Всеки трети над 15 г. е с високо кръвно

Телеграф  стр. 7   


Всеки трети човек в България, който е над 15 г., има високо кръвно налягане, съобщиха от Българската лига по хипертония според информация на nova.bg.

Увеличава се и делът на хората на 45-65 години с този проблем. Организира се акция на 17 май от 11 до 18 ч. Едновременно в цялата страна се организират пунктове, където ще се мери безплатно кръвното налягане. Това ще стане на открити обществени места в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик. Желаещите ще могат да получат и консултации със специалисти.

11.05.2019

Национални радиа

Българският лекарски съюз провежда днес и утре 70-и извънреден събор

БНР   


Българският лекарски съюз провежда днес и утре 70-и извънреден събор. Делегатите ще обсъждат промени в устава на съсловната организация, които са предложени от всички регионални лекарски колегии. Информацията допълва репортерът Гергана Хрисчева.

Репортер: Пред делегатите на събора ще бъде предоставена информация за проведените срещи с представители на Министерство на здравеопазването, Здравната каса и премиера Бойко Борисов, ръководствата на сдруженията на областни, общински и университетски болници с акцент отпуснатите от правителството средства в размер на 50 млн. лв. за субсидиране на болниците, а след това на още 30 млн. лв., което да направи възможно да се увеличат заплатите на медицинските сестри и за други специалисти по здравни грижи, които протестираха. Парите са от бюджета на здравното министерство. На събора ще бъде поискан мандат за преподписване на анекс към Националния рамков договор за 2018 г. с НЗОК, за да се заделят 50 млн. лв. от резерва на Касата за увеличаване на цените на клиничните пътеки, най-вече на тези в педиатрията, тъй като и педиатрите протестираха.

Проф. Красимир Методиев, президент на Интернационалната медицинска асоциация „България”

БНР   


Проф. Красимир Методиев, президент на Интернационалната медицинска асоциация „България”, предупреди за срив на здравеопазването у нас до няколко години, ако не се промени революционно организацията му. Темата ще се дискутира днес с участието на лекари от цялата страна във Варна. Проф. Методиев посочи, че в медицинските университети, с изключение на този във Варна, не се изучава т.нар. триаж – система за степенуване на необходимостта на пациентите от спешна медицинска помощ. За такава организация на работа настояват от много години центровете за спешна помощ.

Проф. Красимир Методиев: Триажът е точно разпределени в различни посоки в различни медицински центрове и заведения, за да се избегне точно този хаос на струпване на голяма маса пациенти, които са пострадали и имат нужда от първа помощ, и тогава те на място вече се разпределят в различните посоки.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ