27 млн. лв. за болница в Ямбол дава кабинетът

Довършват сграда, започната преди 40 години

24 часа  стр. 4


27 млн. лв. за довършването на новата сграда на болницата в Ямбол „Св. Пантелеймон“ трябва да отпусне на заседанието си в сряда Министерският съвет. Това обеща вчера премиерът Бойко Борисов, който посети лечебното заведение заедно с министрите на финансите Владислав Горанов и на здравеопазването Кирил Ананиев.

С парите ще бъде довършен започнатият през 1979 г. нов корпус на болницата, който в момента е на етап груб строеж. Сега ямболската болница се помещава в 17 павилиона, а болните се разнасят между тях

Новият болничен блок от 10 етажа ще е на площ от 32 000 кв. м с капацитет до 250 болнични легла. Според управата на болницата и здравния министър Ананиев новата сграда трябва да е завършена до година и половина и болницата да се премести в нея.

Паралелно с този проект се реконструира и спешното отделение към болницата на стойност от 551 000 лева.

Извършва се и ремонт на Центъра за спешна помощ в града, за който са отделени 482 000лева. Финансирането на тези два проекта е с европейски средства, съобщиха от Министерския съвет.

Забраняват флашките на чиновници. Болници, фирми, нотариуси с нови правила за сигурност

Виктор ИВАНОВ

24 часа  стр. 4


Училища, телекоми, топлофикации, финансови къщи, ВиК, възложители на поръчки и пр. трябва да спазват държавния стандарт за информационните си системи

Администрациите трябва да приемат правила, които да забранят или силно да ограничат ползването на устройства за външна памет като флашки и външни харддискове на служебни компютри.

Това предвижда проект на наредба за изискванията към мрежовата и информационната сигурност. Тя е подготвена от Държавна агенция „Електронно управление“ и се предлага от вицепремиера Томислав Дончев.

Правилата ще важат не само за чиновниците, но и за болниците, училищата, нотариусите, банките, енергийните фирми, ВиК сектора и транспортния бранш, както и телекомуникационните оператори, защото предоставят общественозначима услуга, гласи проектът за наредбата.

Паролите за достъп до служебните компютри трябва да съдържат поне осем символа, а когато е парола на компютърен администратор, трябва да е с поне 12 символа, предвиждат новите правила за киберсигурност. Освен това, когато някой от айтитата се разболее и излезе в болничен, паролата му ще се спира, докато не се върне на работа.

Всяка фирма, която въвежда стандарта на държавата за мрежова сигурност, трябва да създаде звено за информационна сигурност. То ще е пряко подчинено на изпълнителния директор. Същите звена ще бъдат направени и в администрацията.

За да са сигурни информационните системи и да не се стига до сривове като този на Търговския регистър, са предвидени редица мерки в новата наредба. Базите данни, софтуерът и уеб достъпът на всяка система трябва да са на три отделни сървъра, достъпът между тях да бъде контролиран на различни нива, за да се предотвратят хакереки атаки и пр.

В бургаския университет да се учи медицина,

24 часа  стр. 4


ще гласува Народното събрание в петък. Новият факултет ще има 9 катедри и 54 преподаватели и ще дава дипломи за магистър по медицина и по дентална медицина.

Фалконът и екип на „Пирогов“ върнаха Павел Васев, влиза в реанимация

По инициатива на Вежди Рашидов и със съпричастието на депутатите от ГЕРБ и лично на премиера Борисов режисьорът ще се лекува тук

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 5


Правителственият фалкон и екип на „Пирогов“ върнаха Павел Васев в България.

Двама лекари специалисти по реанимация и медицинска сестра от университетската спешна болница отлетяха за Москва с правителствения самолет във вторник рано сутринта, за да гарантират сигурността на пациента по време на полета.

Известният режисьор и директор на едни от най-големите театри, ръководител на Българския културен център в Москва беше 4 месеца в руска болница след прекаран тежък инсулт

Застраховките за здраве са покривали лечението по спешното състояние, но след изпадането на твореца в кома за грижите при това състояние е трябвало да се заплаща.

Таксите не са по възможностите на семейството и затова на помощ са се притекли депутати, колеги и приятели на режисьора. От руското министерството на културата също са направили жест.

С усилията на няколко институции и добри хора до момента всички такси са покрити, но се търсеха начини продължаващото лечение и рехабилитационни процедури да продължат в България.

Неколкократно са правени опити да бъде организирано връщането на Павел Васев в България. Руските лекари са препоръчали поради състоянието му това да стане със самолет с условия да превози тежко болен и с придружаващ медицински екип.

По инициатива на Вежди Рашидов и със съпричастието на депутатите от ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов това стана технически възможно преди 10-ина дни. Очакваше се медицинска преценка и от български специалисти дали е безопасно Павел Васев да лети 2 часа и половина.

Разходите за полета на самолета се поемат от ГЕРБ и чрез събрани средства от Сатиричния театър и с помощта на дарители, обясни Вежди Рашидов. Разбра се, че бившият министър на културата също участва, както и при други благотворителни инициативи за болни и бедстващи, но не желае да се тръби.

Събраните средства за разходите по вдигането на фалкона ще бъдат преведени на Министерството на здравеопазването. То от своя страна ще плати на авиоотряда, обясниха инициаторите за връщането на Васев.

Преди да се насрочи полетът, водещият неврохирург проф. Николай Габровски посети режисьора в лечебното заведение в Москва и говори на място с лекуващите го до момента руски специалисти.

Транспортирането е рисковано, но възможно – възможно в условията на умерено висок риск, каза проф. Габровски от руската столица.

Фалконът не е санитарен самолет и е трябвало да бъдат създадени подходящите -условия за пациент след инсулт.

Следобед вчера правителственият самолет кацна на летище София.

За щастие, усилията на десетки хора и институции се увенчаха с успех, казаха от медицинския екип.

Пътуването е преминало според очакванията ни и при стабилно състояние на пациента. Павел Васев вече е в „Пирогов“ и започнаха обстойни прегледи. Уточняваме състоянието му и ще постъпи в реанимацията на Клиниката по неврохирургия, каза проф. Асен Балтов, директор на университетската спешна болница.

Водещи кардиолози: Изпитваме студентите по евростандарти, но в практиката те се прилагат недостатъчно

Над 150 хил. българи със сърдечна недостатъчност

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 8


Българските кардиолози сме приели европейските ръководства за лечение на сърдечните заболявания. По тях изпитваме и студентите, но когато се дипломират и започнат работа, те нямат възможност да прилагат тези златни стандарти при всички случаи в практиката си. А това е разочароващо за всеки млад специалист.

Това каза на дискусия за сърдечната недостатъчност проф. Иво Петров – началник на Клиниката по кардиология и ангиология в УМБАЛ „Сити Клиник“. Той изтъкна, че светът вече надгражда над новите терапии и силата на технологиите. С телемедицина и възможности за проследяване на жизнените показатели в реално време се дава допълнителен шанс на пациентите.

В Седмицата на сърдечната недостатъчност водещи български лекари съобщиха, че поне над 150 000 у нас живеят с това заболяване. Сърдечните болести са водеща причина за заболеваемост и смъртност в България, на първо място сме и в ЕС.

При сърдечна недостатъчност сърцето не може да изпомпва адекватното количество кръв, нужна за работата на организма.

Когато причината се установи рано и се прилагат съвременни медикаменти, смъртността може да се намали с 20%, допълни доц. Мария Токмакова – председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов: Децата на преглед по календар

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 19


– Проф. Балтов, вие и колегите ви от „Пирогов“ обикаляте по градовете и преглеждате стотици деца. Разкажете ни за тази инициатива.

– Националната програма „Детско здраве – „Пирогов“ съществува вече 6 години. В началото обаче идеята е била да се правят безплатни профилактични прегледи в болницата в определени дни. През последните 2 години ние решихме, че това не е достатъчно, защото има много хора, които не могат да пътуват и да си позволят разходите, за да дойдат при нас. Затова ние започнахме да ходим при тях. В екипа сме специалисти по ортопедия, хирургия, офталмология, урология, УНГ, кардиология, неврохирургия, образна диагностика. Идеята ни е да обикаляме градове из цяла България и да бъдем максимално полезни на хората в тях. Миналата година посетихме 9 населени места. Тази година до момента сме посетили 4 града. Първо бяхме във Видин, след това в Сандански, в Смолян и последното ни до момента посещение беше в Ямбол. Така още преди да сме преполовили годината в рамките на националната програма обхванахме над 1400 деца от тези населени места. Предстои ни на 1 юни да отидем в Кърджали, а след това в края на същия месец да посетим и Силистра. Опитваме се поне 2 седмици по-рано да обявим датата, за да може хората да се запишат и да се възползват от тези безплатни консултации.

– Имаше ли интересни случаи и очертават ли се някакви тенденции сред малчуганите, които сте прегледали до момента?

– Аз мога да говоря за случаите, които са свързани с ортопедия и травматология, където установихме много деца с плоскостъпие и сколиози. Колегите откриват трети сливици, инфекции на пикочните пътища, астигматизъм, предсърдни дефекти. Повечето хора идват и търсят специалисти за определени проблеми, на които някой е обърнал внимание, но само е загатнал, че може да има някакъв проблем. Срещаме и деца, лекувани с консервативни методи, които обаче не винаги са подходящи и дават резултат.

Друг проблем е, че през последните 10-15 години се забелязва тенденция да не се правят профилактични прегледи, което за съжаление води до нарастване на случаите, когато определени състояния не са хванати навреме.

Ние ги откриваме, но те вече са по-напреднали и се вижда, че моментът, в който сме могли да бъдем много по-полезни и да решим проблема по-лесно и бързо, е изпуснат.

– С всеки изминал ден се приближаваме към топлото време и пълните паркове и градинки. Увеличават ли се травмите в този период на годината след падания от ролери, люлки и т.н.?

– Абсолютно, това е закономерност. Топлите месеци са изключително натоварени в ортопедията и травматологията, а и не само. Съвсем нормално е, децата не са на училище, излизат много повече, играят по-често навън, контактуват помежду си. Но за мен лично този риск е за предпочитане пред това едно дете да стои затворено вкъщи пред телевизора или компютъра.

– От ортопедична гледна точка какви са най-честите проблеми при децата?

– Определено изкривяванията на гръбначния стълб и плоскостъпието са проблемите, които най-често срещаме на всички места, които посещаваме. Винаги има и по-тежки случаи, лоши сраствания, деца с вродени дефекти и т.н., но те са много по-редки.

– А как можем да ги предпазим?

– Специализираните профилактични прегледи поне веднъж в годината са основната превенция.

Затова според мен както имаме имунизационен календар, така трябва да имаме и календар за профилактичните прегледи, който, от една страна, да насочва, а, от друга, да задължава родителите и личните лекари.

Защото, от една страна, хората не са информирани, че трябва да заведат детето си при определен специалист, а, от друга страна, личните лекари нямат задължението да ги насочват, да издават направления и т.н. Разбира се, важни са и скрининговите методи. Например ехографският преглед, с който може да се установи вродена дисплазия на тазобедрената става. Той се провежда непосредствено след раждането, от 1-вата седмица до 45-ия – 60-ия ден на бебето. Това трябва да се прави задължително и навсякъде.

– Възрастните също често имат проблеми с гърба или с кръста, но рядко търсят лекарска помощ за тях. Това може ли да доведе до усложнения и последствия?

– Разбира се, че може. Една неправилна позиция например по време на работа в офиса не може да доведе до гръбначно изкривяване, но може да се стигне до дискова херния. Така че възрастните също трябва да обръщат внимание и да се наблюдават. А може би и самите фирми трябва да помислят за пакет от профилактични прегледи за техните служители.

– Преди два месеца открихте обновената педиатрична клиника, какви са най-честите случаи при малките пациенти и увеличил ли се е приемът им?

– Всъщност самата клиника все още не е довършена, очакваме това да се случи след около 3 месеца. Ние открихме отделение, което допълва детските хирургии, защото много често едно оперативно лечение се налага да бъде отложено поради някакво странично или недобре излекувано общо състояние на детето. Затова ние решихме, че добрата колаборация между педиатрите и детските хирургични специалности налага такова отделение. То вече е факт, имаме разрешение за работа и до края на тази година ще го доразвием.

Но дори и в момента, откакто го отворихме вече 2 месеца, в спешния педиатричен кабинет приемаме между 80 и 100 деца за денонощие. За мен това говори, че такова нещо в София е необходимо.

– В началото на годината споделихте, че предстоят много промени и ремонти в болницата, на какъв етап са те в момента?

– Наистина болницата постепенно се обновява. Всеки, който я е посетил преди 3 години и в момента, може да види каква огромна разлика има. В момента тече усилен ремонт в клиниката по изгаряния. Цялата сграда ще бъде обновена до края на годината с ново оборудване и ще имаме клиника по изгаряния на изключително високо ниво, с реанимация за деца и възрастни към нея. Предстои ремонт на сградата на неврохирургията, който ще започне не по-късно от 1 месец, започва също ремонт и оборудване на изцяло нова клиника по лицевочелюстна хирургия с две операционни зали и реанимационни сектори към тях. Почти сме приключили и с поставянето на нов ангиограф, който ще ни даде възможност едновременно да лекуваме двама пациенти при спешни състояния, освен това до средата на юни ще открием т.нар. Stroke център, в който ще лекуваме инсулти. Имаме и други проекти, които се надявам да осъществим до края на годината, но засега ще ги запазя в тайна.

– Едно от най-натоварените отделения в Пирогов“ е спешното, какво се случва там?

– Очакваме ремонт на спешното ни отделение в рамките на проекта по спешна помощ. Ние сме директен реципиент и очакваме цялостно обновяване на спешното отделение заедно с противошоковата зала, стационара за 24-часово наблюдение и операционна към него.

– Предстои и отварянето на първия в страната кол център за спешни консултации между „Пирогови и болница „Югозападна“ в Сандански. Как се зароди идеята за този проект и кога очаквате да се осъществи?

– Проектът вече е в ход и се надявам до края на месеца да го обявим официално, като целта е да се присъединят и други болници. Идеята се зароди по време на пътуванията ни по програма „Детско здраве – „Пирогов“.

Видяхме на много места, че има остър недостиг на педиатри, и това ни накара да се замислим дали не можем да бъдем полезни при някои спешни състояния, които налагат консултация от специалист.

И тогава решихме, че можем да осигурим един директен контакт, т. нар. телемедицина, която да позволява на нашите колеги, когато имат по-тежък случай, да бъдат консултирани от колегите от „Пирогов“. Развиваме тази идея в момента и се надяваме до края на годината да се присъединят най-малко още 5 – 6 болници от различни краища на България. Ние ще играем ролята на централа – кол център, защото знаете, че при нас дежурни екипи има денонощно и по този начин можем да консултираме колегите и те да бъдат по-уверени и спокойни в случай на спешност.

***

• Роден е на 19 септември 1966 г. в София

• Завършил е Медицинския университет през 1994 г.

• Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на „Пирогов“

• От 2006 до 2013 г. е част от екипа на ВМА като ординатор в катедра „Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия“

• Председател е на БОТА

• Главен координатор на експертния съвет по ортопедия и травматология

• Преди да бъде избран за директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ през 2017 г., е шеф на Първа травматологична клиника в болницата

Строят нова болница в Ямбол

Ивона ВЛАДИМИРОВА

Телеграф  стр. 18


Ямбол ще има нова болница до година и половина. Това стана ясно вчера след посещение на премиера Бойко Борисов в града.

„Ще отпуснем 27 млн. лв. Сегашната болница е на павилиони, а пациентите се пренасят на ръце, което е недопустимо“, заяви министър-председателят на среща с ръководството на Многопрофилната болница „Св. Пантелеймон“ в Ямбол.

Проблеми

Местното лечебно заведение обслужва над 60 000 души, но има редица неразрешени проблеми. То е строено преди 140 г., а отделенията се помещават в 17 стари сгради от павилионен тип, а алеите помежду им не са ремонтирана от години.

Така пациентите, които трябва да бъдат превозени между отделните корпуси, едва се крепят върху носилките и инвалидните колички. В самата сграда пък няма асансьор, което принуждава санитарите и сестрите да пренасят болните на ръце между етажите. Тъй като стълбището е тясно за носилка, „транспортирането“ се случва в одеяла. Освен това само преди месец ямболската болница остана без родилно отделение. Причината за това е в липсата на неонатолози. Така ражданията поне през следващите три месеца ще се пренасочват към Сливен. Според директора на „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов, една от причините за липсата на кадри са лошите условия на работа в болницата.

В тази връзка на днешното заседание на Министерския съвет по разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъдат отпуснати средства, с които ще се осъществи преместването на болницата в намиращата се в близост недостроена сграда на груб строеж. Първата копка за нова болница в Ямбол е направена през 1979 година. Според здравния министър Кирил Ананиев и министъра на финансите Владислав Горанов обаче проектът може да бъде реализиран в рамките на следващата година и половина. Новата 10-етажна болница е на площ от 32 000 кв. м с капацитет до 250 болнични легла. Паралелно с този проект се реконструира и спешното отделение в града на стойност от 551000 лева. Извършва се и ремонт на Центъра за спешна помощ, за който са отделени 482 000 лева. Финансирането на тези два проекта е с европейски средства.

Здравно купува скенер за Добрич

Телеграф  стр. 18


Здравното министерство е превело 600 000 лева на М.БАЛ-Добрич за закупуване на скенер.

В края на миналата година ведомството отпусна средства на болниците в страната за закупуване на хемодиализни апарати. Тогава добричкото лечебно заведение получи още 130 хил. лв. С тях бяха закупени нови 7 апарата. Освен това отделението бе напълно ремонтирано и обновено със средства на лечебното заведение и спонсори. Сега се подготвя и площадката за новия скенер. „В момента тече разплащане с фирмата доставчик, изготвен е и архитектурен план за новата площадка“, обяви изпълнителният директор на болницата д-р Светозар Байчев, цитиран от .Добрич Онлайн“. По думите на Байчев скенерът ще бъде разположен във фoaйето на хирургичния корпус на лечебното заведение. По този начин ще бъде в непосредствена близост и до спешното отделение.

Пиян помля спешно отделение в Нова Загора

Христо ХРИСТОВ

Телеграф  стр. 8


31-годишен жител на село Коньово е задържан навръх Гергьовден след сигнал от дежурната смяна във филиала на спешна медицинска помощ в Нова Загора за трошащ мебелите и стъклата пациент.

При пристигане на място полицаите установили, че добре познатият им Асен А. в явно нетрезво състояние е пробвал да се саморазправя с медиците под претекст, че не искали да помогнат на негов близък. Мургавият и вече осъждан за кражби преди две години коньовец пробвал да окаже съпротива на униформените. Наложило се да бъде закопчан с белезници и отведен в новозагорското РУ „Полиция“. Проверката с дрегер установила, че в издишания от него въздух има 2,28 промила алкохолно съдържание, образувано е досъдебно производство. Това е ежедневие при нас, коментират спешните медици, които вече са вдигнали ръце от вилнеещи пияни роми.

153 340 българи имат сърдечна недостатъчност

Телеграф  стр. 18


153 340 българи имат сърдечна недостатъчност.

Това стана ясно вчера по време на пресконференция на Дружеството на кардиолозите в България по повод Световната седмица, посветена на заболяването. Тя се отбелязва от 6 до 12 май. В тази връзка е проведено национално представително проучване за обществените нагласи, свързани със сърдечната недостатъчност. Според резултатите от него само 30% от хората са наясно, че сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност. В същото време 80% от анкетираните знаят за сърдечната недостатъчност като заболяване, но нямат задълбочена информация. Като част от кампанията в 13 български града ще се проведат пресконференции, на които специалисти ще информират хората за симптомите и рисковете за развитие на сърдечната недостатъчност. Оказва се, че това заболяване е по-срещано при жените. У нас 54% от пациентите са от нежния пол. 95% от диагностицираните пък са на възраст над 60 г. Огромен процент от болните обаче не знаят за диагнозата си. В същото време 66% от българите умират от сърдечносъдови заболявания.

Бодат хлапета срещу малария

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 20-21


Борбата срещу най-големия убиец на деца в световен мащаб започна, след като първата одобрена ваксина срещу малария вече се прилага в Африка. Тя е само един от серумите на бъдещето. Нова ваксина ще пази децата и от тежки увреждания на мозъка още в утробата. Тя ще се бори срещу опасния вирус зика, който предизвиква тежки малформации у неродените бебета. Лекарите вече имунизират и срещу смъртоносната треска ебола, която през 2014 година предизвика най-голямата епидемия от заболяването, позната някога на човечеството.

Смърт

Всяка година около един милион души умират от малария. Болестта е елиминирана на територията на

България през 60-те години на миналия век. В страната ни обаче ежегодно се регистрират около десетина болни, но това са така наречените вносни случаи на гурбетчии и туристи, които се заразяват в други страни, а след това пристигат у нас. И макар да нямаме местен случай, епидемиолозите са нащрек, защото в съседна Гърция все още откриват болни, а у нас са налице маларийните комари, които пренасят опасния паразит.

Случаите на малария в световен мащаб също се увеличават след десетилетие на успех в борбата със смъртоносната болест. Само преди седмица започна мащабна имунизация с първата в света ваксина срещу малария в Малави, предаде Би Би Си. Съвсем скоро имунизация ще се прави също в Кения и Гана.

Имунитет

Ваксината е наречена RTSS и програмира имунната система да атакува заболяването, което се разпространява чрез ухапване от комар. „Маларията все още е най-големият убиец на децата по целия свят, но

Африка е най-засегната. На всеки две минути дете или бебе умира от тази болест,,, казва д-р Мери Хамел от Световната здравна организация. „Резултатите сочат, че ваксината намалява броя на клиничните случаи на малария с около 40%, а на тежките случаи на малария – с около 30%. За сравнение – някои детски ваксини предлагат повече от 90% защита. Но паразити като маларията са посложни от вируси и бактерии. Те имат по-усъвършенствана техника за борба с имунната ни система. Затова създаването на ефективни ваксини срещу тях е истинско предизвикателство,,, уточнява от своя страна шефът на Международния център за достъп до ваксини д-р Уилям Мое.

Надежда

Учените обявиха война и на смъртоносния вирус ебола, който убива половината от инфектираните. Преди няколко години болестта, която предизвиква тежка треска и кръвоизливи от вътрешните органи, завзе териториите на Африка и дори излезе от пределите й. В момента в Конго бушува нова епидемия и там се прилага експериментална ваксина, която показва голям потенциал. Към момента с нея са имунизирани повече от 93 000 човека – основно медици и хора, живеещи в близост до огнищата на зараза. Сред тях ефективността й е над 97%. Ваксината носи името rVSV-ZEBOV-GP.

Опасно

Избухването на епидемия от вируса зика също провокира учените да създадат серум за защита. Само няколко месеца след началото й учени започнаха клинични изпитания за създаването на имунизация срещу вируса зика. През 2016 година избухна огнище на зараза, което тръгна от Бразилия и засегна страните от Латинска Америка. Болестта се пренася от тигрови комари, а такъв вид

крилати нашественици има на много места, включително и в България. Вирусът е особено опасен за жените в първите три месеца от бременността им, защото това е времето, в което се образуват всички органи на бебето. Зика причинява увреждания на мозъка на фетуса — микроцефалия, както и предизвиква други сериозни неврологични проблеми при неродените бебета.

Резултатите от две клинични проучвания са публикувани в авторитетния журнал The Lancet. Имунният отговор, който ваксината отключва, е досВаксините спасяват живота на 3 милиона души всяка година татъчен за унищожаване на зика вируса и за подпомагане на имунната система в борбата с провокираната инфекция. Серумът вече е влязъл в последната фаза на клинично изпитване и според специалистите ефективността на ваксината е много обнадеждаваща.

Ново лечение срещу XИB до 5 години

Телеграф  стр. 20


Ново лечение срещу ХИВ вируса, който причинява СПИН, ще бъде реалност до 5 години.

Учени от Хонконг тествали успешно върху мишки нова терапия, която може да доведе до получаване на антитяло, което да се използва както за профилактика, така и за лечение, съобщиха Ройтерс. Антитялото може да помогне да бъде контролиран вирусът и да бъдат отстранени заразените клетки, обяснява екипът на проф. Чън Чжъвей от института по СПИН към университета на Хонконг. Очаква се новата терапия да е ефикасна срещу всички варианти на ХИВ. Функционално лечение означава, че нивата на вируса стават толкова ниски, че не се откриват в тялото, стига пациентите да продължат да си инжектират антитялото периодично – вероятно на три месеца.

Работят над универсална инжекция против рак

Телеграф  стр. 20


Универсална ваксина, убиваща раковите клетки в организма, премина успешно първите лабораторни тестове, съобщиха от Института за изследване на рака към Университета в Монреал.

Няколко опита с мишки с експерименталната терапия довела както до частично, така и до пълно излекуване от различни видове рак, включително левкемия. Учени от цял свят работят върху създаването на ваксина срещу рак от половин век насам. Досега обаче изследванията не бяха обещаващи. Новият серум се бори с няколко вида онкологични заболявания, включително левкемия и рак на белите дробове. За да може Т-лимфоцитите да се обучат да унищожават по-ефикасно поразените от болестта тъкани, в засегнатия от рак организъм се вкарват специални антигени. Те са изолирани от засегнати от рак клетки. В следващите 2-3 години се очаква да започнат клинични изпитания върху хора.

Българска ДНК ваксина ще пази от грип

Телеграф  стр. 21


Учени от БАН създадоха първата българска ДНК ваксина, която ще пази от грип. Тя е тествана върху хуманизирани мишки. Уникалното в субстанцията е, че ще защитава от всички щамове на грип от тип А, какъвто например е свинският А/ H1N1. За направата на БГ ваксината се използва ДНК, копираща част от вируса. Става въпрос за генетичен компонент, в който се кодира информацията за нещото, срещу което искаме да бъдем имунизирани. Освен това в субстанцията има насочващ механизъм, който скъсява пътя и увеличава многократно ефикасността. Новата субстанция няма да се поставя посредством инжекция, а с пистолет. Прототипът на ваксината бе завършен през изминалата година, но тя все още не е тествана върху хора. Тепърва предстоят редица тестове преди достигне до производствен процес.

Гоним САЩ по морбили

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 17, 21


България гони Америка по брой заболели от морбили.

Ако в нашата Страна инфектираните с опасната шарка от началото на годината са 557, то в САЩ те са 700, сочат официалните данни за двете страни. Междувременно Световната здравна организация съобщи, че имунизациите спасяват живота на 3 милиона души всяка година. Отказът от ваксинация пък е една от глобалните здравни заплахи.

Щати

„Предотвратимите с ваксини болести са за учебниците по история, а не за кабинетите по спешна помощ,,, коментира здравният секретар в САЩ Алекс Ейзар. Заболелите са в 22 щата, като повече от 500 от пациентите не са били ваксинирани. 88% от случаите на дребна шарка тази година са били в уединени общности, създадени на културна и религиозна основа. В тях обикновено нивото на ваксинация е по-ниско от средното. Най-голямата и най-продължителната епидемия от морбили тази години е сред ултраортодоксалната еврейска общност в Ню Йорк, където се шири дезинформация относно ефективността и безопасността на ваксините. В България 76% от заболелите са от ромски произход, където обхватът на ваксинация също не е на добро ниво.

Заради заплахата от епидемия у нас над 7000 деца бяха издирени и имунизирани срещу морбили, която е една от най-заразните болести. В Ню Йорк пък наложиха задължителна имунизация в някои райони. Действия са предприети и на федерално ниво. Хората, които не са ваксинирани срещу опасната шарка, не могат да излизат на обществени места като паркове и молове.

Бременността е враг на ендометриозата

Телеграф  стр. 22

Ендометриозата е заболяване, за което днес чуваме все по-често. Истината обаче е, че то е по-старо от човешкия род. За историята и същността на тази „тиха“ болест ни разказва д-р Ваня Атанасова, акушер-гинеколог в болница „Надежда“. „Най-ранното описание е направено още през V век пр. Хр., като най-популярното през вековете име било „задушаване на утробата“, измислено от гръцкия философ Платон. Според него това задушаване се случва, защото матката остава твърде дълго без бременност и започва да се скита из тялото на жената, гладна за майчинство. Ако се отдалечи твърде много, жените били връзвани с главите надолу и разтърсвани, докато утробата се върне на правилното място. След години описания се появява и схващането, че състоянието е и психологическо, т.е. че жените с тази „невидима“ болка са просто луди. Едва през 1860 г. Рокитански за пръв път отпечатва описание в научно списание, а впоследствие названието ендометриоза се въвежда официално през 1921 г.от Симпсън.

След хиляди години търсене на отговори днес ендометриозата все още е слабо разбрано заболяване.

„Това е състояние, при което клетките, които обикновено се намират вътре в кухината на матката (ендометриум), започват да растат на други места. Еднометриумът е тъканта, която покрива вътрешността на матката. Всеки месец при полово зрялата жена тази вътрешна покривка под действието на хормона естроген нараства, за да „приюти“ бъдеща реализирана бременност. Ако това не се случи, вътрешната покривка отпада под 4юрмата на менструално кървене“, обяснява д-р Ваня Атанасова. При наличието на ендометриоза обаче същата тази вътрешна покривка „мигрира“ извън типичното си място. „Най-често това се случва в областта на малкия таз. Развива се около яйчниците, маточните тръби, в мускулната стена на матката, около връзките, които държат матката на мястото й, както и в областта между нея и ректума и между нея и пикочния мехур“, допълва д-р Атанасова. По думите й еднометриозата е единственото доброкачествено заболяване в гинекологията, което се разпространява като злокачествено. „Поради тази „причудлива“ особеност ендометриоза може да се открие и в много други части на тялото черва, бели дробове, мозък, кожа, очи, гръбначен стълб, дори и в белези от предходни оперативни интервенции. Единственото място, на което не е била намирана ендометриоза, е далакът“, казва експертът.

Статистка

Световната статистика показва, че една от десет жени в репродуктивна възраст има ендометриоза и може да не знае за това. „Около 200 млн. жени по света са засегнати от това заболяване независимо от расови, етнически и социалноикономически фактори. Това го прави социалнозначимо. При 50% от жените с репродуктивни проблеми причината е именно ендометриоза, а 30% от тях страдат и от депресия в резултат на заболяването“, обяснява д-р Атанасова. Ендометриозата е наричана

Д-р Ваня Атанасова също „тихата болест“. Според експерта една от причините за това е, че повечето жени с тази диагноза страдат мълчаливо с години, преди да потърсят лечение. „Други причини за „тихото“ протичане са забавената диагностика, неправилното лечение и липсата на осведоменост“, казва д-р Атанасова.

Възраст

Ендометриозата може да възникне непосредствено след първата менструация. „Прекалено много лекари все още вярват, че болестта е рядкост при млади момичета и жени. Следователно те не мислят за тази диагноза. Истината е, че заболяването може да възникне и при тий-нейджърки и млади жени. Пикът на заболеваемост обаче се очертава предимно в репродуктивните години 25 – 35″, обяснява специалистът от болница ,Дадежда“. Малко известен факт е, че мъжете също може да страдат от „тихата болест“ заради остатъчна тъкан от ембрионалното развитие с характе ристика на ендометриална тъкан. ,3 литература

та са съобщени около 20 случая на мъже с ендометриоза. Точната причина за развитието й не е известна, но се смята, че хормонът естроген има пряко участие. Повечето случаи са следствие от продължителна хормонална терапия (напр. при рак на простата)“, обяснява д-р Атанасова.

Симтомите:

• болка (в корема, гърба и таза преди и по време на менструация, а също по време на или след полов контакт),

• репродуктивни проблеми (20% до 50% от жените с ендометриоза имат проблеми със забременяването),

• менструална дисфункция (кървенето може да е нередовно, да продължава дълго, да го има преди същинска та менструация, да бъде без или със съсиреци).

• временно облекчаване при бременност. „Жените съобщават също и за много други симптоми, като проблеми с червата и пикочния мехур. Летаргията, гаденето, лесната уморяемост, депре сията са само малка част от многото други симптоми на ендометриозата“, казва д-р Атанасова Тя обаче е категорична и за друго – ендометриозата не означава безплодие.

Защо на мен

За съжаление науката няма точен отговор на въпросите как тъканта на ендометриума излиза извън матката и кое излага на риск жената от появата на ендометриоза. Знае се обаче, че генетиката може да има вина. „Момичета, които имат близки роднини с това заболяване, имат 5 до 7 пъти по-голяма вероятност да го развият“, обяснява д-р Атанасова. „Отчитат се такива фактори като наследственост, някои характеристики на менструалния цикъл (поява на менструация преди 12 г., по-малък от 27 дни интервал от менструация до менструация, продължителност на менструацията повече от седем дни), нереализирана бременност, нарушения в имунната система, възраст и оперативни интервенции“, казва още специалистът.

Как се лекува

Има три основни лечения на ендометриозата: хирургия, хормонална терапия и контрол на болката. „Целта на хирургичното лечение е да унищожи разположените на неправилно място ендометриозни огнища и пораженията от тях, било то чрез лапароскопия или отворена коремна операция. Освен това хирургичното лечение може да бъде консервативно (т.е. да е органосъхраняващо) или радикално (отстраняват се болестотворно променени органи). За развитието на болестта казахме вече, че е необходим хормонът естроген. Следователно при медикаментозното лечение е заложен принципът „липсва естроген – липсва ендометриоза“. Ендометриозата има един голям враг и това е бременността. Ако настъпи бременност, е налице реален шанс тя да загуби битката и след това дълго време да не се проявява. Така бременността може да се окаже успешна стратегия в борбата с това заболяване“, обяснява д-р Атанасова.

Как да я открием

Ендометриозата може да отнеме 7 – 8 години, за да бъде диагностицирана. „Единственият начин да се постави окончателна диагноза е, като се докаже растеж на ендометриална тъкан в коремната кухина от материал, взет по време на оперативна интервенция и изпратен за хистологично изследване. Така хирургията се явява „златен“ стандарт в диагностиката на това заболяване. В последните години диагностиката се осъществява основно посредством минимална инвазивна интервенция, наречена лапароскопия, но в някои случаи на тежки оформи може да се наложи и отворена коремна операция. Това означава, че стандартният гинкологичен преглед, включващ клиничен и ехографски преглед, в никакъв случай не е достатъчен за поставянето на диагнозата“, казва акушер-гинекологът. Поради всички тези причини в болница „Надежда“ вече работи специализиран кабинет, в който момичета и жени могат да получат компетентна консултация от водещи специалисти в областта на диагностиката и лечението на ендометриозата. „Кабинетът ще бъде полезен на всяка жена, която си задава въпроса „имам ли ендометриоза“, защото нашата цел е да нарушим тишината около тази „тиха епидемия“, казва д-р Ваня Атанасова.

България на второ място по смъртност на пътя

Монитор  стр. 3


България се нарежда на второ място по смъртност на пътя в Европа. Според данни на Министерството на вътрешните работи от началото на годината до 7 май са загиналите 153-ма души, а за изминалата година те били общо 682-ма. Смъртността на пътя и пътнотранспортният травматизъм за 2018 година са една от темите, които ще бъдат засегнати на пресконференция във връзка със Световната седмица за безопасност по пътищата. По решение на ООН до 2020-а тя се провежда на всеки две години, като този път е под мотото „Лидерство за безопасност на пътя“, СПАСИ ЖИВ0ТИ#Г0В0РИ. Внимание ще се обърне и на безопасното превозване на деца. Според данните 70% от загиналите деца в България са били пътници в колите на родителите си. Събитието се организира от офиса на Световната здравна организация в България, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българската асоциация на пострадали при катастрофи. На него ще бъдат разгледани и данните от глобалния доклад на СЗО за безопасността по пътищата за 2018 г.

МЗ коригира правилата за безплатни специализации на лекари

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 2


По-гъвкав вариант на промените при специализациите на лекарите, които целят да задържат кадри от дефицитни специалности у нас, предлага здравното министерство. Идеята е държавата да субсидира специализациите на млади лекари, като плаща на определени учебни бази, а след това лекарите да са длъжни да остават на работа у нас.

В нов проект на предлаганата наредба отпада изискването медиците, за които държавата е плащала субсидия, да остават на работа в болницата, в която са специализирали за срок, равен на обучението, което обикновено е между 3 и 5 г. вместо това те ще имат ангажимент да останат в България за 3 г., но при други условия – в общинска или държавна болница по избор. МЗ ще изготвя списък с лечебните заведения, от които медиците ще избират. „Посоченият ред е много по-гъвкав и дава възможност, от една страна, на придобилия специалност, за когото е изплащана субсидия, да има по-голяма свобода на избор къде да упражнява правото си на труд, а от друга – на работодателя да има право да извършва преценка на личните и професионални качества на придобилия специалност“, са мотивите на МЗ.

Увеличава се и месечната субсидия, която ще плаща министерството на базите за обучение. Тя ще се равнява на две минимални работни заплати, или 1120 лв., при сегашната МРЗ от 560 лв. При предишния вариант субсидията се равняваше на минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност, или 987 лв. За някои дефицитни специалности субсидията може да бъде и по-голяма – в размер на 3 минимални заплати, или 1680 лв.

САЩ са безсилни пред епидемията с опиоди

Сега  стр. 14


Това, което започна преди двайсетина години в някои засегнати от икономическия упадък региони в Средния Запад на САЩ, днес вече се е превърнало в трагедия от невъобразим мащаб. Между Мейн и Тексас година след година умират повече американци в резултат от употребата на опиоидни болкоуспокояващи, хероин и други опиати, отколкото са американските жертви във войните във Виетнам, Афганистан и Ирак, взети заедно. Така нареченият „хероин на селяците“ отдавна не изпраща в гроба единствено бели мъже от бедната прослойка. Тези обезболяващи средства, които лекарите масово предписват с лека ръка, вече сеят смърт сред всички жители на големите градове. Да се говори за провал на държавата звучи направо като омаловажаване. Но такава е истината, коментира в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Къде беше администрацията на Барак Обама, когато е трябвало да се потърси отговорност от фармацевтичните концерни и да се осигурят повече възможности за подпомагане на страдащите? Нещата не изглеждат по-добре и под управлението на Доналд Тръмп. Изприказваха се големи думи като „бедствено положение в здравеопазването“ и се подписаха укази, но дела на практика почти няма.

Всеки ден в САЩ умират по около 200 души и тенденцията е възходяща. Не се вижда и краят на тази криза. През 2017 г. В страната са починали над 72 хил. души в резултат на наркозависимост. Поне 32 000 от тях са били пристрастени към опиоиди – болкоуспокояващи, които човек може да си закупи легално. През октомври 2017 г. президентът Тръмп обяви национална криза в здравеопазването, но финансовите средства, които трябва да облекчат ситуацията, се отпускат прекалено бавно. Предвидено е този процес да бъде ускорен. Американското правителство смята да инвестира милиарди в различни терапии, разяснителни кампании, научни изследвания и борба срещу свободната продажба на опиоиди. Защото пристрастеностга към тях отдавна е прераснала в епидемия.

Агресивен маркетинг на фармацевтичните фирми

Никъде другаде по света хората не са толкова силно зависими от опиоидите и сходните им субстанции, както в САЩ. Пристрастяването на много хора започва, след като лекар им е предписал някой обезболяващ медикамент. Изследвания от 80-те години показаха, че пациентите, нуждаещи се от болкоуспокояващи, твърде рядко получават съответните рецепти. В резултат на този извод тенденцията през последните десетилетия се обърна, а рецептите започнаха да се издават значително по-често. В хода на това развитие фармацевтичната фирма Purdue Pharma започна да произвежда генеричния препарат оксиконтин. През 1996 г. той се появи на пазара. Само 5 г. по-късно оксиконтинът стана най-често продаваният опиоид.

Силни обезболяващи обикновено се прилагат само при тежки и нелечими форми на рак или след сложни операции.

Purdue Pharma обаче разпространи медикамента като обезболяващо средство с широк спектър на действие. В съобщение на фирмата при представянето на препарата се казваше, че „страхът от пристрастяване е преувеличен“.

Експертът по психиатрия, неврология и психотерапия Оливер Погарел твърди пред „Дойче веле“, че фирмата е провеждала „агресивен маркетинг“ и е раздавала финансови бонуси на онези лекари, които често предписват медикамента. Някои медици са го предписвали „с много широка ръка – направо лекомислено“. Експертът смята, че не само фармацевтичната индустрия, но и лекарите са имали „съмнително поведение“. Медикаментите от рода на оксиконтин са важни и необходими за съвременната болкотерапия. Ако обаче се предписват на пациентите безкритично и за твърде продължителен период от време или на хора с леки оплаквания, може да се стигне до развитие като това в САЩ. Проблемът с наркозависимостите в САЩ е многопластов, подчертава Погарел. фармацевтичната индустрия не е единственият виновник за това развитие.

Вина има и системата на американското здравеопазване, твърди експертът. Предписването на силни болкоуспокояващи средства не е строго регламентирано. Съществуват и други проблеми: в структурно слабите региони, където много хора са без работа и не съзират никаква перспектива, броят на пристрастените е значително по-голям. Междувременно лекарите в САЩ предписват вече по-внимателно оксиконтин, но това не решава съществуващия вече проблем, защото много от наркозависимите преминават към нелегални дроги като хероин или синтетичен фентанил, който е известен като заместител на хероина. И двете наркотични вещества могат да бъдат лесно закупени в САЩ, а и са много евтини.

За да спаси реномето си, концернът Purdue Pharma пусна на пазара „противосредство“. Оливер Погарел обаче не смята, че става дума за някаква дългосрочна стратегия срещу растящата наркозависимост. „Това е препарат, който се употребява само в краен случай“ – обикновено след голяма свръхдоза се инжектират опиоидни антагонисти. През 2007 г. фармацевтичният концерн и трима мениджъри бяха осъдени да платят глоба от 634.5 милиона долара за разпространението на оксиконтин. През март т.г. В ново дело те бяха осъдени да платят 270 милиона долара. Вероятно ще последват и нови дела.

В САЩ Вече са подадени над 1600 жалби срещу концерни в бранша. Наскоро в няколко американски щата бяха арестувани над 30 лекари, седем аптекари и осем болногледачи, които години наред са предписвали и продавали милиони болкоуспокояващи средства на наркозависими.

Към юридическия натиск се прибавя и общественият, който застигна не само фармацевтичния концерн, а и неговите собственици – семейство Саклер. Членовете на влиятелната фамилия винаги са се представяли за меценати на изкуството. Много галерии и научни институции са кръстени на тях. Но музеите в Лондон и Ню Йорк вече не приемат никакви дарения от клана Саклер. Инвестиционната фирма, която управлява активите на семейството, също не иска да има нищо общо с тях. Според груби изчисления семейство Саклер е направило оборот от 35 милиарда долара след въвеждането на препарата оксиконтин през 1996 г. Бойкотът и жалбите обаче не могат да спрат опиоидната епидемия в САЩ. Наркозависимите най-вече имат нужда от индивидуална подкрепа.

Общински фонд може да финансира нощни аптеки

Дума  стр. 5


Общинският фонд „Здраве“ може да финансира нощното дежурство в аптеки в Добрич. В областния град няма денонощна аптека и липсата й може да бъде животозастрашаваща, коментира председателят на общинския съвет Иво Пенчев, който предлага фондът да осигури финансова подкрепа за нощната смяна. От регионалната фармацевтична колегия обяснили, че дежурството през нощта носи загуба на аптеките. Председателят на общинския съвет смята, че фондът може да дофинансира с една минимална заплата месечно фармацевтична фирма, която да поеме ангажимента да работи през нощта.

Предложението на председателя на общинския съвет ще бъде обсъдено на извънредно заседание на управителния съвет на фонд „Здраве“, в чийто правилник трябва да бъдат направени промени.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ

Дума  стр. 12


Организацията, която има 200 млн. членове в над 180 страни по света, е призвана да помага на нуждаещите и страдащите. Червеният кръст възниква по идея на швейцарския предприемач Анри Дюнан (роден на 8 май 1828 г.), който случайно става свидетел на голямата битка при Солферино (1859). Резултатите от нея са 40 000 жертви – убити, ранени и изчезнали. Силно впечатлен от изоставените на произвола ранени, Дюнан се опитва да им окаже помощ. През 1863 г. В Женева той полага основите на Международния комитет на Червения кръст.

Един от петима у нас ще развие сърдечна недостатъчност

Дума  стр. 5


Един от петима у нас ще развие синдром на сърдечносъдовата недостатъчност. Това сочат данни от проучване на на изследователската компания ЕСТАТ. Данните представиха от Дружеството на кардиолозите в България. От 6 до 12 май се провежда Световната седмица на сърдечната недостатъчност. Близо 80% от българските граждани са чували диагнозата „сърдечна недостатъчност“. Националното проучване ЕСТАТ сочи, че хората не оценяват риска от сърдечно-съдови заболявания. Само 30% от анкетираните смятат, че това е водеща причина за смъртност, а 6,8% съобщават, че имат сърдечна недостатъчност. Причина за увеличаване на броя на пациентите е застаряващото население. Според статистиката 12,8% от всички хора над 60 години живеят със синдром на сърдечносъдовата недостатъчност.

Ние сме във върха на процентното съотношение на пациенти със сърдечна недостатъчност, заяви проф. Пламен Гацов, председател на Работната група за сърдечна недостатъчност към Дружеството на кардиолозите в България. По думите му инвестициите в нови технологии и ефективни медикаменти намаляват смъртността и осигуряват добро лечение на пациентите. Към 1 януари по данни на НЗОК 153 000 души са диспансеризирани. От тях по-голям дял заемат жените. Ранната профилактика би послужила за овладяване на заболеваемостта, смятат специалистите.

Проф. Александър Чирков: Нямам наследник

Сега организацията на здравеопазването е по-лоша, отколкото я заварих, твърди светилото в кардиохирургията

Яна АНГЕЛОВА

Жълт Труд  стр. 9


Българският кардиолог със световно признание – проф. д-р Александър Чирков, е носител на Гран При за цялостен принос в развитието на медицината от Петото издание на Националните Медицински Награди, съобщава VIP Communication PR. Церемонията ще се състои на 10 май в София. Партньори на събитието са Национална пациентска организация (НПО), Български лекарски съюз (БЛС) и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ).

Възпрепятстван от ангажименти в Германия, проф. Чирков получи своя приз дни преди церемонията от водещата на събитието и съорганизатор на Медицинските оскари – журналистката и пиар Патриция Кирилова. Той даде и кратко интервю за организаторите на церемонията, в което сподели болката си от забавянето на развитието в родното здравеопазване, отлагането на реформата и липсата на държавна политика за регулярно обучение на медицинските специалисти.

„Ние трябва да развием структурите на здравеопазването в България, за да видят младите хора, че е приятно да работят за страната си, да повдигнат нивото на медицината“, каза професорът по повод на това, че младите специалисти заминават да търсят реализация в чужбина.

Той си спомня как е бил поканен от Тодор Живков и неговите пратеници в Германия преди повече от 30 години да дойде да вдигне нивото на медицината в България и как са били изпратени доста момчета и момичета в неговата клиника в Западна Германия да ги обучава, да се запознаят с другата култура и с другите обноски между лекари и сестри, да работят като екип за по-добро лекуване на пациентите. „Защото когато пациентът е излекуван, и те са щастливи и имат желание да направят нещо за това общество“, казва професорът.

„Дойдох, започнах с немски екип първо четири години. Видях кои са най-добрите и ги изпратих в чужбина за една, две години – да се обучават, да се запознаят с другата медицинска култура, с другото медицинско образование, с взаимоотношенията между пациенти и лекари… Общо над милион и 200 хиляди лева сме дали за обучението на доктори и сестри. Има резултат, защото бяха стимулирани да работят ден и нощ, изцяло за едно качествено обслужване.“

На въпроса каква е диагнозата му за българското здравеопазване, професорът отговаря: „След като ми взеха болницата преди 12 години („Св. Екатерина“ – бел. ред.) мисля, че не върви на добро защото четох по вестниците и гледах по телевизиите в Германия, че най-лошото здравеопазване в Европа е на Балканите и от тях – в България. Какво правехме ние? Представете си, преди германците -постоянно образование и обучение на докторите. Германия го въведе сега, преди четири години. Нещо, което аз го правех в нашата болница. Събирахме се и дискутирахме най-новите неща, а не докторите да останат на нивото, на което са били.“

„Нямам наследник, защото те вече са се разпръснали по болниците – каза професорът. – Всеки гледа да бъде началник, да става професор, доцент.“

Прогнозата на проф. Чирков за здравето на нашето общество също е лоша. Казва, че сега организацията на здравеопазването е по-лоша, отколкото я е заварил, когато е дошъл през 80-те години. Не се е осъществил проектът да се направят малки, високотехнологични болници в провинцията така че хората да не бъдат принудени да идват до София за едно изследване. А за тази програма е имало осигурено безвъзмездно финансиране!

Да се продължи това, което той е въвел като организация, да се изградят структурите, които е описал, би искал професорът, спомняйки си годините, когато от нас са се учили руснаците, арабските страни, идвали са да оперират децата си хора от западните страни.

Призьори от досегашните издания на Медицинските оскари са: акад. д-р Богдан Петрунов, проф. д-р Николай Петров, проф. д-р Ивайло Търнев, проф. д-р Владимир Данов, акад. проф. д-р Екатерина Титянова, д-р Радосвет Горнев, проф- Д-р Николай Габровски, проф. д-р Григор Горчев, д-р Ивайло Христов, д-р Станимир Сираков, д-р Славомир Кондов, д-р Галинка Павлова, акад. Дамян Дамянов, проф. Младен Григоров, доц. д-р Иво Петров, доц. д-р Васил Каракостов и др.

Д-р Захари Зарков: Депресия не се лекува с червен конец

Само 20 на сто от нуждаещите се търсят помощ

Слава РАДОСЛАВОВА

Жълт Труд  стр. 35


Чести психични разстройства наричаме тревожните разстройства, депресиите, злоупотребата с алкохол и наркотици. Психични болести са шизофренията, биполярните разстройства, деменцията, епилепсията, с които човек живее през целия си живот и които се отразяват на ума и съзнанието. Има разлика между болест и разстройство докато първата носи стигмата, заклеймяването, вторият термин се използва от модерната психиатрия, обяснява д-р Захари Зарков, психиатър, началник отдел „Психично здраве44 в Националния център по обществено здраве и анализи.

Две национални епидемиологични проучвания – ЕПИБУЛ 1 и 2, направени през 10 години (2007 и 2017 г.), очертават картината на честите психични разстройства у нас, от които страда около една пета от населението.

В международната класификация на болестите има десет групи психични разстройства

Първата са деменциите, втората – зависимост към вещества, тук се включват алкохолизмът и наркоманиите. Третата група са шизофренията и шизофрениите разстройства. Следват: разстройства на настроението (депресии, мании), разстройства, свързани със стрес (тревожни), разстройства на храненето, на сексуалните функции, психопатии, умствена изостаналост, разстройства на психологичното развитие (аутизъм).

Разстройствата на настроението – депресия и мания, и тези, свързани със стрес – тревожността, представляват особен интерес за специалистите, защото са и най-често срещани. През 2007 г. от тях са страдали 19,5% от населението. През 2017 г. този процент е спаднал на 14,5%, като от тях 8,4% са тревожните разстройства и 4,5% – тези на настроението, обобщава д-р Зарков. Не може да се каже, че има една определена причина за тях – реакция на стрес, генетична предразположеност, телесно заболяване, биохимичен дисбаланс – всички тези фактори участват в развитието на честите психични разстройства.

Тревожността е универсално човешко състояние и преживяване. Изразява се със страх, безпокойство, понякога с нарушен сън. Тя може да е нормална реакция срещу застрашаващо събитие, т.е. в определен контекст е физиологична реакция. В международната класификация на болестите тревожността е патологично състояние. Към нея спадат паниките, агорафобия-та, социалната фобия, специфичните сдобий, обсесивно-компулсивната болест, генерализираната тревожност, посттравматичният стрес и др.

Според проучването ЕПИБУЛ 2 у нас най-честата тревожност е специфичната 4ю6ия. Тя означава страх от нещо конкретно – паяци, змии и т.н. На второ място е посттравматичният стрес, който се е увеличил над три пъти в сравнение с 2007 г. При него човек преживява мъчителни спомени отживотозастрашаващо събитие, каквото е катастрофа, земетресение, пожар, изнасилване.

Най-честата причина за развитие на тревожност е острият и хроничният стрес. Някои житейски събития, особено когато се комбинират, водят първо до проблеми с имунитета и след това

– до развитие на често срещани психични разстройства, в частност тревожност и депресия. Това са резултати от проучване на двама американски учени, които през 60-те години на миналия век работят с туберкулозно болни.

Промените в настроението или афективните разстройства са депресивни, манийни и със смесени симптоми.

Депресията представлява понижено настроение, неудовлетвореност от живота, загуба на интерес, невъзможност да се изпита удоволствие, намалена енергия, усещане за умора, безсъние, понижено самочувствие, намалена концентрация, загуба на апетит и редукция на теглото, песимизъм, безперспективност, мисли за самоубийство, изброява д-р Зарков. За депресия говорим, когато пет от тези симптоми са налице и продължават две и повече седмици непрекъснато.

Манията е противоположно на депресията състояние

– повишени настроение, двигателна и физическа активност, самоувереност, самооценка, намалена нужда от сън, ускорена реч, необичайна деятелност, рисково сексуално поведение. Манийният епизод продължава над 7 дни непрекъснато. Диагнозата се поставя, когато са налице 5 от симптомите през това време.

Афективно разстройство е и дистимията – хронично потиснато настроение повече от 2 години. Много пъти хората над 65 имат това състояние и мислят, че е част от остаряването, но всъщност то е разстройство и е податливо на лечение.

ЕПИБУЛ 2 показва, че само 20% от хората, които са имали симптоми на често психично разстройство, са потърсили и получили някаква помощ. От тях – 16% от лекар и само 5% от психиатър. Останалите 4-5% са потърсили помощ от нетрадиционната медицина – от баячки, врачки, ходжи връзване на червени конци, леене на куршум. Найчесто търсят помощ хората с паническа атака, защото състоянието е драматично, симптомите са свързани с усещането, че човек получава инфаркт. Пристъпът продължава от 3 до 5 минути – сърцебиене, чувство за задушаване, световъртеж, страх от смъртта, от загуба на контрол, от полудяване и след като приключи пристъпът – траен страх от нова атака. На второ място към лекар се обръщат хората с периодична депресия, на трето – с посттравматичен стрес.

Най-често изписваните лекарства не значи най-правилните, предупреждава д-р Зарков. Те действат около 30 минути, овладяват симптомите, но нямат терапевтичен ефект. Такива са бензодиазепините, които се изписват със зелена рецепта. Към тях обаче се развива зависимост на 60-ия-90-ия ден от започване на приема им и пациентът има нужда от увеличаване на дозата. Към сънотворните, изписвани масово от общопрактикуващите лекари и невролозите, също се създава зависимост. Професионалното лечение на честите психични разстройства е с антиде-пресанти, смята психиатърът. Те са безопасни – не създават зависимост. Действието им е с отложен старт – започва на 20-ия ден. За да се овладеят симптомите на депресия, лечението трябва да продължи поне 2 месеца, но може да е и по-дълго.

Бременната и плодът – в центъра на вниманието

Над 350 специалисти обсъждат пренаталната диагностика, фаталната хирургия и преждевременните раждания

Жълт Труд  стр. 36


Aвангардните постижения в областта на майчино-феталната медицина ще дискути.рат чуждестранни и наши лекари от всички специалности с отношение към здравето на плода и майката на Четвъртия международен конгрес по майчино-фетална медицина от 10 до 12 май в Боровец. Очаква се събитието да събере на едно място над 350 специалисти от областите акушерство и гинекология, фетална медицина, неонатология, хирургия, генетика, детска кардиология, детска кардиохирургия, ендокринология, образна диагностика, клинична лаборатория и др.

Акценти на форума ще бъдат навременната висо-коспециализирана диагностика и проследяването на бременността, последните данни от цЪеталната хирургия, резултатите от направените в последните години скрининги за прееклампсия и преждевременно раждане. Ще бъдат представени данни от 1-ви триместър скрининг през последните 10 години на национално ниво. „За този период бе постигнато много по-широко обхващане на бременните жени и с 50% нарасна броят на разпознатите навременно бременности с хромозомни и генетични дефекти“, съобщава д-р Мария Янкова, председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина. Ще бъде отчетен и приносът на въвеждането на хорионбиопсията (CVS) в рутинната употреба.

Конгресът ще обсъди още теми като хипертония и диабет по време на бременност, новости в генетичните изследвания, лечението на вродени дефекти вътреутробно и след раждането, съвременните терапевтични подходи в неонатологията, педиатричните и хирургичните специалности.

Организационният комитет на Четвъртия международен конгрес по майчино-фетална медицина се оглавява от д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чавеева. „Ръководителят на Центъра по фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон проф. Кипрос Николаидес, чиито ученици сме, ще бъде акцент на конгреса“, подчертават организаторите.

Сред изтъкнатите лектори са още началникът на Клиниката по детска кардиохирургия на Университета в Хайделберг проф. Цветомир Луканов, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, д-р Мария дел

Map Гил от Университетската болница в Мадрид и

ДРБългарският опит ще бъде дискутирани от доц. Василев, доц. Шивачев, доц. Бусарски, доц. Димова, проф. Савов, д-р Масларска, д-р Р. Георгиева и др. Преди научната част на събитието ще се проведе безплатен курс по специализирана пренатална диагностика. Предвиден е и конкурс за студенти и специализанти за най-интерсен клиничен случай. Наградата ще бъде участие в 18-ия Световен конгрес по фетална медицина, 25-29 юни, в Аликанте, Испания.

Бързи отговори за здравето и правата ни

Жълт Труд  стр. 36


За улеснение на всички здравноосигурени в първата у нас онлайн платформа за информираност за най-разпространените социалнозначими заболявания – Портал на пациента, е създадена нова секция. Тя се казва „Път на пациента“ и включва ясна и точна информация по трите важни направления: „Как да получа лекарствата си от НЗОК“, „Какво получавате срещу здравните си вноски от НЗОК в болничната помощ“ и „Какво получавате срещу здравните си вноски от НЗОК в извънболничната помощ“.

Информацията е изготвена със съдействието на Националната здравноо-сигурителна каса и е написана на достъпен, ясен и точен език с подходящ дизайн и инфографики. За съжаление все още българският пациент често прибягва до „самолечение“ и до различни недоказани методи, търси информация в интернет, която не винаги е достоверна. Портал на пациента (www.portalnapacienta. bg) беше създаден в края на2018 г. в отговорна липсата от адекватна, достъпно написана и проверена здравна информация на едно място в българската онлайн среда.

07.05.2019

Национални телевизии

С уникална операция лекари от Бургас извадиха градинска ножица от главата на 7-годишно дете

 БТВ, Новини в 12.00 часа


С уникална операция лекари от Бургас извадиха градинска ножица от главата на 7-годишно дете. Сечивото дълго над 70 см е проболо бузата на момчето и е опряло в черепа.

7-годишният Атанас е докаран с линейка в болницата навръх Великденските празници. И претръпналите в Спешното отделение са в шок от гледката.

Д-р Светослав Тодоров: Навлезе една носилка, в която лежеше детенце със забито огромно стърчащо нещо от неговото лице. Страхът личеше в очите му. Но не плачеше, беше изключително смело.

Бързо е сформиран екип за сложната операция, която спасява живота на детето.

– Тази част от ножицата аз я оприличавам на щик и такива травми дори през Втората световна война смятам, че не е имало. Най-сложното по време на операцията беше първо да не загуби зрение и второ, да не получи някакво обилно кървене. Защото там минават доста магистрални съдове.

Според родителите момчето паднало върху инструмента, докато играло в градината. То разказало, че помагало на по-големите си братя.

Атанас: Исках да режа дърва и като резах и от това ми влезе ножа тук.

Вече у дома Атанас е благодарен на лекарите.

Атанас: Докторе, много те обичам. И много благодаря, че ми спаси живота.

Неделка Кръстева: Да е жив и здрав този доктор, да спасява още много животи. Той не е доктор, той е просто за мен Господ.

Малкият пациент се възстановява изключително бързо от травмата.

14-годишно момче има шанс за по-добър живот след изключително тежка и сложна операция на гръбначния стълб

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа


14-годишно момче има шанс за по-добър живот след изключително тежка и сложна операция на гръбначния стълб. Детето е едно от хилядите със заболяването сколиоза. В най-тежката му форма то води до обездвижване. Според медиците най-модерната оперативна методика, която се прави и у нас дава шанс на тези пациенти.

Вродена аномалия в гръбначния стълб е съдбата на едно 14-годишно момче. Нещата се влошили, когато навлязъл в пубертета.

Фатме Хасан: Започнаха повече трудности, нали, със сърцето, с дишането и нямаше време, каза доктора, да се чака. Това трябва да е спешно.

Семейството намира надежда при доц. Яблански. Той, заедно с екип специалисти прави сложната гръбначна операция.

Доц. Васил Яблански: То ще стои изправено, белите му дробове ще работят добре, ще може да диша, ще има повече свобода за движение в ръцете. Ние сме наясно, че животът на това дете ще премине в количка или седнало. И качеството на живот изцяло е свързано с други базови жизнени функции.

Операцията е безвъзмездна, защото е по специален проект на международна организация. Тя се занимава с изследване на сколиоза.

Д-р Стивън Марджетко: Имаме начин да се правят гръбначни операции по по-безопасен начин, със специален мониторинг. Той ни дава информация какво прави гръбначният мозък в реално време при операцията.

Годишно в България между 30 и 40 деца имат нужда от такава операция.

Д-р Стивън Марджетко: Повдигни си ръцете във въздуха, повдигне. Повдигни се към небето.

Не всички нуждаещи се успяват да влязат в програмата и разчитат на нашата здравна система.

Доц. Васил Яблански: Клиничната пътека, по която оперираме тези деца е в размер на 2 000 лв. За операцията на едно такова дете е ангажиран екип от 10 човека. И тези 10 човека прекарват 10 часа в операционна и престоят му в болница е минимум, при най-добро желание от наша страна 6-7 дни. Така че ако това трябва да бъде сравнено с остойностяване от 2 000 лв., нали, аз лично бих се въздържал.

А тези, които са имали късмет, са благодарни.

Фатме Хасан: Много съм щастлива, че ни прие, че дариха.

Над 150 хил. българи страдат от сърдечна недостатъчност

 БНР


Над 150 хил. българи страдат от сърдечна недостатъчност. Това показва проучване на Националното дружество на кардиолозите. Наблюдава се липса на информираност относно болестта, каза в предаването „Преди всички” председателят на дружеството доц. Мария Токмакова: „Само 30% от интервюираните на практика знаят за проблема смъртност от сърдечносъдови заболявания. Интересно е, че 80% от анкетираните всъщност са чували за диагнозата сърдечна недостатъчност по принцип, но на практика не са наясно с причините, прогнозата, симптомите и възможностите за лечение при тези болни. 6.5 от анкетираните съобщават за сърдечна недостатъчност като диагноза при тях, което показва отново сериозността на проблема.”

Четвърти ден скенерът в многопрофилната болница в Добрич не работи

БНР


Четвърти ден скенерът в многопрофилната болница в Добрич не работи. Пациентите, които имат нужда от специализирано изследване се извозват до общинската болница в Балчик. Това е втората повреда на машината. Месеци наред миналата година областното здравно заведение не разполагаше със скенер.

Около 25 пациенти на ден имат нужда от апарат за образна диагностика в многопрофилната болница в Добрич. Преди четири дни скенерът, който наскоро беше ремонтиран отново е спрял да работи, информира директорът на здравното заведение д-р Светозар Байчев.

Д-р Светозар Байчев: Дефектира преди почивните дни. Организирали сме изследванията със скенер, така че пациентите не страдат в никакъв случай.

Министерството на здравеопазването отпусна 600 хил. лв. на добричката болница за нов скенер. В момента се извършва разплащането на фирмата-доставчик на скъпата апаратура и се подготвя помещението за нея. До започването на работа на новия скенер обаче ще минат месеци.

Голям благотворителен концерт в помощ на жените, страдащи от рак на гърдата, ще се състои тази вечер в Търговище

 БНР


Голям благотворителен концерт в помощ на жените, страдащи от рак на гърдата, ще се състои тази вечер в Търговище. Той се организира от голяма фармацевтична компания и фондация „Една от осем”. Светла Стаменова и ръководеният от нея детски фолклорен състав „Шарено герданче” ще бъдат част от концертната програма.

Репортер: Г-жо Стаменова, не за първи път се включвате в подобна благотворителна инициатива като тази за помощ на жени, които страдат от рак на гърдата?

Светла Стаменова: Този благотворителен концерт е с една такава цел, освен събиране на средства за подпомагане на вече болни жени, и за някаква превенция. Едно такова участие ще събере много хора в залата, в която ще се проведе. Едни прегледи, безплатни с мамограф мисля, че много рядко се случват в Търговище.

Репортер: Самите малки артисти, децата, как се отнасят към подобно участие?

Светла Стаменова: По-големите деца мисля, че вече го осъзнават, но все пак като им мине през душата и сърцето едно такова преживяване, мисля, че нещо остава в главите им. Може би по-нататък и те ще имат едно наум.

10% от хоспитализираните със сърдечна недостатъчност у нас са на възраст под 65 г.

 Дарик радио


10% от хоспитализираните със сърдечна недостатъчност у нас са на възраст под 65 г. Това изтъкнаха кардиолози в Световната седмица на сърдечната недостатъчност, която отбелязваме от 6 до 12 май. Лечението на това състояние е продължително, за отдалечените райони е необходима телемедицина, с която пациентите да бъдат проследявани от разстояние, допълни един от най-добрите кардиолози у нас проф. Иво Петров.

Проф. Иво Петров: Лечението на пациента със сърдечна недостатъчност е доста по-продължително и цинично казано по-тегаво. То изисква множество стъпки както от гледна точка на диагностициране, така и от гледна точка най-вече на контрол както на сегашното състояние, така и контрол на разултативността на терапията – задуха, сърдечната честота и т.н. Биха могли да бъдат наблюдавани без да има задължително присъствие на лекар в населеното място. Обезлюдените места имат нужда хората, които са на такива обезлюдени места и дори, където няма и медицинска служба, потенциално те биха могли да бъдат контролирани на базата на такова телемониториране. Има вече повече от 100 хил. записи направени. И всъщност аз правя грешка като казвам записи. Това не са записи, а всъщност е реално наблюдение в реално време на пациенти, на хора, не пациенти, на хора в нужда. Та такъв потенциално наблюдаван индивид бих казал, ако се разбере от показанията, от параметрите, които са наблюдавани онлайн, можем да си дадем сметка какви са резултатите от лечението, от приложената терапия и това може да доведе до съответни коригиращи въздействия, тоест ако един пациенти виждаме, че е тахикардичен, тоест има висока сърдечна честота, повече от ясно е, че той прави декомпенсация в момента и най-малкото трябва да бъде комуникирано с него, за да му бъде препоръчано какво да прави – дали да се обърне към най-близкия медицински пункт. Имахме такива случаи, такива пациенти, които всъщност на фона на много висока сърдечна честота и когато направихме контакт с техни близки, разбрахме, че наистина те са в нужда, тоест те имат декомпенсация и това позволи такива пациенти да бъдат незабавно поканени за контролен преглед, което беше при няколко от тях наистина животоспасяващо.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ