Обявиха търг за липсващите изотопи за онкодиагностика

24 часа  стр. 7


Нов търг за доставка на изотопи за диагностика на онкоболни обяви здравното министерство. Документи се подават до 12 юни. Единственият доставчик досега не се яви на търга през 2018 г. и запасите вече са изчерпани. Пациентите се пренасочват към изследвания с ЯМР и ПЕТ скенер.

30 000 инвалиди чакат индивидуална оценка

Едва 214 вече имат такава

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 7


Над 30 хил. хора с увреждания вече са подали заявления и чакат да им се направи оценка на потребностите. С нея те ще получат личен асистент и помощни средства от държавата.

От тях 926 са отбелязали, че имат нужда от личната помощ, каза социалният министър Бисер Петков. Досега са направени едва 214 оценки.

640 хил. инвалиди са получили новата финансова помощ от 24,36 до 198, 36 лв. за март. Така подпомогнатите са повече – докато се получаваха интеграционни добавки, право имаха 497 хил. души, отчете още Петков. По-рано вчера обаче хора с увреждания излязоха на протест пред социалното министерство, защото са притеснени от новата оценка.

Медицински сестри, болногледачи и санитари ще посещават близо 17 хил. инвалиди и възрастни, които не могат да се обслужват сами. За това са предвидени 47 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Услугата ще стартира през лятото, а вчера бяха сключени и първите договори с 15 общини.

„Един възрастен човек, след като е излязъл от болница, има нужда да му се направят допълнителни манипулации, да му се купят лекарства“, обясни зам.-министърът Зорница Русинова.

Мария чака помощ, за да може да диша

24 часа  стр. 7


Помощ за болната си дъщеря търси майка от Радомир, която 20 години се грижи за детето си, приковано на легло заради прогресивна мускулна атрофия.

„Аз съм Мария, болна съм от нелечима болест, но имам желание да изляза навън, да дишам чист въздух, да видя слънцето“, казва момичето. Майката Ана й е личен асистент, тя разказва, че Мария е със 100% увреждания на цялото тяло – движи с голяма трудност единствено пръстите на ръцете си и диша с апарат. Без този апарат животът й е невъзможен, но се нуждае от друг – за отхрачване, и от електрическа инвалидна количка.

„Вярвам че има добри хора освен майка ми, но за съжаление, необходимата сума от 20 000 лв. е непосилна за нас. Майка получава 300 лв. заплата, а аз -150 лв. пенсия“, допълва девойката.

За майка й Ана е голям проблем, че нямат превоз, за да може да води дъщеря си на рехабилитация, която би облекчила живота на Мария.

***

Сметка за кампанията: Ана Маринова Каракашева Централна кооперативна банка, BG57 СЕСВ 979010А62849

Безплатни очни прегледи от 13 до 17 май в София

24 часа  стр. 23


УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се включва като партньор в Седмицата за информираност за ревматичните заболявания с безплатни очни прегледи от 13 до 17 май 2019 г. От възможността може да се възползват хора с диагноза лупус, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, склеродермия, псориатичен артрит, съобщиха от лечебното заведение.

Възпалението на очите е едно от честите усложнения при пациенти с автоимунни заболявания. При такива диагнози организмът поради някаква заблуда на имунната система атакува сам собствените си клетки, припознавайки ги като вражески. Като резултат се провокира възпаление, което може да засегне и очите.

Безплатните прегледи ще се провеждат всеки ден в Седмицата за информираност за ревматичните заболявания от 8 до 10 часа в кабинет 4 на първия етаж на болницата. Желаещите ще бъдат консултирани от офталмолога д-р Рени Тончева.

За включването в графика е необходимо единствено предварително записване на имейл revmatologia.org@gmail.com

Диагнозата за аутизъм става безспорна още на 14 месеца

24 часа  стр. 23


Ново американско проучване заключава, че диагнозите на разстройствата от аутистичния спектър, направени на 14-месечна възраст на детето, обикновено не се променят с израстването му. До момента се смяташе, че преди децата да станат на 2 години, преценката не може да се смята за окончателна. По-ранната възраст според психиатрите и психолозите можеше да повлияе върху категоричността на диагнозата.

Новото проучване обаче установява, че това изчакване от 10-ина месеца, а често и по-продължително, почти никога не променя първото професионално мнение за аутизъм. А само отглага започването на специлизирани програми за социална адаптация, които са толкова по-ефективни, колкото по-рано са започнати.

Д-р Красимир Бинев, началник на реанимацията към неврохирургията на „Пирогов“:

Летяхме едва до 3000 метра височина с Павел Васев, преживяхме „турбуленция“, когато вдигна кръвно, но овладяхме състоянието

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 24-25


– Д-р Бинев, вие ръководехте екипа на „Пирогов“, отговорен за реанимацията на Павел Васев по време на връщането му от Москва в София с правителствения фалкон. Поради голямата известност на режисьора във вас бяха „вперени“ погледите на хиляди творци, приятели, почитатели на неговия талант и личност. Вълнуваха се дори хора, които без да познават творчеството му, изпитват респект пред приноса му за националната култура и човешко съчувствие за заболяването му.

Как се работи в мобилна „реанимационна“, която няма стени пред интереса на толкова голяма част от обществото?

– Работата на екипите по реанимация винаги е много отговорна и потенциално изпълнена с предвидими и неочаквани критични ситуации.

Нашите пациенти са на ръба на живота и отговорността, която лекарят изпитва, винаги е на 100 процента.

В случая към всички подразбиращи се предизвикателства се добавяше и рискът от пътуването по въздух – макар и възможно най-щадящото за човек в състоянието на г-н Васев, то поражда специфичните рискове.

Цялата отговорност за състоянието на пациента се носи от медицинския екип, дори формално ние

„освобождаваме авиоотряда от отговорност, като подписваме декларации за това. Имахме обаче пълното съдействие и съобразяване на екипажа с нашите указания за по-безопасни условия за пациента.

Правителственият самолет не е пригоден за транспорт на лежащо болни в тежко състояние и в деня преди пътуването се постарахме максимално да го пригодим за реанимация. Занесохме кислородни бутилки и апаратурата от първа необходимост, медикаменти, подготвихме всичко. Излетяхме във вторник към 8,30 от София, веднага след като беше дадено въздушно трасе към Северна Македония на тръгващия си от България самолет с папа Франциск, и към 11 ч бяхме в Москва. На летището ни чакаха линейката с пациента и нашият посланик. Логистиката от руска страна беше перфектна.

Настанихме г-н Васев в импровизираната реанимация във фалкона и за около час бяхме напълно готови за излитане. В 16 без нещо вече кацахме на летище София и с нашата линейка дойдохме до „Пирогов“. Тук вече започнахме поредица от високоспециализирани изследвания,за да си изясним точно състоянието на пациента.

– От лаконичния ви разказ изглежда като обикновено скучно пътуване, разминахте ли се с големия риск състоянието на пациента ви да ви изправи пред професионална турбуленция?

– Е, не беше съвсем гладко, но резките колебания в състоянието на пациенти на реанимацията е част от работата ни всеки ден. По време на полета се породи тенденция на хипертония, до голяма степен я допускахме, бяхме подготвени, че е много вероятно да се случи, и я овладяхме.

– Повишаването на кръвното ли е големият риск в подобна ситуация?

– Свързани са нещата. След продължително залежаване най-сериозните страхове са да не се получи белодробна емболия

Хора, които дълго време са били неподвижни, са склонни към белодробна емболия. В извънболнични условия и особено по време на полет това е животозастрашаващо състояние.

– Защо?

– Белодробната емболия се причинява от малки тромбчета, които се образуват при болни, които продължително време са на легло. При промяна на условията или понякога спонтанно, такива слепени кръвни клетки може да попаднат в критични участъци. Кръвният поток ги разнася по съдовете и те стигат до сърцето, до мозъка, до дробовете. В условията на извънболнична реанимация при засядане в белодробната артерия тромбът може да убие пациента.

Отделно всяко съпътстващо заболяване добавя допълнителни рискове. Благодаря специално на пилотите за дисциплината и поемането на поемането на изцяло доброволна отговорност да съдействат с всички зависещи от тях средства за по-благоприятното състояние на пациента.

– Например с какво помогнаха за по-леко пътуване на пациента ви?

При въздушния транспорт голямото натоварване за организма идва от промененото налягане. Въпреки много добрата херметизация този риск винаги остава и при човек в тежко състояние дори малко увеличение на атмосферното налягане влияе

Пилотите сведоха рисковете до възможно най-ниско ниво.

На отиване летяхме на 10-12 хиляди метра височина, на връщане само на 2-3 хиляди метра над земята. През цялото време наравно с нас бяха в напрежение как понася транспорта г-н Васев.

В случайна евентуална критична ситуация екипажът трябва да потърси съдействие за трасе за възможно най-бързо кацане. Слава богу, не се стигна до това, въпреки че ние реално взехме човек от болница, за да го придвижим отново до болница, т.е. В потенциално критично състояние.

– Какви са първите ви впечатления от проведеното лечение на българския режисьор в Москва?

– Благодаря на колегите за професионализма, в Москва е лекуван на много високо ниво

Не е пресилено да се каже, че медицинският алгоритъм и грижите са били в съответствие с най-високите изисквания на съвременните стандарти.

– Какво предстои сега?

– Непосредствената ни цел е да стабилизираме пациента до степен да може да се подложи на по-агресивна физиотерапия

Но все още сме в процес на установяване на пораженията от четирите исхемични инсулта, които г-н Васев е преживял до момента.

Първоначално ще остане със сигурност при нас в неврореанимацията на „Пирогов“. Специфичната рехабилитация, която трябва да се започне при него, също ще е в болнична обстановка, а впоследствие грижите ще продължат вероятно в домашни условия.

Но прогнози при пациент в това състояние не може да се правят

В процес сме на оглеждане, на установяване на щетите от исхемичните инсулти, които оставят различни зони на мозъка без кислород. Ако си представим образно кръвоносната система на мозъка като дърво, в зависимост от мястото, на което се прикрепят, тромбите спират притока на кръв към съответните разклоненията на системата.

При продължително блокиране на притока на кръв и съответно на кислород, мястото се уврежда, клонът „изсъхва“.

– Няколко пъти по време на организирането на връщането му от съпричастни хора се чуха квалификациите кома и будна кома, това ли е състоянието му? Улеснени ли сте в установяването на обективното му състоянието от някаква форма на общуване.

– Не, г-н Павел Васев не е в кома, а в някаква Форма на съзнание

Нямаме вербална комуникация – той не може да говори. Но има известен контакт.

Реагира с насочване на поглед след повикване по име, при въпроси може да отваря и затваря очите, прави опити с мигане да подава информация.

– Какво е това състояние по медицинските дефиниции?

– Може да се характеризира най-общо като стабилно, но критично състояние.

Доближава се до така наречения синдром на заключения

При него има в ограничена степен протичане на комуникация, прояви на съзнание, но пациентът не може да общува вербално. Първоначалните ми впечатления са, че при нашия пациент има нещо подобно. Прилича на въпросното състояние, но не мога още да се произнеса дали е точно така.

– Колко време след тежки инсулти, в които човек е в състоянието, за което говорите, има шанс за връщане към живота, макар и с някакви дефицити?

– Приблизително ДОКЪМ 2 години след сериозната мозъчна драма човек може да възстанови някои функции при полагане на адекватни медицински и рехабилитационни грижи и усилия от негова страна.

С отдалечаване от времето на инцидента възможностите за развиване на компенсаторни механизми на мозъка намаляват. Особено при съпътстващо съдово увреждане от хипертония и атеросклероза и произтичащите от това сърдечни проблеми.

– Казва се често, но още по-често се забравя, напомнете, моля ви, каква е профилактиката на инсулта.

– Най-кратко казано, профилактиката на инсулта е профилактиката на хипертонията и профилактиката на атеросклерозата

Високото кръвно не трябва да се оставя без лечение, контролирането му в подходящите за конкретния човек граници е доказан начин за намаляване на риска.

Същото е с грижата човек да съхрани до възможно най-голяма степен еластичността и оптималната проходимост на кръвоносните си съдове. Факторите, които благоприятстват атеросклерозата, са тези, които провокират втвърдяване на стените на артериите и наслояване по тях на плака, която стеснява диаметъра им и калцира. Водещите предпоставки са нездравословното хранене, липсата на движение, тютюнопушенето

– Благодарихте ли на господ след успешното транспортиране, когато настанихте Павел Васев във вашата си реанимация с всички условия, които имате в нея за пълноценно лечение?

– Всеки, който е работил в реанимация, знае, че екипът винаги прави всичко възможно да задържи всяка искричка живот във всеки от пациентите, но понякога това не стига, а друг път стават „чудеса“. Намесват се много фактори извън професионалните усилия и възможностите на терапиите.

Неписано правило, което обаче е вътрешно убеждение на реанимационните екипи, е, че се бориш с всички усилия, на които си способен, защото няма такова нещо като „няма смисъл“.

Животът ни показва всеки ден, че сам по себе си е чудо, което невинаги може да се обясни.

***

Д-Р Красимир Бинев е началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение към Клиниката но неврохирургия на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“. Един от най-опитните в специалността и с допълнителната школовка на предизвикателствата на работата в спешно лечебно завадение, което денонощно приема пациенти с разнообразна патология, травми и неотложни състояния.

Ракът на яйчниците и на гърдата са свързани

Персоналното лечение се надгражда с прецизирано отчита спецификата на тумора плюс особеностите на дадения болен

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 27


Злокачествените тумори на яйчниците са шести по честота вид рак сред жените в Европа. Старият континент е с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. Найвисока честота на заболяването се отчита сред източните и северните държави в региона. Най-малък е процентът в южноевропейските страни.

800 българки всяка година чуват диагнозата, за 12 месеца около 420 губят борбата със заболяването. Това съобщиха онколози по време на дискусия за възможностите за превенция и лечение на рака на яйчниците.

Коварното при този вид тумори е, че дълго протичат без симптоми, а когато се появят оплаквания, в началото те може да се отдадат на неразположение или банални състояния и заболявания. Това е причината да се диагностицират в по-късните стадии и за намаляване на иначе все по-благоприятния шанс за лечение с новите терапии.

Между рака на гърдата и рака на яйчниците има връзка и тя е по-директна от базовата прилика, че онкологичните задявания са системни болести.

Сред ранните симптоми на рака на яйчниците са болки в малкия таз, подуване на корема, необяснимо бързо настъпване на чувство за ситост или безапетитие, често уриниране, обясни д-р Росица Кръстева, специалист по медицинска онкология и председател на клуб „Млад онколог“. Тя изтъкна, че съвременната медицина вече лекува много видове рано открит рак, а онколозите се надяват, че с иновативни терапии ще се постигат не само лекуване, контрол на лошата болест, а и нейното излекуване.

Надежди се възлагат на надграждането на персонализираното лечение с прецизна медицина. Това означава терарията да е съобразена не само с вида и подвида тумор, а и с индивидуалните особености на организма на човека с рак. Това обясни проф. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина към Медицинския университет в София. В него има възможност за установяване на генетичните мутации, свързани с рака на гърдата, яйчниците, простатата и колоректалния карцином. Прочитането – секвениране, на гените проправя пътя към най-подходящата терапия, а модерната наука вече може предварително да прогнозира дали конкретен пациент ще отговори и на коя точно терапия.

Между 50 и 75 % от фамилните случаи на рак на яйчниците се дължат на т.нар. BRCA (от английското BReast CAncer карцином на гърдата) мутации. Скринингът за тези дефекти в ДНК се превръща във важна част от клиничната практика и позволява да се проведат профилактика и ранна диагностика, да се направи персонална прогноза и да се прецизира лечение на рака на гърдата и яйчниците, обясни проф. Кънева.

Д-р Иван Йорданов припомня: Сенната хрема изисква точна диагностика и продължително лечение

24 часа  стр. 27


Световната здравна организация /СЗО/ поставя алергията на четвърто място сред хроничните заболявания. Между 30-40% от европейците са алергични и числото се е удвоило през последните 20 години. 15-20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. СЗО оценява, че до 2050 г. 50% от населението може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест.

С настъпването на пролетта острите хронични инфекции зачестяват, а в основата на някои от тях стоят именно нелекуваните алергии. Едно от най-често срещаните заболявания, дължащо се алергия през пролетния сезон, е т.нар. сенна хрема, известна с медицинското название алергичен ринит.

Алергичният ринит засяга 500 милиона души в света. Това заболяване се увеличава в повечето страни, особено на места, които досега са показвали много по-ниски и средни нива на разпространение. В Европа, 10-20% от подрастващите на 1314 години страдат от тежък алергичен ринит и това разпространение се увеличава в повечето развити страни. 50% от децата с алергичен ринит с напредване на възрастта развиват астма. Именно затова специалистите алармират хората да се обръщат към тях навреме, за да не се стига до тежки усложнения.

Основните клинични симптоми на алергичните ринити са хрема с воденист секрет, кихане, сърбеж в носа, често пъти и в очите, твърдото небце и гърлото, както и загуба на обонянието. Често се придружават от носна полипоза, алергично възпаление на околоносните кухини (риносинуити) и алергични процеси на горните, а понякога и на долните дихателни пътища.

Началникът на отделението по УНГ болести в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Йорданов казва, че алергичният ринит може да започне като сезонно заболяване, но когато не се лекува правилно, може да се превърне и в целогодишно.

„Важна е правилната диагностика – да се установи от специалист дали настина се касае за алергичен ринит, пациентът да е убеден в лечението с антихистаминови препарати или кортикостероиди и да го проведе за попродължително време, за да може симптоматиката да отшуми“, подчертава д-р Йорданов.

Когато тези стъпки се пренебрегнат, може да има усложнения – хипертрофия на носните лигавици, която води до образуването на носни полипи. Инфекцията може да стигне до белите дробове и да причини асма.

„Затрудненото носно дишане като цяло води до сериозни нарушения и заболявания на дихателната и сърдечносъдовата системи. Един от рисковите фактори за развитие на алергичния ринит е изкривената носна преграда – такива пациенти са по-склонни към инфекция от алергените и симптоматиката при тях се засилва. Тогава трябва да се пристъпи към оперативно лечение, което да коригира носната преграда“, казва УНГ специалистът.

Основна цел при лечението на алергичните и неалергични ринити е пациентът да поддържа сравнително добро качество на живот с помощта на назначената терапия, но специфично лечение на хремата няма. Прилагат се симптоматични средства – капки за нос, антипиретици, при бактериални усложнения

– пер ос антибиотици. Най-често прилаганите фармакотерапевтични средства за лечението на алергичните и неалергични ринити засега са антихистаминовите препарати и кортикостероидите за системно и локално приложение.

Лечението с кортикостероиди, приложени системно, се назначава само при специални индикации и то в ограничени дози. Заради страничните им ефекти лечението трябва да се прилага порядко, в ниски дозировки, за кратък период (2

– 3 седмици) и винаги под лекарски контрол. По-широко приложение за лечение на ринитите намират и локално прилаганите кортикостероиди. При него също трябва да се спазват някои ограничения в дозата и времето (до 2 месеца). За съжаление, скоро след спирането на приема, симптомите се възобновяват. Това налага лечението да бъде продължително и под лекарски контрол.

Според д-р Йорданов някои от по-сериозните УНГ заболявания често се неглижират от пациентите, тъй като се проявяват със симптоми като продължителна хрема.

„Полипите в носа например се образуват заради хронични заболявания, предизвикани от инфекции при синузит и ринит. Ако пациентът не е предприел своевременно лечение, възпалителният процес става хроничен и се получават усложнения, които впоследствие изискват хирургична намеса“, уточнява УНГ специалистът.

Той напомня, че в ДКЦ „Софиямед“ функционира УНГ кабинет, който извършва консултативни прегледи на пациенти.

Д-р Иван Йорданов е завършил Медицинския университет в София през 1992 г., а от 1996 г. е специалист по оториноларингология. Сега е началник на отделението по ушноносно-гърлени болести в МБАЛ „Софиямед“ Работил е в Първа градска болница София и в Англия в James Cook University Hospital и в Whipps Cross University Hospital в Лондон. Специализирал е лицева пластична хирургия и хирургия на глава и шия в Америка и Италия. Член е на Европейската академия по лицева и пластична хирургия, Европейското дружество по ринология, Българското национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия; Софийското сдружение по оториноларингология; Българския лекарски съюз; Българското ринологично сдружение.

Жените в менопауза по-често трябва да посещават кардиолог

При исхемична болест на сърцето трябва да се увеличи физическата активност и да се елиминира стреса, съветва д-р Мартина Ралева от „Аджибадем Сити Клиник Бургас“

24 часа  стр. 28


Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е сред сърдечносъдовите заболявания с най-голяма честота. Развива се, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до сърцето, се запушат или стеснят. Основните рискови групи са хипертоници и диабетици с лош контрол на артериално налягане и кръвна захар.

При пушачите заболяването се среща 4-5 пъти повече и е с по-висока смъртност. Мъжете в млада възраст са по-застрашени от ИБС В сравнение с жените – при тях болестта зачестява след 50 г. с настъпване на менопаузата, като симптомите са задух, обща слабост и гадене.

„Основната причина за развитие на ИБС е атеросклерозата на коронарните артерии. Ако човек има генетично здрава съдова стена и тя е с много системи за защита, може да не допусне атеросклероза въпреки въздействието на различни фактори. Ако е слаба по наследство, колкото и да се пази, опасността не намалява. Човешката защита отслабва при срив в психиката, а депресията може тотално да разруши защитата на съдовата стена и да ускори образуването на плаки“, казва кардиологът от .Аджибадем Сити Клиник Бургас“ д-р Мартина Ралева. Колкото стеснението на съдовете е по-малко, толкова симптомите са по-леки.

„Най-характерната проява на ИБС е болката. Тя може да се появи при физическо натоварване, след нахранване и силно вълнение, провокира се от студ или резки температурни промени, в някои случаи и в състояние на покой или сън. Може да се изрази като силно стягащо чувство, притискане зад гръдната кост и тежест. Както и да се разпространи към врата, гърба, гърлото, челюстта, предмишници и като изтръпване на ръцете“, обяснява д-р Ралева.

Други типични симптоми са задухът и лесната уморяемост при различните степени на физическо натоварване или в покой. Задухът може да се засили в легнало положение и да се облекчи при изправяне на тялото. Гаденето, повръщането и болката в епигастриума също са прояви на заболяването, но се отключват по-често при много силна болка.

Най-важното според др Ралева е навременното посещение при специалист със задължителни обстойни прегледи на сърцето. Когато се установи ИБС, се назначава медикаментозното лечение, което намалява риска от образуване на тромби, регулира сърдечния ритъм и подобрява функцията на сърцето. Прилагат се и инвазивни методи като перкутанната транслученна ангиопластика – отваряне (разширяване на стеснената или запушена артерия),’ като по този начин се възстановява притокът на кръв към сърдечния мускул. Специалистите съветват редовен контрол на кръвното, нормална физическа активност, ограничаване на алкохола, спиране на тютюнопушенето, здравословен начин на хранене.

При диабетиците са задължителни контролът на кръвната захар, поддържане на здравословно тегло. Една от основните препоръки на кардиолозите е да се избягва стресът, препоръчително е да се спортува поне 3-5 пъти седмично.

По-малко трудови злополуки отчитат синдикатите

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 29


Трудовите злополуки в област Бургас са намалели през 2018 г. Спрямо 2017 г. В региона те са с 23 по-малко – 122, отчетоха от местната структура на КНСБ. Злополуките са били в секторите „Събиране на отпадъци“, „Болници“, „Транспорт“ и „Строителство“. 4 от тях са завършили фатално. Един от смъртните случаи е на строителен обект, а другите три са причинени от катастрофи по пътищата.

За първото тримесечие на 2019 г. трудовите злополуки са с една по-малко от

2018 г. – 34. Те са допуснати в промишлеността, съобщенията и строителството, без смъртни случаи.

Според профсъюза основната причина за трудовите злополуки е липсата на достатъчно финансови средства за осигуряване на безопасен труд, а мерките в тази насока се възприемали от предприятията по-скоро като задължения, наложени от закона. В България се отчитали значително по-малко трудови злополуки в сравнение с останалите страни от ЕС, което обясняват с укриване на голяма част от инцидентите пред съответните органи.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/trud.jpg

Безплатни прегледи на пациенти с кожни проблеми

Труд  стр. 14


Безплатни прегледи в ДКЦ „Софиямед“ на пациенти с образувания на кожата, подозрителни за кожен рак, ще се провеждат по време на Националната кампания за профилактика на рака на кожата – Евромеланома 2019. Кампанията цели да повиши общественото внимание към опасността от заболяването и нуждата от ранното му диагностициране, както и да подпомогне лечението на различните му форми. „Евромеланома“ се организира от Българско дерматологично дружество, заедно с Европейска академия по Дерматология и венерология.

Дерматолозите на „Софиямед“, на бул. „Г. М. Димитров“ 16, д-р Зафирова и д-р Камуна ще подкрепят превенцията на рака на кожата и ще преглеждат пациенти безплатно на 15 май 2019 г.

Предварителни записвания на 02 465 00 00 при д-р Бан Камуна от 13,00-14,00 часа и при д-р Виктория Зафирова от 16,00-17,00 часа.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/monitor.jpg

Болногледачи или медсестри при инвалидите за 2 часа на ден

Монитор  стр. 6


Социалното министерство стартира нова услуга в помощ на хората с увреждания, както и на възрастните хора, нуждаещи се от специални грижи, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. „Работим по подзаконовата нормативнауредба, днес (вчера – б.р.) дори имаме възможност с около 30 общини да подпишем договорило схемата „Патронажна грижа“. Това е нова услуга през общините в България, тъй като голяма част от хората с увреждания, както и възрастните хора имат нужда не само от социална работа и личен асистент, но и от медицинско лице, което ля ги посещава. С новата услуга до два часа на ден такова лице – болногледач или медицинска сестра, ще може да посещава хората в такава нужда“, обясни Русинова пред БНТ. До момента са подадени 120 проекта от общините, а крайният срок за останалите е 10 май. Условията за кандидатстване по новата услуга са събиране на целева група от минимум 50 човека, а финансирането ще се определя според размера на общините. „Целта е да надградим дейност на социалния патронаж и всички останали услуги. Надяваме се над 15 000 човека да могат да ползват тази услуга“, обясни зам.-министърът.

Подадените заявления за индивидуална оценка на хората с увреждания до 8 май са 30 754. От тях 926 са заявленията с цел включване в механизма за личната помощ – за 62 деца и за 864-ма възрастни, съобщи междувременно социалният министър Бисер Петков, който отчете изпълнението на новото законодателство за хората с увреждания.

Индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания започна от 1 април. До момента 214 са изготвените оценки от тези, които са подали заявления за лична помощ.

Подадените заявления са за упражняване на различни права – от финансова подкрепа за тези, които до 31 март не са го заявили, до помощни средства и медицински изделия.

Не разбирам защо хората с увреждания протестират пред социалното министерство, след като други институции изработваха Закона за личната“ помощ, коментира Петков по повод вчерашния протест на хора с увреждания от Центъра за независим живот. Според тях методиката за оценка на индивидуалните потребности не е справедпива.

ВСЕКИ ТРЕТИ НАД 15 ГОДИНИ С ВИСОКО КРЪВНО

Монитор  стр. 6


Всеки трети над 15-годишна възраст в България е с високо кръвно налягане. У нас сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Това съобщиха от Българската лига по хипертония. Данни на Националния статистически институт от проведено европейско здравно проучване за периода 2008 – 2017 г. показват общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаванв“на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст -45-65 години, т.е. подмладяване на болестта. Изследванията показват и увеличаване на процента на регистрираните пациенти с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/Telegraf.jpg

Инсулт удари 15 400 българи

Само 700 пациенти стигат до модерно лечение, останалите карат на аспирин

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 1, 4-5


Инсулт удари 15 466 българи само за три месеца. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи, предоставени за „Телеграф“.

Сметката показва, че всеки ден над 170 българи получават мозъчен удар. Това е повече в сравнение със същия период на изминалата година, когато в първото тримесечие са регистрирани 14 664 инсулта. Общият брой на пациентите с остра мозъчносъдова болест през 2018 г. е 55 366. От тях едва 700 са получили достъп до модерно лечение на инсулти, наречено тромболиза. То представлява инжектиране на лекарство в кръвта, което разтваря всички съсиреци и тромби по кръвоносните съдове. Ако бъде приложено успешно, пациентът може да бъде спасен от инвалидния стол и да напусне болницата след броени часове. От началото на тази година обаче здравната каса оряза парите за това лечение с 30%.

Напредък

„Няма държава в света, която да реши, че по някаква причина може да направи лечението на инсулта по-евтино. До 2012 г. в България са правени по около 20 тромболизи годишно. През следващите няколко години пациентите постепенно се увеличаваха, докато в края на 2018 г. отчетохме почти 700 тромболизи, извършени в 39 центъра, създадени специално за лечение на инсулти. И точно когато отбелязахме този напредък, финансирането ни беше намалено с 1/3“, обясни пред „Телеграф“ доц. Росен Кал пачки, началник на Клиниката по нервни болести и на Специализирания център за лечение на инсулти в УМБАЛ „Света Анна“ в София. През 2005 г. здравната каса определя, че цената на това лечение е 2700 лв. Впоследствие през 2016 дори увеличава финансирането и оценява тромболизата на 3000 лв.

Промяна

От началото на тази година обаче настъпва нова промяна. НЗОК орязва със 700 лв. парите за лечение на инсулт и така към днешна дата то е оценено на 2300 лв. „За да разберете какво означава това, трябва да сте наясно с остойностяването на лечението. При приема на пациент с инсулт ние правим серия от изследвания, за да установим дали той е подходящ за лечение или не. След това този разтвор, който вливаме, е във флакони. На един пациент се прилагат два флакона, всеки от които е на цена от 750 лв. Междувременно пациентът остава в болницата 5 дни, като през това време се налагат поне два, най-често три скенера и всичко това трябва да се случи в рамките на 2300 лв., като на последно място слагаме и лекарския труд, защото това е свързано с 24-часово разположение на екип, който да следи състоянието на пациента“, обяснява доц. Калпачки.

Мнение

В същото време статистиката показва, че под 2% от българите с инсулт получават въпросната тромболиза. Най-добрите държави в Европа пък отчитат между 15% и 20% извършени процедури. Причината за това е списък от противопоказания, които правят лечението неприложимо при някои пациенти. Освен това то е ефективно, ако се приложи възможно най-рано, докато голяма част от хората постъпват в болница, когато вече е късно. „Единственото утвърдено съвременно лечение на инсулт е тромболизата. Трябва да е ясно какво е алтернативното лечение. Останалите пациенти просто получават по една таблетка аспирин, грижи за общото състояние и отиват при рехабилитатори, за да се раздвижват“, обяснява доц. Калпачки. По думите му намаленото финансиране ще доведе до по-малко лекувани пациенти, до повече инвалиди и по-висока смъртност. „За мен това е безумие и аз наистина се почувствах гневен. Не мога да разбера кой разумен човек би намалил финансирането на инсултите, при положение че те са най-масовата причина за инвалидизация и смърт в България. Който и да го е решил обаче, мнението на хората, които лекуват инсулти, не е взето предвид. Никой от нас не е питан, никой не е предупреден“, споделя още специалистът.

***

Младежи в болница заради наркотици

Статистиката показва, че всяка година около 200 млади хора на възраст под 35 г. влизат в болница след прекаран мозъчен удар. В част от случаите причината за инсулта е употребата на наркотици. Лекарите обаче са категорични, че основният виновник за статистиката е високото кръвно налягане, което не се следи и не се лекува. По отношение на пола пък инсултите повалят по-често жени над 55 г. В по-младите възрастови групи малък превес имат мъжете, показват още данните.

***

5700 викат линейка за мозъчен удар

Над 5700 са повикванията до Спешна помощ заради мозъчен удар през изминалата година. Специалистите от болниците споделят, че екипите в линейките вече знаят в кои лечебни заведения инсултите се лекуват по модерния метод с тромболиза и съдействат по всякакъв начин на пациентите. В същото време други 5500 българи са починали през изминалата година след мозъчен удар. Броят на смъртните случаи обаче е значително по-висок, тъй като в статистиката влизат само хоспитализираните пациенти, но друга част изобщо не достигат до лечебно заведение.

ЛЕКАРИТЕ ОТ ХИЛ КЛИНИК СПАСЯВАТ ПАЦИЕНТИ С УВЕЛИЧЕНА ПРОСТАТА ЧРЕЗ ЛАЗЕРНА ОПЕРАЦИЯ

Телеграф  стр. 7


Лечението на ДПХ или както е по-познато доброкачествено уголемена простата може да групираме в три основни направления: ежегодна профилактика и наблюдение, медикаментозно лечение и хирургично лечение. Не всяка жлеза подлежи на операция. Решението се взима от уролога въз основа на редица фактори и разбира се субективните усещания на пациента. Изборът на най-подходящо лечение е индивидуален и се съобразява с общото здравословно състояние на мъжа, неговата възраст, остротата на симтомите, които изпитва. Обикновено до операция се стига при наличие на задръжка на урина, когато пикочният мехур не се изпразва напълно и създава условия за инфекции, когато жлезата е хронично възпалена, при наличие на камъни в мехура, хидронефроза, кръв в урината и проблеми с бъбреците.

Практически увеличената простата, която не се лекува може да причини сериозни нарушения във функцията на други органи.

Какво прави лазерът?

В Хил клиник от вече 10 години оперират само с лазер. Това е безкръвна хирургия, т.е. не се прави никакъв разрез. През естествените отвори се преминава с много тънко лазерно влакно. Целта му е да премахне увеличената простатна тъкан, да освободи пикочния канал и да осигури нормално уриниране. Така необходимостта от често нощно ставане, многократно уриниране през деня, напрежение, болка, катетър, непрекъснат прием на лекарства отпадат като с магическа пръчка.

Д-р Георги Георгиев, уролог:

„Ползването на лазерната енергия в медицината е един от най-големите постижения в областта. Това е най-съвременният и щадящ метод, който през последните години е признат за златен стандарт в лечението на доброкачествена простатна хиперплазия. Пациентите го предпочитат, защото при този вид операция няма разрез със сналпел на коремната стена, а до простатата се достига през пикочния канал (уретрата)“

През м. май от Хил клиник обявяват намаление от 50 лв. на 25 лв. за цената на пакет „Профилактика на простатната жлеза.“ Запазете час на 02 439 3131

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/sega.jpg

Хората с увреждания се вдигнаха срещу закона на майките

Защо протестират тук, като други писаха закона за индивидуалната оценка, разграничи се Бисер Петков

Искра ЦЕНКОВА

Сега  стр. 4


След по-малко от пет месеца работа Законът за личната помощ отново предизвика протести и напрежение сред хората с увреждания. Този път пред сградата на социалното министерство излязоха не майките от инициативата „Системата ни убива“, а самите хора с увреждания. В центъра на тяхното недоволство е индивидуалната оценка на потребностите за лична помощ, която ги прави затворници в домовете им.

Протестиращите подчертават, че дори 168 часа месечна чужда помощ не са достатъчни, защото най-тежките случаи от тях имат нужда от денонощна грижа. Пгхтгестиращите, организирани от Центъра за независим живот, настояват за адекватен закон за личната помощ, който не слага ограничения на часовете, а работната заплата на личните асистенти е поне две минимални работни заплати.

„Според самооценката ми трябва да ми дадат около 109 часа чужда помощ, но и 168 часа да ми дадат, все тая. Аз живея 30 дни в месеца и имам нужда от 12 часа личен асистент, а не по осем, както предвижда в оптималния вариант законът. Пак ще съм зависим от родителите ми, които са вече в напреднала възраст. Имам сестра, но тя работи срещу 800 лева месечна заплата и също не може да ми стане личен асистент, тъй като ще трябва да получава минималната работна заплата. Абсурдно е!“, казва Митко Николов, които все още не е подал заявлението си за лична помощ и се надява, че дефектите на закона ще бъдат поправени.

До 8 май са подадени 30 754 заявления за оценка на потребностите, като от тях само 926 са за определяне на часовете за лична помощ, останалите са за различни права като медицински изделия, помощни средства, целева помощ… От тези 926 лица, поискали личен асистент, децата са едва 62. До момента социалните работници са посетили домовете на 214 от тях и са изготвили индивидуалните им оценки, обясни на брифинг социалният министър Бисер Петков. Той подчерта, че социалното министерство не е вносител на текстовете на Закона за личната помощ, а е само изпълнител. Законът на майките, както стана известен нормативният акт, беше приет в края на миналата година след бурни дебати и дълги протести, в които различните групи на хора с увреждания се разделиха на противоположни мнения. Майките имаха подкрепата на омбудсмана Мая Манолова. Виждането ни беше личната помощ да бъде регламентирана като част от Закона за хората с увреждания, напомни Петков, който дори опита да подаде оставка заради невъзможността да се постигне съгласие по въпроса.

Все пак министърът се ангажира до средата на следващата година да се направят анализ и оценка на въздействието на този закон и ако има пробойни в него, ще се предложат необходимите промени. Все още е твърде рано да се коментират възможните му дефекти, коментира той.

ПАТРОНАЖ

В помощ на хората, нуждаещи се от чужда помощ, тези дни тръгва и един съвсем нов проект, който според очакванията ще подпомогне около 17 хил. възрастни и €олни хора. Над 120 общини са подали проекти по процедурата „Патронажна грижа“, от тях 80 са одобрени. Като начало програмата ще стартира в 15 общини, кандидатствали първи с проектите си. Предвижда се екипи да обикалят домовете на прикованите на легло възрастни самотници над 65-годишна възраст и в рамките на 2 часа да им оказват всякаква помощ – ще готвят, ще чистят и ще им пазаруват, ще им слагат инжекции, ще сменят превръзки и ще разговарят с хората, откъснати от социалния живот. Освен социални работници в екипите ще има и психолози и медицински сестри.

Въпреки че проектът за патронажната грижа не предоставя лични и социални асистенти, много общини разчитат, че с негова помощ ще помогнат на върволицата от хора, чакащи чужда помощ. За малките населени места със застаряващо население и без разкрити социални услуги безплатните медицински грижи в домашна среда в рамките на новата услуга са единствената алтернативна грижа. Финансирането е различно, като най-голяма сума ще получи Варна – около 1.1 млн. лв. за 495 обгрижвани лица. Общият бюджет на схемата е 45.7 млн. лв., а за всяко включено в патронажа лице годишният разход по_ програмата е в размер на 2016 лв.

Над 100 000 са случаите на болни от морбили

Сега  стр. 7


в Европа от 1 януари 2018 г., съобщи Световната здравна организация. Те са регистрирани в 47 от 53 държави в Европейския регион. „Това е неприемливо и трябва по-смел и широкообхватен отговор“, заяви д-р Дорит Ницан от офиса на СЗО за Европа.

Димитър Бранков: Държавата отвори нов корупционен канал

Правилникът към Закона за хората с увреждания може да се оспорва във ВАС за наличие на противоречия със съществуващото законодателство, смята зам.-председателят на БСК Димитър Бранков

Искра ЦЕНКОВА

Сега  стр. 10


– Г-н Бранков, Агенцията по заетостта започна приема на заявки на работодателите, готови да наемат с посредничеството на бюрата по труда хора с увреждания, за да изпълнят квотите, наложени им с новия закон и правилника за прилагането му. Готов ли е бизнесът да изпълни тези изисквания, както и да подготви специалните работни места в тримесечен срок’

– В повечето случаи работодателите не са готови. До момента фирмите не бяха задължени да докладват колко души с ТЕЛК решение имат в числения си състав, повечето от тях не поддържат такава информация. Тук става дума не само за достъпна среда за хора с двигателни затруднения, а за адаптирани работни места, които ще изискват инвестиции. В тази ситуация работодателят ще сравнява кое му е по-изгодно – дали да плати месечната компенсационна вноска за всяко незаето работно място, да направи ли допълнителни разходи за адаптиране на работни места, или с още по-голяма инвестиция да създаде специализирана среда. Много е вероятно да сравнява и добавената стойност, която фирмата произвежда. Всичко това е въпрос на икономика, колкото и незначителни да се виждат тези разходи на някого. Част от предприятията са и със специфични условия на труд и категорийни работници. За да назначи човек с увреждане, работодателят трябва да му подсигури място в администрацията, а едно предприятие рядко си позволява да поддържа администрация над 7-8% от числения си състав, другото говори за лоша организация на труда.

Принципната ни забележка към правилника е административното задължение на работодателите да докладват на държавата данни, които тя вече има. Има два закона, които забраняват на държавните органи да изискват повторна информация. В този смисъл правилникът противоречи на Закона за електронното управление и Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол и може да се оспорва във ВАС за наличие на противоречия със съществуващото законодателство. Държавата има информацията, която изисква от бизнеса, но не я обработва, не я интегрира, не я ползва

От десет години ги убеждаваме да го направят, да подредят и интегрират информационните си системи и регистри и да започнат да ги ползват. През тези данни, които не ползват, те биха могли да декларират включително и потенциалните нарушители.

– Колко работни места се очаква реално да бъдат разкрити по Закона за хората с увреждания и правилника? И каква част от хората с двигателни и умствени затруднения имат шанс да бъдат наети в резултат на тези промени? В момента регистрираните като търсещи работа в бюрата по труда хора с увреждания са малко повече от 12 хил. души.

– В България има общо около 5300 предприятия с персонал от 50 до 250 души и над 250. В тях по трудов договор са наети над 1 милион души. При квота от 2% това означава в тези предприятия да се отворят около 20 хил. работни места за лица с увреждания. В много от тях и сега работят такива хора, без обаче да са се обявили, за да не намалят шанса си за наемане на даденото работно място. За тях няма да се налага да поемат допълнителни задължения. Тук обаче трябва да прибавим и местата за трудоустрояване, които може и да не са заети, но трябва да са декларирани и да са в готовност. Някои предприятия изпълняват и тези задължения, в металургията например има отделни предприятия за такъв тип заетост, макар и с дейност, която е доста отдалечена от основната им. 

– Част от бизнеса обаче вероятно, вместо да наеме хора с увреждания, ще се насочи към алтернативни форми или ще прехвърли квотите си на друга компания – право, което беше дадено допълнително с правилника.

– Това са възможности, които тепърва практиката ще разиграва и ще видим доколко законът и правилникът в тази си част ще могат да работят. БСК отдавна предлага тези задължения да бъдат изпълнявани чрез алтернативни мерки – в случая доставка на стоки и услуги от специализираш! предприятия на хора с увреждания, от индивидуални занаятчии или от предприятията на т.нар. солидарна икономика. Лесно може да се направи справка каква добавена стойност генерира един работник с увреждания, каква е неговата средна месечна производителност. Тя едва ли е по-висока от средната за страната, която в момента е около 2 хил. лева. Допускам, че в повечето случаи при човек с увреждане е под 1000 лева. Заплатите са по-скоро малко над минималната, с изключение на ГГ сектора, където също работят хора с увреждания. Две минимални работни заплати -стойността, на която трябва да се закупуват стоки и услуги, са почти колкото една средна. Това ще е тежест за предприятията с численост малко над 50 човека, особено за тези от сферата на търговията, услугите, в които добавената стойност е ниска.

– Има ли опасност добрата идея да се опорочи, ТЕЛК-овото решение да поскъпне или работодателите да предпочетат да наемат фиктивно работник, за да не плащат глоби?

– Тепърва ще видим. В закона за хората с увреждания са заложени редица проблеми, които правилникът задълбочи, като отвори още един корупционен канал – към Агенцията за социално подпомагане, чиито служители ще правят оценката на здравния статус и функционалност на хората с увреждания.

Очакваме засилено обжалване на решенията за новите оценки на индивидуалните потребности. Медицинската експертиза на работоспособността също е един от фундаменталните проблеми на закона. Това дали аз съм работоспособен за конкретното работно място го решаваме аз и моят работодател, а не лекарят в ТЕЛК. Той може само да констатира нарушения в моята функционалност и видовете увреждания, тяхната степен. Те. ние стъпваме с медицинската експертиза върху принщти от 50-те години, които са и в основата на корупцията. От две години БСК пледира за въвеждането на международната класификация ICE Обяснява ни се, че за да се приложи, трябва да се обучава персоналът, но след като я прилагат дори африкански държави, това звучи несериозно. Има още един международен класификатор – на болестите. В индивидуален въпросник, който се попълва от медицинско лице по издадените на човека с увреждане епикризи, се вкарват кодовете на съответните заболявания. Ние обаче не тръгваме по най-добрия път. Намеренията сигурно са били добри, но освен тях имаше и натиск. Трябваше да има повече премисляне и обсъждания.

– Доколко наложените квоти са в съответствие с европейските практики? Как се прилагат там, за да са наистина ефективни?

– Убеждаваха ни, че тази практика със задължителните квоти я има и в други държави от ЕС. Според справката ни 7-8 държави предлагат подобни мерки, а анализите показват, че тяхната ефективност не е висока. Работеща е по-скоро позитивната мотивация, отколкото санкциите. Наистина в много други държави тежестта на квотите върху работодателите не е толкова голяма. Наскоро разбрахме, че във Франция вместо трудови има граждански договори.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/duma.jpg

Ракът на кожата взема жертвите си безразборно

Меланомът е най-редкият вид, но най-коварен

Дума  стр. 16


Ракът на кожата може да засегне всеки независимо от възрастта. Най-често се среща при хората над 50 г. и при хора, които са продължително изложени на слънце. По-висок риск има при тези със светла кожа и лесно изгаряне на слънце. Слънчевите изгаряния в детска възраст също са предпоставка за заболяването, както и прекомерното използване на солариум. В рискова група са хората с повече от 50 бенки, със семейна история за рак на кожата и претърпяна трансплантация на орган.

Има четири основни вида подозрителни кожни промени.

Меланомът е най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Засяга всички възрасти. Започва като тъмно петно, има неравномерни граници и различни цветове – по-тъмни и по-светли. Бързо се разпространява и може да засегне и вътрешните органи, обяснява дерматологът от ДКЦ към софийската университетска болница проф. Соня Марина, която е с дългогодишен практически и преподавателски опит. Тя е категорична, че меланомът изисква незабавно лечение! „Съществува лесно ABCDE правило за ранно откриване на меланом -асиметричност, неравни граници, съдържа различни цветове, големина над 6 мм в диаметър, нараства с времето“, пояснява дерматоложката.

Друг вид рак на кожата е базоцелуларен карцином

Това е най-разпространената форма на рак на кожата, но най-малко опасна. Започва като малка подутина с цвета на кожата и перловиден ръб, като незарастваща рана или нарастваща подутина. Може да се разрани и да проникне в дълбочина. След преглед и биопсия започва лечение, категорична е проф. Марина.

Втората най-разпространена форма рак на кожата е спиноцелуларен карцином

Засяга местата, които са най-силно изложени на слънце – лице и скалп. Започва като подутина или като уплътнен участък. Може да нарасне бързо, да се разрани и да се разпространи. Необходими са преглед, биопсия и лечение!

Актиничната кератоза е предраково образувание, което засяга местата най-силно изложени на слънце – лице, уши, врат, скалп и задната част на ръцете. Започва като червено-кафяви залющени и грапави петна по кожата. В 10-15% от случаите преминава в спиноцелуларен карцином. Диагностицира се с преглед и биопсия и се пристъпва към лечение.

За да се предпази човек от рак на кожата, необходимо е да се предпази от прекомерно и ненужно излагане на слънце, препоръчва проф. Марина. Съветът й е да се носят предпазни дрехи, шапки и слънчеви очила с UV защита и да се нанася слънцезащитен крем.

Безплатни прегледи

ДКЦ „Св. Иван Рилски“ се включва в Националната кампания „Евромеланом 2019“ за превенция на рака на кожата. На 15 май 2019 г. (сряда) проф. Соня Марина ще преглежда безплатно от 13 до 16 ч. пациенти с петна по кожата, които променят размера, цвета и/ или формата си, асиметрични са или с неравни граници, разноцветни са, сърбят или от тях тече кръв или секрет и не зарастват. Прегледите ще се провеждат след предварително записване на тел. 02/952 58 78 и се отнасят само за пациенти с изброените симптоми.

Профилактични очни прегледи за хора с ревматични болести

Дума  стр. 16


УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се включва като партньор в Седмицата за информираност за ревматичните заболявания с безплатни очни прегледи от 13 до 17 май 2019 г. включително.

Те ще се провеждат всеки ден от 8 до 10 ч. от д-р Рени Тончева в кабинет 4, ет. 1. Необходимо е предварително записване на имейл revmatologia.org@gmail.com.

От безплатните очни прегледи могат да се възползват пациенти с диагноза лупус, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, склеродермия, псориатичен артрит.

Възпалението на очите е често усложнение при пациенти с автоимунни заболявания, каквито са болестта на Бехтерев, ревматоидният артрит, синдромът на Сьогрен, склеродермията.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/zemia.jpg

Хората с увреждания отново протестират

Земя  стр. 5


Хора в инвалидни колички се събраха на протест пред социалното министерство, съобщи БНР. Недоволството им е насочено срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности, която определя и полагащите им се часове лична помощ и ги обрича на изолация. Протестиращите, организирани от Центъра за независим живот, залепиха по дрехите си затворнически номера.

По методиката на социалното ведомство на мен ми се полагат 32 часа на месец. Не мога да стана по никакъв начин, един бордюр не мога да преодолея. Това значи, че аз с тези 32 часа на месец ще имам асистент по един час на ден. Първо, аз не мога да си намеря асистент – за 110 лв. никой няма да дойде. 109 часа, разпределено на 21-22 работни дни, можете да си представите – пет дни седмично целия месец, а през другото време какво правим. Аз нито от леглото мога да стана сама, нито мога да се облека, като бебе ме хващат и ме слагат в количката, разгневиха се пред радиото двама от гражданите със специални нужди. Претенциите на хората са свързвани с това на колко часа всеки от тях има право на личен асистент. Според протестиращите индивидуалната преценка съвсем не е обективна и много от тях имат по-голяма нужда от лични асистенти. Те смятат, че така разписан законът ги обрича на смърт. Протестиращите носеха със себе си табели с имената на хора с увреждания, които не успяха да доживеят адекватен закон за личната помощ.

Хората се притесняват, че са обречени да бъдат затворници в собствениците си домове. В момента им се полагат между 5 до 8 часа лична помощ. До първи септември хората с увреждания ще ползват асистенти по сегашните програми, но след това ще получават подкрепа по Закона за личната помощ, който лимитира грижа от 168 часа месечно, за която държавата ще плаща по 3,5 лв. на час.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/kapital.jpg

Проф. д-р Магдалена Миткова, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“:

Готвим приема на първите студенти по хуманна медицина

сп. Капитал, Градове  Стр. 48, 49


Проф. Миткова, докъде стигна работата ви по акредитацията на новия Медицински факултет в Бургас?

– Готвим се за първата кандидатстудентска кампания по специалност „Хуманна медицина“. Медицинският факултет получи положителна оценка от Националната агенция по оценка и акредитация. На свое заседание на 17 април правителството също даде „зелена светлина“ за откриването му. В момента тече останалата част от процедурата за разкриване на новия факултет – решение на Народното събрание. Въпрос на време е да изпълним и тези условия, за да можем официално да обявим първата кандидатстудентска кампания за прием на студенти по медицина в нашия университет. Междувременно работим по подготовка на кампанията, така че да имаме пълната готовност за обявяване на началото й след получаване на официалните решения. Вярвам, че наесен ще можем да се поздравим с първите студенти по медицина. Проучванията, които правихме преди началото на акредитационния процес, показват, че не само община Бургас, но и целият Югоизточен регион изпитва сериозни затруднения с осигуряване на лекари специалисти за лечение. Хората най-често търсят решение на проблемите си в болниците в Пловдив, Варна и София. Ще ви спомена само няколко факта като илюстрация на потребността от обучението и изграждането на лекари специалисти. Данните на РЗИ – Бургас, показват, че средно около 30% от специалистите са на възраст над 60 години. Сравнителният анализ на ситуацията в съседните области показва, че най-висок е този процент в Ямбол – 40%. В област Сливен 25% от общия брой лекари са на възраст над 60 години. По-задълбочено анализиране на възрастовата структура на лекарите по специалности показа, че има специалности, в които над 50% от работещите са на възраст над 60 години. За област Бургас това са специалностите гастроентерология, детска хирургия, ендокринология и болестите на обмяната, клинична хематология, нефрология, ревматология, съдебна медицина, паразитология. В момента в областта ни работят само двама специалисти по неонатология, а от практикуващите специалисти по психиатрия около 30% са на възраст над 60 години.

В този peg на мисли каква е потребността от лекари за регион Бургас?

– Общата осигуреност с лекари за населението на област Бургас е 324 на 100 000 души при средно за Европейския съюз 350 на 100 000. За държави като Австрия, Гърция, Литва, Норвегия, Португалия, Швейцария, Швеция този брой е 399 на 100 000 души население. Всичко това ни кара с такава убеденост да работим по разкриването на факултет „Хуманна медицина“. Този факултет ще гарантира бъдещето на системата на здравеопазването в регион Бургас, а и в съседните региони, ще осигури развитието на лечебните заведения, като едновременно с това ще се създадат по-добри условия за въвеждането и прилагането на иновативни методи за диагностика и лечение.

Какви ще бъдат условията, при които ще се обучават младите лекари?

– Мога смело да кажа, че бъдещите студенти медици ще се обучават в най-добри и модерни условия – такива, каквито няма в много факултети в България. Благодарение на изключителната подкрепа на община Бургас, която подкрепи университета в изграждането на новия корпус за медицински науки, вече разполагаме с всичко необходимо като зали, аудитории и лаборатории, както и пълно оборудване за теоретично обучение през първите три години на образованието по медицина. Заедно с това ще се погрижим да осигурим достъп до необходимата литература за обучителния процес, така че студентите да имат всички необходими условия, за да се посветят на ученето. Инфраструктурата е важна, но тя няма да има значение, ако няма преподаватели, които да научат студентите не само как да откриват болестта на тялото на пациента, но и как да се справят с тревогите на неговата душа, как да подкрепят болните в техните битки с болестите. Затова работим усилено, за да осигурим преподаватели, които могат да поведат новите студенти медици по пътя към науката и практиката на лечение.

Имаше ли готовност за осигуряване на клинични бази за обучение на студентите по медицина, които да отговарят на всички съвременни изисквания?

– Част от клиничните бази вече съществуват, други са в процес на подготовка. Практическото обучение на студентите започва от третата година, така че дотогава ще бъде осигурено всичко необходимо за качествената им практика в лечебните заведения, до леглото на болния – най-доброто място за учене по медицина.

Има ли интерес към новите специалности, които открихте през миналата година?

– Сериозен интерес у кандидат-студентите предизвика специалността „Хранителни биотехнологии“, която е със 100% реализиран прием за учебната 2018-2019 г., както и „Технология на стъклото, керамиката и строителни свързващи материали“. Забелязваме и повишаване на интереса към инженерните специалности.

Предвиждате ли да откриете нови специалности в университета?

– Ние сме държавен университет и като такъв сме призвани да откликваме на нуждите на обществото от кадри. В настоящия момент страната ни има изключителна нужда от кадри в областта на здравеопазването, педагогиката, туризма, индустрията. През изминалата година акредитирахме специалност „Акушерки“ и тази година за пръв път ще имаме прием по тази специалност. Предвиждаме, както вече казах, и прием по „Медицина“. В колежа ни по туризъм имаме нова специалност – „Управление на туроператорската и турагентската дейност“, както и нова магистърска програма – „Управление на туристическа дестинация“.

Какви изисквания поставя пред вас бизнесът на Бургас?

– За наша радост бизнесът започва да разбира, че сме му необходими не само след като обучим студентите, но и преди това, за да покажем на кандидат-студентите перспективите за намиране на работни места. Бизнесът иска знаещи и можещи студенти и ние можем да му ги осигурим.

Кои са основните ви задачи като ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ до края на годината?

– За мен е важно да работя по изграждането и поддържането на оптимална образователна среда, която отчита нуждите на студентите и на всички заинтересовани страни, стимулира пълното разгръщане на способностите на студентите, осигурява възможности за мобилността и участието им в различни форми на обучение през целия живот. А оптималната образователна среда включва както материалната база, така и наличието на качествени преподаватели.

***

ПРОФИЛ

Проф. д-р инж. Магдалена Миткова е родена в град Бургас. Средното си образование получава в немската езикова гимназия, а висшето – във ВХТИ „Проф. д-р Асен Златаров“ по специалност „Технология на органичния синтез“. Професионалният й път е свързан с родния Бургас и университета, където започва работа като асистент, минава през ръководител на катедра, заместник-ректор, а понастоящем е ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Омъжена, има 2 дъщери.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/stand.jpg

БГ проект: Изкуствен интелект опложда ин витро

Стандарт  стр. 20


Един от печелившите проекти на българи, създадени преди години, е свързан с роботи, които обезвреждат земните мини. Нашият сънародник, който създал концепцията, дори е направил подобен завод в САЩ. Друг български проект е свързан с дрон, който може да вдигне и да пренесе 350 килограма тежест.

Институтът по роботика на БАН пък прави роботи, които могат да общуват с деца в неравностойно положение и да им помагат в придвижването и комуникацията. БАН създаде и робот, който може да участва в оплождането ин витро, като е много по-точен и прави процедурата по-лека за жените, на които иначе им се налага да търпят много повече и по-болезнени инжектирания на сперматозоиди. Роботът се казва „Микрона“ и вече се използва и в други държави.

Държавата остана без данни за наркоманите

Няма кой да работи с децата, които употребяват най-новата дрога

Стела СТОЯНОВА

Стандарт  стр. 40


Десетки хора, които се борят с дрогата и алкохола, могат да се окажат буквално на улицата, след като държавата реши да закрие Националния център по наркомании, а неговите функции да се поемат от центъра по обществено здраве. Това предвижда проект, качен на сайта на здравното министерство, който все още очаква обществено обсъждане. Доста от нарколозите се изказват критично за него, като някои от предположенията са, че става дума за апетити към атрактивното място на улица „Пиротска“. Още преди няколко години имаше идея центърът, който е едно от основните обслужващи места за зависими от хероин на метадонови програми, да бъде затворен. Но тогава медици и граждански организации успяха да се преборят за спасяването му. Една от съществените дейности, които центърът извършва, е да води статистика за новите наркозависими и за хората, които се подлагат на лечение, както и за дрогите, които се появяват.

Мотивите за затварянето на центъра сега са дублиране на едни и същи дейности заедно с Националния център за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, но на практика част от тези дейности не се преповтарят. В центъра се провеждаха и сбирки на клубовете на Анонимни алкохолици и Анонимни наркозависими, които тепърва ще трябва да си търсят друг покрив. На практика центърът изпълняваше основните задачи по превенцията на употреба на наркотици.

Съгласно проекта на здравното министерство, част от общо 20-те служители на Центъра по наркомании ще преминат на щат към Центъра за опазване на обществено здраве, а петима ще преминат към Националната лекарска експертна комисия. Идеята за затварянето на центъра породи много дискусии между медици в социалните мрежи. Повечето от тях твърдят, че закриването на центъра е начин хората със зависимости да загубят един от начините, по които досега получаваха рехабилитация и адаптация в обществото. Медиците споделят, че напоследък почти никой не работи с наркоманите, които са зависими от новите психоактивни вещества и постъпват в болницата с все по-тежки и продължителни психози. В част от отделенията в Държавната психиатрична болница в Раднево около 30 на сто от болните са такива, твърди лекар, работещ там. На повечето места няма и нарколози, които да са обучени да се занимават с деца, злоупотребяващи с наркотици, включително и в Суходол, където липсва детски психиатър. Междувременно вече пенсионираният директор на центъра – доц. Соня Тотева, която основно се бореше за запазването му, стана експерт по наркомании на ООН.

Description: D:\Desktop\cliping\glavi\vestnici\politica.jpg

27 млн. лв. за нова болница в Ямбол

МБАЛ-Добрич получи 600 хил. лв от здравното министерство за скенер

Политика  стр. 21


На редовното заседанието на Министерския съвет в сряда бе решено да се отпуснат 27 млн. лв. за нова болница в Ямбол. Новината обяви премиерът Бойко Борисов, при това ден по-рано – във вторник. Борисов се срещна с ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ в града, съобщиха от „Дондуков“ 1.

„Ше отпуснем 27 милиона лева. Сегашната болница е на павилиони, а пациентите се пренасят на ръце, което е недопустимо“, категоричен бил премиерът.

По разпореждане на Борисов министрите ще вземат решение да се отпуснат парите, с които ще се осъществи преместването на болницата в намиращата се в близост недостроена сграда на груб строеж. Този нов болничен блок от 10 етажа ще е на площ от 32 000 кв. м. с капацитет до 250 болнични легла. Пред премиера Борисов и министрите на финансите и здравеопазването Владислав Горанов и Кирил Ананиев от ръководството на лечебното заведение заявили, че за срок от около година и половина областната болница в Ямбол ще се пренесе в новата сграда. Подобрените условия щели да привлекат лекари и сестри, с което ще се решил и досегашният проблем с материалната база,

„Паралелно с този проект, се реконструира и спешното отделение към болницата на стойност от 551 000 лева. Извършва се и ремонт на Центъра за спешна помощ в града, за който са отделени 482 000 лева. Финансирането на тези два проекта е с европейски средства“, уточниха от правителствената пресслужба.

Междувременно стана ясно, че Министерството на здравеопазването е превело 600 000 лева на МБАЛ-Добрич за закупуване на скенер, съобщи „Добрич Онлайн“, позовавайки се на изпълнителният директор на болницата д-р Светозар Байчев. Той уточнява, че доставката на скенера зависи от производителя. В момента тече разплащане с фирмата доставчик, изготвен е и архитектурен план за новата площадка.

„Ние трябва да сме готови с площадката, за да може да посрещнем апаратурата“, коментира д-р Байчев.

Директорът на болницата сподели още, че скенерът ще бъде разположен във фоайето на хирургичния корпус на лечебното заведение. По този начин ще бъде в непосредствена близост до Спешното отделение. „Достъпът ще бъде благоприятен, както за подвижно болни, така и за лежащо болни. Ще бъде в близост до стария скенер, за да могат да работят и двата апарата“, каза той.

Министерството на здравеопазването взе решение да предостави на МБАЛ Добрич 730 000 лв. за капиталови разходи през октомври миналата година. 600 000 лева са за купуване на скенер, а 130 000 лева за хемодиализни апарати и водоочистваща система. Повредата на скъпата апаратура постави 2/3 от отделенията в МБАЛ-Добрич пред сериозно изпитание, тъй като в тях се прави компютърната томография, диагностицират се тумори, спешни състояния и е едно от изискванията, за да се сключи договор със Здравната каса.

За последен път МБАЛ Добрич е получавала финансиране за капиталови разходи в такъв размер преди 9 години.

Стимулирането на мозъчни зони съхранява работната памет

Тя е краткосрочна и „срокът й на годност“ е свързан с възрастта

Политика  стр. 24


Ефектът от напредналата възраст върху работната памет може да бъде намален, като се стимулират определени мозъчни зони, за да се въздейства върху честотата на мозъчни вълни, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Получените резултати могат да послужат като изходна точка, за да може в бъдеще да се повлияе върху намаляването на когнитивните способности с напредването на възрастта, заявиха авторите на изследването.

Работната памет е краткосрочна. Тя не позволява да си припомним събития в миналото, но дава възможност да запомним телефонен номер, който в момента записваме. Смята се, че работната памет е свързана с два вида мозъчни вълни – гама и тета.

Изследването на учени под ръководството на Робърт Райнхарт и Джон Нгуен от Бостънския университет обхванало 42-ма души на възраст между 20 и 29 години и същия брой участници на възраст между 60 и 76 години. Работната памет на всички участници била тествана посредством експерименти, при които трябвало да се различат изображения, представяни с интервал от няколко секунди. Участниците носели каски с електроди, за да се прецени как взаимодействат мозъчните вълни. Посредством електродите били стимулирани мозъците на някои участници, като бил променен ритъмът на мозъчните вълни. Без въпросното стимулиране по-възрастните участници били по-бавни и резултатите им – по-лоши. Но благодарение на стимулирането резултатите им се доближили до тези на по-младите участници, като ефектът продължил повече от 45 минути по-късно.

Подобрението било свързано с по-силно взаимодействие между тета и гама мозъчните вълни в левия темпорален кортекс и с по-голяма синхронизация между тета мозъчните вълни на левия темпорален лоб и префронталния кортекс.

Независими експерти, които не са участвали в изследването, приветстваха „интересните резултати“, които могат да допринесат за по-добро опознаване на намаляването на когнитивните способности с напредването на възрастта. Те обаче посочиха някои лимити, включително факта, че всички участници били в добро здраве и не били засегнати от деменция, като например болестта на Алцхаймер. „Допълнителни изследвания ще имат много голямо значение, за да се разбере дали методът може да е от полза за засегнати от деменция пациенти“, заяви д-р Сара Имаризио от британската Асоциация за изследвания върху болестта на Алцхаймер.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.

09.05.2019

Национални телевизии

Description: bnt

Хора с увреждания протестираха пред социалното министерство

БНТ, Новини в 20.00 часа


Хора с увреждания протестираха пред социалното министерство. Недоволството им е срещу Закона за личната помощ и новата индивидуална оценка на потребностите. От нея зависи колко часа месечно могат да ползват личен асистент.

Репортер: Тези кадри са от 2010-та година.Тогава хора с увреждания протестираха в затворнически дрехи срещу ограниченията за наемане на лични асистенти.9 години по-късно Митко Николов отново е пред социалното министерство.

Митко Николов: Сега вече има Закон за лична помощ, но нищо не се е променило. Тогава имахме възможност да ползваме асистенти за по 4 часа. И сега имам възможност да ползвам асистенти за 109 часа по Закона за лична помощ, което са си 4 часа на ден.

Репортер: Това според Митко е крайно недостатъчно и го обрича на един вид домашен арест. Крайното решение обаче е на социалните работници, които също трябва да оценят потребностите му. Законът за личната помощ влиза в сила от 1 септември и дава право на до 168 часа лична помощ месечно.

Митко Николов: Проблем са ограничението на часовете, ниската ставка.

Капка Панайотов: Това, което беше направено като закон е изкривено, изродено и измамно наречено лична помощ.

Репортер: Социалният министър изрази учудване защо хората протестират пред социалното министерство, след като други институции са изработили закона. Все пак обясни,че ефектът от прилагането му ще бъде оценен в средата на следващата година и ако се налага ще има корекции.

Бисер Петков: Този Закон е предвидено в първите 2 години от неговото прилагане по отношение на кръга на ползватели, по отношение на размера на чаевете асистентска подкрепа да има съответните ограничения.

Репортер: Министър Петков съобщи,че до края юни трябва да се приемат и правилата за прилагане на Закона за личната помощ.

Българското национално радио започна национална кампания под наслов „Избери живота“

БНТ, Новини в 20.00 часа


Българското национално радио започна национална кампания под наслов „Избери живота“. Тя се фокусира върху вредата от употребата на наркотици и ще продължи осем месеца. Партньори в кампанията са всички държавни институции с отношение към проблема – Министерствата на здравеопазването, на образованието, МВР, както и много неправителствени организации.

Репортер: Дилърите на наркотици вече не дебнат в двора на училището, те са вътре в класовете. Това означава, че продавачите на дрога също са деца.

Александър Велев: В последно време малко се говори за този проблем. Затова решихме ние да акцентираме на този съществен проблем, на този бич, защото той не е само в България, той е в целия свят. А ние сме пък на кръстопът, както знаете между Европа и Азия, а и на кръстопътя на дрогата, тя минава много често през България.

Репортер: Статистиката е безмилостна – нараства броят на децата до 17 години, които извършват престъпления под въздействие на наркотици. 80% от зависимите, с които неправителствените организации работят, са непълнолетни.

Мария Гроздева: Много е важно едно дете да е ангажирано. Просто вниманието му, всичките му усилия да са някъде ангажирани и насочени, защото само по този начин ще избегне скуката и това да си помисли, че може да свърши някоя пакост.

Репортер: Първият ден от кампанията даде заявка и за сътрудничество между институциите. Повече информация в клас, подготовка на учители и психолози. Защото посягането към дрогата винаги е предшествано от страдание.

Нов протест на хората с увреждания

bTV  Новини в 12.00 часа


Нов протест на хората с увреждания. Какви са техните искания този път – Елица Попова е пред социалното министерство.

Репортер: Проблемът, който притеснява хората в неравностойно положение са промените в закона за личната помощ и сега г-жа Капка Панайотова от Центъра за независим живот ще ни обясни.

Какво точно е вашето притеснение. Разбирам, че това е начина, по който ще се определя дали имате и колко имате нужда от личен асистент.

Капка Панайотова от Центъра за независим живот: Това беше капката, която преля, тъй като ние още от миналата година твърдим, че няма реформа в политиките за увеждания в България, въпреки широко прокламираната такава. И днес в дена на Европа сме категорично тук, за да кажем, че начинът, по който ще бъдат оценявани нашите потребности, не е европейски. Той е много далеч от европейското и ако трябва с цифри да говорим в пъти.

Репортер: Колко час има нужда един човек от личен асистент

Капка Панайотова от Центъра за независим живот: Това зависи много от самия човек, от неговото състояние, от начина, по който се справя в ежедневието, но средно няма, тъй като не може да се каже, че има средно човек. Тук, между другото, това е един от проблемите, че методиката до голяма степен се опита да осредни, като закона дава максимум 168 часа на месец, но има хора, които имат много по-голяма нужда и в пъти са по-малко часовете им.

Репортер: Ние ще останем да проследим протеста тук пред социалното министерство

Разговор с д-р Пламен Попов, Светлана Йорданова, Тихомир Безлов и Желяз Турлаков

bTV  Тази сутрин


Водещ: Здравейте, продължаваме със следващите теми в предаването. Проект за постановление на Министерския съвет предвижда закриване на Националния център по наркомании. Кой ще помага на зависимите и каква е причината за решението? – Леда Цветкова е пред Центъра по наркомании с всички гледни точки. Добро утро.

Репортер: Добро утро, Тони. Още вчера стана ясно, че на мястото на Центъра по наркомании Столичната община иска да изгради детска болница. От началото на годината се разтрогна договора. Сградата е собственост на Столичната община. Предложението на здравното министерство е центърът да бъде преструктуриран и да престане да съществува като отделно звено и да се влее в структури на здравното министерство. Това обаче създава напрежение и притеснение например и в ръководството, най-вече заради лабораторията, която е единствена и която изследва и дава анализи към Европа за статистиката, която тече в България с наркоманиите. Добро утро казвам на директора на центъра.

д-р Пламен Попов: Добро утро, на всички и на вашите зрители. Благодаря на БТВ за съпричастността към проблема.

Репортер: Какви са вашите притеснения, ако се слеете и преструктурирате в здравното министерство, а престанете да съществувате като отделно звено както досега?

д-р Пламен Попов: Нашите притеснения са първо, че се намалява чувствителността и чуваемостта по проблема, тъй като името и центъра се заличават изобщо, не фигурират никъде. Изчезва единствената лаборатория, която дава представа за динамиката на инфектирането с ХИФ и с хепатит сред инжекционно употребяващата популация, зависимост и сред зависимите изобщо и която дава консултация на родителите, на близките и на самите зависими, когато те пожелаят и тя е анонимна. Това е едното. Второто е, че всъщност зад това решение, предложение за проект на Министерския съвет прогнозира лично ступване, професионален и научнообоснован подход за закриване на центъра. Това е една много дълга тема, по която може да говорим дълго време.

Репортер: Тук е и заместник-здравния министър, госпожо Йорданова, закрива ли се центърът и какво ще се случи с лабораторията?

Светлана Йорданова: Аз съм изключително изненадана от два дни да наблюдавам дебати в медиите, в интернет пространството, че нещо ще се закрива. Категорично в мотивите на Министерство на здравеопазването сме посочили, че и двете специализирани дирекции заедно с техните функции, задължения и компетентности преминават в Национален център Обществено здраве и анализи. По отношение на лабораторията, която по думите на директора д-р Попов ще се закрива, категорично не е вярно. Няма как да се закрие единствената лаборатория и ние сме достатъчно отговорни, за да не предприемаме действия, които могат да опорочат каквото и да е било свързано във връзка с наркотиците. За първи път в управленската програма проблемите с наркотиците са изведени като едно от водещите проблеми на управлението. Положили сме невероятни усилия да подсилим по някакъв начин капацитета, който да ни помогне във връзка с изграждането на националната стратегия за борба с наркотиците. За съжаление през последната година ние не можем да получим тази компетентност и това ниво на участие от страната на националния център и ни е необходимо да привличаме и външни експерти, които да могат да ни помагат да изграждаме тези документи. Не сме съгласни и не можем да приемем факта, че се злоупотребява с такава болна за обществото тема. Не виждам абсолютно никакво основание за притеснение на нито един експерт, който ще работи, включително на лаборантите, както на зависимите лица и техните семейства.

Репортер: Господин Безлов, има ли основание за притеснения, ако центърът престане да съществува като отделно звено?

Тихомир Безлов: Аз този център го знам от много години, работил съм с много хора, които бяха в този център. Действително той безспорно стана институция, най-малкото метадоновата програма, заради която оцеляха много хора. Но, това което…и като прочетох, че го закриват моята реакция беше действително силно негативна. Това, което обаче през последните дни се случи, като прокоментирах с хора, с които съм работил, познавам ги, експерти, те действително бяха много критични към моментната ситуация към НЦН, тоест експертизата, която предлага. Аз не съм администратор, гледам отстрани на процеса, но… имаше много критики.

Репортер: Критична ли е ситуацията в центъра, д-р Попов?

д-р Пламен Попов: Ситуацията в центъра не знам какво се има предвид, че е критична. Няма как да е критична, има достатъчно специалисти, добре обучени. Ако се има предвид това, че след предходния опит за закриване на центъра са напуснали много хора, включая 12 човека, които са създавали и изграждали детския център към…Превантивно информационния център на София, да, има проблем с младите кадри. Особено като се има предвид безкрайно ниското ниво на заплащане, което е в пъти по-ниско, отколкото административното…

Репортер: Господин Турлаков, вие също се занимавате, Програма Ново начало, вие също се занимавате с наркомании. Нужен ли е такъв център в България?

Желяз Турлаков: Аз, като представител на терапевтична общност Ново начало, която е член на европейската федерация и все пак ние сме представители на неправителствения сектор мога да кажа, че нашето функциониране повече от 15 години е било независимо от институциите. Това, което аз разбирам, доколкото разбирам, всъщност става дума за преструктуриране, не за закриване на този център и общо взето той запазва основните си функции. Доколко са полезни те аз в момента не мога да коментирам, доколко са ефективни. От гледна точка на това, което ние говорим като философия и разбиране, в крайна сметка е крайно време този проблем да бъде разглеждан като част от всички останали проблеми на общественото здраве. В този смисъл, смесването му заедно с институция, под чиято шапка ще бъдат разглеждани и други здравни проблеми е нещо добро, доколкото разбирам. И името на проф. Хинков е достатъчно доказано като професионалист в сферата, смятам, че ще се подходи професионално.

Репортер: Госпожо Йорданова, последно с две думи, ще има ли къде да се лекуват хората?

Светлана Йорданова: Метадоновата програма няма никаква връзка с Националния център по наркомании и няма да бъде затваряна. Лечението на хората, които са зависими към опиоидите ще бъде продължено. И това е абсолютно безотговорно да се твърди всичко, което е противоположно на това мнение.

Репортер: Благодаря ви, чухте, общественото обсъждане ще продължи до края на месец юни. От здравното министерство уверяват, че метадоновата програма ще продължи и хората ще има къде да се лекуват.

Водещ: Леда, благодаря ти, ще следим този казус.

Национални радиа

Description: bnr

Разговор с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

БНР  12+3


Водещ: Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз започнаха спешни преговори за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки в педиатрията от 1 Юни. За да се случи на практика това обаче, трябва да се отделят 50 млн. лв. от резерва на Касата. По темата ще говорим следващите минути с Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Здравейте, Д-р Маджаров!

Д-р Иван Маджаров: Здравейте!

Водещ: Кои, според Вас, са най-недооценените клинични пътеки в педиатрията?

Д-р Иван Маджаров: Много от тях не са с добра оценка. Всъщност, много от клиничните пътеки по принцип не са добре оценени и са недофинансирани, но за педиатричните мога да кажа, че при тях абсолютно всички са недооценени.

Водещ: Абсолютно всички?

Д-р Иван Маджаров: Да. С години са пренебрегвани. Всички останали специалности или повечето от тях имат или скъпи пътеки и по-евтини пътеки в зависимост от тежестта на заболяването. При педиатрията, особено … работят в отделенията по … педиатрия, всички пътеки са ниско заплатени.

Водещ: Ще може ли да се спази срокът 1 Юни, който даде министърът на здравеопазването, за да се повишат цените на тези пътеки? Защото е необходимо време, за да се изчисли всички тези пътеки, за които говорите, че са недофинансирани, с колко да се повишат, какво да се включи. Разпадна се връзката, ще се опитаме отново да наберем Д-р Маджаров.

Водещ: Имаме отново връзка с Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Да припомня на нашите слушатели, че говорим за клиничните пътеки в педиатрията. Вие, Д-р Маджаров, казахте, че абсолютно всички клинични пътеки в педиатрията са недооценени, недофинансирани. Ще можете ли да спазите срока 1 Юни, който даде министърът на здравеопазването, за да се повишат цените на тези пътеки? Защото е необходимо време, за да се изчисли кои пътеки с колко да се повишат, какво да се включи в тях, като разпределение, за дейности, за работни заплати, за медицински изделия, за консумативи. Ще се поберете ли в този срок?

Д-р Иван Маджаров: На първо място, аз се надявам, Съборът, който предстои в събота и в неделя сега, да ми даде мандат, на Управителния съвет да преговаряме за това, защото, за щастие, ние имаме Събор точно този уикенд и ни съвпадна с възможността, с поканата за преговорите. А що се отнася дали ще успеем, да, разбира се, Български лекарски съюз, пък и НЗОК всяка година, особено от страна на Лекарския съюз, сме подготвяли разчети за повишение на цените на пътеките, не само на педиатричните, а там, където смятаме, че наистина с години не е оценяван добре трудът. Повтарям трудът, защото Вие знаете, че в крайна сметка дори и с тези цени отделенията по педиатрия работят и лечението на децата, консумативите, всичко, което е свързано с дейността педиатрия, е осигурено. Всъщност, ниската цена беше за сметка на заплащането на труда на лекарите и медицинските сестри в тези отделения. Така че ние се надяваме процентът, който успеем да договорим като повишение на цените на пътеките, да бъде директно насочен от управителите на лечебни заведения към възнагражденията на самия персонал.

Водещ: По ваши груби изчисления колко милиона ще са необходими, за да се увеличат цените на клиничните пътеки?

Д-р Иван Маджаров: Трудно е да се каже, защото трябва наистина да умножим обемите по преминали пациенти. В крайна сметка, не е добре да се хвърлят цифри в пространството, защото после пък трябва да ги защитаваш, като си ги казал. Затова предпочитам да не казвам точни проценти и точни цифри. Само ще Ви кажа, че според мен, резервът, който за пръв път от много години, последните години беше преразпределен предварително, има достатъчно пари за да се случи това нещо, дори и само с парите, които говорим – 50 млн., защото целият резерв е 130 млн. Ние нямаме претенции за целия резерв, защото той трябва да служи и за заплащане и на други неща, като лекарства и извънболнична помощ. Би трябвало този резерв да се използва пропорционално за всички плащания, които има Касата. Затова смятам, че 50 млн. са достатъчни до края на годината да осигурят значително завишение на цените на педиатричните, на ражданията и още на някои слабоплатени, нископлатени пътеки, за които знаем, че това е налице, както, да речем, лечението на белодробни заболявания е изключително ниско заплащано.

Водещ: Очаквате ли да се подпише анекс между Здравната каса и Лекарския съюз за тез и50 млн. лв. от резерва на Касата?

Д-р Иван Маджаров такава цена: Аз лично смятам, че ако Съборът издаде мандат на Управителния съвет да преговаря, няма основания отсрещната страна да откаже да го направи, защото парите са налични. Още повече, че ние знаем, че за първото полугодие на годината има известно количество неусвоени средства. Така че има и спестени, има и налични в резерва. Няма причина, поради която НЗОК да откаже да подпише анекс за повишаване на цените. А иначе, тези 50 млн. единственият начин да дойдат в лечебните заведения, като с тях се повишат лимитите им, бюджетите. Тогава реално ще влезнат пари повече в лечебните заведения. Повишени цени плюс повишени бюджети, месечни, на лечебните заведения.

Водещ: Тоест, доколкото Ви разбирам, Вие сте оптимист, че ще се реши и проблемът с недооценените, недофинансирани клинични пътеки в педиатрията. А според Вас, сега съществуващите клинични пътеки, абсолютно всички, са недофинансирани.

Д-р Иван Маджаров: Специално в педиатрията, като започнем от първо, второ и трето ниво, за това, което се върши по дадената пътека, цената е изключително ниска. Най-скъпата пътека, може би някой ще ме опровергая, защото говоря малко наизуст, в трето ниво, да речем около 1500 лв., което… такава цена наблюдаваме в пътеки в други специалности още във второ ниво.

Водещ: Благодаря Ви за това участие!

Д-р Иван Маджаров: първо и във второ ниво, за да бъда по-ясен, педиатрия изобщо няма такава цена. Всички са някъде на нивото около 500 лв.

Водещ: Разбирам. Благодаря Ви за това участие в „12+3“. Чухте председателя на Българския лекарски съюз Д-р Иван Маджаров.

БЛС ще поиска мандат да преговаря с НЗОК за увеличаване на цените на клиничните пътеки в педиатрията

БНР


Ръководството на Българския лекарски съюз ще поиска мандат от Събора на организацията да преговаря със Здравната каса за увеличаване на цените на клиничните пътеки в педиатрията. Това каза пред „Хоризонт“ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Иван Маджаров: При педиатрията ниската цена беше за сметка на заплащането на труда на лекарите и медицинските сестри в тези отделения. Така че ние се надяваме процентът, с който успеем да договорим повишение на цените на пътеките, да бъде директно насочено от управителите на лечебни заведения към възнаграждения на самия персонал.

Водещ: Целта на преговорите между лекарския съюз и здравната каса е разпределението на 50 млн. лв. от резерва на НЗОК.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ