Мая Манолова на протеста на сестрите

24 часа  стр. 4


в Стара Загора днес. Медиците излизат в 12 ч пред УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Това е пореден протест на специалистите по здравни грижи в различни областни градове. Те се борят за 1120 лв. стартова заплата (две минимални за страната) и по-добри условия на труд, а омбудсманът подкрепя исканията им.

ЦГМ с 6,3 млн. печалба, „Топлофикация“ на минус с 21 млн. лева

24 часа  стр. 8


Над 867 млн. лв. са годишните приходи на столичните общински дружества за 2018 г. Най-голяма печалба има Центърът за градска мобилност – 6,3 млн. лв., съобщи зам.-председателят на СОС Николай-Стойнев.

В топ 3 влизат „Софийски имоти“ с 2,16 млн. лв., което тази година ще изгради първия миниаквапарк в парк „Възраждане“, и „Пазари Възраждане“, което стопанисва Женския пазар – с 1 млн.

Стойнев отличи „Лозана“, което е привлякло 1 млн. лв. инвестиции, „Егида“, която е имала 1,5 млн. лв. дългове, а вече охранява над 100 обекта, и „ВиК -София“, което беше пред фалит, но е стабилизирано.

„Столичната община е един от най-големите работодатели. В общинските дружества работят над 10 000 души“, каза Стойнев.

„Топлофикация – София“е на загуба от 21 млн. лв. Тя обаче е по-малка в сравнение с 2017 г., когато е била 35 млн. лв. До месец работна група ще излезе с предложение за преструктуриране на дружеството.

Всички общински лечебни заведения вече са на печалба, отчете шефът на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев. 9,5 млн. лв. са отпуснати за дофинансиране на дейности, които не се поемат от НЗОК.

Наливат още пари в болница „Св. Мина“

Радко ПАУНОВ

24 часа  стр. 22


Поредна финансова помощ за закъсалата МБАЛ „Св. Мина“ подготвя Пловдивската община. Досега в нея са налети над 4 млн. лв., припомни зам.-кметът Розалин Петков. Загубите й за м.г. са в размер на 950 000 лева.

„Ще трябва да й помогнем пак“, допълни Петков, но не уточни с колко. По думите му лансираният от градската управа вариант за сливането на „Св. Мина“ с другата общинска болница – „Св. Пантелеймон“, окончателно е отпаднал. Това е станало след среща между РЗИ, здравната каса, двете болници и общината. На нея от касата са изказали становище, че двете лечебници не бива да се обединяват, защото ще се влоши финансовото състояние и на „Св. Пантелеймон“.

Акад. проф. Ивона Даскалова, д.м.нм ръководител на катедра „Пневмология, фтизиатрия и ендокринология“-ВМА:

Имаме много нови медикаменти за лечение на захарния диабет

Ирен ДЕЛЧЕВА

Труд  стр. 12-13


Световната здравна организация заговори за пандемия от диабет и други ендокринни заболявания. Ръстът на заболелите в световен мащаб расте стремглаво, милиони ще го отключат всеки момент. България не е изключение от пандемията. В основата на най-разпространения тип – диабет тип 2, е затлъстяването и неправилното хранене, не на последно място и стресът, категорични са лекари. Макар в миналото да се смяташе, че засяга основно възрастните, в последно време се среща и при децата. Специалистите са категорични, че той може да бъде предотвратен и в голяма степен зависи и от нас самите. Заболяването е социално значимо, защото води до трайна инвалидизация. Заплашително се увеличават и болестите на щитовидната жлеза, панкреаса и метаболитният синдром.

– Проф. Даскалова, защо има толкова много болни от диабет и броят им стремглаво расте?

– В света 475 млн. души страдат от захарен диабет, очаква се към 2030 г. да станат 675 млн., това е пандемия. Живеем много стресово, храним се неправилно, водим изключително застоял начин на живот – пред компютъра, от компютъра – в колата. Говорим за втори тип диабет, който се обуславя от наднормено тегло, затлъстяване, неправилно хранене, малка физическа активност и стрес. Има и друга причина, разбира се -това е замърсената околна среда. Ние унищожаваме природата, а искаме да сме здрави. Заобиколени сме от толкова мръсен въздух и от толкова вреди, които ние самите нанасяме на природата! Даже сред децата зачести диабет 2. Всичко това е резултат от неправилното хранене, от това, че децата са или с таблета, или пред компютъра, не ритат топка на улицата, малко се разхождат и т.н. Трябва да помислим за това, преди да се питаме защо сме болни. Увеличава се и първи тип захарен диабет, който е автоимунно заболяване.

– Преди дни завърши 13-ят конгрес на Българската антидиабетна асоциация, какви са новостите, появи ли се по-голяма надежда за болните?

– Много интересни лекции имаше. Говорихме не само за диабета, а и за една нова методика (неинвазивен метод) за лечение на възли на щитовидната жлеза, на паращитовидните жлези, а също така аденоми на черен дроб и на простата – лазерна аблация. Тази нова методика сега навлиза в България. Лекторът беше италиански професор. Отделно, бяха разгледани най-новите медикаменти. Интересни лекции бяха и за хирургично лечение при панкреатичните инсулиноми. Разгледа се и въпросът за връзката между диабета и сърдечно съдовите заболявания. Лекцията, която предизвика много голям интерес, беше: „Затлъстяването, козметичен или здравен проблем“.

– И какъв проблем е?

– Естествено, че човек ще изглежда много по-добре, когато редуцира теглото си, но проблемът е здравослословен, защото затлъстяването е крачка към отключването на захарния диабет. И като заговорихме за затлъстяването, много интересна тематика е метаболитният синдром, какви са ранните методи за скрининг. На конгреса се разгледа и влиянието на храненето върху алкално-киселинното равновесие, което пак има отношение към затлъстяването.

– Кои пациенти България могат да се възползват от най-новите лекарства, за които говорите?

– Абсолютно всички пациенти имат достъп до най-новите терапии и те могат да се изписват в зависимост от необходимостта от това лечение. Има и един нов медикамент, който вече използваме в клиниката. Това е една комбинация от ултрадълго действащ инсулин и един хормон. Има достатъчно нови неща. Лечението на всеки диабетноболен е индивидуално. И когато става дума за нови лекарства, нека спомена и новите технологии, като инсулинови помпи, както и глюкозен мониторинг. Всички модерни медикаменти за лечение на захарен диабет – тип 1 и тип 2 са в наличност в България. Не са толкова много държавите, които изцяло реимбурсират помпената терапия при диабет тип 1. В България държавата плаща изцяло инсулиновата помпа, която струва между 5 и 10 хил. лв. От консумативите, които са до 400 лв., пациентът доплаща само 40 лв. Искаме диабетичките да раждат здрави деца, това може да стане само с помпена терапия. Даже препоръките са, когато една диабетичка реши да става майка или диабетик – баща и са с лош контрол, да си поставят помпа.

– Какво е най-страшното на диабета?

– Мои пациенти казват – аз не се страхувам от заболяването, а от усложненията. Те са увреждане на очите, сърцето, бъбреците, краката, на целия организъм. Диабетът е коварно заболяване. Боледува целият организъм. Той се лекува от всички доктори – и от кардиолозите, и от офталмолозите, и от невролозите, нефролозите. Лечението трябва да бъде такова, че да не създаваме работа на хирурзите. Тоест трябва да предпазим хората от диабетно стъпало, от ослепяване, от хронична бъбречна недостатъчност. А всичко това може, ако един пациент се лекува както трябва, поддържа добро артериално налягане, добър липиден профил. Когато говорим да предпазим пациент от усложнения, не говорим само за кръвна захар. Както

виждате, нужна е една комплексна терапия. Това трябва се знае от всеки лекар, който се занимава с лечение на захарен диабет. Много важна е превенцията – не само да лекуваме, а да предпазим от дадено заболяване. Лечението зависи не само от лекаря, а и от пациента. И много важно е доверието между двамата.

– Няколко пъти споменахте ролята на правилното хранене за предотвратяване на диабета. Какво точно означава това?

– Това значи да човек да се храни 3-4 пъти на ден с по-малко храна и тя да бъде богата на плодове и зеленчуци, както и млечни продукти (но истински, а не това, което ние консумираме). Ще попитате – а откъде? И аз си задавам въпроса откъде идва това огромно количество кисело и прясно мляко, когато ние си изклахме животните, няма крави, няма овце? Значи има нещо, което не е ясно. И друго – внасяме тези гумени домати от Гърция и Турция, а нашите, истинските ги няма вече на пазара. Освен това месото, което ядем, не трябва да е тлъсто. Независимо, че излизат един куп публикации колко много е полезна сланината.Това просто не е така.

– Сега е много модерна високо мазнинната диета на Атанас Узунов, която е без плодове. Той твърди, че е изключително полезна именно за диабетици тип 2, това вярно ли е?

– Аз съм един от противниците на такива диети и ще кажа защо. Не може да се консумира такова голямо количество мазнини, защото изключително много се натоварват бъбреците, особено при хора със захарен диабет. И как без плодове? Някога легендата беше, че пациентите с диабет трябва да ядат много месо. Това не е точно така, защото се натоварват бъбреците. Разбира се, тези хора, които спазват тази високобелтъчна мазна диета, може би редуцират телесното си тегло, но нанасят вреда на организма си. Така че, трябва да се ограничат и въглехидратите, и мазнините. Искам да кажа нещо интересно. В азиатските страни, например в Южна Корея, храната е безсолна и те консумират много малко бяла захар. Храната им е богата на всякакви зеленчуци и пресни меса. Има и ориз, разбира се, но начинът, по който се приготвя храната, е много важен – печена или на пара. Ще ви дам и друг пример – Китай. Там преди години много малко хора боледуваха от диабет. Сега обаче, стремглаво заболеваемостта расте. Огледайте се защо. Те започнаха да живеят по друг начин, нарушавайки традициите си и да се хранят по друг начин. Кога преди сме виждали дебели китайци? А сега има.

– Диабетът е единият бич при ендокринните заболявания. А другият?

– На първо място у нас и по света, са заболяванията на щитовидната жлеза. Това е свързано с радиация, с околна среда. Например сега изпадат в паника много млади жени от диагнозата „Антоимунен тероидит Хашимото“. Трябва да ви кажа, че процентът на заболелите е много голям.

Зачестяват не само автоимунните заболявания, но и нодозните промени на щитовидната жлеза, т.е. образуването на много възли. Българинът не обича да си прави профилактични прегледи. Той чака да се разболее и тогава да тръгне по доктори. А профилактиката е нещо много важно. Преди години в България имахме много добри скринингови програми. Провеждаше се масово скрининг, както за диабет, така и за щитовидни жлези, сега няма такова нещо. А това трябва да е държавна политика и Министерството на здравеопазването трябва да помисли за скрининга на различните видове заболявания. Друго, което забелязвам в клиничната си практика, е увеличаването на рака на панкреаса. Докато преди години съм имала по 2 случая на година, сега са доста повече. Друг сериозен проблем е метаболитният синдром.

– Кои са новостите в лечението?

– Лечението и на двата типа диабет започваме винаги с едно – обучение, диета, променяне на навиците. Това е нормален начин на живот, но с някои ограничения. Не случайно по света има т.нар. диабетен тим, състоящ се от ендокринолог, кардиолог, невролог, но винаги има и психолог. Говорим за комплексност на терапията. В България имаме всички видове инсулини, а това, че някои колеги не ги използват, не означава, че ги нямаме. Ние използваме само човешки инсулини. Беше време, когато имаше и говежди, и свински, но от 1986 г. България лекува само с човешки. У нас вече се използват и високопречистени аналогови инсулини. Последният, който е с ултра бързо действие, вече е в България. За диабет 2 също използваме всички модерни групи лекарства. Всичко, с което сега лекуват в Европа и Америка, го има и у нас. И се предлага и най-скъпата терапия. Това показва, че ние действително лекуваме модерно.

– След като има такива лекарства, те не могат ли предотвратят диабета?

– Новите медикаменти ги използваме, когато вече диабетът е отключен. Те не могат да предотвратят заболяването.

– Какво най-много ви радва в работата?

– Скоро бях поканена на две сватби на мои млади пациенти и единият вече ще става баща. Радва ме и това, че моите пациентки раждат здрави деца, сред които има на по 20-30 г. вече и не са отключили диабет. Радвам се, когато измъкна някого от лапите на болестта. Чувствам се нещастна, когато късно идва пациент, на когото вече не мога да помогна, при когото са настъпили усложненията.

– Вие пътувате непрекъснато, сега сте в САЩ на Световния конгрес на Американската диабетна асоциация, какво ви дава това?

– Опитът на другите страни е много важен. Ти не може да го добиеш само у нас и само в един университет. Трябва да посетиш много места, да видиш хората как лекуват по света, как живеят, как се хранят.

***

Нашият гост

АКАД.ПРОФ.ИВОНА ДАСКАЛОВА, д.м.н. е ръководител на катедра „Пневмология, фтизиатрия и ендокринология“ и началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА. Член е на Европейската асоциация за изучаване на диабета, на Американската диабетна асоциация, на Световната организация за клетъчна трансплантация и председател на УС на Българската диабетна асоциация. Специализирала е в Германия, Дания и САЩ.

Лекари дерат с по 50 евро за рецепта на морето

40 лева е прегледът за българи, за 10 лв. мерят кръвното

Елена АНАСТАСОВА

в. Монитор  стр. 1, 2-3


Чужди туристи са принудени да броят по 50 евро само за да получат рецепта за лекарство. Толкова е тарифата на докторите в Слънчев бряг за първичен преглед, показа проверка на „Монитор,,. Рецепта без преглед обаче не се издава. Така чужденците са притиснати до стената и ако искат да си купят лекарство от аптека, олекват с 50 евро за минута при доктора. Ако обаче пациентът трябва да се консултира със специалист, то за вторият преглед се плаща още 50-60 евро, а някъде второто мнение струва и по 80 евро

В най-големия черноморски курорт Слънчев бряг има няколко супермодерни поликлиники. Те са оборудвани с последна дума на техниката, но цените на медицинските услуги са доста солени. Таксите за преглед и манипулации не са обявени. За ценоразпис с тарифи на изследвания пък изобщо и дума не може да става. Щом някой попита колко ще му струва прегледът с ехограф например, служителките на регистратурите уклончиво избягват отговора, като приканват първо да се мине на преглед, а после лекарят ще прецени. Ако пациентът е по-настоятелен в питането си, могат да го изпратят дори „по дяволите“.

По-благосклонни се оказват в поликлиниките, щом чуят чужда реч. Цени на услуги обаче отново старателно се избягват в разговора. Сметката с внушителна сума идва едва след края на всички прегледи и изследвания. Всъщност информация за цените на докторите дават единствено ужилени пациенти. Чужденци се жалват, че за ехографски преглед поликлиниките в Слънчев бряг им вземали по 45 евро, рентгенова снимка пък струва 40 евро, а скенерът е поне 120 евро

Ако на туриста от чужбина се наложи да вика частна линейка, тогава таксата е 50 евро и то само в границите на курорта. Кръвните изследвания, скенерът и други подобни услуги също се плащат допълнително. Сестринските манипулации – също. Поставяне на една инжекция например струва 10 евро, лекарството се плаща отделно, твърдят служители на туроператорските фирми. За гипсиране на крак или ръка пък ортопедът взема поне 100 евро. Цените на оперативните интервенции също се пазят в тайна и често се договарят на място, но винаги в четирицифрени суми и задължително в евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка. Оправданието на лекарите е, че чуждите летовници практически не плащат нито стотинка за прегледи и лечение, защото всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали директно на застрахователните компании, които поемали всичко. ,Дори често се случва да ни откажат плащане на лечение, което сме провели, или да го платят частично,,, твърдят медиците от най-големия ни морски курорт.

Българските туристи също са подложени на невиждан рекет

Цените за тях са доста по-ниски от тези за западняците, но непосилни за родните стандарти. Цената на първичен преглед при доктор за българи в Слънчев бряг тръгва от 40 лв., а меренето на кръвно е десетарка. За ехографско изследване се плаща по 30 лева. Туристите могат да разчитат на безплатна медицинска помощ единствено в спешните центрове в Бургас и Варна. Там обаче приемат само ако случаят наистина е спешен и застрашава живота. Ако пипнеш паравирус, причиняващ т. нар. летен грип на морето, единствената алтернатива е да се бръкнеш с една-две стотачки, и то само да ти назначат лечение. Ако лечението изисква инжекции и системи, тогава сметката за настинката набъбва поне до пет стотака. Всъщност цифрите в тайните ценоразписи на докторите по морето са почти еднакви, но за чужденците са в евро, а за българите в лева. Такова е неписаното правило, което се прилага от години.

170 спешни доктори са отговорни за 1 млн. души

в. Монитор  стр. 2


Близо 170 медици работят в Центъра за спешна медицинска помощ-Бургас. В това число влизат лекари, медицински сестри и фелдшери. Центърът в Бургас има общо 14 филиала – два в Бургас и по един в останалите 12 общини, разположени на територията на Бургаска област. Всички те обслужват население от над 413 000 души, но през туристическия сезон пребиваващите в региона са над 1 млн. души.

Линейките в Бургаско и по Южното Черноморие не достигат, особено през лятото, когато стотици хиляди туристи умножават броя на населението и пациентите. Колко обаче са наличните коли от Центъра за спешна помощ в Бургас отказаха да съобщят. По неофициални данни в целия морски регион на юг работят общо 17 линейки, пет от които са в Бургас. Обществена тайна е, че повечето спешни коли са в окаяно състояние, а има и такива, които са извадени тотално извън строя. В Многопрофилната болница в Бургас разполагат общо с четири други, но те не обслужват спешни случаи, а се използват само за пациенти на болницата, които трябва да бъдат транспортирани до друго лечебно заведение.

Отвориха 30 медицински пункта на плажове

Добромир РАДУШЕВ, Ива ДИМИТРОВА

в. Монитор  стр. 3


Отвориха 30 медицински пункта на плажовете във Варна и курортите Св. св Константин и Елена и Златни пясъци.

При необходимост екипите в тях ще оказват спешна помощ на туристите, коментира д-р Иван Иванов, шеф на Диагностично-консултативен център „Света Клементина,,, която години наред осигурява безплатното медицинско обслужване на плажната ивица. За здравето на почиващите ще се грижат общо 12 лекари – специалисти, 45 сестри, 8 шофьори и 3 линейки. До края на септември те ще дежурят всеки ден от 8 до 18 часа на охраняемите плажове. Пунктовете са оборудвани с всички необходими консумативи, апаратура и медикаменти. Още на 15 май е започнала работата в двата курорта, а от началото на юни са отворени всички пунктове по морето.

Лекарите и тази година са предимно млади хора на средна възраст около 35 години, каза още д-р Иванов. Всички кадри са от Варна, като само двама специалисти рехабилитатори са от страната- двама от София и един от Русе. Те идват всяко лято и се включват в екипите ни. Заплащането е по-високо от това на останалите им колеги, но е оправдано, предвид отговорността и ангажиментите им, коментира още шефът на „Света Клементина,В същото време по курортите масово закриват медицински кабинети, тъй като туристите това лято са твърде малко, а разходите по поддръжката на материалната база са високи и не са по джоба на всеки.

Един медицински център с четирима лекари на щат обслужва туристите в Албена. За сезона в него временно наемат на работа медицински специалисти от цялата страна, които се трудят в рамките на годишната им отпуска. По всяко време там приемат спешен кабинет, двама дежурни педиатри, един специалист „Уши, нос, гърло“, рентген и лабораторията.

Центърът не работи със здравната каса, но основните заболявания на чужденците се поемат от застрахователите им. Те са застраховани двойно – и в държавите си, и от туроператорите. Кеш се плащат само някои от манипулации, но след това застрахователят възстановява сумата. 10 лв. например е инжекция, венозната инфузия е 40 лева. Единствените, за които няма милост в курорта, са пияните туристи. Някой, прекалил с алкохола, заплаща абсолютно всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако е повикан лекарски екип заради такъв гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв.

Касата глоби болници с 1 млн. лв.

Телеграф  стр. 5


Над 1300 болници в цялата страна са били подложени на проверки.

Това показват данните на здравната каса за първо тримесечие на годината. На изпълнителите на болнична помощ са наложени глоби за 254 888 лв. Освен това са начислени неоснователно получени пари в размер на 726 912 лв. и суми от внезапен контрол – 66 941 лв. Така общият размер на наложените санкциите е над 1 милион лева, показва отчетът на НЗОК, изготвен за clinica. bg. Констатираните нарушения са свързани с липса на обективно доказани индикации за хоспитализация на пациенти, нелекуване на придружаващи заболявания, неизвършени задължителни изследвания, пропуски при попълване на болничната медицинска документация и др. Наказания са наложени и за неотразяване на извършена дейност, неизпълнени изискванията за завършена клинична пътека, неспазени критерии за дехоспитализации, заплащане или доплащане на медицинска дейност, която се покрива изцяло от касата.

Медсестри от Видин отказват да работят

Телеграф  стр. 5


Медицински сестри от видинската болница „Св. Петка“ отказват да работят.

Персоналът на лечебното заведение обяви, че от четвъртък започва ефективни стачни действия. Като основен мотив за това са ниските заплати, които все още не са увеличени въпреки обявените мерки. „Нашите искания не са се променили, защото нито едно от тях до момента не е изпълнено. Ние протестираме мирно вече почти три месеца. Не бяхме чути“, каза медицинската сестра Диана Богомилова пред Нова. По думите й в момента възнагражденията, които получават сестрите, са от 580 до 610 лева. „Общо сме 200 медицински специалисти, като около 56-60 вече от тях са в пенсионна възраст“, допълни тя. Само преди дни здравният министър Кирил Ананиев заяви, че се надява новата финансова методика на болниците да реши проблемите с възнагражденията на персонала.

Отразяват насилието над БГ медици

Телеграф  стр. 6


Насилието над медици в България стана тема на престижно европейско издание.

Проблемът бе отразен от организацията, обединяваща лекарските сдружения в Европа – СРМЕ. Те публикуваха материал в изданието си, което се разпространява сред всички членове на организацията. Статията е придружена със снимка от събитието, на което беше даден рестарт на Националната, кампанията на Българския лекарски съюз срещу насилието над лекари #ПребориГнева, под надслов „Добрата дума лекува“. Както „Телеграф“ писа, миналия месец председателят на БЛС д-р Иван Маджаров информира европейските си колеги, че случаите на агресия към специалистите в бели престилки у нас нарастват. „От БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин. Искаме да събудим обществото, да променим мисленето и отношението на хората към нашия отговорен труд, отдаден на благото на пациентите“, заяви д-р Маджаров. В отговор лично проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри – председател на СРМЕ. и Анабел Сиибом – главен секретар на организацията, изпратиха писма до българските власти, в които призовават да се предприемат спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти.

Половин милион българи се друсат

Телеграф  стр. 8


Половин милион българи са се дрогирали поне веднъж, това показва ежегодният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании, съобщава БНТ.

Според проучването в последната година младите у нас са употребявали най-често канабис. В клиники са постъпвали предимно хора, използвали хероин. „Не може да се говори за криза при упо-требата на наркотици. Увеличава се обаче употребата на екстази, основно в масови заведения като дискотеки и клубове“, казва д-р Пламен Попов – директор на Националния център по наркомании. Наркозависимите в България са около 30-40 хил., т.е. такива с проблемна употреба на наркотици. 11,2%, което се равнява на половин милион, са опитвали наркотични вещества. Според експертите през 2003 г. е започнало бързо нарастване на употребата на канабис в България. „Забелязва се обаче едно стагниране на употребата на канабис 2019 г. спрямо 2018 г.“, смята още той.

ВАРИЦЕЛА НАЛАЗИ 18 600

Ивона ВЛАДИМИРОВА

Телеграф  стр. 5


Варицела налази над 18 600 души от началото на годината. Това е с повече от три хиляди случая в сравнение със същия период на 2018 г.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести само през последната седмица на май са регистрирани 1097 новозаразени. Както „Телеграф“ писа, най-късно през 2021 г. у нас ще се правят имунизации срещу шарката, които ще бъдат по желание. В момента обаче България е единствената държава в Европа, в която няма ваксина за варицела.

Междувременно обаче родителите въртят търговия със серумите, като ги внасят от Гърция или Румъния, а след това ги продават в интернет по 100 лв. бройката. Инжекцията се търси най-много от бременни жени, които не са прекарали шарката. Причината е, че за плода тя може да бъде изключително опасна. Интерес има и от страна на семейства с по-голямо дете, което не се/ е разболявало от лещенка и е в контакт с новороденото си братче или сестриче. Експертите обаче са категорични, че купуването на ваксина от интернет може да бъде много опасно, защото не се знае при какви условия е пренесена и съхранявана.

Тежки усложнения вследствие на варицелата има само при 10% от хората. Това обаче са около 3000 деца годишно, като всяка година се регистрират и по няколко смъртни случая. Най-много заразени до момента са регистрирани в София и Варна, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. На трето място пък се нарежда Пловдив. Стотици случаи обаче има и във всички останали области на страната. Междувременно продължават да нарастват и заразените с морбили. През изминалата седмица са установени нови 69 души с дребна шарка. Така общия брой на засегнатите вече е близо 900.

Доц. Христо Хинков: Прави се опит за възраждане на фашизма

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 12


Хората, които протестират срещу стратегията за детето, нямат информация за собственото си минало, казва Доц. Христо Хинков

Доц. Христо Хинков е психиатър. Завършил е медицина през 1980 г. Бил е началник на отдел проекти към МЗ и зам.-директор на НЗОК през 1997-2001 г. От 2015 г. е директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

– Доц. Хинков, защо хората в България реагират толкова остро на теми, засягащи децата – стратегията за детето, Истанбулската конвенция, но не и на други теми?

– Защото се засяга най-скъпото им – децата. Жената също е много скъпо нещо. Ако не мога от време навреме да й плясвам по един шамар, значи се нарушава нещо много интимно и ценно за мен – да мога да си побийвам жената. По същия начин – ако мога да си шляпна един шамар на детенцето, за да го вкарам в правия път, а те ми пречат с различни конвенции и стратегии, също ще реагирам по този начин.

– Не е ли прекалено елементарно това обяснение? Повечето хора, които протестират, вероятно не си бият децата.

– Позволих си да иронизирам това явление. Другото обяснение има няколко аспекта – политически, цивилизационен, поколенски – има смяна на поколение от миналия век с ново, има и технологичен аспект. Политическият аспект: винаги, във всяка епоха различни поводи и явления в обществения живот са били използвани за политическа пропаганда. В случая има няколко опорни точки на хората, които биха искали да постигнат разцентроване на Европейския съюз от цивилизационна и, ако щете, от организационна гледна точка. Това се нарича хибридна война. Целта й е да се отклони ЕС от основните ценности, върху които той е построен. Те са хуманизъм, права на човека, свобода, демокрация и защита на слабите.

– Защо в Източна Европа сме по-податливи?

– Защото излизаме от система, която мачкаше всяко независимо мнение.

– На протести излизат хора на по 30 години. Те не би трябвало да са увредени от онова време.

– Не са, но те нямат информация. Най-лесно се манипулира човек, който няма информация. Те нямат информация за нашето собствено минало – в учебниците им, когато през ранните 90 години са били ученици, не пише какво е било преди и в какво са живели техните родители. Техните родители не са ги учили какво е било преди, защото не са искали да ги натоварват с тази истина и са искали да ги предпазят от грешки, защото самите те не са били сигурни, че това няма да се върне. Това е много характерно за хора, които са преживели тежки периоди – хората не желаят да говорят за миналото и да просвещават децата си, не искат да ги товарят с вина и искат децата им да започнат на ново, на чисто. Оказва се, че това не е много правилно. Тези млади хора протестират за нещо, което нито са чели, нито са осмислили и разбрали, и се поддават на тази глобална манипулация, от която България е само една част.

– Липсата на информация ли е причината един документ, в който няма почти нищо конкретно и нищо особено, да бъде интерпретиран от противниците му по начин, който просто не може да бъде прочетен в него? За стратегията за детето се смята, че цели да отнема деца и да ги праща в Норвегия, а там няма нищо подобно. А институциите, които са я писали, така и не обясниха нищо, особено в началото.

– И едното, и другото са причина за това. Има и трето. Хората обичат разказите. Колкото по-страшни, фантастични и невероятни са те, толкова повече се впечатляват – така е и с извънземните, с цялата съвременна митология. Тя се базира на полуистини, на изцяло фалшиви новини и факти и това може да се увеличи чрез социалните мрежи по невероятен начин. Това е огромно увеличително стъкло, което раздува всякакви видове страхове, митологии и фантасмагории.

– Как трябва да се противодейства на това?

– Това е нова ситуация за цялото човечество – възможността всеки един най-мъничък човечец чрез интернет и социалните медии да си каже мнението и то да се чуе. Това никога не е било и това ново явление се използва като всяко друго. Когато се открива, че атомът може да се дели, се създава атомна бомба, но и атомни електроцентрали. Интернет може да събира хората, но може да бъде използван и за война, а в случая тя е промяна на съзнанието до такава степен, че не е нужно да нападаш с въоръжени сили – достатъчно е да промиеш съзнанието на хората, за да се чувстват те нападнати. Нас кой ни напада? Джендърите, които дебнат и ще ни откраднат децата и ще направят и тях джендъри. И има примитивни умове, които мислят по този начин. Това се използва от хитри хора, които имат определен политически интерес, и то има и политическа изява. Факт – ние не подписваме Истанбулската конвенция, а там няма дума за това, срещу което протестират маса хора, които и не са я чели. Същото е и със стратегията за детето. Това са документи, които само допреди 15 години нямаше никакъв проблем да бъдат подписвани. Те казват – тъй като ние имаме законодателство, което е достатъчно, затова нямаме нужда от нови конвенции. Но изследванията показват, че насилието продължава да съществува – както по отношение на жените, така и по отношение на децата. Което означава, че законодателството не е достатъчно и трябва да се развива. И трябва да бъдат отчитани новите предизвикателства на съвремието.

– Възможно ли е да не си даваме сметка какво е насилие?

– Да. Когато говорим за травма, нанесена само с една дума от безчувствен родител – има такива, мит е, че родителят винаги обича детето си, насилието с думи може да нанесе травма, която е много по-тежка и за цял живот. Също така шамарът е особено нещо. Той също може да се запомни за цял живот. Защото носи някакви архетипни натоварвания в себе си. Шамар в лицето е страшна обида. Не трябва да забравяме и че съществува наследяване на културни нагласи и натрупвания и това е архетип. Ние сме континиум от минали поколения, които са в нас, чрез културата, и предаваме това на децата си. Когато едно явление има по-голяма стойност от друго, то е, защото то е натоварено исторически с неща, които са се случвали преди. Точно така е с шамара – той се приема по-различно от удар по главата или дори юмрук.

– Но и в Норвегия са биели децата си преди 50 години. А сега не ги бият.

– Няма кой да им пречи да възприемат тези неща, които учените откриват. Те откриват, че нивото на андрогените може да бъде повече в един човек, въпреки че той е с женско тяло. И обратното. Този баланс може да предизвика биологични нагласи, които да докарат нещата дотам, че човек да се чувства повече жена, отколкото мъж. Това са факти. Никой не дава отговор на въпроса какво правим с хората, които са с различна сексуална ориентация. Ако човек, който войнствено говори срещу джендърите и гейовете, даде отговор на въпроса какво правим с тези хора – защото те съществуват – крайният отговор на този въпрос е: Entschlossen, решението на Хитлер. Те също се дискутирали помежду си какво да правят с евреите, хомосексуалистите, циганите, лудите. И крайното решение е в лагер и в газовите камери. Това, за което говорим сега, е опит за ревитализация на фашизма. Ние живеем в ситуация, в която се надига фашизъм под маската на запазване на „традиционността“. Защото тази традиционност е много условна и всеки историк, който почете малко, ще види, че това са неща, които могат да бъдат променяни и се променят във времето. Фашизмът е политическа система, която обслужва интереса на хора с тежки комплекси за малоценност. Обединява хора с комплекси за малоценност, като екстериоризира техните страхове към външни и вътрешни врагове и създава условия за изграждане на зряло, здраво общество, биологично здраво, красиви хора, които трябва да се пазят от външната заплаха. Намирането на проблема в нещо външно, а не в самите нас решава проблема с чувството за малоценност.

– Какви ще са днешните деца, когато пораснат?

– Не знам. Изброил съм 13 магазина за наргиле само на една малка уличка в София. Никой не протестира срещу това, а то също не е традиционно за нашата култура. Говорим за война, някой насочва всички страхове на хората, на малките хора, които се плашат от всичко, защото светът става все по-неразбираем и неуправляем. Друго беше едно време, всичко беше ясно, светът вече не е от два центъра – Изток и Запад, а е мултилатерален, с много различни сили и всяка дърпа към себе си. Ние, понеже сме глупави балканци, се хващаме на леки въдици, а не за това, че нашите деца потъват в наркотици, в пушене и пиене, цялата тази потопеност в интернет и вглъбеност в малките екрани – не знам какво ще е бъдещето на нашите деца. Все повече живеем във виртуален свят. Така съзнанието става все по-повърхностно, липсват дълбочини и ценности и затова отдолу избуяват страхове, които лесно може да се манипулират.

10.06.2019

Национални радиа

За вероятен случай на Кримска хеморагична треска информира РЗИ в Кърджали

БНР


За вероятен случай на Кримска хеморагична треска информира Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Заразена е 38-годишна жена от района на Крумовград, която се е занимавала с дърводобив. Тя е отрекла да е била ухапана от кърлеж. Откарана е в клиника в Пловдив за уточняване на диагнозата, съобщи началникът на инфекциозното отделение в болницата в Кърджали доктор Магдалена Маринова.

Магдалена Маринова: Дали става дума точно за Кримска хеморагична треска, потвърждението ще стане след серологичното изследване, но клиничното протичане на заболяването дава основание да се приеме, че се касае за Кримска хеморагична треска, въпреки липсващо ухапване от кърлеж.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 11.06.2019