Дълговете на болниците намаляват

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3


Със 17 на сто са намалели просрочените дългове на държавните болници. В края на 2018 г. те са 125.9 млн. лв. при 152.3 млн. лв. година по-рано, пише в мотивите към проект на наредба за стандартите за финансова дейност в държавните и общинските лечебни заведения.

От май миналата година подобен стандарт има в държавните болници и според МЗ именно той е причина за „овладяване на негативната тенденция за ръст на просрочените задължения“. Освен това „очакванията са през 2019 г. тази тенденция да продължи и просрочените задължения на лечебните заведения за болнична помощ с над 50 на сто държавно участие в капитала да бъдат редуцирани с до 25 на сто спрямо отчетените за 2018 г“.

Просрочените дългове на общинските болници към 31.12.2018 г. са 35.1 млн. лв., при отчетени за 2017 г. просрочени задължения от 43.2 млн. лв. Това също се обяснява със стандарта, който голяма част от тези лечебни заведения прилагат доброволно.

Занапред стандартът ще стане задължителен и за общинските болници. Така те ще правят анализ всяко тримесечие на просрочените задължения плюс мерки за погасяването им по приоритети, т.е. да се гарантира изплащането на заплатите и да не се допуска ръст на просрочията.

Предвижда се и болниците да съгласуват с МЗ обществените поръчки за строителство или доставка на медицинска или друга апаратура с прогнозна стойност над 70 000 лв. без ДДС, въвеждат се изисквания за изготвяне на спецификацията при възлагане на обществени поръчки за доставка на лекарства, с които се цели „предотвратяване на облагодетелстването или ограничаване на участието на определени производители, вносители или търговци на едро“.

Личните лекари получават още 4 г. отсрочка за специалност

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3


Трето удължаване на срока, в който общогграктикуващите лекари ще трябва да придобият специалност, прие здравната комисия в парламента, гласувайки на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения. Те ще имат още 4 години, за да получат специалност обща медицина, ако искат да работят като лични лекари. Промяната се налага, тъй като близо 600 джипита нямат още специалност и според сегашния закон в началото на юни практиките им трябва да бъдат заличени.

Новият срок ще помогне само на общопрактикуващите, които вече са записали специализация, тъй като за придобиване на специалност обща медицина са нужни 4 години. От БЛС обаче се обявиха против безкрайното удължаване на тези срокове. „Общопрактикуващите лекари в България са единствените, които все още могат да работят самостоятелни практики без придобита специалност. Ние сме съгласни, че на тези, които имат да взимат изпити или имат един-два модула, които могат да приключат в рамките на тази година, не трябва да се закриват практиките. Но не сме съгласни да има възможност това да се удължава до безкрай“, коментира наскоро председателят на БЛС Иван Маджаров.

Управляващите обаче са принудени да направят компромис, тъй като, ако 600 джипита се окажат без практики, хиляди пациенти ще останат без личен лекар и съответно – достъп до здравната система.

Задължението личните лекари да имат специалност беше заложено законово преди почти 20 години, но вече трети път се налага да се отлага.

Маскиран с рокерска каска стреля по психиатър, докато преглежда пациент

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 6


Маскиран с рокерска каска на главата нахлу в частния кабинет на бургаския психиатър д-р Андрей Стоянов на ул.“3ахари Стоянов“ и стреля с газов пистолет. Инцидентът е станал малко преди 18 ч в сряда, докторът не е пострадал, казаха от полицията.

По време на стрелбата д-р Стоянов е разговарял с пациент, като по чудо той също не е ранен.

Нападателят влязъл в кабинета, стрелял три пъти и без нищо да каже или да посегне към някоя вещ, напуснал помещението. Носел сивкав гащеризон, а шлемът на каската бил спуснат и лицето му не се виждало.

На местопрестъплението са открити три гилзи от газовото оръжие. Иззети са записи от охранителни камери в района, разпитани са съседи на доктора, чийто частен кабинет и дом се намират в к-с „Меден рудник“.

Криминалисти са убедени, че не става дума за опит за грабеж, а по-скоро за конфликт, свързан най-вероятно с работата на психиатъра. „Работим по всички възможни версии“, казаха шефове от областната дирекция на МВР.

Веднага след инцидента „24 часа“ се свърза с д-р Стоянов, но той не пожела да коментира откъде би могла да идва атаката срещу него.

,Докога ще търпим да ни обиждат, бият, а сега и да стрелят срещу нас?“, пише в позиция на Българския лекарски съюз заради поредния инцидент, когато техен колега е нападнат на работното си място.

„Многократно сме осъждали всяка форма на агресия и сме заявявали, че е необходим работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Българските лекари настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства“, се казва в позицията, подписана от председателя на управителния съвет на БЛС д-р Иван Маджаров. Стрелбата в кабинета на д-р Стоянов е първи подобен инцидент в Бургас. Той е с над 20 г. стаж и работи в Центъра за психично здраве, където е началник на едно от отделенията. През 2012 г. бе кандидат за директорския стол на болницата, но не бе избран и обяви, че дава конкурса на съд. Преди време психиатърът се занимаваше предимно с пациенти със зависимости. Андрей Стоянов е сред уважаваните в лекарската гилдия, вещо лице в съда по тежки дела, предимно за убийства.

Лигата „Лекарите, на които вярваме“ търси най-добрите рецепти как да задържим младите лекари в България

24 часа  стр. 23


Българският лекар застарява, а младите специалисти по-често от всякога гледат навън. Привличат ги възможностите да работят с нови технологии и перспективите за развитие, по-добрите условия и заплащане на труда им. Това показват проучванията и статистиката за поискалите сертификат за добра практика, който им е нужен за работа в чужбина. Много мениджъри на болници обаче успяват да задържат младите. Как? Ще споделят опит на предстоящата церемония „Лекарите, на които вярваме“

Още на 24-а и 25-а стр.

Хипертонията удря сърцето, бъбрека, мозъка, но умствен фитнес намалява с 40% деменциите

Високото кръвно убива 20 000 българи всяка година; 40 от 100 с повишено налягане не се лекуват

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 23, 26


Повече от 20 000 българи умират всяка година поради състояния, свързани с хипертония. В същото време само 40% от хората у нас знаят и контролират високото си кръвно налягане. Това съобщи кардиологът проф. Арман Постаджиян от университетската болница „Св. Анна“, председател на Българската лига по хипертония. Високото кръвно е най-разпространеното незаразно хронично заболяване и основен рисков фактор за инфаркти, инсулти и други сърдечносъдови инциденти. Заедно със захарният диабет е причина номер едно за увреждане на бъбреците.

Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение с Европа – само през миналата година от над 55 300 пациенти с остра мозъчносъдова болест 10% – 5505 пациенти, са починали. Черната статистика на сърдечносъдоват смъртност се увеличава и от инфаркти, сърдечна недостатъчност и др.

Само 40 на сто от българите обаче следят и контролират кръвното си. Ако повече хора имат свободен ДОСТЪП до скрининг и знания за рисковете, смъртността може да бъде намалена

Това изтъкнаха кардиолози, невролози и нефролози ден преди Световния ден за борба с хипертонията 17 май. През него на оживени средища в големите градове (вижте местата на 23-а стр.) ще се раздават брошури и безплатно ще се измерва артериалното налягане. За първи път ще се използват електронни апарати, снабдени ст.нар. AFIB технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази система е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене за профилактика на инсулта и проследяване на ефективността от лечението на пациенти с хипертония или с риск от предсърдно мъждене, обясни проф. Постаджиян.

Хипертонията е директно свързана не само с възрастта и рисковете от сърдечносъдови инциденти, но тя е и един от най-мощните фактори за деменция. „Радостта от очевидното нарастване на продължителността на живота през последните 50 г. обаче се помрачава от увеличаването на случаите на болест на Алцхаймер. От „спечелените“ средно 10 г. живот половината минават в деменция – около 1/3 от хората над 80 г. имат този проблем -обясни неврологът от Александровска болница акад. Лъчезар Трайков. – В същото време мащабно проучване в САЩ доказа, че с 40% са намалели деменциите само сред хората, които тренират мозъка си – с висше образование и изискващи умствена активност професии, които стриктно си следят и контролират кръвното налягане.“

Нефрологът от Александровска болница проф. Борис Богов цитира две независими проучвания на клиниката му, според които у нас от хронична бъбречна болест страда всеки 7-и човек,а всеки 3-и от тях има хипертония

Високото кръвно преимуществено се свързва с по-късната възраст, но реално започва много по-рано, понякога дори в детството, и ключовата дума за избягване на последиците от хипертонията е контрол, предупреди и кардиологът проф. Йото Йотов.

Безплатно мерят днес кръвното от 11 до 18 ч в:

София – пл. „Света Неделя“ 7, до входа на метростанция „Сердика“

София – до подлеза на хотел „Плиска“, бул. „Цариградско шосе“ 10В

Пловдив – ул. „Княз Александър I Батенберг“ (парк между номер 27 и 29)

Пазарджик – площад „Съединение“ (до парк „Градска градина“)

Стара Загора – Централен парк „5 октомври“ (до фонтаните)

Бургас – ул. „Александровска“ (пред сградата на общината)

Варна – площад „Независимост“ (пред операта)

Русе – площад „Свобода“, срещу съдебната палата

Плевен – площад „Възраждане“, срещу фонтаните

Хасково – пешеходна зона между общинския и областния съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)

Сливен – пред храм „Свети Димитър“ (Попската градина)

Велико Търново – парк „Марно поле“

Инициативите са по случай Световния ден на хипертонията.

Читателка номинира хирург с благодарствено писмо: Да вярваме на младите лекари и да ги поощряваме

Опашката пред кабинета е ориентир за доверие, казва читателката

24 часа  стр. 24


Позволих си да Ви пиша във връзка с инициативата на „24 часа“ за лекарите, на които вярваме.

Наскоро попаднах на изданието от миналата година и искам да изкажа адмирации за идеята. Всеки човек смята, че на него не може да се случи най-лошото, че той е здрав, че роднините и близките му са добре. И точно тогава много близък човек се разболява и започва ходене по мъките – търсене на правилно лечение, правилна болница, търсене на знаещ и можещ лекар, изобщо търсене на Спасението. Именно тогава е и моментът, в който осъзнаваш колко важни са лекарите, които ние често подценяваме, а нерядко и ругаем. Тези хора в бели престилки, които променят съдби и откриват Спасението.

Поклон пред инициативата да покажете тези хора!

Но истината е, че след като първо се зарадвах за хубавото издание, започнах да разглеждам по-детайлно. И тогава с малко разочарование установих, че повечето имена, които присъстват, са само на лекари над 50 години. Зачудих се накъде отива медицината в България, кой ще ни лекува след време, защото щом няма млади доктори в списъка, то тогава ги няма и в България. Разочарованието ми продължи и когато в търсене на конкретно име не го открих!

Името е на д-р Ваня Митова от университетската болница „Лозенюец“. Замислих се защо я няма, при положение че първия път, отивайки при нея в болницата, пред хирургичния кабинет имаше около 15 човека и всичките чакаха нея. Всички пациенти там бяха толкова доволни, колкото впоследствие се оказахме и ние. Тогава как е възможно от толкова пациенти, които минават ежедневно, никой да не се е сетил да я номинира във вашето издание? И си поставих за цел да го направя аз. Реших да ви напиша и да разкажа за д-р Митова и нашата история.

След като на моята майка й откриха „бучка“ в гърдата, отидохме при хирург (няма да кажа в коя болница), който ни каза, че ще я оперира -така и направи. След операцията я изписа, споделяйки, че всичко е наред, без подробности и без да обясни, че е необходимо да се прави нещо допълнително. Така ние доволни се прибрахме вкъщи и живеехме необезпокоявани и щастливи.

След около 2 месеца обаче се обадиха по телефона и ни съобщиха, че всъщност майка ми има рак

Как се преживява такава диагноза, когато става въпрос за майка?! Ужасени, почнахме да се лутаме с допълнителни документи, прегледи и неориентирани за бъдещето. Тогава в търсене на помощ от лекар на лекар достигнахме до момент, в който ни обясниха, че всъщност сме закъснели много с лечението, че ще трябва нова операция, че ако в първия момент е можело да се запази гърдата на майка ми, сега трябва да се оцени наново състоянието й и да се прецени какво да се направи. Оказа се, че именно решението за поведението е по-важно от каквото и да е друго. И тогава ни препоръчаха д-р Митова. Точните думи бяха: „Ако има човек, който може да я оперира и да направи най-доброто за майка ви, това е д-р Митова“. Тръгнахме си и аз се замислих: „Щом я препоръчват тази лекарка, то тогава ще отидем на преглед“.

Така се озовахме пред онзи хирургичен кабинет, където чакаха много хора. И да – точно там се появи и д-р Митова, която се оказа една млада, немного висока, усмихната лекарка. Изчакахме реда си. Влязохме и тя спечели доверието ни. Явно беше, че спечели доверието и на много други хора, защото всички чакащи отвън бяха с греещи очи, когато тя се появи.

По време на консултацията говореше ясно, уверено, обясняваше с медицинска терминология, след което продължаваше така, че да стане ясно и достъпно за разбиране. Имаше ясна визия за лечението и поведението при майка ми. И тогава ние решихме, че това ще бъде Лекарят.

Майка ми постъпи, беше оперирана, всичко мина добре. След операцията д-р Митова беше впечатляващо спокойна. Така успокои и нас.

Но какво разказа майка ми по време на престоя си в болницата. Същата „наша“ докторка идва сутрин рано, винаги знае как са болните, стои до късно, идва в събота и неделя, викат я от вкъщи даже през нощта. Всички сестри я търсят, за да свърши някаква работа.

Всъщност тя е вечно забързана – да отиде в кабинета, да отиде в операция, да не чакат хората, да превърже болните, да помогне на медицинските сестри.

Изписаха майка ми и продължихме да ходим на превръзки. Д-р Митова винаги държеше тя да я превързва. Винаги обясняваше всяка стъпка подробно и разбираемо. Всеки път, когато стояхме пред кабинета, споделяхме общи съдби с другите хора и всички те казваха едно – най-голямото щастие е, че открихме д-р Митова. Днес майка ми е жива, здрава, има гърда, премина през пълното лечение и сега се радва на живота, ходи на работа и изглежда добре. И всичко това дължим на д-р Ваня Митова, която се оказа нашето Спасение. Ако има повече млади лекари като нея, няма да имам никакво притеснение на къде отива медицината в България!

Така че, ако има Лекар, на който пялото ми семейство вярва, това е д-р Ваня Митова от университетската боница „Лозенец“! Бих била безкрайно щастлива, ако с това написано писмо тя влезе във вашия списък, за да научават хората за това къде е Спасението! Нека да се вярва и да се поощряват младите!!!

С огромен респект и уважение, една благодарна дъщеря на жива и здрава Майка.

Над 50 нови номинации за Лигата на лекарите, на които вярваме

„24 часа“ гради от 2011 г. мостове между медици и пациенти

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 25


Лигата на лекарите, на които читателите на в. „24 часа“ вярват, е обновена за поредна година с имената на специалистите, които са завоювали най-трудното признание -на страдащия човек, който в болката и страха си е особено чувствителен към всяка дума и жест. Стартирала през 2011 г. като опит да прехвърли мост над пропастта от недоверие, иницативата ни вече е надградена с модерна интернет търсачка за добри и отдадени на професията си лекари, която ще бъде представена на церемонията по връчване на сертификатите на доверието. Читателите предложиха над 50 нови имена, сред които освен лекари има и дентални специалисти и магистър-фармацевти. В последното издание на иницативата се открои тенденцията „Второ поколение лекари, на които вярваме“ – все повече млади специалисти се наредиха до учителите си в професията. Лигата през 2019 г. продължава тренда – читателите се уповават и благодарят на прохождащи в професията специализанти, които поемат предизвикателството на новите технологии и новите отношения лекар – пациент.

Невинаги е лесно за пациентите да се доверят на лекарите си. В същото време всички статистики и емпиричният опит показва, че при равни други условия доверието подобрява прогнозата за излекуване

През годините сме били свидетели на нарастваща подозрителност между пациенти и медицински специалисти, чиито пропасти сякаш сме прескочили, но периодично се появяват нови. Инициативата на „24 часа“ е замислена като мост в името на взаимното доверие и уважение. Трудностите в общуването не са български феномен. Мащабно проучване в САЩ установява, че близо половината (46%) от хората не казват цялата истина за здравния си проблем от неудобство или страх, че ще бъдат упреквани за начина си на хранене и липсата на физическа активност. А доверието в лекаря насърчава пациентите да споделят информацията, която иначе биха премълчали.

Изводите са поредното потвърждение на сравнително проучване на Харвардското училище по обществено здраве, което отчитат 75 процента спад на доверието в лекаря в рамките на 50 години. Най-голямата отговорност за това се пада на невероятното ежедневно натоварване на медицинските специалисти.

Често лекарите, медсестрите, санитарите са заети над предела на работното си време и енергия. Откъде тогава да намерят ентусиазъм за истинска връзка с пациентите? Пътят към професионалното изгаряне изглежда къс. Но въпреки това лекарите са „по-силната“ страна в отношенията и страдащият човек очаква от тях всеотдайност.

Преподавателите във все повече медицински университети по света подкрепят идеята за курсове за обучение в съпричастност към пациентите, добронамерено общуване и формиране на доверие. Установяването на коректна комуникация между медицинския екип и пациентите и съпричастността имат пряк ефект върху резултатите от здравеопазването. Независими едно от друго проучвания в различни държави разкриват статистически значима връзка на близостта пациент -лекуващ с контрола на болести като астмата, за лечението на затлъстяването и дори за овладяването на някои инфекции. Нещо повече, според едно американско проучване пациентите, лекувани с „доброта“, имат по-ниско кръвно налягане и тревожност.

Когато човек избира лекари, обикновено прави проучвания за квалификацията- и опита им. Но в крайна сметка винаги взема окончателното решение със сърцето си

Затова и най-предпочитани са медиците, които гледат на общуването с пациентите като на част от своите професионални задължения. Страдащият човек не е просто болен корем или счупен крак, а уплашено същество, което се страхува, че ще чуе лоши новини, няма да получи нужното внимание, или че няма да му бъде приложено правилно лечение. Поради огромния брой пациенти, на които лекарите трябва да помагат всеки ден, понякога личният контакт може да се окаже предизвикателство. Независимо колко претоварен е графикът им обаче, страдащите хора искат да бъдат не само изследвани, преглеждани, лекувани, а и разбрани и уважавани. Всичко това е в основата на доверието. И или го има, или връзката остава епизодична.

Не цялата отговорност по изграждането на доверие обаче е стоварена върху раменете на клиницистите. Пациентите също трябва да проявяват разбиране и уважение към времето и труда им. Още повече че веднъж установено, двустранното доверие с времето само укрепва.

Всеки втори с астма у нас няма диагноза

При 10% от пациентите има риск от преждевременна смърт

Труд  стр. 19


Едва половината българи, страдащи от астма, имат поставена диагноза и това означава, че заболяването не е добре контролирано. Това заяви доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в УМБАЛ „Александровска“ по време на пресконференция, посветена на проблема. Около 70% от астматиците страдат от лека форма за болестта, но въпреки това често получават пристъпи и търсят лекарска помощ. При десет процента от хората обаче астмата е в тежка форма и това носи риск от преждевременна смърт. Лечението на тези пациенти със системни кортикостероиди увеличава още повече този риск и води до допълнителни заболявания.

Съвременните терапии са по-щадящи и подобряват контрола на болестта като намаляват употребата на кортикостероиди, изострянията на заболяването и хоспитализациите, обясниха алерголози-те.

От 20 до 23 май в Клиниката по алергологи на Алексан-дровска болница специалисти ще правят безплатно измерване на дихателни обеми с електронен спирограф на всички, които имат интерес, посочиха от лечебното заведение. Инициативата е част от националната кампания „СТОП на астмата!“, която цели да информира повече хора за социалната значимост на заболяванията на белия дроб. Тя ще се проведе съвместно от Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Българското дружество по белодробни болести, Българското дружество по алергология. Кампанията ще продължи 5 месеца до 25 септемврии и ще обхване София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас.

Пациентите с астма, които използват повече от два пъти за година инхалатор с кратко действащ облекчаващ медикамент, трябва да бъдат изпратени за преглед и преоценка на лечението. Това посъветва доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести.

Нови четири случая на лаймска болест

Труд  стр. 7


Четири случая на лаймска болест са регистрирани в област Монтана през април, съобщиха от РЗИ. От кърлежи са пострадали две жени и двама мъже. През пролетно-летния сезон заради влагата, буйната растителност и излизането на стада животни и хора сред природата рискът от ухапване от кърлежи се увеличава, предупредиха здравните инспектори.

При откриване върху тялото на опасния паразит, който пренася лаймска болест и марсилска треска, той трябва да бъде свален бързо и най-добре от медицинско лице, препоръчват експертите.

След ухапване от кърлеж хората трябва да следят състоянието си и при поява на симптоми като зачервяване на мястото, повишена температура, увеличени лимфни възли или главоболие, болки в мускулите и обриви, да се консултират с личния си лекар, съветват специалисти.

Онкоболницата в Шумен с нов линеен ускорител

Цветелина ГЕОРГИЕВА

Труд  стр. 19


Комплексният онкологичен център в Шумен ще закупи модерен линеен ускорител, трити поред, за качествено лъчелечение. В момента съществуващата апаратура за лъчелечение на болните от рак е много натоварена, тъй като се ползва от пациенти от целия Североизток. Намеренията за нова апаратура бяха обявени от управителя д-р Сотир Караниколов пред общински съветници от три постоянни комисии – здравна, по бюджет и финанси, и икономическа, които проведоха съвместно заседание в онкоцентьра.

„Имаме добри финансови показатели, приходите ни по клинични пътеки от здравната каса са повече от разходите ни за дейност“, обясни доц. д-р Румен Гарбовски.

Годишно 5 600 души се лекуват в стационара на КОЦ, а до 27 000 преминават през консултативно-диагнос-тичния му блок. Навременното и съвременно лъчелечение е шанс дори за пълно излекуване от заболяването. Тази година онкоцентърът внедри и ще изплаща модерна гама камера за прецизна диагностика.

Д-р Атанас Банчев, онкохематолог пред „Труд“: Заболяванията на кръвта са лечими в детска възраст

Елена ПОПОВА

Труд  стр. 20


– Д-р Банчев, каква е честотата на онкохематологичните заболявания сред децата?

– Всички детски онкологични заболявания са редки и при тях се наблюдава постоянна честота. У нас тя не се различава от тази, която регистрират останалите държави по света. Редки са тези заболявания, които се срещат сред по-малко от 5000 души на 1 млн. население. Затова и клиниките, които специализирано лекуват тези болести в България, са три.

– С какви фактори са свързани тези заболявания -наследствени, генетични, фактори на околната среда?

– Честотата им много малко зависи от фактори на околната среда. Има случаи, в които за кратки периоди в някои държави се увеличава процентът на онкологичните заболявания в детска възраст. Това обаче обикновен е свързано с определени програми, които са фокусирали вниманието на лекарите върху група заболявания, а не с реално увеличение на заболеваемостта. Има и генетични фактори, но те са много редки. Все пак дете с вроден генетичен синдром има по-голяма вероятност да развие онкологично заболяване, отколкото, ако няма такава наследственост.

– Какво означава вроден генетичен синдром?

– Става въпрос за заболявания, които се дължат на някаква генетична мутация или генетични мутации, които са се случили още в ембрионален етап. Ако мутацията настъпи по-късно, вече говорим за рак, а не за генетичен синдром.

– Какъв напредък бележи съвременното лечение на онкохематологични заболявания при децата? Имат ли достъп малките ни пациенти до най-съвременните медикаменти?

– Напредъкът в онкологията в световен мащаб е най-отчетлив и най-ясно се вижда при детската онкология. Огромна част от тези заболявания в ранна възраст вече са лечими до такава степен, че 80-90% от малките пациенти не просто влизат в ремисия, а постигат дефинитивно оздравяване. Онколозите и хематолозите, които лекуват възрастни пациенти, далеч не могат да се похвалят с толкова добри резултати.

– На какво се дължи това?

– Това се дължи на огромните усилия и колаборация между различни центрове за онкология и хематология по света. Тъй като, както казах, тези заболявания са редки, за да сме сигурни в резултатите, имаме нужда от обобщение на големи количества данни. Интернационалното общество от детски специалисти, онко-логи и хематолози е достигнаД-Р АТАНАС БАНЧЕВ е лекар-оринатор в Клиника по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна -ИСУЛ“ – София. Завършва медицина през 2013 г. в МУ-Пловдив. Част от висшето си образование прекарва в университета Фрийдрих-Шилер Йена, Германия. Заемал е длъжности в Европейската асоциация на студентите по медицина (EMSA). Член е на „ЕНА – European Hematology Association“. ло до извода, че единственият шанс за успех, е да обединят усилията си. Няма друга лекарска гилдия, която да обменя така информация, както педиатрите, онколозите и хематолозите. Целият напредък който сме постигнали и в България, е благодарение на това. Резултатът е, че лечението, което получава едно дете тук, е същото като това, което би получило в Германия, Италия или САЩ. Страната ни е част от тези интернационални регистри.

– Кои детски заболявания са лечими?

– Двете групи заболявания в детска възраст, които имат потенциален шанс да бъдат дефинитивно излекувани, са инфекциите и раковите заболявания. Всички останали, които не могат да бъдат излекувани, минават в групата хронични. Ефективността на една терапия в детската онкология се определя по годините живот. Можем да кажем, че базата данни от началото на 21 век до 2005 г., с която разполагаме, показва изключително добри резултати – около 96% от децата, лекувани в този период, са излекувани. Обобщените данни са за наблюдение с продължителност между 5 и 10 години, тъй като се смята, че ако една ремисия трае 5 години, тя ще продължи цял живот.

– Какъв съвет бихте дали на родителите, които се сблъскват с такава диагноза при децата си?

– Да имат повече доверие в нас, лекарите. По отношение на скрининга при онкологичните заболявания сред децата, реално ефект няма, въпреки че са се провеждали опити в някои държави като Япония, Канада и др. Те, за разлика от заболяванията при възрастните, настъпват изведнъж и са изключително агресивни. Не остава време за мислене. Родителите обикновено се измъчват с въпроса дали са хванали проблема навреме. Те трябва да знаят, че това е нещо, което не зависи от тях. В детска възраст няма значение колко навреме си стигнал до лекаря, защото когато това се случи, вече е налице остра проява на болестта. Няма вариант тя да бъде хваната по-рано, защото такава е природата на детския рак.

Но опитът ни показва, че малките пациенти, минали през лечение, постигат изключително високо качество на живот, тъй като биват абсолютно излекувани.

Неонатологията в Монтана получи дарение

Любомир ЙОРДАНОВ

Труд  стр. 20


Дамски благотворителен клуб направи дарение на отделението по неонатология в МБАЛ-Монтана. Пратката съдържа пелени, чаршафчета и възглавнички, хавлийки, дрешки и биберони за най-малките пациенти на областната болница в Монтана. Биз-несдами, зъболекарки, представителки на различни професии и съсловия от града са основали неформална гражданска инициатива, която са нарекли „Монтана на токчета“. За своите каузи дамите набират средства с дарителски касички, в които гражданите пускат левчета и дори стотинки, кой колкото може и иска.

Дарението за неонатология та е поредната инициатива на клуба. „Решихме да помислим за най-малките като се погрижим да осигурим консумативи и вещи за ежедневните грижи, които да подпомогнат в работата им отличните специалисти и добрата апаратура в най-голямото и предпочитано от родилките отделение по неонатология в Северозападна България. Искаме добро бъдеще на нашите деца, което е и мотото на нашата кампания“, казаха дамите. Те изразиха благодарност за добрата воля и съпричастие на много обикновени хора от Монтана и региона, които са дали своята малка лепта, но от сърце. Дарението на е на стойност 1000 лева.

Цените на ин витрото тръгнаха нагоре

Поскъпването на различните процедури е от 10 до 100 лева

Силвия НИКОЛОВА, Добромир РАДУШЕВ

Монитор  стр. 1, 2-3


Цените на ин витрото у нас тръгнаха нагоре. Някои болници и центрове, които правят асистирана репродукция, са с нови ценоразписи от пролетта, установи проверка на „Монитор“.

В един от големите АГ медицински центрове в София класическото ин витро с включено култивиране на ембриона от 1000вече е 1100 лева. Ако то е с фоликулярна функция, култивиране на ембриона и трансфер вместо 2000 лв., желаещите да имат дете броят между 100 и 150 лева отгоре, тъй като всяко лечебно заведение определя само цените, по които ще работи.

В други клиники пък тарифите са увеличени само с по 10 лева. Например ин витрото при естествен цикъл от 685 лв. вече е 695 лв., а при стимулиран цикъл от 1685 на 1695 лева

Леко увеличаване има и на цените на автоложната инсеминация. Това означава оплождане със сперматозоиди от партньора. В една от АГ-болниците в столицата, които работят асистирана репродукция, тази процедура е поскъпнала с 50 лева.

Така от 1 май вместо 300 лева тя вече струва 350 лева. Ако обаче материалът е донорски, тогава разликата в повечето клиники варира от 350 до 600 лева

В някои центрове инсеминацията с материал от дарител стига и 1000 лева

Независимо от това, че цените в някои клиники тръгнаха леко нагоре, в пациентските организации оплаквания няма. „Нямаме нито един сигнал, нито едно оплакване от пациентки по отношение на увеличаване на цените, каза Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“. Всеки сам избира къде иска да се лекува“, допълни тя,

Велчева подчерта, че в България все повече лекари използват т. нар. спонтанен цикъл. Центърът за асистирана репродукция вече поема 4 такива процедури, вместо една стимулирана процедура, тъй като този метод е много по-щадящ за жената. При него не се ползват лекарства за стимулация, каза още Вълчева и обясни, че това не е възможно за всички пациентки. Ако той даде резултати, общата цена за едно ин витро не надхвърля 1500 лева. Цената със хормонална стимулация и последващите манипулации обаче излиза поне 5000 лева

Фондът има има сключени договори с 29 АГ – болници и медицински центрове, които работят асистирана репродукция Той обаче не финансира редица изследвания на кръвта, както и на някои хормони независимо че без тях процедурите не могат да започнат. Сред манипулациите, които остават за сметка на пациентките, са първоначалните изследвания, на чиято база се взима решение дали жената има шанс да зачене ин витро. Сред платените са микробиологичните изследвания, спермалния анализ, за трансмисивни инфекции, кръвногрупова принадлежност и резус фактор, някои хормони, кръвна картина, биохимия и хемостаза, генетични и имунологични изследвания, инсеминациите от партньора или от дарител, както и биопсиите. Цената за всички тях е между 300 и 500 лева.

25% е успеваемостта на процедурите, финансирани от центъра през 2017 г., от когато са последните данни. Общо 2710 са били те. От тях 679 са завършили с раждания, а броят на родените бебета е общо 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни.

Някои общини също пуснаха програми за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Във Варна например 9 бебета са родени с помощта на общинската ин витро програма от началото на миналата година до началото на април, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ в общината. За периода от 2015 до 2018 г. общо новородените по програмата са 48. За същия период в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми са били осигурени 503 000 лв. от бюджета на Варна. Тази година по програмата са заделени 160 000 лв., което означава, че около 70 двойки с репродуктивни проблеми от Варна, ще могат да разчитат на финансиране от общината. Предвидени са възможности за плащане до 2000 лв. на двойка, използваща собствен генетичен материал, и до 3500 лв. с донорски материал. За отпускане на финансова помощ по програма „Ин витро“ могат да кандидатстват семейства и лица, живеещи на семейни начала, които трябва да са български граждани, да имат постоянен адрес на територията на община Варна през последните 3 години.

***

Нова разпоредба дава шанс на повече жени за бебе

„Нова разпоредба на здравното министерство дава шанс на повече жени да заченат бебе по метода на асистираната репродукция. Намалено е изискването за стойностите на антимюлеровия хормон, заради които до сега не малко пациентки отпадаха от финансиране от Центъра за асистирана репродукция. Това съобщи Радина Велчева, основателка на фондация „Искам бебе“. „От изискването неговата стойност да бъде задължително минимум 1, сега вече документи за финансиране на бебе от епруветка се приемат и ако той е 0,5“, допълни Вълчева. Въпросната промяна е в сила от t април. От същата дата вече хората могат да получават протоколите, с които са одобрени за финансиране от Центъра за асистирана репродукция не само лично, както беше до края на март, но и по пощата.

Това е огромно улеснение, те няма да губят време в път и да харчат излишни пари. Въпреки промяната, все още мнозина не знаят за нея и продължават да бият път до София, коментира Радина Велчева.

Един център за асистирана репродукция в Русе

Жанета ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 3


Единственото място в Русе, където в момента може да се извърши асистирана репродукция, е Медицинският център на д-р Александър Кунев. През последната година специалистите са помогнали на над 30 двойки с репродуктивни проблеми. Центърът притежава лиценз за извършване на двата метода за асистирана репродукция – чрез инсеминация и ин витро процедура.

От години има намерение да се разкрие ин витро център и в Акушеро-гинекологичния комплекс към държавната болница „Канев“, но до момента това не се е случило. Нееднократно е съобщавано пред медии, че инвестицията ще е в размер на 350 000 лева само за закупуване на апаратура, тъй като подходящи помещения има. Специалистите също били обучени да извършват процедурите.

От 1 април започна приемането на документи за кандидатстване по програмата „Асистирана репродукция“ на общината. Срокът бе до 30 април, а след това в рамките на около месец ще стане ясно колко двойки са одобрени. Заложени са 50 000 лева за тази дейност в общинския бюджет. Финансово се подпомагат седем процедури по асистирана репродукция: инсеминация от партньора-до 800 лева, инсеминация с донор-до 1000 лева, инвитро процедура с донорски материал – до 2300 лв. и др.

Общината в Дупница помогнала за над 30 новородени

Северина ДИМИТРОВА

Монитор  стр. 2


Над 30 са двойките, които се радват на първа рожба, след като община Дупница стартира кампания през 2011 г. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

През тази година приемът на документи ще стартира през юни, като новото е, че този път ще се отпускат по 2000 лв., вместо досегашните 1500 лв. За целта в общинския бюджет е заложена сумата от 20 000 лв., обяви пред „Монитор“ говорителят на кметската администрация Христо Апостолов.

Между 6 и 13 двойки се подпомагат всяка година за така желаните от тях инвитро процедури.

„Броят на бебетата със сигурност е по-голям, но ние не винаги имаме обратна връзка със семействата. Преди около 2 години в знак на благодарност група майки подариха колаж от снимки с всички инвитро бебета на община Дупница“, припомни още Апостолов.

В областния град Кюстендил с решение на Общинския съвет от 2013 г. стартира финансовото подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Средствата са в размер до 3000 лв. и се отпускат за лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала. От 2013 г. до 2018 г. общинския фонд „Инвитро“ одобри за финансиране 65 семейства. За 6 години са предоставени 152 987.79 лева за Общинска програма за асистирана репродукция и от нея са се възползвали 55 семейства, като са се родили 14 деца.

За финансиране на инвитро процедури през 2019 г. са кандидатствали 12 двойки с репродуктивни проблеми.

„Надяваме се това да се превърне в местна стратегия в дългосрочен план и да помогнем на повече семейства, които се борят за рожба, да се възползват от този невероятен жест, който община Кюстендил прави“, обяви говорителят на администрацията Зоя Александрова.

Над 900 000 лв. за 450 двойки в Бургас

Елена АНАСТАСОВА

Монитор  стр. 2


От 2009 г. община Бургас работи по програма за финансово подпомагане на двойки, които се борят със стерилитет. За последните 10 години от Общинския фонд са били отпуснати над 900 000 лева, с които са били подпомогнати около 450 двойки, финансовата помощ е фиксирана – в размер на 2000 лв. еднократно. За настоящата

2019 -та година одобрените за подпомагане семейства са 35. По тази програма на общината могат да кандидатстват двойки, които имат медицински показания за ин витро и са жители на Бургас от минимум 3 години. Ползването на националния фонд за асистирана репродукция не ограничава двойките да се възползват и от общинско финансиране.

Центърът за ин витро към МБАЛ-Бургас е единственото звено в морския град, където се извършва асистирана репродукция. Цената за една стандартна процедура там излиза средно около 5000 лева. В сумата са включени и медикаментите за стимулации, които струват приблизително 2500 лева. Изследванията по диагностиката се заплащат отделно. При случаи, за които се прилага лека стимулация, един цикъл ин витро излиза от 1500 до 2000 лева. Ако лекарят прецени, че има шанс процедурата да се проведе на естествен цикъл, без стимулация, то пациентката заплаща 800 лева за пункция с трансфер. С допълнителните такси сумата набъбва до 1000-1200 лева. Най-евтино излиза инсеминацията – цената за донорска програма е 350 лв, а с партньорска-250лв.

Хипертонията убива 20 хиляди българи

Безплатни консултации и измерване на кръвното в 11 града днес

Монитор  стр. 2


Над 20 хиляди българи умират всяка година поради състояния, свързани с артериална хипертония – сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Това каза кардиологьт проф. Арман Постаджиян ден преди Световния ден за борба с хипертонията, който се отбелязва днес.

Артериалната хипертония зачестява с напредването на възрастта, но започва на млади години, а липсата на контрол тогава може да доведе до

СЕРИОЗНИ УСЛОЖНЕНИЯ В ПО-КЪСНА ВЪЗРАСТ подчерта колегата му проф. Йото Йотов. По думите на кардиолога половината от хипертониците не контролират стойностите на кръвното си налягане.

Високото кръвно е един от най-мощните рискови фактори за развитие на болестта на Алцхаймер. С напредването на възрастта зачестяват деменциите, като всеки трети над 80-годишна възраст е с някаква форма на деменция, отчете неврологът в Александровската болница акад. Лъчезар Трайков.

Освен това хипертонията е втората по честота причина след диабета за

ПОЯВА НАХРОНИЧНА БЪБРЕЧНА БОЛЕСТ

По думите на нефролога проф. Борис Богов 10 на сто от българите страдат от хронична бъбречна болест, като при всеки трети причината за появата й е било високото кръвно налягане.

Честотата на детската хипертония ще се повишава заради наднорменото тегло и затлъстяването среддецата, прогнозира проф. Йотов. Той припомни, че почти всяко трето българско дете е с наднормено тегло, а

10% ОТ ДЕЦАТА СТРАДАТОТ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Повишаването на кръвното налягане сред хлапетата се дължи на увеличения калориен внос, на ниската физическа активност и на напрягането на очите заради дългото застояване пред екрани. По повод днешния Световен ден за борба с хипертонията на открити обществени места в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Хасково, Сливен и Велико Търново ще се извършват безплатни консултации и измерване на кръвното налягане.

ЛЕКАРИТЕ ОТ ХИЛ КЛИНИК: РАКЪТ НА ПРОСТАТАТА НЕ Е ПРИСЪДА

Монитор  стр. 7


Ракът на простатата е често срещано онкологично заболяване и заема трето място след рака на белия дроб и на стомаха и втората причина за смъртност след белодробния рак. Счита се, че около 10% от мъжете над 50 годишна възраст са поразени от тази коварна болест.

Добрата новина е, че при първи и втори стадий продължителността на живота след адекватно лечение е 10 и повече години при около 90-95% от пациентите. Това дава големи надежди на мъжете с новооткрит рак в ранен етап. При прогресия на заболяването обаче преживяемостта пада. Ракът на простатата може да бъде повече или по-малко агресивен. Агресивният злокачествен процес се развива много бързо, излиза извън простатната капсула и прогнозата е неблагоприятна. Другата неприятна страна на този карцином е, че не дава симптоми /или симптомите са сходни с тези на доброкачествено увеличената простата/ и незабелязано образува метастази – разпространение на ракови клетки в други части на тялото. Затова ранната диагностика е от ключово значение. Радикалната простатектомия се счита за основен метод на лечение на рака на простатната жлеза. Тя позната повече от 100 години, но поради огромния брой усложнения дълго време не се е практикувала широко. Смята се, че това е една от най-тежките урологични операции, но когато хирургията се извършва по папароскопски метод, както в Хил клиник, възстановяването е много по-бързо и рисковете са сведени до минимум. Лапароскопията, извършвана от проф. Щолценбург в известната столична болница запазва континенцията и пациентите нямат постоперативен проблем с неволно изпускане. И не на последно място – съхранява се сексуалната функция и мъжете запазват своето самочувствие, енергичност, качество на живот, оставяйки диагнозата „рак“ завинаги зад гърба си. Хванат навреме простатният карцином може да се премахне оперативно, което осигурява близо 100% успеваемост на лечението. Затова лекарите в Хил клиник твърдят, че простатният карцином не е смъртна присъда, а болест, която е напълно във възможностите им да бъде преодоляна.

По лапароскопски, щадящ и модерен метод в Хил клиник извършват изключително успешно лечение на рак на бъбрека. При преобладаваща част от случаите се прави частична /парциална резекция/ операция, при която се маха само злокачественото образувание, а останалата част от бъбрека се запазва и продължава да функционира. Тази толкова съвършена, прецизна органосъхраняваща хирургия е важна за живота на пациенти в последствие.

През м. май от Хил клиник обявяват намаление от 50 лв. на 25 лв. за цената на пакет „Профилактика на простатната жлеза“. Пациенти с рак на простатата или рак на бъбрека получават БЕЗПЛАТНА консултация и препоръки за лечение при наличие на необходимите изследвания. Запазете час в Хил клиник на 02 439 3131

Дете на антиваксъри се зарази с коклюш

Телеграф  стр. 6


Дете на две години се зарази с коклюш. след като родителите му са отказали всички ваксини.

Това заяви д-р Нина Стаменова, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция в Перник. Диагнозата е потвърдена в Националния център по заразни и паразитни болести, а детето вече се лекува. Семейството живее в квартал „Църква., в областния град. Майката е антиваксър и категорично е отказала имунизации с декларация, пише news.bg. Според д-р Стаменова болното дете не е посещавало забавачка и поради тази причина няма опасност от разпространение на инфекцията. Освен това. въпреки че е записано в практика на общопрактикуващ лекар, то никога не е било преглеждано. Данните за страната показват, че от началото на годината са регистрирани 21 случая на коклюш, познат още като магарешка кашлица. Инфекциозното заболяване е част от задължителния имунизационен календар. Ваксината е комбинирана и защитава от полиомиелит. дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит Б. Тя се поставя на втория, третия и четвъртия месец след раждането, а след това отново на 16 месеца и 6 години.

Хасковски лекари спасиха момче с инфаркт

Телеграф  стр. 6


Хасковски кардиолози спасиха живота на 19-годишно момче, получило инфаркт преди два дни. Младежът е играл футбол, след което отишъл на фитнес. Малко по-късно почуствал болки в гърдите, заради което потърсил помощ. Лекарите веднага поставили стенд на пациента, който вече е стабилизиран. Хасковските кардиолози коментираха впоследствие, че през последните години пада границата на пациентите, които са покосявани от инфаркт. Статистиката показва, че Хасково е на първо място по инфаркти в страната процентно на база преминали пациенти.

Щитовидната жлеза

България е сред 9-те страни на ЕС, където се правят иновативни операции, но в момента липсва последващо лечение с радиойод

Дума  стр. 16


При отпадналост, косопад, повишаване на теглото, отоци под очите, чупливост на ноктите потърсете личния си лекар – това може да е свързано с функционален проблем на щитовидната жлеза, препоръчват ендокринолози и ендокринни хирурзи от Централна и Източна Европа, които по време на Първата научна конференция по тиреоидни заболявания учредиха и Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори. „Без паника, ако напипате по шията си бучка“, успокояват специалистите, които са категорични, че в наши дни възможностите за пълно излекуване са много високи.

Напоследък се забелязва скок на автоимунните тиреоидни заболявания, сред които е и болестта на Хашимото. Причината са стрес, прием на лекарства, както и съпровождащи заболявания като диабет тип 2, поликистозни яйчници. Според специалистите хашимотото се проявява най-често при фамилна обремененост и през последните години се забелязва подмладяване на заболяването. Но в наши дни заболяването не е присъда.

У нас отстраняват рак на щитовидната жлеза чрез безкръвна ендоскопска операция без разрез на шията, а през устната кухина, което нарежда България сред деветте европейски държави, в които се правят такива иновативни операции. Проблемът е, че в момента у нас не се провежда последващо лечение с радиойод. Ако оперираните пациенти нямат финансовата възможност за такова лечение в чужбина, те попадат във висок риск за метастази. Причината е, че единственият вносител на радиойод в България е отказал да го внася. Така българските пациенти в момента нямат достъп до тази терапия, която се плаща от НЗОК.

У нас се следва световната тенденция някои от карциномите на щитовидната жлеза да не се оперират, а пациентите само да се проследяват. Установено е, че в 14% от случаите микрокарциномите не нарастват в хода на човешкия живот. „Съвременната оценка за нивото на медицината се базира не на това колко оперативни намеси са извършени, а на това колко от тях са предотвратени“, коментира ендокринният хирург проф. Румен Пандев.

Според статистиката в момента в България 75% от жените с хипотиреоидизъм не са диагностицирани, а 65% не знаят, че страдат от болестта, съобщи проф. д-р Анна-Мария Борисова. Тя е категорична, че е наложителен скрининг на състоянието на щитовидната жлеза при бременни, и обяви кампанията на Българското дружество по ендокринология. Крайната цел на кампанията е повишаване на интелектулното ниво на нацията, тъй като нивата на тиреоидните хормони на майката са фатални за интелекта на бебето. Прегледите са наложителни особено при бременни над 30 г., обясни лекарката.

Първа помощ при сърдечен арест може да спаси живот

Дума  стр. 16


Внезапният сърдечен арест е водеща причина за смърт. У нас 70 хил. души годишно умират от сърдечни заболявания, а 70% от тях са причинени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва неочаквано и може да засегне дори човек в привидно добро здраве. Когато настъпи сърдечен арест извън болнично заведение, смъртността е висока, а за България тя достига почти 100%.

Има три важни стъпки, които всеки трябва да следва, ако види припаднал човек:

1) да провери дали е в съзнание и диша,

2) да се обади на 112 – бърза помощ,

3) да започне да прави сърдечен масаж силно и енергично.

Това препоръчва председателят на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология д-р Васил Трайков по време на V международен конгрес на организацията, проведен в България. Той припомня клипа на Английската сърдечна фондация с участието на бившия уелски футболист и киноартист Вини ДжоунсСекирата. В него Вини Джоунс дава много точни насоки как трябва да се реагира в ситуация на припаднал със сърдечен арест.

Разликата между ареста и удара/атаката

– При сърдечен удар кръвният поток към сърцето е физически блокиран от запушена или стеснена артерия. При сърдечен удар (или атака) човек получава болка в гърдите, ръката или челюстта, задух, студена пот, гадене или обща слабост и умора часове, дни или седмици преди атаката.

– Сърдечният арест се появява внезапно и често без предупреждение. Може да забави или да спре работата на сърцето, а кръвта не тече никъде в тялото. При прекъсване на помпането сърцето не може да изпомпва кръв към мозъка, белите дробове и др., човек губи съзнание и няма пулс, а смъртта може да настъпи за минути, ако пострадалият не получи лечение.

Над 20 хил. българи умират годишно заради високо кръвно

Дума  стр. 16


Над 20 хил. души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане – сърдечни пристъпи, инсулти, бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение с Европа. У нас от общо 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 г. почти 10% (5505) са починали.

За 13-и път в България ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията с национална здравна кампания. Инициативата е на Българската лига по хипертония в партньорство с множество неправителствени организации.

На 17 май в петък от 11 до 18 ч. ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници.

* София – пл. „Света Неделя“ 7 (до входа на метростанция „Сердика“)

* София – до подлеза на хотел „Плиска“ (бул. „Цариградско шосе“ 10В)

* Пловдив – ул. „Княз Александър I Батенберг“ (парк между номер 27 и 29)

* Пазарджик – пл. „Съединение“ (до парк „Градска градина“)

* Стара Загора – Централен парк „5 октомври“ (до фонтаните)

* Бургас – ул. „Александровска“ (пред сградата на общината)

* Варна – пл. „Независимост“ (пред операта)

* Русе – пл. „Свобода“, срещу Съдебната палата

* Плевен – пл. „Възраждане“, срещу фонтаните

* Хасково – пешеходна зона между Общинския и Областния съвет (пл. „Общински“ и пл. „Свобода“)

* Сливен – пред храм „Св. Димитър“ („Попската градина“)

* Велико Търново – парк „Марно поле“

Напрегнатата работа ускорява стареенето

Дума  стр. 35


Напрегнатата продължителна работа предизвиква намаляване размера на теломерите – окончанията на хромозомите, а с това се ускорява клетъчното стареене. Констатацията е на американски изследователи от Мичиганския университет. Те наблюдаваха бъдещи лекари по време на следването им и студенти от медицински вузове в първата година на стажа им.

Експертите установиха, че заради интензивността и отговорността на работата при младите специалисти състаряването на тяхната ДНК се е ускорило близо 6 пъти. Проучването показа, че теломерите са индикатор и на риска от редица заболявания. Тоест вероятно може да служат за биомаркер, който проследява последиците от стрес и помага да се разбере как степента на натоварването в службата влияе на организма, отбеляза ръководителят на Intern Health Study д.м.н. Сриджан Сен. Според него е важно да се проучва какви промени настъпват в този смисъл при хора, преминаващи военна подготовка, както и при работещите в стартъп компании, бременните и младите майки.

В Гърция стачкуват болниците

Дума  стр. 8


Гръцките държавни болници стачкуваха вчера. Здравните заведения приемаха само спешни случаи. Синдикатите настояват за повече пари в сектора и за по-добри условия на труд. Освен това се настоява пациентите да спрат да плащат за лекарства и здравеопазване.

Ебола заплашва Конго

Дума  стр. 8


Раздираното от въоръжени конфликти Източно Конго е връхлетяно от ново бедствие – епидемия от смъртоносната болест ебола, която вече е убила 1000 от общо 1600 заразени. Само от 15 април до 5 май са установени нови 298 случая на заразени с вируса. Повечето от досегашните жертви на болестта са жени и деца. Броят на засегнатите е вторият по големина досега в историята.

БЛС: Докога ще търпим да ни обиждат, бият, а сега и да стрелят срещу нас????

От съсловната организация настояват за бързо прилагане на закона и ефективни присъди

Земя  стр. 2


Докога ще търпим да ни обиждат, бият, а сега и да стрелят срещу нас???? Българският лекарски съюз изрази безусловната си подкрепа към д-р Андрей Стоянов, който беше нападнат преди ден, докато изпълнява професионалните си задължения, съобщиха от организацията във връзка с новата агресия срещу лекаря, където маскиран стрелец е влязъл в кабинета на д-р Андрей Стоянов в Бургас и е открил огън с газов пистолет, произвеждайки няколко изстрела. По това време д-р Стоянов е обгрижвал пациент, но за щастие, никой не е пострадал. Многократно сме осъждали всяка форма на агресия и сме заявявали, че е необходим работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си.

Българските лекари настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства, се казва в съобщението на организацията.

Здраве.нет припомня, във връзка с нападенията над медици от Българския лекарски съюз рестартираха националната кампания – #Пребори Гнева, „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“.

БЪЛГАРИЯ

Капитал  стр. 4


© Педиатрите от детска болница „Професор Иван Митев“ ще получат допълнително финансиране от 1.7 млн. лв. за лечение на пациентите и за увеличение на заплатите след решение на правителството в сряда. Преди това педиатрите протестираха близо месец заради мизерните условия на работа, а миналата седмица заплашиха с колективни оставки и спиране на плановия прием. Това принуди премиера Борисов да приложи отработения механизъм за решаване на конфликти и във вторник лично обеща финансиране на медиците.

Андре Васконселос е новият генерален мениджър на „Рош България“.

Капитал  стр. 55


Той пое управлението на българското представителство на фармацевтичната компания от 1 април и ще ръководи цялостната стратегия за развитието му. Васконселос има дългогодишна международна кариера в сферата на фармацията. От близо 16 години заема различни длъжности в компанията, като от 2015 г. досега е ръководил маркетинг направлението на „Рош“ за Централна Америка. Международният му опит е свързан с активна работа както на развиващите се пазари, така и на вече развитите -в топ 5 пазарите на компаниите в света и в централата на компанията в Швейцария. Преди да започне работа в компанията, е бил изследовател по молекулярна онкология в Португалския онкологичен институт. Васконселос има научна степен по биохимия и е завършил магистратура по медицинска онкология в Университета в Порто, Португалия.

Майчинството у нас сред най-дългите в ЕС

Стандарт  стр. 2


Един от плюсовете младите хора да изберат живот в България, а не някъде в Европа, е отпускът за майчинство – сред най-дългите в ЕС. 410 дни за всяко дете. от които 45 дни преди раждането. В европейското законодателство този отпуск е 14 седмици, от които 2 седмици преди раждането. У нас има и отпуск за бащинство -15 календарни дни при раждане на дете. Има и възможност за родителски отпуск – право на 6 месеца неплатен отпуск за дете до 8 г.

Освен това трудовият или осигурителен стаж в държава членка на ЕС се зачита в България.

НОВА ОПАСНА МОДА ПРЕВЗЕМА УЧИЛИЩАТА: Коктейл от амфетамини и алкохол за междучасието

Стела СТОЯНОВА

Стандарт  стр. 40


Все по-често ученици още на 12 години получават психози, казва доц. Соня Тотева, експерт към ООН се по-често ученици на 12 години получават психози от комбинация между дизайнерска дрога и алкохол. В много от болниците няма психиатри, които да лекуват пациенти на такава крехка възраст. Изключение е психиатрията във Варна, разказа доц. Соня Тотева, бивш директор на психиатрията в Суходол и настоящ експерт по наркомании към ООН. Всичко това идва на фона на закриването на Националния център по наркомании, част от чиито служители трябва да се влеят към НЦОЗА, тоест центъра за обществено здраве и анализи, който уж ще заздрави системата. По думите на много лекари обаче, Центърът по наркомании в последните години е обезкръвен откъм кадри и вече дори не представя правилната статистика за числото на наркоманите у нас. Според доц. Тотева често се борави със стари данни, така че вероятно по-добрият вариант е наистина центърът да бъде закрит, а експертите да преминат към друго звено.

Пациентите на нарколозите свалят възрастта и все по-често комбинират два вида дрога – амфетаминй и алкохол. Това е валидно не само у нас, но в България за последните години не е водена статистика за тези хора, посочва доц. Тотева. „Допреди четири години все още се правеха проучвания по училищата. Един от първите въпроси към експертите ни в чужбина, включително и към мен от Европейската комисия и ООН, е бил какъв е процентът на употребяващите амфетаминй. „Аз лично изпитвам огромно затруднение да отговоря на този въпрос, защото не се събира информация“, допълни тя. „А с реорганизацията на този център ще се събира още по-малко обективна информация“, допълни Тотева.

Нарочно съсипаха центъра за наркомании

Стандарт  стр. 40


Отколешна цел на управляващите е да се премахне или поне обезсили Националният център по наркомании и най-вече – ситуираният в него Национален фокусен център за наркотици и наркомании. Първо за информация на хората – НЦН се състои основно от две части: дирекция за методическо ръководство и контрол на дейностите по търсенето на наркотици, и звено, което фактически е Национален фокусен център за наркотици и наркомании, чиито предмет на дейност е изцяло информация, проучвания и анализи. Мога да говоря за второто, защото бях негов създател и дълго време го ръководих. Та защо Фокусният център е камъче в обувката на управляващите? Най-добре те да кажат, но според мен те (или поне някои от тях) не желаят да се обнародват данни от „независими“ проучвания, които са извън техния контрол. Например кой може без съответното разрешение да излиза и да казва колко са наркоманите в България?! Преди доста години първо ми направиха „народен съд“ с техни хора за оценката ми, че броят на проблемно употребяващите хероин в България е около 30 хиляди, за което бях изкаран едва ли не национален предател. Тогава ме подкрепиха от Европейския център в Лисабон (EMCDDA). После д-р Таня Андреева като министър на здравеопазването внесе в правителството проект за постановление, досущ като сегашния. Напълно неаргументирано. Това беше преди пет години. След твърдия отпор от страна на работещите в НЦН и силната подкрепа от колеги, медии и общественост този опит не мина. Тогава противниците на НФЦ предприеха друга тактика – внедриха на ключови позиции няколко лица, които с последователни усилия успяха за 2-3 години да обезкървят Центъра. Всички, които знаеха за какво става дума в епидемиологичната информационна система бяха принудени да напуснат. Остана един колега (говоря за НФЦ), в чиито способности да ръководи тази сфера силно се съмнявам, и други четирима, чиито съвкупен трудов стаж в тази област е не повече от 5-6 години. Всички, които можеха „да се опънат“ както преди пет години вече не са там. Но очевидно хората, които водят такава кампания не са наясно (или неглижират) колко специфична подготовка е нужна, за да се изпълнят европейските изисквания за поддържане на публична информационна система по наркотиците. Тази отговорна национална задача изхожда от редица европейски нормативни документи и държавата ни го дължи на ЕС. Това не е нещо на принципа „искам-не искам“. Това далеч не е въпрос на разместване на щатни бройки. И трябва да се разбере – на първо място от ръководещите министерството. Моята специализация е близо 20-годишна. Близо 10 години подготвях екипа, който да поеме работата след мен. За няколко години го разбиха. Сега се предприема твърде рискован от гледна точка на последиците ход. И ако впоследствие не успеем като държава да посрещнем очакванията на Европа в тази сфера кой ще поеме отговорността? Включително и за това, че нашето общество все повече е лишено от такава информация. То е все едно националната статистика да реши повече да не събира и оповестява данни относно демографските характеристики на населението. Скандално!

Откриваме паркинсон 5 г. преди началото

Ние единствени правим дълбока мозъчна стимулация на пациентите с електроди, казва д-р Пенко Шотеков, шеф на неврологичното отделение в „Свети Йоан Рилски“

Стела СТОЯНОВА

Стандарт  стр. 41


– Проф. Шотеков, във Вашата клиника се прилага модерен метод за скрининг на хора, които имат риск от паркинсон. В какво се състои той?

– Този метод не е особено нов, в нашата клиника се прилага от може би 5-6 години. Това е радиоизотопен метод, който позволява да се проследи натрупването на допамина в подкоровите структури, които имат отношение към начина на движение. А знаете, че паркинсоновата болест представлява намаляването на този невротрансмитер, който провежда импулсите в централната нервна система – допамина. Досега нямаше метод, който може да докаже дали той е намален, увеличен, няма ли го. На практика с това радиоизотопно изследване това става възможно. Всъщност диагнозата на паркинсон до момента беше изключително клинична – проследява се болният, изследват се движенията му, знае се, че те са свързани с една скованост. При разгърнатата картина на болестта това е толкова типично, че човек може и без да е специалист да постави подобна диагноза. Дори и когато лекарят може да установи някои клинични прояви на болест, е ясно, че заболяването започва около 4-5 години преди това

Това става с постепенно намаляване на допамина. И се дължи на една дегенерация в централната нервна система, която е генетично предопределена. Тези неврони постепенно намаляват и изчезват, в някои случаи по-рано, а в други – по-късно. В резултат на това се развива заболяването.

– Кога се поставя диагнозата, щом болестта започва 4-5 години преди клиничните прояви?

– Естествено, много е важно диагнозата да бъде поставена в началото. Дори и да има съмнение, че има паркинсонизъм (защото има и други болести, които дават подобна картина) се прави това радиоизотопно изследване, което е изключително скъпо.

Изотопите идват от чужбина, държавата поема разходите за него на 100% и се прави само тогава, когато трябва категорично да се установи дали се касае за паркинсон. Едва тогава може да се вземат мерки, така че в началото на заболяването то да се отложи и да се избере терапията. Разбира се, по отношения на терапията има една група от медикаменти, които се дават в определена последователност – тоест има една стратегия на лечението на заболяването, която специалистите следват.

– Споменахте, че паркинсон е генетично обусловено, в каква степен се наследява?

– Чисто генетично предопределено е в около 15 на сто от случаите – тоест било бащата или майката са паркинсоници, било има такива хора в рода. По-често предаване при следващите поколения е тогава, когато бащата е засегнат. Но и много често заболяването е първично при даден член на фамилията.

– Може ли човек сам да си направи такова изследване, за да не се притеснява излишно?

– Ако човек е здрав, това изследване само по себе си не може да покаже дали има вероятност да се разболее от Паркинсонова болест. Но би могъл да си направи генетично изследване, защото има определени локуси в генита, които имат отношение към с^штеза дени белтъци, които’ имат връзка с тази невродегенерайия. То може щ покаже дали един човек може да се разболее, ако имаш някакъв родственик във фамилията с подобна болест. Но според мен няма смисъл от това човек да знае, че един ден има вероятност да заболее от подобно заболяване и да живее с мисълта за това. Тук има един тънък психологически момент, които може да те травматизира. Ако например разбереш, че си обречен и един ден ще заболееш от това заболяване. Същото важи и за някои други неврогенеративни заболявания, като например болестта на Алцхаймер. Представете си, че знаете, че може би след 20 години ще се разболеете от нея. И през целия този период, при всяко нещо, което ви се случи, си казвате „А, ето, започва заболяването“. Не препоръчвам на никого да си прави генетично изследване, само за да види какво ще се получи. Макар че в последните години генетиката доста напредва, и в нашата болница вече може да се направи пълно проучване на целия геном. При него може да се каже към какво генетично заболяване е предразположен съответният човек, и евентуално да се вземат превантивни мерки. Разбира се, нашето радиоизотопно изследване се прави за хора, които са минали през съответните комисии, които поставят диагнозата и след това терапията на това заболяване. Такива комисии има към по-големите университетски болници, а когато се установи, че има паркинсон, по-голямата част от медикаментите се изписват по линия на здравната каса.

– Понеже казахте, че заболяването в някой от случаите е първично, има ли нещо в начина на живот на човека, което би могло послужи като превенция?

– Не, в много от случаите е генетично предопределено. Разбира се, непрекъснато се появяват нови теории, една от тях е приорната теория – тоест че е възпалителна инфекция. Но има и специалисти, които са против тази теория.

– Има една теория, които съм чувала дори и от Ваши колеги, че пушенето може да предотврати заболяването от Паркинсон?

– Знам тази теория, има и лекари, които застъпват подобна теория, но честно казано, има и изследване, което показва, че пушенето не предотвратява подобно заболяване

Наистина стимулирането на никотиновите рецептори има известен ефект, но не и този ефект, който трябва да се очаква. Нито пък пушенето трябва да бъде профилактичен метод за паркинсонизъм. По-скоро това е оправдание на пушачите.

– А има ли нови методи и медикаменти за лечение на заболяването?

– Много медикаменти има. А има и някои доста по-модерни методи. Един от тях е с гастродуодендална помпа, като допаминът с една специална система се вкарва директно в дванадесетопръстника. Виждал съм доста поразяващи случаи на подобряване на тези пациенти. Другият интересен метод на лечение е с дълбока мозъчна стимулация, който се прави в нашата болница. При него се слагат специални електроди в мозъка и по този начин изчезват голяма част от паркинсоновите симптоми – забавените движения, повишеният мускулен тонус, особено треперенето. За щастие в момента здравната каса вече финансира поставянето на тези електроди. Стимулацията на мозъка се прави по същия начин, както и на сърцето. Тази методика се прилага единствено в неврохирургията на нашата болница. Разбира се, искам да уточня, че това лечение се прилага само при вече тежки форми на паркинсонизъм, когато лечението с обикновените медикаменти вече е трудно и има прекалено много странични явления.

– На каква възраст най-често заболяват пациентите от паркинсон?

– Най-често това става около 50-60-годишна възраст, понякога и по-възрастни. Но понякога, когато заболяването е генетично предопределено, то може да се развие и по-рано.

Инфекциите са скритата заплаха при трансплантация

Бъбречната недостатъчност често е причината за хипертония

Д-р Петър КЪТЕВ

Стандарт  стр. 42


Ние единствени правим дълбока мозъчна стимулация на пациентите с електроди, казва д-р Пенко Шотеков, шеф на неврологичното отделение в „Свети Йоан Рилски“

Читателите на вестник „Стандарт“ и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. На адрес alo_d-re_standart@abv.bg той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика „Ало, докторе!“.

„Прогресът е невъзможен без промяна и тези, които не могат да променят мислите си, не могат да променят нищо“, казва писателят Джордж Бърнард Шоу. Ние само бихме пояснили следното, че промяната в начина на разсъждение не означава да се откажеш или пък отречеш от ценностната си система. Просто предполага да погледнеш събитията през друга призма и тогава да ги разтълкуваш. Защото понякога ключът към решаването на редица от преследващите ни проблеми се крие именно в нетрадиционния подход за решаването им. Да не говорим, че времената толкова много се промениха, че някак сами ни принуждават да предприемаме необичайни начини за справяне с редица ситуации.

Просто светът започна да отхвърля старите номера

Това важи и в огромна степен за всичко, касаещо здравето, факт, който ни връща отново към проблема с хипертонията, чийто световен ден отбелязваме на датата 17 май. Естествено не един или два пъти темата е засягана, както и сме отбелязвали, че от години насам тази диагноза се е превърнала в масово срещана сред хората след 50 годишна възраст, а и при по-млади. Към днешна дата не можем обаче да кажем, че нещо в цялата картина коренно се е променило. Даже напротив! Смело си позволяваме да заявим, че хипертонията продължава да превзема все повече човешки животи и да ги обрича на страдание. Но защо това е така? Къде бъркаме? Като начало ще споделим, че споменатата диагноза никога не се появява изведнъж. Просто, когато човек стигне до лекарския кабинет, тя вече е толкова напреднала, че няма как да не бъде диагностицирана. Просто хипертонията има своята дълга предистория, тлееща в човешкия организъм. Поради тази причина е по-правилно да се съсредоточим върху реалните и предотварими причини. А те определено се коренят в редица други заболявания. Въпреки, че мнозина отричат инфекциозните такива като провокатори на хипертонията, ние ще си позволим да не се съгласим. Инфекцията или множеството, вихрещи се в организма винаги са имали свойството да засягат повече от един орган поради простата причина, че благодарение на кръвообращението достигат до все повече точки в тялото. Тоест – няма как да не повлияят върху цялостното ни здравословно състояние. За това не е учудваща и появата на хипертонията в даден момент. Тя просто е резултат от други проблеми, чието решение сме отлагали твърде дълго или просто не сме могли да намерим навреме. При по-големия процент от хората високото кръвно налягане се причинява от друго заболяване. В подобни ситуации, когато се лекува основната причина, то

Сред причините за покачването му попадат някои от следните причини, включващи хронично бъбречно заболяване, сънна апнея, заболявания на надбъбречната жлеза, бял дроб, дебело черво, простата, тиреоидна дисфункция и други. Развиват се усложнения като високо кръвно налягане, анемия, слаби кости, увреждане на нервите и т.н. Бъбречната дисфункция също така увеличава вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Тези проблеми могат да се появят бавно в продължение на дълъг период от време, често без симптоми. Освен всичко останало и в даден момент при ненавременно лечение се стига до развитието на бъбречна недостатъчност, изискваща диализа или последваща трансплантация, за да се съхрани животът

Понастоящем основните причини за ХБН включват: проблеми в пикочно-половата система, които блокират нормалния поток на урината, заболявания като поликистозна бъбречна болест, която предизвиква образуването на торбички, пълни с течности, увеличаващи размера си с времето, увреждане на филтриращите единици на бъбреците (гломерулите), познато като фокална сегментна гломерулосклероза и хемолитично уремичен синдром – заболяване, което засяга както кръвта, така и кръвоносните съдове. Последното може да засегне и други органи като сърцето и мозъка. Споменавайки за огромно съжаление не рядко срещаната диагноза бъбречна недостатъчност, няма как да не заговорим и за последствията от нея, които в немалко случаи завършват с хемодиализа и трансплантация на орган. В днешни дни на лекарските екипи все по-често им се налага да се сблъскват с безкрайно трудната задача да намерят подходящ донор, за да могат да спасят поверения в ръцете им живот Като започнем от търсенеот та извървим целия път, за да стигнем“ до трансплантирането, лекарите се сблъскват с хиляди препятствия, някои от които поставят оцеляването на човек под въпрос. Едно от тях са подценяваните инфекциозни заболявания. Наричаме ги така, защото все още не им се обръща достатъчно сериозно внимание, а те са в основата на отхвърлянето на даден орган от организма. Да не говорим, че преди въобще да се стигне до „подмяна“ грубо казано на бъбрек да кажем, трябва да сме на 100 % уверени, че донорът не е носител на някакво инфекциозно заболяване което да предизвика отхвърляне. Инфекциите след трансплантацията могат да следват предсказуем модел по отношение на времето след извършване на операцията. Традиционната парадигма отбелязва, че ранните инфекции (в рамките на първия месец) по-вероятно се дължат на нозокомиално придобити патогени и някои инфекции, получени от донори. Опортюнистичните патогени се появяват по-късно, често през следващите 5 месеца. Късните инфекции могат да бъдат вторични, резултат от опортюнистични патогени или конвенционални. Опортюнистичните патогени се наблюдават по-често при пациенти, които се нуждаят от по-голяма имуносупресия или имат специфични експозиции в околната среда. Добре известен е и фактът, че инфекциите са основната причина за заболеваемост и смъртност при реципиенти на бъбречни трансплантати. До известна степен те могат да бъдат предотвратими. Внимателният предт-рансплантационен скрининг, профилактичните антимикробни средства преди и след трансплантацията могат да намалят риска от инфекция. Въпреки това, тъй като получателите на трансплантат може да не проявят типични признаци и симптоми на инфекция, диагнозите често биват бъркани. Освен това, схемите на лечение могат да се усложнят от лекарствените взаимодействия и необходимостта да се поддържа имуносупресията, за да се избегне отхвърлянето на алографта. Бактериалните инфекции на пикочните пътища са най-честите, налагащи хоспитализация при реципиенти на бъбречен трансплантат, последвани от пневмония, следоперативни инфекции и септицемия. Пациентите могат да имат класически симптоми на урогенитални инфекции, стомашночревни симптоми или асимптоматична бактериурия. Практиката пък показва, че Escherichia coli е най-често срещаният уропатоген при такъв тип реципиенти. Гъбичните също имат своят ключова роля, която даже може да определим като доста по-комплицирана спрямо тази на бактериалните нашественици. Точно поради тази причина преди предприематането на стъпката трансплантация наред с всички останали изследвания се провеждат и такива, касаещи информацията пациентът страдал ли е в миналото от такива. С изключение на някои видове Candida, организми, причиняващи фузариоза, Cryptococcus spp. и Histoplasma spp., трудно се изолират от кръвните култури. Друго усложняващо обстоятелство е бавният растеж при някои микози – фактор, който може значително да забави диагнозата. Но като цяло потрудно се диагностицират неинвазивните гъбични инфекции. Тези факти обаче винаги са правили силно впечатление на лекуващия и страдащия защото те са основните бойни единици, имащи задачата да победят страданието. Единственото явление способно да промени индивида до неузнаваемост! Но Харуки Мураками не напразно е казал: „Когато излезете от буря, няма да бъдете същият човек, който е влязъл в нея. Ето затова е бурята!“

Борисов: Няма да даваме деца на двойки от третия пол

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма, категоричен е министър-председателят

Политика  стр. 2


Спекулация е, че социалните ще минат, ще ти вземат детето и ще го дадат на друга брачна двойка от трети род или нещо подобно. Това каза премиерът Бойко Борисов преди началото на заседание на кабинета в сряда. „Национална стратегия за детето 2019-2030 няма,,, категоричен бе премиерът.

„На социалния министър възлагам сутрин, като стане, на обяд и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма,,, заяви Борисов и допълни, че във Фейсбук се подготвят протести срещу тази стратегия. „Такава стратегия няма. Защо продължават да лъжат, не знам,,, учуди се премиерът. По думите му стратегията ще мине през всички обсъждания и е категорично ясно, че при нормалните семейства този въпрос не стои. „Говорим за единични случаи, за които сме чували или сме ставали свидетели. Тази стратегия ще бъде приета,едва когато мине през всички обсъждания. Виждате, че има достатъчно хора, които при афект посягат на свои половинки и депа. Ако е имало превенция, това да не се е случвало,,, посочи още Борисов.

Социалният министър Бисер Петков също обясни в МС, че сега не се работи по проекта за национална стратегия за детето. Той изрази надежда, че ще се стигне до ситуация, при която да се води нормален диалог с аргументи и конкретика. Той напомни, че наличието на актуална национална стратегия за детето се изисква от ресорния закон и това е базата за осъществяване на държавна политика в тази област. „Затова, след края на май, когато, надявам се обстановката да бъде по-нормална за диалог, да можем да продължим работата в посока на преработка на предложения проект на национална стратегия за детето,,, поясни министърът.

Освен това Петков обясни и че на около 17 000 семейства са спрени месечните помощи за деца заради непосещение на децата им на училище.

Премиерът обясни още, че правителството отпуска 3,4 млн. лв. за детско здравеопазване. Той обясни, че кабинетът е поел ангажимент към педиатричната кклиника, а самият той е възложил на здравния министър да проучи колко кувьоза за цялата страна и колко апарата за дишане са нужни. „Така че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница, и всички нуждаещи се болници – държавни и общински, с необходимите кувьози и 15 апарата за дишане. Те поискаха 10, ние им даваме 15, за да може да се гарантира тази тема“, допълни Борисов. От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряване на 50 кувьоза Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница „Проф. Иван Митев,, по програмата „Майчино и детско здравеопазване,, по реда на Наредба №3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Ресурсът ще бъде използван за подобряване на лечението на децата и за увеличение на възнагражденията на работещите.

В Смолян вече имат уред за ранна диагностика на рак

Политика  стр. 24


В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян бе представен революционен уред за ранна диагностика на рак на гърдата. Апаратурата открива заболяването по метода на контактната термография чрез температурни изменения. „Клиничните изследвания показват, че системата може да засече тумори с размери 3 мм. Уредът е безопасен и не облъчва тялото“, каза Людмила Зафирова, главен мениджър на фирмата, разпространяваща продукта в България. Технологията позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, включително на млади жени с генетична обремененост и повишен риск от заболяване. Тя е подходяща за изследване във всяка възраст, включително за жени на възраст под 50 г.

16.05.2019

Национални телевизии

Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат 4 години да я придобият

БНТ, Новини в 20.00 часа


Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат 4 години да я придобият. Това решиха депутатите от Здравната комисия на първо четене. Поредното удължаване на срока се налага, заради опасността хиляди българи да останат без семейни лекари след 3 юни.

Репортер: Стоян Костов е семеен лекар в Кресна. Има над 1000 пациенти. От три години се опитва да придобие специалност обща медицина. Това е условието да запази практиката си след 3 юни. Тогава изтича гратисният период, даден от държавата преди 5 години.

Стоян Костов: Това е една такава несправедлива дискриминация към нас. Изисква много време и разходи. Ние нямаме тази възможност да го направим, да се отделим от пациентите си.

Без специалност са над 670 семейни лекари в страната. Заради опасността да спрат работа след 3 юни, депутатите от здравната комисия решиха да им дадат още 4 години за обучение.

Даниела Дариткова: В последните години имаме огромен дефицит на общопраиткиуващи лекари. Тази специалност по някаква приочина не е привлекателна за завършващите лекари. И това е огромен проблем на здравната ни система.

Репортер: Даниела Дариткова има възражения и към правилата за специализация на семейните лекари.

Даниела Дариткова: Ако не се усъвършенства и не се посегне наистина към дистанционно обучение ние отново ще има ме затруднения.

Репортер: От здравното министерство предлагат промени в наредбата за специализации.

Бойко Пенков: Ние поемаме финансирането на колегите, които специализират. Специално в рамките на 2 минимални работни заплати.

Репортер: От лекарския съюз се надяват, че след удължаването на срока, всички семейни лекари ще успеят да вземат специалност.

Николай Брънзалов: Тези безконечни удължавания само защото няма лични лекари не ги подкрепяме определено.

Репортер: Утре промените влизат за обсъждане в пленарната зала.

Стрелба в лекарски кабинет в Бургас

БТВ, Новини в 19.00 часа


Стрелба в лекарски кабинет в Бургас. Маскиран атакува с газов пистолет известен психиатър и вещо лице по ключови съдебни дела в морския град. По време на нападението в кабинета е имало и пациент.

Стрелбата станала снощи в кабинета, който се помещава в дома на психиатъра.

Нападателят дошъл в приемния ден на лекаря, минал през чакалнята, в която нямало никой, отворил вратата на кабинета и стрелял три пъти.

Гражданин: Силно изгърмя значи. Аз бях самичка, така се изплаших.

Гражданин: Не видяхме кой е бил. И накъде отиде? И стрелял. Ми изкара акъла.

Д-р Андрей Стоянов: Не съм притеснен, защо да съм притеснен. Вчера бях изплашен.

От изстрелите няма пострадали. Нападателят бил с каска на моторист и спуснат шлем.

Цветелина Рандева: Не се работи по версията грабеж, тъй като човекът, който е влязъл, произвеждайки изстрелите нито е отправял заплахи, нито е изискал да вземе пари или пък други ценни предмети от частния кабинет.

Според доктора, не е и пациент.

Д-р Андрей Стоянов: Предполагам, че се касае за недоволен от някои от моите психиатрични експертизи. Винаги в делата има две страни, едната от тях е ощетена.

Полицията е иззела експертизите от делата на лекаря за последната година, както и записи от видеокамери в района.

Удължават срока за придобиване на специалност за личните лекари

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Промени и при лекарите. Удължават срока за специализация на общопрактикуващите лекари с 4 години. Депутатите от здравната комисия гласуваха предложените в закона за лечебните заведения поправки и така спасиха от закриване стотици лекарски практики.

Промяната се наложи, заради опасността хиляди пациенти да останат без личен лекар в началото на месец юни.

През 2014 срокът за придобиване на специалност беше удължен с 5 години, но оказва се много лекари не са се възползвали от гратисния период. Джипи-тата, които все още не специализират ще имат срок от 1 година, за да се зачислят за специализация по обща медицина.

Даниела Дариткова: С даването на възможност за една година зачисление за тези, които не са се зачислили още и като се има предвид, че срокът а придобиване на такава специалност е 4 години, вярваме, че ще постигнем най-после целта наистина всички да са се обучили и придобили тази специалност.

Бойко Пенков: Даваме последен шанс, за да могат да продължат практиката си в бъдеще.

Николай Брънзалов: Това за мене козметично отстраняване на проблема и показва в голяма сила колко е оголена България от към общопрактикуващи лекари

Национални радиа

Репортаж за страдащите от астма

БНР, Новинарски час


Водещ: 339 млн. души по света страдат от астма. В България диагностицираните пациенти с астма са едва половината от болните. Между 50 и 75% от хората, при които болестта е установена, имат лека форма на астма, а 10% са с тежка. Данните обяви доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология към Университетската болница Александровска при откриването на информационна кампания под мотото Стоп на астмата.

У нас се провежда инхалаторна терапия на европейско ниво, а вече има заплатени и по НЗОК три модерни биологични терапии, посочи доц. Мария Стаевска от Александровска болница.

Доц. Мария Стаевска: В цял свят всички пациенти с астма се лекуват цял живот инхалаторни кортикостероиди и това води до добър контрол на астмата. Астматици живеят като здрави хора и по никакъв начин не води до странични ефекти. В същото време сме свидетели на другото нещо – пациентите с тежка астма, които нямат достатъчно добър контрол с инахалаторни кортикостероиди без някакъв контрол от страна на специалисти се лекуват с орални кортикостероиди, имат множество странични ефекти и някак си не се страхуват от това. А в края на краищата ние вече можем в България да предложим най-съвременното световно, скъпото биологично лечение, което за тази група пациенти е изключително важно.

Астмата може да се избегне, ако майките раждат естествено и до първата година на бебето то не приема антибиотик.

Доц. Мария Стаевска: Младите майки да отглеждат децата си по напълно естествен начин, както са го правили техните баби – да раждат естествено, да кърмят децата и да не ги отглеждат в стерилна среда. Липсата на контакт с пръста, с животни всъщност е причина за бума, не са ваксините, както за съжаление често се говори.

От 20 до 23 май в Александровска болница ще се проведат безплатни измервания на дишането. А в продължение на пет месеца до 25 септември в шест града в страната ще има различни инициативи, свързани с националната пациентска кампания Белодробно здраве във всички политики, посочи председателят на Асоциацията на българите боледуващи от астма Диана Хаджиангелова.

Диана Хаджиангелова: В пет града – това са Пловдив, София, Плевен, Бургас, Русе и Варна. На месец ще провеждаме по една такава информационна кампания до септември.

Пожар пламна в общинската болница в Гълъбово

БНР


Пожар е възникнал рано тази сутрин в общинската болница в Гълъбово. Няма пострадали и пожарът е бил бързо угасен.

Пожар е възникнал на първия етаж на болницата малко преди 9:00 часа. Появило се задимяване в стая на медицинските сестри в болницата. Веднага са изведени пациентите и персонала.

С подробностите, Иван Славов от радио Стара Загора.

Репортер: Пожар е възникнал о тази сутрин на втория етаж в общинската болница в Гълъбово. Инцидентът е станал около 9 часа. Възникнало е задимяване в стая на медицинските сестри в болницата. Веднага са изведени пациентите и персонала. Екипите на пожарната са угасили бързо пожара като са нанесени незначителни материални щети, информира директорът на Регионалната дирекция на пожарната в Стара Загора комисар Стоян Колев. Той увери, че пожарът е локализиран бързо. Болницата не е спирала работа. Няма опасност за пациенти и персонал. На място има екип на пожарната в Гълъбово, който води разследване на инцидента, уточни комисар Колев.

Стоян Колев: В 8:43 часа, мисля, че беше съобщено за пожар на втория етаж във вътрешно отделение.

Репортер: Най-вероятната причина за пожара е късо съединение или проблеми с електрическата мрежа в болницата.

Високо кръвно води до висок риск от Алцхаймер

Дарик радио  


Най-тежкият рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер след възрастта е високото кръвно налягане.

Това съобщи един от най-добрите невролози в България акад. Лъчезар Трайков, с уточнението, че 30 процента от хората над 80 години страдат от някаква форма на деменция.

Любопитното е, че спрямо 70-те години на миналия век деменциите днес са намалели с 40 процента, но само сред хората, които имат висше образование и стриктно си следят кръвното налягане.

Лъчезар Трайков: За 40 години се доказа, че сърце без мозък не може и мозък без сърце също. Оказа се че хипертонията е директно свързана с едни от най-тежките проблеми. Ако инфарктите и сърдечно-съдовата смъртност зачестяват и въобще сърдечно-съдовите страдания с възрастта, то това което най-много зачестява с възрастта, тъй като средния живот в развитите страни отиде до 82,83, 84 години, оказа се, че най сериозния проблем е мозъка, който като чели изневерява за съжаление.

30 процента от хората над 80 години страдат от някаква форма, Най-тежкия, най-основния и рисков фактор след възрастта е артериалното налягане. Оказа се, че артериалното налягане е един от най-мощните рискови фактори за болест на Алцхаймер.

И от миналата година една много хубава данна Фрамингамското проучване, което направи мощен анализа на последните 40 години как се движи заболеваемостта от деменция. И след обикновено журналистите казват: „има епидемия“, защото се говори много често. Нищо подобно думата увеличаване броя на дементните, защото се увеличава продължителността на човешкия живот може да бъде нарушена. Забележете какво показва Фрамингамското проучване – 40 на 100 са по-малко деменциите днес, в сравнение с това, което е било през 1970 година, но само сред хората, които имат поне висше образование, и които стриктно си следят съдовите рискови фактори, на първо място артериалното налягане.

Това е уникална новина. За първи път има такава светлинка в тунела на мозъчното стареене. И пак казвам: в центъра на това е тренирането на мозъка под формата на образование и на четене като мерило и контрола на артериалното налягане.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ