Дадоха 3,45 млн. лв. за детско здраве

24 часа  стр. 6


3,450 млн. лв. отпусна правителството за детско здравеопазване. „Поехме ангажимент към педиатричната клиника и бях възложил на министъра на здравеопазването да проучи колко кувьоза за цялата страна и колко апарата за дишане са нужни.Те поискаха 10, ние им даваме 15, за да може да се гарантира тази тема“, каза в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

500 хил. лв. ще отидат за апарати за дихателна реанимация. 750 хил. ще са за кувьози. А 1,7 млн. лв.ще са за педиатричната болница по програма „Майчино и детско здравеопазване“, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Парите ще стигнат освен за подобряване на грижите за децата, но и за вдигане на заплатите на медиците. Освен това 500 хил. лв. ще са здравните консултативни центрове за майчино и детско здравеопазване.

София Антонова, директор на дирекция в ЗК „Лев Инс“: Вече предлагаме и индивидуални полици по поръчка на клиента

Само трябва да ни потърси и ще си поделим рисковете. Който има застраховка при нас, няма нужда да мисли за нищо друго

Румяна ДЕНЧЕВА

24 часа  стр. 19


– „Лев Инс“ е компания, позната на пазара като лидер в автомобилното застраховане, г-жо Антонова. Виждам, че не сте съгласна.

– Категорично не съм съгласна. Наистина сме лидер в автомобилното застраховане, но не отстъпваме на останалите и в общото застраховане. Нещо повече, едни от най-иновативните, едни от най-популярните застраховки, които се предлагат в момента, са нашите. Стремим се ежедневно да подобряваме условията и да предлагаме нови продукти на клиентите си.

– Сезонът на отпуските дойде, хората тръгват да пътуват и у нас, и в чужбина. Какво ще им предложите да потърсят при вас?

– „Помощ при пътуване“. Определено. Тя е една от най известните на пазара и същевременно една от незаслужено подминаваните полици. Хората са свикнали, когато пътуват чрез туристическа агенция, да разчитат на туристическата застраховка, която тя купува. Когато пък пътуват сами, неорганизирано, някак си нямат навика да помислят за спокойствието си. А тя е много полезна.

– Срещу какви рискове ги осигурява тази полица?

– Покрива медицинските разходи. Вече пуснахме и всички други разширения към тях – например спасителни действия, спасяване с хеликоптер, което ние единствени предлагаме не само у нас, а и в чужбина. Покрива лични разходи, като например телефонни разговори, когато се налага обаждане до асистънс компанията, изпращане на съобщения, осигурява дневни пари, ако човек е настанен в болница – по 20 евро на ден за кафе, извънболнична храна, книга, вестник, а не само за плащане на лечението.

Самото лечение се заплаща 100% без никакво самоучастие, в зависимост от лимита -от 4000 до 100 000 евро за едно лице. Независимо от застрахователната сума полицата включва и спешно зъболечение до 350 евро при всяко пътуване. Покрива се репатрирането, което е много важно, ако например се транспортира човек със счупен крак, се налага пътуване при специални условия, на повече седалки в самолета или автобуса и др.

– Всичко това срещу каква сума?

– Срещу смешната сума от 20 цента до 1 евро на ден за времето, което се прекарва в чужбина. Много от хората обаче я подминават, правейки грешката да разчитат на здравната осигуровка

– Каква е разликата между здравната осигуровка и здравната застраховка? Двете допълват ли се и в какво?

– Здравната осигуровка покрива само част от лечението, като в различните държави включва различни неща в зависимост от договорите между съответните здравни каси и нашата НЗОК. Зъболечението навсякъде е напълно изключено. Обичайно здравната осигуровка покрива транспортирането до болница или спешен център, първоначални прегледи и спешни интервенции. Те в различните страни имат различни лимити, а в повечето случаи има и самоучастие. Купуване на лекарства не се покрива в нито една държава, докато застраховката по-крива и това. Предлагаме застраховка за изгубен багаж. Покриваме и получаване на правна помощ, което е особено важно при пътуване в чужбина – сблъсъкът с други правила води до налагане на различни глоби, покриваме разходи по пътуване на близки и роднини.

– А имате ли застраховки, предназначени за специфични групи – например за ученици, студенти, или пък за различни рискове?

– Предлагаме широка гама от продукти, които са свързани със спокойствието и сигурността на хората. Например сега пускаме отмяна на пътуване, от което никой не е застрахован. Направил е разходи да го организира, но може да се разболее, да не му подпишат отпуск, да се разболее член на семейството му, да има лошо време и отменен полет. Това е застраховка, която покрива направени разходи, ако я няма, човек ги губи

А ако си е направил резервации година преди това, както вече стана модерно, не може да бъде сигурен дали ще замине наистина. С нея срещу символични суми например ако подготовката за пътуването е 1000лв., полицата струва 10-20 лв.

– Ако пътувам в чужбина, е ясно, но ако пътувам у нас, има ли продукт, който да си купя?

– Има една друга, сравнително непозната за пазара туристическа застраховка. Можете да застраховате дете, което тръгва на зелено училище. Можете да я купите при лични или бизнес пътувания. Всички знаем какво е нивото на здравната помощ у нас. Лятото например, когато заминем на морето и личният лекар е далеч, един преглед струва от 200 лв. и нагоре, и то само прегледът. Затова има такъв тип застраховка, който може да помогне. Полицата може да бъде индивидуална, семейна, за един ден, за три дни, за колкото време е пътуването.

– Вероятно сте помислили за облекчаване на хората, при които се случват събития. Какви документи да си събират, какво да правят?

– За цялата територия на България имаме денонощен телефон 0800 10 200. При събитие е достатъчно да се обади и да се регистрира, има денонощно дежурство. Веднага ще получи съвет, ще му бъде обяснено какво да направи. Ще получи помощ за постъпване в болница, за транспортиране, за извършване на плащанията. За чужбина също имаме „Асистънс компания“, която след обаждане събира документи, прави плащания, защото не всеки тръгва с 20-30 хил. че и повече евро в джоба. Който има полица при нас, само трябва да знае телефона, да се обади и това е.

– Споменахте застраховка за чужденци, каква е тя?

– Сега е актуална, защото е задължителна по закон за всеки, който идва у нас. Важно е да се отбележи, че тя е задължителна за чужденци, които са извън ЕС. Повечето европейци предпочитат да я имат, както и руските граждани. Също така покрива всички медицински разходи. Няма значение дали пътуването е краткосрочно, по-продължително или се минава транзит, или се иска разрешение за пребиваване.

– Какво трябва да се направи, за да се съживи пазарът на тези продукти?

– Само рекламирането не е достатъчно. Трябва да се провокира интереса, да образоваме хората. Често повтарям, че наистина е по-добре да не се налага да се ползва една застраховка, но е добре да я има. Когато чукне колата, все пак това са ламарини. Но когато става дума за човешки живот и за здраве, нещата са различни. С едно обаждане се получава пълна помощ, включително с хеликоптер, а в много случаи времето не просто е ценно, а животоспасяващо. Ако имаш полица при нас, няма нужда да мислиш за нищо.

– Какви нови продукти да очакваме скоро?

– Ние предлагаме такива непрекъснато. Дори да нямаме някакъв продукт, ако има търсене, ще го направим. Индивидуална полица по поръчка на клиента. Само трябва да ни потърси, ще опишем рисковете и ще си ги поделим срещу съответна цена. Вече имаме полици за трудови злополуки, за спортисти, за местата в автомобила, за посетители в аквапаркове и в места за развлечения, за планинари, надявам се не изпускам нещо. В обобщение „Лев Инс“ се грижи за своите клиенти, като им осигурява защита и сигурност по всяко време. Всички продукти и услуги на компанията ни са уникални за българския пазар и можете да ги намерите на сайта ни www.lev-ins.com.

***

CV

София Антонова е на 43 г. от София. Завършила „Индустриален маркетинг“ в ТУ- София. С над 20-годишен опит в застраховането на различни ръководни позиции.

Ръководила е дирекции „Помощ при пътуване и злополуки“ в най-големите застрахователни компании у нас.

В момента е в мениджърския екип на ЗК

Разрешиха на родители да прегърнат бебета под 1 кг

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 28


Родители прегърнаха в Бургас за първи път бебетата си, тежащи под 1 кг. Тази възможност им даде отделението по неонатология на държавната УМБАЛ по инициатива на фондация „Нашите деца“ . С този жест най-голямото здравно заведения в Югоизточна България се присъедини към отбелязване на Световния ден на кенгуру грижата, която насърчава допира кожа до кожа с майки и бащи още в най-ранен етап.

В момента в отделението в УМБ АЛ има 10 бебета, които тежат под 1 кг. 20% от децата, появили се на бял свят там, са родени преждевременно или недоносени, като за интензивни грижи в болницата се насочват и новородени от други лечебни заведения. Вълнуващият момент с първата прегръдка трогна до сълзи персонала на отделението, като родителите имаха възможност да прекарат с бебетата си повече време от стандартното свиждане.

„Вярваме в кенгуру грижата. Виждаме резултатите от допира между майка и бебе и макар да имаме трудности, се опитваме да я налагаме като стандартна практика не само в един ден, а всеки ден“, обясни шефът на отделението д-р Стилияна Томова.

В бургаската УМБАЛ усилено се работи в тази насока, като една от първите стъпки бе оборудването с помощта на дарители на специална семейна стая, в която родителите да прекарват с недоносените бебета, докато укрепнат.

Най-голямата АГ болница в Североизточна България основно ремонтирана

Лиляна ТРЪНКОВА

24 часа  стр. 6


Варненската АГ болница „Проф. Д. Стаматов“ бе ремонтирана основно. Купена е нова техника за повечето отделения. Ремонт в единствената извън столицата специализирана акушеро-гинекологична болница в трето ниво по компетентност по неонатология не бе правен повече от 20 години. Парите -1,24 млн. лв., бяха отпуснати от бюджета на общината.

Реновирани са родилното отделение, реанимацията, операционни зали, гинекологичното и неонатологичното отделение, обяви директорът проф. Емил Ковачев. Ремонтирани са покривите, почва изграждането на външен асансьор, поставена е модерна апаратура.

2278 деца са родени в болницата през 2018 г., а от началото на тази година – 685 бебета. Водосвет за здраве и успехи на лекарите, сестрите, акушерките и техните пациенти отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/trud.jpg

1,7 млн. лв. за основи на национална педиатрия

Труд  стр. 5


За дейностите по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване 2014-2020 са одобрени 2,2 млн. лв. От тях 1,7 млн. лв. ще бъдат усвоени от СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, която се очертава като основен здравно-консултативен център и ядрото на новата комплексна детска болница. Други 500 хил. лв. са предназначени за 30 здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве. Това посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в сряда след правителственото заседание.

Общо 3.5 млн. лв. отпусна с постановление Министерският съвет за подобряване на детското и майчино здравеопазване в страната. С 1,250 млн. лв. ще бъдат закупени 15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза за нуждите на педиатричната болнична помощ, като апаратурата е предназначена за общински и държавни лечебни заведения.

В детската болница „Проф. д-р Иван Митев“ вече са в ход преговорите за диференциране на клиничните пътеки за деца от тези за възрастни. Коригирането и повишаването цените на педиатричните пътеки ще подпомогне значително педиатричните структури на лечебните заведения, коментира началникът на Клиниката по неврология в болницата проф. Иван Литвиненко.

Медиците излязоха на национален протест

Труд  стр. 6


Медицински специалисти от цялата страна излязоха на национален протест пред Народното събрание в сряда. Под дъжда те отново напомниха исканията си за достойно заплащане и условия на труд, възможност за квалификации и продължаващо обучение, промени в закона за съсловните организации, които да позволят диференциране на труда на специалистите по здравни грижи. Медиците заявиха, че ще отстояват исканията си докрай и очакват адекватни действия и реакции от управляващите.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/Telegraf.jpg

Болниците пишат бизнеспрограми

Телеграф  стр. 6


Болниците ще пишат тригодишни бизнеспрограми.

Това е записано в наредбата, която урежда финансовата дейност в държавните и общинските лечебни заведения и комплексни онкологични центрове. Според документа във въпросните бизнеспрограми болниците ще трябва да представят анализ на необходимостта от предоставяните медицински услуги, включващ данни за заболеваемостта и географско-демографската характеристика на обслужваното население. Също така ще бъде описана структурата, дейността и ресурсите на болницата, както и анализ на силните и слабите страни. Годишната бизнеспрограма се представя по електронен път на министъра на здравеопазването, пише още в наредбата. В документа е посочено също, че болниците ще се отчитат на тримесечна и годишна база пред МЗ. Това отново ще се случва електронно, като в отчета трябва да се прилага справка за общия и текущ финансов резултат, за общите и просрочени задължения, за персонала и информация по медикостатистически показатели свързани с дейността на лечебното заведение. За целта МЗ ще изгради и поддържа е-система за осъществяване на мониторинга, състояща се от оценка и тримесечно наблюдение на съответните показатели от електронните отчети.

Джипитата без специалност още 4 години

Телеграф  стр. 6


Джипитата ще могат да работят без специалност още 4 години.

Поредното удължаване на срока се наложи заради възможността редица практики да бъдат закрити, тъй като 568 лични лекари нямат придобита специалност „Обща медицина“. За да получат нова отсрочка, депутатите от ГЕРБ предлагат поправки в Закона за лечебните заведения. Идеята е лекарите, които до 3 юни не са придобили специалност, но са започнали обучение, да продължат да практикуват още 4 години след влизане в сила на предложените промени. Измененията в закона ще влязат в действие от 4 юни 2019 г. Що се отнася до медиците, които още не са започнали обучение, за тях отсрочката ще важи само ако се запишат за придобиване на специалност. В мотивите към предложението е посочено, че по този начин ще се гарантира достъпът на населението до първична медицинска помощ и няма да се стига до закриване на практики.

Гинеколози от Стара Загора спасяват родилното в Ямбол

Христо ХРИСТОВ

Телеграф  стр. 6


Акушер-гинеколози и неонатолози от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора ще започнат работа в ямболската „Свети Пантелеймон“ и до няколко дни там ще отвори отново врати родилното отделение, съобщи проф. д-р Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на старозагорската болница.

По думите му договорът между двете държавни структури вече бил подписан, това станало с благословията на здравния министър Кирил Ананиев. При необходимост някои от родилките щели да бъдат транспортирани до Града на липите. Родилното в Ямбол спря своята работа поради недостиг на специалисти – основно неонатолози. Старозагорските лекари нямало да бъдат командировани.

20 пипнаха морбили в Кюстендил

Северина ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 6


Драстичен ръст на болните от морбили в Кюстендилско отчитат от Регионалната здравна инспекция. От началото на годината до този момент са регистрирани общо 20 случая, като най-голям е броят им в Дупница – 20. В Бобов дол заболелите са 8, а в Кюстендил 2-ма. Първият случай на морбили беше установен при 21-годишна жена, която е родом от Дупница, но е омъжена в Благоевградско.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/monitor.jpg

СЗО С ПРЕПОРЪКИ ЗА БОРБА С ДЕМЕНЦИЯТА

Монитор  стр. 12


Хората могат да намалят риска да развият деменция с физическа активност и като избягват тютюнопушенето, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на Световната здравна организация. В първите си насоки СЗО препоръчва също здравословна храна и избягване на алкохола. Лечението на високото кръвно налягане, високия холестерол и диабета също намаляват рисковете от когнитивно влошаване. Витамините и хранителните добавки не помагат и могат дори да са вредни във високи дози. Данните когнитивните упражнения или социалната активност да забавят настъпването на деменцията, са малко.Деменцията засяга около 50 милиона души по света. Новите случаи годишно са около 10 милиона, като се очаква до 2050 г. те да се утроят. Лечение за деменцията няма. Затова предотвратяването й е по-добра стратегия в краткосрочен план. Тъй като много заболявания създават условия за поява на деменция, научните изследвания показват, че една трета от случаите са предотвратими, каза Мария Карило от Асоциацията за борба с болестта на Апцхаймер, която е издала сходни препоръки.

Яркото слънце след мрачно време удря очите

Докарва алергичен обрив по лицето и врата

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12-13


Яркото слънце след мрачното време не само зарежда с така необходимия витамин D, но може да се окаже изключително опасно най-вече за очите. То ги удря безпощадно, ако не са защитени с тъмни очила от ултравиолетовите лъчи, и причинява тежки фоликулярни конюнктивити и алергични реакции. Това предупреждават от Българското офталмологично дружество.

Характерно за хората, засегнати от него, още преди заболяването да се появи, е честото премигване, сърбене в края на клепачите и желание за триене на очите. Най-силни са пораженията в планините, където атмосферният въздух е по-разреден, край морето, езерата, басейните и реките, където отблясъците светлина от водата увеличават интензитета на слънчевите лъчи. Важно е да се знае, че освен защита на очите с очила човек трябва да носи и шапка с козирка, която допълнително подсигурява предпазване от агресивната светлина. Тя може да доведе до алергичен обрив по лицето и врата.

В края на пролетта и началото на лятото, когато настинките и острите респираторни заболявания са нещо обичайно, неизбежно съпътстващо заболяване са бактериалните конюнктивити

По думите на офталмолога доц. Красимир Коев от Медицинския университет в София те се развиват чрез инфектиране на очите през носно-слъзния канал при тежка хрема и кашлица. Това се случва, ако заболяването не е хванато навреме и лечението е започнало късно. В такъв случай зрението се уврежда, но временно. Заболяването започва със зачервяване на очите, глождене и сърбеж. Гнойните секрети от клепачите и залепването им след сън вече са сигурен белег за конюнктивит.

В никакъв случай да не се прибягва до самолечение с капки без рецепта, за да не се стигне до усложнения, предупреждават специалистите. Затова дори при леко зачервяване на очите по време на настинка трябва да се направи очен преглед, съветват специалистите.

Зачервяване може да се получи и от пряко

ОЧИЛАТА ОТ СЕРГИЯТА ПОРАЗЯВАТЗРЕНИЕТО

Очилата от сергията на цена под 15 лева са изключително опасни за очите, предупреждават офталмолозите. Те не само поразяват зрението, но и нарушават вестибуларния апарат. От това човек започва да страда от упорито главоболие дори да не е хипертоник или да се е претоварил с работа. Той трудно се досеща, че на практика причината за всички тези здравословни проблеми идват от евтините очила независимо дали те са с диоптър или са за защита от слънчевите лъчи.

Затова и всяко лято пред офталмологичните кабинети се вият опашки от хора с оплаквания от главоболие, парене, сърбеж, сълзене и зачервяване на очите. Обичайната причина за тези прояви са тъмните стъкла, които само намаляват видимостта, но не предоставят никаква защита от ултравиолетовите лъчи (UV).

От очилата ментета страдат най-тежко хората със светли очи и децата. Тъмните стъкла без UV филтър буквално лъжат около – зениците се разширяват, защото смятат, че след като преградата е намалила светлината, са защитени. В резултат пагубната сила на ултравиолета попада направо в тях и довежда до тежки увреждания. Продължителното носене на такива фалшификати може да доведе до потъмняване на лещата на окото, да последва перде и рязко намаляване на зрението. Възможни са и по-леки поражения, като например т. нар. слънчев конюнктивит, но за него е необходимо продължително медикаментозно лечение. излагане на слънчева светлина без предпазни очила с UV защита. В някои случаи зачервяването прераства в малки кръвоизливи. За разлика от бактериалните конюнктивити в резултат на настинки от нетипично ниските температури през пролетта, заболяването се лекува с капки и кортикостероиди, но само след консултация със специалист.

Дори човек да стои в офиса или вкъщи при силно слънце, пак е уязвим.

Продължителното взиране в компютъра също вреди на очите. Гледането на мърдащи цветни фигурки уморява окото. Затова в резултат на компютърните игри, които се играят часове наред, роговицата се изсушава. Една от превенциите е да се правят почивки на всеки 45 минути работа пред екрана, като те са последвани от четвърт час почивка далече от монитора. Най-добре очите си почиват, като разглеждат далечни пейзажи, по възможност в тях да преобладава зеленината на дърветата и тревата.

Д-Р ГУИДО МАРОНАТИ: Модата на големите гърди и устни отмина

Третото поколение конци с хиалуронова киселина заместват оперативния лифтинг

Петър ВАСИЛЕВ

Монитор  стр. 12-13


Непосредствено след Световния конгрес по естетична и антиейджинг медицина в Монако италианският специалист по пластична хирургия д-р Гуидо Маронати бе в България, за да представи една от най-новите технологии в разкрасителната индустрия – третото поколение лифтинг конци на Aptos. Лифтинг конците с хиалуронова киселина са на световния пазар от февруари 2019 г, а вече се използват и у нас.

– Д-р Маронати, какво представлява работата с лифтинг конците?

– Това е лесен начин за постигане на ефект на повдигане на лицето, шията и тялото без да има хирургическа намеса. Обикновено когато искаме да постигнем това се прилага класическата хирургическа намеса. Прави се разрез, това оставя някакъв белег. Хирургическата намеса носи рискове. С тази техника постигаме същото, но за 15- 20 минути без никакъв риск. Първата полза на метода е повдигането, а втората е че се подобрява качеството на кожата.

– В какви случаи могат да се прилагат?

– Предлагаме ги най-вече на тези, които искат естетична намеса, но се страхуват. Най-подходящите пациенти са тези, които искат лек лифтинг и биоревитализация, която се постига от съдържащата се хиалуронова киселина, полимлечна киселина и поликапролактон. Когато искаме да използваме неинвазивна техника, конците са най-добрият вариант. Нека ви кажа последователността: най-добър ефект се постига с хирургия, на второ място са лифтинг конците и накрая микроултразвук, но при него ефектът не е толкова добър.

– Има ли противопоказания?

– В нашата работа ние отказваме определени процедури. Първо, имаме пациенти с високо кръвно налягане, сърдечно заболяване, дерматити. Второ, когато имаме насреща пациент, който смята, че конецът е магия. И с един ще можем да оправим всичко-околоочния контур, всичко. Тоест бихме отказали на пациенти, които са си луди.

– Колко време трае ефектът?

– Обикновено между 1 и 2 години. За толкова време се абсорбират съставките -полимлечна киселина, капролактон и хиалуронова киселина. Предлагаме и конци, които са постоянни. Но при нас в Италия, а мисля, че и в България, не се възприемат толкова добре. На първо място защото хората изпитват страх от нещо, което постоянно ще остане в тях. И второ, не действат върху качеството на кожата Хубавото при непостоянните е, че процедурата може да се прави многократно.

– Могат ли конците да изместят силикона?

– Не. Използват се за повдигане. Можем да ги използваме по тялото – на ръцете, на гърдите, вътрешната част на бедрата. Повдигане да, но не и обем. Поставят се с местна упойка, не използваме скалпел, не остава никаква рана.

– Наскоро се завърнахте от конгреса по пластична хирургия в Монако. Какви са най-новите тенденции?

– Говорехме за лазерните технологии, които се развиват много бързо и са много важни в момента. Чисто технически нещата в пластичната хирургия са вече развити.

– Имал ли сте български пациенти?

– В Италия не съм имал, но тук, в България, съм имал много. Това, което са искали, са филъри и ботокс, трансфер на мастна тъкан от едно място на друго, корекция на гърди, липосукция, ринопластика. Допреди 10 години липосукцията беше много разпространена, ние взимахме тази мастна тъкан и я изхвърляхме, но вече знаем, че тя е много полезна и може да отиде на други места. Затова вече не я изхвърляме. Обикновено не взимаме мастна тъкан от дупето, защото то ще се смъкне. Взима се мастна тъкан от тази част на корема. Най-често поставяме мастна тъкан в гърдите и дупето.

– Кои са най-трудните и рискови хирургически намеси?

– Една от най-трудните хирургически намеси е ринопластиката, но най-рисковите са лифтинг на лицето и на шията. Последното не е много трудно, но е много рисково, защото има нерви. Ако хирургът не е достатъчно добър, може да ги среже и това да доведе до парализа. Трудно е да се постигне симетрия, особено при пациенти, които са имали някакви проблеми в миналото – наранявания, недобра хирургическа намеса. При тях е много трудно да се постигне симетрията.

– Мъжете по-често ли прибягват до разкрасителни процедури?

– В началото, когато започнах кариерата си на пластичен хирург, на 100 жени пациенти имах един мъж. Сега обаче поне 15-20% от пациентите са мъже. В момента при мъжете процедурите основно са ринопластика, липосукция и повдигане на клепача. Иначе другите са слагане на ботокс и третиране с лазер.

– Какъв е вкусът на дамите според тяхната националност?

– Не виждам съществена разлика между италианските пациенти и българските. Има разлика с бразилките например, както и корейките. При последните се забелязва, че обикновено се стремят да променят контура на брадичката понякога и дори формата на окото. Искат да е по-закръглено, по-европейски тип. Другата разлика е в размера имплантите за гърди. Обикновено корейските пациенти искат много малки импланти. Българките и италианките предпочитат със среден размер. В днешно време все по-важно става размерът да изглежда по-естествен, а не да е голям.

– Значи можем да кажем, че модата на големите гърди е отминала?

– Да, както и на големите устни. Освен това множество изследвания показаха, че когато се поставят филъри или мастна тъкан 3-4 пъти, кожата на устните не може вече да го понесе и формата вече не е добра. Затова е по-хубавото да се поставят малки количества. Тогава ефектът е по-добър. Друга тенденция, която забелязвам, е че повечето от пациентите вече предпочитата неинвазивни процедури.

Лекари с медицински оскари за защита на пациентските права

Монитор  стр. 13


Двама лекари получиха медицински оскари за защита на правата на пациентите. Наградата беше връчена на проф. Тошко Лисичков и д-р Нина Янева от заместник – председателя на Националната пациентска организация Виктор Паскалев. С отличието за принос в развитието на лечението на вродените коагулопатии в България бе отличен проф. Лисичков. Неговият научен интерес е нарушенията на хемостазата при доброкачествени и злокачествени кръвни заболявания, производството на плазмени препарати, клиничното приложение на кръвни продукти в терапевтичната медицина и на нови терапевтични средства при вродени нарушения на коагулацията, при левкемии и лимфоми. Професор Лисичков въвежда съвременното лечение на хемофилиите в България.

Отличието „Лекар с грижа в лечението на пациенти с ХИВ“ бе присъдено на д-р НинаЯнчева.Тя е началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни болести в София. „След назначаването на д-р Янчева на този пост се отчете подобряване на комуникацията с пациентите, както и взаимодействието с тях“, посочват от Националната пациентска организация.

Безплатни прегледи за хипертония в две болници

Не се изискват направления

Монитор  стр. 13


Водещи кардиолози ще извършват безплатни прегледи за Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Пациентите могат да го направят във Военномедицинска академия и в Клиниката по кардиология на „Токуда“.

Прегледите са насочени към пациенти с хипертония. За такива се смятат хора със стойности насистолното налягане (горна граница) и диастолното (долна граница) над границата 140/90. Повишените стойности трябва да бъдат измерени в няколко последователни дни, в пълен покой.

Консултациите във ВМА ще се проведат в петък от 8.30 до 13.30 часа, в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 682, от 8 до 14 часа. Не се изисква направление от личния лекар.

Прегледите в „Токуда“ ще се извършат на датите 17 и 31 май, както и на 14 юни от 14 до 17 ч., след предварително записване всеки делничен ден между 8 и 12 часа на телефон 02/ 403 44 15. Безплатната консултация ще включва преглед от специалист, измерване на кръвното налягане и препоръки за лечение, когато това се налага.

По данни на Европейската сърдечна асоциация, над милион са хипертониците у нас. При високото кръвно налягане артериите са поставени под постоянно напрежение от силата на изпомпване на кръвта в тялото. Това увеличава риска от увреждане на жизненоважни органи и може да доведе до миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност или загуба на зрението.

Алабама забрани всички аборти

Монитор  стр. 15


В южния щат Алабама бе одобрен най-строгият закон срещу абортите в САЩ, предаде Ройтерс.

Сенатът на Алабама подкрепи законопроект за забрана на почти всички аборти, оставяйки изключения само ако е застрашено здравето на майката. Преди това той бе одобрен от Камарата на представителите на щата и сега отива за подпис при губернаторката Кей Айви – републиканка, която засега се въздържа да каже дали ще го подпише. Тя обаче е известна като силна противничка на абортите.

Законопроектът бе прокаран с 25 гласа срещу 6 и би трябвало да влезе в сила 6 месеца след подписването му от губернаторката. Със сигурност обаче той ще бъде юридически оспорен от американския Съюз за граждански права и други правозащитни групи, които се зарекоха да подадат съдебен иск срещу новия закон. В резултат на такива искове подобни рестриктивни закони в щатите Кентъки и Айова вече бяха блокирани.

Гласуването в Алабама е част от кампанията, подета в редица американски щати, да бъде накаран Върховният съд на САЩ да преразгледа конституционното право на жената на аборт. През тази година закони за ограничаване на правото на аборт бяха приети в 16 щата.

Губернаторите на 4 от тях подписаха закони, забраняващи аборта, ако се долови сърдечен ритъм у ембриона. Законът, одобрен в Алабама, отива още по-далече, забранявайки абортите независимо от етапа на бременността. Извършителите на абортите ще бъдат наказвани със закон от 10 до 99 години затвор, макар че жената, на която се прави аборт, не подлежи на наказателно преследване. Щатският сенат, мнозинство в който имат републиканците, едновременно с новия закон отхвърли поправка, внесена от демократите, която би позволила законен аборт за жени и девойки, забременели при изнасилване или кръвосмешение.

Поддръжници на забраната в Алабама заявиха, че правото на живот на нероденото дете стои над другите права, и добавиха, че биха желали да видят как съдът ще посрещне този техен аргумент. Въпросът сега е дали Върховният съд на САЩ, в който след две нови назначения от президента Доналд Тръмп доминират консерваторите, ще отмени едно свое отсъждане по ключов казус от 1973 г., което гарантира правото на жената на аборт, отбелязва Ройтерс.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/sega.jpg

Медицинските сестри искат нов статут на болниците

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 1, 2


Медицински специалисти от цялата страна – сестри, акушерки, физиотерапевти, рехабилитатори, излязоха за пореден път на протест, като този път се събраха пред МС В София. Те настояват както за стартови възнаграждения от 2 минимални заплати, така и за цялостна реформа в здравния сектор, като вече искат и болниците да престанат да имат статут на търговски дружества. Последното е сред основните искания и на работещите в педиатричната болница в София, които организираха три протеста в последните седмици.

„Няма да се откажем, независимо от това дали ще ни бъдат увеличени заплатите, или не. Искаме и тотална промяна в системата на здравеопазването. Не желаем да участваме повече в тези корупционни схеми, не желаем повече такова здравеопазване“, обясни пред БНР Мая Илиева, един от организаторите на протеста.

Кабинетът вече два пъти отпусна пари – общо 80 млн. лв., за които се обещава, че ще отидат и за ръст на заплатите на медицинските специалисти, като стартовото възнаграждение да стане гарантирано 950 лв. Сестрите обаче настояват за 1120 лв., а и искат реформа. Те твърдят, че до момента нито едно обещание не е изпълнено, а предстоящото увеличение на цените на част от клиничните пътеки ще доведе до по-големи кражби в системата. За пореден път сестри припомниха какви са възнагражденията им – 690 лв. В детските заведения и старческите домове, а голяма част от заетите в болниците работят и на други места, за да вържат двата края.

ИНСТИТУЦИИ

За да гарантират, че всички сестри ще получават поне 950 лв., от МЗ обещаха методика, по която болниците да са длъжни да формират заплатите. Тя трябва да бъде официално публикувана в четвъртък, но от БЛС Вече обявиха, че с нея ще се изисква за заплати да отиват не по-малко от 50% от всички приходи на лечебните заведения. Освен това е записано, че болниците трябва да гарантират първо изплащането на основните заплати, както и парите за прослужено време и квалификации, съобщи clinica.bg. Едва след това при възможност да се изплащат средствата за допълнително материално стимулиране. При предишни опити на МЗ да се остойности лечението стана ясно, че и сега болниците разходват от 50 до 80 на сто от приходите си за възнаграждения.

„Едни искат ДМС-то да е по-високо, а не толкова заплатите, други пък искат обратното. В крайна сметка, когато се задължиш да имаш твърди основни заплати, това е опасност и за болниците“, коментира председателят на БЛС Иван Маджаров. Според него подобен подход може да доведе до фалити на болниците, които са най-зле финансово.

***

Сега  стр. 8


Американският щат Алабама забрани абортите дори е случаи, е които бременността е плод на изнасилване или кръвосмешение или плодът има увреждания. Изключения ще има само ако аномалиите на ембриона са смъртоносни или здравето на жената е в много сериозна опасност, както и ако бременността е извънматочна. Наказанието за лекарите, опитали да проведат процедурата, е 10 години затвор, а за тези, които са я провели успешно – 99 години затвор. Активисти се надяват, че това решение ще постави под въпрос историческото решение на Върховния съд от 1973 г., което узакони абортите в САЩ.

Смъртоносната ебола се завръща

Сега  стр. 8


Епидемията от ебола в Конго е извън контрол и може да се разрази до мащабите на епидемията, опустошила 3 държави в Западна Африка между 2013 и 2016 п, предупреждават здравни експерти. Над 1600 души са се заразили с вируса от август м.г. до сега в провинция Северно Киву на Демократична република Конго. Над 1000 души са починали за същия период, повечето от тях са жени и деца. Броят на заболелите нараства трайно, а процентът на починалите е по-висок в сравнение с предишната епидемия, около 67 на сто, обясняват експертите. Само за последния месец са регистрирани 400 нови случая. В района се водят сражения, които усложняват грижата на местните медицински власти и на хуманитарни организации, които помагат за овладяване на епидемията.

ЕС отпусна допълнително 5 млн. евро за овладяване на епидемията от ебола в Конго. Трябва да се направи всичко възможно да се спре епидемията, категоричен е еврокомисарят по хуманитарната помощ и координатор на ЕС по проблемите, свързани с ебола, Христос Стилянидис.

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/duma.jpg

***

Раково болни влизат в листа на чакащите

Онкоцентрове се гърчат под тежестта на лимитите, засега мълчат, смятат от пациентска организация

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 4


От началото на годината за пръв път комплексните онкологични центрове (КОЦ) са с лимити, съобщи за ДУМА д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Той е категоричен, че това оказва негативно влияние върху пациентите, тъй като вливанията или лъчелечението се провеждат по строги медицински показания на определен период от време и са съобразени с деленето на туморните клетки. Ако този интервал не се спази, остават само страничните действия, а не лечебният ефект от химиотерапията или друг вид противораково лечение, обясни д-р Кацаров.

В началото на седмицата в ЦЗПЗ е получено писмо от КОЦ В Шумен, с което са сезирани председателите на БЛС д-р Иван Маджаров и на комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова, НЗОК и министърът на здравеопазването, както и ЦЗПЗ. От него става ясно, че пациенти, преминали по клинични пътеки, в края на всеки месец се задържат в лечебното заведение и се изписват в началото на следващия. Това се прави поради изчерпване на финансов лимит и води до натрупване на закъснение, забавяне и невъзможност за приемане на онкоболни, нуждаещи се от лечение, както и до натрупване в листа на чакащи, обясни д-р Кацаров. Той уточни, че ако не бъдат предвидени необходимите средства за финансиране на реално извършената дейност, ще се оформи прогресивна листа на чакащи за лъчелечение и към 20 май ще се изчерпи общият лимит за месеца, а всички налични болни ще се отчетат за юни. Така за дните до края на май няма да бъдат приемани нови пациенти. За юни месечният лимит ще се изпълни към петнадесето число, за следващия месец с – 5 дни по-рано. Така ще се разстрои дейността в болницата, ще се формира листа на чакащи за около 1 месец, въпреки че лечебното заведение има капацитет да приеме всички без отлагане. Това е недопустимо за лечение на онкологични заболявания по радикална програма, каквито са 65-70% от пациентите, и ще доведе до силно влошаване на лечебните резултати и на прогнозата за изхода от тежкото заболяване, категоричен е д-р Кацаров.

***

Description: http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/168h.jpg

Трябва ли да се плащат до 3 дни болнични?

168 часа  стр. 2


Валери Апостолов, КТ „Подкрепа“: Не, смешно е да си вадим от джоба, за да работим

Бизнесът трябва да запомни, че доходите в България са на едно от последните места в Европа. Ще бъде смешно да си плащаме, за да ходим на работа. Вярно е, че покрай празниците болничните нарастват, но за това си има решение. Най-добре е да имаме сливане на празниците със събота и неделя и отработване след това. Тази мярка ще доведе до рязкото намаляване на болничните около празниците.

***

Владимир Каролев, икономист: Да, първите два да са неплатени

Хитринката да си вземеш болнични за по-дълъг уикенд не е типично българска – тя се прави навсякъде по света. Според мен имаше едно работещо предложение на работодателите, което обаче не се възприе от правителството заради отпора, който направиха синдикатите – първите 2 дни от болничния отпуск не само да не се плащат от работодателя, а и изобщо да не се плащат, т.е. да се оформят като неплатен отпуск.

15.05.2019

Национални телевизии

Description: bnt

Над 3,4 млн. лв. за детско здравеопазване отпусна правителството

БНТ  Новини в 12.00 часа


Над 3,4 млн. лв. за детско здравеопазване отпусна правителството. 500 хил. ще получат 40 центъра за детско и майчино здравеопазване. С 1,250 млн. лв. ще бъдат закупени апарати за дихателна реанимация и кувьози за общинските и държавни болници. Детската болница в София ще получи 1,7 млн. лв. Средствата ще се използват за подобряване на лечението на децата и за увеличение на заплатите.

Бойко Борисов: Финансираме и педиатричната болница и за всички нуждаещи се болници, държавни, общински включително, необходимите бройки кувьози и 15 апарата, толкова поискаха лекарите за вдишване. Те поискаха 10, ние даваме 15.

Кирил Ананиев: 1,7 млн. лв. са за специализираната болница за активно лечение за детски болести Проф. Иван Митев, която се очертава като основен здравен-консултативен център и ядрото на новата многопрофилна комплексна детска болница.

Това от една страна ще позволи да не пестим от средства по отношение диагностиката на децата, по отношение възможностите за лечение, които са на разположение в нашата страна, ще ни позволи, надявам се, да задържим персонала, който имаме и който е на критична точка да привлечем нови кадри.

Правителството отпусна пари за 50 нови кувьоза и 15 апарата за дихателно подпомагане

БТВ, Новини в 19.00 часа


Правителството отпусна пари за 50 нови кувьоза и 15 апарата за дихателно подпомагане. Апартурата ще бъде разпределена между педиатрията в София и общинските болници. 1.7 млн. се отпускат на педиатричната болница в резултат на протестите на педиатрите. Според министрите това е знак, че майчиното и детското здраве са приоритет за кабинета. Според проф. Литвиненко, който е началник на клиниката по неврология на детската болница с отпуснатите пари всички отделения и клиники ще могат да се грижат качествено за недоносените деца.

Проф. Иван Литвиненко: Излишно е да казвам колко беше трудна работата ни в последните години, в последните месеци, със сериозни рестрикции, с напускане и пенсиониране на персонал. Няма да ви казвам средната възраст на сестрите, с които работим. Само ще кажа, че има отделения, където се налагаше да затваряме за по месец и да се работи само през деня с една сестра, която е редова, старша и каквото друго поискате.

Национални радиа

Description: bnr

Днес в цялата страна ще се проведат безплатни прегледи за профилактика на рак на кожата

БНР  


Днес в цялата страна ще се проведат безплатни прегледи за профилактика на рак на кожата. Те са част от кампанията „Евромеланома 2019”, която се провежда у нас за 14-та поредна година.

Повече от 14 млн. европейски граждани прекарват две трети от работния си ден на открито и са потенциално застрашени от рак на кожата, сочи статистиката. Най-застрашени са хората с по-светъл цвят на кожата. Те трябва да се проверяват сами, съветва дерматологът проф. Николай Цанков: „Всеки трябва да оглежда бемките си един път месечно. На 6 месеца или един път годишно е добре да се направи проверка от дерматолог.”

В тазгодишната кампания ще се включат над 250 специалисти в 42 български града, съобщи доц. Развигор Дърленски: „Пълният списък на градовете е оповестен на сайта на Българско дерматологично дружество.”

През май и юни в 8 града в страната Българското национално дружество по съдова хирургия организира безплатни прегледи за разширени вени

БНР  


През май и юни в 8 града в страната Българското национално дружество по съдова хирургия организира безплатни прегледи за разширени вени. Така ще бъде поставено началото на национална информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест. В интервю за Хоризонт председателят на дружеството проф. Веселин Петров коментира, че между 46 и 60% от възрастното население страда от проблеми с вените.

Веселин Петров: При жените е два-три пъти по-голяма честотата, отколкото при мъжете, по данни на наши проучвания. Пациентите изобщо не се лекуват, а само 1% се обръщат към лекари и получават адекватна терапия.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ