Пълна проверка за събираните от лекари пари

24 часа  стр. 4


Пълна проверка на болниците, лекарите и зъболекарите, които имат договор със здравната каса, възложи прокуратурата. НЗОК има 2 месеца да я извърши.

Ще се проверяват плащанията от пациентите -какви суми и на какво основание са им били искани. Повод са зачестили сигнали, че наред с масовата практика болниците да искат доплащане за т. нар. екстри извън пакета, покриван от НЗОК, те събират пари и за услуги като предоперативна консултация, по-добри битови условия в стаите и др., което е незаконно.

България се върна в Евротрансплант – жена чака бял дроб

24 часа  стр. 8


Първа наша пациентка влезе в листата на Евротрансплант след 2 г. прекъсване и чака донор за трансплантация в Австрия. Дотогава състоянието на Илияна Христова, на 29 г., ще се следи от специалисти на ВМА. През юли още двама отиват за консултация във Виена.

Световен ден на кръводарителя

24 часа  стр. 11


Отбелязва се от 2004 г. по предложение на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Целта е да се осигури безопасна кръв за медицински нужди от доброволни кръводарители без парично обезщетение.

165 000 кръводарители, все повече са младите хора

24 часа  стр. 21


165 000 кръводарявания за 2018 г. отчитат центровете по хематология у нас. Спрямо 2017 г. те са се увеличили с 3,4%. Все повече са и младите хора, които стават донори. Това каза директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов на церемония по връчване на плакети „Заслужен кръводарител“ по случай Световния ден на кръводаряването -14 юни.

Първи получи приз 56-годишният Валентин Велев от Ямбол, който е дарявал кръв над 100 пъти. Плакет получиха още Цветан Митев от Добрич, Дечка Иванова от Панагюрище, Катя Шопова от Пазарджик, Валентин Велев от Ямбол, Николай Иванов от

Стара Загора, Мариян Иванов от Видин, Стилиян Гълъбов, Александър Главчев, Мартин Георгиев и Галина Вързева от София.

Кръводарител може да стане всеки здрав човек от 18 до 65 г. Жените могат да дарят до 4 пъти годишно, а мъжете максимум 5 пъти. Освен удовлетвореността, че се помага на някого, кръводаряването има и чисто физиологични ползи за здравето. Основната е, че обновяването на кръвните клетки подобрява защитните сили на организма.

Безплатно преглеждат сърцето в Александровска

24 часа  стр. 21


болница. Инициативата е на лечебното заведение и Портала на пациента. Насочена е към профилактика на внезапната сърдечна смърт спиране на сърцето, което без моментално започване на сърдечен масаж и изкуствено дишане води до фатален изход.

От 17 до 21 юни ще се провеждат безплатни прегледи в Центъра за електрокардиостимулация и елек-трофизиология към кардиологичната клиника на Александровска болница и в приемно-консултативния кабинет на клиниката, които се намират на партера на Втори хирургичен блок (с вход на ул. „П. Славейков“), обясниха кардиолозите. Прегледите са основно за хора с аритмии, предсърдно мъждене, камерна тахикардия, сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от кардиостимулиращо устройство.

Направления не се изискват, но е нужно записване на тел. 02/ 9230 339.

Проф. д-р Мирослава Кадурина: Слънцето е приятел при псориазис, но враг при риск за рак на кожата

Някои хора с екзема също имат подобрение;  Обаче е илюзия, че премахва акне

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 22-23


Проф. Мирослава Кадурина е специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в „Сити клиник-Онкологичен център“ и в Медицински център „Евродерма“. Секретар е на Европейската асоциация по лазерна дерматология, почетен член е на Немското дерматологично дружество и членува в редица световни медицински организации. Завършила е Немска езикова гимназия през 1979 г. и медицина в София през 1984 г. През 1990 г. придобива специалност „Дерматология и венерология“. Специализирала е дерматопатология в Университетска болница, Клиника по дерматология, Цюрих, Швейцария, и дерматохирургия в Клиника по дерматология Dermatologicum – Хамбург, Германия. От 2010 до 2015 г. е преподавател към Катедрата по дерматовенерология на Медицинския факултет към Софийския университет. Има над 350 научни публикации в наши и чужди издания. Участва в авторските колективи на 5 учебника и 6 монографии. От 2015 г. е професор и преподавател към Департамента по дерматология на университета „Маркони“ в Рим, Италия.

– Проф. Кадурина, времето се затопля и възобновява спора приятел или враг е слънцето за кожата. Вашият отговор какъв е?

– Лятото е период, в който кожата става по-видима и това е добър повод да проверим дали в нея са настъпили промени и да се консултираме с дерматолог дали трябва да направим нещо за нейното здраве и естетичен вид. Както и да обсъдим по какъв начин трябва да съобразим излагането си на слънце в зависимост от очакваните ефекти.

Има две групи състояния, които изискват съвсем различен подход

– слънцето да се избягва активно или напротив, да се използва като лечебен фактор. Напоследък страхът от кожен рак като че породи крайното мнение, че слънцето по принцип е вредно, и се слагат непрекъснато фотозащитни средства с висок фактор. Това не е универсална рецепта, трябва задължително да се направи консултация с дерматолог.

– С какво и за кого слънцето е полезно?

– Слънчевите лъчи категорично са полезни за хората с псориазис, които в България са доста висок процент в сравнение с други страни. Вече има достатъчно медикаменти както за леките, така и за тежките форми, но за радост на пациентите, слънчевите лъчи хелиотерапията, и морето са част от терапията

Дори в зимните периоди използваме лампи, които наподобяват слънчевите лъчи от определен спектър. За 90% от пациентите с псориазис слънцето е лечебно. То е полезно и за хората с екземи (атопични дерматити). Трябва да се има предвид обаче, че кожата на тези хора е изключително суха и чувствителна и излагането на слънце при някои може да доведе до обостряне. Затова трябва да се вземат всички предпазни мерки срещу изгаряне. И за децата, и за възрастните с атопичен дерматит е много полезно високопланинското климатолечение през лятото

България е една от първите държави, които го въвежда, и е хубаво майките на деца с екземи да знаят за това чудесно природно лечение. Планинска почивка и морелечение – без допускане на изгаряне, доказано повлияват благоприятно при атопичен дерматит.

При заболявания като лихен планус и в първите плакатни стадии на микозис фунгоидес съгласуваната с дерматолог хелиотерапия също има приложение.

– А кога и за кого слънцето е вредно?

– Най-големият риск е меланомът – при прекомерно излагане на слънце или изгаряния в детството, защото, както дерматолозите казваме, кожата помни. Но уврежданията на кожата от слънчевите ултравиолетови лъчи са отговорни и за немеланомните видове кожен рак. Когато говорим за силата на слънцето и климатолечението обаче, е добре да се напомни, че изгарянето в планината може да бъде съизмеримо или дори по-силно, отколкото на морския бряг. Обръщам внимание, защото в планината сякаш по-трудно хората преценяват кога са преминали безопасното излагане на слънце. Много важно предупреждение е да не се допускат слънчеви изгаряния в детството

Правилно дозирани като времетраене и интензивност, слънцето и морската вода може да са укрепващи за детето, под въздействието на лъчите се образува важният за здравето витамин D, но всички ползи са унищожени, когато се стигне до изгаряне. Термичните увреждания се натрупват във времето, без да забележим, и патологичен процес може да започне в по-зряла възраст, „парадоксално“ дори в период, преди който няколко години изобщо да не сме се излагали на слънце. Клетъчните ефекти от увреждането на кожата от лъчите дълго остават скрити, докато в един момент започне абнормен процес. Рисковата възраст за кожен рак обикновено започва след 30-40 г.

Препоръчвам през пролетта, а когато тя е студена и дъждовна като тази година – в началото на лятото всеки човек да си направи т.нар. чекиране на бенките си, да ги огледа и сравни вида им с този, който са имали през есента. В повечето западни страни тази профилактика се е превърнала в практика отдавна, у нас хората все още нямат изградени навици. В някои държави още в училище се учи как човек да оглежда бенките си и че това трябва да се прави през няколко месеца.

Като изгорим през юни, няма да се окажем с рак още през септември, но натрупването на такива промени в кожата в един момент може да се прояви като абнормни клетки, които да дадат началото на кожен рак. И е важно този процес да бъде хванат още при най-ранните му прояви.

– Повечето хора знаят за връзката между прекомерното излагане на слънце и рака, но като че не е много популярно кои заболявания се влошават от УВ лъчите?

– Да, има много такива заболявния.

На първо място е влошаването на слънчевата алергия, която в последните години има тенденция на увеличаване.

Много зачестяват и случаите на фитофотодерматит. Самото име подсказва, че това е състояние на кожата, провокирано от едновременното въздействие на слънцето и някои растения – в контакт сме с такава трева или цвете и сме под лъчите. Резултатът е силно сърбящ червен обрив в зоната на въздействието на двата фактора. Скоро имах такъв пациент – малко дете, при което след игра и лежане в трева се беше появил обрив, ясно ограничен до късите му панталонки и нивото на ръкава на тениската.

Друг масов случай са слънчевите поражения след използване на началния клас козметика, чиито съставки и техните комбинации не са изпробвани при излагане на слънце. Но грешки от незнание се правят и с висококачествената козметика.

– Какво може да сбъркаме при гарантирано качество на козметиката?

– Най-честата грешка е крем с фиксирано предназначение да се използва във всички случаи и много често това е нощният крем, който по правило е за по-активна грижа, по-„богат“. Ако специално е упоменато, че кремът е нощен, той не е подходящ за използване през деня на слънце.

Нощният крем може да има съставки, които не трябва да се комбинират със слънце

Случва се много често и иначе качествен крем за тяло да се слага на лицето, а той не е „изчислен“ за тази зона. Резултатът във всички тези случаи са пигментации, някои от които трайни.

Същият риск носи и отиването на плаж с фон дьо тен и изобщо с грим. А пигментация от декоративна козметика в комбинация със слънце е много трудна за лечение. Това е така наречената мелазма дълбока пигментация, до която пилингите и лазерните системи трудно достигат. Използват се избелващи кремове и обикновено справянето с проблема отнема години.

– Кожата на българката склонна ли е към пигментация?

– В повечето случаи да. Червените петна по кожата след излагането на слънце обикновено се заместват от кафяви. Не всеки българин трябва да прави постоянна слънцезащита с най-висок фактор, но хората, които са склонни към пигментация, на открито задължително трябва да използват 50+ и да подновявят защитата на 2 часа, ако искат да си спестят образуването на петна.

Същата препоръка е валидна и като част от притивостареещата грижа, особено при подчертано бяла или суха кожа. Под въздействие на УВ лъчите кожата задебелява, дехидратира се и при системно излагане на слънце без фотопротекция се увреждат еластичните й влакна настъпва еластоза, а тя не може да се коригира напълно

Тази неблагоприятна триада прави овлажняващата козметика след престои на слънце толкова важна, колкото и фотозащитата преди това. При много уязвима светла кожа, която от ранна възраст безпощадно е излагана на лъчите, би могло да се получи еластоза още на 40 г.

– Останаха ли пациенти с акне, които още вярват в мита, че слънцето лекува техния проблем?

– Много хора се заблуждават от илюзорното стабилизиране в началото на морската почивка – гнойните пъпки времено се засушават, тенът завоалира червенината, но скоро след отпуската започва влошаване. При продължителен проблем хората го научават и от опит, но за тези, които отскоро имат проблем: тенът не е приятел на акнетичната кожа. От слънцето кожата загрубява, удебелява се и се запушва космено-мастният фоликул, където се разиграва действието на акнето.

Има и обратна тенденция в отношението към слънцето особено при възрастните с акне. Някои и през зимата нанасят фотозащитни средства в града, а такава маниакалност не предоставя допълнителни ползи. Важно е протекцията да се прави с необходимата упоритост, когато слънцето е по-силно, особено за лицето.

– Кои зони на лицето са особено уязвими?

– Трябва да защитаваме цялото лице. Прави впечатление, че често хората пропускат да нанесат фотозащита на устните, в областта на долния клепач и върху ушите

За това говори и фактът, че на тези места по-често се откриват немеланомните видове рак на кожата – базоцелуларен и спиноцелуларен карцином. По долната устна, която е повече изложена на въздействието на лъчите, особено при възрастни хора често се развива предраковият соларен хейлит или спиноцелуларен карцином, който е доста агресивен на това място. Това обяснява съвета да се ползват стиковете за защита на устните от ултравиолетовата радиация. По ушите – особено при мъже и жени, които поддържат предимно къса прическа, също често се развиват кожни карциноми. Ушите са изпъкнали и при дългогодишна непрекъсната експозиция на слънце по-често се стига до мутации в клетките на кожата. Също толкова рискови са носът и кожата над веждите поради изпъкналостта си. Веднага трябва да се търси лекар, ако във всички тези зони се образуват малки незарастващи ранички – приличат на пъпчици, които се разязвяват и в център им се Формира коричка, която пада и отново става раничка и това продължава с месеци. Тези ранички обикновено се оказват тумори, които се лекуват оперативно. Ако се допусне да станат големи и са близо до клепача или върху носа, отстраняването е трудно. Изобщо всяка незарастваща раничка където и да е по тялото веднага трябва да се покаже на дерматолог. В ранен етап хирургическото отстраняване може да реши дефинитивно проблема.

– През лятото трябва ли да се избягват козметични или други несметни интервенции?

– За повечето процедури лятото не е най-подходящото време, но дали, какво и по какъв начин може или трябва да се направи, ще прецени дерматологът. Има множество колагеностимулиращи процедури като ултразвук и инфрачервена светлина, които не увреждат епидермиса и нямат отношение към тена, така че няма значение през кой сезон се правят. Много подходящо е през лятото да се предприемат дълбоко хидратиращи процедури като скинбустери – вкарване на нисък процент хиалуронова киселина. Месеците от пролетта до есента са сполучлив избор и за мезотерапии, които хидратират и подсилват кожата.

Може да се слагат и филъри. Като цяло терапиращите процедури са повече за зимата, коригиращите може да се оставят и за лятото.

Доц. Сираков лекува мозъка през крака

Той е един от само 36-има лекари в света с европейска диплома по неврорентгенология

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 24-25


Когато майка ти е майстор на спорта в ски бягането и те е възпитала от дете, че отговори Не мога и Не искам не се броят, няма ги, вероятно можеш да се реализираш в която си поискаш професия.

За щастие на хората с най-тежки патологии на кръвоносните съдове в мозъка, доц. Станимир Сираков избира за мисия на живота си неврорентгенологията. „Виновен“ за посвещаването точно на медицината е личният пример на баща му – лекар.

Доц. Сираков завършва медицина през 2009г., специализира в чужбина и само 10 г. по-късно вече е доцент и един от лекарите, които допринасят за доброто име на Университетската болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в София. Той е един от само един от 36-имата лекари в света с европейска диплома по неврорентгенология. Сертификатът се присъжда от новосформирания Европейски борд по невроинтервенции, който обединява усилията на трите водещи специалности в лечението на мозъчно-съдовите болести. Дипломата потвърждава опита и квалификацията на младия български лекар да извършва щадящото ендоваскуларно лечение на наи-сложните и комплексни мозъчно-съдови заболявания.

Казано достъпно, лекарят лекува мозъчните съдове щадящо и с отдалечен достъп, най-често през артерия на крака. Със специални устройства, които се вкарват в артерията през малък разрез на бедрото, се достига до мозъка и започва същинското лечение.

Новата диплома на доц. Сираков е ключ за вратите на който и да е от големите центрове за ендоваскуларни процедури в Европа. Само че човекът, възпитан първо да даде всичко от себе си за хората, които му вярват, избира по-трудния път.

Екипът му кандидатства за статут на акредитиран център за обучение за невроендоваскуларни процедури към Европейския борд по невроинтервенции.

Ако успеем, ще сме единствени в Източноевропейския регион. Това ще е голямо постижение и за българската медицина, и за нашите пациенти, казва доц. Сираков.

Точното название на дейността, която той извършва – интервенционална неврорентгенология, звучи понятно за света, но у нас не е достатъчно популярно.

Причината е в различния подход към специалностите. В България лечението се извършва от медици по образна диагностика, които имат допълнителна квалификация в ендоваскуларното лечение.

„Откакто съществува, медицината се стреми към по-малка травматичност-и минимална инвазивност. В мозъчно-съдовото лечение прогресът е неимоверен. При прохождането на неврохи-рургичното лечение на съдовете в мозъка смъртността е била много висока, а най-сложните аневризми просто не са били третирани. С развитието на ендоваскуларното лечение все повече мозъчно-съдови заболявания може да се лекуват с щадящите методи и при несравнимо по-малък риск. От първия път, в който при степцализацията си в чужбина видях възможностите за по-нискорисковото лечение на сериозни мозъчно-съдови заболявания, бях спечелен завинаги за тези методи. Те спестяват отворената операция на главата, а до уязвимото място се стига по съдов път и с техники, които са алтернативни на класическите. Методите са развити от интервенционалните рентгенолози и днес вече работим на 1-1,5 метра от полето на действие

В Европа около 98% от дейността в тази сфера се поемат от интервенционални рентгенолози, които имат допълнителна квалификация по интервенционална неврорентгенология, за да работят насочено в мозъчносъдовите заболявания. У нас не е така – вземаме специалност по образна диагностика, а след това трябва да се придобие допълнителна 2-годишна квалификация по интервенционална рентгенология, за да правим терапевтични процедури под рентгенов, скенеров или ехографски контрол. Това дава възможност да се извършват интервенции по цялото тяло, но в нашата болница сме избрали за фокус неврохирургичните пациенти“, обяснява лекарят.

За сравнение той дава пример с лечението на мозъчните аневризми. Те представляват балонообразни разширения на кръвоносен съд, които са рискови да се разкъсат поради изтъняването на стената им в зоната на раздуването. Често това става без „предизвестие“, нерядко се откриват и случайно, преди да са прокървили.

През 2012-2013 г. към 95% от пациентите с мозъчни аневризми в „Св. Иван Рилски“ са третирани с класическа неврохирургия.

Тази година от около 90 лекувани пациенти на 88 е помогнато ендоваскуларно – без отваряне на главата, и по европейски стандарти.

„Към момента за такава дейност българските лекари се обучаваме навън и кой както успее. Ако проектът ни за център за обучение у нас се реализира и той бъде акредитиран от европейския борд, ще се гарантира, че се работи по единни утвърдени стандарти.

Предлагаме организацията да бъде по немски и френски модел – поне 2-годишен курс, в който ще се квалифицират невролози, неврохирурзи, рентгенолози. След покриване на определени критерии и явяване на изпит завършилите ще бъдат сертифицирани и ще могат да работят навсякъде в Европа уточни доц. Сираков.

До втори курс в университета той бил убеден, че ще става хирург. След това до четвърти курс се виждал като бъдещ анестезиолог или офталмолог. В пети и шести баща му го насърчава да посещава големи медицински форуми и там открива възможностите на неврорентгенологията. Омагьосан е от възможностите, а методът не се прилага в България.

Това е! – казва си тогавашният студент. Мисли (както и сега си представят повечето българи), че за да работи в тази област, трябва да специализира неврохирургия. Всъщност се оказва, че пътят към ендоваскуларното лечение в мозъка минава през образната диагностика/рентгенология.

„Рентгенологията и физиотерапията бяха специалностите, за които никога не съм мислел, че може да ме привлекат. Сега се шегувам, че ако в бъдеще взема втора специалност, нищо чудно да е физиотерапия“, усмихва се лекарят.

Достъпно ли е за пациентите в България модерното „безкръвно“ лечение на мозъчните съдове, което екипът му извършва?

„В началото най-тежката част от разговора с пациентите беше не да обясня всички възможности за лечение и рисковете, а че трябва да се плати голяма сума за консумативите. С аргументи и изчисления, както и с подкрепа от нуждаещите се пациенти успяхме да се преборим и да убедим здравната каса, че щадящото лечение е оправдано от всяка гледна точка. То връща повечето пациенти в обичайния за тях живот, в състояние са да възобновят работа и да са полезни за себе си и за обществото. Докато по-малките суми в началото за класическата неврохирургия се умножават с последващи за по-продължителното възстановяване и болничен престой. В крайна сметка отворената операция е не само по-тежка за пациента, но става и по-скъпа за държавата“, напомня неврорентгенологът.

След като здравната каса приема аргументите на прагматичността, вече не се налага пациентите да си купуват от джоба консумативите за иновативното лечение.

Остава обаче парадоксът в заплащането на лекарския труд, който продължава да е неостойностен. „Ние не получаваме почти нищо за нашите операции, защото стойността на клиничната пътека остава в клиниката по неврохирургия, а ние извършваме самата интервенция. Дейността е нова и в НЗОК все още не е променен начинът на заплащане за лекарския труд при ендоваскуларното лечение. За последните години се преборихме да се поемат скъпите консумативи, за да не ги плащат пациентите, но не успяхме да постигнем реално финансиране за извършената от нас дейност“, пояснява доц. Сираков.

Той е от генерацията на милениумите, донесла от световноизвестни школи и центрове модерни терапии и организация на лечението. Нагласата да не се отказва, докато не направи всичко възможно за даване на шанс на живота, му носи заслужено признание и професионални отличия.

Заедно с това доц. Сираков е еталон за емпатия и етично отношение към пациентите и колегите си. Половината му ден е посветен да обяснява на страдащите хора всички възможности за лечение с плюсовете и рисковете, за да могат да вземат решение как да продължат. С благородството на силния учи специализантите си на всичко, което може и знае, изпраща ги на курсове навън, за да остава екипът в крак с най-новото.

На този фон ще има ли изненадани от справката в деловодството, че неврорентгенологът е натрупал над 140 дни неизползван отпуск а за последните 20 дни, в които има право на отпуск по бащинство след раждането на малкия му син, е направил 20-ина операции и продължава да се грижи всекидневно за пациентите си? Коментарът на доц. Сираков е прост: „Звънят ми в 7 сутринта от Пловдив: „Майка ми прокърви“. И аз – какво? Да кажа: „Имам новородено бебе вкъщи, търси си друг начин?!“ След няколко часа вече я оперирахме.“

Кръводарител рекордьор е спасил близо 400 живота

На 14 юни обществото благодари на хора като Златин Чаушев

Мария КЕХАЙОВА

Труд  стр. 19


Няма нищо по-удовлетворяващо от това да правиш някого здрав и щастлив. Бързайте да правите добро, защото това е най-важното в живота“. Това е посланието на Златин Чаушев – кръводарител рекордьор, който от 40 години насам дарява кръв два пъти в годината. Досега е бил дарител общо 125 пъти, което се равнява на около 50 литра кръв или спасени близо 400 човешки живота. На Световния ден на безвъзмездния кръводарител, който отбелязваме днес, на 14 юни, обществото благодари на хора като него и популяризира този добър пример.

Златин е от Несебър. В града е познат като дългогодишен общественик, читалищен деятел, в момента е началник отдел „Световно културно наследство“. Носител е на множество награди и грамоти за своя хуманизъм. Неговата кръвна група е нулева – може да дарява на всички.

„Кръводарител станах случайно. Навремето в казармата тези неща се правеха под строй. След това реших, че това е най-доброто нещо, което можеш да направиш, най-безвъзмездното, безкористно и анонимно. Удоволствието от това да правиш някого здрав и щастлив обуславя моето решение всеки сезон да дарявам кръв“, сподели Златин. „Самият аз се чувствам добре, чувствам се възстановен и пречистен“, добавя той.

В София ВМА и представители на футболен клуб ЦСКА обединяват сили в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване. Всеки желаещ може да дари кръв в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, всеки ден от 08:30 до 16:00 часа.

70 000 българи умират внезапно от сърце

Започва седмица на безплатни кардиологични прегледи

Труд  стр. 20


Сърдечно-съдови заболявания погубват живота на над 70 000 българи всяка година. 70% от фаталните инциденти са причинени от внезапна сърдечна смърт и по този показател България е на първо място в Европейския съюз. Общо случаите на съвременни заболявания като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от внезапна сърдечна смърт – тя се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света. Това съобщиха от УМБАЛ Алекснадровска. Повод е кампанията за безплатни сърдечни прегледи, които ще бъдат извършвани от 17 до 21 юни в Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология към кардиологичната клиника на Александровска болница. Диагностика ще се прави и в приемно-консултативния кабинет на клиниката, който е в партера на Втори хирургичен блок (вход на ул. „Пенчо Славейков“, срещу баня „Мадара“). Инициативата е продължение на стартиралата миналата година информационна кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт – „За всеки един удар на сърцето“.

Направления по НЗОК не се изискват, но е необходима предварително записване на тел. 02/ 9230 339. От прегледите могат да се възползват и пациенти с ритъмни нарушения, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от поставяне на имплант.

До 40% от пациентите в риск от внезапна сърдечна смърт могат да бъдат спасени, ако навреме им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително ако то спре. В момента устройствата се поставят с частично финансиране от НЗОК.

Четири нови случая на СПИН в Търновско

Веселина АНГЕЛОВА

Труд  стр. 20


За първите пет месеца на годината в РЗИ-Велико Търново са регистрирани шест случая на болни от морбили, четири на СПИН и 7 на сифилис. Само през май са установени един заболял от СПИН и един от сифилис. Шестима са страдали от туберкулоза, като за настоящата година общо случаите са 25.

7 пациенти са регистрирани с ламблиоза, двама от които са от май месец. Установен е и един случай на заушка в областта.

През май в региона са регистрирани 205 случая на остри заразни заболявания, въздушно-капковите инфекции са 173, а чревните инфекции – 29. Най-висока през май е била заболяемостта в общините Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново.

В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН през май са преминали 69 лица. От тях 37 са мъже, а 32 жени, на възраст от 17 до 65 г.

В биологичната лаборатория е извършена идентификация на нови природни огнища чрез видово определяне на донесени от граждани и лечебници 87 кърлежи.

Здравна превенция е нужна за работниците у нас

Увеличава се средната възраст на служителите

Труд  стр. 19


Необходима е добре застъпена здравна превенция по отношение на работната сила в страната. Причината -българските предприятия са изправени пред редица проблеми и предизвикателства като увеличаващ се дефицит и нарастваща средна възраст на работната сила. На фона на това се наблюдава увеличение на дела на работещите с трайно намалена работоспособност и повишаване на общата заболеваемост, като средно един работник отсъства 8 дни годишно. Това съобщиха от Асоциация на индустриалния капитал в България след конференция на тема „Превенция на здравето – Европейски политики и практики“.

Основни приоритети са укрепването на връзките между общественото здраве и здравето на работното място. Според експертите въвеждането на профилактики и стандарти за ранна диагностика по възраст, пол и рискови фактори са сред ключовите мерки, които трябва да бъдат предприети.

ВАП разпореди проверки в болници за плащания под масата

Монитор  стр. 5


Болници, медицински центрове, лекари-специалисти и джипита, както и зъболекари, които работят по договори с Националната здравноосигурителна каса ще бъдат проверявани за нерегламентирани плащания „под масата“ от пациента, издаване на касови бонове, когато става въпрос за заплащане на избор на лекар и екип и доплащане на медицинско изделие, което не се поема на 100% от касата. Това е разпоредила Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщиха от там и уточниха, че ще се проверяват и всички видове плащания, направени в националните центрове по проблемите на общественото здраве.

„С посочените действия е ангажиран управителят на НЗОК, предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за здравното осигуряване“, посочват от върховната административна прокуратура.

По време на проверките инспекторите ще трябва да проверяват отчетните документи на изпълнителите на медицинска или дентална помощ, каквито са болниците, медцентрове, лекари със самостоятелни практики и зъболекари, които са регламентирани в Националния рамков договор (НРД). Стриктно ще се гледа на какво основание са плащали здравноосигурените граждани, ако им се е налагало при приемането в лечебните заведения. Предстои да бъде проверявана и дейноспа на изпълнителите с критериите за достъпност и качество на медицинската помощ, които са регламентирани в НРД. Ще се проверява още вида и обема на оказаната медицинска и дентална помощ по договор с НЗОК. Инспекторите ще проверяват най-стриктно дали изписаните медицински изделия, за които касата е платила изцяло или частично, са били изписани и вложени в пациентите или не. Те ще проследят и дали на пациентите са издавани касови бонове, когато им се е налагало да доплащат някоя медицинска или стоматологична услуга.

Върховната адиминстративна прокуратура поставя двумесечен срок за извършване на проверката. След това тя ще представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица. Това включва дори възстановяване на неоснователно получени суми, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и постановени административни актове.

Целта на проверката е гарантиране на нормативноустановеното право на достъп до медицинска помощ, заявяват от НАП.

1 100 лв. на година за „медицина“ в Бургас

Монитор  стр. 6


Бъдещите възпитаници на новосъздадения Медицински факултет в университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Бургас ще трябва да броят по 1100 лв. на година за обучението си. Това предлагат от ВУЗ-а. За сравнение таксите за новоприетите лекари в медицинските университети във Варна и Пловдив са 1200 лв. За година обучението в специалност „Медицина“ в СУ пък е 925 лв.. За провеждането на клиничната практика на студентите, университетът е предвидил да сключи договор с УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ – Бургас. Ректорът на университета предлага още, кандидатстудентските изпити по биология и химия за бъдещите лекари да струват по 70 лв.

Медсестрите във Видин спряха работа за час

Телеграф  стр. 8


Медицинските сестри, акушерки и лаборанти от болницата във Видин спряха работа за час вчера. И обявиха, че започват ефективни стачни действия.

Всеки ден между 8 и 9 часа сутринта на работа ще остава само един човек. „Работим в много намален състав, не ни се плаща извънреден труд, често сме по един човек“, разказа една от лаборантките във видинската болница, цитирана от Нова тв. Медицинските работници в цялата страна настояват от месеци за промяна на условията им на труд, както и на възнаграждението им, което да стигне 1120 лв. До момента за тази цел правителството отпусна 30 млн. лв. от бюджета, които бяха предназначени най-вече за увеличаване на заплатите, и то предимно в по-малките населени места и отдалечените райони. Ако не бъдат чути, ще се стигне до подаване на масови оставки, категорични бяха медицинските сестри от Видин.

Разграбихме болнични за 5 млн. дни

Родители на първолаци кръшкат от работа, пролетен грип удря повече от януарския

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 1, 4-5


Болнични за 5 387 822 дни сме ползвали само за първите четири месеца на тази година. Това показват данните на Националния осигурителен институт, предоставени на „Телеграф“.

Броят на изплатените обезщетения е 871 876, а сумата за тях е 165 353 372 лева, сочи статистиката на НОИ. От данните става ясно, че листовете през април са повече от тези през януари, когато беше пикът на грипната епидемия.

Трикове

Явно вирусите през пролетта са били по-тежки от зимните, коментираха иронично представители на бизнеса, който трупа все повече загуби от фалшиви диагнози. Дните, в които са боледували българите през великденския месец, са 1 283 829, което е с около 100 000 повече А от началото на годината. Най-много сме били извън строя през февруари (1 590 471) и март (1 334 675) дни. Данните за месец май все още се обработват, но наскоро шефът на НОИ Ивайло Иванов призна за съмнително увеличаване на бол- ничните по празници. Подобни наблюдения имат и работодателите. „Статистиката ни подсказва, че за съжаление заболяванията не са основният фактор за ползване на болнични. Има и други причина за нарастващия им брой“, коментира пред „Телеграф“ Григор Димитров от Българска стопанска камара. Бюрокрацията, дългите опашки и ходенето по мъките, за да узаконят колата, платят данъци и сметки понякога принуждават хората да си вземат бележка от лекар, смята той. Работодатели подозират, че сега покрай записването в 1 клас, детска градини, елитна гимназии на някои родители ще се наложи да отсъстват от работа и ще прибегнат до трикове.

За да се пресече тази практика, е нужно да се усъвършенства системата на електронни услуги за хората, смята Григор Димитров.

Мерки

Работодателите в никакъв случай не са против правото на хората да ползват обезщетение за болест, но предлагат и мерки срещу злоупотребите. Те искат създаване на електронна система, която да следи кой издава най-много болнични. Технически това е напълно възможно, смятат експертът от БСК. Според Димитров наблюдението на количеството болничен ще има превантивен ефект. БСК разполага със статистика за последната година, която показва няколко тенденции. Първо, най-много болнични се дават от ДКЦ-та и лични лекари – общо около 75% от всички. Листовете от болници са по-малко. Според работодатели това е така, защото в здравните заведения по-трудно могат да се правят фалшификации – има епикризи и период, в който човек е лежал там. Нарушенията са главно при специалистите в поликлиниките и джипитата. „Въпросът опира и до морал. Затова призовавам всеки, който тръгне да предписва неистинска диагноза, да се сети, че има над 1 млн. възрастни с 200 лева пенсия“, апелира Григор Димитров. Според него част от огромните разходи за неистински листове могат да отидат за увеличение на техните пенсии“. Данните показват, че болничните, изплатени от работодателите и НОИ за миналата година, възлизат на 23 млн. дни. Средствата за обезщетения от 2010 г. до сега са се увеличили три пъти. Именно преди 9 години беше въведено изискването първите три дни да са за сметка на работодателите. Очевидно това като контролна мярка не действа, смятат самите те. Дори да има съмнение управителят на фирмата трудно може да докаже нереална болест на служителя си, коментираха представителите на бизнеса у нас. И искат тази схема да се промени.

***

Дават отпуск, ако се грижим за роднини

Работниците да получават пет дни отпуск за грижи за болни роднини. Това предвиждат това правила на ЕС за равновесието между професионалния и личния живот. Ще се въведе право на четири месеца родителски отпуск, от които половината не подлежат на прехвърляне между родителите и са платени. ЕС реши също отпускът по бащинство да е най-малко 10 работни дни. Според нов доклад на УНИЦЕФ България е на трето място по най-дълъг отпуск по майчинство с пълно заплащане сред страните от ЕС. Швеция, Норвегия. Исландия. Естония и Португалия предлагат най-добрите политики в подкрепа на семействата сред 31 богати страни. Швейцария, Гърция, Кипър. Обединеното кралство и Ирландия пък са на най-ниските позиции по този показател, научаваме от новия доклад.

***

Всеки четвърти лист от фирма с 10 души

Всеки четвърти болничен лист е от фирма с персонал до 10 души, съобщиха представителите на родния бизнес. Интересен феномен е, че в големите предприятия контролът е по-висок. Фирмите с 500 човека генерират почти толкова разходи за обезщетения, колкото малките. Най-ниски са те при компании с до 50 човека. Според работодателски организации тези данни са сигнал, че има нарушения. Малки фирми гледат на болничните като на средство за осигуряване на издръжка, смятат представителите на бизнеса. И коментират, че явно там проблемите не са чисто здравословни.

Варненци по-здрави от пловдивчани

Четири града са първенци по болнични, показват анализите за миналата година. Това са София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Столицата води с 28% от издадените листова, обясниха от БСК. Според Григор Димитров, въпреки че броят на заетите в тези градове е най-голям, тук работят и най-много млади хора. Нормално ли е те да боледуват най-много?, попита той. Съмнително е също, че в Пловдив обезщетенията са над 1 млн., а във Варна и Бургас са доста по-малко. Дали морският въздух прави жителите на тези градове по-здрави, съмняват се работодателите. Тяхната статистика показва, че жените взимат болничен повече от мъжете, като анализите показват, че обезщетенията за бременност са незначителни на фона на тези за общо заболяване.

Прокуратурата проверява как болниците работят със здравната каса

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 2


Върховната административна прокуратура възложи проверка на законността за изпълнение на договори за оказване на медицинска и дентална помощ, сключени от здравната каса, съобщиха от прокуратурата. Проверката е възложена на управителя на касата Дечо Дечев, защото той има „правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за здравното осигуряване“. Проверката ще е за дейността на болници, лекари и зъболекари, плащана по линия на НЗОК.

Контролните органи на касата ще проверяват отчетните документи на лечебните заведения. Те трябва „да извършват контрол по законосъобразността на финансовата дейност на изпълнителите на медицинска помощ по договорите им с районните здравни каси“, да проверяват дали пациенти се плащали за лечението си, дали това е било основателно. Ще се проверява и дали болници и лекари осигуряват достъпна и качествена медицинска помощ спрямо договорите си с касата. Внимание ще се обърне и на медицинските изделия, които болниците осигуряват и които касата плаща напълно или частично, а също и „съответствието между оказаната медицинска и/или дентална помощ и заплатените за нея суми от НЗОК“ и дали пациентите получават финансови документи за всички заплатени от тях суми.

Проверката трябва да е приключила до два месеца. След това ВАП очаква информация за констатираните нарушения, предприетите мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона.

Мистериозната мононуклеоза

Известна е като болестта на целувката и е особено опасна за спортистите

Мария ТРИФОНОВА

Сега  стр. 15


Мононуклеоза е диагноза, която обикновено свързваме със спортистите – болестта е прекратила преждевременно не една кариера или провалила цял сезон на някой атлет. А другото й име – вирус на Епщайн-Бар, пък звучи като диагноза от „Д-р Хаус“ – рядка и странна болест, която заразява някой друг.

Инфекциозната мононуклеоза действително е сериозно заболяване, което не може да се диагностицира от пръв поглед и изисква търпение и време до пълното възстановяване. Болестта е вирусна, причинява се от вируса Епщайн-Бар, кръстен на своите откриватели. Протича с висока температура, подути лимфни възли, засяга черния дроб и слезката, а името й се дължи на характерната кръвна картина.

Вирусът се съдържа в слюнката и чрез нея се разпространява при кихане и кашляне – по въздушно-капков път, както и при интимни контакти – мононуклеозата е известна и като „болест на целувката“. Заразяването с вируса обаче далеч не е равнозначно на заболяване от инфекциозна мононуклеоза. Огромна част от възрастните хора са срещали вируса, но не са боледували. Много деца и младежи при инфектиране с вируса може да нямат никакви симптоми или да преболедуват кратко и леко от „настинка“, която с нищо не се различава от обичайната. При между 35 и 50% от инфектираните в детска и юношеска възраст възниква инфекциозна мононуклеоза.

EBV може да инфектира само клетки, носители на определен вид рецептор – епителните клетки на назо-фарингеалната лигавица и В-лимфоцитите. Ето защо, попадайки на податлив терен, вирусът се размножава на първо място в епителните клетки на лигавиците. Оттам лесно достига кръвта и целевите му В-клетки (това са част от клетките на имунната система). EBV стимулира тяхното делене и трансформация и количеството им в кръвта се увеличава. Това обяснява и името на заболяването – свободните В-клетки в кръвта се наричат още моноцити и оттам -мононуклеоза

При трансформацията се променя и качеството на моноцитите – тяхното производство на имунно-активни вещества се променя и те потискат Т-клетките на имунната система. На това се дължат и характерна кръвна картина – променените брой и съотношение на имунните клетки, и фебрилитетът. Сходен е механизмът и при подуването на лимфните възли и засягането на черния дроб и слезката – в тях има големи струпвания от имунни клетки и поради процесите в тях може да се стигне до възпаление и увеличение на размерите.

Инкубационният период е около 10 дни. Болестта започва с преумора, раздразнителност, следват повръщане и повишаваща се температура в рамките на седмица. Водещ симптом може да бъде увеличението на лимфните възли, често по цялото тяло. Подуването на възлите в коремната кухина може да предизвика и силна коремна болка. Хепатитът – възпалението на черния дроб, рядко има сериозен характер.

Този етап често е последван от ангина – сливиците също са лимфоиден орган, а при половината от болните се появява и обрив. Заболяването продължава 3-4 седмици, но пониженият имунитет, умората и промените в кръвната картина се задържат продължително време. Отделянето на вируса със слюнката може да е налице до 18 месеца след преболедуване.

Лечението е симптоматично. Понякога заради ангината се налага хоспитализация – пациентите не могат да се хранят и се налагат вливания на водно-солеви и глюкозни разтвори. Може да се наложи и терапия с кортикостероиди – при затруднено дишане поради отока около лимфните възли, и хепатопротектори – при засягане на черния дроб.

Предпазването е спазване на класическите хигиенни мерки. Разпространението на вируса изисква тесен контакт, но това не значи, че човек не трябва да е предпазлив.

И децата, подобно на възрастните, често нямат оплаквания или те са леко изразени. Болестта обаче може да се развие и тежко, да има висока температура, възпалено гърло, включително и белезникави налепи по сливиците, увеличени лимфни възли в областта на врата, слабините или аксиларната ямка, и умора. При тези симптоми е необходимо да се потърси лекарска помощ. Лечението е с антипиретици като парацетамол и ибупрофен, постелен режим с ограничаване на физическите натоварвания. Антибиотик не се назначава за ангината, освен ако не се открие и бактериална инфекция. Децата с мононуклеоза не бива да участват в контактни спортове, докато размерът на слезката не се нормализира, тъй като съществува опасност от руптура (разкъсване) при директен удар в тази област.

В повечето случаи оплакванията преминават за 1 до 3 седмици. Макар и рядко, общата отпадналост и слабост могат да се задържат и по-дълго време.

Спортистите

Смята се, че спортистите са по-уязвими на мононуклеоза, тъй като при тях натоварванията са по-големи, включително и с постоянни пътувания, което прави организма по-податлив на инфекции.

Мононуклеозата може да извади за дълго от терена спортистите, които се занимават с контактни спортове – заради опасността от разкъсване на слезката. Ако тя е увеличена заради болестта, това я прави по-уязвима и податлива на руптура при удар. Обикновено слезката е най-уязвима в първите 3 седмици на болестта.

Освен това след прекарана мононуклеоза повечето хора излизат от форма, чувстват се уморени и отпаднали и е нужно време, за да се върнат в обичайното си състояние. При професионални спортисти, при които натоварването е и много по-тежко, това може да отнеме и повече време. За съжаление, има и случаи, при които мононуклеозата може да доведе до хронична умора, което обикновено слага край на активната кариера.

ПРОФ. ИВО КРЕМЕНСКИ: „Бутиковите бебета“ вече са забранени

Лекарите по медицинска генетика у нас са около 20, а здравеопазването се нуждае от поне 70, казва всепризнатият и от специалисти, и от пациенти корифей в тази област

Ева КОСТОВА

Дума  стр. 11, 12


■ Професор Кременски, дали някой идва при Вас да иска да си прави генетични изследвания откъде идва. Че то вече се чу, че произлизаме човеците от една черна Ева, че ние специално идваме от някакви степи, че сме висели по клоните и т.н.

– Това, което се доказа в последните седмици от българските археолози, е, че преди около 8000 години на Балканския полуостров е съществувала напреднала цивилизация. В друго европейско генетично проучване с наше участие от 2004 г. беше доказано, че на Балканите по същото време вече са се настанили хора, пристигнали от Близкия изток и Африка. Те по-късно се разпространяват по цяла Европа.

Над 20% от българите, които днес си правят генетични изследвания за произход, ще установят, че са потомци на хората, донесли цивилизацията в Европа. Колкото до „Ева“ -продължава да се издирва задължително придружаващият я „Адам“.

■ А къде отиваме?

– Отиваме там, за където сме се запътили преди 8000 г., с тази разлика, че тогава не е имало магистрали и сме пътували бавно, а днес за 30 години около 2 милиона българи са в чужбина. И още една разлика, тогава сме разпространявали цивилизация, а сега опитваме да я спасим у нас.

■ Спря ли генетичната вълна около т.нар. бутикови бебета, които изправиха косата на света, образно казано, след китайския опит?

– Официално от 2014 г. „производството на бутикови бебета“ е забранено. В този смисъл китайският експеримент е поредният повод да се обърне внимание, че освен очакваните безспорни ползи генетичните изследвания, проведени без контрол, могат да носят огромни заплахи за конкретни индивиди и обществото като цяло. Последните данни показват, че китайският експеримент ще доведе до скъсяване живота на двете генномодифицирани деца.

■ Къде спира генетиката и къде започва фантастиката?

– Тепърва предстои да се открият болшинството от механизмите в генетиката. От друга страна, далеч не всичко, отнасящо се до здравето, е свързано с генетиката. В този смисъл винаги ще има тясна връзка между генетиката и фантастиката. От нас зависи да изберем само доказаните факти, всичко останало е в сферата на фантастиката и носи рискове. Не бих се изненадал (не е забранено), ако по генетични характеристики започнат да избират бебета с определена политическа ориентация.

■ Преди да навлезем в разговора ни само за генетиката, кажете нещо за нашето здравеопазване днес, тема, която бе обсъждана на поредната среща на журналисти и медици, събрани от фондация МОСТ в Албена?

– Не само нашето, а световното здравеопазване е изправено пред тежки проблеми. Всички на най-високо ниво са съгласни, че изходът е в „прецизната медицина“, която включва всички сфери на обществото: генетични характеристики, начин на живот, околна среда и психо-социален статус на всеки конкретен индивид. По отношение на водещия фактор (генетични и геномни изследвания) у нас състоянието е трагично: дезинформация, дезинтеграция, децентрализация, липса на адекватен контрол и регулация. Липсата на политически приоритети и действия за предотвратяване и контрол на неинфекциозните болести (генетични и генетични предразположения) поставя и България в риск не само да не постигне целта за устойчиво развитие, но също и да забави икономическия си растеж (ООН, СЗО, 2019). Това наложи провеждането на генетични и геномни изследвания във всички европейски страни (без България) под строг контрол в рамките на Национални програми.

■ При нашия хал в здравеопазването е лукс да се мисли за прецизна медицина, но все пак къде се прилагат генетични и геномни изследвания, без които не може?

– При всички болести, но най-чести в момента са две основни категории: генетични болести (над 7000 вида) – заемат над 80% от групата на т.нар. редки болести, и генетични предразположения – най-честите форми на рак. Годишно у нас се нуждаят от генетични и геномни изследвания: всички бременни – 65 000, всички новородени – 60 000; болни с генетична болест; семейства с репродуктивни проблеми – 200 000; болни от рак… Нуждаещите се нарастват непрекъснато, непрекъснато се внедряват нови лекарства при много високи цени. Не бива да се подценява и тенденцията за нарастване на мигрантския поток от хора с различни генетични характеристики и честота на тежки генетични болести. Оценявайки тази заплаха, всички страни в Европа, включително и Словакия, Чехия, Унгария и др., които имат 10 пъти по-ниска честота на носителите за средиземноморската анемия бета-таласемия в сравнение с България, провеждат в последните 20 години специфични национални, превантивни програми. При около 1% от генетичните болести е възможно в момента поддържащо ефективно лечение, като у нас то струва от 50 000 до над 600 000 лева годишно за болен, а допълнителните грижи за болните и семействата достигат милиони лева за целия период на живот. Появата на новите генни терапии (над 1 милион лева за болен) непрекъснато ще обхваща все повече генетични болести – в момента се провеждат проучвания за над 300 болести.

■ У нас най-честият отговор е – няма пари…

– Очевидно единственият ефективен подход за решаване на непосилно тежкия финансов, социален и демографски проблем, свързан с генетичните болести и генетични предразположения (всички останали болести), е провеждането на национални превантивни генетични програми.

От 2013 г. българското здравеопазване не разполага с Национална програма за превенция и диагностика на генетичните болести при бременните, новородените и болните от генетични болести. От 2010 г. България няма актуализирани стандарти по „Медицинска генетика“. Никога не са утвърждавани на национално ниво критично важните клинико-генетични алгоритми за диагностика, лечение и проследяване на болните. Глобалните оценки показват, че при вложен 1 долар в тази сфера се възвръщат 7 долара. Очевидно ефективното и ефикасно финансиране трябва да бъде под формата на „Фонд“, в рамките на Национална програма под контрол на МЗ и НЗОК.

■ Неведнъж сте алармирали, че у нас няма и нужната квалификация и обучение в тази област.

– Лекарите със специалност по „Медицинска генетика“ у нас са около 20, а здравеопазването се нуждае от поне 70. България има регламентирана само една „обща“ специалност – „медицинска генетика“ за лекари. При драматично променящите се изисквания в провеждането на новите геномни изследвания (всеки ден в света се появяват 10 нови) е нереалистично да се очаква, че един „медицински генетик“ може да бъде компетентен по всички проблеми, свързани с новите технологии и изисквания.

■ Защо ли още не са прехвърлили и тази грижа на общопрактикуващите лекари…

– Болшинството специалисти по „медицинска генетика“ у нас работят често в „конфликт на интереси“ – консултиране и изследване на едни и същи пациенти с едни и същи реактиви и апаратура, едновременно в обществени и частни лаборатории. България в момента все още разполага с висококвалифицирани клиницисти, молекулярни биолози, клинични химици и др., които са основни участници при въвеждането, интерпретацията на резултатите и провеждането на геномните и генетични изследвания. Крайно време е да се регламентират отдавна приетите в световен план специалност по „лабораторна генетика“ и позицията „генетичен консултант“.

Доказано е, че генетичните и особено геномните изследвания могат да бъдат надеждни, ефективни и ефикасни само ако се провеждат в интегрирани, централизирани, високотехнологично оборудвани структури, които разполагат с представителни бази данни за генните характеристики на основните популации у нас – българи, турци и роми. С такива бази данни и отчасти с оборудване разполагат предимно не интегрираните три генетични лаборатории на територията на „Майчин дом“. Например международните стандарти доказват, че надеждни, бързи и евтини резултати при масовите програми могат да се достигнат, ако дадена генетична лаборатория извършва 8000 изследвания годишно. Това отчасти се постига в 5-те университетски генетични лаборатории (София, Варна, Плевен, Пловдив и Ст. Загора). Тези лаборатории извършват годишно общо около 24 000 изследвания, но ако бъдат подкрепени, могат да изследват всички бременни (както от 30 години се изследват всички новородени за 3 болести от 2 лаборатории).

■ В момента изследването на бременните се предлага и от над 15 други, неконтролирани лаборатории, на различна апаратура с различни софтуери. Това нерядко води до некоректни резултати, плащане от бременните, натоварване на здравната система с допълнителни ненужни изследвания и създаване на безпокойство при хиляди бременни.

– Същото важи за всички други генетични и геномни изследвания. Например новите кръвни (НИПТ) ДНК тестове, от които се нуждаят около 2500 рискови бременни жени годишно, се предлагат от една държавна лаборатория и над 10 частни фирми на цени от 700 до над 2500 лева. В същото време по клинична пътека са заложени 800 лева + 300 от бременната за амниоцентеза примерно. Крайно време е пари от клиничната пътека да се насочат към ДНК тестове в една или две лицензирани генетични лаборатории. Това ще спести на НЗОК средства, а на бременните силно стресиращите, рискови процедури и болничен престой.

■ Имате и още много конкретни предложения като човек с дълъг опит в тази деликатна сфера. Ще споменете ли някои от тях?

– Предлагам създаването към МЗ на експертен съвет по генетични и геномни изследвания. Задачите му са много сериозни, той трябва да предложи ефективна стратегия за провеждане на генетичните и геномни изследвания и ефективен механизъм за участие на българското здравеопазване в европейската инициатива за геномно изследване на над 1 милион европейци (MEGA) и изграждане на „Български референтен геном“. В момента с инициативата е ангажирано само Министерството на образованието. Българското здравеопазване трябва да се възползва от предоставените възможности (включително и финансови), свързани с участието ни в Европейската инициатива „ДНК банкиране и пълно геномно секвениране на 1 милион европейци“.

***

ИВО КРЕМЕНСКИ е роден на 1 януари 1943 г. в с. Попица, Врачанско. Специализира „диагностика на наследствените болести“ в Ротердам. Консултант на „Лаборатория по геномна диагностика“, Център по молекулна медицина, МУ София. Дългогодишен началник на „Лаборатория по молекулярна патология“ (бившата „Национална генетична лаборатория“), национален консултант по „медицинска генетика“ и член на множество научни и регулаторни български и международни органи. Бил е ръководител на 21 докторанти и 33 дипломанти. Участвал ев60 научни проекта, от които 8 международни. Има повече от 250 научни публикации, над 300 участия в конгреси с 3000 цитирания. „Лекар, на когото българите вярват“ (2012-2018). Сам себе си представя така: има 2 правнучки; ХХ дипломанти; ХХ аспиранти; ХХ публикации; ХХ цитирания и над 5000 приятелки в интернет (бременни или искат да забременеят).

В УМБАЛ-Пловдив мерят кръвно безплатно

Дума  стр. 16


Нова кампания за безплатно измерване на артериалното налягане ще проведат специалистите от Втора кардиология на бившата Окръжна болница в Пловдив. Тя ще се проведе на 18 юни от 12 до 13.30 ч. на 13 етаж на болницата (бул. „България“ 234).

Нови лекарства или… нови стадиони

Из „Записки по българското здравеопазване“

Д-р Гео НЕШЕВ

Дума  стр. 32


Прави чест на вестник ДУМА, че единствен поставя остро въпросите, свързани с пагубното ни т.нар. здравеопазване. Ето защо ние отново бием тревога относно новия престъпен акт на счетоводно-бакалското съсловие в МЗ. Целта е да се правят максимални икономии за сметка именно на здравето и живота! Последното доказателство са и промените в Наредба 10, които влязоха в сила от 1 април. Според промените новите лекарства и лечения, създадени по света, у нас ще се реализират близо 2 години, след като вече се прилагат в целия свят. Причината за това е изискването на нашите корифейни послушковци производителите на новите лекарства да представят положителна „оценка на здравни технологии“ от една от държавите – Франция, Германия, Великобритания или Швеция, което обаче изисква средно около 800 дни. Това условие се налага, въпреки че въпросните нови (иновативни) лекарства и технологии вече са разрешени от Агенцията за храни и лекарства на САЩ и от Европейската агенция по лекарствата. По тази логика би трябвало да постъпим по същия начин и със стоките на „Филипс“, „Сименс“, „Мерцедес“ и т. н. Ново изискване е и че въпросните лекарства се заплащат от най-големия публичен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни. Това означава, че ако медикаментът се заплаща от специализиран фонд в някои от тези страни, това няма да важи у нас. Освен това фармацевтичните компании производителки трябва да плащат на НЗОК допълнителна сума над тази, която връщат като отстъпка в момента.

Няма съмнение, че тези бакалски извъртания са продължение на опитите за ограничаване достъпа на българските пациенти до съвременните лекарства, които започнаха още от 2017 г. с отменения впоследствие в началото на 2018 г. мораториум, наложен под ръководството на Кирил Ананиев върху техния внос, и продължиха с други бюрократични хватки, наречени „Проследяване ефекта на терапията“. По същество това представлява главоблъсканица от административно-бюрократично „прехвърляне на топката“ между не дотам компетентни и подготвени за целта „експерти“. Съдете сами! Информацията от болниците (където на практика все пак се „проследява ефективността“ – бел. авт.), където се провежда лечението, ще се изпраща всеки месец до Районната здравна инспекция (?)… Данните ще се обобщават и на всяко тримесечие ще се изпращат в Националния център по обществено здраве и анализи, където ще бъдат статистически обработвани и ще бъде изготвен епидемиологичен доклад (?!). Докладът ще бъде предоставян на Националния съвет по цени и реимбурсация на лекарствените продукти заедно с пълен анализ и съпоставян с първичния доклад (?!). Възниква обаче въпросът: „Кой ще плаща за всичко това?“ И тук се появява дилемата дали проблемът със заплащането на тези абсолютно ненужни процедури или самият хаос, който те създават, са станали причината въпросният „ефект от новите лекарства“ да се търси за 800 дни от водещи европейски страни. Като че ли това вече не е било направено от фирмите производителки?

Кой определя кой ще живее? Естествено, всеки ще се запита добре ли съм с психиката, щом задавам такъв въпрос. Гарантирам, че съм добре. Но въпросът възниква в резултат на решения, взети в не дотам добро психично състояние, които решения са залегнали в основата на бъдещи недоразумения (меко казано!), нови нормативни актове и разпоредби. Нов законопроект (може би вече да е станал закон) задължава лекарите да изписват по-евтини лекарства. Ако поради характера на болестта изпишат по-скъпи, т.е. по-ефективни, ще бъдат глобявани! Текстовете са част от законопроект за изменения в Закона за здравните осигуровки. Въвежда се т.нар. принцип за по-голяма разходна ефективност на бюджета на НЗОК. От счетоводно-финансова гледна точка това звучи чудесно, като за учебник (но не медицински!). Не звучи обаче чудесно фактът, че правото на професионалната медицинска преценка се прехвърля в ръцете на чиновниците в НЗОК, които ще решават кой да се лекува и кой не, че все повече изборът на определено лечение (особено иновативното) не зависи от специалистите, а от нормативната уредба (?!).

А кои са тези съвременни корифеи на медицината, които ще решават съдбата на болните и умиращите? Отговор на въпроса дава самият управител на НЗОК Дечо Дечев: „…Касата се занимава с дейност, за която няма компетентност. Няма медицински лица в касата, които да са по-компетентни от лекаря, извършващ медицинската дейност, която тя трябва да контролира… Няма как един експерт в касата да е с повече познания, опит и практика, отколкото тези, които извършват дейността“(!).

Няма да повярвате, но аз имам документирано това мнение, с което съм напълно съгласен. Не съм съгласен обаче с друго управленско мнение: „…Ако даден пациент иска по-скъпо или иновативно лечение, той да си доплаща… “ Коментирайте го вие, драги читатели!

Но не е само това. Неотдавна правителството одобри изменения и допълнения в наредбата за условията и реда за съставяне списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия за определяне стойността, до която те се заплащат. И тук нищо ново. Историята, политиката са същите! Монопол на НЗОК, която пък изпълнява височайши нареждания посредством счетоводителското звено в МЗ.

И така икономии, икономии, но от парите за здраве и живот! Затова искам да попитам г-н Борисов откъде ще намери 200 млн. лева за нови и модерни футболни стадиони (нали уж ще домакинстваме на европейско и световно първенство?) и 2 милиарда лева за възстановяване на ликвидираното след 1989 г. авторитетно военно-авиационно училище в Долна Митрополия. А педиатрите протестират. Медицинските сестри протестират…

Българино, събуди се! Ти трябва да решиш – съвременно здравеопазване с иновативни средства или… съвременни стадиони, магистрали (в ремонт) и въоръжение!

По-информирано здравеопазване

Капитал  стр. 66


Osmosis е компания, която прави образователни видеоматериали на тема здравеопазване. В момента тя има 500 хил. регистрирани потребители и над 1 млн. абонати в YouTube, като е част от по-голямата вълна образователни платформи, която се появи през последните години в онлайн пространството. Неотдавна фирмата събра нов рунд на финансиране от 4 млн. долара, воден от Felicis Ventures. В него влизат още няколко фонда, които вече са инвестирали в стартъпа. Аидън Сенкут, основател и управляваш директор във Felicis Ventures, коментира, че Osmosis променя начина, по който хората гледат на образованието в сферата на здравеопазването, като търси решение на настоящата глобална криза, в която има липса на милиони професионалисти в здравния сектор. Това е и една от причините Felicis да инвестира в Osmosis – компанията се позовава на статистика, според която ще има недостиг от 35 млн. професионалисти в здравеопазването до 2030 г.

Полина Лъжанска

Капитал  стр. 86


Тази есен България за пръв път ще се присъедини към най-голямото спортно благотворително събитие в света, посветено на борбата с рака на гърдата • Race for the Cure, което се провежда всяка година от 1983 г. насам. Идеята За състезанието (5 км бягане или ходене) тръгва от САЩ, но постепенно се пренася и в Европа Тази година Race for the Cure ще има в 22 европейски града, сред които Атина, Брюксел, Сараево, Болоня, Санкт Петербург, Белград, Сплит, Букурещ. в София събитието се организира на 29 септември в Южния парк от младата фондация „Победи рака“. Тя стои и зад създадения от лекари проект CancerCare.bg – уеб платформа за онкологични заболявания, която предоставя изчерпателна и достоверна информация за рака и работи в помощ на болните и техните близки. А ако трябва да сложим едно сияйно човешко лице на организираната грижа за повишаването на грамотността на обществото в името на по-ниската смъртност от онкологични заболявания, това ще е д-р Полина Лъжанска, основателката на „Победи рака“. Завършила е Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна, работила е в отделение по медицинска онкология във варненската болница „Св. Марина“ и в МБАЛ „Сердика“ в София. Прекъсва рано лекарската си практика, убедена, че ще е по-полезна като образова, подкрепя и носи светлина на другите.

Като какъв човек се определяте?

Добър и сърдечен. Обичам живота с всичките му аспекти.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Вярвам, че всеки човек е свободен да бъде какъвто пожелае. Вярвам, че няма невъзможни неща, и най-вече вярвам в любовта. Защото любовта наистина ще спаси света, ние само трябва да я открием вътре в себе си, за да можем да я раздаваме на другите.

Любимият ви момент от деня?

Обичам слънчевите сутрини, особено лятото на морския бряг.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Липсата на превенция на онкологичните заболявания и недостатъчната информираност на хората относно рака в България. Тези бяха и причините, поради които създадохме уеб платформата CancerCare.bg.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Помагаме на болни хора и на техните семейства. Организираме забавни събития, чрез които да ги подкрепим, окуражим и да ги накараме да се чувстват щастливи.

Как си почивате?

Обичам да пътувам по света и да прекарвам свободното време със семейството си и трите ни кучета.

Какво ви зарежда?

Позитивизмът и мотивацията на вдъхновяващи хора, които мислят за света много широко, които са иновативни и създават проекти за едно по-добро бъдеще.

Какво ви разсмива?

Ежедневно ме разсмива съпругът ми. С него във всяка ситуация успяваме да намерим онзи детайл, който обръща тъжното към шегата. Чиста проба забавление са ми сериалът „Теория на големия взрив“, филмът Deadpool и, разбира се, шегите на Зуека и Рачков.

Какво ви натъжава?

Фактът, че хората са готови на всичко за пари и нямат сърца за другите.

Какво ви вбесява?

Несправедливостта и безнаказаността. Незачитането на човешките права. Потискането на жената като индивид. Насилието над животни. Глупостта.

Личност, на която се възхищавате?

Мелинда Гейтс, Илън Мъск, Опра Уинфри, Нелсън Мандела и много други, които превръщат света в едно по-добро място за живеене.

Кое сВое качество харесвате най-много?

Харесвам в себе си това, че съм добър човек.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Притеснението ми да говоря пред много хора.

Каква суперсила бихте искали да имате?

Би било много хубаво да мога да се телепортирам от едно място на друго, без да отделям време и енергия за път. Винаги ми е било интересно да се върна назад в историята, например в Римската империя, за да видя как са се случили реално някои забележителни събития. Телепортацията би ми осигурила това изживяване.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Получих много красива икона на Исус Христос и подарих на съпруга ми китара.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

CancerCare.bg, Facebook, Google.

Къде бихте искали да живеете?

В последно време много си мисля по този въпрос, но засега в България се чувствам най-добре. Ако някой ден реша да рестартирам живота си на друго място обаче, бих избрала това да се случи в Швейцария, Южна Франция или Калифорния.

Любимите ви имена?

Дарина, Бояна, Филип, Александър, Жаклин.

Най-интересното място, на което сте били?

Едно от най-запомнящите се места за мен е Индия. Това е един изключително различен, колоритен и екстремен свят, в който виждаш диапазона от най-голяма бедност до най-голям лукс. Там съм преживявала досега най-големия си взрив от емоции и чувства.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

“ Тези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно“ – Джеймс Матю Бари.

Митрополит Йоан освети параклис в МБАЛ „Света Анна“

Лекарят трябва да бъде и пример не само на добър професионализъм, но и на вяра, каза владиката на медиците

Стандарт  стр. 31


На 11 юни 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклиса „Света Анна“ в едноименната многопрофилна болница за активно лечение в град Варна. Заедно с Архиерея съслужиха свещеник Стефан Николов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Митрополит Йоан бе посрещнат от д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на МБАЛ „Света Анна-Варна“, и доц. д-р Георги Кючуков, заместник-председател на съвета на директорите при болницата. На освещаването присъстваха лекари, сестри и служители на лечебното заведение.

Н. Впр. се обърна към присъстващите с думите: „За нас е радостен този ден, който е особено интересен и специфичен в живота на светото Православие. Днес, в единадесетия ден на месец юни, се отбелязват две особено съществени събития. Едното е свързано със Света Богородица и нейната чудотворна икона „Достойно есть“, която е изключително важен образ на Божията Майка, почиващ в съборния храм „Протат“ в столицата на Света Гора – Карея“. Архиереят разказа за изключително важното събитие, което се е случило през X век, свързано с текста „Достойно есть…“, който се пее като Богородична възхвала и който от десети век неминуемо влиза като неразделна част в богослужението на светата Църква.

Митрополит Йоан каза още, че второто събитие в този радостен ден е отбелязването паметта на свети Лука Изповедник, архиепископ Симферополски и Кримски, който е лекарят светец, светецът-хирург. Негово Високопреосвещенство заяви, че присъствието на този параклис, на този малък молитвен дом е много важно, защото това е една молитва към Бога, към Божията Майка и към нейната майка света Анна.

Обръщайки се към лекарите, митрополит Йоан припомни думите на премъдрия Иисус, син Сирахов, който казва: „Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния“ (Сир. 38:1-2). Архиереят допълни: „Следователно, ако този човек праведен можеше това да го каже 800 години преди идването на Христос, колко повече в новозаветно време важат тези думи с пълна сила. Следователно лекарят трябва да бъде и пример не само на добър професионализъм, но и на вяра. Защото болният човек очаква помощ, но в своята вяра той очаква и съдействие. Очаква жив пример, а живият пример, разбира се, ние го виждаме в светата Църква, чрез Неговите светии“. Варненският и Великопреславски митрополит насочи вниманието и към родителите на Пресвета Богородица, към светите и праведни богоотци Йоаким и Анна. Той припомни, че в старозаветно време бездетието се е считало за голям грях и че в старозаветното общество светите Йоаким и Анна са презрени хора, много упреквани, много унижавани, но по Божия промисъл те се сдобили с дете в по-напреднала възраст, показвайки ни важността на родителската молитва.

Архиереят изрази своята благодарност към ръководството на болницата и поздрави присъстващите с придобиването на новия молитвен дом. Прозвуча многолетствие за всички.

Новият параклис е част от концепцията на ръководството на МБАЛ „Света Анна-Варна“ за цялостното обновяване на болницата, официално открита на 24 юли 1879, ден преди честването успението на светицата. Параклисът се намира в непосредствена близост до новия вход към лечебното заведение – откъм бул. „Цар Освободител“.

Малко преди началото на чинопоследованието Негово Високопреосвещенство отбеляза, че паметта на света Анна се чества два пъти през годината: 25 юли -нейното успение и 9 декември – когато тя зачева Пресвета Богородица. Архиереят изрази своето мнение, че отбелязването на празника на този параклис е подходящо да бъде на 25 юли, когато е успението на света Анна, нейното прославление, нейното представяне пред Бога. Митрополитът заяви, че традиционно в светото Православие успението на даден светец, от самата дума успение, което означава блажено заспиване, е най-големият от празниците, въпреки че някои светци имат по няколко празника през годината.

Касата плаща новото лечение за Паркинсон

Дълбоката мозъчна стимулация вече ще се покрива от специалистите

Стела СТОЯНОВА

Стандарт  стр. 32


Здравната каса ще заплаща най-скъпо струващото лечение на Паркинсон. След 6 години спорове, за първи път НЗОК ще покрива устройствата, свързани с дълбока мозъчна стимулация на пациентите, боледуващи от Паркинсон. В момента това лечение се провежда в една-единствена болница у нас – „Свети Йоан Рилски“. Благодарение на него хора, които са достигнали до пълна неподвижност, вече могат да се обслужват сами.

„Можем да имплантираме по един-двама пациенти седмично, което означава, че това ще бъде напълно достатъчно за нуждите на България“, казва доц. Красимир Минкин.

Лечението е за хора под 80-годишна възраст. Те получават дълбока мозъчна стимулация, след което досега трябваше да заплащат за устройствата, като цената бе около 40 000 лева.

„Първата договорена бройка с НЗОК е за 17 устройства на година. НЗОК трябва да има финансовия капацитет за нуждите на страната. Нашите възможности са над договорените устройства“, посочи доц. Минкин.

По думите на д-р Калоян Габровски, за да бъдат одобрени за лечение, кандидатите не трябва да имат друго тежко заболяване, защото се увеличава рискът операцията да бъде неуспешна. „Всички 32 пациенти, които сме имплантирали, сме ги преценявали много внимателно. Преди това сме изследвали 60 пациенти, за да изберем най-подходящите. Нашият център е единственият в България, който се занимава с дълбока мозъчна стимулация, ние имаме пациенти, които събираме от 6 години. Те чакат, но не са имали финансовата възможност да приложат лечението през изминалите години“, поясни доц. Минкин.

Около 40 000 лв. струва апаратът, който се имплантира в мозъка. Батериите на тези апарати струват почти колкото на самото устройство – 36 000 лева. Касата се е споразумяла с доставчика да плаща общо за устройството и генератора 60 000 лв.

„Последните две години засилихме натиска върху НЗОК относно процедурата. Благодарение на разбирането на ръководството на касата постигнахме това, а именно – да прилагаме смяна на батериите на имплантите. В последните години касата беше принудена да плаща смяната на батериите, извършвана в чужбина, на двойни и тройни цени в сравнение с цените, които предлагахме тук , каза доц. Минкин.

„Това е пример за успешен проект, който мисля, че вече е завършен и ще може да съществува и без нас. След като има реимбурсиране, има създаден стандарт, има и специализант, който обучавам, ще има и продължаващо наблюдение, което не зависи от даден тип структура“, допълни той.

17 000 са страдащите от Паркинсон у нас. 10-15% от тях са в средната фаза на заболяването, в която лекарите препоръчват прилагането на дълбока мозъчна стимулация. Друг иновативен вариант, който се прилага в „Св. Наум“, е допаминова помпа, чрез която директно в коремната област се инжектират вещества, които да помогнат на пациента да подобри подвижността си. Но лечението не е подходящо за всеки пациент.

Паркинсоновата болест е дегенеративно заболяване, за което засега няма открито лечение, а целта на медицината е да забави неговото задълбочаване.

Въвеждат код за болните от туберкулоза

Стандарт  стр. 32


Здравната информация за болните от туберкулоза ще се съхранява като уникален код на пациента. Той ще се състои от 9 знака, включващи буквите от името му и цифрите от датата на раждането. Това е записано в проекта за Наредба за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата, който е публикуван на страницата на здравното министерство. Според МЗ по този начин ще бъде запазена самоличността на болния, пише clinica.bg.B наредбата са определени точни правила, по които трябва да се издирват хората с туберкулоза, а също и как да се лекуват. Целта е да се постигне намаляване риска от разпространяването на инфекцията, да се подобри епидемиологичния надзор над заболяването и да се осигури своевременно лечение, подчертават от здравното ведомство. От здравното ведомство припомнят, че със средства на Глобалния фонд е изградена специализирана електронна информационна система за регистриране на пациенти с туберкулоза и контактните лица. Изготвени са също хартиени и електронни образци за отчетите, които ще продължат да се използват. Медицинските специалистите са преминали обучение за запознаване с методическите указания по диагностика, лечение и контрол на туберкулозата и за работа с информационната система, допълват от Мз. Наредбата, от своя страна пък уточнява точно по какъв начин да се търсят заразените и как да се насочват към специализираните здравни заведения.

За повишаване на контрола от МЗ искат клиниките да се отчитат пред здравното министерство за състоянието на болните на определен период от време – съответно 30 дни, три месеца или половин година. Лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза изпращат също годишен отчет на Националния център по обществено здраве и анализи, по образец, утвърден от Министерство на здравеопазването и Националния статистически институт. Специалено се дават подробни данни и за проведената химиопрофилактика с изониазид. Пациентите ще се търсят сред рисковите групи, които включват лица от етнически общности, живеещи обичайно на комунен принцип, наркомани, затворницит, деца и млади хора на улицата, пациенти с ХИВ/СПИН, медицински работници и други. Има указания и за провеждане на скрининг. Отговорност за откриване на болните имат общопрактикуващите лекари и специалистите от извънбол-ничната помощ, пише в проектодокумента. След това те са длъжни да ги насочват към специализираните клиники. В наредбата е предвидено изследване за туберкулоза да се извършва след изразено информирано съгласие от лицето. Това правило може да се наруши, само с диагностична цел, когато непосредствено е застрашен животът на човека, пише в проектодокументът. При навършилите 16 години, съгласието на родител или попечител не е необходимо, се казва още в наредбата.

Всеки трети напуска работа заради бърнаут

Първоначално хората обвиняват себе си, после стават цинични

Стела СТОЯНОВА

Стандарт  стр. 33


Чувстваш се притиснат в служебните си задължения, ставаш критичен към себе си и начина, по който се справяш. След това се разгневяваш на ръководството и начина, по който то те натоварва извънработно, заплаща ти малко, не щади личното ти време. В крайна сметка ставаш циничен към ангажиментите, които имаш в работата, защото те на практика саботират и личния ти живот.

Всичко това Световната здравна организация определя като „бърнаут“ – тоест професионално прегаряне. Преди дни то уж бе включено в списъка на заболяванията на СЗО, но на следващия ден неин говорител заяви, че това е било по погрешка. Защото, на практика, бърнаутът не е заболяване. То е задълбочена форма на стрес, която работещите хора получават

И благодарение на нея се сдобиват с пълен комплект други заболявания, свързани все със стреса на работното място.

Бърнаут е на практика служебно прегаряне, при което служителите вече не могат да се справят с работата си. Това е състояние на емоционално, интелектуално и физическо изтощение. А това влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески, включително може да предизвика прояви на суицидни настроения.

Бърнаутът може да стане причина и за инсулт, инфаркт, колит, гастрит, язва, мигрена, стерилитет – тоест на всяко заболяване, което стресът може да стимулира.

Доскоро се смяташе, че от това състояние страдат само мениджърите, които трябва да влизат в различни роли, докато работят със своите служители. Напоследък обаче тезата е, че от бърнаут страдат основно хора, които работят с пациенти или с граждани с множество проблеми – например лекари, медицински сестри, учители, социални работници, полицаи, журналисти.

Всеки трети българин напуска работа заради бърнаут, тоест заради прегаряне в сферата, в която работи, и започва да търси друго занимание. У нас този процес е много по-тревожен, тъй като в други държави има психолози, които вземат мерки при хора, преживели професионално прегаряне. Според статистиката, най-добре схващат това състояние големите международни компании, които намират начини да компенсират своите служители от стреса, на които са подложени. В чуждите компании имат практики в това отношение и организират тренинги и тиймбилдинги, в които да свалят напрежението на своите служители. По-малките компании, особено изцяло българските, разчитат техните служители да бъдат подложени денонощно на стрес, който в крайна сметка би отключил същия проблем.

Един от основните критерии, по които се отчита дали служителят е развил бърнаут, е дали се отнася с цинизъм към работата си. Преди време лекари бяха едва ли не осъдени за това, че са говорили цинично за работата си, докато на практика е ставало дума просто за определен лекарски жаргон, който медиците използват.

Синдикатите на учителите от години настояват и за определени отпуски на учителите и настаняване в стационари, където да се лекуват от бърнаут.

Някои от хората, които се лекуват от заболяването, намират спасение в алкохола, други – в екстремните спортове, а трети се затварят в себе си. Обикновено големите фирми имат специалисти, които да помогнат на служителите си да преодолеят проблема, но за по-малките често при въпроса за оцеляване на живот и смърт на служителя не се предлага лекарска намеса или отпуск при който служителят да се адаптира. Според проф. Дроздстой Стоянов, който доскоро бе републикански консултант по психиатрия, професионалното прегаряне има три стадия. Първият, в превод от английски, се нарича „горене“, като през този период човекът има начин да обърне тенденцията и да се върне в нормална фаза. След това процесът става необратим, казва проф. Стоянов. Следващите етапи са известни като прегряване и ръждясване и са необратими, така че връщане назад няма, твърди специалистът.

Според него синдромът на професионалното прегаряне е състояние, в което не можеш нито да се зарадваш, нито да се натъжиш

Толкова си изчерпан, че си обхванат от безразличие. Продължителният стрес има отношение към бърнаута. Нерядко фактор за това състояние е монотонният живот, при който вършите една и съща работа по еднообразен начин. Ако човек е в плен на рутинен цикъл, бърнаут е почти толкова сигурен, колкото и ако сте се вписали в емоционални отношения с клиенти или пациенти, тоест ако имате лични контакти с тях.

Бърнаутът е свързан с чувството на неудовлетвореност и изчерпаност у хората. Те непрестанно разбират, че от тях се очакват още повече усилия, посочват психолозите.

Професионалното изпепеляване за първи път у нас се свърза с падането на един самолет, където пилотът лично бе натиснал уреда за свалянето му на земята, при което уби десетки пътници. Според медиците вече има и апаратура, която може да измери ранните изменения в мозъка при рисков контингент пациенти.

НАКРАТКО

Политика  стр. 2


МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КИРИЛ АНАНИЕВ ВЛЕЗЕ В КОНФРОНТАЦИЯ С ОМБУДСМАНА МАЯ МАНОЛОВА. „Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“, заявява Ананиев в обръщението, разпространено от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства I по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни, посочва той.

***

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОСВОБОДИ СОФИЯ ПЕНЕВА КАТО ЧЛЕН НА КОМИСИЯТА ПО ПРОЗРАЧНОСТ ПО ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА. Пенева е отправила молба за освобождаване поради предстоящ продължителен отпуск за временна неработоспособност. На мястото на София Пенева за член на 1 Комисията по прозрачност е определена Веска Гзргова, главен юрисконсулт в Изпълнителната агенция по лекарства. Веска Гергова е член на постоянно действащи комитети и комисии на европейско ниво в областта на лекарствената политика.

13.06.2019

Национални телевизии

След първата инжекция: Александър продължава битката със спиналната мускулна атрофия

БТВ, Новини в 12.00 часа


15-годишният Александър, който получи първата доза лекарство за спиналната мускулна атрофия се чувства добре. Днес го изписват от „ Александровска“ болница, а след 2 седмици му предстои и втората доза.

Репортер: На рождения си ден преди 1 година Александър усеща, че нещо не е наред с мускулите му. Докато кара колело краката му отказват да се движат.

Александър Мацоев: Просто левият ми крак все едно спря. Така се усетих и естествено паднах от него. Изключително много ме заболя

Репортер: Месеци по-късно момчето чува диагнозата – спиналната мускулна атрофия.

Александър Мацоев: Тогава първата ми мисъл, която дойде беше: край всичките ми мечти рухнаха като недовършена постройка.

Репортер: Болестта променя живота на цялото семейство.

Александър Мацоев: Майка ми досега просто не знам какво не е правила за мен. Напусна хубавата си работа, започна да ме кара на училище, което ми даде огромно чувства на вина, че всичко това го прави, заради мен.

Репортер: Но от вчера Александър вярва в по-доброто бъдеще.

Александър Мацоев: Чувствам се доста радостен. Най-сетне лъч надежда след толкова врем борба да получа това лечение, най-сетне имам някакъв шанс да получа нормален живот.

Репортер: И прогнозите са оптимистични.

Проф. Ивайло Трънев: Пълноценна функционална оценка за ефекта на лечението е на първата година, тоест след 6 дози. Една част от пациентите се стабилизират, но не малка част от пациентите имат и подобрение.

Репортер: На пазара вече има и перорална терапия за пълнолетни пациенти, която ще бъде регистрирана. В щатите е одобрено и най-новото лечение – генна терапия, която се прилага еднократно.

За БТВ новините Кристина Газиева.

Национални радиа

Столичният общински съвет прие финансовите отчети на общинските търговски дружества и лечебни заведения

 БНР


Столичният общински съвет прие финансовите отчети на общинските търговски дружества и лечебни заведения. Годишните им приходи са в размер на 867 милиона лева. Общината притежава над 100 търговски дружества, лечебни заведения и такива, които предлагат социални услуги. Председателят на комисията по икономика в Столичния общински съвет Николай Стойнев обобщи.

Николай Стойнев: Дружествата с най-голяма печалба са: „Център за градска мобилност“ – над 6 милиона; На второ място е „Софийски имоти“ – 2 200 000. На трето място – „Пазари Възраждане“ с 1 милион и 6000 лв. Това, което ние искаме от тях, е инвестиция в по-добра градска среда, в повече и по-качествени услуги за гражданите.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 14.06.2019