Здравната каса ще плаща повече за лечение на деца

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 8


Между 20 и 30% повече, или от 840 до 2400 лв. ще получават болниците при лечение на дете. В този диапазон варира увеличението на голяма част от клиничните пътеки в педиатрията, за които вчера надзорът на касата подписа анекс към рамковия договор за 2018-а, по който работят болниците.

До дни той ще бъде подписан и от лекарския съюз, а след обнародването му в .Държавен вестник“ новите цени влизат в сила със задна дата -1 юни.

Освен в педиатрията се увеличават парите и в неонатологията. Повишението на клиничните пътеки за недоносените бебета също е с 20-30%, или между 1440 и 1670 лв. Със 100 лв. повече ще плаща здравната каса на болницата и при раждане – пътеката става от 850 на 950 лв. 100% пък е увеличението за лечение на септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18 г., като пътеката става 2400 лв. А от 1000 на 1300 лв. се вдига тази за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания в детска възраст. Въпреки настояването на лекарския съюз за вдигане с 20% на пътеките в пулмологията увеличението там е с 10% (от 40 до 130 лв.), но са обхванати и пациенти над 18 години.

Вадят 9 червея от окото на жена в Пловдив

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 8


9 миниатюрни червея по около 2 мм всеки са извадени от окото на жена, съобщиха от университетската болница „Пловдив“. Вероятно са попаднали в окото при разходка на жената в гората. Със същите оплаквания дошло и момче на 14 г. след тренировка на Гребната база в града.

Друг случай бил на жена с усещане за чуждо тяло. „При огледа на конюнктивата установихме червей с дължина 1 см, навит на топка“, разказа шефката на отделението д-р Гергана Попова. Но докато я подготвяли за операция, червеят изчезнал и дори ЯМР не го открил. Сега пациентката е под наблюдение. Предполага се, че ларвата проникнала в окото й при преход в планината.

На 10 хил. българи се падат по 42-ма лекари

Христо НИКОЛОВ

24 часа  стр. 8


42,4 лекари се падат на всеки 10 хиляди българи по данни от края на 2018 г., съобщи вчера Националният статистически институт.

Осигуреността с медицински специалисти леко се е влошила в сравнение с предходната година, когато са били 42,7. Но за последното десетилетие има значително подобрение – през 2010 г. например броят на лекарите на 10 хил. души е бил само 37.

Зъболекарите са едва 10 на всеки 10 хил. българи, т.е. на всеки от тях се падат средно по хиляда пациенти.

Осигуреността с лекари варира доста в рамките на страната, сочат данните. Те са повечко най-вече в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници като София, Пловдив, Плевен и Варна.

Най-малко са в област Кърджали, където по данни на НСИ В момента продължителността на живота е най-дълга в страната след столицата.

Прокуратурата разследва смъртта на 28-годишен пациент в линейка

Валери ВЕДОВ

24 часа  стр. 8


Прокуратурата във Враца нареди образуването на досъдебно производство и започна проверка как е починал 28-годишен мъж. Според жалбата на близките на Веселин Георгиев от врачанския квартал „Кулата“ той е издъхнал, защото медиците не са му оказали адекватна бърза помощ.

Веселин работел като багерист. В събота се почувствал зле, дишал тежко, а краката му се подули. Пристигналите с линейка медици повикали пожарникари, за да качат пълния мъж в колата. Майката твърди, че синът й бил захлупен по очи на носилката и така му било още по-трудно да диша. Пред спешния център във Враца медиците й съобщили, че той е починал в линейката.

Според лекарите мъжът е починал от белодробна недостатъчност. От спешния център отричат да не е оказана навреме помощ и твърдят, че е трябвало много порано да се повика линейка, а не да се чака последният момент.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ към здравното министерство се е самосезирала. Тя ще направи проверка в спешния център и във врачанската болница. Министър Кирил Ананиев е информиран за образуваната проверка, резултатите ще му бъдат докладвани.

Повече пари за заплати на медиците

24 часа  стр. 8


Протестите от началото на годината на медицински сестри, акушери, лаборанти и педиатри, предизвикани от ниското им заплащане на фона на лоши условия на труд, доведоха до отпускане на допълнителни средства от държавния бюджет и преговори за увеличение на цените на някои клинични пътеки, основно в педиатрията.

Анексът, подписан вчера от надзорния съвет на НЗОК, осигурява разпределение през пътеки на 50 млн. лв. допълнително до края на годината. Те са основно за педиатрите в специализираните болници и клиники, които са сред най-недофинансираните, и за акушер-гинеколозите. Както и за медицинския пресонал в по-малки болници, тъй като се вдигат цените на пътеките в пулмологията – едни от основните, по които те работят.

Гръцките власти: Пазете се от комари

24 часа  стр. 11


По това време на годината горските пожари и стачките обикновено са главна грижа на туристите в Гърция. Но в началото на летния сезон властите предупредиха: Пазете се от комари, пише в. „Гардиън“. Седмица след като гръцкото външно министерство включи насекомите в списъка с потенциални заплахи за туристите, здравните власти призоваха почиващите да вземат предпазни мерки срещу вируса на западнонилска треска.

През миналата година в Гърция бяха регистрирани безпрецедентни нива на разпространение на вируса. „Има достатъчно случаи, за да сте наясно, че това сега е здравен проблем“, коментира Данай Перваниду, ръководител на отдела за векторни заболявания към националната организация за обществено здраве. Перваниду отбелязва, че вирусът е достигнал до Гърция чрез мигриращи птици. „Препоръчваме всеки лично да предприеме мерки за защита като носене на дрехи с дълги ръкави, избягване на места със застояла вода, да се използват мрежи срещу комари и препарати против насекоми, съветва гръцкият здравен представител.

Рекордни 316 души са заболели от западнонилска треска миналата година. 50 гърци са починали. Случаите са регистрирани в градски и селски райони. Обикновено засегнатите от вируса не проявяват симптоми, докато 20% имат симптоми като при грип, включително температура, главоболие и болки. Само 1% се разболяват сериозно според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Но сред диагностицираните в Гърция през 2018 г. 243-ма са развили енцефалит, менингит и парализа.

Посолството на САЩ В Атина призова американските граждани да вземат предпазни мерки. Тази година се очаква около 31 милиона туристи да посетят Гърция. Правителството е започнало информационна кампания. Дивите птици служат като резервоари на вируса, а комарите го разпространяват, след като поемат от заразената им кръв. Гърция не е единствената държава, която отчита бум на западнонилска треска. Италия, Кипър, Румъния и Сърбия също регистрират увеличение.

Откривател на нови лекарства с голямата награда в „Големите малки“

12 фирми спечелиха по 10 хил. лв. реклама във вестника

Христо НИКОЛОВ

24 часа  стр. 19, 26


Биотехнологичният стартъп „Микар Иновейшън“ спечели първата награда в четвъртото издание на конкурса на „24 часа“ „Големите малки“. Церемонията бе в зала „Джон Атанасов“ на „София Тех парк“ в столицата.

Фирмата съществува едва от 3 години, но през това време вече има 30 научни публикации за открити от нея нови лекарствени формули. Бизнесът и се състои в това да продава тези формули на големи фармацевтични компании, които да извършат клиничните изследвания и да въведат в производство новите лекарства. Наградата – реклама на стойност 10 хиляди лева във вестник „24 часа“ и онлайн изданието му, бе връчена на основателя на фирмата Димитър Димитров от управителя на „Медийна група България“ Венелина Гочева.

Общо 12 компании спечелиха награди. В кампанията, която има за цел да насърчи малкия бизнес в България, този път участваха 88 фирми, които отговарят на законовите изисквания за малък бизнес – до 50 служители и оборот под 10 млн. евро на година.

Те бяха разпределени в 4 категории: „Иновативна фирма“, „Стартъп“, „Устойчиво развитие“ и „Социално предприемачество“.

Социалното предприемачество е нова категория в конкурса, в която бе отличено социалното предприятие „Неща с душа“, създадено от фондация „Оренда“. В него работят хора с увреждания, като самото то произвежда образователни и занимателни игри за деца със специални образователни потребности.

Да се провери каква е съдбата на малките фирми, които са били отличени в предните издания на конкурса, предложи по време на церемонията зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Идеята бе възприета от управителя на „Медийна група България“ Венелина Гочева.

Тя припомни, че кампанията е дала шанс на над 200 малки фирми, които са били отличени за свои иновативни идеи или просто за успехите, които са постигнали за краткото време от създаването си.

„Успешните примери също са заразителни или поне се надявам да са заразителни за останалите и всичко това, което създават фирмите, достигнали до финала на вашия конкурс, трябва да се види от хората“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя връчи награда в категорията „Социално предприемачество“. Фандъкова напомни, че 98% от фирмите в София са всъщност малки и средни и на тях се дължат 70% от прозведения в столицата брутен вътрешен продукт.

Домакинът на церемоният- изпълнителният директор на „София Тех парк“ Тодор Младенов, покани участниците да използват инфраструктурата на парка и най-вече уникалните лаборатории и инкубатора за стартиращи фирми.

Първи във веригата на създаване на стойност

„Микар Иновейшън“ изобретява и патентова нови лекарствени молекули

24 часа  стр. 20


В съвременната фармация пътят на всяко ново лекарство от създаването му до аптеката и пациента е невероятно дълъг и извънредно скъп. Понякога са нужни

10 години от идеята за нова лекарствена молекула, през различни клинични и неклинични изпитания и издаване на разрешения за производството, докато се стигне до изписването на рецепта от лекаря.

Обикновено фармацевтичните компании инвестират стотици милиони долари, а в последните години – дори милиарди, за пускането само на едно ново лекарство на пазара, особено тези за лечението на социално-значими заболявания.

Не е чудно, че патентите важат поне 10 години, през които никой друг няма право да произвежда същото лекарство, въпреки че формулата му задължително е публикувана и се знае от всички фармацевтични компании.

Българската фирма „Микар Иновейшън“, създадена от Димитър Димитров преди около 3 години, се е вместила в една съвсем малка, но затова пък особено важна ниша от целия този процес: изобретяването и патентоването на нови лекарствени молекули за лечение на голям клас болести.

Бизнес моделът се основава на патентоване на новооткритите молекули, а лицензите се предоставят впоследствие на търговски партньори, т.нар. Big pharma компании.

Те имат по-нататък грижата да проведат изпитанията първо върху животни, след това върху доброволци и да въведат в производство новото лекарство.

Другият модел е създаването на нови spin-out компании, които да развиват новата лекарствена молекула до клинично доказване на концепция и продажба.

Компанията има собствено портфолио от 13 нови лекарствени молекули в области като неврологията, онкологията, сърдечносъдовата система, дерматологията и редки заболявания. За всяка една лекарствена молекула се правят минимум

3 различни патента на световно ниво и най-голямата гордост за компанията е, че технологиите, разработени от нея, са валидирани в различни научни списания и са патентовани.

„Микар Иновейшън“ присъства в редица аналитични доклади като една от 250-те компании в света в тази област, като за последната година има 5 различни награди, включително за най-добър биотех стартъп.

Създателят и управител на фирмата Димитър Димитров обича да казва, че тя е нещо като фонтан за интелектуална собственост

Освен това тя е в началото на дългата верига на създаване на допълнителна стойност във фармацевтичната индустрия, където приносът в интелектуално отношение е най-голям.

Световна новост с BG произход ще подпомогне предклиничните изпитания

Фирма „Принтиво“ ООД създава триизмерна човешка костна тъкан, която замества опитите е животни за изпробване на нови лекарства

24 часа  стр. 20


Предклиничните и клиничните проучвания на нови лекарства са един съществен дял от съвременната фармация. И един необятен пазар, за който казват, че тепърва ще има съществен ръст от по 8-10 процента на годишна база, при все че и в момента той надхвърля 3,5 милиарда долара годишно в световен мащаб.

Всяка изобретена нова лекарствена молекула минава през предклинични изпитания, т.е. опити как ще действа върху животни, и клинични изпитания – изпробване на действието на лекарството върху хора. Първо това са здрави доброволци, които приемат лекарството, за да се провери неговата безопасност, а след това се търсят хора със съответните заболявания, които вземат лекарството под лекарско наблюдение.

Често тези процеси продължават с години и фармацевтичните компании плащат за тях съществен дял от цялостната инвестиция, която правят за разработването на новия медикамент.

Българската фирма „Принтиво“ ООД осигурява фармацевтични компании с присадка за костна тъкан при поискване, която може да бъде използвана за тестване на лекарства в предклинични проучвания.

Целевите й клиенти са фармацевтични компании със собствена развойна дейност и организации за биомедицински изследвания, включително университети, клиники и болници.

Стартиращата фирма проектира 3D човешка костна тъкан, която може да замести тестването на лекарства върху животни и да ускори процеса на тяхното разработване.

Използва собствено разработени 3D биопринтер (EVE) и биомастило (ADAM). Технологията позволява да създаде местна микроархитектура на тъканта с превъзходна точност на детайлите. Създава се такава сложна триизмерна структура, в която клетките могат да взаимодействат и да се държат като в човешкото тяло. Биомастилото е живата среда на продукта. Състои се от живи диференцирани стволови клетки и биополимери като колаген, формулата също така е обогатена със синтетични и неорганични био-съвместими материали за укрепване на механичната стабилност на костната присадка.

Иновацията на „Принтиво“ е световна новост и през 2017 г. фирмата печели състезанието за стартъпи betapitch Sofia.

Според създателя и собственик на „Принтиво“ ООД Спас Керимов до две години фирмата ще разполага с напълно разработен продукт кост на чип, който ще продава на фармацевтични компании и изследователски центрове в Европа и САЩ. Вече се водят разговори и се проучват възможностите за сътрудничество с няколко изследователски институции във Великобритания и Холандия, където наскоро се премести Европейската агенция по лекарства.

До 5 години фирмата ще е сключила дългосрочен договор с фармацевтичния гигант LaRoche за продължаване на научната работа по 3D биопринтирането на човешко бедро и коляно, подходящи за трансплантация в човешко тяло.

Отчет за 2018-а: болниците във Варна са на печалба

Лечебниците сами се справят с ремонтите и старата апаратура

Цанко ЦАНЕВ

24 часа  стр. 28


Общинското здравеопазване във Варна показва добро финансово състояние, стана ясно на заседание на комисията по собственост и стопанство към общинския съвет. На него бяха разгледани и приети отчетите на общинските лечебни заведения за 2018 г.

Повечето от болниците и ДКЦ са завършили годината с печалба. Традиционно добри резултати отчитат Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания .,Д-р Марко Марков“, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина, ДКЦ-3, ДКЦ-4, ДКЦ-5. Сред общинските здравни заведения все още има такива с отрицателен финансов резултат, но благодарение на предприетите оздравителни мерки задлъжнялостта е намаляла значително в сравнение с предходни години. Добър пример е ДКЦ „Св. Иван Рилски“, който е успял да стопи 80-хиляден банков кредит на близо 14 хил. лв. Застаряването на лекарите и медицинските сестри е един от основните проблеми пред общинското здравеопазване. Във всички лечебни заведения работят пенсионери, като част от тях са в напреднала възраст.

Другите сериозни проблеми са старият сграден фонд и остарялата техника. Въпреки трудностите част от лечебните заведения са успели със собствени средства да направят частични ремонти и да закупят съвременна апаратура.

Членовете на комисията освободиха от отговорност управителите на общинските здравни заведения с изключение на доц. Христо Ганчев, който ръководи болницата за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Бившият тубдиспансер остава лечебното заведение в най-тежко състояние.

346 болници осигуряват над 53 хил. легла

Труд  стр. 5


Осигуреност на населението с болнични легла в края на 2018 г. е 759,6 места на 100 000 души население. Към 31 декември у нас функционират общо 346 заведения за болнична помощ с 53 173 легла, от които 322 болници с 50 927 легла, показват още данните на НСИ. Заведенията за извънбол-нична помощ пък са 2066 с 1253 легла, а другите лечебни и здравни заведения -145 с 2086 легла. Най-високи са стойностите на показателя в областите Пловдив (979,9 на 100 000 души от населението), Смолян (974,2) и Плевен (928,9), а най-ниски са в областите Ямбол (344,8), Перник (370,6) и Видин (394,7).

Броят на болничните легла варира в широки граници в зависимост от типа болница – между 16 и 1501.

28-годишен издъхна в линейка

Близките му сезират прокуратурата, започва разследване

Райна ТОШЕВА

Монитор  стр. 2


Млад мъж от врачанския квартал „Кулата“ почина на път за болницата. Опечалените близки на 28-годишния Веселин Георгиев подозират, че му е оказана неадекватна помощ и са сезирали прокуратурата, която вече е започнала разследване на трагичния случай.

Младият мъж, който е работил като багерист в местна фирма, е издъхнал в събота. В предишните дни обаче чувствал болки в гърлото и гърдите, но не отишъл на лекар, а извикал майка си, която работи в столицата.

„Предположи, че е изстинал, болеше го гърлото. Казваше, че е жаден и дишаше тежко“, сподели майката на починалия пред бТВ.

„Сутринта му беше трудно да стане. Краката му бяха оттекли и се обадих в Бърза помощ. Линейката дойде за 10 минути. Веселин седеше в леглото и дишаше тежко. Той е доста пълен и се наложи да извикат пожарникари, за да помогнат да се качи в линейката. След като го натовариха, реанимобилът отказа да запали и пожарникарите го избутаха. При тръгването Веселин падна по очи в линейката, при което трудно си поемаше въздух. Помолих да спрат и да го обърнат, след което ме изхвърлиха от линейката. Пътувахме с кола след тях. Когато пристигнахме до болницата, ме попитаха

ДАЛИ СЪМ МУ ВЗЕЛА ЛИЧНАТА КАРТА, ЗАЩОТО Е ПОЧИНАЛ

Аз линейка ли повиках или катафалка?“ пита се майката.

„На мен ми казаха, че е починал в линейката. В смъртния акт обаче няма нито ден, нито час на смъртта“, споделя жената.

По думите на майката лекарите са оказали неадекватна първа помощ на сина й. Вместо да му поставят урбазон, за да облекчат дишането му, са му поставили морфин. В заключението на лекарите е посочено, че мъжът е починал от белодробна недостатъчност. Майката каза още, че Веселин е бил оставен да чака в тоалетната на болницата.

Прокуратурата е уведомена за случая. Започналое досъдебно производство. Екипът на Спешна помощ е дал сведения за станалото,

СПОРЕД КОИТО НЕ ИМ Е БИЛО ПО СИЛИТЕ ДА ОБЪРНАТ толкова тежък мъж, а само са извъртели главата му, за да може да диша.

Междувременно Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, която от 1 април пое функциите на закритата „Медицински одит“, се е самосезирала по случая, съобщиха от там. Инспекторите започват проверки в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца и в Многопрофилната болница в града „Христо Ботев“. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е информиран за образуваната проверка и резултатите от нея ще му бъдат докладвани, когато тя приключи.

Майката на 28-годишния Веселин Георгиев

Гинеколозите, кардиолозите и джипитата са най-много

Плевен и София с повече медици

Монитор  стр. 3


29 667 лекари практикуват на трудов договор в болниците и здравните заведения в страната. Това показват данни на Националния статистически институт за 2018 година. От тях джипитата са най-много – 4199, или 14.2%, акушер-гинеколозите и кардиолозите са по 5.9 на сто, педиатрите – 5.8%, анестезиолозите и реаниматорите5.6%, хирурзите – 5.3%, а невролозите – 5.0%.

Зъболекарите у нас са 7240, от тях 6347 работят в практики по договор с Националната здравноосигурителна каса.

От тях 101, или 1.6%, обслужват населението на повече от една област.

Медицинските специалисти по здравни грижи са 46 332, от които 30 589 медицински сестри и 3155 акушерки.

В болниците и центрове със стационар практикуват 17 001 лекари и 50 лекари по дентална медицина. Медицинските специалисти по здравни грижи са 27 799, от които 19 865 медицински сестри.

В заведенията за извънболнична помощ на основен трудов договор работят 10 492 лекари и 6801 лекари по дентална медицина. Тук се включват и всички лекари (6970) и лекари по дентална медицина (6347), които работят в индивидуални и групови практики по договор с НЗОК. От другите заведения за доболнична помощ най-голям е делът на лекарите, които са на основен трудов договор в медицински центрове (1777) и диагностичноконсултативни центрове (1377).

В други лечебни и здравни заведения, включително детски ясли и

КАБИНЕТИ В УЧИЛИЩА НА ТРУДОВ ДОГОВОР СА 2174 ЛЕКАРИ и 389 зъболекари. Осигуреността с лекари в края на 2018 г. общо за страната е 42.4 на 10 000 души от населението, а с лекари по дентална медицина -10.3 на 10 000 души от населението.

Осигуреността на населението с лекари по области варира от 25.9 до 62.0 на 10 000 души, като най-висока е в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници, показват данните на НСИ. Най-добре осигурени с медици, над стойностите за страната, са в Плевен (62.0 на 10 000 души от населението),

Пловдив (51.2), София (столица) (50.9) и Варна (50.0).

Най-малко са те в Кърджали (25.9 на 10 000 души от населението), Добрич (26.7) и Перник (28.6).

ОСИГУРЕНОСТТА С ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ ЗА СТРАНАТА Е 6.0 на 10 000 души от населението. Най-висок е показателят за областите Плевен (8.4 на 10 000 души), Видин и Кюстендил (по 7.1) и Ловеч (6.9). Най-малко са джипитата в областите Кърджали (3.9 на 10 000 души от населението), Търговище (4.3) и Разград (4.4).

Осигуреността със зъболекари за страната е 10.3 на 10 000 души от населението. Най-висок е показателят за областите Пловдив (15.7 на 10 000 души), София (столица) (14.4), Варна (12.1) и Перник (11.9). Най-ниска е осигуреността на населението с лекари по дентална медицина в областите Търговище и София (5.3), Разград (5.6) и Силистра (5.7 на 10 000 души от населението).

Към 31 декември миналата година в страната има 346 болници с 53 173 легла. Заведенията за извънболнична помощ са 2066 с 1253 легла, а другите лечебни и здравни заведения – 145 с 2086 легла.

Момиче пребори тумор, но загуби зрението си

Северина ДИМИТРОВА

Монитор  стр. 6


12-годишната Кристиана Кирилова от Кочериново успя да се пребори с тумор в мозъка, но загуби зрението си. Проблемите в семейството на Криска, както я наричат близките й, започнали през месец септември 2017г. Тогава на момичето е открит тумор в малкия мозък.

„Светът се срина върху главата ми. Веднага започнахме лечение, а седмица по-късно бяха направени две операции. На пръв поглед всичко вървеше по план, но на контролния преглед се установи, че туморът е пораснал. Последва трета животоспасяваща операция. За съжаление, по време на операцията беше увреден нерва на дясното око. Криска разви язва на роговицата – кератит и впоследствие загуби зрението си. Въпреки поредното тежко предизвикателство, ние бяхме обнадеждени и вярвахме, че резултатите на следващия преглед ще са положителни.

За съжаление, контролното ЯМР потвърди, че лечението не действа, а туморът е пораснал“, обяснява майката на момиченцето – Даниела Чанева.

Благодарение на приятели и добри хора, Десислава Чанева успява да събере 10000 евро и на 16 юли 2018 постъпва с дъщеря си в болницата.

„Най-после, през януари тази година получихме добри новини. Растежът на тумора е спрян.

Сега остава да победим и в битката за запазване на зрението на моето момиченце“, обяви още Чанева. За да може Криска да вижда отново, трябва да бъде направена трансплантация на роговицата през месец септември. За целта е необходима сума в размер на 16 410 евро.

Може да помогнете на лъчезарната и борбена Криска да бъде напълно здраво дете с дарение на банкова сметка:

BG34UBBS80021451625210, Банка – ОББ, титуляр Десислава Чанева.

Глад за фелдшери и акушери

Видин с най-малко специалисти, Плевен с най-много джипита

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 5


Глад за фелдшери и акушери в цялата страна. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година.

В сравнение с 2017 г. медицинските специалисти са намалели с 370. Най-сериозен е дефицитът в Перник, Разград и Ловеч. Общият брой на медицинските сестри и лекарите също е намалял съответно с 366 и с 411 кадъра.

Кадри

Въпреки дефицита в общия брой на специалистите в някои направления се отбелязва увеличение. През изминалата година има ръст на кадрите в кардиологията, пневмологията, педиатрията и ортопедията. Освен това сме се сдобили с повече уролози, ин-фекционисти, акушер-гинеколози, офталмолози, оториноларинголози, невролози и психиатри. Повече са също специалистите по кожни и венерически болести, по физикална терапия, както и рентгенолозите. За сметка на това пък са намалели лекарите по вътрешни болести и хирурзите. По специалности най-голям е процентът на общопрактикуващите лекари -4199, или 14,2% от всички лекари в страната. С най-много джипита на глава от населението разполага Плевен. Най-малко пък са личните лекари в Кърджали.

Области

На второ място по многочисленост са гинеколозите, а на трето – кардиолозите. Въпреки това има области, в които и тези специалисти са по-малко от необходимото. Така например ако в София работят 438 лекари за сърце, то в Търговище има само 9. Там страдат и от недостиг на зъболекари. Такава е ситуацията и с акушер-гинеколозите. В столицата те са 433-ма, а в Перник и Видин – едва по 12. Именно Видин е и областта с най-малко кадри в почти всяка специалност. В същото време тази година от НСИ не са обявили възрастта на лекарите. Данните за 2017 г. показваха, че близо 5000 медици, които трябва да са пенсионирани, продължават да ни лекуват. По отношение на леглата в болничните заведения пък новите данни показват, че те са се увеличили. Така ако преди две години е имало 52 744 места, то през 2018 г. те вече са били 53 173.

Отражение на проблемите

Телеграф  стр. 12


В СТРАНАТА ИМА ГЛАД ЗА ФЕЛДШЕРИ И АКУШЕРИ. В същото време докато обшият брой на лекарите намалява, в някои направления специалистите се увеличават (виж стр. 5).

Данните на Националния статистически институт са показателни не само за състоянието на родното здравеопазване, но също и за условията на живот в различните области на страната. Там, където заплатите и раждаемостта са най-ниски, а безработицата и смъртността са най-високи, винаги има дефицит на кадри. И тук не говорим само за лекари. Това от своя страна принуждава младите хора да търсят реализация в големите градове или директно в чужбина. Единственият начин този порочен кръг да бъде прекъснат е с инвестиции. От години областните болници са изправени пред фалит. Студентите по медицина пък започват да стягат куфарите още по време на следването си, а онези, които все пак остават, предпочитат да работят в някоя от големите болници в София. Въпреки това светлина в тунела има. Доказателството отново е в статистиката. През 2017 г. в две области от страната липсваха уролози. Година по-късно този проблем е решен. Много други обаче остават.

А дефицитът на кадри е отражение на всички тях.

Зов за помощ!

Телеграф  стр. 34


Слънчевата Мими от град София е родена със Синдром на Даун. През декември месец 2017 година, дни преди да навърши 5 години, е диагностицирана с остра лимфобластна Б-клетъчна левкемия!

След година и половина непрестанна борба с диагнозата, родителите на Мими чуха отново най-страшното: МИМИ ИМА РЕЦИДИВ!

За съжаление, тя не се влияе от провежданото в момента лечение и СПЕШНО се налага да бъде започнато ново! След дълго проучване и изпратени запитвания до няколко чужди клиники, Мими има шанс да бъде лекувана в чужбина! Получена е оферта от клиниката в гр. Вюрцбург – Германия, която е на стойност 310 000 евро. Сума непосилна за семейството й.

Семейството на Мими

– мама Надя, тате Иван и братчето Ники, са много уплашени и имат нужда от нашата подкрепа! Те вярват, че има много добри хора и с тяхна помощ ще успеят да осигурят най-доброто лечение на своето малко слънчице!

В момента тече кампания за набиране на средства за лечението на детето. Събрана е половината сума, като остава по най бързия начин да се събере и остатъка от 140 429 евро, защото състоянието на Мими е изключително тежко и всяка секунда е ценна за нейния живот.

ВСИЧКИ НИЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ЧУДОТО ЗА МИМИ – ЧУДОТО НАРЕЧЕНО ЖИВОТ!

BG34RZBB91551007617418 Bic: RZBBBGSF

Райфайзен банк гр.София Мария Иванова Иванова

espisfpp@gmail.com helpkarma.com/help/mimi

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Зов за помощ!

Телеграф  стр. 36


АСЕН НАЙДЕНОВ КИРИЛОВ от гр. Кюстендил, страда от аденокарциом на стомаха и се нуждае от СПЕШНА ЖИВОТОСПАСЯВАЩА ОПЕРАЦИЯ в Турция.

Необходимата сума за лечение е 55 000 евро и е непосилна за него.

Всеки, който има възможност, може да помогне по изписаните по-долу банкови сметки.

BGN левова сметка: BG95STS А93000026014459 STSABGSF Банка ДСК

EUR евро сметка: BG56STSA93000026014482 STSABGSF Банка ДСК

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Болничната мрежа става все по-раздута

Броят на леглата у нас продължава да расте

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 3


На фона на препоръки и анализи за раздутата болнична мрежа – както от чужди експерти, така и от Министерството на здравеопазването, броят на леглата в болниците у нас продължава да расте. Осигуреността на населението с болнични легла в края на 2018 г. е 759.6 на 100 000 души, сочат данните на Националния статистически институт. Година по-рано на 100 000 души се падат 748 легла. В края на 2014 г. осигуреността е 715 на 100 000.

Броят на болниците остава константен през последните години. В края на 2018 г. те са 346, колкото са и в края на 2017 г, и през 2010 г. Общият брой на леглата обаче очаквано расте. Сега те са 53 173, а през 2010 г. са били малко под 49 000. Това означава, че в последните години тенденцията не е за откриване на толкова много нови болници, колкото за разширяване на дейността на вече съществуващите, особено в посока по-добре финансираните от здравната каса клинични пътеки. Освен това от години НЗОК налага и мораториуми за финансиране на новопоявили се лечебни заведения, затова се разкриват и филиали на вече съществуващи.

Най-осигурени с болнични легла са в областите Пловдив (979.9 на 100 000 души от населението), Смолян (974.2) и Плевен (928.9), а най-ниско осигурени са в областите Ямбол (344.8), Перник (370.6) и Видин (394.7), съобщават от НСИ.

Многопрофилните болници са 185 и имат 37 489 легла. През 2014 г. те са 176 и имат 34 500 легла.

Броят на леглата варира в широки граници – от 16 до 1501. Най-голям е делът на многопрофилните болници, които към края на годината разполагат със 100 до 299 легла -44.9%. С над 500 легла са 7.0% от МБАЛ. Специализираните болници у нас са 137, съответно със 13 438 легла.

И в момента у нас действа национална здравна карта, според която болничните легла за активно лечение са с 5400 повече от потребностите на населението. По закон здравната каса трябва да се съобразява с картата, когато сключва договори с болниците и да не финансира излишните. НЗОК обаче от години игнорира картата и плаща на всички.

Доклади на Европейската комисия пък сочат България като шампион както по хоспитализации, така и по брой легла за активно лечение на глава от населението в ЕС.

КАДРИ

В края на 2018 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 29 667 лекари. Почти толкова са и медицинските сестри – 30 589, въпреки че за осигуряване на качествени грижи съотношението трябва да е 1:2. Общо медицинските специалисти по здравни грижи са 46 332, от тях 3155 са акушерките. В болниците работят 17 000 лекари. Броят и на лекарите, и на специалистите по здравни грижи се запазва в последните години. В структурата на лекарите по специалности най-голям е делът на общопрактикуващите – 4199, следват акушерство и гинекология, кардиология, педиатрия, анестезиология и интензивно лечение.

5400 ПОВЕЧЕ са болничните легла за активно лечение, отколкото са нуждите на болните

По-високите цени на НЗОК в педиатрията са почти факт

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3


Надзорният съвет на здравната каса подписа анекс към Националния рамков договор, с който цените на някои клинични пътеки, предимно в педиатрията, са увеличени с 10-30%. За да е окончателен факт ръстът на цените, анексът трябва да бъде подписан и от лекарския съюз, което вероятно ще стане.

Според анекса най-голямото повишение е в областта на неонатологията, където скокът е с 20-30%. Педиатричните пътеки също са увеличени с 20-30% и цените им вече са от 840 до 2400 лв. С 30% се увеличават пътеките за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания в детска възраст -1300 лв.

Новите цени ще влязат в сила със задна дата – от 1 юни.

Парите за ръста са от резерва на касата – 50 млн. лв. Решението те да бъдат отпуснати беше взето след протестите на работещите в специализираната болница по педиатрия в София. Лечението на детските болести е сред най-зле финансираните от НЗОК.

Столични ДКЦ са на ръба на оцеляването

Шест медицински центъра в София са излезли на загуба през 2018 г.

Деси ВЕЛЕВА

Дума  стр. 4


Много столични Диагностичноконсултативни центрове са на ръба на оцеляването, сочат отчетите за финансовото им състояние през миналата година. Шест от тях са излезли на загуба, а голяма част от останалите 24 бивши поликлиники едвам крепят балансите си, за да не излязат на минус.

От години с влошено финансово състояние е поликлиниката в кв. „Орландовци“, която е единствената в този район и обслужва 40 000 столичани.

Сградата на медицинския център е в трагично състояние, а през миналата година загубите му достигат 18 000 лева, въпреки че е получил заем от общината.

V ДКЦ, известно още като Студенска поликлиника, продължава да е в трагично финансово състояние. Той увеличава загубите си, които са 182 000 лв. през миналата година, и държи рекорд по този показател. Задълженията му достигат 820 000 лева.

Другото губещо дружество е VI ДКЦ в район „Илинден“, което е натрупало 46 000 лева загуби през 2018 г.

Въпреки че се справя по-добре финансово, и през миналата година на минус излиза XV ДКЦ в район „Изгрев“- с 18 000 лева. Почти същите са загубите и за XVI ДКЦ, което се намира в „Кремиковци“, определян като район с повишен здравен риск. Заради това и от общината са отпуснали на поликлиниката 25 000 лева за погасяване на задължения. Отделно дружеството е ответник по дело за стари задължения, чийто изход не е ясен.

„Столичната община е длъжник на ДКЦ-тата, някои от които са незаменими, защото нямат алтернатива“, коментира за ДУМА общинският съветник от БСП Милка Христова, член на здравната комисия към СОС. Тя припомни, че някои от бившите поликлиники са в ликвидация. Според нея общината трябва да намери нишата си в столичното здравеопазване, да укрепи болниците за долекуване, хосписите и да развива онези области, които още не са завзети от частните структури. „Да не забравяме, че общинските болници и поликлиники са в ситуация на нелоялна конкуренция с частните здравни заведения“, припомни Христова. Според нея общинските болници оцеляват благодарение на финансиране от Столичната община.

Десетки хиляди лекари

Дума  стр. 1


и медицински работници в Индия излязоха на национален протест с призив за по-голяма защита срещу насилието, което упражняват срещу тях пациенти и техните семейства. 24-часовата национална стачка е знак на солидарност с трима лекари в източния щат Западен Бенгал, които бяха жестоко пребити от близките на починал пациент

17.06.2019

Национални телевизии

Здравната каса подписа днес анекса към НРД 2018-та за по-високи цени на най-недофинансираните клинични пътеки

БНТ, Новини в 20.00 часа Здравната каса подписа днес анекса към Националния рамковдоговор 2018-та за по-високи цени на най-недофинансираните клинични пътеки. Повишават се средствата в областта на педиатрията, неонатологията и пулмологията. За плащане на по-високите цени на клиничните пътеки, с решение на Надзорния съвет от 27 май, касата отблокира от резерва си 50 млн. лева. Предстои анексът да бъде подписан и от Българския лекарски съюз. Новите цени ще влязат в сила със задна дата – 1 юни.

Гръцките власти издадоха предупреждение за нов бум на западнонилска треска

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Гръцките власти издадоха предупреждение за нов бум на западнонилска треска. Гражданите и туристите са посъветвани да вземат предпазни мерки срещу ухапвания от комари. Миналата година в страната са регистрирани рекордните 316 случая на заразени с вируса, а 50 души са починали.

Репортер: В началото на летния сезон, гръцките власти предупреждават туристите да предприемат всички необходими мерки, за да се предпазят от ухапвания на комари. След безпрецедентния бум на западнонилска треска миналата година, тази са регистрирани случаи на заразени с вируса хора по-рано от очакваното. Заболели има както в градските, така и в селските райони на Гърция. В страната е започнала информационна кампания, а туристите могат да намерят брошури още на летището. Препоръчва се да се избягват места със застояла вода, да се използват репеленти срещу комари и да се носят дрехи с дълги ръкави. В общия случай, заразените със западнонилска треска не проявяват симптоми. Около 20% имат такива, подобни на настинка, включително температура и главоболие, а едва 1% от хората развиват сериозни заболявания. Броят на тежко болните през миналата година, обаче, чувствително се е увеличил, имаше и смъртни случаи. Очаква се около 31 млн. души да посетят Гърция тази година. Разпространение на вируса на западнонилска треска има и в Сърбия, Кипър, Румъния и Италия.

Медицинския одит се самосезира по случая с пациента, който издъхна в в линейка във Враца

бТВ, новини в 23.30 часа


Медицинския одит се самосезира по случая с пациента, който издъхна в в линейка във Враца, за когото ви разказахме по-рано днес. Почернените роднини обвиняват екипа на Спешната помощ. Образуваното досъдебно производство е за професионална непредпазливост.

Въпреки че е бил доста пълен, 28-годишният Веселин бил енергичен и до последно ходел на работа. Почувствал се зле и близките му извикали спешна помощ. Изнесен е от дома си на платнище от пожарникари. Освен на него помагат и на линейката, която не могла да запали.

Виолета Василева: Едно такова друсане и още повече, той се обърна по очите си. Погледна ме, искаше въздух да му дадем. Викам, той посинява, той няма въздух, моля ви се, дайте малко само да го върнем.

Майката настоява спешният автомобил да спре. Тогава лекарят, който пътувал до шофьора, се качва при пациента.

Виолета Василева: Казва: слизай веднага. Аз слизам, оставят ме и тръгват.

Валя Маринова: Докторът дойде и вече с моя помощ и с него, колкото можах, го обърнах, наложи се (…), поставих отново кислорода и тръгнахме. Но това не може двама човека да го обърнат.

Минути по-късно в спешния център, където пристига с такси, съобщават на жената, че Веселин е починал.

Д-р Евелин Василев: Проблемът е с дихателна и сърдечна недостатъчност на пациента от вечерта. Проблемът не е нещо, което е станало на момента.

Случаят коментира и зам.-министърът на здравеопазването.

Д-р Бойко Пенков: Когато има проблем, тогава се използват, в смисъл, мобилизират се хора, които са близки на пациента, аз съм имали мои близки, които сме ги изнасяли с одеяло или с брезент, няколко човека в удобно положение, това става, случва се, става и бързо, винаги се намира решение. То е нестандартно в повечето случаи.

Гергана Георгиева: Дори и да не са могли, при положение че е пълен, да го сложат да легне, с количката е могъл просто да седи в линейката.

Виолета Василева: Аз питам, линейка ли извиках, защо я извиках, нали да му дадат първа помощ, или извиках катафалка?

Днес стана ясно, че смъртта е настъпила, вследствие на белодробен проблем.

След шест години и повече от 10 ин витро процедури мъж и жена станаха родители на тризнаци

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Щастието по три. След шест години и повече от 10 ин витро процедури мъж и жена станаха родители на тризнаци. Младата майка е на 44 г. Семейството и лекарите приемат появата на трите бебета за истинско чудо.

Димитринка Йорданова: Пътят беше много дълъг, повече от шест години. С трудности.

Димитринка е на 44 г., от Сливен. Заедно със Светослав мечтаят за дете повече от шест години. Правят повече от 10 опита ин витро, тъй като жената има здравословен проблем, който не позволява нормалното зачеване. Докато чака семейството, подава документи за осиновяване.

Димитринка Йорданова: Имаме подадени документи. Решихме да направим още един опит и то се получи.

Светослав Тодоров: Специално за отказване – не сме имали такива намерения въобще. Но вече годинките напреднаха и беше един от последните опити, които направихме

На 13 юни чудото се случва – раждат се тризнаци, две момиченца Ана-Мария и Християна и един момче, Светослав.

Д-р Антон Баев: Дори ние не очаквахме, като се има предвид опитите, които тя е направила и това, че имахме три ембриона и ги трансферирахме. Не очаквахме тя да стане бременна с тризнаци.

Димитринка Йорданова: При д-р Баев се получи от втория път, да. В рамките на два месеца.

Репортер: Вярвахте ли, че ще се получи тогава?

Димитринка Йорданова: Да, да. Още за първи път, когато го видяхме доктора, повярвах.

Репортер: Можем ли да кажем, че това е медицинско чудо?

Д-р Антон Баев: Да, това е едно чудо на съвременната медицина, на ин витро процедурата. Възрастта по принцип е лош фактор, той намалява шансовете, намалява качеството на яйцеклетките и качеството на ембрионите. Затова за мен е голям успех, че на 44 г. успя.

Семейството благодари на д-р Баев и целия му екип за грижите и помощта, без която днес нямаше да са горди родители. Защото по думите на Димитринка всяка жена заслужава да бъде майка.

Д-р Антон Баев: Основният проблем е, че около 50% от жените се отказват при първата неуспешна ин витро процедура, което така е много лошо, защото те биха успели, ако продължат нататък. И моят апел е никога да не се отказват, да продължават.

Димитринка Йорданова: Може и да си на 20, може и да си на 30 или на 40, нещата се получават. Но трябва борба, борба. И то голяма борба.

Национални радиа

Парите за лечение на деца и за грижите за новородени ще бъдат увеличени със задна дата от 1 юни

БНР


Парите за лечение на деца и за грижите за новородени ще бъдат увеличени със задна дата от 1 юни. Това предвиждат новите цени на клинични пътеки, одобрени днес от Надзорния съвет на здравната каса. Информира репортерът Маргарита Иванова.

Репортер: Надзорниците одобриха увеличението на част от клиничните пътеки за педиатрични и неонатологични грижи с до 30 на сто. Двойно е увеличена клиничната пътека за бактериални артрити и остиемиелити при деца до 18 години. Парите за диагностика и лечение на онкологични и онкохематологични заболявания при децата са увеличени с една трета. Въвеждат се отделни клинични пътеки за деца и за възрастни. За обезпечаване на новите финансови параметри са освободени 50 милиона лева от резерва на Касата. До промените се стигна след серия от протести на медици от Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ в София.

Водещ: Анексът към Националния рамков договор ще влезе в сила, след като бъде разгледан в сряда от УС на Лекарския съюз.

Здравната каса и Лекарския съюз постигнаха съгласие по анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности

БНР


Здравната каса и Лекарския съюз постигнаха съгласие по анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности. В него е заложено увеличение между 10 и 30% на значителен брой клинични пътеки.

До решението за увеличаване на цените на клиничните пътеки за деца се стигна след протести на медици от специализираната детска болница в столицата. Според анекса в областта на неонатологията увеличението на клиничните пътеки е с 20-30% или от 1 440 лв. до 1 670 лв. Увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30% или от 840 до 2 400 лв. На 100% е увеличена клиничната пътека за септични артитрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст. С 30% се увеличават пътеките за диагностика и лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детската възраст 1 300 лв. За да се обезпечат финансово увеличените цени на клинични пътеки, Надзорния съвет освободи 50 млн. лв. от резерва на касата.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 18.06.2019