Събират пари за болно момче

Северина ДИМИТРОВА 

Телеграф  стр. 8  


10-хилядният ромски квартал в Кюстендил стартира акция по събирането на средства за лечението на 14-годишния кюстендилец Теодор Велинов. Момчето страда от остеосаркома – вид много агресивен рак на костите. „Българи, роми не трябва да се делим и винаги трябва да си помагаме. Нямаше как да остана безучастен от съдбата на това дете. Реших и организирах концерт, в който се включиха всички ромски състави от квартал „Изток“, обясни ромският общественик и инициатор на кампанията Стефан Лазаров.

08.06.2019

Национални телевизии

12-годишно момиче дари техника на Клиниката по неонатология в Майчин дом

bTV  Новини в 19.00 часа 


12-годишно момиче дари техника на Клиниката по неонатология в Майчин дом. Причината – животът на Натали е спасен именно там. 

„Здравей, Натали. 2006 година когато се роди ти изглеждаше горе-долу по този начин.”
Преди 12 години Натали се ражда преждевременно, три месеца продължава борбата и за живот в неонатологията в Майчин дом.

Камелия Присадашка: Мен първоначално ме беше страх да дойда да я видя, защото аз съм лекар и знам какво ще видя. И тогава мъжът ми ме съпроводи до кувьоза.

Натали успява да се пребори за живота си и днес благодари на своите спасители. 
Натали: Моят живот също започна тук, благодаря ви от сърце, че успяхте да се преборите…

Детето се превърна в най-малкия дарител на Майчин дом. Тя и семейството и дариха термо легло за лечение на недоносени и високо рискови деца, което струва 15 хиляди лева.
Репортер: Какво искаш да кажеш на лекарите тук?

Натали Присадашка: Браво за всичко, което правят, едно огромно Браво. 

Преди 12 години акушерката Румяна Савова също се грижела за Натали.

Румяна Савова: След години, когато дойдат при нас пациентите и ги видим развили се дечица, момиченца, подрастващи момченца, просто наистина няма как човек да не се просълзи.
А момичето вече се е устремило към своите мечти.

Натали Присадашка: Или архитект, или археолог.

Репортер: Защо?
Натали Присадашка: Археолог, най-вече заради Индиана Джоунс…

Национални радиа

До края на месеца ще стане ясно дали инфекциозното отделение в кюстендилската болница ще бъде запазено или ще се закрие поради липса на специалисти

БНР   


До края на месеца ще стане ясно дали инфекциозното отделение в кюстендилската болница ще бъде запазено или ще се закрие поради липса на специалисти. Това каза за БНР управителят на здравното заведение д-р Александър Величков. Той подчерта, че проблемът с недостига на инфекционисти е в национален мащаб. 

Инфекциозното отделение години наред е било самостоятелен корпус в стара сграда, строена още през Първата световна война. Отскоро беше преместено в централния болничен корпус, разполагащ с 10 легла, ВИП стая, санитарен възел. 

Д-р Александър Величков: В момента отделението работи, имаме болни с морбили, правим всичко необходимо там. има огромен дефицит на медицински кадри в цялата държава. 

Репортер: Ако се наложи, къде ще се пренасочват болните?

Д-р Александър Величков: Аз съм направил сметка за всеки вид болест и за всеки вид болен. 
Според зам.-областния управител на Кюстендил д-р Матей Попниколов инфекциозното отделение не може да бъде закрито и трябва да се търси друго решение: „Няма как да бъде закрито в държавната областна болница инфекциозното отделение.”

В РЗИ, която е принципал за болницата, не са постъпвали предложения или докладна за закриване на инфекциозното отделение, коментираха оттам.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 09.06.2019