1,7 млн. за педиатрията, лекарите няма да напускат

Още над 1,2 млн. за кувьози и апарати след среща с министъра и премиера. Обучават нови неонатолози

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 7


Близо 3 млн. лв. ще отпусне правителството за детско здраве. Парите са за апаратура, която ще се разпредели между държавните и общинските болници, и за подобряване на условията в педиатричната болница в София – единствената специализирана у нас, чиито медици бяха готови на колективна оставка.

Това стана ясно след среща на педиатри и неонатолози при премиера Бойко Борисов.

1,7 млн. лв. ще са за педиатричната болница по програма „Майчино и детско здравеопазване“, обясни след срещата здравният министър Кирил Ананиев. Парите ще стигнат освен за подобряване на грижите за децата, но и за вдигане на заплатите на екипа. Ден по-рано той обеща министерството да сключи с болницата договор за спешна помощ, за да няма риск от лимити.

500 хил. лв. ще отидат за 15 апарата за дихателна реанимация. 750 хил. ще са за 50 кувьоза.

Средствата ще бъдат гласувани на заседанието на правителството днес. До края на май пък ще се обяви обществена поръчка за инженеринг на новата детска болница, като целта е реалното строителство да започне през септември.

С Българския лекарски съюз се водят разговори за преостойностяване на някои клинични пътеки начело с педиатричните, напомни Ананиев. А неонатологията става основен приоритет в Наредба №1 за специализациите.

Тези решения ни дават глътка въздух, каза проф. Иван Литвиненко. Миналата седмица екипът на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ затвори централния столичен бул. „Акад. Иван Гешов“ с искания болницата да бъде призната за национална педиатрична и да й бъде гласуван съответният бюджет. „С парите, които ще се влеят в болницата, ще можем да задържим, а и надявам се, да увеличим персонала си, за да си вършим както подобава задълженията“, каза още проф. Литвиненко.

 

634 са вече болните от морбили, 425 от тях – в София и областта

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 7


Двама от всеки трима болни от морбили у нас са от столицата или от Софийска област. Ръстът на случаите в страната се запазва и през последните дни за разлика от началото на взривовете, когато бяха почти изцяло съсредоточени в Разлог и Благоевградска област. От началото на седмицата от потвърдените 23 болни, само 2-ма са от селища извън София и областта. Общо случаите са 634, а 425 – в София и областта. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Повече от 34 000 души в Европа са се разболели от морбили през първите два месеца на 2019 г., съобщи Световната здравна организация и призова властите да осигурят ваксинирането на застрашените неимунизирани. В Европа вече има 13 починали от усложненията от шарката.

Никой не плаща за 1 ден болничен в половината ЕС

Нови гласове откъм бизнеса за реформа, след като „24 часа“ засече рязко увеличаване на болнавите между Великден и Гергьовден

24 часа  стр. 15


Нужна ли е реформа в системата на болничните? Нов прочит на този дългогодишен дебат провокира поредната разработка на „24 часа“ от 13 май – че Националният осигурителен институт засича съмнително увеличаване на болните работници и служители около празниците. Тъйкатомежду Великден и Гергьовден се получиха общо 8 почивни дни с разпръснати между тях 3 работни, много хора се изхитриха да ги слеят в цяла ваканция с помощта на болнични. Така някои си отпочиваха/оздравяваха 11 дни накуп.

Как е в Европа?

В 13 от 28-те членки на ЕС първите 1 до 3 дни от болничните не се плащат от никого.

Този период на изчакване важи в Австрия, Гърция, Италия, Естония, Испания, Кипър, Франция, Чехия,

Латвия, Малта, Португалия, Холандия и Швеция. Мярката цели да се избегнат злоупотребите. Именно в тази посока се опитва да прокара промени и българският бизнес (виж долу). Най-строга пък е Ирландия, където работниците не получават нито цент през първите 6 дни.

В някои държави има ограничения за самостоятелно наетите лица, където първите дни не се плащат. Така в Дания това ограничение е 2 седмици, в Хърватия – 6.

В повечето страни работодателят изплаща част от обезщетението за временна неработоспособност, като сроковете са различни. Нищо не плащат шефовете за болнични в Гърция, Ирландия и Португалия. В Словакия държавата започва да плаща 55% от заплатата от 11-ия ден. Обезщетението за болест се намалява наполовина, когато тя е следствие от алкохолна интоксикация или употреба на друга вещества, довели до пристрастяване.

Обезщетението е между 50 и 70% в Австрия, Белгия, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Словакия, Португалия, Унгария, Чехия, Франция, Германия, Естония, Холандия и Хърватия.

В Румъния е 75% от средната месечна заплата от последните шест месеца. В Люксембург се дават 100%.

У нас първите 3 дни от болничния се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждени. Условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ят ден стават 80% и се поема от държавта.

Така при 5 дни домашно лечение и брутна заплата 1000 лв. на месец, за първите три дни болнични ще получите от работодателя 333 лв. на ден, или общо 99,9 лв. За следващите два дни обезщетението се поема от НОИ, който трябва да ви изплати 76,2 лв.

Българите са ползвали общо болнични за 17 594 859 дни миналата година, за тях държавата е изплатила 549,24 млн. лв. Средно болните са взели 198,86 лв. -31,22 лв. на ден.

Устойчив е ръстът на болничните. Като цяло през 2018 г. са били с близо 500 хил. дни повече спрямо предходната година. А изплатените пари – с над 50 млн. лв. повече. Жените боледуват по-често, но получават по-ниско обезщетение заради по-ниските си доходи. 499 хил. души са ползвали първичен болничен лист, после близо половината от тях са го продължили. 473 обезщетения са били платени заради болни зъби.

Според експертите броят на болничните у нас расте заради застаряващото население и лошия здравен статус на нацията. Вдигат се и тези за гледане на болнодете-сбО хил. дни за м.г.

Сметките на експерти показват, че бизнесът губи около 170 млн. лв, всяка година от болнични листове. И алармира за все повече фалшиви болнични, като около празниците те се вдигат с близо 30%.

У нас има средно над 8 дни отсъствие от работа по болест, а в ЕС червената лампа за злоупотреби светва, ако се премине границата от 6 дни, обясняват специалистите.

За реформа се обяви и управителят на НОИ Ивайло Иванов в интервю за „24 часа“, но настоя тя да не е за сметка на държавата. А бизнесът се бори за промяна от 10 г. – тогава, заради кризата от 2009 г., бе решено първите три дни да се поемат от работодателя, но тази временна мярка стана постоянна.

***

Владимир Каролев: Първите два дни да се оформят като неплатен отпуск

Хитринката да си вземеш болнични с цел да си направиш т.нар. дълъг уикенд не е типично българска – тя се прави навсякъде по света. Но особено в държавите, в които законодателството позволява такова нещо.

Също така най-много болнични в такива държави се вземат в петък и понеделник, което също позволява планирането на по-дълга почивка.

Имаше едно работещо според мен предложение на работодателите, което обаче не се възприе от правителството заради отпора, който направиха синдикатите – първите 2 дни от болничния отпуск не само да не се плащат от работодателя, а и изобщо да не се плащат, т.е. да се оформят като неплатен отпуск.

В друг вариант същото това предложение гласеше преоформянето като неплатен отпуск да се отнася поне за първия ден от болничния отпуск.

Разбира се, ако болният влезе за операция в болница или изобщо за нещо, което изисква по-дълъг престой и лечение, това правило няма да се прилага.

Но поне щеше да пресече опитите на хора да си организират отпуски, съчетавайки почивните дни с „болежки“ като обикновена настинка или бъбречна криза, или внезапно появили се болки не знам къде си. Така проблемът с решаването на дългите отпуски, постигнати с помощта на болнични, е в ръцете на правителството.

***

Васил Велев, АИКБ: Мнимите болни крадат от фирмата и колегите си

Това са злоупотреби, в случая със средства на предприятието. А това означава и с труда на изрядните работници. Тези, които вземат такъв болничен, за да си удължат почивни дни, реално взимат от хората, които са на работа и изработват средствата за мнимите болни.

Затова ние, работодателите, предлагаме първите 3 дни болничен да не се плащат от никого. Ще попитате -а истински болните? За тях работодателят, ако иска, да им помага. Има огромен дефицит на хора и всеки би се погрижил за добрите си работници.Такова решение има в редица европейски държави, няма да е прецедент. Очевидно е, че и там не успяват да се справят с този феномен.

Впрочем това е проблем не само около празниците. Болничните растат непрекъснато и за 2018 г. сас 13% повече от 2017 г. Колеги посочват лекарски кабинети, в които на вратата си пише колко струва болничен лист.

Изрядните работници трябва да знаят, че мнимите им болни колеги крадат и от предприятието. Което означава, че колкото повече има за тях, толкова по-малко остава за тези, които работят.

Всички опити за по-добър контрол нямат резултат. Ние като работодатели няма как да търсим сметка на лекарите, че издават фалшиви болнични. НОИ обжалва немалко съмнителни болнични, но въпреки това явлението се разраства.

***

Валери Апостолов, „КТ-Подкрепа“: Как работниците сами да си плащат за болест, като сме най-бедните

Чух от работодателите, че първите два дни не се изплащат в Швеция и Норвегия. Да, но там средната заплата е много по-висока. България е на последно място по средна работна заплата и остава работниците да си плащат болничните.

Това е нонсенс, защото ако работник излезе няколко пъти в болничен за по 4-5 дни, ще получи един месец загуба, а през това време трябва да си плаща и лекарствата. Този месец загуба ще се отрази и на осигурителния доход. Не е нормално това да се прави в най-бедната държава.

За работниците и служителите няма значение кой ще плаща болничните. Но не е сериозно осигуреното лице да си ги плаща.

Работодателите казват, че бизнесът губи по 400 млн. лв. от сливането по празниците. Хората си взимат болнични, ясно е, че контролът не е на достатъчно ниво. Но според синдикатите той може да бъде ревизиран с редица мерки. Всички знаем, че болничните не са фалшиви, защото трябва да се явиш при личния лекар и да бъдеш регистриран в системата, при това с реално заболяване. Тук говорим най-вероятно за нарушаване на режима на болничните листове. Контролът обаче се упражнява от държавата. Защо работниците и служителите трябва да бъдат потърпевши от нещо, което не зависи от тях?

Прощаваме се с д-р Томов, спасявал ранени от атентата на летището

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 22


Днес Бургас се прощава с д-р Йордан Томов, който си отиде на 13 май след продължително боледуване. Д-р Томов бе сред най-опитните реаниматори в града, уважаван в лекарското съсловие. Придоби популярност след прословутата реплика на премиера Борисов „Къде е този якият касапин“ на церемония за награждаване на медици, проявили бърза реакция и професионализъм при спасяване на ранените от атентата на бургаското летище на 18 юли 2012 г. Дългогодишният реаниматор от УМБАЛ-Бургас, ще остане в сърцата на колегите си като прекрасен медик, приятел и музикант. Д-р Томов е роден през 1958 г. Бил е военен офицер, работил е във военна болница и отделението по .анестезиология и реанимация на УМБАЛ-Бургас. Колегите му изказват съболезнования към семейството и близките.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/trud.jpg

Отпускат 3 млн. лева за детско здраве

Труд  стр. 4


Правителството ще отпусне близо 3 млн. за детско здраве. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и лекарите от детската педиатрична болница „Професор Иван Митев“.

Медици и неонатолози поставиха най-сериозните проблеми пред здравното заведение.

Специализираната детска болница ще получи 1 700 000 лева за лечение на малките пациенти и за увеличение на заплатите. Още 750 000 лева ще са за кувьози, а 500 000 лева ще бъдат отделени за апарати за дихателна реанимация.

„Ще внеса проект на постановление в Министерския съвет, с което ще предоставим на Министерството на здравеопазването допълнителни средства както следва – за 15 апарата за дихателна реанимация неинвазивна ще предоставим 500 000 лв., за закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 хиляди лв., което значи общо 1 250 000 лв.“, обобщи резултатите от срещата при министър-председателя здравният министър.

Кирил Ананиев отбеляза още, че до края на този месец очаква да е готова и обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница, а строителството ще започне през септември.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/monitor.jpg

Две болници отказаха лечение на ХИВ позитивен, мъжът почина

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 7


Две болници са отказали лечение на 40-годишен мъж, защото е ХИВ позитивен. Скоро след това той е починал. Това съобщи Александър Миланов от Националната пациентска организация. Инфекцията му е била открита през март с бърз тест във великотърновската болница, където го закарал приятелят му заради неразположение. Дотогава Крейг Харпър не знаел, че е заразен с ХИВ вируса. От лечебното заведение веднага го отпратили, щом видели резултата оттеста. В Университетската болница в Плевен, където бил закаран след това, също му отказали лечение. Спешна помощ му е предоставена едва в „Пирогов“, където потвърждават и ХИВ статуса на пациента. Той е приет в отделението по придобита имунна недостатъчност в Инфекциозната болница в София, където започва лечението му, но кръвопреливанията не дават резултат, казаха от Националната пациентска организация, която е съдействала на пациента и близките му. Заради проблем с кръвта мъжът е пренасочен в Специализираната болница по хематология, където го изследват три дни и го изписват с мотив, че няма хематологично заболяване. Документ за това обаче оттам не е издаден. На 5 май мъжът издъхва. Британецът Крейг Харпър, който е IT специалист, живеел повече от десет години в България. Преди известно време той се преместил във великотърновското село Стояново, откъдето работел. Местните хора се хвалят, че е изградил мрежа, за да има връзка с мобилните им телефони. Облагородявал е общи терени в селото, което наброява 13 жители. На погребението му са присъствали всичките. Независимо че са научили за ХИВ инфекцията му, постоянно поддържали контакти с 80-годищната му майка, която също живеела в Стояново, и й помагали. Преди година бащата на Крейг Харпър е починал и е погребан в селото. Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е започнала проверка по случая на британеца.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/Telegraf.jpg

Двама души получиха нови бъбреци

СЛЕД ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ

Телеграф  стр. 18


Двама души получиха шанс за живот след нова донорска ситуация.

Жена на 48 години от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт след мозъчна хеморагия, дари органите си. Те отидоха при мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност.

Трансплантацията е извършена в УМБАЛ „Александровска“. Реципиентите са 35-годишна жена от с. Войводиново и 58-годишен мъж от гр. Котел, показали най-голям процент органна съвместимост от общо пет поканени от листата на чакащи. Общо 1151 българи са на опашка за нов орган. Най-много са именно пациентите, които се нуждаят от бъбрек -1028. Други 49 чакат за черен дроб. От ново сърце се нуждаят 46 души, а от бял дроб и панкреас, съответно по 17 и 11. В същото време от началото на годината у нас са извършени шест бъбречни, четири чернодробни и една сърдечна трансплантации. Както вече писахме, очаква се скоро първият българин за присаждане на бял дроб да замине за Виена. За да бъде включена в листата на чакащите на Евротрансплант обаче 28-годишната Илияна Христова от Варна трябва да изчака здравната каса да преведе 50 000 евро на болницата. Очаква се до 2021 г. белодробни трансплантации да се правят и в България.

След среща с премиера Бойко Борисов: Купуват апарати и кувьози

Телеграф  стр. 18


Близо 3 милиона лева ще отпусне правителството за подобряване на детското здравеопазване. Министър Кирил Ананиев ще внесе днес в Министерския съвет проект на Постановление за допълнителен финансов ресурс.

„От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуването на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряването на 50 кувьоза. Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“. Този ресурс ще бъде изразходван както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване възнагражденията на работещите“, заяви Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, педиатри, неонатолози и директори на акушеро-гинекологични болници.

Мерки

По време на срещата са обсъдени състоянието на детското здравеопазване и мерките, които трябва да се предприемат за подобряване на условията на работа и качеството на лечението в педиатричната болница „Проф. д-р Иван Митов“ и в детските отделения в страната. Здравният министър припомни, че до края на този месец ще бъде обявена обществената поръчка за строителството на новата детска болница. Очакванията са то да започне през септември. По отношение на кадровия ресурс в детското здравеопазване здравният министър заяви, че мярка ще бъде предприета с промените в Наредба №1 за специализациите. В нея приоритет ще бъдат неонатолозите, чийто брой в момента е твърде малък и не отговаря на реалните потребности на лечебните заведения.

Преговори

,Вече стартираха и преговорите с Българския лекарски съюз за преостойностяване на някои клинични пътеки, така че цените да бъдат завишени и да отговарят на реалните разходи. Приоритетно ще бъдат разгледани пътеките в педиатрията“, каза още Кирил Ананиев. Едно от предложенията на БЛС е всички клинични пътеки, които са общи за деца и възрастни, да бъдат разделени, а финансирането на едните да е изцяло от Пакет Педиатрия. Според председателя на лекарския съюз д-р Иван Маджаров всички пътеки, свързани с лечение на деца, както и тези в пулмологията трябва да бъдат повишени след 1 юни с преподписването на Анекса към рамковия договор. Председателят на БЛС добави, че е поискано и завишаване на цените при някои пътеки по детска хирургия, които са с висока социална значимост, голям обем и сложност.

Всяка втора българка с разширени вени

Телеграф  стр. 18


Повече от половината българки у нас имат разширени вени. Страдат около 60% от жените и 30% от мъжете, алармира пред „Телеграф“ проф. Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ „Света Марина“, Варна. Разширените вени са едно от най-често срещаните заболявания и в света. Затова днес водещи специалисти ще дадат старт на информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест. Проблемът става все по-сериозен заради нездравословния начин на живот, който водим, каза проф. Петров. Хората са дълго време в седнало положение, без достатъчно движение. Бременността е едно от обясненията разширените вени да се срещат повече при дамите. Тогава женските хормони се увеличават и много от венозните заболявания се получават за първи път. Понякога хората изпитват дискретни симптоми, като лек оток и дискомфорт, особено през нощта. Специалистите съветват да се потърси помощ от съдов хирург или ангиолог. Създали сме мрежа, която обхваща повече от 22 клиники по съдова хирургия. Има специалисти, които да ви кажат дали има или няма проблем и да подкрепят това с изследване, посъветва проф. Петров.

Разделиха сиамски близначки

Телеграф  стр. 18


Сиамски близначки, свързани с коремни органи и черен дроб, бяха успешно разделени от хърватски лекари. Момиченцата са били сраснали в долната част на гръдния кош. Операцията бе извършена от лекари от КВС – Загреб. Проблем беше и това, че бебетата са родени преждевременно и са имали небалансирана циркулация, поради което едната близначка е имала високо кръвно налягане, а другата – ниско, обясни директорката на Института по неонатология и неонатална интензивна медицина Ружа Гризел, цитирана от БТА. Тя каза, че това е вторият случай в света на близначки, свързани с черен дроб и черва, да бъдат разделени, при което да оцелеят и двете момиченца.

Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Света Анна“:

Инсултът дава 4 часа за действие

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 19


– Доц. Калпачки, статистиката за изминалата година показва, че 55 366 души са били покосени от инсулт Това къде поставя България спрямо другите европейски държави?

– Като процент – на първо място. Безспорно.

– В същото време смъртните случаи са 5505, което значи, че процентът на фатален край не е висок. Въпреки това по този показател сме на второ място в Европа…

– Така е, защото тези цифри отразяват само болничната смъртност. Тя е около 10% във всички държави, така че по този показател сме добре. Проблемът е, че много хора умират, преди да стигнат до лечебно заведение или в последващите месеци и години.

/Освен това, за огромно съжаление ние изоставаме много в лечението на инсултите. А със сигурност тази смъртност може да се коригира в известна степен, ако по-масово се прилагат модерните методи за лечение на инсулт.

– Спада ли възрастовата граница на инсултите и на какво се дължи това?

– Тук нещата са много свързани с причините за появата на инсулт. Част от тях ние наричаме изменяеми рискови фактори, а останалата част са неизменяемите. Факт е, че инсултът покосява повече възрастни хора и това е неизменяем фактор. По-младите хора получават инсулт не защото нещо се е случило в природата на инсулта, а заради изменяемите рискови фактори, които не се контролират и лекуват навреме.

– Кои са тези фактори?

– На първо място е артериалната хипертония. Това наистина е основният, неоспорим лидер за риска от инсулт. Следващите два са захарен диабет и едно състояние, което наричаме предсърдно мъждене – това е неравномерната работа на сърцето, една лоша аритмия, от която страдат много хора. Между 1/3 и 1/4 от инсултите в България са причинени от предсърдно мъждене. Когато на човек сърцето му излезе от ритъм, но не инцидентно, а постоянно, това увеличава значително риска от инсулт. Има и някои други фактори, като пословичната любов към чашката, която увеличава риска от по-тежките, хеморагични инсулти. Алкохолът причинява мозъчни кръвоизливи от всякакъв характер.

– А има ли разлика между инсултите?

– Да, инсултът не е еднородно заболяване. Начинът на възникване, болестният процес, дори лечението понякога може да са абсолютно различни, дори противоположни. Ние не можем да се борим или да лекуваме по един и същи начин всички инсулти. Най-масовите и в света, и у нас си остават исхемичните инсулти – тези, при които се запушва мозъчна артерия и се получава инсулт.

– Чувала съм за млади хора, които получават инсулт след употреба на наркотици…

– Да, в света това е по-често срещано. Ние също не сме пощадени като общество, но такива случаи са много по-редки. Младите хора получават инсулт основно защото не следят и не лекуват кръвното си налягане. То нито боли, нито сърби и затова много хора го пренебрегват. Първо, когато им гфедпишат лекарства за кръвно налягане, не се знае дали изобщо ще послушат доктора си.

/Защото в България според мен уважението към нашата професия е на нулево ниво. Скоро дори се направи едно проучване колко от рецептите, които даваме, стигат до устата на пациента. Оказа се, че 1/3 от лекарствата, които се изписват, след излизане от кабинета отиват в кошчето.

Друг проблем е, че дори и да послушат лекаря си и да си вземат лекарствата, много пациенти ги пият 1-2 месеца и след това спират, защото си мерят кръвното налягане, виждат, че е наред и решават, че са се излекували.

– Според наблюденията от вашата практика разпознават ли хората симптомите на инсулта?

– Най-общо трябва да кажа – не. Но от друга страна, в сравнение с отпреди няколко години, днес много повече хора биха могли да посочат поне някой от основните признаци на инсулта.

– Знае се, че бързата реакция е от огромно значение за тези пациенти, но какво разбираме под „бърза реакция“?

– Сумарно времето е четири часа и половина. Това обхваща времето от получаването на инсулта до започването на лечението. Всяка, макар и добре оборудвана и обучена болница, би трябвало да разполага с поне час от влизането на пациента в болницата до започването на лечението. Защото не е много проста работа да селектираш пациентите, при които можеш да приложиш лечението от онези, при които то би навредило и да лекуваш тези, на които можеш да помогнеш. Тази подготовка изисква един комплекс от изследвания, прегледи, консултации, за които болницата трябва да е готова буквално във всеки един миг от денонощието 365 дни. Защото инсултите стават и нощем, и в почивни дни, и по празници.

– От какво зависи да се спази това време, така че повече хора да получат шанс за лечение?

– Нормалният свят се бори, като създава хеликоптерни площадки, разделя държавите на области, в които се лекуват инсулти, дотира болници в отдалечени райони, които да се справят с тези пациенти. Европейският съюз стартира програма, чиято цел е до месец май 2019 г. да бъдат създадени 1500 центъра за лечение на инсулти и те да са така разположени, че всеки европейски гражданин да има равен достъп до модерно лечение.

– А какво правим ние?

– Ние също участваме в тази програма, която се нарича Angels (ангели – бел. авт.) и вече имаме 39 центъра в страната. През 2017 г. болница „Св. Анна“ като най-добър център за инсулти в България получи най-високия – диамантен сертификат, който е резултат от одит на Европейската организация по инсулти по линия на програмата. Дойдоха експерти, снимаха с камери какво правим и дали то отговаря на критериите и ни издадоха този сертификат. А чудесното е, че в България напоследък вече много центрове за лечение на инсулти имат златни и платинени сертификати.

/Но точно когато започнахме да отбелязваме напредък като държава, парите от касата бяха намалени с 30%. Няма друга държава в света, която да е решила, че по някаква причина може да направи лечението на инсулта по-евтино.

– Когато говорим за модерно лечение на инсулти, визираме тромболизата, обяснете какво означава…

– Тромболизата представлява инжектиране на лекарство в кръвта на пациента, което разтваря всички съсиреци. Във времето, в което то действа, около час, като през този час непрекъснато се влива разтворът, всички тромби на човека по кръвоносните съдове се разтварят. По този начин грубо казано човекът е лишен от възможността да съсирва кръвта си за един час, което прави процедурата рискована. Защото всяка рана или порязване може да се окаже фатално. Уловката това лечение да няма 100-процентова успеваемост е в големината на тромба. Другата причина за неуспех е, когато пациентът дойде късно.

– Но ако тази тромболиза е успешна, пациентът може да излезе от болницата…

– На другия ден – буквално, и то не в инвалидна количка.

– А какво представлява механичната тромбектомия?

– Това е „екстрата“, която може да се приложи при двата вида пациенти. Както споменах, една от пречките пред тромболизата, е когато тромбът е прекалено дълъг. С механичната тромбектомия ние можем с една дълга жица (катетър) да влезем в съдовата система през крака и да стигнем чак до мозъка, като грубо казано отиваме при тромба, взимаме го и го изтегляме обратно. Другият случай, в който може да се приложи, е при някои от пациентите, които имат противопоказания за тромболиза. Например, ако някой друг орган страда и това не ни позволява вливане на разтвора в цялото тяло, с механичната тромбектомия можем да стигнем в мозъка и да инжектираме лекарството само в мястото. Изглежда просто, но никой не бърка просто така в мозъка на човек.

***

ПРИЗНАЦИТЕ:

Три симптома покриват 90% от началото на инсулта. Те настъпват остро, внезапно и много рядко се усещат от самия болен, но са видими за хората около него:

• изкривяване на лицето

• проблем с говора

• изтръпване, слабост или липса на контрол в някой от крайниците (от едната страна)

***

Кой е той:

• Завършва медицина през 1996 г. в Медицинския университет в София като специалист по нервни болести

• Специализирал е във Великобритания, Чехия и Румъния по въпросите на епилепсията, мозъчните инсулти и общественото здраве

• Член на Българското дружество по неврология, Дружеството по епилепсия и Европейската академия по епилепсия

Заключваме сенната хрема в солна стая

Ивона ВЛАДИМИРОВА

Телеграф  стр. 22


Пролетта е сезонът на алергиите. В този период много деца започват да проявяват първите симптоми на сенна хрема.

Запушен нос, кихане, зачервени и сърбящи очи, са част от признаците за поленова непоносимост. Всъщност това е и една от най-често срещаните алергии при малчуганите. Друг проблем през този период на годината са типичните вируси. Те повалят предимно децата до 5-годипша възраст, които все още са по-податливи и с по-слаб имунитет. Именно поради тази причина пролетта е много подходящ сезон за посещение на солна стая. Терапията със сол, позната още като халотерапия, се препоръчва на пациенти от всички възрасти. Тя обаче е особено подходяща за малчуганите.

Ползи

Ползите от солните стаи са много. От една страна по време на сеансите се пречистват дихателните пътища и белите дробове. В същото време халотерапията подсилва имунната система и облекчава редица симптоми. Алергии, астма, синузит, кожни проблеми, бронхит, настинки, ушни инфекции, болки в гърлото, са само част от проблемите, за които терапията помага. Солните микрочастици, наситени във въздуха на всяка сесия, са хиляди пъти повече, отколкото при разходка по морския бряг. Освен това един сеанс в солната стая, който за деца обикновено трае 20 минути, се равнява на 2 часа разходка в борова гора. За да има максимален ефект от халотерапията, малчуганите трябва да правят 2 курса годишно по 10-20 сесии през пролетта и есента, а през останалото време да посещават солната стая 2-3 пъти седмично.

Проект

През последните години центровете за халотерапия са истински хит. Заради многото положителни ефекти от престоя в тях столичната държавна детска гра дина „Братя Грим“ събира пари, за да направи солна стая за малчуганите.

„Желанието ни е да създадем здравословна среда, в която да подпомогнем децата с кожни проблеми и респираторни заболявания. Някои от заболяванията стават хронични поради честата им проява. Появяват се и различни видове алергии – бронхиални, кожни и др. Има редица случаи на деца с астма. Честото боледуване и лечението с антибиотици води до отслабване на имунната система и проблеми със стомашно-чревния тракт“, обяснява мотивите си директорката Петя Иосшрова. Към момента 48 ОДЗ е събрало 10 400 лв. от нужните 21500 лв. за солната стая. За оборудването й е необходим халогенератор, който смила солта на фин прах и след това я разпръсква във въздуха.

Нужни за също сол, маса и столчета за хлапетата. Идеята е по време на процедурите или в заниманията по образователно направление „Околен свят“ да се правят и обучителни игри, чрез които децата ще могат да се запознават със здравословните храни, грижи за здравето, както и с методите за опазване на околната среда. Ако средствата бъдат събрани, 300 деца от градината ще имат шанс да използват солната стая. Петя Йосифова споделя, че за проекта е потърсено съдействие и от община „Сердика“, родители и персонала.

Дерматологът д-р Бан Камуна от ДКЦ „Софиямед“: 10 чаши вода на ден за здрава кожа

Телеграф  стр. 23


С първите слънчеви лъчи захвърляме дългия ръкав и започваме да мечтаем за морски приключения. Не бива да забравяме, че на плажа, в планината и в града кожата ни е изложена на радиация. Тя има „памет“ и помни всяко изгаряне. Затова трябва да бъдем много внимателни и да избягваме увреждането й. „Здравен Телеграф“ потърси дерматолога д-р Бан Камуна, която работи в ДКЦ „Софиямед“, за да даде ценни съвети за здравето на кожата ни през всички сезони. Тя придобива специалност по дерматология и венерология през 2009г. в УМБАЛ „Александровска“, Медицински университет-София, и образователна и научна степен „доктор по медицина“ през 2015 година. Работила е във Великобритания, а от няколко години е консултант дерматолог в ДКЦ „Софиямед“.

Пролет-лято

Не забравяйте, че няма такова нещо като здравословен тен. Той е знак, че кожата е повредена. С всяко слънчево изгаряне има шанс за развитие на рак на кожата. Този тип онкологично заболяване се развива бавно с течение на времето. Може да отнеме години преди изгарянето да се превърне в рак на кожата. Слънцезащитният продукт трябва да се използва стриктно и да се нанася на всеки два часа. През горещите и влажни месеци използвайте почистващ гел, който помага за контролиране на излишното омазняване на кожата. За по-дълбоко почистване търсете продукти, които съдържат салицилова киселина.

Есен

Есента дава възможност за възстановяване на кожата след лятото. Ексфолиация и хидратиране на кожата водят до премахване на мъртвите клетки, стимулират регенерация на нови клетки и възстановяват хидратацията на кожата. Преминете от лосиони към кремове, защото те осигуряват по-силна маслена бариера за поддържане на хидратация. Инвестирайте в крем за ръце. Ръцете често стават сухи и напукани през зимата. Предпазвайте се от слънчевите лъчи, въпреки че температурите стават по-ниски и дните са по-къси.

Зима

През зимата по-студеното време и вятърът причиняват сухота, която може да причини напукване и раздразнение, което води до кожни заболявания, като екзема. Овлажнителите помагат за предпазването от агресивните фактори. Най-добре е да се използва нежно, подхранващо измиване на тялото и овлажнител директно след вана или душ, за да се снабди кожата с необходимите масла и вода. Търсете съставки като глицерин, церамиди, масло от авокадо и хиалуронова киселина. Силно се препоръчва ограничаване на душовете до не повече от пет минути и избягване на гореща вода на всяка цена. Носенето на ръкавици е лесен начин да защитите ръцете и ноктите си от студените температури и сухия въздух. Тъй като снегът отразява слънчевата светлина, ултравиолетовите лъчи на слънцето през зимата са силни. Участието в зимни развлекателни дейности без слънцезащитен крем може да доведе до тежки изгаряния. В зависимост от пигмента на кожата вероятността от изгаряне на слънцето може да варира и според това трябва да се избере нивото на SPF в слънцезащитния крем.

Грижа

Приемът на 8-10 чаши вода дневно води до хидратирана и здрава кожа. Течностите улесняват елиминирането на токсините. Редовно трениране води до повишено кръвообращение, повече кислород и хранителни вещества достигат кожата. Също така води и до образуването на нови клетки, заместващи по-старите. Грижата за кожата през сезоните изисква също така добро хранене, пълно с антиоксиданти и активните пробиотици и пребиотици, които водят до облекчаване на сърбежа, възпалението, инфекцията, и лекуване на уврежданията и възстановяване на кожната микрофлора. Времето е неконтролируемо, но здравето на кожата е. Обърнете внимание на състоянието на кожата си. Ако забележите необичайни промени, консултирайте с дерматолог да ви определи план за действие.

Преглеждат безплатно в 42 града

Телеграф  стр. 23


Дерматолози от цялата страна преглеждат безплатно пациенти в рамките на националната кампания за профилактика на рака на кожата „Евромеланома 2019“. Тя се провежда у нас за 14-и пореден път и ще обхване 42 български града. Днес над 250 специалисти ще извършват консултации на желаещите.

Статистиката показва, че ракът на кожата, който се причинява от вредните слънчеви лъчи е най-често срещаният от всички видове рак. Един от начините са превенция е използването на слънцезащитни средства. Безплатните прегледи ще се провеждат в редица лечебни заведения и ДКЦ-та, както и в кабинетите на дерматолозите, като всеки от тях е определил дата и часове за консултациите. Пълният списък на участниците в тазгодишната кампания можете да намерите на http://www.bg-derm.org. През последните 13 години в рамките на инициативата „Евромеланома“ са прегледани над 25 хиляди пациенти и са открити стотици случаи на меланома и други видове кожен рак. Специалистите обаче са категорични, че това заболяване е напълно лечимо, ако бъде открито навреме.

Наши лекари заминаха на мисия в Афганистан

Телеграф  стр. 8


Военномедицинска академия изпрати екип за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. В Афганистан медиците ще се грижат за здравето на 38-ия български контингент на Въоръжените сили.

Международната мисия е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО. През март български военни медици заминаха за Мали, където участват в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност. Поредният екип се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

Байер плаща $2 млрд. заради Раундъп

Акциите на фармацевтичния гигант се сринаха

Телеграф  стр. 16, 25


Съд в щата Калифорния задължи германския фармацевтичен концерн „Байер“ да изплати обезщетение от над 2 млрд. долара на двама американци, за чиито ракови заболявания се предполага, че са свързани с хербицида „Раундъп“, съобщиха световните агенции.

„Раундъп“ се произвежда от компанията „Монсанто“, която миналата година бе придобита от „Байер“ в сделка за $63 млрд.

Алва Пилиъд и съпругата му Албърта твърдят, че са развили неходжкинова лимфома (рак на лимфните възли), след като са използвали препарата над 30 години. Те се борят със заболяването от девет години. Според съда нито „Монсанто“, нито „Байер“ са информирали надлежно потребителите, включително семейство Пилиъд, че „Раундъп“ може да предизвика рак. Активното вещество в този хербицид е глифозат.

Новината за съдебното решение не бе посрещната добре от борсовите пазари, изтъкна в. „Билд“. Акциите на „Байер“ се сринаха с 4,4% до €53,66, като се представиха най-зле в германския борсов индекс. Само преди година тези ценни книжа струваха €100,93 – почти два пъти повече, допълва „Билд“. Според Си Ен Би Си, котировките на „Байер“ са спаднали с 6,8 процента. По този начин акциите на компанията са достигнали най-ниската си цена от близо 7 години.

Адвокатите на семейство Пилиъд нарекоха обезщетението от $2,05 млрд. „историческо“. Според правни експерти, цитирани от „Дойче веле“, тази сума ще бъде намалена значително на следваща инстанция. От „Байер“ заявиха, че ще обжалват съдебното решение. Компанията изтъкна, че през април Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (ЕПА) потвърди, че активната съставка в „Раундъп“ е безопасна.

Издаденото в понеделник съдебно решение е третото поредно дело, което „Монсанто“ губи в Калифорния. При предишните процеси магистратите присъдиха $80 млн. на един мъж и $289 млн. на бивш градинар. По-късно обаче съдия намали второто обезщетение на $89 млн. От „Байер“ твърдят, че и в трите процеса в Калифорния магистратите не са взели предвид позицията на ЕПА. В САЩ обаче са заведени над 13 000 дела, при които се твърди, че базираният на глифозат хербицид създава здравни и екологични проблеми, допълва „Дойче веле“.

Чрез поглъщането на „Монсанто“ „Байер“ се превърна във водещата агрохимическа група в света. Бордът на компанията е убеден, че може да се направят много пари от това през идните няколко години. Това може и да е вярно, тъй като въпросът как да се нахрани нарастващото население на света става все по-актуален. В момента обаче капитализацията на „Байер“ е по-ниска, отколкото сумата, която компанията плати за „Монсанто“. Това показва, че инвеститорите са притеснени от това доколко ситуацията с клиентите на „Раундъп“ в САЩ ще струва на концерна. Спадът в курса на акциите се отрази и на възнаграждението на шефа на „Байер“ Вернер Бауман. Годишната му заплата намаля с $446 000 до $6,2 млн., тъй като е пряко свързана с котировките. Но личната му загуба можеше да бъде и по-голяма, ако надзорният съвет не бе увеличил бонуса му с 28% до $1,9 млн. Тази щедрост обаче разгневи акционерите, изтъкна „Дойче веле“.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/duma.jpg

След протестите обещаха милион и 700 хиляди на детската болница

Дума  стр. 4


Министерството ще предостави допълнителни милион и седемстотин хиляди лева на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“, обяви здравният министър Кирил Ананиев след среща на премиера Борисов с педиатри и неонатолози от уникалната болница и директори на акушеро-гинекологични лечебни заведения.

Очаква се на днешното заседание на Министерския съвет той да внесе проект за постановление за отпускане на 3 милиона лева, като от тях 1,7 млн. ще бъдат за финансиране на педиатричната болница по програмата „Майчино и детско здравеопазване“ по реда на Наредба 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Други 500 хил. лв. са за общинските и държавните болници – за купуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряване на 50 кувьоза.

Този ресурс ще бъде изразходван както за подобряване на качеството на лечение на децата, така и за увеличаване възнагражденията на работещите, обясни Ананиев. Той припомни, че до края на май ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница, като очакванията са строителството й да започне в началото на септември. Ананиев добави, че са започнали преговорите с Българския лекарски съюз за преостойностяване на някои клинични пътеки и цените им ще бъдат увеличени. ДУМА припомня, че увеличението ще бъде за не повече от 6 месеца до края на годината.

БСП иска намаляване на ДДС върху лекарствата

Ще се борим за европейски здравен стълб, увери кандидатът за евродепутат д-р Десислав Тасков

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 4


Още при изготвянето на бюджета за 2020 г. БСП ще предложи намаляване ставката на ДДС върху лекарствата и медицинските изделия, заяви кандидатът на БСП за член на Европарламента д-р Десислав Тасков по време на организирания от Националната пациентска организация (НПО) дебат „Здравеопазването като общоевропейски и национален приоритет“. Тасков бе категоричен, че ако българското здравеопазване не се реформира, колкото и пари, откъдето и да наливаме, ефект няма да има. Той е категоричен, че и сега има европейски пари за здравеопазване, но е необходимо да има национално финансиране.

Доктор Тасков е на мнение, че след като левите партии в ЕП се пребориха за европейски социален стълб, може да постигнат и европейски здравен стълб. Според него е необходимо разграничаване на лечение от грижи, а финансирането на грижите да се поеме от социалните системи.

Дебатът е провокиран от февруарския доклад за България от Европейския семестър, според който в българското здравеопазване има редица проблеми, сред които ниски обществени разходи за здравеопазване и най-голям дял в Европа на доплащане от пациента, над 10% здравно неосигурени, остър недостиг на медицински сестри и общопрактикуващи лекари, преимущество на болничната помощ за сметка на извънболнична помощ, недостатъчна профилактика, ниска продължителност на живота, увеличение на предотвратимата смъртност сред населението на страната.

Председателят на НПО, главен секретар на Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване, д-р Станимир Хасърджиев призова всеки от кандидатите за евродепутати да подкрепят манифеста на Европейския пациентски форум. Документът предвижда всички пациенти от ЕС да имат осигурен навременен достъп до необходимите им здравни грижи, без да бъдат дискриминирани, да се приеме ново всеобхватно европейско законодателство за правата на пациентите, за да се гарантира, че всички ще имат достъп до висококачествена грижа, ориентирана към индивида и основаваща се на едни и същи права. Документът настоява да се гарантира, че бъдещите дигитални здравни инструменти и системи в Европа са създадени на базата на пациентските потребности и са разработени съвместно с пациентите.

ДЕСИСЛАВ ТАСКОВ: Нужна е единна лекарствена политика на европейско ниво

След победата на 26 май и след предсрочния парламентарен вот БСП ще започне реалната инвестиция в здравеопазването, заявява кандидатът за ЕП от „БСП за България“

Юлия КУЛИНСКА

Дума  стр. 5


– Най-важният акцент във „Визия за Европа“ е, че социалистите ще работят в ЕП за по-социална и по-справедлива Европа. Как промяната ще се усети от обикновения българин?

– Обикновеният българин иска да бъде малко по-обгрижван от Европа. В малките градове и в селата хората се чувстват като втора ръка европейци. Българите искат по-социален и по-справедлив Европейски съюз. Трябва да признаем, че политиките, които се обсъждат в съюза, са все още доста далечни и непознати за хората. Въпреки милионите европари, които се наливат в някои региони на държавата, те не виждат реално подобрение на живота си.

Най-големият проблем на българите са ниските доходи и пенсии и липсата на перспектива да останеш в България. Младите са в чужбина. Масово бабите и дядовците се научиха да работят със скайп, за да могат да общуват с децата и внуците си. Тъжно, много тъжно.

У нас има тежко социално неравенство, граничещо със страхотна бедност. На много места хората трудно осигуряват дори прехраната си. Затова Европа трябва да бъде по-социална. Затова трябва да настояваме в ЕП за единни европейски заплати и пенсии, за да могат българите да живеят по-добре.

– Какви ще са вашите приоритети в Европарламента? Какви политики ще отстоявате в интерес на сънародниците си?

– Ще работя за промяната в ЕС, който да гарантира равнопоставеност на всички държави членки и който създава условия за социална сигурност и устойчиво развитие. Ще работя за прилагане на Европейския стълб на социалните права, с който ще се постигнат високи социални стандарти, социална защита за всеки, достойно заплащане, преодоляване на разликите в заплащането на мъжете и жените за еднакъв труд. Ще настоявам за създаване и прилагане на Европейска детска гаранция, която ще осигури на всяко дете качествено образование, жилище, храна и здравни услуги. Нужна е Европейска програма за борба с бедността.

Национален проблем и европейска тема е фактът, че в България имаме разграждаща се здравна инфраструктура, протести на педиатри, медицинските сестри са на улицата. На европейско ниво е необходима единна лекарствена политика. Освен сухите числа, които виждаме в статистиката как живеят българите, когато говориш очи в очи, разбираш, че драмата при тях е голяма. Единствени сме в света, където болниците са търговски дружества. Обръщаме темата здраве на тема пари. Частни болници има в много държави, но те не са регистрирани като търговски дружества. Намаляваме като нация прогресивно, парите за здраве се увеличават, а в същото време нито пациентите, нито лекарите са доволни. Наливат се пари от пусто в празно в един нереформиран сектор. Продължаваме да лекуваме хората по клинични пътеки и както трудът на лекарите, така и на медицинските сестри трябва да се остойности.

Трябва да се увеличи ролята на държавата в сектора, свързана с обществените поръчки, и да бъде ясно кое колко струва, за да видим реално какъв е секторът, за да го направим достъпен за всички. Превенцията и профилактиката са много важни, но не само в големите градове. Профилактиката трябва да обхване и малките общински болници. По този начин още 2 милиона и половина ще имат достъп до тях. Иначе те никога няма да отидат профилактично на преглед от Гоце Делчев в София.

ГЕРБ не инвестират в общинските болници, защото при тях не може да се краде. А именно тези болници посрещат нуждите на хората в отдалечените райони. След победата на 26 май и след предсрочните парламентарни избори ще започнем реалната инвестиция в здравеопазването по места.

– А какво ви казват хората по време на предизборната кампания? Какви са техните послания към българските евродепутати?

– Лекар съм и хората споделят по-лесно и по-искрено с мен проблемите си. Не им обещавам неща, които няма да изпълня. Говоря с тях почтено и честно. Ако БСП е допуснала грешки, извинявам им се. Казвам на избирателите, че ние не обещаваме нещо, което няма да изпълним.

При всички мои разговори българите искат промяна. Те я очакват от нас с надежда. На много от срещите идват хора, които през годините са се отдръпнали от БСП, давали са гласа си за други партии или въобще не са гласували. Сега се връщат при нас с вярата, че наистина можем да променим България. И ми казват, че харесват посланията ни. Казват ми, че пациентът трябва да е в центъра на една здравна система и изразяват надежда, че БСП може да промени България. Социалистите казваме, че здраве не е равностойност на пари. Казваме, че медицината е невероятна наука, която помага на хората и която трябва да се развива в интерес на цялото общество. Здравеопазването е кауза. То трябва да е достъпно за всички, а не само за една елитарна част от обществото, както е в момента. Хората очакват промяната с вяра и надежда, които са по-силни от страха и апатията.

– Защо българите трябва да гласуват за кандидатите на „БСП за България“? Какво може вие да им дадете в ЕП?

– БСП има конкретна програма за действие за промяна на Европа и България. ЕС трябва да стане символ на социалната политика и за това ще допринесат евродепутатите социалисти. Ще работим за намаляване на регионалните неравенства. Ще настояваме за справедливо разпределение и на инвестиции, и на доходи, и на европейски фондове. Не бива да делим градовете на малки и големи, а хората на първо и второ качество. В ЕП представителите на левицата ще бъдем гаранти, че в следващия програмен период европейските фондове ще достигнат до всяко населено място, независимо от това кой го управлява.

БСП иска справедливост сега. А това означава достойни доходи и пенсии, достоен и справедлив живот за младите и за техните деца. Трябва да върнем младите у дома. Много е тъжно, когато добре подготвени хора, с добро образование и професии, напускат страната поради липса на перспектива и надежда за по-добър живот.

В ЕП ще настояваме за създаването на обща европейска прокуратура и ще подкрепим Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Това ще бъде начинът да се следи как се разпределят европейските средства. Днес, вместо да ги получават хора, които реално искат да развиват бизнес, се усвояват неправомерно.

***

Д-р ДЕСИСЛАВ ТАСКОВ е на 47 години. Магистър е по медицина от Медицинския университет във Варна. Работи като уролог в Онкологичната болница във Варна. Управител е на МБАЛ „Каварна“. Д-р Тасков е председател на БСП в Аксаково и зам.-председател на ОблС на партията във Варна. Владее испански, италиански, английски и руски език.

11-ГОДИШНИЯТ БОЯН: Ще стана космонавт, когато оздравея

Световнопризнат авторитет в областта на протезирането, българският проф. Евгени Дюкенджиев сбъдва мечтите за възстановяване на стотици страдащи

Никола ЧОЛАКОВ, Горна Оряховица

Дума  стр. 16


Роденият през 1950 г. в Горна Оряховица проф. Евгени Дюкенджиев е известен в Европа и по света със своите открития в биониката и биомеханиката. Той е инженер, завършил ВМЕИ в София. Работи в проблемна лаборатория „Бионика“ към Единния център по математика и механика при БАН. През 1983 г. получава златен медал за създаване на антропоморфни роботи, които са интелектуална собственост на ЮНЕСКО. На 5 август 2004 г. в Хонконг му е връчен Кристален глобус ISPO – световна награда в областта на протезирането и ортезирането. Тя е свързана с друго високо постижение на проф. Дюкенджиев – той открива метод за изследване на опорно-двигателния апарат на човека по отпечатъци на ходилата на стъклена пътека в 3-измерен вид и създаване на бионични 5-слойни стелки на ходилата с лечебен, профилактичен и акумулиращ ефект.

Няколко години професорът и доктор на техническите науки председателства Международната конференция по бионика, биомеханика и мехатроника във Варна, а сега ръководи Българската асоциация на протезистите, ортезистите и ортопедистите (БАПОО). Член е на Академията на технологичните науки на РСФСР, също и на American Association for Science and Technology USA, президент на

Латвийската асоциация на биониците, протезистите и ортезистите. На него възлагат надежди стотици семейства по света, чиито деца са с церебрални и гръбначномозъчни заболявания.

Повече от две десетилетия проф. Дюкенджиев работи в лабораторията на Рижкия университет по бионика и протезиране и изгражда там образ на специалист със забележителни постижения и авторитет. Завръща се в родния си град преди няколко години и създава Лаборатория за атипично протезиране. В сложната материя негов най-близък помощник е съпругата му Татяна Едуардовна, която е доктор по бионика и протезиране и доцент в Рижкия технически университет.

През февруари 2018 г. му звъни зам.-кметът на град Разград и го моли да помогне на 9-годишната Еля, която се родила с изключително тежки аномалии – без ръце и без крака!

Отива да види случая. Гледката е изключително тежка, но красивото и умно дете му грабва сърцето и професорът решава да опита. Задачата е невероятно трудна. Той я определя като най-екстремната през цялата си 40-годишна кариера.

Проф. Дюкенджиев се захваща за работа. Няколко месеца отнемат проектите, пробите и разработките. В началото на април предават протезите за ръце – една козметична и една функционална.

Детето управлява двигателните функции на дясната ръка и се опитва да пише. Най-трудно обаче е да се намери решение за протезите на долните крайници. Липсата дори на зачатъци на бедрени стави прави задачата почти невъзможна. Трябва да се конструира система, която да позволи на Еля да сяда и да прави крачки. Въпреки недостатъчните пари от държавата това не променя решимостта на Дюкенджиев да реши твърде сложния проблем.

Работата отнема още няколко месеца, но в началото на юли и тези протези са предадени и за да се научи да ходи, детето започва тренировки всеки ден. Малката и майка й преминават обучение как да работят с протезите.

Разградският зам.-кмет Ерденч Хасанов се ангажира да помогне за изработването на бионични протези и организира кампания за събиране на необходимите за целта 40-50 хиляди лева.

Проф. Евгени Дюкенджиев успява да помогне и на жена от Лясковец с откъсната при катастрофа ръка. Поставя й атипична раменна протеза с осигурено отваряне и затваряне на механичната китка.

Малкият Боян, ученик от V клас на ОУ „Иван Вазов“ – Горна Оряховица, преодолява много тежко страдание чрез система с кинематичен интелект на принципа на външен скелет (екзоскелетон). Майката е очарована, че в един малък град работи специалист на световно ниво.

Вече 10 години тя се е посветила на мисията да направи сина си равностоен човек. Търси помощ у нас и в чужбина. В резултат на всички нейни усилия сега Боян учи в V клас в ОУ „Иван Вазов“ и е над средното интелектуално ниво сред връстниците си, казват неговите учители. Има обаче двигателни проблеми в краката – сухожилията му са изключително скъсени и стъпва на пръсти. Мозъкът изпраща различни импулси към двете половини на тялото му и едната се развива по-бързо от другата. В резултат започва изкривяване на гръбначния стълб.

Майката открива робот за рехаби-литация – Локомат, но той струва милион и половина долара!

Един ден, съвсем случайно, докато търси къде да паркира в центъра на Горна Оряховица, забелязва надпис „Лаборатория за атипично протезиране“. Надничайки през прозореца, вижда ортезна система, която много й наподобява Локомат. Така се свързват с професора. Той пък е грабнат от умното и любопитно болно момче и иска да му помогне. Заедно със съпругата си доц. Татяна Дюкенджиева започват да изработват уникална система за бионична рехабилитация на Боян.

– Детската церебрална парализа никак не е рядко срещано увреждане и с него се борят хиляди семейства в България. Тя не се лекува, но може да се направи така, че страдащите да имат по-добър и по-продължителен живот смята проф. Дюкенджиев.

Той е патентовал своя метод в Латвия, където е работил повече от 20 години. В Рига са извършени проучванията и практическите експерименти по разработването на ортезната система на Дюкенджиев, но малкият Боян е първият случай у нас.

– Повечето системи стъпват на принципа за външен скелет (екзоскелетон), който прави възможни човешките движения чрез външна енергия. Моята система е с кинематичен интелект – обяснява професорът.

Семейството на момчето работи с ортезите в домашни условия и вече има резултат – стъпалата на крачетата са се смъкнали по-ниско, ходи назад, което доскоро било немислимо, изкривяването на гръбначния стълб започва да се коригира.

– Искам да стана космонавт, но чак когато ми се оправи кракът.

В училище Боян харесва българския език и четенето, но не си пада по математиката и особено по текстовите задачи. Изключително наблюдателен е и затова е слабост на своя терапевт.

– Разбирам майките на деца с увреждания, които протестираха в София, защото 10 години вървя по този път. Тези деца не могат да останат без процедури, физиотерапията е жизненоважна за тях и методът, който е създал проф. Дюкенджиев, няма начин да не даде резултати. Просто хората трябва да знаят, че има надежда. Освен това можем да правим всичко в домашни условия, а от това по-добро няма! – благодарна е майката Румяна.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/zemia.jpg

Д-р Десислав Тасков: Огромен проблем в здравеопазването е голямото доплащане от страна на пациентите

Земя  стр. 4


„Огромен проблем в здравеопазването е голямото доплащане от страна на пациентите“, заяви на обществения дебат на тема „Здравеопазването като общоевропейски и национален приоритет“ кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ д-р Десислав Тасков. Той заяви, че е абсолютно неприемливонад 50 процента от средствата в сектор „Здравеопазване“ да излизат от джоба на най-бедните и най-малко живеещите. Според Световната здравна организация доплащането не трябва да превишава повече от 15 процента. „Левите се преборихме за европейски социален стълб, а защо да няма европейски здравен стълб“, коментира Тасков. Той подчерта, че БСП, още с този бюджет, предложи намаляване на ставката на ДДС за лекарства и медицински изделия. „Ако не се реформираме на национално ниво, колкото и пари да се дават, ефект няма да има“, смята още лекарят.

Като абсолютно недоверие в системата д-р Тасков определи високия процент неосигурени. За недостига на лекари и медицински сестри кандидатът за евродепутат заяви, че това е резултат от политиката на властта и той е чудовищен, а именно – че здравната инфраструктура е разбита. „Изключително труден е достъпът на пациента до медицинска помощ, особено в по- малките населени и обезлюдени места, което по Конституция ни е дадено. Обидно е за обществото ни, че медицинските сестри са по улиците, а не по кабинетите. Цинизъм е да имаме демографска катастрофа, а детските лекари да са по улиците и да говорим за лимити“, коментира д-р Тасков.

„Болниците са търговски дружества, а не са в услуга на хората. Затова трябва да включим в профилактикатапревенция на заболяванията в национален мащаб, но не само в големите градове, а и в общинските болници – 2.5 млн. българи разчитат на този вид лечебни заведения“, изрази мнение д-р Тасков, като по думите му именно общинското здравеопазване е било най-смазано от реформите в сектора.

„Българите масово умираме от инфаркти, инсулти и рак. Живеем най-малко в Европа. Голяма част от тази смъртност е предотвратима, но това сега не се случва, защото достъпът до здраве е ограничен“, заяви кандидатът на левицата.

Липсва радиойод за оперирани от рак на щитовидната жлеза

Лишените от терапията са с висок риск да развият метастази

Жълт Труд  стр. 36


Наши хирурзи правят иновативни операции при рак на щитовидната жлеза, но за съжаление в момента в България липсва последващото лечение с радиойод. И ако оперираните пациенти нямат финансовата възможност да отидат в чужбина на радиойод-терапия, те са с висок риск за метастази. Проблемът е, че единственият търговец вносител на радиойод в България е отказал да го внася. Така българските пациенти в момента нямат достъп до тази терапия, която се плаща по Здравна

За този парадокс в лечението на рака на щитовидната жлеза в България се разбра на Първатата научна конференция за Централна и Източна Европа потиреоидни заболявания на 10 и 11 май в София, която събра над 300 ендокринолози, над 100 хирурзи и много пациенти.

Стана ясно, че ендокринни хирурзи като проф. Румен Пандев, който е един от основните организатори на събитието, отстраняват рак на щитовидната жлеза чрез безкръвна ендоскопска интервенция без разрез на шията, а през устната кухина. Така България се нарежда сред деветте европейски държави, в които се правят такива иновативни операции.

Забележителните успехи на българските ендокринни хирурзи са и причината на тиреоидната конференция в София да бъде учреден Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори, в който ще членуват специалисти от 11 страни. Лекари ендокринолози, ендокринни хирурзи, нуклеарни медици, патолози и специалисти по образна диагностика ще общуват помежду си електронно и ще обсъждат най-сложните случаи на тиреоидни тумори. Следващата им среща ще бъде в Румъния през май догодина.

Тиреоидната конференция в София потвърди световната тенденция някои от карциномите на щитовидната жлеза да не се оперират, а пациентите само да се проследяват

Установено е, че в 14% от случаите микрокарциномите не нарастват в хода на човешкия живот.

Тенденцията да се ре дуцират операциите при тиреоиден карцином споделиха в София светилата в ендокринната хирургия – проф. Кюнг Те от Южна Корея и проф. Бруно Нидерле от Австрия. Според тях не повече от 5% от тиреоидните възли подлежат на хирургично лечение. В Корея и Япония са намалили оперативните намеси с близо 36%.

„Съвременната оценка за нивото на медицината се базира не на това колко оперативни намеси са извършени, а на това колко от тях са предотвратени“, коментира проф. Румен Пандев и изрази съжаление, че в лечението на ендокринните тумори в България се преследва повече скорост и по-малко наука и прецизност.

Проф. д-р Анна-Мария Борисова обяви кампанията на Българското дружество по ендокринология за скрининг за тиреоидни заболявания при бременните жени. Крайната цел на кампанията е повишаване интелектулното ниво на нацията, тъй като нивата на тиреоидните хормони на майката са фатални за интелекта на бебето. Прегледите са наложителни особено при бременни жени над 30 г.

„По статистически данни в момента в България 75% от жените с хипотиреоидизъм не са диагностицирани. При страдащите от хипертиреоидизъм 65% не знаят за заболяването си. Точно това налага скрининг на състоянието на щитовидната жлеза при бременни жени“, обясни проф. Борисова.

Първа помощ при сърдечен арест може да спаси живот

Жълт Труд  стр. 36


Внезапната сърдечна смърт е убиец номер едно в света. 70 000 българи годишно умират от сърдечни заболявания, а 70% от тях са причинени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва неочаквано и може да засегне човек в привидно добро здраве или е някакво заболяване. Когато настъпи сърдечен арест извън болнично заведение, смъртността е висока, а за България тя достига почти 100%. Важно е всеки човек да е подготвен да помогне в случай на внезапна сърдечна смърт извън болнично заведение.

„Има три важни стъпки, които всеки трябва да следва, ако види припаднал човек – първо, да провери дали е в съзнание и диша, второ, да се обади на 112 — бърза помощ, и трето, да започне да прави сърдечен масаж – силно и енергично. От Английската сърдечна фондация създадоха преди години един брилянтен клип с участието на Вини Джоунс, който дава много точни насоки как трябва да се реагира в ситуация на припаднал със сърдечен арест“, казва д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. Ежегодно той и колегите му от Сдружението организират обучителни кампании какво трябва и може да направи всеки от нас, за да помогне на човек в такава ситуация.

За пета поредна година Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България организира международен конгрес, на който специалисти от България и света ще представят и разискват най-новите методи за лечение на ритъмните нарушения на сърцето. Той ще се състои в периода 17-19 май в Златни пясъци и ще събере светила от Германия, Полша, Сърбия, Швейцария, Великобритания, Чехия и България. Предвижда се в рамките на събитието да има както лекции, така и практически модули, в които да се представи и мултидисциплинарен подход при превенция, диагностика и лечение на аритмиите. В програмата са предвидени и модули за обучения на медицински сестри и специализанти.

„Лечението и превенцията на ритъмни нарушения в България е голямо предизвикателство за медицинските специалисти, но с всяка изминала година се убеждавам, че познанията им са на световно ниво“, казва д-р Васил Трайков.

Вредната храна убива повече хора от цигарите

Жълт Труд  стр. 37


Сътрудници от Института по показатели и оценка на здравето към Вашингтонския университет проведоха изследване, резултатите от което са публикувани в медицинското списание The Lancet. Според изводите причина за всяка пета смърт е небалансираното хранене.

Учените обработват данните на жители от 195 страни на възраст 25+ за периода 1990-2017 г. и открояват няколко фактора, оказващи пряко влияние върху съкращаването на живота и появата на различни неинфекциозни заболявания с възможен летален изход: исхемична болест на сърцето, диабет и колоректален рак.

На първо място е прекаленото количество сол в храната – от нето всяка година умират 11 млн. души. В списъка попадат недостигът на плодове, фибри и пълнозърнести продукти в менюто, увеличената консумация на червено месо и газирани напитки с високо съдържание на захар, недостигът на калций и омега-3.

За да получат достоверни изследвания, учените свършват титанична работа, като засичат данни от най-разнообразни източници – от сайта Global Health Data Exchange до национални данни от производствените баланси на 00Н.

Основният извод, до който стигат изследователите, е, че вредната храна убива повече хора, отколкото тютюнопушенето.

Остава да се чудим дали няма да ни изненадат с нова инициатива – върху пакета чипс например да има надпис „Яденето е вредно“ със зловеща картинка. Да се готви пиенето!

14.05.2019

Национални телевизии

Description: bnt

Близо 3 млн. лв. за детско здравеопазване ще отпусне правителството

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Близо 3 млн. лв. за детско здравеопазване ще отпусне правителството. Това стана ясно след среща на педиатри, неонатолози и шефове на акушеро-гинекологични болници с премиера и със здравния министър.

Репортер: След срещата при премиера стана ясно, че утре кабинетът ще отпусне 1,7 млн. лв. за детската болница в София. Парите ще бъдат усвоени по програмата на здравното министерство за детско и майчино здравеопазване.

Кирил Ананиев: Този ресурс ще отиде, както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване заплатите на работещите в детската болница.

Репортер: Педиатрите излязоха доволни от срещата с премиера Борисов.

Иван Литвиненко: Тези пари, които ще се влеят към болницата, смятаме, че ще можем да работим вече по-малко по-спокоен начин. Че ще можем да задържим и най-вече да увеличим персонала си.

Репортер: Още не е ясно дали работещите в детската болница са се отказали от намеренията си да спрат плановия прием и да подадат колективни оставки след 20 май.

Иван Литвиненко: До голяма степен напрежението е снето. Моето лично мнение, е че на този етап ние трябва да задържим нещата да изчакаме резултата и смятам, че това няма да се наложи.

Репортер: На срещата в Министерския съвет e обсъденo и състоянието на детското здравеопазване. Набелязани са и мерки за подобряване на работата на детските отделения в страната. Утре кабинетът ще отпусне и 1,25 млн. лв. за закупуване на апаратура за тях.

Решават до края на седмицата кои клинични пътеки ще бъдат увеличени

БНТ  Новини в 12.00 часа


Решението за цените на кои клинични пътеки с колко ще бъдат увеличени ще бъде взето до края на седмицата, това каза пред БНТ членът на надзорния съвет на НЗОК, д-р Ивано Кокалов и опроверга информацията, че за целта ще бъдат използвани 50 милиона лева от резерва на касата.

Вчера започна процедурата за договаряне на по-висока цена на част от клиничните пътеки. На масата на преговорите седнаха представители на НЗОК и БЛС.

Д-р Ивано Кокалов: Лекарския съюз направи анонс за повишаване на цените, на действително на 7-8 години подценените цени на, белодробните пътеки и на педиатричните. Това, което те са сметнали с процентите, които искат, те са в зависимост от диагнозите, около 20-30 процента увеличение. Малко над 30 милиона, ако вземе ние решение, ще отидат за това тяхно искане.

Водещ: Не 50 а 30?

д-р Ивано Кокалов: Първо това са за полугодие. В края на краищата ако се вземе решение то ще бъде до края на годината. Следващата година в бюджета това трябва да бъде умножено по 2.

Национални радиа

Description: bnr

Репортаж за обещанията на правителството за педиатриятa

 БНР, Новинарски час


Водещ: Правителството обеща още пари на педиатрията. Специализираната детска болница Проф. Иван Митев ще получи допълнително финансиране от 1,7 млн. лв. по линия на Министерството на здравеопазването през тази година. Това стана ясно след среща при премиера Борисов, за която протестиращите педиатри настояха в края на миналата седмица, заради неразбирателство със здравното министерство. Отделно от това утре кабинетът ще гласува и близо 1,3 млн. лв. за детските отделения на държавните и общинските болници. С тях ще бъдат купени 15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще внесе утре в МС проектопостановление за предоставяне на Министерство на здравеопазването допълнителни 1,7 млн. лв. по програма Майчино и детско здравеопазване за Специализираната детска болница Проф. Иван Митев.

Кирил Ананиев: Този ресурс ще отиде както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване заплатите на работещите в детската болница.

Протестиращите последните седмици медици от детската болница бяха удовлетворени.

Проф. Иван Литвиненко: По нашите предвиждания това би решило нашите тежки към момента проблеми. Ще изчакаме решението и за промяната в цените на пътеките. Тези пари, които ще се влеят към болницата смятаме, че ще може да работим вече по малко по-спокоен начин.

На въпрос, отлагат ли се колективните оставки, спирането на плановия прием от 20 май, проф. Литвиненко обясни…

Проф. Иван Литвиненко: До голяма степен напрежението е снето. Разбирате, че ние сме говорили с колектива си. Трябва да предадем какво е към настоящия момент. Моето лично мнение е, че на този етап ние трябва да задържим нещата, да изчакаме резултата и смятам, че това няма да се наложи. Защото за нас беше голямо притеснение какво ще се случи.

Допълнително 1,7 млн. лв. ще получи Специализираната детска болница в столицата

 БНР


Допълнително 1,7 млн. лв. ще получи Специализираната детска болница в столицата. Министерството на здравеопазването ще даде пари за купуването на нова медицинска техника. Това стана ясно на срещата на медиците с премиера и здравния министър. Педиатрите, които и днес излязоха на протест, останаха доволни от решението. Репортаж на Гергана Хрисчева.

Репортер: Близо 3 млн. лв. за детско здравеопазване ще отпусне правителството, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след срещата при премиера Бойко Борисов.

Кирил Ананиев: Утре ще внеса в Министерския съвет проект на постановление, с което ще предоставим на Министерството на здравеопазването допълнителни средства какво следва: за 15 апарата за дихателна реанимация, неинвазивна ще предоставим 500 хил. лв. За закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 хил. лв., което значи общо 1 млн. и 250 хил. лв. Ще предвидим и 1,7 млн. лв. за Педиатричната болница.

Репортер: Лекарите от детската болница изразиха задоволство от срещата. Проф. Александър Литвиненко.

Александър Литвиненко: Смятам, че ще може да работим вече по малко по-спокоен начин. Че ще може да задържим, а надявам се и да увеличим персонала си, за да можем да си вършим задълженията така, както подобава за българските деца.

Репортаж за мерките след срещата при премиера с педиатри

БНР    12+3


Един милион и 700 хиляди лева ще получи Специализираната детска болница „Професор Иван Митев“ по програмата „Майчино и детско здравеопазване“, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща на медици от детската болница с премиера Бойко Борисов. Парите ще се използват за лечение на децата и за увеличение на заплатите на работещите в болницата.

„Утре ще внеса в Министерския съвет проект на постановление, с което на Министерството на здравеопазването ще бъде предоставен допълнителен финансов ресурс в размер на близо 3 млн. лв. От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуването на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряването на 50 кувьоза. Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана Педиатричната болница по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“ по реда на Наредба №3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Този ресурс ще бъде изразходван както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване възнагражденията на работещите“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, педиатри, неонатолози и директори на акушеро-гинекологични лечебни заведения.

На срещата са обсъдени състоянието на детското здравеопазване и мерките, които трябва да се предприемат за подобряване качеството на лечението и организацията на работа в Педиатричната болница „Проф. д-р Иван Митов“ и в детските отделения в страната.

Министър Ананиев подчерта, че детското здравеопазване е устойчив приоритет на правителството, доказателство за което са и действията на МЗ. Той припомни, че до края на този месец ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница, като очакванията са в началото на месец септември да започне реалното ѝ строителство. „Вече стартираха и преговорите с Българския лекарски съюз за преостойностяване на някои клинични пътеки, така че цените да бъдат завишени и да отговарят на реалните разходи. Приоритетно ще бъдат разгледани пътеките в педиатрията“, стана ясно още от думите на Ананиев. По отношение на кадровия ресурс в детското здравеопазване, здравният министър заяви, че мярка ще бъде предприета с промените в Наредба №1 за специализациите. В нея приоритет ще бъдат неонатолозите, чийто брой в момента е твърде малък и не отговаря на реалните потребности на лечебните заведения.

„На този етап ние сме удовлетворени. Днешната среща дава решение на проблемите пред Детската болница. С парите, които ще се влеят в болницата, ще можем да задържим, а и надявам се, да увеличим персонала си, за да можем да вършим задълженията си така, както подобава“. Това заяви началникът на Клиниката по неврология в СБАЛДБ проф. Литвиненко на брифинга след срещата.

Тепърва обаче предстои да се реши дали да отпадне идеята за подаване на колективни оставки.

Медицинският университет в Пловдив инвестира 6 милиона лева от бюджета си за изграждането на нов учебен корпус

 БНР


Медицинският университет в Пловдив инвестира 6 милиона лева от бюджета си за изграждането на нов учебен корпус. След построяването му висшето училище предвижда да увеличи приема на студенти. Кореспондентът ни Кремена Данева информира.

Репортер: Новата 6 етажна сградата ще разполага със съвременно оборудвани лаборатории и учебни зали. Там ще бъдат преместени теоретичните катедри по биология, химия и физика, заяви ректорът на висшето училище проф. Стефан Костянев. Той подчерта, че се очаква строителството да приключи през септември 2020 година, което предполага и приемът да се промени за следващата учебна година.

Стефан Костянев: Ще увеличим бройката, най-вече за чуждестранните студенти, защото интересът е много голям. Най-голям е интересът от Великобритания, Германия, Италия, Гърция.

Репортер: Качественото обучение и добрата база мотивират чуждестранните студенти да кандидатстват при нас, каза още проф. Костянев. По думите му определяща за тях е и възможността за ранна практика.

Стефан Костянев: Докато в западните страни студентът няма никаква възможност да контактува с пациента – едва когато вземе дипломата, той тогава за първи път се сблъсква с истинския пациент. При нас и медиците, и стоматолозите още в 3-ти курс контактуват с пациенти.

20 са вече случаите на морбили в Кюстендилска област

 БНР


20 са вече случаите на морбили в Кюстендилска област, обявиха от регионалната здравна инспекция. Още от кореспондентът ни Кирил Фалин.

Репортер: Най-много са заболелите от Дупница – 10, в Бобов дол са 8, като сред тях има и 55-годишен мъж. Вече има два случая и в областния град Кюстендил. Д-р Илияна Кръстева – началник отдел в Регионалната здравна инспекция.

Илияна Кръстева: Морбилито започва с хрема, кашлица, конюнктивит, гърло, температура, втрисания и чак на трети-четвърти ден се появява обривът.

Description: darik

Заради липсата на потребителска такса за преглед на деца се стигна до там общопрактикуваши лекари да нямат интерес да записват деца за пациенти

 Дарик радио


Заради липсата на потребителска такса за преглед на деца се стигна до там общопрактикуваши лекари да нямат интерес да записват деца за пациенти. Причината е, че работата с деца е тежка, отнема време, а няма финансов ефект, обясни пред Дарик председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. В коментар за идеята на съсловната организация държавата да заплаща потребителската такса за преглед на деца Маджаров изтъкна, че такава такса трябва да има, но в никакъв случай да не бъде за сметка на родителите. Решението за адекватно финансиране на здравеопазването според д-р Маджаров не е в отпускане на целеви финансирания, каквото се случва в момента, а в реално остойностяване на труда и клиничните пътеки. С д-р Иван Маджаров разговаря Димитър Панев.

Иван Маджаров: Някакви обществото много лесно през още преди 20 години, когато започна реформата, че да, това е добре, трябва да са освободени децата от потребителска такса, но подминахме факта, че една цяла група лекари, педиатри са дискриминирани по този начин. Сега берем плодовете на тогавашното решение. Трябваше да е ясно, че не бива за сметка на лекарите да се случва това. Трябва да е покрито, както беше решението да бъде покрито от други категории хора – пенсионери, със заболявания, инвалиди.

Репортер: И всъщност как се отрази върху тях?

Иван Маджаров: Отрази се по такъв начин, че когато педиатъра работи, работи цял ден, има само разходи и всичко е за негова сметка, защото заплатата е само за катетацията, която е договорена за записаните при него деца. Говорим за случаите, в които той или преглежда и лекува още заболявания, не прави профилактични прегледи и имунизации.

Репортер: Тоест, идеята е да има един стимул върху тези лекари?

Иван Маджаров: Да. Стигна се до там, че общопрактикуващите лекари вече нямат интерес да записват деца, защото работата е много тежка, отнема много време, навън стават опашки, в същото време няма никакъв финансов ефект. Не трябва да тежи върху родителите, защото в противен случай ще се стигне до моменти, в които заради липса на пари даден родител не е завел детето и на контролен преглед и то се е влошило.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 15.05.2019