Джипитата по селата без специалност остават

24 часа  стр. 8   


Депутатите им дадоха още 4 г. отсрочка да я вземат, за да не останат хора без достъп до лекар

Да се удължи с 4 години срокът за придобиване на специалност по „Обща медицина“ от личните лекари, които все още нямат такава. След това практиките им ще бъдат закрити.

Това решиха депутатите с промени в Закона за лечебните заведения. Предишната отсрочка изтичаше на 3 юни. По данни на регионалните здравни инспекции обаче близо 680 джипита в страната все още нямат такава специалност. Затова срокът се удължава, така че на фона на общия недостиг на лични лекари и особено в малките и отдалечени райони да не се стига до затварянето на кабинети. В много села джипито е изобщо единствената достъпна медицинска помощ.

Това е 3-ата поред отсрочка, която парламентът гласува, но ще е последна, заяви зам.здравният министър Бойко Пенков на заседание на ресорната здравна комисия в четвъртък. Причината много джипита да не успяват да вземат специалност е, че според сега действащата наредба трябва, първо да заплащат за обучението си по време на специализацията и, второ, да присъстват постоянно в базата за обучение. Лекарите не могат да оставят пациентите си за 4 години, а ако искат да поддържат кабинета си, трябва да наемат колега, на когото да плащат.

Министерството готви промени, с които да облекчи това. Трябва да се мисли и за възможност за дистанционно обучение, смята шефката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Фалшива новина свърза свободата на Стайко Стайков с „Пирогов“. Оказаха се 8 светила от болница „Лозенец“

Синът на алкохолния бос индиректно признал, че отвличането му било инсценировка и заплашил пред четирима свидетели, че ще разклати държавата

24 часа  стр. 18   


Фалшива новина в жълт седмичник постави под съмнение професионализма на болница „Пирогов“ с измислицата, че синът на Миню Стайков бил освидетелстван там, заради което съд го освободил.

Публикацията внушава, че това ще се повтори и във вторник с Миню Стайков, чието здравословно състояние е поверено за изследване на медици от „Пирогов“.

Вярно е само това, че новата съдебномедицинска експертиза за Стайков-баща ще се прави от лекари в тази болница. Тя е назначена от тричленен състав на апелативния спецсъд, оглавяван от Галя Георгиева. Досега преглед на Миню Стайков от вещи лица бе отказван с мотива, че за 60 дни бил изследван от 14 лекари, които уверяват, че той може да лежи в ареста, макар от месеци да е в болницата на Софийския затвор.

Проверка на „24 часа“ показа, че досега „Пирогов“ е нямала общо с ескпертизи по разследванията, които се водят срещу Стайков-баща и син.

Нещо повече – през февруари т.г. Стайков-син бе освободен под домашен арест от апелативния спецсъд не след експертиза от „Пирогов“, а по осморна експертиза на медици от болница „Лозенец“, известна като Правителствена болница. От лечебното заведение не бяха открити за коментар.

Медиците от „Лозенец“, които прегледаха 30-годишния мъж, са избрани от апелативния спецсъд. Заключението им бе прието като пълно и вярно.

На Стайков бил направен и ядрено-магнитен резонанс

По негова лична воля болестта му се пази в тайна, заради което заседанията по мерките му за неотклонение минаха при закрити врата.

По данни от делото Стайков-син е под домашен арест на адрес в столичния кв. „Бояна“, където всъщност се намира и къщата му. Стайков-син може да напуска адреса само след разрешение от прокурор, тъй като делото срещу него е все още в досъдебна фаза.

След 5-месечно издирване в края на януари т.г. 30-годишният мъж се появи в „Пирогов“ с прелюбопитна версия защо го е нямало. Каза, че бил отвлечен преди няколко месеца от маскирани като полицаи мъже.

Преди да го освободят, неизвестни го и били

Според неговата версия те го изоставили пред дома му в „Бояна“. По-късно обаче стана ясно, че е хванал такси пред голям търговски център на бул. „Черни връх“, който е на няколко километра от къщата му. Датата е 27 януари т.г. На следващия ден сутринта адвокатът му входира заявление в Специализираната прокуратура, че клиентът му е готов да се предаде и ще съдейства на разследването

По същото време обаче Стайко Стайков се появява в „Пирогов“ с рана на главата и синини по тялото. Пред дежурния полицай твърди, че е бил отвлечен от няколко месеца, бит и освободен преди часове. Може би затова жълтият седмичник си съчинява, че експертизата за здравословното му състояние е правена в „Пирогов“. Истината е, че още на следващия ден той е откаран в ареста, а след това последователно в МВР болница и „Света София“.

По случая с отвличането на Стайко Стайков започна проверка в Софийската градска прокуратура, за която все още няма данни да е приключила. Разследващите са на мнение, че това е инсценировка.

Той е обвинен като член на престъпна група, ръководена от баща му Миню, данъчни престъпления и пране на пари. Междувременно от прокуратурата назначиха тройна съдебномедицинска експертиза на Стайков-син, която правиха лекарите в МВР болница. Заключението обаче предизвикало съмнения в редиците на прокуратурата и оттам също са настоявали пред съда за нова експертиза. Така се стига до заключението на 8 лекари от Правителствена болница, че болестта на Стайко не му позволява да лежи в килията и заради нея той е пуснат от съда вкъщи.

В края на януари „24 часа“ писа, че докато е в МВР болница, Стайков-син заплашва разследващи. „Ще разклатя държавата… ще я обърна с краката нагоре, ако делото ми не бъде прекратено“ -обърнал се към следователката по делото му. През това време тя му връчвала постановление, с което прокуратурата отстранява от разследването неговия адвокат Любомир Таков.

Свидетели на репликите му към следовател Ралица Дашева станали 4-ма души – двама служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, които пазят арестанта, Друг пациент и служител на болницата.

Стайков дори заплашил, че следователката „ще си получи заслуженото“, ако работи по делото му.

Няколко пъти повторил: „Прокурорчето Кънев да внимава!“, визирайки наблюдаващия прокурор по разследването Ангел Кънев. Стайков-син твърдял, че делото и арестът му били „скалъпена история“ и „поръчка“. Индиректно обаче той признал, че докато го издирвали, не е бил отвлечен. Казал, че не се е крил и че никой не го бил търсил на адресите, на които живее.

Ден преди заплахите гардове на Стайков-син са поискали със сила да завземат охраната на боса им от служители на Министерството на правосъдието в МВР болница. Тогава от лечебното заведение не съобщиха за ексцесиите пред болничната врата на сина на карнобатския бизнесмен.

Както „24 часа“ писа, отскоро д-р Илия Баташки, който е бивш депутат от БСП, вече не е директор на МВР болница. Неофициалната версия за отстраняването му е свързана с казуса „Стайкови“ и едни 500 хил. лв., заради които Стайков-баща да излезе сериозно болен след експертиза в ръководеното от Баташки лечебно заведение.

***

„Пирогов“: Стайков не е преглеждан при нас

Във връзка с тиражирани твърдения, поставящи под съмнение професионалната обективност на екипа на болница „Пирогов“, при изготвянето на медицинска екпертиза на лица, които са публично известни, заявяваме следното:

  • Г-н Стайко Стайков е бил диагностицирай и освободен от ареста от специалисти и от лечебно заведение, които нямат нищо общо с болница „Пирогов“.
  • Лекарите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ често са търсени като експерти по съдебни дела поради високия си професионализъм, компетентност и опит, особено при тежки и комплицирани случаи.

Ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД категорично отхвърля правените в подобни материали внушения й намира за напълно неприемливо имената на водещи специалисти от лечебното заведение да бъдат замесени в такива инсинуации.

Такива публикации са лъжа, която цели манипулиране на общественото мнение, създаване на негативни нагласи към лекарското съсловие и общо недоверие в институциите. „Пирогов“ и специалистите, които работят в болницата, винаги са били и ще бъдат сред важните стълбове на системата на здравеопазване и ще продължат да изпълняват отговорно професионалните си задължения.

Лекари, студенти по медицина и доброволци мериха безплатно кръвното налягане в 11 града

24 часа  стр. 8   


в страната вчера в 13-ата национална кампания за Световния ден за борба с хипертонията -17 май. Тя бе открита на пл. „Света Неделя“ в София, където минаха над 300 души. Целта е хората не само да бъдат осведомени за стойностите на кръвното си и сърдечния ритъм, а и дали нямат симптоми на предсърдно мъждене, обясни Елица Петрова, главен организатор на събитието. Това е аритмия, която може да доведе до мозъчен инсулт, а в голям процент от случаите е безсимптомна и това е най-страшното. Освен това не е обвързана с възрастта, може да се прояви от стрес или наследственост.

Екранната „дрога“ вдига кръвното при децата

Прекаленото зрително напрежение отключва процеса 

24 часа  стр. 1   


Наблюдава се повишаване на относителния дял на деца с хипертония, каза кардиологът проф. Йото Йотов от УМБАЛ „Света Марина“.

„У нас пълни и затлъстели са между 30 и 40% от децата. Дължи се на прекален енергиен прием и липса на физически усилия. Третата причина за наднорменото тегло и свързаното с това повишаване на артериалното налягане е прекаленото използване на електронни устройства. Прекомерното напрягане на зрителния апарат активира центъра на артериалното налягане“, обясни проф. Йотов.

Психиатрите наричат страстта по „джаджите“ екранна дрога.

Нов, трети, фактор за хипертония при децата – екранната „дрога“

Любомира НИКОЛАЕВА 

24 часа  стр. 59  


Специфичното напрягане на зрителния апарат активира центъра на кръвното налягане, обясни кардиологът проф. Йотов

Генерален рисков фактор за хипертонията е напредването на възрастта, но в последните две-три десетилетия се отчита повишаване на относителния дял на децата и юношите с високо кръвно налягане. Тенденцията е световна, България не прави изключение, съобщи кардиологът проф. Йото Йотов от варненската университетска болница „Света Марина“.

Причината за това преждевременно настъпване на „болестта на възрастните“ при подрастващите значителното увеличаване на процента на децата с наднормено тегло и затлъстяване.

„У нас пълни са между 20 и 30 процента от децата, а с тежко затлъстяване – около 10 на сто. Единият фактор за това е прекаленият енергиен прием, а вторият – липсата на физически усилия. Третата предпоставка за наднорменото тегло и свързаното с това повишено артериално налягане при децата е прекомерното използване на електронни устройства. При тези дейности напрягането на зрителния апарат и неговия „координационен център“ в мозъка се стимулират, в резултат на което се активира центърът на артериалното налягане и то се повишава, обясни проф. Йотов.

Времето, което децата прекарват в гледане на телевизия, управляване на цифрови конзоли, използване на мобилен телефон, лаптоп или таблет се е увеличило драматично. Според проучване в САЩ деца на възраст от 5 до 16 г. прекарват средно 6,5 часа на ден пред екрана срещу около 3 часа през 1995 г. Тийнейджърите са залепени за екрани средно по осем часа.

На конференция по зависимостите миналата година д-р Роберт Лустиг, професор по педиатрия към университета на Южна Калифорния, предупреждава, че днешните деца определено са пристрастени. Сравнява въздействието с това на останалите популярни зависимости и изтъква, че то променя поведението на децата.

Очертава се и нова тенденция -децата вече използват едновременно повече от едно устройство. Например, докато сърфират в интернет на таблет или смартфон, работи и телевизорът в стаята, към който от време на време хвърлят око.

Френски лекар отровил 24 пациенти

24 часа  стр. 14   


Френски лекар анестезиолог е разследван за отравяне на 24 негови пациенти, съобщи Би Би Си. Седем от тях са починали. Фредерик Пешие от болницата в Безансон предизвиквал с фатална инжекция спиране на сърцето на пациентите, след което опитвал „героично“ да ги спаси. В момента правосъдието опитва да установи .дали 47-годишният -доктор е замесен в още десетки подозрителни случаи в две клиники, където е работил между 2008 и 2016 г. Жертвите му били на възраст от 4 до 80 години. 4-годишно момченце например два пъти получило спиране на сърцето по времена рутинна операция .за вадене на сливиците. Пешие отрича обвиненията. До началото на процеса той бил пуснат под гаранция. Разследването срещу него започнало през 2017 г. за 7 случая, към които впоследствие се добавили още 17.

За Доки с любов

Д-р Сигридов е „отгледал“ вътреутробно над 15 хиляди бебета с проблеми 

Боряна АНТИМОВА 

Труд  стр. 22,23  


„Кое предизвика интереса на „Труд“ към моята особа? Не съм направил нищо лошо“, шегува се д-р Иван Сигридов.

Последната му среща с медиите преди година и половина е оставила горчив привкус в живота му. Казвам му, че има поне 6300 причини да се интересуваме от него. Толкова са до момента членовете на фейсбук групата „За д-р Сигридов с любов“ и техният брой расте всекидневно. Наскоро най-известният акушер-гинеколог на България за трета поредна година беше отличен с приза „Специалистите, на които имам доверие“ на изданието Puls.bg. Безапелационно. За него бяха гласували хиляди благодарни пациенти.

Записвам се в групата „За д-р Сигридов с любов“. Е, няма такава група… Денонощно майчета обменят съвети, идеи, контакти, снимки. Българки от страната и чужбина пътуват за консултации при корифея. Трябва да си осигурят самолетни билети и хотел, а администраторът на групата Силвена Денева помага на някои да се вмъкнат в и без това претоварения му график.

Когато си говорят за него, майките го наричат Доки. С нежност и любов. Безрезервно вярват, че Доки ще реши всякакъв техен проблем. Емоциите на възторг и благодарност към лекаря варират от „Бих легнала на релсите заради него“ до „Той е вторият баща на детето ми“. А всички дечица, които идват на бял свят след успешното му лечение, наричат „сигридовчета“. Не е броил на колко от тях е станал и кръстник.

Администраторът на групата Силвена Денева и съпругът й Валери Аспарухов имат поне две причини да благодарят на д-р Сигридов – децата им Валерия и Димитър са се родили живи и здрави под неговите грижи. Двамата решават съвсем съзнателно да имат 4 деца. При втората бременност на Силвена възниква проблем и още тогава нейна приятелка, износила успешно близначки след ин витро при д-р Сигридов, я съветва да отиде при него.

„Записах се при д-р Сигридов, след като си бях напатила при втората бременност. Отидох при него с надеждата, че ще ми каже, че ще го бъде това дете – сподели дамата. – Той ми каза да му се доверя изцяло. Тогава правехме ремонт. Попитах го да лежа ли, а докторът, с типичното му чувство за хумор, ми каза: „Как ще лежиш? Не, прави всичко, каквото искаш, само не вдигай торби с цимент“. При третата и четвъртата ми бременности пак имаше проблеми, но в резултат на терапията, хранителния и двигателен режим, които той ми предписа, се чувствах толкова добре, колкото никога преди това и родих две прекрасни здрави деца.“

Докторът не води точна статистика колко бебета е „отгледал“ вътреутробно, но казва, че за 15-те години работа с проблемни и рискови бременности са над 15 хиляди. Не е от акушер-гинеколозите, които по цял ден „мерят кореми“ и предписват магнезий и витамини. „Набутал“ се е доброволно в най-тежкия сектор – там, където колегите му не се справят. „Той е бог!“ -казват майките за него. Намесва се там, където природата е направила пропуск в зародиша. „Отглежда“ го, като тръгва от промяна на показателите на майчиния организъм, и така, докато се роди здраво и жизнеспособно бебче.

„Обичам да казвам, че д-р Сигридов не се занимава просто с проблемни бременности. Д-р Сигридов започва оттам, където започва отчаянието“, споделя мотото си лекарят. Работи с пациентки, загубили по няколко деца. Това са „най-проблемните сред проблемните“, чули жестокото: „Няма да имате дете, не можете“. Тези жени отиват при него с надеждата да им даде… надежда.

Доктор Сигридов успешно се бори със случаите на майки, правили по много опити ин витро. „Първото от двете ми деца е заченато ин витро и много добре знам какво е да си от другата страна – като родител“, споделя лекарят. Той слага край на безконечните опити. Независимо дали едно семейство планира ин витро или спонтанна бременност, той съветва родителите 3 месеца, преди да решат да имат дете, да отидат при него. При ин витрото самото оплождане е просто една процедура, изпълнявана с помощта на доста напреднала технология. Преди това важното е да се подготвят. Прави им обстойни изследвания и после „препрограмира“ и бащиния, и майчиния организъм да създаде благоприятна среда за ембриона. „Вие сте вълшебник, докторе!“, често му казват майките. „Аз съм пич“, смее се докторът.

После наблюдава бебетата, защото при тези майки проблемът е в невъзможността не да забременеят, а да износят децата. „Всъщност двете чертички на теста са само първата битка от цялата Втора световна война, каквато представлява да износиш здрави близначета, заченати ин витро“, уверен е лекарят.

С годините той все по-рядко предписва лекарства, а залага на надеждата, доброто настроение и най-вече – на насърчаването на физиологичните процеси в организма на майката. „Това е ходът на медицината оттук нататък“, казва той. Никой не предписва толкова много изследвания всеки месец като д-р Сигридов, споделят майките. В резултат на тях обаче той може точно да диагностицира проблема на бебето в утробата, а после търси кои процеси в майката са нарушени и не могат да обезпечат нуждите му. Лекува майката и така възстановява правилното развитие на детския мозък, белите дробове, сърце.

Д-р Сигридов е обиколил Европа на всевъзможни курсове и специализации по фетална (вътреутробна) медицина. Има международен лиценз за скрининг и е част от екип специалисти, които разработват алгоритъм за ранна диагностика на бебета с проблеми с международния регулатор по фетална медицина. „При 500 скрининга от тази година резултатът е 0, 05% прецизност на измерване“, казва лекарят.

Обяснява, че докато лекарствата „общуват“ с рецептора, той атакува директно гените на клетъчно ниво. Насочил се е към най-тежкото – възстановяване на мозъка на малкото човече в утробата, когато той е още колкото грахово зърно. В момента води програма с колеги за превенция на аутизма и детската церебрална парализа. „Имам цял наръчник, в който показвам как реконструирам увредени бебешки мозъци вътреутробно“, казва докторът.

Защо е избрал най-трудната пътека в гинекологията? Малкият Иван мечтае да стане лекар или космонавт. Живее до медицинска книжарница и често ходи там да чете. Много го впечатлява една книга за имунната система. Прочита я цялата без абсолютно нищо да разбере, но се амбицира да разнищи тази тема. „В момента точно с това се занимавам – предпазвам бебето в утробата от имунния „отговор“ на майчиния организъм. Обещах си да разбера това и го постигнах“, казва лекарят.

Израства без баща и в трудна социална среда. Още от малък му се вменяват много отговорности и свиква да се занимава с проблеми, повече присъщи на бащата в семейството. Налага му се да работи още от IV клас, за да свързват двата края с майка му. Ваканциите минават в тежък физически труд в строителството и в ТКЗС в Симеоново. Още като първокурсник в Медицинска академия – София работи като санитар в реанимацията на ИСУЛ. Работата е адски тежка и отговорна, но затова пък добива ценен опит как да се реанимират хора в кома. Като завършва, започва работа в „Бърза помощ“, с по 14 нощни дежурства месечно, но не се оплаква. Казва, че ако не се научиш да работиш на терен, оставаш теоретик и няма как да разчиташ после на добри резултати.

През 2013 г., след хиляди спасени бебешки животи и работа от 7,30 до 22,30-23 часа 6 дни в седмицата, д-р Сигридов прегрява и напуска работа. После изпада в много тежка депресия, до такава степен, че изхвърля всичките си дипломи и награди и е на път да се раздели с медицината. Към работата го връщат обратно неговите пациентки, паникьосани как ще продължат без него. Тогава Силвена създава групата „За д-р Сигридов с любов“, за да го подкрепят и мотивират да се върне.

Доки няма фейсбук и не чете възторжените отзиви на благодарните майки в групата. Смята го за себично и егоцентрично и е против издигането на личността му в култ.

Това е първото интервю на д-р Сигридов от много години насам, след като при един инцидент – катастрофа, излизат какви ли не информации за него. „След тази случка бях на крачка да емигрирам. Казано накратко, участвах в ПТП с представители на една фамилия, която в момента е недолюбвана от държавата. Две коли се удариха, това е. Бързах да се прибера от морето, защото новороденото ми дете не беше добре. Очаквам крайните резултати от съдебния процес. И жалкото за страната ни е, че се появих в сутрешните блокове и по първите страници като Джони Деп с тази „новина“, а не с успехите в работата си“, коментира докторът с горчивина.

Не съжалява за онези изхвърлени дипломи и сертификати. „Дипломата не те прави успешен лекар“, коментира той. Казва, че спасените 15 хиляди бебешки живота са единствените „дипломи“, които имат значение за него.

Управляващият директор на Филип Морис за Югоизточна Европа ХРИСТОС ХАРПАНТИДИС пред „Труд“: 

В България над 1 SO хиляди пълнолетни пушачи използват IQOS

Катерина КОВАЧЕВА, ТРУД 

Труд  стр. 5  


– Господин Харпантидис, в началото на май 2019 г. Филип Морис Интернешънъл получи разрешение за продажбата на системата за нагряване на тютюн IQOS на американския пазар. Кога се очаква пускането на устройството на пазара в Америка и как това би се отразило на останалите пазари по света?

– Пилотното пускане на системата за нагряване на тютюн се очаква да бъде през септември 2019 г. в Атланта. Това е много важно за развитието на компанията в световен мащаб, тъй като говорим за огромен пазар с 40 милиона пушачи. Знаем много добре какво е влиянието на успешни продукти, пуснати на пазара в Америка.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) има много стриктен и изискващ процес за оторизиране на продукти, основан на научни факти. Те не се отнасят само за бездимните продукти, а са за всички, които се пускат на пазара и достигат до потребителите. Обикновено след като се подадат документите за лиценз, се чака около две години. От тук нататък очакваме да получим от агенцията и становище по отношение на втората ни процедура за тютюнев продукт с модифициран риск, което е в основата на тези продукти.

– В колко страни вече може да се закупи устройството за нагряване на тютюн IQOS?

– В 47 страни може да закупите IQOS. Като броят им се увеличава постоянно.

– Какво да очакват почитателите на системата за нагряване на тютюн? Планирате ли още нови модели?

– В България има над 150 хиляди потребители, които са спрели цигарите, и са преминали към системата за нагряване на тютюн IQOS. Мнозинството от тях са доволни от системата за нагряване и споделят ползите от нея със свои познати и приятели. В момента в страната за година и половина на пазара компанията има три различни версии на тази нова технология. Ние възнамеряваме да продължим да подобряваме портфолиото си. А клиентите очакват точно това – иновации. В бъдеще очаквам да останем близо до тях, да ги образоваме за самия продукт, както и обслужването на клиента да остане на високо ниво.

– Как се възприема устройството IQOS от потребителите в България и в региона? Има ли разлики между отделните пазари?

– При различните пазари има различни отправни точки, поради специфичните особености на пазара. Но моите наблюдения са, че все повече потребители виждат ползите от продуктите, когато ги използват, в същото време виждат и научните обосновки за ползите от нашите бездимни продукти, включително и данните, изнесени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA). Същевременно на пазара излизат все по-нови и по-добри продукти, така че всички шест страни от Югоизточна Европа – регионът, за който отговарям, се движат в една и съща посока с много добър темп на приемане на продуктите.

– Бързо ли се осъществява трансформацията към бъдеще без дим?

– Това ще отнеме доста време и не можем сами да осъществим тази трансформация, тъй като процесът е комплексен. Има много участници

– първо сме ние от Филип Морис, които искаме да поведем индустрията в тази посока, има и други тютюнопроизводители, които произвеждат бездимни продукти. Освен това научната общност има своята роля – да разбере ползите от продукта, да ги оцени и да направи собствени проучвания за бездимните продукти. Правителствата и регулаторите също имат свои отговорности в процеса – да създадат подходяща среда, в която потребителите да разберат ползите от бездимните продукти. Колкото повече заинтересованите страни и участниците в този процес заедно вървят в тази посока, толкова по-бърз ще е процесът към бъдеще без дим. Аз лично не съм толкова доволен от темпа на растеж, но поглеждайки назад си давам сметка, че сме постигнали съществен напредък.

– Може ли да направите прогноза колко пълнолетни пушачи очаквате да преминат към системата за нагряване на тютюн в следващите години?

– Изключително трудно е да направя точна прогноза, защото много фактори играят роля в този процес. Ако трябва да кажа прогноза, която е амбициозна, но същевременно реалистична, бих повторил думите на Андре Каланцопулос, Главният изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл, че до 2025 година около 30% от всички пълнолетни пушачи би трябвало да използват по-добрата алтернатива на цигарите бездимните продукти.

– Да поговорим за развитието на пазара на бездимните продукти в Югоизточна Европа. Какви инвестиции се очакват в региона?

– Компанията има два завода в региона. Заводът на Филип Морис в .Гърция „Папастратос“, например, спря да произвежда цигари след 88 години и вече е изцяло модернизирана за производство на тютюневите продукти, използвани със системата за нагряване на тютюн. Другата фабрика на компанията в региона е в Румъния, трансформацията й до средата. Наскоро обявихме и, че „Филип Морис“ планува да отвори кол център в България. Това само по себе си говори за инвестиционната активност на компанията.

– Колко е вложила компанията до момента в разработката на устройството за нагряване IQOS?

– За последните 12 години размерът на инвестицията в разработката на продукта наброява повече от 6 милиарда долара, 4,5 милиарда – в проучвания, а с 1,5 милиарда долара са модернизирани фабриките на „Филип Морис“.

– Кога да очакваме фабрика на компанията в България?

– Много зависи от развитието на IQOS на пазара в България. Първо трябва да модернизираме вече изградените си производствените мощности и да ги превърнем във фабрики за бездимни продукти, а след това ще плануваме инвестициите в нови фабрики.

Интервюто е изготвено с подкрепата на Филип Морис България.

***

Нашият гост

ХРИСТОС ХАРПАНТИДИС е управляващ директор на Филип Морис за региона на Югоизточна Европа, обхващащ България, Румъния, Гърция, Хърватска, Словения, Кипър и Малта. Той е и председател и управляващ директор на Папастратос, филиал на Филип Морис Интернешънъл от август 2015 г. Христос Харпантидис стартира кариерата си в Папастратос през 2003 г., като преминава през редица ключови позиции в компанията в Гърция и по света. От 2012 г. до 2015 г. ръководи отдела по глобални стратегии на продажбите и комерсиализация на продуктите с намален риск в централата на Филип Морис Интернешънъл в Лозана, Швейцария. Харпантидис има магистърска степен по бизнес администрация (МВА) в областта на икономиката, както и магистратура по икономика (М.А.).от университета Кент в Англия. Завършил физика в Солунския университет „Аристотел“ в Гърция.

17.05.2019

Национални телевизии

Разговор с Добрин Иванов и д-р Николай Брънзалов

bTV  Тази сутрин 


Водещ: Добро утро и от мен, Биляна Гавазова. Днес в рубриката „Чети етикета” ще говорим за фиктивните, фалшивите болнични, за това, защо, когато наближат празници обикновено имаме според бизнеса едно рязко увеличение процентът на хората, които се разболяват рязко и след това отсъстват от работа. Много често казват обаче от работодателските организации, че става въпрос за фиктивни, буквално за фалшиви болнични и трябва да има много по-сериозни мерки. Мерките какви трябва да бъдат и съответно каква е позицията на лекарите, кой ги издава фалшивите, фиктивните болнични, ще говорим днес в рубриката „Чети етикета”. Сега обаче малко към данните и минавайки към данните веднага ще поканя представителя на бизнеса, Добрин Иванов е при нас от Асоциацията на индустриалния капитал, защото именно от индустриалния капитал са изключително категорични, резки, с много ясна позиция по темата „болнични”. Докторът преди малко ми направи забележка – „Защо ги наричате фалшиви, кой ги е доказал?” Фалшиви ли са, вие как ги наричате?

Добрин Иванов: Наричаме ги фалшиви, защото не отговарят на истината. Болничен лист се издава, когато работник или служител е временно нетрудоспособен, тоест болен, а в случая тези хора не са временно нетрудоспособни, не са болни, заради това болничните са фалшиви.

Водещ: Къде са, по плажовете, на почивка?

Добрин Иванов: На различни места, овощни градини за събиране на продукция, берат череши, берат грозде, берат рози. Голяма част от тях са наистина по плажовете, когато болничните са преди отпуска или след отпуск. Голяма част от тях също са на същите места по хотели и почиват, когато тези болнични са между официални празници и празнични дни. Различни са.

Водещ: Имате си впечатления. Конкретно, преди да видим числата на НОИ, които наистина са много големи, да не объркваме хората. Но, сега около великденските и гергьовските празници имаше голямо сливане на дни. По ваши данни, на бизнеса, ние нямаме специална информация от НОИ, поискахме, но няма, с колко се е увеличил процентът на болничните листове в този период?

Добрин Иванов: Конкретно в този период е много рано да дадем информация с колко се е увеличил броя на болничните. Наистина НОИ е институцията, която може категорично точно да каже колко са били болничните дни, но това ще го направи в края на месеца, когато работодателите подадат своите информации. Но, нашите наблюдения са, че когато има такива празнични дни от официални, от национален празник или други битови празници, болничните се увеличават с около 30 процента от нормален работен ден, когато няма такива празници.

Водещ: Вие казвате 30 процента. Да видим сега числата. По официални данни на НОИ за парични обезщетения, за общо заболяване, говорим тук сама за болничните, които се издават. Виждаме сега данните за 2018 година спрямо 2017 година, много милиони са това в- 486 милиона, няма да ги броим, но ръст от 13 процента нагоре. Сега да видим още една справка и вие ще коментирате какво ни показва всъщност това. Изплатените дни . 17 милиона и повече, с 500 хиляди нарастват през 2018 година. Средно на ден парите, които се изплащат – също увеличават се. Средното обезщетение, виждаме за 2018 година също се увеличава и разликата в полза на 2018 година е повече от 11 лева. Какво ни показват тези числа, каква тенденция очертават и можем ли да заключим автоматично, че има проблем с фалшивите болнични?

Добрин Иванов: Всъщност средно обезщетението на ден се повишава, защото се повишава и средното възнаграждение на ден, това не е правилните числа, които трябва да анализираме. По-скоро, числата, които будят притеснения са увеличаването на изплатените дни болнични от НОИ, те се увеличават с 500 хиляди…

Водещ: 500 хиляди повече за една година. …

Добрин Иванов: …Това означава, че това са около 3 процента повишаване на броя на болничните дни, които НОИ изплаща при една и съща заетост. Тоест почти едни и същи хора ползват тези болнични. Това означава, че има увеличение, българите, работещите българи боледуват повече и ползват повече болнични. Това увеличение от 500 хиляди може да се дължи на влошаване на здравния статус на работещия българин, но според нас, голяма част от това увеличение се дължи на такива дребни измами, които правят работниците, за да почиват повече.

Водещ: Фалшиви болнични, измами казвате. Преди да чуем мнението на синдикатите, много простичко и ясно ни кажете – какво предлага бизнеса? Първите три да се плащат или да не се плащат?

Добрин Иванов: Този феномен не е български феномен, в Европа също работниците ползват този инструмент, за да увеличат почивните си дни и там европейските партньори са измислили решение и това решение е да се въведе период на изчакване, в който не се изплащат болничните дни, това е първите дни на болничен, не се плащат нито от работодателя, нито от предприятието, нито от НОИ. Това намалява мотивацията на работниците да хитруват.

Водещ: Да чуем синдикатите сега.

Марио Нинов: Бизнесът преди една година, юли месец, говореше нещо друго, сега пак иска промяна, само че този път иска промяна работникът да понесе на гърба си целия товар. Извинявам се много, но няма как българският работник, който взима в пъти по-малко средна работна заплата от европейската, да остане без доходи, без осигурителен стаж за период, за някакъв период, в който е нетрудоспособен. Я си представете така, един работник да кажем в една календарна година ползва пет-шест пъти се разболява от грип или настинка и ползва болничен. Ако това нещо се случи седем-осем пъти, той остава без една цяла заплата. Ако ги сметнем по три дена, по три дена, и накрая на годината става една заплата. И друг път съм давал пример как работодателите примерно сами са си виновни за тези неща, защото когато еди работник му отнесе болничен за… Дал съм един прекрасен пример за обострен цистит за 30 дена, след това носи три месеца подред вследствие на този обострен цистит разтегнати сухожилия, не знам на какво вследствие на цистита и след това възпаление на нервните окончания на коренчетата на не знам какво си… и така шест месеца. И този работодател има пълното право да обжалва тези болнични листа пред съответните органи, но не го прави. Работникът ли е виновен?

Водещ: Продължаваме разговорът в студиото, д-р Николай Брънзалов се присъединява, Български лекарски съюз. Много конкретни неща чухме от синдикатите. Казва, бизнесът сам си е виновен, в крайна сметка ако има злоупотреба, бизнесът да проверява и ако има такава да хваща тази злоупотреба.

Добрин Иванов: В България е много тромава процедурата по обжалване на болничните листа. Бизнесът първо той получава информация за това, че работникът е болен с известно закъснение, след което той получава болничен лист и вижда причината за заболяването, с още по-голямо закъснение. След което той би трябвало да обжалва този болничен лист през Районната здравна инспекция, която пък да направи проверка дали това, което е вписано в болничния лист отговаря на истината и дали се спазва предписаното в болничния лист лечение, което в най-общия случай е домашно лечение. Дали работникът се лекува в къщи или е на плаж на морето. Така че, самата процедура е тромава, тежка и много често е без окончателен краен резултат.

Водещ: Д-р Брънзалов, кой злоупотребява, има ли фалшиви болнични, как да ги наричаме тези злоупотреби, за които говори бизнеса?

д-р Николай Брънзалов: Фалшиви са само тези болнични, които са доказани, че са фалшиви. Нека да не преекспонираме темата. В никакъв случай няма да се съглася да се вменява чувство на групова вина в лекарското съсловие за издаване на така, както ги наричате тези фалшиви.

Водещ: Но, нали някой ги издава?

д-р Николай Брънзалов: Да, лекарите ги издават, това е индивидуална преценка, има човешки фактор. Вярно е, не можах да слушам много добре първата част на репортажа. По празниците българинът наистина решава да се разболява, защото е удобно с няколко дена болничен лист да си удължи ваканцията. А фактът, че не са безконечно болнични, много повече са желаещите по принцип да получат заветния болничен лист…

Водещ: Да си говорим с конкретни неща, ако искате…

д-р Николай Брънзалов: Да, затова съм дошъл…

Водещ: …вие обикновено открито ни споделяте. Във вашата практика случва ли се да идват, откровено да ви казват – „Докторе, иска да ходя на море, искам да ходя на почивка, моля те, дай ми болничен, трябват ми няколко дни, какво да направим, да свършим някаква работа заедно?”

д-р Николай Брънзалов: Първо, искам да поясня, че аз за 31 години стаж не съм ползвал нито един ден болнични. Моята сестра, медицинската, когато е болна аз просто я пускам да се оправи и се нагърбвам с нейните задължения. Да, такива хора са идвали и при мен и са получавали отговор „не”. Единствените болнични, които съм написал с чиста съвест в моята практика е при най-малкото разположение на бременна дама. Нека да не злоупотребяваме с думата фалшиви болнични.

Водещ: Господин Иванов, 30 процента повече болнични в рамките на празничните и почивни дни отчита бизнесът. Ако няма фалшиви болнични как става това?

Добрин Иванов: За съжаление не всички колеги на д-р Брънзалов са толкова коректни колкото него и не всички отговарят с отговор „не”. Напротив, някои от тях даже рекламират тази услуга, като поставят, виждали сме колеги, снимали сме, като поставят ценоразпис за издаване на болничен лист на лекарските си кабинети.

Водещ: Вярно ли е това, д-р Брънзалов?

д-р Николай Брънзалов: Не, не е вярно това нещо. Нека да не цитираме лошите практики. Издаването на болничен лист е в Наредба 3, което включва медицинския преглед и това са задълженията на лекаря…

Водещ: Колко струва издаването на един болничен лист, на един фалшив такъв документ?

д-р Николай Брънзалов: Нека да не преекспонираме темата, моля ви се, това са…

Добрин Иванов: Няма да коментираме това, по-скоро искаме да наблегнем на мотивацията за издаването на такъв фиктивен болничен лист. Когато има празнични дни и работникът иска да увеличи почивните си дни той го прави през болничен лист, защото той не получава голяма разлика в дохода…

Водещ: Хайде да видим сега. Да видим фишовете с болничен и без болничен. Давате ни тези два фиша, които виждаме сега, разликата… много набързо, за да не задълбаваме. Става въпрос за месечно възнаграждение от 1000 лева, отработените дни за месец с ползван болничен за 17 дни, с неизползван болничен са 20 дни. Трудово възнаграждение за болничен 3 дни, и сега – изплатените в брой пари за едно възнаграждение от 1000 лева на месец – разликата, която се получава е с 24 лева по-малко.

Добрин Иванов: Точно така, това е мотивацията на работника да използва този инструмент за увеличаване…

Водещ: Че разликата е малка, така ли е, не е ощетен толкова много?

Добрин Иванов: …тъй като доходите му не се променят значително. Той получава 3 процента по-малко нетно възнаграждение, 24-те лева представляват 3 процента нетно възнаграждение, но работи 3 дни по-малко, които представляват 15 процента по-малко отработено време.

Водещ: Д-р Брънзалов, има ли установени и доказани случаи на издаване на фалшив документ?

д-р Николай Брънзалов: Аз не си довърших предишния отговор. Да, сигурно тези цифри са верни, обаче много често ми се е случвало не за да колят прасето и да берат череши ми е искан болничен лист, случвало ми се е при мен да идват служители, които ми казват – „Шефът ми каза да ми пуснеш болничен лист, защото нашата фирма е закъсала.” Нека да не…

Водещ: Хайде да видим сега господин Иванов, бизнесът също обаче понякога принуждава работниците да взимат болнични, да взимат отпуски, да сливат работни дни, и това се случва?

Добрин Иванов: Сигурно има и такива изключения…не мога да коментирам…

Водещ: Изключения ли са или практика?

д-р Николай Брънзалов: Сигурно са повече тези изключения, отколкото лекарите, които слагат ценоразпис, за да издадат болничен лист.

Водещ: Колко струва един такъв болничен лист, щом сте виждали ценоразпис, да бъдем конкретни. Колко струва да си вземеш един фиктивен болничен лист, по ваши наблюдения?

Добрин Иванов: Различни са цените в зависимост от търсенето и предлагането.

Водещ: Добре, колко?

Добрин Иванов: Чували сме 10 лева за издаване на тридневен болничен лист, или цени от този род…

Водещ: Докторе, не е скъпо.

д-р Николай Брънзалов: Къде е официална тази информация, да я видим, за да и направим анализ…

Водещ: Евтино си е, 10 лева не е чак толкова…

д-р Николай Брънзалов: …това е в пакета дейности, които докторът трябва да върши срещу потребителска такса. Нека да не даваме лоши практики, това е нарушение, дайте го този лекар да си бере гайлето, като го е направил. Това не трябва да се вменява на всички лекари.

Водещ: Искам да ви покажа нещо за практиката в ЕС. От близо 28 страни-членки на Европа, проверихме, бизнесът ни предостави тази информация, 13 държави не плащат, или поне има период на изчакване, от първия до третия ден. Ако те са абсолютно нулеви обаче и нищо не получаваме, това няма ли да ощети хората, които наистина боледуват, които си имат проблеми и които в крайна сметка трябва да плащат и лекарства? Справедливо ли е това?

д-р Николай Брънзалов: Лекарят ли питате? Това не е лекарски проблем, на лекаря работата е да прегледа пациента и да установи той работоспособен ли е или не за което да издаде съответния документ, с електронен подпис по най-бърз начин да го изпрати в НОИ. Сега тука вече се губи връзката. Когато се въведе електронното подаване на болнични листа към НОИ ни беше обещано, че след една година, което действително натовари моите колеги административно допълнително, бизнесът ще може да си получава информацията от НОИ директно. Все още печатаме хартиени и те не знаят…

Водещ: Добре, ще продължим този разговор. Благодаря ви много, за това участие. Темата остава отворена.

Здрав мъж получи фалшиви епикризи и ТЕЛК решения за инвалидност

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа 


Разследване на Нова. Здрав мъж получи фалшиви епикризи и ТЕЛК решения за инвалидност за глухота и за епилепсия, от каквито никога не е страдал. Скандалният факт е резултат от журналистически експеримент със скрити камери, в който наш колега стана клиент в схема за освидетелстване на фалшиви инвалиди.

Това е Величка, кака Вили от Хасково. Добре позната на лекари и пациенти от болниците в града като посредник. Урежда медицински документи и ТЕЛК решения. Още през септември с помощта на общи познати наш агент със скрита камера се среща с нея под предлог, че негов приятел иска инвалидна пенсия.

– И да няма тая болест, аз му изкарвам. На мен само ми трябват данните му – трите му имена и ЕГН. Аз ще му взема всичко каквото трябва. Той не ми трябва. И 350 лв.

Този наш колега предлагаме като клиент на Величка – здрав, работоспособен мъж на 40 г. Нашият агент дава на кака Вили данните му, плюс поисканата първа сума за услугата, която тя увеличава двойно – общо 700 лв. Не знаем за какво са парите, с кои и какви лекари Величка контактува. Докато не набира по телефона двама лекари.

– Ало, д-р Ченгалов. Аз съм Величка. Как си на работа днес? До 17.30 часа. Добре. Значи, след малко мога да дойда при теб.

Проследяваме кака Вили по пътя до набраните от нея двама лекари и виждаме, че реално съществуват – невролог и специалист по Уши, нос, гърло. Виждаме как влиза в кабинетите им и излиза с медицински документи. И ето ни с две епикризи на името на нашия здрав пациент. Едната, на д-р Иванчев е с диагноза грандмол припадъци, форма на епилепсия, заради която са му изписани тежки лекарства, другата е с диагноза 72 и 74% загуба на слуха на двете уши, което д-р Ченологов е удостоверил с аудиограма.

Месеци по-късно двата документа послужиха за издаването на ТЕЛК решения с процент инвалидност.

Репортер: Изпускане по малка нужда, треперене на крайниците. Как го измислихте това?

Д-р Иван Иванчев: Не съм го измислил

Репортер: Някой казвал ли ви го е, за да го напишете това? Това е ваш документи, нали?

Д-р Иван Иванчев: Предполагам, да.

Репортер: Ама не е бил лично пациент явно.

Д-р Иван Иванчев: Ами, не съм виждал пациента, след като той не ме познава.

Репортер: Той не ви познава, но и вие не го познавате.

Д-р Иван Иванчев: Да, също.

Репортер: Това нормално ли е? Гранд мал припадъци. На какво е базиран?

Д-р Иван Иванчев: На предхождащи документи, които са били носени.

Репортер: Този човек няма предхождащи документи. Величка каза, че това са пари под масата, подкуп.

Д-р Иван Иванчев: Къде има тук маса?

Репортер: Няма маса в кабинета?

Д-р Иван Иванчев: Ами, не. Елате да видите.

Репортер: Има бюро. Под бюрото не е казала.

Д-р Иван Иванчев: Не.

Репортер: Значи, няма проблем.

Д-р Иван Иванчев: Не.

Д-р Жоро Ченголов: Абсолютно не знам за какво става въпрос.

Репортер: Ето го, човекът не е идвал. Изкарвахте глух здрав човек.

Д-р Жоро Ченголов: Не мога да си спомня.

Водещ: Разследването на Марин Николов тази неделя след централните новини.

Полицията в Хасково се самосезира след разследването на Нова за фалшиви епикризи

Нова телевизия  Новини в 23.00 часа 


Полицията в Хасково се самосезира след разследването на Нова как се издават фалшиви епикризи за глухота и епилепсия. Марин Николов показа как лекари издават амбулаторни листове на здрав мъж, когото дори не са виждали. След като днес излъчихме откъс от разследването, полицията тръгна по следите на уличените лекари от града. Цялото предаване може да видите в неделя след новините в 19 ч.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ