Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

Съдържание

23.04.2019

Пренасочват към ПЕТ скенер хора със съмнения за метастази заради неизпълнена доставка. 2

Студенти от Англия лекуват без пари в Родопите. 2

Общината дава 500 000 лв. за стадион „Спартак“ 2

Търсят се шефове на три болници. 3

Сестри и фелдшери се срещат с президента. 3

Заразените с морбили медици са стабилни. 4

130 столичани дариха 50 литра кръв. 4

Мотористи събират пари за незрящи колоездачи. 4

Глад за доктори на Апенините, търсят в България и Румъния. 4

92 жертви на трудови злополуки у нас през 2018 г. 5

Свършиха изотопите за онкоболни, пращат ги на ПЕТ скенер и ЯМР. 6

Д-р Ангел Кунчев: По Великден случаите на морбили може да се увеличат. 6

Активираха мъртви мозъчни клетки. 6

Използват ХИВ вирус при борба с тежък имунодефицит. 7

Национален съвет ще контролира морбили. 8

Изследват онкоболните с ПЕТ скенер. 8

92 души загинаха на работа. 8

Италия на лов за лекари в Румъния. 8

А защо педиатрията да не е приоритет?. 9

МЗ търси директори на Педиатрията и на Инфекциозна болница. 11

На 4 дни един българин умира в трудова злополука. 11

22.04.2019

Национален координационен съвет за контрол на морбили е сформиран със заповед на здравния министър  12

Над 460 са заболелите от морбили у нас. 13

Все повече болни от морбили. 13

МЗ сформира национален координационен съвет за контрол на морбили, за да се ускори ограничаването на заболяването. 14

Увеличават се случаите на морбили в София. 15

Епидемията от морбили се разраства. 15

У нас липсва радиофармацевтик за изследване на онкоболни. 15

23.04.2019

Национални вестници

Пренасочват към ПЕТ скенер хора със съмнения за метастази заради неизпълнена доставка

24 часа  стр. 8


Пациентите със съмнения за метастази ще бъдат изследвани с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс. Причината е, че липсват радиофармацевтици, които се използват за изследване на раковоболни със съмнение за разсейки.

Министерството на здравеопазването е изпратило указание до всички онкоболници, съобщиха оттам. От 31 май 2018 г. МЗ има договор с фирмата „Новимед фарма“ ЕООД, която е единственият вносител на радиофармацевтици за България и към момента има недоставени количества в изпълнение на договора. Въпреки проведените срещи с управителя на компанията и уверенията му, че остатъчните количества по договора ще бъдат доставени в лечебните заведения, това не се случи, подчертават от МЗ. Те припомнят, че на 21 декември 2018 г. са провели обществена „доставка на радиоактивни лекарствени продукти, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2019 г.“, включваща 50 обособени позиции. Процедурата обаче е частично прекратена, тъй като за доставката на технециеви генератори не е подадена нито една оферта. В кратки срокове ще бъде обявена нова обществена поръчка.

Студенти от Англия лекуват без пари в Родопите

Валентин ХАДЖИЕВ

24 часа  стр. 8


18 студенти по медицина направиха профилактични прегледи за хематологични заболявания в 3 откъснати села от община Златоград. Те са граждани на Великобритания, но по произход са от Южна Корея, Непал, Ирак, Либия, Пакистан, Бермуда, Нигерия, Шри Ланка и учат медицина у нас.

„Успяхме да прегледаме и изследваме 82-ма пациенти. Средствата бяха предоставени от организация, създадена от самите студенти.“, казва д-р Елина Белева от Клиниката по медицинска онкология към УМ БАЛ „Св. Георги“.

Сдудентите са били на 2 лагера в Непал, а миналата година са правили профилактика на диабет в пловдивското с. Труд. „Много хора имат високо кръвно, проблеми със сърдечносъдовата система, без да знаят, имат и левкоцитоза, което е признак за инфекция“, казват студентите.

Общината дава 500 000 лв. за стадион „Спартак“

Варна кандидатства за дългосрочен общински дълг за ремонт на театъра

Лиляна ТРЪНКОВА

24 часа  стр. 20


560 753 лв. допълнително отпуска община Варна, за да бъде довършен ремонтът на стадион „Спартак“. Това решиха съветниците на заседание на комисията по финанси.

С тези пари ще се дофинансира реконструкцията на една от трибуните и ще бъдат купени пластмасови седалки и спортно оборудване за залите. Допълнителните разходи се налагат, тъй като в процеса на изпълнение на строителните работи са възникнали непредвидени дейности.

Оживени дебати предизвика финансовото състояние на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Съветниците твърдят, че общината не може да покрие всички задължения на лечебното заведение, които към момента възлизат на над 421 хил. Членовете на комисията изискаха от управителя на тубдиспансера доц. д-р Христо Ганчев до заседанието на общинския съвет да представи справка за размера на задълженията за заплати на персонала за месеците ноември и декември 2018 г. На този етап компромисен вариант е със средства от общинския бюджет да бъдат покрити дълговете към НАП и „ЕнергоПро“ в размер на 147 529 лв. и задълженията за заплати.

Предстоящият ремонт на филиала на Театрал-но-музикалния продуцентски център също бе обсъден. Реализацията на мащабния проект за 7,1 млн. ще бъде финансирана с европари и кредит. Съветниците дадоха съгласието си Варна да поеме дългосрочен общински дълг в размер до 1 432 000 лв.

Търсят се шефове на три болници

Труд  стр. 4


Конкурс за директори на три лечебни заведения обяви Министерството на здравеопазването (МЗ): детската болница „Проф. д-р Иван Митев“ в София, инфекциозната болница „Проф. Иван Киров“ и белодробната болница в Габрово.

Изискванията към кандидатите са да имат магистърска степен по медицина, дентална медицина или икономика и управление; задължително да притежават и квалификация по здравен мениджмънт. Те трябва да представят програма за развитието на лечебното заведение за период от 3 години.

За СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ и СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ документи се подават в МЗ до 23 май. Конкурсът за детската болница ще се проведе на 27 май, а за инфекциозната – на 28 май. За „СБАЛББ – Габрово“ документите се подават в деловодството на лечебното заведение до 22 май или в МЗ до 27 май. Самият конкурс ще е на 29 май.

Сестри и фелдшери се срещат с президента

Труд  стр. 5


Инициативният комитет на протестиращите специалисти по здравни грижи – сестри, фелдшери, рехабилитатори и акушерки има насрочена среща за днес, 23 април, с президента Румен Радев. Те искат да го запознаят с исканията си и с хронологията на събитията, довели до недоволството им и до демонстрации с надеждата, че държавният глава може да им помогне в рамките на правомощията, които има.

Припомняме, че за 15 май е насрочен национален протест на специалистите по здравни грижи, за който вече тече подготовка в различни болници в страната. На някои места се организира отрано транспорт, на други като Габрово например, се събират средства между самия персонал, с които да бъдат изпратени негови представители на събитието в София.

Заразените с морбили медици са стабилни

Труд  стр. 5


От 460 установени до момента случая на морбили в страната, 20 са на служители на болници. Те са стабилни, състоянието им е добро и се следи, поясни пред „Труд“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Очакванията са, че заразата ще продължи да се разпространява и през следващите седмици обаче. Причината е недостатъчно добро ваксинално покритие. Най-много са заболелите в Благоевград, София и София-област. В Европа заразата е най-разпространена в Украйна, Северна Македония, Италия и франция. На Стария континент през 2018 г. заразени са били 82 000 души, починали са 72-ма, в сравнение с 42 смъртни случая през 2017 г.

В България при епидемията през 2009 г. имаше 25 смъртни случая при 24 000 заразени. Здравните власти призовават родителите на нимунизирани деца, да се обърнат за съдействие към личните лекари, педиатри или РЗИ-та. На 24 април стартира Европейската имунизационна седмица, която цели да повиши информираност от ползите от вкасинирането. У нас задължителният детски имунизационен календар включва препарати срещу 11 заразни болести – туберкулоза, хепатит Б, дифтерия,.тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит. Една от най-заразните болести в света е именно морбили като най-уязвими са малките деца.

130 столичани дариха 50 литра кръв

Труд  стр. 6


По време на инициативата за кръводарение на Цветница столичани са дарили 50 литра във временно разкрити пунктове. В София в акцията, която беше с подкрепата на БЧК, здравното министерство и Националния център по трансфузионна хематология, са участвали 130 души. Очакват се обобщени данни за цялата страна, съобщиха от БЧК.

Мотористи събират пари за незрящи колоездачи

Труд  стр. 7


Благородна инициатива да събират средства за закупуване на тандемен велосипед, с който зрящи и незрящи колоездачи да спортуват заедно, подеха варненски мотористи от клуб „Пауър джъмп“. Цената на ново колело от този тип е над 2000 лв. В момента с такова разполага училището за деца с нарушено зрение в града. Каузата бе подкрепена от участниците в пролетния мото фест „Варна 2019“, който събра стотици любители на адреналина. Демонстрации, конкурси за най-умело каране на мотоциклет с поднос в ръка и игри с награди забавляваха публиката.

Глад за доктори на Апенините, търсят в България и Румъния

Румен МИХАЙЛОВ

Монитор  стр. 2


В Италия лекарите са все по-малко и тръгваме на лов за доктори в Източна Европа – би тревога навръх католическия Великден авторитетният римски всекидневник „Република“. Вестникът информира, че най-тежко е положението в североизточната област Венето, в чиито болници към момента не достигат… 1300 лекари! Ето защо емисари, поощрени от губернатора на Венето Лука Зайя, вече тарашели за дипломирани лечители от Румъния, и по-специално от района на град Тимишоара. Основната причина медицинските власти в областта да се насочат към съседите ни от север била близостта на двата езика и съответно

НАДЕЖДИТЕ, ЧЕ РУМЪНЦИТЕ ЩЕ УСВОЯТ БЪРЗО ИТАЛИАНСКИ, СА ПО-ГОЛЕМИ

Според „Република“ положението с докторите във Венето е наистина драматично и болниците там били принудени да връщат масово на работа пенсионери. Някои от тях били над осемдесет години, като например осемдесет и пет годишния анестезиолог Джампиеро Джирон, който сега работи съвсем пълноценно в престижната венецианска болница „Вила Салус“. Що се отнася до „класацията на недостига“, то тя се оглавява от педиатрите – липсват 227, следват докторите от Бърза помощ-184-ма, специалистите по вътрешни болести – 92-ма, липсват още 67 рентгенолози, 33-ма ортопеди, 32-ма анестезиолози, 31 психиатри и т.н.

Римският всекидневник предвижда, че, що се отнася до лекарите,

В БЪДЕЩЕ ПОЛОЖЕНИЕТО В ЦЯЛА ИТАЛИЯ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-ТЕЖКО тъй като до 2025 г. би трябвало да се пенсионират 52 000 тукашни медици. А завършващите всяка година местните университети млади доктори са 6000 -7000, или иначе казано, ако няма „внос“, в средата на следващото десетилетие на Апенините ще липсват към 15 хиляди доктори, като само отделенията на Бърза помощ ще се нуждаят от 4200 висококвалифицирани специалисти. Ето защо „Република“ предвижда италианският „лов на доктори“ в източноевропейските страни да става все по-интензивен, като се разпростре и в България.

92 жертви на трудови злополуки у нас през 2018 г.

Монитор  стр. 5


92-ма работници са загинали при трудови злополуки през 2018 г. отчитат от КНСБ. 2914 са трудовите злополуки за миналата година. 1140 са жените, пострадали по време на работа. Седем са трудовите злополуки, довели до инвалидност. Данните представи д-р .Иван Кокалов по повод 28 април -Международен ден на загиналите при трудови злополуки и световен ден за безопасност и здраве при работа.

Според синдиката работодателите не влагат достатъчно в безопасността на труда. 36 лица са отстранени по време на работа при извършена проверка за безопасност на труда заради липсата на нужните средства за безопасен труд. Има и оплаквания от лошото качество на личните предпазни средства.

Липсата на оборудване е най-честата причина за травматизъм на работното място. Високо ниво на трудови злополуки и смъртни случаи са установени в сектор Строителство. Най-честите сигнали са за микроклимата в работната среда през лятото – високи температури в работните помещения.

Най-много са смъртните случаи в строителството -14. През 2018 г. 12 служителите в сухопътния транспорт са загубили живота си. Седем души са загинали в сектор растениевъдство, животновъдство и лов. Най-много трудови злополуки са констатирани в търговията – общо 264, както обясни Иван Кокалов.

232 са нарушенията в държавното управление. 223 са нарушенията през 2018 в строителния бранш.

Оказва се, че страната ни е на челно място сред държавите членки в ЕС с два пъти по-висок брой на смъртни случаи на работното място на 100 000 работещи – 3,57 в сравнение със средните за ЕС-1,83.

В световен мащаб над 1 000 000 души ежедневно се нараняват на работното място.

Свършиха изотопите за онкоболни, пращат ги на ПЕТ скенер и ЯМР

Монитор  стр. 8


Изотопите за изследване при съмнения за метастази свършиха. Затова пациентите със съмнения за разсейки ще бъдат изследвани с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Министерството на здравеопазването вече е изпратило указание до всички лечебни заведения, в които се извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания. В него се посочва, че поради спиране на доставките на технециеви генератори, пациентите нуждаещи се от изследване за наличие на метастази, трябвала бъдат пренасочвани към алтернативните изследвания. От МЗ уточниха, че са имали договор за осигуряване на технециеви генератори с фирмата „Новимед фарма“ Е00Д, сключен на 31.5.2018 г. Въпреки уверенията на представителя на компанията, че остатъчните количества по договора ще бъдат доставени в лечебните заведения, това не се е случило.

Д-р Ангел Кунчев: По Великден случаите на морбили може да се увеличат

Монитор  стр. 8


Покрай Великденските празници и пътуването на повечето хора извън страната е възможно регистрираните случаи на морбили да се увеличат. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. Ако имахме една плътна стена от имунизирани лица, в случая деца, дори вирусът да бъде внесен, нямаше да има такава висока заболеваемост, каквато е сега у нас. Нямаше да сме на 6-то място в Европа, допълни той.

По думите му последните случаи са от Македония, но имаме внос и от Англия, Италия и Румъния, където шарката се разпространява. Той подчерта, че в момента практиката показва, че в някои от градовете като Разлог и Самоков, заразата се е разпространявала дори под формата на вътреболнична инфекция.

463 са болните от морбили у нас, 20 от тях са служители на болници, съобщи още главният здравен инспектор.

По-късно вчера стана ясно, че е сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили. Той ще подпомага дейностите по ограничаване на разпространението на заболяването и ще анализира предприетите мерки. Към 22 април натериторията на София-област има 165 случая на морбили; Благоевград-136; София-град -134; Пазарджик и Перник – по 6; Бургас – 5; Велико Търново и Кюстендил -по 4; Ловеч, Монтана и Пловдив -по едаин.

Активираха мъртви мозъчни клетки

Монитор  стр. 12-13


Екип учени от САЩ успя да съживи клетки в мозъците на мъртви прасета в експеримент, който може да намери приложение в изследването на болестта на Алцхаймер и други мозъчни травми, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

Настоящото изследване показва, че при подходящи условия изолираният и непокътнат мозък на бозайник притежава недооценен капацитет за възстановяване на микроциркулация и молекулярна и клетъчна активност часове след смъртта“, пише сп. „Нейчър“.

Изследователите отдавна знаят, че функциониращи клетки могат да бъдат извлечени от мозъци часове след настъпването на смъртта. Авторите на настоящото проучване обаче са се запитали дали клетките могат да бъдат изследвани, докато все още се намират в мозъка.

За да направят това, учените са разработили специална техника и са я тествали върху мозъците на 32 прасета, предоставени от кланица. Техниката се състои в снабдяването на клетките с „коктейл“ от кислород, хранителни вещества и различни други защитни химикали.

Първоначално остатъчната кръв е била прочистена от свинските глави и охладена още в кланицата. След това мозъците на животните са били отстранени и транспортирани до лаборатория. Четири часа след смъртта на прасетата изследователите са започнали да „наливат“ специалния химически коктейл в мозъците.

Полученият резултат не е бил „жив мозък“, а „клетъчно активен мозък“, отбелязва Ненад Сестан от изследователския екип от Йейлския университет.

Целта на учените не е била да възстановят съзнание или възприятие поради етични съображения

С оглед на това те са били подготвени да използват анестезия и охлаждане, за да спрат всяка подобна активност, възникнала по време на изследването.

Подобен експеримент неминуемо поражда фантазии за зомбита и зли учени, които съживяват мозъци с инжекция. В опит да успокои страховете германският в. „Велт“ пише, че те са неоправдани. Според изданието подобен подход може да помогне на учените да проумеят по

добре как мозъкът функционира и се възстановява. „Ако бъде създадена течност, подобна на използваната в изследването с прасета, тя може например да бъде използвана за лечението на увреден участък в мозъка при пациенти, прекарали инсулт. Това ще е чудесно“, пише изданието.

Използват ХИВ вирус при борба с тежък имунодефицит

Монитор  стр. 13


Учени от САЩ използваха HIV вирус при терапия на момчета, за които всяка инфекция е животозастрашаваща, защото са се родили без функционираща, бореща се с микробите система. Сега 8 деца с тежък комбиниран имунен дефицит са се справили с проблема благодарение на генна терапия, базирана върху един от най-големите врагове на имунната система – вируса ХИВ, предизвикващ СПИН, съобщи АП.

Изследване показва как учени са превърнали този вражески вирус в спасител, като са го модифицирали, за да не може да причини заболяването, а след това го използвали, за да достави ген, който липсва у засегнатите от тежък комбиниран имунодефицит момчета.

„Тази терапия излекува пациенти“, увериха специалисти от Детската изследователска болница „Сейнт Джуд“ в Мемфис.

Омариън Джордан, който ще навърши 1 годинка по-късно този месец, бил подложен на терапията през декември м.г., за да бъде излекуван от тежък комбиниран имунодефицит. „Дълго не знаехме с какво е свързан неговият проблем – заяви майка му Кристин Симпсън. – Много се натъжихме, когато научихме, че е засегнат от тежък комбиниран имунодефицит.“

Сега Омариън е с нормална имунна система. „Той е като нормално здраво бебе – каза Кристин Симпсън. -Смятам, че това е изумително.“

Терапията е въведена за пръв път от д-р Брайън Сорентино от болницата „Сейнт Джуд“, който вече не е между живите.

Национален съвет ще контролира морбили

Телеграф  стр. 6


Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за сформиране на национален координационен съвет за контрол на морбили. Органът ще го подпомага при осъществяване на дейностите по ограничаване на разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки. До вчерашния ден в Министерството на здравеопазването са съобщени 463 случая на морбили. Засегнати са 11 области в страната, заболелите в София-област са 165, Благоевград -136, София-град -134, Пазарджик и Перник -по 6-има заболели, Бургас – 5-има, Велико Търново и Кюстендил – по 4-ма, Ловеч, Монтана и Пловдив са с единични случаи.

Изследват онкоболните с ПЕТ скенер

Телеграф  стр. 6


Пациентите с онкологични заболявания, нуждаещи се от изследване за наличие на метастази, трябва да бъдат пренасочвани към изследвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Това съобщиха от здравното министерство, откъдето са спуснати чрез регионалните здравни инспекции указания до всички лечебни заведения, в които се извършва диагностика и лечение на онкоболни. Сключеният през май м.г. договор, подписан от МЗ и фирмата за осигуряване на технециеви генератори, все още не е изпълнен. До решението на проблема с недоставените количества на апаратура министерството е създало необходимата организация, за да не се допуска какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите с онкологични заболявания.

92 души загинаха на работа

Телеграф  стр. 7


Установени са 92 смъртни случая при трудова злополука през изминалата 2018-та година. Това заяви вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров, който заедно със стотици синдикалисти, работодатели и министъра на труда и социалната политика почете паметта на загиналите работници пред сградата на синдиката. „Все пак на всеки четири дни един работник в България умира“, заяви Димитров. В резултат на професионални заболявания и трудови злополуки в Европейския съюз ежегодно загиват 200 000 души, като 52 на сто от случаите са свързани с онкозаболявания. Трудовите злополуки у нас за 2018 г. са 2914, а през 2017 г. -2911.

Италия на лов за лекари в Румъния

Румен МИХАЙЛОВ кореспондент на “Телеграф“

Телеграф  стр. 16


В Италия лекарите са все по-малко и тръгваме на лов за доктори в Източна Европа, би тревога навръх католическия Великден авторитетният римски всекидневник „Република“.

Вестникът информира, че най-тежко е положението в североизточната област Венето, в чиито болници към момента не достигат 1300 лекари!

Ето защо емисари, поощрени от губернатора на Венето Лука Зайя, вече тарашели за дипломирани лечители в Румъния, и по-специално в района на град Тимишоара. Основната причина медицинските власти в областта да се насочат към съседите ни от север била близостта на двата езика и съответно надеждите, че румънците ще усвоят бързо италиански, са по-големи.

Ако се вярва на „Република“, положението с докторите във Венето е наистина драматично и болниците там били принудени да връщат масово на работа пенсионери. Що се отнася до „класацията на недостига“, то тя се оглавява от педиатрите – липсват 227, следват докторите от Бърза помощ – 184-ма, специалистите по вътрешни болести – 92-ма. Липсват още 67 рентгенолози, 33-ма ортопеди, 32-ма анестезиолози, 31 психиатри и т.н.

Римският всекидневник предвижда, че що се отнася до лекарите, в бъдеще положението в цяла Италия ще става все по-тежко, тъй като до 2025 г. би трябвало да се пенсионират 52 000 тукашни медици. А завършващите всяка година местните университети млади доктори са 6000 – 7000, или, иначе казано, ако няма „внос“, в средата на следващото десетилетие на Апенините ще липсват към 15 хиляди доктори, като само отделенията за бърза помощ ще се нуждаят от 4200 висококвалифицирани специалисти. Ето защо „Република“ предвижда италианският „лов на доктори“ в източноевропейските страни да става все по-интензивен, като се разпростре и в България.

А защо педиатрията да не е приоритет?

Неадекватната реакция на МЗ към исканията на хората от детската болница си е чиста гавра

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 12


Дори претръпналото българско общество има доста нисък праг на чувствителност, когато става дума за болни деца. Всяка материална липса се приема за липса на емпатия, всеки неискрен жест – за гавра. За деца е готов да дарява и помага всеки – дали защото те, за разлика от възрастните, не биха могли да носят каквато и да било вина за кочината, в която всички живеем, дали по чисто биологични причини – няма значение. А когато се окаже, че и държавата не е дала своя дял за децата, реакцията е силна и изискваща. И това е добре.

Умишлено или не, точно преди изборите, на протест излезе и екипът на единствената специализирана болница за лечение на детски болести, за да напомни, че откъм грижа от държавата педиатрията в България е запратена в шеста глуха от поне две десетилетия. Лекари и сестри поискаха по-добри възнаграждения, за да не се налага да напускат болницата, което ще доведе до естественото й закриване, отпадане на все по-затегнатите лимити на здравната каса, които понякога не позволяват да се приемат дори спешни случаи, и специален статут на болницата, който да позволи допълнително финансиране от бюджета, подобно на Правителствена и Военна болница. Тоест поискаха най-специализираното лечение на тежко болни деца да бъде изведено като приоритет, със съответното финансиране и законова защита. Защото в момента е точно обратното – педиатрията не просто се третира като всяка друга специалност, тя се финансира като никому ненужна специалност с най-ниските цени на клинични пътеки. Заплатите на медицинските сестри в специализираната болница за лечение на детски болести в София витаят около минималното възнаграждение за страната, а лекарите вземат по 100-300 лв. повече от тях. От няколкомилиардния бюджет на здравната каса за лечение на деца отиват около 300-350 млн. лв., което е 11% от всичко. Толкова е сигурно и течът от кражби. Болницата по педиатрия получава от НЗОК малко под 5 млн. лв. годишно. Изкушаващо е да се сметне колко пъти по толкова са разпилени за какво ли не, но това всеки може да го направи и сам.

На исканията Министерството на здравеопазването реагира подобаващо, сякаш за пръв път установява наличието на подобен проблем – с гавра. Оттам обещаха да убедят здравната каса да смекчи лимитите, обещаха отпадане на статута на търговско дружество, но друг път, а също така и че пари за ръст на заплатите ще има – от отпуснатите вече от кабинета извънредни милиони покрай протеста на медицинските сестри. Които също искат по-достойни възнаграждения и условия на труд.

Поради липса на други идеи от МЗ опитаха да приложат единствения познат на управляващите трик – да купят персонала на болницата по педиатрия. Но понеже преди избори всеки иска нещо, а и обичайно соченият за източник на допълнителни пари в бюджета – борбата с контрабандата, не носи безкрайни приходи, ресурсът за запушване на усти май попресъхва. Пък и раздаването започна още през зимата – 30 млн. лв. бяха отпуснати на общинските болници, за да си мълчат, наскоро последваха и 50 млн. лв., обявени за медицинските сестри. А сега тези пари изведнъж се оказаха и за детската болница. И Вероятно за всеки следващ, който реши да протестира за нещо.

Това само по себе си е безкрайно обидно и гнусно. Но гаврата е още по-голяма, защото показва, че освен да раздават милиони на калпак, управляващите не са в състояние да предложат устойчиво решение реформа, промяна, нов механизъм, който да реши проблема принципно, а не докато минат изборите. Министър Кирил Ананиев преди повече от година обяви здравния модел за изчерпан, през септември предложи писани на крак промени, а след това темата изчезна от дневния ред. Защото на почти всички е угодно разграбването да продължава и защото управляващите толкова си могат. А когато потърпевшите от некадърността и лакомията като деца, родители и педиатри се разскачат пак ще им подхвърлим къшей до следващия път

Най-важното искане на хората от педиатрията е промяната в статута на болницата. Тя да престане да бъде търговско дружество и да се превърне в създадена от държавата болница, която може да получава пари от бюджета, наред с финансирането от здравната каса. Звучи логично, нали? Все пак щом това може да важи за Правителствена, ВМА, МВР болница, спешна помощ и психиатриите, защо не и за детска болница? На това от МЗ отвърнаха, че именно това е и идеята – когато се появи дългообещаваната комплексна педиатрична болница (дори нейната над 30-годишна липса е показателна за грижата, която държавата полага за лечение на деца), тя ще е с именно такъв статут, а тъй като сегашната педиатрия ще е нейният гръбнак, то искането ще бъде изпълнено. Но след най-рано 2 години, ако изобщо някой вярва, че подобна болница ще има. Сега не може, защото процесът по преобразуване е дълъг, ще отнеме толкова време, колкото да се вдигне новата болница, обясняват от МЗ. Всъщност за болница като детската, която твърди, че няма дългове, преобразуването би отнело няколко месеца.

От МЗ не искат да преобразуват педиатрията по простата причина, че след това нов статут ще поискат и Майчин дом, и Инфекциозна болница, и „Пирогов“, и кой ли още не. А това ще изисква пари, които борците с контрабандата не могат или не искат да извадят. И ще се наложи реформа, за каквато ГЕРБ нямат капацитет.

Ошашавени от останалите си проблеми, в ГЕРБ още не могат да схванат, че ако има нещо, което българите да мразят повече от чуждите апартаменти на далавера, това е далаверата за сметка на лечението на децата им. Когато се краде безогледно, по правило най-тежко страдат най-беззащитните.

МЗ търси директори на Педиатрията и на Инфекциозна болница

Аида ОВАНЕС

Дума  стр. 5


Конкурси за възлагане на управлението на специализираните болници за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ и по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ в София и на Белодробната в Габрово, обяви МЗ. В съвета на директорите на детската болница от 30 юли 2018 г. са Михаил Ненов Николовски, Таня Любомирова Андреева-Райнова и директорката Мария Божидарова Екимова-Пенчева. В съвета на директорите на Инфекциозната болница с 3-годишен мандат, считано от 14 юни 2016 г., са Искра Трифонова Симова, Ангел Иванов Кунчев и директорката Татяна Петрова Пенкова-Червенякова. Управител на габровската Белодробна болница е д-р Антония Георгиева Колева.

Конкурсът за Педиатрията е на 27 май, за Инфекциозна болница е на 28 май, а за Белодробната в Габрово – на 29 май.

На 4 дни един българин умира в трудова злополука

Голям брой от инцидентите на работното място не се регистрират, алармират от КНСБ

Дума  стр. 4


През 2018 г. 92 души са загинали при 2914 трудови злополуки, през 2017 г. загиналите са 94. Това означава, че всеки ден 8 души претърпяват злополука на работното място, а на 4 дни един работник в България умира, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в навечерието на 28 април – Международния възпоменателен ден на загиналите и пострадалите работници при трудови злополуки. Димитров поясни, че в резултат на тези инциденти българската индустрия е загубила близо 2 млн. трудови дни. Най-много загинали има в строителството – 14, следват в сухопътния транспорт, където са 12.

България се нарежда в челото на негативната класация сред държавите членки на ЕС, с 2 пъти повече смъртни случаи на работното място на 100 000 работещи – 3,57, докато в ЕС е 1,83.

Продължава тенденцията от предишните години най-голямата група нарушения на нормите да бъдат свързани с организацията и управлението на дейността за осигуряване на безопасност и здраве при работа -52 112, което е 61% от всички нарушения в областта на Закона за безопасни и здравословни условия на труд.

Втората група нарушения са свързани с нормите по обезопасеността на работното оборудване и технологичните процеси – 21 758 бр. (26%). От тях най-много са случаите, свързани с нормите по електробезопасност – 3554.

Близо 13%, или над 11 300, са регистрираните нарушения на нормите по хигиена на труда.

„Всяка година в ЕС умират почти по 200 000 души, като 52% от тях са свързани с рак. От 2 години КНСБ настоява да бъде въведена в законодателството ни директивата за защита от канцерогени и мутагени“, подчерта Димитров и оповести, че голям брой от трудовите злополуки у нас не се регистрират, освен завършилите със смърт, защото те не могат да бъдат скрити.

На специална церемония в сградата на КНСБ за поредна година бяха връчени наградите „Прометея“ за принос в хуманизирането на работната среда, здраве и безопасност на хората.

22.04.2019

Национални телевизии

Национален координационен съвет за контрол на морбили е сформиран със заповед на здравния министър

БНТ, Новини в 20.00 часа


Национален координационен съвет за контрол на морбили е сформиран със заповед на здравния министър. Страната ни е на шесто място в Европа по разпространение на морбили. Случаите у нас вече са над 460 и прогнозите са, че ще се увеличават. Сред заразените има и служители на лечебни заведения. В столичната Окръжна болница „Св. Анна“ са най-много. Каква е вероятността възрастен да се зарази с морбили? Вижте в следващия репортаж.

Репортер: Над 80% от заразените с морбили у нас са неимунизирани деца. Сред засегнатите възрастни има 14 неваксинирани служители на болници.

Ангел Кунчев: Освен служители в спешните отделения имаме и лекари. Имаме работещи в рентгеново отделение, хора от охраната. За момента са най-много в Окръжна болница. Знаете, там има инфекциозно отделение, насочваме всички случаи от София-област.

Репортер: През инфекциозното отделение на болницата от февруари са преминали над 240 пациенти с морбили. Заразените служители са около 10.

Петър Петров: Когато пристигне един болен с хрема и кашлица как да познаем дали е началото на морбилна инфекция? Разполагаме с такъв бърз метод за ориентация. Специално за колегите в болницата е направено достатъчно. Проучен е превантивния имунитет.

Репортер: Здравните власти предписали имунизация срещу морбили във всички инфекциозни, спешни и детски отделения в страната и осигурили ваксина за служителите.

Петър Петров: Всичко е по желание, който иска.

Репортер: Медицинска сестра от спешния център в Разлог е единствената заразена от Благоевградска област

Весела Мончева: Всички останали при миналия взрив 2009-2010 г. почти всичките в отделенията бяха имунизирани.

Репортер: У нас имунизацията срещу морбили започва през 1969 г. Родените преди това не са имунизирани.

Ангел Кунчев: Една огромна част от тях са преболедували. Морбили е било достатъчно разпространено тези години. За времето този имунитет е възможно да спадне. Не може да се гарантира, че той е предпазен през целия период на живота.

Репортер: В тези случаи, ако човек се зарази, инфекцията ще протече по-леко, допълни Кунчев. Препоръката му към родените преди 1969, които не са боледували от морбили е да избягват контакт със заразени.

Ангел Кунчев: Ваксината, която закупува Министерство на здравеопазването е за целите на имунизационния календар. Той е насочен основно към децата, знаете – на 13 месеца, на 12 години. Няма свободна продажба в аптеките.

Репортер: Столичната община е осигурила безплатни ваксини срещу морбили за деца и възрастни в Първа, Втора и Пета градска болница.

Велимир Симов: Целта на кампанията е да покажем достъпност и готовност да направим ваксината на хора, които имат съмнения и притеснения, че са в контакт или не са имунизирани.

Репортер: За момента интересът към безплатните ваксини срещу морбили в Първа градска болница не е голям.

Над 460 са заболелите от морбили у нас

БНТ, Новини в 12.00 часа


Над 460 са заболелите от морбили у нас, като през следващите няколко месеца броят им ще се увеличи. Прогнозата направи в ефира на Сутрешния блок главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Основната причина за разпространението на дребната шарка у нас е наличието на неваксинирани хора, дори и сред персонала на болниците, показа проверка на здравното министерство.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Най-голям брой случаи в момента в Европейски мащаб има в Украйна, в Македония, в Италия, във Франция също. Винаги е възможен такъв внос. Пак казвам: не е въпросът дали ще го внесеш. Ние няма да спрем живота и движението на хората. Въпроса е вирусът да не намери лица, които да разболее. Тъй като е, няколко пъти го казваме, най-заразното от заразните болести. И сега практиката ни показва, че в някои от случаите, в някои от градовете като Разлог, като Самоков той се разпространи под формата дори на вътреболнична инфекция. Като едно прието за лечение дете заразява и други, което показва колко са важни противоепидемичните мерки пък в лечебните заведения.

Все повече болни от морбили

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Все повече болни от морбили. България се нарежда на шесто място в Европа по заразени от вируса. Болните у нас са вече 472. В световен мащаб болните са се утроили от миналата година. От февруари до сега най-много са случаите в София-област – близо 170. В Благоевград и София-град има по около 135 заразени. Най-много боледуват деца. А според лекарите почти всички пациенти са били без имунизация.

Репортер: Въпреки че живее в един от районите с най-много болни от морбили в София, 8-месечната дъщеря на Наталия все още е твърде малка за имунизация.

-Трудно може да се адаптира ежедневието към една пълна изолация. Наистина ми се вижда излишно.

Репортер: Наталия обаче е категорична, че ще имунизиран дъщеря си против морбили, въпреки предишния си опит.

-Имаше доста странични ефекти след една ваксина. Но отминаха, слава Богу. След това всички ваксини, които сложихме, се приемат добре.

Репортер: От февруари извънредно са имунизирани хиляди деца из страната, но заразата продължава да се разпространява.

Д-р Ангел Кунчев: Ако ние имаме 1000-2000-3000 пръснати из страната, това не е чак такъв проблем. Ако обаче те са групирани в т.нар.неимунни джобове, те представляват проблем. А не трябва да забравяме, че около 20-25 в някои райони процента от боледуващите са деца под 13 месеца, което значи, че те не са имунизирани просто защото не са достигнали възрастта.

Репортер: Около 20 са вече болните от морбили лекари и болничен персонал, най-много от тях в Света Анна в София.

Д-р Петър Петров: За една седмица се приели 36 деца, болни от морбилна инфекция. Би трябвало да лекуваме само усложнения. Ние лекуваме абсолютно всички, понеже това са кърмачета обикновено и там измененията могат да настъпят много бързо.

Репортер: Въпреки предписанията на здравните власти, медиците не са длъжни да се имунизират. За тези от тях, които са родени преди въвеждането на задължителните имунизации от 1969, работодателят осигурява ваксини. Не така стоят обаче нещата при всички останали над 50-годишни.

Доц. Атанас Мангъров: Могат или да си изследван антителата и да видят имат ли следи от прекарване на морбили, или просто да се ваксинират. Лошото е, че ваксината много трудно може да се намери в аптеките.

Репортер: Затова желаещите могат да се обръщат към личния си лекар или здравните инспекции.

Национални радиа

МЗ сформира национален координационен съвет за контрол на морбили, за да се ускори ограничаването на заболяването

БНР, Новинарски час


МЗ сформира национален координационен съвет за контрол на морбили, за да се ускори ограничаването на заболяването. 14 медици от различни болници са заразени с морбили. Общо пациентите с дребна шарка към момента са 463-ма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В столичните лечебни заведения ще се наложи разкриване на допълнителни легла.

14 са случаите на заразени с морбили медицински и немедицински лица от болнични заведения, посочи д-р Ангел Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев: Практиката досега показва, че наистина спешните отделения са едни от най-засегнатите, тъй като, първо, при тях минава огромен контингент от хора, второ, идват децата в един период, в който е много трудно да разпознаеш заболяването, защото началото е нехарактерно. Така че имаме освен служители в спешните отделения, имаме и лекари, да кажем, в Перник, имаме работещи в рентгенови отделения, хора от охраната. Дори съвсем странични длъжности, технически, които обаче така или иначе, пребивавайки в болницата, се срещат с болни лица. За момента са най-много в окръжна болница. Знаете, там имаме инфекциозно отделение, насочваме всички случаи от София-област.

Въпреки предписанията да се имунизират медицинските лица, това е пожелание. Освен това риск има за хората, родени преди 69-а година, когато ваксината не се е поставяла. Д-р Петър Петров, началник на инфекциозното отделение в болница „Св. Анна” заяви, че досега са приели 248 заразени.

Д-р Петър Петров: Защо боледуват лекарите? Катаралният период може да трае 4-5 дни. И за съжаление, точно в този период те са най-кондаджозни, т.е. най-много заразяват. А другата причина, разбира се, това, че ваксината, която е правилна, явно не поддържа достатъчно (…) имунитет и оттам вече идва и заболяване.

Родените преди 69-а година могат по желание и безплатно да се имунизират в общинските болници в столицата, съобщи д-р Велемир Симов, началник на детското отделение в Първа градска болница: „Софийска община реагира адекватно и подаде ваксини във всички градски болници с цел по-бърза комуникация и осъществяване на обслужването на хората, които искат да бъдат направени тези ваксини. Да се види дали човекът, който иска да му бъде направена ваксина, имам антитела за морбили, ако няма…”

От 20 предоставени ваксини 10 вече са поставени на деца и възрастни в Първа градска. За да спре заразата, трябва да достигнем 95% имунизационно покритие сред децата.

Увеличават се случаите на морбили в София

БНР


Увеличават се случаите на морбили в София и може да се наложи разкриването на допълнителни легла извън инфекциозните отделения, които вече са препълнени. Това каза Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. До момента броят на заразените в страната е 462 души, като България е на 6-о място по разпространение на болестта сред страните от Евросъюза.

д-р Ангел Кунчев: Засега не намалява. Намалява единствено темпът на нарастване. Даже имаме сериозно намаление в Благоевградска област. Изглежда там започна да се ограничава вече. Но в София – област и в София в града случаите продължават да нарастват. Дали ще имаме преливане и в други области ми е трудно да кажа. Междувременно имахме внос и в Бургас, и във Велико Търново, внос от други страни. Така че този процес ще продължи.

Водещ: Вече има 14 случаи на заразени медицински и немедицинска лица от болнични заведения, посочи още д-р Ангел Кунчев. По един случай на заразени медицински лица в Кюстендил, Благоевград и Перник. Ваксинирането на възрастните хора е пожелателно, като родените преди 1969 година не са имунизирани и могат да си поставят безплатна ваксина в общинските болници в столицата.

Епидемията от морбили се разраства

БНР


Епидемията от морбили се разраства, предупреди главният държавен главен инспектор д-р Ангел Кунчев. 462 са заболелите до момента, като България е на шесто място по разпространение сред страните от ЕС, посочи Кунчев.

Ангел Кунчев: Засега не намалява. Намалява единствено темпът на нарастване. Даже имаме сериозно намаление в Благоевградска област. Изглежда там започна да се ограничава вече, но в София-област и в София-град случаите продължават да нарастват.

Водещ: Със заповед на здравния министър е сформиран национален координационен съвет, който ще помага ограничаването на разпространението на заболяването, а също така ще изпълнява и дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки.

У нас липсва радиофармацевтик за изследване на онкоболни

Дарик радио


У нас липсва радиофармацевтик за изследване на онкоболни, при които има съмнение за метастази. Това става ясно от съобщение на здравното министерство. Оттам са дали указания на болниците, които изследват раково болни пациенти, да пренасочват болните към изследвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс. От министерството твърдят, че имат сключен договор с единствената фирма, вносител на необходимите за изследване изотопи. Към момента обаче имало недоставени количества, въпреки уверенията от страна на фирмата, че това ще се случи. Предстои да се обяви нова обществена поръчка, тъй като проучване на здравните власти показало, че на пазара ще се появят нови доставчици на радиоактивни лекарства. Дотогава от министерството гарантират, че няма да допуснат какъвто и да е било риск за здравето и живота на онкоболните пациенти, които се нуждаят от допълнителни изследвания.

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ