Според проучване на „24 часа“: Младите ни лекари бягат в чужбина не заради пари, а за специалност

Здравното министерство готви промени, с които да задържи част от медиците

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 1


Не по-високото заплащане, а възможността за професионално развитие е основна причина младите български лекари да предпочитат да специализират в чужбина. Това показа проучване на „24 часа“ сред медици, съсловни организации, депутати, които работят по проблема.

От 2015 г. досега заминалите медици са със 100 по-малко, сочи справка на Българския лекарски съюз. По неофициални данни обаче близо 70% от новозавършващите лекари приключват образованието си с желание за развитие в чужбина.

Англия измести от лидерското място Германия като най-желана дестинация за специализация на младите ни лекари, сочат още данните на БЛС. През 2018 г. най-много са заминали именно за Острова. Въпреки Брекзит такава остава засега тенденцията и за 2019-а.

В опит да реши част от проблемите на младите лекари и да ги задържи здравното министерство готви промени, които да облекчат условията за специализация у нас.

Проучване на „24 часа** сред медици и експерти сочи: Младите ни лекари бягат в чужбина повече за да специализират, отколкото за пари

• 70% от завършващите доктори предпочитат развитие навън, Англия най-желана въпреки Брекзит • Промени в наредбата за специализациите може да задържат част от медиците

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 2-3


Младите български лекари искат да заминат в чужбина, защото тук е много по-трудно да специализират и да се развиват професионално. На второ място е проблемът със заплащането. Това показва проучване на „24 часа“ сред медици, съсловни организации, депутати, които работят по проблема.

Англия измести лидерското място на Германия като най-желана дестинация за специализация на младите ни лекари, сочат пък данните на Българския лекарски съюз. През 2018 г. най-много са заминали именно за Острова. Въпреки Брекзит такава остава засега тенденцията за 2019-а.

След Англия се нареждат Германия, Франция, Швеция, Италия и Ирландия

Иначе от 2015 г. досега медиците, заминали за чужбина, са с около 100 по-малко, сочи справка на БЛС, изпратена до „24 часа“. Тя се прави на база издадени сертификати за добра медицинска практика – документ, който всеки заминаващ лекар трябва да има, за да може да работи в чужбина. Той се издава от лекарския съюз и се подписва от здравния министър.

През 2015 г. сертификат е издаден на 524лекари, през 2016 г. – на 430, през 2017 г на 390, а през 2018 г. – на 391. От началото на 2019 г. пък документ са поискали 171 лекари. „Не всички от тях обаче са току-що завършили лекари и не всички реално заминават“, казват от БЛС.

На този фон през 2017 г. дипломиралите се лекари в цялата страна са общо 1026, а за 2018 г. -1058, сочат данните на МОН.

Официална статистика на заминаващите млади лекари няма, а по неофициални данни близо 70% от новозавършващите медици у нас приключват образованието си с желание да заминат. Значителна част от тях наистина тръгват, а трети специализират година-две у нас, но след това предпочитат да продължат развитието си навън. (Какво казват самите специализанти – виж на 3-а стр.)

Малко са тези, които остават – от една страна, заради финансовия фактор, от друга, най-вече заради трудността да се развиват професионално, разказват те.

Тенденцията не е нова. Доказаха го за пореден път и резултатите от Националната здравна карта, изготвена преди година, която показа недостиг и дори липса на специалисти по дадени специалности в цели области.

Темата за специализациите на младите лекари седи на дневен ред от години, но решения се търсят на парче. Сред основните проблеми са липсата на достатъчно места за специализация, неприемливи условия на труд, корупционни практики, непрозрачност при подбора на специализантите и при изпълнението на сключените трудови договори между младите лекари и болницата – база за обучение. Случва се дори по време на специализацията те да плащат такса за обучение, а нерядко дори не взимат заплатата, която им се полага. Това означава, че заедно с обучението им в университета трябва да има кой да ги издържа поне 9 г.

„Темата за специализациите се поставя много често на заседанията на парламентарната здравна комисия. Това е един от основните и ключови проблеми в страната и е може би равен с този за заплащането като начин за задържане на младите колеги тук. Сега, като отидат в Германия, започват веднага да специализират при едно много добро заплащане“, коментира д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание и бивш шеф на здравната комисия. Запитани защо напускат, младите казват, че не е водещо заплащането, а средата и трудността да се развиват професионално, обяснява тя.

Според сега действащата наредба завършилите лекари се явяват на писмен изпит в избраната специалност. Сесиите са две – през май и декември, трябва да се изкара оценка над 4. След това обаче няма регламентирани правила, по които да се подбират специализантите. Изборът се прави от комисия в самата болница – база за обучение, което се приема от кандидатстващите като субективизъм и ограничава възможностите им. Затова сега с промени в наредбата за специализациите здравното министерство предлага обявените места за специализация да се заемат чрез конкурс по реда на Кодекса на труда.

Премахва се и неудобството, което кара някои студенти да изчакват по близо 7 месеца, за да се явят на изпита. В момента за сесията през май те трябва да са приключили обучението си и да подадат всички необходими документи още до 28 февруари, а за тази през декември -до 30 септември. С промените тези срокове са удължени и за майската сесия ще се кандидатства до 30 април, а за декемврийската – до 30 ноември.

Предлага се още да отпадне обвързването на семестриалната такса на специализантите с минималната работна заплата. Сега тя не може да надвишава 50% от нея, което към момента е 280 лв. Предвижда се да стане постоянна от 230 лв.

Проблемът с липсата на специалисти задълбочава дисбалансите в отделните региони. Все по-осезаем става и недостигът в тесните специалности като имунология, детска ревматология, детска психиатрия, както и в широките специалности – хирургия, анестезиология, патоанатомия, ревматология, хематология. В някои региони проблемът е още по-голям, защото няма как да се покрият стандартите в областните болници -сред основните условия те да работят по различните клинични пътеки е да имат интензивно отделение, а за него са нужни анестезиолози и реаниматори, каквито не достигат. Ако в една областна болница няма даден специалист, това често значи, че такъв няма и в цялата област и пациентите трябва да търсят медицинска помощ надалече.

Бройките за специализации в отделните специалности се определят всяка година със заповед на здравния министър, водеща сега е заявената от самите болници бройка. Обикновено обаче местата са само 1-2 за съответния регион и/или лечебно заведение и най-често предварително е ясно кой ще ги заеме.

Лечебните заведения не заявяват повече бройки, защото преди години те бяха задължени да плащат заплати на специализантите си в размер на две МРЗ, които трябва да отделят от бюджета си.

Това, от една страна, е непосилно за болниците, а от друга, се получава парадокс, при който лекар с две специалности взима 800 – 1000 лв. заплата, а специализантът, обучаван от него – равна или дори по-висока. Това не само води до отлив на лекари към по-големи болници, но и самите доктори не само да обучават младите си колеги.

В опит да се справи с този проблем здравният министър Кирил Ананиев предвижда държавата да увеличи не само размера на субсидията, която плаща на болниците за обучение на млади лекари, но и такава да се дава за повече специалности.

Необходимостта им ще се определя от доклад на Националния център по обществено здраве и анализи, изготвен спрямо състоянието на специалистите в здравеопазването. Ще се улесни и приемът в тях.

Младите лекари, за които държавата е плащала обаче, ще трябва да останат да работят 3 г. в България. като ще могат да избират между болници, определени от министъра съобразно здравните нужди на населението.

Облекчават се условията и за специализантите по „Обща медицина“, които сега не получават възнаграждения по време на специализацията си. Липсата на доходи е една от основните причини от 2015 г. досега специализиращите за лични лекари да са едва 66, затова промените предвиждат те да могат да сключват трудов договор с базата за обучение и да получават възнаграждение.

Д-р Йоана Софрониева, специализант в Германия: Взех решението да замина за 5 минути, 2 години по-късно не съжалявам

24 часа  стр. 3


Па замина за специализация в Германия, бе решение, което взех за 5 минути. Почти 2 години по-късно не съжалявам. Обичам България и ми липсва. Прибирам се често, но само защото семейството ми е там.“ Това споделя 28-годишната д-р Йоана Софрониева от Разград.

Дипломата си взима през януари 2017 г. Още преди да завърши обаче, започва да търси място за специализация в София. „Оказа се, че трябва да търсиш познати, особено когато самият ти имаш изисквания и не търсиш да започнеш в коя да е болница.

До истинско интервю така и не стигнах, само до разговори с хора, които могат да ми „уредят“ място за специализация“, разказва тя. Заминаването не било част от плановете й, но у нас я разочароват ограничената възможност всеки да специализира там, където иска, неадекватното заплащане на места, недостатъчното инвестиране в обучението на младите лекари под формата на семинари, конгреси, курсове – защото, ако искат да посещават такива, специализантите обикновено плащат сами за тях. „Специализантът е млад лекар, без опит, но с мотивация и енергия за трима и ако тя се отнеме още в началото, какво ни очаква? На младите лекари трябва да се възлагат повече отговорности, достъп до абсолютно всички изследвания, процедури и операции, инвестиция в обучението им и подобаващо заплащане“, категорична е д-р Софрониева.

До момента от общо 6-имата й колеги в групата й в МУ – София, в чужбина работят петима – двама в Германия, двама – в Швейцария, а един се готви да заминава сега. „От всички само един се прибра в родния си край и специализира там. Като обща бройка от курса ми нямам представа, но мисля, че не са толкова много, както други години. Но има много, които започват в България, работят 1-2 години и заминават. Така се случи с две момчета от моята група. Главната причина за решението им е финансовият фактор, но имат и лични мотиви“, разказва младата лекарка.

Избира болницата в немския град Фулда основно защото е впечатлена. че търсят млади лекари с мотивация за работа. „Изпит не съм имала, немски не говорех така добре, практически опит нямах. Поканиха ме на интервю и да поработя за няколко дни. После шефът ми се допита до екипа си и останалите специализанти. Бях одобрена и можех да започна. Това се случи на 1 октомври 2017 г.“, обяснява д-р Софрониева. Отнема около месец да се преведат всички документи.

„От условията на работа съм повече от доволна, от заплащането -презадоволена

Започнах от нулата, a вече давам нощни дежурства сама. Главният ми лекар си е вкъщи и идва само ако не мога да се справя. Работя с модерен ехограф, дава ми се възможност да оперирам. Ежедневно се занимавам с патологична (рискова) бременност. Работното ми облекло е осигурено от болницата. Мога да пускам каквито пожелая лабораторни изследвания, колкото е необходимо. Разполагам с бюджет от 1000 евро на година, който може да използвам за обучения. Отделно голяма част от сумата, която сам си платил за обучения, пътувания, свързани с работата и т.н., също се връща. Така реално един специализант може да получи до 3000 евро средно“, разказва тя на втората година.

Още не знае дали ще се върне в България. „Искам лекарите да получават финансовото възнаграждение, което заслужават. Искам модерни болници. Искам да работя истинска медицина и да имам възможност да пускам толкова изследвания, колкото са нужни на дадения пациент. Не искам да говоря за пари с пациентите си. Искам българският народ да има доверие в българския лекар. И българският лекар да се научи да „печели“ това доверие“, казва Йоана.

Правителството даде 27 млн. за болница + 20 млн. за училищни автобуси за 11 минути

Виктор ИВАНОВ

24 часа  стр. 4


27 млн. лв. за довършването на новата болница на Ямбол и 20 млн. лв. за закупуването на 100 нови училищни автобуса отпусна извънредно в сряда правителството за първите 11 минути на заседанието си.

Парите за болницата в Ямбол бяха обещани ден по-рано – във вторник, от премиера Бойко Борисов, след като я посети.

„Пази, боже, да си болен в Ямбол“, мотивира министър-председателят предложението си в началото на заседанието на кабинета.

Парите за довършване на започнатата преди 40 години нова сграда на ямболската болница ще бъдат отпускани на траншове чрез увеличение на капитала на лечебното заведение, реши правителството. 8,1 млн. лв. ще бъдат дадени тази година, 13,5 млн. лв. през следващата, а през 2021 г. – 5,4 млн. лв.

По предложение на министъра на образованието Красимир Вълчев МС одобри и 20 млн. лв. за подмяна на над 100 остарели училищни автобуса, както беше обещано преди седмица. „Важното е, че можем да си позволим тези пари заради живота и здравето на децата“, каза премиерът.

Без лимити за прием на деца в педиатрията

24 часа  стр. 5


Да отпаднат лимитите за прием на деца в специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“, реши надзорът на здравната каса. Това означава, че може да се приеме всяко дете, без значение дали има свободни легла в съответното отделение. Касата-от своя страна ще заплаща за лечението му, независимо къде е прието.

Ограничението за прием беше въведено преди няколко месеца, което накара педиатрите в единствената у нас специализирана детска болница да излязат на протест.

Според зам. здравния министър и шеф на надзора на НЗОК Жени Начева обаче през цялото време педиатрията е можела да отчита извършената от нея дейност с един и същи код към НЗОК, което означавало, че на практика лимити няма.

Здравното министерство ще сключи договор с болницата, за да получава допълнителни средства за дейности по спешна помощ.

Подписка при премиера внесоха медсестри,

24 часа  стр. 8


акушерки и лаборатни за осигуряване на достойни условия на труд и заплащане и дългосрочна стратегия за здравните грижи до 2030 г. Те искат план с ясни срокове и отговорни институции. Подписали са се над 30 000 специалисти по здравни грижи.

Взрив на хепатит А в Ловеч

24 часа  стр. 8


В болницата там за месец са лекувани петима, а още 2-ма със същата диагноза – в Плевен и София. Трима от болните са от помощно училище „В. Левски“ в Ловеч, където има 55 контактни и 4-ма с доказани антитела. Някои от децата са с ментални и физически затруднения. 6 заразни огнища вече има в Ловеч – в център за настаняване от семеен тип, помощното училище и 4 семейства в общината, които живеят в много лоши битови условия.

Здравната министърка в Норвегия: Оставете хората да пият, пушат и ядат

Всеки сам да си решава какво да прави, иска Силви Листауг

24 часа  стр. 12


Хората трябва да бъдат оставени да пият, пушат и ядат „колкото си искат“, заяви новата здравна министърка на Норвегия Силви Листауг и си навлече поредна вълна от критики срещу себе си. Според нея пушачите несправедливо са докарани до състояние да бъдат презирани, предаде Би Би Си.

Листауг е определяна като популистка с антиимигрантски възгледи. Членува в дясната Партия на прогреса от коалиционното правителство, водено от Консервативната партия. През 2016 г. министърката стана обект на присмех, след като си сложи спасителен костюм и скочи от лодка в морето, за да види какво е да си бежанец. Преди година бе принудена да подаде оставка, след като обвини управляващите, че поставяли „правата на терористите“ пред националната сигурност, защото спрели закон за отнемане норвежкото гражданство на заподозрени терористи.

Силви Листауг бе назначена на поста в петък, макар че критиците й казват, че почти не разбира от здравеопазване.

В понеделник в интервю за националната тв тя заяви: „Отправната ми точка за общественото здраве е съвсем проста. Не планирам да се държим като морална полиция и няма да казвам на хората как да си живеят живота, а възнамерявам да им помогна да получат информация и на нейна основа да правят избор“.

„Хората трябва да могат да пушат, да пият и да ядат червено месо колкото си искат. Властите може да ги информират, но те достатъчно знаят кое е здравословно и кое не. Мисля, че пушачите бяха докарани до състояние да ги презират. Затова са принудени да се крият, а това е глупаво. Пушенето не е нещо добро, защото вреди, но пълнолетните хора трябва сами да решат какво да правят“, посочи Листауг, която е бивша пушачка, но от време на време пак пали по цигара.

Според нея властите трябва да изработят стратегия, която да предпази младите хора от пушене и да помогне на възрастните да откажат цигарите.

Пари за болницата в Ямбол – на три транша

Труд  стр. 4


Отпускаме 27 млн. лв. за новата болница в Ямбол, която сега представлява един павилион. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на вчерашното правителствено заседание.

„Когато създадохме правителството, колегата Волен Сидеров като депутат от Ямбол го беше поставил като условие. А и ние от 2013 г. работим по тази тема. Сега болницата в Ямбол е едни павилиони на практика“, заяви Борисов. Премиерът припомни, че са минали 40 години от първата копка. Това е една от хилядите сгради, започнати и недовършени навремето. Но сега мисля, че държавата може да ги осигури. Това са 17 павилиона да си болен там коментира министър-председателя. Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че средствата ще бъдат отпуснати за периода 2019 – 2021 г. с парични вноски за тези три години в размер до 27 млн. лв.

През 2019 г. ще бъдат отпуснати 8 100 000 лв.; през 2020 г. – 13 500 000 лв.; през 2021 г. – 5 400 000 лв.

„120 хил. души обслужва болницата в Ямболска област. С предвидените средства ще се създаде възможност за изграждане на нов болничен блок за 250 легла. Площта е 32 хил. кв. м, 10 етажа. Предвижда се строителство и на инфекциозно отделение. По този начин ще се подобрят обслужването на пациентите, условията за труд и ще се спомогне за привличане на пациенти“, заяви Ананиев.

България инспектира чужди медикаменти

Труд  стр. 6


Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) на България е на необходимото ниво за извършване на инспекции по Добра производствена практика и то е еквивалентно на нивото на съответния орган на САЩ. Това заключение е в резултат на одит на Изпълнителната агенция по лекарствата по Програмата на EC-FDA за взаимно инспектиране на регулаторните органи. То е свързано със споразумение между Европейската комисия и САЩ за взаимно признаване на резултатите от инспекциите по Добра производствена практика.

Споразумението обхваща лекарства за хуманната медицина, с изключение на ваксини, медикаменти от кръвна плазма, както и предназначени за клинични изпитвания.

Без лимити в детската болница

Монитор  стр. 3


Няма да има ограничения при приемането и лечението на деца в единствената специализирана детска болница у нас „Проф. Иван Митев“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след заседание на надзорниците.

Лекарите ще имат възможност да приемат дете с определено заболяване в клиника, която е за лечение на друго заболяване. Така в случай на недостиг на легла в дадено отделение, децата ще могат да се приемат в друго и здравната каса ще плаща лечението им. Приемът на болните малчугани МОЖЕ ДА СЕ ОТЧИТА С ОБЩ „ПЕДИАТРИЧЕН“ КОД

По думите на Начева това е било възможно и досега.

Ограничението беше. въведено преди няколко месеца. Заради него лекарите не връщали пациенти, а ги лекували за сметка на заплатите си. Това предизвика протести на медиците в столичната педиатрия, подкрепиха ги и родители.

Ограничението за легла по клиники и отделения не се отнася за педиатричната болница, категорично подчерта Начева. Вероятно по темата има някакво неразбиране или не добра комуникация със здравната каса. Зам.-министърът обясни, че още в сряда (бел.ред., вчера) ще се проведе среща с ръководството на болницата, за да се обсъди въпросът.

Предстои промяна на цените на някои клинични пътеки, по които се работи в областта на педиатрията, като за целта ще бъдат отделени 50 млн. лв. от резерва на НЗОК, каза още Начева. Следващата седмица ПРЕДСТОЯТ РАЗГОВОРИ ПО ТЕМАТА И С БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ.

Начева не уточни конкретно цените на кои клинични пътеки ще се променят, но подчерта, че са с приоритет в областта на детското и майчино здравеопазване. „Желанието ни е от второто полугодие цените на пътеките да бъдат увеличени“, уточни още Начева. Част от резерва на касата вече е разпределен за лекарствата за домашно лечение и за медикаменти за лечение на онкологични заболявания в болнични условия, посочи Начева. За тази година не се очаква намаляване на цените на клинични пътеки, но предстои работа по Националния рамков договор за 2020 г. и по-задълбочено ще бъдат анализирани редица дейности, включително и цените на някои пътеки, допълни тя.

„Клиничните пътеки са над 300 и по този повод трябва да започнем преговори с БЛС и да направим съответните изчисления и разчети“, каза още Жени Начева. Зам.-министърът подчерта, че към момента няма преразход по пера в бюджета на НЗОК.

Генетична мутация предизвиква рак на яйчниците

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12-13


Генетична мутация е една от водещите причини за отключване на рак на яйчниците, съобщиха лекари – онколози, по време на семинар, който се проведе София по повод на Световния ден за борба с рака на яйчниците.

Става въпрос за BRCA гените, които присъстват в човешкото тяло и участват в поправянето на нарушения в структурата на ДНК. Така те пазят нашите клетки здрави. В някои случаи е възможно те да се променят, т.е получава се мутация. Тези мутации BRCA гените могат да са наследствени или да са възникнали спонтанно. При такова състояние организмът не може да се справи с поправянето- на повредената ДНК, което води до повишаване на риска за развитие на рак на яйчниците и дори рак на гърдата. Затова лекарите препоръчват при наследственост да се правят не самочести профилактични прегледи, но и да се проверява лабораторно статусът на въпросните гени. Това е възможно с високотехнологични изследвания, но към момента те не се поемат от НЗОК и остават за сметка на пациентките.

„Между 50-75% от фамилните случаи на рак на яйчниците се дължат на мутации в BRCA гените, обясни проф. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина при Медицинския университет в София. Затова скринингът се превръща във важна част от клиничната практика и позволява да се проведе профилактика, ранна диагностика, прогноза и лечение на рака на гърдата и яйчниците“, допълни тя.

Проф. Кънева обясни, че критерии за насочване за генетично изследване при фамилен рак на гърда и яйчници са наличие на една или повече жени в рода, заболели преди 45-годишна възраст, ранно начало на болестта преди 50 години и фамилна история за други онкологични заболявания, като простата, панкреас, меланом.

Всяка година в световен мащаб се диагностицират около 240 000 жени с рак на яйчниците.

Това е шестият по честота карцином сред жените в Европа. Континентът е с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином, както още се нарича този вид рак, в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска в южноевропейските страни. Към момента науката все още няма обяснение на този факт, но се предполага, че една от причините е нездравословният начин на живот на Стария континент.

В България всяка година се диагностицират около 800 жени, като около 421 от тях губят борбата със заболяването.

Като причините за рака на яйчниците, освен наличието на генни мутации, могат да са още затлъстяване и повишен прием на мазнини, фамилна обремененост, ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, както и дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия.

„Ранните симптоми на рака на яйчниците често липсват, поради което заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато шансовете за лечение са по-малко. В България в такъв етап на болестта се откриват в 64% от случаите. Това каза д-р Росица Кръстева, специалист по медицинска онкология и председател на Клуб „Млад онколог“. – За ранното диагностициране на заболяването е необходимо да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост,“ подчерта тя.

***

Симптоми на карцинома

Независимо че ранни симптоми при рака на яйчниците няма, когато карциномът се развие и напредне, има известни признаци, по които жената може да се досети, че нещо се случва в нейния организъм. Често пъти те са същите като други, по-малко сериозни състояния, като синдром на раздразнените черва или предменструален синдром. За наличието на образувание могат да говорят необяснимо подуване на корема, болки в корема или гърба, загуба на апетит или чувство за бързо засищане, промени в тоалетните навици, необяснима загуба или наддаване на тегло, лошо храносмилане или киселини и честа умора.

Ако някои от тези симптоми са необичайни за вас и продължават подъл го време, важно е да се консултирате с вашия гинеколог, съветват специалистите.

Ракът на яйчниците се среща рядко при жени под 40-годишна възраст.

Диагностиката се извършва чрез взимане и изследване на цитонамазка.

80% от българите са чували диагнозата сърдечна недостатъчност

Монитор  стр. 12-13


Близо 80% от българските граждани са чували диагнозата сърдечна недостатъчност. Това съобщи Дружеството на кардиолозите в България по повод Световната седмица на сърдечната недостатъчност (6-12 май).

Национално проучване от април тази година на изследователската компания ЕСТАТ показва, че хората не оценяват риска от сърдечносъдови заболявания. Само 30% от респондентите смятат, че това е водеща причина за смъртност в България. 6,8% от анкетираните съобщават, че имат сърдечна недостатъчност.

Всеки един от пет души у нас ще развие синдрома, е изводът от изследването.

Причина за увеличаване на броя на пациентите е застаряващото население. Според статистиката 12,8% от всички хора над 60 години живеят със синдром на сърдечносъдовата недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност е на челно място сред причините за сърдечносъдови заболявания. При нея сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Ние сме във върха на процентното съотношение на пациенти със сърдечна недостатъчност. Това заяви проф. Пламен Гацов, председател на Работната група за сърдечна недостатъчност към Дружество на кардиолозите в България. Нашата задача е да алармираме обществото, хората се страхуват най-много от рак, но умират от сърдечносъдови заболявания (66% според изследването у нас), каза още той. От една страна, имаме достъпност до лечение, а нямаме достатъчно осъзнаване на проблема, акцентира Гацов.

По думите му инвестициите в нови технологии и ефективни медикаменти намаляват смъртността и осигуряват добро лечение на пациентите. Да научим хората да мислят за сърдечната недостатъчност и да следят за симптомите на заболяването е в основата на информационната кампания, която Дружеството стартирай края на 2018 година в градовете Плевен, Враца и Бургас.

Към 1 януари тази година по данни на НЗОК 153 000 души са диспансеризирани. От тях по-голям дял заемат жени.

НАД 100 НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА ЛЕКАРИ В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

Монитор  стр. 12


Националната служба по здравеопазване във -Великобритания (NHS) отчита сериозен недостиг на кадри, в частност на лекари специалисти по обща медицина, които имат ключова роля в британската здравна система. NHS предлага атрактивни условия за работа на 100 лекари в Централна Англия (Мидлендс), както и специално обучение. Инициативата е част от най-мащабната кампания на NHS за набиране на квалифициран персонал от страните-членки на ЕС. Проектът цели да назначи няколко хиляди лекари специалисти по обща медицина от цяла Европа, предлагайки работа в медицински центрове в различни региони на Обединеното кралство.

Новости в лечението на аритмии и превенцията на внезапната сърдечна смърт

Монитор  стр. 13


Новостите в лечението на предсърдното мъждене и превенцията на внезапната сърдечна смърт ще бъдат във фокуса на Петия национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който ще се проведе в курорта Златни пясъци от 17 до 19 май. Събитието е организирано от Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и специален акцент ще бъде поставен върху колаборацията на специалистите електрофизиолози с кардиолозите от клиничната практика и специалиститеттоинвазивна кардиология.

Сред лекторите на конгреса са признати международни специалисти от Великобритания, Швейцария, Чехия, Германия, Сърбия.

Именно аритмиите са една от често срещаните патологии в кардиологията. Според медиците рискът, който носи всяка една от аритмиите, зависи от много фактори, един от най-важните от които е наличието на подлежащо структурно сърдечно заболяване. Повечето от опасните аритмии се зараждат в мускулатурата на камерите на сърцето. В най-тежките случаи се нарушава помпената му функция и то спира да изтласква кръв. Когато това стане, има реален риск от смърт, ако до няколко минути не се възстанови сърдечната дейност. Това са т.нар. камерни аритмии, които често са причина за внезапна сърдечна смърт.

„Обект на лекциите и презентациите на предстоящия конгрес ще бъдат най-новите и модерни методи за лечение и превенция на пациенти с предсърдно мъждене, което може да доведе до внезапна сърдечна смърт. За съжаление у нас все още не се прилага широко и имплантируемия кардиовертер дефибрилатор. Това е електронно устройство, което се поставя подобно на пейсмейкър. Неговата функция е да улавя патологичен ритъм на сърцето и да го прекъсне, чрез приложение на електрически шок или чрез стимулация“, казад-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. Разликата между пейсмейкъра и кардиовертер-дефибрилатора се състои в това, че пейсмейкърът може да третира само забавен ритъм на сърцето, докато дефибрилаторът детектира и прекъсва и високочестотни животозастрашаващи аритмии.

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. Имплантираните устройства у нас за година не надвишават 90-100, при пряко нуждаещи се около 300 души.

БЕЗПЛАТЕН ПРЕГЛЕД ЗА ПАЦИЕНТИ С ПРОСТАТЕН КАРЦИНОМ

Монитор  стр. 13


През настоящия месец всеки мъж с диагностициран рак на простатата може да се възползва от напълно безплатна консултация с уролозите в Хил клиник. Прегледът и обсъждането на състоянието може да е от голяма полза на мъжа и да помогне при избора на адекватен метод и място за извършване на лечението. Второто експертно мнение е широко разпространено в държавите с развита медицина, защото дава по-пълна представа за всички възможности и предотвратява риска от свръхдиагностика или неподходяща терапия. Специалистите в Хил клиник – София притежават огромен опит в изготвянето на индивидуален терапевтичен план съобразно състоянието, възрастта и придружаващите заболявания на всеки отделен пациент въз основа резулатите от проведената биопсия, ЯМР или скенер, костна сцинтиграфия.

Само в тази клиника в България имат прочутия апарат за Fusion биопсия, който с безпрецедентна точност открива простатния карцином. Това ултрамодерно и ефективно изследване представлява комбинация между изображенията на магнитния резонанс MR и на трансректалната ехография TRUS. Компютърното „наслагване“ дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза на конкретния пациент. Биопсичните проби се взимат в специална схема, съобразена с този триизмерен модел. Благодарение на специалния софтуеър лекарят открива зоните, където има най-голяма вероятност за наличие на ракови клетки. Така се взима на материал за хистологично изследване именно от подозрителните

За допълнителна информация се свържете с Хил клиник на 02 4393131 участъци, което значително увеличава шансовете да бъде открит злокачествен процес. Концепцията на въвеждането на биопсичните игли е такава, че не деформира самия орган. Достъпът е трансперинеален, което позволява манипулацията да се извърши и при пациенти с хемороиди. Свежда до нула риска от възпаления на простатата, което е огромно преимущество.

Консултациите на пациенти, подходящи за радикално лечение чрез простатектомия, които прави проф. д-р Уве Щолценбург от Лайпцигската университетска болница се заплащат и се провеждат след предварително запазване на час по телефона. Има възможност консултациите да се направят и по документи от близки на пациента, ако всички необходими изследвания са налични и актуални.

Павел Васев получил 4 инсулта

Чакали да излети папата, за да им пуснат самолета

Лео БОГДАНОВСКИ

Телеграф  стр. 9


Не един, а четири инсулта е получил режисьорът Павел Васев в Москва, разкри д-р Красимир Бинев, завеждащ на отделение по неврореанимация в „Пирогов“.

Бившият директор на Народния театър беше докаран от руската столица с правителствения самолет във вторник следобед, а след това беше настанен в най-големия спешен медицински център. Вчера сутринта лекарският екип даде пресконференция за подробностите около състоянието на 68-годишния директор на Българския културен център в Москва.

Забавяне

„Организацията по отношение на транспорта на Павел Васев от Москва беше перфектна. Изчакахме да излети папата, след което ни пуснаха и нас. На летището ни чакаше линейката с пациента, забавихме се около час и към 15,30-16 ч вече бяхме на нашето летище“, заяви д-р Бинев. По думите му състоянието на Васев е стабилно, предвид това, че е получил 4 инсулта. „Правим редица изследвания, за да установим с какво можем да помогнем, най-вероятно в един момент ще се наложи по-агресивна рехабилитация“, добави лекарят.

Изследвания

Павел Васев все още е в кома, но дишането му е самостоятелно, със стабилна хемодинамика. Цели четири месеца са били нужни на лекарите в Москва, за да го стабилизират да може да пътува. „Предстоят да бъдат направени още изследвания“, каза д-р Бинев. Той уточни, че за момента лечението му се заплаща от държавата. В Русия здравните осигуровки на твореца са важели само докато е в реанимация, а за рехабилитацията са трябвали 12 000 евро. Те бяха събрани само за два дни от неговия стар приятел Вежди Рашидов. Шефът на комисията по култура в парламента помоли министър-председателя Бойко Борисов да даде правителствения „Фалкон“, за да докара ВИП пациента. Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов също се е включил в кампанията, като е организирал благотворително представление, на което са събрани още 15 000 лв., нужни за лечението в България.

Глобално проучване разкри: Осми сме в света по пиене

Българинът се налива с 12,8 литра алкохол годишно

Телеграф  стр. 8


България е на осмо място в света по пиене. Това показват данните от глобално проучване, публикувано в престижното медицинско издание „Лансет“.

Изводите от него показват, че в почти всички държави консумацията на алкохол е нараснала значително през последните 30 години. Според прогнозите, които покриват 189 държави, ако надигането на чашката продължи с такива темпове, до 2030 г. половината от всички възрастни по света ще пият алкохол, а близо една четвърт ще злоупотребяват поне веднъж месечно.

Лидер

В световен мащаб през 2017 година възрастните са консумирали средно по 6,5 литра алкохол. За сравнение в същия период българинът е погълнал 12,8 литра. Така едва седем държави ни бият по чашка, а в други 181 пият по-малко. Безпрецедентен лидер в класацията е Молдова, където всеки възрастен се налива с по 15 литра годишно. На второ място е Литва, следвана от Чешката република, Нигерия и Ирландия. Шести в класацията са германците, а седми латвийците. След България в топ 10 влизат още Люксембург и Франция. Във всички останали държави употребата на алкохол е под 12,4 л годишно на глава от населението. На дъното на класацията е Кувейт, където възрастните изпиват по 0,005 литра за година.

Период

Проучването прави сравнение в консумацията на алкохол сред отделните нации в периода 1990-2017 г. Изследване е правено и през 2010 г., като данните също са включени в сравнителния анализ. Констатациите разкриват, че Сейшелските острови отбелязаха най-голям скок. Там само за седем години пиенето се е увеличило с около 90%. От 6,3 литра през 2010 до 12 литра през 2017 г. Въпреки това в много европейски страни се наблюдава и спад в консумацията. Най-голям е той в Беларус, където потреблението е спаднало с 38%. Въпреки това авторите на проучването са категорични, че в световен мащаб тенденцията е за no-често надигане на чашката. „Въз основа на нашите данни целта на Световната здравна организация да намали вредното използване на алкохол с 10% до 2025 г. няма да бъде постигната в световен мащаб“, казва ръководителят на изследването Джейкъб Манти от Института по клинична психология и психотерапия в Дрезден, Германия.

Извънредни 47 млн. лв. отиват за училища и болница

„Можем да си го позволим“, отсече Борисов пред министрите

Ана АТНАСОВА

Сега  стр. 2


„Сега параметрите на държавата са по-добри и можем да го позволим това да се случи“, обяви премиерът Бойко Борисов пред министрите минути преди кабинетът да гласува извънредни разходи от 47 млн. лв. – 27 млн. лв. за строеж на новата сграда на болницата в Ямбол и 20 млн. лв. за нови училищни автобуси.

„Пази боже да си болен в Ямбол“, коментира Борисов. Във вторник той беше в местната болница, след което и обяви, че ще има пари за новата сграда. В момента лечебното заведение се помещава в 17 павилиона. Министрите одобриха за дострояването на новата сграда, започната преди 40 г., да бъдат отпуснати 27 млн. лв. – през тази година 8.1 млн., догодина 13.5 млн., а през 2021 г. – още 5.4 млн. лв. Това ще става с увеличение на капитала на болницата. Тя ще има 250 легла в сграда на 10 етажа и ново отделно ниско тяло за инфекциозно отделение. Това ще се разположи на 32 хиляди кв. м.

„Надявам се в рамките на година да приключите с болницата“, допълни Борисов и напомни, че „от 2013 г. работим по тази тема“. Продължава да не е ясно обаче защо преди 4 години, отново при управлението на ГЕРБ, дострояването е било оценено на 9 млн. лв., макар и по проект за болница на 9 етажа.

„Изграждането на новия болничен комплекс в Ямбол не е предизборно решение, а една полезна придобивка за хората“, коментира кметът на Ямбол Георги Славов. „Жителите на града чакаха това чудо 40 години“, допълни директорът на болницата Панайот Диманов.

Кабинетът одобри и обещаните миналата седмица 20 млн. лв. за подмяна на остарелите училищни автобуси. „Важното е, че можем да си позволим тези пари заради живота и здравето на децата“, мотивира се премиерът. Парите са налице, но и вчера не се появиха подробности къде ще бъдат насочени те.

РЕСУРС

В предизборната щедрост на правителството попадна миналата седмица и казусът на УНСС, който си издейства 7.5 млн. лв. за довършване на нов корпус, въпреки че Министерството на финансите искаше първо да направи ревизия на обществената поръчка и университетът да усвои европейското финансиране, преди да търси пари от държавата. Националната библиотека пък получи отдавна належаща финансова инжекция от 2 млн. лв., с които ще направи основен ремонт на сградата си.

Пациентска организация сне доверието си от здравния министър

Дали апетитен имот в центъра на София е причината за необоснованото закриване на центъра по наркомании

Дума  стр. 5


Заявяваме вот на недоверие на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заради липсата на ангажименти към превенцията на употребата на наркотични вещества, лечение и психосоциална рехабилитация на зависими пациенти и намаляване на вредите от употребата им и изразяваме несъгласие с необоснованото закриване на Националния център по наркомании (НЦН), пишат от пациентската организация „Заедно с теб“ до премиера, столичния кмет и националния омбудсман. Според организацията през последната година се наблюдава ясна тенденция на бездействие от ръководството на МЗ и на безотговорност към зависимите пациенти.

Като основен мотив за закриването на центъра в доклада на министъра на здравеопазването се сочи необходимостта от прехвърляне на 5 щатни бройки в НЕЛК. От „Заедно с теб“ питат МЗ от името на пациентите защо зам.-министър Светлана Йорданова е бездействала последната година и не са взети предвид предложенията, направени от НЦН, за създаване на нископрагови програми за зависими пациенти, лекуващи се на метадон дълги години. „На какво основание отново е дадено разрешение за работа например на Ловешка метадонова програма, след като са установени драстични нарушения? Какво е последвало от проверките на екипа на НЦН в частните метадонови програми и защо не са взети мерки от МЗ за отстраняване на нарушенията?“, питат от неправителствената организация. Те очакват МЗ да отговори и на други въпроси: „Защо се изразходват публични средства, включително и на Столичната община, за ненужни брошури, тениски и шапки, след като този вид превенция е без никакъв ефект и отречен от европейските ръководства за добри практики за превенция и лечение на зависимости?

Дали проверките и упражненият контрол от екипа на НЦН на бездействащите превантивни центрове, включително и на Столичния, и желанието за прикриване на нарушения от страна на МЗ са причината за закриването на НЦН?“ От пациентската организация се питат дали атрактивният имот в центъра на София, където се помещава НЦН, е причината за закриването и по какви причини МЗ не е подписало договор за продължаване на ползването на имота и вече половин година пребиваването му е незаконно?

От „Заедно с теб“ изискват незабавен и публичен отчет за направените през последната година проверки.

800 жени заболяват от рак на яйчниците всяка година

Дума  стр. 5


В България всяка година с рак на яйчниците се диагностицират около 800 жени, като около 420 от тях губят борбата със заболяването. Това стана ясно при отбелязването на Световния ден за борба с рака на яйчниците, който тази година е под мотото „Всяка жена споделя силата“. У нас денят се отбелязва за трета поредна година от фондация „Една от 8“.

Необходимо е всяка жена с рак на гърдата често да посещава гинеколога си и да се изследва за рак на яйчниците, препоръча Нана Гладуиш, основател на фондацията.

В България 64% от случаите се диагностицират в напреднал стадий, когато шансовете за лечение са по-малки, каза д-р Росица Кръстева, специалист по медицинска онкология и председател на клуб „Млад онколог“.

Между 50 и 75 на сто от фамилните случаи на рак на яйчниците се дължат на мутации в BRCA гените, съобщи проф. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина към Медицинския университет в София.

Медсестри от ЕС масово напускат Острова

Около 5000 са си тръгнали през последните 2 години заради Брекзит

Дума  стр.


Приблизително 5000 медицински сестри и акушерки от страни от ЕС са напуснали британското здравеопазване за последните две години, като мнозинството от тях са посочили Брекзит като причина.

Отчетеният спад от 13% в сравнение с 2017 г. отново показва, че решението за напускане на ЕС задълбочава кризата в британското здравеопазване.

„Много европейци се почувстваха нежелани след резултатите от референдума и не е изненада, че сестри и акушерки смятат, че другаде ще се чувстват по-добре“, заяви Сара Гордън от профсъюза „Юнисон“.

От Кралския колеж за акушерки, предоставил данните, заявиха, че от началото на тази година само 33 акушерки от ЕС са започнали работа, докато в предходните години те са идвали със стотици. Над 50% от тези, пожелали да съобщят причината за напускането си, са посочили Брекзит. На този фон обаче се увеличава броят на медицинските сестри и акушерки от страни извън ЕС, показва статистиката.

В същото време бъдещето на Тереза Мей отново е обект на внимание, защото депутати от Консервативната партия, недоволни от нейната политика за Брекзит, пак ще опитат да променят партийните правила, за да поискат по-ранен вот на недоверие в британския премиер. Преди две седмици малко не достигна при гласуването за промяна на правилата. Недоволните тори искат премиерът да напусне поста възможно най-скоро.

По-рано председателят на Комитет 1922 Греъм Брейди се срещна с Тереза Мей, за да поиска от нея конкретна дата за оставка, но резултатът от тази среща не е известен.

Сега, когато официално бе обявено, че Великобритания ще участва в евроизборите на 23 май, депутатите искат по-настойчиво да знаят плановете на Мей, която по принцип обяви, че ще се оттегли след приключване на първата фаза на преговорите, което се очакваше да стане до края на този месец. Правителството обаче призна, че споразумението за Брекзит едва ли ще бъде гласувано преди 23 май, а това предполага, че Мей може да остане на поста си до новата дата за Брекзит 31 октомври – нещо, което брекзитърите смятат за недопустимо.

9 милиона за машинното гласуване

Земя  стр. 2


Правителството одобри изменение и допълнение на Постановление № 52 на Министерския съвет от 2019 г. за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година. Това съобщиха от правителствената информационна служба. С промените се обезпечава финансово изпълнение на параграфа от Изборния кодекс, гласящ, че машинното гласуване трябва да се произведе в най-малко 3000 избирателни секции.

След 5 години мъдрене Борисов отпусна 27 милиона на ямболската болница, ама не наведнъж.

Оказва се, че ГЕРБ е гласувал против същото предложение на БСП при преимането на държавния бюджет.

Отпускаме 27 млн. лв. за новата болница в Ямбол, която сега представлява един павилион. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на вчерашното правителствено заседание, предаде агенция „Фокус“.

„Когато създадохме правителството, колегата Волен Сидеров като депутат от Ямбол го беше поставил като условие. А и ние от 2013 г. работим по тази тема. Сега болницата в Ямбол е едни павилиони на практика“, заяви Борисов. Премиерът припомни, че са минали 40 години от първата копка. Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че през 2019 г. ще бъдат отпуснати около 8 млн. лв., през 2020 г. – около 13 млн. лв., и през 2021 г. – над 5 млн. лв.

Опозицията: Обещава го от 2012 година, защо сега струва двойно!?

„През 2012 година кабинетът „Борисов 1″ обещава новата болница в Ямбол да влезе в експлоатация до март 2014 година, но досега тя не е открита“, заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин, като допълни, че през 2015 година кабинетът „Борисов 2“ обещава същата тази болница да бъде завършена за година и половина, но отново резултатът е нулев.

Той коментира, че през 2017-а премиерът обещава 12 милиона за доизграждане на лечебното заведение в Ямбол, но пак Борисов не е спазил обещанието си. Народният представител изясни, че преди половин година при гласуване за приемането на бюджета за 2019 година ГЕРБ отхвърли предложението на „БСП за България“ в бюджета да се осигурят 12 милиона за болницата в Ямбол. „Днес вождът Борисов еднолично обещава 27 милиона от вашите пари за доизграждане на новата болница, като срокът отново е година и половина. Защо се удвояват тези средства? Дали това е от политиката на ГЕРБ всичко да струва двойно – половината за изграждане на съответните обекти, половината да потъва незнайно къде“, коментира Вигенин. Той зададе и въпрос дали е трябвало Цветанов да си купи апартамент с личен асансьор, за да получат най-после ямболци болница с асансьор и да не се налага да носят на ръце своите болни. „Бившият комунист Борисов, обграден от бивши комунисти, заявява в Ямбол, че по-нахално от комунист няма. Това вече е диагноза“, завърши Кристиан Вигенин.

Май никой не разбра, че педиатрите се борят за всички

Парите за здраве ще стигнат, когато паднат лимитите и моделът не преследва приходи, а резултат

Петя МИНКОВА

168 часа  стр. 19


Педиатрите от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ са на път да извоюват важна победа – от началото на април те настояват да отпаднат лимитите при хоспитализиране на деца, за да могат да ги диагностицират и лекуват адекватно. Министър Кирил Ананиев обеща финансиране, въпросът е каква част от него ще бъде одобрена от Здравната каса.

Пробивът е изключително важен, защото протестиращите медици ни припомниха нещо много важно, което сякаш всички са забравили. А то е, че преди 1989 г. нямаше лимити и България имаше здравеопазване на световно ниво. Едно от най-добрите в света, а в Европа бяхме на нивото на старите страни членки. Поне това бе оценката на Световната здравна организация.

Тогава нямаше хора, които чрез медиите се молеха за пари за лечение на себе си и на свои близки. И една от основните причини е, че нямаше никакви лимити – отиваш на лекар и той се презастрахова с всички необходими изследвания, за да постави правилна диагноза.

Само цялостната точна картина в резултат на всички възможни показатели повишава шанса медикът да уцели диагнозата. Ако си мислите, че това е лесно, бъркате. Неотдавна Световната здравна организация излезе със стряскаща статистика, че само 20-25 % от лекарите поставят правилната диагноза от първи път. Останалите обикновено се плъзгат по последиците, изпускайки основната причина за проблемите в организма. Дори с всички необходими изследвания тя трудно се открива, а какво остава, когато и те липсват? Примерно как един пенсионер ще успее да си плати необходимите изследвания, ако проследяването им в годината ще му струва няколко пенсии? Или ако за един работещ те надминават месечната заплата?

Истината е, че без необходимите изследвания човек все едно попада на некадърен автомонтьор. Ти му се оплакваш, че на колата май й има еди какво си, а той започва на сляпо -първо ще сменим това, ако не стане, ще проверим онова, ако и това не стане, ще купиш трето и така до безкрай. Важното е оборот да има.

В момента на този принцип са принудени да работят и болниците.

Касата плаща за извършени дейности, а не за решен проблем

И ако автомобилът може лесно да го изхвърлиш, със здравето и живота така не става.

За съжаление причината лекарите да са в ролята на автомонтьори е, че моделът на здравеопазването е тотално сбъркан още от 2001 г.

Ако до 1989 г. за всички здравни услуги, с необходимите изследвания и болнична помощ без никакви лимити са стигали 1,3 млрд. лв., днес това -при по-малобройно население – се оказва непосилна задача с близо 5 млрд. лв. Но и това не е достатъчно, защото плащанията в брой, които излизат от джоба на пациентите, растат лавинообразно всяка година. Според Световната банка те са едни от най-високите в ЕС, като последно надминаха 50%. За сравнение, в развитите страни този процент е между 15 и 20%. Ако започне да се покачва, се реформира пялата здравна система, за да не се товари пациентът

За съжаление главоломното нарастване на разходите у нас не само че не води до по-добри резултати, а напротив. Според Световната банка здравните ни показатели в сравнение с тези през 80-те години са се влошили.

Ако преди 1989 г. продължителността на живота е била само 3 години по-ниска от средната за ЕС, сега тя е над 8 г. От сърдечно съдови заболявания у нас умират пет пъти повече хора | под 64-годишна възраст в сравнение с ЕС.

Ако преди 1989 г. сме били на ниво- | то на страните членки на ЕС, днес сме | на дъното с най-много лечебни заведения и най-лоши здравни показатели

От 322 болници, държавните са 65, общинските – 143, а частните – 114. Така на 100 хил. души имаме два пъти повече болници от средното ниво за Европа.

Причината е в опорочения модел, при който болниците и медиците са принудени да изписват все повече дейности, които Касата да плаща, за да се генерират приходи. Частните естествено преследват своята печалба, а държавните в общия случай се стремят да оцелеят.

И ако безконтролното лицензиране на частни болници донякъде спря и има шанс разходите в някаква степен да се овладеят, сега трябва да се смени моделът. Не касата да плаща за извършена дейност, а за резултат. При това измерим – или свалена диагноза, когато човек е напълно излекуван, или адекватна терапия за лечение, като тя се доказва с периодични изследвания – без лимити, за да се установи реалният напредък. И ако всичко това да се потвърждава писмено и от пациента.

Това е, за което лекарите са учили и са полагали Хипократова клетва

Тяхното призвание не е да се чудят как да изписват повече и повече дейности, за да си осигурят по-високи доходи за себе си и за болницата си, а да лекуват.

Не че това ще върне морала на най-безскрупулните печалбари в сектора, но поне ще ги принуди да активират мозъчните си гънки не само как да товарят финансово пациента, а и как да решат проблема му.

Ако Касата обърне по този начин модела и всяка година отсява с кои болници да работи според постигнатите здравни резултати, потвърдени с изследвания и свалени диагнози, тогава има много висока вероятност изведнъж да се окаже, че бюджетът за здраве ни стига. Дай Боже тогава вече да няма хора, които чрез медиите събират пари за лечение.

Проф. Шишков оперира убиеца от концлагерите Магарето, пребивал дядо му 7 години

Най-мило ми беше, когато лекувах един старец, който нямаше пари. Остави ми половин ябълка

Симона ДИМИТРОВА

168 часа  стр. 44-45


5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна жена бе изпарен с лазер миналата седмица, като органът беше запазен. Операцията бе направена за първи път в България от шефа на Клиниката по урология в УМБАЛ Пловдив проф. Димитър Шишков.

„Става дума за лапароскопска операция, извършена с лазер, на който направих инструмент за въвеждане на лазерното влакно в коремната кухина -обясни пред „168 часа“ проф. Шишков. – Решихме да вкараме лазера в корема, защото ние го използваме от дълги години за лечение на простатата. Обявихме го чак сега, защото вече имаме 12 успешни случая, при които нямаме рецидиви, а това е най-важното. Резултатите доказват, че и- у нас можем да извършваме перфектно тази операция.“

Според него основното при този метод е правилното изпълняване на всяка стъпка от интервенцията.

“ Вкарването на лазера в корема гарантира, че няма да има абсолютно никакво кървене и възстановяването ще е бързо – допълва урологът. – Отделно на 2-3 милиметра от работещата повърхност, там, където изрязвам самия туморен процес – в случая на бъбрека, се изпаряват и околните тъкани. Това значи, че всяка свободно движеща се клетка, грубо казано, се умъртвява. Малко е по-бавно, защото при работата с лазер трябва да си изключително прецизен, тъй като увреждането на съседните тъкани е сериозно.“

Интересното е, че тази операция отдавна се прави в Европа и по света, но у нас се прилага за първи път.

„Досега няма други съобщени такива случаи в България, може просто да не са афиширани, но в никакъв случай аз не съм велика личност в урологията – посочва проф. Шишков. – Няма велики в медицината. Има можещи, знаещи и постоянно усъвършенстващи се. Имам страхотни учители като моя баща в хирургията д-р Григор Шишков, като д-р Петко Касабов в урологията и др. Всичките са ми давали напътствия как да работя. Тази операция се прави в Щатите и в Европа, но не много. Практикува се навсякъде в по-развитите държави. Мисля, че само Македония е след нас, всички страни около България са много по-развити в медицината. Казвам го с болка. Превръщането на медицината в печалбарство, а не в наука, и нашият роден манталитет да ограбваш и по лесния начин да ставаш богат, съсипаха здравеопазването.“

Тази операция обаче не е първата по уникалност, която прави проф. Шишков в България. Преди няколко години той въведе „най-правилния метод в света“ за изграждане на нов пикочен мехур от собствените черва на пациенти с туморни образувания на това място.

„Специализирах при проф. Щудер и ката се прибрах от Швейцария въведох неговия метод за заместване на пикочния мехур – обяснява специалистът. -С колеги развихме тази методика в урологията в България, като имаме над 18-19 години преживяемост на оперираните пациенти, а това са раково болни хора. Вече имам над 500 замествания на пикочен мехур.“

Един от уникалните такива случаи е на жена, която в 99% не е имала шанс за оцеляване.

„Тя имаше огромни туморни маси в корема от лимфни възли и метастази – разказва проф. Шишков. – Махнахме пикочния мехур, създадохме нов. Волята и желанието й за живот, добрата работа на онколозите и доброто наблюдение бяха причините пациентката да оживее. Наскоро дори я видях, няма следа от рака и никой няма да предположи, че е оперирана. При такива метастази почти в 90% винаги се явяват рецидиви, които се разрастват, но тя се излекува.“

Друг уникален случай, за който медицината не давала шансове, е на човек с тумор на единствен бъбрек.

“ Той имаше само един останал бъбрек, защото другият му беше махнат заради рак преди години -обяснява урологът. – На единствения обаче се бяха появили огромни туморни формации, които успяхме да махнем. Над 10-15 см беше образуванието, а органът му беше обхванат на половина от тумора. Болният бе опериран и продължава да живее. Това беше страхотно за целия екип.“

Въпреки тези сложни операции, в залата на проф. Шишков звучи здрав хард рок

„Пърпъл“ или АС/ДС – допълва с усмивка лекарят. – Разбира се, не надувам главата на останалите, но това ме успокоява. Друго нищо не правя преди интервенция, но хората, които идват при мен, ходят по манастири, молят се. Това е нормално, защото макар и дребна, това е операция. Аз така я отлагах на себе си близо година, защото въпреки че съм лекар, знам какви неща могат да се случат непредвидено.“

Всъщност освен безспорния талант, който притежава проф. Шишков, опитът му в медицината се дължи и на престижните му специализации при проф. Щудер в университетската клиника по урология в Берн, а също в Берлин и Хале. От 2001 г. е член е на Европейската урологична асоциация с придобити сертификати за последните конгреси.

Любовта му към лекарската професия е още от детските години, когато родителите му са студенти по медицина.

„Те са лекари, моят вуйчо също е лекар – казва той. Баща ми е един от най-известните хирурзи в България, който за съжаление наскоро почина. Той беше един от основателите на Съюза на демократичните сили, депутат от Великото народно събрание, от тези, които са наистина гонени по времето на комунизма. Възпитанието от тях съм го получил. Обичах да слушам професионалните им разговори и да ги гледам какво точно правят. Въобще цялата компания на родителите ми беше от много известни лекари, от които аз черпех знания.“

Благодарение на уникалните операции, които извършва, проф. Шишков има много пациенти, дори хора от чужбина. А лекари като него неведнъж получават покани да работят извън България.

„Честно казано, щях да замина много отдавна, признавам си, изкушавал съм се, но тогава имах семейни проблеми – категоричен е урологът. – Майка ми беше болна. А и може би ми е липсвала смелост, защото колкото и да се ядосвам от сутрин до вечер на народа и манталитета ни, аз обичам тази приказно красива държава. И ако ние сменим нашето възпитание и ценности, ще станем като швейцарците и германците. Те не са по-умни от нас, просто спазват правила и учат, а ние сме точно обратното.“

Медикът е и против масовото печал барство, обхванало професията. Убеден е, че най-важен е пациентът.

„Идва ли при теб, харесва ли те, благодарен ли ти е, значи си вършиш работата добре – обяснява проф. Шишков. – Най-мило ми беше, когато оперирах един старец, който нямаше пукната стотинка и ми остави половин ябълка за благодарност. Нямаше пари човекът. Аз не съм му искал, но той смяташе, че трябва да ми се отблагодари. А това е милият жест, а не онзи, който при влизането те питат: „Извинявай, колко пари ще ми струва, за да знам?“ Ама кой ти говори за пари? Създал съм като правило в моята клиника, тази дума да не се споменава. За пари се говори тогава, когато имаш списък с ясните неща, които не ги купува нашата велика каса, въпреки че спарите, които пръска по някакви измислени болници, могат да се покрият абсолютно всички консумативи.“

Допълва, че няма значение какъв е пациентът, никога не трябва да се гледа на него с лично отношение.

„Така се случи, че трябваше да оперирам т.нар. Магарето, който е биел концлагеристите в Белене – спомня си проф. Шишков. – А моят дядо е лежал там около 7 години и този го е пребивал постоянно. Магарето обаче разбра, че точно аз съм внук на един от насилваните от него и горкичкият щеше да получи инфаркт. Разбира се, това какво се случило едно време, дали някой те е бил, обрал и ти попадне в ръцете, не ти позволява като лекар да гледаш на него по друг начин. Дали е беден, дали е милионер, всички са еднакви пациенти. Дали ще ти оставят купчина пари, или само едно благодаря, няма значение.“

Интересното е, че в подобна ситуация лекарят попада още в началото на практиката си.

“ Като млад доктор в спешното ми се наложи да се сбия – разказва урологът. – Трима пияни ми извадиха нож, започнаха да ме псуват и аз реших, че трябва да се справя с тях. Полицията дойде и си ги натовари. За съжаление единият се върна, защото беше леко намушкан и се молеше да не го оперирам аз, но бях точно аз. Оправих го и си тръгна след 2-3 дни.“

Подобни случаи изобщо не му пречат да обича професията си, но паралелно с нея се занимава както със спорт, така и с политика.

Още от дете тренира джудо, става шампион на България.

„Липсата на спорт се отразява на пялото ни общество – категоричен е проф. Шишков. – Продължавам да практикувам джудото като хоби. Председател съм на клуба по джудо в Пловдив в спортното училище. Избран съм за трети път в управителния съвет във Федерацията по джудо.“

Именно дисциплината, създадена от спорта, и непримиримият му дух да се справя със всичко го кара да влезе и в политиката.

Димитър Шишков беше депутат от Реформаторския блок в 43-тото Народно събрание и до последно се бореше да промени системата в здравеопазването.

„Докато бях народен представител, видях кадърни политици, но за съжаление много малко на брой – категоричен е лекарят. -Тогава казах, че

80% от тях са необразовани, абсолютно некадърни, случайно попаднали хора в Народното събрание. През този период разбрах всичко за брат и сестра, които нямам, за мен какъв съм. В момента, в който спрях да бъда депутат и да се занимавам с политика активно, станах чист като сълза на ангел. Ето това нещо трябва да приключи в нашата страна.“

Това е основната причина, заради която се отдръпва от политиката, но продължава да бъде активен гражданин.

„Мен ме беше срам да помоля дъщеря ми например да започне някъде работа – възмущава се проф. Шишков. – Но тя работеше в общината в туризма в стария град, а след като започнах малко повече да говори като депутат, те я уволниха бременна в деветия месец. Обвиниха я, че много отсъства, защото имаше много тежка бременност и дори роди със секцио. Но това си беше политическа поръчка.“

Всъщност най-голямата гордост на проф. Шишков са съпругата, дъщеря му и синът му.

„Момчето ми учи медицина, ориентирал се е към урологията – споделя лекарят. – Идва редовно при мен, вече е член на Европейското л урологично дружество. Има няколко публикации, учи се наоперативна работа и на наука. Той много ми помогна за моята монография за заместването на пикочния мехур. Умно момче е, преживях големи проблеми с него като ученик, но всичко това мина. Тази година, живот и здраве, завършва и мисля, че няма да се задържи в България, защото това, което вижда в чужбина, е много по-добро.“

08.05.2019

Национални телевизии

Разговор с д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС

БНТ  Денят започва


Водещ: НЗОК и БЛС започнаха спешни преговори за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки от 1 юни, а това означава повече пари, и по-точно 50 млн. повече, които НЗОК ще даде от резерва си за лечението на деца, бременни, пулмология и други, както и по-високи заплати за медиците. Такова обещание даде здравният министър Кирил Ананиев след среща между болнични директори и премиера Бойко Борисов миналия петък. На нея присъства и председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. Здравейте.

Д-р Иван Маджаров: Здравейте.

Водещ: Д-р Маджаров, удовлетворени ли сте от решенията след тази спешна среща? Нека само да направим едно уточнение, че това е реално трета извънредна мярка с даване на пари, макари и по различни механизми от началото на годината. Още не е средата на годината и вече 130 млн. лв. повече в здравната ни система. Какво се променя за пациента, за лекарите и за останалите медицински специалисти?

Д-р Иван Маджаров: На първо място, искам да кажа, че тази мярка, за която говорим в момента не е спешна, тя е заложена в Закона за здравното осигуряване при последните промени, когато е необходимо и когато има такива възможности, ние можем да правим по инициатива на една от двете страни, в случая беше по инициатива на БЛС, промени в действащото НРД във формата на анекс. В случая ние, след като наблюдавахме тенденциите през първите половина, първите тримесечия на годината се установи, че няма проблем да се преговаря за повишаване на цени на пътеки, за увеличаване на лимити на някои лечебни заведения със средства, които досега не са преразпределяни, а именно средствата от резерва на НЗОК.

Водещ: Тоест има ги тези пари в резерва, може да бъдат дадени. Добре, устойчива ли е тази мярка? Защото вие от Лекарския съюз настоявахте за актуализация на клиничните пътеки така или иначе, особено тези, които са тежко недофинансирани?

Д-р Иван Маджаров: Със сигурност това е мярка, която е най-устойчива и най-резонна, защото в момента сме в условията на здравноосигурителен фонд в лицето на НЗОК и финансирането на цялата система става през НЗОК. Единственият начин по друг път да достигнат пари до лечебните заведения е само през наредбата на министъра за финансиране на отдалечени региони и спешна медицинска помощ.

Водещ: Да, онези 30 млн. обещани през февруари, които май още не са стигнали до тези болници.

Д-р Иван Маджаров: Всъщност те са 30, защото толкова бяха предвидени по бюджет на министерството. След това по настояване на министъра, доколкото знам, са увеличени с още 50, вие всички знаете за тези 50 млн. Те също би трябвало да бъдат дадени по реда на тази наредба.

Водещ: Да, намери се законен механизъм. Вие имахте декларация, не бяхте съгласни държавата целево да дава пари, централно да се вдигат заплати на търговски дружества. Нали така беше.

Д-р Иван Маджаров: Ние не бяхме съгласни с това тези пари да се наричат, че са пари за заплати, защото те са пари за финансиране на дейност на лечебни заведения в определени региони с определена функция.

Водещ: Вие не бяхте съгласни и с това, че, с обещаните 950 лв. за стартова заплата за специалисти по здравни грижи и се оказва, че на места началник отделение ще взима по-малко примерно от медицинска сестра, така беше.

Д-р Иван Маджаров: Да, точно така. Ние казахме, че тези пари затова трябва да отидат по начина, по който е законен – през наредбата, за да послужат за повишаване на заплатите пропорционално на всички работещи в тези лечебни заведения.

Водещ: А сега какво ще стане, ще станат ли в крайна сметка 950 лв., заплатите от лятото на специалистите по здравни грижи, които протестираха и им беше дадено такова обещание?

Д-р Иван Маджаров: Аз лично мисля, че след направените анализи стана ясно, че такъв ресурс би трябвало да гарантира вече такива заплати. Това не е малък ресурс. Вие сама казахте – 30, 50+50.

Водещ: До тук 130 млн., макар и по различни механизми, пак казвам. Но все пак…

Д-р Иван Маджаров: Аз тук ще си позволя да кажа, че все пак са по-малко от дължимите 153 млн. за извършена дейност през изминалите години от 2015, 2016 г. Тогава многократно повтаряхме, че не може, не е възможно такава дейност, която е извършена да остава неразплатена. Защото това ще се отрази единствено върху възнагражденията на работещите там. В момента…

Водещ: Вие ще настоявате да бъдат разплатени тези дългове.

Д-р Иван Маджаров: Вече е ясно, че не само трябва да настояваме, а трябва тревожно да обявим, че ако не се разплатят навреме, ще се изплатят после с обезщетения за услуги, съдебни разходи и т.н. Защото вие знаете, че ако спечелят делата, а те все повече дела печелят, лечебните заведения, ще трябва НЗОК да ги изплати заедно със съдебните разноски.

Водещ: Ще има излезе по-скъпо, искате да кажете.

Д-р Иван Маджаров: Да, разбира се.

Водещ: Добре, д-р Маджаров, обаче като всеки пациент и аз си задавам въпроса, ние говорехме тази година за рекорден бюджет за здраве, под 7 млн. сме, сега се дават още 130 млн., как го усеща това пациентът, цялото това наливане на пари? Нали, вие самият сте казвал в Още от деня, че над 8 млрд. циркулират в здравната ни система реално.

Д-р Иван Маджаров: Аз лично се надявам да не станем…

Водещ: Това са много пари.

Д-р Иван Маджаров: … свидетели някога на бюджет, който е по-нисък от предходния. Защото това е нормалната еволюция – всяка година има растеж в икономиката, би трябвало да има растеж и в парите за здраве. Защото ако не се повишават заплатите на работещите, със сигурност се повишават другите разходи. Повишават се разходите за ток, за електричество, за лекарства, за консумативи.

Водещ: Да, да, хубаво. Нека да се дават колкото се може повече пари за здраве, въпросът е все пак и да го усетим ние, пациентите като услуга. Дайте ни пример сега с тези клинични пътеки, които ще бъдат увеличени, пример как ние ще го усетим, ако стигнем до педиатрията, например.

Д-р Иван Маджаров: Понякога мерките са такива, които дават, ефекта от тях се получава във времето. Тук става въпрос за цяла специалност, която с години е била пренебрегвана. Не става въпрос за отделни лечебни заведения. Наш дълг е наистина да се стреснем, да алармираме цялото общество, че ако не се вземат мерки сега, навреме, веднага, защото не е въпросът в предизборната обстановка. Въпросът е в това…

Водещ: Не е ли?

Д-р Иван Маджаров: … че педиатриите, разбира се, отдавна са пренебрегвани. Те нямат скъпи и евтини пътеки. Те имат само евтини. И когато работиш в такова отделение, в крайна сметка има огромен брой педиатри, които отказаха да работят като педиатри, станаха общопрактикуващи, без това да бъде обидно, това е една уважавана професия – да бъдеш общопрактикуващ. Но напуснаха личната работа в отделения, само защото заплащането беше изключително ниско.

Водещ: Да, всеизвестно е колко са ниски там клиничните пътеки и не са желани съответни тези специалности.

Д-р Иван Маджаров: И когато говорим какво ще почувстват пациентите, трябва да замислим, ако внезапно ни потрябва добър педиатър и сме на място, където няма такъв, какво правим.

Водещ: А сега те успокоиха ли се, от педиатрията? Доколкото разбирам, заявката им за още протест, на 10, след два дни, остава.

Д-р Иван Маджаров: Вижте, ние никога не трябва да бъдем спокойни и не трябва да се успокояваме. В крайна сметка, не е толкова добре положението в страната, но в никакъв случай не е трагично. В нашата държава здравеопазването е изключително достъпно и в крайна сметка прилагат се, макар и някъде да се налага да се изчаква с време или да се изчака за лимити, да се изчака за прием, ние в България имаме медицина, която е на европейско ниво.

Водещ: Само да го изчистим, тъй като знам, че сте се срещали с педиатрите от единствената ни специализирана детска болница – продължават ли да протестират, въпреки увеличението на клиничните пътеки в педиатрията?

Д-р Иван Маджаров: Вижте, ние не се …

Водещ: Те имаха и други искания…

Д-р Иван Маджаров: … срещнахме за това, защото те ще протестират. Да, видяхме, че протестират, направихме по собствена инициатива среща, запознахме се с техните проблеми и ги уверихме, че ще направим всичко по възможностите, които имаме ние като Лекарски съюз, за да защитим техните права. Дали ще протестират или не, това е тяхно право, те ще решат като инициативен комитет.

Водещ: Ще видим, да, ще видим на 10-ти, по заявка е тогава. Ще затворят и кръстовището пред болницата. Подкрепяте ли ги?

Д-р Иван Маджаров: Разбира се, че ги подкрепяме. Те в крайна сметка са болницата, която осигурява последното ниво. Навсякъде, когато никой не иска някоя дете вече да се занимава с него, попада при тях. И е крайно време наистина да получат и добра материална база, и добро финансиране. Те лекуват предимно пътеки в трето ниво педиатрия.

Водещ: Много са важни. Това никой не спори за това. Какво стана с разделението между лекари и сестри?

Д-р Иван Маджаров: Всъщност не е имало такова разделение.

Водещ: Нямаше ли?

Д-р Иван Маджаров: Не.

Водещ: Вие ги нарекохте пред Поли Златарева – група кресливи жени.

Д-р Иван Маджаров: Не ги нарекох тях, а нарекох хората, които бяха пред министерството. Защото ако си направим труда внимателно да погледнем кои бяха пред министерството, за съжаление, там имаше и нездравни работници. Това беше проблемът. Аз ще използвам момента да кажа, че днес например ще участвам в кръгла маса, която е организирана точно от специалистите по здравни грижи на тема заплащане, на тема отговорности, които предстоят пред тях. Така че ние във всяко едно отношение работим заедно.

Водещ: Работите заедно?

Д-р Иван Маджаров: Да, разбира се.

Водещ: Няма напрежение, няма разделяй и владей.

Д-р Иван Маджаров: Още повече пък по места. Никъде никой лекар не може да работи сам, било то в операционната, било то при леглото на пациента.

Водещ: Да се върнем сега към тези различни мерки и милиони. Ние милионите за нищо ги нямаме, които се раздават. Кажете ми, кое от тези, коя от тези мерки е най-устойчивата, коя ви се струва проблемна, ако има такава? Но в декларациите ви се усещаше, че има проблем.

Д-р Иван Маджаров: Със сигурност…

Водещ: Коя променя наистина нещо и коя …

Д-р Иван Маджаров: Със сигурност най-устойчивата мярка е тази, която ние предлагаме да се предложи през анекс на Рамковия договор.

Водещ: Тази за клиничните пътеки, последната.

Д-р Иван Маджаров: С повишаване на цените на клиничните пътеки, съответно и бюджетите на някои лечебни заведения, които имат недостатъчни бюджети. Защото няма как да влязат 50 млн. нови то резерва, без да отидат директно като бюджети на лечебни заведения.

Водещ: А другите две?

Д-р Иван Маджаров: Другите две са плод на решение на Министерство на здравеопазването ежегодно. Те би трябвало да бъдат политика на министерството, особено за тези региони, в които болниците не могат да се издържат сами поради намалено население или поради профила на населението, което е там. Наистина ние се надяваме да видим такава политика, такава тенденция и политика във всяка следваща година. Защото ако не се види това нещо, сме пред угрозата цели региони да останат без лечебни заведения за болнична помощ. Но тук е мястото да ви кажа, че не са само болниците. Такива мерки трябва да се вземат и по отношение на доболничната помощ, защото цели региони ще останат и без общопрактикуващи лекари, ако ние не дадем наистина стимули за такива региони. В момента има стимули, които реално не ни дават така възможност да кажем, че общопрактикуващия има интерес да отиде да работи в такъв отдалечен район.

Водещ: Аз винаги се чудя на едно нещо. И понеже не съм лекар, чисто като пациент разсъждавам. И като говорим и за клинични пътеки и за доболнична помощ. Защо е нужно, например, ако ти се наложи да си направи скенер, да влезеш ти в болница, да лежиш три дни заради този скенер, нали, по този начин струва по-скъпо заради клиничната пътека, а пък не може личният лекар да има такова правомощия да ти направи един скенер, например, давам един пример? Защо е нужно?

Д-р Иван Маджаров: Не е нужно да се влиза в болница за скенер. Дори не е правилно да се влиза в болница само за един скенер. Защото в крайна сметка това е работа на извънболничната помощ, там трябва да има …

Водещ: Масово е такава практиката.

Д-р Иван Маджаров: … такава е практиката…

Водещ: Вие знаете, че е така.

Д-р Иван Маджаров: Защото все още нямаме достатъчно изградена добра система за електронен контрол. Аз смятам, че в момента, в който централната информационна система за здравеопазването влезе, заработи, тези неща ще станат все по-малко. Не може да влиза пациент само за скенер в болница.

Водещ: Аз просто давам пример, те са много. Както и говорейки за клинични пътеки и за тези, които са недофинансирани, има много, които са небалансирани. Поправете ме, ако греша.

Д-р Иван Маджаров: Разбира се, че има такива. Те са заложени още със зората на реформата, още за първи път, когато се въвежда заплащане през клинични пътеки. Затова предстои много работа пред нас, пред Лекарския съюз и с институциите, с които преговаряме. Но ние осъзнаваме нашата роля. Трябва да направим всичко възможно да се остойности правилно труда във всяка една специалност, за да няма такива дисбаланси.

Водещ: Това остойностяване на труда, за което се говори толкова години.

Д-р Иван Маджаров: Направихме го мръсна дума. Но аз все пак се надявам, че повторението, когато се повтаря, повтаря е по-добре, отколкото да бъде забравено. Да, мръсна дума стана остойностяването. Но в крайна сметка ще се убедим всички, че без него не може. За да, обществото да поиска нещо, трябва да знае неговата стойност – и на труда, и на консумативите, и изобщо какво струва.

Водещ: Ще целите най-накрая това да стане, както и да се разплатят тези надлимитни дейности, разбирам от бъдещите ви намерения.

Д-р Иван Маджаров: Трябва да подчертая, че надлимитните дейности могат да бъдат заплати само с икономиите, които тази година ще се реализират в болнична помощ.

Водещ: Може ли да ви попитам нещо, съвсем сериозно, мислейки върху това, което казвате, понеже настоявате да се разплатят тези дългове, а в момента се дават 27 млн., обещава премиерът Борисов, днес трябва да ги гласуват, за да се дострои болницата в Ямбол, която 40 г. не е донаправена и е от павилионен тип, нещо ужасно. Какъв е вашият коментар и на това? Понеже говорим за пари така или иначе.

Д-р Иван Маджаров: Всички областни болници са собственост на държавата и на общината. В крайна сметка областните болници, ако добре функционират и са добре обзаведени, са гръбнака на здравеопазването в дадената област. Не мога да кажа конкретно за болницата в Ямбол. Със сигурност знам, че има във всяка областна болница кадрови проблеми. Но в крайна сметка не бива да забравяме и битовите проблеми, които стоят пред лекарите. Що се отнася до надлимитна и тези пари, те в крайна сметка нямат нищо общо. Надлимитната дейност, според БЛС, не може да бъде разплатена с трансфер от министерството. Трябва да бъде разплатена с бюджета на НЗОК.

Водещ: Само че сигурно си мислите, колко, са 153 млн.

Д-р Иван Маджаров: 153 приблизително.

Водещ: … дългове. И си мислите колко много пари се дават за други неща, пък това не, нали.

Д-р Иван Маджаров: Така е.

Водещ: Въздишка. Така е. Добре, към финал вървим на нашия разговор. Кажете ми, как ще се развие, според вас, реформата в здравната система с всичките тези мерки, това начало ли е на тази реформа? Какво да очакваме до края на годината?

Д-р Иван Маджаров: Страхувам се, че в година на избори за сериозни реформи не може да се говори.

Водещ: А те са често у нас, изборите.

Д-р Иван Маджаров: За съжаление, твърде често в България има избори. В крайна сметка момента за избори е тогава, когато има силна политическа воля и политическа подкрепа. Това всички го знаем, независимо кой управлява. За съжаление, така е в България. Защото всяка реформа засяга нечий интереси, свързано е с негативи и е трудно да бъде проведена в един такъв период.

Водещ: Ще има ли още протести?

Д-р Иван Маджаров: Протести винаги може да има. Трябва и да има. Защото те са всъщност сигнала към обществото, че нещо не е наред някъде.

Водещ: Лекарите, имат ли намерение да протестират, като естествено изключваме педиатрите, които го правят?

Д-р Иван Маджаров: Всъщност всички трябва да знаят, че лекарите винаги са готови да протестират. Но протестират тогава, когато техните точни, ясни и аргументирани искания са неглижирани. Никой не бива да си мисли, че лекарите отдавна са забравили да протестират. Могат, но в крайна сметка нашата професия е такава, че това е последната крайна мярка. Не бива да стигаме до там.

Водещ: Не бива да стигаме до там. Благодаря ви. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров до новините в 7.30 часа.

Д-р Иван Маджаров: Благодаря.

Отпадат ограниченията за прием на деца в специализираната педиатрична болница в София

БНТ  Новини в 20.00, 23.00 часа


Отпадат ограниченията за прием на деца в специализираната педиатрична болница в София. Това реши Надзорния съвет на НЗОК. Председателят му Жени Начева съобщи, че при необходимост ръководството на болницата ще може да иска и повишаване на определените от НЗОК месечни лимити за лечение на деца.

От няколко месеца, ако леглата в дадено отделение са заети, а в съседното има свободно място, болницата не може да приеме пациент, защото касата няма да поеме лечението му. Педиатричната болница била изключение от това правило.

Жени Начева: Ограничението, което съществувало според тях за легла и лимит на легла по клиники и отделения, не важи за педиатричните звена и отделения.

От педиатрията обаче твърдят друго.

Д-р Мила Байчева: На практика тези ограничения са важали.

И за да не връщат пациенти, досега ги лекували за сметка на болницата и заплатите си.

Репортер: Както точно решихте днес за педиатрията?

Жени Начева: Няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница. Независимо в коя клиника, кое отделение, работи съответният специалист.

Д-р Мила Байчева: Ако това е така, това означава, че сме чути в нашите искания, но за съжаление е само едно от тях.

Педиатрите искат да няма и месечни лимити за лечение на деца.

Жени Начева: Ако те имат проблем с недостиг на средства, а имат пациенти, които да лекуват, никой няма да откаже лечение на деца, разбира се.

50 милиона от резерва на Здравната каса ще се използват за увеличение на цените на част от клиничните пътеки през второто полугодие. Сред тях са и педиатричните.

От детската болница обаче няма да отменят планирания за петък протест.

Д-р Мила Байчева: Ние не виждаме до момента воля за промяна. И желание да се обсъждат исканията за статут, по-високо заплащане и по-дори финансови параметри за детско здравеопазване.

Заради проблема с липсващия изотоп за високотехнологична диагностика на онкоболни, Надзорният съвет на Здравната каса реши, че ограничения за алтернативни изследвания на пациентите няма да има. Очаква се до три месеца доставките на изотопa да бъдат възстановени.

Зона за хипотерапия, която ще помага на деца и младежи с увреждания, беше открита в Пловдив

БНТ  Новини в 12.00 часа


Зона за хипотерапия, която ще помага на деца и младежи с увреждания, беше открита в Пловдив. Новото място за рехабилитация се намира в Комплекса за социални услуги „Свети Георги“ и е изградено със средства, дарени от американската фондация „Едно сърце“.

Хипотерапията е лечение, което чрез конна езда помага на хора с различни увреждания. В Пловдив услугата ще се прилага за първи път. За подобряване на състоянието на децата и младежите ще се грижат два специално обучени коня.

Офелия Велкова: Това успокоява децата особено тези, които са със заболявания от аутистичния сектор, които имат проблем с комуникацията както с връстниците, така и с възрастните, с цялата социална среда, която ги заобикаля и същност животните, както конете, така и кучетата подпомагат тази адаптация и тази комуникация на децата.

С децата ще работят специалисти-хипотерапевти. След време в зоната ще бъдат отглеждани и други животни.

Веселина Ботева: Да стане зона не само за хипотерапия, а да е зона и за анималотерапия, да има и зайчета, за които децата да се грижат, кученце, котки и фазани и пауни, които да се разхождат в тревната площ.

Социалната база е дарена от американска фондация, която е събрала 70 000 долара за изграждането й.

Дебора Душку: Всяка година аз идвам тук в България и помагам в тези домове за сираци и за децата с увреждания. Те нямат семейство, те нямат родители и трябва нещо специално. И сега ще имат тези коне.

Рехаблитационната услуга ще може да се ползва безплатно.

Национални радиа

БАПЗГ внесе в МС подписка с искане за спешни мерки за решаване на проблемите в здравеопазването

БНР  


Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи внесе в МС подписка с искане за спешни мерки за решаване на проблемите в здравеопазването, достойни условия на труд и достойно заплащане.

В подписката се посочват три основни искания, които асоциацията многократно е поставяла на вниманието на управляващите през последните 10 г. Настоява се постигане на политически съгласие за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждение на специалистите по здравни грижи в страната, задължително спазване на колективните трудови договори, както и за приемане на дългосрочна стратегия за здравните грижи до 2030 г. и план за действие с точно определени срокове и отговорни институции. Подписката е под надслов Здравните грижи сега са нашето общо утре. Тя е подкрепена от над 30 хил. граждани и специалисти по здравни грижи от цялата страна.

Финансови ограничения за специализираната детска болница Проф. Иван Митев няма да има, реши днес Надзорния съвет на НЗО

Дарик радио  


Финансови ограничения за специализираната детска болница Проф. Иван Митев няма да има, реши днес Надзорния съвет на НЗОК. След поредното заседание на съвета председателят му и зам.-здравен министър Жени Начева обяви, че лимити лечебното заведение не е имало и досега, но педиатрите не били наясно с това. В последните седмици персоналът на болницата организира два протеста с искане за специален статут на педиатрията. Предстои и трета проява на недоволство, която предвижда блокиране на булеварда.

Отпада ограничението на легла по клиники в детската болница Проф. Иван Митев. Няма да се контролира броя на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, ще може да се лекува от екип, независимо в коя клиника и в кое отделение работи съответният специалист, обясни Жени Начева след заседанието на Надзорния съвет, което се проведе днес в НЗОК.

Жени Начева: Това, което решихме за педиатричната болница, подчертавам, че това е било практика и сега, защо до този момент служителите в болницата не са били известени, не мога да кажа е, че могат да отчитат приема на пациенти с един общ вход за педиатрична дейност. Тоест няма да има наблюдение и контрол по отделения и клиники за броя на децата, които се лекуват.

Предвижда се и промяна на цените на клиничните пътеки, свързани с лечение на деца. Но срокът, в който това ще се случи все още не е конкретизиран. Предстои Министерство на здравеопазването да даде разрешение на педиатричната болница да сключи договор и да получава средства за извършване на спешна помощ. Оказа се, че към настоящия момент такъв договор няма.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ