Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

Съдържание

22.04.2019

Касата ще казва кое скъпо лекарство да се изпише, така пести 780 хил. лв. 2

Епидемията от морбили се пренася около София. 2

Д-р Светослав Гогов, инвазивен кардиолог: Не казвайте: Ще ми мине! Това е рисково при инфаркт. 3

3300 майки изоставят болни и нежелани деца. 5

Осъдени деца. 7

Лекари учат мотористи да спасяват ранени. 7

Хоспитализациите у нас нарастват с 200 000 годишно. 7

Над 900 кандидат-студенти закриха кампанията в СУ. 9

Реформата Във Висшето образование навлиза в третата си година. 10

8 университета увеличават местата за студенти. 11

Стотици дариха кръв навръх Цветница. 12

От БАН предупреждават за лъжеакадемици. 13

Депресията става по-млада. 13

21.04.2019

Десетки варненци подкрепиха болните от хемофилия у нас. 14

Около 600 души у нас днес са имали нужда от кръв. 15

Здравеопазването вече е сред най-атакуваните от хакери сектори в глобален мащаб. 15

Разговор с Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. 16

Решение за заплащане на медицинските сестри у нас ще бъде намерено. 19

Кампания за безвъзмездно кръводаряване организира на Цветница Българския червен кръст. 20

Десетки столичани се включиха в пролетната кампания за кръводаряване под името „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега” 20

Кръводарителите във Велико Търново се увеличават, като в традиционната за Цветница акция се включват все повече млади хора. 20

22.04.2019

Национални вестници

Касата ще казва кое скъпо лекарство да се изпише, така пести 780 хил. лв.

24 часа  стр. 4


Здравната каса ще състави класиране в низходящ ред на скъпите лекарства за всяко хронично заболяване, като най-високо ще е класиран медикаментът с най-добро съотношение цена/резултат. Това предвиждат промени в наредбата за предписване на лекарствени продукти, които предлага здравният министър Кирил Ананиев.

При издаването на протокол на пациента лекарите ще могат да предписват лекарството, което касата е определила като най-разходоефективно, предвиждат промените в наредбата.

Това ограничение няма да застраши здравето на пациентите, защото ще се сравняват само лекарства с еднакви терапевтични показатели, пише в мотивите на здравния министър. В същото време мярката ще доведе до спестяването на 780 хил. лв. на година само от терапиите за лечение на гастроентерологични, ревматологични и кожни заболявания. При това изчислението е направено само за новите болни, на които касата ще поеме лекарствата в тези три групи заболявания, уточняват мотивите на здравния министър.

Протоколите за изписване на скъпи лекарства вече ще са с продължителност от 365 дни, т.е. ще важат цяла година. В момента те са със срок на валидност от шест месеца.

Тази промяна ще облекчи пациентите и ще намали вероятността от прекъсване на лечението заради изтекъл протокол, пише в мотивите на Кирил Ананиев. Освен това щели да бъдат облекчени и лекарите и районните здравни каси, чията административна работа щяла да намалее.

В същото време обаче се дава възможност и за протоколи с по-кратък срок на действие от една година, защото валидността на всеки протокол ще се определя в националните рамкови договори между касата и лекарския съюз, които се сключват всяка година.

Датата на издаването на протокола за скъпоструващи лекарства обаче вече ще трябва да съвпада с датата на амбулаторния лист от прегледа на пациента. Такъв е механизмът в момента при издаването на рецептите.

Епидемията от морбили се пренася около София

9 г. след последната епидемия има бум на неврологични усложнения

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 7


От единичен случай на внос на морбили в България от Македония достигнахме до 6-о място в Европа. Това каза в дискусия за ваксинопредотвратимите заболявания доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България. Над 75% от заболелите у нас са ромски деца, останалите – от семейства, в които има недоверие към ваксините – т.нар. антиваксъри.

Случаите на морбили у нас станаха 460 и около 100 от тях са на деца в доимунизационна възраст, съобщи проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към здравното министерство.

В Благоевградско – огнището, от което шарката тръгна с внос от Македония, случаите са общо 136 и постепенно затихват. Но се увеличават в столицата и Софийска област. В последната седмица начело със 165 болни излиза София -област, трета със 134-ма е столицата. В останалите области взривовете към момента са малки.

Във Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Перник, Монтана са се разболели по няколко души.

В Бургас се доказаха заразени с вирус с генотип от Украйна. Затова напомням на туристическия бранш при наемане на персонал да обръща внимание дали кандидатите са имунизирани, каза проф. Кантарджиев

Вероятността за неврологично усложнение след морбили е висока и може да е отложена във времето, въпреки че средно 1 от 1000 боледуващи деца умира още по време на заболяването. В момента невролозите се сблъскват с усложненията на епидемията от 2010 г. у нас, изтъкна проф. Кантарджиев.

Има данни за разболели се 10-15% имунизирани според регистрите, но изследванията не го потвърждават. На 1000 случая теоретично е възможно да остане без имунен отговор само 1 имунизиран с двете дози, обясни доц. Кунчев.

Шарката тръгва от дете на македонско семейство, дошло при приятели в Разлог. В началото не е било ясно, че е морбили – обрив се появява на 4-5-ия ден. Детето вдига температура, подкашля – симптом на всяко респираторно заболяване, и семейството си тръгва. Но се разболяват контактувалите с него деца и са приети в болницата в Разлог. Шарката още не е проявила типичната картина и са настанени в общо отделение. Така в болницата се заразяват общо 16 деца.

Подобна ситуация, макар с по-малък брой болни, се повтори и в столицата. В „Света Анна“ – бившата Окръжна болница, има заразени и сред персонала – лекари, сестри, рентгенови лаборанти, дори служители от охраната, които вдигат бариерата на входа на лечебното заведение, каза доц. Кунчев.

Д-р Светослав Гогов, инвазивен кардиолог: Не казвайте: Ще ми мине! Това е рисково при инфаркт

Много е важно да се реагира навреме в специализирана болница, съветва началникът на отделение по кардиология към „Аджибадем Сити Клиник Бургас“

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 26


Сърдечн-съдовите заболявания са основна причина за преждевременна смърт в Европа. Всяка година 4700 българи умират от остър миокарден инфаркт. Той представлява запушване на един от съдовете на сърцето най-често от образуван тромб, който води до прекъсване на кръвоснабдяването към съответния участък на сърдечния мускул. Когато това прекъсване продължи повече от 15-20 минути, води до необратими изменения и тежки последици.

– Коя е най-честата причина за инфаркт, д-р Гогов?

– Най-честата причина за инфаркта са тромбите и те не се образуват на случайно място. В повечето случаи това са места, където има атеросклеротични плаки участък от стената на артерията, където има отложени холестерол и различни липиди.

Процесът е известен като атеросклеротична болест. Тя може да засегне практически всички артерии на организма. Атеросклеротичните плаки задебеляват артериалната стена и по този начин стесняват кръвоносния съд, затруднява се движението на кръвта и съответно се затруднява изхранването на сърдечния мускул.

Това най-общо представлява т. нар. стабилна стенокардия – най-честата форма на исхемичната болест.

При някои атеросклеротични плаки може да се наруши целостта на плаката – разкъсва се покриващата тъкан и върху нарушената повърхност се образува тромб, който може да нарасне до момента, в който напълно запуши съответната артерия. В случаите, когато са налице подобни плаки с нарушена обвивка, с тромботична маса по тях, се касае за друга форма на исхемичната болест – т.нар. нестабилна стенокардия.

Когато имаме пълно запушване на артериален съд, говорим за остър миокарден инфаркт или сърдечен удар.

– Има ли класически симптоми или такива, които могат да заблудят пациента и лекаря, че става дума за инфаркт?

– При сърдечен удар най-важното е пациентът рано да разпознае симптомите и да постъпи в болница за лечение. Класически и най-чест симптом представлява внезапно започнала т.нар. ангинозна болка зад гръдната кост, проявяваща се като притискаща, стягаща, често нетърпима, най-често насочваща се към лявото рамо или лявата ръка. Понякога болката може да бъде в горната част на корема и може да заблуди пациентите и лекаря, но това, което е много важно, е нейната продължителност – повече от 20 минути. И не преминава спонтанно. Освен това не се влияе от положението на тялото и не се променя при дишане.

Сред другите симптоми е недостигът на въздух. Много често болката в гърдите е придружена от гадене и повръщане, сърцебиене, изпотяване.

Важно е да се отбележи, че особено при по-възрастни пациенти или пък при пациенти, страдащи от диабет, тези оплаквания могат да бъдат много слабо изразени и дори да липсват.

– Наистина ли времето е най-важният фактор в лечението на остър миокарден инфаркт?

– Всичко при лечението на това заболяване се върти около времето, тъй като важи следното правило – колкото повече време минава след запушване на съда, толкова по-голямо количество мускул загива и увреждането на сърцето е по-голямо. А лечението е едно – възможно най-рано да се възстанови запушената артерия и да се нормализира кръвотокът.

– Какви са съвременните методики на лечение?

– Ако се върнем исторически, през началото на XX век схващането беше, че инфарктът не се лекува, лекуват се усложненията. Това към днешна дата е несериозно, даже е наказуемо. Съвременната терапия на миокардния инфаркт цели максимално бързо възстановяване на проходимостта

– т.нар. първична коронарна ангиопластика. Отваряне на съда посредством катетър, като колкото по-рано се възстанови проходимостта и се ограничи липсата на кръвоснабдяване, толкова по-ефективно е активното лечение, както и последващото медикаментозно. И на практика не оставяме инфаркта да се развие, ако съдът се отвори навреме.

– Каква е прогнозата на заболяването? Какви мерки са предприети за намаляване на смъртността?

– Прогнозата на това заболяване е много сериозна и при неправилно или закъсняло лечение е свързана с висока смъртност. Това, което ние, специалистите от „Аджибадем Сити Клиник Бургас“, препоръчваме, е: не чакайте, ако ангинозната болка не премине за 5-10 минути, потърсете лекарска помощ. Идеята да се изчака час-два или „Ще ми мине“ е рискова и не води до нищо добро. Не забравяйте, че ако имате оплаквания като тези, винаги е по-добре да потърсите лекарска помощ незабавно, и то в болнично заведение с възможности за съвременно лечение.

Освен ангиопластиката има и няколко групи медикаменти, които имат пряко отношение към смъртността или преживяемостта след инфаркт. Това са т.нар. антиагреганти – медикаменти, които блокират „слепването“ на тромбоцитите. Прието е при случай с остър инфаркт те да се приемат минумум една година, реимбурсират се от здравната каса, което е сериозна придобивка за гражданите.

– Живот след инфаркт, как да продължим?

– Много индивидуално е при всеки пациент с инфаркт. Не само каква част от сърдечния мускул е засегната, колко време е минало от настъпването на инфаркта, какво е състоянието на другите коронарни съдове, които хранят сърцето. По принцип при всички пациенти се прилага една ранна рехабилитация, която предполага постепенно връщане към ежедневието. Съвременните методи на лечение, които прилагаме в „Аджибадем Сити Клиник Бургас“, позволяват това да стане с по-бързи темпове, в рамките на няколко дни, и е отговорност на самия пациент.

3300 майки изоставят болни и нежелани деца

Катя заряза бебе №1 за 2015 г., избяга от болницата половин час след раждането

Райна ХАРАЛАМПИЕВА, Елена АНАСТАСОВА, Елена КРУМОВА

Стр. 1, 4-5


3325 майки са поискали да изоставят децата си само за изминалата година. Основните причини са две – заболяване или нежелана бременност. Само преди няколко дни в болницата в Пловдив издъхна 7-годишната Стоянка, зарязана от майка си Десислава, защото имала болно сърце. „Къде е мама? Кога ще дойде мама?“, питало постоянно момиченцето допреди да издъхне. Не се знае дали е разбрало, че родната му майка го е изоставила. По данни на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Телеграф“, 1773 жени са си взели децата обратно, но не е ясно дали няма втори или трети отказ от родителска грижа през тази година. Социални работници споделиха пред медията ни, че 441 майки са пожелали да оставят децата си още в родилния дом, а 617 на по-късен етап. Обикновено изоставените малчугани с увреждания отиват в специализиран център за настаняване от семеен тип, където има постоянна медицинска грижа.

Сърце

Историята на сърдечно болната 7-годишна Стоянка разплака цяла България миналата седмица. Момиченцето беше изоставено от родителите си в пловдивската Детска кардиология и не дочака майчина милувка и трансплантация на сърце. Момиченцето е издъхнало около 16,30 часа на 19 април в лечебното заведение. „Къде е мама? Кога ще дойде мама да ме види?“, питало всеки ден детето лекарите и медицинските сестри. С въпросите си и с искрената си надежда да получи майчина милувка и любов, късало сърцата на медицинския персонал. Стоянка била изоставена от майка си преди около три седмици в детската кардиология на УМ БАЛ „Св. Георги“. Десислава Щерева казвала, че има още три други деца и че трябвало да се грижи и за тях. Семейството на Стоянка от панагюрското село е от ромски произход и нямало средства да се грижи за тежко болното си детенце. Заболяването на Стоянка било открито миналия август. Била й поставена диагноза дилатативна кардиомиопатия, като не била ясна причината за възникването на болестта.

Първенец

Друг случай, който втрещи страната, е с първото бебе, което проплака през 2015 година в Бургас. То се превърна в новина не само защото стана бебе №1, но и защото майка му го заряза минути след като се появи на бял свят. Катя едва дочакала да я преместят от родилната зала в стационара и духнала на секундата, щом останала сама. „Беше на 1 януари около 5.30 часа сутринта. Спомням си, че му беше дала името Иванка. Не знам дали беше минал и половин час от раждането и когато отидохме да й занесем новороденото, за да го накърми за първи път, установихме, че е избягала. Не знаехме какво да правим, видяхме се в чудо. Бебето плачеше, защото е гладно. Помолихме една от другите родилки да го накърми“, спомнят си акушерките пред „Телеграф“. Ден по-късно социалните открили Катя в ромската махала на Средец. Спокойно обяснила, че има четири други деца и нямала сили да храни още едно гърло.

Трилър

Един от най-драматичните случаи с изоставени деца обаче е с полудивите малчугани, открити полуголи в гора край Слънчев бряг. Драмата се разрази през лятото преди седем години. Три невръстни хлапета на 11, 9 и 2 години бяха открити от полицаите в непристъпни гори край курорта. Униформените ги заварили гладни и полуголи в полуразрушена колиба от камък. Те са спели на пода и са живели в изключително мизерни условия, без отопление, вода и електричество. Оказало се, че най-малкото дете е родено в гората и никога не се е срещало с други хора, освен с роднините си. Родителите на малчуганите също обитавали шатрата, но се прибирали само нощем, а понякога отсъствали и със седмици. Двегодишното момиченце, което е било родено от майката в гората, не е имало акт за раждане, нито ЕГН и според българските закони юридически не е съществувало. Децата са били буквално изоставени на произвола в гората. През това време родителското тяло обикаляло казаните в близкия курорт Слънчев бряг, от които осигурявали прехраната за катуна.Убийство

И докато някои майки зарязват децата си, други опитват да ги убият, защото са болни. Такъв е случаят с Еленка от Сунгурларе, която преди шест години опита да задуши с кърпичка 3-месечното си бебе. То имало бронхопневмония. Тъй като Еленка не искала да гледа болно дете, завряла в гърлото му кърпичка. Лекарите решили първоначално, че бебето прави гърч от заболяването, но бързо разбрали каква е причината и го спасили. Еленка пък се измъкна с условна присъда.

ПОДХВЪРЛЕНИЯТ ВЪВ ВХОД ЕНЧО РАСТЕ В ПРИЕМНО СЕМЕЙСТВО

7-месечното бебе, което бе изоставено във вход на блок край варненската автогара, беше настанено и расте в приемно семейство. Хората, които го отглеждат, го наричат Енчо, тъй като момченцето бе намерено на Еньовден, но по-късно родната му майка каза, че е Рамадан, припомни историята шефката на дирекция „Социално подпомагане“ във Варна -Адриана Григорова, пред „Телеграф“. В началото нямаше никакви данни за родителите и полицията работеше по тяхното издирване. Момченцето беше намерено на 24 юни 2016 година на площадката на IV етаж във вход „Г в блок 29 на бул. „Владислав Варненчик“ срещу автогарата. Оказа се, че майката е с лека умствена изостаналост и има още 7 деца от различни партньори, които се отглеждат от бабите им. Нейното обяснение за ситуацията с изоставеното бебе беше, че го оставила за малко, после се е заблудила в града и забравила за него.

По около 50 деца се изоставят годишно във Варна, коментира Анна Конукова, директор на Отдела за закрила на детето към областната дирекция „Социално подпомагане“. Тя посочи, че децата, за които е било наложително да се предприеме мярка „Закрила“ още от родилното отделение, са средно около 3-4 месечно.

ЛЕВКЕМИЯТА ПОБЕДИ МУСТАФА

Левкемията пребори изоставения в болница Мустафа Халилов. Момченцето, което бе вече на 11 години, издъхна на 18 ноември м.г. Историята му стана известна благодарение на лекарка, която написа във фейсбук: „Скъпи приятели, това е Мустафа и се лекува от злокачествено заболяване, изоставен от родители и близки, той е принуден да разчита на персонал, на други майки и най-вече на себе си относно грижите и нуждите, които има по време на лечението. Нашата молба е да помогнем на 9-годишния Мустафа с дрешки“.

След широкия медиен и не само отзвук състрадателната докторка изтрила поста си от социалните мрежи, за да не си навлича повече проблеми. Всъщност драмата на момченцето обаче започнала през юли 2015 г., когато му била поставена диагнозата остра лимфобластна левкемия. Било започнато индукционно лечение, каквото се прави в началото на тази страшна болест и имало голям шанс да оздравее. По средата на лечението обаче майката си тръгнала от болницата, като отвела със себе си и Мустафа. Оказа се, че го е родила на 12 г. Освен него има още три деца. Когато постъпил за последен път в болница, Мустафа почти не говорел български, разбирал какво му се казва, но не общувал, тъй като не знаел добре езика. Затова в отделението гледали да го настаняват в стая с турскоговорящи родители на други болни деца. Така успявали да разберат какво иска момченцето.

В документите му при постъпването в болницата било записано, че „семейството води полугорски начин на живот“. Заради тъжния му вид му били назначени консултации с болничния психолог. Въпреки опитите на лекарите момченцето издъхна, а родилата го жена не присъства дори на погребението.

Осъдени деца

Стр. 12


3325 майки са поискали да изоставят децата си само за изминалата година. Основните причини са две – заболяване или нежелана бременност (виж стр. 4-5).

Превенция срещу нежелана бременност има. Нарича се кондом, познат още като презерватив. За съществуването му знаят дори първолаците. Възрастните се очаква да са запознати и с останалите контрацептивни методи, като спирали, противозачатъчни таблетки, хапчета антибебе… Статистиката показва, че сме наясно и с друга възможност – абортите. Избират ги около 14 000 жени годишно. Така че да изоставиш детето си заради „нежелана бременност“ е висша форма на невежество. За това обаче не се лежи в затвора. Всеки има законното право да бъде глупав. От друга страна, може би трябва да преосмислим членовете и алинеите, които „позволяват“ на някого да изостави собственото си дете, защото е болно. Това е чисто престъпление, за което няма оправдание, нито смекчаващи вината обстоятелства. На подобни „родители“ просто трябва да им бъде забранено да се правят на майки и бащи. Защото в крайна сметка всичко завършва с хиляди тъжни, изоставени деца, които са осъдени без вина.

Лекари учат мотористи да спасяват ранени

Стр. 6


Лекари от ВМА изнесоха урок пред мотористи как да спасяват ранени на пътя. Курсът по първа помощ се превърна в традиционен и за трета поредна година в аулата на Военномедицинска академия се събраха десетки представители на най-голямата мотоорганизация у нас Sofia Riders. Почти месец след старта на новия мотосезон специалистите от Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на ВМА д-р Емил Кържин и д-р Венцислав Димов опресниха познанията на любителите на високите скорости за реакция при инцидент на пътя. Водещо според лекарите е, ако не сме сигурни, че можем да помогнем на пострадалия, по-добре да не го пипаме и да изчакаме появата на Бърза помощ. „Най-важното нещо при инцидент е да запазят самообладание. Второ – да обезопасят мястото и пострадалия, той трябва да бъде изведен на място, където вторичните увреждания са много по-малко вероятни. Основното, разбира се, е да повикат Спешна помощ“, отбеляза д-р Кържин.

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите:

Хоспитализациите у нас нарастват с 200 000 годишно

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 11


– Господин Таушанов, прави впечатление, че ежедневно хоспитализациите в България нарастват. На какво се дължи това – нацията ли боледува повсеместно или има друга причина?

– Действително, хоспитализациите в България нарастват с 200 000 човека на година, с което страната ни е на първо място в Европейския съюз. Те са без основателна причина. Ясно е, че се правят, за да се привлекат приходи към лечебните заведения. Освен това правят се и поради липсата на доболнична помощ в необходимите параметри, както и на липсата на годишни профилактични прегледи. Факт е, че на тях не се явяват над 50% от пациентите. Много лесно е чрез направление №7 хората да бъдат хоспитализирани въпреки указанията да не се прекалява с настаняването на легло в болниците. Някои болници сами издават въпросното направление, срещу 6-10 лв. на пациента се прави някакъв преглед, следва хоспитализацията. Това се отнася както за малките, общински, така и за големите болници областни и университетски, дори частни.

– Тези многобройни хоспитализации не се ли дължат на факта, че делът на сърдечносъдовите заболявания в България е много по-висок, следван от онкологичните, независимо че причините за смърт са същите като в Европейския съюз?

– При нас над 65% са сърдечносъдовите, около 15 на сто са онкологичните, а останалите са други. Има възможност делът на първите да бъде много по-малък, но да се стигне до тук е в резултат на неадекватната терапия. Освен това националният раков регистър почти не работи вече три години. С регистъра, който трябваше да бъде създаден по проекта „Спри и се прегледай!“, също нищо не се случи. Така безотговорно вървят едни проекти и европейски средства, което не влияе благоприятно върху крайния резултат, а именно хващане на онкологичните заболявания в I-ви и II-ви стадий, които са лечими, и стигането им до Ш-ти и IV-ти, където вече терапията е много проблемна. Впрочем, ракът на гърдата, открит в I-ви стадий, е лечим на 100%. Дамите трябва да знаят това и да не пропускат профилактичните прегледи. В III-ти и IV-ти стадий вече се говори за преживяемост в рамките на няколко години.

– Като цяло хората твърдят, че не се възползват от гарантираните профилактични прегледи по линия на НЗОК заради липсващите направления при личните лекари. Така ли е?

– Самият пакет от профилактични прегледи е доста ограничен.

Той не включва съществени неща, които трябва да бъдат изследвани. Но дори и в този ограничен вариант не се използва от повечето здравноосигурени лица. Освен това в България няма скринингови програми за основни, социално значими заболявания.

– За кои по-точно социално значими заболявания няма скринингови програми?

– Няма за диабет, сърдечносъдови, онкологични и белодробни заболявания. Това е огромен проблем. Лечебните заведения се оказват единственото място, където човек може да бъде диагностициран. За съжаление това става, когато вече е в хронична фаза, а при онкологичните в напреднал стадий. В резултат лечението става много по-трудно, а успеваемостта под въпрос. Освен това Националната здравноосигурителна каса не се отчита дали пациентът е оздравял, дали се е подобрил, излекувал или умрял. За всички тези случаи заплащането е едно и също, тоест не се отчита качеството на оказаната медицинска помощ. Имаше идея, че това ще се случва чрез Изпълнителната агенция „Медицински одит“, но това не се случи. През своето седемгодишно съществуване „Медицинският одит“ доказа своята неефикасност. Над 95% от отговорите му относно жалбите, подадени от пациенти, а ние разполагаме с такива, се вижда, че ИАМО не извършва никакъв одит, а преразказва каква медицинска документация е имало, какви сведения или становища са застъпили заинтересованите лекари, искания и обяснения. Накрая агенцията излиза със становище за някакви нарушения и заявява, че ще наложи административно наказание. С това въпросът приключва.

– Излиза, че схемата е сгрешена. Така ли?

– Да, точно така. Когато пациентите попитат какво е трябвало да се свърши, няма ли нарушение на медицинските стандарти, има ли лекарска грешка, не трябва ли да се потърси отговорност, като се сигнализира прокуратурата, „Медицинският одит“ не изпраща подобни случаи на прокуратурата. Има дори случаи, в които от там отговарят, че няма основание за образуване на досъдебно производство. Или когато е образувано досъдебно производство, одитът дава становище.

Пределно ясно е, че не може да се дават 2 млн. лева за издръжка на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ при евентуални приходи от около 100 хил. лева, при положение че по наши изчисления в България трябва да имаме средногодишно около 1000 лекарски грешки. Между 100 и 200 са съдебните производства, които се водят годишно за лекарски грешки, а когато започнат, се водят по пет, че и повече години.

– Какво предлагате в качеството си на председател на Българската асоциация за закрила на пациентите?

– Най-напред да се правят необходимия брой аутопсии в лечебните заведения. Според условията за акредитация това трябва да са 70% от починалите пациенти в болниците, но реално те са 1 на сто.

– Може би близките отказват аутопсии, затова са и толкова малко. Така ли е?

– в Закона за здравето е регламентирано, че аутопсията е задължителна. Евентуално близките могат да се откажат, но най-често те биват подвеждани, като лекари им представят нещата така, че хората да се откажат. Освен това разпространява се мантрата „Осъден лекар няма“, което принуждава хората да се откажат от съдебно дело. След време близките се сещат, че нещо не е наред със смъртта, че човекът е бил в добро състояние, но нямат резултатите от аутопсионен протокол, но такъв няма, защото у нас вместо над 70% да се правят аутопсии, се извършват едва 1 процент.

– Има ли фактическа процедура, по която лекарите да извършат аутопсия въпреки нежеланието на роднините?

– Дори роднините да не са съгласни, управителят на лечебното заведение е задължен да я направи, особено когато се отнася до някакви особени процеси и лечение – неща, които могат да възникнат като възможни рискове. Затова ние от асоциацията, подкрепени от Българския лекарски съюз, отдавна предлагаме да се прави аутопсия и мета анализи на всеки починал пациент.

– Какво разбирате под мета анализи?

– Например в едно лечебно заведение има повече починали пациенти от сърдечен проблем. Прави се анализ и ако има грешка в процедурата, се взимат мерки тя да не се повтаря. Ние не искаме непременно да се търси наказателна отговорност, а да се търси отстраняване на проблема.

Роден е на 31 януари 1955 г.

Завършил е спортен мениджмънт, педагогика и право в УНСС

Работил е в областта на спорта, бил е преподавател в НСА

През 2002 г. е бил председател на съвета на директорите на Националната спортна база

От 2002 г. е председател на Българската асоциация за закрила на пациентите

Бил е дългогодишен член на надзорния съвет на НЗОК

В момента е адвокат

Над 900 кандидат-студенти закриха кампанията в СУ

Монитор  стр. 6


Над 900 кандидат-студенти се явиха на последните изпити от предварителната сесия в СУ „Св. Климент Охридски“. За изпита по химия заявления бяха подали 829 мераклии. Решаването на първия компонент от него теста, служи за вход в над 20 специалности в Алма матер, сред които „Инженерна физика“, „Химия и информатика“, „Биология и химия“, „Геология“, „Астрофизика, метеорология и геофизика“, „Учител по природни науки в основна степен на образованието“, „Медицинска сестра“.

Желаещите да кандидатствате специалност „Медицина“ пък трябваше да се преборят и с втория модул – развиването на темата „Строеж на атома“. С успешно положените изпити по биология и по химия бъдещите студенти могат да кандидатстват за специалностите „Фармация“ и „Медицина“.

Вчера сутринта се проведоха още два изпита. Първият бе по физика, за който желаещите бяха 51. Те имаха 4 часа да се справят с тест от 20 въпроса и с решаването на задача, която да провери знанията им за физичните закони. С успешно положен изпит те могат да избират между над 15 специалности, сред които „Квантова и космическа теоретична физика“, „Фотоника и лазерна физика“, „Оптометрия, „Геология“.

57 кандидат-студенти пък бяха подали заявление за събеседването за кандидатите за специалността „Графичен дизайн“. На изпита те трябваше да представят портфолио с авторски творби.

Реформата Във Висшето образование навлиза в третата си година

Държавата освобождава от такси студентите в осем важни направления

Силвия ГЕОРГИЕВА

Сега  стр. 11, 12


Реформата в българското висше образование навлиза в третата си година. Досегашните усилия на просветното министерство да преструктурира приема от масовите специалности към тези, които са нужни за икономиката ни, дават засега само частичен резултат. Все още има какво да се желае и по отношение на финансирането на висшите училища, което трябва в още по-голяма степен да започне да зависи от качеството на предлаганото обучение. Колко студенти по какви специалности планира да финансира държавата през следващата академична 2019/20 г.? С какви такси се канят да посрещнат университетите своите кандидат-висшисти? Кои вузове ще бъдат най-ощетени от промените и кои – най-печеливши?

През 2018/19 г. държавата утвърди за държавно финансиране 45 781 места, от които заети бяха 41 763. През 2019/20 г. намалението продължава – и заради демографската ситуация, и заради политиката за преструктуриране на приема. Предложението на МОН е за 43 276 субсидирани студенти (бакалаври, магистри и магистри след бакалаври), от които 36 984 след завършено средно образование. Това е с около 2500 по-малко от утвърденото през м.г. При частните вузове намалението на план-приема е от 14 335 на около 12 300 души.

Очакванията на експертите са изпълнението на заложеното да остане подобно на нивото сега – около 92% при държавните и към 50% при частните университети. Между 37 000 и 37 500 души – това е прогнозната бройка на МОН за бъдещите първокурсници бакалаври, което е 68% от завършващите средно образование.

От 2015 до 2018 г. държавният план-прием на студентите по икономика е намален с 60%, по администрация и управление със 73%, по психология – с 48%, по политически науки – с 55%, по право – с 32%, а по обществени комуникациии – с 53%. Въпреки тези правилни стъпки обаче най-многобройни у нас продължават да бъдат студентите по икономика – 41 хиляди, следвани от тези по администрация и управление – 18 хиляди. За успех може да се отчете, че студентите по педагогика се увеличават от 12 711 през 2017 на 13 430 през 2018 г, а по медицина – от 9970 на 10 885 души, при все че нуждата от подобни специалисти продължава да не е удовлетворена напълно. За сметка на това кандидатите за икономиката ни в специалности като металургия, математика, материали и материалознание, физически, химически науки и т.н. са изключително малко.

От МОН отдавна говорят за очакван драматичен недостиг на преподаватели по математика, физика и информационни технологии, както и на специалисти в аграрния сектор, инженери, енергетици, електротехници и др. Затова и приемът за догодина в подобни направления е увеличен. Държавата е планирала да субсидира например 2455 студенти, приети в педагогика на обучението, докато м.г. броят им е бил 2256, т.е. с 8.8% повече (приети са били 1891). С 8% по-висок е и план-приемът при военно дело, с 5.8% по-висок – при енергетика, с 4.8% – при растителна защита, с 3% – при горско стопанство. Между 1 и 3% е увеличението на приема при материали и материалознание, педагогика, хранителни технологии, химически науки, философия, фармация, информатика, транспорт и електротехника, електроника и автоматика. Намаление на планприема през 2019 спрямо 2018 г. е планирано за доста повече направления. Най-голямо е то при администрация и управление – с близо 30% по-малко места, теория и управление на образованието – с 26% по-малко, животновъдство – с 22.8% по-малко, обществени комуникации и информационни науки – 22.8%, политически науки – с 22% по-малко, психология – с 19% по-малко, икономика – със 17% по-малко и др. По-малко кандидат висшисти са планирани още по обществено здраве, история, филология, изобразително изкуство, науки за земята, право и др.

***

СТИМУЛ

Министър Вълчев признава, че студентите не могат да бъдат принудени да учат в най-нуждаещите се откъм кадри специалности. „Само частично можем да ги накараме“, посочи той, визирайки трите лоста на държавата за тази цел – разширяване на приема във въпросните направления, допълнително финансиране, каквото получават някои вузове според комплексната си оценка, както и допълнителни стипендии. В тази посока тази година идва дългоочакваното освобождаване от такси на някои специалности. Безплатно обучение е предвидено за младежите, избрали 8 направления с очакван недостиг на кадри на пазара на труда. Това са математика, химични технологии, материали и материалознание, педагогика на обучението, религия и теология, енергетика, физически науки и химически науки.

8 университета увеличават местата за студенти

Силвия ГЕОРГИЕВА

Сега  стр. 14


Едва 8 от 37-те ни държавни вуза ще имат възможността тази есен да привлекат повече от миналогодишния брой студенти. Останалите 29 висши училища са с намален план-прием, като най-голямото орязване на бройките е планирано за Стопанската академия в Свищов – тя трябва да се раздели поне с 1/4 от кандидат-висшистите си – ако т.г. тя имаше възможност да приеме 614 студенти (613 от които действително бяха приети), то през 2019/20 г. тези бройки са орязани със 159 до 455 души, което е 25% по-малко. 19.6% е предвиденото намаление на студентите в Националната музикална академия.

Своя дял от реформата ще трябва да понесат още Икономическият университет във Варна, чийто план-прием е намален с 16.5% (от 1765 на 1474 студенти), и УНСС, където намалението е от 12.6% – от 4402 на 3845 студенти. Софийският университет е с 600 места по-малко – намаление от 6526 на 5925 бройки (- 9.2%). Подобно е процентното намаление на студентите в МГУ, НХА, Медицинския университет в София, Висшето училище по телекомуникации и пощи.

С шанс за повече студенти са Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“, Висшето военно училище „Н. Й. Вапцаров“, Висшето строително училище „Л. Каравелов“, Академията на МВР, Националният военен университет „В. Левски“, НАТФИЗ, Пловдивският университет и ТУ-Варна.

За да насърчи оптимизирането на системата, МОН планира нулев прием в неприоритетни направления в 10 университета, за които допустимият брой на приеманите студенти е под 15. Това са икономика – в Аграрния университет в Пловдив и в Университета по хранителни технологии, политически науки, туризъм и национална сигурност – във ВТУ, администрация и управление – в Лесотехническия, във Висшето училище по телекомуникации и пощи и Националния военен университет „В. Левски“, туризъм – отново в Лесотехническия университет, социални дейности – в МУ-Плевен, национална сигурност – в Русенския университет, обществено здраве – в СУ, както и икономика, обществени комуникации, туризъм и национална сигурност – в Шуменския университет.

***

ОТЛИЧНИЦИ

Само четири са приоритетните професионални направления, в които вузовете, подкрепяни от държавата, са успели да привлекат повече студенти. Това са информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, педагогика и ветеринарна медицина. Таблиците на МОН за реализирания през настоящата година показват следното: студентите по комуникационна и компютърна техника са се увеличили от 2566 на 2607 души, по педагогика – от 2882 на 3100, а по ветеринарна медицина – от 220 на 224. Данните за информатиката показват, че в това направление т.г. са се записали 2008 младежи, а през 2017 г броят им е бил по-висок – 2084. Приоритетните направления обаче са цели 36, което поставя под съмнение успеха на този стимул и повдига въпроса за ефективността на прилаганите мерки.

Стотици дариха кръв навръх Цветница

Труд  стр. 4


Стотици българи от цялата страна се включиха в кръводарителска акция на Министерството на здравеопазването, Българската православна църква и Българския червен кръст по случай Цветница. Инициативата, която се проведе в неделя, вече е традиционна за големия християнски празник и във връзка с нея бяха разкрити десетки временни пунктове в София, Варна, Велико Търново. Кръводаряването беше с благословията на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски. Навръх Цветница патриархът оглави Света Божествена литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Хиляди българи се стекоха, за да благословят върбовите клонки, които ще поставят в домовете си. На Цветница църквата тържествено отбелязва влизането на Спасителя в Йерусалим и началото на последните дни от неговия земен живот. В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена със скръб и горест от това, което предстои -предателството, присъдата, посочи патриархът и призова за състрадание и любов към близжния. На празника имен ден празнуват около 370 хил. българи, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета.

Навръх Цветница в двора на средновековния храм „Св. Иван Рилски“, в подножието на крепостите Царевец и Трапезица, беше засадена фиданка от най-старото дърво в България -Гранитския дъб. Символичният акт е част от инициативата „Светият път“, свързана с 550-годишнината от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски до Рилския манастир след падането на Търново по турско робство.

От БАН предупреждават за лъжеакадемици

Дума  стр. 4


Право на почетните звания „академик“ и „член-кореспондент“ по закон има право единствено Българската академия на науките, но тези звания се ползват безразборно от всякакви организации и НПО-та, титулуващи се академии. За това от името на Събранието на академиците и член-кореспондентите неговият зам.-председател акад. Дамян Дамянов обръща внимание на служителите в държавните институции, на вузовете и на медиите. Писмото е адресирано до председателя на НС, министрите на образованието и науката, на културата и на здравеопазването, до администрацията на президента, до ректорите и до директорите на медиите.

Понятието „академия“ се използва в наименованията на над 70 институции и НПО-та у нас, дори в будещи смях названия като „академия щастлива жена“, академия за вампири“, „винена академия“ и пр., отбелязва акад. Дамянов. Държавата обаче създава закон само за научните академии, какъвто е например Законът за БАН. Така БАН е единствената институция в страната, която получава законово основание да използва званията „академик“ (действителен член) и „чл.-кореспондент“ (дописен член). Нито една друга научна, университетска или обществена структура не присъжда тези почетни звания поради липса на законово основание. У нас обаче действа и НПО с названието БАНИ, което има над 400 членове и огромен афинитет да ги титулува като „академици“ с амбиции за уважение, напомня Дамян Дамянов. Това буди недоумение, но се посреща безкритично от държавни институции, от вузове, особено от медиите поради непознаване на законовата уредба. По своя характер това е нарушение на закона, се казва в писмото.

Депресията става по-млада

Земя  стр. 19


В последно време темата за психичните заболявания при младите става все по-гореща. Причината, за съжаление, не е добра – зачестиха случаите на агресия и дори убийства, извършени от фрустрирани млади хора.

Връзката между темата и тези събития обаче налага погрешното съждение, че психическите болести и агресията са неразривно свързани. Истината е, че огромното мнозинство от хора с такива проблеми не са агресивни, никога не стават такива, но дълбокото неразбиране, което срещат не само в обществото, но и в семейството си, ги кара да страдат дълбоко и понякога дори да посягат на живота си.

За да се избегне това, психологът Даниел Дейвис споделя пред Си Ен Ен най-често срещаните ранни признаци на психично заболяване, които се проявяват в юношеската възраст и които искат особено внимание и грижа.

Гняв, мисли за самоубийство. Ако юношата показва нарастващи признаци на гняв и казва неща от сорта на „Светът би бил много по-добре без мен“, това е червена лампичка, предупреждава психологът. Възхищението от насилието и агресията във филмите и игрите е нормална проява на пубертета, особено сред младите мъже, но ако то стане прекалено отчетливо, трябва да се обърнете към специалист. физически промени. Ако химията на мозъка се променя, младежът може да загуби съня си. Ако има наличие на психоза, външният вид на засегнатия може да се промени и да стане дори стряскащ. Резките промени в апетита и хранителните навици може да са признак на развиващо се хранително разстройство и в никакъв случай не бива да бъдат пренебрегвани от родителите.

Социално отдръпване и загуба на интерес към любими неща. Изолацията и цупенето също са типични за тийнейджърите, но станат ли хронични, може би говорим за депресия, която трябва да бъде третирана колкото се може по-рано, за да не остави трайни последствия в младата душа.

Резки промени в настроението, странни вярвания. Когато промените в настроението са особено драстични и тенденцията е трайна, може да става въпрос за развиващо се биполярно или гранично разстройство. Убеждението за магични способности и вярата в странни феномени понякога също са признак, който може да сочи към редица душевни разстройства.

Важното е да се прави разлика между обикновените особености на подрастващия характер и наистина патологичните симптоми, предупреждават специалистите. Начинът да направим разликата между двете е прост – ако младежът и/или околните постоянно страдат от тези прояви и поведенчески изменения, ако начинът им на живот се променя към по-лошо, значи е време да се обърнете към лекар.

21.04.2019

Национални телевизии

Десетки варненци подкрепиха болните от хемофилия у нас

БНТ, Новини в 12.00 часа


Десетки варненци подкрепиха болните от хемофилия у нас. Те се включиха в мащабния велопоход под надслов „Заедно”, който се проведе едновременно в пет български града. С подробности включваме Нивелина Няголова от Варна. Здравей.

Репортер: Здравейте, велопоходът приключи преди броени минути и колоездачите тук завършиха с една обща снимка и удовлетвореност от това, че са се включили в инициативата. А каква беше целта на самата инициатива, сега ще разбера от моя събеседник Мирена Иванова, която е сред организаторите на събитието. Здравейте, кажете ни каква беше целта?

Мирена Иванова: Здравейте, целта на велопохода е да повишим информираността на обществото и особено тази част, която има пряк контакт с хора с нарушени кръвосъсирвания. Искаме…

Репортер: Обучение може би да има?

Мирена Иванова: … да провокираме и медицинските лица, които са в училища, в детски градини да могат да се обучат и да разберат, че тяхната адекватна намеса, когато работят с деца с хемофилия е много важна и така като цяло.

Репортер: Много ви благодаря, успех ви пожелавам на вас и на кампанията. Както разбрахте – информираност и разбиране и обучение на кадрите, които имат пряк досег с болните от хемофилия, това е основната цел на кампанията.

Водещ: Благодаря ти, Нивелина Няголова на живо от Варна за благотворителния велопоход.

Около 600 души у нас днес са имали нужда от кръв

БНТ, Новини в 20.00 часа


Около 600 души у нас днес са имали нужда от кръв. Всеки ден приблизително толкова хора се нуждаят от спешно кръводаряване. Именно затова БЧК организира кръводарителски акции.

Репортер: Днес всички пунктове за кръводаряване бяха близо до църква, за да се помолиш за здраве, а след това да дариш живот. И точно днес едно от празнуващите цветя спаси някого. Казва се Лилия и има колекция от такива сърца, които ѝ напомнят, че всяка година е спасявала по няколко живота.

Лилия: Малкото, което мога да дам, всъщност е много за някой друг.

Д-р Надежда Тодоровска: Около 30 минути е времето, необходимо да се осъществи цялата манипулация.

Репортер: И с много ползи. Една от тях е за самия кръводарител. Всеки, който дари кръв, активира клетките на костния си мозък, което в превод означава:

Д-р Надежда Тодоровска: Означава, че се подмладява организмът.

Репортер: И ако днес 600 души са имали нужда от помощ, то поне половината от тях са били спасени, защото точно на Цветница са получили подарък от непознат, по-ценен от всички цветя на света.

Здравеопазването вече е сред най-атакуваните от хакери сектори в глобален мащаб

БТВ, Новини в 19.00 часа


Здравеопазването вече е сред най-атакуваните от хакери сектори в глобален мащаб наред с транспорта, енергетиката и банковия сектор. Това се казва в едно от най-авторитетните проучвания в областта на киберсигурността. С подробностите Габриела Наплатанова:

Докладът за киберзаплахите е на IBM и е базиран на проучване на 70 милиарда събития свързани с киберсигурността в 130 държави и регистрира десетки милиони фишинг и спам атаки дневно. Кои са секторите, подложени на най-интензивни кибератаки? Начело е банковият и застрахователен сектор с 19 процента от атаките, в Топ 10 на атакуваните сектори е и здравеопазването, заради особената чувствителност на здравната информация и значимостта на потенциалните щети. Какви мерки се взимат в България, вижте в следващото видео:

Всяка година през болница „Света Екатерина” минават между 7 и 10 хиляди пациенти, техните данни и здравен статус са чувствителна информация и за опазването и са взети комплексни мерки.

Красимир Ангарски: Преди години, като дойдох аз ни пробиха, така да се каже и бяха влезнали хакери и бяха взели част от информацията, счетоводна повече и ние оттогава решихме да направим по-сигурна системата. Инвестирахме в средства с пари, купихме допълнително сървъри, направихме си системата по-надеждна.

Сега болницата е инвестирала в софтуерна и хардуерна защита, обучение на служителите и ограничаване на достъпа им според конкретните им задължения.

Светозар Георгиев: Има случаи и фирми, които се занимават с клинични проучвания, плащат на хакери да се краде статистическа информация, вместо те да правят проучванията, а другото е, ако конкретно някой е прицелен човек, който да му се намери информация за здравето. Това е до късмет на извършителя и до небрежност на пазителите.

Здравният сектор търпи най-големи щети при евентуален пробив на сигурността. Това се дължи на факта, че с номера на социалната осигуровка в някои държави е свързана и финансова информация.

Станислав Атанасов: Техният фокус е да спасяват животи. Много рядко се намира медицинско заведение, което да вземе да постави необходимото ниво на защита.

Експертите напомнят, че над 70 процента от хакерските атаки засечени през годината са били спам и съветват да не отваряте имейли от хора, които не познавате или поща, която не очаквате да получите.

Национални радиа

Разговор с Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ

БНР, Неделя 150


Водещ: Следващият ни събеседник в „Неделя 150” е Даниела Дариткова. Тя е председател на Парламентарната група на ГЕРБ, но и председател на Здравната комисия в парламента. Малко по-късно в разговора ще разберете защо акцентирам и върху тази нейна функция. Добър ден, госпожо Дариткова.

Даниела Дариткова: Добър ден.

Водещ: Ожесточава се политическата надпревара, това е пределно видно вече. Вчера и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че вече се е ядосал. Ядосахте ли се и вие на вашите опоненти, предполагам от БСП, вероятно те са главните ви опоненти?

Даниела Дариткова: Позволете ми първо да се отклоня от това злободневие и да поздравя всички християни, католиците с Възкресение Христово, а православните с Цветница, защото днес е светъл празник и пожелавам на всички здраве, благополучие и добротворство. Позволете ми също така да изкажа своите дълбоки съболезнования на загиналите в Шри Ланка, на техните близки и покрусата си от това престъпление. Ако се върнем на българската политическа сцена ние наистина не искаме този дебат за Европа да се превръща в тежка битка, защото виждаме такива заявки от страна на нашите опоненти. Ние искаме конструктивен дебат, който наистина да очертае мястото на България в Европа, това, което ние можем да и дадем и това, което може да получим от нея. Затова и ние съвсем последователно и конструктивно тръгнахме към тези евроизбори, представихме листа, която демонстрира приемственост, представихме нашите приоритети във всички политики и те могат да бъдат видени и прочетени. Аз признавам, че от колегите от БСП, които са главната опозиционна сила не сме чули конкретика, освен това, че по-скоро тези избори за тях са залог за промяна на статуквото според тях в България. Те гледат на тези избори като начин после да променят управлението в страната. В този смисъл аз не очаквам наистина конструктивен дебат.

Водещ: Госпожо Дариткова, вие обвинявате БСП, че акцентират върху вътрешната политика преди европейските избори, обаче изглежда това се оказва печеливша стратегия. Защото господин Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл” след малко ще си говорим с него, тяхното изследване показва, че…а и не само тяхното трябва да кажем, показва, че БСП ви изпреварва, макар и с минимална разлика, но като се има предвид какви бяха цифрите в началото, или в началото на годината, това си е вече процес, изглежда?

Даниела Дариткова: Така е, координираната стратегия за атака срещу ПП ГЕРБ даде своите резултати. Ние разбира се сме отчели негативите и позитивите и винаги може да се смирим и да понесем отговорността и го правим последователно, отново за разлика от нашите опоненти. Аз смятам, че тези нагласи, които се отчитат сега ще променим в хода на дебата за европейските избори, като представим наистина политики, които могат да бъдат защитавани от нашите евродепутати. Смятам, че това на което сме заложили е именно личности, които са вече познати в Европа, които са се доказали с инициативите, които са реализирали в рамките на досегашното си присъствие в ЕП. Нека да направим малък паралел между европейската листа на ПП ГЕРБ и тази на БСП за България. В ПП ГЕРБ нашите представители са печелили досега няколко пъти наградите „Евродепутат на годината”, говоря за госпожа Мария Габриел, два пъти евродепутат на годината, Ева Майдел също и Андрей Ковачев са печелили тези призове в различни политики. БСП успя да се отстрани от листата единственият техен досега евродепутат господин Курумбашев, който е имал също приз за евродепутат на годината, те заложиха на нови личности, които тръгват от позицията на битката тук във вътрешнополитически план с ГЕРБ. Но все пак, нека да си представим как ще изглежда България в ЕП, когато първото действие, което ще се предприеме срещу водача на листата на БСП е искане за отнемане на имунитета му. Защото ще припомня, че госпожа Елена Йончева е обвинена за пране на пари в особено големи размери. От тук нататък наистина как ще защитават те позицията на България в ЕП след такова действие, което малко или много ще компрометира българското представителство в Европа.

Водещ: Ако искате да оставим на тях този проблем, въпросът е вие в ГЕРБ какво ще правите…

Даниела Дариткова: Това е проблем на България, не е само проблем на БСП. Защото когато отиват да защитават България в ЕП виждате, че се налага да се постигне обединение при особено тежки казуси, както беше борбата срещу пакета „Макрон” и това се постига. А на този етап виждам, че не допускат никакво партньорство и сътрудничество с ПП ГЕРБ, нито във вътрешнополитически нито във външнополитически план.

Водещ: Въпросът е, госпожо Дариткова, вие как намирате вината в себе си? И ако мога да ви помоля да избягаме от клишето, че сте заложили златен стандарт, при който при съмнения вашите хора в ГЕРБ подават оставки. Честно ми кажете, вие как си представяте защо хората оттеглят доверието си към вас?

Даниела Дариткова: Аз смятам, че наистина сме показали, че можем да носим политическа отговорност и това не е клише, това е реалност. Според мен всеки в ПП ГЕРБ, който е бил на някаква позиция и е показал, че има някакво съмнение по отношение използването /… / облагодетелстване, се е оттеглил, за да може разследването да върви без съмнение за политическо влияние. Това сме показали във времето и това е стандартът, заложен в ГЕРБ, който трябва да бъде следван от всички. В този смисъл ние сме честни към своите избиратели и аз смятам, че това рано или късно ще бъде оценено от хората.

Водещ: Добре де, госпожо Дариткова, как може да говорим за липса на политическо влияние при положение, че се появи в местни хасковски медии информация, вчера или онзи ден, не мога да съвсем точно да кажа, че всички жители на Ивайловград са били вдигнати на крак, заради посещението на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в града, който бил придружаван от координатора на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев и още един депутат. И в читалището в работно време цялата общинска администрация е била принудена да се яви. Даже за да се запълнят местата в читалището и да се имитира масовост от детската градина педагозите са били спешени да отидат на срещата. Така ли ще правите кампания?

Даниела Дариткова: Аз не мога да коментирам публикации в различни медии и издания…

Водещ: Сигурно сте се чули с Цветанов и господин Добрев…

Даниела Дариткова: …защото напоследък за съжаление забелязвам твърде много фалшиви новини и вие, като национално отговорна медия също трябва да се позовавате на достоверни източници и да правите своите разследвания. Ако разследването наистина го потвърди в последствие и ни се представят материали, че е така, мога да направя коментар. Но, искам да кажа, че не може да бъде излъган демократичния рефлекс нае българина, ние не се самозалъгваме, че по този механизъм на правене кампания ще ни донесе успех на европейските избори. Ние залагаме именно на лицата на нашата европейска листа, на приоритетите, които вече сме изложили публично и на това, че досега има с какво да се похвалим с това, че България е уважавана страна в Европа. Имаме едно успешно европредседателство зад гърба си, макар и да се твърди, че не се усвояват адекватно еврофондовете ние имаме успехи в това, че сме променили облика на повечето от градовете в България. БСП излезнаха от Народното събрание, за да твърдят, че отиват сред народа, а всъщност ние проведохме един граждански диалог по тема „Образование и регионална политика”, при който посетихме повечето областни и някои други градове, в които наистина се срещнахме лице в лице с гражданите и разбрахме от една страна какво е влиянието на европейските средства върху живота на обикновения българин и какво може да се очаква още от това. Затова ние сме готови да следващите битки в ЕП, защото нашата политика е именно в интерес на гражданите.

Водещ: Госпожо Дариткова, на 111-то място по свобода на словото в света, последно място в ЕС по жизнен стандарт, първо място по корупция, първо място по смъртност, дори ако щете, ако навлезем във вашата сфера, защото вие сте лекар, да припомним на слушателите, първо място по детска смъртност – това ли са резултатите, на които ще се позовете?

Даниела Дариткова: Аз смятам, че обективните показатели, някои от които изтъкнахте са верни, но не мога да се съглася с всички. Тук правите съпоставка с класацията на някаква организация „Репортери без граница”, която аз се надявам медийната комисия коректно да провери. Защото отчитам, че в механизмите за поставяне на България на това място една неточност, на първо четене. Използван е фактът, че има посегателство над журналист, моите съболезнования към близките на загиналата, но аз смятам, че беше ясно показано, че това е криминално престъпление и от журналистите в област Русе беше казано, че всъщност става въпрос за говорител на телевизия. Ако това е наистина една отговорна организация тя няма да интерпретира неточно факти, които могат да бъдат проверени. От друга страна, съгласна съм, да, ние сме тръгнали наистина от ниски позиции в Европа и ще ни трябва много време. Именно затова искаме чрез кохезионната политика и чрез сътрудничеството да подобрим живота на гражданите, така че да се отдръпнем от тези места в ЕС. Но по отношение на показателите за смъртност и детско здраве, ще подчертая, че така или иначе сме постигнали тази година един достатъчно добър резултат на фона на това една детска смъртност от порядъка на 13 и няколко промила до преди няколко години сега достигнахме наистина едно ниво, което ни поставя в едно добро положение в Европа. Има още наистина за какво да се работи и именно затова ние чертаем ясните стъпки към това да подобрим и да направим живота на българите такъв, какъвто е на средноевропейския гражданин.

Водещ: Обаче, госпожо Дариткова, сега вече и в ролята ви на председател на Здравната комисия, медицинските сестри ще протестират, национален протест има организиран, насрочен за 15 май пред сградата на Министерския съвет, като от много места от медицинските сестри се чуват искания не просто за увеличение на заплатите до две минимални работни заплати, или 1120 лева, а за цялостна реформа в здравеопазването, госпожо Дариткова. Тоест, те припознават сегашната система като нефункционираща или недостатъчно добре функционираща. На това как ще отговорите като лекар и председател на Здравната комисия?

Даниела Дариткова: Системата на здравеопазване наистина се нуждае от реформа, тя е и финансова и организационна. Медицинските сестри на този етап са изложили финансови искания, те са в постоянна комуникация с Министерството на здравеопазването. Там комуникират както официалната организация на сестрите, а именно съсловната организация на професионалистите по здравни грижи, така и организационен комитет на протестиращите сестри. Аз смятам, че ще се намери решение, защото тук дисбаланса в заплащането на медицинските сестри в различните лечебни заведения се оказаха сериозни и това по-скоро е повод за напрежение в момента. От друга страна исканията за реформи от различни нива на съсловието наистина са реалност, но трябва да се намери и пътя за една такава реформа, която да позволи всички еднакво добре да могат да усетят промяната в сектор здравеопазване и центърът наистина да бъде поставен пациента. Смятам, че стъпките, които се предприемат от министерството ще дадат своя резултат. Така или иначе министерството реши, че трябва да се промени начина, по който се финансира системата и в тази посока се работи. За съжаление отделните протести отнемат малко от енергията на министерството, защото е важно наистина да се върви по една стратегическа линия на промяна, която да позволява от една страна организационното укрепване на системата, от друга страна финансовото. Аз смятам, че имаме добра комуникация със съсловните организации и тогава в резултат на диалог ще се реши проблема. Трябва ни наистина един по-сериозен консенсус, който досега не може да получим, поради отсъствието на колегите от пленарна зала от БСП. Но пък, мисля, че в хода на тези решения ще се намери едно подобрение на сектор здравеопазване, което да даде еднакъв достъп на всички български граждани. Това е смисълът на всички промени.

Водещ: Наистина с едно изречение ви моля – има ли нагласа в Народното събрание, а и в министерството, аз съм сигурен, че вие сте в контакт с министъра на здравеопазването, да бъдат удовлетворени исканията на сестрите за 1120 лева начална заплата?

Даниела Дариткова: Не мога да ви отговоря еднозначно, защото аз от самото начало смея да твърдя убедено, че министърът на здравеопазването не може да определя заплатите на никой в сектора, освен на тези болници, които са изцяло държавни. Болниците са търговски дружества, може да се върви към някаква методика за определяне нивата на заплащане според натовареността и професионалните отговорности на медицинските сестри, но всичко останало е обект на решене от съответните търговски дружества, болници. Освен това трябва да припомним, че има твърде много различни нива, в които работят медицински сестри, като започнем от училища, детски градини, сестри, които работят в извънболничната медицинска помощ, така че, проблемът наистина е сериозен и няма как с еднозначно решение на министъра да бъде решен. Но смятам, че темата така поставена ще даде възможност наистина да се постигне баланс в заплащането на медицинските сестри и да се постигне максимално удовлетворение. Пак повтарям – според професионалните отговорности.

Водещ: Добре, благодаря ви. Даниела Дариткова, председател на Парламентарната група на ГЕРБ и председател на Здравната комисия в Народното събрание.

Решение за заплащане на медицинските сестри у нас ще бъде намерено

БНР


Решение за заплащане на медицинските сестри у нас ще бъде намерено, обяви в предаването „Неделя 150” председателят на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова:

„Системата на здравеопазване наистина се нуждае от реформа, тя е и финансова и организационна. Аз смятам, че ще се намери решение, защото тук дисбалансите в заплащането на медицинските сестри в различните лечебни заведения се оказаха сериозни и това по-скоро е повод за напрежение в момента.”

За 15 май пред МС е насрочен Национален протест на медицинските сестри, те настояват за по-високи заплати и за цялостна реформа в здравеопазването.

Кампания за безвъзмездно кръводаряване организира на Цветница Българския червен кръст

БНР


Кампания за безвъзмездно кръводаряване организира на Цветница Българския червен кръст /БЧК/. Акцията е под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега”. Здравното министерство и православната църква подкрепят акцията, която ще се проведе в цялата страна за 16-ти пореден път. Временни пунктове за кръводаряване в София ще работят от 9 до 13 часа до храмовете „Света Неделя”, „Свети Седмочисленици”, „Покров Богородичен” и „Света Параскева”. В Бургас акцията започва в 9 часа в сградата на Бургаския Свободен университет. Временен пункт за кръводаряване във Велико Търново ще има до храма „Свети Никола”. Центърът по трансфузионна хематология във Варна приема днес кръводарители, информира БНР във Варна. В Стара Загора началото на акцията е в 8.30 часа в Регионалния център по трансфузионна хематология.

Десетки столичани се включиха в пролетната кампания за кръводаряване под името „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега”

БНР


У нас. Десетки столичани се включиха в пролетната кампания за кръводаряване под името „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега”. Кампанията традиционно се организира на Цветница от Националния център по трансфузионна хематология и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква. Репортерът Веселина Миланова беше в един от пунктовете за кръводаряване:

За малко повече от час пунктът в 6-о основно училище близо до храм „Свети Седмочисленици“ са дарили кръв 18 души, казва Евелина Динова от Центъра по хематология.

„По-голяма част от хората, които ни посещават днес, са вече наши редовни дарители. Имаме и такива, които даряват за първи път по време на Цветница. Всъщност апелът ни е към всички здрави хора, които искат и могат да дарят кръв, да ни потърсят, да ни подкрепят. Радостното е, че хората от 20 до 45-годишна възраст са много активни”.

Някои са дошли с конкретна причина: „За познат, който има нужда, затова. Да помогна. Дарявам за пръв път“.

За други даряването на кръв е мисия и традиция:

„Разбира се, да помогна на хората, които имат нужда. Случва се на всеки да се нуждае и трябва да си помагаме. Тук всички сме колеги и всички се събираме заедно от офиса и идваме групово. Добрият пример трябва да е заразителен“.

Младата жена дарява кръв за 12-ти път.

Кръводарителите във Велико Търново се увеличават, като в традиционната за Цветница акция се включват все повече млади хора

БНР


У нас. Кръводарителите във Велико Търново се увеличават, като в традиционната за Цветница акция се включват все повече млади хора. Днес работи пункта в неделното училище на църквата „Свети Никола“ в старата столица. Кореспондентът ни Здравка Маслянкова информира:

736 души са дарили кръв в областната болница във Велико Търново за първото тримесечие на годината. Най-много са кръводарителите на възраст между 30 и 45 години, посочи началникът на кръв центъра д-р Мариана Витанова.

„Има млади хора, които идват за първи път да кръводаряват доброволно, без да имат натиска на нуждаещ се близък“.

За 11-а поредна година великотърновци се включиха в кампанията за кръводаряване на Цветница в храма „Св. Никола“. Курсантите Юри Карамфилов и Тома Тодоров са от редовните кръводарители:

„Дарявам за четвърти път. За здраве го правя. Мисля, че е добре всеки да дарява”.

„Дарявам за втори път. За мен това е нещо важно, включително за хората, на които помагаме“.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ