Повече пари за майчино и детско здраве

Труд  стр. 6


Започнаха преговорите по обещаните 50 млн. лв. за увеличение на цените на клиничните пътеки за майчино и детско здраве. Те се водят между Министерството на здравеопазването, НЗОК и Българския лекарски съюз. Целта е промените да залегнат още в рамките на сегашния Анекс към Националния рамков договор за 2018, който определя цените на здравните услуги. 50-те млн. лв. се осигуряват от резерва на НЗОК. Припомняме, че освен тях увеличение с други 30 млн. лв. ще има и за болници в труднодостъпни региони, психиатрии и белодробни диспансери, т.е заведенията, извършващи дейности извън пакета на задължителното здравно осигуряване.

Сърце погубва 70 хиляди души годишно

Труд  стр. 6


Около 70 000 българи годишно умират от сърдечни заболявания, а в 70% от случаите смъртта настъпва внезапно.

Данните изнесе Сдружението по кардиостимулация и електрофи зиология в България по повод предстоящия международен конгрес на съсловната организация. Той ще е в периода 17-19 май в

Златни пясъци и ще събере светила от Германия, Полша, Сърбия, Швейцария, Великобритания, Чехия и България. Когато настъпи сърдечен арест извън болница, смъртността е висока, а за България достига почти 100%.

Има три важни стъпки, които всеки трябва да следва, ако види припаднал човек – да провери дали диша, да се обади на 112 и да започне сърдечен масаж, посъветва д-р Васил Трайков, председател на сдружението.

Профилактични прегледи срещу кожен рак

Труд  стр. 6


Дерматолози се включат за пореден път в Националната кампания за профилактика на рака на кожата „Евроме ланома 2019“ на 15 май. Специалисти от ВМА ще преглеждат безплатно тогава в кабинет № 220, 2 ет. в поликлиниката след предварително записване на тел.: 02/92 26 181; 02/ 92 25 002; 02/ 92 25 809. В Алексан дровска болница кабинетите са 118 и 122 след записване на тел. 02/ 92 30 454 и 02/ 92 30 494.

Студент взе титлата по джудо

Свищовският студент Едмон Белчев завоюва първо място и шампионска титла по джудо от Национална универсиада 2019, която се проведе във Варна. Второкурсникът от Стопанска академия, който се обучава в специалност „Бизнес информатика“, участва за втора поредна година в студентската надпревара, като през 2018 година в София стана вице шампион.

Лечението на щитовидна жлеза е затруднено

Труд  стр. 6


Заради липса на радиойод, пациенти с рак на щитовидната жлеза не могат да провеждат последващо лечение. Причината е, че фирмата, вносител за България, е преустановила инпорта. Така след операцията се създава риск за поява на метастази, в случай че пациентът няма финансова възможност за лечение в чужбина. Това предупредиха ендокринолози на конференция за Централна и Източна Европа по тире оидни заболявания, която се проведе на 10 и 11 май в София.

 

ФАНДЬКОВА ПОРЪЧА КАРТИНИ ЗА НЕЗРЯЩИ

Труд  стр. 1


Кметът на София Йорданка Фандькова поздрави ръководството на новата Научно -индустриална лаборатория RILab i2030 за разработката на картина, пригодена за незрящи. Чрез допир те ще могат да добият представа за творбата „Хоро“ на Иван Мърквичка, направена релефна чрез 3D принтер. Поръчани са 10 подобни картини.

ЛИНЕЙКИ РАЗКАРВАТ ЛУДИ ПО БОЛНИЦИТЕ

Бездомни и пияни блокират екипите на Спешна помощ

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 1, 4-5


Линейки се разкарват между болниците в опит да настанят за лечение психичноболни пациенти. Оказва се, че заради липсата на легла екипите стоят блокирани с часове.

По думите на лекарите от столичната Спешна помощ това е ежедневие. Наш репортер стана свидетел на подобна сага преди броени дни. В петък реанимационен екип поема адрес за психичноболен и особено агресивен мъж, който изпотрошил дома си. На място пристига и полиция. Мъжът е вкаран в линейката, но в продължение на четири часа лечебни те заведения отказват да го приемат и отпращат екипа на Спешна помощ.

„Този човек е опасен за себе си и околните. Ако никоя болница не го приеме и ние го пуснем, той може да убие някого. Въпросът е кой ще поеме отговорността за това“, каза пред „Телеграф“ д-р Делян Георгиев – завеждащ смяна в ЦСМП – София. Той е един от хората, които имат тежката задача да координират екипите и да ги насочват към кои болници да карат пациентите. Това зависи както от състоянието на човека, така и от подадената от лечебните заведения информация. „Всяка сутрин болниците подават към нас данни за свободните легла по отделения. Когато тези места се запълнят, те отново подават информацията към нас и така ние не караме повепациенти към тях“, обяснява д-р Георгиев случая с психичноболния мъж обаче нещата се развиват по друг начин. Линейката обикаля няколко лечебни заведения без успех. Едно от местата, към които екипът потегля, е психиатричната болница в Курило. По заявката от петък сутринта там има 6 свободни легла. Когато лекарите пристигат обаче, дежурният отказва да приеме пациента и заявява, че местата вече са запълнени, а те са пропуснали да обновят информацията си към Спешна помощ. Същата ситуация се повтаря и с Окръжния психодиспансер.

Междувременно се появява и друг проблем състоянието на мъжа налага той да бъде въведен в изолатор. Оказва се, че и такива в София не достигат. „Психичноболните пациенти имат нужда от помощ. Преди с тях се занимаваха специализирани екипи на психодиспансерите. За съжаление, откакто грижата за тези хора се вмени на Спешна помощ, ние срещаме огромни трудности. Защото те трябва да бъдат лекувани, а ние не можем да провеждаме терапия. Това, което можем и трябва да направим като Спешна помощ, е да ги настаним в психиатрично звено. Ние се лутаме от болница на болница, а линейките биват връщани заради недостиг на места. И този проблем е от години“, разказва за омагьосания кръг д-р Делян Георгиев. В случая с агресивния мъж екипът обикаля София в продължение на 4 часа, докато накрая той е приет за лечение. В други случаи обаче така и не се стига до хоспитализация. Само преди два месеца психичноболен пациент изкара една нощ във Второ районно, след като близо 6 часа линейка обикаляше болничните заведения. Малко преди това друг мъж остана няколко часа във фоайето на ЦСМП – София, а след това избяга.

Статистиката показва, че всеки ден екипите на Спешна помощ се отзовават средно на 4 сигнала за психичноболни. Само за първите четири месеца на годината тези случаи са общо 562. Подобни казуси обаче има не само с луди и агресивни. Същата е ситуацията с бездомните хора и с алкохолиците. От януари до април спешните екипи са покрили над 2000 такива случая. Най-много линейки са хвърчали по улиците заради пияни – 1557. За 120 дни това прави по 12 алкохолици в денонощието. „С бездомните хора ситуацията е същата. Обаждат се случайни минувачи и сигнализират за човек, който лежи на улицата. Когато изпратим екип, се оказва, че този човек просто живее там. В случаите, когато той има нужда от помощ, става още по-сложно, защото тези хора нямат документи и приемът им в болница става много труден. Караме ги по районни, където се опитват да ги идентифицират, издават им временни бележки, пак обикаляме болници, след това дезинфекцираме цялостно линейката и това също отнема часове. При средно 20 екипа, които обслужват 3 милиона души в София, ако една линейка е блокирана с психичноболен, една с бездомен и една с алкохолик, сами можете да прецените каква е ситуацията“, обяснява още спешният медик Делян Георгиев.

Звънят на 112 от входа на лечебницата

Наред с останалите куриози в Спешна помощ все по-често хора звънят на 112 и викат линейка от входа на лечебно заведение. За поредния подобен случай разказа читател пред „Телеграф,,. „Бях пред столична болница, когато видях една жена цялата в кръв. Беше паднала и си беше разбила устната, беше си избила четири зъба. Тръгнах към нея. през това време се събраха още няколко човека. Една лекарка си извади телефона и звънна на Спешна помощ, за да повика линейка, а бяхме на крачки от входа на болницата. Пострадалата дама, въпреки че беше цялата в кръв, се опита да им каже, че могат да й помогнат сама да стигне до входа, но те казаха, че така е по закон. В крайна сметка спешните лекари дойдоха и заведоха жената в болницата,,, разказва очевидецът. Това далеч не е единственият такъв случай. Както „Телеграф,, писа, мъж издъхна пред Пета градска в деня на изписването му. В този случай отново бе извикана линейка, въпреки че човекът се намираше на входа на болницата, в която е лекуван. Всъщност обаче според закона всяко лечебно заведение е длъжно да окаже помощ на лице в спешно състояние.

Още 12 души на опашка за бъбрек

Телеграф  стр. 4


Нови 12 души, които се нуждаят от бъбрек, са вписани в Изпълнителната агенция по трансплантации.

Още трима пък са на опашка за черен дроб. Общо 1151 българи са в листата на чакащи за орган. Към 9 май тази година у нас са извършени шест бъбречни, четири чернодробни и една сърдечна трансплантации, припомня zdrave.net. Те са били направени в Александровска болница, „Св. Екатерина,, и „Лозенец,. Миналата седмица стана ясно, че е одобрен и първият пациент за трансплантация на бял дроб във Виена. За да бъде включена в листата на чакащите на Евротрансплант обаче, 28-годишната Илияна Христова от Варна трябва да изчака здравната каса да преведе 50 000 евро на болницата. Сумата е необходима за покриване на хонорарите на лекарите, за осигуряване на специализиран транспорт със самолет и на медицински екип в него. Междувременно четирима наши лекари заминаха на обучение за извършване на белодробни трансплантации във Виена. Очаква се до 2021 г. такива да се правят и у нас.

Разследват смъртта на пациент с ХИВ

Телеграф  стр. 6


Новата мегаагенция „Медицински надзор“ разследва случая с починалия ХИВ позитивен пациент.

През последните години британецът Крейг Харпър е живял в българското село Стояновци. Мъжът почина, след като в рамките на месец няколко лечебни заведения са си прехвърляли отговорността за лечението му. Сега от Националната пациентска организация (НПО) настояват всички болници да бъдат разследвани, както и да се проследи причината за забавянето на назначените хематологични изследвания на пациента. Според информация на НПО Харпър е бил върнат от две лечебни заведения – МОБАЛ – Велико Търново, и УМБАЛ „Георги Странски“. Спешна помощ му е предоставена в „Пирогов“, след което мъжът е приет в Инфекциозната болница в София. Там продължава лечението му, правят му се кръвопреливания, но без резултат. Медиците от ХИВ отделението се усъмнили за хематологично заболяване и поискали консултация от УМБАЛ „Иван Рилски“, която обаче била отказана. Така пациентът е приет в Националната хематологична болница, а на третия ден е изписан, защото нямал хематологично заболяване.

Фалстарт на делото „Плъха“

Телеграф  стр. 10


Делото срещу д-р Иван Димитров, подсъдим за убийството на Жоро Плъха, беше отложено вчера от Пловдивския окръжен съд. Причината е заболяване на съдията, писа Блиц. Самият д-р Димитров също не се яви в храма на Темида. На място обаче бяха роднини на Плъха. Майка му Златка запита защо подсъдимият е направил така, че сега тя да гледа децата на сина си. По думите й било трудно да се гледат две внучета. Случаят с убийството стана м.г., когато ромът влязъл да обира гаража на лекаря. Той обаче го видял и слязъл на място, а после стрелял по него. Плъха избягал и бе открит на следващия ден мъртъв до една кола, а докторът – арестуван.

Българката надживява със 7 г. мъжа си, най-дълголетни са хората в София и Кърджали

Средната продължителност на живота у нас е най-ниската в ЕС – 74 г. и 8 месеца

24 часа  стр. 8


Почти 4 пълни години е разликата в продължителността на живота в областите, където е най-висока, и тази с най-ниска. Жителите на столицата и на Кърджали живеят средно по 76 г. и 6 м., докато в Монтана – 72 г. и 7 м., показват публикуваните вчера данни на Националния статистически институт (виж картата).

Това е измерване на средната продължителност на предстоящия живот показва колко се очаква да живеят родените днес, ако всички условия на живот се запазят на сегашното равнище. Прави се на всеки 2 години и данните се отнасят за периода 2016-2018 г.

В България средната продължителност на живота е 74 г. и 8 м. Тя остава непроменена в сравнение с предишното изследване, което се отнася за периода 2015-2017 г.

За 10-годишен период (между 2008 и 2018 г.) увеличението на средната продължителност е с 1 г. и 9 м. за мъжете и с 1 г. и 8 м. за жените. Въпреки това продължаваме да сме на последно място в ЕС с най-ниска продължителност на живота заедно с Латвия. Там е 74 г. и 9 м. В челото на класацията са държави като Испания, където живеят средно по 83 г. и 4 м., и Италия – по 83 г. и 1 м.

У нас има твърде голяма разлика между продължителността на живота на жените и мъжете и относително висока разлика между живеещите на село и в градовете

Българските мъже живеят средно 71 г. и 4 м., а българските жени – със 7 години повече -78 г. и 4 м. Има и сравнително голяма разлика между половете по отношение на това колко още години биха могли да живеят онези, които сега навършват 65-го-дишна възраст. Те биха живели средно още 16 г. и 1 м., като мъжете ги очакват средно още 14 г. и 1 м. живот, а жените – още 17 г. и 8 м.

Разликата в средната продължителност на живота между живеещите на село и в града не е много голяма. Ако средната е 74 г. и 8 м., гражданите живеят средно 75 г. и 7 м., а живеещите на село – средно по 72 г. и 8 м.

Тази разлика е сравнително устойчива във времето.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в Силистра – 8 г. и 5 месеца

Най-малка е в столицата и в област Шумен – 6 години.

Най-старите данни на НСИ сочат, че средната продължителност на живота в България е била едва 52 г. в навечерието на Втората световна война. В началото на 60-те тя вече рязко е скочила на 69 години, но оттогава насам нараства много бавно. 20 г. по-късно например – в началото на 80-те на миналия век, тя е едва с 3 години по-висока – 71 г. А 10 години по-късно – през 1990 г., остава на същото ниво.

Почти 30 г. по-късно средната продължителност на живота на българина е нараснала едва с 4 години.

Проект: Варна ще помага на 495 възрастни и лица с увреждания

Финансирането е за 1,1 млн. лева

Цанко ЦАНЕВ

24 часа  стр. 24


Община Варна започва реализация на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания на територията“. Това стана възможно, след като бе подписан договор за еврофинансиране. Проектът е с най-голям брой потенциални потребители – 495, от получилите финансиране предложения на общините. Той е на стойност 1,1 млн. лв. Срокът за изпълнение на планираните дейности е 24 месеца. Чрез него се цели обезпечаване и изграждане на институционален и кадрови капацитет за предоставяне на почасови мобилни здравно-социални услуги за възрастни и лица с увреждания на територията на общината. Ще бъде осигурено подобряване и поддържане на здравното състояние на тази група от хора чрез комплексни грижи в дома. Ще се търси и съкращаване на болничния престой чрез формиране на подкрепяща социална среда.

Очакваните резултати са свързани с подобряване качеството на живот и намаляване на социалната изолация на хора над 65 г., с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и хора с увреждания и техните семейства посредством разширяване на мрежата от достъпни и качествени услуги в общността и в домашна среда.

Варна, Бургас и Търговище подписаха договори е ОПРЧР за предоставяне на услугата „Патронажна грижа“

Очаква се над 850 души от трите общини да получат здравни и социални грижи по процедурата

24 часа  стр. 24


Общините Варна, Бургас и Търговище подписаха договори за предоставяне на услугата „Патронажна грижа“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Едногодишните договори с кметовете подписа зам.-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на ОПРЧР Зорница Русинова. Очаква се над 850 потребители от трите общини за 1 година да получат медицинска грижа и социална подкрепа по домовете си. Безвъзмездната финансова помощ за трите договора е на стойност близо 2 млн. лева.

„Вярвам, че проектите ще бъдат успешни, защото „Патронажиата грижа“ е търсена от населението услуга. Тя надгражда услугите. които сме развивали до момента с личните асистенти, проектите за „Независим живот“ и „Социалния патронаж“ коментира зам.-министър Русинова. Тя уточни, че общините се стремят да обхванат максимален брой хора със здравно-социални дейности в домашна среда. „Много често възрастните хора живеят сами или в малки населени места и често имат нужда от превантивни дейности от здравен характер. Затова здравните услуги ще се изпълняват до 2 часа на ден, допълни зам.-министърът.

Основната цел на операцията „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2“ е да подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастните и хората с увреждания чрез осигуряване на мрежа от интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им. Осигуряването на интегрирани услуги за възрастните и хората с увреждания е част от Плана за действие 2018-2021 г. в изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. От началото на настоящия програмен период по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са програмирани близо 287 млн. лв. за реализиране на процесите по деинституционализацията на възрастните хора.

Българите са с най-ниска продължителност на живот в ЕС

Колкото нас живеят латвийците, испанците са най-дълголетни

Монитор  стр. 6


Българите са с най-ниска продължителност на живота на населението в Европейския съюз, колкото нас живеят латвийците. И двете нации достигаме до 74.9 години живот. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). С найвисока са Испания (83.4) и Италия (83.1) години.

Различната смъртност при мъжете и жените в България, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71,4 години, докато при жените е със 7 години повисока – 78,4 години.

За периода между 2008 и 2018 г. увеличението при мъжете е с 1.9 години, а при жените – с 1,8 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2,9 години по-висока (75.7 години), отколкото на населението в селата (72,8 години). Спрямо 2008 г. за населението в градовете увеличението е с 2,3 години, а за населението в селата е с 1 година.

За лицата, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16,1 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14,1 и 17,8 години. За периода

2008 – 2018 г. очакваната продължителност на живота на лицата, навършили 65 години, се е увеличила с 1.2 години (0,9 за мъжете и 1,5 за жените).

Очакваната продължителност на живота варира от 72,7 години в област

Монтана до 76,6 години в областите София и Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Силистра (8,5 години), а най-малка – в областите София и Шумен (6 години).

Според проучване на Института за изследване на населението и човека при БАН водещи причини за смъртността у нас остават ракът и сърдечносъдовите заболявания. С най-голяма честота са злокачествените образувания на гърдата и женските полови органи.

Според прогнозите на института в периода 2030 -2035 г. се очаква рязко намаляване на населението между 15- и 40-годишна възраст, като това в пенсионна възраст ще продължи да се увеличава. Учените прогнозират като най-лош вариант до 2040 г. в България населението да е 5 860 000 души, а при най-добрия – 6 750 000.

Геймъри помагат на деца с тежки заболявания

Монитор  стр. 6


Десислава и Димитър са собственици на компания, занимаваща се с производство на спални чувалчета, специално създадени за нуждите на родилните отделения в болниците. Преди година те стартират инициативата „Чувалче с кауза“ и до този момент са дарили над 3 хиляди на 45 родилни отделения в 31 български града. Неизменен помощник във фирмата през ваканциите е 13-годишният Ангел. Запален геймър, той случайно попада на една история, която изцяло променя разбирането ни за видеоигрите, съобщава БНР.

Гледахме един репортаж – спомня си Десислава. – Там се разказваше за деца, които прекарват дълго време в болниците – с онкологични заболявания или с трансплантации. Оказва се, че играенето на видеоигри в болницата не само ги разсейва и забавлява, но има и чисто терапевтичен ефект. След като вижда този репортаж, Ангел се впечатлява и заявява, че най-малкото, което може да се направи, е и децата да имат възможност, когато не са вкъщи, да играят.

За броени часове каузата Game on („Всички сме в играта“) получава огромна подкрепа не само от деца и родители, но и от разработчици на игри. Помолихме, който има игри за PlayStation 4 и иска да се раздели с тях, да ги дари за каузата, разказва Десислава. Поставили сме си за цел до 1 юни да осигурим игри на четири болници. Първа ще бъде болница .Лозенец“, където има отделение за трансплантирани деца. След това и трите големи онкологични болници в София, Пловдив и Варна. Вече са готови и „гейминг станциите“ – изработени по поръчка подвижни колички на колела, на които ще бъде инсталиран телевизор с конзола с различни игри, два контролера, слушалки и мобилен интернет.

Лекари избягват операции – световна тенденция в медицината

НА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ТИРЕОИДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В СТОЛИЦАТА

Монитор  стр. 6


Някои от карциномите на щитовидната жлеза да не се оперират, а пациентите само да се проследяват. Тази световна тенденция в медицината бе оповестена на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тире-оидни заболявания, която се проведена 10 и 11 май в София, форумът събра над 300 ендокринолози, над 100 хирурзи и много пациенти.

Установено е, че в 14% от случаите микрокарциномите не нарастват в хода на човешкия живот. Тенденцията да се редуцират операциите при тиреоиден карцином споделиха в София светилата в ендокринната хирургия – проф. Кюнг Те от Южна Корея и проф. Бруно Нидерле от Австрия. Според тях не повече от 5% от тиреоидните възли подлежат на хирургично лечение. В Корея и Япония са намалили оперативните намеси с близо 36%. Наши хирурзи правят иновативни операции при рак на щитовидната жлеза, но за съжаление в момента в България липсва последващото лечение с радиойод. И ако оперираните пациенти нямат финансовата възможност да отидат в чужбина на радиоиод-терапия, те са с висок риск за метастази. Проблемът е, че единственият търговец на радиойод в България е отказал да го внася. Така българските пациенти в момента нямат достъп до тази терапия, която иначе се плаща от здравната каса.

Ендокринни хирурзи като проф. Румен Пандев, който е един от основните организатори на събитието, отстраняват рак на щитовидната жлеза чрез безкръвна ендоскопска операция без разрез на шията, а през устната кухина. Така България се нарежда сред деветте европейски държави, в които се правят такива иновативни операции.

Забележителните успехи на българските ендокринни хирурзи са и причината на тиреоидна-та конференция в София да бъде учреден Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори, в който ще членуват специалисти от 11 страни. Лекари ендокринолози, ендокринни хирурзи, нуклеарни медици, патолози и специалисти по образна диагностика ще общуват помежду си електронно и ще обсъждат най-сложните случаи на тиреоидни тумори. Следващата им среща на живо ще бъде в Румъния през май 2020 г.

85% от нашенци първо отиват на хомеопат, после на доктор

Монитор  стр. 6


85% се обръщат към хомеопат, преди да посетят лекар. Това твърди първото проучване на хомеопатичната помощ в България, стартирало през 2015 година. На пресконференция в БТА д-р Петко Загорчев, председател на Българската медицинска хомеопатична организация, заяви, че хомеопатичното лечение може да се прилага ефективно само от лекари. Независимо от чл. 166 от Закона за здравето, години наред все още други лица продължават да упражняват този терапевтичен метод.

Законът за здравето регламентира хомеопатията като неконвенционален метод за лечение. Хомеопатията не трябва да предизвиква влошаване на състоянието на пациента, а се прави само с цел благоприятно повлияване.

Адвокат д-р Мария Петрова обясни, че по закон лице, което няма медицинска квалификация, няма право да практикува хоме-опатично лечение. В регионалните здравни инспекции се води списък с лица, които могат да практикуват хомеопатия.

Чести са случаите обаче, когато граждани злоупотребяват с хомеопатични лекарствени продукти. „Не можем да възприемем, че всяка отвара, всяка билка е точно такава, ако не е минала през съответната регулация“, поясни Петрова. В момента се водят няколко досъдебни производства, допълни тя и определи случаите като шарлатански практики.

В рамките на проучването са анкетирани общо 527 лекари и стоматолози, като около 95% смятат, че е необходимо да продължат да посещават курсове за продължително обучение по хомеопатия. 85,7% искат хомеопатията да бъде призната за медицинска специалност. Данните представи доц. Илияна Янева-Балабанска от

Националния център по обществено здраве и анализи. Центърът ще направи предложение до МЗ за въвеждане на задължително обучение по практикуването на отделните неконвенционални методи.

Д-р Веселин Герев, психиатър: Ревностната параноя се превръща в бич за семейството

В повечето случаи е свързана с алкохолна зависимост

Яна ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 11


– Д-р Герев, за пореден път станахме свидетели на показно убийство, като се смята, че мотивът е ревност. Друг мъж е издирван за убийството на бившата си съпруга. Защо зачестяват тези престъпления?

– Като проследявам случаите от последните няколко месеца, мога да кажа, че става дума за т.нар. ревностна параноя. Това е основен проблем и още преди време предупредих, че ще се превърне в основен бич за обществото ни. Интересното е, че в повечето случаи тя е свързана с алкохола. А голяма част от българите лекуват напрежението точно с алкохол, защото това е най-достъпният антидепресант. Хората могат да го получат без да посетят лекар. Какво обаче се получава с течение на времето? Човек започва да пие, от това става раздразнителен и агресивен. Нещо повее-алкохолът е единственото психоактивно вещество, което отваря ножицата на импотентността. Той покачва много силно либидото, желанието за секс, но намалява потентността. Това кара мъжете да изпадат в странни и деликатни състояния. Човек започва да си внушава, че жена му му изневерява- със съседа, с колеги, непознати. Ревнува я от всичко и от всеки и в един момент се стига до там, че импулсивно тласнат от алкохола, преминава към крайни действия. Това е саморазправата. Имахме вече няколко такива случая. И те ще стават все повече, защото у нас се консумира много алкохол и се смесва с дрога и други вещества. Това подклажда т.нар. ревностна параноя. Големият проблем е, че това състояние, предизвикващо лудост и импулсивност в действията, е оправдано от закона като моментно психично състояние.

– Заложено ли е това в природата на някои хора?

– Едното е заложено, другото се придобива. Няма гаранция как психиката ще реагира в определена ситуация. Но човек или е параноидна или е ревнива личност. В повечето случаи жените се лепят като магнит на такива мъже.

– Защо, коя е причината?

– Защото забележете-той я ревнува, защото я обича. След това се преминава на втората фаза на ревностната параноя-шамарите и домашното насилие. След това мъжете се извиняват на жертвата, като изтъкват, че го правят от любов. Задейства се Стокхолмския синдром. След това започват побоищата-закани, заплахи, вадят се ножове. Искат обяснение защо партньорката им е погледнала някого.

Обикновено такива жени вървят с наведена глава, защото се страхуват, че ще ги обвинят, че имат сексуално желание към даден човек. Обикновено мъжете подивяват от това, че либидото им е много високо, имат голямо желание да правят секс, но потентността им е нулева. Затова изпитват гняв към околните и се заканват със саморазправа. Психиката им до такава степен се изкривява, че са склонни на крайни действия. Тези случаи ще стават все повече.

– Имате ли в практиката си такива пациенти?

– Имал съм няколко случая на ревностна параноя. В единия партньорите се разделиха. Те бяха доста известни хора, артистично семейство, но положението стана нетърпимо. Накрая жената осъзна, че не става дума за никаква любов, а. за терор.

– Как да разпознаеш, че партньорът ти страда от такова заболяване?

– Първо трябва да кажем, че подобно състояние не се активира от днес за утре. Има така наречената психологична характерова почва. Човек е мнителен, подозрителен и най-вече ревнив. Обсебващ дори. Много жени обаче го приемат като голяма любов. У нас тези понятия се бъркат, а ревността в повечето случаи е болестно състояние. Другото нещо е, че се започва първо със словесни заплахи и ограничения, след това се преминава към шамарите и накрая следва брутален побой или убийство, защото човек не вижда друго решение на проблема. По никакъв начин не му се дава повод за това. Става дума за изкривяване на психиката под въздействието на тези фактори. Затова най-често ревностната параноя се свързва с едно опреде-ление-алкохолна. Така е въведена в международната класификация на болестите от зависимост към психоактивни вещества.

– Може ли причината за ревностната параноя да се търси в семейството, още от детска възраст?

– Донякъде, ако детето е ставало свидетел на разправии в семейството, бащата е посягал на майката, то възприема този модел на поведение. Във възрастта между 12-14 години децата имат промяна в психиката, която е свързана със стратегиите на копиране на поведението на възрастните. Ако проследите как един тийнейджър говори, може да разберете какви са отношенията на родителите му. Имайте предвид обаче, че все по-често се случва и жени да бият мъжете. Имах случай от последните две седмици на жесток побой над мъж от жена. Тя също пиеше и също го ревнуваше. Така че не възприемайте само мъжете като агресори. Хората вече живеят динамично, дрогират се, приемат стимуланти и нещата се изместват.

– Лекува ли се обаче самото заболяване?

– Ревностната параноя е абсолютно лечимо заболяване. Първо се лекува алкохолната зависимост, след това психологичният проблем. Както казах, в 90% от случаите става дума за алкохолна ревностна параноя. Ето, мъжът, който издирват от Костенец за убийство, е асоциален тип, психопат, с алкохолна зависимост. Мотивът за убийството е същият живял е на семейни начала с жертвата, след като тормози, той я напуснал, и след това я убива. А най-големият проблем е, че когато една жена подаде жалба в полицията, че към нея се упражнява тормоз, никой не обръща внимание на това. Спомнете си случая с Викторио Александров, който уби приятелката и детето си. Жената бе подавала няколко пъти оплаквания. Това ни връща във времето от началото на миналия век в Щатите, където пистолетът решава всеки проблем. След това се вадят аргументи, че тези хора имат психическо заболяване и те се измъкват от закона.

– Колкото и да говорим за частни случаи, това рефлектира върху цялото общество. В капана на агресията ли сме?

Отдавна сме в него. Алармирам за това от 2005 година. Това се дължи на безнаказаността на тези деяния и на факта, че хората масово злоупотребяват с дрога, алкохол, че решават проблемите по елементарен начин. Другата причина е, че алкохолизмът не се лекува в клиника принудително, както беше преди 1997 година. Същото важи и за зависимите от наркотици. Така че още преди време казах, че това ще стане бич за българското семейство и практиката го потвърждава.

Юноша на Славия се бори с левкемията, нуждае се от помощ

Дума  стр. 23


Юношата на Славия Иван Пещенски се бори за живота си. Неговото семейство стартира дарителска кампания, за да спаси живота му. Бившият футболист повече от година се бори със страшната болест, но в родината ни лекарите вече са безпомощни. Специализиран екип в Израел се е наел да му помогне, но за лечението са нужни 250 000 долара. От тях 100 000 трябва да бъдат депозирани преди хоспитализиране. Всеки, който има възможност и желание да помогне, може да го направи по следния начин:

Райфайзенбанк (България) ЕАД

Иван Емилов Пещенски/

Ivan Emilov Peshtenski

IBAN: BG42RZBB91551010508747

BIC: RZBBBGSF

e-mail: vipvani@abv.bg

13.05.2019

Национални телевизии

Започна процедурата по договаряне на по-високи цени на клиничните пътеки в присъствието на министър Кирил Ананиев

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Започна процедурата по договаряне на по-високи цени на клиничните пътеки в присъствието на министър Кирил Ананиев. Лекарския съюз и Здравната каса са представили конкретни предложения и разчети. Основен акцент при договарянето ще бъде повишаването на цените на пътеките за педиатрия и пулмология.

Репортер: От Лекарския съюз предлагат клиничните пътеки, по които в момента се лекуват деца и възрастни да бъдат разделени.

Иван Маджаров: Тъй като с обема, който се отчита при децата е изключително малък, досега те са били с ниски цени заради факта, че се отчитат прекалено много при възрастните.

Репортер: Съсловната организация иска още повишаване на цените на част от хирургичните пътеки за деца и шестте основни, по които работят общинските болници. Здравният министър обясни, че ще бъдат повишени цените на пътеки, които не са увеличавани с години.

Кирил Ананиев: Най-голям акцент разбира се поставяме върху педиатрията и пулмологията. Това не означава, че няма да има и други такива пътеки, на които ще бъдат изменени цените. И това ще доведе при всички случаи до увеличение възнаграждението на медицинския персонал.

Репортер: За повишаване цените на клиничните пътеки ще бъдат освободени средства от резерва на Здравната каса.

Кирил Ананиев: Ще има двойно финансиране. Веднъж от резерва на касата, който Надзорния съвет ще освободи, от друга страна министерство на здравеопазването през наредба 3 също ще има допълнително финансиране.

Репортер: По тази наредба министерството финансира дейности като спешна помощ и болници в трудно достъпни и отдалечени региони. Очаква се по-високите цени на клиничните пътеки да влязат в сила от 1 юни. За целта от Лекарския съюз и касата трябва да подпишат анекс към анекса на Националния рамков договор за 2018 г.

Започнаха преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки

БНТ, новини в 18.00 часа


Започнаха преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки. За целта ще бъдат разблокирани 50 милиона лева от резерва на Здравната каса. По време на преговорите ще стане ясно с колко и кои клинични пътеки ще бъдат увеличени. Очаква се касата да плаща повече за лечение на деца и бременни и да се увеличат цените и на други недофинансирани пътеки. Идеята е така да се увеличат и заплатите на медицинския персонал. Прогнозите са, че новите цени ще влязат в сила от 1 юни.

Започват преговорите между БЛС и НЗОК за цените на недофинансираните клинични пътеки

БНТ  Новини в 12.00 часа


Започват преговорите между БЛС и НЗОК за цените на недофинансираните клинични пътеки. Медиците настояват за увеличение на тяхната стойност при лечението на деца и бременни след поредица от протести в педиатричната болница в София. От браншовата организация ще поискат предоговаряне и на други клинични пътеки, както и въвеждане на платено от държавата потребителска такса за преглед на дете. В края на миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев обяви, че за целта се отблокират допълнителни 50 млн. лв. от резерва на Касата.

.

Започнаха преговорите за по-високи цени на клиничните пътеки в педиатрията и в пулмологията

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Започнаха преговорите за по-високи цени на клиничните пътеки в педиатрията и в пулмологията. На среща със здравното министерство и касата, лекарския съюз внесе предложенията си за промени. Това, за което настояват от съсловната организация е цените на всички пътеки в педиатрията да се повишат. Ако цените бъдат приети за лечението на деца, болниците ще получават повече средства от 1 юни. От лекарския съюз настояват още да се увеличат и средствата, които лечебните заведения ще получават за терапията на белодробни болни пациенти. Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че все още не е ясно колко средства ще са нужни за по-голямото заплащане на тези клинични пътеки.

Кирил Ананиев: Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените не са били променяни.

Д-р Иван Маджаров: За първи път пулмологията и педиатрията ще бъдат изведени като приоритет. Защото досега, особено ние, лекарите винаги сме настоявали да не се дава превес на една или друга специалност. Сега обаче животът ни опроверга.

Кирил Ананиев: Това не означава, че няма да има и други такива пътеки, на които ще бъдат изменени цените. Преобладаващата част би трябвала да отиде за увеличаване заплатите на персонала.

Две семейства от България и от Турция се оказаха свързани завинаги с кръстосана трансплантация

Нова телевизия  Новини в 12.00, 19.00 часа


Две семейства от България и от Турция се оказаха свързани завинаги. От напълно непознати Ибрахим, Сатифе, Халиме и Завит се превърнаха в спасители, след като си размениха бъбреци за трансплантация в Истанбул.

Ибрахим: Бъбречна недостатъчно казаха ми имам.

Тази диагноза Ибрахим чува през 2015 г. През 2017 г. се подлага на хемодиализа. Налага се да му бъде отстранен единия бъбрек.

Ибрахим: Като се върнах и започнах да не мога да спя. Ставам, обикалям насам-натам и последните дни започнах да спя прав.

Единственото спасение за живота му е бъбречна трансплантация. Съпругата му Сатифе е готова да дари своя, за да го спаси.

Сатифе: Все болен, все болен и аз казах – туй няма да стане. И казах – ще дам бъбрека, хич не ме е страх. Ами, мъжа ми е, какво да мисля. Друг няма, какво да мисля.

За жалост, двамата са несъвместими.

Ибрахим: И ми казаха – може да направиш кръстосано в Турция.

Семейството живее в добричкото село Орляк. Синът Емин е музикант в Белгия. Благодарение на познати успява да заведе баща си в болница Аджъбадем в Истанбул. След едноседмичен престой в болницата, Ибрахим чува най-хубавата новина – има бъбрек за него.

Ибрахим: Стана още първия път, благодарение на Господа.

Спасителят на Ибрахим се казва Завит Ерик от Вон, Турция. Съпругата на Ерик страда от бъбречна недостатъчност и също като Ибрахим има нужда от бъбрек. Имат 12 деца и 30 внуци.

Завит: Г-н Ибрахим дойде тук със съпругата си. Неговата жена дари бъбрек на моята жена, а аз на него.

Проф. Хамди Каракаялъ: Изписахме ги след една седмица. Бъбреците функционират добре. Вече не се налага да живеят на диализа. Могат да живеят съвсем нормално.

15 месеца след операцията Сатифе, Ибрахим, Халиме и Завит живеят втори живот. Казват, че двете фамилии вече са едно семейство.

Завит: В момента съм много добре и съм доволен. Благодарни сме на тях и на Господ, и на всички служители на болницата – от професори до медицински сестри.

Ибрахим: Това е, започваш нов живот вече пак. Почваш наново.

Увеличени болнични по майските празници. НОИ са обезпокоени от съмнителни отпуски по болести

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Увеличени болнични по майските празници. НОИ са обезпокоени от съмнителни отпуски по болести. Бизнесът отново настоя първите три дни от болничния лист да не се заплащат нито от държавата, нито от работодателя. Какъв е ръстът на обезщетенията за 2018 г., сега от Лора Инджова.

Лора Инджова: Здравейте. Според данните на НОИ, оказва се, че за 2018 г. държавата е изплатила над 500 млн. лв. за болнични дни. И забележете, 2018 г. бележи ръст от 13% на обезщетенията спрямо 2017 г., когато НОИ е изплатил малко над 486 млн. лв. Сред регионите първенци с най-много обезщетения за 2018 г. се нареждат София град, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Владимир Спасов е прокурист във фабрика за хидравлични помпи. В нея работят 1 500 човека, а проблемите със съмнителните болнични не липсват и в неговата компания.

Владимир Спасов: Ние имаме 5 до 7%, който ежемесечно липсва. Бизнесът страда много от неистинските болнични.

А решението за Владимир Спасов е създаването на нов контролен орган.

Владимир Спасов: Който да бъде информиран при съмнения от страна на работодателите за фалшиви болнични. Този орган да има възможност да проверява тяхната истинност.

Работодателските организации за пореден път призоваха…

Васил Велев: Първите дни, дали ще са три или по-малко да не се заплащат изобщо нито от държавата, нито от НОИ, нито от работодателите.

Така било в редица европейски държави и се аргументират с ръста на болничните за 2018 г.

Васил Велев: в 2018 г. са нараснали с 13% и вече са близо 550 млн. разходите на НОИ за болнични.

Синдикатите обаче контраатакуваха и се изправиха срещу новата стара идея на бизнеса. А причината…

Валери Апостолов: Бизнесът в България трябва да запомни, че доходите в България са на едно от последните места в Европа и ще бъде смешно да си плащаме, за да ходим на работа.

За синдикатите пък било ясно – покрай празниците болничните нараствали още от 2017 г., когато бе премахнато сливането на почивните с работните дни. И затова предлагат…

Валери Апостолов: Да имаме сливане на празниците със съботите и неделите и отработване. Ние считаме, че това би довело до намаляване рязко на болничните в периода около празниците.

Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати без лекарска диплома

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати без лекарска диплома. За това алармират пациентски организации. За да спрат опасните практики, медици готвят предложения за промени в Закона за здравето. Подробности за това от Ивомира Пехливанова.

Ивомира Пехливанова: Сега законът у нас е категоричен, че хомеопатия могат да предписват само и единствено лекари. Техният брой в момента е около 2 400 в цялата страна. Пракиткуващите този методи обаче са в пъти повече, а някои нямат дори и медицинско образование, твърдят експерти. Причината – пропуск в нормативната база. Не е упоменато къде и какво обучение трябва да е завършило едно лице, за да има право да лекува с хомеопатия.

През 2018 г. Теодора губи битката с рака след алтернативно лечение чрез енергийна операция. Към нея я насочва медиума Кармен Лазарова. Семейството плаща на съмнителната лечителка 3 000 лв. Макар и не с фатален край, случаят на друга българка болна от рак също шокира обществото. 44-годишна жена губи гърдата си след лечение с неизвестни хранителни добавки.

Проф. Елена Александрова: Предлагали са й биорезонасна терапия и е пила някакви медикаменти. Кожата започва да прави кръвоизливи, да почервенява.

В интернет могат да се открият стотици обяви на екстрасенси, лечители и хомеопати, предлагащи неконвенционална медицина срещу различни суми.

Пенка Георгиева: Имаме сигнали, че някои нелекари дават в бели пликчета без да са запечатани, без срок на годност, без производител някакви бели топчета.

Под контрола на държавата са само препаратите продавани в аптеките, напомнят лекарите. Законът обаче не казва каква диплома трябва да притежава този, който ги изписва. От Българската хомеопатична асоциация настояха за въвеждане на двугодишно задължително обучение по хомеопатия за бъдещи лекари и само то да се счита за легално.

Д-р Петко Загорчев: Нашите програми ще бъдат строго контролирани от представителите на академичната общност. Обучението ще бъде в университетите, така както и обучението по всяка една медицинска специалност.

Добрата новина е, че жертвтите на шарлатански практики все по-често търсят помощ от адвокатите по медицинско право. Лошото е, че трудно печелят делото.

Мария Петрова: Казусите с тези пациенти са изключително тежки. Защото, първо, те са дали много средства за това наречено от тях лечение, които трудно могат да докажат. Имаме случаи на пациенти, които твърдят, че са давали суми между 50 до 70 хил. лв.

Ако измамата все пак бъде доказана, за нарушителите следва затвор.

Ивомира Пехливанова: Предложенията за промени в Закона за здравето трябва да станат факт до края на годината.

Водещ: Информация на Ивомира Пехлованова.

Национални радиа

Интервю с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

БНР  Преди всички


Водещ: Здравната каса и Лекарският съюз днес ще преговарят за увеличаване цените на част от клиничните пътеки от 1 юни. Да припомним, до подобна предварителна договорка се стигна на извънредна среща при премиера, в която участваха здравният министър, председателят на Лекарския съюз и директори на болници. Ще се намерят ли повече пари за детско и майчино здравеопазване и за по-високи доходи на медиците и 50 млн. от резерва на Здравната каса ще стигнат ли? Отговор на тези и още въпроси ще потърсим сега с председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. Добро утро в „Преди всички“!

Д-р Иван Маджаров: Добро утро! Добро утро на Вас и на вашите слушатели!

Водещ: Кажете сега, г-н Маджаров, кои клинични пътеки и с колко ще настоявате на всяка цена да се увеличат от 1 юни и тези 50 млн. от резерва на Касата ще стигнат ли и за какво ще стигнат?

Д-р Иван Маджаров: Всъщност, нашето настояване беше тези пътеки, които наистина с години са останали с най-ниски цени, ставаше въпрос за педиатрите, да бъдат значително повишени, като това се случи не само в някоя част от тях, първо или второ ниво, а за абсолютно всички детски пътеки, защото от много години те остават с най-ниски цени, там работата с деца е най-трудна, самите лекари не получават никакви други доходи, освен клиничните пътеки от НЗОК и това доведе до отлив на желаещи да специализират тази специалност и цели региони са заплашени от липса на педиатри.

Водещ: С колко ще настоявате да се увеличат тези пътеки? Вие казахте преди време, спомням си, че цената на пътеките трябва да се повишава с поне 5% на година?

Д-р Иван Маджаров: Да, така е. Ако трябва да бъдем… да догонваме поне инфлационните процеси, а това не се случваше в последните седем – осем години и затова на много места лечебните заведения изпитват затруднения да покрият дори… дори промяната в минималната работна заплата, която се случва ежегодно. Точно с колко ще разберем когато погледнем таблиците и разчетите, защото всичко зависи от това какъв брой се отчитат на година, колко се очаква до края на годината, за да можем да се вместим в тези 50 млн. Във всички случаи 50 млн. са достатъчно да се повишат цени не само на педиатричните пътеки, а и на други недофинансирани и с ниски цени, като например белодробните.

Водещ: Да припомним какво условие поставихте вчера на Здравната каса и очаквате ли спорове, съпротива днес по време на преговорите?

Д-р Иван Маджаров: Всъщност, ние вчера получихме на Събора мандат да преговаряме и да подпишем анекс към… така както е по устав, анекс към сега действащия рамков договор. Нямаме кой знае какви ултиматуми. Това, което може би се… ме питате във връзка с потребителската такса при децата, това е едно настояване на Лекарския съюз от години, което не е свързано с НЗОК. Ние твърдим, че трябва родителите на децата да не бъдат задължавани да плащат, защото това е социалната политика, но това не трябва да се случва за сметка на лекарите. Всъщност, в закона е записано, за здравното осигуряване, че всеки, който посети лекар, дължи потребителска такса с изключение на групите, които са освободени. В случая всички лекари, които работят с възрастни, имат и освободени, имат и такива, които си заплащат. При някои от тях, както е при пенсионерите, държавата поема половината. Само лекарите, които работят с деца, всъщност не получават от никого потребителска такса и нашето настояване е в следващата година с бюджета за здравеопазване да се мисли и за такъв вариант – една част такава потребителска такса да бъде поета от държавата, а не от родителите.

Водещ: 2,90 лв. искате за детски преглед. Аз отсега си представям какво ще Ви отговорят – че пари едва ли ще има, едва ли ще могат да бъдат намерени.

Д-р Иван Маджаров: Ние знаем, че сега не могат да бъдат намерени по средата на годината, затова и не настояваме. Това е част от нашата декларация, което, пак повтарям, е нещо, което сме заявявали и друг път. И сме напълно наясно, че тази година в този бюджет, за тази година, не може да се очаква такова нещо, то трябва да бъде заложено в бюджета за следващата година. Но все пак, когато говорим, че лекарите педиатри са ни важни, детското здравеопазване е важно, трябва това нещо да го помислим. Иначе, излиза, че само говорим, а от друга страна няма реални действия.

Водещ: Ако се върнем на тези 50 млн. от резерва на Касата за увеличението на клиничните пътеки, ще стигнат ли те и за увеличение на доходите на медиците?

Д-р Иван Маджаров: Принципно би трябвало директно да се отразят върху доходите на работещите в лечебните заведения, защото ако приемем, че и сега лечението на пациентите и разходите по техния престой в болницата са покрити, единственото нещо, което реално не е покрито достатъчно и остава с ниска стойност, са заплатите. Затова, ние говорихме и с колегите от асоциациите и на общинските, и на областните болници, и на университетските, че това реално би могло да се използва директно за повишение на заплатите като се спазва методиката, която министърът е подготвил. Тя включва точни изисквания как точно да бъдат разпределяни тези пари, които идват в повече, за да не се окаже, че само една група получава увеличение, а другите изостават, така че пропорционално и справедливо трябва да има увеличение на заплатите на всички работещи в лечебните заведения…

Водещ: Средно с колко очаквате повишение от тези допълнителни пари?

Д-р Иван Маджаров: Всичко това зависи то мениджмънта на лечебните заведения. При всички положения методиката, която министърът ще приложи при всички тях, ще гарантира, че всеки лев ще бъде разпределен точно и пропорционално. Колкото ще получи едно лечебно заведение, зависи от това колко ще бъде търсено и какъв брой пациенти ще го изберат, за да се лекуват там. Затова ние имахме… остава и другият механизъм, с който министърът ще финансира и такива региони, в които има по-малко население, застаряващо или така или иначе нямат достатъчно пациенти, за да може да се компенсира тази липса на пациенти, защото все пак това лечебно заведение в един отдалечен регион, макар и за малко население, то е важно и трябва да съществува.

Водещ: Между другото като заговорихте за тази нова методика на здравното министерство, обещанията бяха тя да бъде готова преди 15 май. Тази дата е след два дни. Новите правила за формиране на заплатите в болниците ви удовлетворяват, доколкото разбирам, нямате забележки към нея?

Д-р Иван Маджаров: Няма да коментирам от името на министъра. Доколкото ми е известно, е готова, да. Вероятно специално ще бъде представена тази седмица.

Водещ: Категоричен сте, че… също така казвате, че не е достатъчно повишаване на цените на пътеките при неразплащане на реално извършена дейност, искате здравната каса да изплати надлимитната дейност на болниците за предходни години, което, това са 153 млн. лв., ако не се лъжа, нали така, но с допълнителни средства… не с допълнителни средства, а с икономии, реализирани то бюджета за болнична помощ за 2019?

Д-р Иван Маджаров: Да, точно така. Ние, аз искам да припомня, че тази година за първи път се разпита в бюджета на НЗОК, че всички средства, които парламентът е гласувал по отделните дейности, могат да се харчат само за тези дейности. Така че ако се окаже, че има, аз доколкото имам сведения, още сега в първите месеци има неусвоени от лечебните заведения средства, за първи път, а не преразход, ние ще настояваме с тях, те да се използват, за да се заплати стара неразплатена дейност, защото в различните години те отиваха за разплащане на преразходи в други пера.

Водещ: Колко такива средства има до момента, събрани, казвате, които могат да се използват?

Д-р Иван Маджаров: Ние сме подали нарочно писмо до НЗОК, с което да ни информират както е по правилата, защото ние сме партньори и когато трябва да научим нещо, трябва да го получим от тях. Все още нямаме отговор, но се надявам до сега стартиращите преговори да имаме информация вече каква се очертава картината към първото полугодие, защото вече ще почнем да говорим за първите 6 месеца.

Водещ: Вчера на този извънреден лекарски събор излязохте и с една декларация, в която отново декларирате своята подкрепа за протестиращите медици. Очаквате ли нови протести в близките дни, месеци, или с тези допълнителни средства, които днес ще договаряте, смятате, че напрежението ще бъде потушено?

Д-р Иван Маджаров: Аз мисля, че това е изключително позитивен момент, по средата на годината се вдигат цени на клинични пътеки, без да изискваме някакви допълнителни усилия от МФ, а със средства, които така или иначе са предвидени за НЗОК. Дотолкова доколкото тези протести ще продължат, зависи от това дали участниците в тях ще почувстват, че част от проблемите, които са поставени, са взети предвид, па макар и в дългосрочен план, защото вие знаете, че някои от нещата не са такива, които могат да бъдат решени в рамките на ден-два или месец. Така че аз силно се надявам да се внесе някакво спокойствие, защото ние нямаме необходимост в момента от напълно разрушаване на системата и връщане към тази, която беше преди 20 години. Имаме нужда да бъде добре финансирана, да осигурява качествено здравеопазване и да бъде оптимизирана.

Водещ: И последен въпрос, ще ви помоля за кратък отговор. Според директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, в едно негово интервю от вчера, той казва, че проблемът на здравната ни система е, че има прекалено много болници – над 400 болници има у нас според него, а Германия, дава за пример той, в момента затваря 100 болници. Аз обаче просто се питам, не смея да си представя какво би се случило, ако у нас затвори и една болница. Вие какво мислите?

Д-р Иван Маджаров: Аз бих го допълнил, че не само че са много, а някои от тях работят и неефективно. При всички положения с времето ще се наложи ние да направим реформи не по административен път, а по начин, по който да осигурим на някои части от населението, пак казвам в отдалечени райони, в райони, в които населението все повече намалява, тази помощ, която е най-необходима и там, където обаче има струпване на големи групи лечебни заведения, би трябвало да не се извършва никаква държавна помощ, за да могат реално погледнато неефективните да отпаднат. Това е големият проблем, че и на места, където има много болници, продължават да се субсидират или подкрепят болници, които реално не са ефективни.

Водещ: Благодаря!

Постигнато е съгласие за увеличаване на цените на всички клинични пътеки за лечение на деца.

БНР, Новинарски час


Постигнато е съгласие за увеличаване на цените на всички клинични пътеки за лечение на деца. Това съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след първите консултации между ръководството на НЗОК, МЗ и БЛС.

Всички пътеки, които са свързани с пулмологията и педиатрията, ще бъдат увеличени, като е договорено детските пътеки, които досега са били към пътеките за възрастни, да се отделят. Това обясни д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, след консултациите, на които участва и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Повишение ще има и за 6 клинични пътеки, по които се работи основно в общинските болници. Знаем, че там също имаше недоволство и протести. Увеличение ще има за една част от детските пътеки в хирургията – хирургия, която е свързана с големи хирургични интервенции за много малки деца и за бебенца. Това са предложенията на БЛС, обсъдени днес. Тепърва предстои да се анализира каква част от 50-те млн. лв. от резерва на НЗОК ще се отделят именно за педиатричните пътеки, обясни д-р Маджаров. В отделна пътека за деца ще се отдели лечението на коренчевата система, на хроничната сърдечна недостатъчност както и на ритъмните нарушения. Досега това са били смесени пътеки за деца и възрастни, заради големия обем на лечение при възрастните при децата цената е била изключително занижена. Предложенията ще издигнат на ново ниво детското здравеопазване както и специалността педиатрия, очаква д-р Маджаров. Очаква се преговорите да приключат с подписване на анекс към НРД към началото на юни месец.

Цените на клиничните пътеки за лечение на деца ще бъдат увеличени

БНР


Цените на клиничните пътеки за лечение на деца ще бъдат увеличени, съобщи днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след консултации с представители на Министерството на здравеопазването и Здравната каса. Репортерът Гергана Хрисчева допълва.

Репортер: Всички пътеки, свързани с пулмологията и педиатрията ще бъдат увеличени като детските пътеки, които досега са били към пътеките за възрастни ще се отделят. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни след срещата.

Кирил Ананиев: Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Преобладаващата част би трябвало да отиде за увеличаване запаса.

Репортер: Увеличение ще има и за шест клинични пътеки, по които се работи, основно в общинските болници. Ще има увеличение за една част от пътеките в детската хирургия, която е свързана с големи хирургични интервенции за бебета. Предложенията, които днес са обсъдени в полза на педиатрите, работещи в специализираната детска болница, обясни председателят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Иван Маджаров: При всички положения то ще има ефекти върху тях и то голям, защото в нашето предложение ние отделяме особено внимание точно на трето ниво, пътеки, в които се лекуват деца с много тежки заболявания.

Репортер: Тепърва предстои да се анализира каква част от тези 50 млн. лв. от резерва на здравната каса ще се отделят за педиатричните пътеки. Очаква се преговорите между Лекарския съюз, Здравната каса и министерство на здравеопазването да приключат с подписването на анекс към Националния рамков договор към първи юни.

Представителите на БЛС ще настояват за увеличение на недофинансираните клинични пътеки

БНР  


Представителите на БЛС ще настояват за увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца и бременни и в областта на пулмологията на започващите днес преговори с НЗОК за анекс към Рамковия договор. Цели региони у нас са застрашени от липса на педиатри, каза пред Хоризонт председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Д-р Иван Маджаров: Само лекарите, които работят с деца всъщност не получават от никого потребителска такса. И нашето настояване в следващата година в бюджета за здравеопазване да се мисли и за такъв вариант – една част от такава потребителска такса да бъде поета от държавата, а не от родителите.

Според д-р Иван Маджаров това обаче не трябва да се случва за сметка на лекарите. Той изрази надежда, че след днешните преговори ще се внесе спокойствие в сектора.

Представителите на БЛС ще настояват за увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечението на деца и бременни и в областта на пулмологията на започващите днес преговори с НЗОК за анекс към НРД

БНР  


Представителите на БЛС ще настояват за увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечението на деца и бременни и в областта на пулмологията на започващите днес преговори с НЗОК за анекс към НРД. Медиците настояват държавата да плаща потребителска такса за преглед на дете и да отпусне пари от резерва на касата за доболничната помощ. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров предупреди в предаването „Преди всички”, че цели региони са застрашени от липса на педиатри и допълни: „Цели региони са заплашени от липса на педиатри. Във всички случаи 50 млн. са достатъчни, за да се повишат цени не само на педиатричните пътеки, а и на други недофинансирани цени, като например белодробните. Само лекарите, които работят с деца, всъщност не получават от никого потребителска такса и нашето настояване от следващата година в бюджета на здравеопазването да се мисли и за такъв вариант, една част от такава потребителска такса да бъде поета от държавата, а не от родителите.”

Според д-р Маджаров това обаче не трябва да става за сметка на лекарите. Той изрази надежда, че след днешните преговори ще се внесе спокойствие в сектора.

Според обещанието на здравния министър Кирил Ананиев от 1 юни ще се увеличават цените на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни жени, майчино здраве и в областта на пулмологията. Това стана ясно след срещата при премиера Бойко Борисов на 3 май.

Кирил Ананиев: МЗ е готово вече с методиката за формиране на разходите за персонал и определяне на индивидуалните работни заплати. За нас изключително важно е да остойностим по един добър начин всички лечения и клинични пътеки, които са свързани с детското и майчино здравеопазване.

Медиците от специализираната болница за активно лечение на детски болести проф. Иван Митев остават в стачна готовност

БНР


Медиците от специализираната болница за активно лечение на детски болести проф. Иван Митев остават в стачна готовност и след днешната среща със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева. Според медиците твърдението, че ограниченията за прием на пациенти не важат за педиатрията не отговаря на истината. На срещата е бил повдигнат и въпроса за месечните финансови лимити. Педиатрите са получили уверение, че при необходимост в края на годината Здравната каса ще покрие евентуални суми за доплащане. Това обаче е само устно обещание, отбелязват медиците и подчертават, че са готови не само на стачка, но и на колективна оставка, ако не видят в управляващите воля да обсъдят всичките им искания.

Разминаванията между работещите в детската болница в столицата и здравната каса се дължат на липса на диалог и по технически причини

БНР  


Разминаванията между работещите в детската болница в столицата и здравната каса се дължат на липса на диалог и по технически причини, съобщава в писмо до медиите Пенка Георгиева от името на няколко пациентски организации след среща на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева с екипа на болницата. За лимитите Начева обясни, че болницата може да получава автоматично допълнително финансиране авансово при нужда.

Медиците от педиатричната болница няколко пъти протестираха срещу недостига на средства по клиничните пътеки и с искане за по-високи заплати и промяна на статута на здравното заведение.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ