Смъртта на 6-годишната Мария извади наяве хаоса с плащането на скъпите лекарства

Здравното министерство ще разреши на болниците да трупат запаси от медикаментите за деца

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 5


След закриването на фонда за лечение на деца преди 3 месеца системата не работи добре, а дирекцията на здравната каса, която трябва да финансира скъпото лечение на деца, не работи добре. Целият хаос излезе наяве, след като почина 6-годишната Мария Иванова. Детето бе със синдром на Даун и тежка форма на левкемия.

Здравната каса и университетската болница „Царица Йоанна ИСУЛ“ от април не могат да уредят помежду си кой да плати лекарствата за Мария, стана ясно от становище на НЗОК след смъртта на детето. Медикаментите не са разрешени за употреба в България, въпреки че са световен златен стандарт от 25 години за лечението на тази форма на левкемия. По закон всички подобни лекарства се поръчват за конкретен пациент и се поемат от държавата. До 1 април за тях плащаше фондът, а след тази дата -касата.

Майката на 6-годишната Мария Надя Мирчева е подала заявление към НЗОК за заплащане на 2 медикамента на 25 април. До 18 юни обаче разрешение така и не идва, защото пък от ИСУЛ от своя страна не са дали задължителен документ за цената им. Болницата не разполагала с такъв, защото преди това Мария е била лекувана с медикаменти, останали в болничната аптека, а за да го има въпросния документ, трябвало да се изчака новата поръчка.

Междувременно състоянието на детето се влошава, болницата спира досегашното лечение и го заменя с реанимация. Заради това на 17 юни ИСУЛ връчва фактура на майка й за цената на лекарствата, тъй като към този момент все още няма решение на касата за заплащане. Фактурата е издадена към банката, където е открита дарителска сметка на Мария. Позицията на ИСУЛ е, че така са правили и в други подобни случаи още докато работел фондът.

На 18 юни НЗОК все пак е издала решение, фактурата е анулирана, а разходите ще бъдат платени от касата.

Ден по-късно Мария почина

Цялата административна неразбория стана ясна в четвъртък при изслушване в парламентарната здравна комисия на шефа на касата д-р Дечо Дечев, на ИСУЛ проф. Бойко Коруков и началника на детската онкохематология там проф. Добрин Константинов. Заседанието на депутатите бе именно по казуса с малката Мими.

Здравното министерство ще прави спешни промени, с които да облекчи процедурата с плащането на тези скъпи лекарства.

„Работим за промяна на нормативната уредба, така че болниците да могат да правят заявки за лекарства, които не се предлагат в България, за по-продължителен период от време, а не за конкретен пациент, като това ще става на базата на анализ за преминалите болни от предходни периоди. Целта е, когато възникнат извънредни случаи, да имат наличности“, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Това ще облекчи и родителите, тъй като няма да се налага те да подават индивидуални документи.

Министерството или касата да се заеме с доставката на лекарствата, неразрешени за употреба у нас, призова депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, който е онкохематолог.

Въпреки административното забавяне и проф. Константинов, и д-р Дечев бяха категорични, че това не е оказало никакво влияние върху лечението на 6-годишното момиченце. То е било адекватно, навременно и според всички стандарти. „Детето, независимо от тежкото вродено състояние, предшестващо и усложняващо последвалото онкологично заболяване, е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти

В резултат на това е постигната ремисия от над две години. (Първоначално заболяването е открито в края на 2017 г., б.а.) Настъпилият рецидив преди около два месеца е наложил ново, интензивно лечение, отново съобразено с межпунагюдните стандарти“, обясниха от ИСУЛ в свое становище по-рано през деня.

360 молби за заплащане на медицински и други услуги у нас и в чужбина е разгледала новата дирекция в здравната каса от 1 април досега. От тях 146 били прехвърлени от фонда. От 1 до 19 юни пък били издадени разрешения за 29 деца, а още 10 чакали одобрение от шефа на касата.

„Сред основните причини за забавяне на решенията са събирането на цялата нужна документация с оферти от чуждите лечебни заведения. Ние няма как да ги задължим да правят това в срок“, обясни д-р Дечев.

Момиченцето почина след рецидив на левкемия

Рецидив на тежка форма на левкемия погуби за 2 месеца 6-годишната Мария Иванова. Момиченцето се ражда с Даун, а когато е на 4 г., родителите й разбират, че страда и от левкемия. Диагнозата е поставена навреме и е започнало лечение, благодарение на което е постигната ремисия.

Преди 2 месеца обаче болестта се връща. Лечението отново започва, а междувременно семейството открива дарителска сметка, за да може Мими да замине за Германия за трансплантация на стволови клетки. Такива се правят и у нас, но не и на деца с Даун поради спецификата на състоянието. Момиченцето обаче не дочака трансплантацията.

Кърлежи заразили 100 с лаймска болест и 30 с марсилска треска

24 часа  стр. 21


Всеки ден стотици хора са ухапани от кърпежи и търсят помощ за изваждането им или за изследване на паразита дали не е заразен. Причините за бума са влажното време и ниската ефективност на пръсканията, които дъждът компрометира.

Достъпен и лесен начин за лична профилактика е да избягваме тревните площи и да преминаваме бързо, да използваме репеленти.

Това посъветва проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести и началник на Референтната лаборатория по кърлежопреносими болести.

Хладната пролет е забавила началото на „кърлежовия сезон“, сега сме сравнително в началото, вероятно случаите ще продължават да се увеличават.

Към момента имаме потвърдени данни, че развилите лаймска болест и марсилска треска са съответно около 100 и към 30, каза проф. Христова. Тя обаче очаква случаите да продължат да се увеличават бързо.

Според епидемиолозите около 10 процента от ухапаните от заразените паразити развиват инфекция.

Новите 3D технологии и невронавигацията увеличиха сигурността на операциите в неврохирургията на Пирогов

Най-впечатляващ е ефектът при сколиоза. С интердисциплинарни екипи успяваме при немислими довчера проблеми

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 22-23


Реализира се наша отдавнашна мента и разполагаме с апаратура, която ни позволява да лекуваме по нов, съвременен и много по-щадящ за пациентите начин. Тя позволява да се използва много по-малко облъчване, при по-ниски рискове за пациента и с по-сигурен резултат. Предимствата на новото оборудване проличават най-добре при тежките интервенции, каквато например е хирургията при сколиоза на гръбначния стълб. Тази патология представлява прогресиращо във времето изкривяване на гръбначния стълб, при което се нарушават опорните му възможности, създава се опасност от притискане и нарушено функциониране на нервни структури, включително и на гръбначния мозък, а в напреднали случаи -и на други жизненоважни органи като белите дробове.

Това разказа проф. д-р Николай Габровски, дмн, зам.-директор на университетската болница по спешна медицана „Пирогов“ и началник на Клиниката по неврохирургия.

– Какво включва високотехнологичното оборудване?

– Това е комбинация от апарати за диагностика и лечение, които през последната година станаха достъпни в „Пирогов“ и които позволяват да провеждаме неврохирургично лечение на редица заболявания на качествено ново ниво. Сколиозата е много добър пример за това по колко различен и комплексен начин може да се подходи към едно тежко, предизвикателно за лечение заболяване. Става дума за няколко високотехнологични апарата, но ще започна с диагностика – имаме нов дигитален апарат, който позволява да се снима целият гръбнак, а не както е обичайно -на части

Така много прецизно установяваме къде и какви кривини има гръбначният стълб, дали е балансиран, необходими ли са корекции и в каква степен. Има възможност за точно измерване и математическо моделиране.

Следва 3D принтирането с възможности да се направи реален модел на гръбначния стълб. Така може много прецизно да се огледа и планира операцията и тя буквално да се „проиграе“, преди да се влезе за реална интервенция. Част от интервенцията може да се подготви още на този етап, като предварително се персона-лизират част от медицинските изделия и се подготвят според индивидуалните кривини и нужди на конкретния пациент. Така се постига много по-висока прецизност и се съкращава оперативното време -важни фактори за успеха на лечението.

По време на интервенцията контролираме и насочваме движенията си със съвременна система за невронавигация. Тя използва 3-измерен модел на гръбначния стълб на пациента и проектира точното им положение спрямо пациента. Така можем предварително да преценим точната траектория и позиция на имплантите, които ще използваме. Доскоро това ставаше с множество рентгенови снимки, които да удостоверят правилното планиране и позициониране.

Сега това облъчване е намалено в пъти, а същевременно прецизността и сигурността на процедурата е повишена многократно.

– Звучи като научнофантастичен филм.

– За нас беше научнофантастична мечта, но вече е работеща в ежедневието реалност.

Доброто планиране и окомплектуване на оборудването позволи да се направи много ефективна, работеща и максимално полезна за пациента система, за което изказвам благодарност на ръководството на болницата, на екипите, работили по реализирането на тези проекти, и на принципала.

– С какви други иновации в областта на неврохирургията разполагате?

– Бих продължил с новия тридименсионален интраоперативен рентгенов апарат. Той позволява много прецизен контрол по време на операцията и повишаване на сигурността и на системата за невронавигация. Така двата апарата работят в синергия за постигането на по-добър резултат. Тук трябва да спомена и апаратурата за интраоперативен мониторинг. Чрез нея се следи състоянието и провеждането на нервните импулси, докато пациентът е в анестезия.

Специално при сколиозата по този начин се елиминира нуждата от прилаганото в миналото събуждане на пациента по време на операция, за да се установи дали има засягане на гръбначния мозък, или не.

-Намира ли тази апаратура приложение и при други заболявания освен при сколиозата?

– Всеки от изброените апарати,както и новите микроскопи и инструментариум намират приложение в ежедневната ни работа при операции на мозъчни тумори, съдови малформации, травма, гръбначни интервенции.

Може да се каже, че новата апаратура осигури допълнителен слой на сигурност за всички неврохирургични интервенции при по-кратко оперативно време и повишена прецизност.

Примерът с лечението на сколиозата най-ясно онагледява качествената промяна, която е настъпила в нашите възможности – от по-прецизната диагноза през 3D моделирането и планирането до осъществяването на самата интервенция.

Съвсем не на последно място ще спомена огромното предимство, с което разполагаме в болница „Пирогов“ -интердисциплинарните екипи.

Ние работим в отлична колаборация с колегите от ортопедия и травматология, със специалистите по коремна, съдова, гръдна хирургия. Голямо предимство и спокойствие при работа дава специализираната детска реанимация.

Тук е и мястото да благодаря на д-р Николай Тивчев, с когото имаме изградена дългогодишна колаборация при лечението на сколиозата, а и изобщо в областта на гръбначната хирургия

Това за мен е чудесен пример, че независимо от индивидуалния професионален път и различните специалности интердисциплинарния подход в съвременната медицина е не просто необходим, а задължителен за осигуряване на най-добър резултат за нашите пациенти.

Д-р Николай Тивчев: Предизвикателството при сколиозата е максимално да се изправи кривината, но без риск за гръбначния мозък

24 часа  стр. 23


– Д-р Тивчев, вие сте ортопед с опит в операциите на сколиоза в болница „Сердика“, а наскоро участвахте в интердисциплинарен екип в „Пирогов“ -болницата, в която преминава сериозна част от професионалната ви реализация.

Какво се променя в хирургията на сколиозата с използването на невронавигация?

– Сколиозата е много сложно изкривяване. Деформацията е 3-измерна – има изкривяване в предната равнина, изправяне на тръбната извивка, гледана отстрани, и ротация на прешлените около оста им.

Колкото по-голяма е кривината, толкова по-високостепенна е ротацията. Целта на лечението е гръбнакът да бъде изправен и ако е възможно, тази ротация да бъде коригирана.

Проблемът е, че при сколиозата едни прешлени са по-малки, отколкото трябва да бъдат, други по-големи и това създава технически трудности.

Същността на операцията е поставяне на два винта във всеки прешлен в зоната на изкривяването и съединяването на винтовете с надлъжни импланти, подобни на пръчки, с които се изправя гръбнакът. Понякога каналчето, през което трябва да мине винтът, е по-тясно от самия винт и „раздуването“ на този минитунел създава риск от излизане от правилната траектория. Ако отклонението е в посока на гръбначния мозък, тази толкова важна част от нервната система може да бъде увредена; ако е в посока навън – има риск за близките кръвоносни съдове; в други случаи може да бъде засегнат белият дроб.

Всичко това подсказва защо е важно траекторията да бъде супер-прецизна. Другото много важно условие е да се следи работата на гръбначния мозък по време на изправянето на гръбнака. При манипулацията скъсеният поради кривините гръбначен мозък се удължава -той на практика се изпъва и понякога може да настъпят увреждания, които се изразяват в пареза или парализа.

Двете най-важни неща са прецизно да се поставят винтовете -понякога и 30 на брой, и при изправянето на стълба да не се засегне гръбначният мозък.

В миналото, а и сега на повечето места в България поставянето на винтовете се извършваше с многократни рентгенови снимки за ориентир по време на операцията. А състоянието на нервите и гръбначния мозък се проверяваше с неприятна проба – тест на събуждане. При него пациентът се изважда от общата упойка на фона на продължаващо обезболяване, за да не усеща болка, но да може да изпълнява команди „размърдай пръстите на левия крак, сега на десния“. Когато ги движи, се доказва индиректно, че няма увреждане и фиксацията е правилна. Проблемът е, че от момента на събуждане до приключване на теста минават 10-20 минути и ако гръбначният мозък е бил увреден при разпъването му, може за това време да са настъпили необратими проме

Модерният начин особено при тежки случаи е възможен с апаратура като тази, налична в „Пирогов“. При т.нар.невромониториране се използва апарат, чрез който към главния мозък се подават импулси от електроди, които са извън главата, и се поставят електроди в крайниците. Така се проверява бързо и сигурно при пълна упойка дали подадените импулси от мозъка стигат до краката и за колко време. Пак чрез системата може отвън да се влияе върху моторната зона в мозъка, за да се види дали се раздвижва една или друга област в тялото.

Освен това с апаратурата може да се провери позицията на всеки от винтовете – дали не се приближава прекалено до някой нерв. Всичко това дава по-голямо спокойствие на екипа и висока сигурност на пациента.

Второто нововъведение в „Пирогов“ е невронавигационната система. За да се ориентират неспециалистите, може да се сравни с компютърна игра. При нея поставянето на винтовете става със специфични инструменти.

Хирургът наблюдава не толкова оперативното поле, колкото един екран, на който вижда точната траектория на действията си,триизмерно наблюдава точната позиция на винтовете. Второто предимство идва от по-особени рентгенови апарати, наречени 3-деменсионални. Предварително – подобна на компютърна томография, се скенира участъкът от гръбнака и образът се подава на апаратурата. Тя има грижата без допълнителни „снимки“ да ни показва триизмерно и безопасно за пациента къде и какво се случва в оперативното поле.

Безопасността е в 3 направления – точно фиксиране на посоката на винтовете, избягва се забавяне от често използване на рентген по време на поставянето на елементите и не се генерира облъчване за пациента и за оперативния екип – от хирурга до санитаря.

Съкращава се и операцията – при една от тях поставихме 28-те винта за час и 15-20 минути, 2 пъти по-кратко време, отколкото преди. Така се намалява кръвозагубата, използването на упойки, времето на открита операция и рискът от инфекции.

Безплатни прегледи на вени във великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов“

Съдовият хирург д-р Ангел Григоров: До 70% е съдовата патология у нас

24 часа  стр. 24


МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново и съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включват в националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Тя е организирана от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия. Целта е профилактика, тъй като през лятото венозната патология се увеличава.

„Обострянето на хроничната венозна болест се дължи на факта, че горещините водят до разширяване на кръвоносните съдове. Това води до един порочен кръг с венозния застой, дилатира се допълнително и венозната система. Клапите на дълбоките венозни съдове, на повърхностната венозна система не се затварят добре и застоят е още по-голям. Пациенти, които са имали варикофлебит или флеботромбози, може да развият някакъв вид усложнения“, коментира д-р Ангел Григоров.

Той безплатно ще преглежда пациенти в рамките на кампанията. Профилактичните прегледи са на 26 юни в ДКЦ към МОБАЛ.

„У нас процентът на хората, които страдат от хронична венозна болест, е значително по-висок в сравнение с други европейски държави. Това се дължи на факта, че българите масово обръщат внимание на проблема твърде късно.

През 2009 г. 40% от населението на България е страдало от разширени вени, а в момента венозната патология е над 60-70%. Едва 2-3% от пациентите следят и лекуват заболяването. В момента се наблюдава спад на възрастовата граница на цялата патология – венозна и артериална.

Имам пациент, който е на 12 години. Обикновено при жените възрастовата граница е по-ниска, между 40 и 50 години. За мъжете е малко по-висока, но това е относително“, казва д-р Ангел Григоров.

Генетичната обвързаност е една от сериозните и най-често срещани предпоставки за появата на хронична венозна болест. Доказано е, че ако двама родители страдат от разширени вени, 90% същия проблем ще има и детето им. Сред основните рискови фактори са и наднорменото тегло, заседналият начин на живот, ендокринологичните заболявания.

„Хроничната венозна болест най-често се среща при пациенти, които са много дълго на път – шофьори, пилоти. Друга рискова група са стругари, шивачи. При готвачите почти няма такъв, който да има здрави крака, тъй като работят в горещи помещения и стоят прави. Това са предпоставките за развитие на рефлукс“, обяснява великотърновският съдов хирург.

Етапите на заболяването са от нулева до шеста степен. При нулевата степен пациентът няма никакви видими симптоми, а само тежест, оток. Първият и вторият стадий са свързани с разширяване на малките капиляри. При третия пациентите вече имат добре оформена разширена вена, около 3 и повече милиметра, а при четвърта степен проблемите засягат самата кожа на крайниците.

„При пета степен има цикатриевси от зарастване на рани. Шеста степен е най-тежката – с активна язва на крака. Тогава заболяването вече се смята за социално значимо, защото пациентът е неработоспособен. Зависи от това до каква степен е увредена вената и има ли предхождащи заболявания, лечението може да отнеме месеци“, обяснява д-р Григоров.

Със съвременните методи на лечение – лазерна аблация или радиофлегвентна аблация на основния ствол на вената, а след това и с обработка на малките клончета със склерозация, раните се затварят за около месец. Ако обаче не се приложи това лечение, възстановяването става в пъти по-бавно.

„Дори да успеем да затворим тази рана и пациентът да се върне към нормалния си начин на живот, той винаги е в риск отново да получи активна язва“, казва д-р Григоров.

За лечението на хроничната венозна болест най-важна е превенцията, подчертава съдовият хирург. Той съветва при всяко съмнение пациентите да се обръщат към специалисти. Има и физически упражнения за намаляване на рисковете и усложненията от разширените вени.

Появи се нов вид атопична екзема – с късно начало

Всички форми на заболяването са се увеличили 6 пъти, страда 1 от 3 деца и всеки 13-и възрастен

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 26-27


Докато честотата е 5 %, атопичният дерматит е фокус единствено на дерматолозите. Днес вече е 6 пъти по-разпространен и създава проблем за 20-30 процента от населението в развитите държави. Освен това за все повече хора той не е детско заболяване, което се „израства“. В миналато това бяха около 1 процент от възрастните, сега са 7-8 процента, съобщи дерматоалергологът от Александровска болница доц. Жана Казанджиева.

Атопичен дерматит и атопична екзема са едно и също нещо, наречено по различен начин

Американците предпочитат названието дерматит, в Европа симпатизираме на екзема. Използват се за едно и също нещо – за генетичното предразположение за чувствителност към често срещащи се в околната среда агенти, на които всички хора са изложени, но само една част от тях реагират.

„Генетичният фактор е неизменен. Увеличаването на случаите особено сред децата идва от начина, по който ги отглеждаме. Вече е рядкост т.нар. фермерски живот – изолираме се от контакт с животни, децата не играят в пръстта, с повод и без повод се използват антибактериални кърпички. Това оставя имунната им система нетренирана за съвсем тривиални бактерии, с които миналите поколения не са имали конфликт. От друга страна, тези стерилни по отношение на „мръсотията“ деца са изложени от самото си раждане на всевъзможни алергени от въздуха, текстила, металите, козметиката, храната. Освен това в миналото бебето не е сменяло като сега населени места, георграфски региони и климатични условия, а тези фактори също участват в отключването на проблема -отбелязва доц. Казанджиева. -„Вътрешните“ причини за атопичния дерматит, които обуславят нарушената кожна бариера, не са променени. За сметка на това драстично е разширен кръгът на новите алергени на фона на имунна система, която не е била стимулирана по начин, обичаен за миналите поколения

Да върнем цивилизацията назад, няма начин, но с атопичен дерматит вече можем да живеем така, че да се чувстваме комфортно в тази чувствителна и уязвима кожа.“

Атопичният дерматит се изявява с дълготрайни, червени, сърбящи обриви върху подчертано суха кожа

Докъм 2000 г. медицината го приема за предимно детска болест. До момента, в който поради зачестяващите случаи се налага да се обособи като отделен вид т.нар. атопичен дерматит с късно начало – явление, сходно с акнето с късен старт.

Бебешкият атопичен дерматит най-често се появява около 3-ия месец след раждането. При 15% от децата се успокоява около 5-ата година, а след пубертета остава проблем само за около 5% от тийнейджърите с тежка форма на атопичната екзема. Но в последните години се появава нова категория пациенти, при които атопичният дерматит се отключва в по-късна възраст. Роля играят всички Фактори на индустриалната среда и негласните правила да сме винаги току-що изкъпани -за някои това значи 2-3 пъти на ден, да сме добре поддържани – една жена използва ежедневно средно по 15 козметични продукта, а мъжът около 10, дрехите ни да са изпрани с ухаещи прахове, домовете ни да миришат хубаво. Така кожата хем непрекъснато се изсушава и лишава от защитния си слой добри бактерии, хем е директно подложена на въздействието на голям брой ароматизатори, консерванти, оцветители и т.н. Към всичко това като отключващи фактори за късния дерматит се добавят замърсеният въздух и стресът, разказа дерматоалергологът.

Новата тенденция поставя атопичния дерматит в центъра на науката за кожните болести и тяхното лечение. За сравнение – разпространението на псориазиса е 4-5%, а на атопичната екзема – до 30% от децата и 7-8% от възрастните, като тежките форми са голямо предизвикателство за медицината.

Особеното е, че с годините проявите на атопичния дерматит по кожата се променят и в отделните възрастови групи изглеждат различно.

„През 1923 г. двама американски учени – Кука и Кок, които звучат на студентите като безалкохолната напитка, първи забелязват, че в „кошчето“ на екземите има много специфична категория, при която обривът не е мястото на контакта, а се манифестира с характерни особености в зависимост от възрастта – обясни доц. Казанджиева. – В тази група пациенти и в техните семейства се забелязва преобладаване и на други алергични заболявания -бронхиална астма, сенна хрема, конюнктивит на алергична основа.“

При бебетата атопичният дерматит се изявява със сухота на кожата и зачервени бузки с малки пъпчици – ако си прокарате ръката, имате чувство за песъчинки под кожата.

При по-големите деца екземата се локализира най-често в гънките на тялото – лакътните, задколенните, на китките и много характерното засягане на шията, получило неточното име „мръсен врат“, защото, освен че е суха и по-груба, кожата в тази област придобива и по-кафеникав тен. При децата с атопичен дерматит има и един много характерен белег. Поради голямата сухота на кожата под долния им клепач се образува една допълнителна гънка, а очите им са обградени от по-тъмни кръгове -ефект „очи на енот“

При късните форми на заболяването е характерна нумуларната изява. Заимства названието си от думата нумулус – монета. Уплътнени, подчертано релефни, окръглени червено-кафяви сърбящи екземни участъци приблизително с големина на монета се появяват най-често по гърба, краката, ръцете. Когато кожата на определено място е силно пигментирана и релефът е подчертан, се поставя диагнозата невродермит – т.е. понятието за атопичен дерматит, използвано от немската школа, която дълго време е била доминираща у нас.

Забелязвайки всички тези особености, Кука и Кок решават да извадят специфичната екзема като отделна единица, но не я кръщават на себе си, както обикновено се случва, а по съвета на филолог й дават името, което носи и сега – атопичен дерматит. На старогръцки „а“ означава не, а „топос“ – място, т.е. екзема, която е на различно място, не е локализирана в мястото на контакта, а другаде. Понеже са американци, използваното понятие е атопична екзема или атопичен дерматит. В Европа по-харесвано е названието ендогенна екзема, защото подчертава ролята на вътрешното генетично предразположение за тази особена екзема. От разграничаването на заболяването още няма 100 г., а вече се наблюдава 6 пъти увеличение на случаите и се обособяват нови форми, като например атопичния дерматит с късно начало.

Напредва ли паралелно с това и лечението? Ето какво обяснява дерматологът.

Първоначално се предписва базисна терапия, която е насочена към сухотата на кожата. Това са т.нар. емолиенти – локални средства, които помагат за нормализиране на хидратацията и омазняването. Последното появило се в тази област, са нова група кремове и лосиони, наречени емолиенти плюс, в които хидратиращите и омазняващите съставки са повече

Клиничните им изпитвания показват, че те не само облекчават сърбежа на кожата, а имат и противовъзпалително действие.

Тежката артилерия в системното лечение на този вид ендогенна екзема са биологичните средства, които навлизат и в дерматологията – основно при псориазиса и атопичния дерматит, след като се доказаха в онкологията, гастроентерологията, ревматологията. На научните конгреси тази година бяха представени над 10 нови молекули за локална употреба от групата на биологичните средства. Нито една от тези терапии още не е достъпна у нас, но се надяваме, че лечението на тежките случаи ще бъде поето от касата. Паралелно с тези вече създадени нови молекули се разработват и други, насочени към кожния микробиом – добрите микроорганизми, които при здрави хора представляват част от кожната бариера, а при атопичния дерматит са с нарушен баланс. Най-характерно е развитието на свръхпопулация от златист стафилокок – една от причините за влошаване на заболяването. Изпитванията на две от разработваните средства за възстановяване на микробиома на кожата са много напреднали и с обещаващи рузултати, очаква се в недалечно бъдеще да получат разрешение за употреба. Разработени са и други, принципно различни терапии с ниско дозирани цитокини, които са достъпни и у нас. Те не прекъсват патологичната верига като биологичните средства, а се опитват да възстановят баланса и по този начин да повлияят на възпалението, разказа доц. Казанджиева.

Във Варна откриха кабинет за лечение на болката

Орлин РАДЕВ

24 часа  стр. 29


Във Варна започна да функционира кабинет за лечение на болката. В него пациенти с остра и хронична болка ще имат възможност да получават компетентна комплексна помощ, свързана с облекчаване и преодоляване на това състояние.

Медицинските специалисти, които се борят с болката във всички нейни разновидности, са анестезиолози. Чрез разговори и прегледи, те ще оценяват нивото на болката и здравното състояние на пациента. Така ще преценяват кой медикамент, комбинация от медикаменти или техники са най-подходящи за лечение във всеки конкретен случай.

В новосъздадения кабинет за лечение на болката ще се лекуват състояния на остра и хронична болка. Помощ могат да потърсят пациенти с болка, дължаща се на ставно-мускулни заболявания, болки в гърба и кръста, онкологично болни пациенти с хронична болка, пациенти с болки след оперативни интервенции, мигрена, артритни болки, болки при заболявания на раменната, коленната и тазобедрената става, невропатични болки при съдови заболявания и диабет и др.

В кабинета ще се осъществяват консултативна, диагностична, медикаментозно-терапевтична и инвазивно-терапевтична дейност.

Първенци сме по пари под масата за здраве

Умираме заради липсата на средства

Стефан КЮЧУКОВ

Труд  стр. 11


Европейската комисия (ЕК) публикува годишния си доклад за България за 2019 г., в който се прави задълбочен преглед относно предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси. Всъщност това е цялостен анализ на социалното и икономическо състояние на държавата. Много от посочените проблеми са очевидни, но целта на доклада е те да се поставят във фокуса на управляващите, за да се вземат мерки за разрешаването им.

Много българи все още са изправени пред значителни пречки при достъпа до здравно обслужване, пише в доклада на ЕК. В края на 2017 г. броят на хората без здравно осигуряване е 719 хил., което представлява повече от 10% от населението. Лицата без осигуровка обикновено използват болниците и отделенията за спешна помощ като входна точка за достъп до системата, което намалява ефикасността на използване на здравните заведения. Това се отнася особено за много за ромите, като се смята, че по-малко от 50% от тях имат здравна осигуровка. Броят на хората, съобщаващи за неудовлетворени медицински потребности намалява, но техният дял все още е висок сред хората, които попадат в групата на 20-те процента с най-ниски доходи (5,6% в сравнение със средно 3,2% за ЕС). По отношение на неудовлетворените медицински потребности разликата между групите от 20-те процента с най-ниски и най-високи доходи в България е много висока, пише в доклада. Повишаването на достъпа до здравни услуги, по-специално за първичните здравни грижи, включително чрез развитието на инфраструктурите, може да спомогне за справяне с тези проблеми, посочват от ЕК.

Публичните разходи за здравеопазване продължават да са ниски. През 2016 г. публичните разходи представляваха едва 5% от БВП, с 2 процентни пункта по-малко от средната стойност за ЕС. Освен това публичните разходи покриват само 50% от общите разходи за здравеопазване, в сравнение със 77% средно за ЕС. Поради това почти половината от разходите за здравеопазване представляват преки плащания от страна на пациентите (формални и неформални) – най-големият дял в ЕС

Налице е недостиг на медицински сестри и общопрактикуващи лекари, като лекарите са неравномерно разпределени. Въпреки че броят на лекарите в България е над средното за ЕС ниво, на местно равнище тяхното разпределение варира в широки граници – от 597 на 100 хил. жители в Плевен до 264 в Кърджали. Освен това, само 15% от всички лекари са общопрактикуващи (значително под средната стойност за ЕС от 23%), което ограничава възможностите за предоставяне на първични здравни грижи.

Съотношението 440 медицински сестри на 100 хил. души от населението е сред най-ниските в ЕС и е значително под средното за ЕС равнище от 840 сестри, отчасти поради непривлекателните условия на труд, пише в документа. Съгласно Националната здравна карта за постигането на равнището на ЕС са необходими още около 30 хил. медицински сестри. Положителен е фактът, че през 2018 г. броят на местата за прием на студенти за медицински сестри в университетите се увеличи и за разлика от 2017 г. всички те бяха попълнени. Налице е план за обучение на по-голям брой медицински асистенти и парамедици, което ще освободи лекарите и сестрите от някои от текущите им задачи. Това следва да спомогне да се гарантира, че работната сила в здравеопазването се използва по-ефективно.

Болничните услуги доминират в системата на българското здравеопазване. 34% от общите разходи за здравеопазване са предназначени за болнични грижи което е над средното равнище за ЕС от 30% и едно от най-високите равнища сред всички държави членки. Потенциално биха могли да бъдат избегнати 8,6% от хоспитализациите, които са с 3,2 процентни пункта над средното равнище за ЕС. От друга страна, делът на разходите за извън-болнични грижи (17%) е сред най-ниските в ЕС, където средната стойност е 30%. През периода 2014-2020 г. Европейският фонд за регионално развитие инвестира в мрежа от заведения за спешна медицинска помощ, която, както се предвижда в Националната здравна стратегия, ще допринесе за облекчаване на тежестта, която понасят болниците. В дългосрочен план предизвикателството се състои в това да се изгради мрежа от обекти за достъпни първични здравни грижи, включително дългосрочни грижи.

Ограниченият достъп до здравни грижи и ниските разходи за здравеопазване са сред факторите, които оказват отрицателно въздействие върху здравословното състояние на населението. Предотвратимата смъртност през периода 2011-2015 г. в ЕС намаля с 1,1%, докато в България тя се увеличи с 2,5%. Подобно явление се наблюдава при смъртността, предотвратима с лечение, която бележи спад от 2% в ЕС, а в България нараства с 0,2%.

Продължителността на живота в България е 74,9 години, което е с 6,1 години под средното равнище за ЕС. Не се използват достатъчно мерки за насърчаване и профилактика на здравето за подобряване на резултатите в сферата на здравеопазването. В България най-големите рискове за здравето са нездравословното хранене и високото кръвно налягане, посочват от ЕК. Може да се направи повече, за да се намали относително високата употреба на алкохол и тютюн и да се насърчи по-здравословен режим на хранене. Делът на хората, ваксинирани срещу някои заразни болести, като морбили и поли-омиелит, е под равнището, което гарантира имунитета на цялото население.

Работата по Плана за действие за изпълнение на Националната здравна стратегия е значително забавена. През

2018 г. беше постигнат известен напредък в подобряването на достъпа до лекарства за профилактика на заболяванията и програми за извънболнични грижи. Повечето от мерките, планирани за 2019 г., имат за цел да се подобри ефикасността на системата. Те включват въвеждането на централизирани обществени поръчки за държавните болници и действия за намаляване на публичните разходи за фармацевтични продукти и увеличаване на ограниченото понастоящем използване на цифрови решения в областта на здравето. Като част от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за

2019 г. бяха приети допълнителни мерки за реформи, целящи подобряването на управлението на системата на здравеопазването. Въпреки това тяхното въвеждане може да бъде забавено, тъй като е необходимо парламентът първо да одобри съответните изменения в други правни разпоредби. Като цяло предвижданите мерки за реформи за 2019 г. не са достатъчни за справяне с растящите предизвикателства по отношение на здравето на населението и на статуса на работната сила в здравеопазването, пише в доклада.

Министерството на здравеопазването предложи обществени обсъждания по два варианта за реформиране на системата за здравно осигуряване. И двата варианта следва да дават възможност за конкуренция между съществуващата Национална здравно-осигурителна каса като единствен платец и частните застрахователни дружества, като настоящите равнища на вноските останат непроменени. Един от вариантите включва увеличаване на финансирането на системата чрез въвеждането на задължително допълнително здравно осигуряване под формата на необвързана с имущественото състояние фиксирана вноска, чиято цел е да се намалят преките плащания от страна на пациентите. Необ-вързването на размера на тази вноска с доходите ще доведе до по-голяма финансова тежест за групите с ниски доходи. Освен това преките плащания може да се увеличат поради предложените ограничения на публичното финансиране на болничните грижи и специализираните извънболнични грижи. Следва да се запази възможността за сключване на доброволна допълнителна здравна застраховка, посочват от ЕК. И двете възможности за реформа ще доведат до повишаване на административните разходи и разходите за управление, тъй като изискват надзор на частните дружества за здравно осигуряване и управление на механизъма за корекция на риска за финансиране на разпределението на ресурсите между конкурентните здрав-ноосигурителни фондове, пише в доклада. Съгласно плановете на правителството нов модел за финансиране ще започне да функционира не по-рано от 2020 г.

Проф. Венелин Терзиев, специалист по икономика, национална сигурност и социално управление, пред „Труд“:

Някои университети са място за препитание на цели фамилии

Веселина АНГЕЛОВА

Труд  стр. 12-13


Трудно ли е да се занимаваш с наука в България? Кой и как оценява научните постижения на академиците и професорите? Има ли шуробаджанащина в университетите? По тези въпроси разговаряме с проф. Венелин Терзиев, специалист по икономика, национална сигурност и социално управление. Той разяснява и връзката между авторите и ползвателите на научните трудове и открития.

– Професор Терзиев, какво означава днес човек да е отдаден на науката?

– В последно време много се говори за измерване на науката, за качество, за оразмеряване по някакъв начин и намиране на елемент за нейното остойностяване. Безспорно това е свързано с определяне възнаграждението на хората, насочили се към такава дейност. Всички, които се занимават с икономика на труда и въобще с управлението на човешките ресурси, знаят колко е трудно и понякога дори невъзможно да се даде адекватен отговор на подобен въпрос. Експертизата на този, който ще оценява, оразмерява и дори отчита тази дейност, трябва да е достатъчно висока, а оценката – достатъчно справедлива и вярна, за да може да бъде приета от този, който е наблюдаван и оценяван. При прилагането и разработването на различни модели и технологии в тази посока винаги ще има доволни и недоволни. Това в никакъв случай не бива да плаши, обижда или обезкуражава всяка от страните. Житейски доказано е, че прогресът е свързан с научните открития.

– Има ли трудности за популяризирането на научните открития?

– Да. Необходимостта научните разработки да бъдат публикувани в реферирани издания, т.е. такива, които съдържат научна информация с висока стойност, ги е превърнала в издания от затворен или ограничен характер на достъпност на публикуваната информация. Работата на учените трябва да достигне до по-голяма общност, защото тя е потенциалният полз-вател на техния труд. Това принуждава или дори задължава изследователите да представят своите тези, разработки и открития на различни форуми, за да достигнат максимално бързо по различни информационни канали до потребителя. Така се превръща в сложен, труден и продължителен процес на утвърждаване. Съпротивата от страна на научната общност е много сериозна, защото търсенето на нетрадиционни подходи в утвърждаването на научните изследвания нарушава общоприетата рамка на бавност. Това „дразни“ научната общност, която е доста интровертна и дори закостеняла в разбиранията си за популяризиране на трудовете.

– Как може да бъде постигната симбиоза между автори и ползватели и кой определя правилата?

– Промените в Закона за развитие на академичния състав и Правилника на приложението му търсят отговор на тези въпроси, като се опитват да създадат система от критерии, която да бъде измерима за съответната област на висше образование и професионално направление. Тази система се обслужва от Националния център за информация и документация към Министерството на образованието и науката. Дали количествените измерители, които са заложени в този модел, могат да осигурят необходимото качествено покритие е трудно да се каже. Покриването на определени критерии понякога води до невъзможност на някои учени да представят адекватна информация, като допълнително затруднение представлява информацията на хартиен носител от по-старите периоди. Това не омаловажава усилията да бъдат въведени единни изисквания при процедурите за хабилитация за доцент и професор, както и при образователната и научната степен „доктор“ и научната степен „доктор на науките“. Те са диференцирани по определени критерии, като относителната тежест е поставена в няколко основни направления- статии и доклади, публикувани в научни издания, реферирани и индексирани в световноизвестни бази данни с научна информация, ръководство на успешно защитил докторант, публикуван университетски или училищен учебник и др. Ообено значение се отделя на публикации, които са в реферираните системи на Web of Science и Scopus. Смята се, че изискванията при такива издания са достатъчно високи и оценката на публикуваните трудове е висока.

– По-точно?

– Това кореспондира и с различни рейтингови системи, които отчитат определени статии в издания и класират институцията по тези показатели. Това изглежда доста приемливо и адекватно като технология на оценка, но не винаги резултатът се покрива с действителността. Индексирането на публикациите в двете основни системи е продължителен период, който понякога е година. В някои от висшите училища напредъкът се дължи на един или няколко учени, които са формирали екип и са се утвърдили в общността и могат свободно да публикуват в такъв тип издания. Това по определен начин изкривява информацията, която се представя, и води до количествени натрупвания, които не кореспондират с общата оценка на институцията. В някои от случаите, ако изключим тези няколко учени от състава на съответното висше училище, данните, които ще се получат, са незначителни. Друг оценъчен показател е времето на заемане на определена академична длъжност – ако той е приемлив за хората, които единствено и само с това се занимават, то за другите е нереалистичен и дори непостижим. Той не може да бъде обективен най-малкото за това, че определените способности, знания и компетенции не винаги са функция на времето и неговата продължителност като период. „Откъсването“ на научните изследвания от общественото развитие също са основен и немаловажен проблем. Възникват въпросите за какво ни служи това, кога и как ще ни бъде полезно или въобще ще ни бъде ли полезно? Трябва да изключим чисто теоретичните разработки, които сами по себе си имат друго значение и необходимост.

– Как се приема оценката на научноизследователската дейност, която се прави от Министерство на образованието в последните години?

– Да, в последните години Министерство на образованието и науката прави Оценка на научноизследователската дейност, осъществявана от висшите училища, научните организации и фонд“Научни изследвания“. Тя е на база индивидуални карти на отделните организации, които съдържат обективна информация, изведена от международните бази данни и вери-фицирана от оценяваните организации и висши училища, счетоводна справка за изразходваните средства по научноизследователски проекти, по договори с индустрията и др. и такива, отразяващи експлоатацията на научните резултати и данни за защитилите през 2017 г. докторанти и доктори на науките от регистъра на НАЦИД. Най-висок дял по обща оценка по системата от критерии и показатели заема Българска академия на науките. По отношение на останалите водещи организации- Софийски университет, Медицински университет-София, Химикотехнологичен и металоргичен университет – София и Технически университет определя заедно с БАН почти 2/3 от общия принос към общата оценка. Извън столицата се обособяват още няколко научни центрове с дефиниран принос към общата оценка в градовете Пловдив, Варна, Русе и Бургас. В общата оценка липсва измерим принос на един от най-големите български висши училища – УНСС. Изследването дава почти същата конфигурация на подреждане на организациите по научните публикации с отворен достъп, като единственото изключение е на Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Изследването дефинира по критерии и показатели отделните научни направления, като същото е направено съобразно разделението или по-точно приложението на научната публикация към съответната научна област – което правят базите данни на Scopus и Web of Science. Разпределението на научната продукция в тези бази данни извършват по критерии и показатели, които не винаги съвпадат с нашата система за оценка. Това понякога може да изкриви или измени класацията по научни направления. Това в повечето случаи се определя от научното списание или в изданието на конференция в което е попаднала публикацията. В общата оценка на висшето училище това изменение не може да повлияе. Така в класацията по научни направления попадат висши училища, които не извършват научно-изследователска дейност в това направление. В тази посока е насочен финансов ресурс който подпомага или насърчава дейността. Оказва се, че един или двама изявени учени в тези области могат коренно да променят показателите. Има един интересен детайл.

– Какъв е той?

– Че водещи учени формират над 65% от придобитата обща оценка в направлението на организацията, а дори се наблюдава и по-висок процент достигащ близо 90%. Това налага от само себе си въпроса – дали тези организации биха могли да „претендират“ за научен капацитет в това направление или би следвало тези изключения да бъда представяни отделно и да не бъдат включвани в общата оценка.

Прави впечатление относително слабото представяне на висшите училища с икономически профил, като единствено УНСС в София е на 7-ма позиция и то след Висшето училище за телекомуникации и пощи, Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и Русенски университет „Ангел Кънчев“.

– Каква реформа би била адекватна и приложима с положителен знак в България?

– Въвеждането на системи за оценка също би породило въпроси и критични бележки. Първият от тях е кой и по какъв начин ще прави тази оценка. Към момента приетата технология е h индекса, който отчита броя позовавания на определена статия и другия времеви показател, който се използва той да бъде определен за последните 5 години. Различните системи биха показали различни цифрови измерения, защото информационните бази данни са с различна пълнота и достъпност. За отделните области на висше образование и професионални направления могат да се използват различни. Липсата на система от измерими критерии доведе до парадоксални различия в нивата на оценка. Не бих могъл да кажа дали това определя качеството на самия кандидат за определена академична длъжност, но то е атестат за експерт-ността на съответната комисия. Обикновено конкурсите у нас се провеждат само с един кандидат. Това за някои професионални направления е липсата на други кандидати, но понякога е и невъзможност да се заема съответната длъжност по обективни обстоятелства. Свързани са със затруднения в развитието на академичния състав в последните десетилетия, неатрактивност на направлението или липса на финансиране за научни изследвания. Понякога за кандидатите е неприемливо и местонахождението на съответното висше училище. Често се толерират само кандидати от вътрешната среда. Друг въпрос на коректност е последващият избор от научния и факултетния съвет. Търсенето и намирането на подходящи кандидати на този твърде ограничен пазар на труда на учени и изследователи довежда до затворен цикъл. Не е тайна, че част от университетите са място на препитание на цели фамилии от години. В това няма нищо лошо, защото занаят се предава от поколение на поколение, но доколко възможностите на нашите деца се покриват с нашите житейски и в частност научни интереси. Подобно изследване би дало плашещи резултати на близост и взаимовръзки. Особено интересни развития се наблюдават в по-малките общности, като процесите там се саморегулират от този фактор. Промяната, към която сме тръгнали, търси определена справедливост и точност, но едва ли ще я постигне само с корекции в законодателството.

– Какво още е необходимо?

– Промяната трябва да бъде свързана с такива в управлението на системата. Много често се говори за мандатност, креативност, стратегии и т.н., в общия случай е свързана с моделиране на нагласите на общите събрания по определен начин, който в някои случаи граничи с нормите на морала и закона. Въпреки това процедурите са законни и не особено морални.

Невинаги демократичните правила избират най-способните и най-компетентните, а понякога дори и не дават възможност за изява на част от учените. През годините се сблъсках с неразбиране и дори с враждебност. Най-лошото е, че хората, които дават оценки за научна продукция, са по-скоро не особено грамотни в тази посока, дори неразбиращи смисъла на всичко това. Изповядват личностното убеждение, че отговарят на изискванията на учен без да отчитат каквито и да било обстоятелства. Дори съм се сблъсквал с парадокса докторант без нито една публикация, който дори няма допирни точки до научните области, в които работя, да ми дава личностни оценки и квалификации. В същата смешна хипотеза изпада и един професор, който успешно покрива националните изисквания с позовавания на статии, които аз съм направил, без самия той да притежава опит и компетенции, но дава „компетентни“ квалификации. Не бих обърнал внимание на такива коментари, ако те бяха по същностни въпроси на науката и научните търсения.

– При всички тези перипетии пред хората на науката, къде остава удовлетвореността от каузата, на която са се посветили?

– Усещането ми за удовлетвореност се корени в убеждението, че работата на учения е полезна и значима и поставя България в открояваща позиция в научните области, в които работим. Враждебността, злобата и дори завистта са част от трудния път на учения. Отдавам го на национални особености или на поколенчески промени. Усилията трябва да бъдат постоянни и да се търси напредък в развитието на науката.

***

Нашият гост

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ТЕРЗИЕВ е възпитаник на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас и Стопанската академия „ДА Ценов“ в Свищов. Доктор на науките по национална сигурност и икономика. Редовен професор е в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Научните му интереси и публикации са свързани с икономиката, националната сигурност и социалното управление.

УМБАЛ Бургас получи 51 пакета специални пелени за недоносени бебета

Труд  стр. 20


УМБАЛ Бургас е сред болниците, които безвъзмездно получиха специализирани пелени за недоносени бебета. Дарението е част от мащабна инициатива, в рамките на която у нас са дарени над 350 000 пелени, специално създадени за нуждите и размерите на най-малките бебета -с тегло от 800 грама. Памперсите са с 40% по-малки от пелената за доносено новородено бебе. Дарените пелени са предназначени да сведат до минимум дискомфорта и да подпомогнат съня, позиционирането и медицинските грижи за недоносените деца. Централната част на специализираните пелени следва извивките на тялото и спомага бедрата да почиват удобно и да се развиват правилно.

Всяка година броят на недоносените деца в Европа се повишава, като в България преждевременно се раждат около 6000 бебета. През 2018 г. в УМБАЛ Бургас преждевременно родените бебета са 1602, като тези с тегло под килограм и половина са 50. Тенденцията в Европа е процентът на недоносените бебета да се покачва.

Здравни инспектори погнаха антиваксърите

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 7


Здравни инспектори погнаха антиваксърите. Това е една от мерките, които се предприемат във връзка с нарастващия брой случаи на морбили.

В социалните мрежи се разпространява предупредително писмо от РЗИ София-област, изпратено до родител на дете без ваксини. Данните са предоставени на регионалните инспекции от личните лекари, които са извършили проверка на пациентките си листи.

Срок

„Включените в Имунизационния календар на Република България ваксини са задължителни, безопасни, ефективни и безплатни“, се посочва в съобщението. В него се напомня поименно на родителя да заведе детето си при личния му лекар за извършване на необходимите имунизации. „Ако в срок до 14 дни от получаване на предупредителното писмо не бъде получена информация от лекаря, че същите са извършени, то РЗИ Софийска област ще упражни правото си за налагане на санкция. Ще бъдат уведомени службите „Социално подпомагане“ и „Закрила на детето“. Считайте писмото за последно предупреждение“, гласи още съобщението на здравната инспекция. То е подписано от директора на РЗИ София-област д-р Александър Златанов.

Закон

В Закона за здравето е записано, че който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване – от 100 до 200 лв. Изрично е посочено, че санкцията важи и за родители или настойници на деца. На глоба обаче подлежат и джипитата.

Още в началото на годината двама общопрактикуващи лекари бяха докладвани пред здравната каса поради съмнения, че издават фалшиви бележки за направени имунизации. По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вече има санкционирани родители и общопрактикуващи лекари заради пропуски в имунизациите на деца.

Отпускат по-лесно скъпи лекарства за децата

Силвия НИКОЛОВА

Телеграф  стр. 7


Процедурата за отпускане на скъпи лекарства, които не се внасят в България, ще бъде облекчена.

Това съобщи зам.-здравният министър Жени Начева по време на заседание на здравната комисия в парламента. Занапред няма да се налага родителите да подават всеки месец документи за продължаване на терапията и финансирането и от НЗОК. Еднократно разрешение от касата ще се издава за по-дълъг период. Това потвърди и здравният министър Кирил Ананиев, който също беше изслушан от депутатите в комисията. Като извънредна точка в нея беше разгледан случаят със слънчевата Мими, която издъхна в сряда. 6-годишното момиченце със Синдром на Даун, се лекуваше от левкемия в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Тя се нуждаеше от скъпоструващ медикамент, който не е наличен у нас. Процедурата по внасянето на лекарството се забави с 55 дни. От касата заявиха, че причината за това са липсващи документи от болницата. Според Ананиев обаче проблемът не е нито от страна на ИСУЛ, нито от страна на НЗОК, а е свързан с милиграмите на медикамента и по-точно в новия му вид от 2 мг. По думите му е изчаквано производителят да даде новата цена, за да бъде подадена заявката за доставянето му. Според Ананиев въпреки забавянето лечението на детето не е прекъсвано.

Лекари от Пловдив спасиха ужилен от пчела

Ели КРУМОВА

Телеграф  стр. 8


Лекари от Клиниката по токсикология в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив спасиха 46-годишен мъж, изпаднал в тежък токсоалергичен шок след ужилване от пчела. Това съобщи началникът на Клиниката по токсикология в УМ БАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Янко Илиев, д.м. Пациентът е постъпил в клиниката преди 3 дни. Той работел на открито на полето край Пловдив, когато бил ужилен от една пчела. Била му оказана своевременна помощ още на 15-ата минута след ужилването и веднага след това той е транспортиран до Клиниката по токсикология, където лекарите започнали лечението му с голяма доза медикаменти.

Доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор: Купуваме още 20 000 ваксини за морбили

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 13


– Доц. Кунчев, ново глобално проучване за нагласите към имунизациите показва, че близо 1 милион българи приемат ваксините за опасни, а 7% не смятат, че са ефективни и важни за децата. Как ще коментирате тези резултати?

– в тях няма изненада. Нашите проучвания, макар и значително по-малки като обем, също показват, че доверието към ваксините, което е част от доверието към цялата здравна система, не е на достатъчно високо ниво. Моето мнение е, че тези данни не са фатални, но ние не можем да ги пренебрегнем. Важното е, че макар и много хора да изразяват съмнения, това не означава, че те отказват да имунизират децата си.

– Всъщност изследването отчита и такива резултати. Според данните 96% от родителите са ваксинирали децата си. Въпреки това, ако сметнем тези оставащи четири процента, се получава значителен брой на неимунизирани…

– Абсолютно. От една страна, тази група е много активна и шумна, с което създава впечатление за масовост, а това не отговаря на истината. От друга страна, обаче е факт, че това са около 300 хиляди души и ако те са концентрирани в определени общности или райони, това е предпоставка за възникване на епидемии. Затова ние в никакъв случай не си затваряме очите пред този проблем, който не е само у нас, а в цялата Европа. В последната година СЗО обяви, че отказът от ваксините е един от основните рискове за общественото здраве наред с антибиотичната резистентност и замърсяването на въздуха например. Ниското имунизационно покритие неминуемо води след себе си възникване на ваксинопредотвратими заболявания. И точно на това ставаме свидетели.

– Предполагам, че визирате епидемията от морбили. Оказва се, че държавите, в които е отчетено най-голямо недоверие към ваксините като Украйна, са регистрирали и най-много случаи…

– Да, морбили е най-показателният пример за това, защото заболяването е много заразно и ако веднъж започне да циркулира и намери неимунизирани, те се разболяват. Така че морбили е един „полеви тест1′ за това доколко реални са данните за ваксинационния обхват. Всъщност от Европейския регион само в три страни няма регистрирани случаи, което доказва резултатите от проучването. Аз следя много внимателно какво се случва в Украйна през последните години. Те изкараха една тежка епидемия и почти без преходен период навлязоха във втора. В момента заболеваемостта там е изключително висока. Говорим за цифри от рода на 40-50 хиляди годишно. Подобна беше ситуацията в Румъния, Сърбия, Гърция, Полша, Италия, Франция.

– А каква е ситуацията у нас и възможно ли е да достигнем подобни цифри?

– При нас е малко вероятно епидемията да достигне такъв мащаб. Случаите в момента са 963, като огромна част от тях са съсредоточени в ромските общности. По време на последната епидемия от морбили, която беше през 2009-2010 г., ние положихме огромни усилия за ограничаване на разпространението и подобряване на имунизационното покритие. Това си проличава в момента, защото от 28 области имаме 19, в които изобщо не са регистрирани случаи. Всичко е съсредоточено по-скоро в Югозападна България и се развива с много бавни темпове. Започна от Благоевград, София-област, Кюстендил. Въпреки това със сигурност ще се увеличи броят на заразените. В момента разпространение има в София-град, бяха изнесени случаи към Пазарджик и Перник, така че и там предстои вирусът да се разпространява.

– Още след първите случаи заявихте, че започвате да предприемате мерки, като издирване на неваксинирани деца…

– Да и в момента обобщаваме данните. Това, което мога да кажа, е, че само в София бяха намерени и обхванати над 1000 деца с неизпълнени или забавени имунизации. Може да не изглежда като голям брой, но тези лица са изключително трудни за откриване. Те многократно са търсени по адреси, родителите им често се намират извън страната и т.н. Така че работата е трудна, но всичко, което можеше да се направи по данните от пациентските листи на общопрактикуващите лекари, ние сме го направили. Там, където предстои да се увеличават случаите като Перник, Пазарджик, донякъде Велико Търново, Монтана, ще започнем да издирваме и такива лица, които са „нелегални“ образно казано. Те не са в списъците на личните лекари, нямат адресна регистрация, но въпреки това ги установяваме. Имаме много такива във Факултета, Филиповци и други квартали.

– Значи ще се правят още извънредни имунизации?

– Да, но за целта ще са ни необходими допълнителни дози от ваксината срещу морбили. В момента правим проучване дали някоя от фирмите може да ни достави, защото търсенето на тази ваксина в Европа и света е много голямо и ще бъде трудно да се доберем до някакви количества. Ние искаме да закупим допълнително 20 000 дози, което ще ни даде възможност в регионите с по-ниско покритие да се извършват допълнителни имунизации.

– В социалните мрежи се разпространява предупредително писмо от РЗИ към родител на неваксинирано дете. В него се посочва, че ще бъдат уведомени и социалните. Такава ли е практиката?

– Използваме абсолютно всички възможни начини да намерим тези деца и да ги обхванем. Един от методите е този. Както знаете, обвързването на имунизациите с детските надбавки е факт. Отне ни доста време, но вече работи и се прилага. Там, където имаме данни, че децата не са имунизирани, подаваме сигнал към социалните служби, за да не се изплащат помощите. Използваме също и здравните медиатори от ромски произход, които съумяват на поразбираем език да обяснят ползите и необходимостта от ваксиниране. Включваме и общинските служби, яслите, детските градини и училищата – всичко, което е възможно, за да достигнем до тези деца. Обемът на работа е изключително голям, но скоро ще можем да дадем и конкретни цифри.

– Макар и без цифри, можете ли да кажете дали има глобени родители и лични лекари?

– Да, има. За щастие това не е масова практика, но фактът, че в някои общини заболеваемостта от морбили е изключително повисока от други, например в Самоков и Ихтиман, показва, че там някои от общопрактикуващите лекари не са си свършили работата. Не искам да обобщавам, достатъчно е да има един-двама такива. Между другото именно това е една от причините в Украйна да се стигне до тази ситуация, защото масово са били вписвани ненаправени имунизации.

– Лятото официално настъпи и много българи започват да пътуват в чужбина. Има ли дестиации, в които трябва да сме по-внимателни заради епидемии или риск от заразяване?

– Определено. СЗО има официален лист с изисквания за предпазни мерки относно някои заболявания, като жълта треска и денга, за които е необходима специална имунизация. Извън това има поблизки до нас дестинации, в които такива рискове са налични. Важно е да подчертая, че ние не правим никакви препоръки за ограничаване на движението или туризма, защото такива мерки не са необходими. Въпреки това семействата, които пътуват с малки деца под 13-месечна възраст, които не са имунизирани срещу морбили, трябва да внимават в страни като Украйна, Гърция, Сърбия, Македония. Рискът от заразяване там е по-голям заради концентрацията на повече хора. Това е по отношение на морбили. Трябва обаче да имаме предвид и някои заболявания като западнонилска треска, новия вирус „Тоскана“ и т.н. Истината е, че колкото и екзотично да звучат някои от тях, ние все по-често ще ги срещаме, тъй като с промяната на климата, техните вектори и преносители стигат все по-близо до нас. Говорим за комари, папатаци, кърлежи и т.н.

– Преди няколко дни гръцките здравни власти предупредиха туристите за опасността именно от нилска треска. Налична ли е тя и в нашата страна?

– Да, но в по-малка степен. През последните няколко години ситуацията в Сърбия, Румъния и Гърция се усложни. Регистрираните случаи са по няколкостотин. Ние също имахме, но значително по-малко.

– През изминалата година сме имали 15 случая, но при всички пациенти се е стигнало до енцефалит, а двама са починали…

– Това не е точно така. Действително тези случаи са установени вследствие на усложненията. Реалният брой на заразените обаче със сигурност е бил по-голям, защото в 90% от случаите западнонилската треска няма никакви прояви или пък има леки грипоподобни симптоми, заради които никой не ходи на лекар. Едва при 2-3% има по-тежко протичане, а само в около половин процент от случаите се стига до засягане на централната нервна система.

– Важи ли това и за „Тоскана“? Според проучване, финансирано от Фонда за научни изследвания, нямаме официално регистриран случай, защото вирусът е труден за разпознаване.

– Да, важи. В действителност проблемът при тези заболявания е, че те в голямата си част протичат леко и нямат специфични симптоми, което в действителност затруднява разпознаването им. Така или иначе, ако пациентът стигне до болница и има нужда от лечение, това ще се случи, независимо дали е поставена диагнозата или не.

Ден след смъртта на 6-годишната Мими депутатите решиха: Без бюрокрация за скъпите вносни лекарства за деца

Родителите няма да подават документи за тях

Силвия НИКОЛОВА

Монитор   стр. 5


Процедурата за отпускане на скъпи лекарства, които не се внасят в България ще бъде облекчена. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на заседание на здравната комисия в парламента. Занапред няма да се налага родителите да подават всеки месец документи за продължаване на терапията и финансирането й от Националната здравно-осигурителна каса. Еднократно разрешение от касата ще се издава за по-дълъг период, допълни тя. Това потвърди и здравният министър Кирил Ананиев, който също беше изслушан от депутатите в комисията. Като извънредна точка в нея беше разгледан случаят с починалата в сряда в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ 6-годишна Мария. Мими, както стана популярно детето след стартирането на 4юндонабирателна кампания за лечението му, се нуждаеше спешно от скъп медикамент за левкемия, който не се внася в България и се доставя само след процедура от Националната здравноосигурителна каса. Мими, която беше родена и със синдром на Даун, издъхна, след като документите й за животоспасяващата терапия бяха забавени 55 дни. Те бяха готови е ден преди тя да си отиде.

Пречка е имало, но тя не е нито от страна на ИСУЛ, нито от страна на НЗОК, каза министър Кирил Ананиев. Случаят е особен, свързан е с милиграмите на медикамента и по-точно в новия му вид от 2 мг., допълни той.

По думите му е изчаквано производителят да даде новата цена, за да бъде подадена заявката за доставянето му. Това е бил и единственият документ, който не е бил уреден продължително време, но в началото на месец юни въпросът е бил изчистен и е подадена нова заявка.

Министър Ананиев увери, че въпреки забавянето не е прекъсвано лечението на детето. Той поясни, че родителите са предложили лекарството да бъде платено от фондонабирателната сметка, която родителите междувременно открили за лечението на дъщеря си.

Проф. Добрин Константинов от ИСУЛ, който е един от лекуващите лекари на Мими обясни, че практиката в такива случаи била фактурата за скъпи лекарства да се изпраща в банката, в която е открита такава сметка. Така процедирали от болницата и в този случай. Впоследствие обаче тя била анулирана и изпратена нова в НЗОК, която поела заплащането на медикамента. Така се оказва, че близките на починалото момиченце няма да се налага да платят сумата от 23 377,40 лева, колкото струват лекарствата.

Проф. Константинов поясни, че при хората със синдром на Даун вероятността да развият левкемия е с 15% по-висока, отколкото при останалите.

Скандал в парламента след случая Депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов поиска парламентът да започне работа с минута мълчание в памет на малкото момиченце. От своя страна Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова призова случаят да не бъде използван за политически цели. „Като лекар и като майка изказвам своите дълбоки съболезнования за загубата на това дете, защото това не се преживява. Това се съпреживява и от лекуващите лекари. Тя бе категорична, че ръководената от нея комисия подробно ще проучи дали има някакви административни нарушения или недоразумения в лечението на 6-годишното дете.

Спасиха 46-годишен, ужилен от пчела

Ели КРУМОВА

Монитор   стр. 7


Лекари от Клиниката по токсикология в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив спасиха 46-годишен мъж, изпаднал в тежък токсоалергичен шок след ужилване от пчела. Това съобщи началникът на Клиниката по токсикология в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Янко Илиев, д.м.

Пациентът е постъпил в клиниката преди 3 дни. Той работел на открито на полето край Пловдив, когато бил ужилен от една пчела. Според медиците в повечето случаи подобно ужилване не крие опасност за живота на човека.

Пострадалият обаче е имал поредица от ужилвания през годините, което е довело до развитие на абнормена чувствителност и алергия. Във фаталния ден му е оказана своевременна медицинска помощ още на 15-ата минута след ужилването и веднага след това той е транспортиран до Клиниката по токсикология. Лекарите от клиниката започнали лечението му с голяма доза медикаменти, приложими като част от клиничната пътека №106, съобщи проф. Илиев. Той уточни, че през последния месец в клиниката са постъпили още няколко пациенти с общи и локално-токсични прояви от ужилвания от пчели и оси.

БЕЗПЛАТНА УРОФЛОУМЕТРИЯ КЪМ ВСЕКИ ПАКЕТ „ПРОФИЛАКТИКА НА ПРОСТАТАТА“

Монитор   стр. 13


Хил клиник отбелязва своята 10 годишнина нато подарява урофлоуметрия на всеки пациент с пакет „Профилактика на простатната жлеза“. Изследването урофлоуметрия дава обективна информация по показатели за струята на урината и се провежда за оценка на функцията на отделителната система. Резултатите пациентът получава веднага.

Урофлоуметрията е много прост, но ключов метод за диагностика на смущения във функционирането на долните пикочни пътища. Това е неинвазивно, скринингово изследване, което обективно показва уринния ток (количеството урина/единица време). Скринингът дава автоматична графична характеристика на струята: максимална и средна обемна скорост на урината, както и обема на отделената урина. Пациентът следва да приеме достатъчно количество вода (поне половин литър) преди провеждане на теста. За него изследването е напълно безболезнено, безопасно и не отнема време. Измерването се прави със специален апарат по време на самото уриниране, а данните се обработват компютърно и се предоставят на вниманието на уролога. Урофлоуметрията е препоръчителна за всички мъже с доброкачествено увеличена простатна жлеза, на които предстои да се вземе решение за лечение. Практиката показва, че след провеждане на това изследване терапия, която лекарят назначава, е много по-успешна.

През юни 2019 Хил клиник обявява специална цена за пакет „Здраве на простатната жлеза“. Може да се възползвате от намалената стойност като заплатите 35 вместо 50 лв. Пакетът е конструиран специално за нуждите на мъжете над 50-годишна възраст и гарантира цялостна диагностика на простатата им. Включва IPSS индекс, ректален преглед, ехографско изследване, измерване големината на железата, измерване на остатъчната урина, консултация със специалист въз основа на извършените тестове за подходящо лечение. В клиниката пациентите могат да получат внимание от страна на един от най-добрите уролози с огромен опит в диагностиката и лечението на всички заболявания на простатата. Хил клиник разполага с модерно оборудвано урологично отделение, в което нарушенията в уринирането и ДПХ се лекуват успешно.

За ваше удобство запазете предварително час на тел. 02 439 3131

МЗ се зарече да намали бумащината при лечението на деца

Тромавата процедура създава напрежение, смятат от ИСУЛ

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 2


Ще прегледаме цялата нормативна уредба, всички процедури по линия на бившия фонд за лечение на деца и тези, от които няма нужда, ще се махнат, ще останат само важните“, обеща здравният министър Кирил Ананиев пред здравната комисия в парламента. Комисията изслуша МЗ, здравната каса и ръководството на ИСУЛ заради случая, при който плащането на лечението на дете с левкемия беше забавено с над 2 месеца заради тромави процедури и бумащина.

6-годишното момиче с остра миелобластна левкемия почина преди дни. В ИСУЛ то е получило нужното лечение, проблемът обаче започва, когато майката подава документи в здравната каса, която трябва да го плати. Детето е лекувано с лекарства, които не са регистрирани у нас, в случая – с базови препарати, изтеглени от производителя заради ниска и нерентабилна цена. Поемането на такава терапия беше една от функциите на бившия фонд за лечение на деца, а вече на НЗОК Заради забавянето от касата болницата връчва фактура за 14 000 лв. на родителите, които имат дарителска сметка за лечението на момичето. В крайна сметка касата ще плати медикаментите, но след дълго забавяне.

От касата обявиха, че то се е получило, тъй като от ИСУЛ дълго не са предоставяли цена, която да се покрие, а накрая тя е била над поисканата от майката

– 23 000 лв. От ИСУЛ пък отвърнаха, че става дума за прекалено тромава процедура. „Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засяга усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото ле^ кари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца“, обявиха от болницата. Все пак текат срещи между болниците и НЗОК, в които да се съгласуват процедурите и забавянията да отпаднат, допълниха от ИСУЛ. Това обаче се случва почти три месеца, след като фондът стана част от касата. В момента, за да може да се ползва подобен препарат, той трябва да е в специален списък на МЗ. Поръчва се от болниците без търг, а след това се отчита и плаща от касата за всеки отделен пациент. В конкретния случай забавянето идва от това, че в болницата е нямало наличност от лекарството и докато не се достави, не е имало как да се посочи цена, обясни Ананиев. Заради посложната доставка то е било и в различни дозировки, откъдето идвала разликата в цената.

Предстои нормативна промяна, която да позволи на болниците да доставят и отчитат по-големи количества от нерегистрираните лекарства, а не за всеки отделен случай, което трябва да улесни процедурата, обясни още министърът.

„Не болниците, а НЗОК или МЗ трябва да осигурява тези медикаменти, болниците не могат да се занимават с дистрибутори, затова не могат да осигуряват медикаментите и цените навреме. И не е работа на родителите да подават молби и документи в касата“, обяви Георги Михайлов от БСП.

Трибуна

В декларация от парламентарната трибуна по-рано в пленарната зала Георги Михайлов настоя в парламента да бъдат извикани директорите на НЗОК и на агенция „Медицинския надзор“. „20 години съм прекарал между тези деца, за мен това не само е нелепо, но и чудовищно. Аз самият съм бил свидетел през последните месеци колко много детските онколози са затруднени при изписването на лечението след това вливане на отделни агенции в тази мегаагенция за медицински надзор“.

„Искам да подчертая, че за съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние по никакъв начин не можем политически да използваме това – тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред“, отвърна му шефът на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова.

Променят изискванията за нерегистрираните лекарства

Недопустимо е болниците сами да се оправят с все по-често изчезващите животоспасяващи медикаменти, категоричен е проф. Михайлов от БСП

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 5


Ще бъдат прегледани, анализирани и променени нормативните документи, които уреждат доставката на нерегистрирани у нас лекарства. Това уверение даде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на изслушването в здравната комисия на управителя на НЗОК и на директора на болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“ за лечението на деца с онкохематологични заболявания. Припомняме, че изслушването бе предизвикано от появилите се съмнения за забавено изплащане на онколекарства за лечението на 6-годишната Мими, родена със синдром на Даун и заболяла от остра лимфобластна 6-клетъчна левкемия. Тя почина завчера. Според сегашното законодателство, когато за лечение на болен е необходимо лекарство, което не е регистрирано у нас, болницата прави заявка то да бъде доставено. Предвижда се занапред болницата да прави поръчки на базата на броя преминали в предходната година пациенти със съответното заболяване, нуждаещи се от дадено лекарство. Според Жени Начева, зам. здравен министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК, така лекарствата ще се заявяват и плащат за по-дълго време, а не за всеки отделен случай. Според директора на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ проф. Бойко Коруков това ще гарантира на болниците необходимите количества медикаменти.

Представителите на здравните власти бяха категорични, че в процес на облекчаване е тромавата процедура за финансиране на детските лекарства след прехвърлянето на Фонда в НЗОК. Например процедурата по осигуряване на лекарствата на Мими започнала в края на април и приключила на 19 юни.

Не е пропуснат нито един етап от лечението, увери проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология.

Вече е сформирана група от представители на МЗ, НЗОК и на ИСУЛ, която работи по изчистване на маловажните изисквания в процедурите за лечение на деца.

Няма връзка между издаването на заповедта за лечение на детето и прилагането му, заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. По думите му от 1 април, когато Фондът за лечение на деца стана дирекция в НЗОК, досега са разгледани 360 заявления за лечение, като 140 от тях са прехвърлени от фонда.

По-рано в парламентарната зала депутатът от БСП проф. Георги Михайлов поиска депутатите да отдадат почит на починалото дете и да бъдат изслушани управителят на НЗОК и директорът на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. На заседанието на здравната комисия проф. Михайлов поиска да бъдат разтоварени лекарите от бумащината, а родителите на болните деца да не попълват множество документи, за да получат децата им лечение. Той бе категоричен, че ако има административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред. Според проф. Михайлов недопустимо е болниците да бъдат оставени сами да се оправят с проблема с все по-често изчезващите от пазара животоспасяващи лекарства заради ниските им цени.

Магаре на мост

Евгени ГАВРИЛОВ

Дума  стр. 10


„Запънал се като магаре на мост“. Това сравнение от фолклора в последните дни сякаш най-добре приляга на финансовия министър Владислав Горанов, който не иска да чуе нито един аргумент в полза на диференцираните ставки на ДДС. Демонстрира магарешкия си инат и оня ден на заседание на тристранката. Там бяха обсъждани предложенията на левицата за намаляване на ставките за основни храни и лекарства. „Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки“, коментира тогава пазителят на фиска. Една от заблудите, която витае в обществото, е, че у нас плащаме най-нисък ДДС сред страните от ЕС. Пет държави са с по-ниско облагане на добавената стойност, а други пет са с равно на това в България – 20%. Единствената намалена ставка у нас е тази на хотелиерските услуги – 9%!

Във всички други страни членки на ЕС се прилагат намалени ставки за различните категории стоки, което прави облагането реално още по-ниско. В Белгия например ДДС Върху храните, лекарствата и книгите е 6%. В Германия със 7% се облагат храните, социалните услуги и гражданският транспорт. Във Франция намалението на ДДС за храните и лекарствата стига до 2,1%. За различни стоки и услуги ставките по

ДДС могат да бъдат намалени до 3% в Люксембург, до 4% – в Италия и Испания, до 5% – в Унгария, Великобритания.

Миналия септември Владислав Горанов се зарече, че докато е министър, ДДС няма да се пипа. Още помним как от престараване през пролетта той изпадна в обяснителен режим, защото данъчните бяха глобили самодеен танцов състав за неиздаване на касови бележки за 1,50 лв. – точно във времето, когато управляващите опростиха 8 млн. лв. дълг на мюфтийството. Иначе за други предложения магарешкият му инат работи.

Болни венци и зъби увеличават риска от рак на черния дроб

По-уязвими са живеещи в изостанали райони и хора, които консумират по-малко плодове и зеленчуци

Дума  стр. 16


Лошото орално здраве повишава със 75% риска от хепатоцелуларен карцином (НСС), сочат данните от изследване на учени от Кралския университет в Белфаст. Хепатоцелуларният карцином е най-честата форма на рак на черния дроб. Изследването е публикувано в UEG Journal (издание на Европейското дружество по гастроентерология United European Gastroenterolrogy).

Досега лошото орално здраве се свързваше с риска от хронични заболявания – сърдечносъдови, инсулт, диабет. „Въпреки това съществуват непоследователни доказателства за връзката между лошото устно здраве и специфични видове стомашно-чревен рак“, обяснява д-р Хайди Джордао (Haydee WT Jordao) от Центъра за обществено здраве към университета и водещ автор на проучването.

Проучването анализира данни на близо 470 хил. души във Великобритания, като изследва връзката между състоянието на оралното здраве и редица стомашно-чревни заболявания, сред които различните видове рак на черния дроб, на дебелото черво, на панкреаса и пр. Учените са приложили модели за оценка на връзката между риска от рак и самооценката за състоянието на устната кухина като болезнени или кървящи венци, язви в устата, развалени зъби.

От всичките 469 628 участници в проучването 4069 развиват рак на стомашно-чревния тракт по време на 6-годишното проследяване. В 13% от тези случаи пациентите съобщават за лошо орално здраве.

Учените установили и профила на хората с лошо здраве на устната кухина – по-млади, жени, хора, живеещи в изостанали социално-икономически райони, както и хора, които консумират помалко от две порции дневно плодове и зеленчуци.

Според учените понастоящем не са съвсем ясни биологичните механизми, чрез които лошото орално здраве е посилно свързано с рака на черния дроб, отколкото с други видове рак на храносмилателната система. „Една от функциите на черния дроб е да елиминира бактериите от човешкото тяло. Когато черният дроб е засегнат от болести като хепатит, цироза или рак, неговата функция намалява и бактериите оцеляват подълго и следователно имат потенциал да причинят повече вреди. Бактерията Fusobacterium nucleatum произхожда от устната кухина, но ролята й в рака на черния дроб е неясна. Следователно са необходими по-нататъшни проучвания на микробиома и рак на черния дроб“, казва д-р Джордао.

Изследователите имат и друго обяснение: хората с голям брой липсващи зъби могат да променят диетата си, като консумират по-меки и потенциално помалко питателни храни, което от своя страна влияе върху риска от рак на черния дроб.

Чернодробният карцином е шестият по честота рак в ЕС, който отнема живота на почти 60 хил. души годишно. Петгодишната преживяемост в Европа е едва 11%, а приблизително 9 от 10 случая са при хора над 55 г. Смята се, че до половината от случаите с рак на черния дроб са предотвратими, като рисковите фактори често са свързани с начина на живот – наднормено тегло или затлъстяване, пушене, консумация на алкохол и тлъсти храни.

Кърлежи и червеи атакуват очите

Дума  стр. 16


След пороите и с повишаването на температурите зачестиха случаите на атаки в очите от кърлежи и червеи. Това съобщи д-р Гергана Попова, началник на отделението по очни болести в УМБАЛ Пловдив. Тя припомни, че и миналата година по това време пациенти са търсили помощ при специалистите по очни болести.

Пациентка се обърнала за съдействие с оплакване, че нещо я дразни в окото. При прегледа медиците откриват 8-9 миниатюрни червейчета с размер около 2 мм всяко в конюнктивния сак. Не е ясно как точно са попаднали в окото, тя предполага, че е станало, докато е била на разходка в гората. Със същите оплаквания е било и момче на 14 г., което редовно ходи на тренировки на гребната база. При друга жена е открит кърлеж на клепача, който е успешно отстранен.

Най-неприятният случай е на пациентка с оплакване от постоянно дразнене в едното око и чувство за чуждо тяло. При огледа под конюнктивата се установява червей с дължина 1 см, нагънат като топка. Докато я подготвят за оперативна интервенция, той „изчезва“. Дори изследването с ядрено-магнитен резонанс не успяло да го открие. В момента е под наблюдение. Вероятно ларвата е попаднала по време на преход в планината през почивните дни, смятат лекарите.

Най-често пациентите търсят помощ след разходки сред природата, особено ако са си правили пикник и са седели на тревата, обяснява д-р Попова. Другият поток от пациенти пристига от Гребната база в Пловдив. Според нея най-голям е рискът за децата, защото тичат по неокосените треви и са по-ниски на ръст.

Лечението в подобни случаи е хирургично, след това пациентите провеждат медикаментозно лечение и задължително се наблюдават от очен специалист, обяснява д-р Попова. Миналата пролет са обслужени около 10 пациенти. При нито един от тях не се е стигнало до усложнения.

Препоръката на д-р Попова е да не се ходи по неокосени ливади. През топлите месеци е задължително да носят очила, които биха ги предпазили от летящи и пълзящи насекоми.

Нашествие от кърлежи и комари

Дума  стр. 16


Ако до средата на юни през 2018 г. са уловени 80 кърлежа, то за същия период на т.г. те са 280, става ясно от думите на началника на отдел „Паразитология и ДДД“ към Столичната регионална здравна инспекция Цезарина Илиева. По думите й към момента са приключили обработките на всички големи паркове и градини, на гробищните паркове, на транспортните алеи. Пикът на кърлежите е през април, май и юни, както и септември. Контролът на масовите инфекции, предавани от комарите, е в ръцете на държавата, заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Според него обаче общините не са взели своевременно мерки – още през април. Специалистът препоръчва, ако възрастен е ухапан от кърлеж, да вземе еднократно две таблетки антибиотик доксициклин, веднага след свалянето на кърлежа. Децата трябва да вземат макролиден антибиотик еднократно. Когато това се направи в момента на свалянето на кърлежа, вероятността за пренасяне на кърлежова инфекция намалява 10,2 пъти.

Комарите, които предават западнонилска треска у нас, хапят след 18,30 ч. и през нощта. Затова специалистът препоръчва хората да ползват репеленти, да носят дрехи с дълги ръкави и панталони. 8% от заболелите от западнонилска треска умират, припомня проф. Кантарджиев. През 2018 г. у нас са боледували 13 души, като двама от тях са починали.

Дариткова: Дефицит на средства във фонда за лечение на деца няма

Земя  стр. 2


Дефицит на средства във Фонда за лечение на деца няма. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова по „Нова телевизия“. Средствата се осигуряват от държавния бюджет, а не от здравноосигурителни плащания. По-скоро трябва да се оптимизират административните процедури, за да може всяко дете да получи най-доброто лечение, което му се полага, заяви Дариткова. Каква е причината за забавяне на средствата за лечение на деца, ще стане ясно от предстоящото изслушване на управителя на НЗОК. В сряда почина 6-годишно момиченце, страдащо от левкемия. Семейството й чакаше 2 месеца Здравната каса да плати фактура за скъпи противотуморни лекарства. Поемам ангажимент да направя изслушване в комисията по здравеопазване, за да се изясни защо в тези три месеца, в които Фондът за лечение на деца функционира в рамките на НЗОК, какви проблеми има, какви са сроковете за отговор на преписките и какво се случва, за да гарантираме прозрачност на реализацията на тази законодателна реформа, категорична е Дариткова. Няма как всяко дете да бъде лекувано в чужбина. Заявления се дават на екип от лекари, които са най-добрите специалисти в България, и те правят преценка за това, коментира още Дариткова.

Проф. Георги Михайлов: Административни безобразия лишиха българско дете от лечение

Земя  стр. 3


„Поради административни безобразия едно дете не получи необходимото лечение, което е възможно на територията на страната, а на всичкото отгоре – часове преди смъртта му на неговите близки беше връчена фактура за 14 000 лв., която задължава близките да заплатят това лечение. 20 години съм прекарал между тези деца, за мен това не е само нелепо, но и е чудовищно“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Михайлов. Той помоли депутатите да почетат с едноминутно мълчание паметта на починалото дете, чиито средства за лечение на онкозаболяване са били забавени от Здравната каса.

Проф. Михайлов отправи молба към председателя на заседанието да бъдат извикани директорът на НЗОК и директорът на Агенцията по медицински надзор, за да дадат обяснение за този нелеп случай. „Аз самият съм бил свидетел, след това сливане на агенции в тази „мегаагенция“ за медицински надзор – колко много са затруднени детските онколози при изписването на лечение. Затова ви моля – да се явят тук директорът на НЗОК и директорът на Агенция „Медицински надзор“ и да дадат обяснения за този случай“, заключи Михайлов.

ДДС на хляба остава колкото на пурите

Данъчната ни система не е европейска. Тя натоварва най-уязвимите граждани и не спомага за намаляване на бедността, за което ежегодно ни сигнализира Европейската комисия

Земя  стр. 8


Правителството на Бойко Борисов не е склонно дори на минимални корекции в данъчната система в посока облекчаване на най-нискодоходните групи. Това стана ясно и след провелия се в сряда Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който беше разгледан законопроект на БСП за намаляване на Данък добавена стойност (ДДС) върху храните. В него се предлага сваляне на 5% на ставката на ДДС за брашно и изделия от брашно, мляко, месо и яйца, както и на 9% за лекарства.

Така ставката върху стоките от първа необходимост и продуктите на лукса – респективно върху хляба и пурите, най-вероятно ще се запази еднаква – 20%. Единственото изключение в България остават туристическите услуги, върху които се начислява 9% ДДС. „През данъците никой не си е оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото“, заяви пред заседанието финансовият министър Владислав Горанов.

Против законопроекта се обявиха и петте работодателски организации -КРИБ, АИКБ, БТПП, ССИ и БСК. От социалните партньори единствено КТ „Подкрепа“ го подкрепи.

„Българската данъчна система не е европейска. Тя натоварва най-уязвимите граждани и не спомага за намаляване на бедността, за което ежегодно ни сигнализира Европейската комисия… Европейската директива дава широки възможности за прилагане на диференцирани ставки ДДС и това се прави от почти всички страни. През януари 2018 г. Комисията публикува съобщение, с което анонсира промени в директивата, с основен акцент повече гъвкавост на ДДС ставките за държавите членки“, се казва в становище на синдиката, представено от икономическия съветник Ваня Григорова.

В отговор на критиките, че в рамките на Европейския съюз България е данъчно изключение и в частност по отношение на ДДС, финансовият министър заяви, че диференцирани ставки на налога се прилагали предимно в страни, в които синдикатите са силни, а правителствата слаби. Не стана ясно кои точно управления Горанов визира като „слаби“ – дали германските, френските, холандските и испанските власти или някое друго от общо 26-те правителства в ЕС, подпомагащи консумацията на дадени продукти чрез данъчни облекчения.

От думите на финансовия министър обаче се разбра, че българското правителство намира синдикатите в страната за слаби и е доволно, че не е поставено под натиск да промени данъчната си политика. Тезата на Горанов намери любопитно продължение в позицията на КНСБ, след като синдикатът изненадващо се обяви против законопроекта, нареждайки се до всички работодателски организации. На думи КНСБ е за цялостна промяна на данъчния модел. От синдиката обаче си намериха повод за пореден път да подкрепят правителството с аргумента, че не трябвало такива промени да се правят „на парче“. Позицията им остава изключително спорна, доколкото цялостни данъчни промени никой не е обещавал, но започналият дебат за ДДС върху храните даваше някакъв шанс да се започне отнякъде.

Темата беше отворена веднага след европейските избори, когато депутатът от ДПС Делян Пеевски се обяви за по-ниска ставка върху хляба и хранителните продукти. Впоследствие от партията предприеха срещи с браншови организации, но още не са представили законодателно предложение и единственият внесен законопроект засега е на БСП.

Премиерът Бойко Борисов се обяви категорично против предложенията за диференциран ДДС. В началото на юни пред бал на КРИБ лидерът на ГЕРБ заклейми вносителите на промени в „най-добрата данъчна среда, която България може да си позволи“. „Ще ги държим до края!“, зарече се той по адрес на данъците и под аплодисментите на работодателите ги призова да си пазят капитала и заводите от домогвания на „популистите“ и „комунистите“, които най-много обичали „чуждите пари“.

Подкрепата от „социалните партньори“ на Борисов не закъсня, но ако позицията на КРИБ е съвсем очаквана, то има известна изненада в становището на Българската стопанска камара. Браншови съюзи, които членуват в тази организация отдавна се обявяват за намаляване на ставките на ДДС за някои продукти, от което ще имат полза, както бизнесът, така и потребителите.

Правителството обаче е подготвило друг подарък само за едрия бизнес. На днешното заседание на НСТС беше разгледан и законопроект за публичните предприятия, внесен от Министерски съвет. В него се забранява създаването на публични предприятия, които не са търговски дружества, ако стопанската им дейност би могла да се осъществява от частен оператор с цел печалба.

От сайта „Барикада“

Деца и баби на Училище за билки

На Еньовден показват на варненци разликата между запарка и отвара

Стандарт  стр. 1, 17


Каква е разликата между запарка и отвара? Как се събират и сушат билките и защо не всички от тях могат да се използват като подправки? Това ще учат на Еньовден баби и внучета в емблематичния варненски Музей по история на медицината. В 10 ч. на 24 юни (понеделник) в него оправя врати „Училище за билки“. То е безплатно и се организира от Медицински университет – Варна с подкрепата на общинския фонд „Култура“. В най-дългия ден през годината – на лятното слънцестоене, когато се почита Свети Йоан Предтеча, музеят ще разкрие тайните на лековити и магични билки. Разбира се, всеки от гостите ще може да разгледа и уникалните експозиции на един от най-интересните музеи в България.

Идеята за създаването му възниква през 1978 г. Тогава варненските медици честват едновековния юбилей от основаването на благотворителната болница, построена със средствата на варненеца Параскева Николау. Начинанието бързо среща подкрепа и още същата година Окръжен народен съвет – Варна, взема решение за новия музей. За него база е определена именно историческата болницата. Комплексът от възрожденска сграда и параклис са реставрирани и обявени за паметник на културата през 1982 г.

Със създаването на Музея по история на медицината се заема д-р Иван Капинчев. Рамо до рамо с него работят известни археолози, антрополози, етнографи, историци, фармацевти, историци на медицината, архитекти и др. Ентусиасти започват ударно да събират експонати. Обикалят стари лекарски фамилии и осигуряват като дарения или срещу заплащане стари медицински инструменти, мебели, документи, снимки, вещи. Правят се копия на артефакти, свързани с медицината по българските земи.

През 1985 г. новият музей отваря врати през 1985 г. Първоначално той е звено към Института по здравна просвета -София. От края на 2016 г. вече е част от структурата на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

На 400 кв.м. площ в три хронологично подредени изложбени зали и две фоайета гостите на музея могат да проследят развитието на медицината като практика, изкуство и наука от най-дълбока древност до наши дни.

Първа зала обхваща периода от V хилядолетие преди Хр. до края на XIV в. след Хр. Тя пази една от най-богатите в страната палеоантропологични колекции. По костния материал, намерен при археологически разкопки, може да се съди за здравното състояние и болестите на древните хора по нашите земи, за тяхното отношение към живота и смъртта. Показани са видовете погребения -хокерен, трупоизгаряне (кремация) и християнски тип погребение. Възстановките по черепите демонстрират как са изглеждали хората, живели по тези места през различните епо-хи. Черепът с преживяната трепанация и представените черепни деформации са също акценти в тази зала. Следващата представя медицината през османския период и Възраждането. В нея могат да се видят икони на светци лечители – безсребърници. Експозицията представя народните практики на лечение, употребявани по манастирите, от селските свещеници и знахари, както и сред обикновените българи, които препредавали помежду си познания за полезни билки и здравни методики. Тук гостите могат да видят гърнета за съхранение на полезни лечебни средства, старинни клещи за вадене на зъби, лечебна кал (мумио), луга, непрана вълна, гривни за регулиране на кръвното налягане и др. Могат да научат подробности за народни суеверия като баене и леене на куршум.

Огромен интерес предизвикват железните и бронзовите медицински инструменти от времето на траките, гръцката колонизация, римската империя и началото на българската държава. В музея са изложени дори монети с образи на здравеносни божества – Асклепий, Хигия, Телесфор и др., сечени и намерени по нашите земи.

***

Пази бюрото на първия хирург у нас

Лични вещи и документи на видни български лекари пази Музеят по история на медицината във Варна. В него може да се види личното бюро на основоположника на хирургията в България проф. д-р Параскев Стоянов, който е работил и във Варна. Заради всеотдайната му дейност днес варненския Медицински университет носи името му.

***

Болницата на Параскева Николау лекува без пари

Преди всичко музеят пази духа и делото на най-големия дарител на Варна – търговецът Параскева Николау. Преди и след Кримската война град Варна бил най-голямото турско пристанище на Черно море, с население около 16 000 жители, от които 8300 турци, 6100 християни – източно православни, 1 000 арменци, 30 евреи с турско гражданство и 150 гърци или йонийци. Гърците били с високо самочувствие, понеже във Варна имало гръцки владика от много години. Гръцки говорели и гърчеещите се гагаузи. Варненските търговци имали добри връзки с Одеса. Един от тях бил Парашкева Николау. В средата на XIX в. той бяга от поробена България и се заселва в Одеса. Там успява да натрупа огромно богатство като крупен търговец. Става почетен гражданин на града. Но, тъй като нямал жена и деца, нито роднини, оставил всичко, което има на любимата си Варна – изключителната сума от цели 127 000 сребърни рубли. Завещанието му от 1858 г. съдържа 41 статии (членове, параграфи). Статия 18 предвижда 25 000 сребърни рубли „за постройка заведение на един дом от 12 стаи за прегледване на болни, сирачета, престарели и умалишени“. За построяване на църквата „Св. Никола“ той нарежда 50 000 сребърни рубли. Осветена е на 5 юни 1866 г. Болницата е построена около 1868 -1869 година. И до сега над входа й стои гръцка паметна плоча с надпис: „Тази болница като дворец издигна Парашкева Варненец, син на Николая, от благочестие на обществото, за странниците и тукашните, предостатъчна за нас, дарявайки на всички дар здраве, като служи състрадателно и предано на Христа, като вършеше това. С това той доказва любовта си към ближните си…“

Това е първата гражданска болница във Варна. Според волята на Парашкева Николау в нея са лекувани безплатно всички без разлика по пол, възраст и религиозна принадлежност. Първите пациенти са приети през 1869 г. и до 1912 г. тя служи изцяло на варненската общност. През годините сградата е имала различни предназначения – била е военен лазарет, холерен изолатор, инфекциозна болница, противобясна станция, бактериологична станция, санепидстанция, хигиенно-епидемиологичен институт, лечебница за гинекологично болни, а през 1927 г. към една от постройките е открит и първият общински Майчин дом във Варна. За самия Парашкева Николау се знае прекалено малко. Не е известно кога е роден, но варненската памет пази, че е „християнин от православно вероисповедание, родом от гр. Варна, приморски град на България“. Предполага се, че е от гагаузко-гъркомански произход.

С подкрепата на ОББ

Кюстендил остава без инфекциозно отделение

Инфекционистите са най-дефицитните специалисти

Стандарт  стр. 33


Кюстендил остава без инфекциозно отделение от 1 юли. То затваря, защото няма нито един лекар, който да работи в него. Това съобщи за clinica.bg директорът на МБАЛ-Кюстендил д-р Александър Величков.

Миналата година три звена в лечебното заведение също прекратиха дейността си – кожно, УНГ и по физиотерапия.

Доскоро в Инфекциозното отделение в МБАЛ-Кюстендил е имало двама медици. Един специализант, който обаче отишъл да работи във ВМА, и пенсионер, който дълги години помагал на болницата, но повече няма тази възможност. Така лечебното заведение остава без нито един инфекционист и няма как да продължи да съществува, защото не отговаря на стандарта, който изисква поне двама лекари, обясни д-р Величков.

Хората не трябва да се притесняват, категоричен е той.

Направена е организация, така че другите отделения да поемат определени диагнози, а пациентите с инфекции, за които това няма да бъде възможно, ще бъдат насочвани към други болници. В област Кюстендил все пак остават две инфекциозни отделения в Дупница, обясни още д-р Александър Величков.

Според справка за броя на медицинските специалисти, която здравния министър Кирил Ананиев е представил в отговор на писмен въпрос в НС, именно инфекционистите са най-малобройните сред лекарите от други специалности. 197 е общият им брой в страната към края на 2017-та година. В областите Видин и Разград има само по 1 такъв специалист, става ясно от справката.

През април тази година Ямбол остана без родилно отделение, заради липса на неонатолог. На косъм от закриване на дейността беше Детската клиника в МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник, както и Родилното отделение в общинската болница в Дупница.

Проф. Федя Николов: Променете живота си, за да избегнете сърдечна недостатъчност

Артериална хипертония, тютюнопушене, висок холестерол, обездвижване и стрес са най-честите причини за заболяването, казва проф. Федя Николов

Стандарт  стр. 1, 17


Проф. д-р федя Николов е началник на кардиологична клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и ръководител на 1-ва катедра по вътрешни болести в Медицински университет в Пловдив. Има над 70 публикации в областта на миокардния инфаркт, артериалната хипертония, сърдечната недостатъчност и дислипидемията. Член на Управителния съвет на Българското дружество по кардиология, което обяви национална кампания за повишаване на информираността за сърдечната недостатъчност. Това е заболяването, по повод на което хората над 65 години най-често влизат в болница. Смъртните случаи от сърдечна недостатъчност нарастват в сравнение с всички останали сърдечно-съдови заболявания. Ето какво коментира проф. Федя Николов пред trafficnews.bg

– Проф. Николов, какво е за вас сърдечната недостатъчност – в личен и професионален план?

– В личен план я свързвам с мои близки, които са я имали. В професионален – нашата кардиологична клиника е най-голямата структура от този тип в Южна България. Над 50% от болните ни са със сърдечна недостатъчност. Тези болни се лекуват трудно, престоят е по-дълъг от минималния, който предвижда Здравната каса. Често имат съпътстващи заболявания, които изискват допълнително лечение. Клиничната пътека е недофинансирана. Други лечебни заведения избягват да приемат такива болни и те постъпват най-често при нас.

– Какво представлява сърдечната недостатъчност?

– Сърдечната недостатъчност е краен стадий в развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Честотата й се увеличава с увеличението на средната възраст на населението. След 10 години този процент ще е чувствително по-голям. Налице е известен парадокс – колкото по-дълго живеем и колкото повече се подобряват здравните грижи, толкова повече расте и процентът на болните от сърдечна недостатъчност. От друга страна, има тенденция за увеличаване и на рисковите фактори, предпоставките, които водят до сърдечно-съдови заболявания. Най-популярните рискови фактори са хипертонията, диабетът, тютюнопушенето, повишените стойности на холестерола, наднорменото тегло, обездвижването, психоемоционалният стрес.

– Кои са новостите в лечението? Колко години може да преживее пациент с такава диагноза?

– По данни на авторитетни изследвания от 30 клинични проучвания се установява, че 40% от пациентите със сърдечна недостатъчност загиват през първите две години и половина от диагностицирането й. Но има известни медикаменти и методи, които могат да удължат живота и да подобрят качеството на живот на болните. Има нови технологии, съвременни медикаменти, имплантируеми дефибрилатори, ресинхронизираша терапия, интервенционални процедури и кардиохирургия. На последния европейски конгрес по сърдечна недостатъчност бяха изнесени данни за изследване на нови механизми в патогенезата и за разработване на нови групи медикаменти които биха имали потенциална полза за нашите пациенти.

– Дружеството на кардиолозите изрази мнението, че кардиолозите и цялото общество са длъжници на пациентите с тази диагноза. Според вас, какво още може да се направи, за да живеят тези болни по-дълго и по-добре?

– Мисля, че обществото и организацията на здравеопазването в България са направили доста за пациентите със сърдечна недостатъчност. Имаме голям брой високоспециализирани кардиолози и твърдя, че те са много компетентни. Основните групи медикаменти и методи на лечение за удължаване живота на болния са реимбурсирани от НЗОК и достъпни за пациентите, навлизат и нови терапии, които намаляват хоспитализациите и подобряват качеството на живот на пациентите. Цената на обичайното месечно лечение се равнява на няколко кутии цигари. За съжаление, появата на сърдечната недостатъчност е късен етап в развитието на сърдечните заболявания. Необходима е профилактика на причините, рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания. Не трябва да чакаме тя да се появи. Профилактиката е основната предпоставка хората да живеят по-дълго и по-добре.

– Счита се, че българският пациент е недисциплиниран, не се придържа към съветите на лекаря, често не спазва препоръчаното лечение. Какви са вашите наблюдения?

– Пациентите са много различни. По-недисциплинирани са, докато не са се разболели. Т.е. тези, които имат чувството, че са здрави. Има пациенти, които коренно променят начина си на живот и изпълняват препоръките на лекаря, но след като се разболеят. Логиката е да сме по-дисциплинирани преди още да сме се разболели

Мое убеждение е, все повече хора започват да живеят здравословно и да се предпазват от рисковите фактори, водещи до сърдечна недостатъчност.

– Можете ли да дадете положителен пример с ваш пациент, който е доказателство за обратното?

– Имам пациент, който беше постъпил с миокарден инфаркт. Той продава яйца и всяка вечер изяжда счупените, които са около 20-30. А дневните нужди от холестерол се съдържат в един жълтък

По този начин той се е свръхнатоварил с холестерол, който е предпоставка за развитие на коронарната болест и преживя миокарден инфаркт. Началното лечение беше успешно и след него той коренно промени начина си на живот. Стана веган, здравето му се подобри. Артериалното налягане се нормализира, както и стойностите на холестерола. Част от предписаните му лекарства бяха спрени. И така изключително строгата диета и здравословният начин на живот доведоха до коренна промяна в състоянието му. Често се сещах за него и сс питах дали е жив. Беше изминало много време – над 20 години, когато го срещнах в отлична кондиция, без оплаквания и без лекарства. Вече бе навършил 70. Несъмнено това се дължеше на начина му на живот.

– Какво е най-важното нещо, което пациентите със сърдечна недостатъчност трябва да знаят?

– Кардиолозите в миналото казваха:

„От едно сърце торба става, но от торба сърце не става“

Появата на сърдечна недостатъчност е късен етап в развитието на сърдечно-съдовите заболявания, трудно се лекува и смъртността е висока. За да не се допусне нейната поява, трябва да се борим с причините. Най-честите са аретиалната хипертония, тютюнопушенето, високите стойности на холестерола, диабетът, наднорменото тегло, обездвижването, психоемоционалния стрес. Човек трябва да се опита да откаже цигарите, да има нормално кръвно налягане и тегло, да е физически активен.

Число на седмицата 30

Политика  стр. 2


С над 30 млн. лв. са намалели просрочените задължения на болниците за една година, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За периода 31 март 2018 г. – 31 март 2019 г. дълговете са намалели с 30 224 000 лева. За дванадесет месеца понижението на просрочените задължения за всички болници с държавно и общинско участие в капитала е 19%, като най-голямо е намалението -29 на сто за болниците със 100 процента държавно участие в капитала. До 31 март 2018 г. те са били 158 387 000 лв., а в същия период през тази просрочените задължения вече са 128 163 000 лева. Намаляването им е в резултат от спазването на единния Стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества, който екипът на Министерството на здравеопазването въведе през миналата година.

Провери ДНК

Капитал  стр. 60


Компанията Probably Genetic, която неотдавна излезе от акселератора Y Combinator, иска да тества ДНК на деца с аутизъм за ранна диагностика на над 15 генетични заболявания, които често са групирани под първоначалната диагноза на аутизъм. Чрез използването на машинно самообучение и ДНК тестове Probably Genetic се надява да подпомогне семействата на децата в намирането на най-правилното лечение и терапия. „Има много ниско познание в медицинската общност за някои от тези заболявания“, казва пред TechCrunch съоснователят на фирмата Лукас Ландж. Стартъпът планира да започне работа през лятото и е подкрепен от Khosla Ventures, TenOneTen Ventures, Oxford Angel Fund и ангел инвеститори. За разлика от други компании като 23andMe, които също предлагат директни ДНК тестове, Probably Genetic работи и с лекари, които да разрешат подобен тест. Според Ландж цената на изследванията ще е далеч по-ниска от пазарните – под 1000 долара.

20.06.2019

Национални телевизии

Ще има промяна в начина, по който се осигуряват лекарства за онкоболните деца

БНТ, Новини в 20.00 часа


Ще има промяна в начина, по който се осигуряват лекарства за онкоболните деца. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на заседание на здравната комисия в парламента. По настояване на позицията днес спешно бяха изслушани управителят на НЗОК и директорите на Агенцията за медицински надзор и ИСУЛ.

Репортер: Проблем при отпускането на лекарства за онкоболни деца има, признаха институциите. Процедурата е изключително тромава – родителите са принудени да кандидатстват индивидуално за медикаменти, които не се покриват от Касата. А болниците са изправени пред огромна бумащина за всеки отделен случай, вместо да лекуват.

Кирил Ананиев: Работим за промяна в нормативната уредба, за да може съответната болница да направи заявка за необходимите лекарства за един по-продължителен период.

Когато възникнат извънредни случаи, да не търсим тепърва този медикамент, а да бъде осигурен.

Репортер: Често тези онколекарства са утвърдени в медицинската практика като първите, които трябва да се приложат в процеса на лечение. Дистрибуторите им у нас обаче предпочитат да ги дерегистрират и след това да ги продават на по-висока цена. Причината според управителя на НЗОК са твърде ниските цени, на които касата би ги задължила да ги продават.

Дечо Дечев: Решението е много ясно – трябва да се промени тази уредба, защото в момента ниските цени в нашия списък не привличат производителят да продължава да поддържа тази регистрация.

Репортер: В случая на малката Мария по никакъв начин лечението ѝ не е било компрометирано заради забавянето на административните процедури, заяви здравният министър. Административна пречка, а не пропуск на НЗОК или ИСУЛ е причината за самото забавяне. Детето почина в сряда от левкемия. Близо два месеца майка ѝ очакваше Здравната каса да одобри документацията, която пък не можела да го направи заради липсата на документ за цената на необходимите лекарства. В болницата от своя страна организират нов търг и трябвало да изчакат той да се състои. В крайна сметка сметката е връчена на майката.

Бойко Коруков : За лечението не сме имали проблем, но нерви дал Господ.

Ние нямаме как да заплащаме лекарствата, някой трябва да ги плаща.

Репортер: Фактурата, представена на майката вече е анулирана и лечението се поема от Касата. От Агенция „Медицински надзор“ извършват проверка на болницата.

Няма забавяне на лечението на починалото онкоболно 6-годишно дете

БНТ, новини в 18.00, 23.00 часа


Няма забавяне на лечението на починалото онкоболно 6-годишно дете. Административна пречка, а не пропуск на Здравната каса или ИСУЛ е причината за забавянето на процедурата по заплащане на неговото лечение. Това заяви здравният министър в Здравната комисия. Заради съмнения за административни нарушения, по настояване на БСП, днес в Здравната комисия бяха изслушани управителя на НЗОК и директорите на Агенция „Медицински надзор“ и ИСУЛ.

Репортер: Тромавата процедура при заплащане на нерегистрираните медикаменти е причината за забавянето на Здравната каса и съответно фактурата за няколко хиляди лева, която е получила майката на болното дете. С това се съгласиха и от Касата и от болницата, в която се лекуваше детето.

Кирил Ананиев: Поемам ангажимента, заедно с ръководството на НЗОК да прегледам всички процедури и тези, от които няма нужда да бъдат изчистени.

Репортер: Здравният министър подчерта, че по никакъв начин лечението на 6-годишното момиченце не е било компрометирано. Мария почина в сряда от левкемия. Близо два месеца майка ѝ чака Здравната каса да одобри заявлението за лечение на детето. В крайна сметка се стига до там болницата да връчи сметката на майката. Управителят на НЗОК заяви, че липсата на средства не е мотив за забавянето на документите. Проблем според него е огромният списък дерегистрирани от производителите лекарства, които след това се продават на по-висока цена.

Дечо Дечев: Решението е много ясно – трябва да се промени тази уредба, защото в момента ниските цени в нашия списък не привличат производителя да продължава да поддържа тази регистрация.

Репортер: Фактурата, представена на майката вече е анулирана. От Агенция медицински надзор заявиха, че ще бъде направен анализ на нормативната уредба, която касае доставката на нерегистрирани лекарства и процедурата по отпускането им.

Бойко Коруков : Лекарите имат една задача – да лекуват на ниво. Всичко останало е изпълнение на наредбата. Ние нямаме как да изплащаме лекарствата, някой трябва да ги плаща. Особено онколекарствата, които са изключително скъпи.

Репортер: В момента тече проверка на болницата случая.

Здравната комисия в НС ще разгледа случая с починалото от левкемия дете

БНТ, Новини в 12.00 часа


БСП поиска изслушване на директора на Здравната каса и на Агенцията по медицински надзор в парламента, във връзка със случая с починало от левкемия дете. Следобед здравната комисия в парламента ще се запознае със случая и ще изслуша страните.

проф. Георги Михайлов – БСП за България: Да бъдат извикани тук директора на НЗОК и директора на Агенцията по медицински надзор, да дадат обяснения за този нелеп случай. Той не е първият, аз самият съм бил свидетел през последните месеци, след това сливане на отделни агенции в тази магаагенция за медицински надзор, колко много детските онколози са затруднени при изписването на лечения.

Даниела Дариткова – председател на ПГ на ГЕРБ: За съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние в никакъв случай не може политически да използваме това, тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред. И аз съм заявила, че ще направя изслушване в комисията по здравеопазване и това изслушване е в ход, на което ще изяснят всички подробности, имали административни нарушения и недоразумения около лечението на това дете.

Броят на болничните в България е над средния за Европа

БНТ, новини в 18.00 часа


Броят на болничните в България е над средния за Европа. Недостатъчната здравна превенция на работниците в предприятията у нас е една от причините за това, отчитат от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От там настояват профилактиката, но с модерни методи, да е приоритет за бизнеса и държавата.

Репортер: Негативната демографска тенденция – българите да са най-намаляващата нация в ЕС сериозно се отразява на пазара на труда у нас. Честите болнични са допълнителна тежест за икономиката.

Васил Велев: За цялата страна средно над 8 дни всеки работещ отсъства годишно, а за индустрията този процент е над 10. Част от него се корени в мнимите, фалшиви болни, но част от него е заради лошата превенция.

Репортер: Според индустрията решението е в навременната профилактика. Затова от Асоциацията са инвестирали в център за превенция на здравето. Медиците в него са обучени в Австрия и Германия и прилагат европейски практики.

Петя Гьорева: С чук – неврологичен и слушалка, няма как да хващаме ранните отклонения. Чрез въвеждането на тези скринингови подходи да разкриваме заболявания в най-ранен стадий и да сме максимално полезни, за да запазим работоспособността на нашите работещи дълго време.

Репортер: За две години през центъра са преминали над 14 000 служители. Най-чести са сърдечно-съдовите диагнози.

Кирил Карамфилов: Захарен диабет, хипертония, болести на опорно двигателния апарат. Колкото по-рано хванем заболяването, с толкова по-малко средства, с толкова по-малко усилия постигаме доста по-добър резултат.

Репортер: Предстои откриването на център за превенция и на територията на Пловдив. От индустрията обаче смятат, че такива звена са необходими във всеки голям град.

Институциите в спор след смъртта на болно дете

БТВ, Новини в 19.00, 23.30 часа


Институциите в спор след смъртта на болно дете. Спешно изслушаха управителя на Здравната каса и директора на ИСУЛ заради скандала с лечението на 6-годишната Мария. Момиченцето почина от тежка форма на левкемия, а два месеца се водеше спор кой трябва да плати лекарствата му. Случаят предизвика остри реакции за работата на Касата след вливането на Фонда за лечение на деца в нея. Мария Ванкова следи скандала. Добър вечер.

Мария Ванкова: Добър вечер. По време на изслушването страните бяха категорични, че лечението на 6-годишната Мария е извършено по всички стандарти. Процедурната неуредица за това кой да плати лекарствата по никакъв начин не е повлияла на хода на лечението. По-рано днес от болница Царица Йоана ИСУЛ опровергаха твърденията на Здравната каса, а именно, че заради забавени документи от страна на болницата Касата не е могла по-рано да излезе с решение тя да плати лекарствата.

Кристина е майка на момче, което преди 4 г. също е било диагностицирано с левкемия. Възмущава се на случилото се с 6-годишната Мария.

Кристина Ангелова: Минавате през всички кръгове на ада, той физически, вие – психически. И това да имате административни препятствия е безобразие.

От Здравната каса заявиха, че са спазили всички срокове, въпреки че са издали заповедта, с която одобряват плащането на лекарствата на Мария почти два месеца след заявлението на майката.

Д-р Дечо Дечев: Издаването на една заповед в никакъв случай не вреди на провеждането на терапевтичното лечение, на който и да е пациент.

Д-р Добрин Константинов: Всичко, каквото е направено и то направено по международните стандарти, аз мога с пълна и чиста съвест да гарантирам, че е сторено за това дете.

Фактурата за близо 14 хил. лв. към семейството на Мария вече е нулирана, а плащането е изискано от Касата. От Сдружението на деца с онкохематологични заболявания настояват за по-лека процедура и за трайно решение на проблема с липсващите лекарства.

Симона Караиванова: Престъпленията невинаги са от директни действия. Престъпленията понякога могат да бъдат от престъпно бездействие. И това виждаме вече 10 г. Това се случва с нашите деца.

Кирил Ананиев: В момента работим за промяна в нормативната уредба, с която да може съответната болница да направи заявка за необходимите лекарства за един по-продължителен период от време.

От сдружението дават срок до 10 юли институциите да вземат спешни и адекватни мерки за осигуряване на нужните лекарства в клиниките у нас, в противен случай излизат на протест.

Мария Ванкова: Видяхте в репортажа, че случаят с Мария повдигна за пореден път големия проблем с липсващите лекарства за онкохематологични заболявания на деца. У нас и тромавите процедури, по които болниците се снабдяват с тях. Дали ще се стигне до реални промени, предстои да видим.

Водещ: Мария Ванкова за скандала в здравеопазването.

Здравната комисия в НС ще разгледа случая с починалото от левкемия дете

БТВ, Новини в 12.00 часа


Репортер: И докато темата все още е в развитие, тази сутрин, денят започна със скандал между ГЕРБ и БСП, заради починалото от левкемия момиченце, Мария на 6 годни. Припомням ви, че в случая става дума за фактура от 14 000 лева, която трябваше да бъде одобрена от здравната каса. Вижте.

Проф. Георги Михайлов: Нашето общество стана свидетел на една нелепа смърт на българско дете, със сериозно, но лечимо заболяване. Което поради нелепи административни безобразия не получи необходимото лечение. За мен това не е само нелепо, но и чудовищно.

Д-р Даниела Дариткова: Има нелечими болести и ние по никакъв начин не можем политически да използваме това тук, от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред. И аз съм заявила, че ще направя изслушване в комисията по здравеопазване и това изслушване е вход, на което ще се изяснят всички подробности, има ли нарушения и недоразумения около лечението на това дете.

Репортер: Изслушването, за което става дума ще се състои днес на здравна комисия също следобед, така че ние ще проследим и тази тема.

Спешно изслушване в НС и нормативни промени след смъртта на 6-годишно дете

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Сега продължаваме със скандал в парламента и в Здравната каса след смъртта на 6-годишно дете. Малката Мария почина от левкемия и въпреки че се лекуваше в българска болница нейното семейството получи фактура за 14 000 лева за скъпи лекарства. Междувременно, родители на тежкоболни деца се оплакват, че касата бави документите за лечение в чужбина.

Има ли проблем в системата ще разберем сега от Деница Суруджийска.

Репортер: Проблемът с плащането на скъпи лекарства за тежкоболни деца стои от години. В какво се състои той? Касата не покрива в позитивния си списък тези медикаменти, то обаче са включени в клиничните пътеки за болнично лечение на децата. Така болниците поръчват на родителите какво е необходимо. Те трябва да кандидатстват, доскоро пред Фонда за лечение на деца, а сега пред касата, за да им а се осигури финансиране за въпросните лекарства, а след това касата плаща всичко това на болницата.

Всъщност звучи просто, но на практика често се получават забавяния на документи и административни затруднения. Всъщност точно такъв е случаят на 6-годишната Мими.

6-годишната Мария, която е със синдрома на Даун, се лекува от левкемия в онкохематологията на ИСУЛ. Дни преди детето да почине – семейството й получава фактура за 14 000 лева за скъпи лекарства. Касата трябвало да ги поеме, но се забавила с решението си – обяснението е, че имало липсващи документи. Затова болницата си потърсила парите от родителите.

Проф. Бойко Коруков: Чисто технически е проблема

Д-р Станимир Хасърджиев: Но тя така и на 19-ти сутринта си е отишла след като всички са си били свършили работата добре. Очевидно системата е така направена, че се бавят протоколи, няма абсолютно никаква прозрачност.

Репортер: След като случаят на детето влезе в парламента, шефовете на касата и детската онкохематология по спешност дадоха обяснения пред здравната комисия.

проф. Добрин Константинов: Лекарства към момента за лечението на това дете не са липсвали в нито един момент, има известни административни процедури, които може би се забавиха.

Д-р Дечо Дечев: Отговарям, че спазени са абсолютновсички нормативно изискуеми параметри. Документите, с които кандидатства майката не бяха в пълния си вид.

Репортер: Проблемът е, че родителите на болни деца сами кандидатстват пред Здравната каса за финансиране на лекарства, които са част от задължителното лечение. И касата съответно плаща на болниците.

Д-р Дечо Дечев: В момента този протокол, който се издава персонално на лицето, наистина усложнява процедурата.

Кирил Ананиев: В момента се работи за нормативна промяна, с която да може съответната болницата да прави заявка за необходимите лекарства за един по-дълъг период от време.

Репортер: Междувременно, пациентски организации и родители се оплакват, че след прехвърлянето на дейността на Фонда за лечение на деца към Касата, одобрения за лечение в чужбина се бавят.

д-р Станимир Хасърджиев: Това е прехвърляне на проблема от единия джоб в другия по най-лошия начин. Единственото нещо, което имаше в министерството на здравеопазването беше обществен и медиен контрол. В момента не знаем какво се случва.

Д-р Дечо Дечев: Броят на разгледаните молби за 1 месец и половина е 360, от които 164 бяха прехвърлени от Фонда. Такъв обем молби Фондът разглеждаше за период от 3 месеца.

Даниела Дариткова: Няма как всяко едно дете да бъде лекувано в чужбина. Трябва наистина да се оптимизират административните процедури, за да може всяко дете да получи най-доброто лечение.

Репортер: А иначе дефицит на средства за лечение в чужбина и за скъпи лекарства няма, уверяват здравните власти.

Трагедия с болно дете разтърси здравеопазването

Нова телевизия, Новини в 23.00 часа


Трагедия с болно дете разтърси здравеопазването. 6-годишно момиченце почина от левкемия, а родителите й трябва да платят 14 хил. лв. за лекарства. Скандалът стигна и до парламента. Там бяха привикани здравният министър и шефът на Касата. В същото време родителите на тежко болни деца се оплакват, че бюрокрация бави лечението в чужбина.

6-годишната Мария, която е със синдрома на Даун, се лекува от левкемия в онкохематологията на ИСУЛ. Дни преди детето да почине – семейството й получава фактура за 14 000 лева за скъпи лекарства. Касата трябвало да ги поеме, но се забавила с решението си – обяснението е, че имало липсващи документи. Затова болницата си потърсила парите от родителите.

Проф. Бойко Коруков: Чисто технически е проблема

Д-р Станимир Хасърджиев: Но тя така и на 19-ти сутринта си е отишла след като всички са си били свършили работата добре. Очевидно системата е така направена, че се бавят протоколи, няма абсолютно никаква прозрачност.

След като случаят на детето влезе в парламента, шефовете на касата и детската онкохематология по спешност дадоха обяснения пред здравната комисия.

Проф. Добрин Константинов: Лекарства към момента за лечението на това дете не са липсвали в нито един момент, има известни административни процедури, които може би се забавиха.

Д-р Дечо Дечев: Отговарям, че спазени са абсолютно всички нормативно изискуеми параметри. Документите, с които кандидатства майката не бяха в пълния си вид.

Проблемът е, че родителите на болни деца сами кандидатстват пред Здравната каса за финансиране на лекарства, които са част от задължителното лечение. И касата съответно плаща на болниците.

Д-р Дечо Дечев: В момента този протокол, който се издава персонално на лицето, наистина усложнява процедурата.

Кирил Ананиев: В момента се работи за нормативна промяна, с която да може съответната болницата да прави заявка за необходимите лекарства за един по-дълъг период от време.

Междувременно, пациентски организации и родители се оплакват, че след прехвърлянето на дейността на Фонда за лечение на деца към Касата, одобрения за лечение в чужбина се бавят.

д-р Станимир Хасърджиев: Това е прехвърляне на проблема от единия джоб в другия по най-лошия начин. Единственото нещо, което имаше в министерството на здравеопазването беше обществен и медиен контрол. В момента не знаем какво се случва.

Д-р Дечо Дечев: Броят на разгледаните молби за 1 месец и половина е 360, от които 164 бяха прехвърлени от Фонда. Такъв обем молби Фондът разглеждаше за период от 3 месеца.

Даниела Дариткова: Няма как всяко едно дете да бъде лекувано в чужбина. Трябва наистина да се оптимизират административните процедури, за да може всяко дете да получи най-доброто лечение.

А иначе дефицит на средства за лечение в чужбина и за скъпи лекарства няма, уверяват здравните власти.

Семейство обвинява НЗОК в забавено становище за лечение на детето им

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Пример за забавено лечение. Бебе от Варна чака за операция в Белгия близо 2 месеца. Решението на чиновниците дойде едва след като ги попитахме за този случай. Историята разказват Василена Гръбчева и Борис Даракчиев.

Репортер: През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда преждевременно близнаци. Две момиченца. За жалост едното умира малко след раждането. Другото, Селин, живее 3 месеца в кувьоз.

Юзлем Шабан: Аз съм майка на недоносено дете, което е диагностицирано с т. нар. заболяване ретинопатия на недоносеното, което означава частична или пълна слепота.

Репортер: Селин не вижда с едното око. През ноември 2018 година детето преминава през лечение в Турция. Лечение, което родителите сами плащат. Връщайки се в България, получават надежда – болница в Белгия дава шансове зрението на детето да бъде възстановено оперативно. Скъпоструващата операция е непосилна за семейството, затова подават документи в НЗОК на 3 май тази година.

Юзлем Шабан: Тъй като това е скъпоструваща операция, която за съжаление в България няма как да бъде извършена.

Репортер: Семейството чака повече от месец. Изпуска първата дата за операция – 20-ти май.

Юзлем Шабан: При всяко едно прозвъняване от моя страна се оказва, че всеки път липсва някаква документация, че всеки път се изчаква за някакво становище.

Репортер: Докато чака за операция всеки ден за Селин е решаващ.

Юзлем Шабан: По думите на белгийския лекар, който ще извърши операцията с времето ретината губи своята еластичност, което съответно намалява шансовете на това ко да бъде напълно или частично възстановено.

Репортер: В отговор за NOVA от НЗОК заявиха, че случаят на малката Селим има положително становище още на 14 юни. Най-късно в петък майката ще получи документите. По думите на жената обаче едва след нашата намеса, вчера след обяд, тя получава обаждане, че дъщеря й е одобрена.

За новините на НОВА Василена Гръбчева.

Родители твърдят, че НЗОК системно бави решения за лечение в чужбина

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Родители твърдят, че Здравната каса системно бави решения за лечение в чужбина. Според лекари обаче няма как всички деца да получат лечение извън България. Момиченце от Варна чака за операция в Белгия повече от месец. Тази история разказват Василена Гръбчева и Борис Даракчиев.

Репортер: През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда преждевременно близнаци. Две момиченца. За жалост едното умира малко след раждането. Другото, Селин, живее 3 месеца в кувьоз.

Юзлем Шабан: Аз съм майка на недоносено дете, което е диагностицирано с т. нар. заболяване ретинопатия на недоносеното, което означава частична или пълна слепота.

Репортер: Селин не вижда с едното око. През ноември 2018 година детето преминава през лечение в Турция. Лечение, което родителите сами плащат. Връщайки се в България, получават надежда – болница в Белгия дава шансове зрението на детето да бъде възстановено оперативно. Скъпоструващата операция е непосилна за семейството, затова подават документи в НЗОК на 3 май тази година.

Юзлем Шабан: Тъй като това е скъпоструваща операция, която за съжаление в България няма как да бъде извършена.

Репортер: Семейството чака повече от месец. Изпуска първата да та за операция – 20-ти май.

Юзлем Шабан: При всяко едно прозвъняване от моя страна се оказва, че всеки път липсва някаква документация, че всеки път се изчаква за някакво становище.

Д-р Станимир Хъсърджиев: В момента не знаем кои са имената на тези хора, които си слагат подписите под тези решения. Кои са тези, които в крайна сметка решават съдбите на тези деца,

Репортер: Според бившия директор на „Пирогов“ няма как всички болни деца да заминат за лечени в чужбина. По негово мнение основния проблем е нарушената комуникация.

Доц. Спас Спасов: Ресурсът, с който се разполага в Здравната каса е значително по-голям от колкото във фонда, който съществуваше.

Даниела Дариткова: Аз поемам ангажимент да направя изслушване в комисията по здравеопазване, за да може да се изясни, тези 3 месеца, в които функционира съгласно закона, Фонда за лечение на деца в рамките на НЗОК, какво се случва наистина, за да можем да гарантираме прозрачност.

Репортер: Докато чака за операция всеки ден за Селин е решаващ.

Юзлем Шабан: По думите на белгийския лекар, който ще извърши операцията с времето ретината губи своята еластичност, което съответно намалява шансовете на това ко да бъде напълно или частично възстановено.

Репортер: В отговор за NOVA от НЗОК заявиха, че случаят на малката Селим има положително становище още на 14 юни. Най-късно в петък майката ще получи документите. По думите на жената обаче едва след нашата намеса, тя получава обаждане, че дъщеря й е одобрена.

За новините на НОВА Василена Гръбчева.

Здравната комисия в НС ще разгледа случая с починалото от левкемия дете

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Остър спор в парламента след смъртта на 6-годишно дете. Депутати от опозицията поискаха изслушване на шефа на Здравната каса и Агенцията по медицински надзор заради случая на Мария, която почина от левкемия, а при лечението й имаше сериозен спор за пари. Още информация сега от Лора Инджова.

Репортер: След като от БСП поискаха да бъдат изслушани в парламента директорите на НЗОК и на медицинския надзор. От ГЕРБ опонираха, че такова изслушване вече е задвижено, но в Здравната комисия. И апелираха депутатите от БСП да не се заиграват политически с тази трагедия.

Това, което разгневи обаче социалистите, е фактура в размер на 14 000 лева, дадена на близките на Мими, защото лекарствата, които са били предписвани на детето, не са били покривани от Здравната каса. Майката на Мими обаче е подала документи още в края на април месец лекарствата да бъдат поети от Касата. До снощи решение по казуса и промяна в това нямаше.

Предлагам ви да чуете какви реплики си размениха депутатите в пленарната за по случая.

Проф. Георги Михайлов: За мен това не е само нелепо, но и чудовищно. И затова, първо молим всички с едноминутно мълчание да почетем това дете и да помоля председателя на заседанието, да бъдат извикани тук директорът на НЗОК и на медицински надзор, за да дадат обяснение за този нелеп случай.

Даниела Дариткова: Искам да подчертая, че за съжаление се случват смърти в България, има нелечими болести и ние в никакъв случай не може политически да използваме това, тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред.

Репортер: Изслушването на директорите на НЗОК и на Медицински надзор предстои в идните дни в здравна комисия. Ще го проследим.

Разговор с Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването и председател на ПГ на ГЕРБ

Нова телевизия  Здравей, България


Водещ: Даниела Дариткова, която е председател на парламентарната група на ГЕРБ, а освен това знаете, че е и доктор. Затова преди да говорим за субсидиите на партиите и това, което беше решено вчера, мисля, че искате да вземете отношение по темата, която дискутирахме с емоция в студиото преди малко, свързана с работата на Касата и забавянето, за което сигнализират много родители за лечението на децата.

Даниела Дариткова: Така е. Аз освен това съм председател на здравната комисия и с оглед на това, че ние в парламента взехме решение за прехвърляне на дейността на Фонда за лечение на деца към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с цел оптимизиране на тези дейност, защото и преди имаше сигнали за забавяне на сигнали и решения за лечение в чужбина и по някаква причина се прехвърляха отговорности между двете институции. Ние решихме, че наистина така отговорността ще бъде само на Касата и наистина ще се ускори вземането на решения. Аз поемам ангажимент да направя изслушване в Комисията по здравеопазване, за да може да се изясни тези три месеца, в които функционира, съгласно закона, Фондът за лечение на деца в рамките на НЗОК какви проблеми има, какви са сроковете за отговор на преписките и какво се случва наистина, за да можем да гарантираме прозрачност на реализацията на тази законодателна реформа. И тя трябва да бъде в интерес на децата. Но все пак трябва да направя няколко условни принципни твърдения, да ги заявя. Първо: няма как всяко едно дете да бъде лекувано в чужбина. Заявления се подават и те се дават на екип от лекари, които са най-добрите специалисти в България и те дават оценка за това.

Водещ: Става въпрос колко бързо. Как правят тази преценка, г-жо Дариткова, защото ако я правят два или три месеца, това може да се окаже фатално за детето? По-лошо, отколкото да не замине.

Даниела Дариткова: Точно това ще искам да изясня в рамките на изслушването, което ще направим в комисията.

Водещ: Само с неофициални данни разполагаме, защото от Касата не са ни дали официални. Разбирам от неофициалните, вие ще поискате официални и сигурно ще има някаква корекция, че 161 заявления са подадени, откакто е поета функцията към НЗОК, от които 29 са получили решения.

Даниела Дариткова: Аз ще поканя всички на заседанието на Комисията по здравеопазване, на което ще изслушам управителя на НЗОК и се надявам това да бъде от полза за всички. Аз смятам, че това ще даде възможност, ако има дефицит на административен капацитет, той да бъде запълнен, защото дефицит на средства няма. Средствата за този вид лечение се осигуряват от държавния бюджет. Те не са от средствата, които са предвидени за здравноосигурителни плащания. Тоест те идват директно със субсидии от Министерството на здравеопазването. Така че дефицит на средства няма. По-скоро трябва наистина да се оптимизират административните процедури, за да може всяко дете да получи най-доброто лечение, което му се полага на най-добро място.

Водещ: Добре. Ангажирате се пряко с тази тема и нейната проверка?

Даниела Дариткова: Категорично.

Водещ: Значи скоро ще очакваме новини за това какво точно сте видели. Сега – неограничено финансиране на партиите от дарения, безплатни офиси. Настоявате си за субсидии от 1 лев, която помним, че беше предложена преди дни от вас. При ДПС предложението беше 0 лева. На вас харесва ли ви това?

Даниела Дариткова: Правителството предложи субсидии от 1 лев с оглед на обществените очаквания и с оглед на това, че наистина темата за субсидиите на партиите витае в общественото пространство още след референдума от 2016 година. Тогава над 2 милиона български граждани се произнесоха, че са за субсидия от 1 лев.

Водещ: Но нищо не последва тогава.

Даниела Дариткова: Последва. Напротив. Ние и тогава бяхме внесли такова предложение. И сега с оглед на това, че отново се повдигна дискусия, за това, че имаше техническа грешка при изчислението на субсидиите, че се налага партиите да връщат средства, се взе решение да се предложи именно 1 лев субсидия. В рамките на приетия законопроект всяка една партия внесе свои предложения между първо и второ четене, тези предложения бяха внасяни до вчера в 18.00 часа. Дотогава беше срокът за предложения. И всички направиха това, което смятат, че в момента в подходящо и полезно. Трябва да подчертая, че освен ДПС, които предложиха 0 лева субсидии, нито една друга политическа сила не е предложила сума, различна от 1 лев. Разбира се наистина трябва да се направи точна преценка за това партиите могат ли да функционират нормално с този 1 лев. В рамките на тази година ние ще имаме възможност да анализираме това.

Водещ: Според Менда Стоянова, която разбира от пари и финанси, не могат с 1 лев. Аз я чух вчера.

Даниела Дариткова: Именно затова, след като видяхме предложението на ДПС, ние вчера ги поканихме и те дойдоха при парламентарната група на ГЕРБ, за да бъдем коректни в позициите и това какво се случва, и събитията. И обсъдихме възможността наистина субсидията все пак да бъде 1 лева, а не 0, както те предложиха и да се вземе решението да се възстанови финансирането от юридически лица, което е съществувало до 2009 година. Другите политически сили са заложили някакви граници на това субсидиране от юридически лица. Предстои днес в бюджетна комисия да бъдат обсъдени всички направени предложения.

Водещ: Защо с ДПС се разбрахте? Защо, като БСП искаше да водите такива разговори, преди да влезете в зала, не направихте по-широк формат, а се разбрахте с ДПС? Бяха изненадани от опозицията.

Даниела Дариткова: Защото БСП ни поканиха просто на разговор, тоест на един пазарлък, без да е ясно какво точно предлагат. Ние поканихме ДПС на среща, след като видяхме внесени от тях предложения в деловодството на Народното събрание. Аз ясно си спомням какво написахме в отговор на писмото на г-жа Нинова, че всъщност ние спазваме Конституцията, законите и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и обсъждаме законодателни предложения само когато са внесени по надлежния ред и когато имаме възможност да се запознаем с тях. БСП внесоха много законодателни предложения между първо и второ четене вчера в късния следобед. Те не са ни канили на среща да обсъждаме тези предложения. Те просто поканиха всички политически сили, като се опитаха по някакъв начин да направят пазарлък по темата.

Водещ: Слушах вчера изявление на БСП. Казват: „Правилата на играта се сменят по средата на годината и преди избори, между два избора всъщност“. Предстоят местни. „Изнасилвана на демокрация“ – Крум Зарков нарече това, което правите. Има ли някакъв опит през това да се обезсилят останалите партии – не толкова силните, не толкова големите? ГЕРБ да си разчисти пътя?

Даниела Дариткова: Какво значи демокрация? Принципно народовластие. Народът предложи и реши с референдума и участието си в пряката демокрация тази сума, с която се финансират политическите партии, да бъде 1 лев.

Водещ: Аз мисля, че основно тук се визира това външно финансиране, защото знаете, че опасенията са, че олигарси ще си купуват цели партии и ще диктуват дневния ред в парламента, ще приемате закони, които им изнасят, ще променяте други, които не им изнасят. Разбира се и контрапункт на това твърдение, че и досега може да се е случвало така, просто да не е официално. Но вече през финансирането изглежда като неизбежно. Това е проблемът.

Даниела Дариткова: Защо БСП са изключително толерантни към финансиране на кампании за избори от малоимотни лица, а иначе имат притеснения от прозрачно финансиране от юридически лица. Всяка партия носи отговорност за това какви дарения приема. И смятам, че по този начин изсветляването на финансирането на партиите от юридически лица ще помогне наистина за прозрачността на процеса и ще допринесе много повече за това демокрацията да бъде реална. Имаме и други примери на демократично развити общества, които финансират своите партии и кампании по този начин.

Водещ: Да. Много примери се дават покрай САЩ тези дни покрай този разговор. И аз си спомних как Хилари Клинтън върна едно дарение от Илия Павлов. Помните ли го това, след като разбра? Чудя се ще има ли списъци на такива, които могат да даряват и такива, които не могат да даряват? Всяка партия ли ще има? Ще има ли фирма и компания, която ще може да дарява на много партии?

Даниела Дариткова: Има ясно посочени изисквания в закона и окончателните текстове ще бъдат формулирани днес, защото това е нов текст в закона, но така или иначе има строго изискване политическите партии да декларират всичко пред Сметната плата. Ще се поддържа регистър, ще е ясно откъде идва финансирането. И пак повтаряме, че отговорността дали да приеме едно дарение, или не, ще бъде на политическата партия.

Водещ: Да, интересни ще бъдат механизмът и критериите, които се слагат. Всяка партия ще има свой критерий за това от коя фирма може да приеме дарения или юридическо лице, така ли?

Даниела Дариткова: Логично е да не се налагат в закона подобни критерии, но все пак в закона се изисква при по-големи суми за дарения да се посочва източникът на средствата. В този смисъл е предложението, което е в продължение на досегашното изискване, защото само както беше досега, в рамките на минималната заплата не се изисква деклариране на произхода на средствата.

Водещ: Чудя се дали ще има таван. Дарения над, сума, над която не могат да се получават повече дарения за една година, обадете се догодина да има. Защото покрай целия този дебат 1, 2 лева, 11 лева или 13 лева и 20 стотинки, аз не разбрах колко всъщност е оптималната сума, с която една партия трябва да живее, за да функционира? Естествено зависи от броя гласоподаватели, но зависи от нейните нужди, които пак са в зависимост от нейната големина. Имаше ли такъв разговор, в който примерно вие знаете като ГЕРБ каква част от партийната субсидия ви стига, колко трябва да има допълнително, за да можете да функционирате, за да прецените какъв размер на даренията са ви нужни, за да функционирате?

Даниела Дариткова: Това е личен ангажимент на всяка политическа сила. Ние от ГЕРБ си правим добре сметките и затова сме преценили, че можем да имаме и средства, които са гаранция за това, че може да функционираме нормално. Прословутите средства на депозит. Но това е допустимо от закона, защото политическите партии, спрямо действащия закон се финансират и от лихви. Тоест ние сме спазили закона абсолютно. За да функционира политическата партия, тя се нуждае основно от офиси и структури и тези офиси трябва да бъдат поддържани евентуално с хора, които са назначени там. Затова и ние допълваме нашето предложение с възможност безплатно да се предоставят от общините и държавата офиси на политическите партии, за да подпомогнем функционирането им. Всички предложения окончателно ще бъдат формулирани днес. Г-жа Стоянова я очаква тежка работа в бюджетна комисия, защото предложенията са толкова много, толкова разнопосочни и в стил на един развихрил се популизъм в предложенията на БСП. Имаме предложения, които касаят помощи за деца, безплатни лекарства и всякакви други.

Водещ: И ДПС има такива предложения, свързани с детските градини с ДДС.

Даниела Дариткова: Всички политически сили са се включили, повечето всъщност.

Водещ: Те да не би да ви правят сега номер, включително и ДПС, с които си разговаряте.

Даниела Дариткова: В какъв смисъл?

Водещ: Предлагат популистки, както вие ги наричате, предложения правят. И после те са добрите, а вие сте лошите, ако ги отхвърлите?

Даниела Дариткова: Аз смятам, че популизмът не е добра почва за събиране на авторитет от една политическа сила. Всичко трябва да бъде много точно изчислено. Още повече, че отговорността в момента в на правителството. Тоест респективно на нас и на „Обединени патриоти“, защото ние трябва да позволим държавата да функционира нормално. Всички тези предложения искам да подчертая, че са направени без оценка на въздействието и без никакво финансиране.

Водещ: Това беше следващият ми въпрос. Нали в това Народно събрание всичко трябваше да бъде с оценка на въздействието?

Даниела Дариткова: И с мотиви към съответното предложение.

Водещ: Ето, сега например това, за което говорим? Оценката на въздействието какво ще пише? До по-голяма зависимост от олигархични кръгове ще доведе това или по-скоро няма да има, а напротив?

Даниела Дариткова: Може да бъде написано, че това ще направи прозрачно финансирането на политическите партии.

Водещ: Искам да ви питам нещо сега, като казахте, тези 13 лева, които са надплатени, 2 лева над 11, както беше по закона досега, как ще ги връщате, понеже нали трябва да се върнат, ако се приеме това и парите станат по-малко?

Даниела Дариткова: Политическите партии получават финансиране, съгласно закона, на 4 транша. От следващите траншове, които предстои да получат политическите партии, те ще могат да върнат надвзетата субсидия.

Водещ: Няма да има проблем, казвате. Няма да се покаже някой и да каже: „Ами, сега, съжалявам“?

Даниела Дариткова: Това не е проблем на закона, за на политическите партии. Законът трябва еднакво да се прилага от всички.

Водещ: Понеже има разнопосочни мнения за това, което в момента обсъждате и г-жа Менда Стоянова трябва да измисли и формулира до петък…

Даниела Дариткова: Бюджетната комисия, тя не я управлява еднолично.

Водещ: Заедно с комисията разбира се. Кой според вас е най-притеснен от тази промяна, която се предлага – този, който е имал досега по-голяма или по-малка зависимост от бизнеса?

Даниела Дариткова: Аз смятам, че притеснение не трябва да има. Така или иначе демокрацията изисква пълна прозрачност на финансиране на политическите партии. Не мисля, че някоя партия би си позволила да бъда зависима от бизнеса, ако има дългосрочни политически планове.

Водещ: И последно. Някои си задават въпроса кой би помагал и доколко биха оцелели малките партии при такава ситуация?

Даниела Дариткова: Аз смятам, че има примери в нашата минала демокрация, макар и в началния й етап, когато не е имало финансиране на политическите партии със субсидия. ПП ГЕРБ също дойде на власт без партийна субсидия. Така че всеки, който даде ясни политически послания и има програма, с която може да спечели, може да осигури и финансиране на дейността си.

Водещ: И последно до утре, когато трябва това нещо да влезе в зала.

Даниела Дариткова: Утре в пленарна зала.

Водещ: Има ли вариант да стане някаква игра и просто да се спрете на 6 лева, 7 лева или да настъпи някакъв обрат?

Даниела Дариткова: Няма такова предложение.

Водещ: Няма такова предложение.

Национални радиа

Репортаж за казуса със смъртта на 6-годишната Мария

БНР, Новинарски час


Водещ: А сега по казуса с 6-годишното дете, чиято смърт предизвика обвинения към НЗОК. Парламентарната здравна комисия изслуша днес директора на касата д-р Дечо Дечев и представители на болница Царица Йоана ИСУЛ, където е лекувана 6-годишната Мария, починала от остра левкемия. Заключението на парламентарната комисия е, че административните неуредици около плащането на лекарствата нямат никакво отношение към смъртта на детето.

Има ли административни пропуски и връзка между смъртта на шестгодишното дете и процедурата по заплащане на неговото лечение – това са въпросите, които очакваха отговори по време на днешното изслушване. Началникът на клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов бе категоричен, че лекарите са направили всичко възможно за лечението на детето.

Добрин Константинов: Лекарства за лечението на това дете не са липсвали в нито един момент. Ние сме изпълнили в пълен обем лечението, специфичното за злокачественото заболяване и то е направено по международните стандарти.

Директорът на НЗОК д-р Дечо Дечев също заяви, че детето е лекувано адекватно и пропуски в това отношение няма. По думите му, има административни несъответствия, които са проблем на взаимоотношения между Касата и болницата и в никакъв случай не влияят на лечението.

Д-р Дечо Дечев: Между издаването на заповед от мен и провеждане на лечението на въпросното дете искам категорично да заявя, че между двете няма никаква връзка. Терапията е провеждана така, както трябва да бъде. Процедурите по издаването на заповед са спазени абсолютно всички нормативно изискуеми параметри на една такава заповед. Забавяне в нея беше на базата на това, че документите, с които кандидатства майката не бяха в пълния си вид. След като бяха набавени, такава заповед беше издадена.

Агенцията за медицински надзор е започнала проверка по случая, а здравният министър Кирил Ананиев обеща промени в нормативната уредба за лечение на деца.

Кирил Ананиев: Поемам ангажимента да прегледаме абсолютно всички процедури и наистина тези, от които няма нужда, да бъдат изчистени и да останат само тези, които са важни за процедурата по даване разрешение за лечение, а тези, които са маловажни или ненужни, да отпаднат.

Надзорния съвет на Касата вече е взел мерки за облекчаване на част от процедурата, като е дал възможност на болниците да организират доставката на по-голямо количество лекарства, вместо да искат финансиране с индивидуален протокол за всяко отделно дете.

Административните неуредици около плащането на лекарствата нямат никакво отношение към смъртта на 6-годишното момиченце

БНР


Административните неуредици около плащането на лекарствата нямат никакво отношение към смъртта на 6-годишното момиченце, починало от остра левкемия. Това е становището на парламентарната Здравна комисия, която изслуша директора на здравната каса д-р Дечо Дечев и представители на Университетската болница „Царица Йоанна- ИСУЛ“, където са лекували детето. Комисията се обедини и около становището, че процедурата за лечение на деца с медикаменти, които не фигурират в позитивния списък, е сложна и трябва да се облекчи. Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна е поел ангажимент работна група да разгледа процедурите и да предложи варианти за тяхното облекчаване.

След смъртта на 6-годишно момиче здравната комисия в парламента извика управителя на Здравната каса

БНР


Здравната комисия в парламента ще разследва смъртта на 6-годишно момиче страдало от синдром на Даун и с онкологично заболяване. Онколозите от болница „Царица Йоанна“ в София поискаха 14 000 лева за лечението, които Здравната каса е забравила да преведе, според родителите. В декларация от парламентарната трибуна депутатът от БСП професор Георги Михайлов настоя в НС да бъдат извикани директорите на Здравната каса и на Медицинския надзор.

Проф. Георги Михайлов: За мен това не е само нелепо, но и чудовищно. Аз самият съм бил свидетел през последните месеци, след това сливане на отделни агенции в тази магаагенция за медицински надзор, колко много детските онколози са затруднени при изписването на лечения.

Водещ: Каза проф. Георги Михайлов. Председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова призова опозицията да не използва случая за политически цели и допълни:

Даниела Дариткова: Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред. И аз съм заявила, че ще направя изслушване в комисията по здравеопазване и това изслушване е в ход.

Водещ: Заяви Даниела Дариткова.

Видинските медици подават оставки, ако управляващите не отговорят на исканията им

БНР


Водещ: Днес изтича ултиматумът на специалисти по медицински грижи от видинската болница към управляващите. Те планират колективна оставка ако не получат увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд. Вече седмица медицинският персонал излиза на едночасови ефективни протести.

Председателят на дружеството на професионалистите по здравни грижи във болницата във Видин посочи:

Диана Богомилова: По един на смяна сме. Крайно недостатъчни – и за работа, и за стачки, и за нищо. Просто сме неефективни за момента. Здравната ни система не работи. Цели отделения ще подадем молби за напускане. Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, и не получим двете минимални работни заплати, и останалите искания в нашата декларация, продължаваме

Водещ: Каза Диана Богомилова.

Ден след смъртта на 6-годишната Мария Иванова здравният министър Кирил Ананиев призна – Министерството на здравеопазването идентифицирало проблем

Дарик радио


Ден след смъртта на 6-годишната Мария Иванова здравният министър Кирил Ананиев призна – Министерството на здравеопазването идентифицирало проблем. Съгласно закона, отпускането на лекарства за деца с онкохематологични заболявания се случвало за всеки индивидуален пациент, заради което понякога се появявали проблеми с осигуряването на медикамента. В конкретния случай с Мими също се стигнало до подобна ситуация и в аптеката на Клиниката по детска онкохематология липсвал определен медикамент. Димитър Панев с още информация.

Репортер: Проблемът с усложнените процедури за закупуване на лекарства за болни деца е подлежал на широко Обществено обсъждане преди 7 години. Тогава обаче нищо не било решено, припомни пред парламентарната комисия по здравеопазване директора на болница „Царица Йоана-ИСУЛ“ проф. Бойко Коруков.

Бойко Коруков: По принцип имаше голям проблем преди няколко месеца. Слава Богу решихме го, но ето виждате, че за всяко едно дете индивидуално, както е по наредба се пише до Агенцията по лекарствата да дадат разрешение. След това се намери фирма, която да го внася. Имаше много сериозен проблем. Сега е решен. Идеален би бил проблема, когато имаме по-голямо количество запас долу в аптеката. Това ще утежни малко бюджета на болницата, тъй като това ще бъдат неизразходвани средства, ще тежи, но за сметка на това ще ни облекчи при необходимост, т.е. ще съкратим периода, през който ще чакаме да бъде доставено. Преди 6-7 години нищо не решихме. Пак имаше такава дискусия в две парламентарни комисии. Решихме ли нещо? Не.

Репортер: Проблемът бил идентифициран и от МЗ, подчерта самият министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев: Ние идентифицирахме един проблем, който трябва заедно да го решим. Знаете, че съгласно закона отпускането на лекарствата става за всеки един индивидуален случай. Това по някой път, както е и в конкретния случай, създава проблеми по отношение осигуряването на необходимия медикамент. В момента работим за промяна в нормативната уредба, с която да може съответната болница да направи новозаявка за необходимите лекарства за един по-продължителен период от време.

Репортер: Оказва се, че заради липсващо лекарство липсвал и документ, без който здравната каса пък не можела да плати медикамента, разясни още министърът.

Кирил Ананиев: Болница „Царица Йоана-ИСУЛ“ в момента не е могла да попълни този документ по простата причина, че това, което е в аптеката на болницата от тези медикаменти количеството е било изчерпано и те правят нова заявка за тези медикаменти, която заявка се изпълнява в началото на месец юни.

Репортер: Процедурите по закупуване на лекарства са усложнени и според д-р Дечо Дечев, който управлява здравната каса.

Дечо Дечев: Ако ме питате какво бих направил аз, това, че в момента този протокол, който се издава персонално на лицето утежнява наистина процедурата и това, което чухте като предложение, което би трябвало да стане е вместо да се издават н-броя протоколи за единични дози, болницата като възложител да поръча по-големи количества и тогава, когато има нужда след това да ги използва като има случаи.

Репортер: В заключение здравният министър обеща да прегледа всички процедурни правила, свързани с лечение на тежко болни деца и тези от тях, които сметне за утежнени да бъдат коригирани.

Ден след смъртта на 6-годишната Мария здравното министерство призна за проблем

Дарик радио


Ден след смъртта на 6-годишната Мария Иванова здравният министър Кирил Ананиев призна – Министерството на здравеопазването идентифицирало проблем.

Съгласно закона, отпускането на лекарства за деца с онкохематологични заболявания се случвало за всеки индивидуален пациент, заради което понякога се появявали проблеми с осигуряването на медикамента.

В конкретния случай с Мими също се стигнало до подобна ситуация и в аптеката на Клиниката по детска онкохематология липсвало конкретно лекарство.

Случаят е особен, заяви Ананиев и уточни, че здравните власти вече са започнали работа по промяна на нормативната уредба, така че болницата да може поръчва лекарства за онкоболни деца за по-дълъг период от време. Така, според Ананиев, няма да се стига до спешно търсене на определен медикамент.

Процедурата за покриване на лечението извън списъка с лекарства на здравната каса създава опасение сред близките на болните и обществеността

Дарик радио


Процедурата за покриване на лечението извън списъка с лекарства на здравната каса създава опасение сред близките на болните и обществеността. Тя отделя и голяма част от времето на и без това малкото лекари, които работят с раково болни деца. Това заявиха от столичната болница „Царица Йоана –ИСУЛ“ в отговор на обвиненията от страна на Здравната каса, които бяха разпространени след смъртта на 6-годишната Мария Иванова.

Проблемът е административен, категорични са от болницата. От там предлагат среща с представители на касата за изясняване на конкретния казус. От лечебното заведение поискаха от майката на болната Мими 14 000 лева, тъй като здравната аса не беше заплатила лечението на момиченцето. Ден по-късно от касата заявиха, че започват проверка в болницата, заради разминавания в сумите изискани за лечението на детето.

Депутатите от ГЕРБ отказаха да почетат паметта на 6-годишната Мими

Дарик радио


Депутатите от ГЕРБ отказаха да почетат паметта на 6-годишната Мими, която се бореше с левкемия и не успя да спечели битката за живота си. Момиченцето издъхна вчера в детската онкохематология в университетската болница „Царица Йоана“ в София. Мими се нуждаеше от спешна операция в Германия, средствата за която родителите ѝ събираха с дарения. Вместо подкрепа от институциите, семейството получи фактура за 14 хил. лв. за противотуморни лекарства, вливани на детето в столична болница. В началото на заседанието на парламента днес с декларация от групата на БСП призоваха за едноминутно мълчание в памет на Мими и изслушване в НС на директорите на НЗОК и на Агенцията по медицински одит по случая. Обществото ни стана свидетел на една нелепа смърт на българско дете със сериозно, но лечимо заболяване, което заради нелепи административни безобразия не получи необходимото лечение, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, което е и член на здравната комисия.

Георги Михайлов: Като 20 години прекарал съдбата си между тези деца, за мен това е не само нелепо, но и чудовищно. И затова първо молим всички с едноминутно мълчание да почетем паметта на това дете и да помоля председателя на заседанието да бъдат извикани тук директорът на НЗОК и директора на Агенцията по медицински надзор за да дадат обяснение за този нелеп случай. Той не е първият. Аз самия съм бил свидетел през последните месеци след това сливане на отделни агенции в тази мега агенция за медицински надзор колко много детските онколози са затруднени при изписването на лечение.

Водещ: Председателя на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова възрази на декларацията на БСП с аргумента, че се възползват от трагедията политически.

Даниела Дариткова: За съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние по никакъв начин не може политически да използваме това тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред. И аз съм заявила, че ще направя изслушване в комисията по здравеопазване и това изслушване е в ход, на което ще се изяснят всички подробности има ли административни нарушения и недоразумения около лечението на това дете. Но съм убедена, че колегите от клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ са положили всички усилия и там работят специалисти, които са на световно ниво и са оказали всички грижи на това дете. Наистина ако има проблем с администрирането на фонд за лечение на деца след прехвърлянето му към НЗОК, ние трябва да направим анализ и да се търсят решения. В никакъв случай не може политически да се използват подобни теми. Смятам, че това е некоректно, нехуманно и абсолютно в противоречие с всякакви демократични принципи.

Водещ: А на настояването на БСП в парламента да бъдат извикани и изслушани директорите на НЗОК и на Агенцията по медицински одит, зам.-председателя на парламента Емил Христов от ГЕРБ, който ръководи днешното пленарно заседание отговори така.

Емил Христов: Кога ще извикам и кога е предложа на хората, които предложихте да дойдат тук ще реша аз. Ще се съобразя с това, което сте предложили, което сте казали, ще се съобразя и с това, че те са поканени в комисията по здравеопазване.

Водещ: В крайна сметка предложението на БСП паметта на малката Мими да бъде почетена с едноминутно мълчание не бе приета от председателстващия пленарното заседание.

Здравната комисия ще изслуша управителя на НЗОК за починалото дете

Дарик радио


Депутатите от ГЕРБ отказаха да почетат паметта на 6-годишната Мими, която се бореше с левкемията и не успя да спечели битката за живота си. Момиченцето издъхна вчера в детската онкохематология на Университетска болница „Царица Йоана“ в София.

Мими се нуждаеше от спешна операция в Германия, средствата за която родителите й събираха от дарения. Вместо подкрепа от институциите обаче семейството получи фактора за 14 000 лева за противотуморни лекарства, вливани на детето.

В началото на заседанието на парламента днес с декларация от групата на БСП призоваха за едноминутно мълчание в памет на Мими и изслушване на директорите на НЗОК и на Агенцията по медицински одит по случая.

„Общество ни стана свидетел на една нелепа смърт на българско дете, със сериозно, но лечимо заболяване, което поради нелепи административни безобразия не получи необходимото лечение“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, член на здравната комисия.

Проф. Георги Михайлов: Като 20 годни прекарал съдбата си между тези деца, за мен това не е само нелепо, но и чудовищно. И затова, първо молим всички с едноминутно мълчание да почетем паметта на това дете и да помоля председателя на заседанието, да бъдат извикани тук директорът на НЗОК и на медицински надзор, за да дадат обяснение за този нелеп случай.

Той не е първият, аз самият съм бил свидетел през последните месеци, след това сливане на отделни агенции в тази магаагенция за медицински надзор, колко много детските онколози са затруднени при изписването на лечения.

Водещ: Председателят на ПГ на ГЕРБ и на Здравната комисия Даниела Дариткова възрази на декларацията на БСп с аргумента, че използват темата политически.

Даниела Дариткова: За съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние в никакъв случай не може политически да използваме това, тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред. И аз съм заявила, че ще направя изслушване в комисията по здравеопазване и това изслушване е в ход, на което ще изяснят всички подробности, имали административни нарушения и недоразумения около лечението на това дете. НО съм убедена, че колегите от клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ са положили всички усилия и там работят специалисти, които са на световно ниво и са оказали всички грижи на това дете.

Наистина ако има проблем с администрирането на Фонд за лечение на деца след прехвърлянето му към НЗОК ние трябва да направим анализ и да се търсят решения. В никакъв случай не може политически да се използват подобни теми. Смятам, че това е некоректно, нехуманно и абсолютно в противоречие с всякакви демократични принципи.

Водещ: На настояването на БСП в парламента да бъдат извикани и изслушани директорът на НЗОК и агенцията по медицински одит зам. председателят на парламента Емил Христов от ГЕРБ, който ръководи днешното пленарно заседание отговори така:

Емил Христов: Кога ще извикам и кога ще предложа на хората, които предложихте да дойдат тук ще реша аз. Ще се съобразя с това, което сте предложили и което сте казали. Ще се съобразя и с това, че те са поканени в Комисията по здравеопазване.

Репортер: И така предложението на БСП паметта на малката Мими да бъде почетена с едноминутно мълчание не бе приета от председателстващия пленарното заседание.

6-годишната Мими – слънчевото момиче с левкемия, на което българската здравна система не подаде ръка. Тя се нуждаеше от спешна операция в Германия, средствата родителите събираха с дарители.

Тази седмица семейството получи фактура за 14 000 за противотуморни лекарства, вливани в столична болница. Припомня Димитър Панев.

Репортер: Мария Иванова се роди с усмивка, расна с усмивка и искаше да продължи да го прави. Животът обаче я изправи пред голямо изпитание, което обедини доброто у хорото, въпреки системата. За Мими ви разказахме преди по-малко от месец с майка й Надя Мирчева.

Надя Мирчева: Едно прекрасно слънчево детенце, което сме си го чакали повече от две години. Още от самото начало, когато се роди, ми казаха, че има съмнения за синдром на Даун. По никакъв начин не сме смятали, че тя е едно по-различно дете. Тя си е нашето дете. Беше ходила и на конна езда, ходи на логопед. Представяли сме за нея, че тя е като всяко едно дете. По никакъв начин не сме смятали, че тя е по-различна от останалите деца. За голямо съжаление, най-големият удар за семейството беше, когато на 5 декември беше диагностицирана с … левкемия, която не е характерна за синдрома на Даун. Тя е нашето геройче. Премина наистина стоически и борбено през абсолютно всички тези неща. За голямо съжаление, от 18 април е диагностицирана с рецидив на същата левкемия….

Репортер: И тук започна голямата борба с болестта на Мими, която разчиташе на хората, но не и на здравната ни система. Надеждата бе в немска клиника, която предложи химиотерапия срещу 120 хил. евро и веднага след това трансплантация на стволови клетки за 190 хил. Парите за химиотерапията бяха събрани за отрицателно време, но болницата поиска всичките 310 хил. накуп. Кулминационният момент бе тази седмица, когато семейството получи фактура за 14 хил. лв. от детската онкохематология в столичната болница Царица Йоанна ИСУЛ. Родителите се наложи отново да кандидатстват за финансиране, този път през Здравната каса, защото Фонда за лечение на деца бе закрит. Междувременно Надя Мирчева вече се бе отказала от дарителската сметка. Предпочете средствата да се прехвърлят при други нуждаещи се семейства.

Надя Мирчева: Това накратко е историята на нашето слънчице. На този етап тя е борбена и силна. Вярваме в нея, вярваме, че ще се пребори отново.

Репортер: Доброто у хората около Мими силно ни припомни, че го има. Само по себе си обаче то не бе достатъчно.

Световни детски кардиохирурзи се срещат в София

Дарик радио


София е домакин на първата по рода си Световна среща на детските кардиолози и кардиохирурзи. В продължение на три дни световният елит в тази област ще обсъжда и представя важни клинични случаи в сърдечната хирургична практика. Това е един голям шанс за детските сърдечни хирурзи да обменят опит и да обсъдят актуални случаи от практиката си, информира Дарик д-р Стоян Лазаров от Националната кардиологична болница. Един от проблемите, които той изтъкна, е, че здравната ни каса изобщо не заплаща специфичните консумативи, необходими за сърдечните операции на децата.

Димитър Панев по темата.

Репортер: Причината срещата да се проведе у нас е фактът, че сме сред пионерите при извършването на подобни операции, обясни детският кардиохирург.

Д-р Стоян Лазаров: Това е първата по рода си среща, в която Световното дружество по детска кардио хирургия и свързаните с нея специалности, и Европейската асоциация на детските кардиохирурзи правят своята първа среща и тя е именно в България. А защо е в България, по няколко причини. Първата причина е, че в България тази специалност е много добре развита. Това може би е учудващо, но България е една от пионерските страни, които още през 50-те години на миналия век са започнали да извършват такива операции.

Репортер: Една от темите на срещата е свързана с вродените сърдечни малформации, допълни специалистът.

Д-р Стоян Лазаров: Част от операциите, които трябва да бъдат извършвани непосредствено след раждането, особено в страни като нашата, изискват предварителна подготовка и снабдяване с различни консумативи, които са специфични и ние ги нямаме по всяко време. Още повече, че здравната каса не ги плаща изобщо и ние сме длъжни да си осигуряваме по съвършено труден и различен от стандарта начин, защото много от тези операции трябва да бъдат извършани в първите няколко дни на раждането. Иначе е безсмислено.

Репортер: През септември предстои нов световен конгрес – този път на кардиохирурзи от всички страни, информира още д-р Стоян Лазаров.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 21.06.2019