Профилактиката срещу алцхаймер с по-голям шанс, ако е още от 50 г.

Екип от лекари, социални експерти, пациенти сдружения и омбудсманът пишат национална стратегия

24 часа   стр. 4


Болестта на Алцхаймер започва 19-20 години преди очевидните проблеми с паметта и това е доказано в много проучвания. При разгърната клинична картина можем само до някаква степен да забавяме процеса.

Към момента обаче няма дефинитивно излекуване въпреки усилията на много изследователски екипи и научни центрове. Единственият ни полезен ход на този етап са профилактиката и ранното откриване. Усилията за запазване на добрата умствена форма обаче трябва да започнат още на 50-55 г. Това предупреди на симпозиум за алцхаймер акад. проф. Лъчезар Трайков, председател на Българското дружество по деменции и ръководител на Катедрата по неврология към МУ – София.

От 2013 г. ръководеният от него екип е в инициативната група за изработване на национална стратегия за диагностика, лечение и грижи за хората с деменция. Със заповед на министър Кирил Ананиев работата по концепцията е рестартирана. В работната група са включени дементолози, представители на министерства, социални работници, пациентските сдружения, омбудсманът.

Хората с деменция са особено уязвима и бързо нарастваща група в целия свят и особено в България поради големия процент застаряващо население и увеличаване продължителността на живота.

Постигнатото удължаване на човешкия живот обаче към момента не е пълноценно, тъй като половината от „спечелените“ години живот в момента преминават в деменция, подчерта акад. Трайков.

Заболеваемостта от деменции нараства с възрастта, като се удвоява на всеки 5 г. след 60-годишна възраст. Днес в света 5—15% от населението между 65 и 79 г. и 20-30% от населението между 80 и 95 г. боледуват от деменция. По данни на СЗО по света живеят над 47,5 млн. души с деменция, като на Стария континент са повече от 9 млн. Очаква се броят им до 2040 г. да стигне 115 млн.

Основните цели на стратегията са ранно разпознаване и диагноза на заболяването, достъп на пациентите до различни възможности за антидементна терапия, координирана подкрепа за хората с деменция, техните близки и болногледачи, обясни акад. Трайков.

Лазер унищожава ракови клетки

24 часа   стр. 5


Учени от университета на Арканзас под ръководството на проф. Владимир Жаров успешно са тествали лазер, който унищожава „пътуващи“ в кръвоносните съдове ракови клетки, съобщи „Сайънс алърт“.

Дефектните клетки поглъщат по-интензивно лазерната светлина в сравнение със здравите тъкани. В резултат се натрупва по-голямо топлинно излъчване и дефектните клетки загиват. Технологията позволява да се предотвратят метастази.

Методът е дал възможност да бъдат унищожени до 96% от използваните в тестовете ракови клетки. Новото устройство сканира литър кръв за час, т.е. много по-бързо от досегашните му аналози.

ЖЕГАТА ПОДПАЛИ СПЕШНА ПОМОЩ

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 8

Жегата в последните дни подпали екипите на Спешна помощ. Линейките хвърчат по адреси заради припаднали и колабирали хора.

В петък лекарите са се отзовали на 38 такива сигнала, а в събота на 50. Това съобщиха пред „Телеграф“ от ЦСМП – София. Част от обажданията през вчерашния ден са постъпили и от гробищата, където стотици се стекоха, за да почетат починалите си близки на Черешова Задушница. „Големите горещини все още не са започнали, но при температури над 25 градуса се наблюдава влошаване на здравословното състояние при някои хора“, обясняват спешните медици. Само вчера до обяд те са посетили над 200 адреса.

Период

Колебанията на времето също оказват влияние върху здравето на хората, обясняват лекарите от столичната Спешна помощ. По думите им в този период се наблюдава увеличение не само в обажданията за припаднали и колабирали, но и за пациенти с инфаркти и инсулти. „Сега преминахме през няколко по-топли дни с температури над 35 градуса на места. В новата седмица пък се прогнозират бури и дъждове. Подобни промени както в температурата, така и в атмосферните условия, са неблагоприятни и за хората със сърдечносъдови заболявания“, коментират още медиците. Те са категорични, че хората с хронични състояния, като хипертония или исхемична болест на сърцето, повече се влияят от времето и трябва да бъдат по-внимателни. „За тях е много важно да не спират терапията си и да пият редовно медикаментите, които са им назначени“, казват от Спешна помощ.

Съвети

Лекарите съветват по-възрастните, както и родителите с малки деца, да не излизат навън в големите горещини между 12 и 16 ч. „Ако все пак се налага, хубаво е да обличат светли дрехи, да имат шапка на главата и да избират по-сенчести места за придвижване“, казват специалистите. От Спешна помощ предупреждават в жегите да не се разхлаждаме с алкохол и газирани напитки, а да пием много вода. Освен това медиците съветват да консумираме по-лека храна, която се усвоява по-лесно и не натоварва допълнително организма.

15.06.2019

Национални телевизии

Интервю с д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

БНТ, Денят започва


Водещ: Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев вече е в студиото. Здравейте, докторе. Почти като киноактьор сте, имахте ли лятна ваканция, лятна отпуска?

Дечо Дечев: Рано, рано я ползвах.

Водещ: Виждам че сте се върнали от отпуска. Сега пък с нови сили зареден за работа, защото прокуратурата през тази седмица ви възложи много отговорна задача. Каза че на вас разчита, да направите пълната ревизия на всички контрагенти на Касата, всички които работят, имат договорни отношения с вас – лекари, болници, джипита, лични лекари, зъболекари – кой каквито пари е успявал през годините да източва, успявал – край. Прокуратурата иска пълна ревизия. Ще успеете ли? Хващате ли се за главата от това какво трябва да установите?

Дечо Дечев: Нека започнем оттам – по закон Националната каса, освен че трябва да подсигури определени медицински услуги, медицински препарати и т.н., е задължена и да подсигури мерки и действия с оглед най-рационално използване на тези средства. И в момента прокуратурата именно това проверява – доколко Националната каса е правила това, което е длъжна по закон. И иска да получи информация какви проверки са направени, доколко те са били ефективни и така.

Водещ: Забележете обаче, д-р Дечев, с какъв мотив Върховната прокуратура казва да провери гарантирано ли е правото на достъп на гражданите до медицинска помощ. Т.е. прокуратурата се съмнява в това, че гражданите имат достъп до медицинска помощ. Какво означава това?

Дечо Дечев: Аз не мисля, че това е контекстът. Защото, ако нещо има в нашата здравна система, то е именно достъп до нея. Всяко друго нещо бих го подложил на коментар, но достъпът е може би уникален за територията на целия ЕС.

Водещ: Т.е. всеки отива, лекува се където иска, има достъп, само че влиза в болницата да му направят нещо, някаква операция, и какво казват в болницата – дай пари.

Дечо Дечев: И оттам започват проблемите.

Водещ: И оттук започва, независимо дали си осигурен, не си осигурен, плащал ли си здравните вноски, всичко стига до „дай пари“. Ето това е, което възмущава прокуратурата, възмущава цялото общество това нещо. Но това е проверката. „Дай пари“ – стига вече „дай пари“.

Дечо Дечев: За да бъдем актуални като отговор, трябва да обясним какъв е проблемът. И защо се стига до това прословуто „дай пари“. До това се стига, защото във времето някой, имам предвид това е политическо решение, е определил пакетът от дейности – медицински изделия, услуги и т.н., на които осигуреното лице има право. Всичките тези дейности – медицински изделия, лекарства, апаратури и т.н. обаче, струват пари. И именно тук става целият конфликт. Значи, тогава когато някой е дал право на нещо, срещу това право не е подсигурил бюджет. И оттук натам започва конфликтът. Пациентът казва „аз имам право на това нещо“, а оттатък този, който предоставя дейност или да кажем услуга, казва – „Да, но тя струва пари. И аз искам тези пари да си ги получа. По линия на Касата ми се полагат еди колко си пари, обаче моят продукт струва повече.“ И ето тук става конфликтът.

Водещ: Добре, но медицинското, търговското, подчертавам дружество, не прави ли едновременно две неща – взима пари от Касата по възможност по-скъпо, защото целта е да източи по-скъпи пътеки, прави нещо което не е ясно дали прави реалната операция, т.е. допускаме че може да лекува фиктивно, а иска пари и от гражданите?

Дечо Дечев: Ето, именно това иска да се провери прокуратурата. Сега, какво иска да се провери? Значи, доколко тези средства, които е получил даденият изпълнител, отговарят на реално вложените от него дейности, на първо място. Т.е. това, което казахте вие в пряк текст. Има ли отчетена фиктивна дейност, дали срещу парите, които е получила Националната каса, той е изпълнил всички задължения, които има по тази дейност? Това са нещата. Сега, няма какво да се крием, да го премълчаваме и т.н. Действително за някои от предоставящите услугите, този вид дейност е /…/ печалба. И те са създали тази дейност единствено и само, за да печелят.

Водещ: Когато, докторе, говорим за схеми за източване на Касата, примерите са от едно до хиляда. Аз чета какви ли не истории. Обаче сега се чудя – това истинско на дребно ли е, шмекеруване на дребно ли е, на едро ли е, така ли се точи Касата, не знам какъв е механизмът? Някъде четох в малко населено място личен зъболекар събира личните карти на хиляда роми, да кажем примерно той, ако има 1000, на 500 събира личните карти, уж им води някакви прегледи – на този съм сменил два зъба, на този съм направил три пломби, на този съм направил, не знам какво лечение, той въобще не ги познава тези хора, съответно те не са получили никога тази медицинска услуга, но когато ти калкулираш на 500 човека някакви услуги, печелиш от това. Но това не е ли на дребно, какво печели от това? Колко печелиш ти от 500 фиктивни пациенти?

Дечо Дечев: Какво да ви кажа? Зависи кой го оценява дребно, кой не. Има хора, които чрез този тип действия печелят, както казвате, на дребно. Но има някои, които печелят много, да кажем, по-големи суми. Как да ви кажа? Примерно една дейност, която е оценена като няколко хиляди лева, и която ти я получаваш само срещу писане, т.е. срещу това да попълниш определен формуляр, срещу който ще получиш пари, това съвсем не е малка сума. Срещу това стои другият лекар, който понякога и 7-8-10 часа трябва да бъде в операционна с цял екип, реанимация после, за да получи същата сума. И в края на краищата, когато същият този, който е бил в операционната заедно с целия екип, вижда че колегата му на 500 м примерно, само срещу едно писане и попълване на формуляри получава същата сума, той си казва „в края на краищата аз защо така“. И се появяват разни мисли такива в тази посока. Действително е огромен проблем, без да хвърлям петно върху всички лекари, разбира се, но те знаят много добре, че в съсловието има единици, които дават, да го кажем, лош пример в тази посока, в която питате вие. И предполагам, че прокуратурата иска точно това да разбере – доколко действията на Касата в областта на контрола са ефективни.

Водещ: Мисля че имате срок за това, колко?

Дечо Дечев: Да, разбира се. Две седмици.

Водещ: Само две седмици?

Дечо Дечев: Мисля че това пишеше.

Водещ: Щях да кажа два месеца. Но не е ли две седмици много малък срок?

Дечо Дечев: Не съм сигурен за срока, не мога да кажа, но при всички положения ще се спази.

Водещ: Не беше голям, при всички положения?

Дечо Дечев: Така трябва да бъде.

Водещ: Т.е. вие скоро време трябва да дадете становище къде са пробойните на Касата. Аз това го слушам от 15 години.

Дечо Дечев: Пробойните на Касата публично известни. Там няма тайна. Проблемът е в това, нали ще ме питате – добре, като няма тайна, защо не ги хванете? Така, проблемът – те са комплексни. От една страна, че НЗОК проверява по документи, а документът е попълнен така, че той няма пропуски. И де факто вие, когато проверявате написаното, всичко е изрядно.

Водещ: А това, че е правена операция една на пациент, а се калкулира друга клинична пътека, която е пет пъти по-скъпа?

Дечо Дечев: Така е. Значи, това прехвърляне на пациента от една пътека в друга пътека, в трета пътека, това го позволява самата нормативна уредба. Така че не трябва да търсим кой знае къде причината. Друго нещо, че на пазара се появиха огромни субекти болнични, за които публична тайна е, че стоят бизнесмени от много висок ранг.

Водещ: Само че, като се появят на пазара тези болници, ние всяка седмица сме изправени пред новина, че еди-коя си болница фалирала или е на прага на фалита. Само че забележете, „общински“ само чета, никъде на прочетох еди-коя си частна болница другата седмица щяла да фалира.

Дечо Дечев: Няма такъв случай по простата причина, че ние сме го коментирали това много пъти, една частна болница нейният приход по линия на обществените средства, т.е. Касата приходите й са около 40%, докато една общинска, която фалира, приходите са и почти 100%. Така че тогава, когато финансирането е лимитирано по линия на Здравната каса и дадената болница няма източник на други пари, пределно ясно е, че рискът да отиде към фалит е много по-голям, отколкото при една частна болница.

Водещ: Много ли са болниците на България, г-н Дечев?

Дечо Дечев: Категорично да и това е една от причините да се появяват тези проблеми, защото всяко разрешение на нова дейност води след себе си подсигуряване на допълнителен ресурс или би трябвало да бъде така, а то не е така. Т.е. ние сме в един ограничен ресурс, който се приема в парламента и това колко болници ще имат достъп до него и изключително важно. Ще си позволя един друг такъв пример, за да го поясня. Ако някой с вас ви е казал – „Ние ви подсигуряваме горивото от София до Пловдив, плащаме ви 11 литра бензин.“ примерно. Обаче идва още един превозвач и казвам – „Ама чакайте, по закон и аз имам право да ви возя, не само един. Искам и аз достъп до тези 11 литра бензин“. Какво се получава? Който и да питайте, питайте един човек, да кажа обикновен, той ще ви каже – „Ами единственият начин да се превози аз и вие до Пловдив е да имаме една кола, имаме 11 литра бензин.“ Ситуацията е същата при нас, в момента ресурсът е достатъчен, казвам на това време, ако бъде концентриран в по-малко изпълнители те да бъдат напълно задоволени, през тези 30 дни, като бюджет. Но понеже изпълнителите са много, всеки иска да вземе от този ресурс и затова се налага да има т. нар. „лимити“. В този случай, койот ви го дадох като пример, появява се още един превозвач и нашите 11 литра трябва да се разпределят между две коли, т.е. единият взима 5,5 литра и другият 5,5 литра. И двата превозвача не могат да стигнат до Пловдив, защото няма да им стигне горивото. Изводът е концентрация в по-малко болници, за да има средства.

Водещ: Като ви слушам първо, не знам защо се хващате с тази работа, това първо. Второ се чудя на министрите на здравеопазването, там е най-ветровито. Кой ли не стане в тази държава министър на здравеопазването и нищо не става от тази работа. Министър Кирил Ананиев имаше идея, знаете, да вкара застрахователи в осигуряването, фирми. Да имаше основен пакет, койот е гарантиран за всеки, който е здравно осигурен, а пък всяка друга услуга, ако иска нещо специално, да си доплаща и т.н. и така. Вски идва, идеи за реформиране и е най-реформираната се система, а е най-нереформиращата се система. Що за чудо е това? милиарди се изливат, а няма никой доволен от здравеопазването в България нито лекарите, нито пациентите?

Дечо Дечев: Категорично ясни са две неща – рано или късно това, което предлага г-н Ананиев ще се случи. Т.е. ще влязат допълнителни осигурители и дейността ще се раздели на базов пакет и на такъв, за койот трябва да плащаме едновременно. Това е категорично ясно, другото категорично ясно е, че няма да се случи скоро, поради проста причина, че ситуацията е такава, че която и да е политическа сила разреши това да се случи, тя ще събере негативи. И пределно ясно е, че никой не иска да поема тази тежест. Така че ясно е какво трябва да се случи и е ясно, че няма да се случи.

Водещ: Защо няма да се случи.

Дечо Дечев: Така. Това мога да го кажа накратко.

Водещ: Трябва да ви кажа, че това ми е един от най-безнадеждните разговори, които съм правил някога.

Дечо Дечев: Трябва да сме откровени.

Водещ: Казахте, Касата се точи, хиляди дупки и пробойни, как трябва да стане, ама няма да стане.

Дечо Дечев: Ами разбира се, ясно е. За точенето не съм ви казал, че няма да стане. Има промени, има и шанс така да се запушат повечето от пробойни.

Водещ: Как се отнасяте към идеята, докторе, на ДПС ДДС-то върху лекарствата да падне? Това означава ли, че хората на другата сутрин ще се родят с по-евтини лекарства?

Дечо Дечев: Това означава, че относно предизборни и популистките тези започват да валят. За мен е абсолютно нелепо в един социален модел, който се финансира от данъци, да залагаш действия, които намаляват приходната част на бюджета, това е абсолютно нелепо.

Водещ: Това вас ще ви удари ли, вас? Ако се намали ДДС-то по лекарствата ще има ли по-малко пари в Касата?

Дечо Дечев: Е как? Разбира се, как няма да има по-малко пари? Значи 1 милиард и 200 милиона влизат по линия на бюджета. Те влизат пък в този бюджет по линия на данъците. Значи като ги намалим или трябва да повишим някои други данъци или ще има по-малко приходна част на Касата, да речем. Това е, така че на всякакви такива предложения гледам, как да ви кажа, иронично. Хайде да го кажа така, избори идват, с пълното разбиране, че трябва да се говорят такива неща и мисля че в никакъв случай няма да се случат. По-скоро обратното, трябва да се предприемат такива действия, които да подсигурят увеличаване на приходната част на бюджета и то конкретна приходната част на Касата. Искам да ви кажа само няколко неща, ако ние като осигурени лица желаем да получаваме европейско качество на медицина, европейски достъп до лекарства, на цялата политическа класа трябва да е ясно, че ако в близките две години, бюджетът на касата не се повиши, поне с 50%, т.е. от 4 милиарда да стане 6 милиарда, проблемите, които ги виждат сега, ще им се сторят минимални, спрямо това, което ги очаква. Съсловието не може да продължава повече, неговият труд да не бъде оценен реално, същевременно на входа на системата чакат много голям брой лекарства, чиято терапия на човек много понякога превишава 1 милион лв., на човек говоря. Т.е. ако искаме европейски достъп до лекарства, ако искаме медицински персонал с европейски продукт качество, първото нещо е, пак ви казвам моето мнение, до две години трябва да влязат поне 50% в този бюджет.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Монополистът щях да кажа, д-р Дечев, защото той е шеф на единствената Здравна каса, управителят на Здравната каса д-р Дечев.

В ефира на БНТ управителят на НЗОК поиска бюджетът ѝ да се увеличи с поне 50% през следващите 2 години

БНТ, Новини в 20.00 часа


В ефира на БНТ управителят на НЗОК поиска бюджетът ѝ да се увеличи с поне 50% през следващите 2 години. Според Дечо Дечев така ще се осигури европейски достъп до медикаменти и здравни услуги на българските граждани. Дечев беше гост на Георги Любенов.

Според Дечо Дечев трябва да се предприемат действия за увеличаване на приходната част на бюджета на здравната каса.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: На цялата политическа класа трябва да е ясно, че ако в близките 2 години бюджетът на НЗОК не се повиши поне с 50%, тоест от 4 милиарда да стане 6, проблемите, които ги виждат сега, ще им се сторят минимални, спрямо това, което ги очаква. Съсловието не може повече да продължава неговия труд да не бъде оценен реално.

Освен това според Дечев имало много скъпи лекарства,които още не са включени в списъка, с медикаменти, които заплаща здравната каса. По думите му в момента бюджетът за болнична помощ е достатъчен.

Д-р Дечо Дечев: Ако бъде концентриран в по-малко изпълнители те да бъдат напълно задоволени през тези 30 дни, като бюджет, но понеже изпълнителите са много се налага да има така наречените лимити.

Управителят на касата, коментира и проверките на договорите с лекари, зъболекари и болници, които му възложи Върховната административна прокуратура през тази седмица.

Д-р Дечо Дечев: Какво иска да се провери? Има ли отчет една фиктивна дейност, дали срещу парите, които е получил от здравната каса, той е изпълнил всички задължения, които има по тази дейност.

След 2 месеца Дечев трябва да предостави обобщена информация на Върховната административна прокуратура за резултатите от проверките.

В двора на варненската болница „Света Анна“ вече има параклис

БНТ, Новини в 08.30 часа


В двора на варненската болница „Света Анна“ вече има параклис. Той беше осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Храмът носи името на покровителката на семейството и майчинството „Света Анна“ и се намира до новия вход на лечебното заведение. Средствата за изграждането му са осигурени от бюджета на болницата. Параклисът е част от проекта за обновяване на болничния комплекс.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Тези хора, които тук се лекуват, които боледуват, имат нужда от молитвите на светата праведна жена Анна – майка на Света Богородица.

Д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Анна“: Параклисът символизира вярата. Отзад има детелинка, в която ще бъдат засети детелини, да се надяваме, че ще има и с четири листа. Това е надеждата, а любовта – любовта трябва да я донесе всеки един, който идва на това място.

Опасни хапчета за отслабване се продават свободно в търговската мрежа

Нова телевизия, Новини в 12:00, 19.00 часа


Опасни хапчета за отслабване се продават свободно в търговската мрежа. Експеримент на Нова доказа в лаборатория, че хранителните добавки съдържат съставката сибутрамин. Веществото е забранено от Европейската агенция по лекарствата още през 2010 година, защото може да причини инфаркт на миокарда и сърдечен арест. Рискуваме ли здравето си в опит да достигнем мечтаните килограми? – разказва Християния Червенкова.

Бързо сваляне на килограми, за кратко и без странични ефекти. Това ни обещават стотиците реклами в интернет на различни хранителни добавки. Решаваме да проверим доколко са безопасни за здравето и дали не съдържат вредни, забранени или неизвестни за химиците вещества. На случаен принцип си купуваме 2 вида хранителни добавки от аптека. Онлайн поръчваме и още 2 продукта, които гарантират резултати веднага. На теория в хранителните добавки би трябвало да има само растителни съставки. Проверяваме на практика дали това е така – в лаборатория.

Здравка Захариева: В две от хранителните добавки беше установено наличие на лекарствената субстанция сибутрамин, като концентрациите, в които ги намерихме е около 22-25 мг на капсула.

Репортер: Колко опасен е сибутрамина, той е забранен от Европейската агенция по лекарствата?

Здравка Захариева: Рисковете надвишават ползите и затова е забранен, тъй като води до сърдечни проблеми, тахикардия, високо кръвно налягане, виене на свят.

Още по-учудени останахме от факта, че хранителните добавки, купени от сайтове, ни бяха изпратени с етикет “Детски играчки”. Питаме и лекарите – колко опасен е сибутраминът за сърцето ни?

Доц. Яна Симова: Самият сибутрамин увеличава честотата на инфаркти и на инсулти. 2014 година от един фет бърнър е установена епидемия от чернодробни увреждания, хепатит, които са довели до множество хоспитализации, чернодробни трансплантации и дори до смъртни случаи.

Здравка Захариева: Например на етикета пише, че това е продукт с растителни екстракти, който води до бързо отслабване, бързи ефекти, но вътре за бързо действие се слага сибутрамин.

Доц. Яна Симова: За мен е доста притеснително, защото това могат да си го доставят тийнейджъри, които започват да ходят на фитнес или искат бързо да отслабнат и да постигнат някакъв ефект.

Здравка Захариева: Идват при нас разтревожени родители, детето е купило от интернет и получава тахикардия например, защото си и ма някакви минимални сърдечни проблеми, но сибутрамина води до по-големи.

Ако продуктът е хранителна добавка за него отговаря Агенцията по храните, ако е лекарство Агенцията по лекарствата. Нелоялни търговски практики търсят от Комисия за защита на потребителите, но контролът става само по сигнал.

Национални радиа

Между 19 и 21 юни ВМА в София организира безплатни прегледи за лаймска болест за пациенти над 12-годишна възраст

БНР


Между 19 и 21 юни ВМА в София организира безплатни прегледи за лаймска болест за пациенти над 12-годишна възраст. Желаещите трябва да се запишат предварително по телефона като не се изисква направление от личен лекар. Лаймската болест се предава от кърлежи, а най-добрият начин за предпазване от тях е обработването на откритите площи. Добре е също хората да носят подходящо облекло и да използват ленти, съветва д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в инфекциозната клиника на ВМА. Тя обясни и какво да се направи, ако забележим кърлеж по тялото си: „Ако нямаме опит, ако нямаме възможност, да потърсим медицинска помощ в спешен център. Ако не, можем сами да се опитаме да го извадим, ако си носим в чантата една пинсета, с която добре да захванем кърлежа, бавно, с перпендикулярни движения без да го въртим, без да се опитваме да го убием и без да го задушаваме с всякакви течности.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 16.06.2019