Бебе с пробити черва спасено в Пловдив

Недоносеното момиченце тежало само 1 кг, ще може да се развива нормално

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 8


Новородено с перфорация на тънкото черво, вследствие на която получило перитонит, беше спасено в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Бебето е докарано там спешно от друг областен град. Тъй като било недоносено, е тежало само 1, 070 г.

„Имаше опасност за живота му. Изведохме на предната коремна стена противоестествен временен анус, през който бебето да се изхожда, и успяхме да овладеем възпалителния процес“, обясни доц. Евгени Мошеков от клиниката по детска хирургия. Сложната операция продължила час и половина.

Момиченцето вече се чувства добре и е започнало да наддава. След месец временният анус ще бъде зашит и затворен и детето ще се развива занапред нормално. Тази седмица ще бъде прехвърлено в сектора за недоносени в УМБАЛ „Пловдив“, където ще е в кувьоз.

Според доц. Мошеков въпросната спонтанна перфорация на тънкото черво е типично усложнение при недоносените. Известно е като некро тичен ентероколит на новороденото. Причините за него не са ясни. . В клиниката предстои да бъде извършена и друга рискова операция на бебе на 5 месеца с вродена малформапия на дебелото черво, предизвикана от патологичен ген. Деформираният орган ще се премахне и неговата функция ще поеме тънкото черво. „За разлика от възрастните, децата по-добре се адаптират към живот без дебело черво“, уточни доц. Мошеков.

Бум на ухапани от кърлежи и по морето

Лиляна ТРЪНКОВА

24 часа  стр. 8


126 души са потърсили лекарска помощ, след като са били ухапани от кърлежи в рамките само на последната една седмица. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

108 от пациентите са варненци, а другите 18 случая са от малките общини в областта. Предишната седмица техният брой е бил 120. Но това са само случаите, в които хората са потърсили лекарска помощ, много от ухапаните изваждат сами паразита. Не са регистрирани заболявания от лаймска борелиоза и марсилска треска.

По данни на РЗИ в морската столица острата заразна заболеваемост се движи в характерните за сезона граници с изключение на завишената заболяемост от варицела. За седмица във Варна са регистрирани 119 случая. За лечение е приет един човек с вирусен менингит, докладвани са и 7 случая на скарлатина.

И променената медицинска експертиза може да е ощетяваща

Искра ЦЕМКОВА

Сега  стр. 3


Пак ще има ощетени хора с увреждания от правилата за определяне на трайно намалената работоспособност, коментира за „Сега“ Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет на хората с увреждания, след като кабинетът прие промени в Наредбата за медицинската експертиза. Още по време на обсъждането на документа национално представителните организации не се съгласиха с предложените правила за определяне на процента за намалена работоспособност, но документът получи зелена светлина.

Последната промяна в начина за изчисляване на работоспособността, вида и степента на уврежданията, се наложи, за да се прецизират предишните силно рестриктивни за много хора правила, влезли в сила в средата на 2018 г. Идеята е да се ограничат фалшивите ТЕЛК решения. 6-месечният мониторинг на документа обаче показа, че затягането на правилата лишава стотици от социални придобивки. За да се отстранят щетите, здравното министерство предложи оценката на трайно намалената работоспособност да стъпи поне върху две заболявания с 50 и над 50% увреждания (вместо на едно с 80% увреждания), като се добавят още 20% от общия сбор на съпътстващите заболявания. Национално представителните организации на хората с увреждания обаче отхвърлиха и този вариант, като предлагат три свои, по които да се правят паралелни изчисления заедно с наложения от МЗ модел. Идеята на неправителствения сектор е крайната оценка да се определя по най-благоприятния за лицето метод. Те например предлагат вместо на две заболявания, носещи най-малко 50% увреждания, експертизата да стъпи само върху едно заболяване с 50% и над 50% инвалидност, а към него да се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите увреждания. От национално представителните организации изтъкват още, че проблемите, заложени в непипнатите текстове на приложение № 1 към Наредбата, са не по-малко. С тях миналото лято бяха заковани процентите на уврежданията, вместо да варират по преценка на експертите от ТЕЛК. Сред най-ощетените от това са хората с интелектуални затруднения и ментални увреждания, подчертават от неправителствения сектор. Комбинацията например между леко психично заболяване и неовладяна епилепсия води до тежко състояние на лицето, но пък липсата на неработоспособност се оценява на 75%, което лишава човека от придружител въпреки тежкото му състояние.

Силно засегнати ще останат и хората с диабет тип 2, а в случая става въпрос за над 300 000 души. „Новите правила няма да създадат проблеми на хората с диабет тип 1, тъй като самото заболяване носи 60% увреждания. Но диабетик с тип 2 и с две усложнения – например диабетната ретинопатия и диабетната полиневропатия, получава 40% увреждания“, коментира Адриан Стоименов от Българската асоциация „Диабет“. Така лицето няма да получи никаква социална подкрепа. „Предложихме да се вдигнат процентите на уврежданията. Така например при диабет тип 2 за едно усложнение да се дават 50%, за две – 55%, а за три – 60%“, добави Стоименов.

***

НОВ МОНИТОРИНГ

От МЗ съобщиха, че е имало извънредна среща на министър Кирил Ананиев с национално представителните организации на хората с увреждания. „На срещата екипът на МЗ пое ангажимент да извършва ежемесечен анализ на данните в системата на ТЕЛК след въвеждането и прилагането на приетите изменения в Наредбата за медицинската експертиза. Този анализ ще позволи обективни наблюдения върху съотношението между ефектите по заболявания и вид и степен на увреждане спрямо различни варианти на прилагане на методика за оценка и функционалните дефицити на лицата. Анализите ще се правят съвместно с представители на организациите на хората с увреждания. Успоредно с това МЗ ще анализира и предложенията им. По този начин налице ще е обективна текуща информация относно прилагането на различните методики – т.е. на нормативно установената и на предложените други варианти“, уточняват от ведомството на министър Ананиев.

Бивш еврокомисар не успя да осъди ЕК за обезщетение

Сега  стр. 8


Бившият еврокомисар от Малта Джон Дали не успя да осъди ЕК за обезщетение заради вреди, които твърди, че е понесъл, след като останал без работа, съобщи електронното издание „Политико“. Искът му беше отхвърлен от базирания в Люксембург Общ съд на ЕС.

Дали, който отговаряше за здравеопазването в комисията „Барозу“, се оттегли от поста си през октомври 2012 г. Той твърдеше, че е бил принуден да подаде оставка от председателя Жозе Мануел Барозу заради доклад на Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ), уличаващ го в корупция и търговия с влияние. Малтиецът категорично отрича обвиненията, че компания посредник, работеща за него, е искала десетки милиони евро за търговия с влиянието на еврокомисаря.

Съдът на ЕС мотивира решението си с обяснението, че ищецът Джон Дали не е успял да представи доказателства за неправомерни действия от страна на ЕК или на ОЛАФ, както и че не е показал „пряка причинно-следствена връзка между действията, които обжалва, и вреда, която твърди, че е претърпял, или дори съществуването й“. Джон Дали заведе дело срещу ЕК в опит да получи 1 913 396 евро за нанесени материални щети и символично обезщетение от 1 евро за нематериални вреди в резултат на определяното от него „несправедливо уволнение“.

През май 2015 г. Съдът на ЕС реше, че малтиецът не е бил незаконно уволнен от Барозу, който влезе в сблъсък с комисаря си по здравеопазването заради контакти на Дали в Малта с лобисти на тютюневи гиганти. В същото време ЕК подготвяше реформа на правилата и изискванията към компаниите, произвеждащи тютюневи продукти. Казусът „Дали“ доведе и до промяна на правилата за работата на лобистите, която въведе през 2014 г. комисията „Юнкер“.

Проф. Тодор Кантарджиев, шеф на центъра по заразни и паразитни болести:

КЪРЛЕЖЪТ НИ УСЕЩА ОТ 20 МЕТРА

Комарът хапе през дреха, змията при самозащита

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 14


– Проф. Кантарджиев, през последните дни пред Националния център за заразни и паразитни болести, който ръководите, се извиват огромни опашки от хора, ухапани от кърлежи, които ги носят за изследване. Каква е ситуацията в момента?

– Ежедневно между 70 и 85 души носят кърлежи, свалени от тяхното тяло и това на техни близки в НЦЗПБ, за да бъдат изследвани дали в кърлежа има причинител на лаймската болест. Какво трябва да се направи при положителен резултат? След 30 дни елате да дадете кръв, за да видим дали сте заразени. Ако резултатът е отрицателен, отговорът е същият: в случай че кърлежът е бил повече от 24 часа във вас, пак трябва да дойдете след месец, за да бъдете изследвани. Тестването на кърлежите за наличие на микроба няма голямо медицинско значение. Когато е ухапан възрастен човек, със свалянето на кърлежа той трябва да вземе антибиотик с първото хранене еднократно. Взимат се две таблетки от 100 милиграма за възрастните хора, ако нямат алергия. Разбира се, по предписание от доктор. За децата е важно да се вземе еднократно макролиден антибиотик 10 милиграма на килограм тегло на детето. Доказано е от американски учени, които имат най-голям опит с лаймската болест, че това намалява 10,2 пъти вероятността да развиеш нея или други пренасяни с кърлежа бактериални инфекции. Моето мнение е, че няма нужда да се изследва кърлежът, ако си взел антибиотик. Вероятността кърлеж да ти пренесе инфекцията обикновено е 1 към 100, както е в напредналите страни в Западна Европа или 1:200, както е в САЩ. По данни на НЦЗПБ са регистрирани 78 души, заразени с лаймска болест у нас.

– Понякога хората изобщо не разбират, че са имали кърлеж.

– Обикновено 8% до 12% от хората, които са развили заболяването от месеци, имат спомен от контакт с треви и дървета, но нямат спомен от контакт с кърлеж. Това се дължи на факта, че когато се впива в тялото на човек, насекомото използва обезболяващи вещества и изобщо не усещаш, че се е впил в кожата ти. Като се напие в рамките на 72 часа, на третия ден се пуска и пада сам. Колкото по-рано се свали кърлежът, по-добре. Медицински е доказано, че кърлеж, който е стоял до 12 часа в тялото, няма възможност да предаде никаква инфекция. Нека хората да правят преглед на тялото си след контакт с треви. Да избягват тревите, храстите и ниско разположените клони на дървета. В момента в Националната референтна лаборатория на центъра идват много хора, свалили кърлежи от горната част на тялото: врата и мишниците. Кърлежът търси тънка кожа и зоната на окосмената част на главата и врата.

– Как да се пазим?

– Освен обществените мерки за пръскане, които се взимат или не се взимат, трябва да се спазват и лични правила. Игра на асфалта в градинките и не ходене по тревите. Ако трябва да се ходи на излет, обличайте дълги чорапи, дълги панталони и купувайте от аптеките репеленти. С тях могат да се намажат дрехите, за да не ги привличаме. Кърлежът от 20 метра усеща отделения въглероден диоксид от дишането на човек и се ориентира към него. Най-опасно е спането на открито, когато не си взел мерки срещу кърлежи. И друго важно послание е: кърлеж се сваля с ръкавици. Не бива да се пипа кръвта и да се мачка, защото човек често има ранички по ръцете, за които не предполага, и може да се зарази. Много важно за селските стопани, които свалят с ръце кърлежите от селските животни, да ползват медицински ръкавици. Струват стотинки.

– В парковете ли са по-заразни или в дворовете на вилите?

– В парковете. А в Южна България в районите около Пловдив и Стара Загора се среща и марсилска треска. Тя се познава по черното петно, което се развива на мястото на ухапването няколко дни след това. Взимане на 200 милиграма доксициклин от възрастните и препоръчаната доза антибиотик за децата намалява вероятността от заразяване с тази инфекция.

– Има ли заразени с инфекции, предавани от комари?

– Слава богу, още нямаме прояви на вирусни трески, пренасяни от комари. Миналата година от западнонилска треска починаха 45 души в Сърбия, 35 в Румъния, 35 в Гърция. В нашата страна от 15 болни от кримска треска миналата година – двама са починали. Най-важните мерки, които трябва да се взимат от общините, са унищожаването на яйцата и ларвите на комарите във водоемите. Пръскането на обществени места срещу комари е нискоефективно. Най-важни са личните мерки в семейството -комарници, апаратчета, които се включват в контактите през нощта, репеленти за мазане на тялото, не ходене по места, където има много комари, като например край реките и заблатени места. И още: комарът хапе през тънка дреха. Затова трябва да се слагат две памучни фланелки. През една дреха комар хапе. Комарите, които хапят след 18,00 часа и ни будят в стаите, са си нашенските комари. Те са опасни, защото са преносители на доста болести, а в момента са опасни, защото са преносители на западнонилска треска. През деня по краката хапят дребнички комари – т.нар. тропически или тигрови. Има ги главно по нашето Черноморие, Крайдунавието и големите градове, които са с по-малко от 200 метра надморска височина. Преносители са на много опасни трески. В нашата страна тези комари все още не пренасят денга, чикунгуня, зика.

– Какви са симптомите, които показват, че сме заразени от комар?

– От 200 ухапани от комар, който носи вируса на западнонилската треса, при 160 души той попада в техния организъм, те изработват имунитет, но не боледуват. Нямат никакви симптоми. 39 души в рамките на 4-5 дни повишават температурата и получават постепенно усилващи се болки в мускулите, в ставите, на третия ден лесна уморяемост, може и главоболие. След два дни са напълно здрави. Вирусът се е размножил в техния организъм, те са получили имунен отговор и повече дори да бъдат ухапани от комар със западнонилска треса няма да се разболеят. При един човек от 200 ухапани ще се развие главоболие, световъртеж, болки в очите, дезориентация. Няма да знае кой ден от седмицата е, къде се намира и често пъти кой е той. Това значи, че в рамките на 10 дни от ухапването с повишаване на температура, главоболие и дезориентация, комарът на западнонилската треска е засегнал мозъка на човек. В този случай трябва веднага да се търси неврологична помощ в болница.

– След обилните дъждове зачестиха и ухапванията от змии.

– НЦЗПБ няма отношение към змиите, змийските отрови и противозмийските серуми. Но трябва да се спазват три неща. На места, където може да има змии, трябва да се ходи с пръчка или бастун, с които да се чукат по камъните, за да се плашат влечугите. Змията хапе при самозащита. Второ, при ухапване най-важното е да се изстиска мястото, където е впръскана отровата, да се намерят дупчиците. Предупреждавам, че не съм специалист токсиколог и не разбирам от ухапвания от змии. Казвам това, което съм учил като лекар и което трябва да знае всеки лекар в България.

– Колко са заболелите от морбили?

– 844 са регистрираните случаи. В област Кюстендил са 65, като там има тенденция за увеличаване в две общини – Дупница и Бобовдол. Трябва да се вземат стриктни противоепидемични мерки. 9 души са болните в Монтана, като три от случаите са от последните няколко дни. Налагат се мерки за изолация. Пазарджик -17. Трябва да се взимат противоепидемични мерки, защото два от случаите са през последната седмица. В София-град случаите са 291, предимно в крайните квартали. Наскоро имаше заседание на експертният щаб по морбили, ръководено от зам.-министъра на здравеопазването Светла Йорданова. Предложението до здравния министър е въвеждането на режим на имунизация на малките деца до 8-годишна възраст в засегнатите квартали. Освен това трябва да не се допуска в здравните заведения вътреболнични инфекции от морбили. Всички деца до 15-годишна възраст, които не са ваксинирани на 13 месеца, не бива да контактуват с други деца, лица, върнали се от чужбина и да бъдат водени на курорти в съседни държави. Най-опасно в момента е в Македония. Да се избягва и Гърция с бебета, които не са навършили 13 месеца и не са ваксинирани.

***

Това е той:

Национален консултант по микробиология

Завършва Медицинска академия – София през 1981 г.

През 1982 г. става научен сътрудник в Катедра „Военна епидемиология и хигиена“ на ВМА

От тридесет години работи в НЦЗПБ

Преборихме епидемия от кучешка тения

Диана ВАРНИКОВА

Телеграф  стр. 7


Няма нови случаи на заразени с кучешка тения сред учениците в Пазарджишко.

Това сочат резултатите от скрининговите ехографски прегледи за ехинококоза сред ученици от училища в област Пазарджик, организирани от РЗИ Пазарджик и участие на Катедра по ино>екциозни болести на МУ – Пловдив. Профилактичните прегледи започнаха през януари 2019 г. и завършиха в края на май. Диагностиката на децата бе проведена в училищата с портативен ехографкжи апарат, осигурен от Националния център по заразни и паразитни болести в София. Целта на проведената профилактика бе своевременна диагностика в латентна фаза на ехинококоза и съответно предприемането на неотложно лечение. При проведени прегледи на 388 ученици от с. Алеко Константиново и с. Ковачево през 2016 г. бе открита латентна чернодробна ехинококоза на 5 деца на възраст от 6 до 15 г. Положително при прегледите през тази година е, че не са открити нови случаи на заразени при прегледани 475 деца от селата: Огняново, Пищигово, Хаджиево, Исперихово, Юнаците, Черногорово, Говедаре, Злокучене, Виноградец, Семчиново, Симеоновец. Специалистите от РЗИ напомнят, че заболеваемостта от ехинококоза в България е най-висока в страните от Европейския съюз, а област Пазарджик е от най-засегнатите. Диагностицирани са болни от всички общини в областта.

Ромски квартал събра пари за спасението на футболиста Теди

Северина ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 8


10-хилядният ромски квартал в Кюстендил стартира акция по събирането на средства за лечението на 14-годишния кюстендилец Теодор Велинов, за чиято съдба писа „Телеграф“.

Момчето страда от остеосаркома – вид много агресивен рак на костите, а заради това е застрашен от ампутация на крака. Спасението е операция в Германия, за която са необходими близо 300 000 лв. „Българи, роми, не трябва да се делим и винаги трябва да си помагаме. Нямаше как да остана безучастен от съдбата на това дете. Реших и организирах концерт, в който се включиха всички ромски състави от квартал „Изток“, обясни ромският общественик и инициатор на кампанията Стефан Лазаров. Така въпреки проливния дъжд, който се изля над Кюстендил, само в рамките на час в центъра на квартала беше събрана сумата в размер на 3001,04 лв. Средствата бяха дадени лично на бащата на Те ди, който присъства на благотворителния концерт. „Искам да благодаря на всички роми, които ни помогнаха в този труден момент -да спасим живота на нашето детенце“, обяви развълнуван бащата на Теди – Даниел. От своя страна ромският общественик Стефан Лазаров обеща благотворителните инициативи в квартала да продължат до пълното събиране на сумата за лечението на Теди. Теодор Велинов е ученик в 7-и клас на ОУ „Даскал Димитри“ – Кюстендил. Доскоро момчето тренираше футбол и беше една от надеждите на областния град.

Дарителска сметка: IBAN:BG25UBBS80021083543740 BIC:UBBS BGSF

Титуляр: Теодор Даниелов Велинов

09.06.2019

Национални телевизии

Във Варна започна приемът за третия випуск по специалността „Военен лекар“

БНТ, По света и у нас


Във Варна започна приемът за трети випуск по специалността „Военен лекар“. Студентите се обучават съвместно от Медицинския университет и Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров.“ Обучението е безплатно, а след завършването си, студентите имат 10-годишен договор за работа като военни лекари.

Във Военното училище денят започва с националния химн и за курсантите, и за бъдещите лекари. Ева и Веселин са от първия випуск, избрали новата специалност.

Ева Георгиева: Може би беше спонтанно, не се знаеше много за тази специалност, когато аз влизах преди две години. Но беше предизвикателство да вляза, да се преместя и да започна съвсем различен живот от това, което бях свикнала преди това.

Веселин Николов: Почувствах, че това е специалността за мен, тъй като тя беше нова, когато кандидатствах. Нямаше почти никаква информация за нея, но събрах информация, доколкото беше възможно и реших, че това е за мен.

Ева и Веселин получават и военно образование – управление на катер и яхта, водолазни умения, оцеляване в различни условия.

Ева Георгиева: Тук имаме отделни военни предмети, също така физическа подготовка, лидерски качества. Времето ни е доста по-малко, отколкото на студентите в Медицинския университет. Но това ни помага да се изградим като личности.

Веселин Николов: По-голямо натоварване – физическо, психическо. Мисля, че това също спомага за по-доброто изграждане като цяло като лекар.

Студентите ще завършат с две дипломи – медицина и организация и управление на военни формирования. Така новите военни лекари ще могат да специализират в Военномедицинска академия.

Медицинската им подготовка е фокусирана върху военната хирургия и токсикология, и участие във военни операции.

Стефан Иванов получи стипендията, учредена от семейство Елизар и Лилия Цветкови

БНТ, По света и у нас


Четвъртокурсникът по медицина Стефан Иванов получи стипендията, учредена от семейство на Елизар и Лилия Цветкови. За жеста на младите лекари ви разказахме преди две седмици в новините на БНТ. Те решиха да дарят 1 000 лева, събрани на тяхното сватбено тържество, за да поощрят усилията на студент от Медицинския университет в Пловдив. Освен премията Стефан Иванов получава и двуседмична практика в специализирана болница по неврология в Германия.

Стефан е един от десетте кандидати за стипендията на семейство Цветкови, но е предпочетеният избор заради участието му в международни програми и интензивната му научна дейност.

Елизар Цветков: Той изключително ме впечатли с неговите извънучебни дейности, със стажовете му в чужбина, с познанията му по езици и също така участието му в научни разработки. По-голямата награда реално е това, че има възможността да дойде в болницата при нас, да види как се случват нещата за две седмици, да може да се докосне до медицината, която правим в болницата в Германия, за което той най-много се зарадва.

Комисията за защита от дискриминация постанови, че отпускане на безплатни зъбни протези само за хора от 65 до 69 години е дискриминация

БНТ, По света и у нас


Комисията за защита от дискриминация постанови, че отпускане на безплатни зъбни протези само за хората от 65 до 69 години е дискриминация и трябва да бъдат осигурени на всички, които имат нужда. Решението беше взето след жалба на русенеца д-р Георги Тодоров. Здравното министерство обаче обжалва решението. До края на юни Административният съд трябва до излезе със становище.

Българите на възраст над 65 години са близо 1, 470 млн. По информация на Българския лекарски съюз годишно около 25% от тях си правят протези. Причината да има ограничение във възрастта е заради лимита на Здравната каса. Според д-р Георги Тодоров обаче това е дискриминация.

Д-р Георги Тодоров: Аз съм пострадал по признак болест. Моето е внезапно развило се състояние. Плащам си от джоба здравните осигуровки, респективно нямам право да ползвам нещо, което друг има право да ползва.

Ружа Чехларова: Аз съм обидена от тях. Всички възрастни хора са без зъби.

Според д-р Тодоров, по време на общественото обсъждане на наредбата хората са били против да има възрастова граница. Освен това и не всички ще се възползват от протезирането.

Д-р Георги Тодоров: Може би около 120 – 130 хиляди човека, което за Касата е просто минимален разход. Между 17 и 25 милиона.

За осем месеца от Здравната каса са финансирали 15 680 протези за над 3 млн. лв. За цялата 2019 г. за тази дейност са предвидени 6,5 млн.

Майка на 5-годишно момиче разчита на дарения за операция на детето в Съединените щати

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Майка на 5-годишно момиче разчита на дарения за операция на детето в Съединените щати. Вече е опитвала да потърси помощ от държавата, но разказва, че след последните промени във Фонда за лечение на деца няма връзка с институциите. Цеца Алексова и Златина Захирова по темата:

Макар и да може да обслужи плюшеното си кученце, самата Цвети не може да обслужва самостоятелно себе си. Родена е с детска церебрална парализа, заради което не може да ходи сама.

Павлина Байлова: Не може да тича с другите деца, скоро ми каза, че искала футбол да играе, иска водни ски да кара. Неща, които поне на този етап няма как да направи. Аз съм й краката, аз съм й всичко, без мен тя просто нищо не може да направи.

Семейството разчита на операция в САЩ, трябва да събере още около 50 хиляди лева. Имат и DMS номер. Но преди да разчита на помощта на хората, майката подала документи във Фонда за лечение на деца.

Павлина Байлова: Изключително добра комуникация имахме, докато не преминаха към Здравната каса, оттам нататък мълчание. Обадих се на Националния телефон, свързах се, дадоха ми друг номер, на който в продължение на три дни аз не успях да направя връзка със Здравната каса и сме до там.

Промяната в системата е факт от началото на април. В писмен отговор от Здравната каса обясняват, че още от Фонда изискали допълнителни документи. Майката твърди обаче, че ги е предоставила. Така лечение все още официално не е отказано. А от пациентска организация твърдят, че и след реформата, имат сигнали от родители за проблеми със Здравната каса

Пенка Георгиева: Казва им се – елате в приемната. Има родители, които не са от София. Това, което разбрах аз, че е останал един единствен служител от фонда, тоест в момента в администрацията на касата цари пълен хаос.

В Здравната каса предстои да се преразгледат три отказа на вече бившия Фонд за лечение в САЩ. Причината е, че съдът ги е отменил, а майката на Цвети е категорична, че ще продължи финансовата битка за операцията на детето без помощта на държавата.

Павлина Байлова: Прогнозите на доктора са, че тя ще може да върви абсолютно самостоятелно. Нещото, към която се стремим с баща й, откакто й е поставена диагнозата.

Национални радиа

Започва осмата кампания на община Дупница за финансиране на ин витро процедури

БНР


Започва осмата кампания на община Дупница за финансиране на ин витро процедури, обявиха от администрацията. От понеделник, 10 юни до 17 септември двойките с репродуктивни проблеми ще могат да разчитат на финансова помощ до 2 000 лв. Те трябва да отговарят на критериите, гласувани от Общинския съвет.

В общинския бюджет за тази година са заложени 26 хил. лв., но ако има повече одобрени двойки, предвидените средства ще бъдат увеличени. Парите ще се отпускат не както досега на лечебните заведения, където се извършват процедурите, а на заявителите, които ще доказват разходите със счетоводни документи. Дупница е една от първите пет общини в България, които въвеждат практика да се подпомагат двойки с репродуктивни проблеми. Това става в края на 2011 г.. Досега общината е подпомогнала ин витро процедурите на над 50-60 семейства, като в повече от 30 от случаите ин витро опитите са били успешни. С решение на Общинския съвет от тази година сумата отпускана на одобрените двойки в увеличена от 1 500 на 2 000 лв.

Добре е децата от аутистичния спектър да започнат образованието си в редовни паралелки в училище

Дарик радио


Добре е децата от аутистичния спектър да започнат образованието си в редовни паралелки в училище, но има и деца, които не могат да се справят с това обучение, а държавата няма решение на този проблем. Това каза в ефира на Дарик Надежда Данабашева, майка на аутистичния Борис, за който преди година изключително трудно беше намерено училище, в което да бъде записан като първокласник. В предаването По-полека майката на Борис разказа за шанса, който му е даден в 100 ОУ във Фондови жилища в София и за постиженията му в първи клас.

След отказа и на разбиране, след шестмесечно търсене на училище, което да приеме в първи клас аутистичния Борис Данабашев, родителите му намират дни преди 15 септември неговото място – ОУ във Фондови жилища в столицата, разказа с вълнение в ефира на Дарик майката.

Надежда Данабашева: Едно изключително малко училище, но с много сърцати хора, които работят в него. Те решиха да ни дадат шанс и мога така с огромна радост да кажа, че той преди няколко дни завърши първи клас съвсем успешно, получи своята грамота на така тържествена церемония. Бяхме убедени, че той ще покрие норматива и без някакви специални привилегии.

По български език Борис има петица, по математика – шестица на тестовете в края на първи клас.

Надежда Данабашева: Ние срещнахме хора, които не знаеха как се работи с такива деца. Казаха – ние сме готови да минем една крачка напред, вие да минете една крачка напред и да се срещнем по средата и да работим заедно. Което всъщност беше моето желание и моята цел от самото начало. Ние можем да ги обучаваме вкъщи, но това не е най-доброто за детето.

По оценка на комисията в ресурсния център детето е трябвало да бъде изцяло на индивидуален план с психлог, логопед и ресурсен учител. Предвидените обаче по два часа седмично с първите двама и шест часа с ресурсния учител са малко и затова той влиза в клас в часовете по български и математика с придружител.

Надежда Данабашева: В началото бих казала, че по-скоро хората бяха любопитни. Което за мен също работи. Имам проблем, когато хората се страхуват и не искат да дресират този страх и да си го признаят.

Засега Надежда среща разбиране и от родителите, и от децата в училище.

Надежда Данабашева: Първите няколко седмици бяха малко по-странни – отиваха, заговаряха го, той не им отговаряше. Те не можеха да разберат защо той не им отговаря. Но всъщност това е другата част от образователната система, която за мен, поне според мен като родител на такова дете е изключително полезна, защото сега всички познават Борис, всички знаят, че той не е като другите деца, но това по никакъв начин не ги притеснява, не ги плаши. Което всъщност е страхотно. Така те разбират, че в крайна сметка има деца, които в никакъв случай не са лоши, просто са малко по-различни. Щом тези деца, които не са с него ежедневно могат да имат този толеранс, значи всички можем да се научим.

Родителите на Борис нямат рецепта за решението на генералния проблем, свързан с образованието на тези деца, защото не всички училища имат желанието и ресурса за работа с аутисти, а малкото, които опитват не могат да поемат всички деца.

Надежда Данабашева: Ние намерихме нашето училище. Но в никакъв случай това не е универсално решение за всички. Да, на хартия държавата помага.

Репортер: Гарантира, осигурява права, места.

Надежда Данабашева: Гарантира. Обаче тези места, първо, че са малко. Защото отново ние имаме същия проблем, тъй като 100-о училище сега, които са, на нас ни станаха дом, се налага за други хора, които тази година кандидатстват, те се налага да връщат деца, които са със специални образователни потребности. Когато едно училище отвори вратите си, тези хора отворят сърцата си за децата, към тях се получава наплив от хора. Всяко едно училище не може да поеме всички деца в града. Те не са малко в никакъв случай. Задължително първо трябва да се започне с редовна паралелка. Но съм убедена, че има и деца, които най-вероятно няма да се справят в редовни паралелки. Имат нужда от допълнителна работа. Такъв проблем със сигурност има и за момента аз не мисля, че държавата има решение за него.

Национални медии 10.06.2019