Медсестрите искат подкрепа от президента

24 часа  стр. 8


Протестните действия на медицински специалисти и неудовлетвореността на пациентите показват, че здравният модел трябва да бъде преосмислен. Това заяви президентът Румен Радев пред инициативния комитет, който организира протести в цялата страна.

Пренасочват 2000 онкоболни заради липсата на препарат, откриващ метастази

24 часа  стр. 8


Между 1200 и 2000 пациенти с онкологични заболявания трябва да се обърнат към лекуващите си лекари, за да ги насочат към алтернативен метод и подходяща терапия. Причината е, че спря доставката на препарати, които откриват метастази. Те се насочват към изследвания с ПЕТскенер или ядрено-магнитен резонанс. От Александровска болница вече обявиха, че могат да поемат изследванията. Варненската „Св. Марина“ също ще приема пациенти.

Изпариха лазерно тумор, бъбрекът е запазен и работи

Това е 12-и успешен случай, досега няма рецидиви, докладва иновацията проф. Димитър Шишков

Радко ПАУНОВ

24 часа  стр. 1, 8


5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен с лазер, а органът – запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ „Пловдив“ под ръководството на нейния шеф проф. д-р Димитър Шишков.

Туморът бил локализиран в долния край на левия бъбрек. Хирургът съхранил 2/3 от органа и сега тои продължава да функционира. Процедурата продължила около два часа и половина.

„Става дума за лапароскопска операция, направена с най-модерния лазер, на който направих инструмент за въвеждане на лазерното влакно в коремната кухина“, обясни проф. Шишков.

Жената е 12-ият случай, лекуван по този начин в клиниката.

„Всички оперирани досега болни са успешни, което ни даде основание да съобщим положителните резултати“, обяви той. По думите му пациентите нямат рецидиви, а туморите се наблюдават активно на всеки 6 месеца.

Лазерно изпаряване на тумор от бъбрек се извършва за първи път в България в клиниката, оглавявана от проф. Шишков.

За първи път присадиха едновременно 3 органа

9-годишно момче от Русия получи два нови бели и черен дроб в болница в Москва

24 часа  стр. 12


Успешно присаждане на бели дробове и черен дроб едновременно извършиха лекари от Научния медицински изследователски център „Акад. В. Шумаков“ в Москва, предаде ТАСС.

Операцията на 9-годишно момче с муковисцидоза е направена през февруари и продължила 16 часа. Тя представлява първото присаждане на три органа едновременно и за първи път се извършва на дете, съобщи на пресконференция руската министърка на здравеопазването Вероника Скворцова.

Досега в научната литература са описани три подобни интервенции при пациенти на възраст 25-30 години, но и трите били неуспешни.

Когато го приели 9-годишния Михаил от село Таранай не можел да диша самостоятелно. Страдал и от цироза на черния дроб. Много трудно било и намирането на донорски органи, тъй като детето тежало едва 30 кг. Сега то се чувства добре, движи се само и е готово за изписване.

Муковисцидозата е най-често срещаното генетично заболяване, което обикновено се проявява в ранна детска възраст и засяга белите дробове и стомашно-чревната система.

Характеризира се с чести усложняващи се инфекции, които изискват ежедневна рехабилитация и инхалаторна поддържаща терапия. Често пациентът с муковисцидоза приема над 30 таблетки ежедневно, отделя над 3 часа за лечението си и прави близо 10 инхалации. Причината за заболяването са два дефекта в така наречения

CFTR ген, унаследени от двамата родители. Към момента са известни над 1600 различни мутации, които причиняват заболяването.

Ръководител на екипа е главният трансплантолог на Министерството на здравеопазването академик Сергей Готе. Една от големите му заслуги е възможността в Русия да се извършва трансплантация на органи на деца. Преди той да създаде организацията за това, присаждането е ставало само в чужбина.

С вилка от колело българи направиха от обикновена инвалидна количка електрическа

Същото постигнаха и с частите на китайски ховърборд

Владислава ВАЦОВА

24 часа  стр. 17-18


Обикновеният дизайнер, архитект, инженер или дърводелец в по-голямата част от времето си създава предмети, които са в полза на мнозинството – млади и здрави хора, които спортуват редовно, пътуват често и постоянно търсят ново хоби. Ами другите – тези, които използват инвалидни колички или страдат от болест, която затруднява общуването и движението им? За тях мислят хора като Ивелина Гаджева, специалистка по т.нар. включващ дизайн, която в момента работи в Кралската академия за изкуства в Лондон.

Тя пояснява, че при включващия дизайн се създава предмет, който е предназначен, за да задоволи нуждите на точно определен човек, като той може да се намесва в процеса на работа, давайки идеи. Така някой със специални потребности може да улесни всекидневието си. Включващият дизайн добива все повече популярност не само по света, но и в България.

Само преди няколко седмици десетки умни, находчиви и изобретателни хора от цялата страна се включиха в мейкатона ТОМ. В него само за 72 часа разработиха прототипи на изобретения, които помагат на хора със специални нужди. Един от тях е актьорът Иван, който използва инвалидна количка. Сцените на театрите в България обаче не са пригодени за хора с физически увреждания, тъй като са много високи, а Иван е част от самодейна трупа, която обикаля много градове из страната.

В Пазарджик например сцената в Младежкия дом, на която играе, е 1,20 м висока“, казва актьорът и режисьор Никола Стоянов, популярен с участието си в сериала „Революция Z“. Той е част от отбора „феникс“, който изработи специална повдигаща платформа. Целта е количката да се качи на нея, а платформата да може да я издигне до 1,20 м височина. След това спускащите капачета отстрани образуват нещо като рампа, „феникс“ трябваше да се съобрази и с искането на трупата платформата да бъде сгъваема и лесноподвижна, тъй като трябва да я носят със себе си по време на гастролите си. Екипът успява да я измайстори едва за 700-800 лв.

Росица и Митко също са актьори. Те са глухи и това може да попречи на работата им. Ако например Росица е в ролята на Жулиета, тя няма как да чуе кога трябва да се събуди, за да продължи играта си. „Имат нужда от прост сигнал, който да им подскаже, че нещо се случва, да ги синхронизира“, казва Константин Шарков, който е на 24 г. Той е част от отбора ArtV, който се заема да създаде подобно изобретение.

Екипът се среща предварително с актьорите. „Те ни разказаха, че във всекидневието вибрацията им помага да се ориентират. Всъщност така се будят сутрин. Затова решихме, че ще използваме вибрация, а не светлина“, обяснява Шарков.

Създават малко устройство, което Росица и Митко могат да сложат в джоба си. За него ще има предавател, който ще се намира у режисьора. По този начин той ще може да им подскаже кога е време за следващото им действие. Устройството и приемникът имат Wi-Fi връзка помежду си, като сигналът минава през стени и не се губи на поне 200 м разстояние

„“Досега няма такова устройство“, казва 18-годишният ученик от Американския колеж Даниел Дилян. Себестойността на двата уреда е 140 лв.

Мадлена Илчева е кинезитерапевт. Тя работи с деца със специални двигателни потребности и е част от третия отбор на мейкатона ТОМ, който се казва „Балонче хвърковато“. Той направи не един, а два прототипа. Вторият е пряко свързан с работата на Илчева. Той представлява електрическо устройство, което помага при преместване на човек от инвалидна количка на стол или плоска повърхност, като не се използва жива сила. По този начин грижещите се за хора със специални нужди ще бъдат облекчени.

По време на преместването има специален слинг, който държи главата на човека изправена, докато уредът го вдига. Идеята е родителите на всяко дете, което идва при Илчева, да слагат в количката му нещо като люлка, изработена от коприна за парашут. Тя е необходима, за да го прикачи към местещия уред.

Другият прототип, който отборът направи, е създаден за Славчо. Той има заболяване, което е засегнало двигателните функции на ръцете и краката му. Това не му пречи да бъде активен през деня, но не може да се изправи от легнало в хоризонтално положение сутрин. В дома си има специализирано легло с повдигащ се гръб. Проблем възниква, когато се наложи да пътува някъде и да спи в хотел или в къща за гости.

Екипът създава преносима подвижна възглавница, към която има въздушна помпа. Благодарение на нея възглавницата се издува с натискането само на едно копче. Така легналият човек може да се изправи до 90 градуса.

Той е лесно преносим. Славчо би могъл да го вземе и в ръчния си багаж, ако лети със самолет. За създаването на възглавницата екипът използва 240 лв.

Дари е 10-годишно момиче, болно от аутизъм. Тя е невербална и за майка й Милена е много трудно да разбере от какво се нуждае. Екипът „Козички“ се зае с предизвикателството да подобри комуникацията им. „Създаваме приложение, в което има снимки от всекидневието на Дари, на които тя прави различни дейности“, казва Мартин, член на екипа. В приложението момичето ще може да натиска на екрана на смартфона си определената снимка, след което се възпроизвежда глас, който казва дали иска сладолед, чаша вода, или портокал.

Има подобна система, която е с напечатани картички. Там има различни картинки, които са чисто схематични – усмихнато или тъжно човече и т.н. Тя е много известна, но единият недостатък е, че картинките са много абстрактни. Не всяко дете може да ги разбере“, обяснява той. Именно затова отборът решава да използва снимки от всекидневието на Дари. Предпочита да ги комбинира в приложение, а не в картонени карти, защото те по-лесно се късат и губят, а Дари ползва мобилния си телефон.

Петият отбор пое амбициозната задача да създаде 2 прототипа за студентите Стефан и

Александра, които използват инвалидни колички. Всеки от тях се нуждае от индивидуално решение, чрез което количката по-лесно да преминава през различни терени, включително дупки и неравенства, като в същото време е много мобилна. Освен това придвижването трябва да е бързо, без да включва ръчно въртене на колелата.

За да помогне на Александра, екипът разглобява един ховърборд. От частите му създава устройство, което лесно се заканва на гърба на инвалидната количка и е в контакт с колелата й. „Чрез джойстик, монтиран в подлакътник, и с батерията от ховърборда количката се движи изцяло електрически“, казва Веселин Георгиев, финансист на 45 г. Той е в един отбор със сина си Александър, който учи в

Американския колеж.

„По желание на Стефан превръщаме количката му в нещо като чопър“. обяснява Георгиев. За младежа създават устройство, което се монтира отред на инвалидната количка. Най-просто казано, то е вилка от алуминиево колело с вграден електромотор. Към него прикрепват литиева батерия с драйвъри и контролери. Стефчо може сам да прикачи или откачи уреда от количката си.

Електрическите инвалидни колички струват по няколко хиляди долара, а отборът, от който е част финансистът, създава и двете устройства за по-малко от 400 лв.

Всички проекти, измайсторени по време на маратона, влизат в световната база данни на ТОМ. В България той се провежда за трета поредна година. „Участниците, които са тук, си взимат отпуск и не спят по цяла нощ, за да решават проблеми на други хора. Това е много вдъхновяващо“, казва основателя на ТОМ в България Поли Захариева.

Записването става онлайн. „Накрая правим селекция -виждаме какви хора имаме и дали предизвикателствата са осъществими за 72 часа. Има много голям проблем в България при панелните блокове. До площадката, където е асансьорът, има 9 стъпала. Това е предизвикателство, което сме получавали п на брой пъти. За съжаление, то не е във формата на ТОМ – ние не ходим да ремонтираме къщите и блоковете на хората, въпреки че бихме желали това да се случва“, обяснява Гаджева.

В момента основателката Поли Захариева с един отбор от първото издание на ТОМ доразвива бетаверсия на един от прототипите – четец на банкноти за незрящи. Парите се слагат в уреда, а той проверява дали са истински и каква е номиналната им стойност. „На българските банкноти много бързо се изтъркват знаците за незрящи. Това ги прави зависими – не могат сами да работят с пари“, казва Захариева.

Робот вдига на крака инвалиди с газови пружини

До 2 г. може да влезе в производство

Стоян НЕШЕВ

24 часа  стр. 18


Много хора, които имат парализа на долните крайници, се изправят. Роботът ги вдига, като преди това заключва през 3 точки костната им система, така че човек сам да разчита на нея, а не на устройството.

Иновацията се казва „омнибот“ – роботизирано помощно средство за хора с увреждания. „Омни“ идва от омнимуув система за движение (свободно движение), и „бот“ от робот. Зад изобретението стои Любомир Василев, вдъхновен от лична история. Жена му е инвалид, след инцидент тя остава прикована в количка. С Василев работи и неговият съмишленик Димитър Ортаков-Омрето. Мъж, запален по високите скорости, който е бил главен механик в рали Дакар 2012. Към екипа на изобретателите се присъединява и Данаил Иванов, софтуерен инженер. Рамо до рамо с тримата са и специалисти по дизайн, психолози, социални работници и други. Изобретението впечатли вицепрезидента

Илияна Йотова на 8-ото издание на Европейския панаир за социални предприемачи в Пловдив в края на март.

„Омнибот е 2 пъти по-лек от останалите вертикализиращи устройства, с 4×4 движение, може да се движи странично и е с нулев радиус на завъртане“, обяснява Василев.

Колегата му Ортаков разказва как работи. „Устройството заключва анатомично тялото, защото хората, за които е предназначено, нямат нервна чувствителност и не могат да владеят крайниците си. Това е страшно голям проблем за тяхното вертикализиране! В случая технологията е патентована преди нас, ние я ползваме и надграждаме“, казва той.

На практика устройството не позволява на човек да мръдне настрани или да падне назад.

Той става сам от инвалидна количка или легло с помощта на 2 газови пружнини.

Предназначено е за ползване в помещения, в които има равен под. Навън също става, в момента разбратоваме новия модел, който е със значително по-големи колела“, казва Ортаков.

Омнибот не позволява човек с увреждания да получи наранявания при употребата му, уверяват изобретателите.

И добавят, че устройството може да се ползва не само от хора с параплегия, но и от трудноподвижни или хора с проблеми с баланса. С него те могат спокойно да стигнат до най-високия рафт с чинии или да измият прозорците в хола.

„7 г. минимум се съкраваща животът, ако си седнал, дори и да не си човек с увреждания“, казва Василев. Застояването води до възпаления на отделителната система, декубитални рани и дихателни заболявания.

Омниботът работи с акумулаторна батерия, която се зарежда. Според инженера в групата тя може да издържи до 5-6 ч на ден. При останалите подобни устройства траела до 2 ч.

Изобретението било тествано от 19 души, никой след това не искал да си тръгне без него. Направата на прототипа струвала 300 хил. евро.

Василев и колегите му очакват през 2021 г. омниботът да стъпи на световния пазар.

Лимити в педиатрията

Елена ПОПОВА

Труд  стр. 1


На пореден протест излязоха медици от педиатричната болница „Проф. д-р Иван Митев“(виж 7 стр.).

Това, което отново изкара лекари и сестри от залите и кабинетите на улицата, е окаяното състояние на педиатрията; занемареното с години майчино и детско здраве, „захвърлено на бунището от всеки един управник в тази държава“, по думите на самите медици. И щом са се захванали с протести, които може да останат глас в пустиня, ситуацията вероятно е отчайваща. В крайна сметка без грижа за най-малките, без инвестиция в детското здравеопазване, нищо добро и нормално не може да очаква едно общество. Лимитите в педиатрията, са лимитиране на бъдещето.

Свикан е Национален съвет заради морбили

Труд  стр. 4


Във връзка с разпространението на морбили в страната министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сформира Национален координационен съвет за контрол на болестта. Целта е да се подпомогнат дейностите по ограничаване на разпространението й.

Към 22.04.2019 г. в Министерството на здравеопазването са съобщени 463 случая на морбили на територията на единадесет области в страната: София-област -165 заболели, Благоевград -136 заболели, София-град -134 заболели, Пазарджик и Перник – по 6 заболели, Бургас – 5 заболели, Велико Търново и Кюстендил – по 4 заболели, Ловеч, Монтана и Пловдив – по 1 заболял. През последната 16-а седмица на 2019 г. най-много случаи са съобщени от София-град -30 заболели, София-област -16 случая и Благоевград -12 случая.

91 случая са при лица под 13-месечна възраст, при които не е проведена имунизация поради недостигната ваксинална възраст, съгласно Имунизационния календар.

Регистрирани са случаи на заболял персонал в болници, поради контакт с болни от морбили.

Министерството призовава всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при пропуск да ги имунизират.

Прегледи с ПЕТ скенер и ЯМР поема „Св. Марина“

Труд  стр. 5


Във връзка с информация на Министерството на здравеопазването за липса на радиофармацевтици за изследвания на пациенти с онкологични заболявания и съмнение за костни метастази, УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна съобщи, че може да поеме прегледите чрез провеждане на ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) срещу направление или заплащане.

Като единствена болница, която разполага с РЕТ/СТ в Източна България, УМБАЛ „Св. Марина“ може да поеме пациенти от Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново.

На тел. 052 978575 може да бъде записан час за провеждане на РЕТ/СТ. За изследване с ЯМР или друго образно изследване, записването е на тел. 052 978574. Необходимите документи с направление за РЕТ/СТ са направление 8А, за МРТ – направление за образно изследване с код 1002.

Готовност да поеме пациенти за ПЕТ скенер или ЯМР обяви и Александровска болница в София. Прегледите със скенер стават след записване на тел.: 02 9230/561 и 582. За изследване с ЯМР или друго образно изследване, записването е на тел: 02/9230 895.

С 3D операция спасиха крака на пациент във ВМА

Труд  стр. 5


Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев (хронично артрозно заболяване) след уникална за България 3D операция. Младият мъж вече е изписан след 4-часовата интервенция, извършена от проф. д-р Неделчо Цачев, който ръководи Катедрата по ортопедия и травматология, и екипа му. Скъсяването на крака му е компенсирано след поставянето на имплант от последно поколение и пациентът се възстановява.

След скенер д-р Владислав Райков е изработи компютърен модел на костта, който е позволил прецизна преценка как да се разположи имллантът за успешна реконструкция.

Виртуалната операция е осъществена успешно на практика. „За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел в страната“, посочи проф. Цачев.

Здравната каса се разплати преди Възкресение

Телеграф  стр. 6


Здравната каса покри задълженията си за март месец. Преди великденските празници от фонда се разплатиха с договорните си партньори. За болнична медицинска помощ през март месец НЗОК е платила 170 037 178 лв. Най-малко пари са похарчени за ваксини – 20 472 лв. Само за първите 15 дни на миналия месец лекарствата за домашно лечение, които се реимбурсират от НЗОК, са на стойност 38 918 081 лв. С около 2 000 по-малко са разходите за продукти за лечение на злокачествени заболявания, животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни интервенции. Парите за извънболничната помощ пък са 45 658 494 лв., а за дентална -14 324 658 лв. Още 1 262 574 лв. НЗОК е извадила, за да доплати потребителската такса на пенсионерите.

Отварят нови отделения в болниците заради морбили

Монитор  стр. 6


Подготвено е разкриването на нови отделения в болниците, ако има нужда от повече легла за децата, заразени с морбили. Ваксини срещу заболяването има, който иска може да си направи. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред Нова телевизия. Взети са всички предепидемични мерки. Локализират се областите, в които има най-много заразени, допълни той.

Д-р Пенков обяви, че на предстоящия Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса ще предложи лимитите в педиатрията да отпаднат. Новоструктуриращата се педиатрична болница ще бъде собственост на Министерството на здравеопазването и ще й бъде осигурен бюджет, за да може да функционира безпроблеми, категоричен бе зам.-министърът.

Д-р Пенков обяви и че продължават преговорите с производителя и търговеца на изотопите, с които се установява дали има метастази при онкологичните заболявания, за да може да издължи необходимите количества, които има по стария договор, който е изтекъл. Готови сме да подпомогнем всеки, които иска да регистрира подобно лекарство, за да може да бъде в полза на хората, заяви още той и добави, че са направени срещи с всички национални консултанти и е изготвено указание към регионалните здравни инспекции и болниците с клиниките по онкология, с което се препоръчва алтернатива.

Междувременно от Александровска болница, където въпросните изотопи свършиха, обявиха, че пациентите със съмнения за метастази ще бъдат изследвани с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). От там обявиха, че час може да бъде записан на телефони 02 9230/561 или 582, както и на 02/9230 895.

Мика Зайкова, финансов експерт: Няма да има ощетени от новите пенсионни Формули

Само 17% от закритите фирми са предали архива си

Яна ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 11


– Г-жо Зайкова, стана ясно, че НОИ ще изчислява автоматично коя ще бъде по-високата пенсия на кандидат-пенсионерите. Въпреки това ще има ли ощетени хора?

– Ако се приложи само новата формула, ще има ощетени. Но се радвам, че след продължителна дискусия бе решено да не се прилага само тя. Все пак това не намалява пенсиите с по 20 лева, а драстично – в някои случаи дори с 200 лева. Така че според мен вече няма да има ощетени хора, стига да си набавят съответните документи. Оказа се обаче, че само около 17% от фирмите, които са били закрити или преобразувани, са предали документите си в държавния архив. Искам да напомня, че ако не изпълниш това задължение, носиш наказателна отговорност. Причината е, че трудовите досиета трябва да се съхраняват 50 години, а ведомостите минимум 30 години. Все пак те са най-сигурният документ за трудовия стаж и получените пари. А имайте предвид, че сегашните кандидат-пенсионери имат доста стаж преди 1997 година. Те трябва да изберат трите най-добри години и да представят съответното УП. Дори и да не са предадени архивите, те трябва да бъдат съхранявани някъде. Предишните ТРЗ-та преди 1997 година и сегашните отдели, които отговарят за персонала, трябва да пазят трудовите досиета 50 години. Затова смятам, че няма да има ощетени хора.

– От какво дойде този проблем?

– Проблемът дойде от това, че измислиха нова формула, която да взема предвид трудовия стаж след 2000 година. А както казах, сегашните кандидат-пенсионери имат такъв много преди 1997 година. В същото време обаче 68% от работещите сега и които в бъдеще ще станат пенсионери, са осигурявани на минимална заплата. Това е проблемът. Това означава, че има сива икономика в повечето предприятия. Дори служителите да получават чисто повече пари и бонуси, това не се отразява после върху пенсията им. Така че нека младите хора го имат предвид. Разбирам, че хората с много високи доходи са ощетени от максималния осигурителен доход. Не мога да разбера защо държавата не иска да попълни своя пенсионен фонд. Най-вероятно причината е, за да не плаща високи пенсии, само че става дума само за около 8000 души. Това, което ограничава максималния осигурителен доход, ограничава и максималната пенсия. Знаете, че с бюджета за 2019 година максималният осигурителен доход е 3000 лева, а години наред беше 2600 лева. Максималната пенсия беше 910 лева, а сега ще стане 1200 лева, при положение че бяха обещали таванът на пенсиите да падне от тази година.

– Само преди няколко дни официално бе обявено, че вече сме под 7 милиона души, а основен проблем у нас е застаряващото население. Изправена ли е пред риск пенсионната система?

– Демографската картина у нас е катастрофална не само защото не се раждат деца. Можем да кажем, че общо взето на година в страната ни изчезва по един малък град. А причина за всичко това са ниските доходи. Младите хора искат перспективна кариера. Не може да имаш висше образование, да владееш няколко езика и да си секретарка. В същото време пък причина за липсата на развитие е корупцията. Преките чужди инвестиции намаляват. Ако някой чужденец си купи вила тук, това не ни носи дивиденти. Приходите са от преки инвестиции в реалния сектор. У нас 80% от брутния вътрешен продукт се формира от услуги. Уж имаме развит IT сектор, който обаче реално се състои само от кол центрове. Важното е да печелим от производство на нови технологии, да произвеждаме стоки с висока добавена стойност, а в момента продаваме основно суровини, материали и резервни части главно за Германия.

– Какви са мерките за преодоляване на тази демографска криза?

– На първо място трябва да се създадат условия за по-висок стандарт на живот. Не може населението ни да се съсредоточава в няколко големи града на страната. Това е най-важното. Второ – трябва да се насърчат преките инвестиции в реалния сектор. Голям проблем е и че нямаме квалифицирана работна ръка. Децата трябва да изучават съвременни професии, а ние нямаме такива нито в средното, нито във висшето образование. Не може всички да стават адвокати или икономисти. Затова най-важно е да имаме качествено образование, което отговаря на съвременните условия. Много важни са доходите. Не може да получаваш минимална работна заплата и да искаш качествена работна ръка. Ние сме последни в Европа по иновации. Всичко това води до производство на стоки и услуги с ниска добавена стойност.

– А имат ли място на пазара на труда у нас гъвкавите форми, дистанционната работа? Приложими ли са?

– Новите форми идват с новите технологии. Не е важно дали работата е от място в офиса или е дистанционна. Важно е какво правим и какво възнаграждение получаваме за това. Не може да искаш просперитет при брутен вътрешен продукт, при който преобладаващо са услугите. Това е абсурдно. Имахме селско стопанство и добро строителство, а сега няма кой да строи у нас. Нямаме заварчици, а те са крайно необходими. Да не говорим за лекари, медицински сестри. Не може една камериерка да получава 1300 лева, а да се търси ендокринолог на 680 лева заплата.

– Преди няколко дни ваши колеги изнесоха статистика, че има 3000 трудови злополуки за миналата година, а 92-ма са загинали на работното си място. Нормално ли е това за една европейска страна и как да се затегне контролът?

– Всъщност статистиката сочи, че у нас трудовите злополуки намаляват, въпреки че са около 3000. Но за сравнение в Европа има средно по 2,3 смъртни случая при инциденти на 100 000 работници. У нас са 5,4, тоест 2,5 пъти повече. Трудовите злополуки зависят от това дали служителите имат обезпечени условия за работа, дали техниката на работното място е стара, дали работникът е квалифициран, има ли контрол или той е просто фиктивен. Нито едно от тези неща у нас не са на ниво. Това не е нормално за една европейска държава. Не е важно толкова, че инцидентите на работното място намаляват, а е важно да са съизмерим с цивилизованите държави.

ВИЗИТКА

Родена е на 2 февруари 1942 г. в София Завършила е Минно-геоложкия институт, а след това и икономика със специалност „Планиране“ Защитила е дисертация и има докторска степен по икономика

След дъжд – качулка

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 14


Здравето на детето е над правото на родителя да избира. А здравето на нацията е над безотговорността на държавата да се размотава. В понеделник бе създаден Национален координационен съвет за контрол на морбили.

Закъсняло действие, тъй като регистрираните заболели наближават 500. Този съвет на принципа „след дъжд – качулка“, вероятно трябваше да се появи още в началото на годината, когато заваляха съобщения от съседните страни за поредната епидемия. Или ще чакаме, както през 2010 г., да починат 24 души, за да се запретнем за работа? Предстоят поредица от празници. Колко души ще внесат зарази, никой не може да прогнозира. А бацилът на шарката няма нужда от международен паспорт, за да минава граници.

Какво прави в това време МЗ? Създава например поредната ялова агенция, наречена „Медицински надзор“. Какво точно ще надзирава тази мегаструктура, след като заразените неудържимо се увеличават, не е ясно. Най-вероятно ще се опитва да диктува нови правила на старите служители, които от години знаят как да се справят с подобни ситуации, стига умници политици да не им се пречкат. Колкото и да се опитват управниците да прикрият бездействието си, числата говорят за нехайството им. Днес България, която през 1928 г. е сред първите в света, изкоренили едрата шарка, може да се „похвали“ със спад на имунизациите срещу морбили, паротит и рубеола от 93,8% до 92,9%. Което значи, че близо 4300 деца в страната не са получили първата си ваксина срещу морбили! А един болен може да зарази от 9 до 10 души само с едно кихане. И докато България щракаше с пръсти, че пожарът гори у съседите, изведнъж преди дни се оказва на 6-о място в Европа по заразени! При това положение на българите не им остава друго, освен да молят Господ да ги пази от морбили, защото Националният координационен съвет за контрол на болестта със сигурност няма да ги опази.

Хомеопатията е илюзия, която вреди

Световни и български учени срещу безконтролната й употреба и заблуждаването на обществото

Велиана ХРИСТОВА

Дума  стр. 15-16


Няма доказателства, че хомеопатията е ефективна. Единственото въздействие на хомеопатичните препарати е плацебо ефектът – т.нар. мозъчно въображение, което е доказан невробиологичен феномен, пораждащ очаквания у пациента за подобрение. Тя обаче може да нанесе сериозна вреда на болния, забавяйки поставянето на диагноза или необходимото научнообосновано лечение. Поради това хомеопатия може да бъде използвана само след проведено достатъчно лечение и в никакъв друг случай. Това заявяват в обща позиция от края на март т. г. две френски академии – Националната академия по медицина и Националната академия по фармация.

Хомеопатията е въведена в края на ХVIII в. от Самуел Ханеман, като постулира две хипотези: тази на сходствата (лекуване на злото със зло) и тази на големите разреждания. Науката до момента не потвърждава тези хипотези и учените не намират аргументи да променят своята многократно декларирана от 1984 г. насам позиция против хомеопатията като лечение, се казва в документа.

Общественият интерес към хомеопатията се дължи на недостатъчно познаване на плацебо ефекта, смятат двете академии. Те настояват, ако хомеопатичните препарати се признаят за медикаменти, да се подчинят на общите правила за допускане и контрол на лекарствата, а не да се пускат на пазара свободно, без да е доказан какъвто и да било ефект от тях и без да са преминали контрол. Етикетите на хомеопатичните средства трябва да съдържат указание за състава им и за това, че ефективността им не е доказана съгласно действащите стандарти. Медицинските университети и ветеринарните училища не трябва да издават дипломи и сертификати по хомеопатия, за да не промотират непризнат „алтернативен“ метод, а в обучението на студентите трябва да се включи достоверна информация за него като вид допълнителна терапия. Двете академии подчертават, че на обществото трябва да се предоставя коректна информация за хомеопатията, а не то да бъде заблуждавано чрез етикетите и рекламите.

Това не е първата подобна акция във Франция. През март миналата година 124 професионални лекари публикуваха във в. „Фигаро“ призив срещу заблуждаващото използване на алтернативни медицини като хомеопатията. Лекарите призоват хомеопатичните препарати да бъдат регламентирани и под контрол, както всички останали. „В хомеопатията няма нищо научно. Тези практики са неефективни извън плацебо ефекта, те се основават на вярвания, обещаващи чудотворно излекуване без рискове“, заявиха авторите.

Науката предупреждава не от вчера

Мнозина ползват хомеопатични продукти, но малцина знаят какво съдържат те – когато не се състоят просто от вода и захар, в състава им влиза нищожно количество от дадено вещество, разредено много милиарди пъти. Очевидно това „нищо“ няма как да замени реалното лекарство. Всъщност учените в цял свят отдавна се обявяват против хомеопатията като терапевтичен метод. През март 2015 г. Съветът за обществено здраве и медицински изследвания към австралийското правителство (NHMRC) публикува обширен доклад, в който обосновано се констатира, че няма заболявания, при които е доказано благоприятно въздействие на хомеопатията. Хората, които я избират, могат да се изложат на риск, като отхвърлят или забавят реалното лечение, се казва в доклада.

През април 2015 г. Националният институт за здравеопазването (NIH) към Министерството на здравеопазването на САЩ публикува доклад за недоказаната ефективност на хомеопатията, в който се предупреждава, че някои нейни продукти могат да причинят странични ефекти и че ключовите концепции на хомеопатията са несъвместими с понятията на съвременната наука. През 2015 г. FDA (Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) обръща внимание на потребителите, че не могат да разчитат на хомеопатичните продукти за лечение на астма. През септември 2016 г. и Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) стига до извода, че няма научни доказателства за ефективността на този метод, че рекламата трябва да информира потребителите за това и че теориите на хомеопатията от 1796 г. не се потвърждават от съвременната медицина.

На 6 февруари 2017 г. Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на научните изследвания при Руската академия на науките публикува Меморандум за лъженаучността на хомеопатията.

След многобройни клинични изследвания в много държави не е потвърдена лечебна ефективност на хомеопатичните продукти, „принципите на хомеопатията“ са догматични твърдения, произхождащи от донаучния етап от развитието на физиологията и медицината, се казва в документа. Това „алтернативно лечение“ не е безвредно, защото болните пренебрегват научната медицина, което може да доведе дори до смърт. В меморандума се иска хомеопатията да бъде поставена под същия строг контрол като всички лекарства.

През септември 2017 г. Научният консултативен съвет на европейските академии на науките (EASAC) огласи меморандум, в който подчерта, че твърденията за ефект на хомеопатията са мит и са несъвместими с установените научни концепции; че не са известни заболявания, доказано повлияни от нея, и че действието й не надхвърля плацебо ефекта. EASAC се съмнява, че пациентите са коректно информирани за хомеопатията, която не е безопасна поради липсващия контрол върху нея. Забавянето в търсенето на медицинска помощ може да доведе до значителни вреди на пациента, се казва в меморандума.

На европейските политици EASAC препоръчва еднакви изисквания за всички препарати, вкл. хомеопатичните.

България си пада много по измамата

България е на челните места в ЕС по търсене на хомеопатични продукти, установи през 2017 г. изследване на Европейска коалиция за хомеопатични и антропософски лекарствени продукти. Страната ни е трета сред петте държави с най-голямо търсене на подобни продукти (всичките от бившия социалистически блок плюс Ирландия). България обаче е на първо място по ръст на индустрията с хомеопатични препарати. В световен мащаб приходите от търговията с хомеопатични средства през 2015 г. са 1 млрд. евро в ЕС и 3 млрд. долара в САЩ.

Специалистите у нас също не стоят със скръстени ръце. През февруари 2018 г. 65 академици и член-кореспонденти на БАН призоваха ректорите на медицинските университети у нас да прекратят всички форми на обучение по хомеопатия. Всички световни изследвания констатират, че няма доказателства за ефективността на хомеопатията и че болните се излагат на риск, подчертаха учените, като призоваха да се ограничи ползването на продуктите на хомеопатията и да се постави тя под контрол. Известно е в какви обширни мащаби, напълно безконтролно, се предлага и се рекламира хомеопатия във всички аптеки у нас. Недопустимо е в нашите уважавани медицински университети да се преподава и пропагандира хомеопатия, подчертава писмото. От БАН напомнят също, че Законът за здравето изрично забранява всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително на хомеопатията. Мнението и апелът на членовете на БАН към ректорите бяха подкрепени с писма от Съюза на учените в България и категорично – от Националната пациентска организация.

Реагира само един университет с благодарности и напомняне, че… вузовете у нас са автономни.

През февруари т.г. акад. Иван Юхновски, председател на Форума срещу лъженауката при БАН, информира с писмо министър Кирил Ананиев за апела към ректорите, за международните становища по темата и за грубото нарушаване на Закона за здравето с постоянни реклами за хомеопатични продукти – до 10 на ден. Молбата е министърът да вземе съответните мерки за спазване на Закона за здравето по отношение на хомеопатията и съвместно със СЕМ да прекрати обилните и твърде доходни за телевизиите ни реклами, нарушаващи закона. Същото писмо академикът е предал и на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Досега няма реакция

След предаване по БНТ на 2 февруари т.г., в което хомеопат оспорваше апелите на лекарите за имунизация на децата срещу морбили, акад. Юхновски изпрати писмо до програмния директор на БНТ Емил Кошлуков. „Хомеопатът д-р Атанас Михайлов от години се подвизава пред телевизионните екрани и радио, от които системно сее съмнения в имунизацията, както и в употребата на доказани от научната медицина ефективни лекарствени средства, за да рекламира „алтернативата“ – хомеопатичните препарати и практики. За съжаление проповедниците на лъжемедицината хомеопатия у нас имат определен успех, особено сред младите майки в тяхното търсене на безвредни, модерни(?) и природосъобразни методи за лечение. Те лесно попадат в капана на масово рекламираната в медиите хомеопатия, без да знаят какво е хомеопатия и това, че тя отклонява пациентите от прилагането на научно доказаната медицина, което може да доведе до тежки здравни последствия“, се казва в писмото. И още – че е добре БНТ да не кани постоянно представители на лъженауката, които съзнателно заблуждават обществото, а да дава повече думата на известни практикуващи лекари и учени.

Реакция няма.

Последното подобно писмо – преди няколко седмици, е от трима известни академици – Богдан Петрунов, Ангел Гълъбов и Иван Юхновски, до директора на Изпълнителната агенция за лекарствата Богдан Кирилов.

Само за 15 дни през февруари хомеопатични препарати като „Осцилококцинум“, „Стодал“, „Инфлуцид“, „Камилия“,

„Цинабсин“ и Шуслерови кремове са рекламирани над 50 пъти по БНТ, по ТВ Нова, по Fox Crime, Diema Family и AXL, посочват учените. В разгара на грипната епидемия телевизионните канали прекъсваха предаванията си през 10-15 минути, за да излъчват на ден повече от 10 пъти реклами на хомеопатичните препарати. Тази масирана рекламна кампания е особено вредна по време на грипната епидемия, при която са констатирани много случаи на тежки усложнения, свързани и с ненавременната употреба на лекарствени препарати. Такава рекламна кампания подтиква болните към МАСОВО БЕЗКОНТРОЛНО САМОЛЕЧЕНИЕ, се казва в писмото. И се припомня, че в Наредба №1 от 25.01.2012 г. за изискванията към рекламата на лекарствени продукти в чл. 6 (1), т. 12 е записано, че не се допуска реклама за населението, в която се „посочват конкретни заболявания и симптоми като туберкулоза, болести, предавани по полов път, други СЕРИОЗНИ ИНФЕКЦИОННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, онкологични заболявания, хронично безсъние, диабет и други метаболитни и ендокринни заболявания“. Но в рекламите за хомеопатия се прави точно това, съобщава се, че продуктите действат при конкретни инфекциозни заболявания.

Тримата учени молят Богданов да отговори на три въпроса:

1) На какво основание се допуска ежедневното и масово нарушаване на изричните текстове от Закона за здравето за забрана на рекламата на хомеопатията?

2) Защо се допускат в рекламните телевизионни клипове за хомеопатични препарати печатни и говорни текстове, внушаващи и гарантиращи успешното лечение на инфекциозно заболяване като грипа в нарушение на Наредба №1 от 25.01.2012 г., издадена от министъра на здравеопазването?

3) Бихте ли взели мерки за привеждане на рекламата на хомеопатичните препарати у нас в съответствие със закона?

***

Закон за здравето

Чл. 166 (1) Министърът на здравеопазването контролира прилагането на неконвенционалните методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, които включват:

1. използване на нелекарствени продукти от органичен произход;

2. използване на нелекарствени продукти от минерален произход;

3. използване на нетрадиционни физикални методи;

4. ХОМЕОПАТИЯ;

5. акупунктура и акупресура;

6. ирисови пулсови и аурикуларни методи за изследване;

7. диетика и лечебно гладуване.

Чл. 169. Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация.

Д-р Светла Балтова представя книга за здравето

Дума  стр. 19


Издателска къща „Хермес“ кани на премиера на „Новата медицина“ от д-р Светла Балтова днес, 24 април, от 18.30 ч. в Книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ 37. Д-р Балтова споделя своя богат опит в духовното и стандартното медицинско познание. Читателят ще намери информация за ролята на всеки от главните органи на тялото в съчетание с астрологичните принципи и закони. Авторката дава и насоки за лечение с природните елементи, хранене, двигателна активност, дихателни упражнения и визуализация.

Д-р Лъчезара Шемелекова: Смущенията в паметта могат да се дължат на В12

При недостиг на витамина се стига до тежък анемичен синдром и сериозна неврологична симптоматика

Феодорина ЛЯСКОВА

Жълт Труд  стр. 35


Дефицитът на витамин В12 зачестява, и то при млади хора, алармира д-р Лъчезара Шемелекова от клиниката по хематология на УМБАЛ „Александровска“. В12 е жизнено необходим за общото здравословно състояние на човека, за отделни органи и системи като нервната и кръвотворната. Той е важен за ДНК синтеза на бързо делящите се клетки, особено на свързаните с кръвотворенето и тези в стомашно-чревния тракт.

***

Недостигът му е свързан с начина на хранене, особено при веганска диета, което налага допълнителен прием на витамини. Дефицит на фолиева киселина (В9) има по-често при тези, които не ядат достатъчно зеленолистни зеленчуци, плодове, фибри, ядки.

Проявите при дефицит на В12 са анемичният симптом (мегалобластна анемия) и неврологичната симптоматика, която понякога може да предхожда анемията.

За анемията са характерни отпадналост, лесна уморяемост, недостиг на въздух, сърцебиене, бледа кожа и лигавици. Възможна е и атрофия на лигавицата на езика, която се зачервява и по време на хранене се усеща парене и болка. Също и тежест, гадене, подуване на корема, диариен синдром, липса на апетит.

Неврологичните симптоми може да са изтръпване на ръцете и краката, нарушено равновесие. При по-възрастните е възможна деменция, психози или депресия. При смущения в паметта да се изключи дефицит на В12, съветва д-р Шемелекова.

За да се установи анемията, се прави стандартна кръвна картина. В някои случаи може да има не само нисък хемоглобин, но и понижено ниво на левкоцити и тромбоцити, макар че те не са в много ниски стойности. Анемичният синдром може да е и много тежък, но пациентите се справят дори и при съвсем ниски стойности на хемоглобина, тъй като процесът е бавен. При съмнение за такъв тип анемия се налага изследване на серумно ниво на В12 и фолиева киселина.

Най-честата причина за В12 дефицитната анемия е нарушена резорбция на В12. Често се касае за атрофичен гастрит. Определен тип клетки на стомашната лигавица синтезират вътрешен фактор, който се свързва с В12 и е необходим за резорбцията му. При атрофичния гастрит този фактор не се синтезира и В12 не може да се резорбира. Това е по-често при възрастните хора.

Когато дефицитът на В12 се дължи на атрофичен гастрит, в повечето случаи той е с автоимунен произход, т.е. има автоимунно увреждане на стомашната лигавица. Установено е, че този дефицит по-често се среща и при пациенти с друг тип автоимунни нарушения – например диабет тип 1 и тиреоидит на Хашимото. Тъй като витамин В12 се усвоява в тънките черва, и то в крайния им отдел, всякакви заболявания, които ги засягат, пречат на резорбцията му.

В12 дефицитът може да се дължи на недостатъчен внос с храната, което е рядко.

По-вероятно е да се случи при веганите които не консумират и млечни продукти.

Средно периодът, за който може да се развие В12 дефицитна анемия, е от 3 до 5 години. Ако не се вземат мерки навреме, може да се стигне до тежък анемичен синдром и сериозна неврологична симптоматика. Иначе анемията е обратима, когато се започне лечение, но при неврологичните нарушения, ако не се реагира адекватно, пациентът може и да не се възстанови напълно, предупреждава д-р Шемелекова. Не е изключено понякога лечението да се насочи към съвсем друг неврологичен проблем, но когато е наличен и анемичен синдром, диагнозата няма как да се сбърка. При пациенти с деменция задължително се изследва и ниво на В12, тъй като това може да е една от причините за смущенията в паметта.

Анемиите, предизвикани от дефицит на фолиева киселина и на витамин В12, спадат към т. нар. мегалобластни анемии и са сходни. Но при фолиево-дефицитната липсват характерните неврологични симптоми, които се срещат при В12 дефицитната. Понякога, ако пациент е с В12 дефицитна анемия и се започне лечение с фолиева киселина, а не с В12, може анемичният синдром да се подобри, а неврологичната симптоматика да прогресира. Затова преди лечение се налага изследване на В12 и на фолиева киселина.

При дефицит на В12 и фолиева киселина се увеличава концентрацията на хомоцистеин в кръвта, а това се свързва с по-висок риск от атеросклероза и увреждане на съдовете, съответно по-голям риск от миокарден инфаркт, инсулт, сърдечни заболявания. Лечението с фолиева киселина и В12 при повишени нива на хомоцистеин не намалява честотата на сърдечните увреждания, но може да намали риска от инсулт.

Предполага се, че на пациенти с някакво злокачествено заболяване не бива да се дават В12 и фолиева киселина, ако няма сериозна необходимост от това, тъй като те могат да доведат до прогресиране на заболяването.

При бременните жени по-чест е дефицитът на фолиева киселина. Те трябва да я вземат профилактично през първите три месеца от бременността, за да се намали рискът от увреждане на невралната тръба при плода. В12 не им се предписва, ако не е установен дефицит.

Основен източник на В12 са месото и млечните продукти, яйцата. При веганите се налага допълнителен прием в таблетна форма или мускулни инжекции. При хора с нарушена абсорбция се предпочитат мускулните инжекции на В12. Пациентите трябва да знаят, че след като се нормализира нивото на хемоглобина, трябва да останат на поддържащо лечение, защото, ако се спре приемът, след 3 до 5 години пак ще се стигне до дефицит.

Родни лекари са пионери в иновациите на Балканите

Жълт Труд  стр. 36


Български лекари са пионери на Балканите във въвеждането на нови методи за лечение на тежки заболявания. Много от тях са финалисти за Медицинските оскари 2019, които ще бъдат връчени на 10 май от 20 ч. в балната зала на хотел „Маринела,, в София, съобщава организаторът ВИП Комюникейшън. Партньори на медицинските награди са Националната пациентска организация, Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Ще ви запознаем с някои от отличниците.

Д-р Петър Узов ще оперира сърце с робот

Младият кардиохирург използва щадящия метод на частично отваряне на гръдния кош (5-7 см дължина) при хирургична смяна на клапата при над 200 пациенти. При този метод пациентите още на следващия ден могат да се движат и престоят им в клиниката е намален до минимум.

Д-р Узов въвежда минимално-инвазивните видеоскопски методи при оперативно лечение на митралната, трикуспидалната клапа, както и при някои вродени сърдечни пороци. В момента д-р Узов подготвя въвеждането на робота Da Vinci в ежедневната кардиохирургична практика в клиниката по кардиохирургия към високотехнологичната университетска болница „Сърце и Мозък“ – Плевен, която е част от Българския кардиологичен институт. С въвеждането на роботизираната кардиохирургия болницата ще се превърне в пионер както в България, така и на Балканите.

Доц. д-р Венелин Герганов се връща всеки месец у нас

Д-р Герганов е един от най-близките ученици и сътрудници на, корифея на световната неврохирургия проф. Маджид Самии. В момента е главен лекар в Международния институт по невронауки в Хановер, Германия (директор проф. Самии) – водещата неврохирургична клиника в света. От май 2018 г. д-р Герганов започна да оперира и в УМБАЛСМ „Пирогов,, през втората половина на всеки месец.

„Нещо ми липсваше в Германия, имаше някаква емоционална празнина. В началото преглеждах пациенти в София само два-три пъти годишно. Емоционалното удовлетворение беше толкова голямо, че започнах да идвам всеки месец. Така че беше нормално да се върна да оперирам и тук“, сподели при завръщането си на родна земя преди година докторът.

Д-р Герганов има световен принос с научните си разработки и открития в областта на невроонкологията, приложението и анализа на нови оперативни достъпи до труднодостъпни части на мозъка, интраоперативни изобразителни методи и ендоскопия. Има повече от 100 публикации във водещи световни списания и 30 в български, с над 2040 цитирания в международни трудове.

През 2013 г. излиза фундаменталната монография „Surgery of Cerebellopontine Angle Lesions“, автори на която са д-р В. Герганов и д-р М. Самии. Според данни на издателя „Springer Verlag“ книгата се нарежда сред най-купуваните и влиятелни монографии в областта на неврохирургията с 25 000 продажби. (За справка: в света в момента практикуват около 40 000 неврохирурзи). В момента се подготвя превод на китайски език.

Проф. Силвия Чернинкова не смята МС за фатална присъда

Проф. Чернинкова има две клинични специалности – неврология и офталмология, както и лиценз по невроофталмология. Специализирала е в Германия и Великобритания. Има над 250 научни труда, от които и публикации в авторитетни международни медицински списания.

„Множествената склероза (МС) в никакъв случай не е фатална присъда“, категорична е проф. Чернинкова. Макар че болестта засяга млади пациенти – предимно между 20 и 40 години, благодарение на модерната терапия и по-добрата диагностика, днес тя се контролира до голяма степен успешно. А инвалидизацията е максимално отложена във времето, допълва лекарката.

Д-р Зоя Кунева, на която българите вярват

Д-р Кунева е специалист кардиолог в София с над 30 години стаж. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 1980 г. като първенец на випуска. Има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология и здравен мениджмънт.

От 1986 г. е главен асистент в Клиниката по кардиология на ВМУ-София и УМБАЛ „Александровска“. Няколко години е заместник директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Александровска“. От 2015 г. е началник на Отделение по неинвазивна диагностика към Клиника по кардиология на УМБАЛ „Александровска“.

Дългогодишен преподавател на студенти, специализанти и лекари по кардиология. Има експертно ниво и провежда курсове по ехокардиография.

От 2016 г. до момента д-р Кунева работи и в МЦ Гина-София под егидата на православната църква.

За 2017 и 2018 г. е носител на званието „Лекар, на когото българите вярват“.

Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ Св. Ив. Рилски – уникална за страната

Жълт Труд  стр. 36


Университетската клиника по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ е правоприемник на първото клинично неврохирургично лечебно заведение в България, основано през 1952 г.

В Националния референтен център по мозъчно-съдови заболявания, който работи в тясно сътрудничество с клиниката, в началото на февруари т.г. бяха извършени няколко оперативни интервенции, които са уникални не само за България, но и за света. Екип на центъра, съвместно с проф. Шарбел Монайе от Университетската болница в Лимож (Франция), отстрани изключително сложни и комплексни артериовенозни малформации, използвайки за първи път в нашия регион трансвенозен достъп при емболизацията на тези сложни случаи.

Клиниката по неврохирургия е с най-високото трето ниво на компетентност. Към нея функционират няколко обособени звена, които са уникални за България: Национален референтен център за лечение на хипофизни аденоми, Център за функционална епилептична хирургия, Национален референтен център по мозъчно-съдови заболявания.

Преляха кръв на кърмаче след съдебно решение

Жълт Труд  стр. 37


В отделението за кърмачета в ростовска болница постъпва едномесечно бебе с многобройни диагнози. Лекарският консилиум определя състоянието на момиченцето като много тежко, поради което се налага спешно кръвопреливане. Родителите обаче отказват в писмена форма животоспасяващата процедура по религиозни съображения.

Обезпокоените лекари се обръщат към прокуратурата, която отправя иск в съда за разрешаване на медицинска намеса по преливането на кръв на непълнолетен. Той е удовлетворен и вследствие на съдебното решение на бебето е оказана необходимата помощ.

23.04.2019

Национални телевизии

Разговор с д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването

Нова телевизия  Здравей, България


Водещ: Д-р Бойко Пенков, казвам добро утро.

д-р Бойко Пенков: Добро утро.

Водещ: Заместник-министър на здравеопазването. Започваме веднага с един голям проблем, който се оказа, че се е появил, свързан с това, че изотопите, с които се стандират онкологичните заболявания, нали така?

д-р Бойко Пенков: Точно така.

Водещ: …установява се има ли метастази, разсейки, изключително важни за всички хора, които имат проблем, ги няма, доставчикът не ги доставя. Преговаряхте, говорихте, имаше обществена поръчка, която той трябваше да спази, обаче сега няма ги тези изотопи. И какво предстои, освен, че ще се прави нова обществена поръчка за хората, които сега имат нужда от това изследване?

д-р Бойко Пенков: Първо, абсолютно права сте. Първото нещо, което правим и продължаваме да правим е преговори с производителя, това е „ПолАтом” и с търговеца в България да може да издължи необходимите количества, които има по стария договор, който изтече. Готови сме да подпомогнем всеки, който иска да регистрира подобно лекарство, за да може да бъде в полза на хората. През това време направихме срещи с всички наши експерти, национални консултанти и сме направили едно указание към колегите от регионалните здравни инспекции и към болниците, които имат клиники по онкология, онкологичните центрове, в което препоръчват, самите професори препоръчват каква да бъде алтернативата. Примерно да кажем при карцином на бял дроб се прави компютърна томография с ангеография, контраст и компютърен томограф, за да може да се получи достоверна информация.

Водещ: Сега ще се опитаме да обясним за нашите зрители. Не може да има лечение и адекватно лечение, ако човек не знае точния стадий, фазата на болестта. Тоест, това изследване не е препоръчително, а е задължително.

д-р Бойко Пенков: Да, то не е за снимка просто така, за удоволствие, а действително едно много важно изследване, което се стандира заболяването. От там излиза и схемата, с която започва терапията.

Водещ: И сега разбирам, че ще бъдат пренасочени тези хора всичките към ядрено магнитен резонанс и към ПЕТ скенери. Въпросът обаче е колко ПЕТ скенера имаме в момента в болниците в страната и могат ли да поемат всички?

д-р Бойко Пенков: Не, не бива да ги насочваме всичките, трябва много диференцирано да се подходи. Примерно щитовидна жлеза и карцином на щитовидна жлеза там изключително голяма информативност дава ултразвуковото изследване, не е необходимо ПЕТ скенер да се прави.

Водещ: Питам ви, защото имаха…

д-р Бойко Пенков: В София вече очакваме да се появи пети ПЕТ скенер.

Водещ: Да, не знам кога ще се появи петия ПЕТ скенер, но сега с тези четири хората чакат по 30 дни и повече. И не знам дали няма да станат още повече тези, а това е абсурдно. На мен ми се вижда абсурдно.

д-р Бойко Пенков: Беше много трагична ситуацията в началото, особено когато се правеше доставка на глюкоза от чужбина. Сега нещата се подобриха особено там, където имаме… в Александровска имаме бейби циклотрон, там максимум времето за чакане е десет дена. Като хора, които са, особено… то няма някаква спешност в цялата тази история, но трябва по-бързо да се вземе решение, включително се реагира на втори и трети ден. Всичко зависи от възможността и доставките на консуматива, който използват.

Водещ: Въпросът е, дали имаме притеснение за това, че хората, които чакат за това изследване ще станат повече, защото вече го няма този изотоп, а пък ще бъдат пренасочвани към изследвания, които така или иначе много дълго време отнема в чакането.

д-р Бойко Пенков: Ние сме си дали един срок, в който да положим максимални усилия в рамките на три месеца и половина, за да може да възстановим доставките за хората, а през това време сме подготвили алтернативи, възможността за достъп до компютърна томография, магнитно ядрен резонанс. Днеска ще се видим с колегите от касата, те от вчера работят по това нещо, за да може да имаме едно общо послание към двете администрации.

Водещ: Като се видите с колегите от касата ще си говорите ли за разход на фиктивните лекарства, защото прочетох, че сега новата директива е всички пациенти с протокол, изобщо, всички лекарства над 30 лева, които касата трябва да поема да отговарят единствено на изискването да бъдат най-евтините възможни, с което касата щяла да спести 780 хиляди лева, или нещо подобно.

д-р Бойко Пенков: Права сте, може би в мотивите като че ли прозира, че най-важното е да спестим едни 780 хиляди. Не е точно така, идеята на цялото това нещо е това, което се прави вече в Европа и се подкрепя от индустрията…

Водещ: Милиона…Извинявайте, аз съм в грешка, 780 милиона…

д-р Бойко Пенков: Хиляди беше записано…

Водещ: Ще проверя…Във всеки случай за икономия е-

д-р Бойко Пенков: Не може толкова много…

Водещ: За икономия е посочено…

д-р Бойко Пенков: Почти целия свят започва да се ориентира към плащане на резултат. Защото до момента… Примерно аз съм производител и казвам – тази чаша е прекрасна, един друг казва – и тази другата е прекрасна. Добре, но тази прекрасна аз пия вода с нея и с тази другата пя вода Едната струва 5 лева, другата 10. Защо да дам 10 лева за тази, щом като мога да дам 5 лева, за тази, която ми върши същата работа, същия ефект има, води до крайния резултат, който пие вода.

Водещ: Не са убедени хората когато се лекуват, че е тека…

д-р Бойко Пенков: Това е много елементарен пример…

Водещ: Много, защото когато опре и стане личен примера никой няма потребност и желание да се лекува с нещо, което е най-евтиното.

д-р Бойко Пенков: Не, не, тука идеята е резултат… В смисъл това е доста сложна история, доста сложна работа и много труд има по нея. Трябва да се определят критериите къде ще оценим резултата. Второ, трябва да се сравнят терапии, които са сравними. Не може да сравняваме трабант с ТИР, и тогава вече ,при тези сравними терапии да се види какъв е резултатът и за колко време. Това е важното.

Водещ: Какво ще прави касата, ще сравнява върху пациентите сега, като им изписва по-евтините лекарства и преди като им е изписвала по-скъпите, кой е излекуван и кой не?

д-р Бойко Пенков: Това ще бъде един период на наблюдение, в който трябва да бъдат сравнени резултатите от прилагането на различни терапии. И тогава вече се прави анализ, и този анализ би бил препоръчителен. Да се каже: – Колеги, вижте, това лекарство има еднакви показания с другото, то има еднакъв ефект, терапията с него води до удължаване на живота с толкова и толкова, и другото води толкова и толкова. Тогава, дайте да похарчим по-малко пари, за да можем с тези пари да купим още лекарства. Това е идеята.

Водещ: Преди да се стигне до тази идея за разход на ефективността, която буди съмнения и затова ги обсъждаме с вас, имаше едно такова нещо, което си спомням, че много сме коментирали с лекари и с хора, които се занимават с лекарства, че касата която поема едни определени лекарства всъщност натиска производителя или доставчика да бъде възможно най-ниска цената, в резултат на което отказва производителят или доставчика да продава това лекарство. Имаме такива случаи, включително и в момента, и съм наясно с това, лекарства, които са изключително важни и част от химиотерапията. Например на онкоболни пациенти. Стигнало се е до там, че лекари изписват рецептите на английски език, тъй като са наясно, че в България няма кой да изпълни тази рецепта и остават пациента, на който иначе това му се поема от касата, да си го търси в чужбина това лекарство, за да се лекува.

д-р Бойко Пенков: Така е, за наше съжаление доста от индустрията, от компаниите, изтеглят които са търговски неефективни за тях лекарства и ние ги включваме в един особен списък, който нерегистрирани такива или дерегестрирани лекарства могат да бъдат доставяни от болниците за болните. Този списък за мое съжаление става все по-голям. Но не може да повлияем върху волята на производителя, когато е решил, че нещо не иска да бъде тук. Това е цирка, който се разиграва тук с 5-флуороурацил, първа линия за лечение за рак – ту го има, ту го няма, някой го регистрира, после го дерегистрира. В България струва 7.50 лева, примерно да кажем в моята болница го купува за 12-13-15 лева от Виена.

Водещ: Да, но не може да се заблуждаваме, че касата поема определени видове лечения, след като не ги поема.

д-р Бойко Пенков: И това не се поема от касата когато се внесе, по особен ред не се поема от касата, поема се от пациента.

Водещ: Аз говоря за такива, които се поемат обаче всъщност ги няма и затова не се поемат. И някак си човек си мисли, че е така, но се оказва нещо друго и то в момент, когато е най-чувствителен. Да ви попитам за морбилито, понеже имаме бум и се оказваме шести на всичкото отгоре, ние мислихме, че са по-контролируеми нещата, но явно не е точно така, след като се налага и национален координационен съвет да се свика по тази тема. Ако въпросът е във ваксинацията как ще се реши епидемично сега е въпросът?

д-р Бойко Пенков: Действително в момента щаба работи и се предприемат всички мерки, локализират се областите, в които има най-много заразени. Правят се подвижни кабинети за прегледи, всяко едно дете, което е суспектно се изолира в отделенията, това разбира се…и се наблюдава, докато излезе резултат има ли морбили или не. Подготвени са в момента разкриване на нови отделения, ако стане нужда от повече легла за децата. Това са редица противоепидемични мерки, които са взети и са в ход. Има ваксини, които чакат, който иска и се правят… даже активно се препоръчва и се правят…минават през кварталите и се правят имунизации, там, където се очаква, че не са имунизирани.

Водещ: Включително и тези, които така или иначе не са били имунизирани…

д-р Бойко Пенков: Търси се много активно и се прави контрол на имунитета при деца, които са получили бележки, че са имунизирани, а те де факто не са.

Водещ: Да, това е много голям проблем.

д-р Бойко Пенков: Това е страшен проблем.

Водещ: И другият е докторите да бъдат добре обучени, да не стане така, както в разложката болница си спомняме, едно да зарази всички останали. Искам само още едно изречение по тази тема, за да минем на протестите, понеже имаме съвсем малко врем. Чухме, мисля, че доктор Кантарджиев скоро беше коментирал, че вносът на работна ръка от Украйна и Молдова, като сезонни работници по хотелите и ресторантите по морето и в планината, много често е причина за разпространение на морбили, защото не се изисква имунизационния календар на всеки един от тях и какво може да се направи, ако това наистина е причина за внос на зараза?

д-р Бойко Пенков: Ние винаги внасяме отвънка, ако нямаме собствено огнище. Проф. Кантарджиев е член на този щаб, национален, така че всички предложения разумни се правят там, след което се реализират, така че очакваме подобен тип контрол, ако той го предложи да се случи.

Водещ: Да ви попитам за протеста на педиатрите, понеже днеска се очаква още един такъв. Изключително сериозно е тяхното искане да отпаднат лимитите за хоспитализиране на деца в аргумента, че те не могат да се диагностицират и да се лекуват адекватно е повече чувствителен за всички нас. Слушах докторите предишните дни, които казват – как може да дойде майка с дете и аз да я върна, защото имам лимит и не мога да настаня детето… Изобщо някак си, когато става въпрос за деца, имам чувството, че не може да има условности – ще стане по-късно, сега не може да стане. Вие как мислите?

д-р Бойко Пенков: Така е, да, съгласен съм напълно с вас.

Водещ: Някак си, като че ли им се казва – чакайте да се построи педиатричната болница и тогава, и заплатите ви ще бъдат други, и лимити няма да има, и по-хубаво ще лекувате.

д-р Бойко Пенков: Това, което се казва – изчакайте малко е за друго нещо. Те поставят едно искане болницата да бъде, един особено член 5-ти от Закона за лечебните заведения, което да бъде абсолютна собственост на държавата и да не е търговско дружество. Примерно, добре, имат такова желание, само че това е много дълга процедура, по Търговския закон се минава през ликвидация, ликвидацията трае от 3 до 39 години преди да се случи каквото и да е. Така че, на тях им е предложен много добър оптимален вариант, новата болница ще бъде по член 5-ти, ще бъде собственост на Министерство на здравеопазването пак, и ще бъде осигурен бюджет за нея и нейното функциониране безпрепятствено, без да имат някакви проблеми.

Водещ: А защо тогава ще има протест, ако това предложение е добро?

д-р Бойко Пенков: Не знам, аз просто…няма как. Всяко едно такова преобразуване минава… Аз ви казвам, минава през ликвидация. Има една болница в момента, ликвидираме я вече седма година и не може да приключим ликвидацията. Така че, не е лесен процесът. Другото което е, те алармират хората, сигурно им е писнало, дошло им е до гуша и с тези протести искат да обърнат внимание върху себе си, върху проблемите, които има детското здравеопазване. И са абсолютно прави, не трябва да има лимит в детското здравеопазване. Майчино и детско здравеопазване трябва да бъде основен приоритет, както е и до момента то. Но тука трябва и те да бъдат успокоени… Трябва да ви кажа, че аз направих справка в НЗОК, те не са достигнали лимита си, не са дали искане за разширяване на дейност, има опции и това да се случи. Включително сега имаме Надзорен съвет предстои, лично аз ще предложа отпадането на лимитите за педиатрията.

Водещ: Последно изречение, свързано е с едно лечение в Александровска болница, за първи път се случва у нас. Деца с мускулна атрофия ще се лекуват с един препарат „спиноза”. Въпросът ми е, достатъчно ли са обучените специалисти за това, така ли ще бъде вече, хубаво ли е това, да го коментирате?

д-р Бойко Пенков: Това е една сериозна…в смисъл, дълго време е направена подготовка от страна на академичните среди, на лекарите, за да могат да посрещнат нуждите с това лечение в България. Какво се направи? Колегите от Александровска болница, от Пловдив, от Варна и от „Свети Наум” в София преминаха няколко обучения още от миналата година. Те бяха в Мадрид, в Белгия, в Румъния и т.н., включително идваха хора екипи от чужбина в Българи, за да могат с тях те да усвоят практически умения. Говорих с директора на болницата, който ми гарантира, че логистично нещата са напълно подредени, има определена стая, има готовност. Говорихме с доставчика, с търговеца за България, който каза, че има доставени 12 флакона, с които може да бъде почнато лечението на четири деца веднага, в рамките на един месец. Така че, и това е осигурено. Имаше едни притеснения от колегите от Александровска болница как да бъдат отчитани процедурите. Ние сме им казали как и каква възможност има, така че, да им пожелаем успешен старт.

Водещ: Много ви благодаря за това гостуване. Благодаря ви.

Здравното министерство обмисля отпадане на лимитите за педиатрията

 БТВ, Новини в 12.00 часа


Здравното министерство обмисля отпадане на лимитите за педиатрията. Мярката идва след протеста на столичните детски лекари. Днес те за втори път излязоха да заявят своето недоволство. И настояват за достойно заплащане и промяна на статута на лечебното заведение. Леда Цветкова следи протеста.

Репортер: Отпадането на лимити за приема на пациенти и смяна на статута на болницата. Това са основните настоявания на педиатрите от лечебното заведение. По този начин, по думите им, те ще могат се грижат и да работя адекватно за малките пациенти.

Миналата седмица здравният министър увери, че детска комплексна болница ще има. Тя обаче ще бъде изградена до две години. А медиците не вярват, че това би могло да се случи в срок ако не бъдат разработени конкретни стъпки. В случай че исканията им не бъдат чути, те казаха че са готови и да подадат масово оставки.

Медиците от педиатрията не вярват на обещаните срокове за построяване на национална детска болница.

Проф. Иван Литвиненко: Няма разумен човек, който да вярва, че един скелет, който стои от тридесет години заровен, ще бъде възстановен, построен и достроен, и оборудван, и ще бъде готов да се насели със съдържание, с живот.

Репортер: Отделението по диализа е единствено в страната. В него лимити няма, но няма и персонал. Има само три сестри, в предпенсионна възраст.

Доц. Полина Митева – началник на отделение по диализа: Ние сме работили и ще работим, защото сме стари пушки, парите не са основното нещо. За нас болно е, особено на мен ми е най-болно, че този център няма да работи и тези деца не знам къде ще се диализират.

Репортер: Проблем с липса на сестри има по всички отделения. За да попълват дупките в графика от тази година, се налага да викат на работа бивши кадри на болницата, за да не бъдат затваряни цели отделения.

Проф. Иван Литвиненко: Дано това ръководство, което прави някакви обещани стъпки да бъде искрено и да ни подкрепи с действия, защото децата на България го заслужават.

Репортер: От здравното министерство заявиха, че на предстоящия Надзорен съвет на НЗОК ще бъде предложено отпадане на лимитите за педиатрията.

Следващият протест на медиците ще бъде на 10 май.

Уникална за страната ни операция извършиха български лекари

БТВ, Новини в 19.00 часа


Уникална за страната ни операция извършиха български лекари. Чрез 3D технологии млад мъж с тежко заболяване прохожда отново.

Репортер: 4 месеца са нужни на проф. Неделчо Цачев и д-р Владислав Райков, за да установят най-точния метод за операция, която на пръв поглед изглежда рутинна – смяна на става. Оказва се, че случаят е сложен, защото пациентът е мъж на 30 години, страдащ от болестта на Бехтерев – тежък, хроничен и прогресиращ артрит.

Д-р Владислав Райков: Това нещо копае тунел в самата кост и я унищожава.

Проф. д-р Неделчо Цачев: На такова момче не можеш да му кажеш – ще ти сложим става, ама след 5-10 години ще ти я сменим.

Репортер: Така стигат до метод от бъдещето. И вместо за диагностика лекарите използват познати уреди с друга цел.

Скенерът помага за създаването на триизмерен образ на човешкия таз. По-късно този образ дава яснота как точно да бъде поставен имплантът и какъв да бъде той.

Използват и специална база данни в нея откриват правилния имплант, който с времето ще се слее с разрушената кост.

Проф. д-р Неделчо Цачев: Ние изиграхме тази операция няколко пъти, за да можем да изберем точните видове импланти.

Д-р Владислав Райков: Планирането на една операция е важно, защото всяка една непланирана операция е една предварително планирана катастрофа.

Репортер: А пациентът вече е на крака. И прохожда отново.

Проф. д-р Неделчо Цачев: Това да направиш операция и пациентът да е доволен, по-хубаво няма.

Национални радиа

Всички новозаболели пациенти да се лекуват с най-евтините лекарства

 БНР


Всички новозаболели пациенти да се лекуват с най-евтините лекарства. Това предвижда проектонаредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства, качена на сайта на здравното министерство и се отнася за всички лекарства над 30 лева, а целта е икономия на средства. Ще се избира най-евтиното лекарство от сравними терапии, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Бойко Пенков: Когато имаш прекрасен резултат, постигнат с по-малко харчене на публични средства, безспорно е, че ако аз управлявам тези пари, ще избера по-малкия разход, но при гарантиран един и същ резултат.

Водещ: По повод критиките по темата от страна на пациентски организации, Бойко Пенков заяви.

Бойко Пенков: Аз не мога да разбера какви компетенции имат пациентските организации. Когато станат онколози или поне завършат медицина и могат да обсъждат подобни проблеми, свързани с терапия, тогава добре дошли.

Окръжният съд в Русе осъди лекар за издаване на рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества

 БНР


Окръжният съд в Русе осъди лекар за издаване на рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества. Д-р Петър Зарзаланов е издал 150 подобни рецепти за периода 2012-2017 година, когато е започнало разследването срещу него. Подробности от кореспондента ни Ася Пенчева.

Репортер: Работата на прокуратурата започва през 2017, когато е получен сигнал за нерегламентирано предписване на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, от акушер-гинеколога Петър Зарзаланов. По разпореждане на главния прокурорработата е поверена на Окръжна прокуратура – Пловдив. Лекарят е изписвал лекарства, съдържащи опиати и успокоителни, които водят до зависимост, като нарушението му е по чл.354б от Наказателния кодекс, който наказва медицински лица, които подпомагат другиго в употребата на наркотични вещества. Сред пациентите на акушер-гинеколога Петър Зарзаланов е имало и мъже, но за всички липсват амбулаторни листи за прегледи. Потърсен за коментар, той беше повече от лаконичен.

Д-р Петър Зарзаланов: В сайта на Окръжен съд има всичко, от което се нуждаете. Оттам нататък не мога да коментирам нищо.

Репортер: Лекарят е сключил споразумение с Окръжна прокуратура – Пловдив, признал се е за виновен и в крайна сметка му е наложено наказание пробация плюс 3-годишен поправителен труд.

Пореден протест на педиатрите от специализираната детска болница

 Дарик радио


Пореден протест на педиатрите от специализираната детска болница. Ниско заплащане и недофинансирани клинични пътеки бяха сред основните причини за недоволството. Лекарите за пореден път настояха за специален статут, който да гарантира на болницата независимост от финансовите ограничения на НЗОК. Предвижда се третият протест да протече с блокиране на булеварди. Димитър Панев по темата.

Репортер: Протестиращите педиатри вече представиха исканията си на здравния министър Кирил Ананиев. Той ги увери, че новата многопрофилна детска болница ще има специален статут на финансиране. Лекарите обаче искат това да се случи сега с настоящата педиатрия, тъй като новата още не съществува. Това е причината за втората проява на недоволство, която събра десетки лекари в двора на болницата днес. Един от тях е д-р Димитър Калайков, началник на ДКЦ в лечебното заведение.

д-р Димитър Калайков: След като се построи новата сграда на болницата, тогава да бъдат фактически удовлетворени исканията, което нас абсолютно не ни задоволява. Първо с лимитите, че просто кощунствено в една детска болница да има лимити. Да, днес зам.-министърът каза, че ние за този месец не сме си изпълнили лимита. Но и миналия път му е обяснено, че когато настъпи 20-о или 25-о число, ние започваме да ограничаваме приема, защото знаем, че тази надлимитна дейност няма да ни бъде платена и това е за сметка на нашите доходи, които и без това са мизерни, първо. Второ, тази година въведоха едни кодове, което е просто абсолютно объркващо и затрудняващо дейността на болницата. Т.е. в едно отделение може да имаме свободно легло, обаче не можем да приемем дете с диагноза от друго отделение, защото се водят определено количество легла във всяко отделение. Което е абсолютно абсурдно нещо, защото с нищо не подобрява качеството на обслужването на болните. Педиатричните пътеки са най-ниско финансираните. Официално беше признато това още от министър Дянков преди 10 години. И от тогава нищо не се случва. Даже имаме тази година намаление на две пътеки, гастропътеки, които са основни в нашата дейност, с 200 лв ги намалиха.

Репортер: Следващият протест на медиците ще се проведе на 10 май. Предвижда се този път те да блокират намиращият се пред сградата на лечебното заведение бул. Акад. Иван Гешов.

НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ