Мозъчните пейсмейкъри стават безплатни

С това пациентите с паркинсон вече имат достъп до всички лечения 

Любомира НИКОЛАЕВА 

24 часа  стр. 61  


Мозъчните пейсмейкъри – импланти, подобни на електростимулаторите за сърцето, които досега пациентите с болестта на Паркинсон и дистония плащаха сами, вече се поемат от здравната каса.

Имплантът струва около 40 000 лева

Сумата е непосилна за повечето българи и често парите се събираха с продажба на имоти. Въпреки че около 10-15% от хората с паркинсон са потенциални нуждаещи се от модерната терапия, самофинансирането я прави недостъпна.

За тази година безплатно от терапията ще се възползват 17 души, част от тях – за смяна на батерията на устройството. Без „мотора“ си умният имплант става безполезен, а състоянието на пациента рязко се влошава от внезапното прекъсване.

Дълбоката мозъчна стимулация, както е медицинското название на терапията, е най-често провежданото хирургично лечение на Паркинсоновата болест. Хирургът поставя в мозъка електроди, захранвани от батерия, които чрез електрически импулси контролират проблемните симптоми

За САЩ, Канада и всички държави в ЕС това е златен стандарт за пациентите с паркинсон, които не се повлияват в очакваната степен от другите терапии. Последна към рутинната практика се присъединява България. Лекари и пациенти се борим за това от 5-6 години. С реимбурсирането на дълбоката мозъчна стимулация българските пациенти вече имат достъп до всички утвърдени методи за лечение. Това съобщи пионерът на метода у нас доц. Красимир Минкин, неврохирург в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“. В оборудван със специална апаратура център под ръководството на неврохирурга работи единственият български екип, квалифициран за сложната интервенция.

По-ценно е, когато една модерна терапия стане рутинна, отколкото да се обяви, че много след другите държави нещо се случва за първи път у нас и този първи път да остане единствен години наред, добави доц. Минкин.

Не всеки пациент с паркинсон е показан за иновативната процедура. Критериите за поставяне на импланта са подобни на утвърдените по света. Условията са пациентите да са до 75 г., в добро когнитивно състояние и без тежки придружаващи болести

Досега мозъчен пейсмейкър е бил поставен на 32-ма българи, които са успели да финансират сами лечението си. Резултатите са като по света -90% от имплантираните са с много добро повлияване, при останалите има частично подобрение, обясни неврохирургът д-р Калоян Габровски, участник в новаторското лечение у нас от старта му.

На база опит може да се направи прогноза, че на година 30-40 души с паркинсон имат нужда от имплантиране на устройството, обясниха неврохирурзите.

Дълбоката мозъчна стимулация е доказано ефективна и при дистонии -неволни мускулни спазми или мускулни съкращения, и при есенциален тремор – моторни нарушения, които водят до треперене на различни части на тялото, и популярен като старческо треперене.

По света мозъчният пейсмейкър се прилага с добри резултати при още няколко социално значими заболявания като обсесивно-компулсивни разстройства, тежки депресии, лечение на зависимости. В САЩ методът е одобрен и за ограничаване на гърчовете при епилепсия, която не се повлиява от други терапии. Според доц. Минкин обаче при епилепсия ефектът е незадоволителен.

Правят се изпитвания дали с дълбока мозъчна стимулация може да се контролира постоянна болка, да се забавя ходът на множествената склероза, да се оптимизира възстановяването след инсулт и мозъчни травми

Терапията е официализирана за първи път през 1987 г. от екип, който лекува пациенти с есенциален тремор и паркинсон в Гренобъл, Франция. Много клиницисти са били наясно с терапевтичните ефекти на електростимулацията на мозъка или невростимулацията няколко десетилетия преди това, а технологиите на невростимулацията се развиват от 60-те години.

Имплантите, които здравната каса ще финансира, са от последно поколение, уточни доц. Минкин.

Операцията може да се извърши с пълна упойка, а в определени етапи от нея да се премине към местна анестезия и екипът да може да разговоря с пациента

Това дава възможност на неврохирурзите освен с апаратурата и чрез адекватността на реакциите да се проследява прецизността на поставяне на електродите. Във втория етап на операцията се имплантира частта от устройството, която съдържа батериите, благодарение на които се подават електрическите импулси. Настройването на устройството се прави няколко седмици след операцията в зависимост от индивидуалните нужди на пациента. При непрекъсната интензивна стимулация батериите се изразходват по-бързо – за 2-3 години. Някои батерии са зареждаеми, други трябва да се подменят. Средният им „живот“ е около 4 години и трябва да бъдат сменени, за да не се допусне срив в състоянието.

Дехидратацията може да причини тревожност и депресия

Заниженият прием на вода влияе пряко на хормоналния баланс в тялото 

24 часа  стр. 63   


Последните изследвания за връзката между водата и хормоналния баланс показват, че дори 1-2% дехидратация могат да повлияят на основни процеси в тялото като усвояването на хранителните вещества и функциите на отделителната система. Могат също така да доведат до усещане за тревожност, депресия и стрес.

Водата играе ключова роля за функционирането на тялото. Тя може да помогне организма да се възстанови от физическото и емоционално напрежение, породено от напрегнатия начин на живот. Това се постига чрез промиване на кортизола (хормон на стреса) от нашите системи, заедно с изхвърлянето на други токсини. Водата подпомага на настроението (намаляване на тревожността, овладяване на депресията), тъй като насърчава оптималното функциониране на мозъка и в същото време регулира хормоналния баланс.

Често не осъзнаваме, че начинът, по който се чувстваме, всъщност се дължи на влиянието на определени хормони в тялото ни. Те от своя страна се регулират от фактори като прием на достатъчно вода, начин на хранене, физическа активност, социални интеракции, характерови нагласи, ценностни системи и други.

Серотонинът е главният агент на усещането за щастие и удовлетвореност, за увереността и добрата себеоценка. Той се покачва, когато сме активни и постигаме целите си. Изследванията показват, че серотонинът има пряка връзка и с жаждата. Ниските му нива сигнализират за нарушения в правилната хидратация.

Окситоцинът е невропептиден хормон, който се отделя от хипофизната жлеза и отговаря за физическата близост и привързаността. Той стимулира социалните интеракции, които водят до удовлетворение. От друга страна това е хормонът, който сигнализира на тялото дали има достатъчно вода.

Другият невротрансмитер е допаминът, който е директно свързан с дейности, носещи удоволствия и награда. Той се повишава, когато сме горди от себе си, когато печелим или постигаме успех. Екстровертите, бивайки свръхдейни, преживяват високи нива на допамин всеки ден. Именно при тях съществува риск от бърнаут, мании и тревожни състояния.

„Тъй като хормоните се пренасят от кръвта, един от бързите начини за регулацията им е пиенето на достатъчно количество вода – коментира Кремена Станилова, психолог, психотелесен психотерапевт и преподавател в Българския институт по неорайхианска аналитична психотерапия (БИНАП) – Познаването на признаците на дехидратация е от ключово значение. Ако изпитвате жажда, имате суха кожа, мускулни крампи, главоболие, тъмна урина, депресивни или тревожни състояния, увеличете приема на вода през деня“

Един от начините бързо да подобрите настроението си или да се успокоите е да изпиете чаша вода.

Нуждата от прием на течности е индивидуална за всеки човек, но за поддържането на оптимален воден баланс в тялото се препоръчват поне 8 чаши вода на ден. Необходимостта от консумация на вода се увеличава още повече при прием на лекарства, нездравословен режим на хранене (консумация на прекалено много сладки или пакетирани храни, фаст фуд, алкохол), заболявания или увеличени нива на психически и емоционален стрес.

Специалистите съветват да не подценяваме чувствата и емоциите си, а да се научим да ги управляваме чрез здравословен начин на живот, качествена храна, спорт и прием на достатъчно вода.

ИЗТОЧНИЦИ: Кремена Станилова психолог, психотелесен психотерапевт и преподавател в Българския институт по неорайхианска аналитична психотерапия (БИНАП) и https://www.thebestbrainpossible.com/ https://wnyholisticcounseling.com/ https://www.precisionnutrition.com/ https://www.drelist.com/

Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт: 

Големият демографски проблем е обезлюдяването, не толкова смъртността

Дълголетието в Кърджали е чисто аритметичен феномен 

Христо НИКОЛОВ 

24 часа  стр. 14-15  


– Господин Цветарски, от последните демографски данни на НСИ излиза, че в София и Кърджали хората живеят най-дълго – средната продължителност на очаквания живот там е над 76 години при малко над 74 години средно за страната. За София горе-долу имам обяснение, но защо същият резултат се получава и в Кърджали?

– А какво ви е обяснението за София?

– Че достъпът до медицинско обслужване в столицата е отчетливо по-добър, отколкото в други части на страната, а и условията на живот са по-добри.

– Това е така наистина, и то не само в столицата, а въобще в урбанизираните центрове. Но условията на живот обхващат само част от микса фактори, влияещи върху продължителността на живота. Някои от тях влияят отрицателно, например замърсеният въздух, стресът и др. Допреди десетилетия този показател се наричаше „средна продължителност на живота“, но по-точният термин е „очаквана продължителност“. Това е хипотетичен показател, който отразява колко дълго би живял човек, който се е родил през съответната година, ако равнището на смъртността се запази същото през целия му живот. Това е най-обобщаващият показател, който отразява смъртността в една държава. Ако има ниска детска смъртност и ниска смъртност в средните възрасти, ясно е, че този показател ще е по-висок. От друга страна, разглеждайки смъртността в по-високите възрастови групи, ще отбележим, че вероятността за умиране е по-висока, което е съвсем логично и естествено.

– Оказва ли влияние върху резултата на Кърджали фактът, че там има по-младо население?

– Не точно. За разлика от общия коефициент за смъртност, който отразява броя на умрелите лица към общото население и се влияе силно от възрастовата структура на населението, очакваната продължителност на живота елиминира нейното влияние. Тук няма значение дали населението е младо или старо. Много от онези, които обичат да бият камбаната, изтъквайки, че 15 промила смъртност е твърде висока за България и е по-висока, отколкото в някои африкански държави, пренебрегват прости факти. А те са, че възрастовата структура на населението в Африка е съвсем различна, там преобладаващият брой държави имат много по-младо население, отколкото повечето европейски държави. Естествено, че общият показател за смъртността не улавя тази разлика.

– В България обаче средната очаквана продължителност на живота е малко над 72 години, докато в София и Кърджали тя е над 76 години. Тази разлика откъде се получава?

– Първо, трябва да отчетем факторите, които влияят върху смъртността изобщо. Те могат да бъдат бит, здравеопазване, околна среда, начин на живот, доходи, икономика и т.н. Ако ги отнесем към отделни населени места, ще получим различно тяхно въздействие върху продължителността на живота. Ще видите от данните, че например продължителността на живота в градовете е по-висока, въпреки че в селата околната среда влияе по-позитивно. Но градският начин на живот и достъпността до здравната мрежа, различният бит и хигиена очевидно са много по-влиятелни. В Кърджали голяма част от населението живее в селата и достъпът до здравеопазване е по-затруднен. Там обаче очакваната продължителност на живота се получава по-дълга при приблизително същата смъртност като в останалите населени места. Тази разлика може да се обясни почти изцяло с миграцията. Кърджали е единствената област в България, която има положителен миграционен прираст. В останалите области това важи само за отделни населени места. И се получава чисто аритметичен феномен. Тази положителна миграция влиза в знаменателя на показателя „очаквана продължителност на живота“, където е броят на населението, без да внася нищо към числителя, където е броят на умрелите. И се получава едно изкуствено занижение на възрастовите коефициенти, които формират очакваната продължителност на живота.

– Т.е. тези хора в повече са дошли да живеят тук, но тъй като още не са умрели, увеличават продължителността на живота?

– Звучи доста грозно така, както го казвате, но тези хора са дошли да живеят тук през тази година, която изследваме. Когато умрат, ще влязат и в числителя. Така че засега по-дългата очаквана продължителност на живота в Кърджали е налице, макар че това е едно временно явление. Ако пристигат предимно възрастни хора, те по-скоро ще влязат в числителя. Ако пристигат млади, това ще се случи по-късно. Всичко зависи от това доколко този процес на миграция към област Кърджали е устойчив във времето.

– Можем ли да предположим, че в Кърджали се връщат предимно хората, които са напуснали като млади страната по време на „голямата екскурзия“ след възродителния процес? Мина горе-долу толкова време, колкото да се пенсионират.

– По всичко изглежда, че най-вероятно е така, поне числата показват същото. Защото за 2018 г. обратната миграция към област Кърджали е съставена почти изключително от хора, които се завръщат да живеят там от съседна Турция. За 2018 г. това са общо 4000души, а 3600от тях са дошли от Турция и само около 400 са пристигнали или са се завърнали от други страни.

– Има ли у нас населени места, които показват противоположни на общите за България демографски тенденции: намаляване на населението, застаряваме, ниска раждаемост, висока смъртност, отрицателна миграция?

– В България в момента има 5255 населени места, но, както знаете от нашите данни, има много такива с нулево население или с много малък брой жители – например под 50 човека. Има населени места обаче като София, Пловдив, Варна, Казанлък, Несебър, които имат положителен миграционен прираст, т.е. имат повече заселили се в тях лица, отколкото изселили се. В същото време в същите тези населени места има отрицателен естествен прираст, т.е. по-малко са се родили, отколкото са умрели. Единственото изключение е Несебър, в който освен положителната миграция има и положителен естествен прираст.

– Естествено, след като кметът там от години дава помощи по 2000 лв. на всяко новородено и общината се грижи за хората, които искат да имат дете по процедурата „инвитро“. Но на какво друго би могло да се дължи това?

– Едва ли е само морето, защото във Варна и Бургас, където също има много заселили се лица, има отрицателен естествен прираст. В Несебър има 30 човека естествен прираст и около 300 души миграционен. Високата раждаемост по принцип изисква да има по-висок процент младо население. Ако миграцията там е предимно от млади хора, естествено, че ще има висока раждаемост. В Северозапада е обратното – застарялото население, естествено, води до ниска раждаемост, да не говорим, че, от друга страна, води и до висока смъртност.

– Някои коментират, че в България има населени места с твърде висока смъртност, от порядъка на 30 промила и повече, което било като след война или чума.

– Някои хора така предпочитат да го кажат, но тези данни не се отнасят за страната, а за отделно населено място. За него можете да получите понякога много странни резултати. Например от всичките над 5000 населени места има 164 с нула население. По тази логика излиза, че там има и нулева смъртност. От друга страна, имаме 220 населени места със средно население под 30 човека, предимно възрастни хора, и там смъртността се получава не 30, а над 50 промила и дори над 100 промила. Но какво друго можем да очакваме от такива населени места? Има куриозен случай със село Дисманица, община Севлиево, Габровска област. Там има 1000 промила смъртност, защото е имало само един човек и той е умрял Така че причините трябва да търсим в обезлюдяването на тези населени места. Но се съмнявам, че ще ги овладеем, защото това не е само българско явление. Гравитирането към по-голямото населено място и към столицата е световно явление и даже не е от вчера, а от десетилетия.

– Къде стои България по отношение на линията на бедност?

– На незавидно място в сравнение с останалите страни – членки на ЕС, поне по данните за 2017 г. Румъния е на последно място и ние сме непосредствено преди нея. Тогава линията на бедност показваше, че 23,4 от хората у нас са били в риск от бедност, тъй като техните доходи са под линията на бедност. Линията на бедност е сума, различна в различните държави, получава се, като вземем 60% от средния доход на едно домакинство, след като се извадят социалните плащания. Всяка година тя се мени.

– Имаме ли данни за 2018 г.?

– За България имаме, но за останалите страни членки се получават по-късно и няма как да направим сравнението. През 2018 г. този процент на хората в риск от бедност в България спада на 22%. Ако предположим, че в останалите не се е променил съществено, България вече би била на седмо място.

– По средна заплата България не стои чак толкова зле на фона на съседите си на Балканите, може би по минимална заплата сме на последно място, но тя се определя все пак административно.

– Дори не във всяка държава има минимална заплата. Но все пак ви препоръчвам да гледате не средната работна заплата, дори ако я преизчислявате в една и съща валута, тъй като тя не дава чак толкова добра представа за равнището на живот на хората. Защото 600 евро в България не са същата сума в Дания трябва да се отчете и равнището на цените и да се коригират тези суми от номинални в реални По-точен показател е покупателната способност, на английски терминът е purchasing power parity (РРР или „паритет на покупателната способност“). По този показател нещата не са чак толкова негативни за България, както често се представят, когато се сравняват средни или минимални заплати. Данни за този показател има и на нашия сайт, както и на сайтовете на всяка статистика. Лошото е, че това е много сложно изчисление и данните за останалите страни пристигат с известно закъснение. Те се събират и се сравняват с тези на страна еталон. В световен мащаб това са САЩ, а за Европа е Австрия.

– Наближаващото преброяване на населението и жилищния фонд ще промени ли съществено демографските данни на България, за които говорихме?

– При всички случаи ще има изменение, затова и го правим. Миграцията за разлика от ражданията и умиранията се установява по-трудно и това важи за всички държави със свободно движение на хора. Трудно се установява колко от мигрантите са тук или на друго място. Така че преброяването ще даде поточни данни и ще имаме по-точна основа за изчисление на всички показатели. Моите очаквания са населението да е малко по-малко, отколкото годишно го изчисляваме, тъй като винаги има хора, които са мигрирали, но не са оставили информация за това. Наскоро съставихме националната комисия по преброяването. Тя ще обсъжда стратегическите документи по преброяването и цялостната организация и координация на всички държавни органи, които имат отношение към него. Основните членове са ръководителите на министерства, ведомства и обществени организации.

***

CV

Роден е на 19 юни 1958 г. в Плевен

Завършил е УНСС

Специализирал е в САЩ, Малта, Русия

В продължение на 3 години е бил маркетинг директор на „Мобилтел“

В НСИ е бил последователно директор на дирекция „Регионална статистика“, съветник на председателя на НСИ, зам.-председател и председател от юни 2014 г.

Има научни публикации у нас, във Великобритания и САЩ

Един милион души се заразяват с венерически болести всеки ден

Труд  стр. 15   


Над един милион души по света се заразяват всеки ден с венерически или други заболявания преносими по полов път, ръстът на които последните години се дължи до не малка степен на навлизането на мобилните приложения за запознанства. Това се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от „Дойче Веле“. Документът обхваща заболявания като хламидия, гонорея, трихомониаза и сифилис, и посочва, че един на всеки 25 жители на планетата страда от най-малко от една от тези болести.

Медията цитира мнението на Теодора Уи, старши медицински експерти в СЗО, според която мобилните приложения за запознанства са направили сексът по-достъпен, но същевременно са намалили чувството за отговорност при сексуални контакти. Във възрастовата група 15-49 за изминалата година са регистрирани 127 млн. нова случая на хламидия, 87 млн. на гонорея, 6,3 млн. на сифилис и 156 млн. на трихомониаза.

За 17 години

Продажбите на коли с 937% ръст

Труд  стр. 3   


Продажбите на автомобили нараснаха със 937% за период от седемнайсет години. През 2000 г. за покупка на нови и употребявани автомобили сме похарчили 248 млн. лв., а през 2017 г. сумата вече е 2,5 млрд. лв., сочат данните на НСИ. Оказва се, че повишаването на доходите на хората през годините се отразява най-много върху автопарка – по улиците се движат все повече и все по-нови коли. На второ място по ръст за периода от седем години е оборотът при продажбата на риба, който нараства със 791%. На трето място остават продажбите на кафе, чай и какао, които се увеличават със 700%. Това ясно показва, че повишаването на доходите води и до промяна на навиците на хората и храната на трапезата.

Много сериозен ръст за периода има и при продажбата на играчки, оборудване за спорт и къмпинг, цветя и домашни любимци (+672%), на дълготрайни стоки за свободното време и отдих (+608%), на лекарства (+603%) и на оптика и фотоапарати (+601%).

100 заболели след ухапване от кърлежи

Монитор  стр. 6   


Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната. Заради климатичните условия паразитите са повече тази година, а обработката на зелените площи не е ефективна заради валежите.

„Метеорологичните условия този сезон са подходящи за появата на много кърлежи, като обработката срещу паразитите започва веднага щом дъждовете спрат. Парковете и градините в София са обработени два пъти, а междублоковите пространства се обработват в момента“, каза Цезарина Илиева – директор отдел „Паразитология“ към РЗИ – София, пред БНТ.

Тя съветва гражданите да освобождават тревните площи, когато се обработват, както и да не стъпват по тях поне два часа след пръскането с противопаразитния разтвор, пригоден да щади околната среда.

„Пръскането с такива препарати намалява опасносиа, но не я елиминира, така че най-добрата превенция за гражданите е да не навлизат в тревните площи“, каза заместник-директорът Национален център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й пикът на ухапванията ще премине, когато времето стане по-горещо и сухо.

Бумът на заболяванията вследствие на ухапвания от кърлежи ще е около юни, като годишно обикновено се регистрират към 500 случая на заболели, допълни тя.

Експертите препоръчват да правим редовен и щателен преглед за кърлежи след излет сред природата както на себе си, така и на кучетата си.

Официално: Пристрастяването към игрите е психично заболяване

Монитор  стр. 38   


Съвсем официално Световната здравна организация причисли пристрастяването към видеоигрите към психичните заболявания. Естествено, не става въпрос за напълно здравословния начин, по който хиляди, дори милиони хора по света се развличат пред компютъра. Играенето на видеоигри е напълно безопасно за здравето ни до момента, в който не започне да влияе пряко върху начина ни на живот.

Според Световната здравна организация разстройството се изразява в относително постоянен модел на поведение, свързан с видеоигрите.

Хората просто губят контрол над начина, по който се държат, и започват да поставят компютърните игри над всичко останало в живота си, независимо от негативните последици, до които това може да доведе. Страдащите от психичното заболяване могат да стигнат до разрив в отношенията си с околните, то да повлияе значително на социалния им живот и дори на работните им задължения.

За да бъде диагностициран обаче, човекът трябва да е имал симптоми на болестта в продължение на една година, обясняват от Световната здравна организация.

Самата тема за пристрастяването към видеоигрите е доста спорна в научните среди. Американската психиатрична асоциация например не включи адикцията към последния си труд върху психичните проблеми, публикуван през 2013 г., защото по това време все още липсват достатъчно доказателства, които да подкрепят тезата и да дадат точен отговор на въпроса това ново заболяване ли е или не.

Естествено, в целия спор е замесена и самата гейминг индустрия, която отрича всякакви твърдения, че бизнесът влияе върху здравето на хората. На 25 май компаниите в сферата излязоха с публично изявление, в което настояват Световната здравна организация да отмени решението си. По думите им новата диагноза не стъпва върху достатъчно добри доказателства.

От другата страна на бойното поле обаче стоят учените, които напълно подкрепят позицията на СЗО, обясняват от Live Science. По думите на светила в сферата включването на адикцията към видеоигрите в списъка с психични заболявания не само е достатъчно закъсняло, но и много необходимо.

„В противен случай онези, които наистина страдат от заболяването, могат да имат сериозни проблеми, що се касае до здравната им застраховка, покриваща лечението им“, коментира д-р Джон Джиао.

Включването им в каталога на болестите не се прави, за да бъде сложен етикет на страдащите от тези разстройства, а за да им бъде оказана помощ, защото засягат все по-голям брой хора, обясниха от организацията.

Обновеният каталог ще бъде приет официално на годишната среща на държавите – членки на СЗО.

Има и кодове за заболяванията, а заедно с игрите и прекомерният секс беше сложен влошите списъци СЗО определи кодове за тези диагнози – 6С51 за неконтролираното влечение към електронни игри и 6С72 за пристрастените към секса, включително и онлайн порнографията. Лекарите могат да ги използват при всяка диагноза. Това ще позволи на националните здравни власти да съставят статистика за тях, да наблюдават тенденциите и да определят целеви бюджети. За засегнатите ще е по-лесно да намират лекари. Ще е полезно и за научните изследвания.

Според СЗО сексуалното поведение е компулсивно, когато то е толкова доминантно в нечий живот, че значително вреди на представянето в училище, в службата или на отношенията с роднини и приятели. В новата версия на каталога на СЗО има и уточнения за пневмонията, ако е предизвикана от бактерии, които са резистентни на антибиотици, или за мозъчните кръвоизливи, когато са предизвикани от грешна доза лекарство, взета от пациента.

През 2003 г. Световната здравна организация официално обяви компютърната пристрастеност за вид зависимост наравно с наркотиците, алкохола, хазарта.

Това се случи, след като 12-годишно момче почина пред компютъра си от изтощение и обезводняване.

В основата на компютърната зависимост, както и при останалите, е отделяне в мозъка на допамин и ендорфин, които създават приятни настроения. Същото измамно щастие се създава и от наркотиците, но компютрите са много по-достъпни. В мрежата детето е силно, властно, независимо, то е това, което иска да бъде, а не това, което е. Удоволствието е върховно, там си съвършен, царят на вселената, никой не те контролира и не подлага на съмнения способностите ти. По-подвластни са момчетата, защото те по принцип получават удоволствие и удовлетворение от хазарта, победите, рекордите.

Явно проблемът е сериозен. В Китай, Холандия, САЩ и в други страни има открити клиники за лечение на компютърната зависимост. Там лечението е както при наркоманиите – с усилен физически труд, спорт и, разбира се, никакъв достъп до компютри. Но стигне ли се дотам, вече е късно. Важно е родителят, партньорът или който и да било друг да забележи първите признаци и да се вземат мерки.

В България ще е един от осемте суперкомпютъра на ЕС

Монитор  стр. 5   


Европейската комисия съобщи, че на осем места в ЕС ще бъдат създадени центрове за суперкомпютри – София, Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения). Заедно със средствата от ЕС общият бюджет за тези дейности ще бъде 840 милиона евро.

Центровете за свръхбързи изчисления ще работят в подкрепа на европейските научни изследвания, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в множество области – от създаването на лекарства и нови материали, до борбата с изменението на околната среда, се посочва в съобщението на комисията. С работата на центровете ще бъде подпомогнато разработването на основни приложения в области като персонализираната медицина, разработката на лекарства, биоинженерството, прогнозите за времето.

Суперизчисленията помагат за предвиждания на времето, което дава възможност за задействане на системите за ранно предупреждение при сложни метеорологични явления. Те се използват и при решаването на сложни физични уравнения, които представят процесите и взаимодействията на ново лекарство с човешките тъкани.

Разбиха схема за фалшиви книжки

Северина ДИМИТРОВА 

Телеграф  стр. 6  


Полицаи разбиха схема за фалшиви медицински за шофьорски книжки. Акцията е проведена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник. Спецполицаите атакували медицински център в града. Вътре били намерени и. иззети множество бланки „Медицинско свидетелство“, които били с подписи и печати на различни лекари специалисти, само трябвало да се нанесат личните данни на кандидат-шофьорите. Хората, имащи нужда от подобен документ, посещавали центъра и срещу определена сума получавали готовото медицинско удостоверение.

700 възрастни с паникбутон за инфаркт

Телеграф  стр. 8   


700 възрастни с хронични заболявания и увреждания ще получат гривни с вграден паникбутон, който ще подава сигнал, ако човекът получава инфаркт или инсулт. Това предвижда проект на БЧК, който ще се реализира в партньорство със социалното министерство и МЗ. Чрез гривните медицински специалист дистанционно ще може да следи ключови показатели на хората като кръвно налягане и кръвна захар. Услугата ще бъде пилотно приложена през следващите 4 години във Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина, Видин, Монтана и Белоградчик, включително и в малки и отдалечени населени места. Системата ще позволи непрекъснато, автоматично и дистанционно наблюдение на възрастните, които живеят самостоятелно, с цел да им бъде оказвана подкрепа и да се гарантира бърза реакция в случай на застрашаващи здравето им ситуации, обясниха от БЧК. Във Враца ще бъде създаден кол център, който ще има връзка с „Пирогов“. Когато има нужда, хората ще бъдат транспортирани в спешния медицински център в София.

Д-Р БИСЕР ПЕТРОВ: ХЕМОРОИДИТЕ И АНАЛНИТЕ ФИСУРИ МОЖЕ ДА „ПРИКРИВАТ“ И ЗЛОКАЧЕСТВЕНО ЗАБОЛЯВАНЕ

ПОНЕ ЕДИН ОТ ВСЕКИ ДЕСЕТ ДУШИ СТРАДА ОТ ТОЗИ ПРОБЛЕМ 

Телеграф  стр. XI   


Д-р Бисер Петров ръководи Операционния блок на УМБАЛ „Софиямед“ от самото създаване на болницата през 2012 година. Годишно той извършва стотици операции на карцином на дебелото черво и стомаха, както и лапароскопски операции на жлъчка, жлъчни канали, хернии на коремната стена, постоперативни хернии, апандицит. Д-р Петров е тесен специалист в лечението на хемороидалната болест, включително с THD технология.

Болката в аналната област представлява сериозен проблем за голяма част от хората. Понякога тя е толкова силна и продължителна, че страдащите не могат да водят нормален начин на живот. Най-честата причина е неголяма раничка, която се намира в самия изход на дебелото черво. Нарича се фисура и представлява продълговато разкъсване на анодермата, което обикновено се локализира назад към опашната кост на самия анус.

Анални фисури

„Основното оплакване на пациентите с анална фисура е болка, която най-често е след самия акт на дефекация. Това обаче не е задължително и една част от болните споделят за почти непрекъснати болки, свързани с периоди на парене, сърбеж и цялостно неприятно усещане в тази област. Друго съществено оплакване е кървене от дебелото черво при дефекация, като кръвта е алена. Това е и една от причините заболяването често да се бърка с хемороидал-ната болест“, коментира д-р Бисер Петров.

„Има две форми на заболяването – остра и хронична. Първата се лекува консервативно с медикаменти, които се предписват от специалист. За хронична форма на заболяването се счита, когато оплакванията продължат над четири седмици. Лечението в този случай е хирургично. Целта на хирургичната интервенция е да се преодолее повишения мускулен тонус на аналния сфинктер и да се обработи самата фисура, за да се получи нова епитализация. Най-съвременният метод, който прилагаме и в УМБАЛ „Софиямед“ е латерална миотомия на вътрешния анален сфинктер – срязване на малка част от проблемния мускул и коагулиране („изгаряне“) на фисурата, за да се превърне в прясна хирургична рана с възможност за заздравяване“, уточнява хирургът.

Тази интервенция е широко прилагана във водещите проктологичните центрове в Европа поради високата успеваемост и минималната хирургична травма. Интервенциите са от типа (one day surgery) еднодневни и не се налага продължителен болничен престой. Самата процедура трае от

5 до 15 минути, а само след около 1 час пациентът може да приема храна и течности. Възстановяването до активен начин на живот е след около 5-7 дни.

Хемороидална болест

Всички хора имат хемороидален плексус, който служи за по-доброто притваряне на аналния канал, но когато започне симптоматика, свързана с кървене, болки, сърбежи, пролапс, тогава вече се касае за хемороидапна болест.

Заболяването е едно от найчестите в хирургичната практика. Поне един от всеки десет души страда от този проблем.

„Когато има съмнение за анална фисура или хемороиди, е изключително важно човек да се прегледа при специалист – не само защото той ще направи адекватна преценка на състоянието, но и ще предприеме необходимото навременно лечение. Освен това колопроктологът има предвид, че и много други опасни заболявания, като рака на ректума, може да започнат с ректорагия. Важно е да се отбележи, че при кървене от дебелото черво е от изключително значение пациентът да има точна диагноза. Изследването фиброколоноскопия, дава максимално точен резултат при диагностиката на дебелото черво. След точната диагноза може да се започне и адекватно лечение“, уточнява хирургът.

Оперативно лечение при хемороидална болест се прилага при хемороиди от II, III и IV стадий, както и при пациенти с хемороиди от I стадий, при които състоянието не може да се овладее с медикаменти и се създава значителен дис-комфорт за болния.

Стадиите се определят от размера на хемороидите и пролабирането им извън аналния канал.

Методът, който д-р Петров прилага в „Софиямед“, се казва THD

(трансанална хемороидална дезартеализация) и е подходящ за лечение на симптоматични вътрешни хемороиди, при които не е постигнат успех от консервативната терапия.

„THD по същество е нискоинвазивна хирургическа интервенция. При нея с помощта на доплер се локализират и след това се прекъсват съдовете, които снабдяват с кръв хемороидите (причината за появата на хемороиди). След това се коригира пролапсът, ако това е необходимо. При всички други видове манипулации за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли, без да се коригира главната причина за тяхното развитие. Именно поради този факт рецидивите при THD са редки. А ползите за пациента са многобройни. Найголямата, разбира се, е високата успеваемост спрямо стандартните операции, обяснява специалистът. Той изтъква още, че болката е многократно по-лека. „Няма изрязване на тъкани, липсва кървене в следоперативния период, болните се възстановяват по-бързо и по-рано се изписват от болницата, не се нарушава анатомичната цялост на аналната област и пациентите нямат проблеми с ходенето по голяма нужда“, уточнява д-р Петров.

„Най-важният момент от срещата с лекаря е пациентът да разбере сериозността на заболяването и възможността за „мимикрия“ с друго, много по-сериозно за здравето му състояние като например рак на дебелото черво и ректума, които протичат с ректорагия. Моят съвет е има ли кървене в тази деликатна област, пациентите задължително да направят колоноскопия, за уточняване на състоянието. Изследването се прави с упойка и пациентите дори не усещат кога е приключило. То обаче е задължително, за да се назначи най-доброто лечение – консервативно или оперативно“, съветва д-р Петров.

Препоръките на хирурга към пациентите с подобни проблеми е да потърсят колкото е възможно по-скоро специализирана помощ, преди заболяването да се е влошило, защото колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добри са резултатите.

07.06.2019

Национални телевизии

Здравната каса поема финансирането на най-модерния метод за лечение на Паркинсон

БНТ  Новини в 20.00 часа 


Здравната каса поема финансирането на най-модерния метод за лечение на Паркинсон. Досега пациентите заплащаха за така наречените мозъчни пейсмейкъри по 40 хиляди лева. Методът на дълбока мозъчна стимулация връща болните към активен начин на живот. Освен при Паркинсон, Касата ще заплаща импланта и при пациенти с неволеви мускулни спазми и есенциален тремор.

Репортер: Една батерия и два електрода. Единственото възможно лечение след като лекарствата станат неефективни. А това се случва обикновено след петата година на болестта. Още през 2013та започва битката на неврохирурзите устройството да се покрива от Касата. Именно заради непосилната цена, за 6 години са поставени само 32 импланта. Двама са напълно обучените специалисти у нас, които могат да поставят така наречения мозъчен пейсмейкър.

Красимир Минкин: Точността, с която поставяме електродите в тези центрове трябва да е със сигурност в рамките на под милиметър.

Калоян Габровски: Така изглежда батерията, която се имплантира подкожно в гръдната област, така че, нищо няма извън тялото.

Репортер: Преди операцията Величка Трифонова трябва да пие лекарства на всеки час с надеждата някое да подейства. Тя е 13-ият пациент у нас с имплантирано устройство.

Величка Трифонова: Пристигнах в клиниката в насипно състояние може да се каже. Не можех да хода, не можех нищо да правя.

Репортер: Ефектът след поставяне на електродите е мигновен.

Величка Трифонова: Станах веднага и все едно нищо ми нямаше.

Репортер: Преди половин година батерията на устройството започва да се изтощава и трябва да се смени.

Красимир Трифонов: Вие си представяте какво значи на едно средностатистическо семейство да заплати един консуматив 40 000 лева и след пет години да плати още 40 000 лева.

Репортер: До края на тази година Здравната каса ще финансира лечението на около 20 пациенти. Те трябва да са до 75 години и да нямат други тежки заболявания.

Красимир Минкин: При 13 пациенти може да осъществим нови имплантации, да сложим чисто ново устройство. А при други 7 можем да сменим батериите.

Репортер: Освен при болестта на Паркинсон дълбоката мозъчна стимулация е подходяща и при някои психични заболявания.

БЧК представи проект за дистанционна медицинска помощ

БНТ  Новини в 20.00 часа 


Хората от северозападния регион, които са над 50 години и имат хронични заболявания или трайни увреждания, ще могат напълно безплатно да използват грижите на медицински екипи. Те ще следят състоянието им денонощно с помощта на гривна с датчик. Идеята е част от новия проект на Българския червен кръст, подкрепен от социалното и здравното министерства.

Репортер: Регионът, който е известен с най-лошите статистики. Бедност, застаряващо население, обезлюдяване. Възрастни хора, чиито роднини са някъде в другите краища на България. Или на света.

Асен Балтов: Представете си, ако вашият родител е в такова положение, а вие сте на 150 километра от него.

Репортер: Точно в този регион ще започне новият проект на Българския червен кръст. В него ще могат да се включат 700 човека от 7 общини – Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина, Видин, Монтана и Белоградчик. Те ще имат възможност за постоянно медицинско наблюдение. Всичко това ще се случва с помощта на една гривна.

Асен Балтов: Една гривна, която измерва няколко основни жизнени показателя.

И един call-център във Враца.

Надежда Тодоровска: Ако случайно някой от тях падне, тези устройства, с които те ще бъдат снабдени, ще позволява наистина да индикират евентуално падане на някой възрастен човек и съответно реакция от страна на call-център.

Репортер: И когато близките са твърде далеч, за да помогнат, гривните, ще са достатъчно близо – с натискането на един паник бутон, медицински екип ще може да реагира веднага. 

Асен Балтов: Този екип отива на място и вижда от какво има нужда.

Репортер: Такъв център за обаждания ще има и в „Пирогов“.

Асен Балтов: Нашата идея е този call-център, който ще бъде в „Пирогов“ да подпомага call-центъра във Враца.

Репортер: Всичко това ще е напълно безплатно за хората. Но понеже всяка хубава идея струва нещо – сметката за тази ще бъде 3 333 333 евро. Парите ще бъдат поети от фонд, създаден от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Българската страна също ще помогне.

Бисер Петков: Нашето партньорство се изразява във финансов принос.

Репортер: Проектът ще работи четири години.

Христо Григоров: С тези програми ние протягаме заедно една ръка, здрава ръка, която ръка ще изправи тези хора и ще им върне надеждата.

Репортер: След тези четири години Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ще спрат да плащат сметката. И тогава българската страна ще реши дали ще продължи да помага на надеждата.

НЗОК ще плаща терапия със скъпоструващи пейсмейкъри

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа 


Здравната каса вече ще покрива т.нар. мозъчни пейсмейкъри. Досега болните от Паркинсон сами заплащаха за устройството. То струва 40 хиляди лева. За да се лекуват безплатно, пациентите трябва да отговарят на определени изисквания. Какви са те, Марина Малашева с отговорите.

Репортер: Вече шест години университетската болница „Св.Иван Рилски“ в София успешно прилага метода на дълбока мозъчна стимулация, който дава шанс за нормален живот на болните. От 2013 г. досега обаче едва 32-ма пациенти са се преминали през иновативната терапия. А причината е, че цената й е непосилна за мнозина. Сега обаче здравната каса ще поема не само устройството, но и батериите към него. А те възлизат на около 40 хиляди лева.

Величка живее с болестта на Паркинсон вече 17

Величка Трифонова: Не можех да изкачвам стълбища, не можех да излизам от двора, не можех да домакинствам

Репортер: Благодарение на т. нар. мозъчен пейсмейкър, жената успява да възвърне движенията си и да се изправи на крака.

Д-р Калоян Габровски: Тези пациенти се движат по-добре, функционират по-добре – много близо до състоянието, в което са началото на болестта и много близо до нормалното.

Репортер: Цената, която Величка плаща, за да живее нормално, обаче е прекалено висока – 40 хиляди лева.

Величка Трифонова: Ужас, наложи се да се продават земи от сестра ми и брат ми. От всички приятели намерихме съчувствие и събрахме сумата.

Репортер: Пациентите с Паркинсон вече могат да бъдат по-спокойни, защото от този месец държавата поема лечението им.

Д-р Красимир Минкин: Преди шест години си мислех, че е много лесно и че въвеждайки метода в България ще лесно да получим веднага подкрепа от НЗОК и МЗ, но сега, 6 години по-късно, мога да го оценя като една от най-големите победи, които сме постигали.

Репортер: Кои болни са подходящи за терапията със скъпоструващите импланти ще преценява специална комисия. Едно от изискванията е те да са под 75 години.

Такива, които нямат сериозни други заболявания, както и без значима клинично деменция.

Репортер: Решен е проблемът със смяната на батерията, с която устройството работи – тя също ще е за сметка на касата.

Д-р Красимир Минкин: Средно след 4 години се налага смяна на батериите и вече имаме пациенти, които чакат за смяна на батериите.

Репортер: А Величка е първата пациентка, чиято батерия е сменена безплатно. „

Величка Трифонова: Трябваше пак да се съберат пари, щеше да е много трудно и нямаше да можем. Слава Богу касата прие да мине по пътека заболяването.

Репортер: У нас около 17 хиляди души страдат от болестта на Паркинсон.

До края на годината е планирано 20 български пациенти да преминат през лечението.

Национални радиа

Заработи единственият Експертен център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб

БНР   


Желанието на Министерството на здравеопазването е причина у нас да заработи единственият Експертен център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб. Центърът е в столичната университетска болница „Свети Иван Рилски“. Една от редките болести, които се лекува там, е порфирията – трудна за диагностициране.

Острата коремна болка при млади момичета може да е признак за това генетично заболяване, каза пред „Хоризонт“ доц. Анета Иванова, директор на центъра: Това заболяване може да имитира всяко друго заболяване с коремна болка. Затова е много трудно за диагностициране. Първоначално се мисли за инфаркт, за апандисит, за жлъчна, бъбречна криза, за гинекологичен проблем, така че диагнозата може да закъснее с години. Острата пофирична криза е драматично състояние, много силни коремни болки, (…) симптоми като тремор, сърцебиене, повръщане, както и емоционална лабилност, раздразнение, безсъние”.

Министърът на финансите отхвърли предложенията за намаляване на ДДС за лекарства и някои храни

БНР   


Министърът на финансите отхвърли предложенията на ДПС и на БСП за намаляване на ДДС за лекарства и някои храни. Владислав Горанов оспори аргументите на опозицията.

Владислав Горанов: Намаляването на ДДС съм готов да се обзаложа с всеки от вас, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 08.06.2019