Такса за децата искат лекарите, но от държавата

Можело да е намалена като за пенсионерите

Димчо РАЙКОВ, Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 8


Да се въведе потребителска такса за преглед на дете, както има такава и за възрастните. Тя обаче трябвало да се плаща от държавата, не от родителите.

За това настояха делегатите на Българския лекарски съюз на извънредния си национален събор в Обзор.

В момента детските лекари не получават нито лев за преглед на дете.

Приходите им от здравната каса са т. нар. капитация – сума за всеки пациент, когото имат в листата си. Извън това обаче джипитата педиатри не получават други средства. Само специалистите имат допълнително финансиране по линия на направленията, с които едно дете е било пренасочено към тях.

„С промените преди 20 години се въведе потребителска такса за преглед при джипи и специалист. Още тогава обаче е определено, че тези, които работят с деца, няма да получават такава такса, което е и една от причините днес да има отлив и липса на интерес към специалността, включително цели педиатрични практики стоят свободни, защото няма кой да работи в тях. В ъвеждането на потребителска такса за преглед е част от отношението към лекарите педиатри, които искаме да задържим“, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред „24 часа“. Той обясни, че лекарите не искат таксата да се поема от родителите, а от държавата. Конкретни искания за размера й няма, но дори да е 1,90 лв., колкото е за пенсионерите, е стъпка напред, коментира още д-р Маджаров.

Да отпаднат лимитите за броя на леглата по клиники в педиатрията, увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца и бременни, както и в пулмологията и отпускане на допълнителни средства в размер на 6% от резерва на касата, които да се използват за доболничната помощ, поискаха още лекарите.

Делегатите на събора подкрепиха протеста на лекарите от детската болница „Проф. Иван Митев“ за по-високо заплащане и отпадане на лимитите за лечение на деца. Лекарите дадоха мандат на ръководството на БЛС да започне преговори със здравната каса още днес. Очакванията им са по-добрите условия за лечение на децата да влязат в сила от 1 юни.

С икономиите от бюджета за болничната помощ за тази година да се изплатят и 153 млн. лв., натрупани от надлимитната дейност на здравните заведения, настояват още лекарите.

Проф. Асен Балтов: Болниците в България са твърде много

24 часа  стр. 8


Твърде големият брой на болниците в България е проблем пред здравеопазването. „400 болници на 7 млн. души, а знаете колко от тях живеят в страната, е твърде много. Дори една Германия закрива по 100 болници годишно. Лечебните заведения трябва да бъдат преразпределени, важно е качеството на лечение. Това заяви изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНТ.

Според него тази година е достигнат праг на насищане, в болничната помощ са отпуснати толкова средства, че вероятно няма да се изпълнят лимитите.

Няма българин, който да не е получил достъп до много добър специалист в рамките на 24 часа, това е невъзможно в друга европейска държава, подчерта проф. Балтов.

Коментирайки заплащането за лечение, проф. Балтов подчерта, че няма как най-съвременните методи за лечение да се покриват изцяло от здравната каса. „Променят се много от стандартите на лечение. Искаме да живеем по-добре и с по-добро качество на живот. Искаме по-бързо да излизаме от болниците и ако е възможно, лечението ни да е еднодневна хирургия и след това отново да се връщаме на работните си места. Това струва много пари“, обясни шефът на „Пирогов“.

Дори при заплащане за лечение цените са много по-ниски от европейските. Проф. Балтов разказа и за инициативата на „Пирогов“ телемедицина, която предвижда сключване на договори между спешния център и болници от цялата страна за оказване на експертна помощ при сложни случаи. Консултациите ще стават в реално време, като специалистите в „Пирогов“ виждат това, което виждат колегите им на място. Предвижда се да има и дежурни екипи, които да могат да тръгнат веднага, ако има нужда от по-специализирана намеса. Специалисти от „Пирогов“ продължават да обикалят страната, като за 7 г. те са прегледали над 10 500 деца.

Четирима с лаймска болест

24 часа  стр. 8


Четирима са се разболели от лаймска болест след ухапвания на кърлежи през април, съобщиха от регионалната здравна инспекция в Монтана.

Заразени са две жени на 33 и 81 г. от Монтана „и с. Благово и двама мъже на 37 и 31 г. от с. Главановци и Монтана.

При ухапване кърлежът трябва да се свали максимално бързо по възможност от медицинско лице, препоръчват от националния център по заразни и паразитни болести. Мястото на ухапването да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа. Това са симптомите на ранна лаймска болест.

Втората по честота, предавана с кърлежи инфекция в страната е марсилската треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите.

15 общини подписаха договори с ОПРЧР за предоставяне на услугата „Патронажна грижа“

Очаква се над 17 хил. души да се възползват от социални и здравни грижи по процедурата

24 часа  стр. 10


15 общини от цялата страна подписаха първите договори за предоставяне на услугата „Патронажна грижа“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Едногодишните договори с кметовете на общините подписа зам.-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на ОПРЧР Зорница Русинова. Очаква се най-малко 17 000 потребители за 1 година да получат медицинска грижа и социална подкрепа по домовете си. Общият бюджет на процедурата е 45,7 млн. лева.

„Нашата амбиция е с тази европейска солидарност да можем да променим живота на хората в България – хората с увреждания и самотно живеещите хора. Подобни усилия ще над градят усилията на министерството“, заяви Зорница Русинова.

Над 120 общини са подали самостоятелно или в партньорство проектите си по процедурата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2“. До момента са одобрени проектите на 80 общини, които са на стойност близо 19,9 млн. лева. Те ще обхванат 7 939 лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване.

„Вярвам, че проектите ще бъдат успешни, защото „Патронажната грижа“ е търсена от населението услуга. Тя надгражда услугите, които сме развивали до момента с личните асистенти, проектите за „Независим живот“ и „Социалния патронаж“, коментира зам-министър Русинова. Тя уточни, че общините се стремят да обхванат максимален брой хора със здравно-социални дейности в домашна среда. „Много често възрастните хора живеят сами или в малки населени места и често имат нужда от превантивни дейности от здравен характер. Затова услугите ще се изпълняват до 2 часа на ден“, допълни зам-министърът.

Основната цел на операцията „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2“ е да подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастните и хората с увреждания чрез осигуряване на мрежа от интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им. Осигуряването на интегрирани услуги за възрастните и хората с увреждания е част от Плана за действие 2018-2021 г. в изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. От началото на настоящия програмен период по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са програмирани близо 287 млн. лв. за реализиране на процесите по деинституционализацията на възрастните хора.

Ивайло Иванов, управител на Националния осигурителен институт: За пенсия се мами с ТЕЛК и документи за стаж в тежките категории

Няма да има ощетени от новите правила, защото всеки ще може да избере кой коефициент ще му даде по-висока пенсия

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 16-17


– От 4 май влязоха в сила новите промени в Кодекса за социално осигуряване, но част от хората все още са притеснени дали няма да бъдат ощетени и да вземат по-ниска пенсия. Основателни ли са притесненията им, г-н Иванов?

– Заявления съобразно извършената промяна в КСО, в сила от 4 май, се приемат от 7 май 2019 г. Новата разпоредба дава възможност на хората, които се пенсионират след 31 декември 2018 г., да изберат индивидуалният им коефициент да бъде изчислен по т. нар. стара методика -съгласно разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата преди 2019 г. (трите златни години преди 1997 г. -б.а). Пенсионният орган задължително ще извършва преценка кой коефициент е по-благоприятен ще извършва преценка кой коефициент е по-благоприятен по старата методика, или съгласно разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата след 31.12.2018 г. -новата методика. За хората, които не са направили такъв избор, по принцип се прилага „новата методика“ (индивидуалният коефициент се смята с дохода след 2000 г -б.а).

Хората с вече подадени заявления за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 г., както и тези на които е отпусната такава пенсия до влизането в сила на разпоредбата, могат да упражнят еднократно своето право на избор за изчисляване на индивидуалния им коефициент по старата методика, като подадат изрично заявление в НОИ. Те могат да направят това в шестмесечен срок от влизането в сила на промяната, т.е. до 4 ноември 2019 г. В тези случаи и ако коефициентът, изчислен по старата методика, е по-благоприятен за съответния човек, размерът на пенсията му ще се определи в новия размер от същата начална дата, от която тя е отпусната.

Категорично ощетени пенсионери няма да има, тъй като при направен избор от заявителя за извършване на преценка пенсионният орган служебно ще изчисли по представените оригинални документи и ще определи коя от двете методики е по-благоприятна за тях. Не трябва да се забравя обаче, че за целите на изчислението по старата методика кандидат-пенсионерът задължително трябва да разполага и да представи редовно оформени документи за осигурителния му доход за 3 г., избрани от него, от последните 15 г. стаж преди 1997 г.

– Какво трябва да направят хората, за да им се изчисли пенсията със стария индивидуален коефициент? Какви документи трябва да предоставят?

– На интернет страницата на Националния осигурителен институт е публикуван нов образец на заявлението за отпускане на пенсии и добавки, в който е предвидено специално място, където лицето да отбележи своя избор. При направен избор за изчисляване по старата методика хората следва да посочат т.нар. златни три години преди 1997 г. по техен избор и да приложат документ, удостоверяващ осигурителния им доход за същия период.

– Ако бъдещият пенсионер е убеден, че ще е по-изгодно да се пенсионира по новите правила, какво трябва да направи?

– При подадено заявление за пенсиониране, в което не е избрано изчисляване по старата методика и към което не се приложени документи за осигурителния доход на лицето за три години преди 1997 г., пенсионният орган по подразбиране ще изчислява индивидуалния коефициент и размера на пенсията по новия ред, приложим за трудови пенсии, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г.

– Как служителите на НОИ ще помагат при избора за индивидуалния коефициент?

– На първо място чрез електронната услуга „Прогнозен размер на пенсия“.Този комбиниран електронен калкулатор е достъпен още от 3 май на сайта на института. За да се ползва, трябва да се въведе Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ. Той е актуализиран, така че да изчислява прогнозен индивидуален коефициент и по двете методики. Освен това във всяко териториално поделение на НОИ е създадена организация за допълнително консултиране на гражданите, с което да бъдат подпомогнати при изчисляването на прогнозен индивидуален коефициент и при избора на по-благоприятния от тях. За извършване на консултация лицето трябва да разполага и да представи пред служителите редовни документи за съответния осигурителен доход за избрания тригодишен период преди 1997 г. Организирани са и мобилни консултации и посещения на експерти по график във всички общини, като целта е да разяснят на хората законово приетата възможност за избор на методиката. Хората трябва да знаят, че консултациите с експертите дават прогнозен размер на пенсията. Освен това в консултациите осигурителният стаж до 1 януари 1997 г. ще се третира като стаж от трета категория труд. Причината е, че той се доказва при пенсионното производство.

– Защо избрахте двата варианта да действат до 2023 г.?

– Предвиденият срок на действие е до 1 януари 2023 г. е обвързан с това, че до края на 2022 г. се очаква да намалее значително делът на хората, за които изчисляването на индивидуалния коефициент по стария ред е по-благоприятно.

– Може ли конкретно да кажете в кои случаи ще е по-изгодно хората да се пенсионират по старата формула и в кои по новата?

– Трудовият път на всяко осигурено лице е строго индивидуален, което води до спецификите и различния краен резултат за всеки отделен човек. При всички положения е установено, че новата методика е по справедлива за определяне на крайния индивидуален коефициент на лицата, като премахва натрупани диспропорции от миналото, спомага за по-точно определяне на коефициентите и отразява по-правилно приноса на отделните лица към пенсионноосигурителната система.

– Избухна скандал в Силистра и се оказа, че шефове на НОИ там са уреждали фалшиви пенсии. Вие имахте ли сигнали, че там се случва нещо нередно? Колко сигнала за фалшиви документи за пенсии сте подали през последните години? И какви са опитите за измама?

– Нямахме сигнали, че се случва нещо нередно с фалшиви документи за пенсии в Силистра. При нас имаше сигнали и сезирахме Икономическа полиция и прокуратурата за нарушения в ТЕЛК-овете

Първата проверка, която бе извършена от органите на реда, бе свързана с издаването на решения от ТЕЛК с неистински диагнози. След това последва основна проверка на решенията. От нея се установиха и проблемите в Силистра. Искам да поясня, че сигналите за нередности в

ТЕЛК до Икономическа полиция бяха подадени от служителите на НОИ в Силистра.

Повечето от сигналите при нас не са за нарушения на нашите служители, а за опити на хора, които се опитват да подменят стажа си или да подадат документи с невярно съдържание. Освен ТЕЛК-овете, които са широко популярни за издаване на инвалидни пенсии, имаме опити за измама на хора, които представят категориен стаж, но без да са работили. Между другото в Силистра е подобен случай. Там определени хора са предоставяли документи за първа категория труд, а всъщност са работили за трета.

– Как вашите служители правят проверките на документите за пенсия?

– Нашите служители правят няколко проверки и контроли на документите, които се подават. След като служителят обработи всички документи, които са представени, при определянето на размера на пенсията се правят още две контроли, а експертите не знаят какво е направил предният. Ако имаме съмнения за неверни документи, търсим обратна информация от самия осигурител.

По-трудно е с Фирмите, обявени в ликвидация или несъстоятелност, защото няма длъжностни лица, които да потвърдят дали човекът реално е работил там. Тогава се прави проверка и в нашите архиви. Контролът при пенсионните производства е много сериозен.

– Бизнесът периодично поставя искане за реформа в болничните. През 2017 г. се осмелихте да предложите промени, но те бяха замразени. Дойде ли време дебатът отново да се поднови?

– Необходима е цялостна реформа при болничните листове. Неправомерно издадените болнични, освен че източват фондовете на Държавното обществено осигуряване, водят и до загуби за бизнеса. Когато служителят не е на работното си място, той не произвежда продукт и това затруднява работодателя.

При тази ниска безработица отсъствието на всеки работник е проблем за всеки работодател. Това е причината бизнесът да иска нови правила. Работодателските организации настояват за реформа, но тя се свежда до стария вариант – първите 3 дни да се изплащат от НОИ. Този дебат трябва да продължи, защото той е важен за всички.

– Какви са най-честите нарушения при болничните листове?

– Най-честите нарушения са при болничните листове за общо заболяване, а общият им брой е прекалено голям. Забелязва се увеличението им около почивните дни. Видно е, че хората си сливат почивните дни. Нарушения има и при диагнозите и времето за издаването им.

– Вашите служители правят анализи и проверки на болничните. Има ли лекари, които издават прекалено много болнични?

– Има. Тези лекари ги даваме на компетентните органи и сезираме Министерството на здравеопазването и здравните инспекции. Имаше скандален случай в Ихтиман за лекар, който е издал прекалено много болнични.

– А оплаквания от работодателите имате ли?

– Не липсват оплаквания и от работодателите. Най-често те са чуждестранни инвеститори, защото ако има болнични, намалява работната ръка. Така бизнесът се затруднява при изпълнение на поръчките си.

***

CV

– Роден на 21 февруари 1967 г. в Тетевен

– Завършил е висше икономическо образование в Стопанската академия „Димитър Ценов“ с магистърска степен по финанси и кредит през 1993 г.

– През 2008 г. се дипломира като магистър по право в ЮЗУ „Неофит Рилски“

– От 2003 до 2016 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като до септември 2009 г. е зам. изпълнителен директор, а след това е назначен за изпълнителен директор

– От юни 2016 г. до септември 2017 г. е зам.-министър на труда и социалната политика

– На 19 септември 2017 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт

НОИ „улови“ съмнително увеличаване на болни при сливането на почивните дни

При ниската безработица всяко отсъствие на служител е проблем. Схемата източва хем осигурителния институт, хем бизнеса

24 часа  стр. 1


Националният осигурителен институт „улови“ съмнително увеличаване на болните работници и служители по време на дългите почивни дни.

„Видно е, че хората сливат почивните дни. Неправомерно издадените болнични обаче, освен че източват фондовете на Държавното обществено осигуряване, водят и до загуби за бизнеса. При тази ниска безработица отсъствието на всеки работник е проблем“, коментира в интервю за „24 часа“ управителят на НОИ Ивайло Иванов. Той отново призовава за цялостна реформа при болничните листове. Промени бяха предложени още през 2017 г., но после бяха замразени.

Взривиха кабинет на зъболекари от Македония

Тони МАСКРЪЧКА

24 часа  стр. 6


Стоматологичен кабинет в сградата на кметството в санданското с. Ново Делчево е бил взривен и запален в нощта срещу неделя. Все още не е ясно дали инцидентът е умишлен, или е бил причинен от късо съединение в електрическата инсталация.

Според първоначалните огледи по-скоро става дума за късо съединение, от което е тръгнал пожарът, но се проверява и другата версия. Щетите в помещението са големи. Избити са дограмата, тухлена стена и врати. Техниката, която е за около 20 хил. евро, е напълно унищожена.

От няколко години помещението, което е на първия етаж в сградата на кметството, се ползва под наем от семейство Начевски от гр. Радовиш. 56-годишната Весна Начевска е стоматолог и от 2016 г. има регистрирана у нас фирма за индивидуална практика за първична дентална помощ. Съпругът й е зъботехник. Двамата идват в петък, събота и неделя в Ново Делчево, за да обслужват пациенти. В събота са били в кабинета си до 22,30 ч и после се прибрали в Сандански да нощуват. „Съседи са чули гръм и видели пламъците около 3 ч. Обадиха ми се и повикахме пожарната“, каза кметът Валентин Апостолов. Огнеборците дошли бързо, но всичко станало за минути. „Обадих се и на семейството, те дойдоха за десетина минути от Сандански. Това, което се случи, е ужасно. Досега такъв инцидент не сме имали тук и всички сме потресени. Като гледам обаче какви са пораженията, допускам, че умишлено е хвърлена някаква запалителна течност“, добави още кметът.

Той определи македонците като разбрани хора, които „с никого не са се скарали“. И уточни, че в съседство е здравната служба, а на втория етаж са помещенията на кметството, но там няма сериозни поражения. На сградата няма камери за видеонаблюдение, които биха помогнали на разследващите.

Лекарският съюз иска държавата да плаща такса преглед за децата

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 2


Държавата да плата потребителската такса за преглед на деца иска Българският лекарски съюз. Въвеждането на подобен механизъм според съсловната организация е един от начините да се подпомогне детското здравеопазване и да се компенсира недостатъчното финансиране на педиатричната помощ.

В момента по закон всички лица до 18 години са освободени от потребителската такса, която се дължи при посещение при лекар, както и при престой в болница. И преди е имало подобни искания през 2017 г. от сдружението на общопрактикуващите лекари предложиха родителите на децата да плащат по 1 лв. такса, а остатъкът до пълния й размер 1.90 лв., да се поема от държавата, както е регламентът при пенсионерите.

От лекарския съюз искат също 6% от резерва на здравната каса да бъдат отпуснати за доболнична помощ. Оттам вече бяха предвидени извънредни 50 млн. лв., с които да се увеличат цените на клиничните пътеки в болничната помощ за лечение на деца, бременни и белодробно болни. Това се очаква да е факт от 1 юни. Да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията искат още от БЛС. Подобно е искането и на работещите в специализираната болница по педиатрия в София, на което от здравната каса отвърнаха, че лимити няма, но от лечебното заведение не са разбрали. Миналата седмица от болницата заплашиха с ефективен протест и спиране на плановия прием, ако институциите не чуят исканията им за по-добро финансиране, включително и за промяна на статута на лечебното заведение, което да позволи и финансиране от бюджета.

Нови 160 лекарства са изчезнали от пазара у нас

6 от тях нямат алтернатива, други 40 са налични, но без отстъпки от здравната каса

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 2


Тенденцията десетки лекарства да се спират от продажба от производителите им продължава и през 2018 г., сочи докладът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата за миналата година. Националният съвет по цените отговаря за регистрацията на цените на всички медикаменти и допускането или изваждането им от позитивния списък с препаратите, които се поемат с обществени средства.

158 са процедурите, разгледани от националния съвет, за изключване на лекарствени продукти от позитивния списък на препарати, плащани от здравната каса и здравното министерство, и за заличаването на цените им. Това значи, че производителите на тези медикаменти или са ги спрели изобщо от производство, или спират да ги внасят у нас, като най-честата причина е, че не им е изгодно. Цените на медикаментите у нас преди облагането им с ДДС са сред най-ниските в Европа и компаниите отдавна твърдят, че нямат интерес да продават на толкова малък пазар.

Отделно производителите на 40 други лекарства са поискали продуктите им да бъдат извадени от позитивния списък и да им бъде вписана цена в регистъра на пределните цени, т.е. те остават у нас, но само на свободна продажба, без отстъпки от НЗОК.

„От всички изключени лекарствени продукти от позитивния списък найголямата група са предназначени за лечение на сърдечносъдови заболявания, следвани от групата лекарствени продукти, предназначени за лечение на онкологични и онкохематологични заболявания. Третата група е тази на антиинфекциозните лекарствени продукти и антимикотици (антибиотици, противовирусни и ваксини)“, посочват от съвета по цените. 39 от излезлите от позитивния списък са били най-евтините в своята група.

С изтеглянето на лекарствата позитивният списък намалява с 8 международни непатентни наименования, т.е. от него излизат препарати, за които не остава алтернатива. Два от тях все пак остават у нас – те са вписани в регистъра на пределните цени, отпускани по лекарско предписание, т.е. могат да се купят, но не и по линия на НЗОК. „Терапевтичните области на изключените международни непатентни наименования са кардиология (хипертония, стенокардия, намаляване на риска от инфаркт при пациенти с нестабилна стенокардия и др.), онкология и онкохематология (карцином на пикочния мехур, карцином на дебелото черво, рак на млечната жлеза, муптиплен миелом, лимфоцитна левкемия и др.), антиинфекциозни и антимикотични продукти“, отбелязват от съвета по цените и уверяват че, „нито един от заличените INN не е без алтернатива за лечение на съответното заболяване“.

ОБРАТЕН ПРОЦЕС

Все пак в страната влизат нови лекарства. 180 са процедурите за включване на нови генерични лекарства в позитивния списък през 2018 г, сочи докладът. 32 пък са напълно новите продукти и те са от 21 нови международни непатентни наименования. Най-много нови препарати има в областта на хематологията и онкологията.

БЛС с условие към НЗОК – подписва анекса срещу 50 млн. лв. за педиатриите

Монитор  стр. 5


Българският лекарски съюз постави условие пред бъдещото подписване на анекса към договора с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

На събора на организацията през уикенда в курорта Златни пясъци делегатите са гласували искане 50 млн. лв. от резерва на касата да бъдат насочени към педиатриите, тъй като това е най-недофинансираният сектор в здравеопазването. Идеята е с тях да се финансира както част от доболничната помощ в детското здравеопазване, така и педиатричните клинични пътеки. Предстои Управителният съвет на съсловната организация да преговаря с Надзорния съвет на НЗОК тази сума да бъде включена в анекса на Националния рамков договор, които действа тази година. До момента пари от резерва се отблокираха предимно за онколекарства и онколечение в болниците.

Българският лекарски съюз настоява и за въвеждането на такса за преглед на дете, като тя бъде поета от държавата. Сега такава такса не се заплаща от родителите, тъй като прегледите и лечението на малчуганите и непълнолетните се поемат по програма ,,Майчино и детско здравеопазване“. И към момента такава такса се плаща, като тя се поема именно от програмата, но е в размер на 1,90, а от БЛС искат да е в обема, който в момента се заплаща от здравноосигурените възрастни. Той е 2.90 лв.

Освен това съсловната организация настоява да бъде изплатена надлимитната дейност на болниците, която за миналата година възлиза на 153 млн. лева. Лекарският съюз уточнява, че това може да стане със средствата от икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 година.

Съборът на съсловната организация е приел исканията с 204 „за“, 24 гласа „против“ и 8 „въздържали се“.

Да се направи мрежа от болници, в които да се практикува телемедицина, а лекари от „Пирогов“ да дават консултации на специалисти в страната online. Това предложи междувременно директорът на спешната болница проф. Асен Балтов пред БНТ.

Тази година е достигнат прагът на насищане в болничната помощ. В България има прекалено много лечебни заведения, общо 400, допълни той. Проф. Балтов заяви, че в Германия вече се затварят болници, които не са ефективни и предложи това също да бъде направено и у нас. Той посочи, че специалисти от „Пирогов“ правят медицински прегледи в страната, като за седем години са прегледани над 10 500 деца.

Държеливият пациент

Монитор  стр. 10


Българският пациент се оказва, че е най-държеливият в Европа. Той издържа на високи такси, събирани под всякаква форма в родното здравеопазване дори когато е здравноосигурен, свикнал е да бъде навикван и най-вече да му се натяква, че парите по клинични пътеки са малко (виж стр. 5). Българският пациент се оплаква, но на близките си, той рядко подава жалби и още по-рядко съобщава на контролните органи, че са му поискани пари за едно или друго, което се поема от Националната здравноосигурителна каса. Българският пациент е свикнал да слуша оправданието, че е най-привилегирован в Европейския съюз, тъй като в България най-бързо се стига до преглед и лечение от специалист, докато там се чака седмици наред. Същевременно Българският лекарски съюз всяка година излиза с едни и същи искания за пари – нещо, напълно мотивирано в повечето случаи. От десетилетие обаче, че и, съсловната организация не отваря дума за грубото отношение на лекарите, за исканите нерегламентирано пари на ръка и редица други неблагополучия в отношенията лекар – пациент. Ето една тема, по която трябва да помисли ръководството на съсловната организация, преди да направи поредното си искане за пари.

Лекарският съюз настоява: И децата с такса ми джипито

Телеграф  стр. 7


Държавата да поема таксата за преглед на деца при джипито. За това настояха от Българския лекарски съюз за пореден път на 70-ия си извънреден събор в декларация, адресирана до властите. В момента малчуганите и тийнейджърите до 18 години не плащат нищо за преглед при педиатър. От години съсловната организация настоява всички пациенти да плащат пълния размер на таксата, която в момента е 2,90 лева. От нея са освободени и хората с увреждания. Пенсионерите пък плащат левче за преглед, като разликата за възрастните хора се доплаща от държавата чрез здравната каса.

Тревога

Съсловната организация с тревога следи поредицата от лекарски протести в страната. За да се потуши недоволството е необходимо по най-бързия начин да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца и бременни жени. На извънредния събор стана ясно, че Българският лекарски съюз ще иска предоговаряне на Националния рамков договор именно с тази цел. Да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в

Педиатрията е едно от основните искания на БЛС. Медицинският персонал от единствената специализирана педиатрична болница в България – „Проф. д-р Иван Митев“, излязоха за трети път на улицата и в петък обявиха, че ако до 10 дни не бъдат чути, ще подадат колективна оставка. Те настояват за достойно заплащане, специален статут на болницата и отпадане на лимитите за прием и лечение на малките пациенти.

Искания

Сред останалите искания в декларацията на БЛС е да се изплатят 153 млн. лв. надлимитна дейност на лечебните заведения, както и да се отпуснат допълнителни 6 процента от резерва на Здравната каса, с които да се дофинансира доболничната помощ. Същевременно в петък правителството одобри допълнителни 50 млн. лв за субсидиране на болниците, което ще направи възможно медицинските сестри да получат 950 лева стартова заплата. Увеличение ще има и за други специалисти по здравни грижи.

Децата като джакпот

Милена МИЛОТИНОВА

Телеграф  стр. 12


Държавата да поема таксата за преглед на деца при джипито – за това настояха от Българския лекарски съюз. В момента малчуганите и тийнейджърите до 18 години не плащат нищо за преглед при педиатър (виж стр. 7).

Никой нямаше да поставя въпроса за кокошарската сума от 2 лева и 90 стотинки, ако лекарите и то не кои да е доктори, а тези, които обгрижват най-малките, се чувстваха достойно възнаградени. Цялата система е дотолкова прогнила, че медиците, щат-не щат, търсят начин да припечелят и от административната дейност, която им идва в повече. В момента например таксата за извинителна бележка е до 5 лева и лежи на гърба на родителя. Много хора биха обвинили лекарите в меркантилност, но истинският проблем е, че това са изчезващи специалисти, които след 10-15-20 години няма кой да замени.

Критично

Защото педиатрите са критично малко. Всеки трети детски специалист у нас е в пенсия, а има и 70-годишни доктори, които все още практикуват. Всеки, който е търсил педиатър за децата си и то читав, го е изпитал на гърба си и чул доста пъти думите: „Не приемам нови пациенти“, защото не може да смогне да ги обгрижи. Заради системата на здравеопазването на децата се гледа като на „потребителска такса“, на „клинична пътека“ и на касичка. Сякаш децата са големият „джакпот“. Дори държавата да се съгласи да плаща таксата за преглед за малчуганите, това с нищо няма да промени системата, в която се давим. От това децата нищо не печелят. Една такса повече не значи повече пари за здравето на малките, не значи повече направления за специалисти, не значи по-малко висене пред препълнените кабинети на болни и здрави деца едновременно.

Дъно

Показател, че грижата за най-малките не е достигнала дъното си, е протестът на медиците от единствената педиатрична клиника в България, които вече три пъти излизат на протест на улицата и заплашиха с колективна оставка в петък, ако до 10 дни не бъдат чути исканията им. А едно от основните им искания е да отпаднат лимитите за прием и лечение на малки пациенти, защото зад сухите формулировки „лимити“ и „недостатъчно финансиране на клинична пътека“ се крият стотици деца, които се борят с тежки заболявания и които не трябва плащат със здравето си заради недъзите на цялата система.

Шефът на „Пирогов“: 400 болници са много за България

Телеграф  стр. 7


„400 болници са прекалено много за България. Тази година е достигнат праг на насищане, в болничната помощ са отпуснати толкова средства, че вероятно няма да се изпълнят лимитите“.

Това каза пред БНТ директорът на болница „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов. По думите му оттук-нататък важно е качеството на лечение. „В Германия се затварят 100 болници, които не са ефективни. Болниците трябва да бъдат преразпределени“, каза проф. Балтов.

„Няма българин, който да не е получил достъп до много добър специалист в рамките на 24 часа, това е невъзможно в друга европейска държава“, допълни още той. Специалисти от „Пирогов“ продължават да обикалят градове в страната. За 7 години са прегледани над 10 500 деца. Проф. Балтов сподели идеята да се направи мрежа от болници, обединени от телемедицина, а лекари от „Пирогов“ да дават консултации на специалисти в страната.

Младоженци събраха 1010 лв. за болница

Телеграф  стр. 6


Младоженци, които само преди няколко дни станаха официално семейство, дариха 1010 лв. на отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Сумата е събрана по време на сватбеното им тържество, като вместо цветя двойката пожелала паричната им стойност, за да подкрепи финансово болничната структура. Уповавайки се на максимата, че направеното добро не трябва да се афишира, те не пожелаха имената им да бъдат оповестявани. „Присъствахме на няколко тържества и бяхме свидетели на изхвърлянето на букети, решихме, че е грях по този начин да се изхвърлят живи цветя, има много по-важни неща от един букет и помолихме всички наши гости да дарят предвидената сума за отделението по неонатология. Смятаме, че децата са бъдещето, те са бъдещето и крепят всички възрастни хора“, разказва булката. Екипът на бебешката реанимация бе трогнат от благородната инициатива, под знака на която младото семейство започва съвместния си живот и им пожела здраве и много деца, които да изпълнят живота им с щастие. Предоставените средства ще бъдат използвани за закупуване на апаратура. Това е второто дарение от младоженци, което получава отделението, след като преди почти една година Александрина и Петър Андрееви от Велико Търново подкрепиха звеното с 1000 лв.

Лекарите от Хил Клиник: Ракът на простатата не е присъда

Телеграф  стр. 7


Ракът на простатата е често срещано онкологично заболяване и заема трето място след рака на белия дроб и на стомаха и втората причина за смъртност след белодробния рак. Счита се, че около 10% от мъжете над 50 годишна възраст са поразени от тази коварна болест.

Добрата новина е, че при първи и втори стадий продължителността на живота след адекватно лечение е 10 и повече години при около 90-95% от пациентите. Това дава големи надежди на мъжете с новооткрит рак в ранен етап. При прогресия на заболяването обаче преживяемостта пада. Ракът на простатата може да бъде повече или по-малко агресивен. Агресивният злокачествен процес се развива много бързо, излиза извън простатната капсула и прогнозата е неблагоприятна. Другата неприятна страна на този карцином е, че не дава симптоми /или симптомите са сходни с тези на доброкачествено увеличената простата/ и незабелязано образува метастази – разпространение на ракови клетки в други части на тялото. Затова ранната диагностика е от ключово значение. Радикалната простатектомия се счита за основен метод на лечение на рака на простатната жлеза. Тя позната повече от 100 години, но поради огромния брой усложнения дълго време не се е практикувала широко. Смята се, че това е една от най-тежките урологични операции, но когато хирургията се извършва по лапароскопски метод, както в Хил клиник, възстановяването е много по-бързо и рисковете са сведени до минимум. Лапароскопията, извършвана от проф. Щолценбург в известната столична болница запазва континенцията и пациентите нямат постоперативен проблем с неволно изпускане. И не на последно място – съхранява се сексуалната функция и мъжете запазват своето самочувствие, енергичност, качество на живот, оставяйки диагнозата „рак“ завинаги зад гърба си. Хванат навреме простатният карцином може да се премахне оперативно, което осигурява близо 100% успеваемост на лечението. Затова лекарите в Хил клиник твърдят, че простатният карцином не е смъртна присъда, а болест, която е напълно във възможностите им да бъде преодоляна.

По лапароскопски, щадящ и модерен метод в Хил клиник извършват изключително успешно лечение на рак на бъбрека. При преобладаваща част от случаите се прави частична /парциална резекция/ операция, при която се маха само злокачественото образувание, а останалата част от бъбрека се запазва и продължава да функционира. Тази толкова съвършена, прецизна органосъхраняваща хирургия е важна за живота на пациенти в последствие.

Онлайн търговци и аптеки под наблюдение

Труд  стр. 3


През 2018 г. под засилено наблюдение бяха онлайн търговци и аптеки, като контролът няма да бъде занижаван и през настоящата година. През 2018 г. бяха предприети значително повече контролни действия спрямо граждани и фирми, които не декларират доходи/приходи от търговска дейност в интернет. Възложени бяха 595 ревизиии и 2178 проверки на електронни търговци. В резултат на приключилите през годината 357 ревизии са установени допълнително данъчни и осигурителни задължения в размер повече от 27 млн. лв. Освен това в хода на ревизиите и проверките са направени доброволни корекции на подадени декларации и са внесени допълнително в бюджета 2,9 млн. лв.

Проверките на аптеките и лечебните заведения бяха във връзка с разходване на бюджетни средства за лекарства. Извършени са общо около 150 проверки в аптеки, лечебни заведения или на лица, търгуващи с лекарства. В хода на проверките са съставени 15 акта за нарушения.

Пускат отново на търг хирургическия корпус

Труд  стр. 22


Нова тръжна процедура за продажба на огромния хирургически корпус в Търговище ще готви местната администрация. Това предвижда Общината след заявен интерес от потенциален купувач, който трябва да внесе по-конкретна оферта за инвестиционното си намерение. Интересът е от чуждестранно дружество, което планирало да строи жилищни сгради на терена.

Хирургическият корпус, който и до днес стои като символ на някогашното строителство, се намира непосредствено до действащата областна болница. В съседство са първите блокове от гъстонаселените кв. „Запад“ 1 и 2, търговски обекти и други.

Теренът е с обща площ от над 14 дка, а разгърната площ на корпуса над 36 000 кв. м. Самата конструкция е на 9 етажа, с 2 подземни. Имало тунел към болницата, който някога се предвиждало да осигурява директен достъпен на линейки и екипи.

Според спомени на съвременници строежът е бил през 80-те години и на него са били ангажирани и лекари, които трябвало да дават доброволен труд. Предвиждало се е да има хеликоптерни площадки и огромни операционни, които да поемат случаи от Североизтока.

Обектът е бил завършен на 60%, но през първите години на демокрацията бил подложен на тотално плячкосване, като са изтръгнати дограми, електроинсталации, санитарни и всичко друго, което е можело да се откърти и изнесе.

През 2006 г. Общината обяви първия търг за продажба на имота при цена от 5,1 млн. лв. Тогава множество инвеститори оглеждаха конструкцията, но така и не се стигна до сделка. Това доведе до падане на цената, която през 2009 г. стигна до 2,6 млн. лв., но нямаше оферти.

През 2016 г. общински съветници предложиха да се започне процедура за разрушаване на сградата, тъй като била опасна. Имало дефекти по носещата част, пукнати, ерозия и т.н. Според експерти конструкцията нямало как да се ползва и довършва, а подлежала единствено на премахване.

В същото време теренът е изключително атрактивен и желаещи да го купят, но без да трябва да се занимават с конструкцията, ще има много.

Огледите на специалисти показаха, че блокът може да се разруши само чрез демонтаж – панел по панел. Фирми, които биха се ангажирали с това, искали да трошат бетона на място, което пък от общината отказват дори да коментират, заради невъобразимия шум и прах, които ще се носят.

Каква ще бъде цената, на която ще се пусне хирургичният блок, който вече има мини гора на покрива, ще стане ясно тепърва. Очаква се и офертата на потенциалния инвеститор, за да станат ясни намеренията му.

Започват нови социални проекти

Труд  стр. 22


Три нови социални проекта за общо над 2,4 млн. лв. стартира Община Търговище тази година. Два от тях са насочени към възрастни хора, които не могат да се самообслужват и нямат близки. Третият е за деца с увреждания или изведени от институции, за да бъдат подготвени за самостоятелен живот.

Проектите са разработени през последните 2 години в изпълнение на приоритетите на Общината за разширяване на социалните услуги към групи, нуждаещи се от целенасочени усилия за подобряване начина на живот, полагане на повече грижи, включително и медицински, с посещения по домовете на възрастни самотни хора.

В това направление досега липсваха в достатъчен обем нужните услуги и ръководството на администрацията положи усилия за разкриване на нови дейности, насочени и към зрялото поколение. Така към дневните центрове за възрастни хора и такива с увреждания, които функционират в Търговище, ще се добавят денонощни грижи в съвременна база, както и такива, които ще се оказват по домовете на хората.

Изграждат центрове за денонощна грижа за болни и възрастни

Труд  стр. 22


Център, който да поеме денонощна грижа за хора с психични разстройства и друг, в който да се обслужват възрастни самотни без близки, ще изгради Община Търговище. Двете нови звена ще бъдат в сградата на бившето училище в село Съединение, която ще бъде преустроена и разширена за нуждите на центровете. На двата етажа на зданието ще се направят спални помещения, санитарни възли, дневни и стаи за терапии. Ще бъде монтиран асансьор, нови дограми, ще се санира цялата сграда от над 600 кв. м., като е предвидено и благоустрояване и озеленяване на прилежащите площи.

Дейностите ще се извършат по „Регионална социална инфраструктура“, процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Медицински екипи ще обслужват пенсионери и хора с увреждания

Труд  стр. 22


Почасови здрави и социални услуги ще получават 118 възрастни, над 65-годишна възраст, както и хора с увреждания, които имат затруднения с излизане от домовете си, достъп до непрекъсната здравна грижа и проблеми със самообслужването. Патронажните грижи ще бъдат оказвани по нов проект на Община Търговище, целящ намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Стойността на дейностите е за близо 314 000 лв., като освен наемането на персонал, ще се закупят и 2 автомобила, за да се придвижват екипите до адресите на нуждаещите се.

Изграждат се преходно и наблюдавано жилища за деца и младежи от институции

Труд  стр. 22


Преходно жилище за 8 деца и младежи, които излизат от институции или са от различни уязвими групи, ще изгражда Общината в кв. „Запад“ 3. В сградата, която ще бъде на площ от 540 кв.м., трябва да се осигурят всички условия за живот, близък да семейния, на децата от 15 до 18 години. Изграждането на преходното жилище е в рамките на трети проект на общината по направлението за „Регионална социална инфраструктура“, по „Региони в растеж“.

В този проект са включени пет обекта за изграждане или ремонт за създаване на нови или разширяване на услуги. Ще бъдат извършени преустройство, ремонти и други на два неизползваеми към момента етажа от Общностния център, където е Центърът за консултации по предходен проект. В новата база ще работи Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. В помещенията на двата етажа, всеки от по 517 кв.м., ще се осигурят условия за дневна грижа за 30 деца с увреждания и за още 60 за консултации.

В дейностите е заложено и благоустрояване на дворно пространство на Дневния център за деца с увреждания за включване на услуги за Център за социална рехабилитация и интеграция. Ще бъдат обхванати 2 000 кв. от двора на бившия Дом „Майка и дете“.

Ще бъде създадена нужната материална база за ново наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст. Новата услуга ще бъде в ремонтиран по проекта апартамент в „Запад“ 2. Петият обект, включен в проекта, е Центърът за обществена подкрепа в кв. „Запад“ 3. Целият проект е с продължителност до 2021 г. Стойността му е за над 1 млн. лв.

БЛС иска държавата да плаща потребителска такса за децата

Лекарският съюз минава към машинно гласуване на събора

Дума  стр. 4


Да бъде въведена потребителска такса и за деца, която да се плаща от държавата. За това настоява лекарското съсловие в декларация, приета с 204 гласа „за“, 24 „против“ и 8 „въздържал се“ на 70-я извънреден събор на Българския лекарски съюз. В документа лекарите настояват да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ и ограничението да е общо за броя легла за всички детски отделения. ДУМА припомня, че в сряда Надзорният съвет на НЗОК реши да няма лимити за лечението на деца. Очаква се днес представители на БЛС да се срещнат с министъра на здравеопазването, за да започнат преговори за увеличаване цените на най-недофинансираните клинични пътеки (за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията) и да бъдат разпределени 50-те милиона лева от резерва на НЗОК с анекс към Националния рамков договор от 2018 г.

БЛС настоява да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки за детски болести в болниците от I до III ниво на компетентност още в рамките на сега действащия анекс към НРД 2018, като се ползва резервът на НЗОК. Пак от резерва да се вземат пари, за да бъдат увеличени с 6% средствата в доболничната помощ. От БЛС за пореден път настояват да бъде платена т.нар. надлимитна дейност, която възлиза на 153 млн. лв. Според тях пари могат се вземат от икономиите в бюджета на НЗОК за болнична дейност.

Край на урните и опашките при избор на нови ръководства в БЛС, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, след като делегатите приеха всички решения на събора да бъдат гласувани машинно. Делегатите приеха да отпадне Акредитационният съвет. Структурата е създадена през 2012 г., но за 5 години не е успяла да постигне целите си, става ясно от мотивите към предложението.

40 американски щата съдят фармацевтични компании

Фирмите обвинени в изкуствено вдигане цените на лекарства, една от тях работи в България

Дума  стр. 8


Повече от 40 американски щата подадоха иск, с който обвиняват фармацевтични компании в заговор за изкуствено увеличаване цената на обичайните лекарствени средства. В делото се твърди, че около 20 компании са участвали в определянето на цени за над 100 лекарства, включително такива за лечение на диабет и рак.

Една от обвинените фирми е „Тева Фармасютикълс“ – най-големият световен производител на генерични лекарства. „Тева“ има представителства на 80 пазара, произвежда и предлага над 1800 лекарства и 16 000 лекарствени продукта.

„Тева“, която отрича всякакви нарушения, казва, че ще защити действията си.

Искът, който е следствие на петгодишно разследване, обвинява компаниите, произвеждащи лекарства, че са участвали в престъпна схема за повишаване на цените – в някои случаи с повече от 1000 процента. Искът бе подаден от главния прокурор на щата Кънектикът Уилям Тонг.

„Имаме убедителни доказателства, които показват, че генеричната лекарствена индустрия е извършила многомилиардна измама на американския народ“, каза Тонг, цитиран от Би Би Си.

„Разполагаме с имейли, текстови съобщения, телефонни записи и свидетелства на специалисти от компаниите, които смятаме, че ще докажат многогодишен заговор за определяне на цените и разделяне на пазарния дял за огромен брой лекарства“, твърди той.

Представител на „Тева“ в САЩ заяви пред медиите, че израелската компания „не е участвала в никакво поведение, което би довело до гражданска или наказателна отговорност“.

Останалите 19 фирми, замесени в делото, все още не са коментирали твърденията.

Според съдебното дело компаниите, произвеждащи лекарства, са се уговорили за манипулиране на цените в периода юли 2013 г. – януари 2015 година.

Г-н Тонг заяви, че разследването е разкрило защо разходите за здравни грижи и лекарства, отпускани по лекарско предписание, са толкова високи в САЩ.

„Тева“ е добре позната и в България. Компанията зае водеща позиция на българския фармацевтичен пазар, след като купи през 2016 г. българския фармацевтичен гигант „Актавис“. „Тева Актавис“ притежава най-богатото продуктово портфолио, което включва широка гама медикаменти за социалнозначими заболявания в области като кардиология, онкология, централна нервна система, антибиотици, метаболизъм, дихателна система, опорно-двигателен апарат, храносмилателна система, витамини и хранителни добавки. Производствената част е представена от два модерни завода в градовете Дупница и Троян, които отговарят на най-високите световни стандарти за фармацевтично производство. „Актавис Дупница“ е сред най-големите фармацевтични производители на твърди лекарствени форми в Европа.

12.05.2019

Национални телевизии

Ръководството на БЛС с мандат да преговаря със НЗОК за по-високи цени на някои от клиничните пътеки

БНТ  Новини в 20.00, 23.00 часа


На извънреден събор на Българския лекарски съюз ръководството на организацията получи мандат да преговаря със Здравната каса за по-високи цени на някои от клиничните пътеки, най-вече в областта на детското и майчиното здравеопазване. Принципно съгласие за повишаване на цените беше постигнато на среща при премиера в началото на май. За целта ще бъдат разблокирани 50 милиона лева от резерва на Националната здравноосигурителна каса.

По време на преговорите със Здравната каса, които ще започнат утре, Българският лекарски съюз ще настоява възможно най-скоро да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца и бременни, както и в областта на пулмологията. Според председателя на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров, никога не се е случвало по средата на годината да се вдигат цени на медицински услуги. В повечето случаи резервът е отивал за заплащане на свръх разходи, обясни доктор Маджаров.

Д-р Иван Маджаров: Тука става въпрос за 50 милиона от резерва на НЗОК, който всяка година е гласуван като 3% от общия бюджет на НЗОК. 50 милиона от този резерв се отпускат, за да повишим цените на клиничните пътеки.

Новите цени се очаква да влязат на първи юни. Ще се иска и въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. Председателят на лекарския съюз посочи, че ще настояват и за повишаване на прегледа в специализираната извънболнична медицинска помощ, а ако се постигне и повишение на първичния преглед в специализираната медицинска помощ, ще бъде много добре.

Д-р Иван Маджаров: Чрез клиничните пътеки ние осигуряваме по-висок приход на лечебното заведение, съответно и по-високи възнаграждения за колегите.

Според доктор Маджаров повишаването на цените на клиничните пътеки е единственият регламентиран начин за финансиране на болниците.

Българският лекарски съюз /БЛС/ и здравните власти започват преговори за повече пари

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа


Българският лекарски съюз /БЛС/ и здравните власти започват преговори за повече пари. Основната тема ще бъде как да се разпределят 50 милиона лева от резерва на Здравната каса. Парите са за финансиране на клиничните пътеки, които са стари и не отговарят на реалните разходи на болниците за лечение.

Новината за допълнителни 50 милиона лева за здраве дойде на фона на протести в единствената детска болница в България.

Кирил Ананиев: Основен акцент и приоритет при актуализирането на цените ще бъдат детските пътеки.

Д-р Иван Маджаров: Умишлено не бяха посочени кои, защото това е въпрос на анализ.

Но, за протестиращите педиатри отсега е ясно.

Д-р Теодор Василев: Тези 50 милиона лева са крайно недостатъчни. Имаме клинични пътеки, за които не може да се покрие и една десета от сумата, която трябва да бъде в нея включена, за да можем да покрием само диагностиката.

Освен за диагностика и лечение на деца 50-те милиона лева ще отидат и за белодробни заболявания, и за сърдечна недостатъчност и са за шест месеца.

Д-р Иван Маджаров: 50 милиона до края на годината за шест месеца никак не са малко.

Покрай проблемите с детското здраве стана ясно, че парите за клиничните пътеки, с които държавата покрива разходите на педиатрите не са актуализирани от поне седем години и това е само част от проблемите с парите за клинични пътеки, като цяло.

Д-р Иван Маджаров: То всъщност всички не са актуализирани, но тези, които са в най-тежко положение са пътеките, които служат за лечение на белодробни заболявания, пътеките, които служат за лечение на хронични сърдечни заболявания, с които лекуваме пациенти в общинските болници.

Протестиращите педиатри дадоха десет дни отсрочка на властите да изпълнят всичките им искания. От тях вече остават осем, докато лекарите не изпълнят заплахите си.

Д-р Теодор Василев: Ефективни стачни действия, преставане на работа с планов прием, обслужване на животозастрашаващи състояния и подаване на колективни оставки.

Българският лекарски съюз иска предоговаряне на Националния рамков договор

Нова телевизия  Новини в 12:00 часа


Българският лекарски съюз иска предоговаряне на Националния рамков договор. Това решиха делегатите на извънредния събор на съюза в Обзор. Те ще поискат увеличаване на цените на клиничните пътеки за лечение на деца. С подробностите сега от Обзор включваме Цеца Алексова, добър ден.

Репортер: Добър ден, колеги. Извънредния събор даде мандат на БЛС да започне преговори с НЗОК утре за разпределението на 50-те милиона лева от резерва на НЗОК. Припомням, че в петък здравният министър оповести в Бургас, че 50 милиона лева ще бъдат разблокирани от резерва. До мен е председателят на БЛС доктор Иван Маджаров. Д-р Маджаров, за какво ще бъдат разпределени тези средства и за кои клинични пътеки, естествено за какво вие ще настоявате?

Д-р Иван Маджаров: Добрата новина е, че наистина приключи извънредния събор с мандат да преговаряме и да подпишем анекс към сега действащия Рамков договор, с която да повишим цените на най-недофинансираните клинични пътеки в момента. Умишлено не бяха посочени точно кои, защото това е въпрос на анализ. И при всички положения ще стане дума за повишение на цени не само в детските пътеки, където се надяваме да получим повишение значително и на първо, и на второ, и на трето ниво клинични пътеки, но и на такива, които са свързани с лечение на белодробни заболявания, на първо и второ ниво лечение на ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност, отново в първо и второ ниво, защото там са проблемите, които се идентифицираха. Те не са открити сега, ние сме ги посочвали многократно, въпросът беше, че нямахме възможност в началото на годината при преговорите за анекса в края на годината да постигнем това увеличение.

Репортер: Благодаря ви, д-р Маджаров, както разбрахте Лекарският съюз започва преговори утра със здравната каса за увеличение цените на голяма част от клиничните пътеки.

Отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

Нова телевизия  Новини в 12:00 часа


Днес се отбелязва световния ден на медицинските сестри. В България тази професия се възприема по-скоро като женска, но следващите две истории разбиват този стереотип. Християния Червенкова ни среща с двама мъже, които учат за медицински сестри.

В реанимацията на най-голямата болница във Велико Търново откривам Светлан и Симеон. Мъже на средна възраст, които са студенти, учат за медици и искат да помагат.

Светлан Николов: Работих в Прага със съпругата си осем години, там имахме приятелско семейство парамедици и всеки ден ми разказваха за тази професия, колко е интересна, колко е благородна.

Чехия остава зад гърба на Светлан. Остава в България. Вече работи в неврологията на болницата.

Светлан Николов: Всеки ден се срещам със смъртта. Определено това е едно уникално е усещането да помогнеш на човека.

От финансите Симеон скача в медицината. Но не оставя и бизнеса си.

Симеон Маринов: Медицината е точна наука, както финансите и математиката. Обичам точните науки. Затова се записах да уча медицина.

Единият е на 33, другият на 46 – но годините не са от значение за мечтите.

Светлан Николов: От първия ден и до ден днешен ние сме атракция в университета, защото сме мъже .. Където и да отидем, всички казват – Ооо, мили момичета… А, имате и момчета.., което в първия момент е така малко по-интересно, на наистина сме ухажвани, много обичани. Смятам, че това, че сме мъже, а и защо не още мъже,. Защото в чужбина тази професия е мъжка професия също.

Екзотика в здравната система, която чупи предразсъдъци.

Светлан Николов: Не бели лястовици, а бели орли.

Но да помагаш не е за всеки, или носиш добрината в сърцето си или просто не ти се отдава.

Светлан Николов: Медицинските сестри са страшно отговорни и толкова е лошо отношението понякога на хората към тях. Свидетели сме на такива сцени, дори побоища върху здравни работници. Неблагодарна, непризнателна професия, а в същото време медицинската сестра е доволна само на едно „благодаря”, на един поглед, на един жест.

Национални радиа

БЛС подкрепи протестиращите педиатри от специализираната детска болница в София

БНР  


БЛС подкрепи протестиращите педиатри от специализираната детска болница в София. На извънреден събор на съсловната организация в Обзор беше приета декларация, в която се изразява съгласие с исканията за специален статут на болницата и по-добро заплащане на труда в нея. Лекарският съюз ще преговаря със здравната каса за по-високи цени на клиничните пътеки в направления като педиатрия и белодробно лечение. Ще се настоява за увеличение и в други области, заяви председателят на съюза д-р Иван Маджаров:

д-р Иван Маджаров: „Ще предложим и други недостатъчно оценени досега клинични пътеки като пулмологичните да бъдат огледани и да бъде предложено тяхното повишение като цена. Има някои от детската хирургия пътеки, които също биха могли да получат леко завишение. Трябва да настояваме за повишаване и на прегледа в специализираната извънболнична медицинска помощ, ако можем да постигнем повишение на първичния преглед и в специализираната медицинска помощ, ще бъде много добре.”

 

Българският лекарски съюз получи мандат за преговори със Здравната каса за по-високи цени на клиничните пътеки

БНР  


Българският лекарски съюз получи мандат за преговори със Здравната каса за по-високи цени на клиничните пътеки в области като педиатрията. Членовете на Съюза провеждат извънреден събор в Обзор. На събора за първи път след 2012 г. бяха направени и промени в Устава на БЛС. Подробности очакваме сега от кореспондента ни Даниела Костадинова, която е на пряката линия от Обзор. Добър ден.

Репортер: Добър ден. С електронно гласуване се одобриха промени в Устава на БЛС. Според тях се премахва акредитационния съвет, а медицинските обучения вече ще се извършват по договор от БЛС и медицинските университети. Най-важното решение на извънредното заседание обаче е свързано с преговорите, които ще започнат между БЛС и НЗОК за увеличаване цените на клиничните пътеки в рамките на отпуснатите 50 милиона лева от резерва на Здравната каса. Новите цени ще влязат в сила от 1 юни, каза председателят на Лекарския съюз, д-р Иван Манджаров. Приоритетно ще бъдат повишени цените в педиатрията, но се предвиждат по-високи цени и в детската хирургия и помологията. Освен това в рамките на резерва след анализ ще се обмисли възможност за минимално повишаване на цените за преглед, каза още д-р Маджаров.

Община Ловеч ще предоставя от 1 юни почасови здравно-социални услуги на възрастни хора и на хора с увреждания

БНР  


Община Ловеч ще предоставя от 1 юни почасови здравно-социални услуги на възрастни хора и на хора с увреждания.

Услугите ще се предоставят предоставени на близо 150 нуждаещи се, съобщи кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Корнелия Маринова: Това по същество е една нова услуга, патронажна грижа. Тя ще обхваща хора с увреждания, с хронични заболявания и възрастни хора, които не могат да полагат самостоятелно грижи за себе си.

За нуждаещите ще се грижат медицински специалисти, рехабилитатори и социални специалисти. Ще бъде закупен и автомобил

Корнелия Маринова: Който да осигурява необходимата мобилност за работата на екипите. Всички манипулации ще се извършват на практика в дома, ще се снабдяват хората с лекарства.

Около 7% са случаите на хипертонични усложнения при бременните жени

Дарик радио  


Около 7% са случаите на хипертонични усложнения при бременните жени. Това каза пред Дарик д-р Мария Янкова, един от водещите специалисти в областта на майчино-феталната медицина в България. Тя е акушер-гинеколог, консултант по фетална медицина, председател на УС на Асоциацията по майчино-фетална медицина. По думите й, около 30% са бременните жени у нас над 35-годишна възраст.

Водещ: Какво спестява на бъдещите родители майчино-феталната медицина и какви рискове могат да се избегнат?

Д-р Мария Янкова: Това е много хубав въпрос, защото реално майчино-феталната медицина и феталната медицина има за цел да намали до минимум изследванията по време на бременност, но те да бъдат направени с такава прецизност и с такова качество, че да не се налага да се правят излишни прегледи, които да внасят допълнителни тревоги при семействата, очакващи дете. Така че, трябва да се правят в конкретен срок и в конкретни центрове, които имат подготовката за такива прегледи, за да не се налага да правят излишни процедури, излишни амниоцентези, излишни ехографски прегледи ежеседмично, ежедневно. Това нещо трябва да се спести на родителите.

Водещ: Кои са най-сериозните усложнения, които биха могли да се избегнат при качествено проследяване на бременността?

Д-р Мария Янкова: Последните години, както и лекторите споменаха в лекциите си, които бяха наши гости от Англия, от Испания, навсякъде по света и в Европа един от огромните проблеми са недоносените деца и преждевременните раждания. Ние имаме наистина добри условия вече да разпознаваме сигналите за такъв бъдещ проблем на бременността, така че едно от нещата, с които се борим е прекламсията и високото кръвно по време на бременност. Знаете средната възраст на бременните вече се увеличава. Ако тя преди 20 години беше около…до 25 години, в момента е 27, 28-30 години средната възраст на бременните, а процентът на бременните жени над 35 години вече е около 35 процента, което е една голяма група жени, които имат нужда и от допълнителни консултации по време на бременността си.

Водещ: Какво показват ранните резултати от скрининга от прекламсия, всъщност това е темата, сред темите на конгреса?

Д-р Мария Янкова: Точно така. Нашите резултати много трудно, дори НСИ или нашата медицинска документация не е достатъчно прецизна в това да даде точните данни за това какъв е процентът на хипертоничните усложнения, така че ние положихме много усилия да анализираме няколко хиляди прегледа, които сме проследили, които са били в нашия център за консултации. Всъщност зае първи път успяхме да достигнем до един точен процент, който е около 7 процента за страната. Това са около 3 хиляди бременни, които така или иначе ние сме разпознали и сме профилактирали в посока на превенция на хипертонични усложнения. Превенция означава, че ние не може да стопираме усложнението като усложнение, но може да го доведем до успешен край, тоест до безопасност за майката и бебето.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ