което слабо да засяга не-раковите клетки и да е особено токсично за раковите, обясняват учените.

Такова вещество е канабидиолът

Тепърва предстои молекулярните биолози да проучат по какъв начин той убива раковите клетки. Напред във времето предстоят изследвания и върху други видове рак – на дебелото черво например.

Изследователите проучват също антитуморното действие на хемоцианина, извлечен от градински охлюви, а предстои проучване за активността и на екстракти от други растения – гинко билоба, мащерка, салвия, тинтява, куркума, за която се знае, че е силен антиоксидант.

Разбира се, първите успехи не бива да бъдат представяни с атрактивни, но пресилени и лаишки заглавия от типа „Наши учени преборват рака“, каквито срещаме из медиите. Нормално е хората, особено страдащите от коварното заболяване, да искат резултат „тук и сега“. Но за да се стигне наистина до „преборване“, работят активно лаборатории и учени от целия свят и са необходими много години труд, който най-често остава скрит от погледа на масовата публика. Накрая хората виждат само резултата, купуват си някое лекарство от аптеката и не подозират дори, че понякога зад кръглата таблетка стоят десетилетия къртовски труд на поколения изследователи.

Засега надеждата е, че по проекта биха могли да бъдат разработени хранителни добавки, които да подсилват ефекта от конвенционалното лечение. Тепърва предстои изследванията да минат през ин виво експерименти с животни. Клиничните изпитания върху хора обаче, за да се стигне до лекарствени средства, са твърде, твърде далеч в хоризонта на времето.

МАРТИН МАРИОВ: Хората с увреждания са кауза за младите перничани

Подготвяме благотворителен маратон, парите ще дарим на МБАЛ „Рахила Ангелова“, обяви областният координатор на МО В БСП

Юлия КУЛИНСКА

Дума  стр. 15


■ Г-н Мариов, млади перничани, обединени в неформална група, спечелихте проект, с парите от който ще помогнете на хора с увреждания. Разкажете ни идеята си.

– Хората с увреждания са кауза за младите хора от Перник. През февруари спечелихме проект от Европейския корпус за солидарност на стойност 6000 лв. Той е на тема „Достъпност за хора с увреждания“. Договорът по проекта бе подписан на 29 януари и ще се изпълнява за срок от 6 месеца. Чрез него искаме да привлечем вниманието на обществеността към проблемите на хората с увреждания, да направим градската среда по-достъпна за тях чрез изграждане на съоръжения, подобряващи посещението им във важни институции, да възпитаваме ценности като солидарност и приемственост у младите хора в града. Гордеем се, че от над 30 проекта нашият беше класиран на второ място.

На територията на Перник има над 1500 души с увреждания. Средата за тях е изключително неблагоприятна. Съюзът на инвалидите в Перник дори няма свой клуб, където хората да се събират, да общуват и да споделят грижите и проблемите си. Организацията има само офис, но парадоксално, че достъпът до него е много труден. Има изградена рампа за пред входа, но оттам нататък те почти няма как да стигнат, защото трябва да преодоляват десетки стъпала.

Затова решихме да насочим усилията си към включване на максимален брой лица с двигателни проблеми в обществения живот на града, повишаване на социалната ангажираност на младежите, както и иницииране на разговори в обществото за приобщаване на хората в неравностойно положение към активни социални дейности, за да не се чувстват те нежелани от обществото.

Смятаме, че с малки, но правилни стъпки можем да бъдем инициатори на ценностна промяна не само в нашия град, но и в цялата страна.

■ Какви са подобренията за хората с увреждания, които ще направите със средствата от проекта?

– На възлови места в центъра на града ще бъдат монтирани гумени рампи, които да позволяват на трудноподвижни индивиди и инвалидни колички да преминават от тротоар на тротоар. През май ще организираме смесен спортен празник в градския парк с участие на хора с увреждания. За нуждите на МБАЛ „Рахила Ангелова“ ще закупим инвалидни и тоалетни столове, помощни средства за придвижване и други.

Популяризираме проекта си чрез Фейсбук страница, която вече е активна, както и чрез YouTube канал, на който ще качваме видеа с презентации, интервюта с представители на организациите на хора с увреждания, разкази с добри практики от други градове.

Изпратихме писма до трите мобилни оператора, до клоновете на някои банки в центъра на Перник и до институции, като ги призоваваме да поставят рампи за инвалидни колички, които могат да се ползват и от майките с малки деца. Благодарни сме на г-жа Анита Тараланска, председателка на Съюза на инвалидите в Перник, която откликна на нашите идеи и ни направи безценни препоръки.

Проектът трябва да бъде реализиран за 6 месеца и да приключи на 15 август.

■ Първата стъпка за реализиране на проекта е анкета, която направихте сред жителите на областния град. Какво показват резултатите от допитването?

– Чрез анкетата искахме да чуем перничани какво мислят за проблемите на хората с увреждания и как се приемат те от обществото. Допитването съдържаше 9 въпроса. Четири от тях бяха затворени и така измерихме нагласите и възприятията по отношение на обществото, работодателите и институциите към хората с увреждания. А с останалите искахме да разберем конкретните трудности и проблемни зони за достъпна градска среда, към която трябва да насочим усилията си за нейното подобряване.

Резултатите от анкетата са доста тревожни. Според 59,8% от запитаните публичните институции в миньорския град са недостъпни за хората с увреждания. Само 2 на сто дават положителен отговор, а 37,4% смятат, че средата е отчасти достъпна. За 76,2% отношението на работодателите към хората с увреждания е лошо, а едва за 1% то е отлично. 46,2 на сто от анкетираните перничани твърдят, че лицата в неравностойно положение са нехаресвани от обществото. За по-малко от процент отношението на околните е отлично. Скандален е резултатът, че на въпрос за отношението на институциите към хората с увреждания 76,6% отговарят с много лошо, а само за 0,9 на сто то е отлично.

За нас най-важното е да провокираме дебати за проблемите на хората с увреждания на територията на общината. Те имат нужда от подкрепа на цялото общество.

■ Вие сте областен координатор на Младежкото обединение в БСП за региона. Какви са инициативите, с които младите хора са ангажирани?

– Най-важното е, че успяваме с общи усилия да сме добър отбор и да надграждаме постигнатите резултати от предишните години. Радостно е, че привличаме в нашата дейност младежи, които не са членове на обединението, но са провокирани от нещата, които правим, и идват при нас.

Организирахме и участвахме в политическа академия, която се проведе в Брезник. Знанията, които получихме от лекторите, са изключително полезни за дейността ни. Младите социалисти основно се занимаваме с благотворителна дейност. Облагородяваме детски площадки и паркове, помагаме на възрастните хора. Организирахме благотворителна изложба в Градската галерия и от продадените картини събрахме над 5 хил. лв., които дарихме на болния баща на 10-годишно момиче. За 1 юни, Деня на детето, организираме традиционен базар за младите майки, на който се разменят дрешки и играчки.

Община Перник беше една от 13-те области, в която се проведоха дебати и се изработи областна „Визия за младите“. По време на дискусиите успяхме да докажем и да покажем на връстниците си, че БСП е партия, която може да отстоява и да защитава интересите на младите хора. Имаме безпрекословната подкрепа за всички инициативи от областното и общинското ръководство на БСП В лицето на Валентин Петков, на Кирил Леонов, на депутатите социалисти от Перник Станислав Владимиров и Любомир Бонев.

Предстои ни трудна година на избори и младите социалисти ще се включим активно и в евровота, и в местните избори. В края на април ще организираме благотворителен спортен маратон, в който ще участват всички спортни клубове на територията на общината. По този начин ще активизираме младите да спортуват, а събраните средства ще дарим за болница „Рахила Ангелова“ в Перник. Инфекциозното отделение на здравното заведение е в изключително мизерно състояние и се нуждае от спешен ремонт. Продължаваме и с битката си с местната власт за построяване на паметник на Св. св. Кирил и Методий в центъра на Перник.

МАРТИН МАРИОВ е роден през 1988 г. В Перник. Завършил е СОУ „Петър Берон“ в града, после Нов български университет, специалност администрация и управление. Работил е като уредник във вестник „Строител“. В момента е офис мениджър във фирма Andrews Ladies. Областен координатор на МО В БСП.

Да дариш черния си дроб на непознат

След Корея и Хонконг и Канада приложи т. нар. кръстосано донорство при чернодробна трансплантация от жив дарител на орган

Дума  стр. 16


Новаторска „размяна“ на анонимни донори на черен дроб спаси живота на двама, нуждаещи се от трансплантация. Това се случва благодарение на екипа на Университетската здравна мрежа (UHN) – организация за здравни и медицински изследвания в Торонто, и общинската болница в Торонто, Онтарио, Канада. UHN е център за живо донорство и в рамките на програмата за трансплантация определя златния стандарт в откриването, лечението и грижите за пациенти с бъбречно и чернодробно заболяване в краен стадий, които получават органи от живи донори. „Здрав, млад, работещ човек да се подложи на такава операция и да дари орган е истински дар“, казва хирургът д-р Дейвид Грант от трансплантационната програма.

Кели Брайън е на 38 г., майка е на три деца. Тя дарява 70% от черния си дроб на възрастен непознат, който се нуждае от трансплантация. В същото време съпругата на получателя дарява повече от половината си черен дроб на друг непознат, за да спаси живота на съпруга си, тъй като кръвната й група не е съвместима с неговата. „Кели е рядка универсална кръвна група O-отрицателна, което означава, че може да дари кръв на всеки. Донорите на органи трябва да имат съвместима кръвна група с реципиента. Само около 7% от населението на планетата имат О-отрицателна кръв“, обясняват специалистите от UHN. По думите им анонимното жизнено чернодробно дарение на Кели на умиращ пациент позволява на екипа за трансплантация да увеличи максимално ползата от този необикновен дар, тъй като това е рядко донорство.

За да бъде успешно даряването и присаждането на орган, необходими са редица съвместими показатели освен еднаквата кръвна група на донора и получателя. Същото важи и за т. нар. кръстосано донорство, за което в България все още медиците спорят дали трябва да се прилага, но в действителност у нас се говори предимно за кръстосано донорство при бъбречни трансплантации. В случая с Кели Брайън иде реч за „донорството на органи, при което донорите са несъвместими с получателите, но съчетани с друг, съвместим получател, се „създават“ две нови съвместими двойки. Такъв обмен на черен дроб се извършва главно в Корея и Хонконг, но няма публикувани доклади за тях в Европа или Северна Америка“, обясняват от UHN.

Възторженият от жеста на Кели и от успешната операция екип обяснява, че тя е първият донор, дарил анонимно на получател, когото не познава. „Макар да не е мой приятел или член на семейството ми, този човек също има приятели, семейство, любими хора и те заслужават подаръка за нов живот“, казва Кели след операцията. Тя е щастлива да узнае, че трансплантираният пациент е добре. В същото време съпругата на реципиента 54-годишния Мохамед Хан, която няма съвместимост с мъжа си, дарява анонимно част от черния си дроб на друг пациент, който спешно се нуждае от чернодробна трансплантация. Той е съвместим с 49-годишната Хана Хан. По този начин всеки реципиент може да получи орган, съвместим с неговата кръвна група, казват специалистите. А Хана Хан казва, че за нея е било важно да спаси живота на съпруга си и е била готова да дари част от своя черен дроб на нуждаещ се. Всъщност тя спасяваше живота на двама души, казват лекарите. Получателят на черен дроб от Хана пожелал да остане анонимен.

Тази трогателна човешка история е публикувана сега, макар че медицинската общност отдавна знае за нея.

Четирите едновременни операции са извършени на 9 юли 2018 г. В продължение на 12 часа, в четири операционни зали и екип от 28 хирурзи и други специалисти. Общо около 100 служители и лекари са се грижили за двойките преди, по време и след операциите!

Екипът за трансплантация на черен дроб и д-р Грант чакат около година за възможността да спасят живота на двамата си пациенти. Тази двойна кръстосана трансплантация дава възможност на чакащите в листата за присаждане на черен дроб веднага да се качат с 2 места нагоре, казва д-р Грант. Той посочва, че всяка година в Онтарио от 50 до 100 души умират, докато чакат чернодробна трансплантация.

Близо 300 души са в списъка на чакащите за черен дроб в Онтарио. „Потенциалните живи донори смятат, че са морално задължени да помагат на нуждаещите се просто защото могат да го направят, когато са здрави и живи“, казва Зубайда Мохамед, координатор по трансплантация на програмата „Жив донор на черния дроб“ в UHN. Тя припомня, че през последните 15 години успешно се координират и осъществяват „кръстосани“ операции при бъбречни трансплантации, но обменът за даряване на черния дроб е изключително рядък. Тя пояснява, че живото чернодробно донорство е доста по-рискова операция от живото бъбречно и носи 0,3% риск от смърт при донора и 30% риск от усложнения, когато става въпрос за даряване от възрастен на възрастен.

Черният дроб и на донора, и на получателя възстановява пълния си размер около 3 месеца след операцията. От UHN обясняват, че с оценяването на живите донори, независимо дали даряват черен дроб на свой близък или на непознат, както и осигуряването на тяхната безопасност, се заема висококвалифициран екип от медицински сестри, лекари, координатори, социални работници, специалисти по етика, психиатри, чиито действия са строго координирани. „Това е екипно усилие, не може да се направи без първокласен екип“, категоричен е д-р Грант.

През 2018 г. по програмата на UHN са извършени 188 чернодробни трансплантации. Това я прави втората по големина програма за трансплантация на черен дроб в Северна Америка. По програмата са извършени и 12 трансплантации на деца от живи чернодробни донори.

В България

У нас в момента за черен дроб чакат 51 души. Първата чернодробна трансплантация в България е извършена в края на 2004 г. До края на 2018 г. В страната е присаден черен дроб от трупен донор на 123 души, а от жив донор – на 29 души, сочат данни на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Надежда?

Любомир ЦАНКОВ

Земя  стр. 1


Посещението при лекар на първо място има и успокояващ ефект въпреки тревогите на болните и на роднините. То дава надежда за благоприятен край на заболяването. Посещението НА лекар обаче е малко по-различно. Напоследък посещенията на медицински работници – лекари, сестри, санитари, под прозорците на властта не носят само надежда на недоволните от мизерните заплати служители на Ескулап, от още по-мизерните условия на труд и от опосканите щатове заради напускане на всякакви медицински специалисти. Независимо дали става дума за елитни болнични заведения като единствената педиатрична болница в София, или лечебници в Бургас, Сливен, Айтос или Карнобат. Защото техните протести не са първите, а вече са периодични, но все така нечути от властниците. Според горчивия опит на негодуващите лекари пари има и винаги е имало, но въпросът е как се разпределят. А има и отчетливи опити да се настройват едни срещу други медицински специалисти от държавни и частни болници, както и лекари срещу сестри. Опитът на недоволните е вгорчен от постоянните все по-безплодни срещи с висши държавни чиновници, които непрекъснато обещават мед и масло според думите им, но зад думите им иде пустиня, много често без никаква надежда за честните професионалисти в болничните заведения.

Технологичните джаджи водят до дигитална амнезия

Дейли МЕЙЛ

Сега  стр. 15


Повечето от нас имат поне една ужасяваща история, свързана със сателитна навигация. Нормално е – след като изцяло се доверяваме на технологията, тя да ни прати на пътя за никъде.

Подобни истории са толкова невероятни, че са комични. Като тази на сирийския шофьор на ТИР, закарал 32-тонния си камион в Гибралтар Пойнт в Линкълншир вместо в Гибралтар в южната част на Испания, за където бил тръгнал. Или на жената, която сляпо следвайки инструкциите на джипиеса, подкарала „Мерцедес“ за 96 000 лири право в река Сенс в Лестършир. На надлез в Есекс пък са станали 30 челни катастрофи за 5 години, тъй като Гугълмапс праща шофьорите в погрешната посока на еднопосочния път.

Естествено, повечето хора се заслушват в интуицията си, която казва, че компютърът греши, особено ако ги насочва директно в буйна река. Но показателното в куриозните случки е, че навигационните системи, подобно на останалите „улесняващи живота“ технологии, са вече толкова навлезли в съвременната култура, че част от хората по-скоро ще

слушат сляпо инструкциите им, отколкото да мислят с главите си

Затова е естествено да възникне и въпросът – може ли това ежедневно разчитане на подобни технологии да се отразява на мозъка? Все пак шофирането към нова дестинация преди изискваше изучаване на карта, четене на пътни знаци и вземане на решения на секундата, т.е. представляваше добра тренировка за мозъка. Дори и погрешните завои бяха важна част от процеса на учене – грешката се запечатва някъде в паметта, така че да не се повтори. Това е и причината проучвания да сочат, че шофьорите на такси в Лондон, които в продължение на 4 години трябва да запаметят всяка улица в града, имат по-голям хипокампус – частта от мозъка, която има важна роля за паметта.

Сега обаче технологиите поемат тежката работа по помненето и ние нямаме нужда да запаметяваме неща като телефонни номера и рождени дни, тъй като информацията е в смартфона ни. И има данни, че прекомерната зависимост от технологиите може да има негативен ефект върху способността на мозъка да учи и възпроизвежда информация.

Проучване на Университетския колеж в Лондон е изследвало нивата на мозъчна активност, когато доброволци са използвали шофьорски симулатор, за да навигират през Сохо – една от най-натоварените части на Лондон. Те са можели да избират откъде да минат с възможност да променят решението си, ако попаднат на задръстване. Резултатите показват, че нивата на активност се повишават в два дяла – в хипокампуса, който анализира възможните маршрути и префронталния кортекс, който планира кой от пътищата води до желаното място. Всеки път, когато доброволците избират сами маршрут, активността се увеличава. Но когато просто „минават“ оттам, използвайки GPS, скенерът не открива никаква разлика в активността в който и да е от двата участъка от мозъка. Един от въпросите, на които учените искат да отговорят, е доколко разчитането на технологията има дългосрочни последици за паметта, и възможно ли е дори да причини деменция. Хипокампусът, освен останалите си функции, участва и в затвърждаването на краткосрочните спомени като дългосрочна памет, а загубата на памет е знак за деменция. Според проф. Тил Уайкс от института по психиатрия, психология и невронаука в Кингс Колидж в Лондон разчитането изцяло на технологии е вероятно да доведе до проблеми с възпроизвеждането на спомени от паметта. „Фразата „използвай или загуби“ е вярна, защото ако ценим умения като възможността да „извадим“ спомен от паметта, то това, че зависим от технологиите, е проблем. Вече знаем, че ако разчитаме на Гугъл или GPS, губим подобни умения“, казва тя.

Учените наричат този „оутсорсинг“ на информацията от мозъка „когнитивно разтоварване“ – когато правим всичко възможно да намалим претоварването му със задачи. Същото е и когато броим на пръсти, вместо наум, или когато си правим списък за пазаруване, вместо да запомним какво да купим. „Когнитивното разтоварване“ не е нещо ново, но съвременните технологии го пращат на съвсем ново ниво – вместо да помага на мозъка, то направо го замества

Невъзможността да си спомняме информацията, която имаме записана на телефона, дори си има име: дигитална амнезия. „Проучвания показват, че като ползваме интернет, за да помогнем и разширим паметта си, ставаме зависими от него. Времето ще покаже дали този модел ще има по-сериозни последствия върху човешката памет“, казва Бенджамин Сторм от университета в Калифорния. „Трябва да приемаме технологиите като помощник, а не като заместник на когнитивните ни умения“, допълва проф. Уайкс. Това според нея значи, че ще е по-добре технологиите да не са толкова умни, колкото са – само така хората ще могат да упражняват мозъка си. Например сателитната навигация може да дава няколко различни опции за достигане на определената точка, но решението по кой път е най-добре да се поеме, да е на водача, а не на компютъра.

„Когнитивното разтоварване може да доведе до това, че изпълнението на специфични задачи, като разчитане на карти, да става все по-трудно за мозъка. Няма обаче данни до този момент, които да показват, че то влияе негативно върху общите когнитивни възможности. Същото е като с миялните машини – уменията ни да мием чинии на ръка може и да се влошават, но няма данни това да важи за цялостната координация и сръчност на човек“, допълва проф. Петрок Съмнър от университета в Кардиф.

Други препоръчват „почивки“ от технологиите от време на време. „За момента няма достатъчно добри доказателства за поява на дългосрочни проблеми с възможността за учене или капацитета на мозъка. Но бих посъветвал шофьорите да изключват GPS-а понякога“, казва проф. Том Багли от университета в Нотингам.

Как да се избегне дигитална амнезия

– Ако си пишете бележки, ще помогнете повече на паметта си. Хората, които използват клавиатура, преработват по-малко информация в сравнение с тези, които използват химикал. Писането на ръка води до фокусиране върху по-важните факти, което значи и че се съхранява повече информация.

– Разчитайте на паметта си, а не на снимки. При проучване на посетителите на музей е забранено да снимат част от изложените картини. На хората им е било много по-лесно да опишат след това подробности от картините, които не са снимали.

– Не съхранявайте данни в телефона. Проучвания сочат, че ако вярваме, че дадена информация не може да се съхрани в компютър, я запаметяваме от само себе си. Затова дръжте тефтерче с адреси вкъщи и запомнете най-важните за вас телефонни номера.

Доц. Стоянка Черкезова: Ще намалеем с милион до 2040-а

Ние сме сред първите шест в ЕС по остаряло население, казва доц. Стоянка Черкезова

Стела СТОЯНОВА

Стандарт  стр. 12


– Доц. Черкезова, неотдавна НСИ изнесе данни, според които България се е стопила с 50 000 души само за година. Това устойчива тенденция ли е?

– Това не е нова тенденция, от 60-те години България се топи. Очакваме при тези демографски тенденции до 2040 година населението да спада с около 40 000 души годишно. Има различни проекции, които се дават от различните инситуции, но като цяло населението на България в този период ще намалее между 15 и 20 на сто. Не е възможно прогнозата да бъде абсолютно точна, защото тя е свързана и с миграционните процеси, а те не могат никога да бъдат прогнозирани с абсолютна точност. Но средното очакване по данни на Евростат е, че през 2040 г. ще бъдем 5,9 милиона.

– В момента сме все пак около 7 милиона.

– Всъщност искам да напомня на читателите, че толкова сме били през 1960 година. Тогава сме били малко повече, отколкото сега. Има периоди, в които броят на населението пада. В 15 страни на Европа се наблюдава намаляване на населението. В следващите години в още 51 страни извън България се очаква да има намаляване на хората.

– На какво се дължи това?

– Основните причини, поради които има промени в броя на населението, са по-ниска раждаемост, по-висока смъртност и миграция. В момента броят деца, които една жена ще има във фертилна възраст, е 1,56 в България. Ние нямаме кой знае колко по-нисък коефициент на плодовитост, но имаме по-застаряло население. Тоест броят на жените ни в репродуктивна възраст спрямо броя на жените в Европа, е по-нисък, което оказва влияние върху раждаемостта. До 2040 година броят на жените, които са във фертилна възраст, ще намалее с около 500 000. Очаква се, обаче, че раждаемостта ще намалее съвсем слабо. Но се очаква увеличаване на тоталния коефициент на плодовитост на жените в тази възраст.

– За да се увеличи раждаемостта обаче, би трябвало да има и други фактори?

– Ние трудно можем да повлияем на раждаемостта. Стимулите и мотивите една жена или едно семейство да имат дете варират в голяма степен. Това е свързано и с възможността една жена да има контрол върху своя живот. Данните ни показват, че в страните, където при жените между 20 и 44 години има по-висок коефициент на заетост, има и повече раждания. Така че основното е да се съпоставят заплащанията, да се съпоставят условията на труд между жените и мъжете.

– Другият решаващ процес за броя на населението е смъртността.

– Така е. В България имаме увеличаване на продължителността на живот, каквато имаме и в други страни. В момента продължителността на живот на българина е средно около 74 години, като при жените е по-голяма. При мъжете тя е средно около 71 години. В момента се наблюдава увеличаване на очакваната продължителност на живота. Средно за ЕС очакваната продължителност на живота е 80,9 години, тоест тя е по-висока от тази у нас. А причината е, че у нас общият коефициент на смъртност е по-висок от този за Европа

Но по-съществено е нещо друго – ние имаме чисто структурни причини, поради които имаме по-висока смъртност. Ние сме сред първите 6 страни на ЕС по остаряло население. Тоест имаме повече възрастни хора и по-малко хора в по-млада възраст. А другата ни особеност е, че при нас е по-висока смъртността на хората между 35 и 65 години, които са в трудоспособна възраст. Данните ни показват, че по-уязвими са мъжете.

– Какво може да се направи, за да се промени тенденцията?

– Ние предложихме на кабинета и някои мерки, според които това да се промени. Внесли сме ги още миналата година и сред тях основното е превенцията и скринингите за основни заболявания. У нас такива се правят, но в европейските страни такива изследвания са в пъти повече. Същото важи и за новородените деца. В момента все още водещите причини за смъртност сред нас са заразните заболявания. Тенденциите обаче са все по-често хората да умират от онкологични или сърдечно-съдови заболявания. Затова и за тях би трябвало да се започнат по-ранни скрининг и профилактика.

– Каква е в момента структурата на населението у нас?

– Според НСИ едва 26,3 на сто от населението на България живее в селата. Тук вътрешната миграция оказва по-съществено влияние. Най-малка е миграцията от града към селото. Но това по принцип е световна тенденция в Европа 74 на сто от населението е урбанизирано тоест живее в градовете. Още повече е урбанизирано населението в Америките. Това не е чак толкова фрапираща тенденция, която не се наблюдава предимно в Африка и Азия, където значителна част от населението живее в селата. В Азия това е 50 на сто от населението. Това е белег на модернизация и не бива да се приема като нещо негативно. Но това води до предизвикателства, защото когато имаш население на малка територия, това може да доведе и до недостиг на услуги.

– Какви политики трябва да предприемем, за да спрем процеса на застаряване?

– Някои от страните, които са преминали през този процес, имат целенасочени миграционни политики, чрез които вкарват младо население. Колегите от „Миграции“ са предложили някои мерки, свързани с имиграционните политики. Но ние предлагаме по-скоро да се стремим към това остаряло население, защото то не бива да се приема само като отрицателна тенденция. Това е етап от цивилизационното развитие на всички модерни общества. Светът все повече ще остарява. Като дори населението в Азия ще остарява по-бързо в сравнение с това в Европа защото те тепърва ще навлизат в този период, който ние сме изминали в предишните години. Какво трябва да направим? Едното е да ориентираме така политиките си, че да можем да произвеждаме повече с намаляващата работна сила. Едното е свързано със структурата на икономиката, която е ориентирана към високотехнологични отрасли, а другата линия е да се повишават знанията и уменията на хората. А другото е свързано със създаването на услуги за хората, които поради възрастта си или по други причини все повече няма как да се справят сами.

Шишковци свалят по 50 кила в Александровска

1,5 милиона нашенци са със свръхнаднормено тегло

Стела ИВАНОВА

Стандарт  стр. 40


Александровска болница ще лекува пациенти със силно наднормено тегло. Първият в България център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката и лечението на пациенти със затлъстяване отваря врати там, съобщиха от лечебното заведение. Новата структура е одобрена от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO).

Една от причините кандидатурата на болницата да бъде одобрена, е поради високата честота на болестно затлъстяване сред българите. Мотивът за одобрението точно на това лечебно заведение път е високото професионално ниво на специалистите в УМ БАЛ „Александровска“, са мотивите на европейската организация.

EASO е федерация на професионални асоциации и обединява акредитирани центрове от 34 страни.

По схемата EASO центровете за лечение на затлъстяването са акредитирани, ако са налице определени внимателно разработени критерии и съответствие с приетите европейски стандарти и академични насоки, като кандидатурите се оценяват от работната група за управление на затлъстяването на EASO (OMTF).

Приблизително 1,5 милиона от българите са със свръх наднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС, показват данните на Асоциацията. Въпреки тенденциите на затлъстяване на населението, до момента в България не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай.

Лечението на затлъстяването ще бъде комплексно и дългосрочно. При него няма универсален подход, валиден за всички, посочиха от болницата. В тази връзка, през 2016г. в УМБАЛ „Александровска“ бе сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия.

Това включва промяна на хранителните навици диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка – бариатрична хирургия. За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 50 операции – „безкръвно“ (лапароскопски), с 0% смъртност. Средната загуба на тегло от свръхзатлъстелите пациенти е 51 кг до първата година след интервенцията. Получава се и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Пациентите се проследяват и обгрижват компетентно, имат осигурен достъп до екипа през цялото време на лечението, преди и след интервенцията, и са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот.

Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния период от време на изпитване на програмата, ръководството на болницата предприе процедура УМБАЛ „Александровска“ да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването. Кандидатурата получи одобрение и към момента „Александровска“ единствена в страната притежава този сертификат.

Центровете на EASO развиват многоспектърна образователна, лечебнодиагностична и научно-изследователска дейност и имат за цел да постигнат информираност на обществото за последиците от затлъстяването, да оказват методична помощ на лекари и пациенти, както и да обучат голям брой специалисти в избора на най-правилния подход за редукция на теглото, като се започне с профилактиката и с индивидуализирана терапевтична стратегия за всеки отделен пациент.

EASO насърчава политиките и практиките в болничното здравеопазване, свързани с подобряване на болничната помощ, на ефективността на здравните услуги и човешкия ресурс. Тя представлява своите членове в европейското пространство и стимулира участието им в различни новативни програми, проекти и партньорства.

Ако татко има хемофилия, можеш да се разболееш

Заболяването е основно по мъжка линия, момичетата са носители на гена

Стандарт  стр. 41


17 април бе ден, в който се отбелязва лечението на хемофилията. Едно заболяване, което се предава наследствено основно по мъжка линия. Децата, чиито родители мъже имат подобни болести, имат по-голям шанс да ги развият.

В света има между 200 000 и 300 000 мъже с хемофилия А или В.

Пациентите с хемофилия А не произвеждат, или произвеждат недостатъчно количество от кръвосъсирващия протеин фактор VIII (FVIII). Тези с хемофилия В имат подобни проблеми с фактор IX (FIX). Хемофилията се характеризира като „тежка“, когато активността на засегнатия кръвосъсирващ фактор (FVIII или FIX) е < 1% от нормалната. Тежката форма на хемофилия често се съпровожда със спонтанни кръвоизливи (кървене, което не е свързано с травма или нараняване). Хемофилията се определя като лека, когато активността на съответния кръвосъсирващ фактор е >5%, но по-малка от нормалната. Хемофилията се определя като умерена, когато активността на кръвосъсирващия фактор е между 1% и 5% от нормалната. Приблизително 50% от пациентите с хемофилия страдат от тежката форма на заболяването и се нуждаят от лечение на кръвоизливите няколко пъти месечно.

Тежката форма на хемофилия обикновено се проявява в най-ранна детска възраст – често с прохождането на детето. Съпроводена е с тежки кръвоизливи в ставите (особено в коленете и лактите). Тези кръвоизливи могат да предизвикат остра болка, водейки до трайно увреждане на ставите и инвалидизация. Кръвоизливите могат да засегнат мускулите, меките тъкани, гастроинтестиналния тракт и дори мозъка. Освен това травми, тежки операции, отстраняване на зъб или други хирургически интервенции изискват медицинска намеса за овладяване на кървенето. Тоест дори да ти извадят зъб, медиците трябва да се намесят за овладяване на кръвта. Щерките на бащи с хемофилия са по-податливи на подобни заболявания.

Хемофилия А

Приблизително 1 на всеки 5000 мъже се ражда с хемофилия А. Хемофилията се отнася към т. нар. „X-свързани рецесивни унаследявания“, което означава, че мутиралият ген за фактор VIII (FVIII) се намира в женската (X) хромозома. Дъщерята на мъж, болен от хемофилия ще бъде носител на гена, но няма да страда от симптоми на хемофилия. За синовете на майка, носеща гена на хемофилията, рискът да заболеят е 50%. За дъщерите на същата майка съществува 50% вероятност да бъдат носители на мутиралия ген.

Хемофилия В

Хемофилия В се унаследява по същия начин, както и хемофилия А, но се среща 5 пъти по-рядко. Клиничната проява е подобна на тази при хемофилия А и може да бъде разграничена от нея само чрез изследване на кръвта.

Повечето пациенти с хемофилия А и В се лекуват чрез заместване на липсващите фактори на кръвосъсирването с FVIII или FIX, които или са извлечени от плазма, или са получени по рекомбинантна технология. Едно от най-тежките усложнения при лечение на хемофилията е развитието на инхибитори. Инхибиторите са антитела към FVIII или FIX, които може да се развият при пациенти с хемофилия след заместително лечение с липсващия фактор на кръвосъсирването. Честотата на хемофилия А и В, усложнени с инхибитори, е приблизително 30% при пациенти с хемофилия А и от 3 до 5% при хемофилия В. Най-често тези антитела се образуват в детска възраст. Лечението на пациенти с инхибиторна хемофилия е трудно. Тази диагноза се предполага, когато пациентите не се повлияват от стандартното заместително лечение. Нивата на инхибиторите се измерват в Бетезда единици.

Придобита хемофилия

Придобитата хемофилия е състояние на спонтанно развитие на антитела към собствения FVIII. Заболеваемостта е един човек на милион. Причината за развитието на инхибитори обикновено е идиопатична (неизвестна), но може да се развие във връзка с бременност, автоимунно заболяване, употреба на определени лекарства или рак. При пациентите с придобита хемофилия болестта може да се прояви за пръв път с тежък спонтанен кръвоизлив, налагащ прием в болница. Тези кръвоизливи се контролират много трудно и не се повлияват при лечение.

Зъбите съобщават за скрити заболявания

Стандарт  стр. 42


„Който разсипва къщата си, ще наследи вятъра, а глупавият ще бъде роб на мъдрия по сърце“, гласи ред от глава 11 на Притчи Соломонови. Думи, чийто случаен прочит ни навежда на мисълта, че всичко, което си причиняваме сами, ни обрича на трънлив път, който не всеки е в състояние да извърви.

Преди няколко дни съвсем очаквано ние, българите, отново се озовахме в поредната класация, която ни определи като една от страните с кофти живот. Естествено, това никак не изненадва. Даже може да се каже, че не прави и кой знае какво впечатление, тъй като ние сме свикнали толкова много с негативните оценки за съществуването си, че просто вече няма какво да ни бутне, както се казва на жаргон. Не след дълго се установи и отдавна прогнозираният факт, който единствено се чакаше да се превърне в реалност, а именно – вече сме под 7 милиона. Тук не се имат предвид парични средства, а живите човешки същества, които според статистиката намаляват с около 49 995 души всяка година. В тази не малка цифра ще сложим хората, отишли си заради преклонната си възраст, тези с различните диагнози и други, прекъснали земния си път заради инциденти. Независимо обаче какво включваме в тази цифра, това по никакъв начин не трябва да ни кара да гледаме оптимистично на песимистичния фон, който ни е обгърнал. Защото простите сметки показват, че ако продължаваме да намаляваме с този темп, в обзоримото бъдеще ще олицетворяваме онези обезлюдени български села, които днес вече са зачеркнати на родната карта. Несъмнено, за тези резултати основен принос имаме ние – народът на тази страна, който винаги си намира подходящо извинение за всичко. Казваме, че тенденцията за създаване на поколение от младите хора клони към 40-те години поради простата причина, наречена кариера. Тя ще бъде тази, която ще ни осигури финансовото спокойствие, в което да можем да създадем и отгледаме отрочето си. Само че, както не веднъж животът е показал, докато ние кроим личните си планове, той си е наумил съвсем друго. Няма спор, че за развитието на една нация независимо в кой аспект, е необходима благодатна среда и поне малко спокойствие. Но отсъствието и на двете не би следвало да се счита за толкова основателна причина, та да допуснем след десетина години да приличаме на „бутикова държава“, макар подобно определение да звучи много шик. Към днешна дата и вече изправени пред реалните, видимите резултати от безметежното ни съществуване, е наложително да се замислим как да изплуваме на повърхността с тенденция да се закрепим на нея. И нека се запитаме с какво може да помогне всеки един от нас, за да се пооправи плачевното положение. Ако не го направим, то няма смимъсл да се оплакваме от липсата на кадри Ц млади и стари, от непрастанния „износ“ на човешки мозъци и всичко останало, което ни терзае.

И понеже винаги сме твърдяли, че в огромна степен случващото наоколо зависи от нас, припомняме думите на великия Леонардо Да Винчи: „Има три категории хора: такива, които виждат; такива, които виждат като им се покаже; такива, които не виждат“. Вие сами изберете към коя от всичките предпочитате да принадлежите.

Споменавайки световно признатия художник, няма как да не отчетем малката подробност, свързана с рожденната му дата -15 април, която тази година бе засенчена от пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“. „Парижката Света Богородица“, както още се нарича символът на една от най-известните и посещавани световни европейски столици, строен няколко века, едва не бе заличен от бушуващите пламъци. Огнеборците дълго се бореха да потушат развихрилата се огнена стихия. Също както лекарят се бори с „върлуващите огньове“ в човешкия организъм, запалени от многото болести, които ни преследват. Същите често пъти биват разпознавани по външните белези, които се изписват върху физиката на човека. Не напразно все по-често, освен към познатите конвенционални медицински методи, хората прибягват и до друг тип диагностика с цел конкретизиране на проблема. В интерес на истината, когато става дума за скрити заболявания най-добрите източници на информация, които биха могли да издадат присъствието им, си остават ноктите, кожата, устната кухина и зъбите. Колкото и пресилено да звучи, израстъците в устата ни могат да кажат за нас толкова много, колкото никой друг.

Едно малко отклонение – именно благодарение на намерен зъб египтолози откриват мумията на жената фараон Хатшепсут

Благодарение на него те не само установяват местонахождението й, но и разкриват на колко години е починала, както и заболяванията, с които се е сблъсквала приживе. Единствено въпросът без отговор е този – болестите или чуждите амбиции за нейния трон са предизвикали кончината й. От изследванието на зъба става ясно, че Хатшепсут е страдала от остеопороза и затлъстяване, вероятно в резултат на диабет. В крайна сметка учените се сплотяват около тезата, че причината за нейната кончина е резултат от инфектиран зъб. Именно това заключение ни дава правото да твърдим, че оралното здраве е от съществено значение за общото благополучие на организма. Устата играе ролята на „прозорец“ към останалата част от тялото, като дава сигнали за различни здравословни нарушения. Например лезии в устната кухина могат да се считат за първите признаци на инфекция. Афтозните язви пък понякога са проявление на заболяването на целиакия или болестта на Крон. Бледите и кървящи венци се считат за маркер при нарушения в кръвта. Появата на загуба на кост в долната челюст представлява ранен индикатор за появата на скелетна остеопороза.

Промените във външния вид на зъбите не винаги означават просто естетичен дискомфорт. Те могат да сигнализират за наличието на булимия или анорексия. Освен това влиянието на състоянието на устната кухина не се ограничава само и единствено до провокирането на редица други болестни прояви, тъй като проблемите в тази част от тялото оказват силно влияние и върху вече поставени диагнози. Казано по-просто – болните зъби могат да обострят и задълбочат хронични болести и други тежки диагнози.

Доста популярната пародонтоза например е свързана с редица системни състояния. Не е тайна и че сърдечните заболявания споделят общи рискови фактори със заболяванията на устната кухина. Интригуващо е, но зъбите са доказали, че са отличен източник на висококачествена ДНК, даваща не само информация за еволюцията на човека, но и за болестите и имунитета. Зъбният камък пък се приема за най-досотверния източник на исторически данни по отношение проучването на популациите от микроорганизми в устната кухина. В същото време зъбната пулпа – съединителната тъкан в центъра на зъбите – е важен източник на информация за древните болести, които, както и сами забелязваме, не са останали завинаги погребани в гробниците с мумии.

Произходът на зъбния камък се дължи на плаката, която се образува заради бактерии определени видове микози, които се натрупват под формата на биофилм по повърхността на зъбите. След това същият се минерализира заради наличието на калций и фосфатни йони в слюнката, запазвайки не само микробите, но и остатъците от храна, включително ДНК и протеини от имунните молекули на гостоприемника. Това се превръща в минерална матрица, която се запазва. Зъбният камък може да бъде конкретизиран във времето с висока точност и включва голям брой биомолекули от вируси, микроорганизми, което позволява едновременно изследване на патогенната активност и имунитета на гостоприемника. Не напразно все повече специалисти, търсейки решение за дадено налично заболяване, препоръчват цялостен преглед и изследване на устната кухина и по-конкретно на зъбите. Това не е просто прищявка, а начин да се избегне обикалянето в порочен кръг, от който излизане няма. Казваме го поради простата причина, че когато има налична коренова инфекция, то тя остава незабелязана, а и същата има свойството да се капсулира. Така, системно появяващите се проблеми отново и отново, не се изкореняват, поради простата причина, че огнището на инфекцията остава скрито и тлеещо. А както е казват старите хора: „Където има дим, там има огън“!

***

Капитал  стр. 4


Учени в Тел Авив представиха откритието си, за което твърдят, че е първото в света 3D принтиране сърце с човешка тъкан.

Поръчай си доктор

Капитал  стр. 58


Базираният в Лондон и Берлин стартъп Medbelle привлече финансиране от 7 млн. долара. Компанията предлага пълноценно решение за медицински процедури. Инвеститори са Signals Venture Capital, Talis Capital, Mutschler Ventures, IBB и Cavalry Ventures. Според основателите Леандер дьо Лапорт и Даниел Колб основната цел на Medbelle е да дигитализира пациентското изживяване до самото лечение и процедури, които да се извършват по „по-модерен, удобен и фокусиран върху потребителя начин“. Казана накратко, наричаната дигитална болница компания помага на пациентите да запазват процедури през уебпортала и приложението си. В момента те включват козметични операции, такива за намаляване на теглото, както и офталмологични прегледи. Предстои добавянето на ортопедични кабинети и инвитро процедури. В момента Medbelle работи само с частни клиенти, но води и преговори с национални здравни системи. „Визията ни е да създадем свят, в който всички пациенти могат да получат лекарско обслужване само с натискане на един бутон в дигиталната среда“, заяви дьо Лапорт пред TechCrunch.

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ПОМОЛИ ЕВРОПА ЗА ПОМОЩ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО

Политика  стр. 2


над медици у нас. БЛС изпрати писмо до европейската организация на лекарите (СРМЕ), на която е пълноправен член. В обръщението си от съюза обясняват, че 2013 г. в България са направени промени в Наказателния кодекс, с които са въведени строги наказания за агресорите. „Въпреки това проблемът не се реши. За периода 2011-2013 г. осъдените ефективно за такива престъпления са 2-ма, а за периода 2014-2016 г. -1“, казват в писмото си БЛС и допълват „Повече от ясно е, че тази мярка не даде желания резултат“. Съсловната организация цитира и актуални данни, според които само за първите два месеца на 2019 г. са регистрирани 114 случая на вербална агресия в центровете за спешна помощ в страната и близо 2 пъти повече в лечебните заведения.

Създадоха ваксина срещу алергия от брези

Политика  стр. 24


Екип от руски и австрийски учени разработи първата в света ваксина срещу алергия от брези, като препаратът е в стадий на доклинични тестове, съобщава сайтът Лайф.

Русия заема първо място по заболявания от този вид алергия, но тя е разпространена и в други части на света. Прашецът от бреза е един от сериозните алергенни източници в страните на Северното полукълбо, в частност в Централна и Северна Европа. Той предизвиква развитието на тежки симптоми в респираторния тракт, а също така и появата на хранителна и кожна алергия.

Екипът от руския Институт по имунология, ръководен от Муса Хайтов, е успял да създаде изкуствено копие на алергена на базата – белтъка Betvl, който способства за развитието на защитни антитела и блокира развитието на алергичната реакция.

Ваксината ще помогне на хората да се избавят от алергията към брезите и от необходимостта цял живот да взимат лекарства или да се преместват да живеят в други региони.

Нов ядрено-магнитен резонанс улавя рак в ранен стадий

Политика  стр. 24


Нов ядрено-магнитен резонанс от последно поколение, с какъвто вече разполага Военномедицинска академия, диагностицира карцинома на простата в съвсем ранен стадий, когато и лечението е по-успешно. Това съобщиха от лечебното заведение. Диагностичната система се състои от 1,5Т апарат магнитнорезонансна томография и специализиран урологичен ултразвуков апарат ВК 3000. Чрез томографа се извършват специализирани изследвания на жлезата, които дават информация за нейната анатомична структура, както и за отклоненията от нормалната й функция. Системата дава възможност за повишаване успеваемостта в диагностицирането на карцином на простата в ранните етапи на заболяването при все още малки лезии. В допълнение магнитнорезонансният апарат ще повиши диагностичните възможности на Клиниката по образна диагностика на ВМА, осигурявайки получаването на висококачествени образи при изследвания на цялото тяло, специализирани изследвания на главен и гръбначен мозък, опорно-двигателния апарат, коремни органи и други.

Червените яйца водят до алергии

Опасни са и жълтите, боядисвайте повече зелени, казват експерти по хранене

Поли ПАНТЕВА

Политика  стр. 21


Червената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безвредна. Това заяви“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

„Боите от цялата гама имат много Е-та и са най-рискови за здравето при по-продължителна употреба. Причината е, че те са силен алерген и могат да отключат дерматит или астматичен пристъп, а също активизират възбудните процеси, което прави децата хиперактивни“, обяснява проф. Байкова. По думите й най-много трябва да избягваме аления цвят, с който по традиция се боядисва първото великденско яйце, а също и жълтия. За сметка на това в зеления се съдържа хлорофил, който представлява извлек от листата на растенията. Ето защо той е за предпочитане. По думите на проф. Байкова най-сериозен е рискът за здравето при поглъщане на боите.

„Изключително важно е как ще сварим яйцата. Те трябва да се поставят в подходящ съд, на дъното на който сме подложили тензух или памучна бяла кърпа. Водата трябва да е студена, а котлонът – слаб. Важно е кипването да става бавно, както и самото варене, около 12 минути. Така черупките на яйцата няма да се пукнат и при боядисване част от боята да попие в самото яйце“, обяснява експертът по хранене.

След като вече сме сварили яйцата, важно е как ще подходим и към боядисването. Проф. Байкова е категорична, че задължително трябва да използваме ръкавици. „Ако боята остане по кожата, рискуваме да попадне в устата чрез ръцете или продуктите, които пипаме. Затова трябва да внимаваме при боядисването, а след като яйцето е счупено и го обелим, задължително трябва да измием ръцете си“, обяснява още специалистът.

„Яйцата се съсипват много бързо. Не ги оставяйте за дълго извън хладилника. Ако след обелване по белтъка има боя, дори и малко, не консумирайте тази част“, допълва още проф. Байкова.

Що се отнася до количеството яйца, които можем да изядем, тя казва, че за възрастен човек до 4 на ден е безопасно. За великденската трапеза пък проф. Донка Байкова препоръчва да заложим на повече сезонни продукти с цветовете на светофара. „Листните зеленчуци задължително трябва да киснат поне 30-40 минути във вода преди консумация. Можем да добавим във водата сода за хляб или малко сол, защото по този начин нитратите се извличат по-бързо. Краставиците и тиквичките пък винаги трябва да се белят“, съветва специалистът по хранене. Проф. Донка Байкова споделя, че друг вариант да се отървем от вредните остатъци по зеленчуците е като ги бланшираме. „Доматите например могат да се потопят за 1-2 минути във вряла вода и след това да се обелят, защото върху този горен слой са консервиращите агенти, с които се обработват продуктите, идващи отдалеч“, съветва още експертът.

18.04.2019

Национални телевизии

Американски учени приложиха вируса ХИВ при терапия на пациенти с тежък комбиниран имунен дефицит

бТВ, новини в 23.30 часа


Американски учени приложиха вируса ХИВ при терапия на пациенти с тежък комбиниран имунен дефицит, съобщава Би Би Си. Според резултатите от изследването новият метод може да е ключ към лечение на заболяването. Генната терапия с вируса ХИВ е излекувала осем бебета в болници в Мемфис и в Сан Франциско, съобщава най-престижното специализирано издание за медицина. Децата са родени с много нисък или липсващ имунитет. След новата терапия бебетата имат напълно фунционираща имунна система.

Решението на правителството да отпусне допълнителни 50 млн. лева за общинските и държавните болници създава предпоставки за неравнопоставеност

БНР


Водещ: Решението на правителството да отпусне допълнителни 50 млн. лева за общинските и държавните болници създава предпоставки за неравнопоставеност, каза в предаването на Хоризонт Преди всички Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници.

Красимир Грудев: Това е някаква нова система на финансиране на здравеопазването, за която ние нищо не знаем и която излиза извън рамките на традиционното установено с години финансиране. И създава предпоставки за неравнопоставеност както между различните участници в системата на здравеопазването, така и между различните професионални групи в тази система.

Водещ: Европейското законодателство не позволява работещите в един сектор да бъдат третирани по различен начин, каза адвокат Мария Петрова.

Мария Петрова: По-скоро спорен е въпросът за начина, по който бяха отпуснати тези пари и кой как реши, че точно толкова от спестените от държавния бюджет пари ще отидат точно там. Лечебните заведения, които държавата трябва да управлява, не са добре управлявани поради куп други неравнопоставености, в които частните болници не ги подкрепиха.

Водещ: След протестите на медицински сестри правителството отпусна допълнителни 50 млн. лева за увеличаване на заплатите на специалистите по здравни грижи. Така началната им заплата се очаква да стане 950 лева. Медицинските сестри обаче държат на първоначалното си искане от две минимални заплати и са решени да проведат планирания за 15 май национален протест.

НЗОК издаде 2 разрешения за лекуване на деца с мускулна атрофия с препарата Спинраза

БНР


Националната здравноосигурителна каса разреши за първи път деца със спинална мускулна атрофия да бъдат лекувани в България с медикамента Спинраза. Лечението ще се осъществява в Александровска болница в столицата. От касата информираха още за работата по случаите, които бяха прехвърлени от Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. Гергана Хрисчева допълва.

Репортер: Вече има обучени лекари от Александровска болница, които да поставят лекарствата за спинална мускулна атрофия, но все още се чака да се одобри клинична пътека или процедура за това, съобщиха за Хоризонт от болницата. НЗОК осигурява напълно финансирането на лечението на децата. От 16 април специализираната комисия към НЗОК е приключила 51 случая от прехвърлените към НЗОК от Фонда за лечение на деца 146 преписки. 86 случая са в процес на окомплектоване на документите. От 24-те неприключени заявления от Комисията за лечение в чужбина към МЗ, която също премина към НЗОК, са разгледани 9 като един е одобрен.

Родителите на деца с невромускулни заболявания настояват да има отделна клинична пътека за проследяване на дихателните проблеми

БНР


Родителите на деца с невромускулни заболявания настояват да има отделна клинична пътека за проследяване на дихателните проблеми на пациентите с подобни оплаквания. Причината е, че голяма част от тях развиват дихателна недостатъчност и се нуждаят от прегледи при специалист, както и от апарати за вентилация. Това обясни пред Хоризонт майка на дете с мускулна дистрофия, предпочела да не разкрива името си.

– Най-важното е да има клинична пътека за проследяване на дишането на тези младежи с невромускулни заболявания. Все пак тези, които се нуждаят от вентилация, не са много – това са дюшен, финална мускулна атрофия и лалетарната амиотрафична атеросклероза. Апаратите да се поемат от държавата – дори да не са на 100%, поне на 50-60% да ги поема държавата.

Европейски ден за защита правата на пациентите

БНР, Новинарски час


Водещ: На фона на протестите в здравната система днес беше отбелязан Европейския ден за защита правата на пациентите. Репортерът Маргарита Иванова продължава по темата.

Репортер: Дигиталното здравеопазване и персонализираната медицина са основните теми на тазгодишния ден на пациента, с четири основни приоритета, посочи председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов.

Пламен Таушанов: Правото на превантивни мерки, правото на безопасност, да може да функционира здравната система, така че тя да бъде безопасна за пациента. Правото на достъп до здравни услуги и лечение. И правото на иновации.

Репортер: Българските лекари се обучават непрекъснато за осигуряване на по-ефективни грижи за пациентите, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Д-р Иван Маджаров: За да защитим пациентите ние трябва да направим така, че наистина да има ясни правила, ясни стандарти.

Репортер: Според зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева здравната ни система работи в помощ на пациентите.

Жени Начева: Оптимизираме достъпа, което е свързано и с контрола върху разходите в системата, мнението на пациентите за лечението, което са получили.

Репортер: А пациентите дават разнопосочни оценки.

– Системата е задръстена с бюрокрация и не работи добре. Който ще да е министър, просто тук са сбъркани изконно правилата и няма шанс.

– Знам си правата. Който казва, че не го лекуват добре, значи е заядлив човек.

– Всяка година ходя на профилактичен преглед. При тези условия толкова пак е добре. При това, с което разполагат – мъчат се хората. Срамота е лекари и учители да мизеруват.

– Аз не съм боледувала, на 90 години съм.

Репортер: При личния си лекар ходите ли често?

– Не съм ходила много отдавна.

– Отива човек с направление и си мисли, че здравните му осигуровки му осигуряват всички грижи по това направление, а се оказва, че трябва да плати едно, второ, трето. Това е най-възмутителното в цялата система.

Пети случай на морбили е регистриран в Дупница

БНР


Пети случай на морбили е регистриран в Дупница. Пациентът е 19-годишно момиче от града. Единият от лекуваните е от Благоевградско. Досегашните 4 случая са изписани след успешно лечение, казаха от Регионалната здравна инспекция. Още информация от кореспондентът ни в Кюстендил Кирил Фалин.

Репортер: Три от случаите са епидемиологично свързани – майка, разболяла контактното си 6-месечно бебе, а от тях двамата се е разболяла и жена от персонала на болницата. Става дума за епидемиологичен взрив, не за епидемия, коментираха лекари. Другите два случая са „привнесени“ – бебе с морбили е водено на гости в Бобов дол, където се разболява и друго бебе. Ситуацията с морбилите е под пълен контрол, добър е обхватът и на имунизираните в региона, каза д-р Илияна Кръстева, началник на отдел в Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

Илияна Кръстева: Нашият имунизационен обхват по принцип не е лош. За първо тримесечие на тая година е 94 и 19 за първи прием, на година и един месец, на 13 месеца, което се прави, е 96 и нещо процента за 12-годишните.

Подвижна „Болница за плюшени мечета“ отвори врати в една шуменските детски градини

БНР


Подвижна „Болница за плюшени мечета“ отвори врати в една шуменските детски градини. Студенти от 1-ви и 3-ти курс, специалност „Медицинска сестра“, на Шуменския филиал към Варненския медицински университет обясняваха на децата какво се прави в лекарския и в зъболекарския кабинет. Организатор на събитието е Алиансът по редки болести в България. Репортаж на Мина Денева от Радио Шумен.

Репортер: Десетки плюшени мечета бяха оперирани днес в ЦДГ “Конче вихрогонче“ в Шумен. Част от пациентите, които бяха с по-леки заболявания, се разминаха само с хапчета и сиропи. 7-годишният Пламен каза.

Пламен: Счупена ръка – като мен преди, когато си счупих ръката, ето тук на вената – много, много болеше.

Репортер: И сега какво ще го правите твоето мече?

Пламен: Ще лекувам и гушкам мечето.

Репортер: Част от малчуганите споделиха, че искат да станат лекари и зъболекари. Има и бъдещи ветеринарни специалисти. Целта на кампанията е работата на лекаря, стоматолога и фармацевта да се представи по най-привлекателния начин, за да се убедят, че срещата с медиците не е страшна.

Епидемия от морбили е обявена на територията на Република Северна Македония

Дарик радио


Епидемия от морбили е обявена на територията на Република Северна Македония, съобщават от българското външно министерство. Българските граждани, които възнамеряват да посетят в близките дни свои роднини или приятели в Северна Македония, следва да имат предвид, че с оглед ограничаване на разпространението на болестта местните здравни власти в Северна Македония са въвели забрана за посещение на детски градини и ясли, както и забрана на свижданията в болничните заведения на територията на цялата страна.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ