ПЕТ скенери и киберножове в 5 града у нас

Лекуват ни с модерна техника за четвърт милиард лева

Силвия Николова

Монитор  стр. 1, 2-3


Диагностицират ни и ни лекуват с модерна техника за близо четвърт милиард лева. Тя е разположена в областните градове, като най-наситени с нея са университетските болници, установи проверка на „Монитор“.

Техниката е купувана както със средства по оперативни програми чрез Министерство на здравеопазването и от бюджета на ведомството, така и със собствено финансиране. Само за пет години по Средносрочна инвестиционна рамкова програма, по ОПРР 2007-2013, по схема за безвъзмездна финансова помощ „подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ здравното ведомство е предоставило 158 672 910 лв. Общата стойност на закупената с целеви средства от бюджета на МЗ за периода 2015-2018 г. модерна медицинска апаратура възлиза на 10 571 243 лв. Планираните средства от бюджета на ведомството за модерна апаратура за 2018-2019 г. са на обща стойност от 16 881 660 лева. Повечето университетски болници купуват апаратура и със собствени средства. Плевенската „Проф. Георги Странски“ например само за периода 2014-2018 г. е инвестирала 1 663 817 лева.

Най-много иновативна апаратура е струпана в столицата

Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Бургас и Пазарджик. Навсякъде лечебните заведения, в които се намира тя, работят по клинични пътеки. Така диагностиката и лечението с направление става безплатно за здравноосигурените.

Позиционно-емисионни томографи, популярни като ПЕТ скенери, има в пет града на страната. В столицата са два – в Александровска болница и „Аджибадем сити клиник“, както и в университетските във Варна, Плевен и Пловдив. Такава апаратура има и в Панагюрище. Планира се трети ПЕТ скенер от ново поколение да заработи до края на годината и в Специализираната онкологична болница в София. Цената му е 5 млн. лева. До есента в лечебното заведение ще отвори врати и напълно нова Клиника по медицинска онкология (химиотерапия). В УСБАЛО функционира и уникален апарат за лъчелечение – томотерапия.

Позиционно-емисионните томографи са изключително чувствителни и точни при тумори на белия дроб, стомашно-чревния тракт, яйчниците, матката, гърдата, главата и шията, лимфоми, меланоми и редки туморни образувания. Те работят с медицински изотопи. Към момента за производството им са изградени два циклотрона. Единият от тях е в Александровска болница, а другият в университетската във Варна. Стойността на апаратурата във Варна е 5 млн. лв. собствени средства на лечебното заведение. Цялостната инвестиция в София възлиза на 6 200 000 лв. От тях 500 хил. лв. за ремонт и изграждане на помещенията за бейби циклотрона са собствена инвестиция на Александровска болница, а средствата за самото оборудване (5 200 000 лв.) са осигурени от МЗ чрез Револвиращия фонд по заем от Международната банка за възстановяване и развитие.

Кибернож, както накратко наричат линейния ускорител за радиохирургия, има в Университетската болница „Св. Иван Рилски“ и тази по онкология в София, в Пловдивската университетска и Варненската университетска болница, Университетската „Д-р Георги Странски“ в Плевен, както и в „Аджибадем сити клиник“. Такъв има и в Комплексния онкологичен център в Стара Загора. Средната цена на такава апаратура е 600 хил. лв. Тя

отстранява фино доброкачествени и злокачествени тумори

както и метастази. Заради липсата на подобно лечение до неотдавна стотици онкоболни българи пътуваха до Турция. Лечението у нас за диагностицирани и здравноосигурени пациенти се поема от НЗОК и според локализациите е по две клинични пътеки на стойност 3 хил. и 6 хил. лв.

Единственият в България бипланов ангиограф се намира в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в Университетската болница „Св. Иван Рилски“. С него се третират изключително сложни артериовенозни малформации. С помощта на тази техника в центъра бяха проведени две изключително сложни интервенции на артериовенозни мозъчни малформации от съвместен екип от проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков. Двамата оперираха преди месец две деца, използвайки революционен не само за България, но и за света метод: трансвенозна ендоваскуларна емболизация при мозъчни артериовенозни мозъчни малформации.

„Изследването е безплатно за болните, тъй като се поема от НЗОК“, уточни завеждащият Неврологичната клиника в болницата проф. Петко Шотеков.

В УМБАЛ „Св. Анна“ апарат казва кое е най-подходящото хапче при хипертония

Нов апарат, единственият в България, казва кои са най-подходящите лекарства за лечение на хипертония при всеки един пациент. Методът се нарича импеданс кардиограф. Това съобщи началникът на Клиниката по вътрешни болести проф. Димитър Раев. Чрез него може да се открие кой е водещият механизъм, довел до проблемите на отделния пациент, и да се избере най-подходящият медикамент.

Изследването с импеданс кардиограф обаче не се поема от НЗОК, а е за сметка на пациента. Цената му е 100 лева. От болницата обясниха, че апаратът е скъп и е купен със собствени средства.

Барокамера в УМБАЛ „Св. Георги“

Ели КРУМОВА

Кибернож и барокамера работят интензивно в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив от около две години. Двама мъже с карцином на простатата и мъж с тумор на гръбначния стълб бяха оперирани с киберножа миналия февруари, съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение в болницата.

Преди две години в клиниката първоначално започна лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. От миналия февруари вече се лекуват и пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб, като за целта се използва програмата SpineTracking, която позволява постоянно проследяване по време на облъчването. Лекуват се и пациенти с тумори на кости на таза, разказа още д-р Влайкова.

Лечението с кибернож на пациенти с формации на подвижни органи е възможно след поставяне на фидюшъли (импланти, които се поставят около тумор на меките тъкани, за да бъдат ориентация по време на облъчване). Обикновено се поставят под компютър-томографски контрол), което се извършва от хирургическите клиники. Планира се с 4D компютър-томограф – симулатор, като се извършва fusion с: ЯМР, стари образи от СТ или ПЕТ—СТ. Затова е добре, при възможност, на пациентите да се направят всички необходими образни изследвания, допълни д-р Влайкова. Киберножът в УМБАЛ „Свети Георги“ е единственият на територията на страната. Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека – КП №252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибернож“. Т.е. за здравноосигурените пациенти лечението е напълно безплатно.

При хипербарна кислородотерапия – престой в барокамера, в УМБАЛ „Свети Георги“ пък се постигат резултати след операции, както и при: трудно зарастващи рани, при шум в ушите, при гангрени и язви, след инсулт, изкълчвания, счупвания и мн. др. Барокамерата е осемместна с два вида маски за различни терапии. Барокамерата е подходяща и при различни инфекции-некротични инфекции на меките тъкани (крепитиращ анаеробен целулит, прогресираща бактериална гангрена, некротизиращ фасцит, неклостридиалнамионекроза, гангрена на фурние, асептична некроза на бедрената глава (болест на Чандпър), остеомелит (рефракто-рен-труднолечим), остеорадионекроза, гъбични инфекции, лечение на проблемни инфекциозни рани (гнойни заболявания при захарен диабет, нагноявания на следоперативни рани, декубитуси, дълго незаздравяващи рани, язва при стеноза на вените), лепра (проказа, болест наХансен), лаймска болест, бактериален перитонит, вторични инфекции при пациенти със СПИН.

Над 15 млн. лв. инвестирани в Бургас

Елена АНАСТАСОВА

Над 15 млн. лв. са инвестирали в нова апаратура държавните, общински и частни болници в Бургас през последните 5-6 години.

С най-модерната техника може да се похвали Комплексният онкологичен център. Още през 2012 г. бяха отпуснати 6,5 млн. лева за реконструкция и оборудване на онкологичния център в морския град. финансирането тогава бе насочено основно към модернизация на онкологичния диспансер и за купуване на линеен ускорител. За модерната технология за лъчелечение бе изграден и нов бункер с необходимите обслужващи помещения -мулажна лаборатория, кабинет, чакалня и съблекалня. В момента отделението разполага с два от най-модерните линейни ускорители. Стях може да се провежда най-ефикасното лечение на онкологични заболявания. В ход е нов проект на стойност 9 млн. лв. 20% е участието на Комплексния онкологичен център, а останалото ще бъде финансирано в едната си част като безлихвен кредит по фонд Джесика, а в другата си част от банков кредит. По този проект предстои да се закупят позитронно емисионен томограф и апаратура за брахитерапи ята, както и да се построи нова сграда.

Бургаската МБАЛ пък се сдоби с най-модерната апаратура за операция на катаракта (очно перде).

През декември 2017 г. в МБАЛ бе монтиран и нов апарат, който помага на лекарите да проследяват насищането на органите и тъканите с кислород, а оттам и да сведат до минимум риска от увреждания при новородени в реанимация.

ВАС ЗАДЪЛЖИ НЗОК ДА ПЛАЩА ЗА СКОЛИОЗА

Монитор  стр. 2


Върховният административен съд окончателно задължи НЗОК да плаща лечението на сколиоза. Магистратите отхвърлиха жалбата на управителя на здравната каса срещу решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 2015 г., според което пациентите със сколиоза са дискриминирани. В него комисията е постановила, че НЗОК е нарушила Закона за защита от дискриминация, тъй като не е осигурила пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия за лечението на пациенти със заболяването.

От КЗД са отправили препоръка към министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК да предприемат мерки за премахване на фактическата дискриминация, като бъдат заплатени необходимите за лечението медицински изделия.

Върховният административен съд потвърди решението на Софийския административен съд, което потвърждава решението на КЗД, и окончателно задължи НЗОК да плаща за лечението и имплан тите на пациенти със сколиоза.

Кой лекува стрина Пена?

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 10


Тегобите на стрина Пена имат не малко българи. Казано честно, имат ги всички, които живеят извън големите градове, в които е концентрирана и скъпата апаратура, и квалифицираните специалисти, и добрата диагностика, че и възможността пациентът да получи няколко квалифицирани мнения за диагнозата си. Без тези възможности са жителите на малките градчета и селата, на махалите и на забравените от здравната система места, където не само че професорски крак не стъпва, но в които няма дори общопрактикуващ доктор.

В същото време скъпа и иновативна техника за близо четвърт милиард лева е концентрирана в големите университетски центрове, че и в някои по-големи градове. По отношение на медицинската апаратура и възможностите за внедряване на последни технологии страната ни в последните години направи огромна крачка. Едно от нещата, за които здравните ни власти не заслужават критика, е обновяването на апаратурата, внедряването на нови технологии и поемането на нови, скъпи лечения от Националната здравноосигурителна каса. Това обаче съвсем не означава, че всичко е наред. Напротив, в малките населени места населението, предимно от възрастни хора и социално слаби, не може да разчита на елементарни неща, като на близък медицински пункт или добре оборудвана с всичко необходимо линейка, която да закара нуждаещия се в оптимално време до голямо болнично заведение. Пределно ясно е, че не може да има ПЕТ скенер или компютърен томограф във всяко село и паланка. Напълно във възможностите и на Министерството на здравеопазването, респективно на общините е да се осигурят, ако не атрактивни, поне приемливи условия за общопрактикуващите лекари там.

Например, кметствата могат да отдават под наем медицинските пунктове, които на места стоят заключени от десетилетия, срещу преференциален наем, че дори и без пари, да осигуряват консумативи за отопление на лекаря и безплатно жилище. Това са придобивки, напълно по силата на всяка малка община. Отделно от това

Националната здравноосигурителна каса плаща допълнителни средства на медиците, които работят в труднодостъпни и неатрактивни места.

Проблемът „Баба и дядо без доктор“ съществува вече от три десетилетия.

Единственият вариант за що-годе специализирана помощ както за тях, така и за социално слабите в селата и градчетата, по презумпция безработни, остават общинските болници. Там обаче възниква друг проблем – те работят по много малко клинични пътеки за елементарни диагнози, защото нямат специалисти и апаратура.

Същевременно изискванията към тези лечебни заведения са точно толкова строго разписани, както и за големите болници. Например, за да има хирургично отделение, е необходимо да има двама хирурзи на щат и толкова анестезиолози. Друг е въпросът, че в N-ската хирургия се случва веднъж в годината докторът да зашие раната на някое палаво хлапе. Освен това, дори там да отидат лекари специализанти, те нямат никакви права. Например, ако в общинската болница пациентът е с язва, която е на път да се спука, специализантът по гастроентерология няма право да проведе лечението, но няма право и да извика спешна помощ. Ето защо такива като стрина Пена се „лекуват“ до последно в малките градски лечебници, а когато стигнат до голямата болница в града, на професора му остава само да подпише съобщението за смъртта й.

Търсят нови шефове на 20 софийски болници

Договорите на сегашните изтичат през лятото

Даринка ИЛИЕВА

24 часа  стр. 9


Конкурси за нови директори на 20 общински лечебни заведения в София ще обяви Столичният общински съвет.

През юни и юли изтичат 3-годишните договори на сегашните ръководства, които бяха избрани с конкурси през 2016 г.

Нови директори ще се търсят за всички четири общински болници „Първа МБАЛ – София“, „Втора МБАЛ – София“, „Четвърта МБАЛ – София“ и „Пета МБАЛ -София“. Изискванията към кандидатите са да са магистри по медицина, да имат квалификация по здравен мениджмънт или да са магистри по икономика и управление. Те трябва да имат поне 5 години стаж като лекари и да не са осъждани.

Нови директори ще се търсят на десет общински ДКЦ-та. Ще има конкурси и за директори на 4 специализирани болници, сред които са и бившият онкодиспансер, Центърът за психично здраве и Центърът за кожно-венерически болести. В четвъртък СОС трябва да даде старт на процедурите.

Международен ден за борба с хемофилията

24 часа  стр. 12


Отбелязва се от 1989 година по инициатива на Световната федерация по хемофилия и на Световната здравна организация. При заболяването организмът не изработва някоя от съставките на кръвта, участваща в процеса на нейното съсирване.

Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

Задължителна матура по математика – сега някои студенти не могат да делят

Половината скъпоплатени професии изискват математически умения

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 15


– Г-н Велев, защо настоявате за задължителна матура по математика?

– Повече от половината скъпоплатени незаети места са базирани на математиката, като 1/3 от тях са в IТ сектора. Тестовете на PISA пък показват, че има около 40% математическа неграмотност сред

15-годишните

Така на входа на техническите висши училища идват млади хора, които не могат да делят, а как те да станат добри инженери?

В същото време страната ни е в челните редици на международните олимпиади по математика. Очевидно, когато се работи с младите хора целенасочено, се постигат много добри резултати. Матурата по математика би дала едно по-добро средно ниво, така младите ще могат да си правят сметката в живота, а не да ги лъжат с лихви по кредитите. Полагането на повече учебен труд по математика води до по-добра реализация и по-добър живот.

– Министерството на образованието обяви, че няма да се въвежда такава. Ще продължите ли да настоявате?

– Не сме очаквали матурата по математика да се въведе още тази година. Мнението ни е, че това е правилна стъпка и тя трябва да се планира и да се въведе в разумни срокове. Ще продължим да настояваме, защото срещаме голяма подкрепа в обществото. Задължителната матура по математика е в интерес на хората, които ще бъдат по-подготвени за живота.

– Какви са разумните срокове?

– Трябва да го решат специалистите в сферата на образованието. Предполагам, че срок от 3 г. е възможен. Колкото по-рано, толкова по-добре и за хората, и за страната.

– Прогнозите показват, че и в средносрочен, и в дългосрочен план основният глад за кадри ще бъде за хора със средно специално образование. Какви реформи трябва да се направят в образованието, за да отговорят на нуждите на бизнеса?

– През последните 5 г. рейтинговата система на висшите училища показва, че повече от

50% от завършилите висше се реализират на позиции за средно

Те са изгубили 5 г. време и пари, за да работят нещо, което не изисква висше образование, а през това време са могли да напреднат в кариерата. В Австралия висшистите са само 18%, в същото време това е страната на 2-о място в света по индекс на човешко развитие и по стандарт на живот, като изпреварва значително страни от Западна Европа, САЩ и Япония. В момента на пазара на труда не достигат умения, които се получават от професионалното образование.

– Усещате ли вие, бизнесът, ефекта от въведеното дуално обучение?

– Сега превръщаме тази форма на обучение от експериментална в системна. Направиха се редица промени в законодателството, но договорите за обучение чрез работа за ученици трябва да бъдат по-добре уредени, да се разтоварят от административни и финансови тежести, за да стане дуалната форма масова.

– Може ли да се обърне процесът на изтичането на мозъци?

– Трябва нова държавна политика и да черпим опит от страните, които се справят добре. В Централна и Източна Европа ръстът на БВП е около 5%, при нас е малко над 3. Това е безспорно по-добре от Западна Европа, където е около 2%, но пък е по-малко, отколкото за света. В Полша недостигът на работна сила поради емиграция се попълва от внос от трети страни, като процесът е облекчен като време и пари. Направихме известни плахи стъпки, но не са достатъчни. Призивът да задържим тези, които напускат, вместо да внасяме, на пръв поглед звучи много добре, но няма нищо общо с реалността и с числата. Причината е демографската криза. Сега на 100 напускащи пазара на труда заради пенсиониране идват 62-ма навършващи трудоспособна възраст. Т.е. проблемът е демографски. Затрудняването на трудовата миграция е увреждане на националния интерес. То е на фаниците на престъпление срещу нацията, защото след 5 г. в много сектори и региони ще се затворят предприятия заради недостига на кадри

За да се завръщат хората от чужбина, е нужно да вдигнем стандарта, а за това ни трябват хора, не затворени предприятия.

– Как да се облекчи вносът на работници и как ще оборите синдикатите, че това води до дъмпинг на заплатите?

– Няма как да се направи дъмпинг и никой работодател няма да прави допълнителни разходи за транспорт, за проучване, за осигуряване на квартира, ако може да осигури работници от страната. В Германия заплатите са в пъти по-високи и там наистина може да има дъмпинг, но приеха много агресивен закон за привличане на работници от трети страни. Докато при нас вносът е труден, бавен и скъп. За да замине един украинец да работи в Полша, му трябват €30 и 10 дни. В България му трябва €300 за такси и 100 дни.

– В кои отрасли е най-голям дефицитът на работници и специалисти?

– Липсата на кадри е проблем №1 в цяла Европа, но у нас е особено остър. В ЕС 45 % от предприятията имат проблем с работниците, а у нас са 68%. В туризма, селското стопанство и строителството проблемите са за няколко месеца и решението се търси в сезонната заетост, но при инженерните индустрии кадри са нужни през цялата година. Има недостиг и в транспорта, даже бюджетните системи -армията, полицията, здравеопазването, се оплакват.

– Социалното министерство отвори дебата за промени в трудовото законодателство. Вие за какво ще настоявате?

– То трябва да се адаптира към бъдещето на пазара на труда и ерата на индустриалната революция 4.0. Само гъвкавият пазар на труда може да е устойчив. Ненужни ограничения има и при извънредния труд. Сега за 4 месеца се попълва годишната квота, а през останалото време е забранено полагането на извънреден труд. При това работниците искат да го полагат, защото получават много по-добро възнаграждение. А предприятията имат нужда от това, защото няма откъде да намерят кадри, за да изпълнят поръчки. Предлагаме да отпадне годишното ограничение на извънредния труд, но да останат дневното, седмичното и месечното – те пазят здравето на хората.

– Дойде ли време за реформа при болничните?

– В болничните има значителен дял на измама. Здравите болни ощетяват изрядните работници. Първите три дни се плащат от работодателите и така, докато един мним болен бере череши или е на плажа, неговото възнаграждение се изработва и плаща от колегите му, които съвестно си изпълняват задълженията. След четвъртия ден той вече краде от обществените фондове – от всички. Мнимият болен плаща подкуп на съответния лекар, дори има известни тарифи. У нас има средно над 8 дни отсъствие от работа заради болнични. Червената лампа за измами и злоупотреби в ЕС светва, ако се премине границата от 6 дни.

– Как може да се спрат злоупотребите ?

– В някои страни първите три дни не се плащат. На други места се отнемат лицензи на доктори, които са уличени в прегрешения. Това е проблем, който поставяме вече 10 г. Заради кризата от 2009 г. бе решено първите три дни да се плащат от работодателя, но тази временна мярка стана постоянна.

CV

• Роден на 1 април 1959 г. в София

• През 1977 г. завършва 133-о СОУ в София

• През 1984 г. се дипломира във факултет „Автоматика“ на Техническия университет в София

• През 2008 г. завършва магистратура в Икономическия университет във Варна

• Изпълнителен директор на „Стара Планина Холд“, на ХЕС и М+С-97

• Председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Единствената болница по педиатрия излиза на протест

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 2


Работещите в специализираната болница по педиатрия в София излизат на протест в четвъртък заради ниски заплати и с искане за специален статут. Те имат насрочена среща със здравния министър Кирил Ананиев в сряда, но това няма да отмени протеста.

Основните искания са специален статут на болницата, отпадане на лимитите за хоспитализации и увеличаване на заплатите на персонала, обясни пред clinica.bg д-р Антон Владимиров от клиниката по пулмология и интензивно лечение в СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ – единствената педиатрична болница у нас.

Педиатрията е сред найзле финансираните специалности от здравната каса от години, а най-тежкият проблем в болницата в момента е липсата на медицински сестри. В клиниката по пулмология и интензивно лечение графикът за дежурства на сестрите в момента се крепи на две пенсионирани сестри. За да работи клиниката нормално, са нужни 12 сестри на щат. Те обаче отдавна не са толкова – напуснали са заради натоварените дежурства, които са часове над допустимото, и заради ниските заплати, обясни лекарят.

От болницата искат да получават отделно финансиране от бюджета, тъй като имат уникални клиники без аналог у нас – клиника по гастроентерология, по ревматология, по еднокринология и диабет и клинична генетика. Настояват и да отпаднат лимитите в болничното детско здравеопазване за университетските болници. От тази година касата има нови правила, според които ако в клиниката по пулмология има 10 места, там могат да бъдат приети само 10 деца, и то само с белодробни диагнози. Преди е било възможно при запълване на капацитета на дадено отделение пациенти да се приемат в друго.

И подобрената медицинска експертиза беше отхвърлена

Йоана ПЕТРОВА

Сега  стр. 2


И новите промени в Наредбата за медицинската експертиза бяха отхвърлени от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Проблемите в медицинската експертиза са от миналото лято, когато МЗ наложи нова наредба, с която значително оряза възможността да се трупат проценти неработоспособност с редица заболявания. Водещо при оценяването остана само основното заболяване, което обаче започна да отстранява твърде много хора с реални проблеми от системата за подпомагане с инвалидни пенсии и интеграционни добавки. Ананиев бе поел ангажимент след 6 месеца действие на наредбата да се направи преглед на ефекта от нея и при нужда да се направят промени. Именно тези промени в момента са на дневен ред. С тях отново се дава възможност хора със съпътстващи заболявания да получават по-високи проценти. Остават обаче ограничения – натрупване на проценти има само когато водещото заболяване юди до над 50% инвалидност.

Организациите приветстват отстъпката, но я намират за недостатъчна. „Категорично е много по-добър вариант от сега действащата наредба. Ние искахме още по-добър вариант“, обясни пред БНТ Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите. „Безспорно е крачка напред но тази крачка е недостатъчна. Настояваме да бъдат взети предвид всички съпътстващи увреждания при оценката на намалената работоспособност“, добави омбудсманът Мая Манолова.

Организациите настояват ощетените от сегашната наредба да имат право да се явят на ТЕЛК отново след приемането на промените. Кирил Ананиев се е ангажирал да осигури такава възможност, като се очаква това да е възможно найрано през август, допълва БНТ.

Ваксини, морбили и Мадагаскар

Каква е разликата със САЩ

Труд  стр. 12


Една от най-бедните страни в света, Мадагаскар, страда от сериозна епидемия от морбили, също както и една от най-богатите – САЩ. И макар че и двете епидемии от потенциално смъртоносната болест се обясняват с една и съща причина – неваксинирани деца, корените на тази причина не биха могли да бъдат по-различни.

Повече от 1200 души, най-вече под 15-годишна възраст, се починали от морбили в Мадагаскар от септември насам. С почти 120 000 заболели епидемичният взрив е най-тежкият от десетилетия в островната държава. Когато четиригодишната дъщеря на Мари-Жан Рандриамахефи се разболяла, 44-годишната чистачка, която живее в беден квартал на столицата Антананариво, я завела на ветеринар. Тя нямала достатъчно пари за друг лекар. Макар че е трябвало да плати за прегледа, самите ваксини в Мадагаскар са безплатни, но много родители не знаят това. Тази неосведоменост е ключов фактор в страната, в която според Световната банка над 75 процента от населението живее с по-малко от два долара на ден. Когато дъщеря й не оздравяла, Рандриамахефи решила да я заведе в болница, но докторът отказал да я приеме, защото майката нямала седемте долара, които трябва да плати за преглед.

Не такава е ситуацията в САЩ, където родителите са информирани и призовавани да ваксинират децата си. През последните години обаче „анти-вакс“ движение се зароди в САЩ и Европа сред родителите, които обвиняват ваксините, че причиняват състояния като аутизъм при децата им. На Запад шарката морбили беше почти изкоренена, преди неотдавна да се появи отново.

Властите в Ню Йорк обявиха извънредно здравно положение и издадоха заповед за задължителна ваксинация след „огромен скок“ на случаите на заболяване от морбили. За три месеца от началото на годината американският Център за контрол и превенция на заболяванията е регистрирал 465 случая на морбили в 19 щата. Центърът съобщи, че през 2019 г. се наблюдава „вторият най-голям брой на случаите на морбили в САЩ, откакто болестта беше изкоренена през 2000 г.“.

Скопие обяви епидемия от морбили

Труд  стр. 17


Епидемия от морбили е обявена на цялата територия на Северна Македония, с цел да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта, съобщи БТА.

Сред мерките, които влизат в сила, е нито едно неваксинирано дете да не бъде приемано в детска градина. Минималната възраст за ваксиниране ще бъде намалена от 12 на 6 месеца. Задължително ще бъдат имунизирани с две дози и всички здравни работници в страната. Междувременно Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че случаите на морбили в цял свят за първите 3 месеца на т.г. са се утроили в сравнение със същия период м.г.

Вирус отнема гласа на децата

Ивона ВЛАДИМИРОВА

Телеграф  стр. 17


Нов вирус отнема гласа на децата и докарва ларингит. През последните седмици иред кабинетите на педиатрите е пълно с болни малчугани.

Заразата започва с хрема и преминава към лаеща кашлица. В последствие гласът става по-дрезгав и постепенно се губи. Възможно е да се появи и температура. Най-често са засегнати хлапетата до 5 години. Макар и рядко обаче вирусът може да предизвика усложнения, като затруднено и учестено дишане, възможно е инфекцията да се разпространи към синусите и средното ухо. В момента различни пролетни зарази повалят по около 1000 деца на седмица, показват данните за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Сезон

Лекарите отчитат и бум на стомашни проблеми. „Този тип вируси са типични за пролетта особено в детска възраст. Преминават с повръщане и диария. В някои случаи се стига и до болница, ако детето се обезводни. По-често обаче, състоянието се овладява в рамките на няколко дни,,, коментира д-р Маргарита Петрова, общопрактикуващ лекар и педиатър. По думите й хлапетата първо се оплакват от болки в коремчето, а в рамките на няколко часа след това се появяват и първите симптоми. Някои деца вдигат и температура, но други изкарват вируса само с разстройство и повръщане. Наред със сезонните зарази обаче, в детските градини продължава да пълзи и шарка.

Регистри

Всяка седмица регистрите на Националния център по заразни и паразитни болести отчитат по близо 1000 нови случая на варицела. От началото на годината лещенката е повалила 11350 души. За сравнение в същия период през изминалата година са регистрирани 10 775 случая. Това означа, че през настоящата година те ще бъдат повече, като те първа предстои да се увеличават. За сметка на това с около 500 по-малко са заразените от скарлатина. От началото на годината в страната са съобщени 1111 случая.

Дъждове отлагат алергиите до Великден

Телеграф  стр. 17


Дъждовното време отлага алергиите.

Хората, които имат т.нар. поленова или сенна хрема, ще се разминат без обичайните симптоми почти до края на месеца. Алергията позната още като полиноза предизвиква кихане, хрема, кашлица, запушен нос, зачервени,сърбящи очи, конюнктивит. Според метеорологичната прогноза и през втората половина на април се очакват чести валежи и значително по-ниски температури, особено в периода 16-23 април. Това ще поддържа ниска въздушна поленова концентрация. В сравнение с 2018 година през тази в София са отчетени почти 3 пъти по-малко поленови зърна, което е истински подарък за хората с брезова алергия. В този период на годината дразнения ни докарват орехи, чинари, брези, габъри, букове, дъбове и орехи. Тези видове ще са в период на активен цъфтеж, но ако валежите продължат, ще отмиват техния прашец. Към края на месеца те постепенно ще прецъфтят. Според прогнозата, изготвена от alergii.bg житните треви, дърветата и храстите ще са с най-висока въздушна поленова концентрация точно по Великден, в периода от 26 до 28 април.Това е времето през което симптомите ще ударят най-силно хората със сенна хрема.

Отворени врати болестна Помпе в Александровска

Телеграф  стр. 18


Александровска болница обявява 17 април заден на отворените врати за болест на помпе. След предварително записване на тел.: 02/9230 670, всички пациенти с неуточнени състояния, засягащи мускулите, могат да получат безплатни консултации от специалистите в Неврологичната клиника на лечебното заведение. Инициативата е част от поредицата активности, които Българското дружество по невромускулни заболявания (БДНМЗ), съвместно с Българската асоциация по невромускулни заболявания (БАНМЗ) организират по повод отбелязването на Световния ден на болестта на Помпе -15 април. Болест на Помпе е рядко генетично заболяване, което се предава от родители на деца, независимо от пол и раса. Диагностицирането на заболяването е трудно, тъй като много признаци и симптоми на болестта на Помпе не са уникални само за нея и може лесно да бъдат объркани с тези на по-често срещани заболявания. Освен това, болестта на Помпе може да засегне много части на тялото, като различните хора често биват засегнати по различен начин. Най-честата проява е мускулна слабост, която се задълбочава с времето, затова при подобен симптом трябва да се потърси консултация с невролог.

Студенти преглеждат по селата край Златоград

Телеграф  стр. 18


Неправителствената организация „Студенти по медицина на мисия,, организира безплатни прегледи и кръвни изследвания за жителите на златоградските села Аламовци, Кушла и Крушкова махала. Прегледите са предназначени за хора в напреднала възраст и ще се извършат на 20 и 21 април от студенти по медицина с ръководител д-р Елина Белева. Мисията на студентите от неправителствената организация е да предоставят безплатни медицински услуги за жители на малки населени места, отдалечени от болници и имащи затруднен достъп до здравни грижи. Възрастните жители на трите села ще имат възможност да преминат общ преглед и изследване на кръв. Кампанията се организира в партньорство с Община Златоград.

Консултират онкоболни във Варна

Телеграф  стр. 18


Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания във Варна организира консултации за пациенти. Специалистите на „Д-р Марко А. Марков,, напомнят на хората с доброкачествени и злокачествени заболявания, че имат право на безплатен диспансерен преглед. От него могат да се възползват всички, които са приключили лечението си-хирургично, чрез химиотерапия или лъчетерапия. През първата година след края на лечението онкоболните имат право на 4 безплатни прегледа в рамките на годината в СБАЛ03 – Варна. Те се провеждат на 3 месеца. През втората и третата година след лечението, пациентите имат право на два диспансерни прегледа-през 6 месеца. От четвъртата година нататък наблюдението е веднъж годишно. Тези прегледи са важни за проследяване на възстановяването на пациентите след предприетото лечение, за откриване своевременно на усложнения или рецидиви, категорични са специалистите. Всички пациенти, чието лечение е приключило и имат право на безплатен преглед, могат да си запишат час на място на регистратурата на СБАЛ03 – Варна или на телефон 052/975 840.

400 000 българи живеят в тишина

Нищожна част от хората с пълна глухота у нас са с импланти

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 19


400 хиляди българи живеят в тишина. Толкова са нашенците със средна до пълна глухота. 40 хиляди от тях са деца. Всяка година 60-70 бебета у нас се раждат с пълна глухота. 2-ма от 3-ма души на възраст над 65 години пък се борят с тежки слухови проблеми, сочи статистиката на Световната здравна организация.

Процедура

Първият у нас кохлеарен имплант е сложен на пациент преди 20 години. Той представлява устройство, което помага на хората с нарушен слух да чуват. Досега в България са направени над 700 кохлеарни имплантации. В световен мащаб поставянето им се смята за рутинна процедура. В по-голяма част от случаите се касае за минимално инвазивна практика. Благодарение на тази безболезнена процедура, пациентите се възстановяват бързо. Хирургическата намеса трае около три часа и по-голяма част от пациентите са в състояние да напуснат болницата още същия ден. Рехабилитацията след нея обаче е ключова за адаптирането и интегрирането на пациента в социалната среда. За хлапетата тя е изключително важна. Ето защо родителите трябва да обръщат внимание на „улавянето“ и интерпретацията на някои основни шумове, да им пеят и известно време да живеят сред по-активна музикална среда.

Бебета

Изключително важна е програмата за неонатален скрининг, както и закупуването на апаратура за ранна диагностика, което финансира изцяло едно от изданията на „Българската Коледа“. „Благодарение на тази благородна инициатива и на добрите сърца на много хора в България успяхме да съберем средства, с които да се подсигури необходимата медицинска апаратура за отоакустични емисии за ранна диагностика на слуха при новородени!“, подчерта професор Диана Попова от МБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“, която е ръководител на катедра по УНГ болести при МУ – София. Кохлеарната имплантация е единствен метод за лечение на вродената и придобита глухота. Едва 2% от хората с пълна глухота у нас са с импланти. За децата до 2 години този процент е 25%. За сравнение – в Западна Европа този процент е в пъти по-голям. Там новородените, получили имплант до 2-годишна възраст, са 85-90%.

Финансиране

Голям проблем е финансирането от здравната каса, както и дългият лист на чакащи кохлеарна имплантация пациенти. „Изправени сме пред морална дилема, когато трябва да обясним на един тревожен родител защо на детето му все още не може да бъде поставен кохлеарен имплантат, защото преди него има поне още 100 пациенти със сходна нужда. Всяка година в България се раждат средно 70 новородени с пълна глохота, към тях се добавят и пациентите с подобен проблем, които са в листа на чакащите от миналата година, а когато към тях прибавим и пациентите с вродена глухота, чийто брой се покачва всяка година, броят кохлеарни имплантации, които финансира здравната каса, се оказва изключително недостатъчен. Изводът е, че държавата трябва да поеме своята отговорност в тази посока“, посочи професор Спиридон Тодоров от ИСУЛ.

Пионер

Професор Иван Ценев е пионер в областта и първият хирург извършил кохлеарна имплантация в България през 1999-а. „Имаше сериозна съпротива от страна на Съюза на глухите в България, както и възражение от финансов характер, свързани със самата процедура. Провеждаха се и много разговори на тема – на каква възраст трябва да бъда пациентът, когато се подлага на кохлеарна имплантация. 20 г. по-късно мога да кажа, че България разполага с водещи специалисти и рехабилитационен апарат. Направи се много в тази посока и доказателство за успеха са многобройните пациенти, които в настоящия момент са интегрирани хора, които водят нормален начин на живот“, отбелязва професорът. У нас има четири центъра за кохлеарна имплантация. Професор Ценев създава първия u към МБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“, а през 2004-а отваря врати и такъв център към ВМА, под ръководството на професор Венцислав Цветков. През 2013-а благодарение на упоритостта на доцент Петър Руев заработва успешно и център за кохлеарна имплантация в Стара Загора. Четвъртият център в Пловдив отваря врати преди година, следвайки опита и успешните резултати на предшествениците си.

ПЛАСТИЧНИЯТ ХИРУРГ Д-Р ГУИДО МАРОНАТИ: Мазнина от корема уголемява гърдите

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 22


-Д-р Маронати, вие бяхте в България, за да обучите наши лекари да работят с нова техника в естетичната хирургия -работа с конци, съдържащи хиалуроновата киселина. Какво представлява тя?

– Това е лесен начин за постигане на ефект на повдигане на лицето, шията и тялото, без да има хирургическа намеса. Обикновено, когато искаме да постигнем това, се прилага класическата хирургическа намеса.

Прави се разрез, това оставя някакъв белег. Хирургическата намеса носи рискове. С тази техника постигаме същото, но за 15- 20 минути без никакъв риск. Първата полза на метода е повдигането, а втората, че се подобрява качеството на кожата.

– Колко време трае ефектът?

– Обикновено между 1 и 2 години. За толкова време се абсорбират съставките – полимлечна киселина, капролактон и хиалуронова киселина. Предлагаме и конци, които са постоянни. Но при нас в

Италия, а мисля, че и в България не се възприемат толкова добре. На първо място, защото хората изпитват страх от нещо, което постоянно ще остане в тях. И, второ, не действат върху качеството на кожата. Хубавото при непостоянните е, че процедурата може да се прави многократно.

– Има ли противопоказания?

– Да. В нашата работа ние отказваме определени процедури. Първо, имаме пациенти с високо кръвно налягане, сърдечно заболяване, дерматити. Второ, когато имаме насреща пациент, който смята, че конецът е магия. И с един ще можем да оправим всичко – околоочния контур, всичко. Тоест бихме отказали на пациенти, които са си луди.

– Могат ли конците да изместят силикона?

– Не. Използват се за повдигане. Можем да ги използваме по тялото на ръцете, на гърдите, вътрешната част на бедрата. Повдигане да, но не и обем. Поставят се с местна упойка, не използваме скалпел, не остава никаква рана.

– Наскоро се завърнахте от конгреса по пластична хирургия в Монако. Какви са най-новите тенденции?

– Говорехме за лазерните технологии, които се развиват много бързо и са много важни в момента. Чисто технически нещата в пластичната хирургия са вече развити.

– Имали ли сте български пациенти?

– В Италия не съм имал, но тук в България съм имал много. Това, което са искали, са филъри и ботокс, трансфер на мастна тъкан от едно място на друго, корекция на гърди, липосукция, ринопластика. До преди 10 години липосукцията беше много разпространена, ние взимахме тази мастна тъкан и я изхвърляхме, но вече знаем, че тя е много полезна и може да отиде на други места. Затова вече не я изхвърляме.

Обикновено не взимаме мастна тъкан от дупето, защото то ще се смъкне. Взима се мастна тъкан от тази част на корема. Най-често поставяме мастна тъкан в гърдите и дупето.

– Кои са най-трудните и рискови хирургически намеси?

– Една от най-трудните хирургически намеси е ринопластиката, но най-рисковите са лиф-тинг на лицето и на шията. Последното не е много трудно, но е много рисково, защото има нерви. Ако хирургът не е достатъчно добър, може да ги среже и това да доведе до парализа. Трудно е да се постигне симетрия, особено при пациенти, които са имали някакви проблеми в миналото наранявания, недобра хирургическа намеса. При тях е много трудно да се постигне симетрията.

– Мъжете по-често ли прибягват до разкрасителни процедури?

– В началото, когато започнах кариерата си на пластичен хирург, на 100 жени пациенти имах един мъж. Сега обаче поне 15 – 20% от пациентите са мъже. В момента при мъжете процедурите основно са ринопластика, липосукция и повдигане на клепача. Иначе другите са слагане на ботокс и третиране с лазер.

– Какъв е вкусът на дамите според тяхната националност?

– Не виждам съществена разлика между италианските пациенти и българските. Има разлика с бразилките например, както и корейките. При последните се забелязва, че обикновено се стремят да променят контура на брадичката, понякога и дори формата на окото. Искат да е по-закръглено, по-европейски тип. Другата разлика е в размера на имплантите за гърди. Обикновено корейските пациенти искат много малки импланти. Българките и италианките предпочитат със среден размер. В днешно време все по-важно става размерът да изглежда поестествен, а не да е голям.

– Значи можем да кажем, че модата на големите гърди е отминала?

– Да, както и на големите устни. В Италия преди 15 години беше модерно големи устни и големи гърди, но вече не. Освен това множество изследвания показаха, че когато се поставят филъри или мастна тъкан 3-4 пъти, кожата на устните не може вече да го понесе и формата не е добра. Затова е по-хубавото да се поставят малки количества. Тогава ефектът е по-добър.

***

Това е той:

Работи в клиника за пластична хирургия в Милано Преди това е бил реконструктивен хирург в Държавна болница

Преди 11 години започва да работи с конци, обучава наши лекари на тази техника

ДОЦ. ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ: Вместо радикална реформа в здравеопазването ни предлагат трошинки

Клати се основополагащият камък на здравната система – общопрактикуващите лекари, но не виждам МЗ да се е загрижило, казва зам.-председателят на здравната комисия в Народното събрание

Аида ПАНИКЯН

Дума  Стр. 11


■ Доц. Йорданов, какви промени очаквате в контрола на здравната система след сливането на изпълнителните агенции по трансплантация и „Медицински одит“?

– През Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. бе направена промяната, която предвиждаше обединението на два органа, които нямат нищо общо -споменатите агенции. И сякаш, за да стане хаосът още по-голям, новата структура се оглавява от юрист с твърде оскъден опит в здравеопазването. При отсъствието на каквато и да е визия от страна на държавата за трансплантациите, със създаването на „Медицински надзор“ не виждам какви надежди за присаждане на бял дроб, на бъбрек, сърце или черен дроб биха имали над 1030 български граждани. Близо 2 години държавата не успя да се справи с белодробните трансплантации на 15-18 души, за които всеки час закъснение може да коства живота им. Трима вече починаха заради нехайството на МЗ. Сега чакаме да изпратим първите български лекари в чужбина, за да се учат на белодробни трансплантации, и след 3-4 години може би, дано да се правят тези операции у нас. А на болните се казва „Чакайте!“ Болестта чака ли? Не виждам какво ще прави новата агенция, след като управляващите продължават да не осъзнават, че една бъбречна трансплантация струва на бюджета в дългосрочен план 3,5 пъти по-евтино от хемодиализата. Очевидно държавниците преди 50 години, когато е направена първата у нас бъбречна трансплантация, са били по-далновидни. Сега – поредните обещания за милионни инвестиции в българската трансплантология. Но кой ще даде отговор за пропилените години и възможности, за милионите долари, платени за трансплантации в чужбина. Лично аз не питая особена надежда. За дейност като трансплантологията трябват освен много пари и посветено сърце, което е видяло очите на обречения болен и надеждата в тях.

Вместо да се занимава с актуалните проблеми на здравеопазването, МЗ си търси и създава проблеми. Повече от месец сме свидетели на протеста на специалистите по здравни грижи – медицински сестри, фелдшери, рехабилитатори и др. Те не поставят въпроса за условията на труд, за крайно недостатъчния си брой (два пъти по-малко от нормативите) за изнурителните извънредни нощни смени. Една медицинска сестра в детско отделение се грижи за 30 до 50 малки пациенти! Тези професионалисти по здравни грижи искат само що-годе достойно заплащане – две минимални заплати (1120 лв.). Защото не искат да гледат пенсионерите от Западна Европа за 30004000 евро на месец. Защото са учили и са се посветили на медицината и искат да осъществят професионалните си мечти в България. И какво прави министерството? Нищо! МЗ не може да осигури приемането на единна методика за заплата в собствените си болници. И се задоволява единствено с опитите да привлече ръководството на съсловната организация на своя страна. И въпросът не е в липсата на пари. Пари има достатъчно, но липсва контрол върху тяхното разходване. Органът, който трябва да прави това -министърът на здравеопазването и неговото министерство, отказва да го направи.

■ Ще стигнат ли 30-те млн. лв. за общински и областни болници и за психиатрията?

– На 1 април станахме свидетели на поредния абсурд в системата на здравеопазването. Родилното отделение в ямболската областна болница затваря за 4 месеца, защото не може да се осигури един неонатолог. Шест месеца болницата търси неонатолог и не може да го намери! Ямболската областна болница е мажоритарна собственост на държавата с принципал министърът на здравеопазването. Шест месеца държавата не може да намери един, само един неонатолог за собствената си болница! Затова сега 140 бъдещи майки от Ямболска област ще кръстосват страната, за да намерят къде да родят. Миналата година в тази болница са родени 402 деца. Плановите раждания може да се провеждат в Пловдив, Стара Загора, Бургас, но тежките случаи поема тази болница. След като държавата унищожи поминъка в Странджа и Сакар с избиването на животните при епидемията, днес лишава хората от условия за нормално раждане през XXI век. Това е позор за една европейска държава. Държавата била безкрайно загрижена за демографската криза. Празни думи. Но не е само родилното на ямболската болница. Ние от БСП винаги сме поставяли въпроса за закриването на родилни отделения в страната с особена грижа – Свищов, Тетевен, а сега и Ямбол. Защото за нас здравеопазването не е търговия, не е просто приход и разход и търсене на максималната печалба. Здравеопазването е най-висшата хуманна дейност и всяка държава го дължи на своите граждани. Е, ако има държава.

Питате ме за 30-те милиона допълнително за закъсалите общински, областни и психиатрични болници. Не мисля, че нещо се промени в тези лечебни заведения. Освен шумната самореклама на МЗ. Министърът обеща, че хората щели да усетят тези пари през април, но никой не се е похвалил. На здравеопазването му трябва истинска радикална реформа.

■ Но нали през септември бяха обявени два модела за промяна?

– Вместо радикална реформа в българското здравеопазване, която всички очакваме, ни се предлагат трошинки, както се казва на родопски диалект. Хората очакват радикална реформа, а не милостиня. При това -от парите, които са внесли в бюджета като осигуровки и данъци. Колкото и пари да наливат с надеждата да приглушат протестите, докато минат тези избори, а след тях следващите и последващите, няма да стане. Ножът вече е опрял до кокала и това го казва не опозицията, а вече втори министър от управляващите. Само че управляващите или наистина не знаят как се прави, или нямат куража. Но, ако е така, нека просто да се отместят.

■ С какво ще се подобри медицинската дейност, след като вече няма да има национални консултанти, а експертни съвети към министъра на здравеопазването?

– Не, не очаквам подобно нещо. Ще заменим институцията национален консултант с експертни съвети към министъра на здравеопазването, за да бъдат задоволени амбициите на неколцина нереализирали се „мастити“ медици и те да дават компетентни мнения как да се харчи народната пара и да си докарат по някой лев допълнително. А отговорността за решенията да се размаже в мъглата.

■ Около 500 практики по обща медицина може да бъдат заличени на 3 юни. Необходими ли са спешни мерки, за да бъде предотвратена катастрофа?

– Клати се основополагащият камък на здравната система – общо-практикуващите лекари. Не виждам обаче МЗ да се е загрижило. Не стига, че са с 1000 по-малко от норматива (по здравна карта), не стига, че младите лекари въобще не искат да чуят за работа като семейни лекари, няма пари за профилактика, пестят се пари от първичната извънболнична помощ, по никакъв начин държавата не стимулира работата на общопрактикуващите лекари, превърнаха ги в писарушки и по всякакъв начин се опитват да обезсмислят работата им. Имат само отговорности и задължения. А сега на немалък брой без специалност по обща медицина ще им се забрани да практикуват. Нямало нищо страшно, техните пациенти просто щели да бъдат поети от останалите джипита. Това може да го каже само човек, който не само никога не се е занимавал със здравеопазване, но и който въобще не познава съвременна България. Бих искал да видя отговора на жителите на малките селца, махали и паланки в Родопите, Странджа, Сакар, Делиормана, Северозападна България. И ще го видя, и не само аз – първо на 26 май, а след това и през есента. И дано го видим и трети път, защото иначе и надеждата си отива.

***

ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ е зам.-председател на Комисията по здравеопазване в НС. Доцент, възпитаник е на Медицинския университет в Пловдив, където завършва дентална медицина, а по-късно е и преподавател там, ръководител на катедра. Специалист по обща стоматология, дентална образна диагностика и социална медицина и здравен мениджмънт. Специализирал е мениджмънт на здравното осигуряване в Германия, изучавал е мениджмънт на болнични заведения в САЩ и Германия. Бил е директор на Районния център по здравеопазване на Пловдивска област. От 2014 г. до избирането му за депутат от БСП в 44-то НС, е директор на УМБАЛ „Пловдив“. Бил е общински съветник.

***

Дума  стр. 4


Специалисти от над 10 държави участваха в юбилейния десети симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия“, организиран от ВМА. По време на форума бяха предавани сесии от операционната на ВМА с демонстрация в реално време на съвременни минимално инвазивни урологични операции

Група P.I.F. пее за хора с множествена склероза

„Понякога“ на Димо Стоянов и компания скоро ще има и видеоклип

Дума  стр. 20


Музикантите от P.I.F. се включиха в кампанията „Невидимата МС“ на фондация „Множествена склероза България“ с новата си песен „Понякога“. Групата приема участието си в инициативата не само като социална отговорност, но и по лични причини. Една от бившите съученички на фронтмена на бандата – Димо Стоянов, е засегната от болестта.

„Тя е диагностицирана с МС от доста време, но е изключителен боец по дух – движи собствен бизнес, ходи на бокс, въобще – живее активно. Здравка (председателят на фондацията) я помолила да препоръча артист, който да запише песен по случай Световния ден на МС 30 май. Имам много познати с тази болест и приех идеята присърце“, разкри вокалистът на групата.

Песента е написана преди доста време, близо десетилетие, споделя изпълнителят. „И Все не намираше повод да излезе на бял свят. Пуснах я на Здравка и текстът зазвуча в пълен синхрон с идеята за съпричастност към хората с МС и изпитанията, пред които ги поставя болестта“, допълни Димо Стоянов.

Целта на кампанията „Невидимата МС“ е повишаване информираността на обществото за невидимите МС симптоми и тяхното въздействие върху качеството на живот на диагностицираните. В България по последни неофициални данни има над 10 000 души с МС, като всяка година техният брой се увеличава приблизително с нови 80 пациенти.

Съвсем скоро „Понякога“ ще се сдобие и с клип, в който ще се видят лицата на МС през вдъхновяващите истории на хора с различни професии.

„Извън сюжета на видеото те ще споделят своите невидими за околните симптоми и ще изразят това, което искат масово да се знае за диагнозата, за да бъдат туширани погрешните схващания за болестта. По този начин всеки съпричастен към хората с МС В България ще може да осигури адекватна и правилна подкрепа“, убедена е Здравка Цветарска.

Откриха семейна стая за недоносени деца

Жълт Труд  стр. 10


Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас вече има семейна стая, в която родителите на недоносените бебета ще могат да прекарват известно време с децата си. Стаята е създадена за четири месеца изцяло с дари-телски средства. Част от сумата е събрана от продажбата на благотворителните календари с недоносени бебета, родени и отгледани в отделението. Друга част са дарение от Инер Уил Клуб Бургас – дамска организация към Ротари. Две специални кожени кресла за майките са дарение от фондация „Нашите недоносени деца“.

„Тесният контакт между бебето и неговите родители помага както на родителите – да преодолеят стреса от раздялата и от факта, че детето ще остане в болницата още време, така и на детето. То усеща гласа и допира им, по-спокойно е, показателите му се подобряват. Родителите се чувстват по-уверени в грижите, това им помага и при прибирането вкъщи“, обяснява д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.

Д-р Ана Пейкова: Мануалата терапия оставя петна и белези по лицето

Сияйна кожа като на холивудска звезда се постига със специализирани апарати

Магдалена ГИГОВА

Жълт Труд  стр. 35


Грейналите лица на актрисите на церемонията за връчване на Оскарите показаха защо напоследък е много популярен терминът „сияйна кожа“. А тя не се постига само с умел професионален грим.

Това е понятие, свързано с красотата и здравето на най-горния слой на кожата – епидермиса, обяснява д-р Ана Пейкова, дерматолог. Той е много тънък, фин и предпазва долния слой от нараняване, вредни слънчеви лъчи, влияние на вятъра и студа. И същевременно по него най-много личи, ако нещо не е наред. В случай, че горният слой на кожата е нарушен, пигментиран или през него прозират капиляри, тя не изглежда добре, виждат се разширени пори, фини линии.

За да постигнем обща красота, трябва да се погрижим не само за мастната тъкан, еластичните влакна и колагена на кожата, а и за нейната повърхност, твърди дерматолож-ката.

Най-напред е домашната грижа която се изразява в почистващи процедури и козметиката, която нанасяме сутрин и вечер. Всеки сам си я избира от голямото разнообразие или се консултира с дерматолог, когато вижда, че нещата не вървят.

Вторият начин, по който да се грижим за горния слой на кожата, това са козметичните процедури и терапии.

Все повече се отрича механичното стискане защото при него кожата може да реагира с появата на белег и пигментация. Този тип третиране е необходимо при мазните и проблемни кожи, но не всяка има нужда от подобна терапия. Според д-р Пейкова е заблуда, че трябва редовно да се извършват такива процедури. Кожата всекидневно произвежда себум – мазнина, която я предпазва. Тя улавя и неутрализира вредните бактерии, вируси и алергени. Така че не на всяка цена трябва да премахваме тази мазнина, ходейки на почистване.

Все повече в медицинската козметика навлиза специализирана апаратура, ползваща модерни технологии, свързани с преодоляване на кожното съпротивление за да може продуктите, които се нанасят, да проникват в дълбочина и да изиграят своята роля. Такъв е и най-новият апарат на френска марка, съчетаващ йонизация, електростимулация и накрайник за термоенер-гия, който преодолява по-лесно спойката между клетките (при горния слой клетките са изключително здраво споени, за да не могат да навлизат вредни влияния в кожата). Съчетаването на тези три технологии води до преодоляване съпротивлението на кожата и по-качествено навлизане на серуми, телове, маски, които се използват при всяка терапия.

Накрайникът за термое-нергия чрез затопляне повишава кръвообращението на кожата и спомага за по-дълбокото навлизане на кислородната емулсия. Апаратът прави така, че нанесените продукти проникват в дълбочина

Например, динамичната йонизация разпада активната съставка на крема или на емулсията на по-малки частици и по този начин тя навлиза в кожата по-дълбоко.

„Това не може да се направи при мануална терапия – обяснява д-р Пейкова. – Хората си мислят, че масажът ги релаксира, но той всъщност стимулира кръвообращението и по този начин кожата по-лесно възприема продуктите. Докато апаратите с накрайниците за динамична йонизация разпадат активните съставки на по-малки частици. После нанасяме кислородна емулсия и посредством накрайника за термоенер-гия тя навлиза в дълбочина и насища кожата с кислород.“

При всяка една терапия си има протокол и в зависимост от типа кожа се прилага терапия за хидратация, за лифтиране, за изсветляване, за премахване на пигментация, за фините бръчки, за мазната кожа. По принцип е добре да се направят четири процедури -по една седмично

Козметичните терапии са завършващо звено в цялостната грижа за кожата. Те са важни и от здравословна гледна точка, защото всяко нацепване на горния слой на кожата създава условие за навлизане на различни алергени и оттам вече могат да се появят контактен дерма-тит, атопичен дерматит, гъбички и бактериални инфекции, които правят кожата не особено красива.

Всички козметични терапии са насочени към това, кожата да произведе повече колаген. При чисто мануалните терапии не може да се повлияе на пигментациите или на други несъвършенства. Вече механичното почистване остава назад във времето, защото е доказано, че петната, появили се от ману-ални терапии, се лекуват много по-трудно от тези, появили се от слънцето.

Апаратните процедури не са болезнени и ако човек си направи и четирите, ефектът от тях продължава около 6 месеца, но при поддържаща грижа от около една терапия месечно в зависимост от кожата, може да трае доста по-дълго. Разбира се, зависи много от домашната грижа, неизлагането на слънце, правилното хранене, употребата на алкохол и тютюн.

Препоръчително е, когато се прави апаратна терапия с продуктите на една марка, продължението на грижата да е с козметика от същия бранд, защото така надграждаме въздействието, съветва д-р Пейкова.

Най-активни във виртуалното пространство са онколозите

Жълт Труд  стр. 36


Една трета от лекарите в България вече са активни дигитално. Това обяви д-р Кунчо Трифонов, експерт анализатор на процесите в здравеопазването и фармацията, по време на първата конференция Pharma NextGen. 8973 от всички 22 000 медицински специалисти у нас са участвали в различни виртуални активности в най-голямата онлайн здравна платформа у нас CredoWeb през последните 12 месеца. Месечно четат, харесват, коментират и дискутират 4270 медицински специалисти. За сравнение в Германия дигитално активните лекари са едва 10%, сочи статистиката.

Най-активни в специализираното дигитално пространство са онколозите, следвани от дерматолози и ендокринолози. После се подреждат педиатри, акушер-гинеколози и невролози. „Изненадващата на пръв поглед активност на онколозите се обяснява с факта, че това е комплексна специалност, чиито представители реагират активно на научно и свързано с практиката им съдържание, споделят го, коментират, дебатират, обучават се и следят движенията на колегите си от гилдията“, отбеляза д-р Трифонов. Лекарите демонстрират все по-голям интерес към интерактивните форми на комуникация, предпочитат формати, в които могат да участват в удобно за тях време поради високата си заетост и искат да имат комуникация с водещи специалисти. 65% от дигитално активните лекари са проявили интерес към специализирани публикации, 48% – към медицински дискусии, 31% са разглеждали профили на колеги и лечебни заведения.

По време на Pharma NextGen няколко фармацевтични компании представиха успешни дигитални проекти, реализирани в партньорство с CredoWeb, като Виртуална кардио академия, фамилна хиперхолес теролемия, Остеопороза, Дигитален колеж по диабет. Бяха демонстрирани и новите инструменти на платформата за онлайн проучвания и мониторинг на докладването на нежелани лекарствени реакции.

Престижна номинация за наш доктор

Жълт Труд  стр. 36


Докторът, извършил първата безшевна витректомия в България – медицинският директор на Очна болница „Вижън“ и председател на Българското дружество по офталмолгия д-р Илиян Шандурков, е сред финалистите за Медицинските оскари 2019, съобщава ВИП Комюникейшън. Церемонията за Националните медицински награди 2019 ще се състои на 10 май в София.

Д-р Шандурков публикува първа по рода си монография за сухо око на български език през 2011 г., издава първи в България и втори в света атлас по Оптична кохерентна томография ангиография

(Ангио-ОСТ) през 2016 г., само година след изобретяването на технологията за това изследване в световен мащаб.

Докторът е и идеен организатор на първия по рода си конкурс за млади специалисти за най-добра снимка на очно заболяване със смартфон, в рамките на конференцията „Новости в офталмология та“ през 2016 г.

Д-р Шандурков е специализирал в Германия, Индия и Италия. От 2013 г. е ежегоден екзаминатор на Европейския борд по офталмология за придобиване на Европейска диплома по очни болести в Париж.

16.04.2019

Национални телевизии

Национални радиа

Кой ще управлява Очната болница във Варна

БНР  Преди всички


Общинските съветници във Варна ще се съберат утре, за да решат въпроса за собствеността на Очната болница в града.

Миналата седмица лекарите, които преди месец заплашиха, че ще напуснат колективно в Деня на здравния работник, все пак останаха да работят в лечебното заведение, след като директорът д-р Руслан Тошев подаде оставка. На извънредно заседание на Общинския съвет тя бе приета, а постът му пое временно професор Христина Групчева – заместник-ректор на Медицинския университет. Тогава се повдигна и въпросът кой да бъде собственик на общинската болница, за да я управлява адекватно.

Проф. Красимир Иванов – ректор на Медицинския университет „Професор д-р Параскев Стоянов“ във Варна предложи Очната болница да бъде прехвърлена за управление към университета. „Най-добрият вариант е първо да се направи равносметка какво е състоянието, действителното, на Очната болница, защото в момента никой не знае, нито ние, нито собственика.“

Според проф. Иванов вписването на професор Христина Групчева в Търговския регистър като временно изпълняващ длъжността управител на болницата не е реализирано, тъй като няма представен отчет за финансовото състояние на болницата.

„Ние имаме предложение към собственика да ни бъде предоставена болницата на Медицинския университет Варна, за да имаме възможност да инвестираме в нея – имам предвид хората и материално-техническата база. За да стане това нещо, да имаме правно основание да инвестираме, тя трябва да е наша собственост. Собствеността на Медицинския университет – Варна е публична държавна собственост. С публичната държавна собственост разпоредителни сделки може да взема единствено Министерският съвет“, допълни Красимир Иванов.

Ако се приеме решението за прехвърляне на собствеността на Очната болница към Медицинския университет, ще бъде поета цялата издръжка, поясни той.

„В случай, че не ни бъде предоставена и не се вземе решение от Общинския съвет,  решението на академичното ръководство на университета е да пребазира Катедрата по очни болести и зрителни науки на територията на университета така, че дейността да продължи да се развива така, както ние смятаме, че трябва да се развива, да инвестираме и да запазим хората, защото те са най-големия потенциал.“

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ