Диабетик почина от инфаркт, роднините винят лекарите

Телеграф  стр. 7   


Близките на 68-годишния Тодор Тодоров, който почина във варненската болница „Св. Анна“, се съмняват в лекарска грешка.

Кървяща язва откарва мъжа, който е и диабетик, по спешност в лечебното заведение в четвъртък. През уикенда обаче той се влошава.

„Не може ръководителят на клиниката или лекуващият лекар да не снемат анамнеза на болния и да разберат, че е с диабет, инсулинозависим, че три пъти на ден му се прави инсулин“, казва пред бТВ Янка Павлова, братовчедка на Тодор Тодоров. От лечебницата обаче отхвърлят обвиненията. Според тях интензивна инсулинова терапия е предприета в реанимацията. Но пациентът получава масивен инфаркт, довел до летален край 6 дни след постъпването в болница. Семейството ще поиска проверка от Министерството на здравеопазването.

Безплатни ченета за всички

Телеграф  стр. 7   


Безплатни ченета за всички, които плащат здравни осигуровки, без оглед на тяхната възраст.

За това настояват от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Апелът идва, след като състав на Административен съд – София-град потвърди, че е налице възрастова дискриминация при заплащането на зъбни протези от НЗОК. В момента право на безплатно чене имат само лицата на възраст между 65 и 69 години, а останалите не. Производството пред Комисията за защита от дискриминация е образувано по жалба на д-р Георги Тодоров. МЗ и касата са осъдени да заплатят всички разноски по делото, направени от д-р Тодоров. Междувременно стоматолозите алармираха, че стотици хиляди може да останат без достъп до зъболечение заради нови правила за добра медицинска практика, съобщи Нова тв. Ако те бъдат приети, голяма част от стоматолозите няма да могат да извършват редица дейности, които сега са ежедневие в зъболекарските кабинети. Причината е идея за разделение на дейностите, които могат да се извършват от лекари по дентална медицина без специалност и такива с придобита специалност. Така зъболекарите без допълнителна специалност биха били силно ограничени в работата си.

Бум на глисти в Благоевград и Кърджали

Телеграф  стр. 7   


Десетки са се заразили с глисти в Благоевград и Кърджали. За по-малко от седмица в Благоевград са регистрирани 9 случая, като за цялата станата за същия период няма нито един заболял, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Пик на заболелите от глисти в града се отчита още от началото на годината, съобщи БГНЕС. Другото огнище в страната е Кърджали. И в тази област опаразитените са десетки. В момента се изследват деца за прием в детските заведения в областта, като констатираните случаи са от Благоевград, Банско, Кресна, Разлог, с. Долно Краище -община Белица, и Ново Делчево – община Сандански, обясни д-р Янита Стоева от Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград.

Мъж в количка качи сам Черни връх

Влади Гюров е обездвижен от 18 г., но играе баскетбол, кара ски и се гмурка. Количката за

стръмно е разработена от българи 

24 часа  стр. 1, 4   


За първи път българин с увреждане самостоятелно изкачи Черни връх – 37-годишният Владимир Гюров. Покоряването на първенеца на Витоша (2290 м) стана с иновативна инвалидна количка, разработена от български изобретатели. Екипът има подкрепата на Агенцията за хората с увреждания. Гюров е обездвижен от гърдите надолу след инцидент при тренировка с шосейно колело преди 18 г.

Влади е инженер по образование и работи в ИТ сектора. Въпреки тежкия инцидент, който обръща живота му, не се отказва да бъде активен, разказва Ивайло Колев, който неотлъчно е до смелия мъж в количката. Маршрутът на изкачването бе от хижа „Алеко“ през Зелената писта и базата на РВД.

Разработената от българи иновативна инвалидна количка позволява на хората с увреждания да се придвижват сами и в градски условия, и по пресечени терени, в участъци с кал, пясък, чакъл. Безопасно се преодоляват наклони, дори стълби, казват от екипа.

Гюров е част от националния отбор по баскетбол на колички, тенис на корт, колоездене с хендбайк.

Той е първият български състезател по ситски – модифицирани ски за хора с увреждания, и е амбицирай да участва в следващите параолимпийски игри.

Предстои му да завърши и курс по гмуркане.

22.06.2019

Национални телевизии

В район Тракия в Пловдив беше открита третата чешма у нас за хората, дарили живот чрез донорство

БНТ  По света и у нас 


В район Тракия в Пловдив беше открита третата чешма у нас, посветена на хората, дарили живот чрез донорство. Инициативата е част от кампанията „Дари живот“ на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, която има за цел да подкрепи и насърчи донорството в България.

Водата дарява живот. А всяко едно съгласие за донорство, може да спаси до 7 човешки живота. В момента повече от 1 500 българи очакват трансплантация. Но страната ни остава на последно място в Европа по брой донори.

Стефан Тамбуев: Европейският стандарт е, че една държава трябва да има 1 000 донора на 1 милион население, а пък ние имаме 2,8 на 1 милион население. В смисъл, много пъти сме под изискванията.

Ето защо лекари и пациенти призовават не само да се увеличи броят на хората, които да заявят желание да бъдат донори. Но и да се оптимизират процедурите и законодателството.

Доц. д-р Наталия Стоева: Законодателството трябва да направи така, че всеки от нас да може да остави своето послание за бъдещето по някакъв начин, давайки своята воля за донорство.

Чешмата в Пловдив е изградена с помощта на инж. Васил Мадански. Всеки, който ще намери прохлада тук, ще прочете и имената на осем пловдивчани, дарили нов живот на 36 човека.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 23.06.2019