Папатаци докарали у нас смъртоносната треска „Тоскана“

Вирусът атакува централната нервна система

24 часа  стр. 1


Папатаците пренасят вирус, за който доскоро се е смятало, че разболява от менингит и енцефалит кората в държавите от Средиземноморския басейн. Изненадващо се оказва, че вирусът незабелязано е дошъл и у нас. Патогенът, който носи Щ името „Тоскана“, атакува централната нервна система и в повечето случаи създава илюзия за лек грип. При немалка част от хората протича екстремно с възпаление на мозъка или на мозъка и мозъчните обвивки. На него се дължат много случаи на вирусни менингити и енцефалити, официално регистрирани като неуточнени. Това показва мащабно проучване, дело на проф. Ива Христова, дмн.

Папатаци тайно са внесли у нас опасна вирусна болест

Хапали ли са ви папатаци? Знаете ли изобщо що за насекоми са? А че са внесли у нас неподозирана зараза?

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 2-3


Папатаците пренасят вирус, за който доскоро се е считало, че разболява от менингит и енцефалит хората в държавите от Средиземноморския басейн и по тази причина е пренебрегван в останалите страни. Било е грешка. Открива се вече много навътре в Европа -дори в Германия. Изненадващо се оказва, че вирусът незабелязано е дошъл и у нас. Патогенът носи името на един от най-прекрасните региони на Италия – Тоскана.

Атакува централната нервна система и в повечето случаи създава илюзия за лек грип. При немалка част от хората обаче протича екстремно с възпаление на мозъка или на мозъка и мозъчните обвивки.

Докато сме се плашели от екзотичната западнонилска треска, всъщност много по-често сме заразявани от Тоскана вируса. Не е ясно откога патогенът е тук, но със сигурност се разпространява от години и на него се дължат много случаи на вирусни менингити и енцефалити, официално регистрирани като неуточнени.

В България досега не е провеждано проучване, тъй като макар и по-южна, страната ни не е била сред вероятните зони на обитание на Тоскана вируса. Но интуицията – резултат на натрупан опит с други екзотични инфекции, подсказва на проф. Ива Христова, дмн, да се задълбочи в болестта, носена от папатаците. Тя е заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести и завеждащ на Националната референтна лаборатория по векторно предавани инфекции.

Проф. Христова изследва без специален подбор „на сляпо“ здрави българи от всички области в страната. Изненадващо Тоскана вирусът, който при ухапване предава кръвожадната мушица, се доказва доста по-често от вируса на западнонилската треска.

„По някаква причина в последните години папатаците увеличиха числеността си драстично и създават голям проблем.

Ухапването е много сърбящо – дори до болка, мястото се зачервява, възможни са болки в мускулите и ставите, лека температура. В идеалния случай за 3-5 дни оплакванията преминават. Но никак не са редки случаите, в които се засяга централната нервна система – развива се менингит или менинго-енцефалит. В Италия, Испания и Франция, в които е доказан, през лятото вирусът е един от 3-те най-чести причинители на мозъчните заболявания (другите два са ентеровируси и херпесни вируси) , като за Италия той е №1. Затова е важно да се обърне внимание на хората, а и на лекарите, че не само комарите и кърлежите пренасят опасни болести, а и папатаците. Вероятно е много висок процент от неизяснените вирусни менингити и менинго-енцефалити от юни до август да са причинени от новопоявилия се у нас вирус“, обясни проф. Христова. Тя съветва при неврологична симптоматика след ухапване от папатак лекарите да насочват към изследване за вируса в националната референтна лаборатория. С генетични техники там има възможност да се докажат както вирусът, така и антителата към него.

Антителата са маркер, че човекът някога е бил инфектиран с вируса и организмът е изработил в отговор специфични протеини, които разпознават патогена. По този начин антителата направляват съпротивата на имунната система да му се противопоставят при нова среща. Всички българи, при които се откриват антителата към Тоскана вируса, са преболедували инфекцията, без да са знаели какво е причинило неразположението им. Наличието на антитела у толкова много българи е косвено доказателство, че патогенът се среща поголовно и у нас и е свързан с десетки и стотици неуточнени менингити и енцефалити на година.

„На практика сме открили антитела при хора от всички изследвани области. Процентът варира от 8,7 в Централна България до 56,5 в регионите около границата с Гърция и по долината на Струма. Най-високите стойности са за областите Благоевград и Кърджали – всеки втори се е срещал с вируса и е преболедувал с незначителни симптоми, на които не е обърнал внимание. Доказахме антитела при 39% от населението в област Кюстендил и при 35% от варненци.

В столицата и София – област открихме антитела срещу Тоскана вируса у 13% от изследваните. Най-нисък процент показаха серумите на хората от област Бургас – 4,4 процента“, даде примери проф. Христова.

За първи път Тоскана вирусът е описан като местен за Европа през 1971 г. 15-ина години по-късно вече е откриван в болни хора от много държави, които са пребивавали в Тоскана. Днес вече се смята за постоянно присъствие не само в Италия, а и в Испания, Франция, Португалия, Кипър, Гърция, Турция, Тунис. В засегнатите държави е обект на интензивни проучвания, защото вирусът е потенциална заплаха за общественото здраве. Предава се на човека от дребните кръвосмучещи мушици от род флеботомус, популярни у нас като папатациеви мушици. В много държави са познати като пясъчни мушици.

Кръвожадните насекоми може да бъдат объркани с комари, но не са, no-дребни са и много космати. В миналото са се срещали предимно в южните страни – около Средиземноморието и тропиците. С промяната на климата бързо разширяват местообитанията си и вече имат популации и в Централна и Западна Европа.

Въпреки нарастващите доказателства за водещата роля на вируса в летните неврологични инфекции лекарите в Европа са недостатъчно информирани за идващата от папатаците вирусна зараза, е оценката на Европейския център за контрол на заболяванията.

Значителна част от Тоскана инфекциите са безсимптомни или причиняват леки оплаквания, които не подтикват към търсене на инфекциозни клиники и така в повечето случаи изобщо не се стига до лабораторно изследване. Това според специалистите води до драстично подценяване и обяснява защо най-описваната клинична картина е на невроинвазивните случаи, които обикновено се лекуват в болница.

Според данните от Италия, Испания, Франция, където има най-голям опит с треската от папатаци, инкубационният период е 3-7 дни, максимум 2 седмици и вероятно се влияе от вирусния товар. При всички пациенти мозъчно възпаление започва с брутално главоболие, температура (при 76 -97% от болните), гадене и повръщане (67-88%) и мускулни болки (18%). В острата фаза хората се оплакват от скованост на врата, обърканост, треперене, парези, дразнене от светлината. Споредлекарите само по оплакванията тези форми на асептичен Тоскана менингит не може да се различат от причинените от други патогени мозъчни възпаления. Сезонът на т.нар. папатациева треска започва със затоплянето напролет и продължава до захлаждането, когато приключва размножителният период на пясъчните мухи. Към момента няма ваксина срещу вируса. Превенцията се ограничава до борбата със заразените популации папатаци и осигуряване на лични предпазни средства против кръвосмучещите мушички, които са особено активни през нощта.

Оценката на учените от НЦЗПБ е, че у нас рискът от заразяване е умерено висок, сравним с риска в ендемичните райони на централна Италия.

Проучване за разпространението на вируса в Турция, извършено чрез изследване на антитела, очертава профила на прекаралите заболяването. Това са по-често възрастни мъже от селски райони, ангажирани с продължителна работа на открито.

Проф. Ива Христова, дмн: За едно лято случаите на западнонилска треска у нас са повече, отколкото общо за последните 7 г.

В България най-висок процент на заразяване сред хората открихме в Софийска област и по Дунав. В съседните Гърция, Сърбия, Румъния през лятото на 2018 г. имаше по над 200 случая с висока смъртност – до 20%

Предаваните с комари вирусни патогени са проблем, пред който вече сме изправени.

Новите инфекции идват със затоплянето на климата и разширяване на условията за живот на типично южни видове насекоми, с оживените туристически и икономически контакти.

В Европа зачестиха случаите на внесени от тропическите страни тежки вирусни инфекции, предавани с комари и папатаци – зика, денга, чикунгуня, западнонилска треска, вирусните менингити в резултат от Тоскана вируса.

В съседните Гърция, Сърбия, Румъния през 2018 г. имаше по над 200 случая на западнонилска треска с висока смъртност, достигаща до 20 процента.

Проучване у нас също установи циркулирането на вируса на западнонилската треска. В Софийска област и по река Дунав са доказани най-високи нива на заразяване сред хората.

Благодарение на въведената модерна методика установихме и неочаквано висок брой заболели през 2018 г. Тези 15 души, които стигнаха до официално потвърждаване, са повече от всички случаи за последните 7 г. Вирусът е доказан в серум, кръв и ликвор на пациенти с тежки енцефалити или менинго-енцефалити. В Софийско рискът е около

10 процента, във Видин 7,5 процента, в Русе и Силистра – 6.

Вирусът е доказан и в популации на комари в селищата по Дунав.

Пясъчните мухи заразяват и с паразита на лайшманиозата

Папатаците пренасят и друга тежка болест – лайшманиоза, но това се случва чрез предаване на паразит по време на ухапването.

Лайшманиозите водят до тежки поражения на вътрешните органи (висцерална лайшманиоза) или на кожата и лигавиците (кожна и кожно-лигавични форми). Причиняват се от едноклетъчни паразити от рода лайшмания, които се развиват в организма на човека, гръбначните животни и насекомите.

Предаването на заразата става чрез папатаците, които веднъж придобили паразита при смучене на кръв от болни хора и животни, продължават да разпространяват паразита.

Висцералната форма на заболяването започва с пристъпи на висока температура и силна отпадналост. Увеличават се лимфните възли, далакът, черният дроб, драстично спада хемоглобинът.

Ако не се започне своевременно специфично лечение, усложненията на лайшманиозата са фатални.

Преглеждат безплатно за лаймска болест

Телеграф  стр. 6


Безплатни прегледи за лаймска болест организират лекарите от ВМА. Те са предназначени за хора над 12 години, които са били ухапани от кърлеж. Консултациите ще се извършват в периода от 19 до 21 юни 2019 г. между 10 и 14 ч. в кабинет 108 на Катедра „Инфекциозни болести,,. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 989 и 02/ 92 26 125. Не се изисква направление от личния лекар. Лаймската болест е най-широко разпространената в България инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж.

Стимулират кръводарители с билети за кино

Добромир РАДУШЕВ

Телеграф  стр. 6


Акцията „Дари кръв вземи билет и звезден автограф“ се провежда във Варна в Световния ден на кръводаряването. Инициативата е част от Международния фестивал на червенокръстките и здравните филми. Всеки, който дари кръв, за да спаси нечий човешки живот, получава билет за прожекция по избор от програмата на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравните филми, а заедно с него и автограф от звездните гости на фестивала. Кръводарителската акция се организира за втора поредна година от Областния съвет на БЧК, Българския младежки Червен кръст, Медицинския университет и Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна, с подкрепата на общината.

Деца събират жълти стотинки във Варна

Добромир РАДУШЕВ

Телеграф  стр. 8


Кампанията „Деца помагат на деца“ събира на благотворителна акция във Варна жълти стотинки през следващите 3 дни от 14 до 16 юни. Това става на открития целодневен пункт на терасата на Морското казино във Варна. Тази година кампанията е в помощ на децата в Хасково, които се нуждаят от закупуването на медицинска апаратура и други консумативи. Организаторите призовават събраните стотинки да бъдат разделени по номинал, а за преброяването им ще се погрижат от банка ДСК. „Всеки, дарил своите жълти стотинки в кампанията, ще получи официална грамота“, казват организаторите на благотворителното събитие.

Всеки 9-ти у нас с констипация

Храните, богати на влакнини спасяват от хемороиди

Монитор  стр. 17


14% от българите над 16 години са с констипация, както се нарича запекът на медицински език. Това означава, че с този здравословен проблем е всеки 9-ти у нас. Това показва Европейско проучване IMAS International. То показва, че повечето от тях разчитат на самолечение. Проблемът започва в тийнейджърска възраст и се задълбочава с напредване на годините. За страните от Западна Европа статистиката сочи, че над 15% от възрастното население е с нередовен стомах, като в Северна Америка този процент нараства до 28 на сто.

Противно на очакванията страданието оказва сериозно влияние върху социалния живот на хората, като жените страдат от него три пъти по-често от мъжете, но проблемът се усложнява с напредване на възрастта и при двата пола. 48,6% от хората със запек се чувстват с нарушен здравословен и социален живот.

Те се самоопределят като самотни, нервни, нещастни и по-малко здрави в сравнение с тези, които не страдат от запек. Това оказва негативен ефект върху социалните им контакти – всеки трети от изследваните заявява, че често има своите физически и емоционални неразположения и не счита себе си за активен и пълноценен. Почти половината от всички изследвани признават, че не се чувстват комфортно, ако трябва да вечерят навън, да празнуват или спортуват, като се страхуват от дискомфорта, който болестта им причинява.

Изследването е установило и един интересен факт, а именно, че появата на констипация зависи от социално-икономически фактори – групите с ниски доходи са по-засегнати от тези с по-високи. Също така градското население е по-податливо на болестта в сравнение с това по селата. Освен всичко друго запекът е един от основните и определящи рискови фактори за появата на хемороиди, които никак не са безобидни.

Подходяща диета с повече влакнини и фибри, плодове, зеленчуци и сурови храни, както и редовно физическо натоварване са сред първите корекции в ежедневието, които трябва да направи всеки, страдащ от запек. За този сезон са много подходящи черешите и ръженият хляб. Движението не е препоръчително, а задължително за хората, които искат да разрешат този проблем и да не се стигне до появата на хемороиди. Това състояние се лекува с немалко билкови продукти и лекарства, но е нужна консултация с гастроентеролог, за да се назначи най-подходящото лечение. Особено подходящи са хранителните добавки от доказани производители, особено тези от тях, които са с повече фибри. За по-добрата работа на стомаха и червата гестроентеоролозите препоръчват, освен движение и намаляване на теглото, и по 6 чаши вода дневно.

Ядки и витамин С пазят от нередовен стомах

Освен консумацията на повече пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни, добро средство за спасяване от нередовен стомах са още ядките и семената. Те съдържат влакнини, както и витамин С, силициев двуокис и флавоноиди, които укрепват стените на вените и ги правят по-еластични. Дребните костилкови и семкови плодове, черешите и елдата също са много богати на флавоноиди.

Допълнително може от време на време да се приемат витамин С, проантоцианидини, ругин и силициев двуокис като хранителни добавки

– също за укрепване стените на кръвоносните съдове.

При хемороиди много добре се отразяват вани с капки етерични масла от лимон, лавандула, розмарин, кипарис или хвойна. За съжаление това не се препоръчва по време на цялата бременност, а маслата от розмарин и кипарис – през първите 20 седмици след зачеването.

Други много ефективни водни процедури при сърбежи в аналната област са използването на неароматизиран сапун и обилно изплакване със студена вода. За подобряване на кръвообращението чудесен ефект има всекидневното редуване на горещи и студени седящи бани. Ако хемороидите са болезнени, може да се постави натрошен лед върху участъка за няколко секунди или да се облее с леденостудена вода.

14.06.2019

Национални телевизии

Бум на ухапвания от кърлежи

Нова телевизия, Новини в 19.00, 23.00 часа


Бум на ухапванията от кърлежи след дъждовете и затоплянето на времето. Специалистите по инфекциозни болести регистрират и пациенти, заразени с лаймска болест. Репортаж на Марина Малашева.

Репортер: Ухапване от кърлеж води Илиан в и малката му дъщеричка Анна в Националния център по заразни и паразитни болести.

Калоян Камбуров: Извеждах я пред блока. След това се прибрахме. Сложих я да спи и като се събуди, видях, че има зачервено. Погледнах ме беше много малък.

Репортер: Лабораторните изследвания показват, че кърлежът не е бил заразен и бащата на Анна си отдъхва. Той и съседите му обаче остават нащрек.

Калоян Камбуров: Не пръскат навсякъде. Ние там, където живеем, се организирахме, платихме си а фирма, дойдоха и напръскаха.

Репортер: Една от причините за бума на кърлежи през този сезон са дъждовете и сравнително високите зимни температури.

Цезарина Илиева: Ние нямаме за сметка на това пък, може би имаше пролетта завишаване на ухапванията от кърлежи. Към момента ние нямаме повишаване на заболяванията от лаймска болест за територията на София.

Репортер: Медиците успокояват, че дори кърлежът да се окаже инфектиран, не трябва да се изпада в паника.

Магдалена Баймакова: Един такъв положителен резултат все още не поставя диагноза. Ако е по-малък периодът от време, няма проблем, но ако е престоял по-дълго, трябва да сме с повишено внимание”, съобщи гл. ас. от Клиника по инфекциозни болести на ВМА.

Репортер: От Столичната община уверяват, че обработката на тревните площи продължава.

Милена Васева: Столичната община възложи допълнителни обработки на централните паркове и градски градини. Имало е сигнали, в контактния център подават хора, показват, маркират територии и ние изпращаме специалисти, като установим, съответно възлагаме такива обработки.

Репортер: При ухапване се препоръчва кърлежът да бъде изваден от медицински специалист. А ако няма такава възможност, то поне да носим в себе си пинсета, спирт и ръкавици.

За новините на НОВА Марина Малашева.

Национални радиа

Медицински сестри блокираха трафика към Гърция край Момчилград

БНР


Медицински сестри блокираха трафика към Гърция край Момчилград. Те пресичаха пешеходната пътека на кръговото кръстовище, от където в момента е пренасочено движението за прохода Маказа. Образуваха се колони от чакащи автомобили. Според Семра Хасан все повече млади медицински сестри ще търсят работа в чужбина заради лошите условия у нас.

Семра Хасан: Всяка една е разочарована от състоянието, в което в момента е нашето здравеопазване и всяка една казва, че ще търси алтернативен път най-вероятно да замине за чужбина за по-добри доходи, защото тук при нас нямаме възможност на две места, но на много места колежките работят на две места, изморяват се. Не можем да дадем качество на работа, което е мисля обидно за професията.

Водещ: Недоволството край Момчилград е част от националния протест на медицинските сестри.

Във видинската болница и днес са обявили стачка медицински сестри, рехабилитатори, акушерки и лаборанти

БНР


Във видинската болница и днес за един час – от 8.00 до 9.00 ч. са обявили стачка медицински сестри, рехабилитатори, акушерки и лаборанти. Те решиха вчера в продължение на седмица да спират работа за час, като в отделенията остават дежурни, готови да поемат пациенти. Медиците и останалият персонал протестират, тъй като не са изпълнени исканията им за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. Сред исканията е и болниците да не са търговски дружества. Ръководството на видинската болница окачествява стачката като политическа.

Националната стратегия за хората с деменция трябва да бъде готова до края на годината

БНР, Новинарски час


Националната стратегия за хората с деменция трябва да бъде готова до края на годината, беше обявено на симпозиум за лечението и грижите за хора с дегенеративни заболявания на мозъка. От такива болести в България страдат между 150 и 200 хил. души.

За пациентите с деменция е много важно ранното диагностицираме на болестта, заяви проф. Лъчезар Трайков: „Ако диагностицираме, например една болестна на Алцхаймер, сравнително рано, то тогава приложението на различни лечения би могло не само да стабилизира и да задържи състоянието, но и да го подобри за период от 2-3 години. (…) последва един период на много по-бавно (…)”

Рисков фактор за деменциите е възрастта след 60 години. половината от хората с деменция имат болестта Алцхаймер, на следващо място идват пациентите с Паркинсонова болест.

Лъчезар Трайков: Докъм 60 години са сравнително редки, не повече 0.5 до 1% от хората в България. А между 60 и 85 години този процент става 30.

Високият образователен ценз предпазва мозъка от деменция. Тъй като страната ни изостава по отношение на грижата за дементно болните, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира работна група по изработване на национална стратегия за хората с деменция.

Лъчезар Трайков: Ние се надяваме с тази стратегия, с тази концепция да облекчим живота на всички (…) до края на годината всички ние да финализираме тази стратегия.

До 21 юни в Александровска болница в столицата ще се провеждат безплатни прегледи за сърдечни нарушения

БНР


До 21 юни в Александровска болница в столицата ще се провеждат безплатни прегледи за сърдечни нарушения. Статистиката сочи, че годишно над 70 000 българи умират от сърдечносъдови заболявания. Репортерът Гергана Хрисчева допълва.

Репортер: България е на първо място в ЕС по случаи на фаталните инциденти, причинени от внезапна сърдечна смърт. По тази причина се провежда и информационната кампания за всеки удар на сърцето и безплатните прегледи в Александровска болница. Направление по Здравна каса не се изисква, но е необходимо предварително записване на тел. 02 / 92 30 339. От прегледите могат да се възползват пациенти с ритъмни нарушения, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нужда от имплантация на кардиостимулиращо устройство. На специален щанд студенти медици ще раздават информационни материали за риска и превенцията на сърдечносъдовите инциденти.

Районният център за трансфузионна хематология във Варна награди девет кръводарители

БНР


Районният център за трансфузионна хематология във Варна награди девет кръводарители. Поводът е днешният Световен ден на кръводарителя. Димитър Бойчев, който е на 66 години и е давал кръв над 90 пъти, разказа пред БНР какво го мотивира да помага на хората.

Димитър Бойчев: Няма нищо опасно. Чувствам това като мой дълг, не е за конкретни хора, би трябвало всеки да го прави това нещо. Основното нещо на човека е да обича другия човек. За мен това е най-важното.

Високо технологични линейки дежурят и оказват помощ при инциденти на пътя за Маказа

БНР, Новини в 20.00 часа


Високо технологични линейки, оборудвани със съвременна медицинска техник,а дежурят и оказват помощ при инциденти на пътя за Маказа. Доставката им е част от проект е трансграничния регион Гърция-България. Два автомобила ще получи центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, единият от които ще замине за Кирково. Стойността и ме над 830 хил. лв. Новите специализирани автомобили са без аналог в България, каза директорът на спешния център д-р Атанас Митков.

Военни лекари, спортисти и граждани дариха кръв в Центъра по трансфузионна хематология на Военна болница

БНР


Военни лекари, спортисти и граждани дариха кръв в Центъра по трансфузионна хематология на Военна болница. Поводът е днешният Световен ден на кръводарителя. С личния си пример искаме да подтикнем младите хора да кръводаряват, каза за „Хоризонт“ директорът на центъра проф. Румен Попов.

Румен Попов: В училищата да бъдат запознати младите хора с този проблем и след като навършат 18 години, да дойдат и да дарят кръв. Всички тези хора, които идват и даряват кръв доброволно и безвъзмездно, помагат на страшно много болни хора. Кръвта е лечебно средство, което няма аналог в медицината.

Интервю с д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на БЛС

Дарик радио, България следобед


Водещ: Добър ден и от екипа на предаването „Най-добрите лекари”. Димитър Панев съм аз, на тонрежисьорския пулт Ралица Георгиева. Днес „Дарик радио” избра да ви срещне с д-р Асен Меджидиев, един от най-добрите оториноларинголози в България, председател на Столичната колегия на Български лекарски съюз и началник на отделение Уши, нос и гърло в „Пирогов”. Добре дошли, благодаря за вашето участие.

д-р Асен Меджидиев: Добър ден на вас и на вашите слушатели, много ми е драго да присъствам в студиото.

Водещ: Може да ни гледате ви на YouTube канала ни, както и във Фейсбук страницата на „Дарик радио”. Намалява ли докторе, тенденцията на отлив на лекари от България или продължава да нараства?

д-р Асен Меджидиев: На мен, като председател на Столична колегия на Лекарския съюз впечатленията ми са, че в последните година и половина някъде наистина намалява тенденцията на напускащи страната лекари, по-скоро има повече хора, които отиват да специализират за по половин, една година, но след това се връщат обратно тук. Като конкретен пример за това ще дам, преди две години в „Пирогов” имаше 80 специализанта, за последната година и два месеца имаме нови 120, в момента сме с 210 специализанта…

Водещ: От 80 преди две години?

д-р Асен Меджидиев: Да. Това само по себе си е белег. И аз тука искам да засегна причината за този отлив какви са. Те не са толкова в колегите, в младите колеги, които…във финансовата страна, те не търсят толкова начцална висока заплата, колкото търсят добри условия на труд, добри условия на квалификация, добри колективи, където те да могат да се образоват и да надградят това, което са научили през образователната си система след това, за да могат взимайки съответната специалност да излязат подготвени на пазара на труда. Те тогава за почват да мислят за истинската си реализация. Затова Столична лекарска колегия на БЛС преди седем месца създадохме фонд „Млад лекар”…

Водещ: Спомням си този момент…

д-р Асен Меджидиев: Да…фонд „Лекарска взаимопомощ”.

Водещ: Какво се случва там?

д-р Асен Меджидиев: Заделяме по малко от членския внос, с която да можем да изпращаме млади лекари на специализация в европейски болници.

Водещ: Това е членския внос в организацията.

д-р Асен Меджидиев: Това е в нашата организация, да. Като критериите, които определят това нещо, основните критерии са лекарят да бъде до 40 години, да владее западен език, да бъде предложен от прекия си ръководител за такава специализация и съответно от съответния мениджър или ръководител на лечебното заведение. Като много често и самите мениджъри на учебни заведения участват в нашия фонд финансово, като те сами договарят след това с този специализант той да подпише и договор за продължаване на три, или петгодешен срок от работа в съответното лечебно заведение, а съответно ръководителят му подсигурява на този човек два пъти в годината във водещи клиники в Европа и в света той да се квалифицира. Мога да кажа, че за последните три месеца сме изпратили 15 такива специализанта, които са изключително доволни от квалификацията, която получават. Ние имаме договори с Бернския университет в Швейцария, имаме договори с Лив Хоспитал в Истанбул, имаме договор с германски болници, имаме договор с болница Хадаса в Йерусалим. А и сега проведохме разговори с еврейската организация Шалом в България, дори аз преди два дни бях на среща с посланика на Израел в България, който изцяло подкрепя тази инициатива и предстои на 25 юни да подпишем един меморандум за сътрудничество, който да ни даде възможност повече израелски болници да отворят вратите си за нашите млади, лекари, но не само за младите, а и за другите, когато определена клиника в наше учебно заведение се нуждае т конкретен специалист. Защото, разбирате понякога дори имаме прекрасната апаратура закупена, но нямаме обучен човек, който да работи с нея.

Водещ: Имаме много такива примери, вие предполагам, че сте…

д-р Асен Меджидиев: Това е парадокс, да… Това е, което според мен се прави и трябва да се прави, да се работи в тази насока. Като второто, на което искам да обърна…за младите лекари, малко и самото общество да ги подкрепи, повече да им вдъхне увереност, тъй като имаше един период на доста силни атаки срещу съсловието, по някои неоснователни, което тези хора ги потиска и те почват да търсят реализация на друго място, където ас по-ценени.

Водещ: Различно ли е доверието там?

д-р Асен Меджидиев: Различно е, мога да кажа, че е различно, но в последните години в България се връща доверието, което е много хубав признак. Връща се доверието, обществото започва да цени лекарите, защото все пак тези млади лекари те ще лекуват и нас, и мен самия. Аз трябва също да се погрижа и всеки един от нас от лекарите трябва да се погрижи да обучи такива хора.

Водещ: Продължавате работата по програмата „Детско здраве”, на която вие сте създател. Какво показвате тенденциите от резултатите при прегледите? Имате ли наблюдение?

д-р Асен Меджидиев: За около шест години и половина вече са прегледани 15 хиляди деца почти в цяла България. Хубавото на тази програма е, че вече се връщаме в градове, в които сме били преди това, повтаряме визитите си и събираме, правим пресконференции, събираме местните общопрактикуващи лекари, педиатрите, колегите, на които изключително много благодаря за съдействието, защото тази програма колкото е от полза за самите пациенти, толкова е и от полза за лекарите по места. Ние си осъществяваме нашата координация по този начин и том отчитаме резултатите в съответната област. Примерно има някои специфики при заболяванията в Кърджали, други специфики при заболяванията в Русенска област, а ние правим оценка по всяка една от специалностите, които преглеждаме, а те са много, това е детска оториноларингология, детска уроголия, детска хирургия, детска ортопед травматология, детска неврохирургия, кардиология, образна диагностика, офтомология и във всяка една от специалностите правим този анализ и правим, консенсусни решения за терапията на тези деца. Радостното е, че малко от тези деца, мога да кажа около 15 процента…на около 15 процента от децата се е наложило високоспециализирано лечение в „Пирогов”. Повечето проблемите са решени на място и тук е мястото да обърна внимание, че тази профилактика е високоспециализирана, тя не е стандартна, тук ходят водещите специалисти по отделните специалности, защото при обикновената профилактиката общопрактикувщите лекари сами си я провеждат.

Водещ: Една любопитна тема ,демонстрирахте работата по телемедицина в „Пирогов”, направихте контакт с болницата в Сандански…

д-р Асен Меджидиев: Да, болницата в Сандански и болницата в Кърджали. Това е една идея, тя беше залегнала още в първоначалната програма, преди шест години, когато създадохме програмата „Детско здраве” във времето да се изградят такива кол центрове, които да поддържат непрекъснато връзка между отделните областни градове и „Пирогов”. Но, през февруари съвместно с проф. Балтов от „Пирогов” и другият инициатор, не мога да не го спомена, това е господин Кирил Котев, кметът на град Сандански, при едни проведени разговори с него решихме, че може би по-добре да се опитаме да направим такива телемедицински…телемостове, при които в реално време една консултация може да се проведе за 3-4 минути. Обяснявам за какво става въпрос. Примерно болницата в Сандански и Петрич, тя е обединена, това вече е Югозападна болница, двете болници са под една шапка, при един такъв телемост и попадайки едно дете след ПТП примерно или след някаква травма веднага се иска връзка с дежурния триажен център в „Пирогов”, където има разположена същата апаратура за телемост. Детето в реално време се вижда със специални камери, с които е оборудвана тази система, осъществява се контакт между дежурния лекар в Сандански и съответния специалист, който е нужен. Ценното е, че „Пирогов” има 80-100 дежурни от всички специалности 24 часа в денонощието…

Водещ: И винаги ще има един на телемоста…

д-р Асен Меджидиев: …и винаги се вика конкретния специалист, който е нужен. Тогава се правят изследванията, първите пет минути още може да дойде веднага специалиста в София, да види ядреномагнитния резонанс, да види скенера, който е направен, да види кръвните показатели и съответно да се вземе решение дали екип от „Пирогов” спешно трябва да отиде на място, дали трябва да транспортира болния, да посъветва колегите дали може болният да бъде опериран там или консервативно само да бъде лекуван. Това се решава в период от 10 минути, ние го демонстрирахме пред медиите, което е много ценно. И другата подробност е, че освен това оборудване в самата областна болница се предостави и едно оборудване, което е мобилно и което примерно болницата в Сандански с един куфар може да обслужи по-малките населени места в района, които през връзката телемост, примерно Мелник – Сандански – „Пирогов” пак се осъществява за същото време. Само че, в този куфар може на място, примерно в град Мелник да се направят кръвни показатели, ЕКГ, дори доплерови изследвания, биохомични показатели и всичко това в реално време, дори може да бъде извършено само от парамедик или медицинска сестра, или фелдшер.

Водещ: Добре, а ще може ли примерно всяка областна болница да разполага… „Пирогов” го има като център…

д-р Асен Меджидиев: Ние …в момента в „Пирогов” два такива триажни центъра за телемедицина, за да може да покрием по-голям обем от болници…

Водещ: Да, ако две болници искат връзка с вас?

д-р Асен Меджидиев: Сигурното което е за момента, че от 1юни стартира връзката със Сандански и Петрич и някъде от 15 юли стартира връзката и с болницата в Кърджали. Имаме уточнени вече договорни отношения с болницата във Видин, предстои такова разкриване и в болницата в Смолян, болницата в Стара Загора. И постепенно вече всяка една от болниците, които желаят центърът в „Пирогов” ще го има. Искам да обърна внимание, че това е една абсолютно безплатна услуга и за пациентите, и за съответните лечебни заведения. „Пирогов” не цели да получава финанси от това нещо, цели да покрием спешността и да помогнем за покритието на спешността.

Водещ: Да, и да спасят животи със печелене на време. Медицинските сестри продължават да протестират.

д-р Асен Меджидиев: Да започнем може би по-точно, част от медицинските сестри. Не можем да ги сложим под общ знаменател… тъй като медицинските сестри и аз като председател на Столична лекарска колегия, те също имат такова сдружение на медицинските специалисти, от които не съм чул становище по този въпрос и не ги виждам да протестират. Ние винаги сме с медицинските сестри, защото те са част от нашия екип. Лекарите без сестрите не можем, ние сме едно цяло, така започва животът ни като специалисти, така и ще завърши накрая. Накрая ставаме почти като семейство, наистина, прекарваме половината от деня си заедно. Но, искам да уточня нещо. Тези искания, които са, те трябва да бъдат насочени към конкретните мениджъри на лечебни заведения и съответно към синдикатите. Пропускаме още едно нещо много важно. Във всяко едно лечебно заведение, зависимост от приходната и разходната част се трупа някакъв плюс, който може да бъде разпределен и като допълнителни материални средства. Те се разпределят пряко от ръководителя на клиниката, от ръководителя на лечебното заведение. Всяка една болница трябва да има колективен трудов договор. В преговорите по оформянето на работните заплати участват пряко ръководителите на лечебни заведения, това е тристранно споразумение и съответните синдикати. Синдикалните дружества трябва да отговарят за тези пари. Това, което министерството, те според мен доста точно го казаха, те трябва да задължат лечебните заведения един определен ресурс, било то 50 или 60 процента от средствата, които попадат в болницата да бъдат разпределени за заплати. А как ще бъдат разпределени заплатите това зависи от мениджъра. Защо? Чувам искания за заплати от минимум две минимални работни заплати. Да, съответно обаче тогава ръководителят на лечебното заведение веднага трябва да промени и заплатите на лекаря. Мога да кажа, че има в София лекари в определени болници, които с по една специалност имат под 1000 лева. Да не говорим, че специализантите всичките са на такива пари. Това се определя, това е много специфично за всяко лечебно заведение и не може… тези лечебни заведения са търговски дружества, не може да им бъде наложено…министърът на здравеопазването как да формира точно конкретно на всеки един заплатата.

Водещ: имаме още една минутка, трябва ли да бъде променен статута на болница „Пирогов” по отношение на финансирането?

д-р Асен Меджидиев: Това е една тема, която от години се коментира, в последните години обаче пряко, много пряко и много ясно се вижда. За мен трябва да бъде променен, защото натовареността и пациентопотока, който е, дори в почивните дни е огромен.

Водещ: Благодаря ви, за това гостуване. Д-р Асен Меджидиев в предаването „Най-добрите лекари”.

Пациент на хемодиализа е в гладна стачка вече 12 дни в знак на протест

Дарик радио


Пациент на хемодиализа е в гладна стачка вече 12 дни в знак на протест срещу произвола, който по думите му се случва сред хемодиализните пациенти. Стоян Русков е с хронична бъбречна недостатъчност в четвърти стадий, който е терминален и неподлежащ на лечение. Диализира се в продължение на 6 години в клиника в Пазарджик. Неправомерни решения на ТЕЛК обаче потъпкват всякакви морални норми и човешки права, дадени по закон, категоричен беше пациентът пред Дарик. Заради пълно безхаберие от страна на здравните власти и множество орязани помощи Русков решил да обяви гладната стачка. С него разговаря Димитър Панев.

Репортера: Правя гладна стачка заради неадекватната система ТЕЛК и неспазване на законите, които трябва да спазват ТЕЛК-овете и държавата. Ние сме към 3500 човека болните на хемоидиализа. Всички, които сме болни 90%, сме четвърта степен на болестта, която е нелечима. А те ни пращат всяка трета година, държим хора на две години и ги връщат на ТЕЛК, а ние трябва да сме пожизнени. Другото е, даваха ни плюс пенсията като добавка „чужда“ помощ. Това са едни 80 лв., които ако се наложи някой да ти помага, да можеш да се разплатиш. Това нещо го режат. Друго, тези закони не се спазват с години. Всеки ТЕЛК си има началник. В министерството има отдели, които отговарят за ТЕЛК-ове, пълно безхаберие, плюс това нещо, което ни го режат, ние минаваме в друга група в социалното министерство. Там също губим пари и остава да живеем някъде с около 340 лв. – тежкоболни хора, където само лекарствата са ни 60-70 лв. Трябва да спазваме едни диети, не можем да ядем всякакви храни на хемодиализата. Храната ни е горе-долу 10-ина лв. на ден, защото 5 пъти трябва да се храним. И сме обречени или да гладуваме, или да не си купуваме лекарства и ако не си доволен от ТЕЛК-а, обжалваш в НЕЛК, чакаш 6-7 месеца, през това време никакви пари не получаваш и затова реших да обявя гладната стачка. Вече дванайсети ден гладувам, а това за човек на хемодиализа е, да не кажа пагубно, но много лошо.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 15.06.2019