Кирил Ананиев ще проверява болници

Труд  стр. 4   


Министърът на здравеопазването започва обиколка на лечебни заведения в страната. Кирил Ананиев ще представи на директорите на болници новата Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати, която екипът на министерството разработи. Той ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства.

Нови линейки с GPS и паник бутони

Труд  стр. 3   


Нови 10 линейки бяха разпределени в изпълнение на проект за „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, с което става общо 32 по тази програма. За центровете за спешна медицинска помощ в Бургас те са два броя. За Варна са три. Специализираните автомобили в морските градове ще обслужват и курортите при нужда.

Изпълнението на Европейския проект е по график и линейките се доставят периодично, без забавяне и проблеми от страна на изпълнителя, посочиха от Министерството на здравеопазването. До края на 2019 г. общият брой на доставените нови линейки в страната по договор трябва да достигне 90.

В новите возила се инсталират GPS устройства и паник бутони. В 20 от колите има инсталирани устройства и паник бутони, в другите 12 са предприети действия за монтаж, който ще приключи до края на юни тази година.

ПЛАЩАМЕ ЗА ЗДРАВЕ три пъти по-скъпо на морето

За българи цените на медицинските услуги са по-евтини, отколкото за чужденци 

Труд  стр. 1   


Тройно по-скъпи са здравните услуги по черноморските ни курорти, в сравнение със средните стойности на същите в страната.

В „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“ например 50 евро е най-обикновен преглед за рецепта, 100 евро е гипсиране на крайник, а 20 евро – инжекция. Частните практики по курортите масово не работят с НЗОК, затова медиците съветват да си правим застраховка.

Безплатна помощ в 30 медицински пункта на плажа

Единствената напълно безплатна медицинска помощ за българи и чужденци във Варна и курортите край града се оказва на плажа. От 14 години всяко лято там работят пунктове с екипи, осигурени от общинското ДКЦ 1 „Св. Клементина“. Издръжката се поема от концесионерите и наемателите на ивиците, а работното време е като на спасителите – от 8 до 18 ч.

Този сезон до 30 септември на охраняемите плажове на „Златни пясъци“, „Св. Св. Константин и Елена“, Камчия и Варна работят 30 екипа с общо 62 специалисти – 12 лекари, двама фелдшери, 40 медицински сестри и 8 шофьори, като разполагат и с 3 реанимобила. Екипите вече са постоянни. Съставени са предимно от варненци, като има и трима специалисти от София и Русе, обясни шефът на ДКЦ 1 д-р Иван Иванов. Всички са преминали курсове в Медицинския университет и имат сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти. Освен че спасяват удавници и получили хипертонични кризи в жегите туристи, медиците на пясъка помагат на слънчасали, ужилени от пчели и оси, и на хора, получили травми, докато трупат тен.

В пунктовете съвет търсят и плажуващи с настинки и разстройство. Случва се да поискат и рецепта, но удрят на камък, тъй като плажните медици нямат право да изписват лекарства. Не липсват и постоянни клиенти – пенсионери, които стигат до плажа, само за да им премерят кръвното безплатно.

До момента в РЗИ няма постъпили жалби от летовници по курортите за шокиращи сметки или лошо отношение, каза директорът на инспекцията д-р Дочка Михайлова.

Последният фрапантен случай бе преди 2 лета, когато в частен център поискаха от италианци, отседнали на „Златни пясъци“, 700 лв., за да извадят рибена кост, попаднала в гърлото на 5-годишното им момченце. Самата манипулация по ценоразпис бе 250 лв., но към сметката бяха прибавени още доста пари за преглед, консулт, локална упойка и транспорт. Във Варна чужд предмет от гърлото се вади за 40 лв., а ако пострадалият посети Спешния център ще се отърве без пари. Там обаче не преглеждат пациенти с чревни проблеми и вирусни инфекции.

Здравното министерство готви проект за купуване на санитарни хеликоптери

Ще са 3 или 5 за донорски ситуации, Кирил Ананиев ще кандидатства за евросредства 

Йоана РУСЕВА 

24 часа  стр. 4  


Закупуване на 3 или 5 санитарни хеликоптера, които да се използват в случаи на донорска ситуация, предвижда здравното министерство. Идеята е те да бъдат закупени с пари от националния бюджет, но и с евросредства. За целта екипът на министър Кирил Ананиев ще подготви проект, с който да кандидатства за одобрение.

Това стана ясно от изслушване на министъра в парламентарния контрол вчера. Предложението е било представено на заседание на Съвета на министрите на здравеопазването в Люксембург миналия петък и е получило принципно одобрение, обясни Ананиев. Там е била обсъдена и темата за трансплантациите като приоритетна за България. Подготвя се и подробен финансов план, така че догодина средствата за това да бъдат увеличени.

От отговорите на здравния министър стана ясно още, че ще бъдат отпуснати допълнителни 20 хил. ваксини за имунизации срещу морбили, а лимитът на специализираната болница, която лекува инфекцията – увеличен.

933 са болните от морбили у нас в момента.

За решаване на проблема с недостига на доброволни кръводарители пък министерството ще търси варианти за повече мобилни екипи.

Проверка как областните болници разходват отпуснатите допълнителни средства от МЗ, здравната каса и правителството, които са приоритетно предназначени за заплати на работещите, започва от понеделник Кирил Ананиев. Той ще обиколи лечебни заведения в страната и ще представи методиката за заплати.

 

Смъртността във Видин 2 пъти по-висока от тази в София и Кърджали

Инсултите и инфарктите водят като причина, следва ракът 

Христо НИКОЛОВ 

24 часа  стр. 8  


Смъртността в България варира в твърде широки граници, като във Видин е повече от два пъти по-висока, отколкото в столицата, показват данните на НСИ за 2018 г., публикувани вчера.

Средната за страната смъртност е 15,5 промила, т.е. на всеки 10 хил. души от населението през 2018 г. у нас са умирали 1554 човека. Но ако в София-град са умирали 1170 души, то в област Видин са 2457 човека.

По принцип областите в българския Северозапад са с много висока смъртност, Враца и Монтана също са в първата петица (виж таблицата). Освен столицата ниска смъртност има още в Кърджали, Варна, Бургас, Благоевград и Пловдив.

Като цяло по първите две причини за настъпването на смърт България не се различава много от средното ниво за ЕС: водят инфарктите и инсултите, следвани от различните видове ракови образувания. На 3-о място у нас обаче са болестите на дихателната система – астма, пневмония, грип и др., докато в ЕС те са след 5-о -6-о.

Много в България са и смъртните случаи, в основата на които стоят болести на храносмилателната система: язва, цироза, фиброза. По данните на НСИ такива болести са причинили смъртта на 56,2 души средно на 100 хил. население, или починалите са близо 3900 души. Над 70% от тях са мъже.

Инфекциозните болести са на едно от последните места сред причиняващите смъртен изход у нас -595 случая. В тази група влизат туберкулозата – 98, HTV – 7 случая, вирусен хепатит – 35, други инфекциозни болести – 455 смъртни случая.

Психичните и поведенчески разстройства са също на едно от последните места като причинили смъртен изход през 2018 г. Деменцията например е посочена като причина за 35 смъртни случая, алкохолизмът – също толкова, а наркотичната зависимост по официални данни е убила 7 човека.

Във всяка област на първо място са инсултите и инфарктите, а на второ -злокачествените тумори. Само че в областите, чиито центрове са големи градове или има медицински университети и университетски болници, съотношението между тези две причини е по-различно. Делът на починалите от рак в тях е по-голям за сметка на инфарктите. Най-вероятно причината за това е в по-доброто медицинско обслужване и в по-добре работещата система за спешна помощ, което помага да се предотвратят пораженията от инсулт и инфаркт.

Сравнително голяма група са т.нар. външни причини за смърт: транспортни злополуки, падане, удавяне и пр. В България миналата година има 637самоубийства, 70 умрели от отравяне, 126 удавяния и 560 загинали в катастрофи. Детската смъртност е сравнително ниска. Само 7 са случаите на внезапна смърт на кърмачета, 193 са починали преди навършване на 1 г.

Магистър-фармацевтите са важни за вашето лечение и за вашата профилактика

Поздравете вашия фармацевт по случай Еньовден 

24 часа  стр. 10   


В навечерието на Еньовден над 1000 магистър-фармацевти отбелязват професионалния си празник в Боровец. От петък до неделя те ще се запознаят с най-новите тенденции във фармацията и качеството на тяхната дейност, с нови лекарствени средства и технологии, с подходящи терапии при различни заболявания. Това се случва по време на най-големия фармацевтичен форум у нас – Български фармацевтични дни, организиран от Българския фармацевтичен съюз. По повод празника Регионалната фармацевтична колегия София-столична припомня:

Цените на лекарствата: са регулирани и се определят със Закона за лекарствените продукти и със специална наредба. Лекарствата, които се заплащат с публични средства, преминават определена процедура и трябва да бъдат вписани в Позитивния лекарствен списък. Магистър-фармацевтите в аптеката са съвсем крайно звено в този процес. Не се сърдете на тях!

Липсващите лекарства: магистър-фармацевтите зад гишето в аптеката НЕ ЖЕЛАЯТ да отпращат своите пациенти, които се нуждаят от животоспасяващи терапии. Недостигът на лекарства на българския пазар не зависи от магистър-фармацевтите в аптеката. Не се гневете на тях!

Проблемите: често пъти са представяни от магистър-фармацевтите пред обществото. Забързани в ежедневието хората неглижират апелите им и едва когато лично се сблъскат с неразрешен въпрос в здравеопазването, обръщат внимание на проблема.

Превенцията: е необходима дори когато смятате, че сте здрави.

Магистър-фармацевтите са медицински специалисти, които могат да Ви насочат да се обърнете към лекар в начален стадий на някое заболяване и да Ви дадат съвет. С това могат да се спестят разходи и по-нататъшни усложнения.

Фармацевтичната грижа: е важна за системата за здравни грижи. Множество проучвания доказват връзката между лекарственото лечение и заболеваемостта. Предоставянето на фармацевтични грижи има доказани ползи при пациенти с хронични заболявания. Фармацевтичните грижи целят да повишат качеството и да удължават живота на пациентите. Магистър-фармацевтите могат да помогнат при превенцията, скрининга и управлението на заболявания като диабет, хипертония, астма/ХОББ. Фармацевтичните грижи при сърдечно-съдови заболявания трябва да станат норма, смятат експерти. Те посочват, че фармацевтите могат да намалят сърдечно-съдовия риск при хората, като изследванията им показват, че фармацевтите имат място и в „намирането на случаи“

Най-добрият лек: смехът е лекарство за болката, е казал един велик комик. Магистър-фармацевтите се вслушват в този съвет и понякога обръщат нерешените въпроси на смях. Докато чакат електронно здравеопазване, продължават да разчитат предписания и рецепти така, както археолозите клинописно писмо и често се шегуват с това. Зевзеци разказват, че когато лекарите в една болница обявили протест, здравният министър казал, че ще разгледа исканията им, когато дойде фармацевт да ги разчете.

***

Любопитно

Според множество интервюта и доклади, публикувани от Международната федерация по фармация, с цел по-широк обхват на ваксинациите сред населението здравните системи в редица държави създават възможност хората да се ваксинират в аптеки. В Ирландия от 2011 г. хората могат да се ваксинират в аптеките. Повече от 15 години фармацевтите във Великобритания също предлагат ваксинации. В САЩ над 300 000 фармацевти имат право да администрират ваксини. През пролетта на 2015 г. швейцарските аптеки също получават правото да ваксинират. Повече от една трета от португалците си поставят ваксините за грип в аптеките, фармацевтите там добавят стойност към общественото здраве, обучавайки пациентите за ваксинации, а когато имат право да имунизират, тази стойност е още по-голяма. Над 700 000 души са били ваксинирани против грип от фармацевти в аптеки във Франция през 2018-2019 г.

***

По случай Еньовден Управителният съвет на Регионалната фармацевтична колегия София-столична поздравява всички магистър-фармацевти и отправя най-добри благопожелания към тях! Желаем Ви здраве, професионални успехи и благоденствие. Нека Ви радват усмивките на благодарни пациенти и да продължавате съвестно да се грижите за здравето на българското общество.

С уважение: Маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София-столична

Какво не знаете за спасяването от кърлежи

Влизаме в пика на ухапванията времето е рай за гадината 

24 часа  стр. 62   


Ако откриете кърлеж на кожата си или се е впил в детето или домашния ви любимец, най-важно е да го отстраните бързо.

Рискът се увеличава рязко след 12-24 часа престой. Още по-добре е, разбира се, ако не се стигне до ухапване. Застраховка с покритие 100% няма, но можете да направите всички неща, които зависят от вас, за да не поемате риска заразен паризит да ви прехвърли лаймска болест, кримска треска или друго страховито заболяване.

Най-ефективният метод е да осуетите възможните контакти с кърлежи

– Избягвайте залесени площи, особено с висока трева.

– Придържайте се към средата на пътеките, когато минавате през паркове и градини. Имайте предвид, че природата е улеснила кърлежа да се лепва на жертвата си – коварните му крачета приличат на кукички, с които за секунди се хваща за дрехи, козина, пера. После се придвижва до кожата на жертвата и я засмуква. Неприятно е, че самото ухапване не се усеща – гадът прилага нещо като упойка и човек не разбира за атаката. Кърлежът е улеснен и от устройството на устата си – прилепва като под вакуум и няма пускане, докато сам не реши.

– При наложителен престой в трева и храсталаци носете дрехи с дълъг ръкав и дълги панталони, които да влизат във високи обувки/градинарски ботуши. Или поне пъхнете крачолите в чорапите си. Аутфитът няма общо с елегантността, но не оставя удобно голо място да си закачи кърлеж.

– Сред природата предпочитайте светли дрехи -през лятото ще ви е по-прохладно, но предимството в контекста на кърлежите е, че бързо ще забележите, ако гадът ви полази.

– Поддържайте ниска тревата край жилището си, а ако площите не са общински и никой няма грижа за обработката им, сами инициирайте косенето и пръскането.

Ако е неизбежно или много вероятно да влезете в контакт с кърлежи, трябва да вземете и допълнителни мерки да ги отблъснете:

– Използвайте репеленти, като избягвате лицето и особено внимавате да не попадат в устата или очите.

– Когато профилактирате деца и ползвате спрей, най-сигурно е да впръскате на ръката си и тогава да нанесене върху детето. Така избягвате вероятността то да мръдне и препаратът да отиде по лицето му. Действайте бързо и след процедурата измийте ръцете си – кожата ви е изложена на по-голямо количество от репелента.

– На пикник, къмпинг, туризъм обработвайте и дрехите и оборудването с репеленти с по-дълготрайно действие и подновявайте според указанията.

Кои условия увеличават риска да ви атакува кърлеж? Всяка затревена зона с изобилие от растения и животни е подходяща за обитаване от кърлежи. Те имат четири етапа в жизнения си цикъл: яйце, ларва, нимфа и възрастен паразит. В площи, които редовно се обработват с препарати, е най-вероятно да ви се лепне нимфа. Дори да е заразена, тя ще ви предаде по-малко количество патогени. Но пък може да не обърнете внимание – размерите им са сходни или малко по-големи от маково семе. (Това прави трудно да се прецени дали при изваждането им са отстранени заедно с главата, поради което се препоръчва процедурата да се делегира на медицинско лице.)

Кърлежите се нуждаят от влага, за да завършат своя жизнен цикъл, така че водата е съществена част от тяхната среда. Влажните сезони и местности са по-рискови. Затоплянето пък улеснява трансформацията им от яйце към ларва – условие, което в съчетание с влага е рай за кърлежите. Накратко, всичко, което гадът изисква, за да благоденства, е топло и влажно време плюс животно/ човек, от които да смуче кръв. Казано прагматично – моментът е идеален. Това обяснява защо епидемиолозите очакват случаите да продължат да се увеличават. Рискът за „донора“ е при ухапването да му бъдат прехвърлени бактерии, които водят до тежки заболявания особено при късно започнало лечение.

Идентифицирането на кърлежи е първата стъпка към отстраняването му. Огледайте се след общуване с природата. Добра идея е и веднага след прибирането вкъщи да се изкъпете – наскоро „полепнали“ нимфи ще паднат, а и на голо лесно ще забележите съмнителни тъмни неща по кожата си. Дрехите изперете или пуснете на високи градуси за един цикъл в сушилнята.

А ако все пак ви се е забил?

– Най-сигурно е да се иде на лекар. Но ако имате самочувствие, че ще се справите, използвайте пинсета с тънки връхчета или специалните за целта приспособления, които продават аптеките и дрогериите. Не действайте с голи ръце – има риск да скъсате кърлежа или да го смачкате, при което патогените ще се пръснат по ръцете ви, а понякога пръски отиват към устата, очите.

– Важно е да хванете гадината възможно най-близо до неговата кръвожадна „уста“ и близо до вашата кожа.

– С бавно и плавно движение изтегляте нагоре. Без да въртите – при усукването има риск да се откъсне главата и да остане забита. При неуспех да го извадите или се получи разкъсване на кърлежа, търсете лекар.

Най-честите грешки при вадене са:

– Да опитвате по съвети от интернет да задушите кърлежа с олио, вазелин, лак за нокти, спирт или бензин. Да пробвате да горите със запалка кърлежа, докато е забит във вас. В резултат на агресията той „повръща“ и впръсква във вас бактерии.

– Да въртите или разклащате паразите ляво-дясно , за да се „пусне“. Ефектът е бумерангов като по-горния.

– Да „решите“ проблема, като смачкате гадина – всички патогени се пръскат върху вас и наоколо.

Суперкомпютърът д-р Хаус – за всеки

Прецизната диагностика спира да е привилегия 

Петя МИНКОВА 

24 часа  стр. 1  


Новата система от 8 европейски суперкомпютъра ще се използва за бърза и прецизна диагностика и предписване на лечение.

На практика всеки европейски пациент ще има достъп до консултация с многомапшнен виртуален д-р Хаус, който ще сравнява данните на конкретния болен с хиляди медицински досиета и ще диференцира прецизно сложни състояния.

Такава привилегия днес имат малцина болни, които са имали късмета да попаднат на някои изключителен лекар. Суперкомпютърът ще преглежда светкавично хиляди медицински досиета и ще предлага решение, основано на най-успешните терапии, които са били прилагани в аналогични условия. Това е единият проект, по който ще се използват европейските суперкомпютри. Другият условно е наречен „Александрийска библиотека“ и неговата цел е да събере на едно място цялото човешко знание.

За какво са ни суперкомпютри

Мечтаете да ви лекува д-р Хаус? Няма проблем, но той ще е виртуален Около 25 млн. са различните комбинации между заболяванията и само с компютрите медиците ще могат бързо да се ориентират каква е истинската причина за дадена болест. Машините ще са безценен помощник в борбата с рака 

Петя МИНКОВА 

24 часа  стр. 17,20  


Колко пъти сте си мечтали, когато идете на лекар, той да е като д-р Хаус? Е, мечтата ви е на път да се сбъдне с осемте мощни суперкомпютъра в ЕС, част от които е и този в България. Разликата е, че д-р Хаус няма да е истински, а виртуален, но със сигурност ще ви е много по-полезен.

Целта на европейския проект е цялото медицинско познание, изследвания и данни от диагностиката и резултатите от лечението на милиони хора да бъдат качени на машина и обработени със съответния софтуер.

Известно е, че всеки човек боледува от няколко болести, които са взаимно свързани и взаимно си влияят. Докторите ги наричат диагностично свързана група. Според тях такава верига от заболявания може да се открие във всеки пациент. При някои те са в остра фаза, при други са в хронична, трети са в ремисия и т.н.

Проучванията показват, че различните комбинации между всички известни болести и техните състояния са около 25 милиона

Едва ли е по силите на един лекар да знае в тънкости всички взаимовръзки между тях и за целта на помощ идват супербързите машини.

Именно те ще помогнат на лекарите да поставят на пациента точната диагноза и да назначат правилното лечение.

„За целта компютрите ще използват електронните медицински досиета с поставените диагнози и резултатите от лечението на хиляди пациенти „, казва проф. Стоян Марков.

Идеята е в машините да се въведе информацията от електронните медицински картони, които ще са с шифър, достъпни до всички без личните данни на пациента и лекаря. Само чистата фактология от епикризата и предписаното лечение.

Едва след това суперкомпютърът започва групирането и прегрупирането на заболяванията.

При една свързана диагностика в машината ще бъдат въведени цялата информация данни като изследвания, анализи на тези изследвания, какъв е световният лекарски опит, каква е успеваемостта. Примерно при 100 хил. души 80 хил. може да са излекувани успешно, но останалите не, някои може да са починали. Тогава модерната диагностика изисква да се открие защо една част не се е повлияла от лечението. Дали болестотворната клетка или молекула имат някакъв специфичен профил, за да се стигне до това състояние. Дали няма някакви _ особени ракови клетки

Тук на помощ идва и генетичната карта на конкретния пациент.

Неслучайно Европа развива програмата „Геном“ и една от лабораториите й ще бъде в България. Именно с нея ще се четат геномите на пациентите и чрез тях медиците ще могат да се ориентират защо при едни стандартното лечение е успешно, а при други не.

Компютър ще обработи резултатите, за да установи какви са геномните изменения или аномалии и дали това е свързано с нестандартното протичане на дадено заболяване. Това ще даде отговор и на въпроса защо дадени лекарства не действат и дали човек няма някаква генна резистентност.

Машината ще провери всички възможни варианти при всеки конкретен случаи и ще представи съответните предположения, които трябва да бъдат проверени чрез генен и протеинов анализ, както и анализ на клетките. Разполагайки с тези данни, суперкомпютърът като д-р Хаус ще може да се произнесе дали да се смени терапията, стъпвайки и на базата на медицинската енциклопедия, разработена от СЗО. Всъщност проектът ще е нещо като телеуказател на медиците за заболяванията и при съмнения за свързани болести ще ги улеснява при диференциалната диагностика.

Целият този сложен процес изисква суперът да е наистина много мощен, за да може едновременно хиляди доктори да влизат в системата и да ползват натрупаните от медицината знания и опит.

Примерно, ако при томография на мозъка на пациент се открие аневризъм в някоя от артериите, машината ще изчисли каква е вероятността тя да се спука при високо кръвно налягане, като се отчете нивото на изтъняване на артерията. Отговорът може да е 80%, ако не се свали кръвното налягане. Тогава очевидно ще е необходим стент

Ако артерията обаче навлиза дълбоко в мозъка, се налага операция. Тогава шансът на пациента да оживее е 50 % и за да се прецени дали да се поеме подобен риск, е необходим суперкомпютър. Тогава на машината се решава моделът на хидродинамиката на кръвта. Вече е установено, че ако се надуе виртуалната аорта, тя ще реагира по същия начин като тази в реалността. Тоест моделът на компютъра е верен. Когато машината обработи снимките, чрез този сложен модел може да се окаже, че шансът кръвоносният съд да се спука е висок. Тогава медиците ще направят допълнителни изследвания, за да определят по какъв път да направят интервенцията.

Машините ще са безценен помощник при много други свързани диагнози. Ако примерно даден пациент има проблеми със слуха, това може да е резултат от ре-флукс през нощта, който човекът не е усетил. Когато отиде на съответния ушен лекар, машината може да му представи варианти какви могат да бъдат причините за намаляване на слуха. Тогава лекарят ще провери всяка една от тях и ще установи какво всъщност предизвиква заболяването. Например една от препоръките може да е следната – да се провери дали вътрешното ухо не е запълнено със стомашен сок. Машината ще обработи резултатите и ще представи двата варианта за действие. Както и че докторите, избрали първия, според медицинските резултати са постигнали възстановяване при 80% от пациентите. При останалите, които са провели алтернативна терапия, успеваемостта е 20%.

Разбира се, необходимо е да се провери и защо в някои случаи лечението е било неуспешно. Както и да се проследи цялата терапия. Възможно е при някои пациенти да е имало бактериална инфекция, което ще подскаже на лекаря преди това да проведе антибактериално лечение.

Възможен е и друг вариант. Примерно – пациент има гъбички по ноктите. Лекуват го, но без успех, тъй като причината може да е в повишената киселинност на организма, а тя е свързана с нелекувана язва.

Всеки един от нас рано или късно е изправен пред подобни проблеми и единственото, на което можем да разчитаме, е, че когато отидем на лекар, той наистина ще е като д-р Хаус. Естествено такива почти няма, защото диференцирането на диагнози е толкова сложен процес, че за лекаря на този етап е трудно да обхване всички възможни варианти. За мощните машини обаче това е решима задача.

Суперът ще проверява и ще подпомага лекарите, за да се ориентират по-бързо заболяванията на даден пациент към кой подслучай принадлежат – дали първопричината е в черния дроб, в панкреаса или някъде другаде, защото анализът на компютъра ще е въз основата на реални медицински данни.

Когато се обработи натрупаната в суперите информация, ще стане ясно и защо примерно при 72 % от пациентите едно лекарство помага, а при останалите – не. Тогава идва ред на генетиката. Както и на персонализираната медицина. Може да се окаже, че бактериите при даден човек са мутирали по такъв начин, че вече са резистенти към назначеното антибиотично лечение.

Тогава на базата на медицинския опит и данни ще се установи дали да се упорства със стандартната доза антибиотик или да се приложи по-висока доза и комбинирано лечение. Възможно е някъде по света да е проведена именно такава терапия и тя да е успешна.

Какво е необходимо, за да създадем този виртуален „Д-р Хаус“?

„Трябва да се събере статистика, протоколи, електронни картони, медицински проучвания и изследвания, след което да се напише програма как машината да прави анализ на тези бази данни“, усмихва се Стоян

Марков.

И ако човечеството с помощта на суперите е на път да се справи със свързаните заболявания, възможно ли е да победи и рака?

„Не, но може да го вкара в ремисия -казва Стоян Марков. – Със стандартното лечение с химио- и радиотерапия, с което се убиват и ракови, и живи клетки, хората умират не толкова от рак, колкото от химиотерапията. Сега се търси нов арсенал, като се използва естествената защита на организма – имунната система, за да не се трови и да не се подлага на радиация. Проблемът е, че имунната система не различава раковите клетки и идеята на проф. Оливие Мишелин за маркировката им е революционна. Въпросът е как да се помогне на имунната система да разпознае раковите клетки.“

Проф. Оливие Мишелин е ръководител на отдела за борба с меланомата в Института по рака в Лозана, Швейцария. Той е физик, но е решил да изпробва нов подход – да вземе ракова клетка от пациент, да я обработи и да постави в мишка. В организма й се образуват антитела, тъй като имунната й система веднага разпознава, че раковата клетка не е част от организма й. Ако тези антитела, изработени в организма на мишката, се върнат обратно в човек, имунната му система ще прецени, че са чужди, и ще ги убие. Затова те трябва да се обработят по подходящ начин, за да може тя да ги приеме за свои. Тогава тези антитела се свързват с раковите клетки и имунната система ги обезврежда – без химио- и радиотерапия. Ако по този начин тя ликвидира 85% от раковите клетки, останалите обикновено мутират.

Тогава се вземат новите ракови клетки, прави им се цифров модел на компютър и чрез ускорителя на свободни електрони в DESY предишните антитела се модифицират.

След което се проверява дали мутиралото антитяло ще се свърже с модифицираните рецептори на раковите клетки.

След като това е проверено на компютър, те се вкарват в организма и се свързват с раковите клетки.

Имунната система отново ги убива

При всяка следваща процедура те стават все по-малко. Когато от милиарди бъдат редуцирани до няколко милиона, човек вече е в ремисия.

Дори и да има някакви ракови клетки, те вече са твърде малко и може да се каже, че пациентът е здрав.

„Технологията е много сложна, в нея има много наука, много математика и физика, но един ден тази методика може да стане основна терапия за борба с рака и тогава хората ще живеят по-дълго – казва проф. Марков.

– Тя е щадяща, защото и в природата е така – всички живи организми се защитават по този начин. В статиите на ч проф. Оливие Мишелин подробно е описано, че над 45 процента от неговите пациенти, включително и тези, които са имали метастази, са в ремисия.“

Безспорно всичко това е наука на световно ниво, в която сега и България има шанс да се включи чрез новия си суперкомпютър.

Има ли край адът за родителите на пребитото бебе Никол

Четири години стигат дори когато заседават български съдии! 

Генка МАРКОВА 

24 часа  стр. 13,14  


Генка МАРКОВА коментира забавеното правосъдие по казуса с пребитото от акушерка бебе Никол 

Единадесет удара с юмрук в главата и тялото за 4 астрономически минути. Така бе посрещната Никол в нашия враждебен свят преди 4 г. Пребита от една акушерка, чието професионално и човешко призвание е да дава живот. Но вместо това в онази фатална нощ излива гнева си (с неясно какъв произход и причини) върху едно невинно човешко същество, чиято житейска пътека е буквално на броени часове. Грозен житейски парадокс!

Помня, че когато стана известен случаят „Никол“, всички нормални хора останаха безмълвни в потреса си, защото и най-видиотеният автор на хоръри едва ли би могъл да измисли подобен сюжет.

Но в България не само го измислихме, вече го живеем 4 г. Четири години по 365 дни – това са точно 1460 дни, толкова трае адът за Никол и нейните родители.

Днес Никол вече е малко прекрасно 4-годишно момиченце. И, за съжаление, прави епилептични припадъци, а когато родителите й трябва да я лекуват добросъвестно, се оказва, че лекарствата увреждат бъбреците, черния дроб на детето. Кое да изберат, как да решат най-трудния възможен житейски избор?

И какво бъдеще го чака това дете?

Ще може ли да тича и играе като всички други, ще израсте ли травмата, или ще я носи цял живот, ще има ли някой ден свои деца? И ако един ден научи истината за побоя над нея от акушерката, ще може ли да го приеме, да го разбере, ако въобще такова нещо може да се проумее някога?!

Замислят ли се над тези важни съдбовни детайли съдиите, когато решават казуса по случая „Никол“?

Питат ли се адвокатите на виновната акушерка как се чувстват родителите на Никол, когато отново и отново трябва да ходят в съда на делата за престъпното деяние, с което тяхното дете бе посрещнато на бял свят?

Защо поне веднъж не се опитаха да погледнат на това дело човешки, а не магистратски?

Ако, не дай боже, някой от тях – прокурори, съдии, адвокати, се озове в подобна житейска ситуация, няма ли да вие от ужас, да се гърчи от гняв, да носи без вина виновен цял живот непосилния товар на отговорността за случилото се?

Колко пъти тези хора в тоги гледаха записа от онази ужасна нощ в родилното отделение на една софийска болница, та не разбраха за какво точно става дума? И ако не са разбрали, нека да го гледат всяка вечер, преди да заспят, да видим, ще могат ли да затворят очи до сумрака на утрото?

Какво точно още не им е ясно, та да не могат да се произнесат за вината на акушерката?

Толкова ли е сложен и труден този очевиден казус, при това документиран с камера? Какво не разбраха, та да им помогнем ние, редовите очевидци на едно зло, да вземат най-после да го разшифроват? Да го оглеждат отляво, отдясно, отгоре, отдолу, да се връщат – на по-горна и на по-долна инстанция до припадък, а родителите на Никол през това време да се самоизтерзават от едното съдебно заседание до следващото.

Да чакат с ужас и омерзение какво още ще измисли защитата на обвиняемата, за да иска още и още заседания и протакания, какви злонамерени клетви ще чуват отново и отново в съдебната зала от нейни близки и роднини, на каквито странични наблюдатели вече са били свидетели?

Нека не ни разбират погрешно – съдиите и криво да седят, право трябва да съдят. Но да се протака 4 години едно такова дело, е не магистратско, това си е божие наказание…

Защото вчера, днес, утре малката Никол ще е нашият горчив урок, че като здравеопазване, като общество, като човешки стандарти отдавна сме прекрачили разумната граница. Прехвърлена е човешката мярка и това няма как да бъде простено.

Законите, параграфите и алинеите са едната страна на нещата. Има обаче и друга – човешка се нарича. Затова, ако все още искаме да сме общество на нормалните, ако искаме да запазим здравия си разум – нека да поискаме да се сложи точка на делото „Никол“. Адът за това семейство трябва да приключи час по-скоро!

И дано Никол да има повече късмет, дано никога повече животът да не я среща с хора като акушерката, която вдигна ръка над едно новородено бебе.

Единайсет удара с юмрук – може ли да се забрави?

ОБУЧАВАТ ЛЕКАРИ ДА РАЗПОЗНАВАТ ЖЕРТВИ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ

Монитор  стр. 7   


Лекари от „Пирогов“ ще бъдат обучени да разпознават жертви на домашно насилие. Целта е да се увеличи докладването на случаи на домашно насилие и повишаване ефективността на услугите за жертвите. Това предвижда проект „Координиран мулти-секторен отговор към домашното насилие, чрез въвеждане на основен пакет от услуги“, който се осъществява съвместно между болницата и Асоциация „Деметра“, съобщиха от лечебното заведение.

933 са заразените с морбили у нас

Монитор  стр. 7   


933 са регистрираните случаи на морбили в България към 17 юни. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

Най-засегнати са бебетата – 140 случая, децата от 1 до 4 години – 287 случая и 5-9-годишните – 275 случая, посочи министър Ананиев. В Министерство на здравеопазването е създаден Национален координационен съвет за контрол на морбили, за анализ на обстановката, оценка на етапното изпълнение на мерките и предложения за предприемане на нови мерки, припомни той. За изпълнението на профилактичните имунизационни мерки са осигурени мобилни кабинети в София и Благоевград, а в Софийска област е разкрит временен кабинет. В страната са осигурени достатъчни количества ваксина срещу морбили за децата. Здравните медиатори по места оказват съдействие в издирването на неимунизираните, разясняване на нуждата от търсене на медицинска помощ при заболяване и повишаване на информираността на населението.

През първите пет месеца на 2019 г. са издирени и ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола 68 559 деца във всички области на страната. Към настоящия момент заболяването е регистрирано в 11 области. С най-висока заболеваемост на 100 хил. население е Софийска област – 296 случая, област Кюстендил – 105 случая, Благоевград – 172 случая и София-град – 305 случая. Останалите засегнати области са Бургас, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или малки епидемични взривове. В Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе и Перник от последния регистриран случай е изтекъл повече от един инкубационен период, без да се регистрира нов случай.

„Нито НЗОК, нито „Царица Йоанна“ – ИСУЛ имат вина по отношение на фаталния край на детето“. Така здравният министър коментира смъртта на 6-годишната Мими, която издъхна от левкемия и не дочака лекарството си. По думите му, всичко, което е било възможно, е направено и от двете институции, но заболяването е било в напреднала фаза.

Зъболекари излизат на протест срещу нова наредба

Монитор  стр. 7   


Над 1000 стоматолози подписаха петиция срещу проект на наредба за добра медицинска практика, изготвен от Българския зъболекарски съюз, и заплашват да излязат на протест. Това съобщиха от съсловната организация.

Според новите правила денталните доктори без специалност няма да имат право да извършват редица процедури.

„Искаме да бъдат направени нови правила, тъй като тези подлежат на критика относно законосъобразността им. Трябва да се контролират практиките по определени правила и да са съобразени с европейските норми. Проблемът, който се създава за българските пациенти е, че хората от малките населени места, където няма специализирани практики, ще трябва да пътуват стотици километри, за да намерят колега със специалност“, заявяват от съсловната организация. На конгрес в София ще се съберат стоматолози от цялата страна за финален вариант на наредбата.

5800 аборта направени само за три месеца

София и Пловдив са начело в класацията 

Монитор  стр. 7   


5800 аборта са направени само за първите три месеца на годината в България. Тази цифра ни поставя сред водещите държави в Европа по този показател. Това сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи. От тях над 3600 бременности са прекъснати по желание. Статистиката сочи още, че София и Пловдив са водещите градове, в които се извършват най-много премахвания на плода. Само от януари до края на март в столицата са извършени 935 аборта в Пловдив – 571, а в Бургас

– 410. Стара Загора се нарежда на четвърто място с 386 аборта, а Пазарджик -с 363. В Русе, Силистра, Сливен, Плевен, Хасково и Търговище случаите на прекъснати бременности са около 200 за всеки град.

39 от тях са извършени от момичета под 15-годишна възраст, като в 22 от случаите абортът е спонтанен, а в 17 – по медицинско предписание, което означава, че застрашава живота на майката или плодът е с високи рискове от увреждания. Най-много аборти правят жените над 30-годишна възраст – близо 2850. На второ място са тези от 20- до 29-годишна възраст, като за първото тримесечие на годината те са 2408. И сред тийнейджърките абортът не е табу, като в Стара Загора са извършени най-много аборти на 15-19 годишни момичета-55

По този показател – аборти сред тийнейджъри, Стара Загора е на първо място в статистиката, после се нареждат отново Пловдив (49 аборта), след това Столична община (47), и Сливен (35). Статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи отчита само медицинските аборти, направени по желание, спонтанните, и тези, извършени по медицински показатели, но в държавата няма официална статистика за това колко са незаконните.

Ако официалните цифри се запазят със същия темп до края на 2019 г, то за една година България ще е загубила над 23 000 бъдещи българчета. За сравнение през 2016 г. официалният брой на прекъснати бременности е 26 446 при 56 000 регистрирани живородени деца.

Според официалната статистика от 1954 г. насам, когато абортът е легализиран, са извършени над 6,5 милиона аборта. Общо в света през 2018 г. са извършени близо 42 милиона прекъсвания на бременности.

Кмет дари кръв, последваха го още 50

Христо ХРИСТОВ 

Монитор  стр. 7  


50 доброволци от Стара Загора се включиха ефективно в организираната от сдружение „Самаряни“ и екипа на „Моята е-община“ акция под наслов „Кръводари. Шанс дари. Животът е над всичко“, специалисти от районния център по трансфузионна хематология разположиха апаратурата си в импровизиран кабинет в зала „фоайе“ на общинската администрация. Сред първите пожелали да дарят кръв беше кметът Живко Тодоров.

По последни данни около 22 000 души – мъже и жени на различна възраст, са регистрирани като доброволни кръводарители на територията на 4 области: Стара Загора,

Сливен, Бургас и Ямбол. Всеки един от тях поне по веднъж е дарил по една банка от около 500 милилитра. По този начин са били осигурени близо 11 000 л кръв, количеството е почти константно на предходните 3-4 години, каза д-р Петя Матеева, директор на старозагорския районен център по трансфузионна хематология.

Глобиха 3 антиваксъри

Христо ХРИСТОВ 

Телеграф  стр. 6  


Три наказателни постановления за отказ от поставяне на ваксини са издадени от началото на годината на територията на РЗИ-Стара Загора.

До глобите се стигнало след дълги и безрезултатни разговори с антиваксърски настроените майки на малки деца. Само в един от случаите след беседите е настъпила положителна промяна, коментира д-р Таня Перчемлиева, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“. Тя припомня. че през 2018 г. глоби са отнесли общо 10 родители, сред тях нямало представители на ромския етнос. Нова акция за издирване на неваксинирани деца започва на територията на няколко от най-големите ромски махали, като ще се започне от старозагорската „Лозенец“, като целта е да бъдат обхванати децата, завърнали се през лятната ваканция с родителите си от чужбина и за пресичане на възможността от епидемия от морбили. Досегашните проверки са показали, че между 4 и 5 на сто от хлапетата в тези квартали и гета не са ваксинирани, а наблюденията от епидемичния взрив през 2009-2010-а на територията на Старозагорска област показали, че 90 на сто от заболелите тогава са били от ромски произход, като вирусът е тръгнал основно от квартал „Шести“ в Нова Загора.

ЙОГАТА ГОНИ МИГРЕНАТА

Индийското учение бори стреса и безсънието 

Милена ДИМИТРОВА 

Телеграф  стр. X-XI  


Йогата гони мигрената и помага при сърдечни заболявания. Това са само част от ползите от древното индийско учение-гимнастика, което свързва ума, тялото и душата. Йогата всъщност не е само физически движения, пози, регулиране на дишането и медитация, а и начин на живот на цели 5000 години.

Вчера отбелязахме международния ден на източната практика. Ако още не сте запалени по нея, ето няколко причини да започнете да разучвате основните пози в древното изкуство.

Осанка

Само 10 минути йога на ден подобряват гъвкавостта на тялото и правят осанката ни по-красива. Ако отдадем 20 минути на древното учение, ще подобрим способностите си за запаметяване, установиха американски учени. Те открили, че йогата е по-ефективна от традиционната аеробика, ако искаме да „раздвижим“ сивото си вещество. Позите и медитацията изискват да се концентрирате върху дишането си. Има различни дихателни ритми 2-4-5, 4-4-4, 6-6-3 и т.н. Като цифрите означават секундите, в които вдишваме, задържаме дъха си и издишаме. Този процес успокоява ума и ви прави по-психически стабилни, коментират йога учители. След 5-10-минутно такова дишане човек може да се отърве от стрес, депресивни състояния и други психо-емоционални дисбаланси.

Изследване показва, че доброто психическо равновесие помага да запаметим повече информация. Затова упражненията само за няколко минути сутрин може да доведат до по-добра концентрация през целия ден.

Мускули

Йогата помага да станем по-гъвкави и да тренираме мускулите на тялото си. Една от най-популярните пози в древното учение е така наречената поза дъска. При нея се натоварват ръцете, краката, раменете и коремът едновременно. Практикуването на позата войн само няколко минути на ден ще ви помогне също да подобрите гъвкавостта си.

Ако се борите с няколко излишни килограми, лягайте на килимчето за йога. Не е нужно да практикувате сложни пози, за да отслабнете. Ежедневните упражнения карат метаболитната система да заработи ефективно и помагат за изгаряне на мазнините, което води до загуба на тегло. Асаните също така спомагат за възстановяването на хормоналния баланс в тялото, от който обикновено тръгва всеки проблем с теглото.

Хормони

Чрез упражненията ще бъдат намалени и нивата на кортизол – хормона, който се освобождава в отговор на стрес в работа или вкъщи. Това само по себе си ще спре поривите ви към преяждане.

Йогата също така укрепва цялостната връзка ум-тяло. Тя помага да се справяте по-ефективно с неприятни емоции, а не ви кара да посягате към сладката и тлъста храна, за да потиснете тези чувства.

Мигрената е тежко повтарящо се главоболие, което засяга все повече хора. Традиционно това състояние се лекува предимно с медикаменти за облекчаване и справяне със симптомите. Въпреки това все повече изследвания показват, че йога може да бъде полезна като допълнителна терапия, за да се намали честотата на пристъпите на болка. За да почувствате подобрение, са необходими 20 минути на ден.

В офиса

На доста работни места вече предлагат сесии по йога на обяд, защото е доказано, че след нея човек е по-деен и креативен в офиса. Всяка йога практика, дори и кратка, трябва да се състои от три елемента – пози, дишане и медитация. Ежедневното практикуване регулира сърдечната честота и намалява нивото на стреса Проучванията показват, че хората, които редовно я практикуват, са с по-ниска сърдечна честота, което пък дава на тялото способността да реагира на стреса по-адекватно.

Легло

Ако напрежението от деня ви държи будни през нощта, практикувайте йога. Проучванията показват, че тя може да намали или дори напълно да предотврати безсънието. Ако дълго време не можете да намерите покой сред завивките, легнете по гръб и подпрете краката си на стената. В тази поза се успокоява тялото и умът. Известно е също, че упражненията намаляват риска от сърдечни заболявания. Последните проучвания показват нещо много интересно, че медитацията влияе на ДНК ниво. Тя помага за забавяне на процеса на стареене чрез защита на така наречените теломери в края на хромозомите.

ЦИТАТИ

Сега  стр. 2   


„У нас умират деца, защото няма пари за лечение, у нас събираме капачки за кувьози, у нас висши чиновници имат частни асансьори и тераси за милиони, у нас хора умират, защото не дочакват трансплантация, и т.н. Не се лендзи от телевизора с многохилядната си заплата в евро, ами ела тук и иди в Северозапада или…. или си вземай суперкомпютъра и отивай на Марс. А нас ни остави да оцеляваме, затънали в мизерия и корупция.“

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски“

21.06.2019

Национални телевизии

Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на Съюза на зъболекарите в България

БНТ  Новини в 12.00 часа 


Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на Съюза на зъболекарите в България. Повод за свикването му станаха готвените нови правила за медицинска практика на лекарите по дентална медицина, които ще залегнат в наредбата на здравното министерство. Според авторите на промените целта е да бъде осигурено по-качествено зъболечение. С подготвените промени обаче, не са съгласни от зъболекарското съсловие, според които се противопоставят лекарите по дентална медицина със специалност и тези без специалност. Според тях, ако предложенията бъдат приети, много от тях ще останат без работа, защото ще им се забрани да извършват определени дейности. Пациентите също са заплашени да останат без зъболечение, особено в малките населени места в страната, категорични са протестиращите.

Въпрос към Кирил Ананиев от Георги Михайлов относно липсата на стратегически антитуморни средства на територията на Република България

БНТ  Парламентарен контрол


Председател: Продължаваме с въпрос от народния представител Георги Михайлов относно липсата на стратегически антитуморни средства на територията на Република България. Заповядайте, проф. Михайлов, имате думата.

Георги Михайлов: Благодаря ви, г-жо председателстващ. Уважаеми колеги, уважаеми министър Ананиев. Аз винаги съм се стремял в нашите дискусии в зала да запазя добрия тон и добрата колаборация. Ще ме извините, че този път тонът ми ще бъде доста остър, но става дума за проблем, който наблюдавам вече от много години и за съжаление нито при екипа, ръководен от вас, нито при предишните екипи съм видял ефект, който да е постигнат в интерес на българските граждани. Става дума за това, че с различни законодателни инициативи и наредбови промени през последните години обемът на лекарства изобщо, и в това число на антитуморни медикаменти, които отпадат от регистрация, като не бих искал да чувам отговора, че това е въпрос на фирмите, които си решават тези неща. Това е въпрос на т.нар. недалновидна лекарствена политика – не искам да хвърлят върху вас всички обвинения, но това продължава с години вече – която поставя на жестоко изпитание българските граждани, попаднали в тежкия водовъртеж на едно сериозно, но в условията на 21-ви век лечимо заболяване, каквото е едно онкологично заболяване. Когато написах този въпрос към вас преди около 20 дни, ставаше дума за един от стратегическите стари, най-известни, но използващи се масово в антитуморната клинична практика препарат Винкристин. Днес, за да бъда коректен към вас, се обадих на колегите си и те ми заявиха, че Винкристинът се е появил. Но сега пък е изчезнал Винбластинът. Тоест ние се движим в едно зловещо домино. Аз си спомням само преди няколко години, г-н министър, когато от пазара изчезна друг стратегически, който още по-широко се използва, антитуморен медикамент – Алексан. И това постави на кръст съдбата на десетки, да не кажа стотици български пациенти със злокачествени заболявания. Искам да ви попитам не какви мерки, а докога ще продължава това домино да се играе на територията на Република България, и както ви споделих вчера по време на заседанието на Здравната комисия, българските граждани да са принудени да ходят да си купуват антитуморни медикаменти от съседна Гърция, от съседна Турция, от съседна Сърбия, от съседна, бога ми, Македония. Като тези, които могат, отиват, тези, които имат близки, ги изпращат. А този, който няма никой, какво се случва с него? Какво е вашето отношение към този толкова сериозен за българските граждани въпрос? Благодаря ви, г-жо председател.

Председател: Благодаря ви, проф. Михайлов. Министър Ананиев, заповядайте за отговор.

Кирил Ананиев: Уважаема г-жо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми проф. Михайлов. Към момента в страната ни има разрешен за употреба лекарствен продукт с търговско наименование Цитокристин – 1 мг инжекционен разтвор, съответстващ на международното непатентно наименование Ай Ен Ен Винкристин. Същият няма регистрирана цена и не е включен в позитивния лекарствен списък. Упълномощеният представител на притежателя на разрешение за употреба на продукта Ем Ес Фарма АД, е подал уведомление за преустановяване на продажбата му на територията на България в съответствие с изискванията в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина до Изпълнителната агенция по лекарствата на 19.06.2017 г., поради наличие на търговски причини. Продуктът е изключен от позитивния лекарствен списък на 24 юли 2018 г. Непосредствено след изключването му от позитивния лекарствен списък, с цел обезпечаване на терапията на нуждаещите се пациенти, Министерството на здравеопазването е предприело необходимите действия и е включило лекарствения продукт Ай Ен Ен Винкристин в списъка по чл. 266А, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, което дава възможност доставките и прилагането му в лечебните заведения за болнична помощ в страната да продължат по реда на Наредба №10 т 17 ноември 2011 г. за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти по списъка по чл. 266А, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. По информация на Изпълнителна агенция по лекарствата в агенцията регулярно постъпват за съгласуване протоколи от лечебните заведения за болнична помощ в страната за осигуряването на продукта, като само за периода от 1 април до 11 юни тази година са постъпили 19 протокола от 6 лечебни заведения. Общото доставено количество, което е заявено от лечебните заведения, за указания период е 1128 ампули. По отношение на констатирани затруднения в доставките на лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания в Министерството на здравеопазването в началото на месец юни постъпи сигнал от лечебно заведение за липса на пазара на лекарствен продукт Ай Ен Ен Темозоломид. След спешно извършена проверка от регулаторния орган представителят на притежателя на разрешението за употреба на конкретния лекарствен продукт посочи като причина за липсата на доставки в страната регулаторни процедури в следствие на Брекзит. Предвид възникналия проблем в доставките и необходимостта от подсигуряване на терапия на нуждаещи се пациенти, компанията внесе в страната от Холандия спешно 2000 опаковки от лекарствения продукт, който вече е наличен в болничните аптеки. В заключение, въпреки наблюдаваните проблеми в много от страните в ЕС, включително и в България, по отношение ритмичността на доставките на някои лекарствени продукти с притежатели на разрешение за употреба, базирани в Обединеното кралство, породени от преместването им в страни от ЕС, Министерството на здравеопазването ще продължи да полага усилия в посока обезпечаване на потребностите на българските граждани от лекарствени продукти. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми г-н министър. Заповядайте за реплика, проф. Михайлов.

Георги Михайлов: Благодаря ви, г-жо председател. Уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. Вие ме изненадахте, аз не очаквах, че Брекзит се е превърнал в причина за неритмичните доставки. Позволете ми да не се съглася с това. Ще ви обясня защо съвсем кратко и съвсем ясно. Повечето от тези медикаменти, за които говорите, са с многогодишна история. Те имат няколко генерични производителя в света, да не кажа, че някои от тях имат повече от 10. И това, което е грешното, и то сериозно грешното в лекарствената политика на Министерството на здравеопазването, не само на вашия екип, който за съжаление продължава, а и на предишните, че с изключителна лекота, което много ме тревожи, прехвърля всички тези проблеми през митничната Наредба №10 – и това ви го казах и вчера, ако си спомняте – върху нещастните лечебни заведения, които нямат никаква нито правна, нито финансова възможност да следят световния пазар, да се борят с българските дистрибутори. Аз съм бил свидетел, г-н министър, когато една цена се променя 100 пъти, и то точно по този начин през Наредба №10. Един единствен или двама дистрибутори влизат в картел, обявяват една цена, която е много по-висока – много добре си спомням този случай, който се появи на територията на страната. Затова много пъти сме се обръщали към вашите предшественици, надявам се вие най-накрая да вземете мерки като министър на здравеопазването. Това не е въпрос, не е въпрос да се пусне по чл. 266, Наредба №10, списъкът, който ние всяка година даваме на Министерството на здравеопазването. Въпросът е една сериозна институция, каквато сте вие, каквато е НЗОК, да получи възможността да защитава своите граждани, а не това да бъде оставено в ръцете на лечебните заведения. Това се случи миналата година при този (…), който тук мина за прехвърлянето и даването на възможност без обществена поръчка, което е още по-… да не кажа точната дума, още по-неправилно, ще употребя думата. Защото това дава възможност на изключително променливи цени да се купуват медикаменти, които не са регистрирани на територията на страната, но до които се опират стотици български граждани. Затова много ви моля да не търсим причината в Брекзит, пак повтарям, тези препарати са доста стари исторически, те имат много генерични производители, а да се даде възможност на една крупна организация и институция, каквато е Министерството на здравеопазването, или НЗОК, да се заеме с този въпрос и да го реши в интерес на българската нация. Благодаря ви, г-жо председател.

Председател: Благодаря ви, проф. Михайлов.

Въпрос към Кирил Ананиев от Георги Михайлов относно трансплантационна програма на Република България за периода 2019-2020

БНТ  Парламентарен контрол


Председателстващ: Продължаваме с въпроси към г-н Кирил Ананиев, министър на здравеопазването. Той ще отговори на въпрос от народния представител Георги Михайлов относно трансплантационна програма на Република България за периода 2019 – 2020 г. Уважаеми проф. Михайлов, имате думата.

Проф. Георги Михайлов: Благодаря Ви, г-н председателстващ. уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. През месец февруари 2019 г. парламентът на Република България ви възложи няколко сериозни задачи във връзка с преструктурирането и повишаване на ефективността на трансплантационната програма и свързаната с нея донорска програма на територията на Република България. През месец юни в началото имаше изслушване в парламента, в което ние представихме и вие се съгласихте с нашите аргументи за съществени пропуски в структурирането на програмата, липсата на раздел Клетъчна трансплантация, липсата на обемен и задълбочен анализ на донорските ситуации в болниците, които имат договор с Министерство на здравеопазването. Моят въпрос към вас е, какво е вашето виждане и след изслушването какви са конкретните мерки, които е възприел, предприел ръководения от вас екип, за да може наистина още преди формирането на новата финансова година във връзка със структурирането на бюджета да бъдат набелязани конкретните мерки за стимулирането както на трансплантационната, така и на донорската програма. Благодаря ви, г-н председателстващ.

Председателстващ: Благодаря ви, уважаеми проф. Михайлов. Имате думата за отговор, уважаеми г-н министър,

Кирил Ананиев: Уважаеми г-н председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми проф. Михайлов. Рамката на проекта на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантациите в Република България обхваща периода 2019 – 2023 г. Стратегическата цел на програмата, направленията, които включва и оперативните дейности за постигане на стратегическата цел представих пред вас по време на изслушването по темата на 6 юни тази година. И все пак, с оглед идентифициране от редица експерти и от обществото като цяло предизвикателствата в посочената сфера, първоначалния проект на програмата обхвана чувствителните за нашата страна въпроси – белодробната, бъбречната, сърдечната и чернодробната трансплантации. Процесът на обсъждане и съгласуване на проекта позволи да откроим допълнителни въпроси засягащи и клетъчната трансплантация. В тази връзка предоставихме проекта на програма на специалистите в сферата на трансплантацията на хемопоетичните стволови клетки. Убеден съм, проф. Михайлов, че клетъчната трансплантация ще допълни и обогати националната програма. Във връзка с подготовката на финансовата обосновка на проекта на национална програма бих искал да подчертая, че през месец юни тази година представители на ИА Медицински надзор проведоха проверки на донорските и трансплантационните центрове в страната. Към момента ИА Медицински надзор подготвя справка с информация относно необходимото финансиране на предтрансплантационната подготовка, трансплантациите и следтрансплантационното наблюдение. Справката ще съдържа данни какви са извършените разходи за тази дейност през 2018 г., както и прогнозата за 2019 г. – 2020 г. В окончателния вариант, проф. Михайлов, на програмата ние ще включим цялостния и пълен анализ, такъв какъвто вие пожелахте да го видите, защото ние и в онзи момент, когато се обсъждаше тук в пленарна зала го имахме, но го дадохме в по-съкратен вид. Дори аз тогава поех ангажимент, ако вие го искате, и лично, самостоятелно мога да ви го предоставя. Другото нещо, което поех като ангажимент тогава, по-скоро ви информирах, през миналата седмица бях на Съвет на министрите на здравеопазването на ЕС в Люксембург. Там проведох срещи с всички министри. Но с основни министри в държави, в които тази дейност е много развита, като Германия, Холандия, Испания, Унгария и други държави, проведохме конкретни разговори за това как може да си партнираме в тази насока. Те приеха моето предложение и аз днес ще подпиша официални писма, за да можем да определим конкретните ангажименти в това сътрудничество. Като то ще бъде основно в две насоки: първо, за обучение на наши екипи по отношение на трансплантациите, обмяна на опит за добри практики по отношение на донорството и това, което също е много важно, когато създадем наш център за извършване на трансплантации в страната, първите пет операции или колкото е необходимо, да бъдат извършени в присъствието на техни водещи специалисти, за да сме сигурни, говоря за белодробната трансплантация, за да сме сигурни, че ще започнем с успех извършването и на тази трансплантация в нашата страна. Благодаря ви.

Председателстващ: Благодаря ви, министър Ананиев. Проф. Михайлов, имате думата за реплика.

Проф. Георги Михайлов: Благодаря ви, г-жо председателстваща. Уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. Аз внимателно изсушах вашите отговори. Ще си позволя да акцентирам в моето отношение върху няколко основни пункта. Първият от тях е, че похваелно е, разбира се, че вие сте подписали и ще подпишете сега писма за контакти с трансплантационните центрове. Но искам да ви предпазя от акцентуиране, както вие сам го нарекохте, на програмата върху отделни нейни фрагменти, които не са развити на територията на страната, каквато е белодробната трансплантация, тъй като виждам, че непрекъснато тя изпъква във вашите мисли. Явно, че това е един много болезнен въпрос. Технологията на трансплантациите, технологията на донорството е отдавна добре проучена в територията на континента Европа. Има опит, за който българските трансплантолози, екипите, които участват в цялата дейност по маркиране на евентуален донор, експлантацията и реализирането на трансплантациите имат вече готовност да работят на едно много добро европейско ниво. Големият проблем, което ви подсказах и по времето на изслушването, когато разговаряхме по тези въпроси пред уважаемата парламентарна зала е въпросът за финансирането. И този въпрос не опира до това да се направи анализ и отчет какви средства са изразходвани миналата или тази година и евентуално за следващата година, а опира до законодателна инициатива, която ние скоро ще предприемем към рязка промяна и изобщо във финансирането на трансплантациите. Тъй като всички колеги, с които говорех и които се занимават с отделните направления на органна трансплантация, и на клетъчната, споделят откровено, професионално, най-добронамерено, че основният проблем е икономически. Не, че липсват финанси, а че те не са ориентирани в тази посока. И на второ място, това, което аз се опитах и тогава, и сега ще си позволя отново да го споделя пред вас най-добронамерено, на което трябва да се обърне внимание, това е проблемът за вътрешни промени в програмата. Не искам да влизам в подробности пред уважаемата зала и зрителите, които в момента ни гледат, за да ви кажа, че има много голям напредък в бъбречните трансплантации, които вече не са от съвместими групово донор и реципиент чрез използването на сериозна имунна супресия. Има много детайли, които трябва да бъдат консултирани със съответните специалисти. И най-важното, което смятам организационно, както и това беше предоставената информация от Република Хърватия – трябва да има 24-часов контрол върху донорските ситуации по отношение на органните трансплантации. Благодаря ви, г-жо председател.

Председателстващ: Благодаря ви, проф. Михайлов. Заповядайте, г-н министър, за дуплика.

Кирил Ананиев: Уважаема г-жо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми проф. Михайлов, ние нямаме никакво различие по отношение на въпросите, които ги поставихте преди малко. Естествено, и като финансист аз разбирам, че един от основните проблеми, който досега не е бил решен и осигурен по отношение на трансплантациите, това е финансовият ресурс и органзиационната част, за да бъде той реализиран най-ефективно. Защото необходимите средства са не само за самата трансплантация, а за предтрансплантационното наблюдение и най-вече като разход следтрансплантационното наблюдение и ако се наложи лечение на тези хора. Така че програмата, която сме направили във финансовата й част, както казах, че ние работим в момента по нея, обхваща всички тези елементи и ние съвсем честно и откровено ще излезем и ще кажем – ако искаме да имаме наистина трансплантации в глобалния смисъл на думата, да бъдат на равнището на Европа и света, трябва да осигурим всичките необходими финансови и материални ресурси, в това число и по отношение на възнагражденията на хората, които извършват тази дейност, по отношение на нашите хора по места, които се занимават с намирането на донори, така и по отношение стимулиране на семействата, които, нали, осигуряват донора на своите близки, въобще целия период. Така че ние нямаме никакви различия. Като станем готови с финансовите разчети, предполагам, че това ще стане с бюджетната процедура за 2020 г. Тогава вече ще видите, че ние наистина сме обхванали целия процес, както трябва. Благодаря ви.

Председателстващ: Благодаря ви, министър Ананиев.

Питане към Кирил Ананиев от Антон Кутев относно готовността за реакция на здравната система в донорски ситуации

БНТ  Парламентарен контрол


Председател: Питане от народния представител Антон Кутев към г-н Кирил Ананиев, министър на здравеопазването относно готовността за реакция на здравната система в донорски ситуации . Имате думата, уважаеми г-н Кутев.

Антон Кутев: Уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. По тази тема за донорството, за разлика от предишната за кръводаряването, по която си говорихме с вас, никак не стоим толкова добре, колкото бихме искали. По брой на донори на глава от населението сме на едно от последните места в Европа. Както знаете през тази година ние вече сравнително редовно в различни формати водим този разговор за съдбата на донорството и на трансплантациите в България, включително и по повод един предишен въпрос на колегата Михайлов, включително и по повод участието ни в Евротрансплант и т.н. Това, с което сме наясно дотук, е, че, разбира се, трябва да се водят кампании за мотивиране на донорството, което според мен всички ние се опитваме да правим. Между другото, искам да спомена, че днес в Пловдив се открива поредната чешма – паметник на донора, тя е трета подред, още поне три с осигурено финансиране, така че в различни градове тази кампания ще продължи. Разбира се, вие трябва да правите и се надявам, че подготвяте много по-големи кампании, защото възможностите на министерството са много по-големи. Къде обаче е проблемът? Добре, ние ще мотивираме хората да стават донори по различни механизми, включително и ние, и вие подготвяме някакви законодателни проблеми, които в една или друга степен да преместват напред тая каручка, дотук всичко ми е ясно. Въпросът е обаче каква част от донорските ситуации реално погледнато могат да се реализират във възможностите на нашата здравна система. Защото аз виждам, четох тия дни материали, че за първи път във възможностите за трансплантации в донорски ситуации се използват вече дронове. Със сигурност знам, че от десетилетия се използват хеликоптери. Тоест има определена техника, която трябва да бъде осигурена, за да знаем, че в редките случаи, когато има реални донорски ситуации, те могат да бъдат реализирани на 100%. Аз не съм доктор, не разбирам от медицина, но доколкото знам експлантация на сърце може да се направи само в Света Екатерина в София. Поправете ме, ако греша. Докато примерно черен дроб и бъбреци, доколкото знам, могат почти навсякъде да се правят. За бял дроб и за панкреас трябват специалисти извън България, за да ги направят. Тоест реално погледнато дори в случаите, в които ние имаме донорска ситуация, се оказва, че не можем чисто технически, кадрово да отговорим на тази ситуация и всъщност да направим всичко, което е по силите ни, за да осигурим живот на повече хора. Затова моето питане към вас е колко специализирани екипи има, които да реагират в донорска ситуация, къде са, каква част от донорските ситуации се реализират.

Председател: Благодаря ви, уважаеми г-н Кутев. Имате думата за отговор, уважаеми г-н министър.

Кирил Ананиев: Уважаеми г-н председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми г-н Кутев. Общо 34 болници в цялата страна са лицензирани като донорски центрове от Изпълнителната агенция Медицински надзор. Със заповеди на директорите на съответните лечебни заведение са определени като координатори по трупно донорство един или двама лекари анестезиолози. От посочените 34 болници 7 лечебни заведения са получили разрешение Изпълнителната агенция Медицински надзор за трансплантация на органи – т.нар. трансплантационни центрове. В тях директорите са утвърдили графици за денонощно разположение на трансплантационните екипи според изискванията на Наредба №6 от 2007 г. за утвърждаване на медицинския стандарт в областта на трансплантацията на органи, тъкани и клетки. Специализирани екипи за реакция при донорска ситуация са разположени в донорските бази, 34 на брой, и в т.нар. трансплантационни центрове, 7 на брой. Донорските бази се намират в повечето от областните многопрофилни болници, които са 18, в университетските болници – 11, и в някои частни болници – в 5 от тях, като разделението е условно. Трансплантационните центрове се намират в София и във Варна. Подготвили сме списък на донорските бази и списък на трансплантационните центрове, получили разрешение за отделните видове органна трансплантация. При желание от ваша страна ще ви ги предоставя. Аз ги нося и в момента, ако искате след това мога да ви предоставя тази справка. От обявените донорски ситуации на първо място се предлагат органи за трансплантация на български пациенти. В случай, че няма подходящ реципиент, ИАМН има възможност да ги предложи на други европейски организации за обмяна на органи. През 2018 г. при всеки случай на установяване на мозъчна смърт, при който не са били налице медицински противопоказания или отказ на близките, са осъществени експлантация с последваща трансплантация на органи. През същата година при 16 ситуации на доказана мозъчна смърт се експлантирани 43 броя органи и са направени следните трансплантации: 24 бъбречни, 14 чернодробни, 4 сърдечни. 1 бъбрек не е трансплантиран поради установена малформация. В периода август-декември 2018 г. на Евротрансплант са предоставени 2 черни дроба, 1 бял дроб и 2 бъбрека. През 2019 г. до момента има 5 случая на доказана мозъчна смърт, завършили с експлантация и последващата трансплантация на 6 бъбрека, 4 черни дроба, 1 сърце, като всички трансплантации са извършени в страната. Няма реализиран обмен с Евротрансплант. Благодаря ви.

Председател: Благодаря ви, уважаеми г-н министър. Имате думата, уважаеми г-н Кутев, за задаване на уточняващи въпроси.

Антон Кутев: Уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. За съжаление горе-долу данните, които вие цитирахте, са приблизително такива, каквито и аз си ги представях. Нека да напомня на гражданите и на колегите, които ни гледат в момента, че нашето неучастие в Евротрансплант се дължи на факта, че ние имаме 10 пъти по-малко донори в държавата, отколкото са необходими, за да покрием нормативите. Разбира се, Евротрансплант е неправителствена организация, ние не сме длъжни да участваме там, но общо взето чисто териториално това е мястото, където би трябвало да го правим, така че… А и другите организации имат сходни изисквания. Така че при всяко положение тръгваме от изходната точка, че ние имаме нужда 10 пъти да качим донорските ситуации. И оттук нататък ние с вас вече говорим за това какви са резервите и по какъв начин това може да стане. Разбира се, от една страна това трябва да стане през убеждаване на хората да се съгласяват и да участват по този начин, разбира се, с целия драматизъм на цялата тази тема. Но другото, на което трябва да обърнем внимание все пак е до каква степен държавата си е свършила работата по отношение на това като имаш донорска ситуация какво правим с нея. Вие казвате, че от 16 случая на експлантирани през миналата година имаме само 4 сърца. Да, черният дроб и бъбреците са повече, защото те могат да се правят на много повече места. Аз не знам какъв е анализът защо от 16 човека само 4 са сърцата, 1 само казахте, че е пратено в Евротрансплант, значи 5 са реализирани. Тоест има 11, които не са реализирани. И най-вероятно причината тук е била, че те не са достигнали до съответното място, където биха могли да бъдат експлантирани. Аз не знам какви са, вие ще кажете каква е причината. Тоест за мен тук има огромна възможност и огромни територии за разширяване на всичко това. Като се има предвид, че за всеки един от тези органи ние попълваме нуждите в България в рамките на 10-15, до 20%. Тоест нуждите от сърца, от бял дроб и т.н., както знаем има 16 чакащи за белодробна трансплантация постоянно в листата на чакащите, сега казвате, че са 17, а ние правим по 1-2 годишно, и то ако и те се случат, защото няколко години не се случваха. Така че при тези огромни разлики всеки от тези органи е изключително важен. Затова обръщам внимание на това – имаме ли необходимата техника, каква техника ни трябва, защото аз гледам, че по света това се прави с хеликоптери, прави се с дронове, прави се сигурно и с линейки. Аз предполагам, че по-голямата част от случаите на мозъчна смърт с е случва в болниците, където има някакво оборудване, но те се случват и по пътищата. Какви са нуждите на системата, включително и финансовите нужди? Моята цел е да подпомогна процеса и да ви дам мотивацията да направите така, че едновременно да си направим сметка какво ни трябва като организация, какви пари трябват. И при положение, че сега колегите отчитаха 3 млрд. събрани средства само за полугодието, значи не би трябвало именно за трансплантации да нямаме. Просто трябва да се направи съответната организация, трябва да знаем и какви пари трябват. Това е въпросът ми към вас.

Председател: Благодаря ви, уважаеми г-н Кутев. Имате думата за отговор, уважаеми г-н министър.

Кирил Ананиев: Уважаеми г-н Кутев, абсолютно сте прав, че спестявания точно от необходимите средства за трансплантации не бива да се правят. И неслучайно на един от предходните въпроси аз заявих, че ние правим наистина много подробен финансов план на Националната програма по трансплантации и там ще се обхванат всичките процеси, включително и процесите, които са свързани със стимулиране на донорството. В националната програма във финансовата ? част вие ще видите, че сме направили една съвременна европейска програма с обхващане на всички проблеми, свързани с предтрансплантациония период, трансплантацията и следтрансплантационния период, както и всички проблеми, свързани с донорството. Абсолютно сте прав и за друго, че е необходимо да осигурим въздушен санитарен транспорт в случай на донорски ситуации. Знаете, че в момента ползваме този транспорт на Отряд 28. Аз съм убеден, че това е недостатъчно, като в същото време в този съвет на министрите, за който казах преди малко, че бях миналата седмица в Люксембург, там беше поставен въпросът за инвестициите в областта на здравеопазването за следващия планов период, като всяка една държава си докладва потребностите и в какви направления има нужда от инвестиции. Един от основните ни приоритети беше трансплантациите, като финансиране с европейски средства, разбира се, съвместно с национален ресурс, който ще се отдели, както и необходимостта за осигуряване поне на 3 или 5 санитарни хеликоптера. Представителите на Европейския съвет съвсем обективно приеха нашето първо предложение, ние ще си го мотивираме и когато представим необходимите проекти за защита на финансовата рамка за следващата година, надявам се този проект да бъде одобрен, така че работим и в тази посока. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми г-н министър. Имате думата за отношение, уважаеми г-н Кутев.

Антон Кутев: Уважаеми г-н министър, уважаеми колеги. Радвам се и смятам, че наистина е важно да се мисли за тези инвестиции. Добре е, че го мислите. Не знам, ако го мислим в рамките на следващия планов период на ЕС колко време и как ще се случи всичко това. Но така или иначе вие сте администратор и вие трябва да намерите, още повече достатъчно разбирате от финанси, за да намерите пътищата. Така че усилията в тази посока съм абсолютно убеден, че са необходими. Вие виждате, че от началото на годината нашата парламентарна група предприехме серия питания и други мероприятия, с които да мотивираме тази дейност. Аз напълно разбирам, че министърът на здравеопазването е притиснат от изключително много нужди. И когато подхващам някаква кампания в защита дали ще бъде на донорството, дали ще бъде на кръвопреливането и т.н., аз го правя с идеята, че това е изключително важно за граждани. И че в крайна сметка това е смисълът на една опозиция, когато притиска изпълнителната власт, за да могат да се решават конкретни проблеми. В същото време си давам сметка, че надали аз ще определя кое е най-важното. Вие би трябвало да знаете кои са приоритетите в системата. И дето се вика, парите като ги слагате на едно място, ги вадите от друго. Това цялото е механизъм, който си има своите сложни взаимодействия, които са изцяло във ваша власт в момента. Въпреки всичко две неща има, които искам като извод – едното беше наистина как правим така, че да имаме необходимата техника, но пак като при предишния въпрос стигаме до това, че ние може да имаме необходимата техника, но ако хората не са подходящо мотивирани, включително и финансово, това няма да стане. Доколкото разбирам има сериозни проблеми с координаторите. С това как се мотивират координаторите. Би могло да бъде променена системата на координация, надявам се, че работите и по това, но ние просто трябва спешно, специално по отношение на донорството и на трансплантациите, спешно да правим промени, защото там, както ви казах, ние очевидно сме на последните места в Европа, а това са човешки животи. Тоест тези промени костват реални човешки съдби буквално всеки месец, така че разчитам на това, че ще продължите работата в посоката. Благодаря.

Въпрос към Кирил Ананиев от Цветан Топчиев, Филип Попов и Валентина Найденова относно управление на Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Петка“

БНТ  Парламентарен контрол


Председател: Продължаваме със следващия въпрос към министър Ананиев. Той е от народните представители Цветан Топчиев, Филип Попов и Валентина Найденова относно управление на Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Петка” АД, град Видин, актуален размер и структура на разходите за персонал, съотношение на работните заплати. Имате думата, уважаеми господин Топчиев.

Цветан Топчиев: Благодаря ви, уважаеми господин председател, уважаеми господин министър, уважаеми дами и господа народни представители. Господин министър, Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка” град Видин, е едно от дружествата с над 50 процента държавно участие. Към момента тя е в тежко финансово състояние, възнагражденията на медицинските специалисти по здравни грижи там са малко над минималната заплата. Аз бих казал това са символични възнаграждения, изобщо неадекватни за труда, който полагат и съвсем нормално и резонно е те да протестират. Тези протести вече мисля, че са четвърти месец, въпреки че бяха поети някакви ангажименти от вас, от министър-председателя при среща с директора на болницата им е казано, че средства за увеличаване на възнагражденията им и подобряване условията на труд няма. И съвсем резонно и нормално е тези протести да преминат в ефективни. Даже в последните дни имаме сведения, че искат да напуснат цели отделения, което нас силно си притеснява тази ситуация и имаме опасения за нормалното финансиране на видинската болница. В тази връзка моля да ни отговорите на следните въпроси: Какви мерки е предприело и ще предприеме Министерство на финансите за ефективно, ефикасно и икономично управление на дружеството в качеството ви на принципал? Какъв е в момента фактическият размер и структура на разходите за персонал? Какво е съотношението между основните работни заплати за лекар, специалист по здравни грижи и санитар в дружеството? Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин Топчиев. Имате думата за отговор, уважаеми господин министър.

Кирил Ананиев: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми д-р Найденова, господин Попов и господин Топчиев. Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Петка” АД град Видин е акционерно дружество по смисъла на Търговския закон, в което държавата притежава 83 процента и 25 стотни от капитала, а останалата част от капитала е разпределен между общините от региона. Същото се управлява от Съвет на директорите, което се избира от Общо събрание на акционерите. В тази връзка следва да се има предвид, че министърът на здравеопазването упражнява правата на държавата като акционер в дружеството и съответно неговите задължения и права са с оглед на това му качество. Съгласно Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор управленската отговорност е на Съвета на директорите. Бих искал обаче да ви информирам за предприетите от МЗ действия за разработване на проекти и нормативни актове, целта на които е да се постигне по-добро финансово управление и стабилизиране на финансовото състояние на лечебните заведения. МЗ разработи проект на Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицински и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, който бе обсъден от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. След това проведохме обсъждане и с УС на областните болници, а следващия петък ще бъде обсъден на мероприятието на Националното сдружение на общините на Република България в Боровец и свързано с общинските болници. След като бъдат отразени всичките техни предложения за промени или усъвършенстване на методиката, тя ще бъде публикувана. Това, което искам да кажа е, че в 99 процента от материята, която е записана в методиката се приема от областните и общински болници. Очакванията са, че с прилагането на методиката ще се постигне баланс между финансовите възможности на лечебните заведения и равнището на възнагражденията на медицинските специалисти, ще се постигне справедливост и прозрачност при определяне на индивидуалния размер на възнагражденията. Приет е и предстои да бъде публикувана Наредба за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове. очаквани резултати и повишаване на финансовата дисциплина, планиране на финансовите ресурси и оптимизиране на разходите, което следва да доведе и до възможности за повишаване на възнагражденията на медицинските специалисти. През първото тримесечие на 2019 година МБАЛ „Св. Петка” Видин са отчетени общо разходи за персонал в размер на 1 милион 487 хиляди 362 лева, в това число 1 милион 246 хиляди 798 лева за възнаграждения и 240 хиляди 564 лева за осигурителни вноски. От общите разходи за възнаграждения 97.3 процента са изплатени за заплати по трудови правоотношения и 2.7 процента за възнаграждения по договори за управление и контрол и по граждански договори. Разпределението на трудовите възнаграждения по категории персонал е както следва: 33 процента за лекари, 41 процента за специалисти по здравни грижи, 15 процента за санитари и болногледачи и 11 процента за друг персонал. Средносписъчният състав на лечебното заведение е 435 човека, от които 90 лекари, 197 медицински сестри, 93 санитари и болногледачи и 55 човека друг персонал. Към 31 март 2019 година средно месечното възнаграждение по основни категории персонал са както следва: 1458 лева за лекари, 844 лева за специалисти по здравни грижи и 673 лева за санитари и болногледачи. Съотношението между работните заплати за лекар специалист по здравни грижи и санитар болногледач според отчетените данни за първото тримесечие на 2019 година е в съотношение 2.2 към 1.3 към 1. Искам да ви уверя, че тези заплати, които прочетох преди малко те ще бъдат допълнително увеличени, тъй като знаете, че в началото на миналата седмица беше подписан анекс към рамковия договор, с което бяха увеличени цените на клиничните пътеки на голям брой клинични пътеки, което ще даде пряко отражение върху разходите за персонал и увеличение на работните заплати в болницата. Освен това, болницата получава финансиране и от МЗ по Наредба № 3 за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, където цените също значително са увеличени. Тоест, тези заплати, които ги прочетох, няма да бъдат такива до края на годината. Съвсем в скоро време ще започне разговор между ръководството, съсловните организации със самите лекари, сестри, санитари и т.н., така че тези заплати ще бъдат увеличени. В момента, не зная защо, непрекъснато, след като всички тези хора, които се изказват от различни политически сили или разни други институции, че едва ли не това е нещото, което те са получили и няма да има повече увеличение. Не е така. Предстои, но всичко е въпрос на технологичен процес. Трябваше да се приеме анекса към рамковия договор, трябваше да се промени Наредба № 3. Аз поех ангажимент, че увеличението ще бъде от 1 юли 2019 година, те ще си го получат хората, но юли месец, защо трябва да правим протести точно в навечерието на увеличението на заплатите? Това не мога да го разбера. В заключение ви уверявам, че се прави всичко възможно да бъдат гарантирани справедливи и прозрачни процедури при определяне на работните заплати на медицинските специалисти, но министърът на здравеопазването не може да определя едностранно размера на индивидуалните възнаграждения, което мисля, че всички много добре го разбираме. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин министър. Господин Топчиев, или д-р Найденова? Имате думата за реплика.

д-р Валентина Найденова: Уважаеми господин министър, ще започна с последното, което казахте, че министърът на здравеопазването не може да се намесва в индивидуалните трудови възнаграждения. Но, искам да ви обърна внимание на две неща. Ние се обръщаме към вас с тези два въпроса по отношение какви мерки в управлението МЗ е взело и възнамерява ли да вземе за стабилизация на търговското дружество в качеството на принципал. В крайна сметка 83.21 процента е държавното участие във видинската болница. Като народни представители ние се интересуваме не от работодателя, а от собственика, който може по всяко време, когато нещо не върви да смени работодателя, в случая изпълнителния директор. Нещо повече, във връзка с МБАЛ Видин, ние ви напомняме, че в Устройствения правилник на МЗ е имало и сега има Дирекция „Управление на държавното участие в търговските дружества и собствеността”. Ако се прочетат нейните функции, едва в точка 21 ще срещнете текста: „Осъществява дейности свързани с управлението на държавните търговски дружества…”. Мисля, че отдавна е трябвало, господи министър, тази дирекция освен да наблюдава, да подготвя документация за много неща, е трябвало да сезира както бившите министри така и вас, за да може своевременно МЗ като основен принципал да вземе своевременно мерки за управлението не само на видинската болница, но и на другите държавни болници, които са в тежко състояние. И второто, пак ние като народни представители все още очакваме да дойде методиката, която вие сте разработили и аз съм убедена, че тя е направена изключително професионално, но приемете едно скромно мнение, съдейки по нейното заглавие. Тя, според мен не е онова, от което се нуждае както видинската болница така и цялото ни здравеопазване. Вие разработихте, а ние ще се запознаем с тази методика, пак казвам, нещо малко, без да решавате и да решим заедно може би по-глобалното. Мисля, че трябва да разработите като професионалист методика за управление на общите приходи и общите разходи при работа с публичен финансов ресурс в здравеопазването. Така ще бъдат постигнати две неща. Първото, ще вържем финансовия човешки ресурс и второто, така формулирана и зададена методиката, пак казвам, без да съм професионалист, ще важи за всички лечебни заведения и здравни заведения, независимо от вида собственост. Аз съм убедена, че вие можете да го направите господин министър и мисля, че дебатът ще продължи в тази посока. Благодаря ви.

Председател: Благодаря ви, д-р Найденова. Имате думата за дуплика, уважаеми господин министър.

Кирил Ананиев: Уважаема д-р Найденова, ако разгледате бюджетите на МЗ за един по-дълъг период назад в годините ще видите, че толкова инвестиционни разходи колкото успяхме да защитим тази година никога не е постигало МЗ. И пак казвам, те не са достатъчни, но са значително по-високи. Тоест, ние знаем, че инвестициите в системата на здравеопазването са изключително важни и за да може да бъдат нашите болници конкурентоспособни на останалите болници и най-вече на частните, трябва да има сериозни инвестиции в тази област. Болницата ни във Видин също е една от болниците, в която ни инвестираме. И ако погледнете инвестиционния план за миналата и за тази година ще видите, че ние сме направили, разбира се в рамките на възможностите, инвестиции, които са необходими, за да може да се увеличи обема и качеството на работа в болницата. Затова, за което казахте, че трябва да има стандарти за финансово управление, ако забелязахте в моето изказване, освен методиката за формиране на разходите за персонал и съответно заплатите в държавните и общинските болници споменах и за наредба за приемане на стандарти за финансова дейност. Тази Наредба за стандарти на финансова дейност обхваща цялостната дейност на болницата, и това, което може би вие предлагате, то е включено разбира се, то е в проект и всеки момент ще стане готово. Така че, всички тези неща събрани заедно, мисля, че ще дадат един силен тласък в подобряване финансовата дисциплина, финансовото управление и мисля, че това ще бъдат инструменти, които както казахте вие, независимо от това кой ще управлява дадената болница той ще трябва да спазва тези правила и да изведе болницата от критичното положение. Благодаря ви.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин министър.

Въпрос към Кирил Ананиев от Георги Йорданов, Анелия Клисарова, Илиян Тимчев и Георги Гьоков относно възнагражденията на медицинските специалисти по здравни грижи

БНТ  Парламентарен контрол


Председател: Следващият въпрос към министър Ананиев е от народните представители Георги Йорданов, Анелия Клисарова, Илиян Тимчев и Георги Гьоков относно възнагражденията на медицинските специалисти по здравни грижи. Уважаеми, господин Георги Йорданов, заповядайте, имате думата.

Георги Йорданов: Уважаеми господин председател, уважаеми господин министър, уважаеми колеги. Нашият въпрос е свързан с напрежението, което се генерира в общността на медицинските специалисти по здравни грижи, или както са известни медицинските сестри, лаборанти, фелдшери и т.н. Преди малко в отговор на въпрос вие заявихте, че не разбирате защо има в момента напрежение, при условие, че вие сте взели мерки от 1 юли колегите да получат увеличени възнаграждения. Отговорът е много прост и би трябвало да го знаете. Медицинските сестри не контактуват с министъра, те контактуват със своя работодател, който е директор на болницата. В момента директорите на болницата отговарят, че нямат възможност да увеличат възнагражденията на медицинските сестри и няма да имат тази възможност в следващия период, затова напрежението отново се генерира. Аз не съм съгласен с вашия отговор, че вие нямате възможност юридическа да се намесите в определяне възнаграждението на медицинските сестри. Освен медицински сестри в болниците, които са търговски дружества, ние имаме медицински сестри в детски заведения, детски ясли, медицински сестри в училища, в образователната система, медицински сестри в органи, предприятия към МЗ като психиатрията например, където вие имате възможност директно да определите възнаграждението. Уважаеми, господин министър, в момента всяка медицинска сестра в България получава поне една минимална работна заплата. Искането на медицинските сестри е за минимално възнаграждение две минимални работни заплати. При 29 хиляди медицински сестри в България до края на годината са необходими не повече от 12-13 милиона лева. При това, което харчи днес МС аз мисля, че тези пари спокойно може да ги осигурите и моят въпрос към вас е следният: Ние чухме едната сестра на медицинските сестри, която беше обявена на публични мероприятия – Искаме да разберем какво им обещавате на медицинските сестри, в какви срокове ще реализирате обещанието за едно по-достойно възнаграждение? Благодаря ви.

Председател: Благодаря ви, уважаеми доцент Йорданов. Имате думата за отговор, уважаеми господин министър.

Кирил Ананиев: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми проф. Клисарова, доц. Йорданов, д-р Тимчев и господин Гьоков. Протестите на специалистите по здравни грижи предизвикват тревога и загриженост, която съм изразявал многократно по време на проведените срещи, но поетите от моя страна ангажименти не са свързани с еднократен акт, а са систематични действия, които обмислят внимателен и обмислен подход. В съответствие с поетите ангажименти МЗ разработи Проект на Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, който беше обсъден със съсловните организации, със сдруженията на университетските, областните, общинските болници, с отрасловия съвет на тристранното сътрудничество в здравеопазването и след последни уточнения и отразяване на направените предложения предстои да влезе в сила. Основните принципи залегнали в проекта на методиката са – да предостави общи насоки на лечебните заведения относно начина за образуване на разходите за персонал, за да се предотврати неравномерното съотношение между възнагражденията в различните лечебни заведения, недопускане на дискриминация или неравностойно третиране на персонала при определяне на размера на възнагражденията и гарантиране справедливост и прозрачност при определяне на заплатите на работещите в лечебните заведения. Очакванията са, че с прилагането на методиката ще се постигне баланс между финансовите възможности на лечебните заведения и равнището на възнагражденията на медицинските специалисти. Ще се постигне справедливост и прозрачност при определяне на индивидуалния размер на възнагражденията. Предстои публикуването и въвеждането на Наредбата за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, разработена от МЗ на основание чл.6, ал.6 от Закона за лечебните заведения. Очакваните резултати от прилагането на наредбата са свързани с повишаване на финансовата дисциплина, планиране на финансовите ресурси, оптимизиране на разходите, което следва да доведе и до възможности за повишаване на възнагражденията на медицинските специалисти. Уверен съм, че с въвеждане на Наредбата за утвърждаване на стандарти за финансова дейност и методиката за образуване на разходите за персонал и работни заплати в лечебните заведения ще има ясни правила и прозрачност при определянето на възнагражденията. Лечебните заведения за болнична помощ ще могат да разчитат и на допълнителни финансови средства, свързани с увеличаването на цените по клиничните пътеки по реда на договорите с НЗОК, РЗОК и с актуализация на част от стойностите на дейности извън задължителното здравно осигуряване по реда на договорите за субсидиране с МЗ. Надявам се това също да допринесе за подобряване на финансовото състояние на държавните и общински лечебни заведения, което ще рефлектира и върху ръста на възнаграждението на медицинските специалисти. През следващата седмица предстоят срещи с областните многопрофилни болници за активно лечение, на които основно ще бъдат обсъдени възнагражденията на медицинските специалисти. В заключение, изразявам увереност, че до края на годината ефектът от всички досега предприети действия ще доведе до стабилизиране на финансовото състояние на лечебните заведения и съответно до ръст на възнагражденията, включително и на медицинските специалисти по здравни грижи. Като казах преди малко, че следващата седмица ще посетим всички областни болници в страната искам да ви уведомя, че ние сме дали вече разчетите, които ще получат областните болници както по линията на НЗОК, така и по Наредба № 3. Дали сме им конкретно текстът на механизма за формиране на работните заплати, защото там има текстове, които казват какъв да бъде размерът на разходите за персонал в рамките на общия размер на приходите, какъв може да бъде размерът на допълнителните възнаграждения в рамките на разходите за персонал, какво трябва да бъде съотношението между санитар, професионалист по здравни грижи, лекар. Тоест, там има определени репери, да го наречем, които ще дадат възможност за едно по-справедливо и прозрачно разпределение на разходите за персонал. При всяко посещение в тези болници, в шестте региона ние ще гледаме болница по болница и тогава веч е ще мога категорично да кажа дали са спазени тези наредби и механизми, които предлагаме и доколко в рамките на финансовото състояние на болниците, ще могат да се достигнат нивата, които се предвижда в Колективния трудов договор, подписано в Отрасловия съвет по здравеопазване. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин министър. Доцент Йорданов, имате дума за реплика.

Георги Йорданов: Уважаеми господин председател, колеги, уважаеми господин министър. Аз бих се съгласил с така предложените мерки и бих считал, че те ще бъдат ефективни, ако болниците не бяха търговски дружества. Вашите мерки твърде подхождат за една предишна система, когато МЗ императивно можеше да въвежда права, задължения на болниците трябваше да ги изпълняват. Но, за съжаление болниците са търговски дружества и не знам защо министерството категорично бяга от това нещо, което трябва да свърши и което ще реши проблемът с работната заплата – остойностяване на медицинския труд и неговия дял в това нещо, наречено „стойност на клиничната пътека”. Това е единственият механизъм, по който в моментна болниците търговски дружества могат да гарантират заплащане съобразно приходите на всяка болница, търговско дружество, на съответната категория персонал, в случая говоря за специалисти по здравни грижи. Това мисля, че е ефективното, защото вие след няколко дни ще се уверите, че 99 процента от българските болници не могат да изпълнят това, което вие искате да им възложите по отношение на работната заплата. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин Йорданов. Имате думата за дуплика, уважаеми господин министър.

Кирил Ананиев: В самото начало, доцент Йорданов, казах, че това не е процес, който може да се реши за три месеца или за една година, след като е натрупвано десетилетия назад. Въпросът е, че този процес е започнат, той ще бъде траен, с цел постигане наистина на достойни заплати на хората, които работят в здравеопазването. Това обаче е единият от инструментите, които предлагаме, разработването на тази методика, на стандартите и т.н. Съвсем скоро, още в средата на месец юли аз ще изляза на Втората национална кръгла маса, в която ще обявя какво е предложението на МЗ за новия модел за финансиране на здравеопазването, който разбира се ще допринесе също за оптимизиране на структурата на здравните заведения, до оптимизиране на тяхната дейност, до оптимизиране разходването на средства и от там постигането на достойни заплати на хората, които работят в тази система. Благодаря ви.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин министър.

Въпрос към Кирил Ананиев от Георги Гьоков, Георги Йорданов, Анелия Клисарова и Илиян Тимчев относно кампанията за ваксиниране на населението

БНТ  Парламентарен контрол


Председател: Продължаваме със следващия въпрос към министър Ананиев от Георги Гьоков, Георги Йорданов, Анелия Клисарова и Илиян Тимчев относно кампанията за ваксиниране на населението. Г-н Гьоков, заповядайте, имате думата да зададете въпроса.

Георги Гьоков: Благодаря, г-н председател. Уважаеми г-н председател, уважаеми г-н министър. От 1998 г. в Америка и света, а в България малко по-късно се заражда антиваксинално движение. Само двайсетина година по-късно пораженията от това движение са толкова сериозни, че будят сериозни тревоги, а заболявания като морбили, паротит, рубеола, полиомиелит и коклюш бележат сериозен ръст с около 30%. СЗО публикува в началото на тази година списък, в който посочи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г. Наред с грипната пандемия, замърсеността на въздуха и климатичните промени, СПИН-а, рака, диабета и сърдечносъдовите заболявания, е нареден и отказът от имунизации. В България имаме ваксини, имаме национален имунизационен календар, имаме и сравнително активни кампании за имунизирането, а рисковата ситуация става все по-рискова и по-рискова, защото се увеличават неимунизираните. Например у нас заболявания като морбили тръгват нагоре. На въпроси, зададени от мен и от колегите ми относно разпространението на редица заразни болести като цитираното морбили, вие отговаряте, че, цитирам: В условията на епидемиологично разпространение на вируса морбили сигурна защита на населението може да се очаква само при постигане на висок имунизационен обхват. И още: Министерството на здравеопазването чрез своите регионални структури провежда стриктен надзор по изпълнение на имунизационния календар на страната, провеждат се разяснителни разговори в родители и лица, отказващи провеждане на имунизация, както и информационни кампании на групи от населението в неравностойно положение и отдалечен достъп от здравни грижи. Твърдите, че е изготвен и проект на национална програма за елиминация на морбили и рубеола 2018-2021 г., в която като основни дейности са заложени постигането и поддържането на висок имунизационен обхват – над 95% на национално и областно ниво чрез целеви ваксинални кампании и подобряване на достъпността и качеството на информацията, предназначена за професионалисти и общественост, по отношение на заболяванията, ползата и риска от имунизацията срещу морбили и рубеола. Казвате още, че предпазването на здравето на български граждани от ваксинопредотвратими заболявания е основен приоритет на Министерството на здравеопазването, изпълнението на който приоритет се цели да се гарантира години на здраве, особено на българските деца. И така нататък, и така нататък. В тази връзка и във връзка с увеличаващата се честота на инфекциозни заболявания и активната антиваксинална кампания, вие определихте и проведохте редица профилактични мероприятия, включително и агитационна кампания относно ваксинирането. Въпросът ни към вас е отчитате ли ефект от проведените профилактични мерки и увеличен ли е процентът на ваксинираните. Благодаря.

Председател: Благодаря, уважаеми г-н Гьоков. Имате думата, уважаеми г-н министър.

Кирил Ананиев: Уважаеми г-н председател, уважаеми дами и господа народни представители. Заразните и паразитните болести, които съгласно чл. 2 на Наредба №21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести подлежат на задължителна регистрация. Съобщени са и са отчетени 65 такива. От тях срещу 11 ваксинопредотвратими заразни заболявания се извършват задължителни имунизации и реимунизации – вирусен хепатит тип Б, туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б, пневмококови инфекции, морбили, епидемичен паротит и рубеола. След внос на вируса на морбили от Италия и Германия от средата на месец февруари 2019 г. в областите Благоевград, Софийска и София-град възникнаха взрив от морбили. Към 17.06.2019 г. са регистрирани 933 случая на морбили. Най-засегнати са децата във възрастовите групи от 0 до 1 година – 140 случая; от 1 до 4 години – 277; от 5 до 9 години – 275. За ограничаването на заболяването Министерството на здравеопазването чрез своите регионални структури предприе необходимите противоепидемични и профилактични мерки, а именно: активно издирване на личните лекари на деца от 13 месеца до 18 години, които са с непълен имунизационен статус за възрастта; ранно откриване на клиничните симптоми на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, регистрация и изолация, диагностика и лечение, консултация с инфекционист на всеки заболял със съмнение за морбили, насочване на хоспитализация и лечение, изолация на пациенти с фебрилитет до уточняване на диагнозата, осигуряване на леглови капацитет за прием на болни, лабораторно потвърждаване на инфекцията в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ, поддържане на актуална информация за епидемиологичната обстановка и предприетите мерки на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции. В Министерството на здравеопазването е създаден национален координационен съвет за контрол на морбили, за анализ на обстановката, оценка на етапното изпълнение на мерките, предложения за предприемане на нови мерки и други. За изпълнение на цитираните профилактични имунизационни мерки са осигурени мобилни кабинети за обхващане на подлежащите в областите София-град и Благоевград, а в Софийска област е разкрит временен имунизационен кабинет. В страната са осигурени достатъчни количества ваксина срещу морбили за обхващане на подлежащите деца. Здравните медиатори по места оказват съдействие по отношение на издирване на неимунизираните, разясняване на нуждата от своевременно търсене на медицинска помощ при заболявания и повишаване на информираността на населението. В резултат на това през първите пет месеца на 2019 г. са издирени и обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола общо 68 559 деца във всички области на страната. Към настоящия момент заболяването е регистрирано в 11 области. С най-висока заболеваемост на 100 000 население е Софийска област – 296 случая, следвана от области Кюстендил – 105, Благоевград – 172, и София-град – 305 случая. Останалите 7 засегнати области са Бургас, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или малки епидемични взривове, като в 5 от тях – Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе и Перник от последния регистриран случай е изтекъл повече от един инкубационен период, без да са регистрирани нови случаи. През последния месец няма нови засегнати административни райони на страната. към момента се отчита тенденция на задържане на развитието на епидемичния процес. При евентуална промяна в епидемичната обстановка Националният координационен център за контрол на морбили ще предложи на министъра на здравеопазването допълнителни противоепидемични мерки на база на извършения анализ и оценка на риска. Благодаря.

Председател: Благодаря, уважаеми г-н министър. Имате думата за реплика, уважаеми г-н Гьоков.

Георги Гьоков: Благодаря, г-н председател. Уважаеми г-н председател, уважаеми г-н министър. Аз ви благодаря за отговора. Вие казахте толкова мерки, които сте предприели, че не стига времето в рамките на парламентарния контрол. По-скоро въпросът ни беше какъв е ефектът от тези мерки. Аз съм сигурен, че Министерството на здравеопазването и всички органи, които се занимават с тези заразни болести и имунизирането срещу тях, не стоят „мирни”, а действат по въпроса, защото положението не само в България, а в света не е добро в случая с ваксинирането и броя на обхванатите от ваксинациите хора. На мен ми се струва, че мерките се прилагат перманентно, но във връзка с увеличаване на заразните болести вие предприехте някои извънредни мерки. Не е ли време Министерството на здравеопазването, или други отговорни институции, да направят един анализ на тези мерки, да видим кои са ефективни, кои не са ефективни? И тези, които са ефективни, да ги засилим, другите да не харчим пари за тях, ако мога така да се изразя, или да не влагаме усилия за тях, за да може да имаме някакви по-сериозни успехи срещу тези антиваксинални движения. Аз не съм специалист в рекламни кампании, особено в здравни кампании, но ми се струва, че някак си в тези кампании ние пропускаме моменти, като това, че най-засилено е антиваксиналното движение в социалните мрежи. Аз не знам по какъв начин вие можете да стъпите в тези социални мрежи, но си мисля, че там го няма това представено отношение, което имаме сериозната медицина към ваксинирането, и това е проблем. Мисля си, че трябва част от мерките да бъде повишаване на отговорността на общопрактикуващите лекари. Защо не изградим, както редица регистри имаме, един регистър на неимунизираните, защото това няма да е кой знае колко сложна задача. Долу-горе по 60 000 деца има на година, които се раждат, може да се следят много изкъсо. И когато има опасност от епидемиологично разпространение на предотвратими с имунизация заболявания, заразни заболявания, тези хора да се следят по-отблизо – чрез общопрактикуващите лекари, аз не говоря за друго следене. И в крайна сметка, г-н министър, има ли някакво повишаване на относителния брой на имунизираните деца вследствие на тези кампании? Благодаря.

Председател: Благодаря, уважаеми г-н Гьоков. Имате думата за дуплика, уважаеми г-н министър.

Кирил Ананиев: Уважаеми г-н Гьоков, искам да ви уверя, че националния координационен съвет на своите заседание прави пълен анализ на абсолютно всички мерки, които сме предприели. И тези там, където има някакво изоставане, ние взимаме веднага съответните решения. Дали ще бъде свързано с общопрактикуващите лекари, дали ще трябва да отидем в населени места, където има рискови групи, дали ще изпратим мобилни екипи, всичко зависи, всяка седмица този национален координационен съвет прави анализ. Например на базата на този анализ националният координационен съвет ми предложи на последното свое заседание да увеличим с 20 000 дози ваксина срещу морбили за провеждане на извънредни имунизации при деца до 8 години в най-засегнатите области и квартали. Това е една от мярката, която ми предложи. Друга мярка, която ми предложи, да създадем условия – и това вече го направи НЗОК – да увеличим месечния лимит на специализираната болница, която се занимава с лечението на тази болест. Така че ежеседмично правим анализ и взимаме конкретни мерки, които да намалят заболяемостта от морбили, особено и най-вече при децата. Благодаря ви.

Питане към Кирил Ананиев от Антон Кутев относно политиките на Министерството на здравеопазването за осигуряване на кръв и кръвни съставки

БНТ  Парламентарен контрол


Председател: Продължаваме с парламентарния контрол. Следва питане от народния представител Антон Кутев относно политиките на Министерството на здравеопазването за осигуряване на кръв и кръвни съставки. Заповядайте, господин Кутев, имате думата.

Антон Кутев: Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги, господин министър, и аз както и много български граждани, бих казал повечето български граждани напоследък така се случва, че често попадам в болниците с мои близки и виждам едно и също нещо, което мисля, че всеки който изобщо му се е случвало в последните 20 години да попадне в болница и е виждал и това е ситуацията, в която трябва да се прелее кръв на теб или на някой близък и единственото, което получаваш в отговор е, че двама-трима човека, пет човека, колкото съответно е кръвта трябва да дадат кръв. И от тук нататък се почва едно ходене по мъките, което за съжаление от една страна е безизходица, която усеща всеки човек, от друга страна е обидно, защото за съжаление всички знаем как се случва това. Отиваш в съответния център, това обаче става, ако си в София, Варна, Пловдив, но ако си в по-дълбоката провинция, по-трудно става. Отиваш в съответния център и там стоят едни граждани, които трябва да платиш едни пари, за да дадат кръв. Това, първо е незаконно, но е общоприето, и второ, в края на краищата това е изключително обидно за хората, които го правят. Очевидно, аз успях да реализирам, подготвяйки се за този въпрос, да формулирам няколко проблема, но примерно никъде не можах да прочета, с всички говорих, с няколко шефа на областни болници примерно, които всичките ми казаха, че има недостиг на кръв, реално погледнато те винаги са в постоянна ситуация на недостиг на кръв, но никъде не можах да прочета колко е този недостиг. Реално погледнато аз виждам един целеви показатели, които си поставя министерството, които обаче се поставят на чисто административен принцип. Те не са поставени на основанието на изчисление на нуждите. И аз поне никъде в документацията не можах да намеря каква е необходимата, колко е необходимата кръв за България и колко е недостигът, за да може по някакъв начин да бъде изчислен начина, по който той да бъде набавен. Очевидно виждам, че има проблеми с това, тоест единият ми въпрос е към политиките изцяло в кръводаряването, единият ми въпрос ще бъде всъщност какъв е недостигът, какъв е обемът, който търсим – 20 процента, 50 процента, 6 процента? Какъв е недостигът, който търсим, за да може от там нататък да видим и какви са начините на финансиране, какви са проблемите и защо толкова години държавата не може да заобиколи онези роми, които стоят пред центровете и които всъщност изнудват хората на практика. А, между другото, аз и не съм против тях, защото то е добре, че ги има, защото те поне са някакъв изход. Обидно е, плащаш си и то в ситуация, в която това е изключително трудно, но въпреки всичко, ако ги нямаше тях и тази ситуация я няма, и този изход нямаше да го има. Става дума за един проблем, който за съжаление касае всички български граждани. Изключително неприятен е, защото всички сме се сблъсквали с него винаги в тежки ситуации. По този повод моето питане към вас е: Какви са политиките на Министерството на здравеопазването за осигуряване на адекватни количества кръв и кръвни съставки за задоволяване нуждите на здравната система в България и какви са нуждите? – както вече казах.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин Кутев. Министър Ананиев заповядайте за отговор на питането.

Кирил Ананиев: Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Кутев. Политиката в областта на трансфузионната хематология е част от здравната политика ръководена и финансирана от Министерството на здравеопазването /МЗ/. Основната цел на всички звена в трансфузионната медицина е да осигуряват безопасно, сигурно, евтино, възможно и достъпно снабдяване на пациентите с кръвни продукти, както и запазване на здравето и благополучието на донорите и на медицинския персонал свързан с лабораторната диагностика и провеждането в трансфузиите. През 2018 година са извършени 169 633 кръводарявания, което е увеличение от приблизително 3.4 процента спрямо 2017 година. Ръстът е за сметка на увеличението на броя на безвъзмездните кръводарявания с приблизително 4.4 процента и на даряванията на кръвни съставки чрез афереза с приблизително 25.6 процента, като фамилното кръводаряване има водещо място за осигуряване с кръв и кръвни продукти при планови операции. Наблюдава се намаляване на извършените имунохематологични изследвания на дарената кръв в сравнение с 2017 година, което се дължи на подобряване на диагностиката след въвеждането на автоматизирани системи в имунохематологичните лаборатории и комплексните методи за изследване на пациенти. Увеличението на броя на изследванията на дарената кръв за трансмисивни инфекции е съответно на увеличението на кръводаряванията. Намалени са и унищожените или предадени за научномедицински цели единици цяла кръв или кръвни съставки, като основна причина за това е подобрената диагностика и отпадане на дарители със забрани още на ниво регистрация, с резултат от използването на съставения на централно ниво Национален донорски регистър, като част от Националната информационна система на трансфузионната хематология, който позволява достъп до информацията за донорите в реално време. Следва да се отбележи, че в организирането на дейността по кръводаряване освен МЗ и лечебните заведения участват и структурите на Министерство на образованието и науката, на Министерството на отбраната, Българския червен кръст, медиите, неправителствените организации и други. Очевидно е, че ангажиментът е не само на здравната система, а и на обществото като цяло. Провеждат се активни образователни и промоционални кампании сред учениците навършили 17 години и студентите за популяризиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване, като хуманен и доброволен акт. В резултат дарители и дарилите кръв на подвижен екип през 2018 година са се увеличили с 5.8 процента спрямо предходната година. За град София акциите са се увеличили с 33.5 процента, а даряванията с 13.6 процента. Все по-активно става участието на неправителствените организации и медиите. С оглед осигуряването на кръв и кръвни продукти с гарантирано качество и безопасност основна цел на политиката на МЗ в областта на диагностиката и лечението е да продължава да инвестира в развитието на трансфузионна система за подобряване качеството и сигурността на кръвните продукти. В тази връзка през 2018 година беше изготвено изменение на медицинския стандарт трансфузионна хематология, чрез което в националното законодателство се транспонира директива (ЕС) 2016/1214 на ЕК за въвеждане насоките за добри практики. Следващата стъпка е въвеждането на нова съвременна технология за диагностика на дарената кръв, за трансмисивни инфекции, тестване чрез техника за амплификация на нуклеинови киселини, така наречените НК, за осигуряване на още по-високо ниво на качество и безопасност на кръвта и кръвните съставки. МЗ съвместно с Министерство на образованието и науката разработи Национална научна програма NAT, с която започва въвеждането на молекулярния метод в трансфузионната система на страната в рамките на двугодишен период. В изпълнение на програмата ще бъдат закупени апарати от най-висок клас за извършване на NAT диагностиката на дарената кръв с необходимите консумативи и софтуерно осигуряване. Програмата включва обучение на специалисти и научноизследователски дейности, резултатите, от които ще позволят разработването на научна методология за въвеждането на NAT технологията във всички центрове по трансфузионна хематология. Въвеждането на NAT тестването ще повиши сигурността на кръвните продукти и ще сведе до минимум вероятността от заразяване на пациенти или на кръв и кръвни продукти, произведени от донорска кръв и съществено ще се скъси така наречения „прозоречен период”. Така ще се надградят прилаганите към моментна серологични методи на изследване за скрининг на трансмисивните инфекции с цел повишаване сигурността на диагностиката на дарената кръв. Независимо от трудностите при намирането на кръводарители на фона на намаляване и застаряване на населението центровете по трансфузионна хематология успяват да осигурят необходимите количества за спешни случаи, планови операции и трансплантации. Благодаря, и за продължението, госпожо председател.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин министър. Господин Кутев, имате право на два уточняващи въпроса, защото задавате питане. Заповядайте, имате думата.

Антон Кутев: Уважаема госпожо председател, колеги, уважаеми господин министър. Първо, в интерес на истината може би с това трябваше да започнем, очевидно България не е в най-лошата ситуация по отношение на хематологията и на кръводаряването, ние сме някъде на средни нива в Европа. Има държави като Гърция и Германия, които са почти два пъти пред нас, но има други, които са много зад нас. Така че, това не е драматично от гледна точка на това къде се намираме. Проблемът е, че това е ежедневен проблем за хората, за тези, които се сблъскват със системата. Всичко това, което казахте, включително и NAT системата, за която вие активно работите и аз го видях в документите, че това е така, надява се, че наистина до две години тази система ще приключи, това е така и това е добре. Въпреки всичко обаче, примерно в директивата, която споменахте има нещо, което е важно и на което аз иска да обърна внимание като един от въпросите. Става дума за това, че директивата извежда доброволността като абсолютно задължителен принцип, но безвъзмездността не е задължителен принцип, той е препоръчителен. Тоест, безвъзмездността кръводаряване е нещо, което подлежи на определени уговорки и аз смятам, че по въпроса за мотивирането на гражданите за даряване на кръв това е важно, и това е един от вариантите, в които ние можем да… Така че, за мен въпросът първо е изобщо мисли ли се затова, /…/ степен, но затова, че поне на центровете трябва да се имбурсира и по някакъв начин трябва да им се плаща кръводаряването, тоест взимането на кръв, според мен е важно, за да имат те механизми, с които да намират съответно кръводарители. Но, аз имам две други неща, които за мен са много важни. Първо, не чух нищо за нерегламентираните посредници, не чух нищо за това как ще избегнем необходимостта всеки от нас да ходи и да се моли на едни хора да дадат кръв, за да може и това да се превръща… тази кръв да се превръща в черна борса. Това е ключов въпрос и от гледна точка аз ви задавам това питане не за друго, а заради това, защото това е нещо, с което се сблъскват ежедневно хора в държавата. Следващото, че на мен не ми е достатъчно… Аз видях, как в документите е регламентирано, включително наредбите на министерството, как е регламентирана реакцията при кризи, но нямам никакво усещане от това, което прочетох, че ние сме готови, не дай си боже да имаме ситуация, в която трябва масово нужда от преливане на кръв. Банките и начините, по които реагираме в момента системата се задъхва при тази работа… Да, тя осигурява за спешните, но не осигурява за всички случаи, които са необходими. А какво става в случай, че имаме тежка и много сериозна криза, има някакви механизми за внос отвънка, през Червения кръст, те обаче доколко работят и какъв е вносът, който ще дойде? Аз не видях сериозна подготовка за това какво става при кризи. Това според мен е много важен въпрос, който трябва да го мислим, не дай си боже да се наложи, ще се окаже, че сме закъснели. Пак ви казвам, така и не успях да разбера какъв е недостигът и до каква степен това е избежимо, тоест какъв е обемът на проблема? И само още две неща. Каква е географията? Добре, хубаво, областните болници имат отделения, тези отделения как се финансират? В момента те не се финансират. В моментна в областните болници отделенията по хематологията заедно с патоанатомиите са изцяло на разноските на областните болници. В резултат, на което те нямат пари да ги издържат и нямат и желание да ги издържат, защото просто това е един допълнителен разход, който нищо не им носи. А какво правим отделно…вече като имаш областната болница и така общинските болници, в които няма нищо наоколо, в които няма даже отделения, това означава, че от малките градове, за да вземеш кръв от хората от малките градове ти трябва да ги качиш на автобус и да ги закараш до големия град, за да дадат кръв. Как ще стане тази работа? Значи, очевидно ви трябват и подвижни екип, тоест трябва и техника, трябва и друг начин на заплащане. Това са ми въпросите.

Председател: Уважаеми господин министър, заповядайте за отговор на уточняващите въпроси.

Кирил Ананиев: Господин Кутев, съгласен съм с много неща от нещата, които вие казахте. Наистина има много неща да се подобрят и да се усъвършенстват в тази посока, но въпреки всичко държа да кажа с това, с което завърших. Че, в крайна сметка кръвта и кръвните продукти са осигурени за спешните, плановите операции, както и за трансплантациите. Безспорно в процеса за снабдяване за осигуряване на кръв и кръвни продукти има още много неща, които трябва да се направят. Едно от нещата, за които говорих, което ще ускори процеса за оценяване на кръвта дали има определени заболявания или не, това са NAT технологиите. Искам да ви кажа, че ние вече сме определили изпълнител по този проект, в момента се движи 14-дневен период на обжалване пред ВАС и след това нещата, проектът просто ще почне да работи. Този проект има много важно значение и той частично и много важно ще подпомогне целия този процес, с което бързо ще се реагира коя кръв отговаря на изискванията и тя веднага да бъде използвана в необходимите случаи. Да, наистина има проблеми свързани с отдалечените места, съгласен съм, че трябва да има подвижни екипи. В момента такива се извършват, но най-вече от Червения кръст. Необходимо е да се създаде необходимата организация и в нашите областни болници, които да имат такива подвижни екипи и да могат да осигуряват такава кръв. Всичките тези неща, които ги споделихте, аз мисля, че те са важни, ще ги имаме предвид и ще ги споделя с моите специалисти в министерството, да видим наистина как може да се обогати програмата в това отношение. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин министър. Отношение, господин Кутев, заповядайте да изразите вашето отношение към отговора на министър Ананиев.

Антон Кутев: Уважаеми колеги, уважаеми господин министър. За мен са важни няколко неща като финал на този разговор засега. Първото е, че да, още веднъж ви поздравявам за една от технологиите, които въвеждате. Аз, доколкото разбирам те не са евтини, разбрах, че нещо от порядъка на 25 милиона струва цялата процедура, може и да греша… Но, те са достатъчно скъпи, това е отговорно, защото то гарантира качеството и гарантира, крайната и окончателната проверка на кръвта доколкото разбирам е полезно. Въпреки всичко, искам да ви върна на няколко неща, които според мен са изключително важни от гледна точка на потребителите на здравната услуга и на пациентите. Още веднъж казвам, доброволността е задължителен принцип, но безвъзмездността не е. Тоест, много сериозно трябва да помислим за това какви са механизмите, по които държавата може да осъществи възможност за овъзмездвяване най-малкото на центровете, за да могат те да работят вече с донорите. Те ще си намерят своите механизми, дори да не бъдат докрай регламентирани. Но това е първото, което според мен е абсолютно ключово от разговора, който проведох и мисля, че е нещо, което и то може да стане бързо. Второто, което е много важно е това – мобилните екипи. Доколкото знам в момента тя има поне една кола, специализирана, която е готова… но това някъде долу по Хасковско разбрах, че е. Проблемът обаче е, че те като не получават отделно…/…/… Такъв екип на такава кола на такава техника на който и да я дадете в болница той не иска да я използва по простата причина, че тя му товари разходите и не му носи на практика никакъв приход. Тоест, ако не се реши финансовия проблем, който забележете в тази система два различни начина на финансиране – единият е на центровете, шестте центъра, включително с ВМА, които са директно финансирани от МЗ и другите, които вече са непосредствено финансирани от болниците. Според мен, връщането на директно финансиране, как ще стане, през пътека, доколкото разбирам не може да стане, но може да стане както се прави примерно със спешната помощ, както се прави с други неща там. Тоест, първото, което трябва да направите е да помислите как решаваме проблема с финансирането на тези центрове хематологични, за да може те съответно от там нататък да са заинтересовани, за да развиват дейността. Те иначе го искат, но нямат парите в момента да го направят и на практика това спъва дейността им. Така че, това са двете ключови неща – финансирането и съответно овъзмездяването, за да може да се създаде съответната мотивация. Това са неща, които според мен са важни. Благодаря ви.

Председател: Благодаря ви, уважаеми господин Кутев.

Въпрос към Кирил Ананиев от Георги Михайлов относно закриването на Националния център по наркомании

БНТ  Парламентарен контрол


Председателстващ: Следващият въпрос към вас е зададен отново от народния представител Георги Михайлов и той е относно закриването на Националния център по наркомании. Проф. Михайлов, заповядайте. Имате думата.

Проф. Георги Михайлов: Благодаря ви, г-жо председателстващ. Уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. По време на блиц контрола миналата седмица аз си позволих да поставя този въпрос пред вас и получих вашия отговор. За времето от тогава досега аз се опитах детайлно да се запозная с дейността на Националния център по наркомании, както и за отношенията на сайта на МС на професионалистите към предлаганото от екипа на министерството решение. И затова моят въпрос към вас е – поради какви причини, независимо от подкрепителните писма и на директора на Центъра по наркомании, европейски, и на директора на Центъра по терапевтични общности вие сте предприели тази мярка, която както ви казах, поставя в едно място две съвсем различни по своята характеристика дейности. Едната е дейност по контрол на програмите срещу опиеви агонисти и наркотични вещества, обучение на кадри и медиатори, не само медицински кадри, и медиатори социални, които се занимават с контрола на тези програми, и една чисто статистическа дейност, която беше и видяно по време на срещата посветена на наркоманиите в здравна комисия от представители на т.нар. фокусен център по наркомании към Националния център по обществено здраве, които са явно ориентирани към проблеми на статистиката, свързани с наркоманията, а не контрол на реално действащи и съществуващи програми. И според мнението на преобладаващо не, а на решаваща част от специалистите, които се занимават с този толкова сериозен проблем не само в България, а и в целия свят, закриването на този център би представлявало сериозна крачка назад в осъществяването на една ефективна борба с този тежък порок в обществото. Благодаря ви, г-жо председател.

Председателстващ: Благодаря ви, проф. Михайлов. Г-н министър, заповядайте за отговор.

Кирил Ананиев: Уважаема г-жо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми проф. Михайлов. С постановление номер 14 на МС от 1994 г. Държавната факултетска болница по наркомании и детски болести Простор е преобразувана в Националния център за наркомании към МЗ на основата на болничната база в Суходол, на Катедрата по психиатрия и трудово-лечебното стопанство на базата в Суходол. С постановление номер 69 на МС от 2001 г. Националния център за наркомании е преобразуван в Националния център по наркомании към министъра на здравеопазването. В момента Националния център по наркомании е с 20 щатни бройки, от които заетите са 18. Състои се от две специализирани дирекции – национален фокусен център за наркотици и наркомании, проучвания и информация с пет щатни бройки и метеорологическо ръководство и координация на дейностите за намаляване търсенето на наркотици от девет щатни бройки. Дирекция Административно-стопанско и правно обслужване е с шест щатни бройки. Обобщено, в Националния център по наркомании 14 експерти изпълняват функциите и задачите определени с правилника на центъра и шест щатни длъжности администрират тяхната дейност. Министерство на здравеопазването предлага двете специализирани дирекции запазвайки всички функции и щатни бройки да бъдат включени в състава на Националния център за обществено здраве и анализи. Една от причините наркотичната зависимост да се разглежда в по-широк аспект на общественото и психичното здраве е това, че през последните години съществено е повишен броят на пациенти, постъпващи за лечение в психиатрично лечебно заведение с много тежки усложнения. Другата причина налагаща спешно да се потърсят възможност за по-голяма компетентност в областта на наркоманиите е проект на новата национална стратегия за борба с наркотиците. Считаме, че само с капацитета на двете дирекции към Националния център по наркомании не е възможно да се покриват всички дейности по стратегията. Чрез вливането в структурата на НЦОЗА експертите от Националния център по наркомании биха могли да използват капацитета на центъра в областта на зависимостите и наркоманиите. Сградата, в която в този момент се помещава Националния център по наркомании е с изтекъл договор със Столична община, като всички възможности за неговото уреждане са категорично отхвърлени от общината. Министерство на здравеопазването взе решение структурата на Националния център по наркомании да бъде прехвърлена в сградата, където се намира НЦОЗА, защото от гледна точка на целесъобразното изразходване на обществения ресурс не е обосновано да се поддържа отделна административна структура за толкова малък брой експерти. Справка показва, че в ЕС липсва самостоятелна структура с такива функции. Това го казах и миналия път, макар че вие и тогава заявихте, че почти във всички европейски държави. Не е така, проф. Михайлов. В САЩ няколко неправителствени организации имат подобни функции и дейност. Това не е пречка тези държави да изпълняват международни и местни ангажименти в областта на борбата с наркотиците и превенцията и лечението на зависими. При преобразуването на центъра се запазват всички негови функции и служители. Позицията на България в международните форуми ще продължи да се изпълнява от служителите, които сега работят в Националния център по наркомании. Основната задача на НЦОЗА като част от структурата на Министерство на здравеопазването е грижата за опазване общественото здраве на нацията. Убеден съм, че обединеният експертен потенциал на двата центъра ще доведе до повишаване резултатите в работата в областта на зависимостта и наркоманиите както на местно, така и на международно равнище. Благодаря ви.

Председателстващ: Благодаря ви, министър Ананиев. Проф. Михайлов, имате възможност да направите реплика и да искате допълнение и уточнение на този отговор.

Проф. Георги Михайлов: Благодаря ви, г-жо председател. Уважаеми колеги, уважаеми г-н министър. Аз и миналия път по време на нашето обсъждане ви споделих, че виждането на специалистите е по-скоро за двата ракурса на работа в областта на наркоманиите и тяхното повлияване съществено и успешно от държавата. Националния център за обществено здраве има функции, които са строго детерминирани и от Министерство на здравеопазването като негов принципал и от същността на неговата работа, която има отношение към действително съхраняване и параметриране на изискванията за опазване на общественото здраве. Но Националния център по наркомании и ако щете международната класифицикация на заболяванията ясно показва, че има две страни на борбата с този порок. Ако влезем в детайли, вие много добре знаете като европеец, че този проблем за съжаление се разраства в света. И обяснението, че понеже видите ли последните години се приемали в лечебните заведения хора с много тежки, вече клинични усложнения на този вид зависимост, не са така да се каже фрапиращи, тъй като в целия свят проблемът нараства и аз имах възможност да присъствам на едно световно съвещание посветено на наркоманиите под егидата на Световната здравна организация, данните са стряскащи за трансграничния пренос на наркотични вещества и от Афганистан, и от Латинска Америка към Европа и САЩ. Тоест, ако ние искаме да постигнем действително ефект, невинаги този ефект си позволявам да го споделя като клиницист и като лекар с дългогодишна практика се постига чрез окрупняване. Аз виждам във вас едно желание не само в областта на наркоманиите, а и въобще в областта на здравеопазването да окрупните проблемите. Има логика в това, когато се окрупни един проблем, вие знаете в историята на човечеството има такива фази, в които се сливат големи обединения, за да се търси решение. Но повярвайте ми, вслушайте се, ако искате направете срещи със специалистите в тази област, които са изложили своето мнение на сайта на МС – за последен път да проверите дали действително тяхната теза не отговаря по-добре на исканата от вас цел, която сте си поставили да постигнете. Благодаря ви, г-жо председател.

Председателстващ: Благодаря ви, проф. Михайлов. Заповядайте за дуплика, министър Ананиев.

Кирил Ананиев: Уважаема г-жо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми проф. Михайлов. Аз ще кажа само две изречения. Аз считам, че решаването на проблемите, свързани с наркоманиите са част от решаването на проблемите за опазване на общественото здраве на населението на Република България. От тази гледна точка аз не искам да противопоставям двете структури. Дори вие казахте обединение на такива мегаструктури. Не виждам как с този персонал от 18 души, който има Центъра по наркомании е такава мегаструктура, която може да прави самостоятелна политика в контекста на общата политика по опазването на човешкото здраве. Приемам предложението, което направихте. В този вид нека да видим как ще заработи структурата като част от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи и ако има наистина някакви дефекти, ние ще се постараем да ги оправим. Но аз съм сигурен, че с включването в националния център, ние ще надградим, ще подобрим работата на досегашния национален център по наркомании. Благодаря ви.

Председателстващ: Благодаря ви, г-н министър.

Въпрос към Кирил Ананиев от Валентина Найденова относно практическото прилагане на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защита на личните данни

БНТ  Парламентарен контрол


Председател: Продължаваме с въпрос от народния представител Валентина Найденова относно практическото прилагане на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защита на личните данни. Заповядайте, д-р Найденова, имате думата.

Валентина Найденова: Уважаема г-жо председател, уважаеми г-н министър, колеги. От 25 май 2018 г. влезе в сила регламент на ЕС 2016/679 на ЕП и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защита на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива №95/46 на ЕС. Общият регламент за защита на личните данни въвежда редица задължения за администраторите и обработващи лични данни, някои от които са изцяло нови и непознати в досега действащата нормативна уредба. Предвид задълженията на администраторите, обработващи лични данни, уважаеми г-н министър, моля да ми отговорите на следния въпрос: Какви действия е предприело Министерството на здравеопазването за практическа реализация на изискванията на Регламент 2016/679?

Председател: Благодаря ви, уважаема д-р Найденова. Уважаеми г-н министър, заповядайте за отговор на поставения въпрос.

Кирил Ананиев: Уважаема г-жо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаема д-р Найденова. Във връзка с практическото прилагане на Регламент (ЕС) 2016/679 в Министерството на здравеопазването е създадена постоянно действаща работна група, която извършва вътрешен анализ на дейностите по обработване на лични данни. Въведени бяха организационни мерки, обучение на служителите, персонална защита, утвърдени политики за поверителност при обработване на лични данни, за защита на личните данни, за неприкосновеност на личните данни, за поверителност и защита на личните данни, за контрол на достъпа до документална защита, за контрол на достъпа до сградата, за поверителност на персонала, за поверителност на видеонаблюдението и процедури като за оценка на въздействието, за защитено унищожаване на носители на информация, за управление на нарушенията, за уведомяване при нарушения с лични данни и други. Въведени бяха и технически мерки – за осигуряване на сигурността на мрежово и приложно ниво, централизирано управление на потребители и пароли, използване на цифрови подписи за достъп до системата, регистри и бази данни на служителите в зависимост от служебните им задължения, наблюдение и контролна класифицираната информация и други. Предвидено е също средствата за защита на личните данни да са неразделна част от софтуерните приложения. Това изискване е заложено във всички нови разработки в областта на информационните и комуникационните технологии, включително и в проектите на Националната здравна информационна система. В Министерството на здравеопазването е обособено отделно помещение, в което са разположени комуникационните и информационните системи, осъществява се денонощна охрана, контролиран достъп до помещенията и видеонаблюдение. Определено е длъжностно лице по защита на данните. Министерството на здравеопазването обработва личните данни законосъобразно, добросъвестно и по прозрачен начин. Личните данни се събират за конкретни цели, свеждат се до минимум при обработването, съхраняват се в подходяща форма и се обработват по начин, гарантиращ подходящо ниво на сигурност. В министерството се води регистър за дейностите по обработване на лични данни в съответствие с член 30 от регламента. За защита на личните данни Министерството на здравеопазването е сключило споразумения за обработване на лични данни с всички свои доставчици на услуги, включително и с второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването. По постъпила в Министерството на здравеопазването информация от всички второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, същите са въвели подходящи организационни и технически мерки за защита на личните данни, определени са длъжностни лица по защита на данните и са провели обучение на служителите. Благодаря.

Председател: Благодаря ви, г-н министър. Д-р Найденова, заповядайте за реплика.

Валентина Найденова: Уважаеми г-н министър, колеги. Както знаете информацията седи в основата на пазарните отношения, а съвременното здравеопазване в Република България е основано на пазарни принципи в медицината. Много често информацията, ползвана за търговски цели, е в нарушение не само на търговски правила, но и на морални и етични норми в здравеопазването. С моя въпрос, г-н министър, си позволих да насоча вашето внимание към специфичните отговорности, които носи Министерството на здравеопазването и неговите поделения, особено прилагайки член 54 от Регламента, който гласи, че обработването на специални категории лични данни може да е необходимо по съображение от обществен интерес в областта на общественото здраве, без съгласието на субекта на данните. Това обработване следва да бъде предмет на подходящи и конкретни мерки с оглед защита на правата и свободите на физическите лица. Днес, г-н министър, доказахте пред нас, че в Министерството на здравеопазването и неговите поделения е изградена политика на поверителност при обработка на личните данни, за което ви благодаря. И аз искам да ви напомня, че администраторите и обработващите лични данни съгласно регламента следва да бъдат и насърчавани да предоставят допълнителни гаранции чрез договорни ангажименти, които допълват стандартните клаузи за защита. Благодаря.

След случая на 6-годишната Мария – още сигнали от родители за забавена документация от Здравната каса

bTV  Новини в 19.00 часа 


След случая на 6-годишната Мария – още сигнали от родители за забавена документация от Здравната каса. В същото време, здравният министър защити новата организация за лечение на деца.

Репортер: 4-годишната Християна е с болестта на Блаунт и колянна нестабилност. В България лечение не се прилага. През април родителите са кандидатствали пред НЗОК за лечение в Германия.

Добринка Трендафилова: Те казаха, по принцип, че трябва веднага да се сложат шините, защото всеки един момент е рискован за нея.

Репортер: От април досега – проверките им в регистъра на Касата дават един и същ резултат.

Добринка Трендафилова: Статус на документи – приет. Няма никаква промяна.

Репортер: Блогърът и програмист Боян Юруков е анализирал регистъра на Здравната каса. Прави извода, че информацията е непълна.

Боян Юруков: Ако приемем, че данните са верни, както Касата твърди – излиза, че за заявленията, за които имаме информация се забавят доста сериозно – седмици, месеци, липсва информация кога всъщност са платени и дали са платени

Репортер: Според министъра на здравеопазването „вливането“ на Фонда за лечение на деца в НЗОК само е подобрило организацията.

Кирил Ананиев: Превръщането на Националната здравноосигурителна каса в контактна точка, която да осигурява цялостния процес по регистриране, администриране и функциониране на тази дейност.

Репортер: Докато чака, детето пропуска първата дата за терапия в клиниката в Германия. От Касата заявиха, че ще коментират казусите в понеделник.

Няма виновни за смъртта на 6-годишната Мими, според здравния министър

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа 


Няма виновни за смъртта на 6-годишната Мими, според здравния министър. Междувременно родители на деца с онкохематологични заболявания поставиха ултиматум на държавата и заплашиха с протест.

Така родителите на деца с онкохематологични заболявания описват битката с рака. Но и със системата. А случаят на Мими се оказва, че не е прецедент.

Джина Петкова: Лекарства отпадат от Позитивния лекарствен списък и всеки родители трябва да отиде и да заяви лично с много документи лекарства за лечение, което трябва да започне веднага.

Родителите на онкоболни деца неведнъж сигнализирали здравните власти за тромавите процедури, през които се минава, докато медикаментът стигне до пациента.

Джина Петкова: Лекарите ни са изправени в ситуация, в която вместо да мислят за лечението на децата, да мислят за това как да доставят лекарства, да мислят за цените им, за фирми, които могат да ги доставят. Това е просто недопустимо.

Лекарите са категорични, че подобни проблеми има не само у нас.

Добрин Константинов: … международно възприета процедура по регистрация на някои лекарства.

В случая с малката Мими е имало забавяне на документите, но това не я лишило от медицинска грижа, твърди здравният министър.

Кирил Ананиев: Няма вина нито НЗОК, нито Царица Йоанна ИСУЛ по отношение на фаталния край на детенцето. Всичко, което е било възможно е направено.

От Сдружението Деца с онкохематологични заболявания дават срок до 10 юли за решаване на проблема.

– Ако не, ние, заедно с родители, които сега лекуват децата си, с такива, които са излекували децата си ще излезем на протест.

Още вчера здравното министерство обеща промени, с които да се осигури по-лесен достъп на пациентите до онколекарства.

Зъболекари на протест

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа 


Зъболекари на протест. Напрежението в гилдията продължава заради нови правила на работа. Според спорните текстове, зъболекарите без допълнителна специализация няма да имат право да лекуват както досега. Това означава, че хиляди хора в малките населени места може да останат без дентална помощ.

Пулпит, лечение на корени, поставяне на импланти – идеята подобни дейности вече да се извършват само от зъболекари с конкретна специализация събра десетки медици на протест. Символично те бяха облечени в бяло.

Д-р Цвети Дучева: Идеята е да покажем, че нашата професия трябва да остане чиста и неопетнена.

Д-р Дучева е детски зъболекар. Както 80% от своите колеги след дипломата по дентална медицина има серия от квалификации, но не и конкретна специализация.

Д-р Бранимир Кирилов: Буквално след приемането на документа може да се окаже така, че хората вече да не могат да ходят при техните зъболекари при спешни състояние, когато ги заболи зъб, когато имат какъвто и да е проблем и да трябва да пътуват да търсят специалисти стотици километри.

Д-р Иван Горялов: В България по-голямата част от зъболекарите са без специализации, защото такава е структурата на университетите – много малко места и много малко бройки.

От ръководството на Зъболекарския съюз обясниха, че предложените специални текстове нямали рестриктивен характер и най-вероятно щели да търпят промени.

Д-р Николай Шарков: Няма да има никаква рестрикция. Нито ще пътувате километри и ще се лекувате при този зъболекар, при който сте се лекували.

След месеци наред обсъждания в последните дни проектоправилата все пак са коригирани.

Д-р Пресиян Кръстев: Това породи други съмнения у нас и те са от рода на – как един документ, който е подготвян шест месеца, може да бъде променен коренно за четири дена.

Д-р Венцеслав Станков: Няма ясна позиция в документа, той подлежи на интерпретация, която може да бъде във вреда на всички.

Междувременно тече и подписка с искане за смяна на ръководството на браншовия съюз.

Д-р Георги Цалов: Изгради се за 20 г. една зъболекарска номенклатура.

Д-р Николай Шарков: Това е разковничето на цялата кампания, касаеща правилата. Искат оставка, защото искат да заемат тези длъжности.

България е на челно място в Европа по брой на абортите

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа 


Оказва се, че страната ни е на челно място в Европа по брой на абортите. Това показва статистиката на Националния център по обществено здраве. Само за първите три месеца от годината у нас са направени 5 800 аборта. Повече от половината са по желание на майката без медицински причини. Най-много прекъсвания на бременността са извършени в градовете София, Пловдив и Бургас. А най-много аборти сред тийнейджъри има в Стара Загора. От януари досега техният брой е 55. Ако тези темпове се запазят до края на годината, то за 2019 г. България ще е загубила над 23 хил. деца. За сравнение, през 2016 г. официалният брой на прекъснати бременности е над 26 хил.

Теменужка е изключение от тревожната статистика. Въпреки натиска от приятели, тя решава да запази детето си.

Гражданин: Питаха ме – добре, защо ти е, та ти си едва на 20. Ти се заробваш по този начин. Чувството е много по-силно от приказките на повечето хора. Защото ти, когато го видиш и когато го усетиш, вече нито едно мнение не може да ти повлияе.

Според СЗО България е на първо място по направени аборти в света. На всеки 1 000 бременни 43 премахват плода.

Явор Малинов: Предимно са от български произхдо, млади са, бебето е станало случайно заради неефективен метод на контрацепция.

Гражданин: В началото исках да го махна, понеже напира по-скоро един страх, който се замисляш дали ще си достатъчно добър родител, дали можеш да се справиш с това. Но когато му чуеш сърчицето, всичко това изчезва.

В тревожната статистика влизат и спонтанните аборти. Но специалистите подчертават, че в повечето случаи премахването на плода е доброволно.

Явор Малинов: Причината, която най-често води до това е социална. Те са твърде млада възраст на жената, неправилния човек, неуспешен опит за контрацепция, неуспешен метод за контрацепция.

А премахването на плода може да доведе и до сериозни последствия.

Абортите в по-голямата си честота се извършват по безопасен начин, но имат своя ефект върху репродукцията – биха могли да наранят маточната лигавица, биха могли да наранят маточната шийка.

А вече взела трудното решение да стане майка, Теменужка очаква първата си рожба съвсем скоро.

Семействата на деца с онкохематологични заболявания излизат на протест, ако до 10 юли не се решат проблемите с лекарствата

Нова телевизия  Новини в 12.00 часа 


След смъртта на 6-годишната Мими, родителите с ултиматум към държавата. Семействата на деца с онкохематологични заболявания излизат на протест, ако до 10 юли не се решат проблемите с лекарствата. Те настояват да бъдат осигурени медикаменти и в трите клиники, в които се лекуват малки пациенти. Оказва се обаче, че случаят на Мими не е прецедент, а осигуряването на нужните за лечението медикаменти често се превръща в дълга и много, много сложна процедура. Вчера от здравното министерство признаха за проблема и обещаха облекчаване на режима за отпускане на лекарства.

Национални радиа

Протест на медицински сестри от Пазарджик

БНР  Новинарски час 


Водещ: Преди час над 50 медицински сестри от Пазарджик блокираха изхода на града. Така се образуваха колони от автомобили в посока Пещера. Към протеста се включиха медицински сестри от Видин, Стара Загора, Сливен, Панагюрище и София.

Репортер: Преди да започне блокадата медицинската сестра Мая Илиева обяви:

Мая Илиева: Имаме вече регистрирана собствена асоциация – Асоциация на българските медицински сестри. Към нея ще има действащ сестрински синдикат, към който ще могат да се присъединяват всички медицински специалисти, които желаят, включително и помощният персонал. Това е най-голямата новина за момента.

Репортер: Веднага след това булевард Царица Йоанна бе напълно блокиран.

– Нашият протест не е само за нашите заплати. Нашият протест е за населението, за да няма Мими, която да си отиде на 6 години, защото не може да бъде лекувана, за да няма Цецо, който иска 350 000 евро, за да бъде лекуван, за да няма Иван, Драган, Петкан, който търси пари, за да няма събиране на Коледа и на Великден и неизлекувани деца, които умират, за да няма възрастни хора, които да не могат да си пият лекарствата. Затова искаме промяна в системата на здравеопазване, да няма търговия със здравето, да няма търговски дружества и този народ да може да се лекува.

– Пари се наливат в здравеопазването, но те не се разпределят правилно. Просто това е една подигравка не само с нас като медицински специалисти, а и с хората, защото никой няма право да търгува със здравето на хората.

Репортер: Заради блокадата на медицинските сестри се затрудни трафикът около индустриалната зона на града. В 18.00 ч. пътят бе освободен и движението вече е възстановено.

Десетки медицински сестри от Пазарджик блокират вече близо час една от най-натоварените пътни артерии на Пазарджик

БНР   


Десетки медицински сестри от Пазарджик блокират вече близо час една от най-натоварените пътни артерии на Пазарджик – изхода от града в посока Пещера, особено в час-пик, което образува колони от автомобили. Демонстрацията е част от протестните действия в страната за по-добри условия на труд и достойно заплащане на медицинските работници. Протестиращите съобщиха, че вече е учредена Асоциация на медицинските сестри, която ще защитава интересите им пред държавата.

Бисер Петков: Хора с увреждания, но без ТЕЛК решение, ще ползват социални услуги и след 1 септември

БНР   


Хората с трайни увреждания, но без решение на ТЕЛК, в което да е записано „с чужда помощ“ ще продължават да ползват социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Личен помощник“ и след 1 септември, когато влиза в сила законът за личната помощ, подчерта по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков. Още от репортера ни Виолета Ашикова.

Репортер: Социалният министър Бисер Петков обясни, че към настоящия момент, съгласно постановление на МС трите социални услуги се изпълняват до 31 август, като средствата за тях се предоставят на общините чрез Агенцията за социално подпомагане, но за да се избегне риска от прекъсване на услугата срокът е удължен, припомни министър Петков.

Бисер Петков: Които не попадат в обхвата на механизма лична помощ, Министерството на труда и социалната политика предложи удължаване на срока за предоставяне на финансиране на услугите или личен асистент, социален асистент и домашен помощник до края на настоящата година.

Репортер: МТСП преговаря с финансовото министерство за осигуряване на средства, както за механизма за лична помощ, така и за трите социални услуги за хората с трайни увреждания. Те са две целеви групи – на лица с увреждания и на хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, на които е извършена оценка по правилата за независим живот, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Социалният министър Бисер Петков уточни, че такава услуга получават около 25 хиляди души и тя ще продължи без прекъсване до края на годината.

Разговор с д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

Дарик радио  Реактивно 


Водещ: Посрещам д-р Дечо Дечев в студиото на Дарик. Управителят на НЗОК е гост в Реактивно. Здравейте, д-р Дечев.

Д-р Дечо Дечев: Здравейте. Добър ден.

Водещ: Тежък случай на това починало 6-годишно момиченце, което беше пациент на детската онкохематология разбуни духовете, отново привлече вниманието към лечението на болни деца и стана повод да влезете и вие от Касата в спор с болница ИСУЛ за това как се случва тази процедура по одобряване на лечение, медикаменти за тежкоболните деца. Вие още в деня на тъжната новина съобщихте, че сте си свършили работата. Но от болницата са забавили документация към вас. Вчера имаше здравна комисия. Изясни ли се, как да кажа, изясниха ли се пропуските във веригата? Проблемът очевидно се оказа и в доставката на тези медикаменти, с които се лекува, в поддръжката им в болниците налице.

Д-р Дечо Дечев: Да. Ами, за съжаление, понякога при такива, нали, нещастни случаи, както е в случая с това дете, така стават видими част от проблемите, които са на цялата система. Защо беше намесена Касата в целия този казус?

Водещ: Заради прословутата фактура, 14 хил. лв.

Д-р Дечо Дечев: Може би и заради това. Но сега, не знам кой как ще го приеме, аз казвам естествено моето мнение. От години така съществуват т.нар. неправителствени организации в нашата област и в други области, като някои от тях, нали, за щастие единици се превърнаха буквално в рекетьорски организации към цялата система. Те настояват да участват на възлови позиции в ръководството на определени институции, какъвто беше случая с фонда за деца.

Водещ: Говорите за Обществения съвет, който беше към фонда.

Д-р Дечо Дечев: Обществения съвет, да. Според тях тяхното присъствие там гарантирало прозрачност на процедурите, правилно разходване на средства и т.н., и т.н. Действителността колкото и да е неприятна беше точно обратната – в този фонд масово са издавани заповеди без да има мотиви към тази заповед, без да има мнение на консултанти, и най-важното, без да има оферти от лечебното заведение в чужбина, което ще извършва дейността. Всичкото това влиза в явно противоречие с намеренията на тези NGO-та, които твърдяха, че тяхното присъствие ще гарантира именно обратното на това, което се случва. В процеса на времето част от тях явно са се обвързали с определени дейности, които са били много доходоносни, в смисъл дейности по логистиката, настаняване, хотели, преводачи, насочване на пациенти към определени болници в чужбина и това бяха част от мотивите, и то много сериозни и доказани, които наведоха на решението …

Водещ: Прехвърляне на фонда.

Д-р Дечо Дечев: … дейностите на този фонд да се прехвърлят в дейностите в организацията, която е ангажирана със заплащане на медицински дейности на осигурените лица. Защото в края на краищата това е такъв континент. Това е деца.

Водещ: Сигурно щом казвате е имало такива нарушения. Редно ли е обаче заради тези нарушения, те трябва да се наказват или такива влияние, които са имали тези хора, да зачеркнем пък тотално гражданския контрол и опита на обществото да следи как върви този процес.

Д-р Дечо Дечев: Сега, права сте. И продължавам натам. Та, изопачената част на проблема, с който започнахте – именно със случая с това дете от представители на такъв тип организации беше представен едва ли не, че незаплащането на дейността на ИСУЛ от Касата е основната причина за леталния изход на това дете. Което беше буквално клевета. Именно затова, и аз благодаря, че беше проведена такава среща в парламента, защото мисля, че там стана категорично ясно и за пореден път ще го повторя – че заплащането на лекарствата от националната каса към клиниката, в която е проведено лечението няма нищо общо с провежданата терапия на това дете. Това дете, както декларираха лекарите, които го лекуваха, при него са спазени всички международни стандарти и ръководства за терапия на това заболяване. Тогава, така, и продължавам натам, защото вие ме попитахте …

Водещ: За обществения контрол. Защото това, случаят с Мими, да, там беше обяснен казусът, но отвъд това аз мисля, че трябва всички институции, в това число и Касата, защото пък при нея е горещия картоф да решава тези случаи с деца, лечение на тежкоболни деца, да видят все пак какво не върви, какво трябва да се оптимизира, къде има забавяне.

Д-р Дечо Дечев: Разбира се.

Водещ: Вашият опит не е голям. Вие от април поехте, фонда.

Д-р Дечо Дечев: Върховният орган на националната каса е т.нар. Надзорен съвет. В него има представител на пациентска организация, който е на ротационен принцип. Така че във всички решения и дейности на Касата чрез представителя си, който е в този Надзорен съвет пациентските организации могат да получават по всяко време информация за каквото искат и да предлагат всякакъв род действия, които ако се приемат, биха влезли в дейността на Касата.

Водещ: С колко е средното забавяне, всъщност какви са сроковете, в които се отговаря на тези заявления?

Д-р Дечо Дечев: Ами, сроковете са посочени в наредбата и те невинаги се спазват .И ще ви обясня, не поради действия на Касата. И ще ви кажа защо, сега ще ви дам конкретни примери. Значи, има поредица от действия, които националната каса е длъжна да спази, за да може да издаде заповед за лечение на дадено дете. Значи, първото нещо, че има една документация, сега, може би за хората, които ни слушат няма да бъде много интересно, но все пак ще го кажа, за да се разбере какъв е проблемът. Значи, трябва да дойдат определени документи от страна на лечебното заведение, което изпраща.

Водещ: Така.

Д-р Дечо Дечев: Така. Тези документи представляват фактура, опис на стойността на лечението, какво включва и т.н. Когато лечебното заведение е в България ние много по-лесно можем да въздействаме. Когато обаче то е в чужбина…

Водещ: И се бавят.

Д-р Дечо Дечев: … ние няма по какъв начин да накараме клиника Х в еди-коя си държава да ни изпрати в срок дадената оферта. Защото без това нещо по закон ние нямаме право да издадем разрешение, защото ние гласуваме средства. По някой път това са стотици хиляди за даден случай. И сега да приложим практики, които са били във фонда, тоест да се издават заповеди без да знаете на практика този Обществен съвет, който трябва да контролира разходите, той не знае какво подписва, защото няма такава оферта от дадената да кажем лечебно заведение.

Водещ: Казвате, това затруднява, прави по-бавна и по-тромава процедурата.

Д-р Дечо Дечев: След това, за да се позволи това изплащане, ние трябва да получим поне две становища от национални консултанти в България. Сега, тези хора невинаги са налични на територията на страната, имат други ангажименти. Там има също едно забавяне.

Водещ: Достатъчно ли е обаче капацитетът ви?

Д-р Дечо Дечев: Капацитет имате предвид кадрови?

Водещ: Да, да.

Д-р Дечо Дечев: Значи, в момента сме пренасочили хора. Тоест чисто като хора, които работят в това звено е недостатъчен и поради това, че броят на заявленията, откакто сме в Касата е значително по-голямо от това, когато беше фондът отделно. И тук не трябва да забравяме, че се прехвърлиха близо 150 такива заявления…

Водещ: Стари, от фонда.

Д-р Дечо Дечев: …, които бяха от фонда, към тях. Тоест ние за месец и половина сме обработили два пъти повече като брой заявления, отколкото за такъв период във фонда.

Водещ: Видно ли е това обаче в регистъра ви, тъй като стана, и това също стана спорен въпрос, цитирахме и ние блогъра Боян Юруков, който се занимава с това да следи публични данни и публична информация. Възможно ли е там да има забавяне във въвеждането на процедурата, на стъпките, които се случват с документите.

Д-р Дечо Дечев: Това, което видях аз… Между другото, тук отварям една скоба, много е хубаво, когато има такива корективи отвън, защото човек иска – не иска почва да поглежда.

Водещ: Поглежда.

Д-р Дечо Дечев: Така. Но цифрата, която беше той посочил за обработени, това е за периода от 1 юни до 15 юни. А на практика Касата работи от 1 април.

Водещ: Тоест броят е повече?

Д-р Дечо Дечев: Тоест цифрата съвпадаше, 29, тя съвпадаше с броя …

Водещ: На одобрените.

Д-р Дечо Дечев: … на одобрените, но за периода от 1 юни до 15 юни. А Касата работи от 1 април и броят на одобрените е повече от 160.

Водещ: Не трябва ли вътре обаче в действителност този регистър да е публичен, без разбира се имената, диагнозите на децата, с номера вероятно входящи, но вътре да може да се проследи например колко е времето от вашето решение до плащането. Това също са важни срокове за родители, за децата…

Д-р Дечо Дечев: Разбира се, че трябва да бъде така. Две мнения няма по въпроса. Тук проблемът е доколко информацията, която се качва за публичен достъп, тъй като в момента този, който е заявил, той има достъп…

Водещ: Да, да, с входящ номер. Ние обяснихме…

Д-р Дечо Дечев: Но ако искат други хора да видят, доколко това се разрешава от Закона за личните данни. Това е проблемът, който трябва да се реши. Иначе две мнения няма…

Водещ: Сте готов да бъде публично това.

Д-р Дечо Дечев: Абсолютно.

Водещ: А не трябва ли да е ясно в предишния период на работа на фонда, имаше отговорни, персонален, с телефон за всеки случай – име и човек, който отговаря. В случая би ли могъл вашият капацитет да поеме, хората, които работят в това звено в Касата, в тази дирекция, да отговаря всеки да си знае – за нашия случай отговаря този човек, той ни движи, той ни информира. Това са добри практики, които може да вземете.

Д-р Дечо Дечев: Разбира се. Тъй като в момента хората се използват, така, за всякакъв вид дейности, които са в тази област, не можем да кажем персонално този отговаря за тази преписка, защото при прехвърлянето на дейността на Фонда, ние поканихме хората, които са работили там…

Водещ: Никой ли не дойде?

Д-р Дечо Дечев: Не, първоначално няколко дойдоха, но дали е това причината или не, се промениха някои практики, касаещи фирми, с които се работи за издаване на билети, с фирми, които се използват за настаняване в чужбина. Както и да е. Резултатът е такъв, че остана един човек, който е работил и преди това във фонда. И сме в момента във фаза на попълване на състава. Но всичките неща, които казахте, абсолютно се вписват в нашата философия за публичност на това докъде е стигнала една преписка, кой води тази преписка и съответно да носи отговорността, ако тя се забави.

Водещ: 4-8 седмици – това ли е срокът за решение, забавяне най-голямо?

Д-р Дечо Дечев: Така е. Но пак ви казах, значи по закон по принцип административният закон дори нашият срок е 15 дни, в който трябва да се произнесем. Но поради фактите, които ви казах той е нереален. Той е нереален сега. В някои случаи се получава. Но има такива, които не. Предложението е той да стане 30-дневен срок, в който трябва да се обработи.

Водещ: Повече ли са парите за лечение на болни деца, сега откак дейността е при вас в Касата? Май имаше нещо…

Д-р Дечо Дечев: Като разходи ли?

Водещ: Да. Като предвидени?

Д-р Дечо Дечев: Искам да кажа, защото същите тези NGO-та така втълпяваха едва ли не, че е бил изчерпан ресурсът, финансовият ресурс и поради това Касата се бавела и т.н. Никога не е имало ограничения на финансовия ресурс, касаещ лечение на деца. Никога. Това е поредно клеветническо твърдение. И затова ви казвам, наистина чисто като финансови резултати националната каса ще заплати в повече средства, отколкото е заплаща фонда за деца. За това има много причини.

Водещ: Може би и увеличения брой заявления, за съжаление.

Д-р Дечо Дечев: Едното е увеличеният брой заявления, плюс това влизат нови терапии, които са много скъпи. Искам да кажа, и то може би в процеса на разговора с вас това също ще бъде една тема за разговор. Така че, но това не би трябвало да дава отражение в никакъв случай дали фонда е харчил повече или повече харчи касата върху достъпа до това лечение.

Водещ: Тоест разбирам, че сте в период, в който обмисляте подобряването на работата, макар и в крачка. Защото всъщност вие от колко месеци работите – два?

Д-р Дечо Дечев: От 1 април работим.

Водещ: Два реално.

Д-р Дечо Дечев: Да.

Водещ: И да се види къде са пробойните все пак в организационен план, защото най-малкото, което е нужно на тези деца е административни проблеми по пътя за лечението им.

Д-р Дечо Дечев: Разбира се. Искам да ви кажа, че сега, то по принцип е разбираемо, че положителните отзиви за дейността не достигат до медиите, повечето от тях търсят нещо негативно. Но ние получаваме много позитиви в тази област. Хора, които са получавали достъп чрез фонда твърдят, че в момента достъпът е значително облекчен спрямо този, който е бил преди това.

Водещ: Дано. Дано са повече тези хора.

Д-р Дечо Дечев: Дано, дано.

Водещ: Може и да греша, но ми се струва, д-р Дечев, че все повече са случаите, в които виждам, че деца търсят дарения, помощи за лечение. Повече станаха болните деца или тази процедура ги притеснява, кара родителите да форсират събирането на средства. Защото дори това починало момиченце те са събирали стотици хиляди евро, които са били нужни за тази трансплантация, за влизането в ремисия.

Д-р Дечо Дечев: Значи, от там също дойдоха така едни клеветнически твърдения, на същите тези NGO-та, че видите ли, това, че детето имало сметка, противоречало, било основание Касата да не заплаща. Касата била казала, че след като има сметка, видите ли няма да плаща. Сега, тази дарителска сметка е изрично създадена, за да финансира евентуалната трансплантация на това дете. Това, което заплаща Касата на клиниката и болницата, това са медикаменти във връзка с терапията. Между едното и другото няма нищо общо. Действително съществува такъв текст в закона, че не може, когато има сметка, една и съща дейност да се плаща и от нея, и от Касата. Или от едното, или от другото. Но тук става въпрос за две различни дейности – едната евентуално, ако се отиде на трансплантация в чужбина, а второто, което Касата си е платила и затова е приела молбата да финансира, става въпрос за лечение с медикаменти в България.

Водещ: Този текст, за който говорите кара ли мнозина родители, всъщност говори ли за това, че мнозина родители избират пътя на даренията и защо се случва така? Вашият поглед?

Д-р Дечо Дечев: Значи, вижте, дарението е някакъв личен акт.

Водещ: Все повече стават.

Д-р Дечо Дечев: Искам да ви кажа, че преди две седмици имаше пак подобен случай, пак със същата клиника и т.н. И тогава майката това сподели, че откритата дарителска сметка е на практика от децата, които са учили с болното дете и те отварят тази дарителска сметка. Тоест дори и родителите не знаят, че има такава открита. Защото …

Водещ: Да, но това би попречило те да кандидатстват за помощ при вас.

Д-р Дечо Дечев: Не, не, то не пречи. И ще ви кажа защо. Единственият конфликт между това, което плащаме ние и тази сметка е, ако става въпрос за едни и същи дейности. Което е да кажем логично. Тоест не може с обществени пари да заплащаш нещо, което някой друг е платил пак от това общество. Това е логиката на нещата. Но искам да ви кажа, че дори Касата да заплаща цялото лечение, специално за такъв тип деца, по принцип говоря, има огромни други разходи, които може би никой не вижда.

Водещ: Да, да, тези средства.

Д-р Дечо Дечев: Те остават някъде встрани. И има много семейства, които не могат да …

Водещ: Да ги посрещнат.

Д-р Дечо Дечев: … да ги посрещнат тези разходи. Така че според мен няма никакъв конфликт на интереси и е човешко този, който може да помогне – да помогне, иска да помогне, да му се даде тази възможност.

Водещ: Конкретни искания към вас имаше ли вчера от страна на болница ИСУЛ, изяснихте ли се там, ще говорите ли допълнително с болницата по тази тема?

Д-р Дечо Дечев: В понеделник ще има една среща, на която ще говорим. Значи, аз не искам така да въвеждам в детайлни за отношенията. Просто ще кажа, че обобщаващо, че ако искаме да решим даден проблем, трябва да ни е пределно ясно коя е причината, която го е създала. Аз имам мнение по въпроса коя е причината и както съм категоричен, че тази причина не е в националната каса.

Водещ: Но ще опитате …

Д-р Дечо Дечев: Ще се опитам да обясня…

Водещ: … да направите този диалог малко по-лек.

Д-р Дечо Дечев: … на тази среща къде виждам аз причините.

Водещ: С болницата е срещата.

Д-р Дечо Дечев: С болницата и с министъра на здравеопазването, под негова егида. Защото в края на краищата проблемът, който трябва да се реши е общ. Нужни са да се направят стъпки в областта на промяна на нормативната уредба. Става въпрос за лекарства, които се изтеглят от българския пазар поради това, че нашата нормативна уредба не им позволява да си повишат цените, а те са всъщност най-евтините медикаменти.

Водещ: И нужни в случая.

Д-р Дечо Дечев: Ами, в случая да. И поради това фирмите-производителки ги изтеглят от пазара, защото самата уредба в момента не им позволява те да си повишат цените. И затова достигаме до тези парадокси. Медикаментът е евтин, той на практика пести на бюджета скъпоструващата терапия, обаче ние създаваме такава ситуация, че той се изтегля от пазара. И ние започваме да го предлагаме като нерегистриран, като го заплащаме вече на цената, на която е искал този производител. Тоест ние от това нищо не пестим. Просто утежняваме малко процедурата, по която трябва да станат нещата. Та, министърът е този, който издава тази наредба и затова е логично тази среща да бъде под негов контрол и там да се уточнят нещата.

Водещ: Скоро ще стане година, откакто поехте поста управител на НЗОК. Какво виждате до тук? Имате ли подкрепа на управляващите, поне за част от идеите, с които тръгнахте? Бяха свързани с оптимизиране на разходите, с опит да се сложи малко ред в уви, това, което става в здравеопазването. Знаем, говорили сме с вас – не удовлетворява много и лекарското съсловие, и пациентите в някои отношения недоволстват.

Д-р Дечо Дечев: Значи, вижте, те, някои неща се случиха, нали, за изненада на някои хора, но се случиха. Така да се каже. Първото нещо, беше въведен един механизъм за плащане на лекарствата, който според мен към днешна дата е така един от най-прогресивните в ЕС. Защо? Защото едновременно с това, че дава достъп до всички иновативни терапии на българския гражданин, гарантира, че определената сума в бюджета на Касата няма да бъде превишена.

Водещ: В рамките на настоящия ресурс, да.

Д-р Дечо Дечев: Така, до въвеждане на този механизъм ние бяхме в един параграф 22. Какво имаме предвид? Значи, от една страна създавахме ред бюрократични мерки само и само да утежним достъпа на тези медикаменти до пазара, като считахме, че колкото повече го натискахме да не идва на пазара, ние ще плащ ме толкова по-малко. А в същото време всяка година лекарствата превишаваха над 100 млн. преразход, които ги даваше бюджета, тоест ние. Сега на практика решихме два от тези генерални проблема. Тоест бюрократичните мерки ще намалеят, категорично. И ще се осигури достъпа на всеки един производител, който желае да си продава лекарства в България. От друга страна обаче, ще въведем и механизъм, който ще обвърже декларирания от производителя резултат от лечението, на базата на което той предлага примерно много висока цена, но казва, че видите ли ама моят процент преживяемост примерно на пациенти е много висок. Всичкото това нещо ще се обвърже. Тоест постепенно ще се налага принципа за заплащане на след постигнат резултат, който е най- така прогресивният бих го казал в положителен смисъл. Сега, това беше едното, което направихме. Второто нещо, направихме договаряне за медицински изделия. Въведохме принципи, които не съществуваха до момента. Стъпихме, значи, гарантирахме с определени критерии качеството на тези медицински изделия, които се предлагат и в същото време обвързахме цените на тези медицински изделия с цените им в европейските държави, въпреки че няма регламент, който да контролира максималната цена на едно медицинско изделие. Тоест това също считам, че е успех за касата.

Водещ: Как се съизмерват тези успехи от финансова гледна точка? Как ще се отрази, накрая на годината ще се види.

Д-р Дечо Дечев: Ами, поне за периода, за който е преминал, сме абсолютно в рамките на …

Водещ: На личния ресурс.

Д-р Дечо Дечев: Да. Естествено, сега има и такива сектори, в които не зависи от нас разходът и това е именно преход към първата ни тема, това е лечението в чужбина. Където нещата са непредвидими. Никой не може да ви каже колко български граждани ще пожелаят да се лекуват в чужбина или колко като са били в чужбина, временно пребиваващи там, работници или отишли на почивка, нещо им се е случило и ние трябва да платим. Там е непредвидима историята. Второто нещо, което не е предвидимо и чрез вас искам, така да уведомя хората, които ще имат някакъв ангажимент към проблема – разхода в областта на редките заболявания.

Водещ: Защо там? Кое не е предвидимо?

Д-р Дечо Дечев: Непредвидимо е, защото, ако примерно се появи едно дете, да кажем на 1 година, с дадено рядко заболяване, терапиите обикновено са над 1 млн. лв.

Водещ: Но са гарантирани.

Д-р Дечо Дечев: Те са гарантирани, но се взимат от бюджета, който ви е спуснат като максимален за лекарствата. Там вече много трудно можеш да накараш един производител да приеме правилата на касата. Той досега е имал един пациент на нашата територия, догодина стават два, и ти да му кажеш: Разходът за втория е за твоя сметка. Там няма как да се случи.

Водещ: Мащабна проверка ви възложи тези дни прокуратурата, два месеца ще проверявате, какво? И как ще успеете да докажете примерно фиктивни дейности? Защото знам, че ще проверявате изпълнители на дейности.

Д-р Дечо Дечев: Това е още нещо, което води до мисълта, че едва ли не до този момент касата не е проверявала, пък видите ли, сега прокуратурата като ? казала, касата започва да проверява. Това, което имам като план за действие, ще бъде едно и също и преди това, което ни е казала прокуратурата, и след като ние казала прокуратурата. Тоест ние се движим по план, този план обхваща с тези насоки, които вече е дадено като препоръка, то ще се концентрира върху по-големите потребители на средства, защото в момента се проверяват всички, но тъй като и персоналът в контрола не е безграничен, затова ще се концентрира върху големи потребители на средства.

Водещ: Болници.

Д-р Дечо Дечев: Да, болници. Въобще всички изпълнители, по които има договор касата.

Водещ: Реалистично ли е да се очаква, че може да се установи тази фиктивност, за която мнозина говорят – при определяне на пътеки?

Д-р Дечо Дечев: Вижте, няма какво да го крием. Тази фиктивност е факт. Няма какво да го крием.

Водещ: Доказуемо ли е? Това е трудността.

Д-р Дечо Дечев: Трудността е в това да го докажеш. Защото единственият начин да го докажеш е активното участие на самия потребител, който е посочен, че на него му е направена еди каква си медицинска дейност. Той трябва да вземе реално участие.

Водещ: Как?

Д-р Дечо Дечев: След като бъде попитан – на вас платена ли ви е тази дейност, така, така и така, и той трябва да благоволи и да върне един отговор – да каже да или не.

Водещ: Вие ще питате ли пациентите?

Д-р Дечо Дечев: Ние питаме постоянно. Затова ви казвам, че е проблем. Защото така, както ги виждате масово активни някои хора, и с право, с претенции към касата, в момента, в който ги поканиш…

Водещ: Страхуват се хората?

Д-р Дечо Дечев: Страхуват се, предпазливи са, защото все пак никой не знае дали няма да му се наложи пак да отиде в същата болница, при същия лекар. И той си казва – я по-добре да си замълча.

Водещ: Много хора споделят: Назначиха ми изследване, което е излишно, та даже вредно, обаче то струва два пъти по-скъпо.

Д-р Дечо Дечев: Става въпрос, че вътре в епикризите се записват манипулации и дейности, които изобщо не са извършени. Да не ви говоря, че оттук натам, след като присъства вече в тази епикриза тази диагноза, тя след себе си води ред други проблеми за обществото ни като платци. Това е основание да отиде някой в ТЕЛК… Примерно му пише, че е имал инсулт, а той не е имал инсулт. В епикризата ми пише инсулт, хайде да отидем в ТЕЛК, ТЕЛК ви дава нарушение, почват едни привилегии, които имат всичките, които имат ТЕЛК-ови решения. Няма как да се обясни иначе нарастването с над 300% на броя на отчетените инсулти спрямо един период, примерно 2000 г., когато сме били с 20% повече население. В момента се отчитат над 50 000 инсулта, а при положение, че 2000 г. са се отчели 17 000.

Водещ: С този призив към пациентите, да бъдат активни, прекратяваме за реклами. След това ще продължим нашия разговор с д-р Дечев.

Продължава разговорът ни с д-р Дечо Дечев, управителят на НЗОК. Говорихме си и по време на рекламната пауза, че правите опит в касата да включите, а това е май единственият път да се докаже, ако има злоупотреба с надписана, фиктивна или друг вид дейност от страна на болници и лечебни заведения. Правите опит да превърнете пациента в активна страна. Има ли механизъм изобщо за това, той да търси, да алармира, да признае и да ви сезира за това, че не му е извършено това, което е описано, че му е направено, а са взети пари?

Д-р Дечо Дечев: За съжаление много рядко са такива сигнали, които идват. И той най-вече тогава, когато близкият е починал. Тогава хората се осмеляват да предявят някакви претенции.

Водещ: Този страх да не се върнат пак в болницата ги спира.

Д-р Дечо Дечев: Най-разумният и най-истинският контрол е тогава, когато пациентът участва в него. Втората причина да няма такъв ефективен контрол е размитата част в това на какво има право пациентът за дейност, която заплаща касата.

Водещ: Онзи нерешен проблем с основния пакет.

Д-р Дечо Дечев: Не, то е ясно. Примерно някой ваш близък, да речем отива на преглед при кардиолог. Кой знае в момента този преглед какво трябва да включва?

Водещ: Дали има право и на…

Д-р Дечо Дечев: Дали ще приключи с измерване на кръвното, или ще включи ехография, еди какви, ЕКГ, и т.н., и т.н.

Водещ: И ще поискат допълнително пари, ако включи.

Д-р Дечо Дечев: Естествено, сега ще ми кажат колегите: Ти какви ги говориш, каквото преценя, това ще направя. Ама не е така. Защото срещу това стоят средства. И тогава, когато стоят средства, трябва да е ясно срещу тях какво включва прегледът.

Водещ: Реалистично ли е това наистина пациентите да получават на определен период от време една информация от вас: Бил сте на преглед тук и тук, платили сме за това и това, ето вижте.

Д-р Дечо Дечев: Напълно е реалистично. Пилотно сме го пробвали. Действително според мен това е един от най-ефективните начини и най-коректният спрямо човека, който си плаща осигуровките. Защото съм убеден, че огромна част от тези, които за щастие не са потребители на системата, изобщо не знаят, че на тяхно име нещо е направено. До момента ние сме питали хора, които по наши данни нещо касата е заплатила за тях. Но това трябва да стане регулярна дейност. Тоест публично трябва да е известно на всички, включително и на изпълнителя на медицински дейности, че такава информация ще се подава регулярно.

Водещ: Имате ли капацитет да го правите?

Д-р Дечо Дечев: Има, няма никакъв проблем. Имаме си договор с Български пощи, след това вече живеем в съвсем друга ера, има телефони, има СМС-и – така, както банката като изтеглиш пари веднага ти праща СМС – вие изтеглихте еди колко си пари, така касата като ви заплати една дейност, какво пречи на телефона да отива един СМС – касата плати за ваше име това.

Водещ: И така ще може да се контролира.

Д-р Дечо Дечев: Това е най-ефективната част от контрола.

Водещ: Може ли да се случи? Кога?

Д-р Дечо Дечев: Какво да ви кажа, кога…

Водещ: Когато има политическо решение ли?

Д-р Дечо Дечев: Не. Чак с толкова да не ги натоварваме политиците. Това си е чисто в сферата на оперативните действия на касата. Приемам го като отговорност лично моя, за това не трябва никакви политици нещо да помагат и т.н. При всички положения ще искам да го заложа в преговорите за Националния рамков договор за предстоящата година, които трябва да започнат на-късно края на август.

Водещ: И има шанс от догодина да сме по-ориентирани.

Д-р Дечо Дечев: Ето ви нещо, което аз не съм чул от една пациентска организация да го поиска. Въпреки че това би трябвало да бъде топика. Аз не съм чул от тези, които ги споменах, нито един от тях да дойде в касата и да претендира за повишение на цена на клинична пътека. Или на даден преглед. Това не съм го чул. Единствените протести, които се организират, са за медикаменти – касата да ги заплаща. Това е областта, в която протестират.

Водещ: А контролът и там, където всъщност изтичат парите…

Д-р Дечо Дечев: Не, там е нулева дейността.

Водещ: Там май трябва всички да сме по-отговорни. Но сте прав, че нямаме информация. Аз също не знам какви прегледи са ми направени.

Д-р Дечо Дечев: Реално вие, ако желаете, трябва да отидете до регионалната каса, да получите един персонален код, с който код можете да влезете в системата на касата и да си проверите на ваше име какво е платила касата.

Водещ: Но това изисква усилие, а българинът не го полага.

Д-р Дечо Дечев: Това ви слага вас в активната позиция. Моята идея е вие да сте в пасивната позиция и ние да ви предоставяме тази информация.

Водещ: Както сметките си получаваме, срещу които плащаме.

Д-р Дечо Дечев: Да. Иначе сега вие да си губите от работното време, да ходите до касата, да пишете молби, дайте ми кода, ама елате утре, елате вдругиден. Това ви натоварва допълнително. Всичкото това може да се свърши с това, което ви предложих.

Водещ: Пожелавам ви да го случите.

Д-р Дечо Дечев: Благодаря.

Водещ: Само преди дни в коментар за хала на здравеопазването признахте в прав текст, че ако до 2 години не скочи поне наполовина бюджетът на касата, днешните ни проблеми ще ни се видят лесни решими. Задълбочава се този проблем, ние го знаем, от години се въртим в кръг. Здравните вноски предизвикват много недофинансирани пътеки, неяснотата това, което получаваме, основен пакет ли е, пък допълнителния кой ще го плати, липсата на воля в политиците да вземат едно непопулярно решение да се въведе допълнително финансиране под някаква форма, застраховане ли ще е, как ще е, само се дискутира през годините. Това според мен задълбочава проблема, генерално ако погледнем.

Д-р Дечо Дечев: Аз го подсказах в качеството си н а експерт, който счита, че един от ангажиментите му е да информира политиците какво би се случило според него, тоест според мен, в период от 2 години. Пределно ми е ясно, че броят на политиците, които мислят в такъв дълъг срок за България, 2 години, е много малък, че се мисли главно ден за ден. Но рано или късно, който и да управлява, трябва да знае, че здравеопазването може би ще се превърне в основния крайъгълен камък, който трябва да бъде по някакъв начин решен проблем. Защото едно, че нещото, което всеки малко или много опира, второто нещо, че състоянието на този сектор – аз не казвам, че е направено сега, но състоянието му е такова, че трябва да си абсолютно, черноглед може би не е правилната дума, но да кажеш, че виждаш в него нещо позитивно. Няма нито една сфера и част от този сектор, за която да кажем, че е наред. Нито в областта на лечебната му дейност, нито в областта на организацията на здравеопазването, което е съвсем друга дейност. Няма такива двама-трима души, или един, който да дойде, виждате ли, днеска идва и утре всичко е вече рози и цветя.

Водещ: Да де, бюджетът ще се увеличи, но проблемите. Предизвикват наливане в пясъка.

Д-р Дечо Дечев: Мисля, че това е доста погрешна постановка, ще ви кажа защо. Определени хора в държавата, от които това зависи, винаги изтъкват този проблем. Казват: Аз не искам да давам пари за сектор, който не е реформиран. Ами…

Водещ: Направи реформа.

Д-р Дечо Дечев: Другата теза е да кажем какво искаме като реформа. Какво значи реформа в здравеопазването? Хайде да видим, така да поставим въпроса. Реформа в здравеопазването не можем да говорим, докато се намираме в този модел на здравеопазването. Този модел предполага наличието на търговски дружества – болници, които се финансират на база извършване на медицински дейности. И всяка медицинска дейност има цена. И те казват: Добре де, ние не искаме да даваме повече пари, с което ще се повиши цената на медицинската дейност, защото секторът не е реформиран. Дайте първо да се разберем какво значи реформа. Пак ли оставаме на същия модел на този тип дружества? Ще има ли определени болници, които няма да са търговски дружества?

Водещ: Като общинските например.

Д-р Дечо Дечев: Общинските. Всяка една болница, на която основната ? дейност е спешна помощ, тя не би трябвало да бъде. Може ли една АГ болница да бъде? тя може да бъде частна болница и търговско дружество, но трябва да имаш и такава, която не е, в този регион, за да може хората… Бременността не е болест, нали така?

Водещ: Така, така. Състояние е. Оптимист ли сте, че в обозримо бъдеще ще се случи този дебат?

Д-р Дечо Дечев: Това, което трябва да се случи, аз, ако съм на този пост в близките три месеца, ви го гарантирам, че ще се започнат действия по него. Ще предложа, заедно с председателя на БЛС, модел за остойностяване на дейностите, по които трябва да се заплащат чрез НЗОК или други осигурители, ако се приеме такъв модел. Второто нещо – това остойностяване ще изисква ресурс срещу него, който ще бъде значително по-висок от този, който е в момента. И тук именно се намесва политическата класа, която трябва да каже откъде ще дойде този ресурс. Това забавяне в годините на несъответствие между ресурса, който отделяме, и желанията ни какво да покрива този ресурс, води до всичките конфликти в здравеопазването.

Водещ: Иначе казано, да го преведем, политиците да решат здравната вноска ли ще вдигат, от други пера ли ще взимат средства…

Д-р Дечо Дечев: Това е тяхно решение.

Водещ: Това е политически въпрос.

Д-р Дечо Дечев: Това е политически въпрос. Ние като експертен въпрос ще направим това, заедно, пак подчертавам, с ръководството на БЛС, това, което не е правено досега – двете институции, договорните, ще предложат общ модел на остойностяване на дейностите, обективен, съществуващ в Европа, а не измислен от нас, срещу който политиците трябва да намерят финансиране.

Водещ: Който да е балансиран най-вече, да върне…

Д-р Дечо Дечев: А темата за контрола, това е много сериозна тема, наистина. Който и да критикува касата по темата за контрола, ще бъде напълно прав, две мнения няма. Но искам да ви кажа, че той не трябва да бъде пречка и поредното оправдание за това защо не даваме пари в системата. Защото мога да ви посоча много други системи в България, в които, въпреки че всички знаем, че няма контрол, се дават средства.

Водещ: Средствата вървят. Много въпроси останаха незададени, не успяхме да ги обсъдим. И за симбиозата между общински държавни болници, частни центрове, и куп други въпроси, които все лежат в терена и на експертите, и на политиците като решения. Успех ви желая, ще следим вашите стъпки. Благодаря на д-р Дечо Дечев.

Д-р Дечо Дечев: Благодаря ви и аз.

С блокада на път ще протече поредният протест на медицинските сестри в Пазарджик

Дарик радио   


С блокада на път ще протече поредният протест на медицинските сестри в Пазарджик. В 17 часа участниците ще затворят изхода на областния град към Пещера при бившата казарма, съобщи координаторката на здравните работнички за регионоа Димитрия Димитрова. Този път митингът се очаква да е по-масов, тъй като сестрите очакват мощна подкрепа от цялата страна. Сред тях ще бъде и омбудсманът Мая Манолова. След като самите те се присъединяваха към демонстрации в други български градове, сега в Пазарджик идват техни колеги от София, Пловдив и Девин. Протестите на медсестрите започнаха през март. Не са спирали и въпреки това до момента нито едно от поставените искания не е изпълнено. За пореден път Димитрова подчерта, че борбата им не е само за повишаването на заплатите. Блокадата на пътя ще продължи час. След нея в Пазарджик ще бъдат обсъдени по-нататъшните действия на недоволните. Сред предложенията е в разгара на туристическия сезон да се блокират възлови пътища към Черноморието.

Димитрия Димитрова: Ще затворим този път за един час в знак на нашето несъгласие с това, което както казахме много пъти се случва в здравеопазването. Защото ето, почина едно детенце на 6 г., не е излекувано, за което са искали едни пари, които не трябва да се искат, защото децата по закон, по Конституция децата до 18 г. в България се лекуват безплатно. Защото днес пак прочетох, че Цецо търси 320 хил. евро, за да продължи да живее. Защото едно друго детенце Кристина мисля, че се казваше, се нуждае от … хиляди евро за лечение, защото това не трябва да продължава. Защото не трябва да бъдем оставяни да действа закона на Дарвин за оцеляване – който оцелее, оцелее. Защото живеем в XXI в. и се нуждаем от едно по-добро здравеопазване. Затова ще затворим пътя. З знак на подкрепа ще очакваме да дойдат колегите от Пловдив, очакваме да дойдат колегите от Девин начало с Диана Чаушева, техния координатор, очакваме да дойдат колегите от София с Мая Илиева, с Ели Тонова и с Веси Ганчева, очакваме подкрепата и на омбудсмана Мая Манолова, която както всички знаем от началото на протестите е винаги с нас. Предварително се извинявам на гражданите на Пазарджик за неудобството. Не е кой знае какво да се обиколи там покрай борсата и такова. Да, ще се създаде неудобство, но в крайна сметка това е и за гражданите. Защото аз много пъти съм го казвала, когато ние четем или слушаме, че на някой нещо се е случило, сменяме канала и викаме – да се оправя. Но когато дойде до нас, тогава вече става трагедия, тогава вече започваме да търсим средства и това не трябва да се допуска. Този народ трябва да има едно добро здравеопазване. Хората трябва да се лекуват.

Документите към здравната каса за заплащане на противотуморните лекарства на 6-годишната Мими са били или забавени, или забравени

Дарик радио   


Документите към здравната каса за заплащане на противотуморните лекарства на 6-годишната Мими, която тази седмица почина от левкемия, са били или забавени, или забравени. След подаването им са минали 55 дни, докато здравноосигурителната институция изиска становище от външни експерти. Стъпка, която при тежкоболни деца Фондът за лечение на деца е осъществявал за един ден. В това бе категорична пред Дарик Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“ и бивш член на обществения съвет на вече закрития фонд. Георгиева е на мнение, че в НЗОК цари хаос и административна немощ, когато говорим за лечение на болни деца. Закриването на обществения съвет заедно със самия фонд също е огромна грешка, тъй като служителите на касата не могат да бъдат коректив, след като заплатите им зависят от управителя на касата, смята още Георгиева.

Репортер: Има забавяне и некоректна работа на отдела на здравната каса, който се занимава с лечението на болни деца, след закриването на фонда, твърди Пенка Георгиева, уточнявайки, че документите на Мими били подадени още през април.

Пенка Георгиева: Когато във Фонда за лечение на деца имаше спешни деца, с животозастраващо състояние, тогава директора изискваше дори в рамките на деня становища, документацията се окомплектоваше и всичко се изпращаше на имейл и се гласуваше електронно до края на деня. На другия ден децата имаха своите средства, своето финансиране. В случая с Мария, която почина от левкемия, 18 юни – денят, преди да почине, има разговор с д-р Йорданка Пенкова, зам.-управител на НЗОК. Разговора е записан, в който тя ни съобщава, че чакат становищата от външните експерти. Това е, което трябва да се направи за комисията за лечение на деца в касата е да има персонална отговорност, тоест да има достатъчно голям екип и да има персонална отговорност кой служител за какво отговаря. Във фонда за лечение на деца един служител отговаряше за медикаментите, един служител отговаряше за лечението на децата в чужбина, трети за медицинските изделия и когато имаше някаква неудача, веднага се знаеше кой служител е направил грешката и тя се поправяше.

Репортер: Грешна стъпка според Георгиева е и закриването на обществения съвет към фонда, в който участваха водещи лекари, НПО и журналисти.

Пенка Георгиева: Те са коректива, те са независимите и те винаги можеха да кажат всичко, което ги притеснява в публичното пространство, на министерството, докато сега тези служители мълчат, защото заплатата им зависи от управителя на НЗОК. И никога няма да тръгнат срещу това.

Репортер: От касата заявиха, че при подаването на заявлението още на 25 април липсвала задължителна медицинска документация от страна на болница „Царица Йоана-ИСУЛ“, в която детето се лекуваше, заради което се получило и забавянето. 

Пациентите в България да получават редовно справка с информация за извършените прегледи и манипулации, заплатени от Здравната каса

Дарик радио   


Пациентите в България да получават редовно справка с информация за извършените прегледи и манипулации, заплатени от Здравната каса. Това ще позволи да бъдат ограничени и контролирани отпитите на болници и лекари да декларират фиктивни изследвания и прегледи пред касата. Идеята е на управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев, който я представи в ефира на Дарик. Той се надява тази стъпка да залегне в преговорите по Националния рамков договор за догодина. По повод възложената от прокуратурата проверка от страна на Здравната каса на плащанията и дейностите на всички по веригата – от болници и практики, до лекари и зъболекари д-р Дечев посочи, че касата отговаря за контрола при изразходването на парите в здравеопазването, но подчерта, че истинският контрол ще се случи само с реалното участие на пациентите, а много от тях се страхуват да съобщят за извършени фиктивни манипулации.

Дечо Дечев: Тази фиктивност е факт, няма какво да го крием това.

Репортер: Доказуемо ли е?

Дечо Дечев: Трудността е в това, да го докажеш, защото единствения начин е активното участие на самия потребител, който е посочен, че на него му е направена еди каква си медицинска дейност, той трябва да вземе реално участие.

Репортер: Как?

Дечо Дечев: Като бъде попитан „на вас платена ли ви е тази дейност“.

Репортер: Вие ще питате ли пациентите?

Дечо Дечев: Ние питаме постоянно и затова ви казвам, че е проблем, защото така както ги виждате масово активни някои хора и с право, с претенции към касата, в момента, в който ги поканиш – страхуват се, предпазливи са, защото все пак никой не знае дали няма да му се наложи пак да отиде в същата болница, при същия лекар и той казва – я по-добре да си замълча. В епикризите се записват манипулации и дейности, които изобщо не са извършени. Да не говоря, че след като присъства вече в тази епикриза тази диагноза, това е основание да отиде някой в ТЕЛК. Няма как да се обясни иначе нарастване с над 300% на броя на отчетените инсулти спрямо един период, когато сме били с 20% повече население. В момента се отчитат над 50 хил. инсулта, при положение, че 200 са 17 хил. Истинският контрол е тогава, когато пациентът участва в него.

Водещ: Д-р Дечев в оптимист, че ако се намери подходящо решение, защитаващо достатъчно добре личните данни, ще се премине към редовно изпращане на справка на информация до всички пациенти за платените от здравната каса прегледи и манипулации на тяхно име

Дечо Дечев: Пилотно сме го пробвали, това е един от най-ефективните начини и най-коректния спрямо човека, който си плаща осигуровки. Защото съм убеден, че огромна част от тези, които за щастие не са потребители на системата, изобщо не знаят, че на тяхно име нещо е направено. Но това трябва да стане регулярна дейност, т.е. публично трябва да е известно на всички, включително изпълнители на медицински дейности, че такава информация ще се подава регулярно.

Репортер: Имате ли капацитет да го правите?

Дечо Дечев: Има. Имаме договор с Български пощи, има телефони, смс-и. Какво пречи на телефона да отива един смс „касата плати за ваше име това“.

Репортер: Може ли да се случи?

Дечо Дечев: При всички положения ще искам да го заложа в преговорите за Националния рамков договор за предстоящата година, които трябва да започнат сега, най-късно края на август.

Репортер: И има шанс от догодина да сме по-ориентирани?

Дечо Дечев: Ето например нещо, което не съм чул от една пациентска организация да го поиска. Вие ако желаете, трябва да отидете до регионалната каса, да получите един персонален код, с който можете да влезете в системата на касата и да си проверите на ваше име какво е платила касата. Това ви прави вас в активната позиция. Моята идея е вие да сте в пасивната позиция и ние да ви предоставяме тази информация. Иначе сега да си губите от работното време, да пишете молби…

Водещ: В интервюто си за предаването на Дарик „Реактивно“ д-р Дечо Дечев съобщи още, че в следващите 3 месеца НЗОК и БЛС ще предложат общ модел на остойностяване на дейностите в здравеопазването, които трябва да се заплащат от НЗОК. Този модел ще бъде обективен и е съществуващ в Европа. Той поясни, че този модел ще изисква по-голям ресурс и е политически въпрос да бъде решено откъде ще дойдат парите – от бюджета, от повишаване на здравната вноска или от включването на допълнително здравно осигуряван. С уговорката, че това налага непопулярни за политиците стъпки той коментира, че рано или късно трябва да бъде взето решението за модела, по който да върви здравеопазването.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 22.06.2019