НЗОК е осъдена да заплата надлимитна дейност

Институцията трябва да даде над 381 хил. лв.

Труд  стр. 6  


Вина за т.нар. надлимитна дейност на болниците има НЗОК. Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд по повод иск, заведен от столично лечебно заведение срещу здравната каса. Институцията е осъдена да заплати сумата от 381 217 лв., представляваща неизплатената стойност на предоставена през 2015 г. болнична медицинска помощ ведно със законната лихва върху тази сума до окончателното плащане, сумата 69 377 лв., съобщи Центърът за защита правата в здравеопазването.

Освен това НЗОК трябва да заплати на болницата и 26 026 лв. за разноски в първоинстанционното производство и сумата от 16 819 лв. за разноски, направени във въззивното производство.

Съдът отменя изцяло решението на Софийски градски съд, с което исковата молба на болницата е била отхвърлена.

Мисли се за намаляване на ДДС за лекарствата

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ЩЕ ОБСЪДИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО

Труд  стр. 6  


Намаляване на ДДС върху лекарствата ще бъде обсъдено от парламентарната здравна комисия. Идеята за по-ниска ставка на медикаментите има подкрепа от опозицията и следва да бъде разгледана, заяви председателят на комисията д-р Даниела Дариткова. По думите й трябва да се помисли за намаляване първо на лекарствата, поемани от НЗОК – така приходите ще се върнат в Касата и по този начин ще стане възможно да се поемат повече нови медикамента.

Предложения за по-ниска ставка са обсъждани и друг път и от експертните дебати става ясно, че крайната цена в никакъв случай няма да се намали със същия процент, с който се намалява ДДС – на практика потребителят няма да бъде облекчен от тази гледна точка.

Д-р Дариткова каза още, че новата методика за формиране на заплатите на здравните работници, според която поне 50% от приходите на болниците трябва да са за възнагражденията, е необходима, тъй като здравният министър няма право сам да определя това. С методиката според нея министър Кирил Ананиев дава насоки по какъв начин лечебните заведения да определят средствата за персонал, за да има баланс между отделните специалности.

Продават имот на болница „Александровска“

Труд  стр. 6  


Недвижим имот, собственост на столичната УМВАЛ „Александровска“, ще бъде продаден, реши правителството вчера. Причината е, че парцелът е с отпаднала необходимост за лечебното заведение и генерира само разходи. Той се намира в София, район Витоша, с площ 2010 кв. м., ведно с построената двуетажна сграда със застроена площ от 214 кв. м. Парите от продажбата на имота, ще останат в лечебното заведение и ще се използват за негови инвестиции. УМБАЛ „Александровска“ е със 100% държавно участие в капитала.

Приеха промени за ТЕЛК-решенията

Труд  стр. 6  


Промени в Наредбата за медицинската експертиза прие Министерският съвет. В нея са прецизирани текстовете, касаещи определянето на крайния процент трайно намалена работоспособност при лица с увреждания; разрешен е проблемът с липсата досега на проследимост и прозрачност на решенията. Вписването на кода от Международната класификация на болестите на заболяванията и на съпътстващите увреждания ще гарантира значително по-голяма прецизност в работата на ТЕЛК и НЕЛК, посочват от здравното ведомство.


ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕПОРЪЧВА НА БЪЛГАРИЯ:

Пациентите да плащат по-малко за здраве

Искат по-строг контрол върху горивата

Труд  стр. 16  


Да бъде подобрен достъпът до здравни услуги, включително чрез намаляване на заплащането от джоба на пациентите и справяне с недостига на здравни специалисти. Това са част от препоръките на Европейската комисия, които бяха отправени към България в редовния доклад за страните членки на ЕС. Плащанията от джоба на хората за здравеопазване са значителни, тъй като те трябва да компенсират ниското ниво на публични разходи, пишат от ЕК. Като специално е посочено, че мерки в тази посока трябва да бъдат предприети още през 2019-2020 г.

Друга от препоръките на Брюксел е подобряване на събираемостта на данъците при горивата и при облагането на доходите. От ЕК искат и реформа в процедурите за несъстоятелност, което ще доведе до намаляване на големия дълг на частния сектор и на необслужваните кредити.

Над 402 хил. детски зъби лекувани за 7 г.

С 47 млн. лв. е увеличен бюджетът за дентални дейности до 167 млн. лв. през 2019 година

Труд  стр. 6  


Силанти, предпазващи от кариеси, са били поставени на над 402 хил. детски зъби в от 2011 г. до 2018 г. в рамките на Национална програма за профилактика на оралните щщ заболявания при деца от 0 до 18 години. Манипулациите са извършени на малчугани във възрастовите групи 5-8 години.

За посочения период са били прегледна общо 114 705 деца от всички 28 области на страната. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на среща с президента на Световната дентална федерация д-р Катрин Кел, изпълнителният директор на федерацията Енцо Бондиони и председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Министър Ананиев посочи, че за четири години бюджетът за дентални дейности е бил увеличен с 47 млн. лв. до 167 млн. лв. през 2019 г. година.

Част от акцентите по време на срещата са били състоянието и развитието на денталната помощ в България, както и дейностите, които попадат в обхвата на задължителното здравно осигуряване и са покривани от НЗОК; средствата, които здравната каса ежегодно отделя за дентално здраве; нуждата от повишаване информираността на населението за различните аспекти на профилактиката на оралните заболявания.

По време на срещата е бил обсъден и предстоящият Национален конгрес, организиран от Българския зъболекарски съюз, който е част от програмата за Продължаващо медицинско обучение на Световната дентална федерация. 

24 часа  стр. 8


Кметът на София Йорданка Фандъкова провери санирането на II АГ болница „Шейново“. Между 20 и 25% ще е икономията на пари от отопление, които ще остават за болницата, за лекарите, акушерките и сестрите.

Днес, Международен ден на победилите рака

24 часа  стр. 11


В днешно време все още няма начин и метод за предотвратяване на тази болест. Рисковите фактори са наследственост, нездравословно хранене, стрес. Дори и да се спазват всички възможни превантивни мерки, няма гаранция, че няма да се разболеем.

17-годишна евтаназирана заради депресия след 3 изнасилвания

Според друга версия холандката Ноа Потовен е умряла поради отказ да се храни, да пие и да се лекува

24 часа  стр. 12


17-годишната холандка Ноа Потовен поиска да бъде евтаназирана заради тежка депресия и анорексия, след като била изнасилена при три различни случая, откакто навършила 11 г., съобщи в. „Дейли мейл“, както и други британски и американски медии. Съдбата на момичето разтърси света. Тя предизвика и бурни реакции, тъй като неанглоезични източници като „Дойче веле“ посочиха, че не става дума за асистирано самоубийство. Момичето се възползвало от правото си да спре да се храни, да пие и да бъде лекувано. Родителите й проявили разбиране за желанието й.

Според британската преса лекарите поставили смъртоносната инжекция ден след като момичето навършило 17 г., защото по закон именно от тази възраст холандските граждани имат право да вземат решение за евтаназия без съгласието на родителите си. Ноа починала в дома си в Арнхем в неделя.

Майка й и баща й не знаели за нейното решение и изпаднали в шок, когато научили малко преди евтаназията. Тийнейджърката сама се свързала с клиника в Хага през декември със запитване дали може да бъде умъртвена по нейно искане. Според „Дойче веле“ обаче от клиниката й отказали.

Преди да умре Ноа оставила прощални писма до родителите и приятелите си. След това отправила и разтърсващо послание в инстаграм, което вече е изтрито. В него заявила, че иска да умре заради безнадеждно и непоносимо психическо страдание.

„Свършва се. Не съм истински жива от толкова дълго време. Дишам, но не живея!“, написала Ноа, която вече била спряла да се храни и дори да пие вода. Миналата година тя била приета в болница в тежко състояние заради ниско тегло и поставена в кома на изкуствено хранене. През последните 2 г. непрекъснато влизала и излизала от болница. Направила и няколко опита за самоубийство.

Момичето страдало от посттравматичен стрес, депресия и анорексия, предизвикани от насилие в детството й. Когато била на 11 г., била нападната и насилена от свой съученик на парти, година по-късно насилието се по-вторило, а на 14 г. била изнасилена от двама мъже. Не потърсила помощ от срам и страх. Едва преди година и половина родителите-й научили за страшната тайна, която тя криела толкова дълго. Тогава момичето издава биографична книга под заглавие Winning or Learning. В нея описва как преживява болката и страха всеки ден. Книгата се превръща в бестселър и е определяна като „най-тъжната книга“ на десетилетието.

Преди да умре, Ноа си направила списък с 15 неща, които да направи – да кара за първи път скутер, да си направи татуировка, да пие алкохол и да пуши цигара. Едно от желанията й било да опита хапка бял шоколад, той като заради анорексията си не си позволявала да опита това лакомство с години.

Според холандския закон на евтаназия имат право всички, които са навършили 12 г., но само в случаи, когато заболяванията им са несъвместими с живота. Според „Дойче веле“ смъртта на Ноа не е свързана с този закон.

Евтаназията е позволена и в Белгия, където миналата година лекари прекратиха живота на две тежко болни момчета – на 9 и 11 г.

Режат крака на млад футболист

300 000 евро нужни, за да бъде спасен 14-годишният Теди

Северина ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 26


14-годишен футболен талант е заплашен с ампутация на крака заради бурна форма на рак на костите.

Зад каузата да помогнат на Теодор Велинов са се обединили стотици негови съграждани от Кюстендил, а родителите му отправят апел за помощ към всички хора с добрина в сърцето.

Началото

Теди е ученик в 7 клас на ОУ „Даскал Димитри“ – Кюстендил, тренира футбол и обича да е сред приятели. Той е единствено дете на мама Светла и тате Даниел. В началото на месец май т.г. Теди започва да изпитва леки болки в крака, като първоначално близките му мислили, че се дължи на пренатоварване в тренировките по футбол. След известно време се появява отток и след това накуцване.

Родителите му решават да потърсят помощ в Университетска специализирана болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“, където след направени редица изследвания е установено, че Теди има остеосаркома феморис сенистри – вид много агресивен рак на костите. При 14-годишното момче той е засегнал бедрената му кост. При направения ЯМР се вижда, че туморите са два. След установяването на диагнозата е пренасочен в клиника по детска онкохемотология ИСУЛ, където е приет за лечение. До момента Теодор има направена една химиотерапия и в момента се възстановява у дома. Лечението на този вид рак е много агресивно и включва химио- и лъчетерапия, а вероятно и ампутация на крайника. Родителите на Теодор са подали документи в Университетска болница „Шарите“ – Берлин, където са изказали второ мнение и твърдят, че могат да запазят крака на Теди. Дискът с ЯМР вече е изпратен в Берлин и се очаква скоро да бъде получена оферта за лечението му.

Нелепо

До скоро талантливият футболист Теди не предполагал, че страда от коварната болест. Разбрал от приятел, който му изпратил на съобщение новината за стартиращата кампания, която родители му организирали. Приел го много трудно. В момента е у дома по пижама и гледа единствено през терасата на дома си неговите приятелчета, които играят на улицата. Болките в крака му стават все по силни и все по-често се налага да взема болкоуспокояващо. „Теодор е едно прекрасно и слънчево дете. Невероятно добър и пълен отличник в училище. Всичко това, което ни се случва, започна на 6 май. Детенцето ми не може да се движи, носим го като бебенце на ръце. Определено не е спокоен, както и ние с баща му. До ден днешен ние не си позволяваме да използваме страшната думичка за неговото заболяване. Не мога да приема, че това се случва с моето дете, единственото ми“, разказа през сълзи на очи майката на Теди Светлана Димитрова.

Тя се надява на помощ от хората, както и от държавата. По думите на Светлана 164 деца чакат да бъдат изпратени за лечение в чужбина. „Не зная дали самата държава е забравила за тези деца, вероятно е така. На нас ни остава единствено да чакаме и да се надяваме парите за Теди да бъдат събрани по-скоро, за да продължи да се лекува“, обяви още Светлана Димитрова.

Сума

По предварителна информация сумата ще е около 300 000 евро. „Огромна е, но детският живот няма цена и особено когато касае живота на нашето дете, то той е безценен и родителите ще направим всичко по силите си, за да спасим живота на Теодор. Подадени са и документи в НЗОК, фонд за лечение на деца в чужбина и от там очакваме становище. Дотогава ви моля да подкрепите Теодор и да му дадете шанс да живее“, обяви Анелия Димитрова, която се е заела с организирането на благотворителната кампания за Теди. В борбата на Анелия да спаси малката си дъщеричка Бети от левкемията се среща с хора, страдащи от това коварно заболяване. Тя и Бети успяват да преборят левкемията, но десетки други деца загубват битката с рака.

Безмилостно

„Ако левкемията е страшна, то това е сатанински огън, безмилостен рак на костите! Когато чуя тази диагноза, веднага в мен изплува картина, която никога, ама никога не ще забравя! След операцията за премахване на порта и сливиците лежахме с Бети в хирургията. Там имаше 10 стаи със стъклени стени, като между 5 и 6 имаше манипулационна и сестрите можеха да виждат през всички стаи. Дотогава си мислех, че съм видяла всичко, че този скапан рак във всичките му форми не може да ме изненада повече, не може да ме стресне с нищо. Грешах!!! Много грешах и определено не бях готова за това, което тепърва щях да видя! Тогава я забелязах бегло, с края на окото си… момиче в тийнвъзраст, бяло-сиво на цвят с гладка глава и си казах „и тук ли?“ Тогава я чух! Седеше на леглото си, пищеше с изтощен, пресипнал глас и се тресеше цялата, ръката й галеше крак, който липсваше! Беше точно след ампутацията, а мозъкът й отказваше да приеме, че крак няма! Сърбеше я, болеше я! Тя беше на края на силите си… А майка й беше клекнала срещу нея и само плачеше, не можеше да й помогне с нищо“, разказа Анелия, която се обръща с апел към хора от цялата страна да помогнат на Теди да се излекува.

За целта има разкрита дарителска сметка:

IBAN:

BG25UBBS80021083543740 ТИТУЛЯР: ТЕОДОР ДАНИЕЛОВ ВЕЛИНОВ

***

20-годишният Тони на крачка от спасението

Само преди броени дни приключи кампанията по набиране на средства за 20-годишния кюстендилец Тони Костов. Момчето страда от левкемия, за лечението на която бяха необходими 440 хил. лв. Благодарение на стотиците кюстендилци средствата бяха събрани за по-малко от година, а на Тони предстои да бъде направена трансплантация на костен мозък. „Трансплантацията ще бъде направена в края на този месец. На 20 май Тони постъпи в клиниката Вюрцбург за химиотерапия и облъчване, за да може имунитетът му да бъде сринат напълно. Заедно с него в клиниката за сложни процедури е и неговият ангел, брат му Анатоли, който ще бъде негов донор. Той ще му дари шанс за нов и пълноценен живот! Тони измина дълъг път, за да стигне до тук, но най-трудното и най-страшното тепърва предстои. Предстои му изпитание на силата на духа и тялото, и вярата в самия себе си! Тони, ние вярваме в теб!,,, обявиха организаторите на благотворителната кампания за Тони. Средствата от продължаващите търгове и дарения за 20-годишния кюстендилец ще бъдат преведени по сметката за лечението на младия футболист Теодор Велинов.

Бум на болните от морбили в Кюстендилско

Пламнаха децата от училището в Раждавица

Северина ДИМИТРОВА

Монитор  стр. 12


Истински бум на болни от морбили регистрират през последните дни здравните експерти в Кюстендилско. Болните вече са 63-ма, като по-голямата част от тях са деца.

При 16 от случаите са настъпили усложнения, като един е с менингоенцефалит – възпаление на мозъчните обвивки, трима са с диариен синдром, а останалите са с пневмонии и бронхити.

„Към момента можем да кажем, че има епидемичен взрив на морбили в училището в Раждавица, което се посещава от деца от Кюстендил и Дупница. Точна бройка не можем да кажем, тъй като част от пробите могат да бъдат отхвърлени. За момента няма какво да направим, тъй като децата посещават общежитието от понеделник по петък, след това се прибират по домовете си, където имат контакт и с по-възрастни членове от семействата“, уточни д-р Илиана Кръстева от дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Кюстендил. По нейни думи към момента няма да бъде затваряно училището в Раждавица, по документация се води, че на децата е направена по една доза ваксина, в тази възраст 5 – 9 години.

„Единствената мярка при морбили е имунизация и ограничаване на контактите. Сега обаче не можем да прибегнем към масова имунизация, тъй като всичките заболели по документация се водят редовно имунизирани“, уточни още д-р Кръстева.

Отново рекорден брой на морбили е установен в Дупнишко – 30 болни, в Бобовдолска община – 9, в Кюстендилско – 23, и Сапарева баня -1. Само през изминалата седмица морбили е установено при 27 човека в региона, обявиха още от РЗИ.

Най-голям брой заболели има във възрастови групи от 5 до 9 години – 30, иот 1 до 4 години – 9.

„Апелирам към всички, които подлежат на имунизация или имат някакъв пропуск, незабавно да потърсят личния си лекар и да се имунизират. Отделно от това съветвам да се ограничат контактите, да не се струпват много деца на едно място“, допълни още д-р Кръстева.

Доц. Анета Иванова, началник на лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на чернодробни заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“:

Мъчителните диети отключват порфирия у момичетата

Монитор  стр. 12-13


– Доц. Иванова, какво представлява порфирията и защо, въпреки че е рядко заболяване, се смята за социално значимо?

– Порфирията е рядко автозомно-доминантно разстройство, причинено от генетичен дефект. Разпознаването на острите атаки на болестта може да е трудно поради неспецифичния характер на симптомите, които имитират други заболявания. От порфирия боледуват най-вече млади хора, основно млади момичета около и след пубертета. Колкото повече време минава, без да бъде поставена диагноза, толкова повече се натрупват страничните ефекти от болестта и състоянието е необратимо. А това води до инвалидизиране на тези млади жени, между 15 и 25 години, в детеродна възраст. Затова казваме, че болестта е социално значима. Колкото по-рано диагностицираме порфирията, толкова по-бързо ще бъдат овладени животозастрашаващите кризи, свързани с нея, и толкова по-малки ще са пораженията. Съществуват отключващи фактори, които предизвикват острите атаки, и е важно хората, които са носители на дефектния ген, да бъдат наясно с тях, за да може по възможност да ги избягват.

– Кои са тези фактори?

– Сред отключващите фактори са много медикаменти, които използваме в ежедневието (антибиотици, болкоуспокояващи, лекарства, които се приемат при вирусни инфекции, за болки в стомаха, чревни разстройства). При пациенти с порфирия тези лекарства причиняват жестока криза, която се характеризира с неописуеми болки в корема и води до трайни увреждания. Алкохолът, гладуването (което е често срещано при младите момичета) също могат да доведат до отключване на порфирия, стига човек да е носител на дефектния ген. Женските полови хормони са много сериозен фактор. Заради месечните хормонални промени в организма има млади момичета, които са в криза буквално всеки месец преди цикъла си. Влияние имат също някои недоизлекувани инфекции.

Важно е да се знае, че сам по себе си генетичният дефект не е достатъчен, за да се отключи заболяването. Ако човек е наясно с него и избягва тези рискови фактори, може и никога през живота си да не развие симптоми на остра порфирия.

– Какви са симптомите, които могат да ни наведат на мисълта, че може би става дума за порфирия?

– Както вече казах, симптомите са твърде неспецифични и могат да бъдат характерни за което и да е друго заболяване.

Обикновено те са обект на спешната медицина. Най-честото проявление на болестта е необяснимата, нетърпима коремна болка. Тя започва след няколко дни неразположение. Необяснима е, защото всякакви лабораторни тестове или изследвания не дават отговор откъде идва. Често нетърпимата болка в корема може да бъде съпроводена от повръщане, запек, разстройство, мускулна слабост, изтръпване на ръцете и краката, гърчове. Обикновено, когато пред лекаря от Спешна помощ застане младо момиче, за което не се очаква да има тежки, хронични заболявания, се мисли за апендицит или извънматочна бременност и рядко някой подозира порфирия. Голям процент от лекарите не познават тази болест, защото никога не са се срещали с нея в практиката си. Това е и една от причините да организираме Международната среща по порфирии – от една страна да покажем на колегите как да разпознаят болестта, а от друга да представим съвременните методи за овладяване на симптомите й в останалите европейски страни.

– Средно колко време отнема поставянето на диагноза?

– Чела съм за Европа, че има пациенти, които средно около 15 години обикалят спешните кабинети. В нашия център имаме болни, които по 7-8 години са лекувани от други заболявания, докато стигнат при нас. Тези хора са загубили професията си и са подчинили живота си да се борят с болката, причинена от „неизвестната“ диагноза. Имало е и случаи (преди години) на пациенти, при които чак след смъртта се установява причината и ние тръгваме да издирваме близките им, за да предпазим поне тях.

– Как се поставя диагнозата? Много често пациентите имат червена урина, но вътре в нея няма кръв – това е почти сигурен признак. В такива случаи правим едно изследване, което е сравнително евтино, 10-20 лв., което ни помага да отхвърлим или да потвърдим диагнозата. Ако се окаже, че става въпрос за порфирия, извършваме ензимна диагностика, която е в рамките на 40-50 лв. и ни дава информация за какъв тип порфирия става дума. Само в редки случаи, когато резултатите не са еднозначни, се налагат генетични тестове, които са по-скъпи, защото ги изпращаме в специализирана лаборатория в Германия. Затова призовавам: когато млад човек има необясними коремни болки, многократни посещения в спешно отделение и най-вероятно червена урина – най-добре е да се тества – няма да му струва много като пари, а може да му спести много проблеми.

-Какво е лечението?

– За съжаление пълно излекуване не е възможно, но има симптоматично лечение, което дава много добри резултати. Грижите към тези пациенти включват и профилактични изследвания, които ни показват дали наближава криза, за да вземаме всички мерки и да я предотвратим. Важно е пациентът добре да познава болестта си, за да ни помага. Да избягва отключващите фактори и да разпознава предстоящите кризи. Тогава можем да постигнем един напълно нормален живот за тези хора.

Как да заличим 100% белезите по кожата

Силиконов гел помага за сериозния естетичен проблем

Монитор  стр. 13


Белезите от операции, травми, изгаряния, както и други нарушения на целостта на кожата са повод за притеснения у много хора. Понякога те се превръщат в сериозен естетичен проблем, водещ до понижаване на самочувствието и качеството им на живот. Съществуват различни методи за премахване на белези – пластични операции, лазерни процедури, инжектиране на колаген, лекарствени продукти.

Медицинските препарати, които реално подпомагат заличаването и превенцията на белезите, бяха основна тема на провелия се преди дни семинар в МБАЛ „Св. Софи“. По покана на Global Aesthetics участници в него бяха д-р Янчо Делчев, гинеколог, завеждащ АГ отделение, д-р Виолин Петров, пластичен хирург, и д-р Пепа Георгиева, дерматолог. Модератор на събитието бе Иван Стоев.

Пред журналисти тримата специалисти споделиха своя опит при

ТРЕТИРАНЕТО НА ХИПЕРТРОФИЧНИ И КЕЛОИДНИ БЕЛЕЗИ с препарата Kelo-Cote. Д-р Янчо Делчев обърна особено внимание на това каква интервенция трябва да извърши хирургът, за да се постигне бързо възстановяване след операцията и белегът да бъде с минимални размери.

„Добро адаптиране на срещуположните участъци на кожата, естетичен шев, използване на резорбируем конец и не на последно място по важност – минимален разрез, са ключовите изисквания за бързото зарастване на раната. Именно така се избягват и неприятните последици, свързани с белезите“- каза гинекологът и отбеляза, че гелът се използва за заличаване на белези след отворена операция, ендоскопска хирургия и цезарово сечение.

ФАКТОРИТЕ, ВЛИЯЕЩИ НЕГАТИВНО ВЪРХУ ЛЕЧЕНИЕТО НА БЕЛЕЗИТЕ могат да са анатомични (разтягане на кожата), генетични (променена клетъчна функция), външни (инфекция и хронично възпаление) и физични (прекомерна дехидратация на кожата). Д-р Пепа Георгиева сподели, че дори и при наличие на тези фактори гелът има пълния потенциал да заличи всякакъв вид белези. Съществуват клинични изследвания, които показват, че продуктът е ефективен при третиране на стари белези (до 2 години).

Спешното в Радомир спешно търси медици

Дума  стр. 4  


Спешната помощ в Перник спешно търси двама лекари и двама фелдшери за филиала си в Радомир, съобщава „За Перник“ като се позовава на директора на Центъра за спешна помощ в Перник д-р Валери Симеонов. По думите му в Радомир работи само един екип от медици и никой не може да излезе в отпуск, защото радомирци ще останат без спешна помощ. До момента няма желание за работа в Бърза помощ, въпреки че от началото на годината заплатите са увеличени, коментира д-р Симеонов.

Лекари липсват и за Перник. По щат са необходими 14 фелдшери и лекари. В Перник дежурят три екипа и успяват да покрият града, но в Радомир положението е критично. За седмица през Бързата помощ в Перник преминават средно около 300 души.

Сестри започват гладна стачка

След протестите на медицинските служители нито едно от исканията им не е изпълнено

Дума  стр. 1  


Медицински сестри от страната започват гладна стачка, тъй като нито едно от исканията им по време на протестите не е изпълнено. Сестрите от спешното в Бургас планираха да предприемат крайната мярка на 3 юни, но отложиха за 6 юни. За днес са обявили гладна стачка сестри от Пловдив, а на 12 юни ще започнат и техните колеги в болница „Токуда“.

В повечето лечебни заведения не са достигнати договорените по Колективния трудов договор заплати, увеличенията след протестите са между 50 и 80 лв. Едно от първите искания на сестри, акушерки, лаборанти и фелдшери бе да бъде премахнат търговският статут на лечебните заведения.

Пациент на хемодиализа от Пазарджик също обяви, че започва гладна стачка. Ще го последват и други болни от града.

Едва 1/4 от българите с ХОББ са диагностицирани

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 4  


Около 480 хил. души в България страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), но едва 25% са диагностицирани. Това съобщи пулмологът проф. д-р Коста Костов, консултант по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на фондация INSPIRO. Над 80% от хората с ХОББ са пушачи, а останалите са били подложени на влиянието на замърсения въздух, каза проф. Костов по време на дискусия, посветена на Световния ден на околната среда.

Непушач, който живее на „Орлов мост“, все едно пуши дневно 1,5 да 2 пакета цигари, коментира специалистът. По думите му рискови за развитието на ХОББ професии са тези на готвачите, бояджиите, каменоделците и др. На изключително силно замърсяване са били подложени и работещите в „Кремиковци“.

Годишно от рак на белия дроб у нас заболяват около 4 хил. души, близо 90% от тях са пушачи.

За хартията на 15 кутии цигари се отсича едно дърво, съобщи д-р Елеонора Стаменова, специализант в областта на интерстициалните белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“. Тя поясни, че цигарените угарки замърсяват водите и въздуха на планетата и годишно образуват 2,5 млн. тона производствени отпадъци.

Законът за здравето, който от средата на 2012 г. забранява тютюнопушенето на обществени места, е добър, но няма достатъчен контрол и няма реални данни дали са намалели пушачите у нас, подчерта проф. Костов. Според него е необходимо контролните органи да вземат под внимание и коректно да проверяват сигналите от граждани за неспазване на закона, а нарушителите да бъдат санкционирани, което значително би подобрило прилагането му.

 

ХОББ – болест с труден изход

Земя  стр. 12


Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) включва в себе си обструктивен бронхит и обструктивен белодробен емфизем. Това са най-честите заболявания на дихателната система и са водеща причина за развитие на белодробна недостатъчност, напомнят специалистите през ноември, когато традиционно се отбелязва световният ден за борба със заболяването.

Според определението на Световната здравна организация хроничният бронхит се дефинира като състояние, при което през 2 последователни години в продължение най-малко на 3 месеца у дадено лице се е наблюдавала кашлица с отделянето на храчки. А белодробният емфизем представлява тежко увреждане на алвеолите (малките въздушни мехурчета, които извършват обмена на кислород между вдишания въздух и кръвта).

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е състояние на повтаряща се обструкция към въздушния поток при пациенти с белодробен емфизем или хроничен бронхит. Двете заболявания са различни, но в повечето случаи са налице едновременно и не може да се каже кое от тях е водещо в процеса на увреждане на белите дробове. Може да се каже, че при някои пациенти преобладава бронхитната картина на болестта, а при друг – емфиземната.

Възникването на хроничния бронхит се свързва най-вече с нарушаване на естествените защитни сили на бронхиалната лигавица под въздействие на разнообразни ендогенни и екзогенни фактори.

Сред екзогенните фактори на първи план се изтъква тютюнопушенето. Особено значение имат още влагата, студът, запрашеността на въздуха (от прах, сажди, токсични промишлени вещества, газове, пари и т.н.). Повтарящите се инфекции на белите дробове също имат отношение към развитието на ХОББ.

Към ендогенните фактори пък спадат индивидуалните особености на организма да се справя с болестния процес като пневмофиброза, захарен диабет, бъбречна недостатъчност и т.н. При много болни важна роля играят и алергичните състояния. Някои по-редки заболявания също могат да бъдат причина за развитие на хроничен бронхит, а оттам и на ХОББ.

Симптомите са кашлица с различна сила, честота и характер. Много често се отделят и храчки. Те са слузести, слузесто-гнойни или гнойни. Обикновено неприятните усещания се засилват, когато човек настине или го пипне грип. Студеното и влажно време също влияе зле на тези пациенти.

При напредване на хроничния процес се появяват и симптоми като задух, бодежи в гърдите, влошаване на общото състояние, намаление на работоспособността и т.н. В последния стадий на болестта често се стига до дихателна и сърдечна недостатъчност. Пациентът се задушава и посинява.

Диагнозата се поставя според клиничната картина – оплакванията на пациента и данните от прегледа. Важно значение има дали болният е пушач и дали работи в студена, влажна или запрашена среда. Задължително за поставянето на диагнозата е извършването на функционално изследване на дишането, както и назначаването на образни изследвания. От тях най-голяма информативна стойност има КАТ (скенер).

Необходимо е да бъдат отхвърлени някои вродени заболявания – като например алфа1-антитрипсинов дефицит. Тъй като симптомите на ХОББ са доста сходни с тези на рака на белите дробове, добре би било да се изключи и наличието на карцином. Много често състоянието може да бъде сбъркано и с туберкулоза.

Лечението е симптоматично. Пълно излекуване не може да бъде постигнато, отбелязват специалистите. Най-често те включват инхалация с бързо действащи медикаменти, когато състоянието е спешно, или такива с удължено действие, за поддържане на дихателния капацитет в норма. Чрез хирургична интервенция пък може да се отстрани част от белодробния обем – редукцията на емфиземната тъкан обикновено подобрява дишането. При терминална дихателна недостатъчност обаче се налага трансплантация на бели дробове.

За да не стига човек до това тежко състояние, най-добре би било да вземе мерки. Ефективната профилактика включва спиране на тютюнопушенето, ограничаване на престоя в промишлено замърсена среда и т.н. А ако човек се разболее през зимата, не бива да оставя инфекцията не добре излекувана.

ВНИМАНИЕ! Не позволявайте на хремата да стане хронична

Земя  стр. 13


Хремата представлява неспецифично възпаление на носната лигавица, което се проявява с повишено отделяне на секрети от носа. Появата й е вид защитна реакция на организма спрямо вирусите, бактериите, съставките в тютюна или ароматните свещи, домашната прах и т.н. Възпалителният процес обичайно обхваща не само носната лигавица, но и синуси и фаринкса.

В зависимост от продължителността на възпалителния процес хремата може да бъде остра или хронична. Острата форма обикновено се причинява от вируси и е характерен симптом за простуда. Може да се прояви самостоятелно или да е част от цял комплекс от симптоми при заболявания като грип, скарлатина, морбили и т.н. Хроничната форма пък се среща сравнително често при деца с уголемена трета сливица, както и при някои възрастни с по-слаб имунитет. Естествено, основната причина за поява на хронична хрема са често повтарящите се остри възпаления на носната лигавица.

Факторите, които предразполагат към подобна инфекция, са много – вирусните заболявания през есенно-зимния сезон, хроничен синузит, тонзилит, нарушено кръвообращение в лигавицата на носа, изкривена носна преграда, чести алергични реакции, дразнене от прах, тютюн, въглища и т.н., честа употреба на капки за нос или слаб имунитет. Добре би било да се запомни обаче, че хроничното възпаление се развива вследствие на остра инфекция или невъзможност да се елиминира увреждащият агент.

Патологичните промени при хронична хрема се характеризират със развитието на рефлекторен оток на лигавицата на носа (вследствие на повишена капилярна проггускливост и излив на кръвна плазма в съседните тъкани). Притокът на кръв във възпалената зона води до активация на слузните жлези и отделяне на обилни воднисти секрети, уточняват специалистите.

Измененията могат да засегнат обонятелните рецептори и човек да спре да усеща определени миризми. При възпаление на лигавицата на Евстатиевите тръби, които имат връзка с носа, ушите и общия носнослъзен канал, е възможно да се появи сълзене от очите и често заглъхване на ушите. А в случаите, в които към вирусната инфекция се насложи и бактериална, от носа започват да се отделят зеленикаво-жълти и гъсти секрети.

Хроничната хрема се проявява в три форми – катарална, хипертрофична и ат-рофична. Първата се развива след прекарано инфекциозно заболяване или след повтарящи се остри хреми. Обикновено при нея пациентите се оплакват от затруднено носово дишане и обилна секреция от носа.

Хипертрофичната хрема пък се развира след катарална форма. Често се среща при пациенти със сърдечносъдови проблеми и хора, които работят в прашна среда. Болните се оплакват от затруднено дишане, постоянно запушен нос, изтичане на гъсти слузно-гнойни секрети от носа, главоболие в областта на челото.

А третата форма се развива като последен стадий при хипертрофична хрема след поредица от инфекциозни заболявания, продължителна злоупотреба с капки за нос, работа в неблагоприятна среда и т.н. При нея се установява сухота в гърлото и носа, образуват се сухи жълтеникави корички без миризма, които покриват носната лигавица. Болните се оплакват от усещане за сухота и раздразнение в носоглътката, често кихат без видима причина.

Когато човек страда от хронична хрема, често се оплаква и от обща отпадналост, неразположение, главоболие, температура около и малко над 37 градуса, тежест в областта на синусите и т.н. В редки случаи настъпват усложнения като възпаление на горните дихателни пътища, синусите или ушите.

Диагнозата се поставя въз основа на разговора с пациента и резултатите от назначените клинични изследвания (риноскопия).

Обикновено е налице оточна носна лигавица. Установява се и повишена серозна или слузно-гнойна секреция. При атрофичната хрема пък се откриват множество засъхнали корички.

Лечението е медикаментозно. Назначават се съдосвиващи капки и мехлеми като например „Назан“, „Ксилометазолин“, „Отривин“, „Олинт“ или „Мукона-зал“, като и подхранващи лигавицата препарати, капки за нос с ментол или евкалипт, общоукрепващи средства (витамини или имуностимуланти) и т.н. Необходимо е също така пациентът да е извън средата, която предизвиква у него запушване на носа и хрема. Честите проветрявания на помещенията, включително и в по-студените дни, са задължителни.

Видове ринити

О Вазомоторна хрема представлява възпаление на носната лигавица, което се характеризира с поява на хрема, кихане, често запушване на ноздрите и сълзене на очите. За разлика от алергичните ринити, при които има реакция на организма спрямо определен специфичен антиген, при вазомоторната хрема не се установява конкретен причинител. Заболяването засяга всяка възраст, но се среща все по-често с напредването на възрастта.

О Алергична хрема – известна е още като сенна хрема. Представлява алергично възпаление на лигавицата на носа. Това най-често се случва тогава, когато поленови частици или прах се вдишат от човек, чувствителен към тях. Това предизвиква бурна реакция от страна на имунната система. Характеризира се със сърбеж в носа, отделяне на секрет и запушване. Състоянието се влошава от замърсен въздух с хлор и други химични съединения.

О Простудна хрема причинява се от вируси, които се различават от грипните. При грипа заболяването се развива по-бързо и е с по-силно изразено главоболие, температура, мускулни болки, дразнене на очите от остра светлина и обща слабост, докато настинката се развива по-бавно и е с по-леко протичане. Именно простудните ринити обаче имат остра и хронична фаза. За да се избегне трайно увреждане на лигавицата на носа, е найдобре при появата на хрема човек да се консултира със специалист.

Народни средства за лечение_

На първо място, не се опитваите да се лекувате самостоятелно. При наличието на комплекс от симптоми е най-добре да се чуете или видите с личния си лекар. Най-вероятно става дума за грип и той ще ви назначи най-точната терапия. Едва след това можете да използвате, като допълнителна терапия, рецепти от народната медицина. При остър или хроничен ринит можете да си направите домашен разтвор за прочистване на носните кухини.

Първият вариант е, да разтворите 1/2 супена лъжица трапезна или морска сол в половин чаша преварена вода, която е леко топла. Вторият – да разтворите една лъжица сол в чаша чай от лайка, а третият – да сложите 2-3 капки евкалиптово масло в чаша топла вода. От разтвора се смърка по 5-6 пъти на ден до изчистването на носната кухина от слуз и налепи.

Идва ли краят на вирусите

Петя МИНКОВА

168 часа  стр. 40, 41


Дните на вирусите и инфекциите, които те причиняват, изглеждат преброени след невероятния пробив на молекулярния биолог от Кеймбридж д-р Джейсън Чин и екипа му. Изследователите пренаписаха целия ДНК код на генома на чревната бактерия Е. coli и се оказа, че този изкуствено създаден организъм почти по нищо не се отличава от останалите от този вид. Вярно, расте малко по-бавно от тях и е по-продълговат, но с това разликите се изчерпват.

Генетичният код е в основата на живота. Благодарение на него информацията в ДНК чрез различни механизми създава протеини, които изпълняват повечето функции на клетката.

Учените правят немислимото – синтезират геном от 4 милиона двойки, като редуцират генетичния код от 64 до 61 кодона. Откритието отваря широка врата за експерименти и един ден може да имаме специално създадени геноми, които да насочват клетките да извършват точно определени и специализирани задачи.

„За тези от нас, които работят в синтетичната геномика, това е най-вълнуващото откритие казва директорът на

Центъра за синтетична биология в лондонския Imperial College Том Елис. – Екипът синтезира верига, построи я и показа, че при 4 милиона базови двойки синтетичният геном може да работи. Това е повече, отколкото някой някога е правил преди.“

Благодарение на талантливите изследователи от Кеймбридж тази изкуствено създадена бактерия щастливо си живее в лабораторията на д-р Чин.

Екипът смята, че така могат да се пренапишат кодовете в генома на основните чревни бактерии, за да станат резистентни към вирусите. Тогава заразите няма да могат да се разпространят из целия организъм, което ще прекрати безкрайното страдание от есенни, зимни,пролетни и летни инфекции.

Механизмът е такъв, че е напълно възможно тези прекодирани клетки да се окажат устойчиви на повечето, а може би и на всички видове вируси. В генома има кодони, които действат като машини, които разпространяват инфекцията, но ако те са отстранени предварително, клетъчните машини няма да могат да произвеждат вирусни протеини и заразата ще затихне много по-бързо, отколкото сега.

„168 часа“ поздрави екипа на д-р Чин и ги попита какви още могат да бъдат ползите от това откритие, но до редакционното приключване нямаше отговор от тях.

Какво представлява ДНК? Нещо като софтуер, а мембраните, рибозомите, цитоскелетът и др. са хардуерът. На практика екипът на Чин замени целия софтуер, запазвайки хардуера.

Логично е, че когато в един организъм се смени софтуерът, тогава може да се промени и поведението му. Тогава вместо клетките да приветстват нашествието на вируса, могат да станат агресивни към него и да го убият. Или програмата може да е такава, че вирусът да не може да въздейства на бактериите в чревната флора.

Както сега пием пребиотици и синбиотици, много скоро ще можем да приемаме препрограмирани бактерии, които да ни направят неуязвими за вирусите, с които човечеството безуспешно се бори от столетия.

Технологията изглежда проста, но всъщност никак не е – представете си, че вадите различни по цвят перли от едно герданче и ги заменяте с различни по цвят пластмасови топчета.

Учените първоначално опитват да изградят синтетичния геном от нулата, като най-дългият му участък е около един милион сегмента.

Това обаче не е достатъчно, за да бъде завършен целият геном. Затова екипът на Джейсън Чин избира друг подход. Прилага специална техника, с която заместват естествената ДНК на бактерията сегмент по сегмент. В край на сметка подменят целия естествен геном със синтетично мо делиран. Когато тази синтетезирана на машина ДНК се имплантира обратно в клетката, бактерията започва да се развива. Разликата й с истинската е, че изкуствено създадената е с по-продълговата форма и репродуктивният й цикъл е по-бавен. Всичко останало в изкуствената бактерия е същото като при естествената.

За целта се използва ДНК синтезатор, който осигурява необходимите елементи на синтетичната ДНК, след което на мощен компютър започват да я сглобяват

Това не е лесна работа, защото геномът се състои от няколко милиона парченца, които трябва да се свържат в един сегмент.

Всеки организъм на Земята разполага с едни и същи 64 кодона (трибуквени комбинации от ДНК на А, Т, С и G). Те определят аминокиселините, които участват в синтезирането на протеините. Примерно ТСА определя какво количество серин да се отдели и закрепва тази аминокиселина към протеина. ТАА прекратява добавянето на аминокиселини към нарастващото количество протеини. Въобще всяка комбинация има точно определена задача

Чин и екипът му заменят всяка поява на сериновия кодон TCG с AGC и всеки ТСА (също серин) с AGT, а TAG-овете, които представляват стопове – с ТАА. Така учените правят общо 18 214 замествания, а записаният от тях код на една миниатюрна бактерия е 970 страници.

„Има много възможни начини да прекодираш геном, но много от тях са проблематични, защото клетката умира – казва Чин. – Например, има ко-дони, които изглеждат като синоними и въпреки това произвеждат различни количества протеини.

Понякога те са с толкова неочаквани характеристики, че убиват клетката.“ След дълъг процес на проба-грешка

Чин и екипът му от криват успешна схема, с която да преко дират генома и да запазят Е. coli жива и в отлично здраве. Въпреки че тя е с три кодона по-малко, отколкото са останалите й събратя в природата.

Учените по света все още не могат да повярват колко добре работи самият процес по сглобяването

Според тях степента на успех на всеки етап е толкова висока, че оттук нататък се отваря огромно поле за експерименти.

Може би затова следващата цел на учените е да прекодират човешки клетки, за да могат те да се противопоставят успешно на вирусите.

Ползите

Новоразработеният синтетичен геном може да има много приложения в биологията, медицината и биотехнологиите.

Според директора на Центъра за синтетична биология в Imperial College London Том Елис ползите ще са най-вече при разработването на нов тип антибиотици и лекарства, които ще блокират вирусите и заразите. Дори да се сбъдне най-големият страх на човечеството да бъдем атакувани от бактерии с модифицирани геноми, за които все още няма антибиотици, новото откритие има шанс да ни осигури защита. Разбира се, ако процесът на проектиране на генома бъде усъвършенстван.

С него могат да се прекодират геномите на бактериите, използвани в производството на фармацевтични продукти и храни, чрез които най-често се разпространяват вирусни инфекции. Именно те костват на индустрията милиони долари неустойки и тя ще е готова щедро да заплати, за да няма подобни проблеми.

Според Елис могат да се разработят нов тип биогорива, които да нямат минусите на сегашните.

Заедно с това могат да се създадат промишлени микроби, растения, животни и човешки клетки – резистентни към различни заболявания.

Някои дори мечтаят да се създаде изкуствен живот на близките планети, които засега не са подходящи за хората. Изследователите могат да разширят експеримента, като разработят нови аминокиселини, протеини и дори бактерии с нови функции.

Този метод освен всичко друго ще проправи пътя към дизайнерските бактерии, които могат да произвеждат катализатори,лекарства и непознати досега материали.

Според Елис тепърва с това откритие ще се създават нови промишлени химикали и непознати досега биомаркери в медицински тестове. „Както и на всякакви нови химикали в областта на медицината, производството на храни и промишлеността“, смята Елис.

Изследването ще има и друга фундаментална полза – благодарение на него учените вече могат да се научат да възстановяват геноми от нулата и най-накрая да разберат как всъщност работи тази невероятна машина ДНК. На свой ред това неизбежно ще доведе до формиране на по-сложни синтетични геноми, с които някой ден може да се създава и нов живот.

05.06.2019

Национални телевизии

Разговор с д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

бТВ, Лице в лице


Водещ: А сега следва разговор за здраве, пари, лимити и изчезващи лекарства с шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев. Преди това обаче да си припомним какво каза вчера проф. Георги Михайлов.

Проф. Георги Михайлов: Начинът на финансиране предполага налагане на лимити, защото се отприщва кутията на Пандора, отприщва се желанието да се въртят пътеки, както хамстерчетата въртят касичката, което сте виждали на панаирите. И тогава се налагат тези лимити, които обаче при определени случаи, и то не малко, довеждат до този ужасяващ парадокс, че човек, който се нуждае от медицинска помощ, не може да я получи. Докато това не се промени, ще трябва да има лимити, тези лимити ще се протестират, ще има дела на болниците срещу НЗОК, които болниците стремително ще печелят и накрая на годината мълчаливо ще се прави рекалкулация на бюджета на НЗОК, за да може да се стигне до някакво насищане на финансовите нужди на здравеопазването.

Водещ: В студиото вече е шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. Здравейте.

Д-р Дечо Дечев: Здравейте.

Водещ: Наистина проблемът с лимитите напоследък сякаш става все по-актуален, защото непрекъснато имаме примери – вие знаете случая с лъчелечението на онкоболни, които заради това, че свършат лимитите на определени болници, или се прехвърлят за следващия месец, или към други лечебни заведения. Та въпросът ми е – лимитът ли е един от най-големите проблеми на нашето здравеопазване или не?

Д-р Дечо Дечев: Да ми позволите да започна малко нетрадиционно.

Водещ: Много обичам така. Обичам нетрадиционно човек да започва.

Д-р Дечо Дечев: Защото мисля, че ще ми послужи след това, когато трябва да ви давам отговори точно на този тип питания. В казармата има една команда, която се казва равнис. Характерното в нея е, че никой не може да бъде по-напред и никой не може да бъде по-висок от първия в редицата. Този принцип е напълно приложим, когато оценяваме резултатите на било то медия, болница, министерство, правителство, ако искате. И ви го казвам по какъв повод – големият проблем на сектора ни във времето, в годините първи в редицата е бил доста нисък, някой от тях. И политиката, която е провеждал, е била такава, че по-високите от него е би трябвало да излязат от строя. И големият проблем е кадровият в нашия сектор, защото на позициите, на първите места в позициите, главно в болниците, на много места са ниски хора. И това място, което те заемат, определя и политиката, която те провеждат. Уводът, който направих, беше отговор на това, което ме питате. Проблемите, които излизат, са на места, където ръководителите на тези болници са прекалено ниски. Защо ви го казвам това? Защото, ако се аргументирам с цифри пред вас, ако позволите…

Водещ: Позволявам, затова ви поканих.

Д-р Дечо Дечев: … цифрите говорят съвсем различни неща от това, което показахте от вашето вчерашно предаване.

Водещ: Кажете цифрите тогава, ако това ще опровергае…

Д-р Дечо Дечев: Ако говорим за онкология, броят на пациентите, които са обслужени, за които НЗОК е платила, е с 500 по-малко, отколкото за същия период през 2018 г. В същото време средствата, които са отделени като бюджети на болниците за броя болни, е с минимум 8% на всяка една болница – казвам минимум – в повече, отколкото през 2018 г. По искане на самите лекари, на техните представители по време на преговорите, беше прието решението да се обединят бюджетите – всички бюджети, които бяха отделно, да се обединят, защото там, където първият в редицата в случая има качествата, той ще може този обединен ресурс да го използва, така че да няма такива проблеми, които се появяват сега. И там, където първият е по-висок, такива проблеми няма. И ви отговарям защо се появяват такива проблеми в сектора. Защото, ако мога да си позволя този упрек, прекалено се забавиха действията от страна на министерството, като реакция на начина, по който се управляват болниците, в които има проблеми. Отдавна трябваше да бъде решено кадрово. И там, където една болница не може да постига резултати, да се търсят други управленски решения.

Водещ: Ако мога да обобщя това, което казахте, а вие ще кажете дали правилно съм ви разбрала. Няма недостиг на медикаменти, на бюджет, свързан с лечението на тези хора, ако на някого не е дадена медицинска услуга, виновно е ръководството на болницата, а по-виновен е министърът, който не е уволнил тези шефове на болници, които не могат да я ръководят добре. Правилно ли съм разбрала?

Д-р Дечо Дечев: За вина на министъра на съм говорил.

Водещ: Не вина, добре. Как да го кажем… закъснение.

Д-р Дечо Дечев: Аз казвам, че според мен решенията на проблемите, които ги има по места в болници, са за мен основно резултат от начина, по който те се управляват. Дали техният собственик ще реши да предприеме действия или не, това си е вече негово право. Но това е моето мнение и това, което виждам. Числата говорят съвсем друго от това, което чухте преди малко в изказването на политика. Числата говорят следното – броят на хората в областта на онкологията, включително онкология, лъчетерапия, е по-малък спрямо същия период на 2018 г. Докато средствата, които са гарантирани на болниците под формата на договори, са повече. Така че не би трябвало да има абсолютно никакви причини да има такива напрежения. Известна ми е политиката на някои такива директори на болници, които пренасочват тези средства в дейности, в които имат по-голям профит. При провеждане на такива политики там, където те се провеждат, се появяват тези проблеми, защото средствата са пренасочени за други дейности в болниците.

Водещ: Добре, а това не може ли да бъде проверено, д-р Дечев? Ако нещо, което вие сте отделили за лъчелечение, или за каквото и да било лечение, се пренасочват към други дейности, аз не знам как е по-закон, по наредба при вас, но ако е така и това пречи на доброто лечение, не може ли да бъде проверено, контролирано, санкционирано?

Д-р Дечо Дечев: Това не може да бъде проверено от касата. Касата има ангажимент да подсигури бюджетите, за които е сключила договор с болниците.

Водещ: А кой трябва да го провери, д-р Дечев, за да потвърди вашата теза, или тази на политика, или тази на директора на болницата, който казва – лимитът ми свърши?

Д-р Дечо Дечев: Моята теза я потвърждават числата. Този, който трябва да ги провери, е този, който е собственик на тези болници. Както виждате, основно, поне това, което аз виждам, претенциите са от частни болници. Там ми позволете да не коментирам…

Водещ: А, защо, вие обичате да коментирате.

Д-р Дечо Дечев: Да, обичам да коментирам.

Водещ: Сега какво ви кара да мълчите?

Д-р Дечо Дечев: Защо да мълча? Просто казвам, че е напълно вероятно причината средствата да са пренасочени към други дейности в тези болници.

Водещ: Това е вашето обяснение.

Д-р Дечо Дечев: Да. Както и теоретично е възможно това да е форма на натиск върху пациента, за да може той да заплати тази дейност, която се плаща от касата, той да я заплати от джоба си.

Водещ: Да, за да не изпусне срок.

Д-р Дечо Дечев: Разбира се. Тъй като няма обяснение…

Водещ: Тоест вие казвате, че сте дали достатъчно пари, за да може всички нуждаещи се от лъчелечение, да получат тази процедура.

Д-р Дечо Дечев: Дали сме в повече. Достатъчно не съм казал, защото парите в България – и това е тема, по която заслужава да говорим – парите в България са недостатъчни. Но сме дали повече пари, отколкото през 2018 г., при положение, че са се обърнали по-малък брой пациенти за същия период от 2018 г. Това е, което ви го давам като обяснение.

Водещ: Другата важна тема… Тук чух вашето обяснение, както се казва спорът може да продължи, защото в спора всеки може да има гледна точка. Но другото нещо, което на мен като журналист и гражданин ми прави впечатление, че периодично от пазара изчезват различни медикаменти или лекарства. Ето сега са изчезнали някакви… метадон е изчезнал, кардиологични лекарства за дечицата, каза проф. Михайлов, свързани с онкологични заболявания. Аз сега например издирвам едно лекарство из всички аптеки за майка ми, например, за сърце. Защо изчезват лекарства, които са утвърдени, без които не може, така да се каже, периодично от нашите аптеки?

Д-р Дечо Дечев: Ние сме водили с вас разговор по тези теми.

Водещ: Пак да го водим, защото пак има липси.

Д-р Дечо Дечев: Лекарственият бизнес по нищо не се различава от всеки един друг бизнес. И този, който участва в този бизнес, правилата, по които се движи, са същите, по които всеки бизнес. Една стока присъства на пазара, ако този, който я предоставя, има полза. Няма никаква друга причина. Първото нещо да кажа, за това дали едно лекарство е на пазара или не е на пазара, НЗОК не носи абсолютно никаква вина. НЗОК го заплаща. А дали то ще е на пазара или не, това е единствено право на този, който го произвежда. Ако този, който го произвежда, го е продавал на ниска цена и поради ред бюрократични причини, в които касата изобщо не участва и не носи никаква отговорност, пак повтарям, го принуждават и му забраняват той да си повиши цената, производителят изтегля продукта. Това е причината. Трябва да разберем, че понякога, целейки от чисто популистки причини да твърдим пред хората, че имаме най-евтините лекарства, довеждаме до там, че евтините лекарства изчезват от пазара и на нашия пазар остават скъпите лекарства.

Водещ: Аз даже не съм убедена, че ние имаме най-евтините лекарства, защото чувам мнозина приятели, които пазаруват, ако имат нужда от някакви всекидневни дози да поемат, те казват – от Гърция си го купих за толкова, От Турция си го купих, от Полша чух, че някой си донесъл. Дали пък са по-евтини? Аз нямам такова усещане от това, което съм чувала. Хора от чужбина внасят по-евтино.

Д-р Дечо Дечев: Това е съвсем друга тема. Конкретно, чисто експертно ви казвам, че когато става въпрос за един и същи продукт, цените в България, които регистрира производителят, не може да са по-високи от най-ниската цена. Цялата уловка е около това какво значи един и същи продукт. Ако вие пиете един продукт с търговско име, което пия и аз, но в държавата, от която сте го купили, то е вътре с 30 таблетки, а у нас е с 50 таблетки, а става въпрос за един и същи продукт, става въпрос вече за два продукта. Така че това, което се сравнява, е идентичен продукт по брой, съдържание, милиграми, търговско име, с друг такъв.

Водещ: Добре, обаче важният въпрос, вие кажете защо се случва – казвате, не носите отговорност за изчезване на лекарства, но как трябва, понеже сте лекар, управлявали сте болница и знаете – ето, специално това много ме натъжи, което чух от проф. Михайлов, че някакъв медикамент, той му каза името, непознат за мен, който е свързан с лечението на болни дечица от левкемия, е изчезнал. Как трябва да реагира държавата? Ако нещо за сърдечносъдовата система, ако нещо за бъбреци може да се замени, тук става въпрос за малки дечица, които са болни от онкологично заболяване. Как трябва да реагира държавата, така че те да получат това лечение, когато е нужно?

Д-р Дечо Дечев: Тогава, когато популизмът, както и в този случай, се намесва, на фона на такива казуси, винаги се търси някакъв друг ефект, а не този, който трябва да бъде, както е в случая. Държавата е осигурила и други механизми, по които може да достави какъвто искаш продукт, независимо дали той е на територията на България или не. Самият проф. Михайлов много добре знае за тези неща. Много добре знае по какъв начин се изписва продукт, който по някаква причина липсва на територията на страната, че има изграден такъв механизъм и няма никакъв проблем за това. Но пак повтарям – понякога си правим автоголове, преследвайки популистки цели и искайки да кажем, че ние продаваме еди кой си продукт на най-ниска цена. Тогава не позволяваме на производителя, който е кандидатствал, поради някаква причина, че иска да си повиши цената на продукта, забраняваме му и той си изтегля продукта от територията на страната. Тоест решението е в нас, то не е някъде другаде. Затова ви казах – първият в редицата трябва да е по-висок.

Водещ: Добре. С думи прости, ако ви попитам сега, тези дечица, които чакат да бъдат лекувани с този препарат, може ли да им бъде доставен, а не да бъде отлагано лечението?

Д-р Дечо Дечев: Категорично. Има изграден механизъм, просто този, който го желае, много добре го знае какъв е този механизъм и трябва да го приведе в действие.

Водещ: Добре. Когато ми гостувахте за първи път и оглавихте НЗОК, казахте, не че може би не сте предполагали, но че сте озадачен от размера, в който разни организирани престъпни групи я източват, или каквото беше там. Намаля ли този… Давали ли сте сигнали до прокуратура, до медицински одит, до министерства? Въобще как върви източването на този етап? Имате ли представа дали продължава тази изключително…

Д-р Дечо Дечев: С една малка корекция – не съм казвал престъпни. Казах организирани групи.

Водещ: Добре.

Д-р Дечо Дечев: В този период се случиха няколко много важни неща в нашата област и в НЗОК. Когато обсъждахме с вас, терминът, който използвах за организирани групи, касаеше главно областта на лекарствата и на някои видове медицински дейности, в които се използват медицински изделия. През този период, близо година, екипът на НЗОК постигна един успех, който по разбираеми причини не получи медийно отразяване, по простата причина, че е положителен.

Водещ: И какъв е? Ето, сега е случай.

Д-р Дечо Дечев: Благодаря за тази възможност.

Водещ: Това беше, че с усилията на целия екип, и подчертавам, с пълното разбиране на производителите на лекарства, беше постигнато договаряне на нов механизъм, който на първо място гарантира изцяло достъпа до нови лекарства до българския пациент, и на второ много важно място, гарантира, че по никакъв начин бюджетът за лекарства няма да бъде преразходван.

Д-р Дечо Дечев: Благодаря за разговора.

Човечеството е все по-близо до откриването на ваксина срещу вируса на ХИВ

БТВ, Новини в 19.00 часа


Човечеството е все по-близо до откриването на ваксина срещу вируса на ХИВ. Експерти прогнозират, че това ще се случи в следващите 10 или 20 години.

– Ние вярваме, че твоето тяло притежава способността да предотврати ХИВ. И че нашата ваксина вече е показала потенциал да отключи тази възможност.

Репортер: През 2008 г. Зак Барнет открива, че е носител на ХИВ. Организмът му обаче сам подтиска вируса, без медикаменти. Феноменът съществува при много малка част от хората.

Зак Барнет: Бях помолен да участвам в множество изследвания. Давах кръв, дарих лимфен възел. Започнах като лабораторен плъх и реших да стигна по-далеч.

Репортер: Зак Барнет създава фондация, която подпомага разработването на терапевтична ваксина. Опитите върху животни показват, че изграждат антитела, които неутрализират различни щамове на вируса.

Зак Барнет: Уязвимата част на вируса, чрез която ХИВ прониква в клетките, е намерила начин да изгради щит. Опитваме се да я направим по-лепкава, или почти магнитна, така че тялото да е принудено да го разпознае.

Репортер: Надежда в битката с ХИВ дава и т.нар. предекспозиционна терапия, известна като ПРЕП.

Уил Нътланд: Виждаме впечатляващи резултати. В момента в Лондон наблюдаваме спад при новите случаи на ХИВ с около 50-60 на сто за 2 години. Това е безпрецедентно.

Репортер: Неправителствена организация у нас прави изследване сред мъжете, правещи секс с мъже и транссексуални. Провеждат анкета чрез приложение за запознанства сред повече от 1500 души и раздават 900 орални домашни теста за ХИВ. Над половината участници не знаят своя статус, а повечето от тях не използват презерватив. 2/3 казват, че биха се тествали, но вкъщи.

Момчил Баев: Едно лице, което отиде в Регионалната здравна инспекция, за да се изследва за ХИВ, трябва да се идентифицира със своето име. Също така би трябвало да каже къде отива и защо отива в сградата, което вече нарушава тяхната анонимност и конфиденциалност.

Репортер: При теста са открити 10 носители на ХИВ.

Проблем с проследяването на здравословното състояние на преждевременно родените българчета

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Проблем с проследяването на здравословното състояние на преждевременно родените българчета. За това сигнализират от Фондация Нашите недоносени деца. Те настояват да се създаде национална програма, която да гарантира комплексна оценка и грижа за всяко недоносено дете. Още за проблема от Марина Малашева.

Марина Малашева: Всяка година 10% от бременностите у нас завършват с преждевременно раждане. Това означава, че за около 6 000 новородени има някакъв риск за здравето и развитието. А той трябва да бъде внимателно следен и след изписването от болница. Заради липсата на ясни правила обаче, това невинаги е възможно.

Малката Ивона започва борба за живот още с първата глътка въздух. Момиченцето се ражда три месеца по-рано, в 25-та гестационна седмица.

Ивалена Панайотова: В продължение на четири месеца на нея не й даваха никакви шансове. Аз самата имах вяра, че тя ще оцелее. Но докторите нямаха.

Майчината интуиция не я подвежда. Ивона е спасена, но борбата тя да е пълноценен човек продължава и до днес. С последиците от преждевременната й поява й помага да се справи психолог и логопед.

Ивалена Панайотова: Помощта на лекарите е, докато детето е в болница. След болничен период, то има един-два прегледа. Всъщност до там се стичат нещата. Родителят е този, който поема инициативата. Определено лекарят не е човекът, който ще ви насочи.

И ако Ивалена е взела нещата в свои ръце, то много родители не знаят по кой път да поемат.

Маргарита Габровска: У нас до голяма степен е въпрос на шанс това дали родителите ще получат информация относно проследяването на детето си през първата година, още повече през втората, камо ли след това.

Затова от Фондация Нашите недоносени деца искат национална програма за проследяване до 7-годишна възраст. Според нея на всяко преждевременно родено дете ще се прави комплексна оценка от широк кръг специалисти през определен интервал от време.

Маргарита Габровска: Битува мнението, че излизайки от неонатологичното отделение най-лошото е минало, което в много случаи действително е така. Но е изключително важно този период на ранното детство, особено през първите три години, в най-добрия случай през първите седем до постъпване в училище, децата да бъдат наблюдавани, да бъдат консултирани от специалисти.

Проследяването в първите месеци и години от живота на недоносеното дете е от решаващо значение за развитието му.

Д-р Донка Узунова: Ранната рехабилитация, ранната намеса всъщност намалява страничните ефекти от тези вече получили се усложнения в хода на още при раждането или в хода на интензивното лечение.

От фондацията вече са внесли проекта си за национална програма в здравното министерство.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 06.06.2019