Ананиев: Всеки има право на протест

Труд  стр. 6   


Всеки има право на протест, това заяви в Бургас министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод протеста на работещите в Специализираната детска болница в София. Недоволството е породено от ниското заплащане и липсата на медицински сестри, а едно от основните искания на протестиращите е специален статут на лечебното заведение, който да осигури финансова независимост. „Водили сме разговори с тях още в средата на април. Обсъдихме проблемите и един по един ще бъдат раз решавани“, уточни той и подчерта, че Специализираната детска болница ще бъде в основата на бъдещата Детска болница, която предстои да бъде изградена.

И в Бургас вече ще обучават медици

Мария КЕХАЙОВА 

Труд  стр. 4 


С 91 гласа „за“, без нито един „против“ и един „въздържал се“ народните представители подкрепиха предложението на Министерски съвет в Бургас да бъде разкрит медицински факултет към университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

В новия факултет ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

„Това е исторически момент за медицината в Бургас и цяла Югоизточна България. Трудно беше да стигнем до финала и това се случи с подкрепата на много хора. Това е дългосрочна инвестиция в здравето на бургазлии!“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Сградата е напълно оборудвана и готова да приеме студентите. Първите изпити по химия и биология ще са на 21 и 27 юли, В бургаския Медицински факултет са назначени 86 преподаватели, повече от 50 от тях са професори и доценти.

Досега държавният университет „Проф. Асен Зла таров“ имаше само факултет по здравни грижи

Във Виена чакат € 50 хил. от здравната каса и трансплантират първа българка след кризата

28-годишната Илияна Христова чака да бъде включена в листата на Евротрансплант 
Йоана РУСЕВА 

24 часа  стр. 5  


28-годишната Илияна Христова от Варна е одобрена за трансплантация на бял дроб в Австрия. Писмото с потвърждение на решението на лекарите от виенската болница е пристигнало на 6 май.

За да бъде включена в листата на чакащите на Евротрансплант обаче, Илияна трябва да изчака здравната каса да преведе 50 000 евро на болницата. Сумата е необходима за покриване на хонорарите на лекарите, за осигуряване на специализиран транспорт със самолет и на медицински екип в него.

Това съобщи Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония, пред „24 часа“.

Комисията в здравната каса, която пое функциите на Комисията за лечение в чужбина към здравното министерство и на фонда за деца, вече е разгледала случая и е поискала от австрийската болница повече информация за какво ще бъдат използвани тези 50 000 евро. Задвижена е и процедурата по издаване на нов формуляр S2, който е необходим за самата трансплантация, обясниха от НЗОК.

„Веднъж включена в листата на Евротрансплант, Илияна ще чака да се появи подходящ донор. Тогава, стига да е в добро състояние, в рамките на няколко часа се изпраща екип, който да вземе момичето от България и да я закара до виенската болница. Надяваме се здравната каса да преведе нужната сума възможно най-бързо“, обясни Наталия Маева.

У нас за трансплантация на бял дроб в момента чакат 17 души. Досега за преглед, изследвания и оценка на състоянието в Австрия са заминали двама души – Илияна и възрастен мъж, който обаче бил върнат заради наднормено тегло, което трябва да свали, за да може да бъде опериран.

Друга трудност пред пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, е, че се налага да покриват сами или с пари от дарителски сметки, голяма част от лекарствата, терапиите, изследванията и кислородните апарати, необходими за поддържане на състоянието им. Те нямат достъп и до рехабилитация.

„На един пациент с муковисцидоза например на месец са му нужни около 3000 лв. Освен това често болните с нужда от белодробна трансплантация остават изолирани заради трудността им да работят, тъй като имат непрестанна нужда от допълнителен кислород. Ако те разполагат с портативен кислороден концентратор, ще се избегне тази изолираност, а и така те могат да бъдат полезни за обществото, защото ще могат да работят. Един такъв концентратор обаче струва между 5000 и 7000 лв. – сума, непосилна за много от пациентите“, казва Маева.

Изтощеното сърце е по-коварно от инфаркт

Нови терапии намаляват с 20% риска от смърт 

Любомира НИКОЛАЕВА 

24 часа  стр. 62  


Двама от трима българи погрешно приписват на онкологичните заболявания водещото място сред причините за смърт. Това установява национално представително проучване, представено от Дружеството на кардиолозите в България. Черният хумор е облякъл тази заблуда с констатацията, че българинът се бои от рак, а умира от сърце

В Седмицата за борба със сърдечната недостатъчност на Европейското дружество по кардиология лидери на българското сдружението дадоха старт на информационна кампания за коварното състояние.

Диагнозата звучи така, сякаш сърцето изобщо не работи и нищо не може да се направи. Всъщност с термина се кодира състоянието, при което сърцето не изпомпва толкова кръв, от колкото се нуждае тялото, за да работи добре.

Всъщност най-често си отиваме заради внезапно критично или проточили се в годините сърдечносъдови страдания. Сърдечната недостатъчност има първото място в групата на тези болести „серийни“ убийци.

Животът ни изцяло зависи от възможностите на сърцето да се свива и разпуска енергично, за да достави богата на кислород кръв към клетките на тялото. Когато клетките получават достатъчно „гориво“, организмът функционира нормално. При сърдечна недостатъчност задъхващото се сърце не може да осигури на клетките достатъчно свежа – богата на кислород, кръв. Това води до лесна умора, недостиг на въздух и много често – кашлица

Всекидневни дейности като ходене, изкачване на стълби или носене на багаж стават много трудни.

Най-честите причини за намаляване на силите на най-важния мускул в тялото са коронарната болест на сърцето, инфарктът на миокарда, вродените сърдечни дефекти, увреждания на сърдечните клапи, предсърдното мъждене.

Сърдечната недостатъчност е сериозно състояние и в късната си напреднала фаза няма лечение. Но ако от самото начало на заболяването състоянието им се наблюдава и контролира с лекарства и отказ от вредни навици като пушенето, може да водят пълноценен живот, включително да работят. Това обясни проф. Иво Петров. Той даде запомнящия се пример, че в масовите представи най-често царува убеждението, че инфарктът е е най-голямата заплаха за живота от сърдечен произход. Но при навременно постъпване в болница диагностицирането и лечението на инфаркта с доза условност е по-лесно и успешно, отколкото на сърдечната недостатъчност.

Освен от чисто медицинските предизвикателства заболяването е обременено и от неразбирането и подценяването на проблема.

За половината пациенти със сърдечна недостатъчност прогнозата за над 5 г. живот е твърде -оптимистична, признават лекарите. Това ги мотивира да настояват за профилактични програми и целенасочено информиране за възможностите за превенция. В държавите с добро здравеопазване това своеобразно училище за пациенти се делегира на квалифицирани в тази област медицински сестри.

Стандартното лечение е с АСЕ инхибитори – група лекарства, които инхибират (потискат) определен (ангиотензин-конвертиращия) ензим, свързан с контрола на кръвното налягане.

Иновативни терапии променят живота на пациентите, като намалят с 20% риска от сърдечносъдова смърт и често приемане в болница, обясни доц. Мария Ток-макова, председател на ДКБ и началник на отделение по кардиология в пловдивдивската университетска болница „Св. Георги“.

Проучване на консултантската компания ЕСТАТ за обществените нагласи показва, че хората не оценяват риска от сърдечносъдовите заболявания. Само 30% от анкетираните в национално представителното проучване ги смятат за отговорни за високата смъртност у нас. Близо 80% са чували диагнозата сърдечна недостатъчност, но не познават симптомите и нямат реална представа колко сериозна заплаха за живота е тя.

Близо 7 процента от всички анкетирани съобщават, че страдат от сърдечна недостатъчност, а 13 на всеки 100 българи над 60 г. живеят с това състояние.

Симптомите на задух и силна отпадналост дори при обикновени дейности от ежедневието водат до големи затруднения за засегнатите и ги обрича на депресия и социална изолация

Всяка година кардиолозите отчитат увеличение на починалите поради сърдечносъдово заболяване. Прогнозите са, че със застаряването на населението един от всеки петима пациенти ще развие сърдечна недостатъчност.

Гласът на разума от Скандинавия

Георги БАНОВ за предложението на норвежкия министър на здравеопазването да се оставят хората да пият и пушат на воля

24 часа  стр. 13   


Светът има по-големи проблеми от пушенето и пиенето! Осъзнайте се!

20 години светът води воина срещу пушачи и пиячи. И трябваше да се появи един норвежки министър, за да прозвучи гласът на разума.

В крайна сметка на правителствата не им е това работата. Те трябва да вдигат стандарта на живот, да търсят инвестиции, да се занимават с глобалната политика, а не да преследват някого, който иска да запали цигара.

Да, норвежката министърка на здравеопазването Силви Листауг е права, че трябва да се предупреждава за вредата от цигарите, пурите, ракията и червеното месо, но дотам. След това става дума за съзнателен и нормален избор. Както това дали да си веган, или пък да ядеш пържоли.

По-малък проблем ли е, че хиляди отказаха да ваксинират децата си и така върнаха морбилито по света? Но чак като почна епидемията, се сетиха, че никой не е водил война. А пушачите бяха преследвани, все едно са убили някого. Взеха им отделните помещения, започнаха да им гледат колите. Всевъзможни идиотщини, които достигнаха висините на безумието.

Поне за пушенето имам аргумент, който е безспорен и не може да бъде оборен. Дядо ми Васил, бащата на мама, бе лекар и зъболекар, завършил във Виена. Запален планинар, всяка неделя ме качваше на Витоша. Цигара не е палил в живота си, за пиене дума да не става. Отиде си малко след като навърши 50, за три дни от скоротечен рак. Баба ми Мила, неговата съпруга, работи до 70-годишната си възраст в токсикологията на „Пирогов като медицинска сестра. Пушеше цигарите с лукче, което било много опасно според всички, защото катранът влизал директно в дробовете. Пийваше умерено, обичаше ликьор. И доживя до 88 години. Почина, защото се залежа след смяна на ставата. Кой трябваше да си тръгне първи? Да ми го обяснят бесните противници на цигарите!

Единственият аргумент вероятно ще е, че изключението потвърждава правилото. Но ще знаят, че не са прави.

На всички е ясно, че най-големият убиец в съвремието е стресът. От това дали ще покриеш ипотеката, ако ти забавят заплатата, дали ще си намериш работа, ако те съкратят, дали любимият отбор ще стане шампион и още, още, още.

Животът въобще не е прост, а доста сложен. Няма кой да бди над теб и да ти казва какво да правиш, както беше по времето на социализма. И партията да те води към пропастта. Е, дано тези времена никога не се върнат въпреки усилията на някои в последните години.

Точно там трябва да са насочени всички усилия на правителства, здравни министри и прочее.

Как да не застарява нацията, след като сме оставили възрастните на някакви смешни пенсии? Които стигат за кисело мляко, лук и минерална вода от Централна баня? По-здравословно не може да бъде.

Заради това айде да си налегнем парцалите и да решаваме истинските проблеми на съвремието. Дали ще е тероризъм, дали ще е нелегална емиграция.

Не да липсва къде да се пуши на летището в София. Защото всички цивилизовани страни, които първо атакуваха цигарите, тихомълком върнаха местата за това на своите. Такива има в САЩ, Германия, Великобритания. Ние ли сме достигнали техния стандарт, че при нас да има единствен вариант срещу доста солена сума?

Да разрешим на заведенията сами да решават колко голяма да им е залата за непушачи

Защото иначе ставаме смешни с т.нар. външни маси, които в повечето случаи са по-добре опаковани от някои селски къщи. Понеже всичко ни е наред, цъфтим и връзваме, трябва да се борим с тези гадове, които си позволяват да запалят цигара!

Пушенето и пиенето да го оставим на народа. Да се забавлява. В крайна сметка животът е прекалено кратък, за да се спазват всички ограничения.

Пушачът не е терорист! Напротив, той е тероризиран! Накараха го да пуши някакви аромати, които се оказаха после по-вредни от истинските цигари. След това им измислиха устройства – миничушкопек, защото така не миришело. Пълни глупости! Който плаща повече, негово е правото. Българинът с векове оцеля със сланина, която се оказа адски вредна. Айде, бе! А кафето – първо беше вредно, сега е полезно.

Изборът винаги е личен. И дано някой чуе гласа на разума от Скандинавия.

Педиатри затвориха булевард искат специален статут

Монитор  стр. 2   


Лекарите от Специализираната болница по педиатрия в София пак излязоха на протест вчера, като за половин час блокираха движението на бул. „Иван Гешов“. Педиатрите поискаха лечебното заведение да има специален статут.

Процедурата за придобиване на такъв статут за сега съществуващата болница сега е бавна и тежка. Бъдещата педиатрична, която се изгражда в момента, ще има такъв статут, заяви заместник здравният министър д-р Бойко Пенков пред БНТ. Той увери, че няма да има лимити за прием в детското лечебно заведение, и допълни, че исканията на педиатрите могат да бъдат изпълнени, но в определени срокове. По думите му за изпълнението са необходими максимум две години.

Той обясни, че между 10 и 30 март е имало софтуерни проблеми с отчитането на приема на болни, но проблемът сега е отстранен.

През есента започва строителството на комплексната педиатрична болница, каза пък малко по-късно в Бургас здравният министър Кирил Ананиев. По думите му обществената поръчка за проектирането й ще бъде обявена до края на месец май. Настоящата Педиатрична болница ще бъде сърцевината на новата детска комплексна болница, увери той. По отношение на искането на работещите в нея тя да получи специален статут, министър Ананиев обясни, че тази процедура е много продължителна.

Трансформирането трябва да мине през ликвидация, но тя от моя опит като бивш зам.-министър на финансите сочи, че може да продължи с години. Ние предлагаме създаването на комплексна детска болница – нещо, което е мечта на педиатрите и която приех като моя кауза, посочи министър Кирил Ананиев.

12-годишният Злати се нуждае от 20 000 лв. за лечение

Момчето е със сарком на Юинг, в Турция дават надежда за пълно излекуване 

Монитор  стр. 2   


12-годишният Златомир Линков се нуждае от 20 000 за лечението си. Момчето е от село Мъдрец и е с диагноза сарком на Юинг. В момента семейството се намира в Одрин за поредната химиотерапия, обясни пред „Монитор“ майката Диана. Само за един курс от лечението са необходими минимум 6000 лева.

„Когато за първи път се появи образуванието, наши лекари ни заявиха, че няма нищо опасно.

Предположиха, че е лимфюм. Последния път обаче започна да расте много бързо. Претърпя три операции, като първата беше още през 2015 година, но нямаше успех. След като обиколихме всички болници в София, ни заявиха, че не се наемат да оперират Злати. Изпратиха ни в Горна баня“, разказа майката. След първоначалните обещания обаче лекарите в Горна баня също се отказват да оперират момчето. Казват на семейството, че единственият вариант е ампутация.

„Това ни шокира. Затова започнахме да търсим решение и заминахме за Турция. В Американска болница в Истанбул направиха биопсия и поставиха диагноза. Оказа се, че Злати и със сарком на Юинг. Това е вид рак на костите“, обясни Диана. Тъй като лечението в Истанбул

Е НЕПОСИЛНО ЗА СЕМЕЙСТВОТО ОТ ФИНАНСОВА ГЛЕДНА ТОЧКИ

те продължават борбата в болница в Одрин. Там Злати провежда няколко химиотерапии.

„Първо нямаше ефект, направи се и лъчетерапия, и операция. В момента провеждаме поредната химиотерапия. За съжаление, за да продължим докрай лечението, са необходими още средства, с които не разполагаме. Само едната химиотерапия ни излиза минимум 6000 лева, а са необходими общо около 20 000 лева. Турските лекари обаче дават надежда за пълно излекуване“, сподели майката.

ДОБРИ ХОРА СЕ ОТЗОВАВАТ, ЗА ДА ПОМОГНАТ НА СЕМЕЙСТВОТО

Негови приятели дори организират различни инициативи и световно първенство по доброта. Споделят, че Злати е най-усмихнатото дете, което познават. Мечтата му е да стане боксьор. Миналата година пък сватбен фотограф от Дряново дари хонорара си, за да помогне на болното дете. Всеки, който е съпричастен и иска да дари средства, може да го направи на следната сметка: Можете да дарите с CMC за DMS кампанията:

https://dmsbg.eom/10659/ dms-zlatomir-linkov-11-god/

Можете да дарите и по сметка:

Златомир Миленов Линков

IBAN:BG18UNCR7000 1523283866

Уникредит Булбанк

ВIC: UNCRBGSF

Българин от САЩ дари 10 000 лв. на болница

Телеграф  стр. 6   


Българин от САЩ дари 10 000 лева на областната болница в Сливен. С парите ще бъде купена нова апаратура за отделението по неонатология.

„Това е най-необходимото място според мен, защото те са най-беззащитни“, смята дарителят Пенчо Недев. Неонатологията поема най-тежките случаи от Сливен, Нова Загора и Ямбол.

В Ямбол родилното отделение беше закрито, а процентът на недоносените деца е над средния за страната. Недев е сливналия, но живее в САЩ от 20 години. Дарител е и на българската църква в Чикаго. „Когато направих първото дарение анонимно, тогава изпитах едно вътрешно удовлетворение и не съм спирал и това е елемент от моето щастие“, коментира Недев.

Д-Р ИВАН ЙОРДАНОВ ПРИПОМНЯ: СЕННАТА ХРЕМА ИЗИСКВА ТОЧНА ДИАГНОСТИКА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ

Телеграф  стр. XI   


Д-р Иван ЙОРДАНОВ, Началник отделение, Ушно-носно-гърлени болести 

Д-р Йорданов завършва Медицинска Академия в София през 1992г., а от 1996 г. е специалист по Оториноларинголагия. Сега е началник на отделение по Ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Софиямед“. Работил е в Първа градска болница София и в Англия в James Cook University Hospital , както и в Whipps Cross University Hospital в Лондон.

Специализирал е Лицева пластична хирургия и хирургия на глава и шия в Америка и Италия.

Член е на Европейската академия по Лицева и пластична хирургия, Европейското дружество по Ринология, Българско национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия; Софийско Сдружение по Отори но ларингология; Български Лекарски Съюз; Българско Ринопогично Сдружение.

Световната Здравна Организация /СЗО/ поставя алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 – 40% от европейците са алергични, цифра, която се е удвоила през последните 20 години. 15 – 20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. СЗО оценява, че до 2050 г. 50% от населението може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест. С настъпването на пролетта острите хронични инфекции зачестяват, а в основата на някои от тях стоят именно нелекуваните алергии. Едно от най-често срещаните заболявания дължащо се алергия през пролетния сезон е т.нар. сенна хрема, известна с медицинското название алергичен ринит.

Алергичният ринит засяга 500 милиона души в световен мащаб. Това заболяване се увеличава в повечето страни, особено на места, които досега са показвали много по-ниски и средни нива на разпространение. 15 – 20% от европейското население страда от тежка форма на алергичен ринит. В Европа, 10 – 20% от подрастващите на възраст от 13 до 14 години страдат от тежък алергичен ринит и това разпространение се увеличава в повечето развити страни. 50% от децата с алергичен ринит, с напредване на възрастта, развиват астма. Именно затова специалистите алармират да се обръщаме към тях навреме, за да не се стига до тежки усложнения.

Основните клинични симптоми на алергичните ринити са хрема с воденист секрет, кихане, сърбеж в носа, често пъти и в очите, твърдото небце и гърлото, както и загуба на обонянието. Често се придружават от носна полипоза, алергично възпаление на околоносните кухини (риносинуити) и алергични процеси на горните, а понякога и на долните дихателни пътища.

Началникът на отделението по УНГ болести в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Йорданов казва, че алергичният ринит може да започне като сезонно заболяване, но когато не се лекува правилно може да се превърне и в целогодишно.

„Важна е правилната диагностика – да се установи от специалист дали настина се касае за алергичен ринит и пациентът да е убеден в лечението с антихистаминови препарати или кортикостероиди, и да го проведе за по-продължително време, за да може симптоматиката да отшуми“.

Когато тези стъпки биват пренебрегнати може да има усложнения – хипертрофия на носните лигавици, която може да доведе до образуването на носни полипи, инфекцията може да стигне до белите дробове и да причини асма.

„Затрудненото носно дишане като цяло води до сериозни*“ нарушения и заболявания на дихателната и сърдечносъдовата системи. Един от рисковите фактори за развитие на алергичния ринит е изкривената носна преграда – такива пациенти са по-склонни към инфекция от алергените и симптоматиката при тях се засилва. Тогава трябва да се пристъпи към оперативно лечение, което да коригира носната преграда“, казва УНГ специалистът.

Основна цел при лечението на алергичните и неалергични ринити е пациентът да поддържа сравнително добро качество на живот с помощта на назначената терапия, но специфично лечение на хремата няма. Прилагат се симптоматични средства – капки за нос, антипиретици, при бактериални усложнения – пер ос антибиотици. Най-често прилаганите фармакотерапевтични средства за лечението на алергичните и неалергични ринити засега са антихистаминовите препарати (за системно и локално лечение), кортикостероидите за системно и локално приложение. Лечението с кортикостероиди, приложени системно се назначава само при специални индикации и то в ограничени дози. Заради страничните им ефекти, лечението трябва да се прилага по-рядко, в ниски дозировки и за кратък период (2-3 седмици) и винаги под лекарски контрол. По-широко приложение за лечение на ринитите намират и локално прилаганите кортикостероиди, които са средство за лечение на всички клинични форми на ринити. При това лечение също трябва да се спазват някои ограничения в дозата и времето на лечение (до 2 месеца). За съжаление, скоро след спирането на приема, симптомите се възобновяват. Това налага лечението да продължи по-продължително време и да бъде под лекарски контрол.

Според д-р Йорданов някои от по-сериозните УНГ заболявания често се неглижират от пациентите, тъй като се проявяват със симптоми като продължителна хрема.

„Полипите в носа например се образуват заради хронични заболявания, предизвикани от инфекции при синузит и ринит. Ако пациентът не е предприел своевременно лечение, възпалителният процес става хроничен и се получават усложнения, които впоследствие изискват хирургична намеса“, уточнява УНГ специалистът. Той напомня, че на територията на ДКЦ „Софиямед“ функционира УНГ кабинет, който извършва консултативни прегледи на пациенти.

ЦИТАТИ:

10.05.2019

Национални телевизии

Разговор с д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването

БНТ  Денят започва


Водещ: Протестът на педиатрите от единствената специализирана детска болница у нас трябва да започва в този час. Трябваше към този момент тук при нас да бъде и зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков, който закъснява, очакваме го всеки момент в студиото за коментар. Преди това обаче да видим какво се случва пред лечебното заведение. Заявката на лекарите и останалия медицински персонал е да затворят булеварда пред болницата. Паулина Найденова е там. На живо виждате в момента затварянето на бул. Иван Гешов пред болницата. Спазиха си заявката лекарите, въпреки усилията на Министерството на здравеопазването да удовлетворят част от исканията, те продължават да протестират. Паулина Найденова сега с подробностите, тя е с д-р Адил Кадъм.

Репортер: Здравейте. Току-що медицински сестри и педиатри от педиатричната болница излязоха на бул. Гешов и блокираха движението. Много коли са се събрали тук, но какви са исканията им, сега ще разберем от д-р Адил Кадъм. Добро утро.

Д-р Адил Кадъм: Добро утро на всички. Надявам се всеки, който е в София и е наблизо, да успее да дойде при нас и да ни подкрепи. В името на децата излизаме на третия си протест. Искрено се надявам да бъде последен, искрено се надяваме на добра воля от страна на политиците, защото въпросът наистина е във воля, не във възможности. Искаме тази болница, която така или иначе изпълнява дейността на национална педиатрична, да бъде призната като такава и на нея да й бъде гласуван бюджет. Дали това ще бъде под формата на специален статут, дали това ще бъде под формата на някакъв друг делегиран бюджет, това е въпрос на законодателите да го решат, не е наша работа ние да търсим законите. Ние сме ви намерили решение, предлагаме ви го и искаме то да бъде изпълнено, защото целият този екип, който виждате отзад – това са лекари, медицински сестри, клинични лаборанти, кинезитерапевти, административен персонал, санитари – това е целият екип, който се грижи за децата. Не е редно един път изработил заплатите си, той да трябва и да намери парите за тях, пестейки от лечение и от диагностика. Не сме го правили, няма и да го направим. Ако ни притискат, просто ще си тръгнем, защото ние не сме хората, които ще си позволят да загубят единственото ценно нещо в педиатрията – това са децата.

Репортер: Относно специалния статут на болницата, от Министерството на здравеопазването предния път казаха, че такъв ще получи болницата, която ще отвори вероятно след около 2 години и в момента няма възможност и педиатрията да стане такава, да получи това.

Д-р Адил Кадъм: Няма никакъв проблем. Неродения Петко са го чакали колегите 40 години, ние може и да го дочакаме, искрено се надяваме. Не вярваме категорично, нито един от нас, в това нещо, поне не в сроковете, които се обещават. Но при всички положения смятаме, че има някакъв начин да бъде делегиран бюджет на тази болница, която в момента изпълнява тази дейност.

Репортер: Имаше разминаване с лимитите за прием на пациенти. Вие настоявате те да отпаднат, от Министерството на здравеопазването ви казаха, че такива лимити не важат за педиатрията. Чуваме в момента недоволните шофьори, които свирят с клаксоните на колите. Кажете относно лимитите – откъде дойде разминаването? Вчера имахте среща в педиатрията, наистина ли не се е знаело, че няма такива ограничения? Има ли, няма ли, последно какво се оказа?

Д-р Адил Кадъм: Няма никакво разминаване. Най-вероятно има разминаване между това, което зам.-министъра Начева знае за собствената система, която управлява, и това, което знаем ние като работещи. До ден днешен, допреди 30 минути, все още в болницата не може да се приеме дете с диагноза, различна от тази основна за отделенията, не може да се приеме и 11-о дете при ограничение от 10 легла и болницата продължава да има месечен финансов лимит.

Репортер: Зам.-министър Бойко Пенков след малко ще е в нашето студио. Можете в момента да му зададете въпросите си.

Д-р Адил Кадъм: Единият въпрос е защо може много бързо една болница да бъде превърната в търговско дружество, а не може да се направи обраното. И защо не може за единствената педиатрична болница да се намери някакъв начин да се делегира бюджет за детско здравеопазване.

Репортер: Благодаря ви. ДО 9.00 ч. движението тук ще бъде затворено. Дотогава протестът ще продължи. Това е от тук.

Водещ: Благодаря ти, Поли. Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков вече е при нас. Видяхте част от исканията.

Д-р Бойко Пенков: Да.

Водещ: Моля ви, обяснете ни сега, защо не може тази болница, която ни е единствената специализирана детска болница, да получи специален статут или делегиран бюджет, казват те, просто да не са обвързани с НЗОК, да не бъдат търговско дружество, за да им отпаднат проблемите и да могат да работят спокойно?

Д-р Бойко Пенков: На практика всичко може. Това, което искат колегите, е планирано да се случи.

Водещ: Кога?

Д-р Бойко Пенков: Ще се случи максимум до 2 години. 2 години е периодът, в който, примерно, ако сега лятото се обяви конкурс за (…), да стартира проектирането и завършването на детската болница в двора на Александровска, тя ще бъде с определен статут.

Водещ: Да, обаче те казват, че не вярват, че тя ще бъде достроена, както 40 години не е станало, и казаха, че нямат време да изчакат. И заплашват с колективни оставки.

Д-р Бойко Пенков: Сигурно се е изчерпало търпението. Предполагам, че много пъти са били лъгани колегите. Но това правителство, този екип и министър Ананиев го е приел като лична кауза. А лична кауза е да видим, че има нова детска болница. И тя ще бъде един инструмент в ръцете на нашите достойни уважавани колеги – педиатрите, за да могат да си вършат работата.

Водещ: Д-р Пенков, обаче те, ако не дочакат, ако наистина си спазят заявката, че ще подават колективни оставки, какво ще правим? Цяла България си лекува децата там.

Д-р Бойко Пенков: Така е, да. И ние много разчитаме на тях, защото това е последният етаж на помощта, която можем да получим.

Водещ: Кажете им ясно какво може да се направи. Доколкото разбрах, само искам да уточня, че има някакво неразбиране между зам.-министър Начева и между тях, включително по темата за отпадането на лимитите. Нещо не сте се разбрали. Те искат ясно да разберат какво им обещават.

Д-р Бойко Пенков: Имаше един период, в който имаше трудности, действително, колегите са прави. Между 10 и 30 март тази година имаха големи проблеми с отчитането – не само те, бяха чисто софтуерни проблеми на новата система, която контролираше приема на болни. Това най-вероятно се е отстранило. За да бъдем съвсем спокойни, че те ще могат да приемат дечица във всяко едно отделение, в което има нужда това дете да бъде и няма да има ограничение от страна на леглата – ето, даже включително и в понеделник шефът на IT-то на НЗОК, заедно с колегите си от Столична каса ще бъдат там и ще решат всички технически проблеми.

Водещ: Аз това разбрах от д-р Кадъм, че отпада този лимит, който е вързан легло и диагноза.

Д-р Бойко Пенков: Точно така.

Водещ: Но остават финансовите лимити.

Д-р Бойко Пенков: Категорично.

Водещ: Остават също така лимитите за брой пациенти.

Д-р Бойко Пенков: Не. Има един Код 17, в който се кодират детските заболявания. Те ще бъдат кодирани по тях, без значение какво е – дали ще бъде заушка, хрема и т.н. Щом има нужда детето да бъде в болница, то ще бъде прието в болница, ще бъде лекувано и ще бъде отчетено към касата и ще си получат парите. Другото, което стана ясно, сега на 8-и имаше надзорен съвет, знаете, там се взеха решения да няма ограничения.

Водещ: Какво значи да няма ограничения? На брой пациенти ли?

Д-р Бойко Пенков: Толкова брой дечица, които имат нужда от лечение в болницата, го получават и те си отчитат дейността.

Водещ: Отпадат тези лимити.

Д-р Бойко Пенков: Да. Няма да има ограничение за прием на деца.

Водещ: Д-р Пенков, не знам обаче дали това ги успокоява. Искат си специалния статут и делегирания бюджет. И да не са свързани с НЗОК. Може ли това да стане преди новата детска болница да бъде построена, или не може?

Д-р Бойко Пенков: Утре правителството да вземе решение да направи специален статут на болницата, моят плачевен опит в ликвидирането на търговско дружество е, че то трае между 6 и 20 години. Става дума за преминаване през ликвидация.

Водещ: Няма как търговско дружество да…

Д-р Бойко Пенков: Трябва оценка на активи, удовлетворяване на кредитори. Разбирате ли…

Водещ: Ще отнеме много време.

Д-р Бойко Пенков: Изключително. Протяжна процедура, така е предвидена в търговския закон и не можем да избягаме от нея.

Водещ: Предстои да видим какво ще стане и дали ще успеете да се разберете. Иначе колективните оставки висят със страшна сила.

Д-р Бойко Пенков: Ние сме в разговор с тях непрекъснато. Даже снощи като си тръгвах късно, проф. Литвиненко беше при г-жа Начева. Непрекъснато обсъждане проблеми.

Водещ: Той поиска извинение, и други педиатри, от нея.

Д-р Бойко Пенков: Да. Те се видяха, няма никакъв проблем, според мен. Аз се чувам с директора, с колеги, които са ми приятели, от болницата. Търсим оперативни решения. Когато не можем да намерим оперативни решения, тогава ги слагаме пред правителството и пред надзора. И досега сме ги намерили.

Водещ: Имате проблеми на много фронтове. И медицинските сестри, останалият медицински персонал, в очакване на тази нова методика за заплащането на медицинския персонал, казват, че на 15-и, когато тя трябва да бъде представена официално, пак излизат част от тях на протест. Как ще се справите с този проблем? И много ви моля, кажете, тъй като обещанието беше за 950 лева стартово възнаграждение за медицинския персонал от лятото, това ще бъде ли спазено или нещата се променят?

Д-р Бойко Пенков: Щяхме да го спазим веднага, сега от днес, Ако министърът беше работодател на всички сестри в България.

Водещ: Защо тогава го обещахте?

Д-р Бойко Пенков: Ние обещахме – и точно това правим – стъпките в тази посока се реализират. Първата стъпка беше да се вземе решение, която се случи на Надзорен съвет, тези 50 млн. от резерва, които са за болнична помощ, чрез да бъдат повишени цените на клинични пътеки, където това трябва да се случи поради дългогодишното им подценяване. И през тези допълнителни средства, които се вливат в лечебното заведение, да бъдат повишени заплатите на персонала. Методиката на практика прави изключително прозрачно начина, механизма…

Водещ: Но гарантира ли тези 950 лв. или не? Или това всяка болница, всяко търговско дружество ще си го определя мениджърът само според тази методика, с ваша помощ?

Д-р Бойко Пенков: Има няколко предпоставки, които сме гарантирали това да се случи. Първо, колективен трудов договор, който трябва да бъде достигнат. Второто нещо е наличието на пари, които – в понеделник започват преговорите с БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването, кои пътеки да бъдат повишени и тези пари да се усвоят от колегите. И третото нещо е прозрачността на определянето на работната заплата. Те ще знаят как точно да бъде формирана. И никой няма да бъде подценен.

Водещ: Само че това не ги удовлетворява и тях. Тях 950 лв. стартово не ги удовлетворява и те също продължават да протестират. И пак казвам, наистина, много фронтове имате. Как ще се справите, кажете, имате ли реална…

Д-р Бойко Пенков: Затова търсим диалог. Търсим разбиране от страна на колегите си. Знаем, че им е трудно, на всеки е трудно. Знаем, че има проблеми. Това се мъчим да направим непрекъснато – инвестиции в здравеопазването, създаването на по-добра работна среда и условия. Ето, сега приемаме, вече се публикува новата наредба за колегите, които сега специализират, даваме възможност за кариерно развитие. Правят се хиляди стъпки, за да може това да се случи.

Водещ: Но протестите остават. Сега искам една друга тема. Имаме пробив с Виена след подписването на новото споразумение, първа българка е одобрена. Става дума за Илияна Христова, тя е на 28 години, от Варна. Сега репортаж на колегите ни с момичето, което се надява да дочака спасението.

Репортер: Поставят диагнозата муковисцидоза на Илияна, когато е на 6 месеца. 18 години тя не е имала промени в белия дроб, разказва майка й Галина Христова.

Галина Христова: Преди 5 години се влоши състоянието ?. Преди около 3 години се наложи да мине изцяло на кислородолечение. И решихме след консултации с лекари, че единственият шанс за живот е трансплантация. Повече от година вече сме в българската листа на чакащите, но доскоро нямаше никаква надежда да се случи трансплантацията. През януари месец беше сключен договор с клиниката във Виена. Лекарите във Виена ни посрещнаха като техни близки.

Илияна Христова: След прегледа, който беше на 2 април във Виена, се чувствам още по-обнадеждена. Там потвърдиха, че съм подходяща за трансплантация.

Галина Христова: Вече са изпратили оферта до нашето Министерство на здравеопазването, на 7 май се чухме, те потвърдиха, че изпращат към НЗОК офертата. Трябва да се заплати една значителна част от сумата за трансплантация и едва тогава тя ще бъде включена в листата на чакащите в Евротрансплант.

Илияна Христова: Мечтая си отново да мога да дишам нормално, като здрав човек, да мога да правя нормалните неща – да мога да се разхождам, да работя.

Галина Христова: Сутрин със ставането първата задача е да се направят инхалациите. Те траят около час и половина. Едва тогава започваме с храненето, което при пациентите с муковисцидоза е много важно. Трябва да се поддържат необходими килограми, за да е годна за операцията, да издържи. Аз си пожелавам поне до края на годината чудото да ни се случи, поне за рождения ? ден.

Репортер: Илияна също се надява да оздравее по-бързо и да може да работи отново по специалността си – здравен мениджмънт. Дотогава обаче остава вързана денонощно към кислородния апарат. Средствата, които са необходими за поддържането на живота на младата жена, са между 600 и 3000 лв. месечно, в зависимост от състоянието й.

Водещ: Д-р Пенков, моля ви, кога тези пари, 50 000 евро, ще бъдат преведени на болницата във Виена?

Д-р Бойко Пенков: Обещавам, че излизайки от студиото ще се свържа с колегите в НЗОК, за да ускорим максимално процеса.

Водещ: За да може момичето да влезе в листата на Евротрансплант.

Д-р Бойко Пенков: За да може на момичето да бъде направена оценка и след това да бъде включена в листата на чакащите на Евротрансплант.

Водещ: Дано за рождения й ден да стане това чудо, надежда за живот. Всички го чакаме. И още 16 души чакат в тази листа за белодробна трансплантация.

Д-р Бойко Пенков: Така е. Затова се прави всичко необходимо в момента. Знаете, че в момента има 4 човека, които карат академията за белодробна трансплантация във Виена. От началото на есента още 2 екипа ще бъдат там дългосрочно, за по 6 месеца.

Водещ: Ще ви поканим пак, за да говорим отделно по тази тема, защото нямаме време. Искам обаче да се върна към педиатрите и да ви попитам нещо, което те ни казаха миналия път в студиото. 200 000 лв. струва втора ръка скенер, така знаят те. Нямат скенер в тази единствена наша детска специализирана болница в момента. Не може ли държавата България да си го позволи за децата? Един скенер за 200 000 лв., а толкова пари се дават за какво ли не.

Д-р Бойко Пенков: Може. Ще внеса такова предложение в ръководството на министерството.

Водещ: Поемате ангажимент.

Д-р Бойко Пенков: Поемам ангажимент, да. Ще направя предложение.

Водещ: Добре. Последно – за изотопите и тази здравна криза, която стана. Онкоболните са изключително притеснени. Тук в студиото ни проф. Цоневска, специалист по нуклеарна медицина каза, че отдавна сте знаели, че ще стане този проблем. България, Министерството на здравеопазването 2011 г. е осъждано поради отново липса на тези изотопи. Трайното решение кога да го очакваме, надежда и за тези хора?

Д-р Бойко Пенков: Това е невярно твърдение, категорично, защото ние нямаме пророчески дарби да знаем кога ще се случи някакъв гаф от страна на търговеца. Имаше договор, който беше изпълняван съвсем регулярно и стриктно. В един момент търговецът прекрати доставките. Но вече направи една доставка на 7-и, очакваме втора доставка на 4 големи генератора и 5 малки на 13-и, с което ще покрием нуждите за месец май. В същия момент, доколкото разбрах, в момента други две български компании са във Варшава и преговарят за поемане на договор за доставка на лекарства. И въпреки това на надзора се взе решение никой български гражданин да не бъде спиран и да бъдат използвани всички възможни алтернативни методики за образна диагностика, така че да му се помогне. Имаме такова решение.

Водещ: Въпросът е, че те струват и по-скъпо, има и по-голямо облъчване.

Д-р Бойко Пенков: Няма значение. За нас е важен болният човек. Щом има нещо, което е необходимо, ние ще му го предоставим.

Водещ: Трайното решение да го очакваме докога?

Д-р Бойко Пенков: Трайното решение трябва да се… Между другото, вчера беше обявен конкурсът отново, чакаме нов договорен партньор. Който има права, да дойде, да заповяда, за да започнем доставките.

Водещ: До 2 месеца, до 3 месеца?

Д-р Бойко Пенков: 2 месеца и половина е срокът.

Водещ: До 2 месеца и половина обещавате да има трайно решаване на кризата с изотопите, толкова важни за стадирането на заболяването на онкоболните.

Д-р Бойко Пенков: Изключително важно е. Затова сме ангажирани всички.

Водещ: Благодаря ви много за това участие. Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков по важните здравни теми от деня.

Тази вечер се раздават годишните национални награди за медицина

БНТ  Новини в 20.00 и 23.00 часа 


Тази вечер се раздават годишните национални награди за медицина. Лекари и екипи с постижения в своята област ще получат признание на специална церемония. Там е и репортерът ни Татяна Йорданова.

Репортер: Понеже казват, че в медицината главното лекарство е самият лекар, за пета поредна година ще бъдат раздадени златни статуетки на лекарите, които са допринесли за развитието на медицината и са спасили нечий живот. Вече е ясно при кого отива голямата награда – за цялостен принос в развитието на медицината. Взима я  кардиологът със световно признание проф. д-р Александър Чирков. Болница на годината е Плевенската болница. Награда получи проф. Владимир Данов. От същата болница е и младият лекар, който е награден за своите иновации – д-р Петър Узов, който е открил нови начини да лекува сърцето. Интересно е и кой е любимият лекар на пациентите – това е д-р Захари Захариев. Той лекува в областта на онкологията. Разбира се всички тези награди са само условни. Истинската награда я получава всеки лекар, който в края на деня знае, че е помогнал на някого.

Единствената специализирана детска болница у нас – отново на протест

bTV  Новини в 19.00 и 23.30 часа 


Единствената специализирана детска болница у нас – отново на протест. Това е третият пореден бунт на работещите в лечебното заведение. Стигна се и до затваряне на улици.

Репортер: НЗОК уверява, че няма да има лимити за лечението на децата. Лекарите обаче казват друго.

Доц. Радка Савова: Независимо от изявлението на г-жа Начева, че върху педиатрията няма никакви ограничения, току-що тази сутрин ни беше съобщено на лекарския рапорт, че една от клиничните пътеки, която е номер 12 и касае всички генетични малформативни и метаболитни заболявания, не можем да я отчетем пред касата.

Репортер: Недоволните обясниха, че с клинични пътеки не може да се намери достатъчно пари за медицинските сестри. В сезона на отпуските отделението за недоносени деца ще спре работа.

Доц. Мария Гайдарова: Каквито и лимити да паднат, ако ние нямаме възможност да привлечем повече хора с въпросното достойно заплащане, ще бъде абсолютно невъзможно да лекуваме децата на цяла България.

Репортер: Здравният министър обясни, че за да придобие друг статут, болницата е нужно да мине през процедура по ликвидация.

Кирил Ананиев: А вие знаете, че от понеделник, заедно с НЗОК и БЛС, започваме много интензивни преговори за анекс към рамковия договор. НЗОК има резерв, който ще бъде отворен и 50 млн. лева ще бъдат предоставени за увеличение на клиничните пътеки.

Репортер: Министърът не отрече, че през годините в болницата са се натрупали проблеми, но те няма как да бъдат решени бързо.

След 10 дни детската болница Иван Митев ще спре плановия прием и ще лекува само деца в животозастрашаващо състояние

БНР  


След 10 дни детската болница Иван Митев ще спре плановия прием и ще лекува само деца в животозастрашаващо състояние. Това обявиха протестиращите лекари от болницата тази сутрин, след като блокираха движението по бул. Иван Гешов. Педиатрите заплашват със спиране на приема, ако държавата не изпълни основните им искания – специален статут и финансиране на единствената специализирана детска болница в страната, безлимитни клинични пътеки за детско лечение и по-високи заплати.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ