Министър Ананиев предлага формула за заплатите на лекари и сестри: 2,2 към 1,7

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 4


Заплатите на санитарите, специалистите по здравни грижи – акушери, лаборанти, медсестри, и на лекарите, работещи в болници, да се изчисляват в съотношение 1:1,7:2,2. По тази формула да се формират разходите за персонал, се предлага в методиката на здравния министър Кирил Ананиев. Така при 560 лв. заплата за санитар, каквато е в повечето болници, сестрите би следвало да вземат 952 лв., а лекарите -1232 лв., каквито са и долу-горе минималните заплащания, договорени в Колективния трудов договор.

От вчера министърът започна обиколка на всички областни болници, за да представи методиката. „Целта е да я тестваме на място с ръководствата им“, обясни той.

Има болници обаче, които и сега не могат да постигнат минималните заплащания по КТД. В тях методиката няма да реши проблема, тъй като тя няма задължителен характер и просто няма да бъде приложена. Там министърът ще проверява на какво се дължи невъзможността да се покрие минималното заплащне и как това да се промени.

Ананиев ще проверява на място и как болниците разпределят и разходват всички средства, които МС, здравното министерство и касата предоставиха допълнително през последните месеци – общо 130 млн. лв. В края на февруари бяха отпуснати първите 30 млн. лв., после кабинетът задели още 50 млн. Толкова се дават и от резерва на НЗОК за повишаване на цените на клиничните пътеки, като целта е средствата да отидат приоритетно за заплати на педиатрите и лекарите в малките болници.

Дариха на деветима тежко болни парите, събрани за 6-годишната Мими

24 часа  стр. 8


7 деца и двама възрастни с различни тежки заболявания получиха като дарение събраните близо 100 000 евро, с които 6-годишната Мария Иванова трябваше да замине за трансплантация на стволови клетки в Германия. Семейството на Мими е избрало към кого да бъдат насочени събраните пари.

Момиченцето почина на 19 юни вследствие на рецидив на тежка форма на левкемия, появил се преди 2 месеца. Тя не успя да дочака лечение в Германия.

Въпреки че детето бе лекувано адекватно в ИСУЛ, неговият случай изкара наяве административни проблеми, които бавят заплащането на скъпи лекарства за лечението на деца от страна на здравната каса, след като тя пое функциите на фонда за лечение на деца. Вследствие на това здравното министерство обяви, че готви спешни промени, които да облекчат болниците, като им позволи да купуват по-големи количества от необходимите им медикаменти, а не това да се прави при всеки отделен случай, както сега.

Колкото и да дадат на лекари и сестри, все ще е малко

24 часа  стр. 14


Добре е, че парите за медиците в болниците ще се разпределят по определена формула. Така според тази методика лекарите ще получават 2,2 пъти повече от санитарите. А и в най-малката българска болница медиците ще имат известна сигурност как ще се заплаща трудът им. (Виж 4-а стр.)

Дотук обаче свършват добрите новини. Защото трудът на лекари, медицински сестри, акушерки, санитари е сред най-тежките. Когато, разбира се, се върши отговорно. И е несъпоставимо заплащането на тези кадри да тръгва от 1200 лева за един лекар. Толкова, колкото получава касиерка в голям хипермаркет, чиято отговорност е да връща точно рестото. А отговорността на лекарите и на сестрите и натоварването на санитарите е далеч по-голямо и затова трябва да тръгва от по-висока стартова заплата.

Колкото и да им дадат като заплати на лекарите, медицинските сестри, санитарите, все ще е малко. Ето защо трябва да се вдигнат стартовите им заплати. За да ги мотивират да работят в България, а не да бягат по чуждите болници.

Онкото със супертехника в отделение за 7,3 млн. лв.

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 19


Над 7,3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Комплекния онкологичен център (КОЦ) в Бургас за изграждане на отделение по нуклеарна медицина и брахитерапия и за закупуване на модерно медицинско оборудване. Това предвижда договор за финансиране по инициативата JESSICA, който здравното заведение е сключило с Регионалния фонд за градско развитие и банка.

Суперапаратурата ще даде възможност на онкото да прилага брахитерапията като основен метод на лъчелечение, който е най-щадящият, високоефективен и приложим при всички видове онкологични заболявания. Той ще се използва при гинекологични и кожни тумори, рак на млечната жлеза и на простатата.

Нуклеарната медицина пък използва за диагностика и лечение открити радиоактивни изотопи, които намират приложение в онкологията, вътрешните болести, хирургията, нефрологията, урологията, ендокринологията, хематологията, лъчелечението, казаха от КОЦ.

МЗ препоръча сестрите да получават 80% от заплатата на лекар

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3


Здравният министър Кирил Ананиев тръгва по болниците в страната, за да разяснява новата методика на МЗ, по която лечебните заведения да формират заплатите на работещите в тях, съобщиха от министерството. Методиката, която беше обещана като начин за постигане на по-справедливи възнаграждения на медицинските сестри, предвижда съотношението на основното възнаграждение да е 1:1,7:2,2 съответно за санитар: професионалист по здравни грижи: лекар. Спазването й обаче ще е по желание, а не задължително за болниците.

Тъй като в момента санитарите масово получават минималната работна заплата – 560 лв., то според методиката вероятно сестрите трябва да вземат поне 950 лв., а лекарите – 1200 лв. Толкова е заложеното и в действащия колективния трудов договор, който редица болници не успяват да спазят. Сестрите пък протестират с искане за възнаграждения от поне две минимални работни заплати.

„Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения“, е обяснил Ананиев, цитиран от пресцентъра на МЗ. При протестите на сестрите обаче Ананиев сочеше именно новата методика като начин те да получават по-достойни възнаграждения. „Това, което предложих и за мое голямо щастие беше прието от протестиращите, е да разработим една методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички лечебни заведения за болнична помощ, включително и частните“, обяви през април Ананиев пред БТВ.

Това ще е поредното неспазено обещание спрямо специалистите по здравни грижи. Тази година кабинетът отпусна два пъти извънредни средства – общо 80 млн. лв., за болниците, като и за двата транша се твърдеше, че ще отидат и за ръст на заплатите. Сестрите твърдят, че и да има такъв, той е символичен.

Затова, освен че ще разяснява методиката за заплатите, Ананиев ще проверява и къде са отишли извънредните пари. „Започвам обиколки в страната, ще посетя областни болници, като целта е да представя методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново“, каза той. „Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които МС, МЗ и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения. Допълнителните пари трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения“, обявиха от МЗ.

***

ПРИОРИТЕТИ

„Един от приоритетите ни през следващия програмен период ще бъде закупуването на до 5 хеликоптера за медицинска авиация. Вече проведох разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Най-важното е да подготвим и защитим пред Европейската комисия този проект“, обяви още Ананиев.

Завивка за главата, а за краката?

Монитор  стр. 10


Сложно упражнение е бюджетирането на българското здравеопазването – между половин и един милион варира бройката на здравнонеосигурените. На седем категории държавата плаща осигуровките наполовина, някакви си около пет милиона работещи трябва да пълнят с осигуровките си сметките на Националната здравноосигурителна каса (виж стр. 5). Като се има предвид, че тя трябва да плаща почти за всичко, че и с парите от нея лекарите, медсестрите и немедицинския персонал в болниците се надяват да получават малко по-адекватни заплати, е ясно защо все за нещо средства й не достигат. Както казват старите и обиграни счетоводители: С оскъден бюджет едната година завиваш главата, другата година – краката.

Доброто в случая е, че като страна – членка на Европейския съюз България може да се възползва от немалко средства по европейски програми. Точно на такива се надява държавата, за да успее най-сетне да купи 5 медицински хеликоптери. За несведущите сега използваните са на частни фирми. Въпросът обаче е дали ще успеем да спечелим проекта. Като се знае какви са прецизни в Европейската комисия, чиновниците ни отсега да се стягат, за да не изпуснем доброто финансиране за здравеопазването, което предлага следващият програмен период.

Вкарваме суперкомпютъра на ЕС в борбата с рака

Монитор  стр. 5


„Разполагаме с инвестиция от 1 милиард евро за 8 страни в ЕС за суперкомпютрите. За България това е признание за работата ни. България е на цифровата карта на Европа“, заяви еврокомисарят Мария Габриел, визирайки, че бе решено едната от машините да бъде поставена в София Тех Парк.

„Суперкомпютърът ни дава скорост за изчисление на данни, той може да разкрива и малформации при новородени. Със суперкомпютърът ще ускорим откриването на лечение на рака, ще помогнем и за бизнеса с автомобили. Стартьп компаниите също ще могат да се възползват от суперкомпютъра“, коментира Габриел.

„Вече има над 20 дигитални иновационни хъба, защото има необходимост да няма изтичане на мозъци на младите хора в региона, каза още Габриел. И добави: „Би ми се искало тези пари, които успяхме да отделим по инвестиционния фонд за Западните Балкани, които са от порядъка на 30 млн. евро, сега да бъдат използвани за достъп до интернет на по-труднодостъпни региони – селските и отдалечените.“

Актьори и певци зоват за помощ болна жена

32-годишната Камелия Добрева страда от остра Т-лимфобластна левкемия

Стела МАРИНОВА

Монитор  стр. 8


БГ актьори и певци зоват за помощ във Фейсбук за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Приятели на Камелия са организирали различни кампании за спешно събиране на 328 000 евро, сред които и кауза в helpkarma. Влади Ампов Графа, Орлин Павлов, Александър Алексеев Сано и Ваня Джаферович застанаха зад каузата, като я споделиха в личните си профили в социалната мрежа и призоваха за помощ.

Новината за коварното заболяване Камелия научава броени дни преди миналата Коледа. Тя е диагаостицирана в Стара Загора, а след това я местят в болницата по хематология в София, разказа една от приятелките й, ангажирали се с кампанията за събиране на необходимите средства- Надежда Маринова.

В момента Камелия е в ремисия, но заболяването й е такова, че . може да се появи рецидив и след година. Затова е необходима трансплантация на стволови клетки. Получила е положителен отговор за обстоен преглед в Германия на 9-ти юли. Тогава докторите ще й направят необходимите изследвания и на база на тях ще назначат операция, уточни Надежда.

Сумата за трансплантапията и съпътстващото лечение на Камелия обаче е непосилна за нея и приятелите й, които искат да й помогнат. Надежда обясни, че на база информация от лечения на други хора със сходни заболявания, те са пресметнали, че за трансплантапията са необходими между 200 и 300 хиляди евро. Други около 15 000 евро трябват за донора и още около 50 000 евро за химиотерапията. Затова и приятелите на младата жена събират 328 000 евро. „За да се започне лечение, е необходим депозит от 50% от сумата, която ще стане ясна след прегледа“, обясни още Надежда.

Приятелите на жената са организирали във фейсбук и благотворителен базар „Заедно за Камелия“, в който всеки може да предложи на търг различни книги, дрехи, обувки, детски играчки, бижута, чанти, козметика. Пловдивски 4ютограф пък се е включил с фотосесии. Сумата от всички предложени артикули и услуги отива за лечението на 32-годишната жена.

Всеки може да помогне и с дарение на кампанията за жената в helpkarma.

Благотворителен концерт за Камелия организира и кметът на Стара Загора. В цялата страна ще бъдат поставени и кутии за дарения.

Дарите леките сметки са в банка ДСК: EUR сметка c IBAN: BG93STSA93000026167852 сметка в лева с IBAN: BG68STSA93000026167817 BIC:STSABGSF Титуляр: Камелия Добрева Добрева

Мъж присвои дарения за онкоболен

Диана ВАРНИКОВА

Телеграф  стр. 8


Мъж от Пазарджик, който е бил осъден за това, че е присвоил дарения за онкоболен свой приятел, обжалва наказанието си от 18 месеца условно. С деянието си той е ощетил семейството на пациента с 3850 лв. Присъдата на пазарджиклията е от ноември миналата година, когато е бил признат за виновен, че е заблудил близките на свой познат от село Мало Конаре, че ще му достави скъпо струващо лекарство, но не го доставил. Човекът страдал от онкологично заболяване и трябвало да приема медикамента.

Жълтият кантарион -най-добрият афродизиак

Кръстина МАРИНОВА

Труд  стр. 7


Жълтият кантарион води класацията на растенията – афродизиаци. В слънчево и топло време обаче е абсолютно забранен. Типичното му използване в лекарства срещу депресия, потиснатост, безсъние е най-вече при северните народи, склонни към тези заболявания.

Чужди летовници, които не знаят за страничните въздействия на родната билка, след употреба се излагат при жегите у нас на плажа и получават неприятна алергия – подуване, зачервяване и лющене на кожата. Това предупреди доц. Илия Желев от Факултета по фармация към Медицинския университет във Варна.

На Еньовден в Музея по история на медицината отвори врати „Училище за билки“ – разпознаването им, бране, съхранение и внимателна употреба. Организатор на събитието бе Медицинският университет с подкрепата на фонд „Култура“ на община Варна.

24.06.2019

Национални телевизии

Тестове на новата формула за заплатите в болниците започва здравният министър

БНТ, Новини в 18.00, 20.00, 23.00 часа


Тестове на новата формула за заплатите в болниците започва здравният министър. Той ще посети областни болници в страната, за да представи новите правила за формиране на възнагражденията на медицинския персонал.

Репортер: Преди да бъдат приети официално новите правила за формиране на заплатите ще бъдат тествани във всяка болница, съобщи министър Ананиев.

Кирил Ананиев: Това, което ще предложим и ще го тестваме, например ако приемем, че фелдшерът получава коефициент 1, 1,7 е за професионалистите по здравни грижи и 2.2. е за лекарите.

Репортер: Неофициално сметките показват, че ако например стартовата заплата на санитар е 560 лева – медицинската сестра ще получава 952, а лекарят 1232 лева.

Кирил Ананиев: Всяка една болница има свои вътрешни правила на база, на които те ще могат да разпределят допълнителните възнаграждения за постигнати резултати. И така ще видим какво е съотношението между съответните медицински специалисти и дали някой от тях не са подценени за сметка на други.

Репортер: Новите правила няма да имат задължителен характер.

Кирил Ананиев: Няма да има санкции, но аз мисля, че вече водихме разговори с ръководителите на болниците и те сами осъзнават, че трябва да има някакъв баланс между възнагражденията на отделните медицински специалисти.

Репортер: Министър Ананиев обясни, че анексът за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки вече е подписан.

Кирил Ананиев: Съвсем реално е този допълнителен ресурс да отиде за увеличение на заплатите на медицинския персонал.

Репортер: За какво ще се използват парите от увеличените цени на клиничните пътеки ще решават директорите на лечебните заведения.

Всяка година тютюнопушенето убива по 8 милиона души от цял свят

БНТ, Новини в 20.00 часа


Всяка година тютюнопушенето убива по 8 милиона души от цял свят, показват данни на Световната здравна организация. В помощ на здравословния начин на живот за поредна година държавата организира национален ученически конкурс „Посланици на здравето“. В него се включиха ученици от цялата страна, а министърът на здравеопазването награди 46 от всички проекти.

Репортер: Цигарите убиват по един човек на всеки четири секунди. Световната здравна организация е изписала хиляди страници с препоръки по тази тема, но числата не стават по-добри. Затова държавата се обърна към учениците, като ги покани да създадат различни проекти, с които да се превърнат в посланици на здравето.

Кирил Ананиев: Вие наистина сте нашите герои – толкоз много – 1989 посланици на здравето, 46 разработки.

Репортер: Едно от наградените училища е Езиковата гимназия в Кърджали.

Христо Момчев: Нашето училище се превърна в дом на здравето.

Репортер: Учениците казват „Стоп!“ на всичко, което би увеличило лошата статистика – цигари, вредни храни и застоял начин на живот. Създали са кът, в който разказват алтернативите на така наречените „лоши“ напитки.

Христо Момчев: Помогнаха ни нашите баби, дядовци, лели.

Репортер: Затова днес си тръгват от награждаването с две купи. Но не това е най-важното им постижение.

Христо Момчев: За мен е по-важно, че по-големия процент от активните и от трезвомислещите млади хора надделява над другите.

Репортер: А на „другите“ Световната здравна организация напомня, че всеки отговаря сам за своята статистика и никога не е късно да каже „Стоп“.

Актуален ли е електронният регистър за лечение на деца на здравната каса?

БТВ, Новини в 19.00 часа


Актуален ли е електронният регистър за лечение на деца на здравната каса? В петък ви разказахме за поредния сигнал на семейство, което чака отговор от институцията повече от 2 месеца за лечение на болното си дете.

Електронното досие на 4-годишната Християна в здравната каса все още е празно.

Добринка Трендафилова, майка на детето: От момента, в който сме подали, от април месец, това е статус на документите 01 приет. Никъде няма нищо вписано.

Детето е с болестта на Блаунт и колянна нестабилност. Чака отговор на касата вече 2 месеца за лечение в Германия.

Добринка Трендафилова: Някак си не мога да си обясня, става въпрос за деца, болестта прогресира.

В отговор до БТВ от институцията съобщиха, че двама консултанти са дали противоположни становища. Днес касата изпрати медицинската документация за спешно становище от други двама експерти.

Добринка Трендафилова: Досега не се е правела такава операция, не мисля, че някой ще се съгласи за първи път да се направи тази операция в България.

За проблеми с данните електронния регистър сигнализира програмистът и блогър Боян Юруков. След анализите му в края на миналата седмица през почивните дни забелязва, че касата е попълнила в регистъра близо 100 нови заявления, много от тях със задна дата.

Боян Юруков: Това означава, че някои родители на се могли над месец да наблюдават движението на техните заявления в регистъра, както самата здравна каса призовава хората. Това предотвратява прозрачността и именно това е важното в този регистър.

От здравната каса признаха, че данните в регистъра ще бъдат попълнени до края на месеца.

Национални радиа

Безплатни прегледи за туберкулоза ще има в общинската болница в Смолян

БНР  


Безплатни прегледи за туберкулоза ще има в общинската болница в Смолян. Седмица на отворените врати се организира 4 пъти в годината.

Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се представи здравословният начин на живот.

Медицинските консултации и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания.

На последната кампания през месец март са преминали над 100 човека, от тях с риск от заболяване са 89.

Безплатно ще преглеждат за туберкулоза и в Перник от днес до 28 юни в местната болница за лечение на белодробни болести. Прегледите ще се провеждат от 10.30 до 13.30 ч.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 25.06.2019