Вече лекуват спинална атрофия в България с инжекция за € 70 000

Първият пациент е 15-годишно момче от Русе

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 7


Децата до 18 г., страдащи от рядкото генетично заболяване спинална мускулна атрофия (СМА), вече ще се лекуват в България.

В четвъртък в Александровска болница поставиха първата инжекция „Спинраза“. Близо 2 години продължи борбата здравната каса да плаща за този медикамент.

Цената на една инжекция „Спинраза“ е около 70 000 евро. Лечението с този медикамент продължава с години и е непосилно да бъде плащано от пациентите. За да се ползва лечението със „Спинраза“, е нужно одобрение от здравната каса за всеки пациент.

Заболяването на 15-годишния Александър от Русе, който стана първият пациент, ползвал новото лекарство у нас, е открито през март 2018 г., но за радост се оказва, че е една от по-леките му форми. Манипулация извършиха шефът на Клиниката по нервни болести на Александровска проф. Ивайло Търнев и неврологът доц. Теодора Чамова.

„Детето е добре, понесе много добре манипулацията. Ще остане в клиниката до петък сутринта, за да сме сигурни, че няма да развие главоболие, което е едно от най-честите усложнения при пункцията“, обясни доц. Чамова. Ефект от лечението се очаква между 3-ия и 6-ия месец.

„Притеснявахме се от самата инжекция, но той се чувства добре и вече дори става, няма главоболие или треска“, сподели и майка му Николина Мацоева.

След Александър одобрение от НЗОК за лечение очакват още две деца.

В Александровска болница ще се лекуват децата със спинална атрофия над 2 години, които към момента са около 20. По-малките пациенти ще се поемат от детските невролози в столичната педиатрична болница и в пловдивската болница „Св. Георги“.

Досега „Спинраза“ бе единствената терапия в света срещу СМА. Преди 2 седмици обаче Американската агенция по лекарствата одобри нова ДНК терапия, но тя още не е одобрена в ЕС. Разрешение се очаква да получи и трета терапия с хапчета, която ще може да се прилага при деца с много тежки гръбначни изкривявания, при които инжекцията е рискова за поставяне, каза доц. Чамова.

„Извървяхме дълъг и труден път, за да достигнем до днес. Горди сме, че това иновативно лечение започва в Александровска болница“, заяви проф. Ивайло Търнев, който е и откривател на 12 нови редки болести. Той благодари на ръководството на болницата за подкрепата и усилията, на своя екип и на пациентите и техните семейства.

Падане на ДДС за лекарствата можело да намали цената им, но орязва и бюджета на НЗОК

Лили ИВАНОВА

24 часа  стр. 8


Фармацевтичният бранш подкрепи идеята на ДПС, но ще се търси баланс между социалния интерес и фиска. Днес се срещат с хлебопроизводителите

Фармацията е единственият сектор, в който имаме реални гаранции, че цените ще паднат за крайния потребител при намаляване на ДДС, но може да се окаже, че така ще бъдат орязани бюджетните средства за здравната каса. Затова трябва да се намери най-балансираното решение от гледна точка и на социалния ефект, и на фиска. Това обяви зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев след среща на групата с Българския фармацевтичен съюз и други браншови организации. Повод за нея беше предложението на ДПС за намаляване на ДДС на лекарствата, хляба и книгите.

Повече от час депутатите от ДПС разговаряха с проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, Николай Хаджидончев, шеф на Българската генерична фармацевтична асоциация, и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

„Търсим решение, а не вдигане на рейтинга, имаме да изчистваме още въпроси“, обясни Цонев. Според него при нулева или намалена ставка на ДДС върху лекарствата може да се окаже, че трябва да бъде намален бюджетът на НЗОК от 1,1 млрд. лв., колкото е сега, с между 150 и 500 милиона. „Идеята ни се одобрява от браншовите организации. Те дадоха фокус върху лекарствата с рецепти“, обясни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той каза, че срещата е първа, предстои нова. Имаме разбирането и подкрепата, ще търсим баланс между фискалния и социалния ефект, допълни той.

От срещата се разбрало, че цените на лекарствата са най-регулираният сектор в страната. „Получихме уверението с практическа картина и цялостни схеми как се образуват цената на лекарствата, добавките на търговците на едро и дребно и ДДС ставката“, допълни Карадайъ.

Днес ДПС ще разговаря с представители на хлебопроизводителния бранш.

„Няма да направим предложение, ако няма гаранции, че ще паднат цените“, категоричен бе Цонев. „Ако ще има реално поевтиняване за потребителите, го искаме, ако няма – за кого го правим? За производителите няма смисъл“, обясни по-рано и колегата му Делян Пеевски. И обяви, че е радостен, че управляващите са чули ДПС за безплатните детски градини и за книгите.

За мъжа над 50 профилактиката е първа стъпка в грижата за простатата

24 часа  стр. 8


Простатата е малък по размер орган, разположен в основата на пикочния мехур и увит около уретрата (пикочния канал). Заради местоположението й, често проблемите, свързани с уринирането, се приписват на мехура. Характерни оплаквания са: чувство за неотложен уринарен позив, парене, слаба струя или невъзможност за уриниране. Всъщност причината за тези неудобства обикновено се оказва доброкачествено увеличената простата. Случва се бавно и постепенно. Ако нормалният й обем е около 30 грама, при нарастването може да достигне двойно и тройно, а при по-усложнение случаи и над 150-200 грама.

Съвременната медицина разработи няколко лазерни системи, които премахват необходимостта от скалпел, от хирургически разрези, от шевове. Сред тях Тули-ум 200 вата се възприема за нова ера в лазерната простатна хирургия. Той обединява предимствата на създадените преди него, надгражда ги и затова резултатите му са първокласни. Специалистите на ЛЕЙЗЪР МЕД работят само с Тулиум. 3 медицински филиала в страната – София, Варна и Стара Загора, 3 лазерни системи Тулиум.

Провежда се ПЪЛЕН ПРЕГЛЕД НА ПРОСТАТАТА НА ЦЕНАТА НА КОНСУЛТАЦИЯ с включени: консултация с уролог, измерване на обема на простатата, измерване на остатъчна урина, туморен маркер ПСА.

Ученици събраха пари за болницата в Смолян

24 часа  стр. 7


Деца от училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Смолян събраха пари за детското отделение на местната болница. Те връчиха 10 инхалатора, термометри, чаршафи с Мечо Пух за над 1700 лв., събрани от продадени ръкоделия и лакомства. Нарисували и картини за стаите.

Условна присъда за нападение над лаборанта

Труд  стр. 8


Нападател на лаборантка от добричката болница бе наказан от Окръжния съд в града с 1 г. и 4 месеца условна присъда. На 29 януари м. г. Никола Н. (33 г.) нахлул в лабораторията и с един удар повалил на земята 46-годишната жена. Агресията му се отключила, след като половин час по-рано жена му завела едногодишното им дете в болницата да му вземат кръв. То плакало много, майката се изнервила и се оплакала на бащата, че лаборантката е травмирала бебето.

Лекари изправиха на крака превита на две млада жена

Даниела ФАРХИ

Труд  стр. 21


Лекари от клиниката по неврохирургия МБАЛ „Св. Анна“-Варна изправиха на крака превита на две жена. 25-годишната пациентка получила тежкото усложнение, след като преди 5 г. си счупила прешлен и не се подложила на операция. Състоянието й се влошило дотолкова, че вървяла превита под прав ъгъл. Потърсила помощ в две реномирани европейски клиники, но й отказали. Така стигнала до варненските неврохирурзи, които извършили успешно сложната интервенция.

„След нея младата жена е стройна като топола“, обясни проф. д-р Светослав Калев-ски, началник на клиниката, която вече е сред най-комфортните в страната. След над 20 г. чакане с 570 000 лв., осигурени основно от МЗ, са ремонтирани оборудваната на световно ниво операционна и болничните стаи. Те вече са с по едно или две легла и санитарен възел. Успехите на клиниката в гръбначната хирургия са популярни и в чужбина. Германци, холандци и англичани идват за планови операции. Годишно медиците лекуват и над 1200 души от цяла България. За част от пациентите спасението струва средства, тъй като касата не покрива скъпите консумативи.

„Така е и в развитите държави, където месечно хората плащат 200-300 евро здравна осигуровка при 20-30 лв. у нас. Често пациентите ни си издължават вноските, едва когато попаднат в болница. Но никога не сме връщали човек в нужда“, категоричен бе проф. Калевски.

Докторско дуо „Бони и Клайд“ точи касата с прегледи менте

Медиците записали дейност в амбулаторните листове, когато не са били в страната

Райна ТОШЕВА

Монитор  стр. 3


Двама лекари с кабинети в Бяла Слатина и две съседни села са опитали да точат здравната каса с фалшиви прегледи.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция на МВР-Враца са извършили проверки В ТРИ ЛЕКАРСКИ КАБИНЕТА, ПОЛЗВАНИ ОТ ДВАМА ДОКТОРИ, ВЪВ ВТОРНИК

При обиските са намерени и иззети 55 амбулаторни листа на пациенти, подписани и подпечатани от медиците и с положени подписи, удостоверяващи извършени медицински прегледи за времето от 5 до 12 март.

Установено е обаче,че в посочения период лекарите са били извън страната. Пациентите, нанесени в картоните, пък категорично заявяват, че не са ходили на преглед на посочените дати и че положените подписи не са техни.

Изготвените документи са отчетени пред Районната здравноосигурителна каса във Враца с цел получаване на средства от бюджета, съобщиха от пресцентъра на МВР във Враца.

Работата по случая продължава. От полицията на този етап не огласяват имената на фалшификаторите.

Според пациенти от Белослатинско обаче става дума за семейство медици. Жената е общопрактикуващ лекар. Тя ИМА ПРАКТИКА В БЯЛА СЛАТИНА И БЛИЗКИТЕ СЕЛА ГАЛИЧЕ И ТЪРНАК

Докторката с инициали Л.Д. е съпруга на кардиолога М.М. А при полицейската операция било установено, че двамата са прегледали 55 пациенти, докато са били на екскурзия извън страната. И не само това е нарушението им. По думите на запознати с работата на фамилния тандем съпругата е издавала направления като личен лекар за преглед от съпруга й – сърдечен доктор. Предстои да се докаже дали тази схема е действала само в засечения период, когато двамата са били в чужбина, или наистина е била трайна практика.

Това не е първият случай на подобно източване на здравната каса в региона. Но обикновено тези далавери се засичат при контрол на служители в касата.

Сложиха първата инжекция за спинална мускулна атрофия

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12


Първата инжекция за спинална мускулна атрофия беше поставена у нас. Това се случи в Александровска болница, в която за целта беше оборудван специален кабинет, съобщиха от лечебното заведение. Лекарството беше поставено на 15-годишния Александър, който кандидатства за тази иновативна за нашата страна терапия чрез Фонда за лечение на деца преди неговото закриване. Екипът, който постави инжекцията, беше оглавяван от водещия специалист по редки заболявания проф. Ивайло Търнев.

„Всички ние, пациенти, родители и лекари, сме щастливи от това начало. Извървяхме дълъг и труден път, за да достигнем до днешния ден. Горди сме, че това ИНОВАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ започва в Александровска болница. Благодаря на ръководството на Александровска болница и лично на доц. Костадин Ангелов и Мария Куманова за подкрепата и усилията да се сбъдне тази наша обща мечта. Благодаря на моя екип и лично на доц. Теодора Чамова за всеотдайността и професионализма“, каза проф. Ивайло Търнев.

В България лечението на спинална мускулна атрофия започна две години, след като то бе одобрено от Европейската агенция по лекарствата и след като почти всички европейски страни вече го правят.

Следващата цел е тази интервенция ДА БЪДЕ НАПЪЛНО РЕИМБУРСИРАНА от Националната здравноосигурителна каса на лечението за всички пациенти, не само на децата.

От Сдружението на пациентите със спинална мускулна атрофия отбелязаха поставянето на инжекцията като голяма победа за пациентите с тази диагноза

„Друго дете, което получи възможност за животоспасяващо лечение в Румъния, е Стефчо. Той вероятно нямаше да започне лечение там, след като беше върнат оттам заради административни неуредици от страна на нашата здравна система“, пишат от сдружението. Оттам благодарят на хората, съпричастни към проблемите им: зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, началника на неврологичната клиника към Александровска проф. Ивайло Търнев, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и д-р Георги Деянов, директор на закрития център Фонд за лечение на деца.

Спиналната мускулна атрофия е тежко и животозастрашаващо наследствено заболяване. То води до загуба на двигателна функция и дихателна недостатъчност. Въпреки че е рядко заболяване, то е водеща генетична причина за детска смъртност, като в повечето случаи децата умират от задушаване. С напредване на заболяването мускулите им отказват един по един, накрая и мускулатурата на гръдния кош също спира да работи, дробовете се пълнят с течност и настъпва мъчителна, бавна смърт. Преди това децата прогресивно ГУБЯТ СПОСОБНОСТ ДА СЕ ДВИЖАТ да стоят изправени и да седят. Болестта не засяга мозъка и пациентите са със запазени мисловна дейност и интелигентност. Това означава, че те напълно осъзнават какво им се случва и какво предстои. От рядкото заболяване – около 1 на 6000 до 1 на 10 000 живородени деца може да имат спинална мускулна атрофия, по данни на Световната здравна организация.

10 лекари върнаха живота на 5-годишно с отрязана ръка

Христо ХРИСТОВ

Монитор  стр. 13


Интердисциплинарен екип от хирурзи на болница „Тракия“ и УМБАП „Проф. д-р Стоян Киркович“ върнаха живота на 5-годишно момченце от Казанлък, което постъпило по спешност с буквално срязана в китката дясна ръка.

Инцидентът е станал вечерта на 6 юни, когато докато хлапето и сестричката му играели в къщи и по невнимание счупили холната врата. Парче стъкло прерязало артерия улнарист, преминаваща по китката и дланта и сухожилията на три от пръстите. Малчуганът е бил приет по спешност в болница „Тракия“ с голяма кръвозагуба, за минути е бил събран екип от съдови специалисти и неврохирурзи, които в продължение на 5 часа направили чудото -пациентът да напусне болницата на 11 юни при 95-процентови възстановени двигателни способности и очаквания ръката да се ползва съвсем нормално до няколко месеца.

„Имаше опасност детето да загуби не само ръката си, но и живота си, тъй като напълно беше прерязана една от основните артерии на ръката в областта на китката и дланта – артерия улнарис, както и един от важните нерви -улнарния нерв. Прерязани бяха и сухожилията на 3-ти, 4-ти и 5-ти пръст“, обясни д-р Павел Атанасов. При оперативната намеса е ползван микроскоп.тъй като срязаните структури са били съвсем миниатюрни, коментира колегата му д-р Антон Елкин.

„Епидемия“ от омазнен черен дроб при младите хора

Монитор  стр. 13


Гастроентеролозите в световен мащаб се срещат все по-често с пациенти с неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ). Тя се характеризира с увеличено натрупване на масти в чернодробните клетки, а от заболяването страдат по-често възрастни хора. Изследване на Острова обаче установи, че значителен брой младежи също са засегнати, което ги излага на риск от сериозни здравни проблеми, като рак на черния дроб, диабет тип 2 и сърдечни пристъпи в по-късен етап.

В дългосрочното проучване „Децата на 90-те години“ участват повече от 4000 младежи, родени през 1991 и 1992 г. в Англия. На 18-годишна възраст 2,5% от участниците имат неалкохолно затлъстяване на черния дроб. Пет години по-късно -когато са на 24-годишна възраст, вече над 20% имат мастни отлагания на черния дроб или стеатоза. Освен това състоянието на половината от тези младежи е класифицирано като тежко.

Именно липсата на симптоми и фактът, че черният дроб не боли, са основните причини българите да не полагат нужната грижа за този есенциален орган. Според представително проучване, проведено тази година в България, 58.3% рядко или никога не са си правили ехографско изследване, а 47.3% – специализирано кръвно изследване. Притеснително е, че 80% от българите, които до този момент не са изследвали черния си дроб, признават, че не са склонни да го направят и в бъдеще.

У нас статистиката потвърждава тревожните тенденция в Англия. 8 от 10 българи признават, че се хранят нездравословно или периодично включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори у нас не спортува или прави това твърде спорадично. Освен това все още битува разбирането, че проблемите с черния дроб се свързват предимно с прекомерната употреба на алкохол.

Добрата новина е, че черният дроб има уникалната възможност да се възстановява при правилен режим на хранене и добра физическа активност. Понякога се препоръчва допълнително прием на витамин Е -мощен антиоксидант и прием на есенциални фосфолипиди, които имат капацитета да подобрят възможностите за регенериране на черния дроб.

МЕДСЕСТРИ НА БУНТ В ЧЕТИРИ ГРАДА

ПРОТЕСТЪТ В СТАРА ЗАГОРА СКАРА ОМБУДСМАНА И ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР

Галя ПЕТРОВА, Христо ХРИСТОВ

Телеграф  стр. 26


Протестите на медицинските сестри продължават в цялата страна. Тази седмица бели престилки от четири града се вдигат на бунт.

Едва 25 души от Стара Загора се включиха в поредната демонстрация вчера. Основното искане на специалистите по медицински грижи е увеличаване на възнагражденията. Въпреки рехавото участие под липите, протестът там скара омбудсмана и здравния министър.

Обвинения

Мая Манолова обвини ведомството в отказ от реформи, като изтъкна, че министърът е обещал до 20 април да има нови проекти на закони за съсловните организации. „Има ли такива проекти, няма. Обеща, че до 10 май ще предложи нова методика за определяне работните заплати на медицинските специалисти – видяхте ли такава методика, не, не сме видели. Обещаха, че от 1 юни заплатите ще бъдат поне на нивото на договореното в Колективния трудов договор, а именно 950 лв. стартова заплата за медицинските сестри. Реално увеличенията, които се случиха, са в рамките на 20,50 до 80 лева. Това е лъжа от страна на Министерството на здравеопазването и отказ от реформи. Отказ да се решават проблемите в здравната система“, коментира Манолова. От своя страна Кирил Ананиев заяви, че не приема тези спекулации. Той припомни, че към момента болниците са получили 30 млн. лв., които Министерският съвет отпусна на 20 февруари, предназначени основно за общински и областни болници. „Парите, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения. Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел“, отвърна министърът и добави, че обещаната методика е готова, но се чакат позициите и предложенията на социалните партньори. „Г-жо омбудсман, не искам извинение от вас за хаоса, който създавате в системата“, завърши обръщението си Ананиев.

Манолова обаче не остана длъжна и отговори също в писмо „Виждам хаоса не само на протестите на медиците, виждам го в жалбите на гражданите до омбудсмана всеки Божи ден“. Тя се обърна към министъра с „Оправданията, изложени в писмото Ви, не се приемат. Времето за това отдавна отмина“. В края на писмото си Манолова обещава на Ананиев „Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден почивка, докато не решите най-наболелите проблеми на здравната система“.

Натиск

Междувременно според шефа на държавната УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора в мълчаливото шествие са участвали само две жени с трудови договори в болницата. Час след края на проявата, организирана в социалните мрежи, стана ясно, че една от двете сестри, участвали в протеста, е командирована от клиниката по ортопедия в инарекциозното. Заповедта дошла от отдел

„Личен състав“ на държавната болница. Малкият брой на протестиращите и командироването на сестра Елена Якшева даде основание на националния омбудсман да заподозре натиск. „Това е пълно безобразие, защото макар и формално да е спазен законът, за всеки е ясно, че това е наказателна акция и знак за предупреждение от страна на ръководството на болницата. Това е начин да бъде притисната в ъгъла и да се потушат опитите за протест и промяна на тежкото положение“, заяви Манолова. Самата Якшева също коментира, че хората се страхуват за работата си. По думите й неофициално на всяка една от колежките й се дава да разбере, че ако протестира, може да остане безработна.

„Няма никакъв натиск, просто изпълняваме Кодекса на труда, ако организаторите бяха поискали да провеждат протеста по закона за митингите в работно време участниците щяха да си отработят времето. Сестра Якшева е командирована в инарекциозно от 24 юни, защото тогава там две сестри излизат в отпуск, а в ортопедията при 14 болни с 30 легла има 20 сестри“, коментира от своя страна шефът на болницата. Междувременно от натиск се оплакват и служители в столицата. Белите престилки от частната болница „Токуда“ излязоха вчера на протест, за да изразят подкрепата си към синдикалната лидерка от лечебното заведение Мая Илиева. По думите й ръководството на болницата е отказало да одобри подаденото уведомление за планиран протест на 12 юни. Според Илиева дори се събирали подписи срещу нея с цел да бъде компрометирана пред колегите й и освободена от работа. Въпреки това медицински сестри застанаха зад колежката си и се включиха в протеста, като блокираха движението по булеварда пред столичното лечебно заведение. Медсестрите плашат също с гладни стачки и колективни оставки, ако не получат увеличение на заплатите.

Ефективно

След Стара Загора и София, на бунт се вдигат и медицинските сестри от Видин. Днес те ще протестират ефективно, като заплашват да спират работа за един час на ден. Председателят на Дружеството на проаресионалистите по здравни грижи във видинската болница Диана Богомилова обясни, че до ефективната стачка се е стигнало след предупредителни протести. Тя изтъкна, че нощният труд на служителите се заплаща на унизителните 50 стотинки за час. Една от медицинските сестри, които първи са заявили готовност за такива действия, е Гергана Вълчева. Тя работи в хирургичното отделение, има 15 г. трудов стаж, а заплатата й чисто е 580 лв.

Павлина Павлова, която е реанимационна сестра, също ще е сред протестиращите. Сега тя получава 620 лв. Във видинската многопрофилна болница „Света Петка“ работят около 200 медицински сестри и лаборанти, разпределени в 17 отделения. Според директора на болницата д-р Цветан Василев увеличението на заплатите както на сестрите, така и на другите работещи в болницата зависи от приходите, които са твърде ниски за здравното заведение. Сестрите обаче са категорични, че ако нищо не се промени, след 20 юни ще стачкуват по 2 часа на ден, а ако и тогава не се вземат мерки, са готови да напуснат. Въпреки това те уверяват, че пациентите няма да бъдат изоставени – ще има дежурни, които ще се грижат за тях. В петък на 14 юни четвърти град се включва в бунтовете. Здравните работници от Кърджали също се готвят да блокират улици. Те ще излязат на изхода за Маказа.

***

Лекари на екскурзия „прегледаха“ 55 пациента

Райна ТОШЕВА

Телеграф  стр. 6


Семейство лекари от Бяла Слатина са опитали да точат здравната каса с фалшиви прегледи.

От полицията са извършили проверки в три лекарски кабинета, ползвани от двама доктори във вторник. При обиските са намерени и иззети 55 амбулаторни листове на пациенти, подписани и подпечатани от медиците, и с положени подписи, удостоверяващи извършени медицински прегледи за времето от 5 до 12 март. Установено е, че в посочения период лекарите са били извън страната. Пациентите, нанесени в картоните, пък категорично заявяват, че не са ходили на преглед на посочените дати и че положените подписи не са техни. Изготвените документи са отчетени пред РЗОК-Враца с цел получаване на средства. От полицията на този етап не огласяват имената на фалшификаторите. Според пациенти от белослатинско обаче става дума за семейство медици. Жената е джипи в Бяла Слатина. Докторката с инициали Л.Д. е съпруга на кардиолога М.М. При полицейската операция било установено, че двамата са прегледали 55 пациенти, докато са били на екскурзия извън страната. Освен това съпругата джипи непрекъснато издавала направления за преглед от съпруга , като тепърва ще се уточнява колко от тях са били за реални пациенти.

ПЛОВДИВ ПОМАГА НА БОЛНАТА МИМИ

Ели КРУМОВА

Телеграф  стр. 9


Благотворителен базар за онкоболната 7-годишна Мария Иванова от София организират пловдивчани.

Момиченцето се нуждае от спешно и скъпо лечение в чужбина, съобщават организаторите. Мими е родена със синдром на Даун.

През 2017 г., малко преди да стане на 5 годинки, тя бива диагностицирана с лимфобластна Б-клетъчна левкемия. За да живее, детето се нуждае от трансплантация на стволови клетки и нов курс химиотерапия. Вече има и получена оферта от Университетската детска болница

Вюрцбург на стойност 310 000 евро В страниците, в които първоначално се набираха средства за Калина, вече се провеждат и нови базари в полза на Мария и други деца.

Благотворителното събитие ще се проведе петък и събота (14 и 15 юни), в непосредствена близост до Градска художествена галерия на Главната улица. Мястото е улица „Станислав Доспевски“.

IBAN: BG34RZBB91551007617418

BIC: RZBBBGSF Титуляр: Мария Иванова Иванова Кампания в Хелпкарма: helpkarma.com/help/mimi

Д-р Живка Димитрова от БЧК: КРЪВТА НА ЧЕРНО СТИГНА 200 ЛВ.

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 13


– Д-р Димитрова, утре е Световният ден на кръводаряването. Има ли българинът желание да дарява?

– Българинът винаги е имал желание да дарява кръв. Въпросът е да достигнем до него, да го убедим, че кръвта е необходима за спасяването на човешкия живот. През изминалата и по-предишната година кръводарителите плавно се увеличават. За миналата са 3.42% повече от преходната година. Средно на 1000 души население у нас се падат 21-22-ма кръводарители, което обаче е двойно по-малко от определената от СЗО норма 50 на 1000. Още сме далеч и от средното европейско ниво, което е 25-30 кръводарители на 1000 души. Хората трябва да се убеждават. Затова през последните 10 години активно работим с младите хора. Те са бъдещите кръводарители. Организираме различни образователни кампании с цел ограмотяване. Имаме и проект „Връстници обучават връстници“, при който обучени деца влизат в училищата и извършват промоция на кръводаряването. Целта е, когато навършат 18-годишна възраст, тези деца да имат вече^ясно убеждение, че могат да станат доброволни и безвъзмездни кръводарители. Има тенденция все повече млади хора да даряват кръв, в това число и ученици, които са навършили 18 години. И смятам, че изграждането на донорска култура трябва да започне още от най-ранна детска възраст – в детската градина и семейството.

– Какво показва вашата практика по отношение на рекордьорите?

– Много са. Всяка година ние отличаваме 10 изявени кръводарители. Сред сегашните кръводарители има млади хора на около 30 години, дарили кръв над 20 пъти. Давам за пример млад мъж, ваш колега журналист от София, който е дарил 25 пъти кръв. 26-годишен, завършил педагогика в Софийски университет, пък е дал 21 пъти.

Част от тези хора започват да даряват още като ученици.

– Съществува ли риск за здравето?

– Няма никаква вреда за здравето. Напротив. Кръводаряването стимулира кръвотворната система и я обновява. Условията са човек трябва да е здрав, да е навършил 18 години, да е поне 50 килограма, а възрастта, до която може да се дарява кръв, е 65 години. Не трябва да страда от хронични заболявания, да не приема медикаменти. Всеки може да бъде кръводарител, стига да няма някакви противопоказания. Доброволният кръводарител осигурява безопасна кръв, защото, когато човек иска да дари кръв с комерсиална цел, може да скрие, че страда от някакво заболяване и е с противопоказание. Затова надеждата ни е в доброволното кръводаряване. Девизът на световния ден е „Безопасна кръв за всички“, като СЗО иска 2020 година всички кръводарители да бъдат доброволни.

– Безопасни ли са процесите по даряване и преливане?

– Осигуряването на безопасна кръв от гледна точка на трансфузионните центрове е на световно ниво. Всички материали, с които се взима кръвта, са индивидуални и стерилни. Няма никаква опасност за хората, които даряват, а също и за хората, които ще получат тази кръв. Така че дарителите могат да бъдат напълно спокойни. Тестовете за СПИН, сифилис, хепатит С излизат веднага и всеки кръводарител може да си ги получи по интернет със съответната парола. А хората не трябва да се притесняват, че могат да се заразят.

– Какви са проблемите по отношение на организацията по доставянето на кръв?

– Този въпрос е от компетенциите на трансфузионната мрежа. Аз бих казала нещо много важно българинът желае да дари кръв, но не иска да се разкарва А о кръвния център. Практиката показва, че когато екипът е изнесен в мол, фирма или ведомство, тогава повече хора откликват и даряват. Това е и тенденцията в много други държави. Там голям процент от събирането на кръвта става от мобилни екипи, а при нас той е малък. Най-висок е в София – около 30%. В другите европейски страни е точно обратното. 80 % от кръводаряването се извършва от подвижните екипи.

– Коя е най-търсената кръв?

– Търси се всякакъв вид кръв, но по-редките кръвни групи са с отрицателен резус фактор.

– А защо бариерата е 65 години?

– Кажете ми кой човек след 65 години се чувства перфектно? Все има някакво заболяване. Трябва да е напълно здрав, за да може да стане кръводарител. За мен няма здравна система, която да функционира нормално, без да осигури необходимите количества кръв. Като се започне от спешни животоспасяващи операции, премине се през планови хирургични интервенции и третирането на хронични заболявания. Кръвта не може да бъде заменена с лекарства или по изкуствен начин. Затова е уникална.

– Застаряването на населението има ли връзка с честотата на кръводаряването?

– Една от причините за по-малкия брой кръводарители е тежката демографска криза. Нашето население непрекъснато застарява. Млади хора, които са потенциални кръводарители, емигрират. А тези възрастни хора, които остават, се нуждаят от операции, транс-плантации, свързани с многократното преливане на кръв.

– Колко пъти в годината можем да даваме кръв?

– Жените могат да даряват 4 пъти. Трябва да има минимум два месеца между даряванията, а мъжете може да даряват пет пъти в годината.

– У нас има и платено кръводаряване, нали така?

– Има редки кръвни групи, които се взимат за някои линейки, но заплащането е символично в сравнение на черния пазар.

– Колко е на черния пазар?

– Различно. В София цената е една, в Плевен и Ловеч друга. Мисля, че в София цената започва от 200 лева. Не съм сигурна, но доколкото знам при платеното кръводаряване цената на литър е 90 лева.

– Може ли да се пресече черният пазар на кръв?

– Може. Когато изнасяме навън екипите и събираме кръв, съм убедена, че много хора ще даряват кръв в България. Освен това трябва да има образование и култура в най-ранна детска възраст. Когато идеята е комерсиална, не съм убедена, че всичките донори са перфектни. Те се изследват, но може да има хронично заболяване с противопоказания за даряване на кръв. По принцип, когато се взима непрекъснато лекарство за дадено заболяване, човек вече не е годен да дава кръв. Искам да кажа на хората да не се страхуват. Някои се притесняват от играта например. Дори припадат. Това е една психологична бариера. В други държави хората си дават ръката, но не виждат този, който му взема кръв. Това му е спестено. Лицето на донора се вижда от медицинското лице, за да не му прилошее. В тази посока има какво да се направи и у нас.

До 11 юли хората с нов ТЕЛК могат да поискат преоценка

Искра ЦЕНКОВА

Сега  стр. 4


Хората с увреждания, които са ощетени от поредния експеримент с медицинската експертиза, имат срок до 11 юли да подадат заявление за преосвидетелстване. Тази еднократна възможност се дава на хора, които са освидетелствани между 3 август 2018 г. и 10 юни 2019 г. и смятат, че са ощетени от новата наредба за медицинската експертиза. На 11 юни влязоха в сила промени в нея, които правят известен компромис с рестриктивните условия, заложени в предишния текст. Така при най-малко две заболявания, които носят 50 и над 50% инвалидност, оценката ще се определя по най-високия процент плюс 20% от сбора на процентите за останалите заболявания.

Самото преосвидетелстване обаче едва ли ще стане в близките месеци, като се имат предвид претовареността на комисиите и започващият сезон на летните отпуски. Лекари вече предупреждават, че за много хора новите условия пак няма да доведат до по-голям процент инвалидност. По-висок краен процент след преизчисляване ще получат само хората с най-малко две заболявания, носещи 50 и нагоре проценти, подчертават експерти. В последните дни се появиха примери какво могат да очакват пациентите. „Ако едно лице има заболяване, което му дава 50%, и още три с 40, 30 и 20%, промяната в наредбата няма да доведе до нищо. Тя ще е 50%, а останалите заболявания само ще бъдат изброени в решението. В случай, че лицето има две заболявания с 50% и още три с 40, 30 и 20%, то по новата наредба ще получи 78% вместо 50%, както беше по действащата до вторник наредба“, обясни пред БНР д-р Валентина Манолова, шеф на първи състав на ТЕЛК-Шумен. Друг пример дава и колежката й от София д-р Боряна Холевич: „Ендопротезирана става – 50%, онкологично заболяване – 50%, дегенеративно заболяване – 30%, сърдечно – 30%. Крайният процент е 72“.

Нова наредба ще контролира туберкулозата

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 5


Условията и редът за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата, както и регистриране и съобщаване на случаите по електронен път са регламентирани в нова Наредба на МЗ. Проектът е публикуван за обсъждане.

ДУМА припомня, че тази година Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария се оттегля от България. Със средствата от него през годините у нас бе изградена специализирана електронна информационна система за регистриране на пациенти с туберкулоза и контактните им лица, специално обучение преминаха и медицинските специалистите, извършена е цялостна реконструкция на Национална референтна лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести. Благодарение на програмите за туберкулоза, финансирани от Глобалния фонд, заболеваемостта от туберкулоза намаля от 38,5 на 100 000 души население през 2008 г. на 23,2 на 100 000 през 2014 г., а през 2018 г. на 18,3, сочат данни на МЗ. Около 85% от заболелите са успешно лекувани.

По данни на НЦОЗА с туберкулоза на дихателните органи през 1980 г. са били 115,1 на 100 хил. население, като в това число са новооткритите и случаите на рецидив. През 1990 г. са вече 80,5 на 100 хил., но 10 години по-късно скачат на 144,8. От 2008 г. насам има траен спад на регистрираните с активна форма на болестта.

В седмицата 3-9 юни са регистрирани 11 нови случая на туберкулоза, през март и април са били по 99, а през януари – 88.

От какво боледуват мъжете?

Земя  стр. 12


За много мъже ходенето на лекар е най-неприятната задача от привидно безкрайния им списък с неотложни ангажименти. Според лекарите обаче, за да се справят със здравословните си проблеми, които са неразделна част от остаряването, те трябва да превърнат профилактичните прегледи в приоритет.

Хипертонията засяга всеки втори

Високото кръвно налягане е често срещан проблем, който не бива да бъде пропускан и подценяван. Всеки втори мъж над 60-годишна възраст страда от хипертония. Специалистите обаче уточняват, че опасността започва да нараства, след като човек навърши 45 години, въпреки че това състояние може да се срещне и при по-млади мъже. От съществено значение за това са факторите като затлъстяване и фамилна обремененост.

С течение на времето високото кръвно налягане може да предизвика широк кръг от проблеми. Възможно е формирането на аневризми на големите кръвоносните съдове. Друга опасност е разширение на сърцето, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Увреждането на кръвоносните съдове на бъбреците, вследствие на хипертонията, може да доведе до нарушаване на тяхната функция. В определени случаи оказва и негативно влияние върху зрението, като е възможно да се стигне дори до слепота.

Въпреки тези неблагоприятни статистики високото кръвно налягане не е неизбежно. Съществуват много възможности, които допринасят за предотвратяването, забавянето и лечението на този проблем. Отслабването може да доведе до намаляване на риска от високо кръвно налягане. Консумирането на по-малко сол също помага в битката с него. Човек обаче не бива да забравя и за спорта – дори когато е уморен, трябва да намери време и сили поне за кратка разходка вечер след хранене.

Лошият холестерол изпреварва рака

Вторият най-голям бич за мъжкото здраве е високият холестерол. Той също е силно повлиян от генетичната наследственост, но човек може да страда от него и без такава предразположеност. За съжаление начинът на живот има определяща роля при образуването на липидни плаки и отлагането им по стените на кръвоносните съдове.

Високият холестерол е една от основните причини за възникването на сърдечни заболявания, които напоследък се превърнаха в по-голяма напаст от раковите заболявания. В основата на проблема е заседналият начин на живот, погрешните хранителни навици и затлъстяването.

Високият холестерол засяга все по-млади хора. През последните години се наблюдава видимо покачване на броя на пациентите с наднормено тегло. Въпреки че проблемът е сериозен, е възможно пълното му излекуване. Стига диагнозата да се постави рано и човек да промени начина си на живот – диета с по-ниска консумация на мазнини и спорт с умерена интензивност. Понякога се изисква и включването на специални лекарства.

Сънната апнея убива 300 000 души

Сред заболяванията на сърдечносъдовата система се нарежда сънната апнея. Тя също е сериозен здравословен проблем при мъжете, защото засяга около 10-12% от българите на възраст между 40 и 65 години – близо 300 хил. души. Проблемът според специалистите е, че много от тях не са изследвани и не подозират за дремещата заплаха. Леките симптоми включват хъркане, често уриниране нощем, сутрешно главоболие и сухота в устата при събуждане.

В дългосрочен план това състояние отключва депресия и още много други здравословни проблеми, които могат да бъдат разрешени, ако мъжете предприемат мерки за контрол и лечение на апнеята. Добре е да се знае, че усложненията от това заболяване включват високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и инфаркт. Така че е важно то да се диагностицира и лекува.

Първото важно условие е човек да отслабне, защото това намалява сериозността на проблема. Добрият контрол на кръвното налягане – също. Медиците препоръчват също така провеждането на т.нар. сънен тест, за да се определи причината за сънната апнея. Само така може да се назначи най-доброто лечение. В някои случаи дори се налага човек да спи със специален апарат, който подава кислород по време на сън.

Туморът на дебелото черво удря тихо

Сред най-разпространените здравословни проблеми при мъжете е и ракът на дебелото черво. Той го атакува тихо, а когато те усетят, че нещо не е наред, обикновено е твърде късно за лечение. От това заболяване страдат предимно хората между 40 и 60-годишна възраст.

Ракът на дебелото черво е резултат от т.нар. „цивилизован“ начин на живот Става дума за високата консумация на животински мазнини, които присъстват в менюто на съвременните хора. Ето защо лекарите често съветват да се консумират богати на растителни влакна храни, които по естествен начин да изведат от тялото излишъците от тези мазнини. Добре е да се знае също така, че заболяването е доста по-често при онези, които страдат от запек.

Обикновено туморът се заражда във вътрешната обвивка (лигавицата) на дебелото черво, но бързо прораства в стената и излиза извън нея, като обхваща съседните структури. Може да достигне дори черния дроб. Ето защо е важно болестта да се открие рано. Медиците препоръчват на мъжете да правят колоноскопия на всеки 10 години след навършване на 50-годишна възраст или по-рано, ако в семейството има роднина с това заболяване. Изследването не е особено приятно, но може да спаси живота на човек, ако диагнозата се постави рано. Тогава прогнозите за лечение са много добри.

Проблемите с простатата започват на 30

Простатата е ахилесовата пета на мъжете, защото им създава проблеми през почти целия им съзнателен живот. Простатитът засяга мъжете от всички възрасти, но най-често се среща при 30-40-годишните. Има две форми – остра и хронична. Оплакванията се проявяват при уриниране – то е болезнено, а човек вдига температура и има проблем с ерекцията. Диагнозата се поставя чрез микробиологично изследване на стерилна урина и сперма. След това се назначава и лечението.

Вторият често срещан проблем при мъжете е уголемяването на простатата. То засяга между 50% и 75% от българите над 50-годишна възраст. Това състояние е различно от рака. То е доброкачествено, но не бива да се подценява. Развива се бавно, като с напредването на годините симптомите се засилват – слаба струя на урината, чувство за пълен пикочен мехур след уриниране, често ходене до тоалетната нощем и т.н. Диагнозата се поставя след ехография, ректално туширане и изследване на туморни маркери. Лечението е медикаментозно или хирургично.

И третият проблем е злокачественото разрастване на простатата, което се среща доста често при мъжете над 60-годишна възраст. Процесът протича без специфични симптоми – приличат на тези при доброкачественото уголемяване на жлезата. Ето защо първото нещо, което лекарите искат да изключат при провеждането на прегледа, е наличието на рак. Все пак, ако открият, че е злокачествен процес, изходът е добър, стига процесът да е в ранен стадий.

ИЗСЛЕДВАНИЯТА. Какви и колко често?

Земя  стр. 13


Можем ли периодично да си правим някакви изследвания, за да бъдем сигурни, че сме здрави, или просто да научим за дебнеща ни страшна болест в ранен стадий? Според лекарите резултатите от изследванията позволяват не само да се открие съществуващо заболяване и да се регистрират промените в организма, но и да се предотвратят бъдещи сериозни усложнения.

Въпреки че голяма част от лабораторните показатели са достатъчно красноречиви и повечето хора сами могат да ги разчетат, диагнозата е редно да се постави от лекар. Причината е, че резултатите може да не се дължат на патологични процеси, а на външни фактори, което би подвело всеки добре образован, но неподготвен човек. Сред най-честите причини за промяна в показателите са приемът на определени препарати или интензивното физическо натоварване.

Сърдечносъдови заболявания

Необходимо е човек да си прави пълна кръвна картина и биохимичен анализ на кръвта поне 2 пъти годишно, за да е сигурен, че не е застрашен от инфаркт или инсулт например. Най-важният показател е холестеролът. Високите нива на холестерола са признак за развитие на атеросклероза и исхемична болест на сърцето. Нормата за общия холестерол е 3.61-5.21 mmol/1. Референтните стойности на лош холестерол с ниска плътност е от 2.250 до 4.820, а на добрия холестерол с висока плътност – от 0.71 до 1.71 mmol/1.

Важни са също така АЛТ

(аланинамино-трансфераза) и ACT (аспартатамино-трансфераза). Повишаването на тези показатели сигнализират за проблем със сърдечния мускул или за настъпването на инфаркт на миокарда. Норма на АЛТ при жените е до 31 единици на литър, а при мъжете – до 41 единици на литър. Норма на ACT при жените е до 31 единици на литър, а при мъжете – до 35-41 единици на литър.

За да е наясно дали не развива тромбоза, човек трябва да си направи коагулограма. Тя дава представа за съсирваемостта и вискозитета на кръвта. Не е нужно изследването да се прави повече от веднъж годишно. Важен показател е АЧТВ (активно частично тромбопластиново време), или това е т.нар. период от време, през който се образува кръвен съсирек. Нормално е това да става за 27-49 секунди.

Протромбиновият индекс е вторият важен показател. Той показва съотношението между времето на съсирване на плазма и времето за съсирване на контролната плазма. Показателят е в норма, ако е 95-105%. Добре би било също така тромбоцитите да са 200-400 по 109 на литър.

Захарен диабет

Всеки, който има близък родственик с диабет, трябва да изследва нивата си на кръвната захар. Това става чрез капка кръв от пръста. Добре е да се знае, че изследването се прави на гладно. Ако човек няма никакви симптоми, може да прави това изследване само 2 пъти годишно.

Напълно естествено тук най-важният показател е нивото на кръвната захар. Нормално е нивото да е 3.35.5 mmol/1. Малцина обаче знаят, че човек трябва да проследи и нивото си на хемоглобин. Нормално е то да е по-малко от 6%. Ако е 6.0-6.5%, се счита, че пациентът е с повишен риск от развитие на захарен диабет.

Онкологични заболявания

Има няколко вида тестове, с чиято помощ човек може да разбере дали в него дреме раково заболяване. Изследванията трябва да се правят по 2 пъти годишно, особено след 40-годишна възраст.

При съмнения за рак на дебелото черво трябва да се направи изследване на изпражненията за наличието на скрито кървене. То е сигнал, че нещо в долните отдели на стомашно-чревния тракт не е наред. А това определено може да е сигнал за наличие на тумор.

Ракът на маточната шийка се открива чрез HVP тест или цитонамазка. И в двете изследвания се взима проба от тъканите на маточната шийка. Това става по време на гинекологичен преглед и не е нужно да се прави повече от веднъж годишно. Тестът показва предракови изменения в лигавицата на матката.

Стомашно-чревни заболявания

За да се открие подобен проблем, трябва да се направи копрограма. Това е изследване на изпражнения. То може да се прави веднъж на 2 години. Добре е да се знае обаче, че понякога външни фактори могат да повлияят на резултатите и това да доведе до тяхното неправилно отчитане. Затова трябва стриктно да спазите указанията на лекаря си, преди да се подложите на изследването.

В Уганда

Земя  стр. 19


са потвърдени още два случая на заболяване от ебола, след като 5-годишно момче почина от болестта, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Малкият пациент почина във вторник вечерта. Още две проби дадоха положителен резултат. Следователно имаме три потвърдени случая, написа СЗО в Туитър, цитирайки угандийски здравен министър. Това са първите трансгранични случаи на ебола от епидемията в ДР Конго.

12.06.2019

Национални телевизии

Разговор с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

БНТ, Денят започва


Водещ: Продължава и днес протестът на медицинските сестри, тема, която ви обещахме да проследим днес в предаването. Вчера на недоволството си от ниското заплащане и условията на труд изразиха работещите в Стара Загора, днес същото се готвят да направят и в София. Паулина Найденова следи темата. Добро утро, Поли.

Репортер: Добро утро, ние се намираме пред болница „Токуда”, където по-късно днес ще се състои протеста. Въпреки отпуснатите 50 милиона лева от кабинета и обещанията, че заплатите ще се определят по нова методика медицинските сестри отново излизат на протести. Имаше ли смисъл тези месеци на преговори? – въпросът ми е към Мая Илиева, една от организаторките. Добро утро.

Мая Илиева: Добро утро. То на практика преговори нямаше, имаше една декларация с искания, от която нито една точка до момента не е изпълнена, имаше обещания от управляващите, които също не са изпълнени. Методиката обхваща само общинските и държавни болници, нито една друга структура, в която работят други медицински специалисти. И днес не протестират само медицинските сестри, протестират всички медицински специалисти, фелдшери, акушерки, физиотерапевтки, лаборанти и т.н.

Репортер: От здравното министерство обясниха, че със заплатите за юни и юли ще получите допълнителни пари. Нямате ли доверие в това, което казват?

Мая Илиева: Много дати се смениха вече, юни сме вече, така че ще видим. Не вярваме, да.

Репортер: Днес пак сте в протестна готовност?

Протестираща: Да, ние сме в протестна готовност и нещо, което искаме да декларираме и да разберат всичките ни управници плюс целокупния български народ, че ние ще продължаваме да протестираме и че всички, които неглижират и загърбват нашия протест всъщност всичко това рефлектира единствено и основно върху пациента, не само върху нас като медицински работници и нашите условия, които поставяме. Просто наистина трябва да знаят, че ние пазим гърба на пациента и това е нещо важно за нас. И нека спрат да ни притискат и да спрат да се правят, че не знаят за какво става, защото те съзнателно вече започнаха да се правят, че ние не съществуваме. Ние съществуваме, но в един момент може да изчезнем и тогава нещата ще станат много сложни.

Репортер: Обещаната 950 лева стартова заплата как ви се струва?

Протестираща: Незадоволителна, нашите претенции и изисквания са за две минимални работни заплати, това сме го декларирали и настояваме за това. И до край, битката е до край. Протестите ще продължават, ние си носим отговорността, въпреки натиска, който се упражнява върху нас, лично аз съм от тези потърпевши. Това, което е разочарование за мен и то огромно е, защото ние сме предадени от своите, визирам старши и главни сестри в болницата, в която работя.

Репортер: Към днешна дата нека да уточним пак какви са нещата, за които настоявате?

Мая Илиева: Първото нещо, за което настояваме е промяна на Закона за съсловните организации, защото така ще има възможност всяка една професия сама да се регулира, сама да създава своите условия, да отговаря на спецификата на работа характерна за тази професия. Не сега, както казвате вие – доктор Маджаров ще гостува и ще коментира. Какво отношение има Лекарският съюз към заплатите на медицинските специалисти, бих казала? Защо да не могат те сами да го определят това нещо? Защо не вземат отношение например към заплатите на зъботехници и помощник фармацевти? Защото не могат, просто защото те вече си имат професионална съсловна организация и могат да си ги договарят сами.

Репортер: Ще има ли напускащи?

Протестираща: Ще има, ето, един колега който напуска, следствие друг колега, който също напуска, той вече напусна…

Протестираща: Аз работя в предизвестие вече, оставят ми четири работни дни, след това имам полагаемата ми отпуска и напускам.

Репортер: След това, накъде?

Протестираща: В друга структура, където моите работодатели нямат проблем за това, че аз участвам в протестите, аз съм го заявила при кандидатстването си, подкрепят ме, това са лекари, искам да го отбележа. Защото относно поведението на лекари един са пас, тоест запазват неутралитет, други са против нас, което е факт и в тази болница. Но там, където аз отивам това е положението, те са съгласни с моите искания и казват: -Да, имаш право на това, имаш човешкото право по конституция и като професионалист оценяват моите качества на професионалист в случая и аз се гордея с това, за мен е комплимент.

Репортер: Има ли нещо, което може да ви откаже и да ви задължи все пак?

Протестираща: Къде, в смисъл тази болница ли? Не, няма, решението ми е категорично.

Репортер: В какви условия работите от началото на протестите до сега?

Мая Илиева: В смисъл такъв дали има натиск? Да, има, разбира се, че има натиск. На предния протест на 21-ви март, колежката както каза, тук имаше…аз не съм била, но тя е била…имало е охрана, записване на имена на хора, които са излезли навън. Мен лично сега ме предупредиха с официално писмо, че нямаме право да протестираме, това е частна собственост, нямаме право на гладна стачка. Така че, ние днес няма да протестираме, просто ще си ползваме регламентираната почивка, който когато намери за добре.

Репортер: На какво се дължи според вас това разделение?

Протестираща: Най-вероятно на страх, на неосъзнаване на проблема, на инерция, дори за мен и на интелект. Аз не мога да разбера защо колегите толкова се страхуват, от какво толкова се плашат. Защото аз лично в моя колектив нямам натиск там, където работя, но е винаги едно – внимавай, защото нещо ще ти стане… внимавай, защото шефът ни е търпелив, но ще му свърши търпението… И за мен това е необяснимо, може би трябва да пораснем малко повече, не само на височина, но и на морал…

Протестираща: И аз искам да кажа нещо във връзка с това. Всички трябва да знаят, че ние, лекарите, сестрите, санитарите участваме в един процес, нашите професии са коренно различни една от друга. Просто нас ни свързва оздравителния процес – лекарят поставя диагноза, поставя терапията и ние сме изпълнители на това. И нашата задача основна е да се грижим за пациента. Българските медицински сестри са високо, много обучени за това, високо професионално…

Репортер: Предстои сега сезонът на отпуските, как ще работите?

Протестиращ: Аз съм от София, обаче се преместих да работя в Добрич за лятото, хем като експеримент, хем като вариант да бъда близо до морето. Нещата, които виждам са меко казано потресаващи и просто всичко е много пагубно…

Репортер: Налага ли се сгъстяване на графика, повече дежурства сега?

Мая Илиева: При нас не се налага сгъстяване на графика, тъй като тази, която излиза в отпуск няма кой да я замести. Колежките, които остават да работят поемат по-голяма част от работата. Не се намалява работата като цяло, не се намалява приема на пациенти, просто се натоварват хората, които остават да работят и не са в отпуска.

Репортер: Благодаря ви, по-късно днес се очаква тук да пристигнат и медицински специалисти от другите градове, а през следващите дни работещи в системата предупреждават, че ще продължат с протестите и дори ще блокират пътни артерии.

Водещ: Благодаря ти, Паулина Найденова на живо с исканията на медицинските сестри. Разбрахте, че протестът е на всички специалисти по здравни грижи. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров вече е при нас с коментар. Д-р Маджаров, добро утро.

д-р Иван Маджаров: Добро утро.

Водещ: Те ви намесиха индиректно в разговора и зададоха въпрос какво отношение има Българския лекарски съюз към заплатите на специалистите по здравни грижи, беше въпросът, който те зададоха?

д-р Иван Маджаров: Българският лекарски съюз по волята на законодателя е партньор във формирането на политиката на здравеопазване в България. Той е договорен партньор, когато трябва да договаряме условията, при които ще се изпълняват медицински дейности и когато трябва да договаряме цени за тези медицински дейности. Повтарям, цени за дейности, а не за заплати. Ние не сме синдикална организации и в нито един момент нямаме тази възможност да договаряме заплати.

Водещ: Сега, да го кажем така – те нямат промяна в техните искания и протестите им продължават, вие очевидно също нямате промяна във вашата позиция, която беше, че не може така да се увеличават заплати, да има такава уравновиловка, да има стартова заплата, която да се определя централно. Дори вие нарекохте част от тези хора, които протестират „кресливи жени”. Има ли нещо, което се промени в тези месеци?

д-р Иван Маджаров: Ако трябва да излезем от зоната на емоциите и наистина сериозно да погледнем на проблема, имаме два неоспорими факта. Първият е, че специалистите по здравни грижи са висококвалифицирани кадри, които завършват в медицински университети както и ние. Те учат по европейски програми, с различен от нас хорариум разбира се, те не са в простата форма на помощници, те са по-скоро партньори с техните собствени компетенции. Като такива имат право, както и ние, да настояват за достойно заплащане и да бъде оценен труд, както и нашия. Второто неоспоримо обаче нещо е, че в сегашната система на здравноосигурителен модел, а предполагам и в следващи, които биха били предложени, липсва субект, а и обект, който да изпълни такива желания на всички заедно, на всички по равно. Истината е, че ние в момента живеем…нашето здравеопазване се финансира от здравноосигурителната система и наистина заплащанията са различни в различните болници, в различните сфери, като разбира се изключвам държавно финансираните места, като спешна медицинска помощ, детски градини и т.н.

Водещ: Тоест, какво казвате – подкрепяте ли ги, разбирате ли ги, справедлив ли е техния бунт, с тях ли сте?

д-р Иван Маджаров: Но, насочен е не там където трябва, защото истинските проблеми на специалистите по здравни грижи, както донякъде и на лекарите е липсата на остойностяване на труда, затова казах, че ние досега само преговаряме за цени на дейности, а не стойност на труда в тези дейности, липсата на кариерно развитие при тях, прекалената умора, поради липса на достатъчен персонал. Проблемите са много повече и не са свързани с това дали лечебното заведение е търговско дружество. Защото, ако днес щракаме с пръсти и казваме – от утре вече не са търговски дружества – нима това ще промени нещата? Ние имаме… Аз пак ще повторя, казвал съм го и друг път, имаме примери с лечебни заведения, които не бяха търговски дружества и бяха натрупали огромни дългове.

Водещ: Добре, вие ги чухте, видяхте какво казаха. Казаха лекарите някои са против нас, други са пас, някои ни разбират и подкрепят, но има някакво разделение, явно и вътре в самата общност на медицинските специалисти, явно между тях и вас го има…

д-р Иван Маджаров: По-скоро…, пак ще повторя, няма „против” и „за”, има хора, които разглеждат проблемите по друг начин и смятат, че решаването им може да бъде постигнато по друг начин… Не са тези…

Водещ: Добре, ще получат ли тези хора обещаните пари?

д-р Иван Маджаров: …тези, които стоят и работят на работните си места както лекари така и сестри, просто ни припознават тезите, които се излагат по време на протеста. Аз повтарям пак, има по-тежки проблеми пред специалистите по здравни грижи. Всеки, който учи такова нещо осъзнава, че няма кариерно развитие пред него, осъзнава, че ще учи достатъчно дълго време и в същото време ще го разглеждат като помощник. А не трябва да бъде разглеждан като помощник, те трябва да имат собственото място в системата, за да се чувстват наистина като висококвалифицирани кадри.

Водещ: Те и това искат.

д-р Иван Маджаров: Да, точно така.

Водещ: Те и това искат. Добре, само че, ще си получат ли тези 950 лева, те казват, че не вярват, че ще ги получат, а пък на всичкото отгоре и не ги устройват, те искат 1120 лева. Какво ще стане, д-р Маджаров?

д-р Иван Маджаров: Отново повтарям, ние не сме в онази система, в която един определящ какви са заплатите. Болницата, пред която, без да бъда адвокат на тази болница, но все пак имам и някаква статистика от ежегодните счетоводни отчети, пред която ще протестират днес, дава много по-големи заплати от това, за което говорим тук…

Водещ: Те ще се съберат от цялата страна.

д-р Иван Маджаров: …Заплатите са от порядъка на 950 лева там, където не са достигнати в лечебни заведения, в които няма достатъчно пациенти. Вчера чухме една колежка как каза, от малък град – Ние не можем да си изпълним лимитите и затова не може да вземем добри заплати… Там трябва да се приложат съвсем други мерки. Не е въпрос в това да искаме равни заплати…

Водещ: Какви мерки, кажете?

д-р Иван Маджаров: Там, където има население, което е застаряващо, което е малко на брой и не може да осигури достатъчно финансиране на съществуващата болница, би трябвало тя да се преструктурира, би трябвало държавата наистина да създаде пакет, който да осигури базово лечение или базова здравна помощ на това население там. Само по този начин можем да гарантираме, че наистина и работещите там ще имат достатъчно добро заплащане. И то при всички положения няма да бъде толкова добро колкото в болниците, които са свръхнатоварени и които работят в големите градове.

Водещ: Само че, за такъв момент, в който да има преструктуриране или закриване, тази година не говорим, или поне премиерът каза, че няма да говорим за това?

д-р Иван Маджаров: Но поне трябва да е ясно, че трябва да се настоява аз това. Не може просто с един лозунги – „Не на търговските дружества!”. Не на търговските дружества нищо не означава, пак повтарям, по-скоро трябва да кажем – там, където има население, което е оставено без достатъчно възможност да получи здравна помощ, защото поради това броят на населението е намаляло, поради това, че са е променила демографската характеристика не могат да бъдат издържани отделения, които са висококвалифицирани, там трябва да направим промяна. Защото, пак повтарям, не е истина това, в големите градове има добро заплащане…

Водещ: Казват, че получават тези пари?

д-р Иван Маджаров: Разбира се, има статистика и тя е явна…

Водещ: Явно, че част от тях не ги получават, дали са в тези болници, за които вие говорите, които нямат достатъчно пациенти и дейност, явно че е такава ситуацията, че да продължават да протестират, обещават да блокират и пътни артерии.

д-р Иван Маджаров: Видях нещо много позитивно в този репортаж. Оказа се, че една от колежките си е намерила работа, това означава, че имаме пазар на труда, другият колега отива да работи в Добрич. Това е нещо много по-добро, отколкото равните заплати преди 20 години и невъзможността да се преместваш от едно място на друго.

Водещ: Добре, по тази тема да сложим точка тук, явно тяхното недоволство ще продължи. Една друга тема, за която вие от Лекарския съюз настоявате и има някакво развитие. Може би надлимитната дейност ще бъде разплатена от страна на касата, на разсрочено плащане, нещо, за което вие много се борихте. Радва ли ви тази новина?

д-р Иван Маджаров: Аз ви благодаря за този въпрос, защото ако не е единствената причина за сегашното състояние, това е от причините, за да бъдем в такова състояние. Повече от 150 болници в България имат да получават такава надлимитна дейност и по мое сведение една голяма част от тях са точно такива малки болници, които и в момента не могат да осигурят достатъчно фонд работна заплата.

Водещ: Обаче дали всичко е похарчено както трябва да бъде похарчено или касата е била източвана? Дали тази надлимитна дейност наистина е извършена навсякъде? Защото има такива съмнения, знаете какви са съмненията в болниците…

д-р Иван Маджаров: Ако има съмнения трябва да бъдат проверени и там, където се докаже, че не е извършена, няма да бъде платена. Елементарно е, отиваш… Ако болницата претендира за 100 хиляди надлимитна, отиваш, проверяваш, дори е допустимо да се свържеш с пациенти, за които се твърди, че са лекувани, да проведеш анкета. Ние не твърдим, че трябва да се вземат едни данни просто така и да се заплатят парите срещу тях, трябва да се извърши проверка. Нещо повече, надлимитната дейност не е необходимо да се плаща наведнъж, като за болниците миналата година, които с чуждестранните, би могло да се направи поетапно всяка година със средствата, които може да си позволи бюджета. Не трябва да бъде за сметка на дейността в следващата година или в по-следващата.

Водещ: Ще има ли пари за това?

д-р Иван Маджаров: Разбира се, всичко е въпрос на планиране, но колкото повече отлагаме толкова повече пари ще трябват. Ще стигнат от 150 на 200 милиона и тогава някой трябва да каже… Защото имаше хора, които твърдяха, че няма да дойде време да се плати, аз твърдях тогава, че ще дойде това време. Вече наближава… Някой казват, че не е проблем, няма да се повишат средствата. Не, ще се повишат, ще станат 200 милиона и тогава вече ще трябва да обясним защо вместо 150 милиона, трябва да заделим 200.

Водещ: Извън съмненията за контрол, и това е финално, извън съмненията за това как са изразходвани тези лимити и са прехвърлени и т.н., нещо ще се промени ли, ако тази надлимитна дейност бъде разплатена?

д-р Иван Маджаров: Тука става въпрос за принципни въпроси, за коректност от страна на договорен партньор. Ние имаме извършена дейност, отсрещната страна трябва да я плати.

Водещ: Това е чисто формално, но аз питам ще бъде по някакъв начин качеството на обслужване, грижата за пациента по-добро, заплащането за специалистите по-добро?

д-р Иван Маджаров: Добре, ще го кажа така. Имаме лечебни заведения, които в момента изпитват изключително големи затруднения, ако те получат споразумение с НЗОК, че тази дейност ще бъде разплатена, те ще могат да си позволят да закупят допълнително количество лекарства, ще могат да си позволят да си закупят допълнително апаратура, а както и разбира се да увеличат заплатите. В момента, когато имаш да вземаш и си в тежко състояние, дори не може да кандидатстваш и за кредит пред банка.

Водещ: Добре, благодаря ви за това гостуване по тези важни здравни теми.

д-р Иван Маджаров: Благодаря и аз.

Водещ: Д-р Иван Маджаров, председателят на Българския лекарски съюз.

Недоволството на специалистите по медицински грижи продължават

БНТ, Новини в 12.00 часа


Недоволството на специалистите по медицински грижи заради ниските заплати и лошите условия на труд продължават. След вчерашния протест в Стара Загора днес такъв ще има и в София. Исканията на медицинските сестри остават същите. От БЛС обаче изразиха резерви относно възможността за удовлетворяването им.

Мая Илиева: Настояваме промяна в Закона за съсловните организации. Защото така ще има възможност всяка една професия сама да се регулира, сама да създава за своите условия, да отговаря на спецификата на работа, характерна за тази професия.

– Нашите претенции и изисквания са за две минимални работни заплати. Това сме го декларирали и настояваме за това. И до край, битката е до край. Протестите ще продължават.

Д-р Иван Маджаров: Сегашната система на здравноосигурителен модел, а предполагам и в следващи, които биха били предложени липсва субект, а и обект, който да изпълни такива желания на всички заедно, на всички поравно. Нашето здравеопазване се финансира през здравноосигурителната система. И наистина заплащанията са различни в различните болници, в различните сфери.

Дългогодишни кръводарители бяха наградени днес за своята безвъзмездна помощ

БНТ, Новини в 20.00 часа


Дългогодишни кръводарители бяха наградени днес за своята безвъзмездна помощ. Българският червен кръст и Националният кръвен център изразиха признанието си към 10 души от цялата страна, които през годините са приели за своя мисия спасяването на човешки живот.

Репортер: Дори сега нечий живот се колебае – да бъде или да не бъде. В добрите случаи се появява друг човешки живот. И го спасява без да задава въпроси. Като Галина – тя не е лекар, но вече не знае точната бройка на животите, за чието спасяване е помогнала. Дарила кръв за първи път още като студентка.

Галина Бързева: Тогава не го осъзнавах съвсем. Но с годините имах личен мотив и случай, в който на мой много близък човек се наложи обмен на кръвната плазма – това спаси живота му.

Репортер: Днес символично бяха наградени всички, които през годините многократно са дарявали без да чакат повод и отплата. Кръв обаче продължава да не достига, не защото няма добри хора, а защото до тях не стига важното послание:

Жанина Иванова: Нито е опасно, нито има вероятност да бъдат заразени.

Репортер: Може единствено да помогнат на някого да продължи да бъде.

Медицински сестри от София и Пловдив отново излязоха на протест

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа |


Медицински сестри от София и Пловдив отново излязоха на протест. Те искаха по-достойни условия на труд и по-високо заплащане. Освен социалните си искания се обявиха и в защита на Мая Илиева – медицинската сестра от частна болница в София, която твърди, че е бил оказван натиск заради организирането на протестите. Медицинските работници готвят мащабен протест пред НС. И днешното недоволство беше подкрепено от омбудсмана Мая Манолова, която в отворено писмо към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев призова проблемите на медицинските сестри да бъдат решени.

– Не се издържа. Ето я колежката – на две работни места. След 36-часово дежурство е тук.

– Вчера сутринта в 7.30 съм отишла на работа, приключила съм днес в 15 часа. И от там почти съм дошла тук. Знаете ли, че има колеги, които вече колабират на работното място. Лягат, слагаме ги на системи, свестяваме ги и продължават да работят.

– Дошли сме да подкрепим колежката Мая Илиева, върху която е упражнен психически тормоз и заплаха за уволнение.

Мая Илиева: Започнала е някаква подписка на ръководството срещу мен. За съжаление, тя не се предоставя единствено на мен и на екипа, с който работя.

Национални радиа

Пореден протест на медицински сестри

БНР


Специалисти по здравни грижи от Пловдив и Карлово протестираха пред сградата на Пловдивската община с искане за достойно заплащане и подобряване на условията на труд, съобщава Радио Пловдив. Медицинските сестри от карловската болница „Д-р Киро Попов“ обясниха, че в началото на годината са получили минимално увеличение на заплатите, но те са все още много под договорените в колективния трудов договор 900 лв. Здравните специалисти продължават да настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и за премахване на статута на болниците като търговски дружества. Протест на медицински сестри имаше днес и пред столично лечебно заведение. Тама беше и репортерът Маргарита Иванова.

Репортер: В протеста се включиха и медицински сестри от Пазарджик, Сливен, Кърджали и други градове на страната.

-Нашият труд е високообразован, висококвалифициран и високоотговорен, така че ние си искаме нашето достойно място.

-Просто не мога да се съглася с всички тези проблеми в здравеопазването, които ги има, а никой не иска да ги разреши.

Репортер: Омбудсманът Мая Манолова дойде при протестиращите. Тя разкритикува здравния министър Кирил Ананиев за твърдението му, че създава хаос и пречи на здравеопазването.

Мая Манолова: А, преча му и ще продължавам да му преча, когато не си гледа работата, когато поема обещания и не ги изпълнява.

Ученици от Смолян направиха дарение на детското отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“

БНР


Ученици от Смолян направиха дарение на детското отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Кореспонденция на Радостина Чернокова.

Репортер: Възпитаници на средното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ дариха инхалатори, безконтактни терометри и чаршафи на детското отделение. Решихме да организираме благотворителен великденски базар, като събраните средства да дарим на болницата в Смолян. „Смятахме, че ще се получи по-забавно и позитивно и ще привлечем повече хора, ако инициативата ни се проведе пред училището. Включиха се много хора от целия град, които закупиха различни храни, рисунки, картички и други неща, направени от учениците. Всеки клас от 1 до 12 се беше потрудил да изработи нещо от сърце и душа, за да може да спечели поне едно левче, което след това да дари за детското отделение“, каза Божидара Николова, председател на ученическия съвет в училището. Общата събрана сума от децата е 1710 лв., с която са закупени 10 инхалатора за всяка стая в отделението, 3 безконтактни термометъра, а с останалите средства, 540 лв., са купени чаршафи с лика на Мечо Пух, който е символ на детското отделение. Апаратите бяха официално връчени днес на началника на отделението д-р Емил Шолдаров в присъствието на ръководството на болницата.

Медицински сестри се събраха пред столичната болница Аджибадем Сити клиник Токуда

Дарик радио


Медицински сестри се събраха пред столичната болница Аджибадем Сити клиник Токуда, за да поискат по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Протестиращите заговориха за натиск, оказван им от страна на директори на частни и държавни болници заради участието им в подобни прояви на недоволство. Протестът е подкрепен и от омбудсмана Мая Манолова, която призова здравният министър Кирил Ананиев вместо да изпраща отворени писма до нея, да попита болничните директори защо оказват натиск върху протестиращите медицински работници. Манолова информира, че след вчерашния протест в Стара Загора организаторката е била понижена в работата си. Димитър Панев по темата.

Репортер: С идеята да подкрепят един от инициаторите на протестите на медицинските сестри Мая Илиева се събраха нейни колеги пред болница Токуда в болницата. Една от тях беше Димитрия Димитрова, на която също е оказван натиск от частна болница в Пазарджик, в която е работила, твърди самата тя.

Димитрия Димитрова: Получих обаждане от директора на една от частните болници да ми каже, че ме поздравява с това, че съм стигнала дъното и от това по-долу не мога да падна, че лично аз говоря за злоупотреби в здравеопазването. Злоупотреби в здравеопазването има. В здравеопазването се краде. В здравеопазването се надписват пътеки. В здравеопазването се правят фалшиви пътеки. В здравеопазването се водят доктори, които не работят. Водят се отделения, които не съществуват. Това източване на НЗОК трябва да спре.

Репортер: Самата Илиева заяви, че има подписка срещу нея от страна на ръководството на болницата, пред която се проведе протеста. Подписката станала факт веднага, след като медицинската сестра е уведомила, че организира проява на недоволство.

Мая Илиева: Пуснахме едно уведомление за протеста в болницата. Беше ми подадено официално писмо, на което пише, че търпението не е безгранично. Че в крайна сметка не трябва да нарушаваме правилата. Че ако наистина протестираме, то трябва да стане извън работно време, не тук и сега. В противен случай ще бъде използвана охраната и ще се счита за дисциплинарно наказание.

Репортер: Омбудсмана Мая Манолова, която също подкрепи протеста, отговори на здравния министър Кирил Ананиев и неговото отворено писмо, в което той заявява, че омбудсманът създава хаос в здравеопазването.

Мая Манолова: Вчера след протеста в Стара Загора водачката на протеста в УМБАЛ беше преместена на друга работа, в по-тежко отделение. В кой век живеем? Тези протести са абсолютно професионални. Те са съсловни. Но от такива се превръщат в протести за човешки права. Да беше изпратил открито писмо до шефовете на болници, които си позволяват да заплашват, да мачкат, да спират, да притискат хората, които искат да протестират. Но този хаос може да го създаде единствено този, който управлява системата. Неговото име към днешна дата е Кирил Ананиев. Да, преча му и ще продължавам да му преча, когато не си гледа работата.

Медицински сестри от Пазарджик ще подкрепят демонстрацията в защита на колежката си Мая Илиева

Дарик радио


Медицински сестри от Пазарджик ще подкрепят демонстрацията в защита на колежката си Мая Илиева, съобщава координаторката за града Димитрия Димитрова. Илиева работи в частна клиника, от където не й позволяват да протестира. Митингът ще бъде от 15 часа пред болница Токуда. В него ще участват медицински сестри от цялата страна. Целта им е да покажат, че няма да позволят на никого да ги сплашва и да ги спира. Този месец предстоят поредица протести в различни градове. Здравните работници са решени да се борят до край, както и за по-добри възнаграждения, така и за спиране на безконтролното харчене на пари в здравеопазването. Следващите стъпки включват не само демонстрации, но и блокади на пътища, стачки със спиране на работа и колективно подаване на оставки.

Димитрия Димитрова: Нейното право, гарантирано по Конституция да провежда и организира протести и да протестира е отнето за това, че това е частна болница. Отиваме от цялата страна, който в рамките тук на два дни можахме да се организираме и да я подкрепим и с това искаме да покажем, че няма да позволим никой да ни заплашва и да ни спира. Нашите протести са изключително, изключително обосновани, мотивирани и справедливи, както вече започнаха вече и тези, които бяха против нас да го казват и да го осъзнават. Вчера г-н Кирил Ананиев излезе с едно открито писмо към омбудсмана, че омбудсманът Мая Манолова създава хаос в системата. Как тази, която единствена тръгна да ни защити, която от началото на протестите е с нас създава хаос? Значи, за тях всеки, който си търси правата и бъде защитен от някой, създава хаос. Хаосът го създадоха те с тяхната некомпетентност, с тяхното желание да ни подтиснат, да ни спрат и нещата да вървят по стария начин. Хората трябва да знаят, че старото вече си отива. Няма как нещата да продължават по този начин, да се наливат една камара пари, пари от нас всичките и в същото време да нямаме никакво здравеопазване. Това време трябва да знаят, че вече отмина. Този месец ще бъдат като вълна, ще възникват протестите. Днес сме пред Токуда, както вчера знаете в Стара Загора имаше, на 14 Кърджали ще блокира изхода за Маказа, от 13 до 20 Видин ще спират по един час, ефективно ще спират работа и след 20 този месец ще подадат масово оставки, следващите сме ние на 26 юни ще блокираме пътя за Пловдив на изхода от Пазарджик, на кръговото пред КАТ. Призовавам, който е съгласен с нашите искания и който мисли, че е дошло време за по-добро здравеопазване да дойде. Този наш протест ще бъде от 17 часа и ще бъде блокиран изходът за Пловдив за половин час. Днес Пловдив, тъй като нямаше време да се организират и да дойдат до София, днес в Пловдив ще излязат пред общината, в 15.30 часа да подкрепят София и Мая Илиева. На 26 Троян са обявили ефективна стачка. Ето, виждате, че нещата започват да стават все по-дълбоки и по-дълбоки. Но това, което радва е, че те вече започват да се съгласяват и започват да омекват. Спряха обидите – кресливи сестри, група сестри и т.н.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 13.06.2019